STOCKH överlämn verksamh

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STOCKH överlämn verksamh"

Transkript

1 Rådet till skydd för Stockholms skönhet Verksamhetsberättelsee SR Sida 1 (8) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKH OLMS SKÖNHETT överlämn nar härmed redogörelse för verksamh hetsåret 2016 Skönhetsråd dets uppdrag från kommunfullmäktige styrs i reglementet (Kfs 2006:23) och består av att i frågor som rör r Stockholms stads offentliga konstverk, konstnärligt eller kulturhistori iskt värdefulla stadsbilder eller kommunens och dess omgivningar rs övriga skönhets- ochh naturvärden, vara rådgivare åt kommunens olika myndigheter, kommittéer, delegationerr och utskott. Rådet består av tretton ledamöter och ett kansli. Tolv av rådets ledamöter utses av utvalda institutioner r och partierr och väljs på fyra år avv kommunfullmäktige. Den trettonde ledamoten väljer rådet självt. Sammansä ättning Sammansättn ningen under 2016 harr varit följande: Ordförande Anders Bodin (Statens Fastighetsverk), vice ordförande Ingemar Josefsson (Socialdemokraterna) samtt ledamöterna Birgitta Bremer (Kungliga Vetenskapsakademiens miljökommitté), John Chrispinsson n (Liberalerna), Fredrikk von Feilitzen (Samfundet S:t Eriks styrelse), Cajsa Holmstrand (Kungliga( Akademien för de fria konsterna), Winston Håkansson (Moderaterna), Anders Jönsson (Sveriges Arkitekter), Magnus Olausson (Kungliga Vitterhets- Historie- ochh Antikvitetsakademien), Margareta Olofsson (Svenska Naturskydds sföreningens styrelse), Inga Varg (utsedd av de övriga), Iréne Vestman (Kungliga Akademien för de fria konsterna) samt Hanna Zetterlund (Miljöpartiet). I enlighet e med rådets reglemente utsågs i början av verksamhetsåret tre delegationsgrupperr i vilka ledamöternaa sammanträder en gångg i månadenn med uppgift att närmare studera eller förbereda omfattande ärenden. Rådet till skydd för Stockholms skönhet Hantverkargatan 3L Stockholm Telefon Växel Fax skonhetsradet@stockholm.se stockholm.se/skonhetsradet Under året har 420 ärenden diarieförts av Skönhetsrådets kansli (jmf 2015:450). I huvudsak kan de indelas i planärenden,, bygglov samt inkomna skrivelser. Rådet harr granskat 109 planärenden i program-, samråds- eller utställningsskede samt behandlat och besvarat 1055 bygglovsärenden, de övriga ärendena har inkommit från andra instanser än stadsbyggnadskontoret. 164 av de

2 Sida 2 (8) diarieförda ärendena är inkomna skrivelser från privatpersoner eller arkitektkontor. Skönhetsrådet har sammanträtt vid 11 ordinarie sammanträden och 10 delegationssammanträden. Till dessa sammanträden har, förutom rådets ordinarie ledamöter, även adjungerade kallats till rådet: stadsbyggnadsdirektören, stadsarkitekten, distriktschefer och bygglovschefer vid stadsbyggnadskontoret, så även stadsträdgårdsmästaren, stadsantikvarien samt slottsfogden vid Kungl. Djurgårdens förvaltning. Rådet har också fått föredragningar i aktuella ärenden av tjänstemän från kommunala och statliga förvaltningar, arkitektkontor m.fl. I enlighet med rådets reglemente utsågs i början av verksamhetsåret dessutom tre delegationsgrupper i vilka ledamöterna sammanträder en gång i månaden med uppgift att närmare studera eller förbereda omfattande ärenden. Skönhetsrådet har en i förhållande till andra förvaltningar fri ställning med flera olika möjligheter att agera. Det huvudsakliga uppdraget är rådgivande och utgår ifrån förslag till detaljplaner och bygglov, remitterade från stadsbyggnadskontoret. Rådet initierar också egna ärenden, reagerar på tendenser och misshälligheter eller blir kontaktat av andra förvaltningar, arkitekter, byggherrar och allmänhet för samråd eller andra frågor rörande stadens utveckling. Kansli Vid rådets kansli finns tre heltidsanställda. Sekreterare och kanslichef för Skönhetsrådet har varit Henrik Nerlund. Handläggare har varit Monica Hector och Cecilia Skog, den senare även protokollförare under rådets sammanträden. Under verksamhetsåret har kansliet resursmässigt förlorat en assistenttjänst som tidigare tillsatts av stadsledningskontoret. Till kansliet finns en delegerad rätt till beslut i ärenden om bygglov och enklare detaljplaner, dessutom representerar kansliet rådet i olika referens- och samrådsgrupper, t.ex. den stadsmiljögrupp som trafikkontoret leder samt den grupp för granskning inför start-pm som stadsbyggnadskontoret sammankallar. Kansliets funktion inbegriper dessutom ett arkiv- och kommunikationsansvar motsvarande en förvaltnings. Skönhetsrådets kansli har en tät dialog med medborgare genom telefonsamtal och e-post men följs också av en intresserad allmänhet på sociala media. Statistiken visar på över hundra besök per dag som stannar och läser artiklar på och rådets följare på Facebook, Instagram och Twitter delar och interagerar med rådets inlägg.

3 Sida 3 (8) I rådets verksamhet ingår också att genom ett större seminarium öka kunskaperna över förvaltningsgränserna om stadsbyggande och stadsmiljöfrågor. Temat för 2016 var stadens förhållningssätt till de offentliga, halvprivata och privata rummen. Seminariet genomfördes under titeln Mellanrum i september med åhörare från de tekniska nämnderna, stadsledningskontoret, exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, trafikkontoret, serviceförvaltningen, kulturförvaltningen m.fl. Verksamhetsåret 2016 Planeringsprocessen i en stad för alla I den växande staden har de olika förvaltningarnas samordnande blivit allt viktigare. Den demokratiska processen kräver transparens och allt fler känner sig berörda av stadsutvecklingsfrågorna, vill ha insyn i planeringsprocessen eller ifrågasätter dess syften. Rådet har en viktig funktion som kvalitetsgranskande organ, tillsatt av kommunfullmäktige för att granska stadens egen verksamhet. Frågan om tillit och förtroende är avgörande för den snabba hanteringen av ärenden och samverkan mellan alla förvaltningar, myndigheter, råd och remissinstanser behöver fungera väl för att motverka att ärenden stoppas i senare skeden. Rådet ser ett allt mer växande problem med de korta handläggningstiderna där ärenden forceras fram och sedan stoppas i överklagandeprocesser men rådet ser också en kvalitetsbrist där möjligheter för handläggare att diskutera mer krävande frågor och göra vidare analyser i sina yrkesroller begränsas. Rådet som remissinstans är ett viktigt verktyg för att säkerställa att den hänsyn till livsmiljön staden förbundit sig att garantera för alla beaktas och att det kan ske i en grupp med stor erfarenhet från olika verksamheter. Sammansättningen i rådet borgar för ett unikt tillfälle att pröva ärenden och det är med stor oro rådet ser att många av de ärenden rådet hanterat under året inte kommit rådet till del i den gängse remitteringsprocessen. Under rådets sista sammanträde under året hanterades Översiktsplanen, Grönare Stockholm och Vision 2040, de två senare ärendena på rådets begäran då de inte redovisats rådet i tidigare skede under året. Likaså har ett antal motioner, detaljplaner och bygglov på grund av den forcerade handläggningstakten och bristande rutiner inte kommit rådet tillhanda genom det sedvanliga remissförfarandet.

4 Sida 4 (8) Program, detaljplan och bygglov Rådet har under många år talat för en planeringsprocess som lyfter frågor från frimärksplanering och styrande exploateringstal. När det gäller frågan om City har riktlinjer för stadens planering aktualiserats under verksamhetsåret. Det är ett arbete som bör ha bäring för stadens fortsatta planering för innerstaden men det är också i Cityområdet som ett flertal avgörande större förändringar diskuterats under 2016, det vill säga förändringar som föregår de riktlinjer som tas fram. Rådet har handlagt ärenden rörande rivningar i kvarteren Nedre Vätan, Hästskon, Hästen, Riddaren men också i Stureplansområdet och området gränsande mot Tegelbacken. Vilken konsekvens en omdaning av ett kvarter kan ha ger kvarteret Trollhättan, Galleriakvarteret, prov på. De tillåtna nya höjderna förändrar stadens silhuett genom en blockverkan i stadsbilden men volymerna som tillkommer påverkar också gatumiljön negativt utan att tillföra stadslivet tillräckligt med bostäder eller publika lokaler. För rådet har det stått klart att de nya exploateringsmöjligheterna måste kompenseras med tydligare vinster i stadsmässighet exploateringen av stadsmiljön måste ge invånarna något tillbaka. Rådet beklagar också att de förändringar som görs i de angränsande kvarteren, Hästen och Hästskon, inte avvaktar programmet för City och ett mer genomarbetat ställningstagande gällande höjder, volymer, rörelsemönster och kulturhistoria. Rådet har under många år förespråkat ett arbete med större planeringsprogram under verksamhetsåret har rådet hållits informerade om arbetet med Stockholmshusen så väl som det större programområdet för Fokus Skärholmen. När detaljplanerna sedan remitterats har det däremot inte visat sig ge de resultat man kunnat förvänta sig. Ett tydligt exempel är svårigheten för stadsbyggnadskontoret att hantera bygglovsärenden i Albanoområdet med de ändringar som skett efter att planen antagits. Ytterligare problem med styrande planer i en planeringsprocess som inte tagit ansvar för hela kedjan från planering till genomförande har rådet sett i remitteringen av bygglovsärenden i de första kvarteren i Hagastaden där det har visat sig att gestaltningsprogram och antagna planbestämmelser motverkar möjligheterna att påverka gestaltningen i bygglovsskeden till förmån för ljusare gårdar i den synnerligen trånga och mörka bostadsmiljön. Frågor som med fog skulle behöva den detaljerade analys som skulle kunna göras i det skedet.

5 Sida 5 (8) Att värna livsmiljö När rådet började verka, 1919, ingick det i uppdraget att bevaka stockholmarnas intresse i en snabbt växande stad. Rådet har under åren fortsatt att värna livsmiljöerna i de ärenden rådet granskat. I de program och detaljplaner som remitterats rådet under verksamhetsåret 2016 har ett tillskott på mellan och bostäder föreslagits i Stockholm, av dessa har rådet avstyrkt planförslag motsvarande 672 bostäder. Den snabba tillväxttakt som råder har dock skapat nya förutsättningar. Överlag har rådet under året sett exploateringsförslag som flyttat gränserna för vad som tidigare varit möjligt. För av de bostäder som möjliggörs i detaljplaner har rådet därför föreslagit förändringar i de föreliggande planförslagen. I kvarteren Archimedes och Vandenbergh i Mariehäll slog rådet larm om den arma livsmiljö som den allt för täta bebyggelsen medför. För rådet står det tydligt att det ställs nya krav på samverkan mellan förvaltningar så väl som enheter på stadsbyggnadskontoret för att säkerställa att programarbetena för exempelvis Centrala Bromma och Kolkajen, remitterade under 2016, kan ge underlag för en samordnad och kvalitetssäkrad genomförandeprocess, kanske inspirerad av planarbetet för Stadshagen med mer generella detaljplaner. Enstaka ärenden viktiga frågor och problemlösningar Ett av de mer uppmärksammade ärenden rådet hanterat under året är frågan om de gårdslösa bostadshusen i kvarteret Häftklammern. Bygglovsansökan som remitterades rådet under år 2016 avsåg nya flerbostadshus i Råcksta. I detaljplanen är området avsett att bebyggas med atriumhus och det genomarbetade kvalitetsprogrammet beskriver hur uppbyggnaden är tänkt med enskilda byggherrar, gärna privatpersoner, som bygger ett hus var, åtskilda av brandväggar. Planen som antagits är tydlig i att likadana hus och grupper av hus bredvid varandra ska undvikas och att både skyddade atriumgårdar och bibehållen trädbevuxen grönmark mot den omgivande trafikleden är betydelsefullt för boendemiljön. Skönhetsrådet konstaterade att detaljplanens intentioner helt saknades i det föreliggande bygglovet. Den föreslagna byggnaden utgjordes istället av en kopplad L-formad länga bestående av drygt 200 lägenheter i tre plan, grupperade runt en knappt 200 meter lång intern loftgång. Korridoren med loftgången mätte tre meter i bredd

6 Sida 6 (8) och var öppen uppåt då exploatören ansåg att detta mötte planens krav på atrium. Exploatören önskade också att förlägga ytparkering på den trädbevuxna ytan mellan Bergslagsvägen och byggnadens söderfasad. Resultatet skulle bli en hårdgjord parkeringsmiljö på byggnadens båda sidor, med utevistelse förpassad till sex rastgårdar vända mot trafikleden. Eftersom de södervända lägenheternas fönster vetter mot Bergslagsvägen, med farligt gods, skulle de inte vara öppningsbara. Öppningsbart skulle endast det enda fönstret mot den mörka loftgångskorridoren vara. För bostäderna på den norra sidan skulle det inte bli bättre eftersom lägenheterna ligger i mörker under den absoluta majoriteten av årets timmar. Till detta kommer de trygghets- och trivselproblem som den mycket långa loftgångskorridoren för med sig. Rådet ansåg att det föreslagna bygglovet resulterade i en undermålig boendemiljö, så bristfällig att det, om lovet skulle antagits, skulle bidra till en dramatiskt sänkt kvalitetsambition för stadsbyggandet i staden. Rådet betonade att ett högt bostadsbyggnadstempo och god kvalitet inte på något sätt är varandras motpoler och att det föreliggande ärendet inte bör tillåtas ändra det faktumet. Rådet menade vidare att det i det liggande förslaget blottades en vantolkning av detaljplanens intentioner som inte kunde tillåtas. Skönhetsrådet avstyrkte bestämt förslag till bygglov och kunde under verksamhetsåret glädjande nog se att både politisk vilja och byggherrens ambitioner kan ge ett nytt, förbättrat förslag. Andra uppmärksammade ärenden där rådet agerat på eget initiativ är frågan om Bromma kyrka som föreslogs byggas till på ett okänsligt sätt samt frågan om ny butik för Apple i Kungsträdgården. IT-företaget Apple meddelande i press och i en utställning i Kulturhuset att de planerar bygga en butik i parkens norra ände efter att de förvärvat tomträtten där restaurangen TGI Friday s ligger från Handelskammaren. Rådet kommenterade att den befintliga restaurangen långt ifrån är någon prydnad för parken och att det kan vara en välgärning att riva den. Istället för att blockera Kungsträdgården med en ny byggnad borde istället tillfället tas i akt att ge platsen tillbaka till stockholmarna. Apples förslag, som då inte behandlats politiskt, innebar att en något större och högre byggnad skulle uppföras på restaurangens tomt. I stället för ett välbehövligt, mer generöst möte mellan Kungsträdgården och Hamngatan skulle platsen slutas ytterligare. Rådet varnade för att presentationen av en ny byggnad tog fokus från den viktiga frågan om hur Kungsträdgården kan bli bättre, genom att istället styra diskussionen mot nybyggnadsförslagets utseende.

7 Sida 7 (8) Inkomna skrivelser från privatpersoner och av rådet initierade ärenden I frågor som också rapporteras i media syns allmänhetens delaktighet tydligare än annars. Rådet får för kännedom kopior av synpunkter inskickade till stadsbyggnadskontoret eller de olika rotlarna i ärenden som till exempel Applebutiken, Nobelcentret, omdaningen av Stureplanskvarteret osv. Rådet märker dock att behovet av dialog är större än så. Många av skrivelserna hanterar avancerade synpunkter rörande stadsutvecklingsprocessen men också behovet av att få svar och diskutera frågorna i ett mer öppet forum än detaljplanesamråden. Rådet har dessutom möjlighet att initiera egna ärenden och lämna egna förslag i de remissyttranden som avges. Under året hanterade rådet frågan om hotell eller kontor i länsstyrelsens före detta huvudkontor på Hantverkargatan. Rådet föreslog efter diskussion med ansvarig planhandläggare istället en skola ett förslag som beaktades och nu kommer att realiseras. Ekonomi Tkr Budget 2016 Bokslut 2016 Över- / underskott Kostnader Intäkter Netto Ekonomisk analys Skönhetsrådet har med ett mindre underskott under verksamhetsåret förbrukat de medel som anslagits. Budgeterade tillgångar, som anslås som del av de som budgeteras för Stadsledningskontoret, medger endast utgifter för löner, arvoden och daglig drift av kanslifunktionen exkluderat hyra och kostnad för den administration som erhålls genom Stadsledningskontorets administrativa avdelning. Rådet debiterar inte sitt arbete och har därför inte intäkter. Skönhetsrådet har kunnat genomföra det seminarium som planerats men fått ställa in kansliets studieresa. Trots det har de avsatta medlen inte helt täckt nödvändiga utgifter. Under perioden har

8 Sida 8 (8) kansliet dessutom förlorat den resurs som tidigare tillsetts via stadsledningskontoret. Personallönekostnaderna har, efter årets löneöversyn, räknats upp och övriga planerade åtaganden och aktiviteter som rör rådets sammanträden fullföljts. Stockholm som ovan RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Anders Bodin Ordförande Henrik Nerlund Sekreterare

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET överlämnar härmed redogörelse för verksamhetsåret 2017

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET överlämnar härmed redogörelse för verksamhetsåret 2017 Rådet till skydd för Stockholms skönhet Verksamhetsberättelse SR-01.01-0001-2018 Sida 1 (7) 2017-01-22 RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET överlämnar härmed redogörelse för verksamhetsåret 2017 Skönhetsrådets

Läs mer

Årsrapport 2017 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet)

Årsrapport 2017 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Årsrapport 2017 Rådet till skydd för Stockholms skönhet Rapport från Stadsrevisionen Nr 3 Dnr: 3.1.2-21/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet)

Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Rapport från Stadsrevisionen Nr 3, 2016 Dnr 3.1.2-46/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen.

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (9) 2018-1 Närvarande: Fredrik von Feilitzen, ordförande 1-5, Anders Bodin, ordförande 6-22, Birgitta Bremer, Anders Johnson, Ingemar Josefsson, Anders

Läs mer

STOCKH överlämn verksamh

STOCKH överlämn verksamh Rådet till skydd för Stockholms skönhet Verksamhetsberättelsee 0001-2015 Sida 1 (8) 2015-01-122 RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKH OLMS SKÖNHETT överlämn nar härmed redogörelse för verksamh hetsåret 2014 Rådet

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) 2012-8 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 3 september 2012 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

Beslut om godkännande av klassificeringsstruktur

Beslut om godkännande av klassificeringsstruktur Stadsarkivet DNR 9.4-14336/14 Sida 1 (5) 24-09-29 Arkivmyndighetens beslut 24:22 Beslut om godkännande av klassificeringsstruktur Nämnd/Bolag/Stiftelse Rådet till skydd för Stockholms skönhet Beslutets

Läs mer

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/,

Läs mer

Skönhetsrådets avskaffande Motion av Kristina Alvendal (m) (2004:32)

Skönhetsrådets avskaffande Motion av Kristina Alvendal (m) (2004:32) Utlåtande 2006: RVIII (Dnr 009-2392/2004) Skönhetsrådets avskaffande Motion av Kristina Alvendal (m) (2004:32) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2004:32) av Kristina Alvendal

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Reviderade 2011-04-26 ÄNDAMÅL 1 Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) är en ideell förening. Föreningen ska tillhandahålla

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 1-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30 m fl på Norrmalm till AMF Pensionsförsäkring AB

Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30 m fl på Norrmalm till AMF Pensionsförsäkring AB Dnr Sida 1 (9) 2016-03-16 Handläggare Karin Lindgren Gardby 08-508 266 26 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30

Läs mer

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS , borgarrådssekreterare 2014-05-28 Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS Så här fungerar Stockholms stad 868 000 invånare VÄLJER 38 500 medarbetare inom Stockholms stad samt entreprenörer i stadens

Läs mer

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M)

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Utlåtande 2017:125 RI (Dnr 106-1030/2016) Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:79)

Läs mer

Beslutande ledamöter: Roger Mogert (S), ordföranden

Beslutande ledamöter: Roger Mogert (S), ordföranden Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Tid Tisdagen den 15 mars 2016, kl. 16:00-17:10 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 29 mars 2016 Anslaget Onsdagen

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp

Remissvar angående förslag till detaljplan för fastigheten Skansen 18 m fl, Norrmalm, SDp Kulturförvaltningen Sadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 508 31561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-05-11 Nr 6 Remissvar angående förslag

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB Dnr Sida 1 (5) 2014-11-28 Handläggare Marie Ekberg 08-508 266 10 Till Exploateringsnämnden 2015-01-29 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm

Läs mer

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande

Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM. Samrådshandling. Upprättad SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Detaljplan för Flässjum 2:52 ÄNGHEM Samrådshandling Upprättad 2018-08-09 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande Innehållsförteckning PLANBESKRIVNING 3 1. Inledning 4 2. Bebyggelse

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden överlämnar och åberopar tjänsteutlåtandet som svar på remissen från kommunstyrelsen.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden överlämnar och åberopar tjänsteutlåtandet som svar på remissen från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-11-16 Handläggare Erik Jondelius 08-508 261 14 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Om möjlighet för medborgare och företag att bidra till stadsmiljön. Motion (2016:82) från Jonas Naddebo

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt Dnr Sida 1 (7) 2015-12-15 Handläggare Margaretha Larsson Almqvist 08-508 270 52 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt

Läs mer

G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017

G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017 Antagandehandling Dnr: MK BN 2015/00012 Detaljplan för Morkarlby nedre skola och Zornska Morkarlby 21:9, 21:18 i Mora kommun, Dalarnas län G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017 Hur granskningen har bedrivits

Läs mer

40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018

40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018 40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018 Nya byggförslag i Folkpartiet liberalernas förslag till budget för Stockholms stad 2016 40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018 Folkpartiet liberalerna står

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta till D. Carnegie & Co AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta till D. Carnegie & Co AB Dnr Sida 1 (7) 2018-01-09 Handläggare Jenny Lindén 08-508 266 99 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till BTH Projektutveckling 6 AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till BTH Projektutveckling 6 AB Dnr Sida 1 (7) 2018-05-30 Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman 08-508 267 77 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till BTH Projektutveckling

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (7) 2017-10-12 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Förslag till

Läs mer

254 Organisation och struktur för Eskilstuna kommuns råd och beredningar från 2019 (KSKF/2018:431)

254 Organisation och struktur för Eskilstuna kommuns råd och beredningar från 2019 (KSKF/2018:431) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(2) 254 Organisation och struktur för Eskilstuna kommuns råd och beredningar från 2019 (KSKF/2018:431) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Konstprojekt i Vårberg, genomförandebeslut. Fokus Skärholmen

Konstprojekt i Vårberg, genomförandebeslut. Fokus Skärholmen Dnr Sida 1 (5) 2017-12-20 Handläggare Louise Bill 08-508 264 93 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Konstprojekt i Vårberg, genomförandebeslut. Fokus Skärholmen Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp

Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan 9 och fastigheten Kärrliljan 4 i stadsdelen Hässelby Villastad, SDp Stadsbyggnadskontoret Dnr 2012-14378 Planavdelningen 2015-03-04 Maria Pettersson Sida 1 (6) Telefon 08-508 26 662 Programsamråd Enligt sändlista Inbjudan till samråd om program för del av fastigheten Åkermyntan

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-14 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Förslag till beslut

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (6) 2016-11-16 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (6) 2017-01-03 Handläggare Olga Holmström 08-508 265 35 Till Exploateringsnämnden 2017-02-02 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden

Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden Utlåtande 2008:136 RI (Dnr 021-1155/2008) Ny organisation för Stockholms konstråd Hemställan från kulturnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Det nuvarande konstrådet upphör

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Stockholms Sida 1 (5) 2013-05-20 5-2013 Närvarande: Henrik Nerlund (ordf), Fredrik von Feilitzen, F Eiee Herlitz, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Erling

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Verksamhetsrapport för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor 2013

Verksamhetsrapport för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor 2013 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR Datum Dnr 115/14 Avdelningen Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder 2014-02-03 Lena Hasselgren Tfn 031-368 03 18 Verksamhetsrapport för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE 2 1 Sammanfattning: I Håbo kommun finns ett kommunalråd och ett oppositionsråd samt gruppledare för respektive

Läs mer

Reglemente för tillgänglighetsrådet

Reglemente för tillgänglighetsrådet www.hassleholm.se Reglemente för tillgänglighetsrådet Reglementen Innehållsförteckning Reglemente för tillgänglighetsrådet... 1 Syfte... 1 Rådets uppgifter... 1 Rådets sammansättning... 1 Rådets arbetsformer

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef Sida 1 (8) DNR: E2018-01606 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Rivning av byggnader samt markanvisning för restaurang och konferenslokaler till Parks and Resorts

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Stadgar för Prisdialogen

Stadgar för Prisdialogen Stadgar för Prisdialogen Prisdialogen är en ideell förening med säte i Stockholm. Den bildades den 14 december 2012 av Riksbyggen, SABO och Svensk fjärrvärme (sedermera Energiföretagen Sverige), då även

Läs mer

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014

ARBETSORDNING. för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 ARBETSORDNING för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg; reviderad och beslutad den 1 december 2014 1 Nämndens uppgifter 1. Grundläggande bestämmelser om de regionala etikprövningsnämndernas verksamhet

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Veronica Karlsson Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Veronica Karlsson Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2017-06-01 Handläggare Veronica Karlsson 08-508 266 93 Till Exploateringsnämnden 2017-08-24 Markanvisning för studentbostäder och forskarbostäder till Svenska Studenthus Holding 1 AB samt

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015.

Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. Dokumentnamn: Reglemente för utförarstyrelsen Sida: 1 (7) REGLEMENTE FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige den 25 september 2014, att gälla från och med den 1 januari 2015. UTFÖRARSTYRELSENS

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Granskning av detaljplan för Lilla Lidingöbron. Svar på remiss från Lidingö stad

Granskning av detaljplan för Lilla Lidingöbron. Svar på remiss från Lidingö stad Dnr E2015-01269-2 Dnr 2016-02424-50 Dnr T2015-01328 2016-03-22 Handläggare Exploateringskontoret Britta Eliasson Stora projekt Telefon: 08-508 264 61 Emma Castberg Planavdelningen Telefon: 08-508 271 37

Läs mer

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd

Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd samt föreskrifter för Uppsala kommuns pensionärsråd KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Karlsson Daniel (ÄLF) Datum 2015-09-10 Diarienummer KSN-2015-1667 Kommunstyrelsen Uppsala Stadshus AB Samverkansavtal med Uppsala pensionärers samarbetsråd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Sessionssalen kl 16:00 Beslutande Övriga deltagare (S) Magnus Nyström, ordförande (S) Leif Danielsson (S) Anna-Karin Lundström (S) Kjell Lidman (S) Tomas Eklund (S) Isabella

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 4-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT

PLANBESKRIVNING. SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad 2009 10 22 DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:194 M.FL (ICA) I GNOSJÖ TÄTORT HANDLINGAR Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Genomförandebeskrivning Upprättad

Läs mer

Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 302-313/2013)

Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 302-313/2013) Utlåtande 2013: RI+RV (Dnr 302-313/2013) Markanvisning för bostäder och handel till ICA Fastigheter Sverige AB samt intentionsavtal avseende fastighetsreglering mellan fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården

Läs mer

10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555)

10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2] Samhällsbyggnadsnämnden 2015-11-10 Dnr sbf/2014:555 10 Förslag till detaljplan för Tingstorget (sbf/2014:555) Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner att förslaget

Läs mer

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Reglemente

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby till AB Familjebostäder. Dnr Sida 1 (9) 2016-10-21 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Magnus Juhlin Plan- och byggchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Detaljplan för Stora Rör 2:1 m.fl. Vi börjar från början ÖVERSIKTSPLANERING

Läs mer

Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan

Blasieholmsudden, del av Norrmalm 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Rådet till skydd för Stockholms skönhet Remissyttrande Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Cecilia Skog Telefon: 08-50829766 Till Stadsbyggnadskontoret 3:43, Nobel Center, förslag till detaljplan Med anledning

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

Markanvisning för bostäder i Slakthusområdet inom fastigheten Johanneshov 1:1 m.fl. till Åke Sundvall Projekt AB

Markanvisning för bostäder i Slakthusområdet inom fastigheten Johanneshov 1:1 m.fl. till Åke Sundvall Projekt AB Sida 1 (7) 2019-03-22 Handläggare Eric Dahlén 08-508 876 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för bostäder i Slakthusområdet inom fastigheten Johanneshov 1:1 m.fl. till Åke Sundvall Projekt

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande

PROTOKOLLSUTDRAG. Regina Kevius Andrea Femrell Gunni Ekdahl (1-27, 29-44) ( 28) Närvarande PROTOKOLLSUTDRAG Tid Torsdagen den 16 januari 2014, kl. 16.00 17:05 Plats Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Justerat Tisdagen den 28 januari 2014 Regina Kevius Andrea Femrell Gunni

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-02-10 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-02-16 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 8.30 11.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Claes Pettersson, ordförande (S) Aina Wåhlund, Vice

Läs mer

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7

3-2015. 1. Dagordning. Förelåg ny föredragningslista. Upptogs ärenden i ordningen 1-3, extra ärende, 4, 6, 5, 7 Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (9) 3-2015 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Markanvisning för bostäder/lokaler inom fastigheterna Sabbatsberg 16 och 18 i Vasastaden till Stockholm Vatten AB

Markanvisning för bostäder/lokaler inom fastigheterna Sabbatsberg 16 och 18 i Vasastaden till Stockholm Vatten AB Dnr Sida 1 (7) 2016-12-01 Handläggare Christina Winberg 08-508 262 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder/lokaler inom fastigheterna Sabbatsberg 16 och 18 i Vasastaden till

Läs mer

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande.

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande. Planbeskrivning 1(11) tillhörande Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping den 8 mars 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-05-14, 102 Laga kraft: 2019-06-17 sista

Läs mer