Dagordning. kvarteren. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagordning. kvarteren. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte."

Transkript

1 Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (8) Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden och bygglovsärenden, naturvårdsärenden Närvarande: Anders Bodin (ordf), Birgitta Bremer, John Chrispinsson, Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Winston Håkanson, Ingemar Josefsson,, Anders Jönsson, Magnus Olausson, Margareta Olofsson, Inga Varg. Iréne Vestman, Hanna Zetterlund, Henrik Nerlund, sekreterare, Monica Hector, handläggare, Cecilia Skog, handläggare och protokollförare. Vid sammanträdet närvarade även: Sebastian Wahlström Klampfl, Per-Olof Svensson, Fredrik Zachrisson, Elise Ljung, Joel Berring, stadsbyggnadskontoret. Tidpunkt: , kl Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3DD 1. Dagordning Förelåg nyy föredragningslista. 2. Gunhild och o Gustav m.fl, Bromsten, förslag till detaljplan n för delar av kvarteren (SR ) Genom remiss hade stadsbyggna adskontoret t begärt Skönhetsrådets yttrande över Gunhild och Gustav m.fl, förslag till detaljplan för delar av kvarteren Sebastian Wahsltröm Klampfl, stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet.

2 Sida 2 (8) (forts 2) Detaljplanens syfte är att omvandla Bromstens industriområde till en funktionsblandad stadsdell med boende, verksamheter och förskola förlagdaa vid ett huvudstråk, med aktiva bottenvåningar, som kopplar Spånga och Bromsten samman. Strategier r för etappen utformades i programm för Bromstens industriområde, framtaget 2007, och innebär en exploatering av en tredjedel av området kallatt Bromstensstaden. Delegerade såg mycket positivt på p de strategier för exploateringsgrad, flexibilitet i byggbar b yta, kvartersstruktur, tvingandee bestämmelse för verksamheter och behandling av kvarterenss sockelvåningar som ligger som princip för planen men anserr att etappen behöver vidarestuderv ras gällande gestaltning och gårdsrum. För delegerade stod det klart att de skarpa gränser som satts mellan procenttalen 70 och 20 för verksamheter i bottenvåning är för precis och att variationen och o intensiteten i de aktiva bottenvåningarna borde trappas på ett naturligare sätt längs stråkets sträckning. I sammanhanget ville delegerade också kommentera att det är viktigt att få till en dubbel trädrad längs gatan och att man därför bör överväga ett 188 meter brett gaturum istället för den redovisade breddenn på 16. Under sammanträdet anförde delegerade även att de ekar som planteras bör vara svenska, att fågelbärsträdd är ett gott val men att den kinesiska sekoyan som föreslås knappast kan användas som alléträd då den kan bli 10 meter m bred och är ett av de barrträd som inte bara fäller sinaa barr utan också grenar. Delegerade ansåg också att det centrala c kvarteret, utformat av Joliark, har goda möjligheter att tillföra stadsmiljön de kvaliteter man önskar, särskilt i den rundadee delen i korsningen Borghöjdsvägen-Skogsängsvägen, men att de övriga kvarteren, i synnerhet gällande Gunhild 4 och 7, utformats för enahanda. I hela etappen påverkas planenn också av den avsaknad av variation somm strategin egentligen erbjuder. Det skyddsavstånd somm krävs till Mälarbanann har lämnat ettt smalt utrymme för gårdarna, visuellt förstärkt av dess längd. Delegerade ansåg därför att det långa gårdsrummet genom Gunhild 5 bör brytas genom en vinkelställd byggnadskropp eller sluten gård i ett läge. Vidare bör byggnadshöjden längs Skogängsvägen varieras mellan de 4 och 6 våningar som stipuleras snarare än hålla en jämn höjd. Både avseende volym och gestaltning fann delegerade

3 Sida 3 (8) (forts 2) utförandett för sammanhållet för att bli den varierade stad programmet gav för handen. Delegerade vill här också kommentera den allt för mörka färgsättningf gen men också påminna om att en variation i gestaltningen n inte kan erhållas endast genom olikfärgad kulörsättning, varje hus bör gestaltas så att det utformas med en varierad karaktärr per trappuppgång på traditionellt sätt. Beslöt delegerade attt tillstyrka förslag till detaljplan under förutsättning att ovanstående synpunkter hörsammas och att samtidigt framhålla planarbetet för f Bromstensstaden som ett gott exempel för framtida referens. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Bordladess ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde. 3. Trollhättan 31 och 32, Norrmalmm Regeringsgatan 13, yttre ändring, gångbro på p tak, ansökan (SR ) Genom remiss hade stadsbyggna adskontoret t begärt Skönhetsrådets yttrande över Trollhättan 311 och 32, Regeringsgatan 13, yttre ändring, gångbro på tak, ansökan om bygglov. Per-Olof Svensson, stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Ansökan om bygglov visar en gångbro i ett högt läge över Gallerianss mittkvarter från hus 313 till hus 32. Under sammanträdet diskuterade delegerade avvägningen mellan interna behov och yttre konsekvens. För att kunna avgöra gångbronss påverkan i stadsmiljön krävs dock perspektiv redovisade från fler yttre punkter, förslagsvis de fixpunkter staden vanligtvis använder. Beslöt delegerade, i avvaktan påå ett tydligare remissunderlag, att avstyrka till ansökan om bygglov. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Bordladess ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde.

4 Sida 4 (8) 4. Trollhättan 31, Regeringsgatan 13, Norrmalm, till- och påbyggnad, ansökan om o bygglov v (SR ) Genom remiss hade stadsbyggna adskontoret t begärt Skönhetsrådets yttrande över Trollhättan 31, Regeringsgatan 13, Norrmalm, till- och påbyggnad, ansökann om bygglov avseende Trollhättan 31, Regeringsgatan 13, Norrmalm, tilloch påbyggnad, ansökan om bygglov. Per-Olov Svensson, stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. När den stora Gallerian invigdess 1976 var det ett av Stockholms första inglasade köpcentrum. Den privata inomhusgatan ersattee helt den tidigare offentliga Norra Smedjegatan. Redan från början diskuterades de problem en kommersialisering av de offentliga utrymmena innebarr och överenskommelser mellan stadenn och fastighetsägaren gjordes för att motverka en privatiseringg bland annat de vinterträdgårdar eller gröna rum som länge var i bruk, inkluderatt på den plats som avses i ansökan. För delegerade stod det klart att ombyggnaden av kvarteret under senare tid har fördelar i dee aspekter där man kan förstärka kopplingar och återskapa en karaktär av allmänna ytor. Det är viktigt att den gjordaa inglasningen av kvarteret Trollhättan kompenserar den gatumark somm privatiserats genom platser som kan användas utan att taa entré eller andra kommersiella krav och köp av varor. Den aula som avses uppföras en våning uppp vid Gallerians entré från Jakobsgatan har i projektet Urban Escape lanserats som Stockholms nya stadsrum s och det växthus som presenteras ges även den enn allmän karaktär i avsikten att användas för att synliggöra fenomenet stadsodling och fungera som växthus för härodlade grönsaker till Gallerians restauranger. Det är dock av största vikt att bygglovet villkoras till att gälla den allmänna karaktärr som här avses och att de intee i ett senaree skede privatiseras genom att stängas för allmänheten eller, avseende det fem f våningar höga växthuset, användas som skyltplats.

5 Sida 5 (8) (forts 4) Beslöt delegerade, med ovanstående bestämda erinran,, att tillstyrka bifall till ansökan om bygglov b avseende aula och växthus. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Bordladess ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde. 5. Syrenen 1, 1 Gustav Vasa kyrka, yttre och invändig ändring, ä renovering, ansökan om bygglov (SR ) Genom remiss hade stadsbyggna adskontoret t begärt Skönhetsrådets yttrande över Syrenen 1, Gustav Vasa kyrka, yttre och invändig ändring, renovering, ansökan om bygglov. Elise Ljung och Fredrik Zachrisson, stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Bygglovsansökan avser yttre ochh invändig renovering av Gustav Vasa kyrka. Delegerade valde i sitt remissvar att koncentrera sig till de frågor somm rör byggnadens yttre gestaltning: ändrad fasadkulör, byte b av fönsterglas samt ny entré till hiss. Enligt uppgift har kyrkan ingen originalputss kvar vilket gör det svårt att veta hur Gustav Vasa kyrka sågg ut vid invigningen Sökande har därför tagit fram ett förslag som syftar till att ligga så nära den ursprunglig a färgsättningen som möjligt och där pilastrar, kolonner och listverk får samma ljusa kulör som fasaden. Delegerade önskade i första hand att sökande fortsätter med efterforskningar som kan leda till information om den ursprungliga färgsättningen genom ytterligare arkivforskning och efter eventuella putsrester någonstans på fasaden. Visar det sig omöjligt att a få klarhett ansåg delegerade att sökande bör omarbeta färgsättningsförslaget. Delegerade bedömde att en helt monokrom kyrkobyggnk nad inte blirr till fördel för byggnadens gestaltning, med en enhetlig kulör förloras också upplevelsen av dee arkitektoniska element som utgör dekorativa inslag i fasadenn och som enligt klassiska ideal tydligt redovisar bärande och o buret. Enligt delegerade är risken således stor attt kyrkan med föreslagen färgsättning uppfattas som en stor och svårläsbar volym. Den kallvita kulör

6 Sida 6 (8) (forts 5) som föreslås uppfattade delegerade dessutomm som avvisande och kylig,, vilket varken är till fördel för kyrkobyggnaden i sig eller för stadsbilden. Delegeradee önskade därför att sökande återkommer med ett förslag till färgsättningf g som nyansmässigt skiljer på fasader och arkitektoniska detaljerer och som samspelarr med den omgivande bebyggelsenb n vid Odenplan. Sökande önskar i samband med renoveringen eventuellt även byta ut det patineradee och brända antikglas i blyinfattning som ytterbågarna försågs med på 1930-talet. Argumenten för detta är energieffektivitet och historiskt återställande. Delegerade ansåg att upplevelsen av kyrkan kommer att påverkas högst märkbart, såväl exteriört som interiört, om det patinerade glaset tas bort och förespråkar därför att dett behålls. Urr ett kulturmiljöperspektiv bör respekt visas mott förändringar och tillägg som gjorts under hela denn tid kyrkann funnits. Att anamma en så rigid återställande edoktrin riskerar att sopa bort intressantaa historielager på ett otillfredsställande sätt. I bygglovsansökan ingår även enn ny större hiss i nordost genom förstoring av befintligt hisschakt förr att öka tillgängligheten till såväl kyrkorummet somm till kolumbariet. Hissen fårr ett nytt stannplan medd utgång i öster och med direkt access tilll kyrkotomten. Delegerade skulle i första hand vilja se en lösning inom byggnaden som inte påverkar fasaden. I andra hand anser rådet att en ny entré till hissen måste inrymmass mellan befintliga pilastrar och följaktligen inte påverka pilastrarnas bas. Möjligen kan entrén vidgas innanför pilastrarnaa för att uppnå ett något bredare utrymme framför hissen. I den antikvariska konsekvensbeskrivningenn nämns attt en ny bod för trädgårdsredskap för vården av kyrkotomten samt sopsortering behövs. Rådet fick i samband med föredragning om den planerade gula tunnelbanelinjen veta att SLL och Gustav Vasa kyrka diskuterar enn samordning av de installationer som behövs för tunnelbanans räkning och kyrkans behov av förråd. Skönhetsrådet skrev bl.a. i sitt remissvar r att det kommer att krävas hög kvalitet på både utformning och material och att Skönhetsrådet vill varaa med i diskussionerna om placering ochh gestaltningg av tillkommande byggnadselement i stadsmiljön.

7 Sida 7 (8) (forts 5) Beslöt delegerade attt avstyrka bifall till ansökan om bygglov i föreliggande utformning. Uppdrogss åt kansliet att besvara ärendet. Bordladess ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde. 6. Rådet: Konstnärslokaler, stadens strategi (SR ) Bordladess ärendet. 7. Program Fokus F Skärholmen, information Informerade Joel Berring, stadsbyggnadskontoret, för program Fokus Skärholmen för delegerades kännedom inför kommande remittering. 8. Fader Bergström, detaljplan, information Informerade Joel Berring, stadsbyggnadskontoret, för detaljplann för kvarteret Fader Bergström förr delegerades kännedom inför kommande remittering av ärendet. 9. Sekreteraren informerar Informerade sekreteraren om förestådd avtackning av Gertrud Brorsson som varit korttidsanställd vid rådets kansli. Informerade sekreteraren vidare om förestådd avtackning för rådets räkning av tidigare stadsarkitekten Karolina Keyzer. Vidare informerade sekreteraren n om mediall uppmärksamhet angående kvarteret Häftklammer rn i Råckstaa och ärendets fortsatta beredning i stadsbyggna adsnämnden. Slutligen redogjorde sekreterarenn om förestådd föreläsning för Antikvariestudenter samt kommande föreläsning för Bebyggelsehistoriska föreningen.

8 Sida 8 (8) (forts 9) Med anledning av sekreterarens närvaro under presentationen av Appless byggnadsförslag för kvarteret k Sjuu sekel i Kungsträdgården uppdrogs det åt å kansliet att återkomma med förslag tilll agerande i frågan. 10. Övrig fråga Kommenterade ledamot M Olausson det fartyg med Audi- reklam som förtöjts framför Stockholms slott. Uppdrogss åt kansliet att undersöka ärendet. Bordladess ärendet. 11. Förklarades sammanträdet avslutat. Stockholm Anders Bodin Ordförande Cecilia Skog Protokollförare Vidi: Henrikk Nerlund Sekreterare

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (7) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för. Varg. dskontoret.

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (7) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för. Varg. dskontoret. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (7) 5-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) 2012-8 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 3 september 2012 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 1-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Stockholms Sida 1 (5) 2013-05-20 5-2013 Närvarande: Henrik Nerlund (ordf), Fredrik von Feilitzen, F Eiee Herlitz, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Erling

Läs mer

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen.

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (9) 2018-1 Närvarande: Fredrik von Feilitzen, ordförande 1-5, Anders Bodin, ordförande 6-22, Birgitta Bremer, Anders Johnson, Ingemar Josefsson, Anders

Läs mer

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7 Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 3-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning. Upptogs ärenden i ordning efter utsänd föredragningslista.

Dagordning. Upptogs ärenden i ordning efter utsänd föredragningslista. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (6) 9-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Birgitta Bremer och Stina Ekman

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Birgitta Bremer och Stina Ekman Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (7) 3-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 5-2011 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 1-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. protokollförare.

Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. protokollförare. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (8) 1-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 4-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2010-5 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 10 maj 2010 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Skönhetsrådets kansli, Hantverkargatan 3H. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Skönhetsrådets kansli, Hantverkargatan 3H. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (11) 5-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden,

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (10) 2-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden,

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Sadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-05-11 Nr 6 Remissvar angående förslag

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Kanslilokalerna, Hantverkargatan 3H. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Kanslilokalerna, Hantverkargatan 3H. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (11) 7-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden,

Läs mer

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/,

Läs mer

Dagordning. s ärenden i. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (9) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för.

Dagordning. s ärenden i. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (9) Protokoll från delegationsmöte. Rådet till skydd för. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 8-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Kanslilokalerna, Hantverkargatan 3H. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Tidpunkt: , kl Lokal: Kanslilokalerna, Hantverkargatan 3H. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 8-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

protokollet. Protokoll Sida 1 (8) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Herlitz, Tidpunkt: Lokal: n 4. skönhet

protokollet. Protokoll Sida 1 (8) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Herlitz, Tidpunkt: Lokal: n 4. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (8) 2014-1 Närvarande: Anders Bodin, John Chrispinsson, Fredrik von Feilitzen, Eie Herlitz, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Henrik Nerlund, Magnus Olausson,

Läs mer

2015-9. 2015, kl. 13.30. Protokoll Sida 1 (10) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Iréne Vestman. Tidpunkt: Lokal: skönhet

2015-9. 2015, kl. 13.30. Protokoll Sida 1 (10) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Iréne Vestman. Tidpunkt: Lokal: skönhet Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (10) 2015-9 Närvarande: Anders Bodin, ordförande, Birgitta Bremer, B John Chrispinsson, Fredrik vonn Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Winston Håkansson, Anders

Läs mer

Detaljplan för Trollhättan 30 m.fl. (del av Galleriankvarteret) - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för Trollhättan 30 m.fl. (del av Galleriankvarteret) - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-336/2015 Sida 1 (9) 2015-06-22 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Norrmalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Protokoll 3/2019

Rådet till skydd för Stockholms skönhet. Protokoll 3/2019 Sida 1 (8) 3/2019 fört vid s sammanträde måndagen den 4 mars 2019 kl. 13:30-15:15, Bolindersalen, Tekniska nämndhuset Övriga närvarande Inga Varg Ordförande Leif Bolter Katarina Borg Birgitta Bremer Elisabet

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (12) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. och. Tidpunkt: Lokal: Dagordning.

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (12) Rådet till skydd för. Protokoll från delegationsmöte. och. Tidpunkt: Lokal: Dagordning. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (12) 9-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 1-2013 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-26 Handläggare Therese Rosén Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2013-12-17

Läs mer

VATTHAGEN 1:103 2014 09 29 Underlag för plansamråd

VATTHAGEN 1:103 2014 09 29 Underlag för plansamråd Vy 1 från Stockholmsvägen NY IDENTITET Konturs förslag till ny bebyggelse vid glädjens trafikplats bygger på att tillföra en mix och mångfald i såväl programinnehåll som arkitektoniskt gestaltning och

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) 2013-1 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 14 januari 2013 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

, kl Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Jönsson. Tidpunkt: Lokal: skönhet

, kl Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: Jönsson. Tidpunkt: Lokal: skönhet Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (12) 2016-9 Närvarande: Ingemar Josefsson, ordförande, Birgitta Bremer, John Chrispinsson (fr.o.m. 8,, t.o.m. 18), Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand,

Läs mer

Dagordning. Tidpunkt: Lokal:

Dagordning. Tidpunkt: Lokal: Rådet Protoko till oll skydd från deleg för gationsmöte Stockholms Sida 1 (9) 1-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Ovalen Beslutande Brith Fäldt (V) ordförande Magnus Nyström (S) vice ordförande Jenny Savela (S) Carola Sundqvist (S) Tomas Eklund (S) Esbjörn Häggström (MP) Karl-Erik Jonsson

Läs mer

, förslag till detaljplan. detaljplan. Den aktuella delen av. smen. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8)

, förslag till detaljplan. detaljplan. Den aktuella delen av. smen. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (8) Rådet till skydd för Stockholms Protokoll 7-2013 Sida 1 (8) 2013-09-16 7-2013 Närvarande: Anders Bodin (ordf), John Chrispinsson (t.o.m. 1 ), Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson,

Läs mer

, kl Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: protokollförare. Tidpunkt: Lokal: n 4.

, kl Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms. Närvarande: protokollförare. Tidpunkt: Lokal: n 4. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (12) 2013-7 Närvarande: Anders Bodin, Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson,, Anders Jönsson, Henrikk Nerlund, Erling Norrby, Magnus

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b Kvarter 1:8 Kvarteret ligger i den västra delen av detaljplanen i ett av de mest centrala l ägena inom hela utbyggnadsområdet Täby park. ARBETSMATERIAL BYGGHERRE: JM AB ARKITEKT: Erséus Arkitekter AB ca

Läs mer

Val av justerare

Val av justerare Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (10) 2018-2 Närvarande: Anders Bodin, ordförande, Birgitta Bremer, Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Winston Håkansson, Anders Johnson, Ingemar Josefsson

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Anmälan av protokoll från kulturhusrådets sammanträde den 30 maj 2017 godkänns

Anmälan av protokoll från kulturhusrådets sammanträde den 30 maj 2017 godkänns Tillhör punkt 4 på dagordningen till styrelsesammanträde med AB Stadsholmen 2017-09-07 Till styrelsen Kulturhusrådets protokoll, anmälan VD:s förslag till beslut Styrelsen för Stadsholmen beslutar följande.

Läs mer

SOL- OCH SKUGGSTUDIE PM angående sol- och skuggstudie för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm Underlag för detaljplan

SOL- OCH SKUGGSTUDIE PM angående sol- och skuggstudie för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm Underlag för detaljplan SOL- OCH SKUGGSTUDIE PM angående sol- och skuggstudie för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm Underlag för detaljplan 2015-04-08 2 Perspektiv från nordost: 20:e mars - Vår-/höstdagjämning 6 20:e

Läs mer

Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms Närvarande: Tidpunkt: Lokal: skönhet. Lidingö, samråd s.

Protokoll Sida 1 (12) Rådet till skydd för Stockholms Närvarande: Tidpunkt: Lokal: skönhet. Lidingö, samråd s. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (12) Närvarande: Anders Bodin, John Chrispinsson (from 17), Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Erling Norrby, Inga Varg (from 9), Mia Torpe, Iréne

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till detaljplan. 2. Förslaget överlämnas till kommunfullmäktige för antagande.

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till detaljplan. 2. Förslaget överlämnas till kommunfullmäktige för antagande. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (12) 2017-11-21 Handläggare Sebastian Wahlström Klampfl Telefon 08-508 27 246 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan

Läs mer

Anette Scheibe Lorentzi

Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2018-09-10 Handläggare Sebastian Wahlström Klampfl Telefon 08-508 27 246 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

KVALITETS- PROGRAM DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER NORR OM LANA. Snedbild över området, sett från öster

KVALITETS- PROGRAM DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER NORR OM LANA. Snedbild över området, sett från öster 2015-05-27 KVALITETS- PROGRAM DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER NORR OM LANA Snedbild över området, sett från öster Medverkande Arbetet har genomförts på uppdrag av Göteborgs Stad, Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp

Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Sida 1 (6) 2019-06-11 Handläggare Sebastian Rigi Telefon: 085082203843 Till stadsdelsnämnd 2019-08-29 Förslag till detaljplan för fastigheten Skridskon 1 i stadsdelen Västertorp Svar till stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende.

Inom planområdet förbereds även yta för ett gruppboende. Detaljplan för Ekgården södra (Ritorp 1:1 mm) P 04015 planbeskrivning 7 Verksamhet Norr om och i direkt anslutning till planområdet ligger en mekanisk verkstad. Antal uppskattade transporter per dag med

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för fastigheterna Styrpinnen 15 och 19 Näckströmsgatan/Kungsträdgårdsgatan/ Hamngatan svar på remiss från stadsbyggnadskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-29 Handläggare: Liselotte van den Tempel Telefon: 08-508 09 245 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Detaljplan

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET överlämnar härmed redogörelse för verksamhetsåret 2017

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET överlämnar härmed redogörelse för verksamhetsåret 2017 Rådet till skydd för Stockholms skönhet Verksamhetsberättelse SR-01.01-0001-2018 Sida 1 (7) 2017-01-22 RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET överlämnar härmed redogörelse för verksamhetsåret 2017 Skönhetsrådets

Läs mer

Beslutande ledamöter: Roger Mogert (S), ordföranden

Beslutande ledamöter: Roger Mogert (S), ordföranden Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Tisdagen den 15 mars 2016, kl. 16:00-17:10 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 29 mars 2016 Anslaget Onsdagen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson 2008-09-15 SBN/2008:950 Järva 2:2, kv Kapplöpningen, Galoppvägen Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kulturhusrådets protokoll, anmälan

Kulturhusrådets protokoll, anmälan Styrelseärende Styrelsen 2015-12-03 Ärende 6 Fredrik Juhnell Till styrelsen Kulturhusrådets protokoll, anmälan VD:s förslag till beslut Styrelsen för Stadsholmen beslutar följande. Anmälan av protokoll

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-10-10 144 KS 433/17 Svar på motion (M), (L), (C) ang utformningen av planerat äldreboende, Pedagogen Park Beslut Ärendet översänds till kommunstyrelsen utan eget förslag

Läs mer

Dagordning samt val av justerare

Dagordning samt val av justerare Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (13) 2017-3 Närvarande: Anders Bodin, ordförande, Birgitta Bremer, John Chrispinsson, Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Winston Håkansson, Ingemar

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gustav 1, Gunhild 4, 5 och 7 i stadsdelen Bromsten ( lägenheter samt verksamheter)

Startpromemoria för planläggning av Gustav 1, Gunhild 4, 5 och 7 i stadsdelen Bromsten ( lägenheter samt verksamheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (11) 2015-02-09 Handläggare Sebastian Wahlström Klampfl Telefon 08-508 27 246 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av

Läs mer

HERRLJUNGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida

HERRLJUNGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 76 Plats och tid Kommunhusets B-sal, Herrljunga, onsdag, kl. 17.00-20.00 Beslutande Johnny Carlsson, (C) ordf. Bengt-Olof Gunnarsson, (C) Annica Qvarnström, (C) Birgitta Larsson, (S) Kerstin Johansson,

Läs mer

Dagordning. informerar på. , förslag tilll detaljplan. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (11) Protokoll från delegationsmöte

Dagordning. informerar på. , förslag tilll detaljplan. Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (11) Protokoll från delegationsmöte Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (11) 6-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan-- samt kulturvårdsärenden

Läs mer

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-09-13 272 Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS 2016-188 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie 1 av 5 Stadsbyggnadsförvaltningen Helene Brunnström Antikvarie Domaren 15 och 18 Platsbesök: 2018 07 19 1. Förutsättningar Denna antikvariska förstudie syftar till att i tidigt skede uppmärksamma kulturhistoriska

Läs mer

Gestaltningsprogram. Rosen SAMRÅDSHANDLING 1(10) SPN 2011/0008 214 SPN 2011/0008 214. tillhörande detaljplan för kvarteret

Gestaltningsprogram. Rosen SAMRÅDSHANDLING 1(10) SPN 2011/0008 214 SPN 2011/0008 214. tillhörande detaljplan för kvarteret Gestaltningsprogram 1(10) tillhörande detaljplan för kvarteret Rosen med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 25 november 2014 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag:

Läs mer

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Arkitektur, planering och plangenomförande Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Norrköpings kommun 160 000 150 000 140 000 130 000 Faktisk folkmängd Prognos Utblick 142 000 120 000 110 000 100 000

Läs mer

Monica Göransson, kyrkoherde Britt Friman, sekreterare Lena Johansson, kamrer

Monica Göransson, kyrkoherde Britt Friman, sekreterare Lena Johansson, kamrer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kyrkans gård-lockörn. kl 19.00 21.00 Beslutande Kjell Hjalmarsson Monica Rundqvist Lars-Olof Bårström Gertrud Ulleryd Lars Apelberg Anders Wellner

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Tankebyggarorden 2, Björksätravägen 22, Bredäng. Nybyggnad av studentbostäder, tidsbegränsat bygglov

Tankebyggarorden 2, Björksätravägen 22, Bredäng. Nybyggnad av studentbostäder, tidsbegränsat bygglov STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE BYGGLOVSAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-05-03 Handläggare: Fredrik Zachrisson Tfn 08-508 27 472 Till Stadsbyggnadsnämnden Tankebyggarorden 2, Björksätravägen 22, Bredäng

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

Kommunfullmäktige Kungörelse

Kommunfullmäktige Kungörelse Kommunfullmäktige Kungörelse Kommunfullmäktige sammanträder måndagen den 18 februari 2019 kl. 16:00 i Stadshusets rådssal Kl. 16.00 behandlas interpellationer. Kl. 17.00 anordnas en muntlig frågestund

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , möte 10

Sammanträdesprotokoll , möte 10 Norrmalms stadsdelsförvaltning Norrmalms råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (6) Sammanträdesprotokoll 2017-12-04, möte 10 Närvarande ledamöter Louise Lindström, rådets ordförande, Förbundet

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

Val av justerare, dagordning

Val av justerare, dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (12) 2015-8 Närvarande: Anders Bodin ordförande, John Chrispinsson, Fredrik von Feilitzen, Ingemar Josefsson, Margareta Olofsson, Magnus Olausson, Inga

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

Protokoll Sida 1 (15) Rådet till skydd för Stockholms Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Erinrades kl skönhet.

Protokoll Sida 1 (15) Rådet till skydd för Stockholms Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Erinrades kl skönhet. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (15) 2016-5 Närvarande: Anders Bodin, ordförande, Birgitta Bremer, B John Chrispinsson (t.o.m. 11 ), Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand (fr.o.m. 8),

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Ärende 25. Planbesked för Luna 9

Ärende 25. Planbesked för Luna 9 1 (3) Ärende 25 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-02 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 9 Diarienummer: SBN-2015-01734 Fastighet: Luna 9 Sammanfattning av ärendet Telge fastigheter

Läs mer

förslag fortsatt Brommaplan, även en Remissyttrande Dnr 2013-02422 Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare Cecilia Skog stadsbyggnads dskontoret

förslag fortsatt Brommaplan, även en Remissyttrande Dnr 2013-02422 Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare Cecilia Skog stadsbyggnads dskontoret Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 7666 Till T stadsbyggnads dskontoret förslag till detaljplan, 2011-18029 Med anledning

Läs mer

Lunds Universitet. Health Science Centre

Lunds Universitet. Health Science Centre idé-skiss nya lokaler för Health Science Centre 1 gc stråk inv logistik elevcentra STRUKTUR STRUKTUR OCH KOMMUNIKATION Nya fristående byggnader placerade dels i vinkeln mellan befintligt GC-stråk och Sölvegetan,

Läs mer

Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan

Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Cecilia Skog Telefon: 08-50829766 Till Stadsbyggnadskontoret 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Med anledning

Läs mer

Val av justerare

Val av justerare Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (12) 2018-5 Närvarande: Ingemar Josefsson, ordförande, Birgitta Bremer, Fredrik von Feilitzen, Cajsa Holmstrand, Elisabet Jermsten, Anders Johnson, Anders

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Del 2 av 5 Gestaltningsprogram för den yttre miljön. Planförslag S Dp 2008 21530 54 Norra Djurgården i Stockholm juni 2011, Stockholms stadsbyggnadskontor Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande PROTOKOLLSUTDRAG Tid Torsdagen den 16 januari 2014, kl. 16.00 17:05 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 28 januari 2014 Regina Kevius Andrea Femrell Gunni

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Gäller inom markerat område Upprättad 2006-09-26, Antagen 2006-11-20 (KF 102/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

STOCKH överlämn verksamh

STOCKH överlämn verksamh Rådet till skydd för Stockholms skönhet Verksamhetsberättelsee SR-0101-0001-2016 Sida 1 (8) 2017-01-16 RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKH OLMS SKÖNHETT överlämn nar härmed redogörelse för verksamh hetsåret 2016

Läs mer

Gestaltningsprinciper Lalandia i Motala

Gestaltningsprinciper Lalandia i Motala Gestaltningsprinciper Lalandia i Motala sida 1 Lalandia i Motala Gestaltningsprinciper Fasad Volymer, gestaltning och karaktär Den nya byggnaden eftersträvar en egen och samtida karaktär dock med respekt

Läs mer

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E BJÖRKRIS O Råd och riktlinjer Kvarter K L N I K F H M J C E B D A Antagen: 2012-01-12 BN 9 Innehåll Innehåll Inledning Bakgrund Behöver jag bygglov? Detaljplan Tillbyggnader i Björkris Avskärmning kring

Läs mer