Söderorts framtida utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Söderorts framtida utveckling"

Transkript

1 Söderorts framtida utveckling En opininonsundersökning bland Söderorts invånare November 2009 Gullers Grupp Informationsrådgivare AB

2 2 Sammanfattning Söderort har många tillgångar, men också en del utmaningar. Med samma tillväxt som prognostiseras i staden kommer ca ytterligare invånare bo i Söderort år Den prognostiserade tillväxten ställer stora krav på utveckling av boendeområden, näringsliv, utbildning, kommunal service, handel samt inte minst infrastruktur och miljö. Inför detta utvecklingsarbete behövs ett beslutsunderlag som visar invånarnas uppfattningar om den framtida utvecklingen av Söderort Syftet med undersökningen är att erhålla ett underlag som visar invånarnas bild av och attityder till dagens och framtidens Söderort. De som intervjuats har varit personer 16 år och äldre bosatta i Söderort, dvs det område som tillhör Stockholm stad och ligger söder om innerstaden. Sammanlagt gjordes 500 telefonintervjuer. Informationsinsamlingen genomfördes av Sifo. Undersökningen visar att begreppet Söderort är väl etablerat bland dem som bor i området. Invånarna har överlag själva en positiv bild av Söderort, men tror att bilden i övriga Stockholmsregionen inte är fullt lika positiv. Det finns en tydlig bild bland invånarna av att Söderort innebär bra kommunikationer, grönområden och friluftsliv, förort, shopping & köpcentrum samt attraktiva bostadsområden. Söderort kopplas inte samman med kunskapsföretag, stadsliv, rikt kulturliv och brottslighet. Café och restaurangliv samt rent och snyggt är också områden som de flesta inte associerar med Söderort. Söderorts största fördel och tillgång enligt invånarna är dess läge. Det är nära till allt. Största utmaningar upplever man vara integration och segregation samt otrygghet. De åtgärder man främst vill att det satsas på berör trygghet, förskola och skola. Även satsning på renhållning och belysning samt kollektivtrafik och natur kommer högt på prioriteringslistan. Mindre viktigt är att satsa på större handelsplatser, vägar, fler bostäder och parkeringsmöjligheter. Svaren följer överlag relativt väl de prioriteringar som hittills diskuterats inom ramen för Söderortsvisionen. Opinionsfrågorna ger i de flesta fall tydliga utfall. Det är stora majoriteter för en satsning på tvärförbindelser, istället för på förbindelserna in mot city. Detta gäller både kollektivtrafiken och vägarna. Nästan samtliga intervjuade menar att det är viktigt att skapa utrymme för fler företag och arbetsplatser i Söderort. Det är också tydliga majoriteter för småskalighet och mixning istället för storskalighet och centrering, när det gäller handel och arbetsplatser. I bostadsexploateringsfrågan går uppfattningarna mer isär bland invånarna och undersökningsresultaten är svårare att tolka. Opinionen är i stort sett delad när det gäller frågan om förtätning av befintliga bostadsområden eller en satsning på nya. De flesta instämmer i att bostadsfrågan är viktig, men många är oroliga för att denna utveckling kan komma att ske på för stor bekostnad av grönområden.

3 3. Innehåll 1. Bakgrund Syfte Målgrupp och urval Informationsinsamling Validitet och reliabilitet 5 2. Resultatredovisning Kännedom om och associationer till begreppet Söderort Generell attityd till Söderort Bilden av Söderort Söderorts tillgångar och utmaningar Åtgärdsprioritering i utvecklingsarbetet Opinionsläget i ett antal sakfrågor Uppfattningar om kollektivtrafiken Uppfattningar om vägarna Uppfattningar om bostadsbyggande Uppfattningar om näringsliv och arbetsplatser Uppfattningar om handeln 14 Bilagor - Frågeformulär - Detaljresultat - Listning öppna frågor

4 4 1. Bakgrund Stockholms stads kommunfullmäktige har i budget för 2009 gett kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram en ny plan för utvecklingen av Söderort. Planen föreslås ta sin utgångspunkt i Vision 2030 för Stockholm stad, pågående arbete med översiktsplanen och gällande Söderortsvision, godkänd av kommunfullmäktige Söderort har många tillgångar, men också en del utmaningar. Med samma tillväxt som prognostiseras i staden kommer ca ytterligare invånare bo i Söderort år Redan idag bor här människor, vilket kan jämföras med invånarantalet i många län i Sverige. Den prognostiserade tillväxten ställer stora krav på utveckling av boendeområden, näringsliv, utbildning, kommunal service, handel samt inte minst infrastruktur och miljö. Inför detta utvecklingsarbete behövs ett beslutsunderlag som visar invånarnas uppfattningar om den framtida utvecklingen av Söderort 1.1 Syfte Syftet med undersökningen är att erhålla dels en nulägesbild av invånarnas bild av och attityder till dagens Söderort, dels ett underlag som visar invånarnas uppfattningar om ett framtida Söderort. Följande frågeområden besvaras i undersökningen: A. Bilden av dagens Söderort Kännedom om och associationer till begreppet Söderort Generell attityd till Söderort Dagens bild av Söderort Tillgångar och utmaningar för Söderort B. Uppfattningar om det framtida Söderort Åtgärdsdprioritering i utvecklingsarbetet Opinionsläget i ett antal sakfrågor: - Kommunikationer - Kollektivtrafik - Bostadsbyggande - Företagsetablering och arbetsplatser - Handelsetableringar Samtliga frågor och frågeställningarnas exakta formulering framgår i det bilagda formuläret. Frågeformuläret har arbetats fram gemensamt med uppdragsgivaren.

5 5 1.2 Målgrupp och urval Målgrupp för undersökningen har varit personer 16 år eller äldre bosatta i Söderort, dvs det område som tillhör Stockholm stad och ligger söder om innerstaden. 1.3 Informationsinsamling Informationsinsamling har skett genom telefonintervjuer utifrån ett i förväg bestämt frågeformulär. (Bilagt.) Intervjuerna genomfördes oktober Sammanlagt gjordes 500 intervjuer. Informationsinsamlingen genomfördes av Sifo. 1.4 Validitet och reliabilitet Med validitet avses om undersökningen mäter det den är avsedd att mäta. De frågeställningar som vi använt är väl utprovade vid liknande undersökningar. Vår underleverantör Sifo är ISO-certifierad och följer ICC/ESOMARS etiska regler för informationsinsamling. Vi bedömer resultaten därför ha hög validitet. Reliabiliteten i en undersökning, alltså tillförlitligheten beror dels på antalet intervjuer, dels på bortfallet. Totalt har 500 intervjuer genomförts. Svarsfrekvensen vid den här typen av underökningar är ca: 60 procent. Varje respondent blir kontaktad minst 15 gånger. Felmarginalen vid denna omfattning är maximalt +/- 4.4%, vilket ger en garanti för en tillfredsställande reliabilitet. Urvalet har dragits slumpmässigt. De viktigaste resultaten redovisas kortfattat på de kommande sidorna. Detaljresultat i form av datatabeller finns i separat bilaga. De exakta frågelydelserna framgår i bifogat frågeformulär.

6 2. Resultatredovisning De viktigaste resultaten redovisas kortfattat på de kommande sidorna. Detaljresultat i form av datatabeller finns i separat bilaga. De exakta frågelydelserna framgår i bifogat frågeformulär Kännedom om och associationer till begreppet Söderort Begreppet Söderort är etablerat bland invånarna. De spontana associationerna visar att många ser det som ett samlingsbegrepp för de södra förorterna. Bland de öppna svaren kan noteras att man svarar dels med beskrivningar av typen söder om söder och Gröna linjen dels med namnet på något område i Söderort, t.ex. Farsta, Enskede, Hägersten. En listning av respondenternas spontana associationer till begreppet Söderort finns i särskild bilaga. De flesta (86 procent) känner t.ex. till att Årsta och Enskede är platser som finns ligger i Söderort. Det problem som eventuellt finns när det gäller uppfattningen om Söderorts geografiska läge är var den södra gränsen går. 44 procent anser att Botkyrka tillhör Söderort. Gränsdragningen österut är tydligare, endast var femte intervjuad (21 procent) tror att Nacka tillhör Söderort. Vilka av följande platser skulle du säga ligger i Söderort? Årsta 86 Enskede 86 Gröndal 70 Mälarhöjden 69 Svedmyra 69 Skärholmen 68 Vantör 60 Kungens Kurva 58 Botkyrka 44 Nacka Andel av samtliga (%) 2.2 Generell attityd till Söderort Invånarna har överlag en positiv bild av Söderort. 72 procent menar att ordet Söderort ger positiva associationer, endast 9 procent negativa. Övriga har svarat varken eller.

7 7 Får du främst positiva eller negativa associationer när du hör begreppet Söderort? Positiva Varken eller Negativa Andel av samtliga (%) Det finns inga signifikanta skillnader i attityder med avseende på kön och ålder. Invånarnas positiva bild av dagens Söderort framgår också av att de flesta intervjuade (89 procent) anser att Söderort, vid en jämförelse med andra områden i Stockholm, är minst lika bra eller en bättre plats att leva och bo i. Om du jämför Söderort med andra områden i Stockholm, hur bra tror du då att Söderort är som en plats att leva och bo i? Mycket bättre än övriga 1 1 Något bättre Ungefär som övrig Något sämre Mycket sämre Tveksam Andel av samtliga (%)

8 8 2.3 Bilden av Söderort De främsta kännetecknen för dagens Söderort är bra kommunikationer, grönområden och friluftsliv, förort, shopping & köpcentrum samt attraktiva bostadsområden. 60 procent eller fler menar att detta passar ihop med den bild de har av Söderort. Följande diagram sammanfattar vad som främst kännetecknar Söderort i nuläget enligt dess invånare. Stämmer med min bild av Söderort Bra kommunikationer Grönområden o friluftsliv Förort Shopping o köpcentra Attraktiva bostadsområden Bra utflyktsmål Idrott Sjöstad/nära vatten Invandring Vård o omsorg Skola o utbildning Rent och snyggt Bra förskola Café o restaurangliv Brottslighet Rikt kulturliv Stadsliv Kunskapsföretag Instämmer (helt eller delvis) Det Söderort alltså inte kännetecknas av enligt invånarna är kunskapsföretag, stadsliv, rikt kulturliv och brottslighet. Vi kan också konstatera att café och restaurangliv, bra förskola och rent och snyggt hamnar långt ner på listan. 2.4 Söderorts tillgångar och utmaningar Söderorts största fördel och tillgång enligt invånarna är dess läge. Ordet nära återkommer ofta i de öppna svaren; nära stan, nära naturen och vatten. Utöver läget nämns dessutom ofta Söderorts utmärkta kommunikationsmöjligheter samt områdets köpcentra. När det gäller Söderorts utmaningar är bilden inte lika entydig, ett antal olika nämns. Går man igenom de öppna svar som de intervjuade gett framkommer att de vanligaste svaren handlar om integration/segregation, brottslighet, rykte samt kommunikationer. Mellan procent av samtliga invånarna nämner spontant var och en av dessa utmaningar. Att otrygghet spontant nämns av förhållandevis många som en utmaning, samtidigt som resultaten visar att få anser att brottslighet hör samman med Söderort, är ett samband som kräver fördjupad analys. Finns det skäl till oro? Finns det segment bland invånarna där oron är större? Kan resultatet vara ett utslag av att det är de som faktiskt sett är tryggast, är de som känner sig otryggast?

9 9 Därefter handlar ett antal svar om bevarande av grönområden och bostadsbyggandet. Exploateringsfrågan kommer alltså sannolikt skapa diskussioner och kommer kräva en varsam behandling, då det finns skilda meningar om hur den ska ske. Utmaningar som nämns, men inte av så många är satsning på offentlig service, bättre renhållning, arbetslösheten, avsaknad av arbetsplatser, stads/uteliv samt kultur och idrottsmöjligheter. Samtliga öppna svar finns i särskild bilaga. 2.5 Åtgärdsprioritering i utvecklingsarbetet Spontant svarar man förstås att de utmaningar man nämnt bör prioriteras. När vi ber invånarna bedöma hur viktigt det är att satsa på ett antal olika definierade områden så hamnar trygghet högst, följt av förskola och skola. Även satsning på renhållning och belysning samt kollektivtrafik och natur områden är viktigt för fler än tre av fyra invånare. Mindre viktigt anser de intervjuade att det är att satsa på större handelsplatser, vägar, fler bostäder och parkeringsmöjligheter. Vi kan alltså konstatera att svaren relativt väl följer de prioriteringar som hittills diskuterats inom ramen för Söderortsvisionen. Svaren fördelar sig på följande sätt: >75% av invånarna anser följande områden viktiga att utveckla: Trygghet Förskola och skola Renhållning och belysning Kollektivtrafik Naturområden 61-75% av invånarna anser följande områden viktiga att utveckla: Äldreomsorg Näringsliv och arbetsplatser Parker Fritidsanläggningar och idrottsliv Kulturliv och bibliotek Små lokala centrum med handel och service 50-60% av invånarna anser följande områden viktiga att utveckla: Fler bostäder Parkeringsmöjligheter

10 10 <50% av invånarna anser följande områden viktiga att utveckla: Vägar Större handelsplatser Ett annat sätt att se på prioriteringsordningen är att analysera skillnaden mellan hur viktig åtgärden upplevs vara för invånarna och hur de idag tycker det är i Söderort. Man bör vara försiktig och inte övertolka dessa resultat, eftersom de olika utvecklingsområdena är komplexa. Vi redovisar trots det analysen i följande figur, i syfte att bredda resonemanget. Staplarna i diagrammet redovisar andelen av samtliga som instämmer i respektive påstående eller association. Prioritering utifrån dagens bild av Söderort Kommunikationer/koll.trafik Förskola Renhållning Bostäder Stora handelsplatser Mindre handelsplatser naturområden Idrott/fritid Trygghet Kultur Äldreomsorg Viktigt åtgärda Söderort idag Då framgår att skillnaden är störst mellan den bild man idag har av Söderort och vikten av att göra en utveckling gäller förskolan, renhållningen och kulturen. När det gäller förskolan beror resultatet mer på att många idag har för låg kännedom om vad som sker i förskolan, än på att man har en negativ bild. Närmare två av tre utav samtliga intervjuade är indifferenta (svarat varken) eller säger att de inte kan svara på frågan. Bostäder, handel och kommunikationer är utvecklingsområden som många anser viktiga, men som redan uppfattas stämma in på bilden av Söderort. Bostadsfrågan är som tidigare nämnts problematisk, eftersom många är rädda för att Söderorts grönområden försvinner.

11 Opinionsläget i ett antal sakfrågor I syfte att få en uppfattning om opinionen i olika sakfrågor har invånarna fått ta ställning till olika alternativ för hur en utveckling skulle kunna ske. De sakfrågor som ingått i undersökningen berör kollektivtrafiken, vägarna, bostadsbyggande samt utveckling av näringsliv och handel Uppfattningar om kollektivtrafiken Det är en kraftig majoritet bland invånarna är för att prioritera tvärförbindelserna inom Söderort före att utveckla förbindelserna ytterligare med centrum. 65 procent vill att tvärförbindelserna utvecklas, 19 procent att förbindelserna till centrum blir bättre. De flesta övriga har svarat att båda alternativen är lika viktiga. Bland delgrupperna kan noteras att det är vanligare att personer under 30 år anser att det viktigt att åtgärda förbindelserna till centrum. Fråga 10. Vilket av alternativen tycker du är viktigast att åtgärda när det gäller kollektivtrafiken, att utveckla tvärförbindelserna inom Söderort eller förbindelserna med centrum? Tvärförbindelserna inom Söderort 65 Förbindelserna med centrum 19 Båda lika onödiga 1 Båda lika viktiga 13 TNS SIFO Frågan om det bör satsas på utökad spårbunden trafik eller fler bussar och tätare avgångar visar inte en lika tydlig majoritet för något av alternativen. De flesta (51 procent) föredrar en satsning på spårväg och pendeltåg före fler och tätare busstrafik (31 procent). Se diagram på nästa sida. Detaljresultaten visar att skillnaden mellan de två alternativen är mindre bland de intervjuade kvinnorna.

12 12 Fråga 11. Vilket av alternativen tycker du är viktigast att åtgärda, att satsa på att utveckla spårväg och pendeltåg eller att satsa på fler bussar med tätare trafik? Spårväg och pendeltåg 51 Fler bussar och tätare trafik 33 Båda lika onödiga 1 Båda lika viktiga 13 TNS SIFO Uppfattningar om vägarna Precis som för kollektivtrafiken vill fler se en förbättring av vägarna inom Söderort (t.ex. till motorvägarna) före en satsning på vägar i mot city. 50 procent är för det förstnämnda och 22 för det senare. Var tionde är tveksam och lite drygt var tionde tycker båda åtgärderna är lika viktiga. Det finns inga signifikanta skillnader i resultat avseende kön, men det finns en tydlig trend mot att intresset för en satsning på vägar in mot city avtar med den intervjuades ålder. Fråga 12. Vilket av alternativen tycker du är viktigast att åtgärda, att förbättra vägarna in mot city eller vägarna inom Söderort bl.a. till motorvägarna? Vägar in mot city 22 Vägarna inom Söderort 50 Båda lika onödiga 1 Båda lika viktiga 13 Tveksam 9 TNS SIFO

13 Uppfattningar om bostadsbyggande När en direkt fråga ställs om de intervjuade tycker att det är viktigt att det byggs fler bostäder inom Söderort, svarar en majoritet (69 procent) ja på frågan. Det är främst bland de yngre (-30 år) man finner de som tycker detta är mycket viktigt. Fråga 13a. Tycker du att det är viktigt att det byggs fler bostäder inom Söderort? Ja, mycket viktigt 26 Ja, ganska viktigt 43 Nej, ganska oviktigt 21 Nej, mycket oviktigt 8 TNS SIFO När motsvarande fråga var ett av flera förbättringsområden hamnade den relativt långt ned bland viktiga frågor. Dessa till synes motsägelsefulla resultat kan till en del vara av metodologisk karaktär, men speglar sannolikt också komplexiteten i exploateringsfrågan. Frågan är mångfacetterad och kräver ytterligare fördjupning. Många vill troligen ha en utveckling av bostadssektorn, men vill inte att det ska ske på för stor bekostnad av grönområden. Den slutsatsen stärks av resultatet som visar att opinionen i stort sett är delad när det gäller frågan om förtätning av befintliga bostadsområden eller en satsning på nya. Den grupp där fler vill förtäta än satsa på nya områden är personer mellan år. Fråga 14a. Tycker du att det är viktigt att skapa utrymme för fler företag och arbetsplatser i Söderort? Ja, mycket viktigt 41 Ja, ganska viktigt 46 Nej, ganska oviktigt 8 Nej. Mycket oviktigt 2 Tveksam 2 TNS SIFO

14 Uppfattningar om näringsliv och arbetsplatser Nästan samtliga intervjuade (89 procent) anser att det är viktigt att skapa utrymme för fler företag och arbetsplatser i Söderort. Det finns en klar majoritet bland invånarna för att prioritera på mindre arbetsplatser i bostadsområdena före att satsa på större företagsområden. Fråga 14b. Vilket av alternativen tycker du är viktigast att satsa på fler mindre arbetsplatser i bostadsområdena eller att satsa på större företagsområden? Satsa på fler mindre arbetsplatser i bostadsområdena 56 Satsa på större företagsområden 24 Båda lika onödiga 2 Båda lika viktiga 15 Tveksam 3 TNS SIFO Uppfattningar om handeln En stor majoritet (70 procent) föredrar en satsning på mindre lokala centrum före en på de större handelsplatserna (t.ex. Globenområdet). Större handelsplatser är något mer intressant för de yngre (-30 år). Fråga 15. Vilket av alternativen tycker du är viktigast att åtgärda, att satsa på de mindre lokala centrumen eller på de större handelsplatserna som t.ex. Globenområdet? Mindre lokala centrum 70 Större handelsplatser 18 Båda lika onödiga 1 Båda lika viktiga 9 TNS SIFO

15 15 Bilagor

Attityd Borås 2017 En invånarundersökning Borås Stad

Attityd Borås 2017 En invånarundersökning Borås Stad Attityd Borås En invånarundersökning Borås Stad Innehåll Om undersökningen Om resultatet Helhetsomdöme Rekommendationsvilja Kännedom Vision Borås 25 Borås image Invånarnas upplevelse av Borås som plats

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER STADSLEDNINGSKONTORET STABEN SID 1 (5) 2010-01-18 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER Kollektivtrafik Under medborgardialogerna har frågan vad är bra med

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga Respondentprofil

Läs mer

Bilden av Botkyrka. Kännedom och uppfattningar om Botkyrka externt bland allmänhet och företagare samt bland invånare

Bilden av Botkyrka. Kännedom och uppfattningar om Botkyrka externt bland allmänhet och företagare samt bland invånare Bilden av Botkyrka Kännedom och uppfattningar om Botkyrka externt bland allmänhet och företagare samt bland invånare April 7 Gullers Grupp Informationsrådgivare AB Innehåll: 1. Inledning 4 1.1 Användningsområde

Läs mer

Medborgarundersökning 2018 Staden totalt

Medborgarundersökning 2018 Staden totalt Medborgarundersökning 1 Staden totalt Sammanfattning På frågorna om den stadsdel invånarna bor i visar undersökningen på en konsekvent positiv utveckling av andel nöjda jämfört med 1. Det är framför allt

Läs mer

Hela Sverige ska leva Nationell mätning Kontakt: Terese Bengard Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 10 oktober 2016

Hela Sverige ska leva Nationell mätning Kontakt: Terese Bengard Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 10 oktober 2016 Hela Sverige ska leva Nationell mätning 2016 Kontakt: Terese Bengard Kontakt Novus: Mats Elzén Datum: 10 oktober 2016 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016 Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige Kännedomsundersökning TNS -0- Allmän inställning till livsmedel och produktmärkningar I vilken grad instämmer du i följande påståenden? Omgivningen pratar ofta om

Läs mer

Stockholms stad Demokratiundersökning Staden totalt Capital of Scandinavia

Stockholms stad Demokratiundersökning Staden totalt Capital of Scandinavia Stockholms stad Demokratiundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Sammanfattning Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk

Läs mer

Haparanda stad. Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad. Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 20 Haparanda stad Invånarenkät 20 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga

Läs mer

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016 Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn Kännedom Årets totala kännedom på ungefär samma nivå som närboende vilket antyder att totala kännedomen ökat. Kännedomen är störst i Huddinge (fyra av tio) och

Läs mer

Medborgarundersökning 2018 Norrmalm

Medborgarundersökning 2018 Norrmalm Medborgarundersökning Norrmalm Teknisk beskrivning Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval om av stadens invånare i åldersgruppen - år. Undersökningen gjordes med hjälp av postala utskick

Läs mer

Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Stadsledningskontoret Medborgarundersökning Östermalm Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Svarsfrekvens per stadsdel Resultat Andel nöjda per fråga Resultat per fråga och skalsteg över tid

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017 Bilaga Dnr 4.1-142/218 Februari 217 Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 stockholm.se Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 Februari 217 Utgivare: Äldreförvaltningen

Läs mer

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2014 Q2 Genomförd av CMA Research AB Juni 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat 5 Stadstrafiken

Läs mer

Rapport till Marks kommun - attityder bland representanter för företag juni/juli 2006

Rapport till Marks kommun - attityder bland representanter för företag juni/juli 2006 SKOPresearch AB attityder bland representanter för företag juni/juli 2006 SKOP, Skandinavisk opinion ab, har på uppdrag Marks kommun intervjuat 154 företagare och andra representanter för företag om hur

Läs mer

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18.

Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningen har i SKOP:s arkiv referensnummer S4DEC18. Rapport till Mölndals stad -analys, har på uppdrag av Mölndals stad gjort en varumärkesundersökning bland stadens invånare och bland dem som bor i övriga delar av Storgöteborg. Huvudresultaten redovisas

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell

Skolfrågan i Luleå. Martin Ahlqvist Caroline Theorell Skolfrågan i Luleå Martin Ahlqvist Caroline Theorell 201-12-1 12 Om undersökningen Genomförande Antal intervjuer: 1 000 Metod: telefonintervjuer Målgrupp: allmänheten i Luleå kommun, 1 år och äldre. Urval:

Läs mer

MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE

MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE Svenska folkets attityder till medmänsklighet 218 BAKGRUND Att känna en medkänsla med andra människor är den mest grundläggande förutsättningen för ett solidariskt samhälle. Ändå

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP)

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) Dag och tid 11 April, kl. 18.30-20.30 Plats Hallunda Folkets hus Närvarande Ledamöter i

Läs mer

Metod har varit telefonintervjuer och 150 intervjuer har gjorts inom varje geografisk målgrupp.

Metod har varit telefonintervjuer och 150 intervjuer har gjorts inom varje geografisk målgrupp. Metod har varit telefonintervjuer och 150 intervjuer har gjorts inom varje geografisk målgrupp. 00 adresser har använts inom respektive kvotgrupp och vi har ringt till dess kvoten har fyllts. Totalt har

Läs mer

Uppsala kommun. Bilden av Uppsala 2014 Slutrapport

Uppsala kommun. Bilden av Uppsala 2014 Slutrapport Uppsala kommun Slutrapport Innehåll Bakgrund och syfte 3 Metod 4 5 Varumärkesmodell 6 identitet 8 image 9 profil 10 Framtidens Uppsala 11 Rekommendera Uppsala 12 Förbättringsområden 13 Sammanfattande slutsatser

Läs mer

RAPPORT Underlag för ortsanalyser inom Sigtuna kommun.

RAPPORT Underlag för ortsanalyser inom Sigtuna kommun. RAPPORT Underlag för ortsanalyser inom Sigtuna kommun. P Pilen Affärsutveckling AB http://www.pilen.se Vx. 08-1 0 Carl Alberts gränd 1 info@pilen.se Fax. 08-1 0 Box Org.nr. - 0 1 Stockholm P INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Nacka Kommun, Arbetsmarknadsinsatser. Kundundersökning. januari Genomförd av Enkätfabriken

Nacka Kommun, Arbetsmarknadsinsatser. Kundundersökning. januari Genomförd av Enkätfabriken Nacka Kommun, Arbetsmarknadsinsatser Kundundersökning januari 2017 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning Bakgrund 3 Sammanfattning 4 Sammanfattande NKI 5 NKI-frågor 6 Förklaring åtgärdsmatris

Läs mer

Demokratiundersökning 2018 Staden totalt

Demokratiundersökning 2018 Staden totalt Demokratiundersökning Staden totalt Sammanfattning Undersökningen visar att en majoritet av invånarna i Staden inte känner till hur de kan påverka beslut i de olika frågor som tas upp i frågorna i undersökningen.

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Malmöpanelen 13. Malmö november-december 2015

Malmöpanelen 13. Malmö november-december 2015 Malmöpanelen 13 Malmö november-december 2015 Innehållsförteckning 1. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 2. Resultat 3. Att läsa rapporten o Frågor i undersökningen o Urvalets sammansättning

Läs mer

NCC. Den inkluderande staden

NCC. Den inkluderande staden NCC Den inkluderande staden 1 Om undersökningen Digital enkät utskickad till panelister via Cint Deltagare i huvudstadsregionerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldern 18-65 med representativa

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015

Vara Kommun. Invånarenkät. Hösten 2015 Vara Kommun Invånarenkät Hösten Markör Örebro Markör Stockholm Kungsgatan 1, 01 Örebro Virkesvägen, 10 0 Stockholm Tel: 01-, Fax:01-1 Tel: 01-, Fax: 0-1 info@markor.se www.markor.se Innehållsförteckning

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen -11-9 Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat -11-9 Capital of Scandinavia

Läs mer

Rapport till Vara kommun om invånarenkät år 2009/2010

Rapport till Vara kommun om invånarenkät år 2009/2010 om invånarenkät SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en invånarenkät bland kommunens invånare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Kännedomsundersökning 2013

Kännedomsundersökning 2013 Fairtrade Sverige Ola Höiden TNS Sifo Ulla Holmberg Lovisa Öhmark Sammanfattning Den spontanta kännedomen om Fairtrade som produktmärkning ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året dock ökar även

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen --9 Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat --9 Capital of Scandinavia

Läs mer

Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen?

Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? Akademikerförbundet SSR Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? 15 oktober 2009 Arne Modig, Lina Lidell 1 Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? Syftet med undersökningen

Läs mer

Sida i svenskarnas ögon 2010

Sida i svenskarnas ögon 2010 Sida i svenskarnas ögon 2010 en undersökning bland svenskar över 15 år, bosatta i Sverige om synen på bistånd och Sida Inledning Gullers Grupp har på uppdrag av Sidas kommunikationsavdelning genomfört

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Medborgardialog: målbilder för översiktsplan Sammanställning av medborgardialog

Medborgardialog: målbilder för översiktsplan Sammanställning av medborgardialog Sammanställning av medborgardialog 2012-10-31 Jörgen Ölund Innehåll 1 Inledning 5 2 Frågorna 7 2.1.1 Bygg på höjden...7 2.1.2 Utpendlingen....7 2.1.3 Utveckling främst i tätorterna....8 2.1.4 Fler arbetsplatsområden....8

Läs mer

Stockholm Växer. 1 1 Novus All rights reserved.

Stockholm Växer. 1 1 Novus All rights reserved. Stockholm Växer Kontakt: Jenny Brolin Kontakt på Novus: Per Fernström och Annelie Önnerud Datum: 3 december 2018 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2018. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande

Läs mer

Stadsledningskontoret. Medborgarundersökning 2013

Stadsledningskontoret. Medborgarundersökning 2013 Stadsledningskontoret Medborgarundersökning Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Svarsfrekvens per stadsdel Resultat Andel nöjda per fråga Resultat per fråga och skalsteg över tid Andel nöjda

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Östermalm stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Östermalm stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk beskrivning

Läs mer

Klimatfrågan en undersökning bland börsföretag

Klimatfrågan en undersökning bland börsföretag Klimatfrågan en undersökning bland börsföretag Världsnaturfonden Christer Boije P-1516250 2007-06-27 Om undersökningen Ämne: Klimatfrågan en undersökning bland börsföretag Projektnummer: 1516250 Uppdragsgivare:

Läs mer

Malmöpanelen 13. Malmö november-december 2015

Malmöpanelen 13. Malmö november-december 2015 Malmöpanelen 13 Malmö november-december 2015 Innehållsförteckning 1. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 2. Resultat 3. Att läsa rapporten o Frågor i undersökningen o Urvalets sammansättning

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Södermalm stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Södermalm stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Södermalm stadsdel -- Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat -- Capital of Scandinavia

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning 18-01-16 Om undersökningen Undersökningen genomfördes mellan 27 december 17 och 9 januari 18 i Kantar Sifos onlinepanel. Målgrupp

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Om undersökningen. Digital enkät utskickad till respondenter via Cints webbpaneler

Om undersökningen. Digital enkät utskickad till respondenter via Cints webbpaneler INCLUSIVE CITY 1 Om undersökningen Digital enkät utskickad till respondenter via Cints webbpaneler Deltagare i huvudstadsregionerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldern 18-80 med representativa

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Tvärförbindelse Södertörn 2017

Tvärförbindelse Södertörn 2017 Tvärförbindelse Södertörn Avtalsnummer: TRV / Datum: -- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något på totalnivå till procent tack vare en ökning i Botkyrka men är oförändrad i Huddinge och

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

Hammarby Sjöstad. Kontakt: Jörgen Lööf Kontakt Novus: Mats Elzén & Malin Carlén Datum:

Hammarby Sjöstad. Kontakt: Jörgen Lööf Kontakt Novus: Mats Elzén & Malin Carlén Datum: Kontakt: Jörgen Lööf Kontakt Novus: Mats Elzén & Malin Carlén Datum: 2016-06-30 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av ElectriCity. Syftet med undersökningen

Läs mer

Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga. Datum: 18 februari 2015

Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga. Datum: 18 februari 2015 Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga Datum: februari Bakgrund, syfte och sammanfattning av resultat I idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill betonas att barn- och ungdomsidrotten, i enlighet

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2018 December 2018 Innehåll Om undersökningen 3 Fakta om undersökningen 4 Fakta om respondenterna 6 Sammanfattningstabell 7 Resultat 8 Kännedom 9 Inställning

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner genom

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Skarpnäck stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Skarpnäck stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Skarpnäck stadsdel Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Kodbarometern för allmänheten 2010

Kodbarometern för allmänheten 2010 Kodbarometern för allmänheten 2010 Rapport av Hallvarsson & Halvarsson för Kollegiet för svensk bolagsstyrning den 13 december 2010 November 2010 HALLVARSSON & HALVARSSON SVEAVÄGEN 20 P.O. BOX 3666 SE-103

Läs mer

Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 2013

Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 2013 Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 213 213-4-2 Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Bakgrund och syfte: Sifo har på uppdrag av Folkbildningsförbundet (FBF) genomfört en kvantitativ

Läs mer

Demokratiundersökning 2018 Hässelby-Vällingby

Demokratiundersökning 2018 Hässelby-Vällingby Demokratiundersökning 1 Hässelby-Vällingby Teknisk beskrivning Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval om av stadens invånare i åldersgruppen 1- år. Undersökningen gjordes med hjälp av postala

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Utbyggnad av tunnelbanan 2017 - - Genomförd av CMA Research AB December 2017 Stockholms läns landsting, Utbyggnad av tunnelbanan 2017, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Hägersten-Liljeholmen

Hägersten-Liljeholmen Stockholms stad Medborgarundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk beskrivning

Läs mer

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den.

Ensamhet. En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Ensamhet En studie över den ofrivilliga ensamheten i våra städer och vad vi kan göra för att bryta den. Den upplevda ensamheten är störst bland unga och i våra större städer Händer det att du känner dig

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013

Resultat. Politikerpanelen - Kommun. Demoskop 2012/2013 Resultat Politikerpanelen - Kommun Demoskop 2012/2013 Om politikerpanelen Politikerpanelen är ett årligen återkommande instrument där Demoskop speglar utvecklingen i Sveriges kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Örebro kommun. Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009

Örebro kommun. Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009 Örebro kommun Rapport: Kartläggning av företagens informationsbehov 2009 Markör Marknad & Kommunikation AB December 2009 Bakgrund Örebro kommuns näringslivskontor ger fyra gånger per år ut tidningen Goodwill.

Läs mer

Allmänheten om kollektivavtal

Allmänheten om kollektivavtal Akademikerförbundet SSR Allmänheten om kollektivavtal Rapport från opinionsundersökning 24 april 2009 Arne Modig 1 Sammanfattning Allmänheten om kollektivavtal Många svenskar har en positiv inställning

Läs mer

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige 30 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. samt sjukvårdsfrågor kraftigt uppåt

Läs mer

Kännedomsundersökning Ulla Holmberg & Fredrik Robertson P

Kännedomsundersökning Ulla Holmberg & Fredrik Robertson P Kännedomsundersökning 07 Ulla Holmberg & Fredrik Robertson -0- P-7 Nyckeltal 0 0 0 0 0 07 Δ Spontan kännedom 0 + Hjälpt kännedom 70 7 7 9 + Upplevd kännedomsgrad (+7) + Inställning (+7) 7 0 + Förtroende

Läs mer

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad RAPPORT DECEMBER 0 David de Courcy ScandInfo Marketing Research, Pnr: Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och syfte Målgrupp och metod Frågeområden Delgrupper

Läs mer

2009-09-16 SIDAN 1. Medborgarundersökning 2009 Stadsmiljö

2009-09-16 SIDAN 1. Medborgarundersökning 2009 Stadsmiljö SIDAN 1 Medborgarundersökning Stadsmiljö Om undersökningen Undersökningen riktade sig till ett urval av boende i respektive stadsdel fördelade efter 300 per stadsdel, totalt 4 200 personer Undersökningen

Läs mer

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Staden har en plan nu ska den uppdateras! Stockholm växer snabbt. De senaste tio åren har befolkningstillväxten varit i snitt 15 000 per år, och

Läs mer

Förskoleundersökning 2011

Förskoleundersökning 2011 211--1 SIDAN 1 Förskoleundersökning 211 Föräldrar bedömer förskoleverksamheten i Stockholm Familjedaghem Stockholms stad Om undersökningen Bakgrund och syfte Stockholms stad genomför årligen en kvalitetsmätning

Läs mer

Årstastråket och Slakthusområdet

Årstastråket och Slakthusområdet stråket och Slakthusområdet Kontakt: Jenny Brolin Kontakt på Novus: Per Fernström och Annelie Önnerud Datum: 5 februari 2019 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Kungsholmen stadsdel -- Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat -- Capital of Scandinavia

Läs mer

Behovskartläggning för samhällsplanering i Falkenbergs Kommun 2012-05-24

Behovskartläggning för samhällsplanering i Falkenbergs Kommun 2012-05-24 Behovskartläggning för samhällsplanering i Falkenbergs Kommun 2012-05-24 Strategisk befolkningsnivå Behov uttryckt i hälsa, tillväxt och välfärd RF/LF KF Styrelser Sjukvård Skola Föreningsliv Boende Kultur

Läs mer

Reumatikerförbundet: Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T Leif Hansson. Datum:

Reumatikerförbundet: Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T Leif Hansson. Datum: Reumatikerförbundet Upplevelse av förpackningar för dagligvaror T-112011 Reumatikerförbundet: TEMO AB: Katarina Cenner Leif Hansson Gun Pettersson Datum: 2005-10-18 Sida 2 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521

Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521 Bilden av Örebroregionen Regionalt utvärderingsforum 150521 CMA Research AB Företaget AB, Kundundersökning 2015, sida 2 Om undersökningen Bakgrund Syfte Genomförande Metod CMA har sedan 2006 för Regionförbundets

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Inställning till vårdtjänster

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm december 2003

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm december 2003 SKOP Skandinavisk opinion ab SKOP, Skandinavisk opinion ab, gör regelbundna undersökningar bland i åldern 18-84 bosatta i hela riket. Mellan den 4 och 18 intervjuades cirka 1.200 på uppdrag av bland andra.

Läs mer

Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer

Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer Beviset! Undersökningen från IVL Svenska Miljöinstitutet som visar att det är miljösmart att bygga nära stationer Är det verkligen smartare att förtäta storstäder nära kollektivtrafiken? Ja! Vi på Jernhusen

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013

Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2013 Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 213 Boende Rinkeby-Kista stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat boende Stadsdel

Läs mer

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa 1 2015-05-28 Sammanfattning Kännedom 70 procent av respondenterna känner till projektet. Kännedomen är högst bland äldre, närboende

Läs mer

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011

Lidingö Stad Medborgarundersökning 2011 Lidingö Stad Medborgarundersökning Genomförande Tredje medborgarundersökningen tidigare och. Totalt genomfördes 1000 telefonintervjuer bland boende i Lidingö Stad i åldrarna 18 84 år. Datainsamlingen pågick

Läs mer

Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka. Tarmcancerrapporten 2010

Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka. Tarmcancerrapporten 2010 Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka Tarmcancerrapporten 2010 1 Om undersökningen Ämne: Tarmcancerrapporten 2010 Projektnummer: 1520612 Uppdragsgivare: Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka Tid för fältarbete:

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018

Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018 Bilaga 10 Verksamhetsberättelse 2017 Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018 stockholm.se Trygg på Södermalm? Medborgarnas svar i Trygghetsmätningen 2017 Januari 2018

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid Beteende risk

Läs mer

Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden

Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Genomförd av TNS Sifo våren 216 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting Bakgrund Med en av världens mest digitala befolkningar

Läs mer

Trygghetsmätning 2013 Polismyndigheten i Södermanland. Resultat från Vingåker

Trygghetsmätning 2013 Polismyndigheten i Södermanland. Resultat från Vingåker Trygghetsmätning 2013 Polismyndigheten i Södermanland Resultat från Vingåker Innehållsförteckning Inledning... 2 Teknisk beskrivning... 3 Svarsfrekvenser... 4 Problem i området där Du bor... 5 Utsatthet

Läs mer

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen stadsdel Capital of Scandinavia

Stockholms stad Medborgarundersökning Skärholmen stadsdel Capital of Scandinavia Stockholms stad Medborgarundersökning Capital of Scandinavia Disposition Teknisk beskrivning Svarsfrekvens Frågorna i enkäten Översikt av resultaten Resultat Capital of Scandinavia Teknisk beskrivning

Läs mer