Förbundsstyrelsens förslag nr 5 Junis barnplattform

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbundsstyrelsens förslag nr 5 Junis barnplattform"

Transkript

1 Junis plattformar

2 F Föredragningslistan punkt 21 Förbundsstyrelsens förslag nr 5 Junis barnplattform Förbundsstyrelsen har tagit fram förslag på tre plattformar för Junis: Junis barnplattform, Junis ledarplattform och Junis påverkansplattform. Förslagen har arbetats fram i samråd med ledare i Junis, medlemmar inom IOGT-NTO-rörelsen och i viss mån även med barn som är medlemmar i Junis. Syftet med Junis barnplattform är att ledare inom organisationen ska samlas kring en gemensam syn på barn och på hur Junis på bästa sätt kan skapa rolig och utvecklande verksamhet. Junis barnplattform innehåller även värderingar som ska vara bärande för ledare, förtroendevalda och medarbetare på alla nivåer när de ska besluta om, planera och utveckla Junis verksamhet. Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta att anta Junis barnplattform.

3 F Föredragningslistan punkt 21 Junis barnplattform Utöver Junis barnplattform finns också Junis ledarplattform och Junis påverkansplattform. Ledarplattformen handlar om Junis syn på ledarskap och hur organisationen på bästa sätt kan ta tillvara på engagemang och utvecklingsvilja hos ledare, samt hur ledare ska kunna uppfylla intentionerna i barnplattformen. Påverkansplattformen redogör för inriktningen i Junis politiska påverkansarbete. Inledning Utifrån grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet vill Junis göra positiv skillnad för barn. Barn har rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö i ett samhälle där alla barn får utvecklas och där barns grundläggande behov tillgodoses. För att det ska bli verklighet krävs bland annat en trygg familj, stabil skolgång och en meningsfull fritid. Junis erbjuder möjlighet för fler barn att få en givande fritid genom roliga och utvecklande aktiviteter där alla barn får synas, påverka och utvecklas. Utöver föreningsverksamheten gör Junis också positiv skillnad för barn genom påverkansarbete, bland annat för att barn ska växa upp i en trygg och nykter miljö. Detta utvecklas i Junis påverkansplattform. Junis barnplattform fyller flera funktioner. Ledare inom organisationen kan samlas kring en gemensam syn på barn och på hur Junis på bästa sätt kan skapa roliga och utvecklande aktiviteter. Barnplattformen innehåller också värderingar som ska vara bärande för ledare, förtroendevalda och medarbetare på alla nivåer när de ska besluta om, planera och utveckla Junis verksamhet. Junis bidrar till en bättre värld på många sätt. Självklart står Junis bakom FN:s barnkonvention och FN:s globala mål. Innehållet i dessa kan både prägla Junis verksamhet och vara något som ledare och barn aktivt arbetar med och sprider kunskap om. Ett barns resa i Junis Att gå med i Junis som barn ska vara som att ge sig ut på en resa - från den första aktiviteten till att utvecklas med Junis och vilja stå för våra grundsatser. Helst fortsätter resan med att barnet även efter Junis-tiden engagerar sig för en bättre värld.

4 F Föredragningslistan punkt 21 Kom till Junis! I mötet med Junis väcks nyfikenhet på vad Junis har att erbjuda och en lust att upptäcka mer. Bli en del av Junis! Barnen som lär känna organisationen upplever att aktiviteterna präglas av trygghet, glädje och gemenskap. Utvecklas med Junis! Verksamheten och ledarna stärker barnens utveckling genom att det finns ett uppmuntrande ledarskap, trygghet och utrymme för kreativitet. Stå för Junis! I Junis verksamhet ska grundsatserna alltid vara synliga, både som ledord och i praktisk handling. Grundsatserna ska vara ett samtalsämne som barn får utforska och testa sina tankar kring. Junis förhoppning är att barnen bär med sig värderingarna genom sitt liv, samt att de stannar kvar i IOGT-NTO-rörelsen för att fortsätta bidra till en bättre värld. Plattformens indelning Barnplattformen är indelad i följande avsnitt: Barn ska få synas, påverka och utvecklas Barngruppen är ett redskap för barns utveckling Tillsammans står vi för Junis grundsatser

5 F Föredragningslistan punkt 21 Barn ska få synas, påverka och utvecklas Junis anser att barn kan och vill. Barn är individer med rättigheter, egna tankar och åsikter och med en vilja att växa. Junis tar tillvara den viljan, inte minst genom att barn får vara med och bestämma. Demokrati är en av Junis grundsatser och det är självklart att barn ska få tycka till om föreningens verksamhet och rösta på årsmötet. I Junis får barn möjlighet att träna på inflytande, som ökar i takt med ålder och mognad. Barn får också lära sig om sina rättigheter med utgångspunkt i barnkonventionen. Alla barn behöver bli sedda och hörda. Junis verksamhet ger barn möjlighet till aktiviteter där alla kommer till tals, blir lyssnade på och vågar ta plats. I verksamheten ska alla barn känna sig välkomna och inkluderas i gemenskapen. Det är viktigt att Junis erbjuder verksamhet där alla barn känner att de utvecklas och att deras självkänsla stärks. Att sätta upp sitt tält på ett läger, ge sig ut på äventyr, vara ordförande på föreningens styrelsemöte, forma sina tankar och åsikter eller vara hjälpledare är exempel på vad barn kan uppleva i Junis. För att Junis verksamhet ska vara en plats där barn växer behöver de få förutsättningar att utforska och testa nya saker. Det kräver mod, kreativitet och trygghet, inte bara av barnen, utan också av ledarna. Ledare finns med för att skapa möjligheter för utveckling samt för att uppmuntra och stötta barnen att ta nästa steg. Kärnbudskap: I Junis får alla barn synas och påverka. I Junis är alla barn välkomna och inkluderade i gemenskapen. I Junis känner alla barn att de växer och utvecklas.

6 F Föredragningslistan punkt 21 Barngruppen är ett redskap för barns utveckling I Junis är det viktiga inte vad vi gör, utan hur och varför. Junis varför är att göra positiv skillnad för barn. I Junis är hur att vi gör saker tillsammans som grupp. Junis har en mångfald av olika verksamhetsgrenar och föreningar med olika aktiviteter. Det är viktigt att Junis erbjuder aktiviteter där barnen är medskapande och inte enbart konsumenter av verksamhet. Bara fantasin sätter gränser för medlemmar, ledare och föreningar, vilket gör att fler barn kan hitta en aktivitet som passar just dem. Att arbeta i grupp är ett redskap för utveckling. Varje sommar deltar flera tusen barn i våra läger. För många av dem är det första gången de är borta under flera dagar. Kanske är det även första gången barnen övernattar i tält, paddlar kanot eller lagar mat över öppen eld. Många barn tycker det är både roligt och utmanande. I gruppen lär sig barn att leda sig själva men också att hjälpa varandra att utvecklas. Gruppen ger sammanhållning och tillhörighet som gör att fler barn vågar testa nya saker. Att klara av äventyr och utmaningar stärker självkänslan hos det enskilda barnet och skapar gemenskap i gruppen. Genom lek övas samarbete och samspel. Sen är det såklart väldigt roligt att göra saker i grupp också! Kärnbudskap: I Junis hittar barn aktiviteter som passar dem utifrån intresse och förutsättningar. I Junis utmanas barn på ett roligt och positivt sätt, som stärker deras självförtroende och får dem att känna sig stolta över sig själva. I Junis spelar barnen stor roll i varandras utveckling. I Junis är gruppen ett redskap för barns utveckling och för att ha kul förstås!

7 F Föredragningslistan punkt 21 Tillsammans står vi för Junis grundsatser Utgångspunkt för Junis verksamhet är demokrati, solidaritet och nykterhet. I Junis kallas detta för grundsatser. Alla barn och ledare ska kunna se att grundsatserna styr Junis verksamhet, i allt från aktiviteter till beslut på kongresser. Barnplattformen har gett exempel på hur demokrati syns i Junis verksamhet, exempelvis genom barns medbestämmande. På samma vis ska solidaritet prägla verksamheten - både som ett värde och som något man aktivt samtalar om och arbetar med i barngruppen. I Junis fattar vi medvetna beslut och engagerar oss för varandra, vår gemensamma miljö och andra människor både i Sverige och världen. Vi arbetar aktivt mot diskriminering och för att alla barn ska få stärkta rättigheter oavsett var i världen de bor. Vi engagerar oss i miljö- och klimatfrågor och arbetar för att skapa en positiv förändring där vi alla hjälps åt att ta hand om vår planet, samt minska människans negativa påverkan på den. Detta är exempel på hur vi manifesterar grundsatsen solidaritet i praktisk handling. Nykterhet. Junis är en drogfri verksamhet och organisationen arbetar aktivt för en nyktrare värld. Att ha barn- och ungdomsverksamhet där alla deltagare och ledare är nyktra är vanligt, vilket Junis tycker är bra. Junis-ledare lovar dock att alltid vara nyktra oavsett om det är Junis-träff eller inte. Detta är viktigt eftersom vart femte barn lever i ett hem där minst en vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. Genom alla ledares personliga nykterhet och genom vår verksamhet tar Junis ställning för ett samhälle där fler barn får växa upp i en trygg och nykter miljö. I Junis är det självklart att prata om grundsatserna och omsätta dem i handling. Samtal och diskussioner om viktiga värden är steg mot en bättre värld och kan göra att fler barn och ledare bär med sig grundsatserna i sitt liv. Det leder förhoppningsvis också till att fler barn väljer att stanna kvar i IOGT-NTO-rörelsen efter att de fyllt femton år, exempelvis som medlem i Ungdomens Nykterhetsförbund eller Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Kärnbudskap: I Junis är grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet. Alla barn och ledare i Junis ska se att grundsatserna styr Junis verksamhet. I Junis möter barn ledare som alltid är nyktra, oavsett om det är Junis-träff eller inte. I Junis tar vi ställning för ett tryggare samhälle fritt från alkohol och andra droger.

8 Förbundsstyrelsens förslag nr 6 Junis ledarplattform F Föredragningslistan punkt 22 Förbundsstyrelsen har tagit fram förslag på tre plattformar för Junis: Junis barnplattform, Junis ledarplattform och Junis påverkansplattform. Förslagen har arbetats fram i samråd med ledare i Junis, medlemmar inom IOGT-NTO-rörelsen och i viss mån även med barn som är medlemmar i Junis. Syftet med Junis ledarplattform är att ledare inom organisationen ska kunna samlas kring en gemensam syn på syn på ledarskap, vilket leder till att Junis på bästa sätt kan skapa rolig och utvecklande verksamhet. Junis ledarplattform innehåller även värderingar som ska vara bärande för ledare, förtroendevalda och medarbetare på alla nivåer när de ska besluta om, planera och utveckla Junis verksamhet. Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta att anta Junis ledarplattform.

9 F Föredragningslistan punkt 22 Junis ledarplattform Utöver Junis ledarplattform finns också Junis barnplattform och Junis påverkansplattform. Barnplattformen handlar om Junis syn på barns behov och utveckling, samt hur organisationen på bästa sätt kan skapa en meningsfull fritid för barn. Påverkansplattformen redogör för inriktningen i Junis politiska påverkansarbete. Inledning Utifrån grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet vill Junis göra positiv skillnad för barn. Barn har rätt att växa upp i en trygg och nykter miljö i ett samhälle där alla barn får utvecklas och där barns grundläggande behov tillgodoses. För att det ska bli verklighet krävs bland annat en trygg familj, stabil skolgång och en meningsfull fritid. Junis erbjuder möjlighet för fler barn att få en givande fritid genom roliga och utvecklande aktiviteter där alla barn får synas, påverka och utvecklas. Utöver föreningsverksamheten gör Junis också positiv skillnad för barn genom påverkansarbete, bland annat för att barn ska växa upp i en trygg och nykter miljö. Detta utvecklas i Junis påverkansplattform. Den allra viktigaste förutsättningen när Junis arrangerar barnverksamhet är trygga ideella ledare som vill göra positiv skillnad för barn. Ledarna skapar aktiviteter som barnen kan utvecklas och må bra i. Junis ledarplattform fyller flera funktioner. Plattformen ger befintliga ledare inom organisationen möjlighet att samlas kring en gemensam syn på ledarskap, vilket leder till att Junis på bästa sätt kan skapa roliga och utvecklande aktiviteter. Genom Junis ledarplattform tydliggörs också hur ledare ska kunna uppfylla intentionerna i barnplattformen. Ledarplattformen är också ett redskap för förtroendevalda och medarbetare på alla nivåer när de ska rekrytera nya ledare, ge befintliga ledare möjlighet att utvecklas samt planera och leda verksamheten. En ledares resa i Junis Att vara ledare i Junis ska vara att ge sig ut på en utvecklingsresa - där både ledarna och barnen i verksamheten växer och utvecklas tillsammans.

10 F Föredragningslistan punkt 22 Kom till Junis! I mötet med Junis väcks engagemang för att göra positiv skillnad för barn och en nyfikenhet kring vad Junis har att erbjuda. Bli en del av Junis! Nya ledare känner sig välkomna i organisationen och inkluderas i ledargemenskapen. Utvecklas med Junis! Genom utbildning och erfarenhet av Junis verksamhet växer ledare i sitt ledarskap. Ledare både utmanas och utmanar sig själva, barnen och andra ledare. Stå för Junis! Ledarna stärks i sitt ställningstagande för en demokratisk, solidarisk och nykter värld och känner en vilja att engagera fler i frågorna. Plattformens indelning Ledarplattformen är indelad i följande avsnitt: Ledarskapets grund Ledarskapets byggstenar Ledarens verktyg Tillsammans står vi för Junis grundsatser

11 F Föredragningslistan punkt 22 Ledarskapets grund Att vara ledare i Junis är att förvalta barnens förtroende. Det är ett viktigt uppdrag som kräver ledare som är engagerade, trygga och lyhörda. Ledare i Junis har som uppdrag att skapa aktiviteter där alla barn får komma till tals, blir lyssnade på och vågar ta plats. Ledare behöver se till att aktiviteterna präglas av medbestämmande, inkludering och delaktighet där barnen får vara en del av föreningsdemokratin och ges utrymme att forma och uttrycka åsikter. I Junis är det också viktigt att uppmuntra barn att utforska och testa nya saker så att de utmanas och utvecklas. Den som vill bli ledare i Junis behöver inte ha några förkunskaper om ledarskap. I Junis finns goda möjligheter att få den utbildning och erfarenhet som krävs för att bli en god ledare. En förutsättning är dock att ledare har en vilja att utvecklas och en öppenhet för att reflektera kring sitt beteende, samt har en god förmåga att kunna ta in andra personers perspektiv. I Junis delar alla ledare, förtroendevalda och medarbetare samma grundläggande värdering om alla människors lika värde och samma ambition om att alltid utgå från barnens bästa. Denna övertygelse ligger till grund för Junis verksamhet och är också skälet till varför ledarskap i organisationen är en möjlighet inte en rättighet. Den ledare som inte utgår från eller agerar i enlighet med Junis värderingar om människors lika värde eller barnens bästa kan inte vara ledare. Som ledare är det även viktigt att agera om man får vetskap om att det förekommer beteenden som går emot Junis värderingar, oavsett om det sker i barngruppen, ledargruppen eller i en relation mellan ledare och barn. I ledaruppdraget ingår även att arbeta med barngruppen för att kränkande behandling inte ska förekomma. I Junis är alla barn välkomna. När vi lyckas möta alla barn, kommer naturligtvis barn med olika svårigheter att delta i verksamheten. För den som exempelvis inte känner sig trygg hemma har vi ett extra ansvar som ibland kan innebära att ledare behöver agera för att barnet ska få det professionella stöd det behöver. Junis ledare är inte terapeuter eller behandlare, men kloka och trygga vuxna.

12 F Föredragningslistan punkt 22 Ledarkåren präglas av mångfald och speglar samhället med olika åldrar, intressen, livsval, erfarenheter, bakgrund och personligheter. I Junis rekryteras ledare brett och med många olika metoder. Kärnbudskap: I Junis är ledare engagerade, trygga och lyhörda. I Junis ser ledare till att alla barn får synas, påverka och utvecklas. I Junis agerar ledare utifrån ett starkt barnperspektiv och alla människors lika värde. I Junis präglas ledarkåren av mångfald.

13 Ledarskapets byggstenar F Föredragningslistan punkt 22 I Junis utmanas och utmanar ledare sig själva, barnen och andra ledare. Junis har en mängd föreningar med olika aktiviteter, där ingen verksamhet är identisk med någon annan eftersom det viktiga inte är vad man gör, utan hur. I Junis är barnen medskapande och inte enbart konsumenter av verksamhet. Bara fantasin sätter gränser för medlemmar, ledare och föreningar vilket gör att fler barn kan hitta en aktivitet som passar just dem. Det kan också bidra till att Junis är attraktivt för ledare här kan hen få dela med sig av ett favoritintresse till barn. Mångfalden av aktiviteter kan dock vara en utmaning för den som är ledare eftersom det inte alltid finns ett facit på vad man ska göra i verksamheten. Flexibiliteten i Junis gör det viktigt att ha ledare som vill ta sig an den utmaning och de utvecklingsmöjligheter som aktiviteterna kan bjuda på. I Junis gör vi saker tillsammans som grupp både ledare och barn. Att arbeta i grupp är ett redskap för utveckling samtidigt som gruppen skapar sammanhållning och tillhörighet. Det är viktigt att barnen ser att ledarna är ett team som arbetar tillsammans och stärker, hjälper och kompletterar varandra. I Junis finns olika sorters engagemang. Man kan vara ledare i kontinuerlig verksamhet eller vid enstaka aktiviteter som läger, familjedagar eller andra sällan-aktiviteter. Man kan ha förtroendeuppdrag i styrelser eller göra olika stödjande insatser, såsom att sköta ett medlemsregister, ordna sponsorer till ett läger, baka eller sälja lotter. Kanske engagerar man sig för barns rättigheter genom att bedriva Junis påverkansarbete eller organisera en Världens barn-insamling. Alla ideella behövs och därför arbetar Junis aktivt med att ta tillvara på den lust och vilja som finns för olika uppdrag. Att dela på det som behöver göras är ett sätt för Junis att arbeta för att främja hållbart engagemang, samt för att engagera fler i arbetet. Resan till att bli ledare i Junis kan ske gradvis. För vissa kan det börja med att personen är en möjliggörare. Det vill säga en person, ofta en förälder, som vid behov hjälper till i verksamheten, exempelvis med att sälja fika på barngruppens teaterföreställning. I Junis tar vi tillvara på de möjliggörare som finns och uppmuntrar dem till att bli ledare om de är lämpliga.

14 F Föredragningslistan punkt 22 Andra börjar sin resa till ledare som Junis-barn som successivt får större ansvar, till exempel som aktivitetsvärd, föreningsvärd eller hjälpledare. Äldre Junismedlemmar kan gå Junis hjälpledarutbildning. Utbildningen är ett första steg på medlemmens ledarskapsresa. Kärnbudskap: I Junis gör vi aktiviteter i grupp där alla deltagare, både ledare och barn, får möjlighet till utveckling. I Junis arbetar ledarna i team där man hjälper, stärker och kompletterar varandra. I Junis finns många typer av ledaruppdrag, och det finns flera vägar till ledarskap.

15 F Föredragningslistan punkt 22 Ledarens verktyg I en organisation med ett starkt barnperspektiv behövs ledare som har grundläggande kunskaper om barns behov och utveckling för att på rätt sätt kunna möta barnen i verksamheten. Ledare behöver också få verktyg som hjälper dem att skapa rolig och utvecklande verksamhet. Oavsett ålder och tidigare erfarenheter ska ledare ha goda möjligheter att kunna utveckla sitt ledarskap inom Junis. I arbetet med att utbilda och fortbilda ledare är det en stor styrka att Junis är en del av IOGT-NTO-rörelsen, tillsammans med IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. IOGT-NTO-rörelsen vilar på en gemensam värdegrund. I rörelsen finns kraft, engagemang och kunskap som det är självklart att ledare inom Junis ska ges möjlighet att hämta inspiration och kunskap från. I Junis använder vi oss främst av folkbildningens pedagogik och metodik, som bygger på att man lär bäst när man gör det tillsammans med andra. Varje individ ska känna att de lär sig nytt och samtidigt bidrar med sina erfarenheter. Att reflektera och att se saker från flera håll är bärande inslag i folkbildning. För de flesta ledarna är mötet med barnen och glädjen i att se dem växa den största drivkraften i det ideella ledarskapet. Men ledare i Junis ska även på andra sätt känna uppskattning för sitt engagemang och för att de ger av sin tid för att göra positiv skillnad för barn. För att motivera och stärka ledare arbetar Junis för att ledare ska ha goda möjligheter till ledarskapsutveckling, möjlighet att forma sitt engagemang efter intresse samt en stor uppsättning verktyg för att kunna genomföra verksamheten. Ledarens medlemskap i NSF, UNF eller IOGT-NTO ska också upplevas som något som ger ett mervärde och ytterligare en tillhörighet, förutom ledarskapet i Junis. Kärnbudskap: I Junis får alla ledare grundläggande kunskaper om ledarskap samt om barn och deras utveckling och behov. I Junis får ledare ta del av folkbildning och utbildning inom Junis, IOGT-NTOrörelsen och hos andra relevanta aktörer. I Junis får ledare verktyg för att skapa verksamhet genom utbildningar, material och andra arrangemang. I Junis får ledare uppskattning för sitt engagemang.

16 F Föredragningslistan punkt 22 Tillsammans står vi för Junis grundsatser Utgångspunkten för Junis verksamhet är demokrati, solidaritet och nykterhet. I Junis kallas detta för grundsatser. Alla barn och ledare ska kunna se att grundsatserna styr Junis verksamhet, i allt från lokala aktiviteter till beslut på kongresser. Som ledare i Junis arbetar man för att förmedla grundsatserna genom aktiv handling. Ledaren är en förebild för barnen och har i uppgift att lära barnen om demokrati, ha ett demokratiskt arbetssätt och säkra barnens medbestämmande och delaktighet. På samma vis ska solidariteten finnas närvarande hos Junis både som ett värde och som något man aktivt samtalar om och arbetar med i barngruppen. I Junis fattar vi medvetna beslut och engagerar oss för varandra, vår gemensamma miljö och andra människor både i Sverige och världen. Vi arbetar aktivt mot diskriminering och för att barn ska få stärkta rättigheter oavsett nationalitet. Vi engagerar oss i miljö- och klimatfrågor och arbetar för att skapa en positiv förändring där vi alla hjälps åt att ta hand om vår planet, samt minska vår påverkan på den. Detta är exempel på hur vi manifesterar grundsatsen solidaritet i praktisk handling. Nykterhet. Junis är en drogfri verksamhet och organisationen arbetar aktivt för en nyktrare värld. Att ha barn- och ungdomsverksamhet där alla deltagare och ledare är nyktra är vanligt, vilket Junis tycker är bra. Junis-ledare lovar dock att alltid vara nyktra oavsett om det är Junis-träff eller inte. Det ställningstagandet är viktigt eftersom vart femte barn lever i ett hem där minst en vuxen har ett riskfyllt drickande eller ett beroende. Genom alla ledares personliga nykterhet och genom verksamheten tar Junis ställning för ett samhälle där fler barn får växa upp i en trygg och nykter miljö. Junis verksamhet ger också möjlighet för fler barn att vara i en trygg och drogfri zon. Samtal om och arbete med grundsatserna i Junis verksamhet är ett steg mot en bättre värld och kan göra att fler barn och ledare bär med sig värdena i sitt liv.

17 F Föredragningslistan punkt 22 Kärnbudskap: I Junis är grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet. Alla barn och ledare ska se att grundsatserna styr Junis verksamhet. I Junis är ledare förebilder och ska förmedla demokrati, solidaritet, och nykterhet genom aktiv handling. I Junis är ledare nyktra och tar ställning för ett samhälle fritt från alkohol eller andra droger.

18 Förbundsstyrelsens förslag nr 7 Junis påverkansplattform F Föredragningslistan punkt 23 Förbundsstyrelsen har tagit fram förslag på tre plattformar för Junis: Junis barnplattform, Junis ledarplattform och Junis påverkansplattform. Förslagen har arbetats fram i samråd med ledare i Junis, medlemmar inom IOGT-NTO-rörelsen och i viss mån även med barn som är medlemmar i Junis. Syftet med Junis påverkansplattform är att samla de värderingar, politiska åsikter och politiska krav som Junis utgår från, samt framför, i det externa påverkansarbetet. Med påverkansplattformen skapas trygghet och transparens kring vad som ligger till grund för Junis politiska arbete inom organisationen och gentemot externa aktörer. Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta att anta Junis påverkansplattform.

19 F Föredragningslistan punkt 23 Påverkansplattform för Junis Utöver Junis påverkansplattform finns också Junis barnplattform och Junis ledarplattform. Barnplattformen handlar om Junis syn på barns behov och utveckling, samt hur organisationen på bästa sätt kan skapa en meningsfull fritid för barn. Ledarplattformen redogör för Junis syn på ledarskap och hur organisationen kan ta tillvara på engagemang och utvecklingsvilja hos ledare. Inledning Junis står på barnens sida. Utifrån våra grundsatser demokrati, solidaritet och nykterhet arbetar vi för att stärka barns rättigheter. Junis vill göra positiv skillnad för barn. Junis tycker att alla barn har rätt att få växa upp i en trygg och nykter miljö, i ett samhälle där alla barn inkluderas och får växa. Alkohol och andra droger är ett hinder för att det ska bli verklighet. Det gäller inte bara i Sverige utan i hela världen. Därför arbetar Junis på olika sätt för att påverka beslutsfattare, tjänstepersoner och andra organisationer. Vi vill att de tillsammans med oss ska stärka barns rättigheter och säkra en bra uppväxt som är fri från alkohol och andra droger. Barn i familjer med missbruk ska också få stöd genom tidiga insatser. Vi arbetar därutöver med bred opinionsbildning för att få fler vuxna att välja att vara nyktra, i synnerhet i barns närvaro. Junis arbete utgår från FN:s barnkonvention som tydligt framhåller att barns bästa alltid ska komma i första rummet och att barn är individer med egna rättigheter. Junis arbetar även utifrån de globala mål som ingår i Agenda 2030, som bland annat handlar om att barns rättigheter ska stärkas. Alkohol och andra droger är hinder för att uppnå de globala målen. Junis påverkansarbete fokuserar på: Barns rätt till meningsfull fritid Alkohol och andra droger i barns miljö Förebyggande och tidiga insatser för barnens bästa. Barn i missbruksmiljö

20 F Föredragningslistan punkt 23 Barns rätt till meningsfull fritid Alla barn har rätt till en meningsfull fritid och för att det ska bli verklighet behövs ett föreningsliv som är tillgängligt och erbjuder en mångfald av aktiviteter och arbetssätt. Särskilt viktigt kan föreningslivet vara för de barn som har det jobbigt hemma, barn som är nya i det svenska samhället eller de som av andra skäl behöver ett sammanhang. Junis bidrar till målet om att alla barn ska ha en meningsfull fritid genom att vara en bred organisation med olika verksamhetsgrenar och många öppna aktiviteter. Vi arbetar också för att barnens röst och inflytande ska vara starkt i föreningslivet. Barn ska själva få vara delaktiga i att utforma sitt deltagande utifrån ålder och mognad. Föreningslivets många olika verksamheter är en ovärderlig resurs för samhället. För att göra verksamheter tillgängliga även för familjer med begränsad ekonomi behöver kommuner, regioner och staten komplettera de ideella insatserna med till exempel ekonomiska bidrag, tillgång till lokaler och liknande. Ekonomiska förutsättningar Barnorganisationer ska få vara barnorganisationer. Vi vill inte att barns engagemang i föreningsdemokratin ska hindras av administrativa krav som är mer lämpade för ungdoms- eller vuxenorganisationer. Därför vill vi att kraven för att få statsbidrag som ungdomsorganisation (dit Junis räknas) ska ta hänsyn till om organisationen i huvudsak är en ungdomsorganisation eller en barnorganisation. Vi vill att kommuner och regioner underlättar för föreningar att bedriva sin verksamhet, exempelvis genom att erbjuda ekonomiskt stöd, enkla bidragsregler, utlåning av lokaler och/eller annat stöd. Kommuner, regioner och staten ska inte kräva att en organisation tar in medlemsavgift för att organisationen ska få del av ekonomiskt stöd. Detta krav hindrar de mest utsatta från medlemskap och deltagande i föreningslivet.

21 F Föredragningslistan punkt 23 Alkohol och andra droger i barns miljö Barn har rätt till en uppväxt fri från alkohol och andra droger. Idag är emellertid normen kring alkoholkonsumtion stark och påverkar vuxnas handlande. Detta trots att barn ofta känner sig otrygga när vuxna dricker, och det redan vid nivåer då de vuxna inte tror att det märks. Det finns också starka kopplingar mellan barns utsatthet för våld och alkoholmissbruk i hemmet. Förutom att barn kan känna sig otrygga runt vuxna som dricker eller använder andra droger, så kan användandet av alkohol och andra droger öka många familjers ekonomiska utsatthet. Konsumtionen kan alltså leda till negativa konsekvenser för barn även om barnet inte är närvarande vid konsumtionstillfället. Därför arbetar Junis med opinionsbildning både för att motverka alkoholnormen och för att driva fram politiska beslut som ska minska förekomsten av alkohol och andra droger där barn vistas. Vuxnas användning av alkohol och andra droger Fler vuxna ska välja att alltid vara fria från alkohol och andra droger. Fler beslutsfattare ska arbeta för att minska konsumtionen av alkohol och andra droger. Åtgärder med bevisad effekt för minskad alkoholkonsumtion är höga skatter, begränsad tillgänglighet och förbud mot marknadsföring. Alkohol och andra droger i barns miljö Vuxna ska välja att vara nyktra när de är tillsammans med barn. Vuxna ska aldrig bjuda minderåriga på alkohol. Alla offentliga lokaler där barn vistas ska vara fria från alkohol. Idrotts- och kulturmiljöer där barn vistas ska hållas fria från försäljning och servering av alkohol. Marknadsföring All marknadsföring av alkohol ska förbjudas på platser där barn vistas. Lagen ska vara teknikneutral och gälla även digitala kanaler.

22 F Föredragningslistan punkt 23 Förebyggande och tidiga insatser Samhället behöver ta ett större ansvar för att förebygga att barn far illa på grund av alkohol och andra droger. Det viktigaste i det förebyggande arbetet är, som nämns i föregående avsnitt, att adressera grundproblemet med att vuxna dricker för mycket alkohol. För att förebygga att barn far illa på grund av alkohol och andra droger, krävs dock även insatser riktade mot barn. Bland annat bör politiker på nationell nivå ta ansvar för att högskole- och universitetsstudenter som utbildas för att jobba i yrken där de möter barn, såsom förskollärare, lärare och fritidspersonal, får kunskap om hur barn påverkas av risk- och missbruk. Undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att kunskapen är bristfällig idag, vilket kan leda till att barn som lever i familjer med risk- och missbruk inte upptäcks och därmed inte får det stöd som de har rätt till. Kommunpolitiker bör också ta ett större ansvar för att barn upptäcks i tidig ålder, exempelvis genom att säkerställa en god samverkan mellan skola och socialtjänst. Junis vill att elevhälsan på skolor ska stärkas och med ökad kompetens göra mer inom sitt förebyggande uppdrag. Elevhälsans personal ska känna sig trygga att prata om alkohol och andra droger med barnen. All personal i skolan ska vid behov kunna och känna sig trygga med att göra en orosanmälan och skolan ska ha gott samarbete med socialtjänsten. Junis vill även att hälso- och sjukvården ska få ökad kunskap om alkohol och andra droger, samt att det ska finnas tydliga rutiner för att upptäcka barn som lever i en familj med missbruk. Kunskap hos lärare och andra pedagoger Alla lärare och andra pedagoger ska ha kunskap om alkohol och andra drogers påverkan på barn. De ska förvärva metoder och förmåga att upptäcka risk- och missbruk i en familj genom att förstå hur barn påverkas av detta. Kunskap kring detta ska ingå i högskole- och universitetsutbildningarna. Alla som arbetar inom skolan ska ha tillräckligt med information och känna stöd för att våga göra orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa, exempelvis på grund av missbruk i familjen. Stärkt elevhälsa De yrkesgrupper som arbetar inom skolans elevhälsa ska ha kunskap om alkohol och andra droger. De ska förvärva metoder och förmåga att upptäcka risk- och missbruk i en familj genom att förstå hur barn påverkas av detta. Kunskap kring detta ska ingå i deras utbildning. Elevhälsan ska stärkas och ges större möjlighet att göra mer inom sitt förebyggande uppdrag.

23 F Föredragningslistan punkt 23 I obligatoriska hälsosamtal med elever ska frågor ställas för att upptäcka ifall någon vuxen i barnets närhet dricker alkohol eller använder andra droger på ett sätt som påverkar barnet negativt. Socialtjänsten och skolan ska ha ett nära samarbete. Vi är positiva till lösningar där socialsekreterare har sitt arbetskontor på en skola. Hälso- och sjukvård, samt beroendevård All vårdpersonal ska ha god kunskap om alkohol och andra droger, samt hur barn påverkas av vuxnas risk- och missbruk. I olika samtal som genomförs inom vården, exempelvis hälsosamtal på mödra- eller barnavårdscentral, ska vårdgivaren fråga om vårdtagarens vanor kopplat till alkohol och andra droger. Om risk- eller missbruk finns ska det alltid undersökas om det finns barn i individens familj för att kunna erbjuda stöd till barn som anhöriga, och eventuellt utreda om barnet far illa. Inom alla verksamheter ska det finnas ett tydligt barnrättsperspektiv. Med barnrättsperspektiv menar vi att verksamheterna ska uppmärksamma barn och deras behov, samt låta barnet få inflytande över vilket stöd som kan vara aktuellt. För att stärka barnperspektivet inom vården behövs till exempel rutiner för hur man ser och tar hand om barn som följer med en vårdsökande vuxen, hur man ställer frågor till den vuxne för att upptäcka barn i dennes närhet, samt hur man erbjuder relevant stöd till barnen i fråga. Junis fokus i detta är barn med någon närstående som dricker för mycket eller använder andra droger, även om barnperspektivet är ett viktigt utvecklingsområde för många delar av vården.

24 F Föredragningslistan punkt 23 Barn i missbruksmiljö Barn som växer upp i familjer med missbruk har rätt till stöd och hjälp. Junis vill att alla barn som lever med en vuxen som dricker för mycket eller använder andra droger ska känna att det är okej att prata om hur det är hemma. Det ska också finnas vuxna personer i barnets liv som ser och hör barnet, exempelvis inom skola, fritidshem och elevhälsan. Flera saker är viktiga för att barn i familjer med missbruk ska få stöd. Först och främst behöver barnets situation uppmärksammas. Det kan ske på olika sätt, bland annat genom att en förälder själv ber om hjälp eller om skolans elevhälsa larmar eller om en fritidsledare gör en orosanmälan. När det finns en kontakt till socialtjänsten är det viktigt att kommunen snabbt erbjuder barnet stöd och hjälp. Junis årliga kommunrapport visar att stödet varierar stort mellan olika län och kommuner, och att långt ifrån alla barn får den hjälp som de behöver. Det är en oacceptabel situation. Offentligt ansvar Alla kommuner ska erbjuda barn som lever i en familj med missbruk professionellt stöd och hjälp. De ska också aktivt och strukturerat arbeta för att göra socialtjänstens stödmöjligheter kända hos barn, ungdomar och vuxna. Vuxna som finns nära barn behöver känna till socialtjänstens stödmöjligheter. Det gäller de som möter barn i sin yrkesroll men också vuxna inom föreningslivet och som privatpersoner. En stark socialtjänst Alla framtida socionomer ska under sin högskole- eller universitetsutbildning få kunskap om alkohol och andra droger, samt hur barn påverkas av vuxnas risk- och missbruk. Insatser för barn som lever i missbruksmiljö ska erbjudas tidigt och skyndsamt efter en första kontakt med socialtjänsten. Inget barn ska behöva fastna i utdragna byråkratiska processer. När vuxna med alkohol- eller narkotikaberoende är i kontakt med socialtjänsten ska det alltid undersökas om det finns barn i familjen. Alla barn ska erbjudas information och stöd. Samordningen mellan olika enheter inom socialtjänsten är en framgångsfaktor för tidig upptäckt. Därför behövs det på många håll bättre samordning mellan beroendeenheter och familje- och barnenheter.

25 F Föredragningslistan punkt 23 Beroende hos unga Upptäckt av alkohol- och drogberoende hos ungdomar, särskilt under 18 år, ska prioriteras och alltid följas av snabb reaktion och insatser.

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund 2018 2019 d a n l l i k a s g r n å ö m G bbelt så u d r fö Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis finns till för alla barn! Grunden är

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Bakgrund IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb

Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb Likabehandlingsplan Majornas Boxningsklubb 1 Förklaringar I följande likabehandlingsplan kommer vi utgå ifrån fyra aktörer på föreningen enligt följande; Organisationsledare, Tränare och funktionär, Aktiv

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad

Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad Materialet har sammanställts av all fritidshemspersonal som arbetar i Lidingö stad under våren 2009 Syftet är att skapa en gemensam utgångspunkt och ett

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Mål och verksamhetsinriktning Antagen av kongressen 2015

Mål och verksamhetsinriktning Antagen av kongressen 2015 Mål och verksamhetsinriktning 2016 2017 Antagen av kongressen 2015 1 IOGT-NTO:s mål och verksamhetsinriktning 2016 2017 Ideologisk ram IOGT-NTO:s arbete utgår alltid från IOGT-NTO-rörelsens grundsatser.

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019 Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019 Föredragningslista (punkt 2, bilaga 19:1)...14 1 (7) Föredragningslista (punkt 2, bilaga 18:1) Ärende Vem Tidsåtgång

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Fritidshemmen F-2, 3-6 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibackens förskola. Ekorren BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibackens förskola Ekorren Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Policy för värdegrundsarbete i NSF

Policy för värdegrundsarbete i NSF Policy för värdegrundsarbete i NSF NSF:s vision är ett solidariskt och drogfritt samhälle med kreativa och modiga världsmedborgare. Grunden till detta är NSF:s värdegrund som omfattar scoutlag och -löfte

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Junibacken. Tallkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Junibacken. Tallkotten BARN OCH UTBLIDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Junibacken Tallkotten Normer och värden Lpfö 98 Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem

Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem Likabehandlingsplan för Furuhällsfamiljedaghem LÄSÅRET 2014/2015 Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal ska känna sig trygga och respekterade

Läs mer

Lokal arbetsplan. Prästbols fritidshem. Läsåret

Lokal arbetsplan. Prästbols fritidshem. Läsåret Lokal arbetsplan Prästbols fritidshem Läsåret 2017 2018 Kvalitet i fritidshem, Skolinspektionen 2010 Mål Fritidshemmet ska - utveckla goda kamratrelationer i barngruppen och ge eleverna en god omsorg som

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-11-29 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan UTKAST 1: 2017-09-11 Läroplan för förskolan 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Förskolan ingår i skolväsendet. Enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019

Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019 Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019 Övergripande styrdokument Diskrimineringslagen 2008:567 Lagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Om fritidshemmet och vår verksamhet

Om fritidshemmet och vår verksamhet Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Om fritidshemmet och vår verksamhet Fritidshemmet spelar en väsentlig roll i barns tillvaro idag. Vår verksamhet är ett betydelsefullt

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR 2019 Innehåll Till dig som barn -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Förskolan Knagglabacke. Planen gäller från

Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Förskolan Knagglabacke. Planen gäller från Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Knagglabacke Planen gäller från 2015-07-01-2016-08 Örebro kommun trygghetsvision I Örebro kommuns förskolor

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer