5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill."

Transkript

1 e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu msn: tel:

2 Är det här verkligen hemligheter? Om man kan säga att ett liv har ett tema så har mitt tema varit Makt. Jag har fascinerats, studerat och utövat makt så länge jag kan minnas. Den första sammanfattande, och kanske överraskande, slutsatsen av detta är att den mesta makten är oanvänd! Vill du har mer makt är det inte säkert att någon annan behöver få mindre. Den andra slutsatsen är att det räcker inte med att förändra sig själv om man vill få makt och styra över sitt eget liv. Man måste också kunna få andra att göra som man vill. För att göra det måste man veta saker om andra. Det jag avslöjar är kanske inga riktiga hemligheter, utan snarare ett sätt att tänka. Verktyg för dig att öka makten i ditt liv. Men eftersom så få använder dessa kunskaper så kan de inte vara allmänt kända. Kunskap i sig förändrar inte världen. Därför hoppas jag att du går ut och gör med start idag. Om det är något som är fel, förändra det till något du vill uppnå och sedan till aktivitet. Jag tycker det här är fel, och jag vill uppnå X och därför gör jag idag X. Man behöver inte starta med de stora revolutionerna, men se till att göra de små åtminstone. Varför gör jag det här då? Vad är mina motiv? Det är helt enkelt så att jag tror att världen blir en bättre plats att leva i om fler blir generaler i sina egna liv. Att kunna få chefen att göra som man vill är en viktig del av detta. Och så är det självklart väldigt roligt! Den riktiga hemligheten Är naturligtvis att det finns fler än 5 hemligheter om att få chefen att göra som du vill. Men för att få reda på dem måste du läsa min bok, eller anlita mig ;).

3 Hemlighet nr 1: Chefen vet inte vad du vill Det finns en del som tycks tro att andra är tankeläsare. Eller, de kanske inte tror det, men de agerar som om det vore så. Människans förmåga till att lära komplicerade språk förvillar oss till att tro att andra kan förstå det outtalade språket. Många av oss tror att andra vet vad vi känner, tycker och vill. Alla meningar som börjar med det här borde han förstå eller det här borde han inse visar att den som säger det tror på tankeläsningsteorin. Att andra kan begripa vad du vill utan att du säger det till dem. Avslöjande: Ingen vet vad du känner, tycker eller vill om du inte säger det till dem! Det finns de som säger att jag vet hur du känner men de ljuger, för ingen vet vad du känner! Och det finns ingenting som heter självklarheter i dessa sammanhang. Stryk alla meningar med det är ju självklart att alla vill ha den här tjänsten, rummet, arbetsuppgiften mm. Det finns allt möjligt konstigt folk som inte vill ha vad du vill ha eller prioriterar det du prioriterar. I själva verket är det nästa omöjligt för människor att kommunicera över huvud taget. Det är som om vi sitter i olika glasburkar och det är imma på insidan som gör att vi inte ser varandra tydligt och att ljudet förvrängs så man nästan inte begriper vad som sägs. För att ha den minsta chans att få fram sin mening måste man alltså vara övertydlig. Tala klartext. Snacka ur skägget. Eller: Spott ut! Spotta ut vad du vill ha sagt, och inte bara en gång utan många. Utgå ifrån att folk inte fattar vad du menar, för det gör de inte. De fattar inte exakt vad det är just du menar. Gör det så enkelt som möjligt så ökar du dina chanser. Vill du ha en sak måste du alltså kämpa för att ta den. Ingen kommer att av sig själv inse att just du vill ha det och därför ge dig det. Aldrig, någonsin. Så sätt fart! Ut och ta vad du vill ha!

4 Hemlighet nr 2: Chefen vill ha en så enkel dag som möjligt Det effektivaste verktyget som finns när det gäller att få inflytande och makt är att ha något som någon annan vill ha. Den största delen av makten i världen baseras på detta. Exempelvis hela arbetsmarknaden där den ena parten har pengar som den andra vill ha. Och den andra parten har tid eller kompetens som den första vill ha. Vi människor vill ha en väldig massa saker och vad just din chef vill ha får du försöka ta reda på för att kunna få honom att göra som du vill. Men en sak är helt garanterat att han vill. Och det är att ha en så enkel dag som möjligt. Exempel: Ni har ett problem på arbetsplatsen. Om du inte vill ha makt eller inflytande går du till chefen och påpekar att det är problem och säger att chefen borde göra något åt det. Och visst, det är kanske chefens jobb att ta tag i problem, men om du lämnar öppet mandat så kan det ju gå hur galet som helst! Det kan exempelvis utveckla sig till att det är du som missgynnas av chefens lösning. Vill du istället ha makt och inflytande så går du till chefen med en lösning på det problem som du upptäckt, och lösningen innebär alltid att den gynnar dig! Eftersom chefen som alla andra vill ha en så enkel dag som möjligt är det lockande att snabbt få problemet ut världen genom att anta ditt förslag. Då slipper hon engagera sig och slipper att lösa problemet själv. Människan har i grunden bara tre drivkrafter 1. att uppnå en fördel, 2. att slippa en nackdel och 3. nyfikenhet. I detta fallet spelar du på chefens drift att slippa en nackdel. Ingen vill ha ont i onödan.

5 Hemlighet nr 3: Chefen vet inte vad du gör (eller hur bra du är) Det spelar ingen roll om du gör ett bra jobb om ingen vet om det. En del lever efter sin valda sanning: jobba på och gör ditt bästa så kommer det att synas och löna sig till slut. Någon kommer upptäcka att jag gör ett jättebra jobb och belöna mig för det. Det låter så självklart när man skriver det i klartext. Att detta aldrig kommer att hända. Och ändå lever många av oss vidare i denna villfarelse. Men inte alla, en del framhäver sig själva och berättar om vad de gör. Skrytmånsar brukar vi kalla dem. Så istället för att uppskatta att de gör det som vi borde göra själva, berätta om vad vi gör, så rackar vi ner på dem. Är det inte otroligt dumt? Tänk dig att du ska köpa en dator eller en bil. Men säljaren vägrar berätta om vad datorn eller bilen har för prestanda, vad den kan göra, hur mycket bränsle den drar eller något sådant. Han kanske säger att: resultaten får tala för sig själv, det märker du ju hur det fungerar sedan när du använder sakerna. Betalningsviljan minskar drastiskt hos de flesta av oss om vi skulle möta en sådan säljare. Ändå är det detta som vi gör när vi inte berättar om vad vi gör på jobbet, skryter kan man kalla det. Kanske minskar även arbetsgivarens betalningsvilja? Gör klart för dig själv vad du egentligen gör på jobbet, inte var du jobbar, vilken avdelning eller företag. Det är en sjuka i har, att hela tiden berätta var vi jobbar istället för vad vi gör. Berätta det för alla som frågar. Och på jobbet ser du till att från och med nu tydligt berätta för alla vad du gör och att du är bra på det! De andra vet faktiskt inte det, även om dy tycker att det borde vara självklart.

6 Hemlighet nr 4: Chefen tycker inte om tråkiga arbetsuppgifter Hur ofta sitter vi inte i fikarummet och säger: chefen borde göra det här, eller chefen borde göra det här? Detta är ingen väg till att få inflytande och makt. Istället bör man fundera på varför inte chefen gör de här sakerna. En av de troligaste orsakerna är att chefen helt enkelt tycker att det är tråkigt att göra dessa arbetsuppgifter. Det kan bli en stor tillgång för dig. Vi är så lyckligt lottade att vi inte är lika här i världen, så sannolikheten är stor att du inte är en kopia av din chef. I så fall kan det vara så att du tycker om de arbetsuppgifter som chefen hatar. Eller åtminstone tycker att de är ok. Chefen kanske hatar att hålla ordning och reda - då kan du göra det istället, chefen kanske inte gillar att...- då kan du göra det istället! På det viset skaffar du dig en stor fördel, du skaffar något som chefen vill ha, nämligen att slippa tråkiga arbetsuppgifter. Men du kanske invänder att du inte hinner eller orkar. Det stämmer inte, försumma i så fall dina vanliga arbetsuppgifter. Ingen fara, för om chefen skulle upptäcka det så berättar du bara att du inte hinner eftersom du gör arbetsuppgift X, den som chefen hatar, men att han kan få tillbaka den om han vill. Och vips, så har dina ordinarie arbetsuppgifter givits till någon annan. Vitsen med att göra de arbetsuppgifter som chefen hatar är dels att få något som chefen vill ha, men också att få inflytande. Eftersom de är chefsuppgifter så ligger det antagligen en makt i dem, på ena eller andra sättet. Och du behöver inte begränsa dig till småsaker, utan det kan vara vad som helst. Det gäller bara vara uppfinningsrik när det gäller att få omvärlden att tro att det är chefen som gjort dem, men det räcker ju nästan alltid att du skriver hans namn (ev efter godkännande) under dokumenten!

7 Hemlighet nr 5: Du är mer lojal än chefen Sanningen är att du i 99 fall av 100 är mer lojal mot företaget än vad chefen är. Det är därför han är chef och du inte är det. För att bli chef idag måste man i de flesta fall ständigt byta jobb. Antingen mellan företag eller mellan avdelningar inom företaget. Chefen har upptäckt att han har ett val, att stanna eller sticka, och detta ger honom en maktposition mot företaget som du inte har. Det är därför ägarna behöver utfästa stora belöningar, bonusar, till cheferna för att de ska göra samma sak som du varje dag, ditt jobb. Chefens första, andra och tredje lojalitet ligger alltid hos honom själv. Var din ligger kan bara du svara på, men sundast är om den så mycket som möjligt liknar chefens. Nu när du vet att chefens lojalitet ligger hos honom själv hoppas jag att du aldrig mer går till chefen med ett förslag som gynnar organisationen. Dina förslag ska alltid gynna chefen (och organisationen om nödvändigt). Inga fler snillrika idéer om att byta till ett billigare och bättre kopieringspapper, inga fler förslag om att ändra rutinerna så det går snabbare, om du inte kan visa vad chefen kommer att tjäna på det. FRÅGA DU CHEFEN Vem är mest beroende av att företaget går bra? X Vem kommer få ett nytt jobb även om han misslyckas med sitt jobb här? X Vem kommer ryka först när det blir rationaliseringar? X Vem kommer först få ett nytt jobb? X Vem har tusen fler anledningar till att företaget går bra än din chef? X

8 Lär dig hemligheterna du (verkligen) behöver kunna En sak till... Du har i denna ebok fått lära dig 5 hemligheter om chefen och hur du får honom att göra som du vill. Lär dig flera genom att köpa min bok Så får du chefen att göra som du vill eller anlita mig som talare. Denna bok är fri att kopiera. Skicka gärna vidare boken till dina vänner, så att de också får en chans att få chefen att

9 Ny bok ute nu! Så får du chefen att göra som du vill Innehåll Din ljusa framtid Egenmaktens 8 nycklar Utnyttja vad chefen inte gör, 2. Du får inte vad du förtjänar, 3. Det här ska jag uppnå! 4. Satsa resurserna rätt, 5. Få andra att fatta vad du menar, 6. Ge folk vad de vill ha, 7. Var attraktiv! 8. Bestäm själv vad du ska göra på jobbet 1. Utnyttja vad chefen inte gör 2. Du får inte vad du förtjänar 3. Det här ska jag uppnå! Uppdraget, Lyckas med lönesamtalet, Skydda dig från omorganisationer, Så blir du av med chefen 4. Satsa resurserna rätt Påverkanssfärerna, Så blir du en minichef, Energi, Få chefen och andra att sluta med oönskade beteenden 5. Få andra att fatta vad du menar Få chefen att älska dina idéer, Så får du chefens öra, Flerdimensionell kommunikation 6. Ge folk vad de vill ha 7. Var attraktiv! Att sluta på jobbet, Den stora hemligheten 8. Bestäm själv vad du ska göra på jobbet De två viktigaste tipsen, Vem är det som bestämmer, egentligen? Regler, Nyckeltal, Tidsandans makt, Initiativets makt, Presuppar, Manipulera möten, Uppförande Planen och genomförandet Sätt ditt pris, Tjänster och produkter, Ditt erbjudande, Priset, Det oförutsedda Är chefen onödig? Varför har vi chefer? Därför är det bra för dig att ha en chef Slutord Köp i bokhandeln eller nätbokhandeln. Shaping och klicker, Kartlägg chefen, Prestigelöshet

10 Henrik Persson t företag blir lönsamhef och du skapar en a på det som din chef inte etydligt mer makt än du ap Henrik Persson ger i sin ra som du vill. Och chefen itt liv när det gäller makt. boken är det egenmakten er egenmakt som han utn inte gör se de ogjorda d du förtjänar vill du ha jag uppnå sätt upp mål atsa resurserna rätt lägg Få andra att fatta vad du du tror; Ge folk vad de vill ch Bestäm själv vad du vill han också, men sen är det väga när du ska få chefen re. N HENRIK PERSOSN SÅ FÅR DU CHEFEN ATT GÖRA SOM DU VILL SÅ FÅR DU CHEFEN ATT GÖRA SOM DU VILL Schibsted Förlagen Henrik Persson har arbetat som professionell föreläsare inom finans och försäkring, kommunikation och som kampanjstrateg inom intresse- och lobbyorganisationer. Han har haft och har ett flertal styrelseuppdrag inom både företags- och politikersfären. Omslag: Niklas Lindblad, Mystical Garden Design Foto: Eva Lindblad, spegla.se

11 Med den här boken vill jag avslöja vår tids två värsta managementbluffar. Den första är det allmänna råd man brukar ge i karriärböcker: Du ska välja din chef. De flesta av oss kan faktiskt inte välja sin chef, och även om vi kunde det så skulle många problem kvarstå. Världen är inte full av drömchefer, eftersom de oftast är just det: drömmar. Och rådet att välja sin chef brukar hänga tätt samman med ett annat påstående: Du kan bara förändra dig själv. Fel. fel, fel. Du har tvärtom mycket stora chanser att förändra andra. Det är inte bara möjligt, utan oftast dessutom nödvändigt för att du ska få ett drägligt liv och uppnå dina mål. Du måste helt enkelt lära dig konsten att få andra att göra som du vill. Och kan du då hitta någon lämpligare att öva på än din chef? Henrik Persson Du får göra det du allra helst vill på jobbet. Ditt arbetsliv blir bättre, samtidigt som ditt företag blir lönsammare. Du maximerar ditt inflytande över din chef och du skapar en oslagbar vinn-vinn-situation. Hur ska nu detta gå till? Jo, i stället för att klaga på det som din chef inte gör kan du ju göra det själv i stället. Du har betydligt mer makt än du tror. Det är bara ett par av alla de positiva budskap Henrik Persson ger i sin kvicka och provokativa bok Så får du chefen att göra som du vill. Och chefen är ju faktiskt en av de viktigaste personerna i ditt liv när det gäller makt. För visst handlar det om makt. Och i den här boken är det egenmakten som står i fokus. Henrik Persson har identifierat 8 nycklar för mer egenmakt som han utvecklar i lika många kapitel: Utnyttja vad chefen inte gör se de ogjorda sakerna som en tillgång för dig; Du får inte vad du förtjänar vill du ha något, se till att jobba för att få det; Det här ska jag uppnå sätt upp mål för det som är viktigt, t ex vid lönesamtalet; Satsa resurserna rätt lägg inte kraft på saker som inte går att förändra; Få andra att fatta vad du menar hur du kommunicerar är viktigare än du tror; Ge folk vad de vill ha kartlägg chefens drivkrafter; Var attraktiv och Bestäm själv vad du vill göra på jobbet. Frågan Är chefen onödig? besvarar han också, men sen är det dags för dig att planera hur just du ska går till väga när du ska få chefen att göra som du vill. Med den här boken blir din framtid genast ljusare. ISBN HENRIK PERSOSN SÅ FÅR DU CHEFEN ATT GÖRA SOM DU VILL Henri SÅ F CHEFEN SOM Sch

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn

Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Åtgärder för aggressiva/trotsiga små barn Ett samverkansprojekt mellan barnpsykiatri och skola Träningsprogram för att förstärka ett önskvärt beteende hos små barn Varje gång barnet gör på ett visst sätt

Läs mer

17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER. Verktygen som gör ditt ledarliv lättare. ny som. chef

17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER. Verktygen som gör ditt ledarliv lättare. ny som. chef EN GUIDE FRÅN TIDNINGEN CHEF 17 nybörjarfällor så undviker du dem MELLANCHEFENS LJUSPUNKTER Verktygen som gör ditt ledarliv lättare ny som chef INGÅNG Peppa dig själv Copyright Chef 2006 Denna pocketguide

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Ta kontrollen över dina tankar

Ta kontrollen över dina tankar Ta kontrollen över dina tankar Vi vill alla må bra, känna lycka och nå våra mål. Men vi lägger ofta krokben för oss själva genom skuldkänslor, självförakt, oro eller svartsjuka. Genom att ändra ditt sätt

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring För att en process ska hållas vid liv, måste den ständigt fyllas med ny energi och få andrum för att ladda energi. Processen

Läs mer

Sök jobb som intresserar dig hos företag vars verksamhet du känner till

Sök jobb som intresserar dig hos företag vars verksamhet du känner till Karriärplanering Vem är jag, vad vill jag, vad kan jag? Börja med att fråga dig själv vem du är och vad du vill ha/skulle trivas med för typ av arbete. Bena ut vilka dina starka/svaga sidor är? Hurudana

Läs mer

Karriär hur då? En rapport om kvinnors och mäns syn på karriär och eventuella hinder på vägen. Sveriges Ingenjörer år 2010.

Karriär hur då? En rapport om kvinnors och mäns syn på karriär och eventuella hinder på vägen. Sveriges Ingenjörer år 2010. Karriär hur då? En rapport om kvinnors och mäns syn på karriär och eventuella hinder på vägen. Sveriges Ingenjörer år 2010. En rapport och enkätundersökning av Sveriges Ingenjörer under 2010. 1 Karriär

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Ledarutveckling för kvinnor

Ledarutveckling för kvinnor Ledarutveckling för kvinnor En ledarskapskurs för kvinnor Det här är en kurs för kvinnor som vill utvecklas. Du behöver inte vara chef idag för att gå kursen. Kursen ger dig ett verktyg för att kunna utvecklas

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver

99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver 99 enkla sa tt att fa ba ttre resultat pa allt du skriver En bra hantverkare har alltid en stor verktygslåda. Och oavsett vilka problem han ställs inför så kan han alltid dyka ner i lådan och plocka fram

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Den femte disciplinen Den lärande organisationens konst

Den femte disciplinen Den lärande organisationens konst Den femte disciplinen Den lärande organisationens konst Peter M Senge Johanna Söderström Hur ska en organisation se ut för att bli framgångsrik? Svaret Senge ger i boken är att den ska vara en lärande

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning Maria Brandel FRÅN VALP TILL STJÄRNA Del 1: Grundträning Maria Brandel Redaktörer: Lena Gunnarsson och Jenny Nyberg Från valp till stjärna Andra utgåvan Maria Brandel

Läs mer

Så får vi det bra på jobbet

Så får vi det bra på jobbet Så får vi det bra på jobbet Ett studiematerial som utvecklar arbetsgruppen Innehåll Övning 1 Vad är en bra arbetsgrupp? 4 Studera FIRO en teori om gruppers utveckling 5 Övning 2 Hur fungerar vår egen arbetsgrupp?

Läs mer

En motiverande bok om att beställa användbarhet

En motiverande bok om att beställa användbarhet En motiverande bok om att beställa användbarhet Henrik Artman, Ulrika Dovhammar, Stefan Holmlid, Ann Lantz, Sinna Lindquist, Erik Markensten och Anna Swartling 1 2 ATT BESTÄLLA NÅGOT ANVÄNDBART ÄR INTE

Läs mer