Dagordning. informerar på. , förslag tilll detaljplan. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (11) Protokoll från delegationsmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagordning. informerar på. , förslag tilll detaljplan. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (11) Protokoll från delegationsmöte"

Transkript

1 Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (11) Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden och bygglovsärenden, naturvårdsärenden Närvarande: Anders Bodin (ordf), Birgitta Bremer, John Chrispinsson (fr. o.m 3), Fredrik vonn Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Winston Håkanson, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson (t.o.m. 5),, Magnus Olausson, Margareta Olofsson, Inga Varg (fr.o.m. 3), Iréne Vestman, Hanna Zetterlund,, Henrik Nerlund, sekreterare, Monicaa Hector, handläggare, Cecilia Skog, handläggare och protokollförare. Vid sammanträdet närvarade även: Martin Styring samt Per-Olof Svensson, stadsbyggnadskontoret.. Tidpunkt: , kl Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3DD 1. Dagordning Upptogs punkten Sekreteraren informerar på föredragningslistan. 2. Sköndal 1:1, Thorsten Lewenstams väg/sköndalsvägen,, förslag tilll detaljplan (SR ) Genom remiss hade stadsbyggna adskontoret t begärt Skönhetsrådets yttrande över Sköndal 1:1, Thorsten Lewenstams väg/sköndalsvägen, förslag till detaljplan. Martin Styring, stadsbyggnadskontoret, redogjordee för ärendet.

2 Sida 2 (11) (forts 2) Under sammanträdet diskuteradee rådet Stiftelsen Stora Sköndals försäljning av marken och dess fortsatta närvaro i området. Stiftelsens stora markägande och dess höga förståelse för de naturvärden somm finns i området har varit en av förutsättningarna för verksamheten. Byggandet och förvaltandet i egen regi har alltsåå avsiktligt givit det stora området en parkliknade karaktärr med höga naturhistoriska och rekreativaa värden. Försäljningenn av markenn ger stiftelsen ett kapital förr tillväxt men splittrar också o det sammanhållna områdets förvaltande. Rådet såg stiftelsens fortsatta närvaro i området som viktig, inte minst att a stiftelsen n väljer att lägga sitt kontor i lokaler på det torg som planeras i planområdett är positivt. Mycket lokaler i bottenvåningen ger goda möjligheter till ett rikare stadsliv och motverkar en monofunktionell miljö på platsen. Med hänvisning till förutsättningf garna på platsen, det sammanhållna markägandet och en byggherre med förståelse för platsens höga värden i stort, ansåg rådet därför att en plann med högre ambitionsnivå för exploateringenn i vissa avgörandee punkter kan krävas. Stiftelsen säljer ett stort område söder om Sköndals centrum där den s.k. Magnoliatomten somm avses i föreliggande plan är en liten del. Stadbyggnadskontoret har ett påbörjat ett programarbete för Sköndal som detaljplanenn nu föregår, motiverat av att förtätningen i området inte ses som komplicerad. Rådet anser att dett är en allvarlig brist attt planen kommer före programmet i denna del. Under sammanträdet diskuterade rådet behovet av en sammanhängande planering för Sköndal där förbättrade kopplingar till omkringliggande stadsdelarr studeras samtidigt somm de stora markägarna, Stiftelsen och Stena fastigheters, exploateringsbehov undersöks. Det finns stora vinster i ett sammantaget grepp över området som dels kan skapa bättre förutsättningarr för stadsdelskärnans handel, för tillgång på skolor och förskolor, för förstärkt kollektivtrafik, spridningsvägar och rekreationsvärden och dels lösa problem p med de barriäreffekter som Nynäsvägen och Örbyleden skapar. Sköndal innehåller bebyggelse från olika tidsepoker och med varierad skala och karaktär. För rådet är dett viktigt att de beslut som fattas runt Magnoliatomten inte föregår viktiga strategibeslut för stadsdelens tillväxt utan att de analyserats i ett vidare sammanhang. För planområdet väljs en tät

3 Sida 3 (11) (forts 2) bebyggelse i form av halvslutna stadskvarter i relativt höga höjder. Planformen är ett tidstypiskt vägval som stämmer väl med de gängse ideal för planering som råder nu och höjderna kan motiveras av den höjdskala som i övrigt går att hitta i närområdet. Rådet anser att stiftelsen som planbeställare har mandat och möjlighet att spara mer m av de kvaliteter som är befintliga,, inte bara panncentrale en, utan också en mycket större mängd av de uppväxta träd som finnss i området. Rådet har inget att erinra mot enn bebyggelsee på platsen, dess grad av stadsmässighet eller uttryck för gestaltning. Rådet anser att idén för bebyggelsestrukturen är riktig, att skalan är relevant och att variationer i fasader och de knäckar som görs i gaturummet är intressanta. Däremot anser rådet att hanteringen av markområdet börr bli annan, uppfyllnader för garage under jord och byggnaders placeringg kan studeras långt mer precist än vad som skett i dagsläget. Störst invändning hade rådet mot förslagetss kvarter D i läget mot det befintliga kvarteret Kollekten. Det föreslagna kvarteretss gest med en högre torndel markerar en plats som i läge och innehåll inte motsvarar ett landmärke. Istället förrycker tornet den fina skala som resten av nyexploateringen visar och konkurrerarr med skivhusen på Sköndalsvägens västra sida. Torndelen bör utgå men m även läget måste ifrågasättas. I förslaget är byggnadskropparna okänsligt inplacerade där de befintliga husen bildar enn mjuk sväng in i det som nu är områdets öppna parkrum och h tillägget bör därför justeras i läge så att de befintligaa husen kann behålla ett visst omland och ett läge motsvarande e dess planform. Beslöt rådet, med hänvisning tilll ovanstående, att tillstyrka förslag tilll detaljplan med erinran om att den bör avvakta programarbetets resultat, justeras i detaljer för att sparaa mer av uppväxta träd och omstudera kvarter D. Anmälde ledamöterna F von Feilitzen och B Bremer reservation och I Josefsson särskilt yttrandee enligt bilagor. Erinrades att ledamot I Varg intee deltagit i ärendet pga. jäv. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Hänsköts ärendet för beslut vid nästkommann ande ordinarie sammanträde.

4 Sida 4 (11) 3. Kattrumpstullen 10,, Norra Djurgården, nybyggnad av universitetsområde, kontor, undervisningu gslokaler, pentryn och café. Campus Albano, Huss 3, bygglov (SR ) Genom remiss hade stadsbyggna adskontoret t begärt Skönhetsrådets yttrande över Kattrumpstullen 10, Norra Djurgården, nybyggnad av universitetsområde, kontor,, undervisningslokaler pentryn och café. Per-Olof för ärendet. Svensson, stadsbyggnadskontoret, redogjorde Bygglovsansökan avser hus 3, nybyggnad i universitetsområde Campus Albano. Den segmentformade byggnaden placeras norr om Roslagsvägen (bliv Hannes Alfvéns väg) och Albanova. Skönhetsrådet var tidigare mycket kritiskt till planförslaget som rådett uppfattade hade ett sökt, geometriskt formatt planmönster som saknade förutsättningar att binda samman Kräftriken, Teknikhöjden och Campus Albano. Planförslaget har sedan dess antagits och vunnit laga kraft och föreliggande ärende är det första bygglovet inom planområdet. Rådet erfor att den föreslagna byggnaden inte i alla delar är planenlig,, vilket innebär att stadsbyggnadskontoret måste fatta beslut om de föreslagna förändringarna kann godtas. För Skönhetsrådets del är frågan om förändringarna är godtagbara ur ett estetiskt och stadsbildsmässigt perspektiv viktigare. Enligt rådet kan omarbetningar som s gör byggnadens kvaliteter likvärdigaa eller bättre i förhållande till bestämmelserna i den antagna planen accepteras. Skönhetsrådet ansåg att bygglovsansökan måste kompletteras i flera delarr innan det är möjligt att fatta beslut i frågan. Ett tydligare material där det är möjligt att jämföra föreliggande förslag med den gestaltning somm ursprungligen föreslogs behövs som underlag för beslut. Vidare ville rådet se en redovisning av färgsättningen avv byggnaderna i campusområdet som hus 3 är en del av. Ett dokument som s redovisar gestaltningsidéer, kulörer och byggnadsmaterial m.m. är enligt rådets uppfattningg således nödvändigt för att säkerställaa att campus varken blir för spretigt eller för ensartat när universitetsområdet är färdigbyggt.

5 Sida 5 (11) (forts 3) I underlaget framgår att byggnaden ska ha sedumtak samtidigt som ritningarna redovisar solpaneler över i princip hela takets yta vilket fick rådet att tveka över om sedumm kommer att fungera som takmaterial. Takets gestaltningg behöver också vidarebearbetas vad gäller utformningen avv teknikrum och installationer taklandskapet kommer att bli väl synligt från Albanova a varför gestaltningen är synnerligen viktig. Beslöt Skönhetsrådett att avstyrka bifall till ansökan om bygglov med hänvisning till att beslutsundeb erlaget behöver kompletteras enligt ovan. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Hänsköts ärendet för beslut vid nästkommann ande ordinarie sammanträde. 4. Kattrumpstullen 8, Norra Djurgården, nybyggnad av universitetsområde, kontor, undervisningu gslokaler och café. Campus Albano, Hus 1, bygglov (SR ) Bordladess ärendet. 5. Kattrumpstullen 7, Norra Djurgården, nybyggnad av universitetsområde, kontor, undervisningu gslokaler pentryn och café. Campus Albano, Huss 1, bygglov (SR ) Bordladess ärendet. 6. RUFS 2050, regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (SR ) Upptogs ärende hänskjutet från ordinarie o sammanträde ( 15) angående RUFS 2050.

6 Sida 6 (11) (forts 6) Föreliggande regionplan, RUFS 2050, är enn vidarebearbetning och utveckling av RUFS 2010 med m inriktningen att regionen ska fortsätta att utvecklas mot enn tätare struktur som utgår från det centrala Stockholm och de omkringliggande åtta utpekade regionkärnorna. Den nya regionplanen delar också in regionen r i tre nivåer, där Stockholm, Solna och Sundbyberg utgör en central del, Järfälla, Sollentuna, Täby, Danderyd, Lidingö, Nacka, Tyresö och Huddinge enn inre del och övriga kommuner en yttre del. Regionplanen kan sägas utgöra Stockholmsområdets samlade vilja inför framtidens utveckling. Trots att den inte är juridiskt j bindande kan planen få stor betydelse i de kommandee ställningstaganden i planerings- och finansieringsfrågor som kommer att göras av såväl kommuner, landstinget ochh på den statliga nivån. I planen formuleras fyra övergripande mål för utvecklingen tillsammans med sex utmaningar för regionen. Målen och utmaningarna utgår ifrån att bemästra befolkningsökningen i regionen med att samtidigt bygga tätare strukturer och värna natur och hälsa. Regionen ska utgöras av enn liten storstad som är både resurseffektiv och internationellt ledande i tillväxt och kunskaper. RUFS 2050 presenterar två strukturbilder för hur den fysiska f strukturenn i regionen kan tänkas att utvecklas under de kommande 35 åren, A och B. Strukturbild A redovisar en utvecklingg av befolknings- och bebyggelseub utveckling i enlighet med RUFS 2010 och bygger på antagandet attt regionens åtta yttre stadskärnor utvecklas u likvärdigt. Strukturbild B bygger på hur denn faktiska utvecklingenn av befolkningstillväxten de senaste åren har sett ut med en stark koncentration till regionens centrala delar. De båda strukturbilderna har en stor del av a bebyggelseutvecklingen lokaliserad i kollektivtrafiklägen, med en ambition att bygga centralt och tätt. Planeringen av transportsystemet baseras fram till 2030 på de beslut som redan r fattats, därefter skiljer s sig A och B från varandra. I bildd A förutsätts ett högre bilanvändande än i B eftersom regionen blirr mer utspridd. Detta leder till att det finns förslag på såväl väg- som kollektivtrafikinvesteringar. Bromma flygplats förutsätts finnas kvar. I bild B är regionen tätare och därmed mindre beroende av biltransporter. Alla investeringar i infrastruktur efter förutsätts att göras i kollektivtrafk fiken med fler tunnelbanor och spårvägar. Bromma flygplats har lagtss ned

7 Sida 7 (11) (forts 6) och marken tillgängliggjorts för stadsutveckling. Påverkan i de båda strukturbilderna är stor på den d lokala grönstrukturen, men mindre i de gröna kilarna. Den D stora skillnaden mellan bild A ochh B är därför om planenn ska följa 2010 års inriktning eller den faktiska utvecklingen. Skillnaden innebär en mycket starkare koncentration av bostäder och arbetsplatser till regionens centrala och inre delar, medan dee yttre utvecklas mer måttligt. Stockholmsregionen står idag mitt m i ett mycket intensivt stadsbyggnadsskede, fullt jämförbart med omvälvningarna vid sekelskiftet 1900 eller under och 1960-talens stora stadsomvandlingar. Den viktiga skillnaden mot tidigare utvecklingssprång är att inriktningen nu är att bygga en ny stad i en redan befintlig. För rådet stod det klart att den kommande planeringen måste grunda sig i den faktiskaa utvecklingen, men att det är att göra g det för lätt för sig att kondensera detta till en strukturbild. Den faktiska och den önskvärdaa utvecklingen av Stockholms medd sin omgivande region ligger därför någonstans mellan m bilderna A och B. Den nya tätheten kan inte bara innebära en utökad bebyggelsemassa utan kräver också en aktivv plan för utvecklingg av nya stadsrum och parker, samtidigt som befintliga värden värnas. Under efterkrigstiden var visionen att bygga denn rymliga staden. På samma sätt som den dåvarande användningen motsatsparen rymlig och trång, är dagens stadsbyggnadsbegrepp tät och gles retoriska. När den rymliga r staden blirr tätare är det planeringen av, och omsorgen om, platsen mellan husen som kommer att utgöra kvitto på om staden blirr närmare eller bara trängre. Den befintliga utemiljön i ytterstaden består ofta av ett centralt torg, naturmark och stor plats för trafikanläggningar. Medd fler invånare krävs fler kvalitativaa rum: befintliga parkstråk behöver rustas och matarleder omvandlas till sammankopplande stadsmiljöer. I klarspråk innebär detta att investeringar i stadsmiljön av samma dignitet som i de nybyggda stadsdelarna i innerstadens krans måste riktas tilll de ytterstadsstadsdelar som genomgår stora förtätningar. Om den lokala grönstrukturen minskar måste denn kvarvarande göras mer kvalitativv och där det krävs, helt fredass mot ytterligare ingrepp. Rätt hanterat kan detta ge både fler f bostäderr och bättre parker och offentliga rum. Fel hanterat överexploateras små enklaver

8 Sida 8 (11) (forts 6) i bostadsbristens namn med stora mänskligaa och ekonomiska kostnader r som följd på både kortare och längre sikt. Rådet stödjer inriktningen att bejaka en godd stadstillväxt i såväl det centrala Stockholm somm i de regionala stadskärnorna. Utvecklingen av den centrala regionen, medd en ny täthet framförallt i innerstadens krans, bör ske utifrån de topografiska, natur- och kulturhistoriska förutsättningar som finns. Detta bör kombineras medd satsningarr på utvaldaa regionala stadskärnor, i Stockholms stads fall Skärholmen och Kista. Rådet underströk att stadstillväxt intee är synonymt med enbart bostäder, utan det är lika viktigt medd förutsättningar för nya arbetsplatser, offentlig service, utbyggnad av skola och förskola och kulturverksamheter. Redan befintliga centrum bör vidareutvecklas och mer kollektivtrafik k bör skapa nya centralt belägna platser i ytterstaden där olika spårsystem korsar varandra. Under planperioden bör inriktningen därför vara att satsa kraftigt på utbyggdd infrastruktur i form av spårbunden kollektivtrafik i regionens centrala och inre delar och därmed också minska stockholmarnas beroende av bilen som fortskaffningsmedel. Detta understödjer också ett större interregionalt resande, med vidare stadsutveckling som bygger på kollektivtrafik, i andra städer i Mälardalen som följd. RUFS 2050 förutser en tätare region än denn befintliga. Skönhetsrådet ville påminna omm de olika tidsperspektiven i planeringen: bostadskris idag fårr inte innebära stadsmiljökris år Både hälsa och fortsatt tillväxt förutsätter en god täthet som lyckas kombinera bostadsbyggande med utvecklad kollektivtrafik, bättre stadsmiljö och kvalitativ parkstruktur i regionens alla delar. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Hänsköts ärendet för beslut vid nästkommann ande ordinarie sammanträde. 7. Sekreteraren informerar Sekreteraren redogjorde för möte med Skansen gällande den planerade östersjöanläggningen. Under mötet framkomm att rådets önskemål avseende gestaltning i viss s mån hörsammas genom sedumtak, mötet mellan anläggningea en och Galejan blir

9 Sida 9 (11) (forts 7) däremot onödigt hårt och därför behövs fullskaleprov på plats. Informerade sekreteraren om beslut avseende kv. Murmästaren, Ämbetshuset, där Länsstyrelsens f.d. byggnad får ny funktion som gymnasiesk kola. 8. Förklarades sammanträdet avslutat. Stockholm Anders Bodin Ordförande Cecilia Skog Protokollförare Vidi: Henrikk Nerlund Sekreterare

10 Sida 10 (11) Bilaga 1 till protokoll Sköndal 1:1, Thorsten Lewenstams väg/sköndalsvägen,, förslag tilll detaljplan (SR ) Anmälde ledamöterna F von Feilitzen och B Bremer reservation enligt följande: Detaljplaneförslaget innebär enn så gott somm total omgestaltning av områdets topografi och parkmiljö. Ändringenn av vägen och omfattande urschaktningar för byggnader, underbyggda garage och andra hårdgjorda ytor innebär att all befintlig naturmark utplånas, förutom den endast cirka 800 kvadratmeter stora ytan framför det tidigare ångpannehuset. Denna består tilll större delen av en grusyta, och föreslås förvandlas till områdets enda park. Ett mycket stort antal värdefulla träd avverkas, framförallt vackra ekar, ståtliga tallar och imponerandee oxlar. Det enda som sparas är två ekar och två tallar, alla fyra skulle omges av hårdgjorda ytor. Den västraa korsformade förskolebyggnadenn borde bevaras, liksom den mot väster utskjutande delen av v Skogsbynss väl gestaltadee gästhem ( Magnoliahuset ), där huvudfasaden föreslås fåå en diskutabel tillbyggnad. Om man i stället behåller Thorsten Lewenstams väg i nuvarandee läge och sparar stor del d av naturmarken, med alla värdefullaa träd, kan man ändå passa in fleraa nya hus (i högst fem våningar), framförallt längs vägens norra sida. Stiftelsens tre friliggande bostadshus från 1989 i det angränsande kvarteret Kollekten kan tjäna somm förebild, även arkitektoniskt. Planförslaget är en oroväckande riktningsgivare inför den planerade fortsatta omgestaltningen av Stiftelsen Stora Sköndals kulturhistoriskt och naturvårdsmässigt mycket värdefullaa område. En ny detaljplan med lägre exploatering och genomtänkt anpassning till den d befintliga miljön bör tas fram i linje med stiftelsens hittillsvarandee respektfulla sätt att komplettera området med nyaa byggnader.

11 Sida 11 (11) Bilaga 2 till protokoll Anmälde ledamot I Josefsson särskilt yttrande enligt följande: Sköndal är en mycket varierad stadsdel, präglad av fyra väsentligaa karaktärer; institutionsområdet kring Stora Sköndal i öster. Trädgårdsstadens självbyggda småhus i väster med start ( Mellan Nynäsvägen n och Perstorpsvägen.) Området mellan Perstorpsvägen och Sköndalsvägen samt marken ner mot Drevikens strand exploaterades under talet, medd lamell-och småhus. Mark öster omm Sköndalsvägen har sålts av Diakonisälskapet i omgångar det första med start 1963 medd hyreshus och nytt Centrum. På senare år och pågående har Stiftelsen Stora Sköndal sålt ett stort område i östra Sköndal gränsande till Flatenområdet.. (Svenska Diakonisälskapet upplöstes och Stiftelsen Stora Sköndal bildades.) Stiftelsen stora Sköndal har i media och tilll Stockholm stad framfört önskemål om ytterligare omvandling av sitt område med upp till 6000 nya bostäder. Kontakten med närområdet de boende i Sköndal har så gott somm helt uteblivit från stiftelsen till sin grannar. En nära fördubbling av boendet i en stadsdel kräver en övergripande plan för att tillgodose service med förskola, skola, kollektivtrafik, parker m.m. Genom att hela området nu byggs i omgångar utan övergripande plan riskerar enn väl fungerande stadsdel att få ogenomtänkta och splittrade allmänna verksamhete er. Stiftelsenn stora Sköndals ryckighet och dåliga handläggningg måste nu styras upp av Stockholms stad och Landsting.

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Stockholms Sida 1 (5) 2013-05-20 5-2013 Närvarande: Henrik Nerlund (ordf), Fredrik von Feilitzen, F Eiee Herlitz, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Erling

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) 2012-8 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 3 september 2012 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (7) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för. Varg. dskontoret.

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (7) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för. Varg. dskontoret. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (7) 5-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning. kvarteren. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte.

Dagordning. kvarteren. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (8) 2-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 1-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Birgitta Bremer och Stina Ekman

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Birgitta Bremer och Stina Ekman Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (7) 3-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen.

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (9) 2018-1 Närvarande: Fredrik von Feilitzen, ordförande 1-5, Anders Bodin, ordförande 6-22, Birgitta Bremer, Anders Johnson, Ingemar Josefsson, Anders

Läs mer

Dagordning. Upptogs ärenden i ordning efter utsänd föredragningslista.

Dagordning. Upptogs ärenden i ordning efter utsänd föredragningslista. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (6) 9-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7 Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 3-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 4-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. protokollförare.

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. protokollförare. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (8) 1-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden

Bilaga A. Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden STADSBYGGNADS KONTORET Bilaga A Anmälan av byggnadsärenden avgjorda på uppdrag av stadsbyggnadsnämden Ärenden finns förtecknade på en lista daterad 2017-10-30, och den finns tillgänglig på stadsbyggnadsnämdens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-11 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 Diarienummer: SBN-2016-02814 Fastighet: Rönnbäret 1 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

Dagordning samt val av justerare

Dagordning samt val av justerare Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (13) 2017-3 Närvarande: Anders Bodin, ordförande, Birgitta Bremer, John Chrispinsson, Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Winston Håkansson, Ingemar

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (4)

JIL Stockholms läns landsting i (4) JIL Stockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Grönstrukturplan för Nynäshamns stad Arendebeskrivning

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Vi behöver en regional utvecklingsplan Regionens samlade vilja det regionala kontraktet Gemensam plattform för regionens aktörer och för samverkan med länen i östra

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Nyttan med en GISbaserad. för att simulera framtida bebyggelsestruktur

Nyttan med en GISbaserad. för att simulera framtida bebyggelsestruktur Nyttan med en GISbaserad modell för att simulera framtida bebyggelsestruktur som underlag för den fysiska strukturen i RUFS 2010 och dialogen med kommunerna Helena Näsström, Tillväxt, miljö och regionplanering

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 1 (4) Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

UTDRAG PROTOKOLL

UTDRAG PROTOKOLL UTDRAG PROTOKOLL Nr 7/2012 1 (2) Justerat: Justeringen anslogs: 2012-11-28 Charlotte Broberg Erika Ullberg - - - 70 12 Regional bedömning av behovet av bostäder Tjänsteutlåtande 2012-11-19 Följande yrkanden

Läs mer

Bakgrund och Arbetet med den. Trafiknämn. kan. och åtgärder som. nden punkt 14 1(5) PM (Öppen) Diarienummer TN

Bakgrund och Arbetet med den. Trafiknämn. kan. och åtgärder som. nden punkt 14 1(5) PM (Öppen) Diarienummer TN 0 1(5) Strategisk Utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 Trafiknämn nden 2013-03-12 2 punkt 14 a Information om Trafikförvaltningens fortsatta arbete med nationell plan för transportsystemet

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 1-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2010-5 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 10 maj 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 1-2013 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

förslag fortsatt Brommaplan, även en Remissyttrande Dnr 2013-02422 Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare Cecilia Skog stadsbyggnads dskontoret

förslag fortsatt Brommaplan, även en Remissyttrande Dnr 2013-02422 Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare Cecilia Skog stadsbyggnads dskontoret Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 7666 Till T stadsbyggnads dskontoret förslag till detaljplan, 2011-18029 Med anledning

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2019-04-25 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola,

Läs mer

Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan

Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Cecilia Skog Telefon: 08-50829766 Till Stadsbyggnadskontoret 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Med anledning

Läs mer

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande

Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande 2017-11-22 REV 2018-01-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/294-214 Projekt 9219 Kommunstyrelsen Detaljplaneprogram för Henriksdal, västra Sicklaön Antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar detaljplaneprogrammet.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-05 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Björkhagen Centrum (ca 140 lägenheter)

Läs mer

Remissyttrande över samrådsförslaget till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Remissyttrande över samrådsförslaget till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 2016-09-29 TRN 2016-0047 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen registrator.trf@sll.se Remissyttrande över samrådsförslaget till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm YIMBY Yes in my Backyard. 2009-11-04 Diarienummer: 2007-36100 2009:22 Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm - Inledning Nätverket YIMBY ser mycket positivt på en förtätning i kvarteret Tobaksmonopolet.

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN (CA 200 BOSTÄDER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-11-25 Normalt planförfarande Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR TIMOTEJEN 17 M.M INOM STADSDELEN TELEFONPLAN

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning

Yttrande. Boverket Box Karlskrona. Remiss. Riksantikvarieämbetets ställningstagande. Riksantikvarieämbetet handläggning Yttrande Datum 2012-04-02 Dnr 331-674-2012 Ert datum 2012-02-15 Er beteckning 10113-630/2012 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remiss från Boverket överklagande av beslut om upphävande av detaljplan för

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Översiktsplan för Stockholm, utställning

Översiktsplan för Stockholm, utställning Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (11) 2017-01-16 Handläggare Henrik Nerlund Telefon: 08-508 29 767 Till Stadsbyggnadskontoret utställning Med anledning av stadsbyggnadskontorets

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

, kl Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Jönsson. Tidpunkt: Lokal: skönhet

, kl Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Jönsson. Tidpunkt: Lokal: skönhet Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (12) 2016-9 Närvarande: Ingemar Josefsson, ordförande, Birgitta Bremer, John Chrispinsson (fr.o.m. 8,, t.o.m. 18), Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

protokollet. Protokoll Sida 1 (8) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Herlitz, Tidpunkt: Lokal: n 4. skönhet

protokollet. Protokoll Sida 1 (8) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Herlitz, Tidpunkt: Lokal: n 4. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (8) 2014-1 Närvarande: Anders Bodin, John Chrispinsson, Fredrik von Feilitzen, Eie Herlitz, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Henrik Nerlund, Magnus Olausson,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 6 Sida 1 av 5 2017-08-30 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

Dagordning. s ärenden i. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (9) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för.

Dagordning. s ärenden i. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (9) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 8-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 5-2011 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Planbesked för Cittran 1 och 2, Brunnsäng 1:1 (del av), Klaveret 2 och Spinetten 4 (del a v)

Planbesked för Cittran 1 och 2, Brunnsäng 1:1 (del av), Klaveret 2 och Spinetten 4 (del a v) 1 ( 5 ) Ärende 30 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-04 - 06 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Cittran 1 och 2, Brunnsäng 1:1 (del av), Klaveret 2 och Spinetten 4 (del a v) Diarienummer:

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/104 Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (10) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 6-2011 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Planuppdrag för Norra Tyresö Centrum, etapp 2 - vårdcentral, bostäder, förskola samt kultur- och kunskapscenter

Planuppdrag för Norra Tyresö Centrum, etapp 2 - vårdcentral, bostäder, förskola samt kultur- och kunskapscenter START-PM Tyresö kommun 2015-04-10 1 (3) Sara Kopparberg Stadsbyggnadschef Diarienummer 2015KSM0290 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Planuppdrag för Norra Tyresö Centrum, etapp 2 - vårdcentral, bostäder,

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer