Course leader: Dan Bergström,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Course leader: Dan Bergström,"

Transkript

1 [Updated ] Thesis topics (30p or 60p) Department of Forest Biomaterials and Technology (SBT) Course leader: Dan Bergström, No. Title Host comp. Supervisor /kontakt 1 ALG-BIOMASSA SOM SLU Francesco GÖDSELMEDEL VID ODLING AV Gentili SKOGSPLANTOR 2 HÅLLFASTHET I GROVT GRANTIMMER SCA Timber, Tunadals sågverk NN. kontakta Dan Bergström 3 Hämning av gasbildning i returfibermassa SLU Torgny Mossing 4 Tanniner som additiv till träpellets SLU Torgny Mossing 5 Varningssystem för ökad säkerhet AUTO2/SLU Carola i skogsbruket Häggström 6 Skogsmaskinförares SLU Carola kompetensprofil Häggström 7 Flödesbarhet hos biobaserade SLU Sylvia bulkmaterial för industriell Larsson hanterbarhet 8 Lignocellulosabiprodukter i kompositmaterial med gummi och plast 9 Kostnadsanalys för olika metoder att hantera rötslam producerat vid Norrmejeriers anläggning i Umeå 10 Kartläggning av problem med självuppvärmning i pelletslager hos svenska pelletsproducenter 11 Skogsentreprenörers potential och förutsättningar för utveckling och implementering av nya affärsmodeller 12 Privata skogsägares inställning till klenträdssortiment 13 Tidsstudier på Bracke C16 i krankorridorgallring av unga täta bestånd Ecorub/SLU Norrmejerier/S LU SLU FOBIA/SLU SMALLWOOD /SLU SMALLWOOD /SLU Sylvia Larsson Michael Finell Michael Finell Thomas Kronholm Dan Bergström/ Tomas Nordfjell Dan Bergström/ Tomas Nordfjell Level Start /30 15/30

2 14 Tidsdynamisk simulering och analys av leveranssystem för skogsbränslen från klena gallringar från skog till industri över tid 15 Analys av framtidens maskinsystem för skogsarbete SMALLWOOD /SLU Dan Bergström AUTO2/SLU Ola Lindroos 16 Utvärdering av Vimeks bromslänk SLU Ola Lindroos 17 Teknik och arbetsmetoder för SLU Tomas skötsel av biologisk mångfald i Nordfjell kraftledningsgator 18 Förekomst av bestånd och förutsättningar som möjliggör konkurrenskraftig avverkning med små skördare SLU Tomas Nordfjell

3 Examensarbete 30 ALG-BIOMASSA SOM GÖDSELMEDEL VID ODLING AV SKOGSPLANTOR BAKGRUND Det finns idag försök med att använda alger för rening av spillvatten, avloppsvatten samt koldioxid. I och med detta produceras en mängd alger och vid skörd av dessa alger uppstår nya frågor huruvida man kan använda denna biomassa för ytterligare ändamål. Förutom lipidproduktion och energiinnehåll finns intresse av att undersöka möjligheten att använda biomassan som gödsel vid odling av skogsplantor. Obekräftade data pekar på lovande resultat! Examensarbetet syftar till att studera hur biomassa utvunnet från alger påverkar tillväxt och näringsinnehåll hos tall och gran. Namn: Francesco Gentili Epost: Francesco.gentili@slu.se Telefonnummer:

4

5 Examensarbete 15/ Hämning av gasbildning i returfibermassa I returfibermassa, i mindre grad i färskfiber, bildas gaser i synnerhet under lagring i massatornen och än mer i samband med stopp i produktionen. I sällsynta fall har tornen också exploderat med stora konsekvenser. Vanligtvis tillsätts syntetiska biocider för att minska den bakteriella aktiviteten. Vi har i samarbete med UmU ett projekt, Biocide replacement, med syftet att ersätta syntetiska kemikalier med naturligen förekommande försvarssystem. I detta fall har vi i inledande försök utvärderat olika former av tanniner från skogsråvara för att hämma gasbildningen och resultaten av dessa är positiva. Arbetet är i huvudsak laborativt och metoder för detta finns. Arbetet kan påbörjas genast. t här är alltså att närmare beskriva effekten av tanniner på bakteriepopulationen och gasbildningen, dels kvantitativt och kvalitativt (vilka gaser) i pappersmassa. Namn: Torgny Mossing Epost: Torgny.mossing@slu.se Telefonnummer:

6 Examensarbete Tanniner som additiv till träpellets Vid tillverkningen av träpellets uppkommer åtminstone två tydliga problem. Hållfastheten i pellets. Hög hållfasthet ger mindre fragmentering och damning och autooxidation av fettsyror mm som kan leda till självantändning vid lagring. Inledande studier visar att tanniner har en positiv funktion på hållfastheten,. Tanniner är i sig antioxidativa men har än inte utvärderats i detta sammanhang. Arbetet är i huvudsak laborativt. t här är att utvärdera tanniner som additiv för att förbättra kvaliteten hos träpellets Namn: Torgny Mossing Epost: Torgny.mossing@slu.se Telefonnummer:

7 Examensarbete Varningssystem för ökad säkerhet i skogsbruket Skogsmaskiner i arbete har en säkerhetszon på upp till 90 m runt maskinen där inga människor skall vistas. Inom andra industrier brukar säkerhetszoner runt farliga maskiner eller arbetsplatser inhägnas av sensorer eller mekaniska hinder, men inom skogsbruket har man hittills klarat arbetsmiljökraven genom att använda sig av informations och varningsskyltar i kombination med regelbaserade instruktioner till skogsmaskinföraren. Något fysiskt system som fungerar i terräng som inte kan inhägnas saknas, ännu mindre ett maskinmonterat sådant saknas. Inom ramen för projektet AUTO2 undersöks hur man automatiskt ska kunna informera obehörig personal och föraren om intrång inom säkerhetsområdet (<90 m). Systemet ska därmed både bistå och avlasta maskinoperatören i säkerhetsarbetet runt maskinen. Systemet ska även komplettera nuvarande varningsskyltar som sällan finns tillgängliga där de behövs eller är läsliga utanför maskinens säkerhetszon. På så sätt ska varningssystemet bidra till en ökad medvetenhet hos obehöriga att de gör intrång i ett säkerhetsområde. Att designa och utvärdera ett människa-maskin-gränssnitt för ökad säkerhet i och kring skogsmaskiner. Projektet kan komma att delas in i två olika delprojekt som kan vara två olika separata exjobb: 1) uppmärksamma obehöriga om skaderisken 2) uppmärksamma föraren att obehörig närmar sig, samt underlätta identifiering av den obehöriges position. Namn: Carola Häggström Epost: carola.haggstrom@slu.se Telefonnummer:

8 Examensarbete Skogsmaskinförares kompetensprofil Skogsentreprenörer och bolag upplever idag en brist på kompetent arbetskraft som kan köra skogsmaskiner. Att ta in och lära upp en helt ny förare kan bli kostsamt för en företagare då det kan ta flera år innan föraren bidrar positivt till företagets ekonomi. KY-utbildningarna är få, och kompetensen hos elever som kommer från naturbruksgymnasium med inriktning på skog ifrågasätts ständigt. Det får inte heller glömmas bort att skolverkets mål för en utbildning kan skilja sig markant jämtemot branschens krav med avseende på flera olika kompetenser och kompetenskrav. För att kunna utbilda fler, samt rikta utbildningar och tester mot de krav som branschen har på skogsmaskinförare behövs en gemensam syn på vilka kompetenser som yrket kräver. Att dokumentera och prioritera skogsbranschens kompetenskrav på skogsmaskinförare. Namn: Carola Häggström Epost: Telefonnummer:

9 Examensarbete Flödesbarhet hos biobaserade bulkmaterial för industriell hanterbarhet Biobaserade råvaror har generellt mycket besvärliga bulkegenskaper. Konkreta problem som ofta uppstår vid inmatning i industriella processer är valvning och stopp i silos och matningsutrustning. I förhållande till omfattningen av dessa problem är metodutveckling och betalning för förbättrade matnings- och hanteringsegenskaper hos t.ex. olika flissortiment ett underutvecklat område. En viktig orsak till detta är att metoder för analys av flödesbarhet hos elastiska bulkmaterial med platta och/eller icke-sfäriska partiklar saknats. Vid Biomassateknologiskt centrum (BTC) finns ny utrustning för analys av silotömningsegenskaper hos partikulär biomassa i form av en reglerbar testsilo och med hjälp av denna ges unika möjligheter att analysera flödesbarhet hos olika flissortiment. Att bestämma effekten av olika flisningsmetoder och resulterande partikelstorleks- och/eller formförhållanden på den erhållna flisens bulkflödesegenskaper. Utifrån detta kan rekommendationer ges så att flisning optimeras utifrån goda matnings- och flödesegenskaper. Namn: Sylvia Larsson Epost: sylvia.larsson@slu.se Telefonnummer:

10 Examensarbete Lignocellulosabiprodukter i kompositmaterial med gummi och plast Biprodukter av lignocellulosa från skogs- och jordbruk är intressanta som komponenter i kompositmaterial av flertalet anledningar, t.ex. pris, densitet, armeringsförmåga, etc. Hur ingående komponenter skall kombineras beror på vilka egenskaper som eftersträvas, men också på produktens betalförmåga. Det föreslagna projektet genomförs inom ett samarbete mellan Biomassateknologiskt centrum (BTC) och företaget Ecorub i avsikt att undersöka mekaniska egenskaper samt prisbilden för olika blandningar av skogsbiprodukter, gummi, och plast med avsikt att ta fram en tänkbar kommersiell produkt. Namn: Sylvia Larsson Epost: sylvia.larsson@slu.se Telefonnummer:

11 Examensarbete 15 Kostnadsanalys för olika metoder att hantera rötslam producerat vid Norrmejeriers anläggning i Umeå Norrmejerier producerar omkring ton rötslam årligen från sin biogasprocess. Slammet är ett bra gödningsmedel då det innehåller höga halter av fosfor, kväve och mineraler och låga halter av toxiska ämnen, tungmetaller och organiska ämnen. Skärpta miljökrav har dock gjort att det för närvarande är ett problem att bli av med slammet. t med detta arbete är att göra en kostnadsberäkning och känslighetsanalys för några olika möjligheter att förädla slammet till en produkt, gödningsmedel och jämföra detta mot kostnaderna för hur man nu gör sig av med slammet. De alternativ vi undersöker är att kompostera slammet tillsammans med bark eller att torka slammet tillsammans med bark i en höghastighetscyklon. Namn: Michael Finell Epost: michael.finell@slu.se Telefonnummer:

12 Examensarbete 30 Kartläggning av problem med självuppvärmning i pelletslager hos svenska pelletsproducenter I Sverige tillverkas det ca 1,9 miljoner ton pellets årligen av omkring 60 pelletsproducerande företag. Som råvara för pelletstillverkningen används i huvudsak sågspån av tall och gran från sågindustrin. Många företag lagrar stora mängder pellets innan förpackning och/eller transport till slutkund. Ett problem som ibland uppstår vid lagring av pellets är självuppvärmning. Självuppvärmning eller varmgång i pelletslager har i flera fall lett till omfattande bränder med stora ekonomiska förluster som följd. t med detta arbete är att göra en kartläggning hos de största svenska pelletsproducenterna (ca 20 st) med avseende på problem med själuppvärmning i pelletslager. Studien görs genom utskick av en enkät i kombination med kompletterande telefonintervju. Med denna undersökning hoppas vi få svar på hur omfattande problemet är och om det finns en koppling till råvaruegenskaper, process, lagringsförhållanden, årstid, m.m. Namn: Michael Finell Epost/ michael.finell@slu.se Telefonnummer/Phone:

13 Examensarbete 15/30 Skogsentreprenörers potential och förutsättningar för utveckling och implementering av nya affärsmodeller FOBIA är ett EU-finansierat projekt med deltagare från Sverige, Finland, Irland och Skottland med syfte att förbättra skogsentreprenörers konkurrenskraft genom att ta fram verktyg och kunskap som kan leda till nya innovativa affärsmodeller, öka produktiviteten, samt stärka entreprenören i rollen som företagsledare. Hittills har vi inom projektet kartlagt och analyserat entreprenörernas nuvarande affärsmodeller och lönsamhet, och under året ska vi ta fram ett ramverk för hur innovativa affärsmodeller kan utvecklas och implementeras inom branschen. Inom ramen för detta arbete kan vi erbjuda Dig möjligheten att bidra till projektet genom ett examensarbete. t med ditt examensarbete blir att kartlägga och analysera skogsentreprenörers potential och förutsättningar att utveckla nya affärsmodeller. Du har goda möjligheter att i samråd med projektledaren påverka studiens frågeställningar inom området, men exempel på frågor som kan ingå i arbetet är: Hur arbetar entreprenörerna med affärsutveckling idag? Hur ser rollfördelningen ut mellan kundföretagen och entreprenörerna? Vilka hinder för utveckling och innovation går det att identifiera? Vilka faktorer driver utvecklingen? Vilka drivkrafter har entreprenören att utveckla verksamheten? Vi ser att denna studie kommer att tillämpa en kvalitativ metod där materialinsamling görs genom intervjuer med t.ex. branschexperter, de större kunderna av entreprenadtjänster och enskilda skogsentreprenörer. Studien kan antingen avgränsas till Sverige, eller inkludera ett eller flera av projektets övriga partnerländer för jämförande syften. För att dina resultat ska kunna ingå i FOBIA-projektets slutrapport bör examensarbetet planeras så att rapporten kan presenteras senast i januari Namn: Thomas Kronholm E-post: thomas.kronholm@slu.se Telefonnummer:

14 Examensarbete Analys av framtidens maskinsystem för skogsarbete Det sker en snabb och omfattande förändring i förutsättningarna för hur skogsbruk kan, får och behöver utföras. Nya produkter kan innebära nya råvaror, nya lagar och regler kring hänsyn kan innebära nya restriktioner och teknikutvecklingen erbjuder nya arbetssätt. Utmaningen är att hitta är att veta vilket utvecklingsspår som är värt att satsas på. Exempel på relevanta frågor är 1) Hur och när är automation lönsamt? 2) Är det lönsamt att sortera sortiment i skogen om det skall tas ut nya råvaror? 3) Hur kommer kortare vinterperioder påverka skogsbruket? t med arbetet är att ta fram ramar för hur skogsarbete kommer att utföras i Sverige i framtiden, baserat på förväntad utveckling inom teknik, it, skogsbaserade produkter, klimat och regelverk. Inriktningen är relativt fri, beroende på vad studenten/studenterna är intresserade av. Lämpliga metoder är modellering/simulering av både existerande och förväntade möjliga maskins- och/eller produktionssystem. Exempel på liknande tidigare arbeten är: Pålsson, H Potential för drivning och vägtransport av rundvirke med drivare, enhetslastbärare och terminalsortering. Arbetsrapport 18, Inst f skogens biomaterial och teknologi, SLU. Nilsson, B Costs, CO 2-emissions and energy balance for applying Nordic methods of forest biomass utilization in British Columbia. Arbetsrapport 249, Inst f skoglig resurshushållning, SLU. Namn: Ola Lindroos, Mikael Lundbäck Epost: ola.lindroos@slu.se Telefonnummer:

Slamproduktifiering utveckling av ett koncept för uppgradering av rötslam till en kommersiell produkt (SLURP)

Slamproduktifiering utveckling av ett koncept för uppgradering av rötslam till en kommersiell produkt (SLURP) Slamproduktifiering utveckling av ett koncept för uppgradering av rötslam till en kommersiell produkt (SLURP) Michael Finell, skogens biomaterial och teknologi, Umeå 2017-01-25 michael.finell@slu.se ;

Läs mer

PELS Pelletsutveckling för att möta kommande produkt-, säkerhets- och emissionskrav

PELS Pelletsutveckling för att möta kommande produkt-, säkerhets- och emissionskrav PELS Pelletsutveckling för att möta kommande produkt-, säkerhets- och emissionskrav Pelletsförbundets årsmöte & konferens 2017 Michael Finell, skogens biomaterial och teknologi, SLU, Umeå Projektets övergripande

Läs mer

Teknik- och metodutveckling för skogsbränsle - en teknikfördjupning inom Skog, Klimat och Miljö (SKM)

Teknik- och metodutveckling för skogsbränsle - en teknikfördjupning inom Skog, Klimat och Miljö (SKM) Teknik- och metodutveckling för skogsbränsle - en teknikfördjupning inom Skog, Klimat och Miljö (SKM) Dan Bergström, Tekn. D. dan.bergstrom@slu.se Programkonferens: Bränsleprogrammet tillförsel Målet med

Läs mer

Att skriva M+M (Material och Metoder) i en vetenskaplig rapport. Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan

Att skriva M+M (Material och Metoder) i en vetenskaplig rapport. Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan Att skriva M+M (Material och Metoder) i en vetenskaplig rapport Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan 2017-12-19 Varför är det viktigt att en Skogsmästare kan skriva vetenskapligt? 1. För det är

Läs mer

Stående virkesförråd i Sverige

Stående virkesförråd i Sverige Stående virkesförråd i Sverige 2,26 Miljarder m 3 3,24 Miljarder m 3 År 1980 År 2010 Ökning med 43% på 30 år. Inte illa! 30 Hela Europa Stående virkesförråd (Miljarder m3) 25 20 15 10 5 I Sverige var ökningen

Läs mer

Tillgång och tillgänglighet vid olika tidsperspektiv

Tillgång och tillgänglighet vid olika tidsperspektiv Svensk skogshushållning Förråd i Sverige (1 6 m 3 sk) Hur mycket är 31 miljoner m 3 sk (stamved)? Biomassa från skogen: Tillgång och tillgänglighet vid olika tidsperspektiv Urban Bergsten 5 4 3 2 1 99

Läs mer

Biobränslen från skogen

Biobränslen från skogen Biobränslen från skogen Biobränsle gör din skog ännu mer värdefull Efterfrågan på biobränsle från skogen, skogsbränsle, ökar kraftigt tack vare det intensiva, globala klimatarbetet. För dig som skogsägare

Läs mer

Pelletsplattformen 2007-2010 (2011)

Pelletsplattformen 2007-2010 (2011) Pelletsplattformen 2007-2010 (2011) Michael Finell, Torbjörn Lestander, Robert Samuelsson & Mehrdad Arshadi SLU Biomassateknologi & Kemi, Umeå Vad vill vi uppnå? En så kostnads- och materialeffektiv process

Läs mer

Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja

Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja Bioenergiseminarium Linnéuniversitet svante.soderholm@energimyndigheten.se Världens energi är till 80 % fossil. Det mesta måste bort. Har vi råd att

Läs mer

I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande:

I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande: I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande: Rubrik Kriterie Uttag av traditionella skogsprodukter 8.2a Sågtimmer

Läs mer

Självuppvärmning. Med vår kompetensbredd och unika expertis skapar vi nytta för många

Självuppvärmning. Med vår kompetensbredd och unika expertis skapar vi nytta för många Anders Lönnermark, RISE Självuppvärmning Anders Lönnermark 19 September 2018 Research Institutes of Sweden Safety and Transport Safety/Fire Research Med vår kompetensbredd och unika expertis skapar vi

Läs mer

Pelletplattformen II,

Pelletplattformen II, Bättre totalekonomi för pelletstillverkningen Pelletplattformen II, 2013-2016 Michael Finell, Robert Samuelsson & Mehrdad Arshadi SLU, Institutionen för Skogens Biomaterial och Teknologi, Umeå Pelletsförbundets

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS

JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS Aija Voitkane Civilekonom, doktorand Entreprenörskap & Innovation Luleå tekniska universitet aija.voitkane@ltu.se Jeaneth Johansson Ek Dr., Professor Entreprenörskap &

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie 8.2 2016-06-01 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 545 2003 Så här kan ett hygge med hänsynsytor se ut. Kantzoner är sparade mot myr och vattendrag. Skog har lämnats uppe på den produktiva hällmarken. Fristående trädgrupper

Läs mer

Lars Göran Harrysson

Lars Göran Harrysson Lars Göran Harrysson Till största delen av yrkeslivet arbetat med bioenergi med koppling till skog och sågverk. Skogsägare Djur och natur är ett stort intresse Inför det nya året! Hur började det? Vad

Läs mer

ARCTIC BOREAL CLIMATE DEVELOPMENT

ARCTIC BOREAL CLIMATE DEVELOPMENT PA1 1 (9) Utvärdering ARCTIC BOREAL CLIMATE DEVELOPMENT Rötslam Kommuner Industriavfall Org. Material CO 2 Kolsänka SÄNKKREDITE R Biogas anläggning BIONÄRIN G Tillväxt i skog Handel med sänkkredite r INFORMATIO

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2016-02- 19 REMISSYTTRANDE M2015/04155/Mm Till Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över Europeiska kommissionens förslag COM(2015)614/2

Läs mer

Vass till biogas är det lönsamt?

Vass till biogas är det lönsamt? Vass till biogas är det lönsamt? Biogasproduktion av vass i Kalmar län en samhällsekonomisk studie Eva Blidberg, Industriell ekologi, KTH 2013-02-07 Systemanalys - KTH Resultat Positiv energibalans -Energiinsatsen

Läs mer

Logistik och Bränslekvalitét Disposition

Logistik och Bränslekvalitét Disposition Logistik och Bränslekvalitét Disposition Pågående aktiviteter forest power Vad innehåller GROT Nackdelar med lagrad brun GROT Mätning och ersättning av GROT Skogsbränslen av rätt kvalitét för ökad effektivitet

Läs mer

Industry Trend Monitor. Februari 2018

Industry Trend Monitor. Februari 2018 Industry Trend Monitor Februari 208 Industry Trend Monitor syftar till att kartlägga och skapa en bild över det svenska industrisamhället. Vilka trender och utmaningar står svensk industri inför? Hur ser

Läs mer

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Leveransvirke Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall och Gran För att i rådande situation förenkla och effektivisera hanteringen

Läs mer

Skogen Nyckeln,ll e- framgångsrikt klimat och energiarbete. BioFuel Region 10 år Umeå Magnus Ma5sons Projektledare Forest Refine

Skogen Nyckeln,ll e- framgångsrikt klimat och energiarbete. BioFuel Region 10 år Umeå Magnus Ma5sons Projektledare Forest Refine Skogen Nyckeln,ll e- framgångsrikt klimat och energiarbete BioFuel Region 10 år Umeå Magnus Ma5sons Projektledare Forest Refine Biomass for energy poten0al from forest and by products from forest industry

Läs mer

Förädlat bränsle ger bättre egenskaper i förbränning och logistik

Förädlat bränsle ger bättre egenskaper i förbränning och logistik Förädlat bränsle ger bättre egenskaper i förbränning och logistik Håkan Örberg Biomassateknologi och kemi Sveriges Lantbruksuniversitet Hakan.orberg@btk.slu.se Generella egenskaper hos biomassa Högt vatteninnehåll

Läs mer

Inblandning av lignin från SEKAB i pellets vid Bioenergi i Luleå AB

Inblandning av lignin från SEKAB i pellets vid Bioenergi i Luleå AB Inblandning av lignin från SEKAB i pellets vid Bioenergi i Luleå AB Robert Samuelsson Mehrdad Arshadi Torbjörn Lestander Michael Finell Pelletsplattformen BTK-Rapport 2011:3 SLU Biomassateknologi och Kemi

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC-standardens kriterie 8.2

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC-standardens kriterie 8.2 SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC-standardens kriterie 8.2 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande:

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Water Profile för den svenska skogsindustrin

Water Profile för den svenska skogsindustrin Water Profile för den svenska skogsindustrin 10 litres of water for 1 sheet of A4-paper Vattnets kretslopp Water Profile IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Skogsindustrierna utfört studien Water

Läs mer

Biogas i Sundsvall Bräcke

Biogas i Sundsvall Bräcke Biogaskombinat MittSverige Vatten AB. Biogas i Sundsvall Bräcke Ragunda Ånge Timrå MittSverige Vatten AB Folke Nyström Utvecklingschef för avlopp Sundsvall Nordanstig Vattentjänster i Sundsvall, Timrå

Läs mer

Bert Jonsson. Presentation. Anställd i VA-Ingenjörerna AB sedan 1990. Arbetat med kommunal avloppsvattenrening under 40 år

Bert Jonsson. Presentation. Anställd i VA-Ingenjörerna AB sedan 1990. Arbetat med kommunal avloppsvattenrening under 40 år Slamdisponeringens styrning av metodvalet Presentation Bert Jonsson Anställd i VA-Ingenjörerna AB sedan 1990 Arbetat med kommunal avloppsvattenrening under 40 år Arbetsfält från norra till södra Sverige

Läs mer

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Sveriges klimatmål Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Skörd av trädbiomassa från marginalmarker

Skörd av trädbiomassa från marginalmarker Skörd av trädbiomassa från marginalmarker Raul Fernandez-Lacruz, MSc. & PhD student Raul.Fernandez@slu.se Slutkonferens för Skog, Klimat och Miljö (SKM), 26 november 2014, Umeå Huvudmål delprojekt 4: Teknik-

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna

Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna 1 Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna 1. Hantera information Avses vanligtvis att vara förtrogen med den information och de regler som gäller inom områden som djurhållning, park, utearbete

Läs mer

Energigaserna har en viktig roll i omställningen. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Fredagen den 21 mars, 2104

Energigaserna har en viktig roll i omställningen. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Fredagen den 21 mars, 2104 Energigaserna har en viktig roll i omställningen Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Fredagen den 21 mars, 2104 Grön gas 2050 - en vision om energigasernas bidrag till Sveriges klimatmål, omställning

Läs mer

Eget värdefullt sortiment

Eget värdefullt sortiment GROT är idag ett etablerat bränslesortiment. Framför allt erfarenheter och prisutveckling men även teknik och metodutveckling har gjort GROT till ett lönsamt sortiment för skogsägaren. Eget värdefullt

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

SAP Application Management på SCA

SAP Application Management på SCA SAP Application Management på SCA En förändringsresa Stig Ekström, SCA IT Stark och integrerad värdekedja Europas största privata skogsägare Sågverksrörelse i världsklass Investering i världens största

Läs mer

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik

VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar. *Forskningsagenda och utlysningar. *Nyckelproblem i ekologisk produktion. *Samverkan forskning-praktik VÄLKOMNA! *Motiv till särskilda ekosatsningar *Forskningsagenda och utlysningar *Nyckelproblem i ekologisk produktion *Samverkan forskning-praktik Medverkande: Elin Röös, Eva Salomon, Anna Wallenbeck,

Läs mer

Vilken klimatnytta gör svensk skog och hur man hävda att den inte gör det?

Vilken klimatnytta gör svensk skog och hur man hävda att den inte gör det? Vilken klimatnytta gör svensk skog och hur man hävda att den inte gör det? Föredrag vid seminariet Ska Bryssel bestämma till vad och hur vår biomassa får användas??, Sundsvall, 8 maj 2014, anordnat av

Läs mer

BioDRI: Skogen möter stålet

BioDRI: Skogen möter stålet BioDRI: Skogen möter stålet Förgasa biomassa. Använd gasen för att göra järn (DRI) Processkedja i stort, projektstruktur, parter WP1: Försörjning: hur får vi fram biomassan WP2: Förgasningsprocess, Pilotförsök

Läs mer

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Leveransvirke Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall och Gran För att i rådande situation förenkla och effektivisera hanteringen

Läs mer

SKÖRDARAGGREGAT SKOGSTEKNOLOGISK TOTALKOMPETENS

SKÖRDARAGGREGAT SKOGSTEKNOLOGISK TOTALKOMPETENS SKÖRDARAGGREGAT SKGSTEKNLGISK TTALKMPETENS 1 SKÖRDARAGGREGAT 16RH 16RHS 18RH 18RHS SKÖRDAR TEKNLGISK AUKTRITET ÖVERLÄGSEN SLITSTYRKA CH UTRUSTNING Keslas långa erfarenhet av skogsteknologi har gett företaget

Läs mer

Lägesrapport - Pelletsutveckling för att möta kommande produkt-, säkerhets- och emissionskrav

Lägesrapport - Pelletsutveckling för att möta kommande produkt-, säkerhets- och emissionskrav 1 (5) Projektnummer P42002-1 Projektledare Michael Finell Projekttitel: Pelletsutveckling för att möta kommande produkt-, säkerhets-, och emissionskrav Lägesrapport - Pelletsutveckling för att möta kommande

Läs mer

Förslag/uppslag till examensarbeten

Förslag/uppslag till examensarbeten Datum 2016-02-02 1(9) Förslag/uppslag till examensarbeten Förslagen utvecklas vid behov i samråd med det distrikt där examensarbetet kommer att utföras. Gudrunhyggen och vilt Den goda fodertillgången som

Läs mer

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista BL1302 Leveransvirke SCA SKOG Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28-

Läs mer

WP2 INVERKAN AV PELLETSKVALITET OCH LAGRINGSADDITIV PÅ FÖRBRÄNNING

WP2 INVERKAN AV PELLETSKVALITET OCH LAGRINGSADDITIV PÅ FÖRBRÄNNING WP2 INVERKAN AV PELLETSKVALITET OCH LAGRINGSADDITIV PÅ FÖRBRÄNNING PETER SUNDBERG, SWECO PELS Workshop Älvdalen 18-19 september Syfte 2 Att undersöka vilken inverkan tillåtna variationer för densitet och

Läs mer

Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK

Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK Hydraulisk verkningsgrad SKOGFORSK Kran som bara bär lasten Energisnål kran Elektrohydrauliska aktuatorer Autonom avverkning Läckagefritt system Slangar med små förluster

Läs mer

< Online dubbelspektroskopisk mätning av tvättförluster> Projektperiod: <2015-01-01 till 2015-04-30>

< Online dubbelspektroskopisk mätning av tvättförluster> Projektperiod: <2015-01-01 till 2015-04-30> PROJEKTBESKRIVNING Processindustriell IT och Automation hösten 2014 Projektakronym Projektnamn < Online dubbelspektroskopisk mätning av tvättförluster> Projektfakta Sökt belopp från VINNOVA:

Läs mer

Agenda Bioraffinaderi / Grön Agenda

Agenda Bioraffinaderi / Grön Agenda Agenda Bioraffinaderi / Grön Agenda Samverkan för ett branschöverskridande bioraffinaderi-koncept Projektledning: Lunds Universitet, Bioteknik och SP Energiteknik, Göteborg. Övriga medverkande: Bioraffinaderi-konceptet

Läs mer

Biobränslen När blir pinnarna i skogen av betydelse? 28 november 2017

Biobränslen När blir pinnarna i skogen av betydelse? 28 november 2017 Biobränslen När blir pinnarna i skogen av betydelse? 28 november 2017 1 VAD TROR DU KOMMER ENERGI FRÅN SKOGEN KUNNA UTGÖRA SÅ MYCKET SOM 30% AV LANDETS ENERGI-ANVÄNDNING REDAN 2025? Pinnarna i skogen är

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv

Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv Roger Johansson Biobränslekoordinator, Sveaskog Panndagarna 9 10 feb 2011 Innehåll Kort om Sveaskog Marknadssituation biobränsle Sverige Utblick

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Virkesprislista Leveransvirke kust Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar Toppdiam (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24-

Läs mer

ESSprogrammet - effektivare skogsbränslesystem. Mia Iwarsson Wide, Skogforsk

ESSprogrammet - effektivare skogsbränslesystem. Mia Iwarsson Wide, Skogforsk ESSprogrammet - effektivare skogsbränslesystem Mia Iwarsson Wide, Skogforsk Allmänt om ESS Omfattning och avgränsning Samverkansprogram energi- och skogssektorerna 2011-2015 Total budget 73 miljoner under

Läs mer

Den växande bioekonomin hur ser den ut? Om bioekonomi och branschens möjligheter. Vad krävs av politiker och beslutsfattare?

Den växande bioekonomin hur ser den ut? Om bioekonomi och branschens möjligheter. Vad krävs av politiker och beslutsfattare? Den växande bioekonomin hur ser den ut? Om bioekonomi och branschens möjligheter. Vad krävs av politiker och beslutsfattare? Magnus.berg@skogsindustrierna.se @MagnusBerg4 Cirkulär, biobaserad ekonomi Innovation

Läs mer

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter?

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Daniella Johansson Bioenergidagen 29 nov, 2017 Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder Hållbara kretslopp mellan stad och land Nära mat, Luleå 2012-09-24 26 januari 2016 Janne Linder Varför jordbruk? Varför jordbruk? Producera mat, foder, energi mm Positiva bieffekter: öppet landskap, biologisk

Läs mer

Hur reningsverket fungerar

Hur reningsverket fungerar Kommunalt avlopp Det vatten du använder hemma, exempelvis när du duschar eller spolar på toaletten, släpps ut i ett gemensamt avloppssystem där det sen leds vidare till reningsverket. Hit leds även processvatten

Läs mer

En utlokaliserad energiproduktion

En utlokaliserad energiproduktion 1 En utlokaliserad energiproduktion Småskaliga lokala lösningar för framtiden Ulf-Peter Granö 2011 2 En utlokaliserad energiproduktion Småskaliga lokala lösningar för framtiden Ulf-Peter Granö Karleby/Kokkola

Läs mer

Ren och förmånlig energi nu och i framtiden. UPM skog

Ren och förmånlig energi nu och i framtiden. UPM skog UPM skogsenergi Ren och förmånlig energi nu och i framtiden UPM skog BIObränsler VÄXER I SKOGEN Skogsenergin är förnybar FINLANDS MÅL År 2020 ÄR ATT ANDELEN FÖRNYBAR ENERGI ÄR 38% I EU:s klimat- och energistrategi

Läs mer

Energieffektiv användning av skogsmaskiner - spara bränsle, pengar och miljö

Energieffektiv användning av skogsmaskiner - spara bränsle, pengar och miljö Energieffektiv användning av skogsmaskiner - spara bränsle, pengar och miljö Spara bränsle, pengar och miljö Markägare och entreprenör Att spara bränsle vid användning av dieseldrivna arbetsmaskiner genom

Läs mer

Bioenergikombinat Status och Framtid

Bioenergikombinat Status och Framtid Bioenergikombinat Status och Framtid Bränsle Kraftvärmeverk Material/ Energi Ny anläggning Råvara Ny produkt Andra produkter / Biprodukter Ingrid Nohlgren El Värme Värme- och Kraftkonferensen 2010-11-10

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie 8.2 2018-05-01 FSC kriterie 8:2 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens

Läs mer

LifeELMIAS och klimatet. Ola Runfors, Skogsstyrelsen

LifeELMIAS och klimatet. Ola Runfors, Skogsstyrelsen LifeELMIAS och klimatet Ola Runfors, Skogsstyrelsen Klimatproblematiken Växthuseffekten In: Kortvågig strålning (ljus) Växthusgaser (koldioxid, metan, lustgas, vattenånga) Ut: Långvågig värmestrålning

Läs mer

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009

Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Hållbara inköp av fordon, Härnösand 2 december 2009 Genom hållbara inköp läggs grunden för hållbara transporter. När du och din organisation köper in eller leasar bilar och drivmedel kan organisationen

Läs mer

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Bo Karlsson, Skogforsk Till stor del baserat på material från Göran Örlander, Södra Jordbrukets roll som klimatförvaltare Biomassaproduktionsom exempel på samspel

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

IVA 12th November 2013

IVA 12th November 2013 IVA 12th November 2013 En Private Equity investerare syn på investeringsmöjligheterna inom Nordisk miljöteknik - låg aktivitet inom Skogsindustrisegmentet?! - Dag Broman ALDER Kungsgatan 30 SE-111 35 Stockholm

Läs mer

Bioekonomi, Skåne län. 14 juni 2016 WSP Charlotte Hauksson & Karin Carlsson

Bioekonomi, Skåne län. 14 juni 2016 WSP Charlotte Hauksson & Karin Carlsson Bioekonomi, Skåne län 14 juni 2016 WSP Charlotte Hauksson & Karin Carlsson Tre nivåer- med koppling till Region Skånes definition av bioekonomi 1. Företag som producerar en produkt med biobaserad insatsvara

Läs mer

Välkommen till Kristianstad The Biogas City

Välkommen till Kristianstad The Biogas City Välkommen till Kristianstad The Biogas City Där vi samarbetar för att skapa en mer lönsam biogasbransch VD Krinova Incubator & Science Park Foto Biosfärkontoret Sven-Erik Magnusson Välkommen till Kristianstad

Läs mer

Greenchem. Speciality Chemicals from Renewable Resources. Hållbar produktion och bioteknik

Greenchem. Speciality Chemicals from Renewable Resources. Hållbar produktion och bioteknik Greenchem Speciality Chemicals from Renewable Resources Hållbar produktion och bioteknik Paradigmskifte för svensk kemiindustri? Det finns många skäl, såväl miljömässiga som ekonomiska, till att intresset

Läs mer

VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018

VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018 VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018 2017 i sammanfattning Ett starkt resultat Hållbarhetsarbete som gör skillnad Investeringar i ökad konkurrenskraft Produktionsrekord

Läs mer

Ökat nyttjande av skoglig biomassa Är det bra för klimatet?

Ökat nyttjande av skoglig biomassa Är det bra för klimatet? Ökat nyttjande av skoglig biomassa Är det bra för klimatet? Föredrag vid seminariet Skogen Nyckeln till ett framgångsrikt klimat och energiarbete, Piteå, 12 nov 2013, anordnat av Sveaskog och Biofuel Region

Läs mer

Att skriva Diskussionen i en vetenskaplig rapport. Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan

Att skriva Diskussionen i en vetenskaplig rapport. Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan Att skriva Diskussionen i en vetenskaplig rapport Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan 2018-05-21 Varför är det viktigt att en Skogsmästare kan skriva vetenskapligt? 1. För det är ett examinationsmål

Läs mer

Contortan i SCAs skogsbruk

Contortan i SCAs skogsbruk Contortan i SCAs skogsbruk Varför? Hur? - Resultat? Umeå 13/2 2009 Per Persson 2009-02-18 Varför nya trädslag? Få svenska alternativ Bättre bör finnas? jfr jordbruket! Önskvärda egenskaper God härdighet

Läs mer

Optimering av spånmalning vid SCA BioNorr AB i Härnösand

Optimering av spånmalning vid SCA BioNorr AB i Härnösand Optimering av spånmalning vid SCA BioNorr AB i Härnösand Michael Finell, Torbjörn Lestander, Robert Samuelsson och Mehrdad Arshadi Pelletsplattformen BTK-Rapport 2010:1 SLU Biomassateknologi & Kemi, Umeå

Läs mer

Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster

Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster 2 3 Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster renar avloppsvattnet för de 1,2 miljoner invånarna i Helsingforsregionen

Läs mer

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL

LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI EN MODELL Varför är det viktigt att upprätta en LOKAL HANDLINGSPLAN FÖR BIOENERGI? Bioenergi är den dominerande formen av förnybar energi inom EU och står för ungefär

Läs mer

Att skriva Inledningen i en vetenskaplig rapport. Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan

Att skriva Inledningen i en vetenskaplig rapport. Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan Att skriva Inledningen i en vetenskaplig rapport Back Tomas Ersson, SkogDr Skogsmästarskolan 2018-05-17 Varför är det viktigt att en Skogsmästare kan skriva vetenskapligt? 1. För det är ett examinationsmål

Läs mer

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Avverkningsuppdrag Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub Toppdiam 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28- 30-32- 34- Klass

Läs mer

Bioekonomi och biobaserad ekonomi

Bioekonomi och biobaserad ekonomi Bioekonomi och biobaserad ekonomi Vad står begreppen för och vilka möjligheter har Sverige med sin biomassa från jord- och skogsbruk? 2016-02-05, KSLA Räddaren i nöden Louise Staffas Vår vision är det

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Bilaga 1 SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Slutrapport upprättad av Agneta Ingvarsson och Marie Johansson 2010-08-31 FÖRORD Träutbildningar

Läs mer

Varför askåterföring till skog? VÄRMEKS årsmöte 23 januari 2014 Stefan Anderson Skogsstyrelsen

Varför askåterföring till skog? VÄRMEKS årsmöte 23 januari 2014 Stefan Anderson Skogsstyrelsen Varför askåterföring till skog? VÄRMEKS årsmöte 23 januari 214 Stefan Anderson Skogsstyrelsen 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 Intresset för bioenergi är stort Anmäld areal, ha 35 3 25 32 %

Läs mer

Simulator för optimering av miljö- och. Volvo Construction Equipment

Simulator för optimering av miljö- och. Volvo Construction Equipment Simulator för optimering av miljö- och kostnadseffektivitet Problemställning Bakgrund Anläggningsmaskiner och lastbilar används i en mängd olika applikationer över hela världen. Miljöpåverkan och kostnader

Läs mer

BRÄNSLEMARKNADS- UTREDNINGAR

BRÄNSLEMARKNADS- UTREDNINGAR BRÄNSLEMARKNADS- UTREDNINGAR Biobränslemarknaden Avfallsbränslemarknaden Returträflis- och utsorterade avfallsbränslen Biobränslemarknaden Profus utredning om biobränslemarknaden redovisar marknadspriser,

Läs mer

Biobränslehantering från ris till flis

Biobränslehantering från ris till flis Biobränslehantering från ris till flis Var och när skogsbränsle kan tas ut Innan biobränsle bestående av hela träd eller grenar och toppar tas ut är det viktigt att bedöma om uttaget överhuvudtaget är

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa.

Verksamhetsidé. SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Jorden som resurs, SLU:s bidrag Jordbruks- och trädgårdskonferens 2010. Lisa Sennerby Forsse, SLU. 4 mars 2010 Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning

Läs mer

Forskning, innovationer och nya affärer

Forskning, innovationer och nya affärer Forskning, innovationer och nya affärer Pär-Johan Lööf, Lantmännen R&D Innehåll Lantmännen Förväntningar på en svensk livsmedelsstrategi Lantmännens R&D-verksamhet Intressen FoodNexus (KIC) Från idé till

Läs mer

INTRODUKTION TILL INDUSTRIN

INTRODUKTION TILL INDUSTRIN Utbildningsmaterial - ELEV INTRODUKTION TILL INDUSTRIN Framtaget av IUC - Industrinatten Vilket är ditt framtida yrke? Du kanske inte vet exakt vad du vill arbeta med i framtiden och när någon säger industri

Läs mer

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer