Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 1 (14) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 21 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Partigruppsmöten Majoriteten, rum A 514 (Motet) kl.11:00 Oppositionens sammanträdesrum plan 1 kl.11:00 PBL utbildning steg 3 Stadshuset, rum A 491, kl.09:00 11:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Anny Bustos Teljebäck (S) Håkan Wretljung (MP) Petter Krönmark (M) Henrik Östman (FP) Iréne Englund (S) Tomas Östling (S) Ing-Marie Berndtsson (C) Eric Söderberg (KD) Evelina Goderholt (M) Agneta Persson (M) Jura Miniotaité (FP) Allmänhetens frågestund (max 15 min)

2 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 2 (14) 1. Beslut om offentliga ärenden Ärende 1 till och med 13 i föredragningslistan är offentliga. 2. Val av protokollsjusterare Byggnadsnämnden utser protokoll. att tillsammans med ordföranden justera dagens 3. Diverse information Öppna delen: - Helena Felldin från FK informerar om bostadsförsörjningsprogrammet - Dp 1822, Kungsängen 14, Ängsgärdet. Redovisning av sociala konsekvenser Slutna delen: - Stadsbyggnadsdirektörens punkt - Bygglov för ändrat användningssätt från lokal till hyreslägenhet på fastigheten Kata 30 - Bianchi - Chefskontrakt 4. Delårsbokslut Handlingar på bordet.

3 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 3 (14) 5. Dnr: 2013/63-BN(44) Ortsanalys Skultuna Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att ta fram ett fördjupat underlag för fortsatt planering och byggande i Skultuna. Uppdraget ska ses som ett tilläggsuppdrag till Ortsanalys för Skultuna. Stadsbyggnadsförvaltningen har, i samverkan med Skultuna stadsdelsförvaltning, under hösten 2013 och våren 2014 arbetat med en ortsanalys för Skultuna. Att upprätta ortsanalyser är, enligt Västerås Översiktsplan 2026, ett sätt att stärka serviceorterna och utreda deras möjlighet till utveckling. Skultuna är den första serviceorten i Västerås där en ortsanalys tagits fram. Att kontoret började med Skultuna beror bland annat på att där saknats aktuellt planeringsunderlag. Processen har präglats av en bred dialog där föreningar, företagare, skolelever och Skultunabor har deltagit och delat med sig av sin syn på Skultuna idag och ortens utveckling i framtiden. Vid utvärdering av projektet och i arbetet med att hitta en metod för förvaltningens fortsatta arbete med orts- och stadsdelsanalyser har vi identifierat behovet av att göra ett tydligare förslag för den fysiska miljöns utveckling. Syftet är därför att ta fram ett fördjupat planeringsunderlag som tydliggör de fysiska förutsättningarna för utveckling och underlättar för eventuell kommande detaljplanering i Skultuna. Det fördjupade underlaget blir ett tillägg till ortsanalysen och föreslås utgöra nya kapitel i den befintliga ortsanalysen. Fokus för den fysiska fördjupningen är att redovisa förslag för bostäder, grönstruktur, kulturmiljö och infrastruktur. 6. Dnr: 2015/456-BN(3) Detaljplan för Järnbruksgatan 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta en detaljplan för Järnbruksgatans förlängning (tidigare kallad Västerleden del 1), Erikslund, Västerås, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad den Planens genomförande bedöms ge en betydande miljöpåverkan som avses i MB 6 kap 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför upprättats enligt kraven i PBL 4 kap 34.

4 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 4 (14) Västerås stad ansöker genom Tekniska Nämnden om nytt planuppdrag för Järnbruksgatans förlängning (tidigare kallad Västerleden del 1). Leden syftar till att förbättra trafiksituationen inom handelsområdet Erikslund och framkomligheten till Ikea. Västerleden har sedan tidigare delats upp i två etapper, varav detta uppdrag gäller den första av dessa. Sträckningen har omarbetats och etapp 1, som främst syftar till att förbättra framkomligheten till Ikea, är inte avhängig av etapp Dnr: 2015/135-BN(8) Detaljplan för Ljungstorp 1 1. Planbesked lämnas för fastigheten Ljungstorp 1, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad Avgift för planbesked för en enkel åtgärd, fastställs till kr. OKQ8 AB har ansökt om planbesked för fastigheten Ljungstorp 1. Fastigheten är belägen i korsningen Köpingsvägen-Djuphamnsvägen. Syftet med planen är att pröva ändamålet bostad och därmed ge förutsättningar för att stycka av befintligt hyreshus, på fastigheten som idag är planlagd för bensinstationsändamål. Bedömning Preliminärt bedöms det finnas förutsättningar för att i en detaljplan pröva ändamålet bostad och därmed ge förutsättningar för att stycka av befintligt hyreshus. Viktiga frågor i en detaljplaneprövning är framför allt föroreningar i mark och byggnader, men också frågan kring trafikbuller. Miljöoch hälsoskyddsförvaltningen och MBR:s synpunkter ska beaktas vid planläggningen. Nödvändiga utredningar bör göras i ett inledande skede, för att klargöra om det finns föroreningar kopplade till kemtvättsverksamhet (klorerade kolväten), för att kunna ta ställning till om det är lämpligt meden avstyckning för bostadsändamål. Denna planförfrågan prioriteras, enligt byggnadsnämndens prioriteringsordning, som en 6:a, övriga projekt. Planuppdrag kan förväntas inom 1-1,5 år. Handläggningen för denna detaljplan efter uppdrag uppskattas till ca 2 år. En lagakraftvunnen detaljplan kan därför förväntas tidigast under 2018, under förutsättning att den inte överklagas.

5 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 5 (14) 8. Dnr: 2015/274-BN(3) Detaljplan för Kornknarren 1 m.fl., Råby, Västerås 1. Stadsbyggnadsförvaltningen får i uppdrag att upprätta detaljplan för Kornknarren 1 m fl, enligt stadsbyggnadsförvaltningens skrivelse, daterad den Planens genomförande bedöms inte ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i MB 6 kap 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför inte upprättas enligt kraven i PBL 4 kap Tidigare beslut om planuppdrag i byggnadsnämnden BN 530 den 21 oktober 2010 avskrivs. En ny ansökan har inkommit från Fastighetsnämnden med begäran om planläggning av fastigheten Kornknarren 1 (f d Stenkumlaskolan) m fl, Råby. Enligt fastighetsnämnden innebär den nya begäran ansökan om prövning för att möjliggöra uppförande av bostäder med varierande våningshöjder utifrån platsens förutsättningar. Ett genomförande i överensstämmelse med den tidigare planbegäran med enbart småskalig bebyggelse begränsar områdets möjligheter att bli ett positivt tillskott i Råby och till bostadsbeståndet i Västerås. Vi bedömer också att en mer flexibel detaljplan skulle öka efterfrågan hos byggherrar. Arbetet har lett fram till att projektgruppen förordar en detaljplan för bostäder där större variation i byggnadshöjd är möjlig och att tidigare planuppdrag avskrivs. Prövningen innefattar även en omdaning av angöringen för fordonstrafik till området för att förbättra tillgängligheten och lösa den befintliga konflikten mellan fordonstrafik och gång- och cykeltrafik. Ökad överblickbarhet i närområdet bör eftersträvas och kopplingen till befintlig bebyggelse i nordväst stärkas. Stor hänsyn bör tas till det unika läget i omgivande Råbyskogen och dess natur- och friluftsvärden. Detaljplanen handläggs enligt PBL 2010:900 med utökat planförfarande då den bedöms ha betydande allmänt intresse med anledning av sitt läge i Råby stadsdelsskog. Handlingar på bordet.

6 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 6 (14) 9. Dnr: 2013/85-BN(14) Detaljplan för Irsta-Lista 5:6 - Dp 1757 Detaljplanen för Irsta:Lista 5:6 ska ställas ut för samråd. Byggnadsnämnden beslutade att ge Stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta en detaljplan för området. Planområdet ligger i Irsta, omkring 8 kilometer från Västerås centrum. Området utgörs av fastigheten Irsta-Lista 5:6. Området är lokaliserat utmed Tyrgatan i väster och avgränsas i söder av ett gångstråk i öst-västlig riktning. Planens syfte är att möjliggöra nybyggnation av bostäder. Planen omfattar en möjlighet att bygga radhus, parhus, kedjehus och friliggande enbostadshus. Antalet bostäder beror på vilken typ av bebyggelse som väljs. Med enbostadshus blir det en mindre exploatering och väljer man t ex parhus får det plats fler bostäder. Kontor och hantverk, samt förskola tillåts också inom planområdet. Planen möjliggör även byggnation en ny gång- och cykelväg som ger bostadsområdet en anslutning till gång- och cykelvägen längs med Asarnas väg och vidare mot Irsta centrum. Handlingar på bordet. 10. Dnr: 2013/129-BN(58) Detaljplan för Hallonet 5 och 6, Dp 1802 Detaljplanen för Hallonet 5 och 6 ska ställas ut för granskning. Planen syftar till att pröva lämpligheten att uppföra tre radhus på fastigheten Hallonet 5. För att ge bättre möjlighet att få plats med radhusen på tomten, föreslås att en mindre del (cirka 2,5 meter) av intilliggande fastighet, Hallonet 6, läggs till Hallonet 5. För att upphäva fastighetsindelningsbestämmelserna för Hallonet 5 och 6 ingår båda fastigheterna i detaljplanen. Den vändplats som finns utanför Hallonet 5 behöver byggas ut för att bland annat renhållningsbilen ska klara av att vända. Detaljplanen har varit på samråd under tiden 11 november till 12 december Samrådshandlingarna har funnits att ta del av på Västerås stads hemsida, stadsbiblioteket, stadshuset och Bostad Västerås. Under samrådet kom det in 20 yttrande varav 8 utan erinran. Synpunkterna som kom in berörde främst utbredning av planområdet, byggnadshöjd och trafik. Planförslaget har därefter justerats efter inkomna synpunkter. Sammanfattningsvis har planområdet utökats för att underlätta upphävandet av fastighetsindelningsbestämmelserna till att även omfatta Hallonet 6. Planområdet har även utökats i söder för att möjliggöra en utbyggnad av da-

7 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 7 (14) gens vändplats. Därutöver har byggnadshöjden minskats något. Efter samrådet finns det en kvarvarande synpunkt på planförslaget från en sakägare som motsätter sig att detaljplanen ändras och som anser att det inte är lämpligt med 3 radhus på fastigheten Hallonet Dnr: 2013/90-BN(52) Detaljplan för Signalisten 18 och Västerås 3:45, Dp Byggnadsnämnden antar detaljplanen för Signalisten 18 och del av Västerås 3:45, daterad Detaljplanen överensstämmer med gällande översiktsplan och är förenlig med kraven på en god användning av mark- och vattenområden enligt MB 3 kap. Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att utöka Signalisten 18 verksamhetsmark söder ut på del av Västerås 3:45. Genom detaljplaneförslaget kan trafiksituationen inom fastigheten förbättras och i samband med det utökas även dagens byggrätt. Detaljplanen har varit på samråd under tiden 11 november till 12 december 2014 och på granskning 2 mars till 8 april Samråds- och granskningshandlingarna har funnits att ta del av på Västerås stads hemsida, stadsbiblioteket och stadshuset. Det finns inga kvarvarande synpunkter efter samrådet och granskningen.

8 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 8 (14) 12. Anmälan av handlingar Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över inkomna handlingar i byggnadsnämnden och lantmäteriförvaltningens diarium anmäls. 13. Anmälan av delegeringsbeslut Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över beslut meddelade av delegerade enligt byggnadsnämndens delegation. 14. Dnr: 2015/438-BN(1) Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus på fastigheten Hornsborg XX, Västerås 1. Som förhandsbesked enligt 9 kap. 17,18 och 39 PBL förklarar byggnadsnämnden att nybyggnad av ett enbostadshus kan tillåtas inom fastigheten Hornsborg 10:1. 2. De i bilaga angivna villkoren utgör förutsättning för beviljande av bygglov. 3. Granskningsavgiften fastställs till kr. NN ansöker om förhandsbesked för att få bygga ett enbostadshus på fastigheten Hornsborg XX. Stadsbyggnadsförvaltningen gör bedömningen att det ansökta förhandsbeskedet är i enlighet med översiktsplanens intentioner. Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer också att nybyggnation av ett bostadshus på platsen inte medför skada på riksintresset och inte heller på möjligheten för turism och friluftsliv i området. Vidare bedömer Stadsbyggnadsförvaltningen att en ny byggnad på tomten blir lämplig komplettering till övrig bebyggelse. En ny byggnad ska anpassas till tomtens topografiska förutsättningar, befintlig bebyggelse och landskapsbilden.

9 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 9 (14) Om sökande uppfyller villkoren som ställts i beslutsbilagan, beaktar remissinstansernas yttrande så bedöms platsen som lämplig för uppförande av ett nytt enbostadshus. 15. Dnr: 2015/439-BN(2) Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus på fastigheten XX, Västerås 1. Som förhandsbesked enligt 9 kap. 17,18 och 39 PBL förklarar byggnadsnämnden att nybyggnad av ett enbostadshus kan tillåtas på den angivna platsen inom fastigheten XX. 2. De i bilaga angivna villkoren utgör förutsättning för beviljande av bygglov. 3. Granskningsavgiften fastställs till kr. NN, ansöker om förhandsbesked för att få bygga ett enbostadshus på sin fastighet XX Västerås kommun. Den föreslagna tomtplatsen ligger inom planområdet för ny väg och bebyggelsegrupp, den sk. Barkarövägen, godkänd av byggnadsnämnden i mars Den planerade tomten är ca 1600 m2 stor och utgör en lucktomt i en befintlig rad med fastigheter. Stadsbyggnadsförvaltningen gör bedömningen att det ansökta förhandsbeskedet är i enlighet med översiktplanens intentioner. Vidare bedömer man att den enskilda tomten inte påverkar föreslagen väg och ny bebyggelsegrupp inom planprogramsområdet. Den föreslagna nybyggnaden av ett enbostadshus bedöms utgöra en lämplig komplettering på platsen. Om sökande beaktar de yttrande som remissinstanserna och övriga sakägare har lämnat samt uppfyller villkoren som ställs i beslutsbilagan kan bygglov lämnas för ett enbostadshus på den angivna platsen.

10 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 10 (14) 16. Dnr: 2015/440-BN(1) Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus och avstyckning av tomt på fastigheten XX, Västerås 1. Som förhandsbesked enligt 9 kap. 17, 18 och 39 PBL förklarar byggnadsnämnden att avstyckning av ny tomt enligt ansökan och nybyggnad av ett enbostadshus enligt gällande detaljplan kan tillåtas. 2. De i bilaga angivna villkoren utgör förutsättning för beviljande av bygglov. 3. Granskningsavgiften fastställs till kr. NN, ansöker om förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus en planerad avstyckning från fastigheten XX. Fastigheten XX ligger i Hökåsen inom detaljplanerat område, detaljplan (fd stadsplan) 647J. Stadsbyggnadsförvaltningen gör bedömningen att ansökan är förenlig med gällande detaljplan. Under förutsättning att ny fastighet bildas bedöms platsen lämplig att bebygga med ett nytt enbostadshus. Nybyggnationen av enbostadshuset ska följa gällande detaljplans bestämmelser. 17. Dnr: 2015/441-BN(2) Bygglov för tillbyggnad av ett enbostadshus på fastigheten XX, Västerås 1. Bygglov för tillbyggnad beviljas med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. Byggnadsverket får tas i bruk enligt 10 kap. 34 PBL. 4. NN ska enligt 11 kap 51 PBL och 9 kap. 7 PBF betala byggsanktionsavgift med ett belopp på kronor för att ha påbörjat tillbyggnaden innan byggnadsnämnden gett startbesked. Avgiften skall betalas inom två månader från den dag detta beslut delgetts. NN har ansökt om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på fastigheten XX. Sökanden informerar om att tillbyggnaden redan är utförd vilket även konstateras vid besök på plats, Ansökan avser tillbyggnad av

11 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 11 (14) vardagsrum med bruttoarean 10 m² och anordnande av inglasad uteplats med bruttoarean 20 m². Av 11 kap. 51 plan- och bygglagen, PBL, framgår att om någon bryter mot en bestämmelse i 8-10 kap. PBL ska byggnadsnämnden ta ut en byggsanktionsavgift enligt vad som närmare anges i plan- och byggförordningen, PBF. I det här aktuella fallet består förseelsen i att tillbyggnaden utförts utan bygglov och därmed innan startbesked givits. Enligt 11 kap. 53a kan byggsanktionsavgiften, om den inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts, sättas ner till hälften eller en fjärdedel. På grund av tillbyggnadens ringa storlek och enkla utformning bedöms sanktionsavgiften kunna sättas ner till hälften. 18. Dnr: 2015/443-BN(1) Bygglov för anordnande av 8 st parkeringsplatser på fastigheten Karin 16, Västerås 1. Bygglov för anordnade av 8 st. parkeringsplatser beviljas med stöd av 9 kap 31b plan- och bygglagen 2. Startbesked för att påbörja åtgärden lämnas med stöd av 10 kap. 23 PBL. 3. Bygglov avgift fastställs till kronor. 4. Sökanden ska följa stadsbyggnadsförvaltningens synpunkter. Bostadsrättsföreningen Almen, Norra Floragatan 33 i Västerås ansökte om bygglov för anordnande av 8 st. parkeringsplatser på fastigheten Karin 16. Parkeringen är tänkt att anordnas på innergården och i fastighetens sydvästra del. In- och utfarten kommer att placeras utmed befintligt garage som ligger på grannfastigheten. För fastigheten gäller detaljplan Pl. 839 fastställd Enligt detaljplanen ska fastigheten Karin 16 användas för bostadsändamål. Den föreslagna parkeringen är tänkt att placeras på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas. Synpunker emot parkeringen har kommit in från två medlemar i bostadsrättsföreningen. Sökanden har tagit hänsyn till synpunkter från de klagande medlemmarna genom att flytta parkeringen längre ifrån deras balkong samt genom att utöka grönyta utanför balkongen. Eftersom parkeringen är avsedd för bostadsrättsföreningens medlemar strider den inte mot detaljplanens bestämmelse om användningsändamål för bostäder.

12 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 12 (14) Parkeringen kommer att placeras på mark som enligt gällande detaljplan inte får bebyggas. Avvikelsen kan ses som liten avvikelse som är förenlig med planens syfte. 19. Dnr: 2015/444-BN(1) Bygglov för tillbyggnad av lokal på fastigheten Kugghjulet 4, Västerås 1. Ansökan om bygglov för tillbyggnad av lokal på Kugghjulet 4 avslås med stöd av 9 kap. 30 PBL. 2. Prövningsavgiften fastställs till kronor. Stadsklockan AB har ansökt om bygglov för tillbyggnad av lokal på fastigheten Kugghjulet 4. Tillbyggnaden omfattar cirka 280 m2. För fastigheten finns detaljplan, DP Syftet med detaljplanen är bland annat att skapa förutsättningar för bredare gatusektioner i industrigatorna, vilket säkerställs genom en bred byggnadsfri zon på båda sidor om Hallsta Gårdsgata, avsedd för parkering och erforderlig plantering. Förslaget strider mot detaljplanen genom att hela tillbyggnaden placeras på mark som inte får bebyggas. Stadsbyggnadsförvaltningen anser att en så stor tillbyggnad som i sin helhet placeras på mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas inte ryms inom begreppet liten avvikelse från detaljplanen enligt 9 kap. 31b PBL. Ansökan kan därför inte tillstyrkas.

13 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 13 (14) 20. Dnr: 2015/445-BN(1) Bygglov för nybyggnad av 6 st flerbostadshus på fastigheten Kartbladet 26-31, Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av 6 st flerbostadshus beviljas, och medgivande till liten avvikelse lämnas med stöd av 9 kap. 31 b PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Carpenter i Mälardalen AB har ansökt om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheterna Kartbladet 26-31, med ett flerbostadshus per fastighet. Ansökan inkom De sex bostadshusen uppförs i två våningar med två lägenheter per våningsplan. Samtliga lägenheter inrymmer fyra rum och kök. Fasaderna utförs med liggande träpanel i röd kulör. Sökanden har redovisat 30 parkeringsplatser fördelade på de berörda fastigheterna. Varje fastighet har minst en parkeringsplats per lägenhet. Enligt utlåtande från konsult i tillgänglighet uppfyller lägenheterna krav som ställs avseende tillgänglighet. Bilparkeringsplats finns inom 25 meter från entré. För fastigheterna finns detaljplan, Dp Bostadshusen avviker från detaljplanen då den högsta tillåtna nockhöjden överskrids med 22 cm. Avvikelsen bedöms vara så liten att den inte kan utgöra någon olägenhet, varför ingen sakägare bedöms vara berörd. Avvikelsen bedöms som liten och förenlig med planens syfte. Bostadshusen bedöms väl infoga sig i områdets småskaliga karaktär. 21. Dnr: 2015/500-BN(1) Bygglov för uppförande av radiomast (48 meter ostagat torn) samt 3 st tillhörande teknikbodar på fastigheten Skultuna Prästgård 1:1, Västerås 1. Bygglov beviljas enligt 9 kap. 31 PBL för uppförande av ett 48m högt ostagat torn samt 3st teknikbodar på fastigheten Skultuna Prästgård 1:1 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter

14 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 14 (14) Net4Mobility HB har ansökt om lov för uppförande av ett 48m högt ostagat torn samt 3st teknikbodar på fastigheten Skultuna Prästgård 1:1. Föreslagen placering är belägen i ett högvuxet barrskogsskogsparti ca 300m öster om Västeråsvägen och ca 100m söder om Odonstigen/Bankvägen i Skultuna. Tornet är avsett att användas för elektronisk kommunikation för allmänt ändamål enligt ansökan. En flyghinderanalys har utförts av Luftfartsverket med ärendenummer Ä , Försvarsmakten har lämnat en remiss med ärendebeteckning FM :2 och resultaten är utan erinran. Ett samråd med Länsstyrelsen har skett i ärendet enligt 12 kap. 6 miljöbalken (1998:808) och enligt 2 kap. 10 kulturmiljölagen (1988:950). Under förutsättning att arbetet utförs enligt Länsstyrelsens yttrande och i övrigt enligt samrådsanmälan, har Länsstyrelsen inget övrigt att invända. Då ärendet varit på remiss hos Luftfartsverket, Försvarsmakten samt Länsstyrelsen och annonserats i dagstidning utan erinran kan bedömningen utifrån detta göras att lov för anläggningen kan beviljas. 22. Anmälan av lagakraftvunna detaljplaner/ Följande detaljplaner har vunnit laga kraft: - Detaljplan för Malmen 1, del av Gäddeholm 2:1 m.fl., Gäddeholm, Västerås, Dp 1747 Laga kraft Detaljplan för Skytten 10, Norra Haga, Västerås, Dp 1758 Laga kraft Övriga frågor

Sammanträdesprotokoll 28-32

Sammanträdesprotokoll 28-32 1 (5) Sammanträdesprotokoll 28-32 Sammanträdesdatum 12 april 2016 Plats och tid A 402, kl 08:30-11:55 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Anny Bustos

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 73-80

Sammanträdesprotokoll 73-80 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2017-08-23 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 73-80 Sammanträdesdatum 23 augusti 2017 Plats och tid Stadshuset A407, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-69

Sammanträdesprotokoll 60-69 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) 2017-06-27 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-69 Sammanträdesdatum 27 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl: 08:30 11:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-12-19 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 115-123 Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.14:00-17:20 Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 17 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 12:30 Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-09-12 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 12 september 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl 08:00-10:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 93-98

Sammanträdesprotokoll 93-98 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2016-11-01 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 93-98 Sammanträdesdatum 1 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 587, kl.08:30-10:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-11-15 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 99-105 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A587, kl:08:30-12:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2018-09-04 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 125-135 Sammanträdesdatum 4 september 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-11:00 Tjänstgörande ledamöter Lars

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 24 september 2015 Plats och tid Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 491,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-12-21 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 113-119 Sammanträdesdatum 21 december 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 402, kl.13:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-66

Sammanträdesprotokoll 62-66 1 (5) Sammanträdesprotokoll 62-66 Sammanträdesdatum 16 augusti 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 11:40 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Adjungerande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 25-32

Sammanträdesprotokoll 25-32 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2017-03-28 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 25-32 Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl. 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 33-36

Sammanträdesprotokoll 33-36 1 (5) Sammanträdesprotokoll 33-36 Sammanträdesdatum 26 april 2016 Plats och tid A 402, kl 11:30-12:15 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-15

Sammanträdesprotokoll 1-15 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1-15 Sammanträdesdatum 26 januari 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-14:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-11-14 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 99-107 Sammanträdesdatum 14 november 2017 Plats och tid Stadshuset A 402, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2018-08-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 117-124 Sammanträdesdatum 21 augusti 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-12:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (13) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 23 april 2015 Plats och tid Partigruppsmöten Stadshuset, rum A 491, kl.13:00 Majoriteten,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-6

Sammanträdesprotokoll 1-6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2017-01-17 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1-6 Sammanträdesdatum 17 januari 2017 Plats och tid Stadshuset rum A 402, kl 08:30 12:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2018-06-26 Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 161-166 Sammanträdesdatum 26 juni 2018 Plats och tid Stadshuset A491, kl 11:30-12:40 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-70

Sammanträdesprotokoll 60-70 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2019-04-03 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-70 Sammanträdesdatum 3 april 2019 Plats och tid Stadshuset A491, kl 08:30 12:05 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 10-15

Sammanträdesprotokoll 10-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2017-02-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 10-15 Sammanträdesdatum 21 februari 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 14 november 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 14-21

Sammanträdesprotokoll 14-21 1 (8) Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 14-21 Sammanträdesdatum 16 februari 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare A 402, kl.14:00-18:45 Ordförande Lars Kallsäby

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2018-05-22 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 22 maj 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-11:45 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 januari 2013 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl. 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Ändringar i planförslaget... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås 2014-01-14 Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 2014-06-03 Dnr 2013/168-BN 213 Byggnadsnämnden Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 45-59

Sammanträdesprotokoll 45-59 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) 2017-06-07 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 45-59 Sammanträdesdatum 7 juni 2017 Plats och tid Stadshuset rum A 587, kl 08:00-11:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) 2016-09-22 Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 166-180 Sammanträdesdatum 22 september 2016 Plats och tid Stadshuset A491, kl 13:00-16:45 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (18) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Ordförande Magnus Edström Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 391, kl.13:00 Ordförande

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) 2019-10-08 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 156-173 Sammanträdesdatum 8 oktober 2019 Plats och tid Stadshuset A407a, kl 13:00-17:20 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (12) 2016-08-17 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 25 augusti 2016 Plats och tid Stadshuset A491, 13:00 Partigruppsmöte Majoriteten, rum

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 74-80

Sammanträdesprotokoll 74-80 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2018-05-08 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 74-80 Sammanträdesdatum 8 maj 2018 Plats och tid A407a, kl 08:30-11:10 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby (C), Ordförande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Ansökan om bygglov för uppförande av flerbostadshus, Sabbatsberg 18, Tegnérgatan 62, Vasastaden

Ansökan om bygglov för uppförande av flerbostadshus, Sabbatsberg 18, Tegnérgatan 62, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (6) 2017-03-08 Handläggare Maria Walfridson Telefon +46 (0)8-508 26 044 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun

Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Dnr: SBN 2017/229 Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun GRANSKNINGSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK Ändring av del av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558

Samrådshandling. Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl. Lidköpings kommun. Dnr. SBN 2018/558 1055 Samrådshandling Ändring av detaljplan för del av Stenhammar m fl Lidköpings kommun Dnr. SBN 2018/558 Innehåll Planbeskrivning... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Förslag till ändring av detaljplan...

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl. 13:30 Ledamöter

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 11 juni 2009 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl.

Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2010/43.318 Dp 7-A-3-II:1 Planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING Planområdet (markerat på ortofoto från 2009) Tillägg till detaljplan för Ålen 1 m.fl. Kommundel:

Läs mer

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-07 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0133 Byggnadsnämnden Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark Förslag till

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: SBF 2015/27 Stadsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation Luleå kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-12-18 Bakgrund (ev.) Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 34-49

Sammanträdesprotokoll 34-49 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) 2019-02-26 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 34-49 Sammanträdesdatum 26 februari 2019 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-14:00 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse- och föredragningslista

Kallelse- och föredragningslista 2009-02-12 Kallelse- och föredragningslista Sammanträde med Enligt uppdrag av Fastighetsnämnden Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum Torsdagen den 19 februari 2009 Plats och tid Sammanträdesrum

Läs mer

Planbeskrivning Antagandehandling

Planbeskrivning Antagandehandling MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN DIARIENR SBN 2013-173 0126K-15694 Planbeskrivning Antagandehandling Ändring av detaljplan för Del av kv. Agenten (Agenten 25) Kommundel Snättringe Miljö- och

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00169 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) 2018-11-13 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 160-173 Sammanträdesdatum 13 november 2018 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Ordförande

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sidan 1 av 14 Sammanträdesprotokoll 528-546 Personuppgifter har tagits bort med hänvisning till PuL. Sammanträde med Byggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2010-10-21 Plats och tid Rum A 491, kl. 13.00 16.40

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2016-12- 08 PBN 2015 001672 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kåbo 49:1 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55

NR ÄRENDE DNR. 2 Information till nämnden MBN 16/24. 3 Delårsbokslut med prognoser per MBN 16/55 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-09-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 20 september 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Information om solcellsanläggningar

Läs mer

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun

Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun Detaljplan för Björken 8 TILLBYGGNAD AV VILLA Östersunds kommun 1 Antagandehandling Dnr Ädh 1598/2013 Dnr planmodul: P 13/0020 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 23 januari

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, norra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, norra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-04-09 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-04-17 95 Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: BN 2011-1150 Antagandehandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra

Läs mer

Detaljplan 216. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning Detaljplan för Åkarp 18:45 i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län.

Detaljplan 216. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning Detaljplan för Åkarp 18:45 i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län. 1(5) Dpl 216 Planbeskrivning och genomförandebeskrivning Detaljplan för Åkarp 18:45 i Åkarp Burlövs kommun, Skåne län Antagande 2006-08-21 (KF 72/06) Laga kraft 2006-09-22 Genomförandetiden utgår 2011-09-22

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 19 april 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer