Yttrande över stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska förutsättningar 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska förutsättningar 2019"

Transkript

1 Yttrande S Kommunstyrelsen Ärende Yttrande över stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska Stadsledningskontorets PM visar att en kraftigt ökad personalomsättning på både chefs- och medarbetarnivå inom individ- och familjeomsorgen lett till brister i ledning och styrning. För att stadsdelsnämnderna ekonomiskt ska klara situationen 2019 är det nödvändigt att det finns en god samverkan mellan stadsdelarna och stadens samlade placerings- och inköpsfunktion (spink). Genom att snabbt ge rekommendationer på lämpliga leverantörer kan funktionen bidra till bättre avtal och ett mer effektivt användande av medarbetarnas arbetstid. Spink är en relativt ny organisation i staden. För att den ska bli framgångsrik behöver den vara lättillgänglig och fungerande former för samverkan behöver byggas upp mellan spink och stadsdelarna. Mot bakgrund av kostnadsutvecklingen inom individ- och familjeomsorgen kan det finnas behov av att närmare följa upp spink-funktionen för att öka andelen placeringar och inköp som görs genom spink.

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1640/18 Handläggare Peter Westlund Telefon: E-post: Stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska Förslag till beslut I kommunstyrelsen Information i PM om stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska antecknas. Sammanfattning Med anledning av den ansträngda ekonomiska situation som flera stadsdelsnämnder upplever ser stadsledningskontoret det som värdefullt att ge kommunstyrelsen en fördjupad beskrivning av utvecklingen samt de ekonomiska förutsättningarna De ekonomiska förutsättningarna för 2019 utgår från budgetbeslutet i juni och kan naturligtvis komma att påverkas av vilket budgetbeslut det nyvalda kommunfullmäktige fattar. De viktigaste orsakerna till en mer ansträngd ekonomisk situation är: att nettokostnaden för individ och familjeomsorg de senaste åren har ökat betydligt mer än vad som kan förklaras med löne-, pris- och befolkningsutveckling konsekvenserna av justeringen av kommunbidragsramarna med anledning av överföringen av förskolan och skolan till nya nämnder För att klara situationen 2019 kommer stadsdelsnämnderna att behöva prioritera hårdare än tidigare år och intensifiera effektiviseringsarbetet. Det kan leda till striktare biståndsbedömning och även nedläggning av verksamhet. Ekonomiska konsekvenser Ärendet i sig har inga ekonomiska konsekvenser men är ett underlag för prioritering i en eventuellt reviderad budget 2019 och budgetberedningen för Barnperspektivet Stadsdelsnämndernas verksamhet inom individ- och familjeomsorg och kultur och fritid riktar sig i hög grad till barn. Nämndernas ekonomiska förutsättningar påverkar omfattning och kvalitet på de insatser som kan ges till barn. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (4)

3 Jämställdhetsperspektivet Stadsdelsnämndernas verksamhet inom äldreomsorgen omfattar i högre grad kvinnor än män. Nämndernas ekonomiska förutsättningar påverkar omfattning och kvalitet på de insatser som kan ges till äldre. Mångfaldsperspektivet och miljöperspektivet Stadsdelsnämndernas utvecklingsarbete inom mångfaldsområdet och miljöområdet kan komma att påverkas av nämndernas ekonomiska förutsättningar. Omvärldsperspektivet Stadsdelsnämndernas kostnadsutveckling inom individ- och familjeomsorgen kan inte direkt jämföras med andra kommuner beroende på att den inte omfattar all verksamhet inom staden. En jämförelse tyder ändå på att utvecklingen varit likartad för hela kommunsektorn. Bilaga 1. PM Stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (4)

4 Ärendet De hemställan från SDN om att få ianspråkta eget kapital utöver den nivå som nämnderna själva har rätt att besluta om som inkommit under hösten, samt SDN Lundbys hemställan om utökat kommunbidrag, tyder på är att flera stadsdelsnämnder upplever en ansträngd ekonomisk situation. Stadsledningskontoret ser det därför som värdefullt att ge kommunstyrelsen en fördjupad beskrivning av samtliga stadsdelsnämnders ekonomiska situation 2018 och. Beskrivning av ärendet I bifogat PM redogörs för stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska. De ekonomiska förutsättningarna för 2019 utgår från budgetbeslutet i juni och kan naturligtvis komma att påverkas av vilket budgetbeslut det nyvalda kommunfullmäktige fattar. Detta är tänkt som en information för att förstå de beslut som stadsdelsnämnderna har behov av att fatta för att anpassa sin verksamhet till de ekonomiska ramarna för Det är också ett underlag för prioriteringar i en eventuellt reviderad budget 2019 och budgetberedning för De viktigaste slutsatserna i PM:et kan sammanfattas enligt nedan: Stadsdelsnämnderna har i år en mer ansträngd ekonomisk situation än på många år. De viktigaste orsakerna är: att nettokostnaden för individ och familjeomsorg de senaste åren har ökat betydligt mer än vad som kan förklaras med löne-, pris- och befolkningsutveckling konsekvenserna av justeringen av nämndernas kommunbidragsramar med anledning av överföringen av förskolan och skolan till nya nämnder Orsakerna till den kraftiga nettokostnadsökningen inom individ- och familjeomsorgen är flera som samverkar, men vi bedömer att de indirekta effekterna av flyktingsituationen är den utlösande faktorn. Den ledde till en stor efterfrågan på socionomer som i sin tur ledde till en kraftigt ökad personalomsättning på både chefs- och medarbetarnivå. Resultatet blev brister i ledning och styrning vilket inte gav de många nya oerfarna socialsekreterare som anställdes rätt förutsättningar. Överföringen av förskola och skola till nya nämnder har ställt stora krav på anpassning av stadsdelsförvaltningarnas lednings-, stöd- och utvecklingsresurser till den minskade verksamheten. Ramjusteringen innebar också att de resurser som i kommunfullmäktiges budget 2017 satsades på skolan, men som nämnderna använde för att möta kostnadsutvecklingen inom individ- och familjeomsorgen, överfördes till grundskolenämnden. För att klara situationen 2019 kommer stadsdelsnämnderna att behöva prioritera hårdare än tidigare år och intensifiera effektiviseringsarbetet. Det kan leda till striktare biståndsbedömning och även nedläggning av verksamhet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (4)

5 Peter Westlund Chefekonom Anders Johansson Ekonomidirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (4)

6 Stadsledningskontoret PM Stadsdelsnämndernas resultat- och kostnadsutveckling samt ekonomiska [Underrubrik]

7 Innehåll 1 Sammanfattning och slutsatser Resultatutveckling Nettokostnadsutveckling och tilldelning per verksamhetsområde Nettokostnadsutveckling individ- och familjeomsorgen Ekonomiska konsekvenser av överföring förskola och skola till nya nämnder Den ekonomiska situationen för SDN hösten Ekonomiska för SDN, förskolenämnden och grundskolenämnden (15)

8 1 Sammanfattning och slutsatser Stadsdelsnämnderna har i år en mer ansträngd ekonomisk situation än på många år. De viktigaste orsakerna är: att nettokostnaden för individ och familjeomsorg de senaste åren har ökat betydligt mer än vad som kan förklaras med löne-, pris- och befolkningsutveckling konsekvenserna av justeringen av nämndernas kommunbidragsramar med anledning av överföringen av förskolan och skolan till nya nämnder Orsakerna till den kraftiga nettokostnadsökningen inom individ- och familjeomsorgen är flera som samverkar, men vi bedömer att de indirekta effekterna av flyktingsituationen är den utlösande faktorn. Den ledde till en stor efterfrågan på socionomer som i sin tur ledde till en kraftigt ökad personalomsättning på både chefs- och medarbetarnivå. Resultatet blev brister i ledning och styrning vilket inte gav de många nya oerfarna socialsekreterare som anställdes rätt förutsättningar. Överföringen av förskola och skola till nya nämnder har ställt stora krav på anpassning av stadsdelsförvaltningarnas lednings-, stöd- och utvecklingsresurser till den minskade verksamheten. Ramjusteringen innebar också att de resurser som i kommunfullmäktiges budget 2017 satsades på skolan, men som nämnderna använde för att möta kostnadsutvecklingen inom individ- och familjeomsorgen, överfördes till grundskolenämnden. För att klara situationen 2019 kommer stadsdelsnämnderna att behöva prioritera hårdare än tidigare år och intensifiera effektiviseringsarbetet. Det kan leda till striktare biståndsbedömning och även nedläggning av verksamhet. 2 Resultatutveckling Resultatet för stadsdelsnämndernas befolkningsram har under 2012 till 2017 varierat mellan -73 mnkr och 56 mnkr. I förhållande till nämndernas kommunbidrag utgör det en avvikelse på som mest +/- 0,4 procent. Totalt sett för perioden är resultatet i stort sett noll. För 2018 har nämnderna lämnat en prognos på -110 mnkr, vilket motsvarar -0,6 procent av kommunbidraget. 3 (15)

9 Miljoner kronor Relativt sett är avvikelsen större per nämnd än vad den är för helheten. I grafen nedan visas resultatet per nämnd och det prognostiserade resultatet för Resultat SDN utfall samt prognos p2018 Som diagrammet visar är det en ganska spretig bild där ingen tydlig struktur framgår. Ingen nämnd har haft ett positivt resultat samtliga år, ingen har heller haft ett negativt resultat samtliga år. Störst har variationen varit för Östra Göteborg och för Askim-Frölunda-Högsbo. Ackumulerat för åren har Angered, Centrum och Västra Hisingen ett positivt resultat på cirka 25 mnkr vardera. Örgryte-Härlanda och Norra Hisingen har ett ackumulerat negativt resultat på cirka 40 mnkr vardera. Det är svårt att utifrån utvecklingen se att någon eller några nämnder är strukturellt gynnade eller missgynnade. Storleken på resultatet motsvarar de flesta åren, för de flesta av nämnderna, +/- 0,5 procent av kommunbidraget. 3 Nettokostnadsutveckling och tilldelning per verksamhetsområde Nettokostnaderna har för de flesta av de stora verksamhetsområdena inom SDN ökat med mellan 5 procent och 8 procent per invånare från 2012 till 2017 räknat i fast penningvärde. Undantaget från detta är individ- och familjeomsorgen där försörjningsstödet i stället har minskat med nästan 30 procent per invånare i fast penningvärde och övrig individ- och familjeomsorg som har ökat med över 20 procent. Med "per invånare" menas här den åldersgrupp som verksamheten i första hand vänder sig till. För omräkning till fast penningvärde har använts 1 Se även tabell under Tabell och sifferbilaga 4 (15)

10 Index Index Sveriges kommuners och landstings prisindex för kommunal verksamhet som är ett vägt index för personalkostnader och övriga kostnader. 130 Real nettokostnad per invånare 2012-prognos Index 2012= p 2018 IFO exkl försörjningsstöd Förskola Skola Funktionshinder Äldreomsorg Försörjningsstöd Nettokostnadernas utveckling kan jämföras med förändringen i tilldelning, enligt resursfördelningsmodellen, som skett till nämndernas kommunbidragsramar i form av indexuppräkning, befolkningsutveckling, satsningar, justeringar för förändrat uppdrag med mera. 120 Resursfördelning till SDN per invånare 2012-prognos Index 2012= p 2018 IFO exkl försörjningsstöd Förskola Skola Funktionshinder Äldreomsorg Försörjningsstöd Den största skillnaden mellan tilldelningens och nettokostnadernas utveckling är för övrig individ- och familjeomsorg, där nettokostnaderna har ökat betydligt mer än tilldelningen och för skolan där den ökade tilldelningen inte fått fullt genomslag i ökade kostnader. Jämförs den totala tilldelningen per verksamhetsområde beräknat enligt resursfördelningsmodellen till stadsdelarna, med de totala nettokostnaderna per 5 (15)

11 mnkr verksamhetsområde enligt utfall och prognos 2018, blir det tydligt att det har uppstått en stor obalans vad gäller individ- och familjeomsorgen. Från att det totalt för stadsdelsnämnderna har varit en god överensstämmelse mellan resursfördelning och nettokostnader för individ- och familjeomsorgen, uppgick skillnaden 2017 till cirka 500 mnkr exklusive försörjningsstödet. Orsaken är att nettokostnaden har ökat betydligt mer än vad som kan förklaras av pris- och löneökningar samt en större befolkning, samtidigt som tilldelningen har ökat marginellt mer än pris-, löne- och befolkningsutvecklingen. 600 Skillnad mellan nettokostnad och tilldelning SDN per större verksamhetsområde 2012-p 2018 (mnkr) Förskola Skola ÄO/HSV IFO exkl förs stöd Försörjningsstöd Funktionshinder p2018 För skolan har utvecklingen varit att nämnderna tidigare år har satsat mer än vad tilldelningen till området varit enligt resursfördelningsmodellen, men för 2017 var förhållandet det motsatta. Nettokostnaderna 2017 var drygt 200 mnkr lägre än tilldelningen. Ungefär hälften av det kan förklaras av en överskattad befolkning i 2016 års befolkningsprognos, som var den som låg till grund för 2017 års tilldelning. Den återstående skillnaden beror på att nämnderna inte har kunnat satsa tillskjutande resurser enligt budgetens intentioner på skolan på grund av de kraftigt ökade kostnaderna inom individ- och familjeomsorgen. Det samma gäller för äldreomsorgen där skillnaden mellan tilldelning och nettokostnaderna stadigt har ökat under perioden. 3.1 Nettokostnadsutveckling individ- och familjeomsorgen Den höga nettokostnadsutvecklingen inom individ- och familjeomsorgen 2014 till 2017 har som redovisats ovan fått till konsekvens att stadsdelsnämnderna inte fullt ut har kunnat genomföra de satsningar som kommunfullmäktige har gjort på utbildningsområdet och äldreomsorgen. Den har även fått till konsekvens att flera nämnder prognostiserar ett negativt resultat 2018 och går in i 2019 med besvärliga ekonomiska förutsättningar. I första hand är det 6 (15)

12 kostnaderna för barn och ungdomsvård samt för socialt boende som har ökat kraftigt. 25,0% Nettokostnadsutveckling IFO exkl försörjningsstöd, totalt, barn o unga, boende vuxna samt övrigt 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% Barn o unga, 1,5 mdkr Boende vuxna, 0,7 mdkr Övrigt 0,5 mdkr Totalt Under våren fick sektorcheferna för IFO/FH i uppdrag av stadsdelsdirektörerna att beskriva och analysera orsakerna till kostnadsutvecklingen samt lämna förslag till åtgärder för att bryta utvecklingen. Enligt sektorcheferna var de viktigaste orsakerna till kostnadsökningen följande: Avsaknad av bostäder Strukturellt hemlösa Prisökningar inom vård/omsorg Personalomsättning Ensamkommande barn, flykting Stadsledningskontorets bedömning är att dessa orsaker måste ses tillsammans som en orsakskedja för att kunna förstå det trendbrott i kostnadsutvecklingen som skedde Till exempel har bostadsbristen under längre tid varit ett problem och något som förklarar Göteborgs höga kostnadsnivå och till del även kostnadsökningen mellan åren. Men, det är svårt att se att den ökat på ett sådant sätt att den förklarar den kraftigt ökade kostnadsutvecklingen från Den enskilt viktigaste förklaringen till den stora kostnadsökningen är troligtvis de indirekta effekterna av flyktingsituationen. Det stora flyktingmottagandet medförde ett ökat antal ärenden samtidigt som det också medförde en ökad efterfrågan på socionomer från migrationsverket, SIS-institutioner med flera. Detta ledde till en kraftigt ökad personalomsättning, mätt som externa avgångar, samtidigt som det också skedde en kraftig utökning av antal socialsekreterare. Personalomsättningen har varit allra störst på vuxenenheterna, medan utökningen av antal socialsekreterare varit störst på barn och ungdomsenheterna. 7 (15)

13 Procent I nedanstående diagram visas andel socialsekreterare under 30 år 2012 och Även om inte alla under 30 år är oerfarna är det ändå en tydlig indikation på att det har skett en stor ökning av antal oerfarna socialsekreterare som ett resultat av den ökade personalomsättningen och ökningen av antal socialsekreterare. 30,0 Andel socialsekreterare under 30 år 2012 och ,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0,0 Barn och unga Vuxna Det har gjorts viktiga insatser för att ge nya socialsekreterare en god introduktion, men den stora ökningen i kombination med en hög rörlighet för områdes- och enhetschefer samt förste socialsekreterare har sannolikt fått konsekvenser. Den höga rörligheten har lett till vakanser och bristande kontinuitet i ledning och styrning. När detta sammanfallit med många nya oerfarna socialsekreterare är det högst troligt att det har medfört fler och dyrare placeringar. Det stora flyktingmottagandet pressade också upp priserna på institutionsplaceringar och medförde en ytterligare efterfrågan på boende. Även om staden till stor del ersatts av staten för de direkta kostnaderna för flyktingmottagandet, har det med stor sannolikhet även indirekt påverkat kostnaderna. Under denna period har även antal aktualiseringar 2 för barn och unga mer än fördubblats. Även om mottagandet av ensamkommande barn förklarar en stor del av ökningen förklarar den långt ifrån hela. Andra orsaker till ökningen kan vara skärpt lagstiftning från 2014, ökad uppmärksamhet kring barn som utsatts för våld samt förbättrat samarbete mellan socialtjänsten, skola och polis. 2 Aktualiseringar består till största delen av anmälningar men kan även vara ansökningar och annan information 8 (15)

14 4 Ekonomiska konsekvenser av överföring förskola och skola till nya nämnder Överföringen av förskole- och skolverksamheten till nya nämnder medför ekonomiska konsekvenser för SDN framför allt på grund av: Det ekonomiska kravet på anpassning till en mindre verksamhet Skillnad mellan de resurser (kommunbidrag) och den kostnadsmassa som lämnats över Vid överföringen av förskole- och skolverksamheten fördes kommunbidrag över till de nya nämnderna motsvarande 2016 års nettokostnader uppräknat till 2018 års nivå enligt förutsättningarna i 2017 och 2018 års budgetar. I nettokostnaden ingick förutom de direkta verksamhetskostnaderna även verksamheternas andel av stadsdelsnämndernas förvaltningsoverhead. Förvaltningsoverheaden fördelas i det så kallade SDN-bokslutet till de olika verksamheterna utifrån bruttokostnadernas andel av den totala bruttokostnaden. Förvaltningsoverheaden uppgick 2016 till cirka 5 procent av nettokostnaden för förskola och skola, vilket motsvarade knappt 200 mnkr för förskolan respektive drygt 300 mnkr för skolan. De största kostnadsposterna som fördelades schablonmässigt som förvaltningsoverhead var personalkostnader för lednings-, stöd- och utvecklingsresurser samt IT-kostnader. Detta innebär att stadsdelsnämndernas lednings-, stöd och utvecklingsresurser har behövt näst intill halveras för att anpassas till den minskade verksamheten. Vissa av resurserna är det svårt att minska proportionellt mot verksamhetens storlek på kort sikt, då de har stordriftsfördelar. Det medför att stadsdelsnämnderna har behövt och fortsatt behöver, minska ambitionerna för att inte konsekvensen ska bli mindre direkta resurser till de kvarvarande verksamheterna. På motsvarande sätt bör förskolenämnden och framför allt inte grundskolenämnden, på grund av sin storlek och ett mer avgränsat uppdrag, behöva resurser för ledning, stöd och utveckling på samma nivå som de resurser som har överförts från stadsdelsnämnderna. Det innebär för deras del att resurser frigörs för den direkta verksamheten. För IT-kostnaderna kan nu konstateras att andelen av de resurser som fördes över till förskole- och grundskolenämnden är något högre än de nya nämndernas andel av IT-kostnaderna Detta innebär ett ytterligare anpassningskrav för SDN och ett utökat utrymme för framför allt förskolenämnden. Hur detta utvecklas från 2019 och framåt i förhållande till de resurser som fördes över behöver följas och eventuellt tas hänsyn till i kommande budgetberedningar. Som beskrivits ovan var skillnaden mellan det kommunbidrag som fördes över till grundskolenämnden och den kostnad som fördes över cirka 200 mnkr (15)

15 Ungefär hälften av det förklaras av en överskattad befolkningsprognos 2016 och resten av att stadsdelsnämnderna inte har kunnat satsa tillskjutande resurser enligt budgetens intentioner på skolan på grund av de kraftigt ökade kostnaderna inom individ- och familjeomsorgen. Konsekvenserna av det har blivit att skolan nu har fått de resurser som var tänkt i 2017 års budget, men också att motsvarande ofinansierad kostnadsökning inom individ- och familjeomsorgen 2017 blivit en realitet för stadsdelsnämnderna. Trots att kostnadsökningen inom individ- och familjeomsorgen har varit låg 2018 har stadsdelsnämnderna nu ett problem med den del av kostnadsökningen som 2017 klarades genom att dels inte befolkningen i skolåldrarna ökade som förutsatts i budgeten, dels att tänkta satsningar på skolan inte genomfördes. Förutom det som har beskrivits ovan har stadsdelsnämnderna i sina rapporter och även stadsledningskontoret i sin rapportering till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, fört fram bristande budgetdisciplin för sektor utbildning i några nämnder månaderna före överföringen. Det samlade resultatet för utbildningssektorerna försämrades från runt noll i mars (Uppföljningsrapport 1) till minus 85 mnkr i augusti (uppföljningsrapport 2). Det innebär de facto en brist på följsamhet till sektorns budget. Däremot beror det enbart till del av en ökad nettokostnadsutveckling april till juni. Detta har konsekvenser för 2018 och det kan finnas anledning att värdera det i 2018 års bokslutsberedning. Däremot har det inte några konsekvenser för 2019 och framåt. Något som även förts fram är att sektor utbildning skulle ha gjort stora inköp inför överföringen. Även om det kan ha varit fallet på enstaka förskolor och skolor eller totalt för någon nämnd, är det inte något som styrks när man ser på nämnderna totalt. Kostnaderna för "förbrukningsmaterial" ökade marginellt under april till juni 2018 jämfört med Den ekonomiska situationen för SDN hösten 2018 För 2018 prognostiserar stadsdelsnämnderna i uppföljningsrapport 2 per augusti ett resultat på minus 110 mnkr. Av det var minus 24 mnkr budgeterat från årets början. Under året har nämnderna reviderat sitt budgeterade resultat så att det i uppföljningsrapport 2 uppgick till minus 51 mnkr. Till största delen beror revideringarna på att nämnderna har valt att till del möta underskott med användande av eget kapital. Nedan följer en redovisning per stadsdelsnämnd av prognostiserat resultat för helåret i förhållande till budgeterat resultat. 10 (15)

16 Prognos Helår Budgetjustering Prognos Budget Avvikelse Urspr budg Just Angered Östra Göteborg Örgryte-Härlanda Centrum Majorna-Linné Askim-Frölunda-Högsbo Västra Göteborg Västra Hisingen Lundby Norra Hisingen Resursnämndsuppgifter SDN totalt Efter rapporteringen av uppföljningsrapport 2 har SDN Majorna-Linné och SDN Norra Hisingen fattat beslut om att använda ytterligare 6,7 mnkr respektive 11 mnkr av nämndens egna kapital. Beslutad användning av eget kapital uppgår därmed till totalt 68,4 mnkr för stadsdelsnämnderna. SDN Västra Göteborg, SDN Majorna-Linné och SDN Norra Hisingen har förutom detta hemställt till kommunstyrelsen att få använda eget kapital utöver den nivå som nämnderna själva har rätt att besluta. Framställningarna uppgår för SDN Majorna-Linné till 8,3 mnkr, SDN Västra Göteborg 25 mnkr och SDN Norra Hisingen 15,7 mnkr. Det har även inkommit en framställan från SDN Lundby om utökat kommunbidrag med 30 mnkr för 2018 och framåt. Framställan motiveras med att utökade resurser krävs för att uppfylla kommunfullmäktiges mål och lagstiftningens krav på verksamheten. Tillsammans vittnar detta om ett mer ansträngt ekonomiskt läge för stadsdelsnämnderna än vad som har varit fallet de senaste åren. De viktigaste orsakerna till detta är, som beskrivits ovan, de ökade kostnaderna för individoch familjeomsorgen samt effekterna av överföringen av förskole- och skolverksamheterna till nya nämnder. 6 Ekonomiska förutsättningar 2019 för SDN, förskolenämnden och grundskolenämnden Kommunernas ekonomiska förutsättningar har under flera år varit goda tack vare att högkonjunkturen har inneburit både ökade skatteintäkter och ökade statsbidrag. När konjunkturen nu planar ut ökar finansieringen inte längre i samma takt vilket påverkar utrymmet för nettokostnadsökning för kommunen. 11 (15)

17 Det har medfört en stramare budgettilldelning till nämnderna 2019, jämfört med förhållandena de senaste åren. Detta gäller, med något undantag, i högre eller lägre utsträckning för samtliga partiers budgetförslag för I diagrammet nedan jämförs stadsdelsnämndernas utrymme för nettokostnadsökning 2019 enligt den i juni beslutade budgeten, med nettokostnadsökningen och den prognostiserade nettokostnadsökningen Nettokostnadsutveckling samt budgeterat utrymme Befolkningsram SDN justerad för vissa större org förändringar. 8% 7% 6% 5% 4% 3% Exp medel BmSS 2% 1% 0% p2018 Bu 2019 Jämförelsen visar den nominella förändringen mellan åren och till del 2018 är inte helt jämförbara med tidigare år på grund av överföring av förskola och skola till nya nämnder. Den viktigaste skillnaden är att del av nettokostnadsökningen tidigare år beror på befolkningsökning i förskole- och skolåldrarna. I nedanstående diagram har ett försök gjorts att även visa det reala utrymmet 2019 efter att index och det ökade utrymme som beror på befolkningsökning har exkluderats. I beräkningen har det även tagits hänsyn till att del av kommunbidraget till stadsdelsnämnderna 2018 är avsett att täcka engångskostnader Avser i första hand de medel som nämnderna erhöll för omställningskostnader med anledning av överförandet av förskola och skola till förskole- och grundskolenämnderna. 12 (15)

18 8,0% Utrymme för nettokostnadsutveckling 2019 jämfört med ,0% 6,0% 5,0% 4,0% 3,0% 2,0% 1,0% 0,0% -1,0% -2,0% SDN Befolkningsram Förskolenämnden Grundskolenämnden Nominellt Realt inkl befolkn förändr Att det reala utrymmet för stadsdelsnämnderna är negativt, motsvarande drygt 150 mnkr, beror till största delen på att nämnderna prognostiserar ett negativt resultat för 2018 på drygt 100 mnkr. Till det kommer riktade effektiviseringskrav för administrativa processer, inköp och IT. Om det möts av minskade kostnader för inköp och IT förbättras situationen något. För att klara situationen 2019 kommer stadsdelsnämnderna att behöva prioritera hårdare än tidigare år och intensifiera effektiviseringsarbetet. Det kan leda till striktare biståndsbedömning och även nedläggning av verksamhet. För grundskolenämnden förklaras det ökade reala utrymmet på drygt 150 mnkr 2019 i huvudsak av prognostiserat överskott 2018 och satsning på fritidshemmen i den i juni beslutade budgeten för Blir överskottet 2018 större, vilket inte är osannolikt utifrån nämndens utfall de första månaderna, ökar utrymmet för nettokostnadsökning ytterligare 2019 i förhållande till Förskolenämndens reala förändring förklaras av effektiviseringskraven för administrativa processer, inköp och IT. Förskolenämnden har prognostiserat ett nollresultat för Skulle resultatet bli positivt, i likhet med utfallet hittills under året, ökar utrymmet. 13 (15)

19 Tabell och sifferbilaga 2 Resultatutveckling Resultat befolkningsramen (mnkr) p2018 Angered Östra Göteborg Örgryte-Härlanda Centrum Majorna-Linné Askim-Frölunda-Högsbo Västra Göteborg Västra Hisingen Lundby Norra Hisingen Totalt SDN befolkningsram Nettokostnadsutveckling och tilldelning per verksamhetsområde Nettokostnader och resurstilldelning per större verksamhetsområden SDN (mnkr) p2018 Förskola Tilldelning Nettokostnad Skillnad Skola Tilldelning Nettokostnad Skillnad Äldreomsorg/HSV Tilldelning Nettokostnad Skillnad IFO exkl försörjnngsstöd Tilldelning Nettokostnad Skillnad Försörjningsstöd Tilldelning Nettokostnad Skillnad Funktionshinder Tilldelning Nettokostnad Skillnad (15)

20 3.1 Nettokostnadsutveckling individ- och familjeomsorgen Personalomsättning (%) socialsekreterare räknat som externa avgångar Delverksamhet/År Vuxna 7,4 7,5 11,3 10,8 23,6 20,9 Barn- och ungdomsvård 6,9 8,0 6,4 12,8 18,7 12,4 Antal tillsvidareanställda socialsekreterare Delverksamhet/År Vuxna Barn- och ungdomsvård (15)

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport Ekonomisk månadsrapport januari oktober Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande under året med kommentarer över väsentliga

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Hemställan från Västra Göteborg om att få använda eget kapital under 2018

Hemställan från Västra Göteborg om att få använda eget kapital under 2018 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 0019/18 Handläggare Lena Albinsson Telefon:031-368 01 07 E-post: lena.albinsson@stadshuset.goteborg.se Hemställan från Västra Göteborg

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport Ekonomisk månadsrapport januari september Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande under året med kommentarer över väsentliga

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport maj 2017

Ekonomisk månadsrapport maj 2017 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Dnr 1.2.1-157/2017 Sida 1 (9) 2017-06-09 Handläggare: Anna Ganning Hallendorff 08 508 18 057 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ekonomisk månadsrapport

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Bilaga 1. (reviderad ) Budget hösten Grundskolenämnden

Bilaga 1. (reviderad ) Budget hösten Grundskolenämnden Bilaga 1 (reviderad 2018-06-25) Budget hösten 2018 Grundskolenämnden Innehållsförteckning Inledning... 3 Ekonomi... 4 Ekonomisk plan för kommande budgethöst... 5 Fördelning kommunbidrag utifrån beslutad

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013

Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (7) 2013-11-12 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-11-19 Ekonomisk månadsrapport oktober 2013 Förslag

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017

Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 2017-03-24 Ekonomisk månadsrapport januari februari 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466

Månadsrapport. Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 Månadsrapport Landstinget Blekinge oktober 2016 Ärendenr 2016/01466 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2016-11-14 Ärendenr 2016/01466 Dokumentnr 2016/01466-1 Landstingsstyrelsen Månadsrapport oktober

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder

Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 164 Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Kunskapsresultat 2018

Kunskapsresultat 2018 Kunskapsresultat 2018 Kommunala grundskolor Göteborg 2018-06-20 Jonas Askne, stadsledningskontoret Kunskapsresultat i grundskolan 2018 Kommunala skolor Flickor/pojkar Stadsdelar Nyhet: redovisning av som

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Uppföljningsrapport, december 2017

Uppföljningsrapport, december 2017 Efter november visar prognosen för socialnämnden ett nollresultat, det vill säga en prognos som är 5 miljoner kronor bättre än föregående månad. Anledningen är att nämnden har fått in mer medel från migrationsverket

Läs mer

Handlingsplan för åtgärdande av höga nettokostnader

Handlingsplan för åtgärdande av höga nettokostnader Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-30, 73 Handlingsplan för åtgärdande av höga nettokostnader Bakgrund I samband med kommunfullmäktiges behandling 2016-04-25, 50, av Årsredovisning 2015 har kommunens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Socialtjänsten i Göteborgs Stad

Socialtjänsten i Göteborgs Stad Socialtjänsten i Göteborgs Stad Trender, statistik och utmaningar Kunskapsseminarium 17 maj 2017 Insatser och del av kostnaden Vilka insatser har vi inom individ-och familjeomsorg/funktionshinder?och hur

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning april 2014

BoInvent1 Kartläggning april 2014 BoInvent1 Kartläggning april 2014 Innehållsförteckning Sid 2 (15) Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Resultat... 5 Antal hushåll och dess sammansättning... 5 Kön och ålder...

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Månadsrapport per februari 2017

Månadsrapport per februari 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 143-2017-1.2.1. Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Annegret Wallin Telefon: 08-508 12 023 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Uppföljningsrapport, juli 2018

Uppföljningsrapport, juli 2018 Uppföljningsrapport, juli 018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos juli månad, socialnämnden: - mnkr (-11 mnkr) Efter juli månad visar

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2013

MÅNADSRAPPORT JULI 2013 MÅNADSRAPPORT JULI 2013 Månadsrapport januari juli Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-juli visar ett överskott på 118 mkr, vilket är 33 mkr bättre

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2018 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 18 december 2017 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut

Månadsrapport februari Förvaltningens förslag till beslut Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-10 Handläggare Jan Francke Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Månadsrapport februari 2015 Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner

Läs mer

MÅNADSRAPPORT Juli 2017

MÅNADSRAPPORT Juli 2017 Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen MÅNADSRAPPORT Juli 2017 2 (8) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Verksamhet... 5 2.1 Verksamhetsförändringar...

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Analys av volymökningen av elever inom utbildningsnämndens ansvarsområde

Analys av volymökningen av elever inom utbildningsnämndens ansvarsområde KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2017-02-15 Diarienummer KSN-2016-2393 Kommunstyrelsen Analys av volymökningen av elever inom utbildningsnämndens ansvarsområde Förslag till beslut

Läs mer

Information om SPINK Samlad placerings- och inköpsfunktion Startade 1 mars 2018

Information om SPINK Samlad placerings- och inköpsfunktion Startade 1 mars 2018 Information om SPINK Samlad placerings- och inköpsfunktion Startade 1 mars 2018 SPINKs uppdrag SPINK ska erbjuda placeringsstöd i individärenden för alla målgrupper SPINK ska erbjuda stöd till stadsdelarna

Läs mer

Bokslutskommuniké 2011

Bokslutskommuniké 2011 Bokslutskommuniké 2011 Bokslut 2011, preliminärt (Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar det slutgiltiga bokslutet i mars/april) Ekonomi Större budgetavvikelser Landstinget Sörmland redovisar

Läs mer

Styrning och uppföljning av statliga bidrag för flyktingmottagande

Styrning och uppföljning av statliga bidrag för flyktingmottagande Rapportsammandrag Stadsrevisionen 12 december 2017 Styrning och uppföljning av statliga bidrag för flyktingmottagande Bakgrund Staten har det övergripande ansvaret i flyktingmottagandet och ersätter kommunerna

Läs mer

Uppföljning och prognos. Mars 2018

Uppföljning och prognos. Mars 2018 Uppföljning och prognos Mars 2018 1 Innehåll Periodens resultat och helårsprognos... 3 Resultaträkning... 4 Driftbudgetavräkning... 5 Kommentarer till marsresultatet och prognos 2018... 6 2 Uppföljning

Läs mer

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Revisionsrapport Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Katrineholms kommun 31 mars 2009 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...3 2 Metod...3 3 Sammanfattande

Läs mer

Jämförelse kostnader Linköping--Västerås

Jämförelse kostnader Linköping--Västerås 1 (5) Omsorgskontoret 2014-09-15 Dnr Än Anders Karlsson Budgetberedningen Budgetuppdrag nr 20 Jämförelse kostnader Linköping--Västerås Den komplettering av budgetmaterialet som efterfrågas är: -varför

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015

Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015 2015-04-20 KS-2015/306.182 1 (4) HANDLÄGGARE Askerud, Carina 08-535 302 83 Carina.Askerud@huddinge.se Kommunstyrelsen Budgetuppföljning för kommunstyrelsen 2015 Förslag till beslut Budgetuppföljningen

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Uppföljningsrapport, april 2018

Uppföljningsrapport, april 2018 Uppföljningsrapport, april 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter mars månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 25 mnkr.

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-FEBRUARI 217 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 1 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 2 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 3 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV BARN OCH UNGA... 4 2.3 KOSTNADER FÖR

Läs mer

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse

Budget 2011 Prognos 2011 Avvikelse Kommunstyrelsen Ekonomisk rapport per -05-31 Driftredovisning Tkr Budget Prognos Avvikelse Kommunstyrelsen 81690 81690 - HUL - - - Barn- och utbildningsnämnden 188865 188865 - Socialnämnden 184123 183623

Läs mer

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Mål... 4 Tidsplan... 4 Medverkande aktörer...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige Budget 2008 Planer 2009-10 Fastställd av Kommunfullmäktige 2007-11-14 Sida 1 ÅRSBUDGET 2008 FLERÅRSPLANER 2009-2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Sammanfattning 2. 2.. Kommunens Övergripande Mål...4. 3.

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Månadsrapport januari februari

Månadsrapport januari februari Månadsrapport januari februari Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-februari visar ett överskott på 21 mkr, vilket är 25 mkr bättre än budget. Grafen

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -10-31 Övergripande ekonomiska händelser Driftbudgetavräkning Det budgeterade resultatet för år uppgår till 27 134. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat

Läs mer

Månadsrapport september 2015

Månadsrapport september 2015 Månadsrapport september 215 Befolkning Staden växer kraftigt. Redan per sista augusti är ökningen över 1 2 personer. Arbetsmarknad Arbetslösheten har ökat något de senaste veckorna. Positivt är dock att

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Månadsrapport februari

Månadsrapport februari 2012-03-29 1 (7) Kommunstyrelsen Månadsrapport februari Beslutsunderlag Kommunkontorets skrivelse den 29 mars 2012. Sammanfattning Stadens resultat uppgick efter februari månad till 23,9 mnkr, vilket är

Läs mer

Budget 2017, plan

Budget 2017, plan DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Ekonomikontoret Datum: 2016-01-08 Lars Hustoft D.nr: Budget 2017, plan 2018-2019 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2012-12-05 om delvis förändrad budgetprocess som i huvudsak

Läs mer

Ekonomirapport 2016 efter mars månad

Ekonomirapport 2016 efter mars månad Tf Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 christina.backstrom@vastervik.se 2016-04-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2016 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ

MÅNADSRAPPORT 2013 MAJ MÅNADSRAPPORT Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-maj visar ett överskott på 6 mkr, vilket är 49 mkr bättre än budget.

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Resultatöverföring vid över- och underskott

Resultatöverföring vid över- och underskott 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-11-21 259 Resultatöverföring vid över- och underskott Dnr 2016-000452 Beslut Kommunstyrelsen beslutar under förutsättning av att kommunfullmäktige

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Månadsrapport mars 2013

Månadsrapport mars 2013 Månadsrapport mars Ekonomiskt resultat -03-31 67,1 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med mars uppgår till 67,1 mkr. För motsvarande period 2012 var resultatet 3,4

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Hemställan om överföring av förvaltningscentral redovisningsverksamhet från stadsdelsnämnden Västra Hisingen till nämnden för intraservice

Hemställan om överföring av förvaltningscentral redovisningsverksamhet från stadsdelsnämnden Västra Hisingen till nämnden för intraservice Stadsdelsförvaltning Västra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-23 Diarienummer N138 0262/18 Handläggare Lile P Boschewska Telefon: 031-366 60 09 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Ekonomisk åtgärdsplan för SDN Angered juni 2019

Ekonomisk åtgärdsplan för SDN Angered juni 2019 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-06-18 Diarienummer N131-0001/19 Handläggare Sara Armander Telefon: 031-365 15 12 E-post: sara.armander@angered.goteborg.se Ekonomisk åtgärdsplan för SDN Angered juni

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Kvartalsrapport mars med prognos

Kvartalsrapport mars med prognos DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kvartalsrapport mars med prognos 1-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till kvartalsrapport per mars samt helårsprognos för 2018. Resultatet

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen oktober 2017 Socialförvaltningen per oktober 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 141 463-164 463-23

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport mars 2018

Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Avdelningen för ekonomi Sida 1 (7) 2018-04-06 Handläggare: Christian Forsberg 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Ekonomisk månadsrapport mars 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Presentation om kommunala kontrakt - Plan och strategi mot hemlöshet

Presentation om kommunala kontrakt - Plan och strategi mot hemlöshet Presentation om kommunala kontrakt - Plan och strategi mot hemlöshet Erik Gedeck Chef Bostadsenheten Fastighetskontoret Fastighetskontoret Hemlöshet många ansikten Barnfamiljer Unga vuxna Äldre Nyanlända.missbruk.psykisk

Läs mer

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016 Datum: -08-18 Handläggare: Dan Sjöholm Direktnr: 6616 Beteckning: SN.045 Månadsuppföljning ekonomi per juli Socialförvaltningen totalt (%) Prognos Avvikelse prognos/ budget Verksamhetens intäkter 235 986

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport april 2014

Ekonomisk månadsrapport april 2014 Kommunstyrelsens kontor 2014-05-19 Ekonomisk månadsrapport april 2014 Månadsrapportens syfte är att ge en snabb bild av det ekonomiska läget och hur viktiga poster i kommunens ekonomi utvecklas. Rapporten

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport oktober 2016

Ekonomisk månadsrapport oktober 2016 Kommunstyrelsens kontor -11-22 Ekonomisk månadsrapport oktober Månadsrapportens syfte är att ge en snabb bild av det ekonomiska läget och hur viktiga poster i kommunens ekonomi utvecklas. Rapporten avser

Läs mer