Lä ssträtegier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lä ssträtegier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig"

Transkript

1 Lä ssträtegier En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig Är motiverad Är medveten om varför hon/han vill lära sig Är inte rädd för att göra misstag Tar risker Är bra på att gissa Har förmåga att se mönster i språket Har en positiv attityd till språket och dess kultur Söker tillfällen att öva språket Är villig att ta visst ansvar för sitt lärande (Skolverket om strategier i engelska och moderna språk)

2 Generellä tips fö r ätt ö vä din lä sfö rmä gä Läskondition En tränad läsare En otränad läsare Alla kan träna upp sin läskondition! Ibland är det bra att läsa snabbt och ibland att läsa långsamt. Du ska kunna välja vilket du vill göra. Vi ska inte läsa långsamt bara för att det är det enda vi kan. En tränad läsare använder flera olika lästekniker. En tränad läsare kan läsa både snabbt och långsamt. En tränad läsare har en rytm i sin läsning, en stark koncentration. En tränad läsare vet vad den läsare och varför. En tränad läsare läser dagligen. En tränad läsare har kvicka ögon och uppfattar innehållet i mer än en rad åt gången, samtidigt som man kan ta in det lästa och bearbeta det utifrån syftet med läsningen. En otränad läsare läser det mesta på samma sätt utan att använda olika lästekniker. En otränad läsare läser hackigt och måste ofta läsa om samma sak. En otränad läsare blir lätt distraherad. En otränad läsare läser inte så mycket.

3 Kroppshållning Snabbläsningstillstånd Guidad läsning Underlätta läsningen genom god kroppshållning. Håll huvudet stilla och låt blicken röra sig. Sitt rakt och håll huvudet ganska upprätt. Försök att nå ett avslappnat och koncentrerat tillstånd. Du ska vara helt fokuserad på det du läser och läsa i en jämn rytm utan stopp eller att gå tillbaka i läsningen. Våga släppa taget och oroa dig inte för om du inte läser varje enskilt ord. Hjälp ögat att läsa genom att föra en penna under textraden från vänster till höger. Vid textradens slut lyfter du pennan och placerar den under nästa textrads början. Håll jämn rytm och låt pennan dra dig genom texten. Försök att vidga ditt synfält så att du ser texten på två rader samtidigt. Det här kräver träning men ökar läshastigheten.

4 Tid & pauser Läs minuter i stöten. Längre läspass slår på hjärnäns skärmsläckäre (gör hjärnan trött) och vi börjar glömma det vi läst. Att resa sig sekunder väcker kroppen och tänken. Hjärnän förstår ätt skärmsläckären måste slås av. Kör korta läspass följda av fem minuters paus där du aktiverer dig genom att till exempel dricka vatten, göra armhävningar, jonglera, spela instrument eller andra pausövningar. Då får hjärnan vila sig och smälta det lästa. Att förstå och att minnas är olika saker. Även om du förstår det du läser behöver hjärnan pauser för att minnas. Överskatta inte din minnesförmåga. Två timmar av aktiv läsning kan göra mer nytta än åtta timmar av ineffektiv läsning. Undvik överansträngning. Om du tappar koncentrationen en bit in i studiepasset ta en längre paus där du gör någon form av pausövning så som föreslagits ovan.

5 Koncentration Passiv läsning Aktiv läsning Avkodning och läsförståelse Avkodning och läsförståelse Förmågan att koncentrera sig är inte medfödd utan går att lära sig. Koncentration kräver träning. Hjärnan och tanken kan bara jobba med en sak i täget. Hjärnän här en ficklämpä söm lyser på det vi för tillfället fokuserar/tänker på. Motstå impulser att till exempel äta godis, titta på tv, sms:a, facebooka och spela onlinespel, annars tvingar du ficklampan att skifta fokus. Då slösar du tid och tappar koncentrationen. Passiv läsning sker i underhållningssyfte, utan att ha fokus på hur, vad eller varför vi läser. Detta gör du på fritiden och den läsningen är viktig för din läsvana och läskondition. Aktiv läsning sker för att få ut något mer av texten än underhållning. Man läser innehållet snarare än orden samt tolkar och tänker. Läsningen har ett mål. Detta gör du i skolan och den läsningen är viktig för förståelsen av det lästa. Läs minst 30 min/dag. Vänj dig vid att läsa många olika sorters texter: skönlitteratur, facklitteratur, artiklar. Träna på att översiktsläsa och att uppfatta det du tycker är viktigast i en text. Lär dig att bearbeta texter du läser aktivt genom att tala om, rita, skriva det som du uppfattade var viktigast. Vi kan bara minnas det vi tänkt på. Genom att uttrycka dig i tal, skrift eller genom att agera (måla, sjunga, bygga) tänker du på det du gör. Läs ett stycke. Återberätta högt för dig själv vad du läst. Kan du inte formulera det kan du inte minnas det. Om du inte minns läs igen och återberätta högt. Genom att tänka på det du läser aktivt förbereder du dig för ditt lillä föredräg.

6 Flyt Ordförråd Läs högt för dig själv eller för någon annan. Lär dig en text eller del av en text utantill. Lyssna på goda exempel på personer som läser högt till exempel genom ljudfiler eller ljudböcker. Pausa med jämna mellanrum en ljudfil eller ljudbok du lyssnar på och härma. Spela in dig själv när du läser högt. Lyssna på det inspelade och se var du kan förbättra flytet. Spela in och lyssna igen. Läs minst 30 min/dag. Vänj dig vid att läsa många olika sorters texter: skönlitteratur, facklitteratur, artiklar. Slå upp ord du inte känner till i ordbok. Använd en visuell ordlista för att lära dig nya ord t ex Använd synonymordbok för att hitta alternativa uttryckssätt. Använd nya ord du lärt dig så ofta som möjligt. Välj ett textstycke och översätt till god svenska. Översätt tillbaka till originalspråket igen utan att titta i originaltexten. Avsluta med att jämföra med originaltexten. Läs skönlitteratur och artiklar 30 min/dag. Säg nya ord högt så du känner hur de uttalas. Skriv ner nya ord så du blir medveten om hur de stavas. Stryk gärna under de svåra delarna i ordet med färgpenna eller använd överstrykningspenna. Våga fråga andra vad ord som du inte hört förut betyder.

7 Uttal och intonation Att läsa högt för andra Överdriv uttal och intonation när du läser högt. Spela in dig själv när du läser högt. Lyssna på det inspelade och se var du kan förbättra flytet. Spela in och lyssna igen. Lyssna på hur andra människor uttalar ordet med hjälp av adressen: (gäller även svenska). Öva att läsa högt framför spegel. Träna att titta upp med jämna mellanrum medan du läser. Träna att ta pauser i läsningen så att det lästa får sjunka in. Träna att läsa med inlevelse det ska vara roligt att lyssna! Spela in dig själv när du läser högt. Lyssna på det inspelade och se var du kan förbättra flytet. Spela in och lyssna igen. Filma dig själv och lyssna hur du låter och se hur du använder ditt kroppsspråk och din mimik. Öva att läsa högt för någon annan. Lyssna på goda exempel med duktiga högläsare.

8 Lä srä d fö r fäcklitterätur Förarbete Läs innehållsförteckningen Läs innehållsförteckningen långsamt. Associera till det du redan känner till om ämnet. Lägg märke till bokens omfång och uppbyggnad. Lägg märke till viktiga termer. Avväpna boken Avväpnä böken öch gör den öfärlig! När texten känns svår behöver du bli bekant med den innan du börjar plugga. Bläddra i boken från sida till sida utan att titta noga på varje sida (max 4-5 sekunder). Titta på rubriker, bilder, textstycken, formler. Tänk inte - bara lär känna! Tala om för dig själv att det inte gör något om du inte förstår. Förståelsen kommer sen. Tänk före Lägg ifrån dig texten och skapa dig en överblick genom att ställa följande frågor: Vad kan du säga om texten utan att ha läst den? Vad avslöjar rubrikerna, underrubriker och markerade nyckelord? Vad avslöjar bilderna och bildtexterna? Vad avslöjar sammanfattande faktarutor? Vad vet du redan om ämnet? Vad tror du att texten kommer att handla om eller lära dig? Vad vet du om författaren?

9 Under läsningen Under Läs aktivt och koncentrerat. läsningen Översiktsläsning Djupläsning Bekanta dig med texten genom att bara läsa igenom den en gång. Du får en känsla för hur komplicerat språket och/eller innehållet är. Här använder du snabbläsning (se avsnitt om läskondition). Observera att detta är nästa steg efter att ha avväpnat texten. Varje stycke har ett budskap, en central mening som uttrycks i några ord. Leta efter det du uppfattar som viktigt innehåll. Detta gör att du snabbt får en god uppfattning om innehållet. Läs med pennan i handen och ett anteckningsblock bredvid. Anteckna tankar, frågor och centrala begrepp. Om du kan/får stryka under för dig centrala begrepp i själva texten gör det! Stryk under ord och begrepp, inte hela meningar.

10 Tänk medan Frågor till texten Ställ dig frågor som är kopplade till textens budskap eller handling medan du läser: Vad handlar texten om? Vad är det som beskrivs? Vad vill författaren säga? Hur går det här till? Hur hänger det ihop med det jag läste innan? När (utspelar sig händlingen är ärtikeln skriven sker en händelse.)? Vem (händlär det öm utför någöt är inbländäd)? Vär (utspelär sig händlingen )? Värför (inträffär en händelse )? Varför är det här viktigt? Väd är skillnäden mellän öch? Vilkä likheter finns mellän öch? Vad får man reda på i texten och vad kan man ana sig till?

11 Tänk medan Frågor utanför texten Om du inte förstår Ställ dig frågor som är utanför texten som hör till berättelsen (till exempel vad du kommer att tänka på ): Tänk öm? Väd betyder? Väd är? Jag undrär? Vilkä könsekvenser? Vilkä örsäker bidrär till ätt? Vilkä sämbänd finns mellän öch? Vilkä pärälleller kän jäg drä mellän öch? Ställ dig frågor om sådant som du inte förstår. Ta med frågorna till klassrummet för att få svar. Allt du läser är inte en absolut sanning läs med kritisk blick! Vid oklarheter i ordförrådet: markera orden, använd ledtrådar i texten, titta på sammanhanget, fråga någön, slå upp, gööglä Vid oklarheter i sammanhanget: gå tillbaka och läs om stycket, meningen eller ordet. Försök identifiera vad som gör det oklart. Om det är ett ord slå upp det! Är det kopplingen till förra meningen läs om stycket igen! Ställ dig frågan vad som är rimligt eller troligt.

12 Efter läsningen Bearbeta det du har läst Ta en stunds paus från läsningen. Gå tillbaka till dina anteckningar och plocka fram ur minnet vad texten handlade om. Har du glömt titta i boken. Ställ dig frågor om det du läst: Vad är viktigast? Vad vet/visste jag redan? Vad är nytt? Vad är mindre viktigt? Vad kommer man fram till i texten? Vad har jag lärt mig om texten? Gå tillbaka till texten och stryk under nyckelord eller sätt in små post it-lappar/markera på läsplattan eller datorn. Gör ordlistor med viktiga begrepp och namn. Skriv det viktigaste innehåller eller händelserna i punktform. Återberätta det viktigaste för någon. Sammanfatta redan samma dag för dig själv vad du har läst med egna ord för att hjälpa hjärnan att placera den nya kunskapen i förhållande till det du redan vet. Skapa eventuellt en tankekarta/mindmap.

13 Repetera Utan repetition minns du efter en vecka endast 1 % av informationen du fick vid inlärningstillfället! Repetera kontinuerligt med början samma dag medan du fortfarande minns mycket. Nästa repetitionstillfälle behöver komma följande dag och därefter senare samma vecka. Sprid ut repetitionstillfällena och repetera då och då istället för att vänta med allt till sista dagen.

14 Lä srä d fö r skö nlitterätur Förarbete Läs om romanen/ novellen/dikten Titta på titeln och fundera över vad du tror att boken kommer att handla om. Läs bokens baksida där ofta referat av handlingen finns. Läs recensioner om verket. Fundera på om du har läst något av eller vet något om författaren sedan tidigare och hur denne brukar skriva. Avväpna boken Avväpnä böken öch gör den öfärlig! När texten känns svår behöver du bli bekant med den innan du börjar plugga. Bläddra i boken från sida till sida utan att titta noga på varje sida (antal kapitel, sidor, förord, författarkommentarer på slutet, tack från författaren). Om bilder finns kan du fundera över vad de säger dig om handlingen. Om innehållsförteckning med kapitelrubriker finns kan du fundera över vad de säger dig om handlingen. Utgå från det du redan vet och det du har fått veta genom läsförberedelsen. Gör antaganden om vad du kan tänkas få läsa om.

15 Under läsningen Lästeknik Läs och tänk Läs och tänk Ställ frågor till texten Läs aktivt och koncentrerat. Skilj på passiv läsning som du bara gör för nöjes skull och aktiv läsning där du har ett tydligt mål med ditt läsande. Läs med pennan i handen och ett anteckningsblock bredvid. Anteckna tankar och frågor som uppkommer under läsningen. Använd små post it-lappar för att markera sidor du behöver gå tillbaka till (för exempel, citat etc). Slå upp ord som du inte förstår och gör en ordlista. Pausa läsandet emellanåt och kontrollera om de antaganden du hade om verket innan du började läsa stämmer överens med den upplevelse du har nu. Ställ dig frågor som är kopplade till textens budskap eller handling medan du läser: - Vad handlar texten om? - Vilka konflikter finns och mellan vad eller vem? Till exempel unga gamla, fattig rik, plikt egen vilja. - Vad vill författaren säga? Finns ett budskap? - När utspelar sig handlingen och under hur lång tid? - Vem handlar det om? - Var utspelar sig handlingen? - Varför agerar karaktärerna som de gör? - Vilka motiv (typsituationer som ofta återkommer i olika historier) hittar du? - Vilket tema (generell grundtanke, textens handling med ett fåtal ord) hittar du? Ibland finns flera teman. - Vad får man reda på i texten och vad kan man ana sig till?

16 Läs och tänk Ställ frågor utanför texten Om du inte förstår Ställ dig frågor som är utanför texten som hör till berättelsen (till exempel vad du kommer att tänka på ): - Tänk öm? - Väd betyder? - Väd är? - Jäg undrär? - Vilkä könsekvenser? - Vilkä örsäker bidrär till ätt? - Vilkä sämbänd finns mellän öch? - Vilkä pärälleller kän jäg drä mellän öch? Ställ dig frågor om sådant som du inte förstår. Ta med frågorna till klassrummet för att få svar. Vid oklarheter i ordförrådet: markera orden, använd ledtrådar i texten, titta på sammanhanget, fråga någön, slå upp, gööglä Vid oklarheter i sammanhanget: Vid oklarheter i sammanhanget: gå tillbaka och läs om stycket, meningen eller ordet. Försök identifiera vad som gör det oklart. Om det är ett ord slå upp det! Är det kopplingen till förra meningen läs om stycket igen! Ställ dig frågan vad som är rimligt eller troligt.

17 Efter läsningen Tänk efter Ställ frågor på det du läst Ta en stunds paus från läsningen. Gå tillbaka till dina anteckningar och plocka fram ur minnet vad texten handlade om. Har du glömt titta i boken. Ställ dig frågor om det du läst: - Vilken upplevelse gav texten mig? - Har jag läst något liknande innan? - Vad kunde ha gjort texten än mer läsvärd? - Reflekterar titeln textens innehåll? - Är handling och karaktärer trovärdiga? Samla det viktigaste och sätt i ett sammanhang Stärk läsupplevelsen Gå tillbaka till texten och titta igenom de markeringar du har gjort med t ex post it-lappar. Gör ordlistor med viktiga begrepp och namn. Skriv ner en kort resumé av handlingen eller återberätta handlingen i korthet för någon. Gör den korta sammanfattningen redan samma dag du läst klart texten för att hjälpa hjärnan att placera den nya kunskapen i förhållande till det du redan vet. Skapa eventuellt en tankekarta. Om texten är filmatiserad se filmen för att stärka upplevelsen. Om texten finns som radioteater lyssna för att stärka upplevelsen. Läs fler texter som har samma tema som det du har läst för att vidga din läsupplevelse.

18 Källförteckning Litteratur Johansson Stig; Karlsson Ola et al Möt språket. Malmö: Gleerups Utbildning AB Liljeqvist Björn Plugga smart och lär dig mer. Lund: Studentlitteratur AB Sjöstedt Bengt, Jeppsson Tomas Människans texter Språket. Lund: Studentlitteratur AB Elektroniska källor Kaya Anna. Hämtdatum Blöggen Ny i svenskä skölän Nilsson Josefin. Hämtdatum n+nilsson.pdf Språk och lärande. Språkdagarna i Örebro januari 2012 Skolverket. Hämtdatum UR. Hämtdatum Tiö lektiöner i språkdidäktik Muntliga källor Borg Johanna Pettersson Maria specialpedagog Polhemskolan, Lund gymnasielärare Spyken, Lund seminarium/föreläsning om strategilistor Sparbanken Arena Petersson Maria Solgevik Anna gymnasielärare, Polhemskolan, Lunds kommun gymnasielärare Polhemskolan, Lunds kommun

Skrivstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig

Skrivstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig 1 Skrivstrategier En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig Är motiverad Är medveten om varför hon/han vill lära sig Är inte rädd för att göra misstag Tar risker Är bra på att gissa

Läs mer

Lyssningsstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig

Lyssningsstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig 1 Lyssningsstrategier En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig Är motiverad Är medveten om varför hon/han vill lära sig Är inte rädd för att göra misstag Tar risker Är bra på att

Läs mer

Talstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig

Talstrategier. En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig. Är motiverad. Är medveten om varför hon/han vill lära sig 1 Talstrategier En framgångsrik språkinlärare: Tror på sin förmåga att lära sig Är motiverad Är medveten om varför hon/han vill lära sig Är inte rädd för att göra misstag Tar risker Är bra på att gissa

Läs mer

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik

Hur kan du studera effektivt? Studieteknik Hur kan du studera effektivt? Studieteknik En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning

Läs mer

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden

En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter. Språkverkstaden En resurs för att utveckla studenters språkfärdigheter Språkverkstaden Lokaler och tidsbokning Engelska parken Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning i svenska och engelska Boka tid sprakverkstaden@kvk.uu.se

Läs mer

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg

Studieteknik Språkhandledningen. Britt Klintenberg Studieteknik Språkhandledningen Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i C362 3/10 Akademiskt skrivande 1 10/10 Oral Presentation 17/10 Akademiskt skrivande

Läs mer

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan

Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan Om stresshantering & studieteknik -tekniker för att underlätta studierna. Studier och karriär Studenthälsan AGENDA Första tiden på högskolan Stress och tekniker att möta stressen Studieplanering Lästeknik

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning hittar du på Språkhandledningens hemsida http://www.utbildning.gu.se/student/ sprakhandledning/handelshogskolan/ 1 Öppna föreläsningar

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

LÄSA. Läsförståelseutveckling för sfi Kurs C. Till läraren

LÄSA. Läsförståelseutveckling för sfi Kurs C. Till läraren Kurs Till läraren Läsförmåga handlar om avkodning, uttal, läshastighet och flyt, medan läsförståelse handlar om att söka information, läsa mellan raderna, reflektera över ett innehåll och att kunna sammanfatta

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida.

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida. Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida http://www.ufn.gu.se/ask eller googla språkhandledning GU Välj Humanistiska fakulteten 1 Öppna föreläsningar

Läs mer

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier!

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier! Guide Studieteknik Tips för lättare studier! 1 Läs- och anteckningsteknik Att läsa och att anteckna Det finns goda skäl till att göra anteckningar när du läser en text, lyssnar på en föreläsning, förbereder

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida

Studieteknik. Britt Klintenberg Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning läggs upp i GUL på vår hemsida http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar 1 Öppna föreläsningar Torsdagar 16.15 17.45 i sal

Läs mer

STUDIETEKNIK. Carl Engvall Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida:

STUDIETEKNIK. Carl Engvall Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: STUDIETEKNIK Carl Engvall carl.engvall@svenska.gu.se Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar Öppna föreläsningar i vår Onsdagar 16.15 17.45 2/3 Akademiskt

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Några tips och tankeställare om Studieteknik

Några tips och tankeställare om Studieteknik Några tips och tankeställare om Studieteknik Huvuddelen hämtat från: Ingmar Andersson Ingmar.andersson@oviknet.com telefon: 0660-58434 och 070-6368751 adress: Murarvägen 12, 891 77 Järved Alla har vi olika

Läs mer

Språkhandledning på Humanisten

Språkhandledning på Humanisten Språkhandledning på Humanisten Britt Klintenberg Joakim Jahlmar 2011-01-26, Göteborgs universitet Vad? Texter Muntliga presentationer Studieteknik 1 För vem? Alla studenter på fakulteten är välkomna Grund-

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska spela match idag. Matchen börjar bra och vi gör det första målet. Sedan får vi problem och det andra laget gör mål. Efter förlängningen

Läs mer

Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1?

Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1? Vilka färdigheter ska vi sträva efter för att ge våra barn en god grund för åk 1? Skolans uppdrag Leverera verktyg till elevens verktygslåda Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet

Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet Mer text att läsa Särskilda krav på hur man ska lösa uppgiften Mer planering och eget ansvar Du ska vara kritisk och självständig vad betyder det?

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE - SÅ FUNKAR DET!

LÄSFÖRSTÅELSE - SÅ FUNKAR DET! LÄSFÖRSTÅELSE - SÅ FUNKAR DET! HÄR FÅR DU veta vad det är som gör att man verkligen förstår det man läser veta vad läsflyt är och hur du kan förbättra det veta hur man utökar sitt ordförråd lära känna

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

10 övningar i studieteknik

10 övningar i studieteknik 10 övningar i studieteknik Henrik Svensson 2008-08-12 Denna text är hämtad från: http://www.henriksvensson.info.se Den här övningen försöker visa vikten av att ta det lugnt. Uppgifterna nedan kan verka

Läs mer

Alva blir skadad Lärarmaterial

Alva blir skadad Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Alva och hennes kompis Sara. De är i stallet och ska rykta Saras hästar. Alva får rykta Disco. Alva blir varm och tar av sig hjälmen.

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Studieteknik? Studieteknik 1 hp. Studievanor. Var-När-Hur. Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare

Studieteknik? Studieteknik 1 hp. Studievanor. Var-När-Hur. Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare Studieteknik 1 hp Studieteknik? Mikael Carlsson Civilingenjör Informationsteknologi Studievägledare, Projektledare Var-När-Hur Omfattning 1 hp Genomförande Seminarier och inlämningsuppgifter Mål finna

Läs mer

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment:

Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Röda tråden i svenska för F-6 Röda tråden i svenska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

känner igen ordbilder (skyltar) ser skillnad på ord med olika längd och som börjar på samma bokstav (bi-bil)

känner igen ordbilder (skyltar) ser skillnad på ord med olika längd och som börjar på samma bokstav (bi-bil) Svenska F-2 utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på gen hand och av eget intresse...utvecklar sin fantasi och lust att skapa med hjälp av...utvecklar sin förmåga

Läs mer

STUDIETEKNIK. Till eleven

STUDIETEKNIK. Till eleven STUDIETEKNIK Till eleven Tro på dig själv! För att du ska lyckas riktigt bra med dina studier, måste du tro på din egen förmåga. Försök tänka på något som du är bra på, för då stärker du ditt självförtroende

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Kursplan i svenska 2006-09-25. Skriva. Förskoleklass Skriva sitt namn Spåra och rita mönster Träna skrivriktning Träna pennfattning

Kursplan i svenska 2006-09-25. Skriva. Förskoleklass Skriva sitt namn Spåra och rita mönster Träna skrivriktning Träna pennfattning Kursplan i svenska 2006-09-25 Skriva Skriva sitt namn Spåra och rita mönster Träna skrivriktning Träna pennfattning Skolår 1 Arbeta med bokstäver Rim och ramsor Skriva dagbok Skriva enkla sagor Känna till

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Studieteknik för akademiska studier. Studieverkstaden vid Lunds universitet

Studieteknik för akademiska studier. Studieverkstaden vid Lunds universitet Studieteknik för akademiska studier Studieverkstaden vid Lunds universitet Studieverkstaden vad gör vi? Handledning, föreläsningar och skrivkvällar Studieteknik Akademisk text Den akademiska skrivprocessen

Läs mer

Välkommen till Workshop i Studieteknik!

Välkommen till Workshop i Studieteknik! Välkommen till Workshop i Studieteknik! 2-delat uppdrag: Rent konkret det du gör när du studerar, alltså lär dig något! Men, också allt runt omkring som påverkar! Innan vi börjar ska du få göra två korta

Läs mer

Demonpassning Mårten Melin

Demonpassning Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Vanja, som ska vara barnvakt, till världens jobbigaste unge. Hon berättar, för Livia, om ungen, som heter Tuva. Livia vill gärna vara med och

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som går i femman. Alla hans klasskamrater har ett husdjur. Men inte Emil. Hans mamma är allergisk och hans pappa förstår

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial AV EMMA FREY-SKÖTT med bidrag från Facebookgruppen En bok för alla Lärare F 6 som brinner för läsning Läs och arbeta med boken Varför är det så viktigt

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/

Dagens föreläsning kommer att finnas på. http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se Dagens föreläsning kommer att finnas på http://www.utbildning.gu.se/student/sprakhandle dning/handelshogskolan/ Redan nu ligger förra terminens föreläsning

Läs mer

Vid läsning av berättande texter handlar förutsägelserna om vad som kommer att hända senare i berättelsen.

Vid läsning av berättande texter handlar förutsägelserna om vad som kommer att hända senare i berättelsen. Spågumman Spågumman förutspår vad som ska hända i en text. Hon kan ibland även gissa vad en bok ska handla om genom att titta på bilden som finns på bokens framsida. Spågumman hjälper dig att sätta igång

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik ska åka på utflykt med fritids. När de kommer fram bestämmer sig barnen för att låtsas att de lever på stenåldern och de börjar bygga hyddor. Erik ska gå

Läs mer

Några anteckningar i studieteknik

Några anteckningar i studieteknik Några anteckningar i studieteknik CJU Christer Johansson Utbildning E-post: info.cju@telia.com Hemsida: www.cju.se 2 Innehåll Några fakta om minnet 3 Inlärning vid olika åldrar. 3 Läshastighet. 4 Att läsa

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea tycker om att spela trummor. Hon spelar på pappas trummor som hon fått. Pappa bor i en annan stad och Lea träffar honom sällan. En dag

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ser en nyponbuske. Han bestämmer sig för att plocka nypon, så att mamma kan göra soppa och sylt. Det är svårt att plocka

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE

Bästa vänner RIKKE DYRHAVE SIDAN 1 Boken handlar om: Vilma och Sara är bästa vänner. De gillar att dansa, men Vilma har skadat foten. Hon kan inte dansa, när de är på fritids. Niklas, som jobbar på fritids, föreslår att Vilma ska

Läs mer

Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG

Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG Lärarhandledning Lärarhandledning till I DÖDEN FÖR DIG Denna lärarhandledning är framtagen till Mian Lodalens och Maria Ahlsdotters I döden för dig. De olika uppgifterna är tänkta att användas i åk 9 eller

Läs mer

TIPS OOCH METODER BOKCIRKELN. Av Kerstin Selén

TIPS OOCH METODER BOKCIRKELN. Av Kerstin Selén TIPS OOCH METODER BOKCIRKELN Av Kerstin Selén Starta en bokcirkel Bokcirkeln har fått en renässans. Fler och fler återupptäcker hur berikande det är att mötas för att samtala om en bok eller om livet utifrån

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Mormor polis och piratflaggan

Mormor polis och piratflaggan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Tuva och hennes mormor som är polis. De åker till ett piratmuseum där en piratflagga har blivit stulen. Det finns tre misstänkta tjuvar och

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa är på semester. De ligger på stranden och solar. Erik läser en bok om hajar och berättar om hajar för pappa. Efter ett tag vill Erik bada, men

Läs mer

Gör studierna enklare. Per Brohagen

Gör studierna enklare. Per Brohagen Gör studierna enklare Per Brohagen Dagens schema Minnet och glömska Läsning Anteckningar Lite om hjärnan och inlärning Motivation Vilken motivation varar längst? Yttre motivation Betyg Status Klara tentor

Läs mer

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp: Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Revision 1.21,19. januar 2009 Innehållsförteckning Förord... vii 1. Snabbhjälp... 1 1.1. Läshusets funktion...

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Alex bor granne med Elsa och hennes bror Max. De tre brukar alltid vara ihop och Alex pappa kallar dem för Vilda gänget. Nu är det äntligen sommarlov

Läs mer

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6)

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om parkour och vad det är. Vi får svar på olika frågor om parkour, t.ex. var parkour kommer ifrån, enkla tekniker inom parkour, var man kan träna

Läs mer

Lärarhandledning till. Pest. och. kolera. Av Emma Frey-Skött. Natur & Kultur

Lärarhandledning till. Pest. och. kolera. Av Emma Frey-Skött. Natur & Kultur Lärarhandledning till Pest och kolera Av Emma Frey-Skött Natur & Kultur Ämne: svenska och historia Årskurs: 5 och 6 Kort om bokens innehåll Boken Pest och kolera historiens värsta farsoter är ett bra exempel

Läs mer

Minifakta om motorcyklar

Minifakta om motorcyklar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om motorcyklar. Du får lära dig mer om motorcyklar. Exempel: Hur såg den första motorcykeln ut? Hur fort kan den snabbaste motorcykeln köra? Varför

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Maja som ska sova i tält, tillsammans med sin hund Bella. Maja läser en bok och hon och Bella har det mysigt. När det är dags att

Läs mer

Språklekar enligt Bornholmsmodellen Alfabetssånger Dramatiseringsövningar Trullematerialet Rim och ramsor

Språklekar enligt Bornholmsmodellen Alfabetssånger Dramatiseringsövningar Trullematerialet Rim och ramsor Strävansmål för förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål för förskoleklass Läsa Skriva Kunna känna igen kamraternas namn på namnskyltar Känna igen enkla ordbilder Språklekar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats

Checklista. Hur du enkelt skriver din uppsats Checklista Hur du enkelt skriver din uppsats Celsiusskolans biblioteksgrupp 2013 När du skriver en uppsats är det några saker som är viktiga att tänka på. Det ska som läsare vara lätt att få en överblick

Läs mer

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA

ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Riitta Aikkola Vasa yrkeshögskola 1 ÖVA UPP DIN INLÄRNINGSFÖRMÅGA Inlärning är en förmåga och det går att öva upp sin förmåga att lära sig. Alla har möjlighet att utveckla

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Mynta och den mystiska hundtjuven

Mynta och den mystiska hundtjuven LENA LILLESTE Sidan 1 Mynta och den mystiska hundtjuven Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida ska gå ut med tant Bergs hund Birk. Tant Berg är väldigt rädd om sin hund och säger till flickorna

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad boken handlar om? Boken handlar om Vanja och hennes kompis, Livia, som sitter hemma och tittar på en vampyrfilm. Vanja tycker egentligen att vampyrer är otäcka, men

Läs mer

Hammarbyskolan Reviderad februari 2009 Lokal kursplan i svenska/svenska som andra språk

Hammarbyskolan Reviderad februari 2009 Lokal kursplan i svenska/svenska som andra språk Lokal kursplan i svenska/svenska som andra språk Skriva alfabetets bokstavsformer t.ex. genom att forma eller att skriva bokstaven skriva sitt eget namn forma varje bokstav samt skriva samman bokstäver

Läs mer

Ola har tur HANS PETERSON

Ola har tur HANS PETERSON SIDAN 1 Vad handlar boken om? Ola är en pojke, som lever i början på 1900-talet. Det är fattigt i Sverige, och Ola måste arbeta. Hans uppgift är, att med hjälp av hästen Brunte, hämta material till byggen.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är en solig dag och Rolf bestämmer sig för att gå till parken. Rolf älskar att läsa utomhus så han har tagit med sin en bok till parken. Rolf sätter sig

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Minifakta om djurungar på fjället

Minifakta om djurungar på fjället SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om några olika sorters djurungar som bor på fjället. Vi får bland annat lära oss hur de ser ut, vad de äter, hur de bor, när ungarna

Läs mer

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare.

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans pappa är på en stor färja, där de ska sova över. Färjan gungar ganska mycket och Eriks pappa blir

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Rolf på disko VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Rolf på disko VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf har klätt sig fin för han ska ut och dansa. Han har hittat ett ställe med bra musik som man kan dansa till hela natten. Rolf är duktig på att dansa och

Läs mer

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten

Studieteknik. Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se. språkhandledare Humanisten Studieteknik Britt Klintenberg britt.klintenberg@gu.se språkhandledare Humanisten 1 Vad är språkhandledning? Studieteknik Akademiskt skrivande Muntliga presentationer engelska eller svenska 2 Hur? Individuell

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(6) Förskoleklass mål för förskoleklass Exempel på genomförande Strävansmål mot år 2 få fonologisk medvetenhet känna lust att lära genom att LÄSA få möjlighet till att LYSSNA, TALA och BERÄTTA utveckla

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Boken handlar om två personer som går i samma klass. Båda tycker att det är ganska stökigt i klassen och drar sig undan bråk och stök. De lägger

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby

Hör och härma. Röda boken lite lättare. Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk. Unni Brandeby Hör och härma Röda boken lite lättare Uttalsträning för nybörjare i svenska som andraspråk Unni Brandeby spår 1 FÖRORD till den studerande Den här boken är till dig som just ska börja lära dig svenska.

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Smulan

Djurdoktorn: Linus och Smulan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. En dag när han kommer dit är mamma orolig eftersom hamstern Smulan har rymt. Linus hjälper

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) MÅRTEN MELIN SIDAN 1 Spökjakten Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Livia och Vanja hör steg på skolans vind. De tror att det finns spöken på vinden. De smyger upp och hittar ett skelett. Tjejerna bestämmer

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar. De ska spela tevespel hemma hos killen som är jag i boken. När de kommer hem är pappa hemma. Innan de får spela

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer