Upprop och val av justerare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upprop och val av justerare"

Transkript

1 Kommunfullmäktige 4 (45) Upprop och val av justerare Efter uppropet utser fullmäktige två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. I tur att justerar är: Linnea Jansson (M) och Helena Åsberg (S) Reserver är: Viktor Fransson (M) och Katrin Stagnell (S) Extra reserver är: Erik Berg (M) och Åke Möller (SD) Justeringen förslås äga rum måndagen den 3 mars 2014 klockan på kommunstyrelsens förvaltning, Fabriksgatan 21, Västervik.

2 Kommunfullmäktige 5 (45) Hearing om näringslivsutvecklingen i Västerviks kommun

3 Kommunfullmäktige 6 (45) Uppföljning avfallsplanen, Västervik Miljö & Energi AB Västervik Miljö & Energi AB redogör för en uppföljning av avfallsplanen.

4 Kommunfullmäktige 7 (45) Svar på motion om införande av pantbehållare Dnr 2012/ Ingegerd Karlsson (S) har 30 januari 2012 väckt en motion om införande av pantbehållare. Istället för att lägga en dryckesförpackning i papperskorgen kan den placeras i behållen och därmed vara lätt åtkomlig för den som vill panta den. Motionärens förslag är att pantbehållare sätts upp till att börja med i citykärnan i centralorten. Kommunfullmäktige beslutade , 9 att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till yttrande över motionen. Förvaltningen föreslår att idén prövas i mindre skala på ett antal välbesökta platser runt om i kommunen. Om systemet lever upp till ställda förväntningar kan det sedan införas på bred front. Finansiering sker genom anslag i investeringsbudget 2014 avseende åtgärder för centrum- och stadsutveckling. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ge kommunstyrelsen i uppdrag att introducera behållare för pantåtervinning i enlighet med rubricerad motion och kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 3 februari 2014, samt att motionen därmed är bifallen. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Skrivelse från kommunstyrelsens förvaltning (utsänd tidigare).

5 Kommunfullmäktige 8 (45) Motion om att möjliggöra ökad upphandling av närproducerade livsmedel Dnr 2014/ Mats Hugosson (C) har väckt en motion om att möjliggöra ökad upphandling av närproducerade livsmedel.

6 Kommunfullmäktige 9 (45) Motion om cykelpumpstation i centrum Dnr 2014/5-109 Johannes Regell (SV) har väckt en motion om att en installation av cykelpumpstation ska genomföras i Västerviks centrum.

7 Kommunfullmäktige 10 (45) Motion om att skapa en ateljé med rullande utställningar på vårt landmärke nya vattentornet Dnr 2014/ Leif Svensson (V) har väckt en motion om att skapa en ateljé med rullande utställningar på vårt landmärke nya vattentornet.

8 Kommunfullmäktige 11 (45) Motion om att skapa utrymme till bättre trafikföring utmed Albert Tengersväg mellan Allén och Folkparksvägen Dnr 2014/ Leif Svensson (V) har väckt en motion om att skapa utrymme till bättre trafikföring utmed Albert Tengersväg mellan Allén och Folkparksvägen.

9 Kommunfullmäktige 12 (45) Interpellation om ett föreningsregister Dnr 2014/ Leif Svensson (V) har väckt en interpellation om vikten av ett centralt föreningsregister. Interpellationen är ställd till kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson.

10 Kommunfullmäktige 13 (45) Redovisning av granskningsrapporter Dnr 2014/ Kommunens revisorer har med skrivelsen överlämnat granskningsrapporten gällande Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsenhet. Kommunfullmäktiges presidium föreslår att rapporten remitteras till Kommunstyrelsen för yttrande senast 15 maj Handlingar i ärendet: Granskningsrapport, dnr / bifogas i sin helhet.

11 Kommunfullmäktige 14 (45) Svar på motioner och medborgarförslag Dnr 2014/ Kommundirektör Carl-Magnus Mårheden har i skrivelse redovisat hur obesvarade motioner och medborgarförslag nu är tidsatta med datum inför behandling i kommunstyrelsen respektive fullmäktige. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse bifogas i sin helhet.

12 Kommunfullmäktige 15 (45) Felparkeringsavgifter från 1 mars 2014 Dnr 2014/ I samband med övergång till handdatorer för parkeringsövervakning så försvinner möjligheten att reglera olika avgifter för samma överträdelsepunkt. I handdatorernas programvara registreras en överträdelsepunkt och med den följer en förprogrammerad avgift. Överträdelsepunkterna är fastställda av Transportstyrelsen. Som exempel är det idag en högre taxa för felparkering på en plats avsedd för rörelsehindrad förare med särskilt tillstånd än för en parkering på en plats avsedd för en viss fordonstyp till exempel buss. De hör till samma överträdelsepunkt. Därför måste de idag fastställda felparkeringsavgifterna ändras. Det behövs även förtydligande av vad punkterna avser. Regeringen har tidigare beslutat att lägsta respektive högsta avgift som får tas ut är 75 respektive 1000 kr. I Västervik är avgifterna 200, 300 samt 600 kr i likhet med övriga kommuner i samma storlek. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 15 januari 2014 ett nytt förslag som innebär att bötesbeloppet för parkering på plats för rörelsehindrad sänks från 600 kr till 300 kr. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta redovisade ändring i felparkeringsavgifter att gälla från och med 1 mars Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse Ändring i felparkeringsavgifter Dnr 2014/ (utsänd tidigare).

13 Kommunfullmäktige 16 (45) Höjning av hemsändningsbidraget från 1 januari 2014 Dnr 2013/ Västerviks kommun ger sedan 1983 bidrag till de butiker i kommunens yttertätorter och glesbygd som har hemsändning. Det är idag sex butiker som har någon form av hemsändning i kommunen. Hemsändning får ske högst en gång per vecka och hushåll betalade kommunen ut kr i bidrag och fick tillbaka 50 % i statsbidrag. Förordningen (2000:284) om stöd till kommersiell service har ändrats så att bidragsbeloppet till kommunerna höjts från maximalt 60 kr till 100 kr per hemsändning och hushåll. Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 13 januari 2014 innebär det att kommunen kan höja hemsändningsbidraget från 120 kr till 200 kr per hemsändning och hushåll. För de butiker som idag erhåller ett plockbidrag föreslås att bidraget ändras till 20 per plockning och hushåll, istället för nuvarande bidrag på 520 kr per vecka. Höjningen kan ske inom den ram som finns i budget 2014 för hemsändningsbidrag. Vidare har Landsbygdsrådet i en skrivelse inkommen till kommunen 30 oktober 2013 anfört att man anser att den gräns på 2 km som finns idag för hemsändning av dagligvaror till pensionärer och personer med funktionsnedsättning ska tas bort. Att ta bort gränsen helt kommer att medföra större kostnader för kommunen och ryms inte inom 2014 års budget. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att från den 1 januari 2014 höja hemsändningsbidraget till 200 kr och att hemsändning får ske till pensionärer och personer med funktionsnedsättning som bor i kommunens yttertätorter och glesbygd högst en gång per vecka per hushåll, att plockbidraget ändras till 20 kr per plockning och hushåll, samt att uppdra åt kommunstyrelsens förvaltning att inför arbetet med budget 2015 utreda kostnaden för att ta bort gränsen på 2 km. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet.

14 Kommunfullmäktige 17 (45) forts. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att från den 1 januari 2014 höja hemsändningsbidraget till 200 kr och att hemsändning får ske till pensionärer och personer med funktionsnedsättning som bor i kommunens yttertätorter och glesbygd högst en gång per vecka per hushåll, att plockbidraget ändras till 20 kr per plockning och hushåll, samt att uppdra åt kommunstyrelsens förvaltning att inför arbetet med budget 2015 utreda kostnaden för att ta bort gränsen på 2 km. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse Höjning av hemsändningsbidraget från 1 januari 2014 (utsänd tidigare).

15 Kommunfullmäktige 18 (45) Ägardirektiv 2014 för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB och de helägda dotterbolagen Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, TjustFastigheter AB och Västerviks Bostads AB Dnr 2014/ Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till bolagsordningar för de rubricerade bolagen. Med anledning av förändringar i kommunallagen (1991:900) 3 kap 17 angående kommunala företag föreslås bolagsordningarna revideras för att anpassas till lagstiftningen. Det framgår i lagstiftningen att det kommunala ändamålet med verksamheten ska framgå i respektive bolags bolagsordning. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Västerviks Kommuns Förvaltnings AB föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att fastställa bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB, Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, TjustFastigheter AB och Västerviks Bostads AB. Styrelsen i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB har , 5-nr 1 behandlat ärendet och beslutat att föreslå kommunfullmäktige fastställa ägardirektiven. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB, Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, TjustFastigheter AB och Västerviks Bostads AB. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse (utsänd tidigare).

16 Kommunfullmäktige 19 (45) Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/ Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans med Tekniska Verken i Linköping deläger (60 %) Västerviks kommun också Västervik Biogas AB. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till ägardirektiv för båda bolagen. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa redovisade ägardirektiv för 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB. Yrkanden Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med följande tillägg och ändringar i förslaget till kommunfullmäktige: - Där det anges att samordnad revision tillämpas ska det framgå att det som anges som bolagets ersättning ska vara bolagets kostnad (i Västervik Biogas AB under rubriken Särskilda styrdokument och i Västervik Resort AB under rubriken Låneram och samordning. - I ägardirektiven för Västervik Resort AB, under rubriken Målformulering ska sista meningen vara Verksamhetens mål ska huvudsakligen uppnås genom utökning av antalet gästnätter och även genom att skapa fler säsonger. Tomas Kronståhl (S) yrkar som tillägg till ordförandens förslag att i ägardirektiven för Västerviks Resort AB under rubriken Ekonomiska mål ska det efter rörelseresultat läggas till före finansiella poster. Veikko Kärki (S) yrkar som ändring i ordförandens förslag att i ägardirektiven för Västervik Resort AB under rubrikerna Uppföljning och Bokslut/Årsredovisning ska första meningen vara Bolaget ska följa av kommunen utfärdade instruktioner.. Ordföranden yrkar vidare att kommunfullmäktige föreslås besluta att de justerade styrelseprotokollen ska publiceras på kommunens hemsida.

17 Kommunfullmäktige 20 (45) forts. Anna Bodjo (MP) yrkar att det i ägardirektiven för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB under rubriken Informationsskyldighet ska kompletteras med tertialrapporter och månadsrapporter. Proposition Ordföranden ställer först eget yrkande under proposition i de delar som rör att publicera protokoll på hemsidan samt de ändringar och tillägg som föreslogs av honom själv, Tomas Kronståhl och Veikko Kärki och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandena. Därefter ställer ordföranden resterande del av eget yrkande mot Anna Bodjos yrkande och finner att kommunstyrelsen har bifallit eget yrkande. Därmed har kommunstyrelsen bifallit ordförandens yrkande i sin helhet med Tomas Kronståhls och Veikko Kärkis tilläggs- och ändringsyrkanden. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med redovisade tillägg och ändringar fastställa ägardirektiv för 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB, samt att de justerade styrelseprotokollen ska publiceras på kommunens hemsida. Protokollsanteckning Mariann Gustafsson (V) vill få följande antecknat till protokollet vilket godkänns av ordföranden: Jag anser att det i ägardirektiven för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB under rubriken Informationsskyldighet ska kompletteras med tertialrapporter och månadsrapporter. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr / (utsänd tidigare).

18 Kommunfullmäktige 21 (45) Bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB och de helägda dotterbolagen Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, TjustFastigheter AB och Västerviks Bostads AB Dnr 2014/ Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till bolagsordningar för de rubricerade bolagen. Med anledning av förändringar i kommunallagen (1991:900) 3 kap 17 angående kommunala företag föreslås bolagsordningarna revideras för att anpassas till lagstiftningen. Det framgår i lagstiftningen att det kommunala ändamålet med verksamheten ska framgå i respektive bolags bolagsordning. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Västerviks Kommuns Förvaltnings AB föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att fastställa bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB, Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, TjustFastigheter AB och Västerviks Bostads AB. Styrelsen i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB har , 5-nr 1 behandlat ärendet och beslutat att föreslå kommunfullmäktige fastställa ägardirektiven. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB, Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB, TjustFastigheter AB och Västerviks Bostads AB. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse (utsänd tidigare).

19 Kommunfullmäktige 22 (45) Bolagsordning för Västervik Resort AB Dnr 2014/ Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till reviderad bolagsordning för Västervik Resort AB. Bolagets bolagsordning revideras med anledning av förändringar i kommunallagen (1991:900) 3 kap. 17 där det kommunala ändamålet med verksamheten ska framgå i bolagsordningen. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att fastställa redovisad bolagsordning för Västervik Resort AB. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse (utsänd tidigare).

20 Kommunfullmäktige 23 (45) Ändring av finanspolicy för Västerviks kommunkoncern Dnr 2014/ Kommunfullmäktige fastställde , 29 finanspolicy för Västerviks kommunkoncern. VD i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB föreslår i skrivelse 30 januari 2013 att nedanstående tillägg införs under punkt 8 Borgen, att gälla från och med 1 mars Kommunal borgen får endast lämnas till hel- eller delägda kommunala bolag i Västerviks kommun, undantag Kommuninvest där solidarisk borgen gäller. Undantag gäller också borgen lämnad före 1 januari Bolagets VD föreslår Västerviks Kommuns Förvaltnings AB föreslå kommunfullmäktige besluta att fastställa redovisat förslag till finanspolicy för Västerviks kommunkoncern att gälla från och med 1 mars Styrelsen i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB har , 6-nr 1 behandlat ärendet och beslutat att föreslå kommunfullmäktige fastställa finanspolicyn. Styrelsens i Västerviks Kommuns Förvaltnings AB förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa redovisat förslag till finanspolicy för Västerviks kommunkoncern att gälla från och med 1 mars Yrkande Ordföranden yrkar bifall till bolagsstyrelsens förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa redovisat förslag till finanspolicy för Västerviks kommunkoncern att gälla från och med 1 mars Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse (utsänd tidigare).

21 Kommunfullmäktige 24 (45) Utökad hyreskostnad för ny arenabelysning på Ljunghedens motorstadion Dnr 2014/ Under de senaste åren har Westerviks Motorsportklubbs (WMSK) organisation varit oförändrad med elitserie-, knatte-, ungdoms- samt motocrossverksamhet. För att säkerställa föreningens verksamhet och framtida motorsport på Ljunghedens Motorstadion krävs enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 31 januari 2014 byte av arenabelysningen till kommande säsong. Den belysning som finns där i dag är från tidigt 90-tal och därmed undermålig. På grund av åldersskäl är det bl.a. svårt att få fram reservdelar vid reparationer och restaurering. Säkerheten för förarna är också åsidosatt på grund av de krav som SVEMO/SSI samt Sveriges kommuner och landstings måttbok 2013 ställer avseende belysning. På uppdrag av Västerviks kommun har TjustFastigheter AB genomfört en upphandling av en ny arenabelysning på Ljunghedens Motorstadion. Upphandlingen har enligt bolaget resulterat i ett totalt investeringsbelopp på kr, vilket skulle motsvarar en hyreshöjning för kommunen på kr per år under 15 år. Finansiering för den ökade hyran finns upptagen och beslutad i tilläggsbudgeten för 2014 och i framtida driftkostnader. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna beställning av ny arenabelysning till Ljunghedens Motorstadion, samt att godkänna den ökade hyreskostnaden till vilket medel är avsatta i budget 2014 och i kommande års driftkostnader. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

22 Kommunfullmäktige 25 (45) Hyresavtal för aktivitetshall vid Ostkustens företagscenter i Västervik Dnr 2014/ Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 31 januari 2014 har representanter för Westerviks Boulesällskap (WBS) uppvaktat kommunen vid ett flertal tillfällen under 2013 för att få till en större inomhushall i Västervik stad. Detta på uppdrag av styrelsen och övriga föreningsmedlemmar. Den lokal som finns i dag vid Johannesdal är alldeles för liten och inte heller tillgänglig eller anpassad för personer med funktionsnedsättning. Nu finns ett erbjudande att hyra en lokal vid Tre Bröders industriområde vid Lucerna. Hallen ska vara öppen och bokningsbar även för andra bouleföreningar i kommunen. Ett samarbete mellan WBS och Västerviks Bågskytteklubb kan också bli aktuellt. Föreningens intentioner ligger i linje med de allmänna riktlinjerna för Västerviks kommuns föreningsstöd. Förslaget är att Västerviks kommun skriver avtal med hyresvärden genom TjustFastigheter AB. Totalkostnaden blir kr per år exkl. moms. I kostnaden ingår; hyran, fastighetsskatt, el, värme, varmvatten, snöröjning parkering. Kontraktslängden är föreslagen till 5 år. Berörda föreningar betalar hyra via avtal till kommunen enligt gällande taxor för uthyrning. Beräknad intäkt är minst kr per år. Finansiering för totalhyran till aktivitetshallen finns upptagen och beslutad i tilläggsbudgeten för övrig föreningssatsning Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upplägget till hyresavtal för en ny aktivitetshall, samt att godkänna hyreskostnaden till vilken medel är avsatta i budget 2014 och i kommande års driftkostnader. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag med tillägget att kommunstyrelsen uttalar att de gärna ser att hyresavtalet blir 3-årigt istället för 5-årigt. Ordföranden finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet.

23 Kommunfullmäktige 26 (45) forts. Kommunstyrelsen beslutar att uttala att hyresavtalet gärna får bli 3-årigt istället för 5-årigt. Kommunstyrelsen föreslår vidare kommunfullmäktige besluta att godkänna upplägget till hyresavtal för en ny aktivitetshall, samt att godkänna hyreskostnaden till vilken medel är avsatta i budget 2014 och i kommande års driftkostnader. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

24 Kommunfullmäktige 27 (45) Reglemente för valnämnden Dnr 2014/ Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 januari 2014 ett förslag till reglemente för valnämnden. Förslaget bygger dels på andra kommuners reglementen och dels på de reglementen som finns för kommunens styrelse och övriga nämnder. Det har under de senare åren blivit allt vanligare att även valnämnden erhåller ett av kommunfullmäktige fastställt reglemente. Valnämnden har vid sammanträde , 2 beslutat att föreslå kommunfullmäktige att fastställa förslaget till reglemente. Kommunstyrelsens förvaltning har enligt skrivelse 31 januari 2014 inget ytterligare att tillföra ärendet. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa redovisat förslag till reglemente för valnämnden. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

25 Kommunfullmäktige 28 (45) Ersättning till röstmottagare vid institutionsröstningen på servicehus, sjukhus och anstalt vid val till Europaparlamentet 2014 och de allmänna valen 2014 Dnr 2014/ I Västerviks kommun finns 14 institutioner inklusive anstalt där röstning bör genomföras. Till detta kommer det att behövas minst 10 röstmottagare. Ersättningen var vid 2010 års allmänna val 330 kronor/timme exklusive sociala avgifter. Valnämnden beslutade , 7 att föreslå kommunfullmäktige besluta att ersättning till röstmottagarna vid institutionsröstningen vid val till Europarlamentet 2014 och de allmänna valen 2014 ska vara 360 kr/timme exklusive sociala avgifter jämte reseersättning. Kommunstyrelsens förvaltning har enligt skrivelse 31 januari 2014 inget ytterligare att tillföra ärendet. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ersättning till röstmottagarna vid institutionsröstningen vid val till Europarlamentet 2014 och de allmänna valen 2014 ska vara 360 kr/timme exklusive sociala avgifter jämte reseersättning. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

26 Kommunfullmäktige 29 (45) Ersättning till röstmottagare och valnämndens ledamöter och ersättare vid val till Europaparlamentet 2014 och de allmänna valen 2014 Dnr 2014/55-11 Vid de allmänna valen 2010 var ersättningen till ordföranden 2600 kr, till vice ordföranden 2300 kr samt till röstmottagarna till 1900 kr. Arvodena för valnämndens ledamöter och ersättare under valdagen var 2600 kr. Valnämnden har vid sammanträde , 8 beslutat att föreslå kommunfullmäktige besluta att arvoden till röstmottagarna vid val till Europaparlamentet 2014 och de allmänna valen 2014 ska vara 3000 kr för ordföranden, 2600 kr för vice ordföranden samt 2100 kr för röstmottagare och vaktmästare. Dessutom föreslog nämnden att arvode till valnämndens ledamöter och ersättare under valdagen ska vara samma som till ordförande i valdistrikten, när tjänstgöringstiden överstiger 10 timmar. Kommunstyrelsens förvaltning har enligt skrivelse 31 januari 2014 inget ytterligare att tillföra ärendet. Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att arvoden till röstmottagarna vid val till Europaparlamentet 2014 och de allmänna valen 2014 ska vara: Ordföranden 3000 kr Vice ordföranden 2600 kr Röstmottagare och vaktmästare 2100 kr, samt att arvode till valnämndens ledamöter och ersättare under valdagen ska vara samma som till ordförande i valdistrikten, när tjänstgöringstiden överstiger 10 timmar. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

27 Kommunfullmäktige 30 (45) Inrättande av tillfällig beredning för arvodes- och partistödsfrågor m.m Dnr 2012/ Kommunfullmäktige beslutade , 51 om reviderade bestämmelser för ersättning för förtroendevalda. I samband med detta gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen i uppdrag att senast i juni 2014 lämna förslag till eventuell revidering av bestämmelserna om arvodering med inriktning mot hel- och halvdagsarvoden eller motsvarande. I uppdraget ingick även att lämna förslag till eventuell förändring av det mandatburna bidraget. Ordföranden föreslår i skrivelse 31 januari 2014 att en tillfällig beredning inrättas för att arbeta med frågorna. Förutom frågor om arvoden och det mandatburna bidraget bör frågan kring konsekvenserna av en förändrad nämndorganisation för i första hand ordförandena i nämnderna och bolagen belysas. Ändringen i kommunallagen från med ett tydligt uppdrag till presidierna i fullmäktige och nämnderna bör också behandlas av beredningen. Frågan om politiska sekreterare har också väckts vid något tillfälle. Vidare kan frågan om en ny modell för omställningsstöd för förtroendevalda behandlas i samma beredning. Saken gäller om nuvarande regler ska gälla eller inte för nya förtroendevalda som tillträder efter valen Den tillfälliga beredningen föreslås bestå av en ledamot och en ersättare från fullmäktiges tio partier. Närvarorätten bör regleras på samma sätt som i demokratiberedningen. Majoriteten föreslås utse en ordförande för beredningen. Ordförandens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att snarast och på förslag från valberedningen inrätta en tillfällig beredning för arvodes- och partistödsfrågor m.m. enligt redovisat förslag, att beredningen består av en ledamot och en ersättare från varje parti och leds av en av majoriteten utsedd ordförande, samt att beredningens förslag till beslut avlämnas i tid så att fullmäktige kan besluta senast vid junisammanträdet Yrkanden Ordföranden yrkar bifall till eget förslag med tillägget att närvarorätten regleras på samma sätt som i demokratiberedningen.

28 Kommunfullmäktige 31 (45) forts. Sverker Thorén (FP) med instämmande av Anna Bodjo (MP) och Hans Ellervik (VDM) yrkar att även ersättare ska ha närvarorätt i beredningen. Proposition Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att kommunstyrelsen har bifallit eget yrkande. Omröstning Omröstning begärs och ska genomföras. Ordföranden föreslår följande propositionsordning vilken godkänns av kommunstyrelsen. Den som bifaller ordförandens yrkande röstar Ja. Den som bifaller Sverker Thoréns m.fl. yrkande röstar Nej. Ja röstar: Harald Hjalmarsson (M), Christin Rampeltin Molin (M), Eva Ahlström (M), Katarina Andersson (M), Tomas Kronståhl (S), Gunnar Jansson (S), Veikko Kärki (S) och Sharad Bhatt (S). Nej röstar: Hans Ellervik (VDM), Sverker Thorén (FP) och Anna Bodjo (MP). Med åtta ja-röster mot tre nej-röster har kommunstyrelsen beslutat att bifalla ordförandens yrkande. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att snarast och på förslag från valberedningen inrätta en tillfällig beredning för arvodes- och partistödsfrågor m.m. enligt redovisat förslag, att beredningen består av en ledamot och en ersättare från varje parti och leds av en av majoriteten utsedd ordförande, att närvarorätten regleras på samma sätt som i demokratiberedningen, samt att beredningens förslag till beslut avlämnas i tid så att fullmäktige kan besluta senast vid junisammanträdet Protokollsanteckning Mariann Gustafsson (V) vill få följande antecknat till protokollet vilket godkänns av ordföranden: Även ersättare ska ha närvarorätt i beredningen. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens ordförandes skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

29 Kommunfullmäktige 32 (45) Inrättande av tillfällig beredning för landsbygdsfrågor Dnr 2014/ I skrivelse 21 januari 2014 föreslår kommunstyrelsens ordförande efter samråd med kommunfullmäktiges ordförande att en landsbygdsberedning inrättas. Syftet är att ta fram ett landsbygdspolitiskt program där skärgården ingår för Västerviks kommun. Beredningen ska verka för att ta tillvara och synliggöra hela Västerviks kommuns utvecklingspotential. Programmet ska tas fram i samråd med berörda nämnder och övriga aktörer. Målet med landsbygdsprogrammet är att utveckla landsbygden och se över möjligheterna att bo, leva och ha verksamhet på landsbygden. Beredningen ska arbeta i dialogmöten med olika fokusgrupper. Möten kommer att hållas på olika platser i kommunen för att träffa medborgare, lokala föreningar och företag. Ordförandens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att inrätta en tillfällig landsbygdsberedning under 2014 med syfte att ta fram ovan beskrivna landsbygdsprogram, att beredningens sammansättning speglar den politiska representationen i kommunfullmäktige, att beredningen har kommunens utvecklingsstrateg till sitt förfogande och därtill kan adjungera olika tjänstemän, samt att beredningen leds av kommunfullmäktiges ordförande. Yrkanden Ordföranden yrkar bifall till eget förslag med ändringen att andra attsatsen stryks och ersätts med att beredningen består av en ledamot och en ersättare från varje parti och att närvarorätt regleras på samma sätt som i demokratiberedningen. Sverker Thorén (FP) med instämmande av Anna Bodjo (MP) och Hans Ellervik (VDM) yrkar att även ersättare ska ha närvarorätt i beredningen. Proposition Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att kommunstyrelsen har bifallit eget yrkande.

30 Kommunfullmäktige 33 (45) forts. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att inrätta en tillfällig landsbygdsberedning under 2014 med syfte att ta fram ovan beskrivna landsbygdsprogram, att beredningen består av en ledamot och en ersättare från varje parti och att närvarorätt regleras på samma sätt som i demokratiberedningen, att beredningen har kommunens utvecklingsstrateg till sitt förfogande och därtill kan adjungera olika tjänstemän, samt att beredningen leds av kommunfullmäktiges ordförande. Reservation Sverker Thorén (FP), Hans Ellervik (VDM) och Anna Bodjo (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Protokollsanteckning Mariann Gustafsson (V) vill få följande antecknat till protokollet vilket godkänns av ordföranden: Även ersättare ska ha närvarorätt i beredningen. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens ordförandes skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

31 Kommunfullmäktige 34 (45) Konsekvensanalys av olika handlingsalternativ i regionfrågan redovisning av uppdrag Dnr 2011/ I Budget 2013 gav kommunfullmäktige uppdraget att i samverkan med regionala aktörer utreda och analysera konsekvenserna av olika handlingsalternativ i regionfrågan. Kommunstyrelsen beslutade , 83 att gemensamt med Vimmerby kommun uppdra till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att förutsättningslöst utreda vilka organisatoriska och ekonomiska effekter ett byte till Östergötlands län och landsting skulle innebära för Västerviks och Vimmerby kommuner. Hultsfred, Oskarshamn och Högsby kommuner samt Regionförbundet i Kalmar län efterfrågades om deras intresse att inkluderas i uppdraget till SKL. Samtliga valde att avböja. SKL har i skrivelse 15 november 2013 överlämnat rapporten rubricerad Västerviks kommun till Östergötlands län och landsting? Förutsättningar och konsekvenser. Kommunstyrelsen fick , 358 information om rapporten av ansvarig utredare på SKL och beslutade att godkänna lämnad information. Även Vimmerby kommun har fått informationen. De har beslutat att tillsvidare inte fatta något beslut om fördjupning av utredningen om eventuellt länsbyte. Enligt kommunstyrelsens förvaltning skrivelse 31 januari 2014 har överläggningar skett mellan Västerviks kommun och den politiska ledningen för Landstinget i Kalmar län. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår kommunstyrelsen besluta att tillsvidare inte vidta några åtgärder i frågan om ett eventuellt byte för Västerviks kommun till Östergötlands län och landsting, samt att SKL:s slutrapport tillställs kommunfullmäktige för kännedom. Yrkande Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen har bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen beslutar att bifalla kommunstyrelsens förvaltnings förslag. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse dnr 2014/ (utsänd tidigare).

32 Kommunfullmäktige 35 (45) Medborgarförslag om sammanbindning av befintliga cykelbanor för ökad trafiksäkerhet Dnr 2013/ Bertil Wilén, Västervik, har väckt ett medborgarförslag om att sammanbinda cykel- och gångbanan mellan bilåtervinningen och den nya infarten till avfallsanläggningen. Förslagsställaren anser att detta skulle leda till ökad trafiksäkerhet. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

33 Kommunfullmäktige 36 (45) Medborgarförslag om flytta staket vid Lysingsbadets för ökad framkomlighet Dnr 2013/ Yrvind, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående framkomlighet på Lysingsbadet. Förslagsställaren föreslår att ett nyuppsatt staket flyttas för ökad framkomlighet. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen och Västerviks Resort AB för beslut och besvarande.

34 Kommunfullmäktige 37 (45) Medborgarförslag om att utveckla ett nytt handelsområde i gamla Järnet-området Dnr 2013/ Tommy Rosenlind, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående att skapa ett mindre handelsområde i gamla Järnet-området. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

35 Kommunfullmäktige 38 (45) Medborgarförslag om att tillsätta en kommunal praktiksamordnare för högstadieelever Dnr 2014/3-109 Peter Habbe, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående att tillsätta en kommunal praktik samordnare för högstadieelever. Förslagsställaren beskriver att här står både ett gott liv och ekonomi på spel. En praktikmöjlighet skulle gynna såväl eleverna som kommunen. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till barn- och utbildningsnämnden för beslut och besvarande.

36 Kommunfullmäktige 39 (45) Medborgarförslag med anledning av Västerviks kommuns sannolika brott mot kommunallagens 2 kap 2 Dnr 2014/ Björn Lansman, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående att det finns skäl att göra gällande att Västerviks kommun särbehandlar grupper av sina medlemmar och sålunda bryter mot kommunallagens 2 kap. 2. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

37 Kommunfullmäktige 40 (45) Medborgarförslag angående att införa en städdag i Västerviks centrum Dnr 2014/ Anders Davidsson, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående att införa en städdag i Västerviks centrum. Förslagsställaren föreslår att kommunens organisation för gator och miljö leder och fördelar arbetet. En städdag skulle kunna resultera i bla ett rent och prydligt centrum utan extra kostnader för kommunen. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

38 Kommunfullmäktige 41 (45) Medborgarförslag att skapa en multihall Dnr 2014/ Lasse Ekstrand, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående multihall. Förslagsställaren konstaterar att Västervik behöver en multihall som rymmer skatepark, klätterhall, boulebana, café etc. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

39 Kommunfullmäktige 42 (45) Medborgarförslag angående en träbro för cyklister och fotgängare Dnr 2014/ Lasse Ekstrand, Västervik har väckt ett medborgarförslag angående att skapa en träbro för cyklister och fotgängare. Förslagsställaren hävdar att Hamngatan är farlig för bla skolbarn. Presidiet har berett förslaget Kommunfullmäktiges presidium föreslår kommunfullmäktige besluta att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beslut och besvarande.

40 Kommunfullmäktige 43 (45) Valärenden

41 Kommunfullmäktige 44 (45) Anmälningar Förvaltningsrättens dom kring Västerviks kommuns avtal med Marstrom Composite AB. Dnr 2013/ Länsstyrelsen beslut kring Anmälan om lokala ordningsoch torgföreskrifter för Västerviks kommun Dnr 2013/ Ingrid Juthe (KD) har i skrivelse inkommen begärt entledigande från uppdraget som ledamot i demokratiberedningen. Dnr 2014/ Länsstyrelsens besked kring ny ledamot och ny ersättare för Sverigedemokraterna. Dnr 2014/ Länsstyrelsens besked kring ny ledamot och ny ersättare för Vänsterpartiet. Dnr 2014/ Kommunfullmäktiges presidiums besked kring upphörande av förordnande som tillfällig vikarie som överförmyndare. Dnr 2014/ Socialnämndens redovisning av ej verkställda beslut avseende kvartal 2 och Dnr 2014/ Kommunstyrelsens svar på Marie Petterssons medborgarförslag om att trottoaren behöver göras i ordning vid gamla vattentornet. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Olof Klavebäcks medborgarförslag om att ta bort farthindren på Norrlandsvägen vid förskolan Ekbacken. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Liselotte Hummelgrens medborgarförslag om att sätta upp en skylt Kör försiktigt, lekande barn på Gösgatan i Skogshagaområdet. Dnr 2013/

42 Kommunfullmäktige 45 (45) forts. Anmälningar forts. Kommunstyrelsens svar på Sabina Lindholms medborgarförslag om att införa hastighetsbegränsning från 7Eleven till S:ta Gertruds kyrka. Dnr 2013/ Kommunstyrelsens svar på Bernt Cederbergs medborgarförslag om cykeltrafik på trottoaren på Hallströmsgatan Dnr 2013/ Barn- och utbildningsnämndens svar på Lise-Lotte Tholéns medborgarförslag om att behålla högstadiet i Överum. Dnr 2013/ Barn- och utbildningsnämndens svar på Matilda Alamaa mfl medborgarförslag om mer pengar till skolorna för att köpa nya datorer. Dnr 2013/ Barn- och utbildningsnämndens svar på Matilda Alamaa mfl medborgarförslag om mer pengar till skolornas toaletter. Dnr 2013/ Barn- och utbildningsnämndens svar på Andreas Nilssons medborgarförslag om källsortering i kommunens skolor. Dnr 2012/ Demokratiberedningens mötesanteckningar Dnr 2013/ Demokratiberedningens mötesanteckningar Dnr 2013/ Demokratiberedningens mötesanteckningar Dnr 2014/95-101

Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25

Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25 Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Bostadsbolagets konferensrum, Bryggaren, Västervik 20 december 2010 kl. 16.00 16.25 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Eva Ahlström (M) Peter Johansson (M) Mats

Läs mer

KUNGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE I VÄSTERVIKS KOMMUN

KUNGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE I VÄSTERVIKS KOMMUN KUNGÖRELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE I VÄSTERVIKS KOMMUN kallas till sammanträde måndagen den 24 februari 2014 kl. 16 00 i Bryggarens teatersalong, Västervik för behandling av följande ärenden. 1 Upprop och val

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Bryggarens Teatersalong, Spötorget, Västervik 24 februari 2014 kl

Bryggarens Teatersalong, Spötorget, Västervik 24 februari 2014 kl Kommunfullmäktige 1 (51) Plats och tid Bryggarens Teatersalong, Spötorget, Västervik 24 februari 2014 kl 16 00 22 50 Beslutande Harald Hjalmarsson (M) 1-28 Solveig Thorngren (S) Denny Åsberg (S) Eva Ahlström

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 10 februari 2014 kl. 8.30 14.15 ajournering kl. 10.50-13.00, 13.10-13.15

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 10 februari 2014 kl. 8.30 14.15 ajournering kl. 10.50-13.00, 13.10-13.15 Kommunstyrelsen 1 (36) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 10 februari 2014 kl. 8.30 14.15 ajournering kl. 10.50-13.00, 13.10-13.15 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00 Kommunstyrelsen 1 (30) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 2 maj 2011 kl. 8.00 13.50 ajournering kl. 8.15-13.00

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Lokal Utsikten, Västerviks Stadshotell, Västervik 21 november 2016 kl

Lokal Utsikten, Västerviks Stadshotell, Västervik 21 november 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Lokal Utsikten, Västerviks Stadshotell, Västervik 21 november 2016 kl. 15.55-16.35 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Sharad

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Sida 1/11 Arbetsordning för Kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. 1 Antalet ledamöter Fullmäktige har

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-21:30 Beslutande: Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Örjan Fridner (S) Ingrid Olsson (C) Jenny Breslin (S) Marie Mill (SRD) Per-Gunnar

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 43-53. Tid: 2010-12-21, 10:00-15:00 Plats: Hasse på sjökanten, lokal Utsikten

Allmänpolitiska utskottet 43-53. Tid: 2010-12-21, 10:00-15:00 Plats: Hasse på sjökanten, lokal Utsikten PROTOKOLL 1(7) Plats: Hasse på sjökanten, lokal Utsikten Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång Forsberg (KD), ordf Per Hansson (FP) Jarl Karlsson (S) Lena Ahnstedt (C) Charlotte Aschan ersätter Malin

Läs mer

Kommunsekreterare Kerstin Petersson Joakim Gustavsson, Södra, kl 19.35-20.00. Marita Björkvall och Solweig Ekh

Kommunsekreterare Kerstin Petersson Joakim Gustavsson, Södra, kl 19.35-20.00. Marita Björkvall och Solweig Ekh Högsby kommun Protokoll Kommunfullmäktige 1(22) Sammanträdesdatum 2007-10-18 Plats och tid Beslutande Kommunhusets tingssal torsdagen den 18 oktober 2007 kl 18.30-20.00 Enligt bifogad lista KF 2007-10-18.doc

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn 2011-11-15 1 (8) Plats och tid 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison Ingegerd

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-11.10 Beslutande Bo Bergman Lars Hagberg Göran Berglund Lars Rosander Lennart Beijer Övriga deltagande Sven

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige FÖRFATTNING 1.1 Antagen av Kommunfullmäktige 101/08 Arbetsordning för kommunfullmäktige Denna arbetsordning tillsammans med kommunallagen innehåller bestämmelser som styr kommunfullmäktiges arbete. Därutöver

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15 Kommunstyrelsen 1 (28) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 28 maj 2012 kl. 8.00 15.40 ajournering kl. 12.00-14.15

Läs mer

Protokoll. Tid Torsdagen den 11 december 2008 kl. 8.30-11.30. Plats Drakenbergsgatan 1 B, samlingssalen

Protokoll. Tid Torsdagen den 11 december 2008 kl. 8.30-11.30. Plats Drakenbergsgatan 1 B, samlingssalen Tid Torsdagen den 11 december 2008 kl. 8.30-11.30 Plats Drakenbergsgatan 1 B, samlingssalen Närvarande ledamöter Ronnie Palmén (M), ordförande Gunvor Olson (M) Åsa Johansson (FP) Ingrid Nilsson (KD), kl.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195. uppdrag avseende statistik över parkeringsöverträdelser

Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195. uppdrag avseende statistik över parkeringsöverträdelser 2 Kf 17 Dnr 00/KS125 311 Dnr 96/KS195 Felparkeringsavgifter Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige gav 1996-09-17 dåvarande samhällsbyggnadsnämnd i uppdrag att komplettera förslag om felparkeringsavgifter

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning i tillämpliga delar. Antalet

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Sala kommun Kommunal författningssamling Reglemente för krisledningsnämnden KFS 042 revision 02 REGLEMENTE ANTAGEN: 2012-12-17 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2012-12-20 ERSÄTTER: 366/2004 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S)

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Landstingsstyrelsen Datum Tid 09.15 15.00 Plats Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (S) ordförande Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Åke Bengtsson

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2015-. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-03-28

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-03-28 STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS EKONOMI- OCH PERSONALUTSKOTT Datum och tid: Måndagen den 28 mars 2011, kl. 08:30 14.05 Ajournering 09.20 10.00 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Rodret Ledamöter

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

Kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktiges sammanträde Kallelse till s sammanträde kl 10.00 i PB-hallen, Folkets hus Gruppmöten S,V,Mp i Sonaten 1 kl 08.15 Alliansen i Sonaten 2 kl 08.15 KALLELSE 12 Ärenden Sid 1 Meddelanden om nya ledamöter och ersättare

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 17 januari 2011 kl. 13.00 15.00. Kommunledningskontoret 20 januari 2011

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 17 januari 2011 kl. 13.00 15.00. Kommunledningskontoret 20 januari 2011 Kommunstyrelsen 1 (41) Plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 17 januari 2011 kl. 13.00 15.00 Beslutande Harald Hjalmarsson (M), ordf. 1-26, 28-31 Eva Ahlström (M) Mats Hugosson (C) Sverker

Läs mer

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER 1(5) REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94, med revidering 2011-03-30, 23 Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen 1(13) Tid och plats 2015-09-02 - Kommunhuset klockan 13.30-15.25. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Clas Engström (KD) - tjänstgörande ersättare Jane Holmström Björkman (S) - tjänstgörande ersättare

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 13 juni 2011 kl. 8.00 14.10 Ajournering kl. 10.00-13.00

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 13 juni 2011 kl. 8.00 14.10 Ajournering kl. 10.00-13.00 Kommunstyrelsen 1 (20) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 13 juni 2011 kl. 8.00 14.10 Ajournering kl. 10.00-13.00

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

12. Aktivitetshall vid Ostkustens Företagscenter i Västervik hyresavtal Dnr 2014/67-282

12. Aktivitetshall vid Ostkustens Företagscenter i Västervik hyresavtal Dnr 2014/67-282 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 16 (30) 2014-02-10 Ks 12. Aktivitetshall vid Ostkustens Företagscenter i Västervik hyresavtal Dnr 2014/67-282 Enligt kommunstyrelsens förvaltnings skrivelse 31 januari

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Innehåll Antalet ledamöter... 2 Ordförande och vice ordförande... 2 Presidiets

Läs mer

Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-05-04 1 (20) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 Beslutande Peter Johansson (M) Pierre Månsson (FP)

Läs mer

Uppsala kommuns författningssamling

Uppsala kommuns författningssamling Uppsala kommuns författningssamling Arbetsordning för Uppsala kommunfullmäktige; antagen den 7 september 2015 Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 81 ledamöter. I vallagen (1997:157) finns bestämmelser

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-08-22 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 22 augusti 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(14) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 9.00 14.35 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista sidan

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 267 Reviderad 1993-08-10, 210 Reviderad 1994-12-12, 311 Reviderad 1998-04-06--07, 77 Reviderad 1999-12-13, 281 Reviderad

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Kallelse till. Kommunfullmäktiges sammanträde 2008-06-26. kl 17.30. i PB-hallen, Folkets Hus

Kallelse till. Kommunfullmäktiges sammanträde 2008-06-26. kl 17.30. i PB-hallen, Folkets Hus Kallelse till s sammanträde kl 17.30 i PB-hallen, Folkets Hus KALLELSE 2 Ärenden Sid 1 Meddelanden om nya ledamöter och ersättare 12 2 Protokollets justering, upprop samt fastställande av dagordning 13

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2014-04-28 kl. 13.00-15.55. Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg

Sessionssalen, Hultsfred 2014-04-28 kl. 13.00-15.55. Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 13.00-15.55 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Britt

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

Kommunhuset 28 februari Underskrifter Sekreterare Paragrafer Johan Hägglund. Tomas Kronståhl. Gunnar Jansson

Kommunhuset 28 februari Underskrifter Sekreterare Paragrafer Johan Hägglund. Tomas Kronståhl. Gunnar Jansson Kommunstyrelsen 1 (6) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 26 februari 2018 kl. 11.00 - ajournering 11.40-11.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Conny Tyrberg (C)

Läs mer

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(9) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta Svärd (MP) Håkan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2009-06-01 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Lilla Sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 19:00 20.20 Katja Larsson, ordförande Lars-Erik Wollmér

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna

Budget 2016 och ekonomisk planering för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 12 (28) 2015-09-28 Kf Ks 263 Budget 2016 och ekonomisk planering 2017-2018 för Västerviks kommun svar på återremiss av budgetposterna förändrade arvoden politiker

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 23 mars 2015 kl. 8.30 12.05 ajournering kl. 10.30-11.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 23 mars 2015 kl. 8.30 12.05 ajournering kl. 10.30-11.05 Kommunstyrelsen 1 (27) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 23 mars 2015 kl. 8.30 12.05 ajournering kl. 10.30-11.05 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Landstingsfullmäktige 36-53

Landstingsfullmäktige 36-53 PROTOKOLL 1(11) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 37. 36 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M)

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M) Kommunstyrelsen 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, Hellquistsalen, måndagen den 7 juni 2010, klockan 16.00-17.40. ande AnneMarie Andersson (C) ordförande, Margareta Johansson (S), Rolf Lindgren (S), Sergio

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-08

Kommunfullmäktige 2014-09-08 Kommunfullmäktige 2014-09-08 Plats och tid Förvaltningshuset, Smedjebacken klockan 18.00 21.00 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Rågher Thelin (S) Calle Morgården (MP) Leif Nilsson (S) Anders Karlsson

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Fullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Nr 1 Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Tid och plats Onsdagen den 13 januari 2016, klockan 08.30 12.30, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Christine Andersson (S) Marianne Sand

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-13 1 (17)

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-13 1 (17) Sida 2011-06-13 1 (17) Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 13 juni, 2011 klockan 18.00 20.05 Christina Waster Jansson (S),Ordf, Britt-Inger Fröberg (S) Tobias Nordlander

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Onsdagen den 26 oktober 2011 i Kommunfullmäktiges sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20

Onsdagen den 26 oktober 2011 i Kommunfullmäktiges sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20 Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Onsdagen den 26 oktober 2011 i s sessionssal Nya Folkets hus, klockan 17:00-17:20 Beslutande Anders Ohlsson (S), ordförande Maria Karlsson (S),2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8)

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8) Sammanträdesdatum 1 (8) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, kl 13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kjell Nilsson (s), ordförande Orvar Carlsson (kd), vice ordförande

Läs mer

Henrik Persson. Anna-Greta Andersson. Gunnar Canslätt. Henrik Persson

Henrik Persson. Anna-Greta Andersson. Gunnar Canslätt. Henrik Persson Protokoll 1 (9) Plats och tid: Guldsmeden Sal A, klockan 15:00-16:30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Gunnar Canslätt (KD) Gunnar Grenholm (C) Gunnel Nordin (FP)) Stefan Svedman (C) Tommy Ljung

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred 1999-03-29 kl. 08.30-11.45 Beslutande Bo Bergman Lars Hagberg Sivert Bergström Åke Nilsson Lennart Beijer Övriga deltagande

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00.

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00. Sida 1 (14) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00-17.45 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Lars Månsson (S) 1:e vice ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Bernt Nilsson (S)

Läs mer