Utvärdering Webbseminarium 11 september 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering Webbseminarium 11 september 2015"

Transkript

1 Utvärdering Webbseminarium 11 september 2015

2 Webbseminarium vs Hearing Webbseminarium 11 sep: Svarsfrekvens: 44/130=34% Hearing 3 jun: Svarsfrekvens: 29/52=56%

3 Motivering till betyg av seminariet

4 Motivering till betyg av seminariet Väl genomfört, väl valda talare som inte svamlade utan var tydliga. Ingav förtroende för arbetet som sådant om än osäkerhet kring tänkta förslag kvarstår. Innehållsmässigt så tycker jag att inledningspasset tog väldigt lång tid dvs att det pratades mycket om hur projektet var upplagt. Informativt. Kanske hade kanske kunnat minska lite på "vad vi har gjort"-delen. Man får utgå ifrån att folk i branschen har hyfsad koll på läget. Var lite långt och var nog mest för de mest initierade.

5 Motivering till betyg av seminariet Jag tycker att det var ett strukturerat seminarium och väldigt bra att man kunde vara med via webben, det ökar ju möjligheten enormt för deltagande. Det är också bra att ha en öppenhet kring dessa frågor. Däremot saknade jag något mer konkret, något det kunde få bli en debatt omkring. Det är mycket positivt att ni erbjuder webbdeltagande. Det underlättar något oerhört att kunna ta del av information utan att behöva ta tid och pengar till resor. Det var en bra redogörelse för projektet och på vilket sätt det genomförs. Uppskattar transperensen!

6 Vilka tankar fick du inte svar på?

7 Vilka tankar fick du inte svar på? Jag hade hoppats på några fler mer konkreta slutsatser, alternativt lite mer av en debatt. En god redovisning av vad som gjorts hittills i utredningen och vad som förväntas ske framöver. Hade dock varit bättre att få mer klara besked rörande tankarna som redovisades i debattartikeln (från i somras). Det gavs ingen som helst information om vilka funderingar och initiativ MSB har om tänkbara förslag till förändringar av samhällts krisberedskap baserat på det material och de synpunkter som samlats in.

8 Vilka tankar fick du inte svar på? Då inte hela projektgruppen var representerad så var det kanske ett par frågor som föll mellan stolarna, alternativt inte fick den uppmärksamhet som det förtjänade. Ett sådant var kommunikation. Kommunikation är A och O i krishantering och det hade kanske varit önskvärt med lite mer uttömmande svar kring just de frågeställningarna. En annan frågeställning som också är viktig och som heller inte fick det svar som det förtjänade var "resurser". Dvs hur prioriterar ett land av Sveriges storlek och ekonomi de resurser som finns? Det är ju ganska självklart att allt inte kan vara överallt samtidigt. Här kanske man hade önskat lite mer djuplodande tankar.

9 Vilka tankar fick du inte svar på? Tycker att frågan om pandemier var intressant, och att den fick ett kort svar. Mycket ligger ju i den tanke att nästa katastrof kanske inte är skogsbrand, och troligen inte i Västmanland, etc. Hur resonerar arbetsgruppen när det gäller anslag 2:4 och medel till frivilligorganisationer utifrån behov av att stärka krisberedskapen? Hur kommer ni att lägga upp rapporten? Vilka andra källor än utvärderingar av branden ni kommer använda er av för att åtgärdsförslagen inte enbart ska bygga på erfarenheter från branden (risk för överinlärning av en händelse).

10 Vilka nya tankar har webbseminariet gett upphov till hos dig?

11 Vilka nya tankar har webbseminariet gett upphov till hos dig? Hur många aktörer det egentligen berör. Att det kan behövas en mer av en nationell ledning av stora kriser likt en internationell katastrof. Utmaningen att ta slutsatser och omsätta i rätt åtgärder. Att MSB:s rapport riskerar att bli ännu en pappersprodukt med mycket snack och lite verkstad.

12 Vilka nya tankar har webbseminariet gett upphov till hos dig? Resonemangen om de olika principerna i samband med omröstningen var intressant! I övrigt så bekräftade seminariet vad många av oss inom krisberedskapssystemet redan har sett. Det blev tydligare vilka områden som nu hamnar i fokus och där det behöver likriktas och samordnas för att vi ska göra saker på lika sätt. Jag tycker att frågan om vilka principer som är viktiga att följa vid prioritering var intressant och nu när det ändå inte fanns så många slutsaster kunde den fått ännu större utrymme.

13 Vilka nya tankar har webbseminariet gett upphov till hos dig? Att kunskap var ett sådant framträdande ord. Som jag tolkade så verkar det som att många som arbetar inom krishanteringssystemet inte riktigt vet hur det egentligen fungerar (eller är tänkt att fungera). Vilket i sammanhanget är ganska anmärkningsvärt. Fick en god bild av händelsen och det arbete som nu pågår. Funderar på om insatser ska ledas från ett länsövergripande plan redan från första stund.

14 Finns det principer för krishantering som du vill lägga till eller ta bort?

15 Finns det principer för krishantering som du vill lägga till eller ta bort? Mycket positivt att ni pratar om en samverkansprincip, något vi önskat länge. Principerna bör verkligen inkludera privata näringslivet som bedriver samhällsviktig verksamhet. Inom myndighetsvärlden finns en medvetenhet och vilja att samverka tror jag generellt sett. Inom det privata kan man däremot höra att de själva skulle vilja ha bättre styrning vid en samhällsstörning för att kunna frångå det ansvar som de har gentemot kunder.

16 Finns det principer för krishantering som du vill lägga till eller ta bort? Jag vill gärna se att ansvarsfrågan för vem som leder när tydliggörs och att enskilda aktörer snarare uppmuntras att larma tidigt än att de ställs till svars för de gånger de tagit i för mycket. Till detta krävs riktade informationskampanjer även mot allmänheten och media. Minns inte vad de nya principerna hade för namn men vikten av att våga agera i tid kan inte nog betonas samt att agera proaktivt med många möjliga scenarier i åtanke. Dessutom tyckte jag att kommentaren att man i vardagen ska agera så som det vore bra att agera vid en kris är en bra tolkning av likhetsprincipen.

17 Finns det principer för krishantering som du vill lägga till eller ta bort? Ta bort Närhet/Likhet = förvirrar mer än de gör nytta eftersom större kriser oftast hanteras simultant på samtliga samhällsnivåer och dessutom oftast i organisationer som trots allt avviker från vardagsorg. Ha kvar Ansvarsprincipen - men lägg till samverkansprincipen för att inte gömma samverkan i den. Lägg även till den sista princip Aud föreslog - kommer inte ihåg vad den kallades - om att dra på med resurser initialt för att sedan kunna skala ner. En princip som lärs ut och används idag, men som kan tydliggöras på så sätt. Ytterligare medskick - principer i all ära, men de är och förblir enbart principer. De slås ej fast i lagstiftning och är inget någon aktör är förbunden att rätta sig efter. Viktigt att ansvar tydliggörs i myndigheters instruktioner och annan lagstiftning.

18 Finns det principer för krishantering som du vill lägga till eller ta bort? Ta bort principerna och beskriv mer i klartext vad vi ska åstadkomma så vi får något att möta, utvärdera och förbättra oss emot. Jag vill gärna betona lokalt ägarskap och riskmognad. Det får inte vara så att aktörer förhåller sig passiva och räknar med att "någon annan" förutsett allt. I begreppet Svensk krishantering måste man kräva att det i varje kommun finns en TIB.

19 Alla enkätsvar i sin helhet

20 Vilka tankar fick du inte svar på under webbseminariet? Vikten av att man utveckla samarbete p många nivåer inte minst med privata operatörer som kan bidra i olika krissituationer. Jag missade delar av webbseminariet så något av detta kanske togs upp. Mina funderingar är angående nationell samordning av frivilligfrågan (gärna bredare än den utredning avseende FRG som ni arbetar med då det även finns många andra frivilligorganisationer, det är även förvirrande att FRG kallas frivilliga då det kan ses som inte betald person medan FRG ska ha betalt vid en händelse) samt POSOM-frågan. Vi behöver stöd på kommunal nivå angående hur detta bör struktureras upp. Att det handlade om mycket kring branden och inte så mycket om branden. Jag hade inte förstått att detta seminarium kom så tidigt i arbetet. Det är naturligtvis väldigt bra med den transparens det skapar, men jag hade hoppats på några fler mer konkreta slutsatser, alternativt lite mer av en debatt. Vad som föregick hela utredningen. Dvs varför var branden så speciell iförhållande till andra kriser som hänt. Ingen kommentar Ansåg att initiala frågeställningar som underetecknad hade besvarades! Hade varit roligt att höra lite mer om era preliminära slutsatser och förslag. Jag är särskilt intresserad av kopplingen mellan det geografiska områdesansvararet och ansvaret för räddningsinsatsen, nu valde man ju att i praktiken lägga båda dessa ansvar på räddningsledaren. - inga Inga Jag är intresserad av en fördjupning när man pratar om förändringar i lagstiftningen. Vad är det som inte blir gjort utifrån nuvarande lagstiftning alt. vad förhindar den oss från att göra? Ser framemot mer om detta i slutsatserna. inget som jag tänker på Ska bli jätteintressant att se vilka åtgärdsförslag som kommer mer konkret ut av denna utredning. Jag fick svar på de frågor jag hade inför seminariet. Hur kunde man stoppa branden det första eller andra dygnet? Hur organiserar man luftrummet och flygtrafiken kring en eldhärd. Det finns kurser på detta i USA. Hur kan näringslivet bli mer involverat i krisberedskapen? Samhället är ju mer än myndigheter och offentlig sektor. Jämfört med den debattartikel som skrevs under sommaren var ev förändringar i ansvarsprincipen samt stöd till resurssvaga aktörer nedtonat. I övrigt var det väl en god redovisning av vad som gjorts hittills i utredningen och vad som förväntas ske framöver. Hade dock varit bättre att få mer klara besked rörande tankarna som redovisades i debattartikeln. Talarna sa många förkortningar på lagar och tog förgivet att alla som tittade kände till dessa. Bra att inte slänga sig med förkortningar. Jag trodde att seminariet mer skulle handla om det MSB har kommit fram till och inte processbeskrivning. Det gavs ingen som helst information om vilka funderingar och initiativ MSB har om tänkbar förslag till förändringar av samhällts krisberedskap baserat på det material och de synpunkter som samlats in. Även om analysen ännu inte är klar så borde det h kunnat ges några signaler, särskilt eftersom det anges i uppdraget att kontakt för samråd ska tas med organisationer/myndigheter som kommer att beröras av förslagen. Det nämndes att dessa kontakter kommer att tas under november, vilket är alldeles för sent om rapporten ska lämnas till regeringen i januari. Vet ej Hur förslagen på förbättringar/förändringar ska bli verklighet. Hur ska de förankras.

21 Vilka förändringar kommer ske i grundutbildningarna? Inga direkta tankar om detta. Jag fick svar på det jag förväntade mig att få svar på. Jag hade gärna fått hört lite mer resonemang kring radiosambandet eftersom jag arbetar med det. Tycker att frågan om pandemier var intressant, och att den fick ett kort svar. Mycket ligger ju i den tanke att nästa katastrof kanske inte är skogsbrand, och troligen inte i Västmanland, etc. Hur resonerar arbetsgruppen när det gäller anslag 2:4 och medel till frivilligorganisationer utifrån behov av att stärka krisberedskapen? Då inte hela projektgruppen var representerad så var det kanske ett par frågor som föll mellan stolarna, alternativt inte fick den uppmärksamhet som det förtjänade. Ett sådant var kommunikation. Kommunikation är A och O i krishantering och det hade kanske varit önskvärt med lite mer uttömmande svar kring just de frågeställningarna. Inga direkt. Jag var"nollställd" innan och tyckte det var intressant att höra mer om uppdraget. En annan frågeställning som också är viktig och som heller inte fick det svar som det förtjänade var "resurser". Dvs hur prioriterar ett land av Sveriges storlek och ekonomi de resurser som finns. Det är ju ganska självklart att allt inte kan vara överallt samtidigt. Här kanske man hade önskat lite mer djuplodande tankar. Tyvärr fick jag förhinder att deltaga Hur ni kommer att lägga upp rapporten. Vilka andra källor än utvärderingar av branden ni kommer använda er av för att åtgärdsdsförslagen inte enbart ska bygga på erfarenheter från branden (risk för överinlärning av en händelse). Saknade vad ni har kommit fram till Hur krisberedskapen kring smittor ska ska se ut i framtiden Jag fick svar på dom tankar som jag hade.

22 Vilka nya tankar har webbseminariet gett upphov till hos dig? För mig var det mer en uppdatering på erfarenheter och kommande åtgärder. Slutsatsen att resurser finns men att ledning och samordning fortfarande är problemet finns att hämta sedan så många år tillbaka. National incident management system (NIMS) från USA grundade sig på detta. I Australien har man tagit NIMS och anpassat det, AAIMS, vilket i alla fall i Queensland där jag arbetat implementerats i såväl frivilligorganisationer som kommuner, polis etc. Hur ska vi här i Sverige få till det gemensamma språk som underlättar? Trots projekt samverkan och ledning verkar det inte lätt. Strukturen för samverkan finns men kanske borde vi bli bättre på att ta kontakt även när vi inte tror det behövs, vilket ju var den sista och för mig nya principen som ni presenterade. Utvärdering finns det inte riktigt någon nationell struktur för vad jag vet och är ett problemområde enligt det som togs upp på seminariet. Vore det möjligt att göra någon slags nationell mall för frågor som bör tas upp och som kanske kan sammanställas nationellt? Jag tycker att frågan om vilka principer som är viktiga att följa vid prioritering var intressant och nu när det ändå inte fanns så många slutsaster kunde den fått ännu större utrymme. Hur manga aktörer det egentligen berör. Att det kan behövas en mer av en nationell ledning av stora kriser likt en internationell katastrof. Ingen kommentar Övningens betydelse! Kommer inte på något direkt. Resonemangen om de olika principerna i samband med omröstningen var intressant! I övrigt så bekräftade seminariet vad många av oss inom krisberedskapssystemet redan har sett. Det blev tydligar vilka områden som nu hamnar i fokus och där det behöver likriktas och samordnas för att vi ska göra saker på lika sätt. En bredare bild av uppdraget Utifrån mitt nuvarande uppdrag är jag särskilt intresserad av erfarenhetshantering och behovet av övning. Det sägs dels att vi behöver öva mer, dels att t.ex. Samverkansövningarna inte ger önskad effekt. Det är intressant. Hur tar vi hand om det? Jag funderarar också mycket på hur åtgärdsförslag ska presenteras och ser framemot att se hur ni väljer att göra detta. Varje utvärdering presenterar slutsatser och förslag på sitt eget sätt. Kanske försvårar det uppföljning och gör det svårt att spåra effekter? Finns det en "best practice"? Borde det finnas? inga nya Att det kanske är dax att "skrota" principerna och mer fokusera på det som är bra? inga Det verkar som att man accepterar att skogsbränder får utveckla sig till storbrand. När uppdraget nu adderar mer och fler scenarior utöver skogsbrand så försvinner väsentligheterna inom skogsbrand. Ser många beröringspunkter med mitt arbete kring kontinuitetshantering i finanssektorn. Här finns nog utrymme för erfarenhetsutbyte, viktigt att vi inte arbetar i silos. Blir mer osäker kring vad som kan komma att föreslås i förändringsavseende. Det är intressant att följa en sådan utveckling eftersom det kommer att påverka situationen för en liten kommun. Fick en god bild av händelsen och det arbete som nu pågår. Funderar på om insatser ska ledas från ett länsövergripande plan redan från första stund Inga. Att MSBs rapport riskerar att bli ännu en pappersprodukt med mycket snack och lite verkstad. Funderingar hur kulturarv- och kulturmiljöfrågor kommer in i i svensk krishantering.

23 Positivt att ni nämner att ni ska vara så "transparenta". Ser fram mot att följa det. Även positivt att ni ska samråda med "berörda aktörer", de nya förslag som kommer fram. Många är ju väldigt skeptiska - så vi ser fram mot detta. Ni nämnde att hade varit i kontakt med alla aktörer. Skanna av hela verksamheten och alla som jobbar i brand, så hittar ni fler. Jag tror att det behövs en nationell förstärkningsresurs "Ledning och stab". Omfattande samhällsstörningar kräver gedigen erfarenhet i dessa områden och så länge det hela tiden är "nya" personer som sätts att hantera händelsen kommer samma misstag att göras om igen. Vikten av att vi blir bättre på effektivt nyttjande av samhällets resurser. Här pågår arbete på SI som behöver synkas med UB:s arbete med regeringsuppdraget. Massor med insikt om MSB:s verksamhet, och vilka dilemma som finns. Jag är nyanställd och för mig var det en värdefull introduktion. Håller med om tanken att vi ska börja öva och lära och inte sitta still och vänta. Det måste skapas mer möjligheter till detta, lärande miljöer som ni nämnde. Samhället/myndigheterna måste avsätta resurser i tid och pengar för detta. Viktigt trots att det idag på många håll finn sparkrav i den offentliga förvaltningen. bra att kunna medverka på distans. Att kunskap var ett sådant framträdande ord. Som jag tolkade så verkar det som att många som arbetar inom krishanteringssystemet inte riktigt vet hur det egentligen fungerar (eller är tänkt att fungera). Vilket i sammanhanget är ganska anmärkningsvärt. Tyvärr fick jag förhinder att deltaga Utmaningen att ta slutsatser och omsätta i rätt åtgärder. Nya krishanteringsprinciper Inte en ny tanke men att vi är mest uppkopplade på den senaste händelsen var det än är. Ny mycket kring branden i Västmanland. Hur ska vi kunna tänka med holistiskt och sätta krisberedskapen i ett större sammanhang en senaste händelsen. Inga.

24 Vilket betyg ger du sammantaget webbseminariet?

25 Motivera gärna ditt betyg Inget särsilt. Det är mycket positivt att ni erbjuder webbdeltagande. Det underlättar något oerhört att kunna ta del av information utan att behöva ta tid och pengar till resor. Skulle önska möjlighet att delta via webb i ännu större utsträckning vid konferenser mm. Trodde utvärderingen gick ut på att förbättra sändningskvaliteten. Avbrotten får underkänt. Jag tycker att det var ett strukturerat seminarium och väldigt bra att man kunde vara med via webben. det ökar ju möjligheten enormt för deltagande. Det är också bra att ha en öppenhet kring dessa frågor. Däremot saknade jag något mer konkret, något det kunde få bli en debatt omkring. Jag var nog mer intresserad av hur man hade organiserat sig under själva händelsen och det var ju inte riktigt det som seminariet handlade om men jag ser fram emot rapporten som regeringen beställt. Bra sammansättning av experter som deltog och kunde besvara frågor. - Det var en bra redogörelse för projektet och på vilket sätt det genomförs. Uppskattar transperensen! inget nytt var lite långt och var nog mest för de mest initierade. Trevligt format, lagom djuplodande, lagom långt. Blev mycket intresserad av att få veta mer. inget att motivera Innehållsmässigt så tycker jag att inledningspasset tog väldigt lång tid dvs. att det pratades mycket om hur projektet var upplagt. I övrigt så fungerade tekniken ganska bra - jag fick starta om några ganger och då tappade jag också vad som sas. Det är tydligt presenterat och bra bilder. Det råder ingen tvekan om att man vill försöka genomföra uppdraget trots utökningen och därmed tunnas detaljerna ut och man står inför generella lösningar vad gäller ledning av räddningstjänst, eskalering av organisation. Jag hävdar att om man gått till botten kring skogsbranden de första två/tre dygnen så kommer man att hitta kostnadseffektiva lösningar för släckning av skogsbrand. Eskalering av organisation skulle då inte behövas mm. Det framkom tydligt att man inte kommer att gå till botten med första och andra dygnet och jag menar att det var bra att det syns. Tydligt syfte, bra genomförande, vänligt bemötande. Proffsigt rakt igenom. Litet minus för den tråkiga trånga lokalen som känns syrefattig. Bensträckare "i halvtid" hade varit bra. Ser fram mot mer dialog i framtiden. Tack för bra seminarium. Väl genomfört, väl valda talare som inte svamlade utan var tydliga. Ingav förtroende för arbetet som sådant om än osäkerhet kring tänkta förslag kvarstår. Fungerar bra att ta del av ett kort webbseminarium på detta sätt istället för att resa fram och tillbaka. Jag förstår att det är viktigt att vara transparent men en processbeskrivning kan lägga upp på hemsidan. Se kommenta till fråga 1 Informativt seminarium. Bra medöppenhet kring uppdraget. - Bra och intressant information. Jag lärde mig hen hel del om vad som får ifrågasättas i krishanteringssystemet.

26 Intressant att höra resonemang om aktuella frågeställningar rörande samhällets krishantering. Mycket intressant ämne, men dessvärre problem med tekniken - inte minst när det gäller ifyllandet av detta webformulär. Inga kommentarer Mycket information, väl strukturerat och innehållsrikt. Jag kände att jag fick veta hur arbetet med regeringsuppdraget fortskrider. Skulle gärna hört lite mer detaljer, men det kommer väl i er redovisning. Bra redovisat, trevlig ton. Informativt. Kanske hade kanske kunnat minska lite på "vad vi har gjort"-delen. Man får utgå ifrån att folk i branchen har hyfsad koll på läget. Tyvärr fick jag förhinder att deltaga Bra tempo och tydliga talare. Strukturerat och inte alltför konstiga brytningar och övergångar mellan alla talare. Helt okej kvalité på sändningen Pålästa föredragshållare. Jag tycker att det var lagom långt och klargjorde det som krävdes. Sammanlagd status

27 Finns det några principer för krishantering som du vill lägga till eller ta bort från svensk krishantering? Vilka? Motivera gärna varför. ko Mycket positivt att ni pratar om en samverkansprincip, något vi önskat länge. Principerna bör verkligen inkludera privata näringslivet som bedriver samhällsviktig verksamhet. Inom myndighetsvärlden finns en medvetenhet och vilja att samverka tror jag generellt sett. Inom det privata kan man däremot höra att de själva skulle vilja ha bättre styrning vid en samhällsstörning för att kunna frångå det ansvar som de har gentemot kunder. Tycker att släckningsarbetet tog för lång tid. Har vi inte tillräckligt med resurser? Jag tror att denna fråga är mycket viktig och att det inte finns något enkelt svar. Jag tror t.ex. att principen att om man vill att vissa utbredda system ska fungera i kristid bör man använda dem även vid normaltillstånd, däremot kan det vara viktigt att någon central organisation tar ett övergripande och ledande ansvar för att får en tydlig rollfördelning, ett tydligare informationsflöde och ett effektivare arbete, men som sagt ska arbetet fungera väl även långt ut på "grenarna" måste dessa vara delaktiga även i normalläge. Lojalitetsprincipen Att MSB skulle kunna ta över ansvaret för räddningstjänst om länsstyrelsen (efter att ha tagit över från kommunen) inte reder ut det. Jag tror på en nationell/internationell ledningsresurs typ MSB personalpool som kan starta upp en OSOCC för stora kriser och släppa prestigen att alla RÄL skall kunna lösa allt. Ingen kommentar Nej, bra principer finns, det som behövs mera är övning i alla kors och led! - - Ansvarsprincipen- vissa kommuner för små för att hantera större händelser En samordningsprincip mellan de olika viljorna till hjälp och också behovet av en "one stop shop" kanske kan vara en princip. Samverkansprincipen - Är ju intressant. Att istället för att vi i samband med utbildning m.m. förklarar att samverkan ingår i "den utökade ansvarsprincipen" så vore det ju enkelt att lägga till det som en princip. Och ju enklare desto bättre tror jag i det här fallet. Likhetsprincipen - Ja... Gäller den verkligen? Vi har ju t.o.m. lagrum som går direkt i strid med den (krisledningsnämnd), och vi pratar allt mer om förmågan att anpassa efter situation. Förhindrar den rent av proaktivitet? Att arbeta på rätt sätt är väl det viktiga? Förmågan att anpassa är kanske större än vi tror? För vidare diskussioner tror jag:) Tack för bra seminarium! vet ej Ta bort principerna och beskriv mer I klartext vad vi ska åstadkomma så vi får något att möta, utvärdera och förbättra oss emot. Nej jag vill inte lägga till några. Krishantering. Skogsbrand. Det finns otaliga exempel på praktiska situationer som man kan lära sig på skolbänken. En tredagarskurs i t ex USA ger mer än det någonsin går att lära ut här i Sverige, för här finns inte erfarenheten. Det finns en attitydförändring som måste till. "Det är inte så farligt i Sverige". "Det är bara skog som brinner". Detta är uttalanden från tjänstemän på MSB. Länsstyrelserna och kommunerna borde kunna utarbeta evakueringsplaner/utrymningar av djur mm i förväg. I USA så lär man ut hur hästsläp mm skall riktas /förberedas inför en snabb utrymning. Enkelriktningar mm måste förberedas så att även räddningsfordon kan komma fram. En färdig organisation för vattenbombning/ledning av flygtrafik måste organiseras i förväg och vara etablerad när säsongen börjar. Den skall vara fristående från dagens organisationer kustbevakningen/försvarsmakten/polisen/ m fl. Alla dessa organisationer har andra huvuduppgifter. Däremot kan dessa organisationer fogas in efterhand som det behövs och som respektive organisation orkar med.

28 Inventering av sjöar för vattenbombare skall göras i förväg. Acceptans av släckmedel som används utomlands måste till. Retardent stoppar bränder mycket effektivt. Jag vill gärna betona lokalt ägarskap och riskmognad. Det får inte vara så att aktörer förhåller sig passiva och räknar med att "någon annan" förutsett allt. Jag vill inte ta bort någon princip, de som nu finns täcker väl in behovet. Vad gäller förslaget om ny princip (kommer inte ihåg vad den kallades) så menar jag att det inte är en princip utan en riktlinje för agerande vid en händelse. Därför kan den inte utgöra grunden för krishanteringssystemet. Det finns för stor risk för osaklig debatt kring insatsens storlek som bedömts av aktör. Det vore bra om det hos alla aktörer fanns en grundläggande insikt om att det är bra att dra på stort från början men det kan inte avgöras av någon annan än den som agerar. Utifrån är det lätt att se att aktörer inte gör tillräckligt/drar på tillräckligt men utifrån saknas också bedömningsgrunder utifrån de informationer som fanns vid tillfället. Att införa denna skulle göra att det skulle kännas tvingande att dra på fullt varje gång vilket i sig är kontraproduktivt mot krishanteringens ställning i arbetet, man ropar på vargen för många gånger helt enkelt. I begreppet Svensk krishantering måste man kräva att det i varje kommun finns en TIB. Har inga synpunkter - - Inga egna synpunkter kring detta. Jag vill gärna se att ansvarsfrågan för vem som leder när tydliggörs och att enskilda aktörer snarare uppmuntras att larma tidigt än att de ställs till svars för de gånger de tagit i för mycket. Till detta krävs riktade informationskampanjer även mot allmänheten och media. Minns inte vad de nya principerna hade för namn men vikten av att våga agera I tid kan inte nog betonas samt att agera proaktivt med manga möjliga scenarier I åtanke. Dessutom tyckte jag att kommentaren att man I vardagen ska agera så som det vore bra att agera vid en kris är en bra tolkning av likhetsprincipen. Svarade I gallupundersöknigen så jag svarar inte igen för att undvika dubbelröstning. Här är mina kunskaper om ämnet för dåliga. - Ingen åsikt, alltså. Jag kan tänka mig mer och tydliga krav på hur övningsverksamhet ska gå till. Nej. Tror att en princip om samverkan behöver brytas ut ur ansvarsprincipen och tydliggöras. För mig är det uppenbart att just samverkan är en fjärde princip, och den borde stå självständigt. Tyvärr fick jag förhinder att deltaga Ta bort närhet/likhet = förvirrar mer än de gör nytta eftersom större kriser oftast hanteras simultant på samtliga samhällsnivåer och dessutom oftast i organisationer som trots allt avviker från vardagsorg Ha kvar ansvarsprincipen - men lägg till samverkansprincipen för att Inte gömma samverkan i den. Lägg även till den sista princip Aud föreslog - kommer inte ihåg vad den kallades- om att dra på med resurser initialt för att sedan kunna skala ner. En princip som lärs ut och används idag, men som kan tydliggöras på så sätt. Ytterligare medskick - principer i all ära, men de är och förblir enbart principer. De slås ej fast i lagstiftning och är inget någon aktör är förbunden att rätta sig efter. Viktigt att ansvar tydliggörs i myndigheters instruktioner och annan lagstiftning. Ansvarsprincipen känns felaktig att jobba efter när någonting skalas upp då samordningen blir svår att åstadkomma och att de enskilda aktörerna ofta inte har riktig koll på vilka andra aktörer som finns för den typen av händelse och vilka resurser som finns i landet att tillgå Nej Nej, jag tycker dom tre som finns är bra.

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

LYFTIS lyft teknikämnet i skolan. Ett material för struktur i utveckling av skolans teknikämne.

LYFTIS lyft teknikämnet i skolan. Ett material för struktur i utveckling av skolans teknikämne. LYFTIS lyft teknikämnet i skolan Ett material för struktur i utveckling av skolans teknikämne. Cecilia Zachrisson, tekniklärare Gröndalskolan, Nynäshamns kommun: En F-9 skola Jag är ensam tekniklärare

Läs mer

Krisplan för Equmenia Nords läger

Krisplan för Equmenia Nords läger Krisplan för Equmenia Nords läger 1 Innehållsförteckning: 1. Varför en krisplan? 2. Förberedelser innan lägret 3. Vid trafikolycka 4. Vid dödsfall 5. Vid övergrepp 6. Hur man går vidare 7. Vid brand 8.

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn. Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.hagstrom@orebrolse Den information vi har är ofta kopplad till personer. Grundregeln

Läs mer

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken? 10 svar Visa alla svar Publicera analyser alexmhirschi@gmail.com Redigera detta formulär Sammanfattning Hur intressant var Palle Storms föreläsning? 5 7 70 % Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

Läs mer

Elevens och hans/hennes vårdnadshavares egna åsikter/synpunkter kring skolsituationen är nödvändiga att ta med i sammanställningen.

Elevens och hans/hennes vårdnadshavares egna åsikter/synpunkter kring skolsituationen är nödvändiga att ta med i sammanställningen. SEP Skola Elev Plan Denna kartläggning gäller vid frågeställning kring bristande måluppfyllelse, anpassad studiegång, ansökan till särskild undervisningsgrupp eller vid problematisk skolfrånvaro. Den skrivs

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Mötet ägde rum cirka en vecka efter kunskapshearingen om självskadebeteende (som beskrivs i kapitlet Förbud av det förbjudna

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete

Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Unga och Internet Sektionen för förebyggande arbete Mantha Kasagianni Kvällens upplägg o Kort information om sektionen för förebyggande arbete o Insatser på skolor I Botkyrka o Barns svar med diskussioner

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna?

Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Sänk blicken Hej! Jobbar du som kommunal tjänsteman? Eller politiker? Kanske är du både och? Helt säkert är nog att du bryr dig om barn. Det gör väl alla vuxna? Som du säkert vet ligger det på statens

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Samtal kring känsliga frågor

Samtal kring känsliga frågor Samtal kring känsliga frågor Ibland ställs du inför en situation där du behöver samtala med en medarbetare om något besvärligt eller känsligt. Skälen kan vara många - exempelvis: att du inte är nöjd med

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Stockholm 110927. Till: Tolktjänstutredningen. Från: Föreningen Tolkledarna. Synpunkter på utkast daterat 110912

Stockholm 110927. Till: Tolktjänstutredningen. Från: Föreningen Tolkledarna. Synpunkter på utkast daterat 110912 Till: Tolktjänstutredningen Från: Föreningen Tolkledarna Synpunkter på utkast daterat 110912 Tolkledarna har ombetts att i anknytning till mötet med utredarna 110927 inkomma med skriftliga synpunkter på

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14

Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Föräldraenkät gällande verksamheten på fritidsklubben Vängåvan vt-14 Vi har fått in svar från 27 föräldrar. Vi har ca 70 barn i fyran och femman, resten är sexor. Alla frågor kunde ni svara på med ett

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap

Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap Praktikfall - kommunikation i akut läge Kriskommunikation - beredskap, rätt organisation och ditt ledarskap Seminarieledare: Lotta Lagerdahl Ansvarig Kriskommunikation GCI Presenterar praktikfall: 11 oktober

Läs mer

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Absolut Förälder har genomförts i årskurs 6-9, enligt följande koncept: två lektioner i årskurs 6, en åk 7 samt korta sammanfattningar i åk 7-9 i kommunala

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Praktikrapport. Allmänt om praktikplatsen

Praktikrapport. Allmänt om praktikplatsen Praktikrapport Praktikant: Linn Trägårdh (linn.tragardh@gmail.com) Praktikplats: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Karlstad Ekonomienheten Controllerfunktionen Besöksadress: Norra Klaragatan

Läs mer

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016

Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Uppstartskonferens den 4/2-2016 för projektet Delaktighet, Inflytande och Hälsa-ett projekt inom Sysslo Okt 2015-Sept 2016 Program för dagen 8:30-9:30 Frukost 9:30 Start/presentation av Mattias från Kravatten

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter

Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsenkät till Individ- och Familjeomsorgens klienter Kvalitetsrapport 13, 2007 KVALITETSRAPPORT En enkät har delats ut till alla personer som Individ- och familjeomsorgen hade kontakt med under vecka

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden

Ungdomssamtalarna beaktas i internbudget för 2015, samt att samarbete inom ramen för Ungdomssamtalarna fortsatt sker med grundskolenämnden Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-07 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Ungdomssamtalare GYVF-2014-542

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Regionförbundet, Uppsala län 2015-01-21 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete

Regionförbundet, Uppsala län 2015-01-21 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Äldre, alkohol och äldreomsorg utmaningar och dilemman Regionförbundet, Uppsala län 2015-01-21 Evy Gunnarsson, professor Institutionen för socialt arbete Sociala problem upphör vid 65? Äldres liv och villkor

Läs mer

Redovisning av uppföljning av utbildning och informationsdag kring gemensam informationsstruktur. Datum: 151014

Redovisning av uppföljning av utbildning och informationsdag kring gemensam informationsstruktur. Datum: 151014 Redovisning av uppföljning av utbildning och informationsdag kring gemensam informationsstruktur Datum: 151014 Svar från 56 deltagare av 90 Vad är din bedömning? Vad var din bedömning om Lokalerna? betyg

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar

2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar 2016-04-24 Kompletterande information i anledning av inkomna frågor, funderingar Vår information att Arne förtydligat att de 5000 återbetalas både vid tillträde av ny campingvärd alternativt vid avflyttning

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare 2014-09-28 Regeringskansliet Postadress Besöksadress Telefonväxel 103 33 Stockholm Karlavägen 100 1 Promemoria

Läs mer

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9)

Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Miljösamverkan Värmland 2010-12-10 1 (9) Bilaga till VP 2011 Sammanställning av enkät om Miljösamverkans verksamhet Svar har inkommit från 11 kommuner/konstellationer, Filipstad/Storfors, Hammarö, Torsby,

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Dag 2- Utbildningspaketet

Dag 2- Utbildningspaketet Dag 2- Utbildningspaketet Varför nu? det nya landskapet Längre tid i skolan delvis förvaring, ingen arbetsmarknad Osynligare arbetsliv Svårare att etablera sig på arbetsmarknaden inte minst för utrikes

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Fasta situationer under match. Johan Schoultz

Fasta situationer under match. Johan Schoultz Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs (ETU) Fasta situationer under match Va f-n vad det som hände Johan Schoultz Handledare: Göran Lindqvist Sammanfattning Att kunna använda sig av vissa taktiska eller snarare

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

Sammanställning 1 100215

Sammanställning 1 100215 Sammanställning 1 100215 Bakgrund Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, NKA, har sedan starten 2008 arbetat inom fyra olika prioriterade områden. Ett av dessa är Individualisering, utveckling och utvärdering

Läs mer