Kulturhuvudstadsåret Örnsköldsviks kommuns satsningar - avrapportering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhuvudstadsåret 2014. Örnsköldsviks kommuns satsningar - avrapportering"

Transkript

1 Kulturhuvudstadsåret 2014 Örnsköldsviks kommuns satsningar - avrapportering

2 1. Bakgrund Europas kulturhuvudstad är en årlig prestigefylld utmärkelse som delas ut av EU. Efter en nationell tävling mot andra städer valdes Umeå av en internationell expertjury. Första kulturhuvudstaden var Aten Sverige har varit värd en gång tidigare. Stockholm Numera utses två städer per år och 2014 var det Umeå och Riga som utnämndes till Europas kulturhuvudstäder. Städerna som utnämns ska ligga i olika delar av Europa och på det viset spegla den kulturella mångfalden. Utmärkelsen Europas kulturhuvudstad är mycket prestigefylld och innehåller stort symbolvärde som Umeå och regionen kan dra nytta av på många sätt. Det skapar nya möten, nätverk och samverkan mellan Europa och de nordliga länen. Under kulturhuvudstadsåret 2014 genomfördes en mängd olika aktiviteter, både större och mindre projekt. Förutom Umeå och övriga Västerbotten spelade Västernorrland en aktiv roll under kulturhuvudstadsåret. Redan tidigt i processen var det självklart för Örnsköldsvik att stötta Umeås kandidatur till Kulturhuvudstad. Bland annat formulerades redan 2008 ett Letter of Support till stöd för Umeås kandidatur 2014, där Örnsköldsviks kommun kungjorde sitt stöd och sina avsikter att vara en aktiv och bidragande part. I december 2011 antog kommunfullmäktige i Örnsköldsvik Strategidokument för hållbar tillväxt i Örnsköldsvik I det avsnitt av strategidokumentet som rör realiserandet av en gemensam arbetsmarknadsregion mellan Örnsköldsvik och Umeå tydliggörs delaktigheten i kulturhuvudstadsåret som en viktig kanal för att jobba med regionsutvidgning och som ett kraftfullt instrument för att stärka den gemensamma regionala identiteten Förlovningen med Umeå Inför kulturhuvudstadsåret manifesterades Örnsköldsviks och Umeås samarbete kring Kulturhuvudstadsåret blev det officiella startskottet för aktiviteter och samarbeten med kulturhuvudstadsåret. Ett stort, rött och leende kulturhuvudstadshjärta i norra rondellen avtäcktes under festliga former. Kulturhuvudstadshjärtat fick bli den fysiska symbolen för ett inledande samarbete med Umeå Övergripande vision och mål De övergripande målen för arbetet med kulturhuvudstadsåret i Örnsköldsvik är att utveckla och förstärka samverkan inom Västernorrlands län och mellan de nordliga regionerna samt att öka samverkan inom forsknings och utbildningsområdet inom kulturregionen. Regionsamarbetet syftar till att utveckla och förstärka samverkan som skapar hållbarhet över tid och mervärden för medborgarna.

3 2.1. Vision Empowermentmålen är den stora visionen. Eftersom projektet ville bygga på redan befintliga organisationer inom och utom den kommunala verksamheten, så var ett av målen att dessa skulle stärkas. Empowermentmålen: 1. Empowerment of people the citizens of Umeå will gain experience and have something to remember as a result of co creation, new networks and they will gain new insights into future opportunities. 2. Empowerment of Culture cultural and sporting activities in Umeå will become broader thanks to new border crossing collaborative ventures and by obtaining more co creators, attracting larger audiences and improving economic conditions. 3. Empowerment of the City the attractiveness of Umeå will be strengthened since cultural factors will play a more prominent role in all aspects of community planning. 4. Empowerment of the northern Region Umeå`s network will be strengthened in the Northern Region by deepening cooperation with other municipalities, county councils, cultural institutions and the business community. 5. Empowerment of the European interaction Umeå s interaction and development collaboration with the rest of Europe will be strengthened. Dessa mål handlar till stor del om alla människors växande. Medborgarna i Umeå, och i Botniaregionen genom vårt deltagande, får nya upplevelser och erfarenheter som leder till ökad nyfikenhet, väckta passioner, nya insikter och kunskaper om Europa samt nya lokala, nationella och europeiska närverk. Kultur når nya målgrupper. Kulturlivet utvecklas, fördjupas och breddas. Kulturarbetare och alla medborgare upptäcker nya möjligheter och får ökat självförtroende och större framtidstro. Men det handlar också om att stärka kulturens roll som drivkraft för en hållbar samhällsutveckling. Att inspirera vår vilja att utforska och göra nytta för världen. I kulturhuvudstadssatsningen är delprojekt med fokus på hållbarhetsfrågor särskilt intressanta. Kulturen blir starkare som drivkraft för det goda samhället och i regional utveckling. Det offentliga rummet kan förnyas genom flera stadsutvecklingsprojekt med konstnärlig själ och skapa en ännu mer lockande livsmiljö. Kulturhuvudstadsåret skapar innovativa arbetsformer, metoder och uttrycksformer. I förlängningen ska också det nordliga rummet stärkas och placeras på Europakartan. Kulturhuvudstadsåret gör att Sverige och Europa får upp ögonen för Umeås och Botniaregionens styrkor. Staden väcker nyfikenhet och lockar kulturutövare, studenter och andra att flytta hit. Företag och investeringar följer med. Örnsköldsviks kultur och fritidsnämnd beslutade om följande nämndsmål för 2013:

4 Kultur och fritidsnämnden ska under 2013 öka Örnsköldsviks engagemang och delaktighet i Kulturhuvudstadsåret Kultur och fritidsnämndens syfte är att stärka Örnsköldsviks kulturliv och öka samverkan inom regionen, där 2014 utgör inledningen på ett långsiktigt utvecklingsarbete. Denna målsättning löpte givetvis vidare under Strategier för Kulturhuvudstadsåret 2014 Örnsköldsvik Ett representationskontor i Örnsköldsvik upprättades med tre utsedda personer för att driva verksamheten. I projektgruppen ingick Ingrid Lundmark (samhällsbyggnadsförvaltningen), Hanna Wallin (Kommunledningsförvaltningen) och Lars Söderlind (Kommunledningsförvaltningen) samt en styrgrupp bestående av Sune Westberg, Katarina Larsson (Samhällsbyggnadsförvaltningen) och Frida Bylin (Tillväxtavdelningen.) Projektgruppen har hämtat inspiration, erfarenheter, arbetssätt och ingångsvärden genom träffar med Umeå 2014 s projektteam. Det har varit viktigt för arbetsgruppen att få begrepp om Kulturhuvudstadsårets möjligheter. Träffar med kulturföreningar, nätverk och övriga intressenter i Västernorrland har varit viktiga samt att skapa publicitet kring Umeå2014 och våra satsningar. Empowermentmålen blev den huvudsakliga inriktningen med följande fördjupningar: Det samiska årshjulet Utgå från det redan befintliga Alla aktörer är välkomna Matchmaking som både metod och aktivitet Främja regional samverkan För att främja Kulturhuvudstadsåret målbeskrivning d.v.s. stärka människorna, stärka staden, stärka norra regionen bestämde vi att utgå från Umeås "Kulturskjuts". För att stimulera till och möjliggöra förstudier av projektidéer inrättades ett bidrag under som i Örnsköldsvik fick namnet kulturkicken Örnsköldsviks kommuns plan för arbetet med Kulturhuvudstadsåret Följande plan sattes upp för projektgruppens arbete: A 2014 finns det fler besöksanledningar i Örnsköldsvik och besöksnäringen är starkare än tidigare.

5 Resultatmål A:1 Arbetsgruppen ska uppmuntra och ge extra stöd till kulturhuvudstadsårsprojekt och satsningar som kan generera beständiga resultat och utgöra en besöksanledning även efter För att nå detta mål valde projektet att arbeta med Kulturtåget som var en satsning tillsammans med kommunerna längs Botniabanan. Planen för att få beständiga besöksanledningar var även att se till att de kulturkickar som blev beviljade hade potential att bli upprepade eller beständiga. Andra projekt och satsningar med koppling till kulturhuvudstadsåret som blivit beständiga är framförallt High Coast Art Valley och utställningen Nolavonda historiesamlarna på museet. B Relationer och samverkan i regionen mellan Örnsköldsvik och Umeå har ökat 2014 i jämförelse med innan kulturhuvudstadsåret. Resultatmål B:1 Arbetsgruppen ska prioritera stöd till kulturhuvudstadsårsprojekt som bygger på regional samverkan. Planen för mål B var att lyfta de kulturkicksansökningar som jobbade över kommungränserna samt att arbetsgruppen samverkade med aktörer på lokal och regional nivå. Exempel på kulturhuvudstadsårsprojekt som bygger på regional samverkan är: Artedis Livsresa i ord och bild, Ångermanlands Flyghistoria, Oktagon ett nyskrivet verk för orgel & stråkoktett och Love Train en körmanifestation. De kulturella nätverken har ökat inom regionen och samverkan fortsätter. Resultatmål B:2 Arbetsgruppen ska vara behjälplig när projekt och organisationer söker samarbetspartners inom regionen eller önskar hitta ett regionalt angreppsätt för en idé. Exempel: Fortsatt samverkan med beviljade kulturkicksprojekt genom exempelvis mingelträffar, kulturfesten 2014 och kulturträffen Kulturträffen och Kulturfesten har bidragit till skapande av nätverks som ökat samverkan mellan grupper och enskilda kulturaktörer. Friare bidragsformer som kulturkicken har bidragit till en ökad samverkan inom kulturområdet. Örnsköldsviks kommun tillsammans med övriga kommuner inom kulturhuvudstadsamarbetet utreder frågan om en fortsättning i någon form.

6 C Kulturhuvudstadsåret 2014 har stärkt det lokala kulturlivet i Örnsköldsvik. Resultatmål C:1 Arbetsgruppen ska göra insatser och aktiviteter som synliggör kulturlivet i Örnsköldsvik. För att stärka det lokala kulturlivet har fokus lagts på arbetet med kulturkicken och samt synliggörande av övriga kulturaktiviteter. Exempel: Invigning av Gjirra, en större satsning gjordes på invigningen av den samiska årstiden våren Norrländsk passion, ett teaterprojekt där de tre nordliga länsteatrarna samverkat Vinterljus, en fest i samband med invigningen av Örnsköldsviks stads nya belysning Nolavonda Historiesamlarna, en ny kulturhistorisk basutställning med fokus på barn på Örnsköldsviks museum & konsthall Presentera och digitalt publicera föreningsaktiviteter som planerades för Synliggöra beviljade kulturkicksprojekt och kulturaktiviteter på Kulturhuvudstadsårets webbsida Starta ett nytt återkommande arrangemang Kulturfesten på Fjällräven Center oktober 2014 Arrangera en ny form för Kulturdialogen genom att bjuda in kulturföreningar och kulturkicksprojekt till en Kulturträff på Folkan april 2015 En evenemangskalender infördes 2015 En digital tavla med ett kulturkalendarium förbereds under 2014 för att invigas 2015 Resultatmål C:2 Arbetsgruppen ska göra insatser och aktiviteter som möjliggör kontakter och matchning mellan olika projekt, satsningar och intresserade. Exempel: 2 mingelträffar anordnades under , Kulturfesten i Fjällräven Center oktober 2014 samt en Kulturträff på Folkan Resultatmål C:3 Arbetsgruppen ska ge stöd till utveckling av projekt. Exempelvis genom rådgivning men också genom att ta emot, registrera, bereda och lägga förslag till beslut för ansökningar om bidraget Kulturkicken.

7 Beslut om att inrätta Kulturkicken och avsätta medel för detta togs i kultur och fritidsnämnden Inför 2014 beslutade nämnden om budget för satsningar på kulturhuvudstadsåret, och där var kulturkicken en stor del. Budget för kulturhuvudstadssatsningen 2014, se bilaga "Kulturkicken nytänkande, utveckling, medskapande, jämställdhet, tillgänglighet och mångfald Vi bestämde oss för att bjuda in föreningar och fria aktörer i Örnsköldsvik för att testa eller utveckla projektidéer som skulle kunna vara programpunkter under kulturhuvudstadsåret. Syftet var att ge möjlighet till ett bidrag för förstudie under 2013 att testa en idé under Vi tog kontakt med kulturföreningar för att berätta om Örnsköldsviks arbete med kulturhuvudstadsåret. Vi träffade Umeås projektteam för att lyssna in deras arbetssätt och strategi. Vi informerade media om Örnsköldsviks planer och satsningar inför Rubriken Kulturkicken nytt bidrag stimulerar kulturhuvudstadsprojekt fick genomslag hos medborgarna Genomförandet och resultat av Kulturkicken Kulturkicken blev namnet på den aktivitet som blev den mest tongivande i projektet. Det var en möjlighet för föreningar och fria aktörer i Örnsköldsviks kommun att söka maximalt kronor för att testa eller utveckla projektidéer men också en kraftsamling för att skapa fler besöksanledningar i Örnsköldsvik och på så sätt stärka besöksnäringen. Föreningar, grupper och fria aktörer hade belyst behovet av att få möjlighet att redan året innan kulturhuvudstadsåret kunna testa och utveckla sin kulturhuvudstadsidé så kulturkicken infördes redan 2013 och fortsattet under hela Beslut om vilka som fick bidrag från Kulturkicken togs av styrgruppen och arbetsgruppen i projektet. Ansökan skulle skickas in senast den 15:e varje månad för att behandlas i slutet av månaden. Beviljade projekt presenterades på Örnsköldsviks kommuns webbplats i slutet av månaden. Under 2013 sökte 38 aktörer medel ur kulturkicken och 17 projekt blev beviljade. För dessa beviljade kulturkickar anordnades i november samma år ett "kulturkicksmingel" för att uppmärksamma vilka projekt som fått medel. Minglet var välbesökt av både de som fått medel, media, representation från Umeås Kulturhuvudstadskontor och Kultur och fritidspolitiker. Under 2014 sökte 49 aktörer medel ur kulturkicken och hela 38 projekt blev beviljade. Även för dessa anordnades ett mingel i början på februari Både minglet 2013 och 2015 hölls på Örnsköldsviks Museum & Konsthall. Mingelträffarna

8 var uppskattade. "att få träffa varandra, mingla, lära känna projekten och knyta kontakter" gav mycket positiv feedback. Totalt beviljades 56 kulturkicksansökningar. Beviljade kulturkickar 2013 och 2014, se bilaga Invigningen av "Gjirra" Våren återvändandets årstid 3 maj Umeås kulturhuvudstadsorganisation beslutade att förlägga en samisk årstidsinvigning till Örnsköldsvik Umeå producerade en årstidsfilm Gijrra Återvändandets årstid som visades på Stora torget under invigningen En årstidsfolder producerades av Umeås 2014 kontor där vissa punkter för Örnsköldsviks invigning nämndes Umeå annonserade i sin lokalpress samt på K14 s hemsida om invigningen i Örnsköldsvik Ett avtal upprätades med Umeå hur delar av invigningen skulle produceras Programpunkter under invigningsdagen Tal av: Elvy Söderström Örnsköldsviks kommunstyrelses Ordförandet Steffan Mikaelsson Ordförandet i Samitinget Dan Vähä Administrativchef för Umeå 2014 Sven Olov Edvinsson Vice Ordförande i Kulturhuvudstadsutskottet Uppträdande: Kulturskolans trumensemble Jörgen Stenberg band med Carolina Miskovski Nordcirkus Samisk rockfashion show med Anna Stina Svakko AstuDesign. Parkskolans frisörlinje agerade som modeller för den samiska modevisningen Rockgrupper från kulturskolan Örnsköldsviks gymnastikklubb Jon Henrik Fjällgren Robin Hörnqvist var konferencier Trolleri med Göran Strandberg Smultron o Sång uppträdde på Arkenbiblioteket

9 Övriga aktiviteter: Samiska föreningen Orrestaare saemien sibrie ställde upp en kåta vid museet Sagavägenbonaden visades i Ekholms lokaler Risfjell, en samisk konstnär från Vilhelmina, visade och sålde samiskt hantverk på Örnsköldsviks museum & konsthall Avtäckning av den nytillverkade skulpturen Gycklaren av Bror Marklund, en mindre gycklare lämnades som gåva från Örnsköldsviks kommun till Umeå kommun Örnsköldsviks Musiksällskap firade sin jubileumskonsert i Pingstkyrkan Vernissage på Galleri Lokomotiv Visning av Bror Marklunds och Hans Hedbergs konst Nolavonda Historiesamlarna invigdes på Örnsköldsviks Museum & Konsthall Cesam och Örnsköldsviks Museum & Konsthall samarbetade som värdar för artister och besökare Marknadsföringskampanj om kulturens betydelse (via kulturtågsprojektet) Totalt deltog ca personer i firandet av Gijrra! Invigningen av Nolavonda lockade personer. 5. Samernas betydelse i Örnsköldsvik Föreningen "Orrestaare saemien sibrie" har lyfts fram rejält under Kommunens satsning på inköp av en samisk kåta, den samiska invigningen av "Gijrra" med ett antal samiska programpunkter samt ett antal beviljade Kulturkickar. Föreningen har fått en hemvist på Arkenbiblioteket och en samisk litteratursamling håller på att inrättas på biblioteket. Det finns en självklar samisk närvaro i museets nya basutställning Nolavonda Historiesamlarna, och den kulturkick som föreningen fick för att fördjupa sig i koltsömnad har lett till en utställning på museet. Utifrån ett medborgarförslag har Örnsköldsviks kommun påbörjat utredning möjligheten att bli samisk förvaltningskommun. Örnsköldsvik är en del av Sapmi! 6. Kulturfesten 2014 En lyckad premiär för Kulturfesten i Fjällräven Center där kulturkicksprojekten, kulturföreningar och andra kulturaktörer samlades och visade upp sig. Körmanifestationen Love Train" (en del av länets "Kulturtågsprojekt) uppträdde och festen avslutades med en rungande show med rumänska 12 mannabandet Fanfare Giocarlia. Allt delar tillsammans bidrog till en fantastisk eftermiddag och kväll med ca besökare. 7. Länsprojektet Kulturtåget

10 Målet för projektet i helhet var att öka direkt samverkan mellan Umeå och kommunerna i Västernorrland med fokus på kulturaktiviteter, ökad exponering samt ökad samverkan inom kulturen i regionen. Tanken var bland annat att Botniabanans tåg och stationer skulle fyllas med kulturaktiviteter under 2014 för att stärka besöksnäringen och de kulturella och kreativa näringarna i regionen från Sundsvall i söder till Umeå i norr. Projektet reviderades och en projektledare anställdes på halvtid. Fokus blev att hitta konkreta former för samverkan inom länet, i syfte att stärka kulturen och sprida den till länsinvånare och besökare. Projektet fokuserade på marknadsföring och att gemensamt i länet sprida kulturevenemang via bl.a. broschyrer, happenings, P4, rollupps och T shirts. Love Train en länsövergripande körmanifestation blev den sista insatsen för Kulturtåget. 8. Aktiviteter inom ramen för Kulturhuvudstadsåret Följande aktiviteter genomfördes under 2013 Förlovningsfesten det leende hjärtat. Örnsköldsvik är part of the heart (skedde i oktober 2012, statskottet) Extra medel till införandet av Kulturkicken vilket har lyft fram nya kulturaktörer som bidragit till att en mängd arrangemang har genomförts under året. Utförande och resultat av beviljade medel till kulturkickarna, 17 st under PR/marknadsföring löpande under Följande aktiviteter har genomförts 2014: Kulturkicken, se ovan, 38 st under Länsprojektet Kulturtåget innebar tätare samarbete med övriga kommuner i Västernorrland. Norrländsk passion, ett teaterprojekt där de tre nordliga länsteatrarna samverkat, föreställning i Fjällräven center i maj 2014 Vinterljus, en fest i samband med invigningen av Örnsköldsviks stads nya belysning Nolavonda Historiesamlarna, en ny kulturhistorisk basutställning med fokus på barn på Örnsköldsviks museum & konsthall Extra medel till PR/marknadsföring Offentlig utsmyckning, 2014 första året sedan 2001med ett rejält anslag avsatt High Coast Art Valley besöksnäringsprojekt med bas i landskapskonsten i Nätterlunds rike

11 Marknadsföring: framtagande av en gemensam programbroschyr för länet, vepor, rollupps och en t shirt inom kultur, inrättande av kulturkalendarium Den gemensamma kören Love Train har bidragit till att stärka gränsöverskridande samarbeten i vårt län, samtidigt som det skulle symbolisera en stark kulturbärare för vår region. Detta genomfördes i form av en stor kör manifestation i samtliga kommuner i Västernorrland. Fair City Örnsköldsvik ett projekt med skola, kulturskola och Örnsköldsviks museum & konsthall Invigning av Gjirra, en större satsning gjordes på invigningen av den samiska årstiden våren Kulturmingel oktober 2014 och februari 2015 presentationer av projekt som beviljades medel Kulturfesten i Fjällräven Center oktober Samverkan med Umeå och övriga kommuner i Västernorrland Kulturhuvudstadsåret har bidragit till att vi ökat samarbetet med Umeåregionen och kommunerna i Västernorrland. I och med att Umeå blev Europas Kulturhuvudstad har samtliga kommuner fått möjligheten att samverka i det Nordliga Rummet. Örnsköldsvik har tagit en aktiv roll i detta arbete. 10. Sammanfattning Den satsning som Örnsköldsviks kommun gjort har betytt mycket för kulturområdet. Inom den kommunala verksamheten har befintlig verksamhet växlat upp det befintliga och satsat extra resurser, fler utställningar, utökad programverksamhet m m. Baksidan har varit att allt arbete gjorts inom befintliga resurser och det har slitit hårt på personalen Kulturen har stärkts Det finns många positiva resultat av satsningen på Örnsköldsviks deltagande i kulturhuvudstadsåret. Kulturfrågorna har fått stort utrymme och vi bedömer att fler sett vilken betydelse kulturen kan spela för såväl den enskilda individen, föreningslivet och samhället i stort. Förhoppningsvis kommer satsningen på kultur att leva vidare, och genom samverkan både inom och utom kommunen kan kulturen fortsätta att utvecklas. Några exempel: den tillfälliga bidragsformen kulturkicken har bidragit till att ett antal nya kulturaktörer i Örnsköldsviks kommun ett fördjupat samarbete med kulturföreningarna har vuxit fram

12 bidragit till ökad samverkan mellan Umeåregionen och övriga kommuner i Västernorrland via Kulturtåget och det Nordliga Rummet. invigningen av Gijrra förlades till Örnsköldsvik pressen har uppmärksammat aktiviteterna och vi har själva bidragit till PR och marknadsföring. mingelträffar med kulturkicksprojekten genomfördes Radio Nolaskogs är ett kulturkicksprojekt som kommer att fortsätta sända kulturaktiviteter i kommunen Bokstationsprojektet, en kulturkick, blir en permanent verksamhet Blånagla dansoperan fortsätter att utvecklas och kommer att spelas även sommaren 2015 kulturfesten får en fortsättning i oktober 2015 en egen hemsida med K14 aktiviteter upprättades ett nytt kulturkalendarium har upprättats, en digital tavla som visar information om kulturaktiviteter kommer att invigas 2015, placering vid Oscargallerian bidragen till kulturarvsföreningar med inriktning på industrihistoria, samt till föreningar med uppdragsavtal inom kulturen har kunnat förstärkas ordentligt från och med 2014 att fortsätta med stöd liknande kulturkicken utreds tillsammans med övriga kommuner i kulturhuvudstadsårets samarbete en fortsatt satsning på kulturdialogen inför 2015 har Kultur och fritidsavdelningen fått i uppdrag att utreda frågan om kulturhus fortsatt dialog inom Västernorrland och Västerbotten för att stärka samarbete och samverkan En sammanställning av den totala ekonomiska satsningen på kulturhuvudstadsåret visar att Örnsköldsviks kommun satsat drygt 5 miljoner under 2013 och De största delarna är personalresurserna som avsatts, investeringen i utställningen Nolavonda och stöd i form av kulturkickar, kulturbidrag och program. Se bilaga Fortsatt samarbete med Umeå och Västernorrland Ett långsiktigt arbetsmål för Umeå och Västernorrland är att öka den regionala samverkan, samt att bidra till att stärka Norra Sverige det nordliga rummet i det Europeiska huset. Siktet är inställt på att generellt öka utbyte och samverkan över kommun och länsgränser. Men även att skapa ett ökat kulturellt intresse hos medborgarna i regionen och att öka regionens attraktivitet. Antalet turister ska öka genom kulturdrivna aktiviteter och kulturens roll som drivkraft för en hållbar

13 utveckling i regionen ska stärkas. Samarbetet mellan Umeå och Örnsköldsvik samt mellan Örnsköldsviks och övriga Västernorrlands kommuner är planerat att fortsätta efter Framförallt Umeåregionen och Örnsköldsvik ska bilda en gemensam och stark arbetsmarknadsregion. Något som underlättas mycket av Botniabanans snabbtåg mellan de två städerna. Kulturen förenar människorna och får samhället att växa. För Kultur och fritidsavdelningen; Katarina Larsson enhetschef och Ingrid Lundmark, kulturutvecklare

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola 18th February 2016, Gothenburg Handlingsplan för Skapande skola Bakgrund The International School of the Gothenburg Region (ISGR) är en International Baccalaureate (IB)-skola för årskurserna 0-12. Skolan

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård 2014-09-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/460-141 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Kulturprojekt i Utsikter

Kulturprojekt i Utsikter Kulturprojekt i Utsikter Inledning Sedan 2009 har Utsikter bedrivit kulturprojekt på sju skolor i Helsingborg och Landskrona. Genom ett nära samarbete med städernas kulturinstitutioner har skolorna implementerat

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD

VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD 0 VERKSAMHETSBERÄTTELSE ÅR 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND STOCKHOLM NORD Innehåll SAMMANFATTNING... 1 SAMARBETE med RÖDA KORSET... 1 MEDLEMMAR... 1 STYRELSEN... 2 FÖRTROENDEVALDA... 2 STYRELSENS ARBETE...

Läs mer

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11

Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Nyfiken på att jobba över gränserna? Om transnationalitet en sammanfattning av ESF rådets lärplattform 2010 05 11 Visionen, äventyret och allvaret i Europatanken Gunnar Anderszon, SKL, Socialfondskommittén

Läs mer

Ny grafisk symbol för Sölvesborg

Ny grafisk symbol för Sölvesborg Ny grafisk symbol för Sölvesborg På kommunfullmäktigesammanträdet i slutet av januari ligger ett ärende om en ny grafisk symbol för kommunen uppe för beslut. Denna symbol är tänkt att ersätta det träd

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Transnationellt utbyte Reggio Emilia

Transnationellt utbyte Reggio Emilia CREARE VIVERE Transnationellt utbyte Reggio Emilia Rapport från resa 16 20 mars 2014 Reflektioner från resan till Reggo Emilia med deltagare från Sunne kommun, Torsby kommun och Munkfors kommun genom EU-projektet

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun

Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturpoli skt program för Gävle Kommun Kulturell Allemansrä Kultur är, och ska vara, en allmän rättighet, en naturlig del i vardagen för alla. Kultur skapas där människor möts kultur skapar möten mellan

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

SISP Marknadsmöte. - SISP + RISE Research Institutes of Sweden - Nätverks- och communitybyggande - Hello innovation - talkshow om innovation

SISP Marknadsmöte. - SISP + RISE Research Institutes of Sweden - Nätverks- och communitybyggande - Hello innovation - talkshow om innovation SISP Marknadsmöte - SISP + RISE Research Institutes of Sweden - Nätverks- och communitybyggande - Hello innovation - talkshow om innovation 26-27 februari 2015 Lunch-till-lunch Mäster Samuelsgatan 60 i

Läs mer

Stadsutveckling i kulturhuvudstaden Umeå

Stadsutveckling i kulturhuvudstaden Umeå Stadsutveckling i kulturhuvudstaden Umeå Kultur som drivkraft för utvecklingen av allmänna platser och planering i staden Albert Edman Chef för stadsutveckling och hållbarhetsfrågor, Umeå2014 Umeå 2014s

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta

Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Peter Alsbjer Länsbiblioteket i Örebro län peter.alsbjer@regionorebro.se 2010 Folkbildning och folkbibliotek till ömsesidig nytta Sedan 2008 bedriver folkbiblioteken och folkbildningen i Örebro län och

Läs mer

utfört kulturarbete i gullspångsmodellen, 13 aug 09

utfört kulturarbete i gullspångsmodellen, 13 aug 09 Under de två senaste åren har Gullspång aktivt satsat på kultur. Varje steg som kommunen har tagit, har varit en del i ett strategiskt och mätbart arbete. Utgångspunkten är att kulturen kan och ska bidra

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Enhetsplan 2016. Biblioteket

Enhetsplan 2016. Biblioteket Enhetsplan 2016 Biblioteket 2 Innehållsförteckning 1 Biblioteket...3 1.1 Verksamhetsområde 9: Bibliotek, kultur och fritid (inklusive fritidsgårdar)...3 1.1.1 Verksamhet och syfte...3 1.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december!

Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! Skarpnäcks Kulturhus 30 år 4-6 december! CLEO EN AV SVERIGES FRÄMSTA RAPPARE UPPTRÄDER NÄKTERGALNINGARNA MARKNAD KULTURKVÄLL CHORUS STOCKHOLMIA SCREENTRYCK MUSIKWORKSHOPS UTSTÄLLNING FRAMTIDENS SKARPNÄCKS

Läs mer

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Varför är vi här? Två år med en regional kulturplan som vi byggt tillsammans Gemensam temperaturmätning av kulturområdet Två viktiga processer 2014 era inspel

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1 Verksamhetsplan 2015 Bilaga 1 Verksamhetsmål 1 Ledord: Gemenskap Vi vill verka för att föreningarna känner mening och glädje över att vara del av Equmenia Väst, och att föreningarna upplever att Equmenia

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

INVIGNING AV UMEÅ2014 31 JANUARI 2 FEBRUARI

INVIGNING AV UMEÅ2014 31 JANUARI 2 FEBRUARI X IX VIII VI I II V III IIII INVIGNING AV UMEÅ2014 31 JANUARI 2 FEBRUARI FOLKFEST I VINTERUMEÅ XI XII VII INVIGNINGSHELGEN ÄR HÄR / KLÄ DIG VARMT OCH KOM! Mörker ska bli ljus. Snön ska brinna. Gator och

Läs mer

Övertorneå kommun. Barn 0 utbildning

Övertorneå kommun. Barn 0 utbildning Övertorneå kommun Barn 0 utbildning Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Övertorneå kommun Barn- och utbildningsnämnden ger, på högsta nivå och med goda resultat, utbildning till kommunens invånare

Läs mer

Språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmålstöd för förskoleförvaltningen i Malmö stad

Språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmålstöd för förskoleförvaltningen i Malmö stad Språkpolicy och genomförandeplan för språkutveckling med fokus på modersmålstöd för förskoleförvaltningen i Malmö stad Gäller tillsvidare, revideras 2017 Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning:

Läs mer

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25

Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Inför en ny regional utvecklingsstrategi, Utmaningar för Region Uppsala i ett omvärldsperspektiv, Knivsta kommun, 2016-01-25 Sammanfattning Under seminariet belystes framtagandet av en ny regional utvecklingsstrategi,

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare

Jönköpings län. In business Nätverk för kvinnliga företagare Jönköpings län Här ser du affärs- och innovationsutvecklings i Jönköpings län som drivs inom delprogrammet 1:1, Främja kvinnors företagande 2007 2009. Sammanställningen omfattar inrapporterade fram till

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2012-03-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Konsumentnämnden 2012-03-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.15 Beslutande Övriga deltagande Valter Stenberg (S), ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Erik Lidman

Läs mer

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor

Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor Beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-30 Dnr 1101863 1 (7) Regionstyrelsen Slutrapport från beredningen för kommunikations- och varumärkesfrågor 2012 Ordförandens

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

www.pwc.com/se Utvärdering av Caught by Umeå Kulturhuvudstadsåret mars 2014

www.pwc.com/se Utvärdering av Caught by Umeå Kulturhuvudstadsåret mars 2014 www.pwc.com/se Utvärdering av Caught by Umeå Kulturhuvudstadsåret mars 2014 Agenda 1. Uppdraget 2. Metod 3. Resultat av utvärderingsinsatsen 4. Diskussion lärdomar inför framtiden 2014-03-17 Caught by

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE I

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE I KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2008-07-10 Handläggare: Marie Landegård Telefon: 076-825 40 51 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 21 augusti 2008 RAPPORT OM NATIONALDAGSFIRANDE

Läs mer

Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014

Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014 Rapport över enkätundersökning av de kulturella och kreativa näringarna i Jämtland-Härjedalen, 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning s. 2 2 Inledning..s. 7 3 Informanternas könsmässiga fördelning

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION

STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION STADSATELJÉ MÄRSTA - EN DOKUMENTATION Stadsateljé Märsta - en undersökning av möjligheten att bredda verksamheten på Konsthall Märsta genom att söka upp nya platser och skapa förutsättningar för nya samarbeten.

Läs mer

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016!

Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! 1 ( 6) Ansökan om! Långsiktigt kulturstrategiskt uppdrag för Nätverkstan från och med 2016! För några år sedan väcktes tanken av tjänstemän vid Västra Götalandsregionens kultursekretariat att Nätverkstan

Läs mer

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga

godkänna rapporten av utvecklingsprocessen för Kultur för barn och unga Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (6) Datum 2014-08-27 Vår referens Hanna Sjöberg Enhetschef Kultur för barn och unga Hanna.sjoberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvecklingsprocess Kultur för barn och unga

Läs mer

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Gunghästen. Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Gunghästen Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Gunghästen Kyrkogränd 16 135 43 Tyresö Tel: 08-5782 74 36 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Slutrapport av projekt Barns väntan

Slutrapport av projekt Barns väntan Slutrapport av projekt Barns väntan Projekt Barns väntan har under 2005 arbetat med barn och ungdomar som ensamma, utan anhöriga, kommer till Sverige för att söka asyl. Västra Götalands kulturnämnd har

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

PROJEKTPLAN. 1.Projektnamn. Hörte hamn Den gröna hamnen. 2.Projektidé

PROJEKTPLAN. 1.Projektnamn. Hörte hamn Den gröna hamnen. 2.Projektidé PROJEKTPLAN 1.Projektnamn Hörte hamn Den gröna hamnen 2.Projektidé Hörte hamn är ett kulturarv som måste bevaras och utvecklas. Det är en angelägenhet för hela kommunen. Målet är att genom en kombination

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision.

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision. UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning (IC) ska arbeta aktivt för att skapa kontaktnät mellan studiekamrater, partneruniversitet och företag och därigenom främja kulturella utbyten, internationella

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Odenplans förskolor. Förskolebarns framtidstro vår utmaning

Odenplans förskolor. Förskolebarns framtidstro vår utmaning K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Odenplans förskolor Förskolebarns framtidstro vår utmaning Vi ser det som vår utmaning att vara med och forma barnens framtidstro, där den moderna barndomen i

Läs mer

Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan 2014

Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan 2014 -03-04 Vårt Skellefteå Verksamhetsberättelse för demokratiberednigens arbete 2013 och handlingsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Demokratiberedningens uppdrag... 3 3 Mål och syfte... 3 4 Aktiviteter...

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

DEMOKRATINATTA. Hur gick det?

DEMOKRATINATTA. Hur gick det? DEMOKRATINATTA Tänk dig en eftermiddag/kväll med många spännande föreläsningar, möten och workshops. Tänk dig att få ställa politikerna mot väggen och berätta om vad just DU tycker ska bli bättre i Borås.

Läs mer

MARKNADSPLAN KULTURVERKSTAN

MARKNADSPLAN KULTURVERKSTAN MARKNADSPLAN KULTURVERKSTAN Splittring är vår styrka! Karin Dahlborg, utbildningsledare Björn Kleinhenz Joel Lind Johanna Palmborg Hanna Sjögren Britta Wålstedt KV10 September 2011 Marknadskommunikation

Läs mer

En samlad vision för Karlshamns kommun

En samlad vision för Karlshamns kommun En samlad vision för Karlshamns kommun En vision är en positivt laddad uppfattning om en önskad framtid. En bra vision har två sidor. Dels ger den mening och identitet, förhoppningar, ledning och inspiration.

Läs mer

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017

Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-12-14 Vår referens Tjänsteskrivelse Hemställan från Malmö Live Konserthus AB om extra drifttillskott för 2016 och 2017 STK-2015-1456 Sammanfattning Malmö

Läs mer

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap?

Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Globala byn vilken roll kan biblioteken få i ett nytt etniskt landskap? Projektanordnare: Bibliotek, bildning och media, Kultur Skåne 232100-0255 Projektledare: Karin Ohrt och Ann Lundborg, Bibliotek,

Läs mer

SCR:s PUNKTER FÖR 2020

SCR:s PUNKTER FÖR 2020 20 PUNKTER 2020 SCR:s PUNKTER FÖR 2020 Vårt arbete med att utveckla vår bransch tar nu verklig fart. Sedan 2011 har vi tillsammans jobbat med våra framtidsfrågor och lyft fram vad vi vill göra och hur

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk Processverktyg Att skapa förändring för att höja kvaliteten Den planeringsprocess och organisation som finns inom många kommuner har sin bas i modernistiskt struktureringsideal, vilket innebär att de har

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson I samband med den arkeologiska undersökningen vid Gyllins Trädgård bedrevs utåtriktade verksamheter i form av två Arkeologiaftnar, ett antal pedagogiska

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

ny vision för åmåls kommun

ny vision för åmåls kommun ny vision för åmåls kommun Introduktion och bakgrund Vårt förslag till vision för Åmåls kommun baseras på ett gediget grundarbete. Vi har tagit del av undersökningar och rapporter, medverkat vid möten,

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen.

Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. Tre frågor till partidistrikten Stockholms län om Kultursamverkansmodellen. 1. Hur avser ert parti att driva frågan om att implementera kultursamverkansmodellen i Huvudstadsregionen, i vår gemensamma Stockholmsregion?

Läs mer

Fokus Integration. Projektet har bidragit till deltagarna känner sig mer hemma i kommunen. 806 385 kr

Fokus Integration. Projektet har bidragit till deltagarna känner sig mer hemma i kommunen. 806 385 kr Fokus Integration Projektet har bidragit till deltagarna känner sig mer hemma i kommunen. Projektägare: Hedemora Röda Kors-krets Projektledare: Gunborg Morén Kommun: Hedemora Dnr: 140 Jnr: 2013-5038 Projekttid:

Läs mer