Malmö. Limhamns SK: träning och tävling i schack (2 deltagare)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Malmö. Limhamns SK: träning och tävling i schack (2 deltagare)"

Transkript

1 Malmö Sensus Studieförbund: Mänskliga rättigheter på lätt svenska (10 deltagare) Sensus erbjuder personer i etableringsfasen möjlighet att lära sig om Mänskliga Rättigheter i allmänhet och hur de tar sig uttryck i Sverige. Träffarna riktar sig till personer som kommit i kontakt med Mänskliga Rättigheter och som nu vill lära sig mer om Mänskliga Rättigheter i en svensk kontext och få möjlighet att samtala och utbyta tankar, erfarenheter och åsikter med andra. Fokus kommer att ligga på samtalet och interaktionen med de andra deltagarna. Träffarna kommer att hållas på lätt Svenska och innehålla flera övningar där deltagarna kan interagera med varandra, både socialt och språkligt. Träffarna kommer att äga rum i Sensus lokaler i Malmö vilket också breddar kontakten med andra människor. Under träffarna kommer det även finnas möjlighet att ta del av information om andra aktiviteter som Sensus stöttar på olika sätt. Limhamns SK: träning och tävling i schack (2 deltagare) Schackklubben är en av Malmös mest anrika klubbar. De har en stor tränings- och tävlingsverksamhet i alla åldrar. Deras verksamhet arbetar ständigt med att få in nya personer till klubben som har ett intresse av att spela schack. Som deltagare får deltagarna ett större socialt kontaktnät. Dessutom får de möjligheten att utveckla sitt språk genom sitt intresse för schack, genom t.ex. olika öppningar och drag som används i spelet. Löpning Heleneholms IF (1 deltagare) Heleneholms IF tog emot en deltagare som var intresserad av löpning. Han fick en introduktion till föreningen och fick prova på att vara med i den öppna löpargruppen ett par gånger i sin etableringplan och valde sen att fortsätta på fritiden Fotbollstränare, FC Rosengård (1 deltagare) En ung kille utryckte intresse för att vara med i en klubb som fotbollstränare och fick möjlighet att testa på som hjälptränare ett par gånger i FC Rosengårds ungdomsverksamhet. Språkträning och cirklar på ABF i Malmö (35 deltagare, 4 grupper) ABF i Malmö erbjuder individanpassad språkträning i studiecirkelform för upp till tio personer och försöker samtidigt slussa in deltagarna i andra cirklar. Fyra grupper har hittills genomförts under Den lilla gruppen och studiecirkelns pedagogik ökar möjligheten för varje individ att komma till tals och få hjälp utefter sina egna förutsättningar. Deltagarna är även varmt välkomna att delta i studiecirklar i vårt övriga program om de är intresserade av något ämne eller någon verksamhet, säger Ulrika Morrison. Cirkelledare på Bilda (4 deltagare)

2 Studieförbundet Bilda i Malmö startade 2014 ett projekt tillsammans med Hyllie Park Folkhögskola där man utbildar nyanlända till att bli cirkelledare. Målet är att efter avslutad utbildning kunna starta en egen studiecirkel eller blir hjälpledare i en befintlig studiecirkel. Genom Bildas breda kontaktnät i föreningslivet hoppas man kunna hitta möjlighet för deltagarna att vidga sitt nätverk och få meriter på vägen. Folkbildningens pedagogik tar tillvara på deltagarnas egna erfarenheter, tankar och intressen i undervisningen, vilket skapar egenmakt. Hittills har ett tjugotal deltagare genomgått utbildningen, varav fyra deltagare har kommit genom NAD projektet Sportskola studiecirkel och fysisk aktivitet (25 deltagare, 2 grupper) Under våren och hösten 2015 har Skåneidrotten arrangerat SportSkola i Malmö, en grupp för kvinnor och en för män. Deltagarna har deltagit i en studiecirkel på svenska om hälsa och föreningsliv samt utövat fysisk aktivitet i form av att prova på olika idrotter hos idrottsföreningar så som Limhamn/Bunkeflo fotboll, Friskis & Svettis Malmö, Malmö Floorball Club och Malmö basket IF. Syftet med skolan har varit att träna på svenska språket, lära sig om hälsa och om föreningslivet i Sverige men också att hitta en personlig väg in i idrotten och föreningslivet, deltagarna har erbjudits matchning med föreningar och aktiviteter som passar behov och intresse. Vi från Skåneidrotten känner att det är ett fantastiskt resultat. Tillsammans kan vi hitta vägar in i idrottsföreningarna, inte bara för träning utan också för skapa meningsfullhet hos individen, säger Sofi Andersson, idrottskonsulent på Skåneidrotten. SportSkola har arrangerats i samverkan med Samhälls- och hälsokommunikatörerna och MILSA. Föreningen Värnet, Bowling (1 deltagare) Föreningen Värnet är en förening med både sociala och idrottsliga aktiviteter, med fokus på stöd till personer med funktionsvariationer. Varje vecka arrangerar föreningen bowling i Baltiska Bowlinghallen. Aktiviteten är (språk-), hälso- och nätverksfrämjande. Det finns även en möjlig grund till ett engagemang som volontär. Vid bowlingen behöver personerna som har en funktionsvariation ibland hjälp med en del praktiska saker, vilket besökarna hjälper till med. Under hösten 2015 har en deltagare från NAD deltagit på bowlingen aktiviteten har varit mycket uppskattad. Nordvästra Skåne Cham kulturförening (7 deltagare) Cham Kulturförening jobbar med integration och mångfald i Helsingborg. Föreningen anordnar nu NAD-aktivitet i form av en matlagningskurs för sju personer i etableringen. Matlagningskursen är uppdelad i två delar: en teoretisk del om svensk husmanskost, utifrån en svensk kokbok och en praktisk del, att laga svenskhusmanskost samt efterätt. Kursen kommer att vara i 5 veckor.

3 Helsingborgs simsällskap (4 deltagare) Tillsammans med Mångkulturellt center har Helsingborgs simsällskap anordnat en aktivitet där 4 nyanlända kvinnor fått lära sig simma. Förutom simvana ledde aktiviteten till att deltagarna fick öva språket och träffa fler svensktalande. I am Fashion, Stiftelsen Esther (7 deltagare) Målet med I am fashion är att skapa en plattform för att lyfta fram mode- och designbranschen i Helsingborg. Projektet riktar sig till mode- och designutbildade ungdomar och arbetslösa invandrarkvinnor med sömnadserfarenhet från sina hemländer. Tanken bakom projektet är att stärka samarbetet mellan svenskar och invandrare samt att skapa nya vägar till sysselsättning och arbetslivserfarenhet för båda grupperna. De ska gemensamt skapa en global kollektion; en fusion av svenskt och utländskt mode som ska presenteras under HX-festivalen och vid evenemang på Modemässan Helsingborg, Dunkers Kulturhus, Fredriksdals museum. Med start i april deltar 7 personer, sömmare/sömmerskor, i projektet som en NAD-aktivitet Jurister på Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg (18 deltagare, 3 grupper) Under våren 2015 har Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg (ADB) anordnat en studiecirkel för en grupp deltagare i etableringen med juridikutbildning. Gruppen träffas i ADBs lokaler i Helsingborg Antidiskrimineringsbyrån (ADB) i Helsingborg är en ideell förening som ger rådgivning till personer som på något sätt utsatts för diskriminering. Föreningen arbetar också förebyggande genom att föreläsa och informera om antidiskriminering och likabehandling runt om i nordvästra Skåne. Studiecirkeln har inneburit att man gått igenom och diskuterat diskrimineringslagen, svenskt och europeiskt rättssystem och gjort besök på tingsrätten för att se hur det funkar i praktiken. Sy-cirkel på Mångkulturellt Center (MKC) i Helsingborg (11 deltagare) Mångkulturellt Center är en mötesplats där alla kulturer möts. MKC arbetar med mångfald och integrationsfrågor i Helsingborg och omnejd. På MKC jobbar de med olika projekt, studiecirklar inom musik och dans, föreläsningar, sykurser samt konst. Sykursen hade MKC i två olika omgångar, 6 deltagare på den första och 5 deltagare på den andra. Deltagarna fick göra olika sömnadsarbete. Svenska koden på Mångkulturellt Center (MKC) i Helsingborg (6 deltagare) Svenska koden är en bok och en studiecirkel där man genom samtal och diskussion tränar språket och lär sig om de oskrivna reglerna i Sverige; vad gör svenskarna svenska?. Med hjälp av boken, samtal och en studiecirkelledare gick de genom de oskrivna reglerna, något som visat sig vara både roligt och lärorikt. Vid slutet av kursen(6veckor) ville deltagarna fortsätta och de är fortfarande igång med den svenska koden. Gruppen bestod av 6 deltagare från NAD.

4 Konstkurs på Folkuniversitetet Helsingborg (1 deltagare) Folkuniversitetet konstkurser är alltid populära och det kanske inte är så konstigt vi har en lång tradition av folkbildning inom de estetiska områdena och våra lärare har gedigna yrkeskunskaper inom sina områden. Utbudet omfattar allt från utbildningar i de klassiska konstarterna till kurser i ikonmåleri, modeteckning och manga. Under våren 2015 deltog en person från NAD i konstkursen och var väldigt positiv. Mångkulturellt Center folkdans (1 deltagare) MKC har anordnat en cirkelledarutbildning för en NAD-deltagare som är intresserad av folkdans. Kvinnan anordnade sedan egna studiecirklar inom folkdans. Tennistränare Pålsjö Tennisklubb (1 deltagare) Helsingborgs Tennisklubb, HTK skall verka i enlighet med idrottens mål och inriktning, främja god kamrat- och idrottsandra samt bereda sina medlemmar möjligheter till tennisspel såväl utomhus som inomhus. Tennisverksamheten skall omfatta alla kategorier spelare, från nybörjare till elitspelare. NAD hade en deltagare som hjälpte till i tennisklubben som personlig tränare med barn och ungdomar i 5 veckor. Deltagaren har varit nöjd och önskar sig för att kunna få ett jobb där. Simtränare Helsingborgs simsällskap (1 deltagare) Genom NAD har en nyanländ kvinna startat en simgrupp för andra nyanlända kvinnor på Filbornabadet i Helsingborg. De har kunnat träna simning avskilt och med information på sitt hemspråk samtidigt som de lärt känna en svensk simförening. Fauna djurskyddsförening (1 deltagare) FAUNA är en ideell djurskyddsförening med sitt säte i Helsingborg. De arbetar i hela Sverige och även utomlands. FAUNA arbetar för alla djur och mot plågsamma djurförsök. Genom NAD var en deltagare på föreningen i 6 veckor. Han har varit hos olika bondgårdar och hälsat på dem tillsammans med föreningens kontaktperson. Han har även varit med på en stor konferens i Helsingborg om Djurens rättigheter i Världen arrangerad av föreningen. Han fick träffa andra personer som har samma intresse som honom och är numera en aktiv medlem i Djurskyddsföreningen. Mellanskåne Företags-Mix Eslöv (6 deltagare) Företags-Mix är en ekonomisk förening som hjälper människor till studier, arbete eller eget företagande. Målet med föreningens verksamhet är att främja deltagarnas intressen, egenförsörjning och medverkan i samhället och i dagsläget är tre aktiviteter igång: SvEA, Språkstöd och Datakurs grund. SvEA (Sverige Eslöv Akademiker) är en plattform som inkluderar etablerade svenskfödda och invandrarsvenska akademiker. Deltagarna får möta bl.a. personalchefer, arbetsledare,

5 egenföretagare och personer med fackliga uppdrag. Vid träffarna informeras om aspekter relaterade till arbete, egenföretagande och hur det är att leva som svensk i Sverige. Deltagarna får tips om jobb och kompletterande utbildningar alt. kompetensutveckling och individuellt stöd för jobbsökande. (1 deltagare) Språkstöd i grupp syftar till att utveckla läsförståelse och kommunikation på svenska. Individen får dels träna i grupp utifrån specifika teman, dels med individuell handledning utifrån enskilda behov. Syftet med aktiviteten är att deltagarna ska våga använda språket också utanför ramarna för SFI:s och MIX:s verksamhet. (4 deltagare) Genom Datakurs grund lär deltagarna sig att hitta och kommunicera på internet. Under kursen informeras man om hur internet kan användas för att underlätta vardagen, t.ex. hur man kan betala räkningar och söka jobb på nätet. (1 deltagare) Språkträffar med Cornerstone (3 deltagare) Föreningen Cornerstone i Lund vill skapa kulturellt utbyte och språkträning genom sociala aktiviteter och vardagssamtal. Under våren 2015 har föreningen anordnat träffar där utbytesstudenter, nyanlända flyktingar och andra som är intresserade av att öva svenska träffats tillsammans med medlemmar i föreningen. 3 personer har matchats in i aktiviteten via NAD. Språkträning och hantverk på Röda Korset Kupan i Lund, Internationella huset (5 deltagare) Röda Korset i Lund har ett flertal aktiviteter för nyanlända på Internationella Huset, som är helt avsett för aktiviteter med flyktingar och nyanlända. I en del av dessa grupper har deltagare från NAD-projektet deltagit, och det är främst i grupperna för Svenskundervisning/Språkträning de har varit delaktiga i. I dessa två grupper, med samma upplägg, har 4 st NAD-deltagare varit delaktiga. Utöver den gruppen har en deltagare anslutit sig till Sygruppen, som består av en samling äldre kvinnor. Dessa grupper ses under cirka två timmar en gång i veckan. Språkcafé med Studieförbundet Vuxenskolan i Lund (4 deltagare) Varje onsdag kl 14 sen i september träffas en samling människor från en rad olika nationer hos Studieförbundet Vuxenskolan i Lund. Språkcafét har döpts till Fika på svenska, för det är precis det som sker. Under 1, 5 timme samtalas det över te och kaffe i mindre grupper, ofta fyra personer i varje, och för att samtalen ska flyta på så används kortleken More than one story, som innehåller små frågor om vitt och brett att besvara. Då SV ligger på samma gata som SFI blir det en naturlig mötesplats för personer som vill öva på sin vardagssvenska. Fotbollstränare i Lunds BK (1 deltagare) En före detta professionell fotbollsspelare från Egypten har deltagit som hjälptränare för ett ungdomslag i Lund. Lunds Bk kontaktades av samordnaren och de var i behov av folk som ville bistå de ordinarie tränarna, varpå ett lyckat möte mellan de tre parterna anordnades. Det bestämdes att mannen i fråga skulle vara med under en fredagsträning med ungdomslaget under terminen.

6 Piano på ABF i Eslöv (1 deltagare) I Eslöv fick vi önskemål från två män som ville lära sig att spela piano. Då ett samarbete med ABF i Eslöv redan ordnats fick vi snabbt in dessa på varsin individuell pianokurs, en gång i veckan under tio gånger. Dock så fanns ett krav på att man skulle kunna öva på att spela i sitt hem eller liknande, varpå en av männen avvaktar efter första gången i väntan på att få tillgång till ett piano på sin fritid. Nordöstra Skåne IFK Osby (1 deltagare) IFK Osby serverar sina A-lag middag en kväll i veckan och erbjuder aktivitet där en NADdeltagare att vara med i köket och laga mat. IFK Osby (2 deltagare) Föreningen är idag en klubb med bred ungdomsverksamhet från fotbollsskolan 5år till 8år och flickor/pojkar 9år till flickor/pojkar 16år. NAD-deltagarna kommer att finnas med vid träning, eventuellt vara hjälptränare, få förståelse för det svenska föreningslivet. Detta kan sedan omfatta även andra uppdrag man kan ha på en ideell förening såsom att hjälpa till i kiosk/kansli samt vaktmästeri. ABF Kristianstad (9 deltagare) ABF Studieförbund erbjuder en studiecirkel Medborgaboken, som bygger på hur det Svenska samhället ser ut vad gäller allt från myndigheter till hur man skaffa sig ett arbete eller hur man får en bostad. Friskis o svettis (9 deltagare) Friskis och Svettis i Kristianstad har under februari-mars anordnat NAD-aktivitet för 9 deltagare i form av Prova på gympa ; komma igång att röra på sig, stretch, indoor-walking, yoga, core, enkla gympa-övningar. Den fysiska aktiviteten varvas med samtal om hälsa, kost och motion. Hjärtats trädgård (3 deltagare) Föreningen Hjärtats trädgård erbjuder en studiecirkel i odling och trädgård som omfattar upp till 10 träffar vid Furuboda Folkhögskolas växthus. Studiecirkeln ODLA går igenom odlingstekniker, växternas olika krav och även del snickeriarbeten t.ex odlingsbänkar. Vid varje träff ingår även att fika tillsammans. Visionen är att skapa en växtplats för hela människan och stimulera till delaktighet och engagemang i samhället genom arbetsgemenskapen i en vacker och kreativ trädgårdsmiljö. KRS Ridsällskap (4 deltagare) Genom NAD-aktivitet på ridklubben får 4 deltagare vara med och lära sig om sysslor som kan ingå på en gård/ridklubb, hjälpa till med hästarna om de vill, gå promenader med hundar. De

7 får även vara behjälpliga vid handikappridning på ridklubben, hjälpa till i uppstarten av caféverksamhet, bakning mm. Även att t.ex sy ridtäcken eller laga rid-utrustning. Östermalmskyrkan Mansgrupp (5 deltagare) Östermalmskyrkan erbjuder möjlighet att delta i en mansgrupp. Gruppen utgår från deltagarnas behov av samtal. Nosaby IF (10 deltagare) Nosaby IF erbjuder en studiecirkel för nyanlända omfattande 10 timmar varav 5 timmar med fysisk aktivitet och 5 timmar med olika teman inom föreningsliv och svenska samhället. Studiecirkeln genomförs under 5 veckor med 1 tim fysisk aktivitet o 1 tim utbildning och diskussion på Nya Vallbjörka. Näsby handboll (2 deltagare) NAD aktivitet där 2 personer är med i klubben som hjälptränare för ungdomar i handboll. Tureholmskyrkan Sösdala café (1 deltagare) Café på onsdagarna i Tureholmskyrkan. Församlingen vill erbjuda en lokal mötesplats för byborna och skapa möjlighet att träffas och bygga upp relationer. Det kan även fungera som integration mellan gamla bybor och nyanlända. NAD deltagare får möjlighet att träna svenska genom att vara med i caféverksamheten och prata med de andra volontärerna från kyrkan och i mötet med gästerna. Tureholmskyrkan vill ge möjligheten till att prata så mycket svenska som möjligt med människor i alla olika åldrar, och hoppas att en aktivitet kan förbereda deltagaren att jobba inom café och restaurang branschen. Oppmanna Vånga HBF (2 deltagare) I Oppmanna-Vånga Hembygsdförening hjälper deltagaren till med olika aktiviteter såsom arbete med den årliga årskriften, intervjuer och gör studiebesök hos lokala företag runt om i bygden. Deltagarna övar på det svenska språket i samtal med olika medlemmar i föreningen och får lära sig om det svenska samhället och föreningslivet. Rädda barnen (7 deltagare) Rädda Barnen Kristianstad erbjuder läxhjälp till barn i åk 3-5 på Näsby skola. Barnen tar med sina läxor för att få hjälp med dessa. Läxhjälpen börjar först med mellanmål, därefter lägger man upp eftermiddagen. NAD-deltagarna är tillsammans med de andra volontärerna med som ett stöd till barnen. Teaterföreningen Kristianstad (1 deltagare) 1 NAD-deltagare har under våren varit med i föreningen och hjälpt till med att översätta programblad samt deltagit med vid föreställningar. Östermalmskyrkan Språkcafé (9 deltagare)

8 Under våren har 9 nyanlända i etableringen har fått som NAD-aktivitet att delta på Östermalmskyrkans språkcafé. Fågelskådning Nordöstra Skånes fågelklubb Spoven & Naturskyddsföreningen (1 deltagare) Naturguiden Evert Valfridsson gör vandringar varje vecka med utgångspunkt från Naturum i Kristianstad. Med på vandringen finns deltagare med intresse för natur och fåglar, vilket ger bra förutsättningar för språkträning och förbättrad hälsa genom lättare motion. Kreativt Café Östermalmskyrkan (5 deltagare) Kreativt café är öppet en kväll i veckan för alla som vill komma och fika och hålla på med handarbete som stickning, sömnad och liknande. Vid träffarna får deltagarna bra möjligheter att öva svenska. Rådrum Kristianstad (4 deltagare) Rådrum ger gratis råd och vägledning neutralt, opartiskt och konfidentiellt till personer som är nya i Sverige. Målet är att personer som är nya ska känna sig delaktiga och att man kan påverka sitt liv i Sverige genom att man får stöd i att hitta rätt i det svenska samhället. Besökarnas frågor handlar ofta om hjälp i olika myndighetskontakter, tyda och förstå brev eller frågor kring migration, boende, studier och arbete. Aktiviteten innebär att man som frivillig rådgivare någon gång i veckan är med och bemannar Rådrum Kristianstads rådgivningstillfälle. Man kommer få en introduktion till vad det innebär att bli en bra rådgivare och inledningsvis få gå bredvid någon av våra rutinerade rådgivare. Dessutom får man vid tillfälle gå den utbildning för nya rådgivare som hålls en gång per termin. Hjärtats trädgård (1 deltagare) Föreningen Hjärtats trädgård erbjuder en studiecirkel i odling och trädgård som omfattar upp till 10 träffar vid Furuboda Folkhögskolas växthus. Studiecirkeln ODLA går igenom odlingstekniker, växternas olika krav och även del snickeriarbeten t.ex. odlingsbänkar. Vid varje träff ingår även att fika tillsammans. Studiecirkeln ODLA är en fristående del av projektet Hjärtats trädgård som planeras att anläggas i centrala Kristianstad under våren Visionen är att skapa en växtplats för hela människan och stimulera till delaktighet och engagemang i samhället genom arbetsgemenskapen i en vacker och kreativ trädgårdsmiljö. Oppmanna-Vånga Hembygdsförening (6 deltagare) I Oppmanna-Vånga Hembygsdförening hjälper deltagaren till med olika aktiviteter såsom arbete med den årliga årsskriften, intervjuer och gör studiebesök hos lokala företag runt om i bygden. Deltagarna övar på det svenska språket i samtal med olika medlemmar i

9 föreningen och får lära sig om det svenska samhället och föreningslivet. Aktiviteten har varit igång under flera terminer. Rädda Barnen (6 deltagare) Rädda Barnen Kristianstad erbjuder läxhjälp till barn i åk 3-5 på Näsby skola. Barnen tar med sina läxor för att få hjälp med dessa. Läxhjälpen börjar först med mellanmål, därefter lägger man upp eftermiddagen. Deltagarna ska vara ett stöd till barnen. Aktiviteten riktar sig till nyanlända personer, helst med pedagogiskt intresse/bakgrund. De får gärna vara lärare i grunden. Aktiviteten har varit igång under flera terminer. Nosaby IF (15 deltagare) Nosaby IF erbjuder en studiecirkel för nyanlända omfattande 10 timmar varav 5 timmar med fysisk aktivitet och 5 timmar med olika teman inom föreningsliv och svenska samhället. Exempel på fysiska aktiviteter kan vara fotboll, volleyboll, basket, promenader. Innehållet på diskussionspassen kan vara så fungerar en förening i Sverige, Idrottsföräldrar i Sverige, hälsa komma igång att motionera, kostråd vid träning. Aktiviteten har varit igång under flera terminer. Sydöstra Skåne Tomelilla AIS. Bordtennis klubb. (2 deltagare) Föreningen sökte efter två vuxna person med syrisk bakgrund för att bli hjälpledare i klubben till nybörjare barn. Föreningen har andra projekt med syriska barn. Språkträning och utbildning kring hur idrottsförening fungerar. Efter avslutad aktivitet väljer deltagarna att stanna kvar i föreningens verksamhet och fortsätter blir internutbildade ledare. Föreningen Trelleborg Sim. (5 deltagare) Föreningen arrangerar vattenvana och introduktion till simmkunskap. Föreningens ledare håller i verksamheten på svenska. Deltagarna får också information och inblick hur föreningen fungerar. Trelleborgs Ryttarförening (1 deltagare) Föreningen sökte någon som kunde hästar och som ville engagera sig inom ridskola. Deltagaren har gjort 5 tillfällen hos Trelleborgs Ryttarförening, där han har hjälpt till med att förbereda hästar till funktionshindrade, stöttat upp ridlektioner och hjälp till i stallet. Rädda Barnen, Sjöbo. Språkcafé (12 deltagare) Ett språkcafé i Sjöbo med en utarbetad plan för varje tillfällen, innehållande bland annat olika studiebesök och träffar med fokus på medborgarkunskap. Tidigare NAD aktiviteter (förra projektperioden med medel från Europeiska flyktingfonden) - Röda Korset Kupan Hässleholm "Hantverkscafé" (2 deltagare) språkträning och hantverksarbete i volontärgrupp - Oppmana-Vånga hembygdsförening (2 deltagare) Språkträning, samhällsorientering, studiebesök hos arbetsgivare, sociala aktiviteter mm

10 - Föreningen Myriam (10 deltagare) språkträning med fokus på kvinnor med barn (möjlighet att ha barnen med på aktiviteten), organiserat som studiecirkel hos Studieförbundet Bilda - Mångkulturellt centrum Helsingborg (6 deltagare), studiecirkel genom Folkuniversitet kring den svenska koden, praktisk samhällsorientering med diskussioner, utflykter och ledarledda träffar med studiematerial. - Mångkulturellt centrum, regissör (1 deltagare), individuell matchning, deltagaren är utbildad regissör och får i föreningens olika kulturprojekt använda sina kunskaper och få en referens. - Röda Korset Helsingborg "Stickcafé" (2 deltagare) - språkträning och hantverksarbete i volontärgrupp - Helsingborgs Schack-klubb (1 deltagare), individuell matchning, deltagaren är duktig schackspelare och har arbetat med barn innan, nu är han med i föreningens i projekt kring pedagogik och schack på mellanstadieskolor, heltidsanställd genom praktiskt basår - Brottningsklubb Helsingborg (1 deltagare) Elitbrottare som erbjudits praktik och social aktivitet på brottningsklubben 14 h social aktivitet inför arbete - Broby Församling/Knislinge (1 deltagare) - Deltagaren är med i olika verksamheter som församlingen anordnar; barngrupper, en kvinnogrupp samt andra sociala aktiviteter. Aktiviteten är organiserad som arbetsträning med handledare - Rädda Barnen Kristianstad (3 deltagare) volontärgrupp där nyanlända erbjuds att vara med och ge läxhjälp till grundskolebarn, främst för deltagare med pedagogisk bakgrund - Kristianstad Framtidsförening (5 deltagare) Språkträning där äldre nyanlända har träffats och pratat med svenska pensionärer, utflykter och ledarledda sociala aktiviteter - Önnestad Scoutkår (1 deltagare) En deltagare som vill söka arbeta inom barnomsorg har varit med som hjälpledare i verksamheten med 5-7-åringar - Nosaby IF (1 deltagare) Deltagare erbjuds att vara med som hjälptränare för åringar samt få mentorskap och språkträning av föreningen

Lista över NAD-aktiviteter

Lista över NAD-aktiviteter Lista över NAD-aktiviteter Malmö Språkträning och cirklar på ABF i Malmö (20 deltagare) ABF i Malmö erbjuder individanpassad språkträning i studiecirkelform för upp till tio personer och försöker samtidigt

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun

Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun Aktiviteter för barn, ungdom och vuxna i Nybro kommun I Love Music Camp ett camp för ungdomar med funktionsnedsättning Prova på, upptäck och lär dig vad det handlar om att arbeta inom upplevelseindustrin!

Läs mer

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. gör en annan värld möjlig DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE Studiehandledning gör en annan värld möjlig Studiehandledning Den här studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare. Den innehåller praktiska tips när det gäller hur man

Läs mer

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand

Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet skapar meningsfullhet för asylsökande i Farsta Strand Studiefrämjandet har sedan september startat upp olika aktiviteter för boende på asylboendet i Farsta Strand, i väntan på att de ska

Läs mer

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING

FYRISGÅRDEN. Mötesplatsen för alla BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING FYRISGÅRDEN Mötesplatsen för alla 2014 2015 BARN UNG VUXEN FUNKTIONS NEDSÄTTNING Fyrisgården är en ideell förening som erbjuder meningsfull fritid för alla människor, oavsett ålder och funktionsförmåga.

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Arvet har vi också fått från Sim-GIF och Varbergs Sim & Livräddningssällskap som vid en sammanslagning 1977 bildade Varbergs Sim.

Arvet har vi också fått från Sim-GIF och Varbergs Sim & Livräddningssällskap som vid en sammanslagning 1977 bildade Varbergs Sim. Varbergs Sim är en simidrottsförening med både själ och hjärta. Detta har vi bland annat fått som arv från alla de ideella krafter som på fritid och helger under 1930-talet byggde vårt vackra simstadion.

Läs mer

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Före-mätning Efter-mätning Bilaga 1 Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Enkät till arbetsgrupper i gruppbostäder och servicebostäder Frågor kring övergripande hälsoarbete H1. Hälsofrämjande arbete Bedrivs

Läs mer

Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy

Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy 1 Verksamhetsidé Lilla Torg FF är en fotbollsförening med bredden i fokus. Det känns därför naturligt för oss att formulera vår verksamhetsidé

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

Brukarundersökning EMMA-verksamhe 2009 samt uppföljning/analys i februari 2010

Brukarundersökning EMMA-verksamhe 2009 samt uppföljning/analys i februari 2010 Brukarundersökning EMMA-verksamhe 2009 samt uppföljning/analys i februari 2010 Genomgång av 2009 års Brukarenkät Analys: Vi delades in i grupper ( blandat brukare o personal) och gick igenom enkäten och

Läs mer

Integrationsnytt i Kalmar

Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun November 2015 Integrationsnytt i Kalmar Kalmar kommun inrättade under 2015 ett integrationsråd och ett av målen är att synliggöra integrationsarbetet i Kalmar. Integrationen blir bäst om

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

Rapport Våra Viktiga Barn 2014

Rapport Våra Viktiga Barn 2014 Rapport Våra Viktiga Barn 2014 Bakgrund Verksamheten Våra viktiga barn (tidigare e12 ) startade 2004, på initiativ av två gruppträningsinstruktörer, Eva Måbäck och Jaana Gille, tillsammans med Eva Scharin

Läs mer

TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE

TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE 2016 LO-distriktet i Skåne Tvärfackliga studier i Skåne 2016 I denna skrift har vi sammanställt alla de tvärfackliga utbildningar som vi planerar att genomföra i Skåne under

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

Vår vision: Självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle

Vår vision: Självständiga och ansvarstagande människor med full delaktighet i ett öppet och tillgängligt samhälle Furuboda är en ideell förening som grundades 1960. Sedan starten har fokus i verksamheten varit enskilda individers utveckling och inkludering i samhället. Som icke vinstdrivande organisation har vi ett

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

När jag inte längre är med

När jag inte längre är med Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden Handledarmaterial Studiecirkel När jag inte längre är med förberedelser och funderingar inför framtiden

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan

Gymnasiesärskolans. Naturbruksprogram. Öknaskolan Gymnasiesärskolans Naturbruksprogram Öknaskolan Välkommen till Naturbruksprogrammet på Öknas gymnasiesärskola! Vi har ca 20 elever. Här går du i 4 år. Du tränar på att ta ansvar, att arbeta både självständigt

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d

Mötesplats Varberg I n f o r M a t I o n t I l l d I g s o M ä r n y I n f l y t t a d Mötesplats Varberg Information till dig som är nyinflyttad 1 Välkommen t Hej! Jag heter Ann-Charlotte Stenkil och är kommunstyrelsens ordförande här i Varberg. Vi är en kommun som växer och du är en av

Läs mer

Datum 2011-08-30 Dnr 1002159. Senior Sport School - regional samordningsfunktion

Datum 2011-08-30 Dnr 1002159. Senior Sport School - regional samordningsfunktion Folkhälsoberedningen Avd folkhälsa och miljö Ann-Christine Lundqvist Strateg folkhälsa 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-30 Dnr 1002159 1 (2) Folkhälsoberedningen

Läs mer

ATT STÖTTA IFK. Partner 2014. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet.

ATT STÖTTA IFK. Partner 2014. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet. ATT STÖTTA IFK Älskar du fotboll och vill stötta en förening som satsar på ungdomarna? Välkommen till IFK Uddevalla. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Halliwickklubbarna Doppingen och Viggen 1. Valda av årsmötet för styrelseuppdrag för Halliwickklubbarna Doppingen och Viggen 2013 Följande personer har haft styrelseuppdrag i

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar

Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar TEATER, DANS, MUSIK, SÅNG, BILD & FORM Årskurs 4 9 Kulturama grundskolor Sveriges största center för estetiska utbildningar Välkommen på ÖPPET HUS! Läs mer på sid 3 Det ska vara ROLIGT att gå i skolan!

Läs mer

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016 Seniorträffar i Partille Program våren 2016 Du behövs! Är du som enskild eller som medlem i en förening intresserad av att engagera dig i seniorträffarnas verksamhet? Vill du bli volontär eller veta mer

Läs mer

Kungälvs Brukshundklubb

Kungälvs Brukshundklubb Kungälvs Brukshundklubb Kungälvs Brukshundklubb består av ca 300 hundintresserade medlemmar i olika åldrar. Klubben är till för dig som vill vara aktiv med din hund, träna, tävla eller lära dig och din

Läs mer

Handslaget. - en viktig del för ökad integration 2006-08-31

Handslaget. - en viktig del för ökad integration 2006-08-31 2006-08-31 Handslaget - en viktig del för ökad integration 2(6) Idrotten är Sveriges största folkrörelse med över 20 000 idrottsföreningar och 3 miljoner medlemmar runt om i landet. Enligt en rapport från

Läs mer

Välkommen till Ellen Key skolan

Välkommen till Ellen Key skolan Välkommen till Ellen Key skolan Utgiven av Ellen Key skolans föräldraförening. Oktober 2010 Innehåll * Föräldraengagemang * Föräldraföreningen * Klassen * Skolmaten * Kalendarium Förälder i Ellen Key skolan

Läs mer

Vibbarna. Café. :an. Café 9an > Aktivitetshuset Tuben i Farsta Centrum. Spelar och underhåller kl 18:30 Fri entré Varmt välkomna!

Vibbarna. Café. :an. Café 9an > Aktivitetshuset Tuben i Farsta Centrum. Spelar och underhåller kl 18:30 Fri entré Varmt välkomna! 4 maj 2015 Vibbarna Spelar och underhåller kl 18:30 Fri entré Varmt välkomna! Café :an H/vibbarna Café 9an > Aktivitetshuset Tuben i Farsta Centrum Vid frågor ring: Fia 08-508 182 80 eller Ralf 0729-41

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

Folkuniversitetets internationella ramprogram

Folkuniversitetets internationella ramprogram Folkuniversitetets internationella ramprogram folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetet Jonasson

Läs mer

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Mentorsprojektet Rapport 1 2003-08-16 Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult Önver Cetrez Niklas Karlsson Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Tel: 08-641 05 35 0739-39

Läs mer

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016

Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Kursplan för Kamratstödjarkursen Läsåret 2015/2016 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande mål och syfte... 3 3. Pedagogik... 4 4. Genomförande... 4 4.1 Upplägg och planering... 4 4.2 Inriktning och

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. a för planen Rektor och personalen

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 Kvalitetsredovisning för Smultronställets förskola år 2009 Smultronstället är en blandkooperativ förskola som drivs som en ekonomisk

Läs mer

Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010

Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010 Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010 Fakta om undersökningen En rikstäckande undersökning som Riksidrottsförbundet, RF, årligen genomför i samarbete med Statistiska Centralbyrån, SCB. I slutet

Läs mer

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Integrationscentrum Göteborg Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Andra Långgatan 19, entréplan Öppet Hus 28 oktober 2015 www.goteborg.se/integrationscentrum 2 Social Resursförvaltning

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 Inledning Arbetet med denna verksamhetsplan har genomförts med Läroplan för förskolan (Lpfö 98/10) som underlag. Vår vision Att ha den mest lustfyllda och lärorika verksamheten

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad Kultur- och fritidsvaneundersökning Landskrona stad Fritids- och kulturförvaltningen 2009 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattande resultat...3-4 Jämförelse med andra kommuner...4 Sammanfattande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 SÖDERMALMS FRIVILLIGCENTRAL VILJAN Verksamhetsidé Viljan, Södermalms frivilligcentral, är en ideell förening bildad 1993. Föreningen är demokratiskt uppbyggd och politiskt

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE för Norrtäljekretsen av Svenska Röda Korset Verksamhetsåret 2012

ÅRSBERÄTTELSE för Norrtäljekretsen av Svenska Röda Korset Verksamhetsåret 2012 ÅRSBERÄTTELSE för Norrtäljekretsen av Svenska Röda Korset Verksamhetsåret 2012 Styrelsen har under året haft följande sammansättning: Ordförande Marit Lidfeldt Vice ordförande Eva Skarin Sekreterare Agneta

Läs mer

Etableringskurs för nyanlända

Etableringskurs för nyanlända Etableringskurs för nyanlända Kursens mål är att skapa en stärkt självbild och självkänsla genom ett nätverk med personliga relationer i såväl förenings- som arbetsliv i Jönköping. Ledord: utbildning,

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Välkommen! Ett integrationsprojekt med bandy IFK Vänersborg 2015-10-08 Idrott har i alla tider använts som ett sätt att fostra unga människor att bli en del i ett öppet, demokratiskt samhälle. Ett samhälle

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

du skulle behöva flytta från Stockholm.

du skulle behöva flytta från Stockholm. Tänk om du skulle behöva flytta från Stockholm. du kunde resa tillbaks på två timmar. Marianne Cordes. du kunde bo i den lilla staden, men ändå dra nytta av storstadens fördelar. du kunde få ett hus i

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning 11/12. Solbackens Föräldrakooperativ Fritidshem

Verksamhetsbeskrivning 11/12. Solbackens Föräldrakooperativ Fritidshem Verksamhetsbeskrivning 11/12 Solbackens Föräldrakooperativ Fritidshem 1 Innehåll Föräldrakooperativet i organisation och struktur 3 Personal 3 Värdegrund 4 Gemenskap - samling 5 Delaktighet/Inflytande

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Volontärbarometern 2009

Volontärbarometern 2009 Volontärbarometern 2009 Volontärbyråns undersökning kring varför personer engagerar sig ideellt och vad de får ut av sitt engagemang Jag har fått inblick i vad som behövs göras och jag har själv kunnat

Läs mer

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne

Rapport 5 preliminär, version maj 2010. Fokusgrupper med coacher. Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Projekt Världen i Skåne, Polismyndigheten i Skåne Rapport 5 preliminär, version maj 2010 Fokusgrupper med coacher - En resultatsammanställning baserad på 2 fokusgrupper med sammanlagt 8 coacher. Bengt

Läs mer

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012

2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 2012-04-27 Deltagaruppföljning SHK v.51, 2011 v.17, 2012 1 Bakgrund och syfte Länsstyrelsen i Skåne län driver sedan 2008 i samverkan med statliga myndigheter, kommuner och organisationer ett utvecklingsarbete

Läs mer

Fritidsprogram våren 2016

Fritidsprogram våren 2016 Fritidsprogram våren 2016 Hej, Välkomna till vårens Fritidsprogram! Fritidsprogrammet finns även på internet: www.kavlinge.se Där kan du också gå in lite då och då under våren kan komma in nya danser/aktiviteter

Läs mer

Bakgrund Barn lär av Lust och Nyfikenhet! Men barns tillgång till böcker har försämrats

Bakgrund Barn lär av Lust och Nyfikenhet! Men barns tillgång till böcker har försämrats Bakgrund Barn lär av Lust och Nyfikenhet! Från och med den dag ett barn föds eller kanske ännu tidigare utvecklas dess förmåga att tillägna sig ett språk. Fram till fyra års ålder är barnets förmåga att

Läs mer

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF Lödde skall verka för att ledare och spelare skall utveckla en stark känsla för föreningen, det som man i dagligt tal kallar klubbkänsla. Detta innebär att man skall

Läs mer

Metoden. Om Pilotcirkel. Studiecirkel i kommunikation

Metoden. Om Pilotcirkel. Studiecirkel i kommunikation Metoden DIGIBOK är en metod för hur man kan arbeta med fysiska kommunikationsböcker och digitala samtalsstöd i form av applikationer till surfplattor. Målet med metoden är att tillhandahålla en fungerande

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsberättelse SPF Skärholmen 2008

Verksamhetsberättelse SPF Skärholmen 2008 Verksamhetsberättelse SPF Skärholmen 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2008 2 STYRELSEN har under året haft följande sammansättning: Ordförande Vice ordförande Kassör + medlemssekreterare Sekreterare + vice

Läs mer

Postadress Växtkraft c/o Patricia Seraji, Thomsons väg 30 c lgh 1503, 213 72 Malmö

Postadress Växtkraft c/o Patricia Seraji, Thomsons väg 30 c lgh 1503, 213 72 Malmö 1. UPPGIFTER OM ANSÖKANDE AKTÖR Namn på ansökande aktör från civilsamhället och/eller kommun, region eller fastighetsägare: Rädda Barnen Lokalföreningen Rosengård genom stadsodlingsprojektet Växtkraft

Läs mer

FRITIDSVERKSAMHET. för dig som omfattas av LSS (och några till )

FRITIDSVERKSAMHET. för dig som omfattas av LSS (och några till ) FRITIDSVERKSAMHET 2007 2009 för dig som omfattas av LSS (och några till ) Innehåll 2 Innehållsförteckning 3 Förord 4 Tillsynsverksamhet 5 Allhuset 6 Ekengården 7 Helgkorttids 8 Lägerverksamhet 9 Studiecirklar

Läs mer

Guide till handledare

Guide till handledare Globala Kronobergs Guide till handledare Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Om Nätverket SIP och verksamheten Globala Kronoberg Nätverket SIP är ett

Läs mer

2010-11-10 Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten. Slutrapport för

2010-11-10 Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten. Slutrapport för Uppdragsgivare: Sollentuna kommun Sida 1 av 7 Projektledare: Åsa Tegsten Slutrapport för särskild satsning på matematikaktiviteter för elever i skolår 8 och 9 samt en inspirerande lärandemiljö med avsikt

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Fritidskatalogen. Cirklar och Gruppverksamhet Hösten 2016 Våren 2017. Fritid- och kulturverksamhet

Fritidskatalogen. Cirklar och Gruppverksamhet Hösten 2016 Våren 2017. Fritid- och kulturverksamhet www.leanlink/lss Fritidskatalogen Cirklar och Gruppverksamhet Hösten 2016 Våren 2017 Fritid- och kulturverksamhet Anpassat för barn-, ungdomar och vuxna personer med behov av särskilt stöd, enligt lagen

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

SDF KONFERENS. 27-28 november 2015. Dokumentation

SDF KONFERENS. 27-28 november 2015. Dokumentation SDF KONFERENS 27-28 november 2015 Dokumentation IDROTTENS STRATEGIARBETE Livslångt idrottande - Svenskidrott ska vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET. Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003. Presentation

BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET. Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003. Presentation BEHÖVS DET BÖCKER PÅ ÄLDREBOENDET Seminarium på Mötesplats äldreomsorg 11-12 mars 2003 Presentation Jag heter Lena Frändberg och är här för att prata om en studie som jag håller på med. Jag är utbildad

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Värdegrund för äldreomsorgen

Värdegrund för äldreomsorgen Värdegrund för äldreomsorgen Erik Blennberger Institutet för organisations- och arbetslivsetik Ersta Sköndal högskola Vad menas med värdegrund? 1. Grundläggande värden för en organisation eller verksamhet.

Läs mer