Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo Diarienummer: TRV 2010/66396

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredningsrapport. Urspårning vid Gamleby 2010-05-20. Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo. 2010-10-11 Diarienummer: TRV 2010/66396"

Transkript

1

2 Utredningsrapport Diarienummer: TRV 2010/66396 Synerginr: Trafikverket Telefon: Urspårning vid Gamleby Utredare: Linda Åhlén Vectura, på uppdrag av Tjpo

3 Diarienummer: TRV 2010/66396 Innehåll 1. Sammanfattning HÄNDELSE, PLATS, DATUM OCH KLOCKSLAG SKADOR OCH SKADEKOSTNADER (PERSONER, MATERIAL, OMGIVNING OCH MILJÖ) ORSAKEN TILL HÄNDELSEN (DIREKTA, BIDRAGANDE OCH BAKOMLIGGANDE) ÅTGÄRDER (FÖRSLAG, VIDTAGNA, BESLUTADE) ÖVRIGA IAKTTAGELSER Beslut om utredning, genomförande och syfte BESLUT OM UTREDNING OCH GENOMFÖRANDE SYFTE MED UTREDNINGEN Faktabeskrivning 6 4. MTOY-utredning i rapportform 9 5. MTOY-utredning i grafisk form 12

4 1. Sammanfattning 1.1 Händelse, plats, datum och klockslag Tåg tillhörande järnvägsföretaget Tågåkeriet i Bergslagen (Tågab) som var ett timmertåg var på väg från Västervik mot Linköping (bandel 845) torsdagen den 20 maj Tåget avgick från Västervik kl Efter att ha passerat Gamleby med ca 2,5 km finns ett kurvparti med svag stigning. När tåget befann sig vid km spårade de fyra bakersta vagnarna ur och lade sig på båda sidor om spåret, lokföraren som ännu inte märkt något fortsatte med tåget. Vid passagen av den andra kurvan, ca 150 meter längre fram, spårade två vagnar till ur och därmed hade 6 st fullastade timmervagnar spårat ur. Då märkte lokföraren av att något hänt då lufttrycket försvann, varvid han stannade tåget som blev ståendes ca 20 m från de två sist urspårade vagnarna, klockan var då Tågsättet bestod av två lok, TMY 101 och TMY 110, och 14 vagnar, av littera Sgnss, som alla var lastade med björkved. 1.2 Skador och skadekostnader (personer, material, omgivning och miljö) Inga för utredaren kända miljöer eller personer skadades till följd av urspårningen. Stora skador uppstod på infrastrukturen då ca 200 m räl och slipers förstördes. Vid utredningens slutförande var den kostnaden för återställande av infrastrukturen uppe i ca 4 miljoner kronor (slutsumman inte fastställd vid färdigställande av utredningen). Foto Urban Lavén Tåg AB Järnvägsföretagets skador på de sex urspårade vagnarna m.m, uppgick enligt järnvägsföretaget vid utredningens slutförande till ca kronor (slutsumman inte fastställd vid färdigställande av utredningen). Kostnaden för utredningen uppgår till ca kronor.

5 1.3 Orsaken till händelsen (direkta, bidragande och bakomliggande) Den direkta orsaken till urspårningen var att spikfästena i sliprar inte höll för påfrestningen från tåget. Påfrestningen medförde att rälen flyttades utåt och det blev en spårviddsökning. Spårviddsökningen medförde att en av vagnarnas hjul lämnade rälen och ytterligare fem vagnar spårade ur på grund av skadorna som uppstod då den första vagnen spårade ur. Bakomliggande orsaken till händelsen var att sliprarna där vagnarna spårade ur var angripna av röta. Vid säkerhetsbesiktningen av sliprar som utfördes noterades en besiktningsanmärkning, dåliga sliprar, med prioritet M (månadsanmärkning) med av besiktningsmannen föreslagit åtgärdsdatum Anmärkningen hade inte åtgärdats eller behandlats i tid av infrastrukturförvaltaren. Spikplatts som sjunkit in i slipers. Foto Urban Lavén Tåg AB. Trafikverket har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att bandel 845 ska vara anpassad till rådande trafik.

6 1.4 Åtgärder (förslag, vidtagna, beslutade) Trafikverket bör se till att anläggningen uppfyller kraven så att det på ett trafiksäkert sätt kan trafikeras enligt järnvägsnätsbeskrivningen. Det bör även tillsättas medel till ett förebyggande underhåll av spåranläggningen och/eller järnvägsinfrastrukturen så att dess säkerhetsmässiga status upprätthålls. Trafikverket bör se över sina rutiner som finns fastställda i BVF (Banverkets föreskrifter) Säkerhetsbesiktning av fasta anläggningar. Vad gäller ansvaret för åtgärdande av besiktningsanmärkningar med prioritet M (månadsfel) bör ansvarig enligt BVF 1011 Ansvarsfördelning vid planering och beslut om åtgärd gå in i besiktningssystemet och aktivt ta ställning till och ändra statusen på anmärkningen. Finns inte ekonomiska medel att beställa och åtgärda anmärkningen för att upprätthålla kraven på trafiksäkerhet bör man överväga om spåret ska stängas för trafik. 1.5 Övriga iakttagelser På den aktuella bandelen fanns, enligt Strix mätvagn på C-felslistan (Akutfellista) från körning som utfördes , spårvidder som överskrider de gränsvärden som är fastlagda för den spårklass (klass 3) som spåret tillhör. Vid större spårvidder än 1470 mm bör inte trafik tillåtas på banan då det kan föreligga urspårningsrisk. Anmärkningsvärt är att då man genomförde säkerhetsbesiktning av sliprar inte uppmärksammade och gjorde bedömningen att det fanns dåliga sliprar på sträckan där anmärkning på sliprar noterades vid säkerhetsbesiktningen Veckan innan urspårningen genomfördes underhållsarbete gällande stoppning av skarvar på den aktuella bandelen. Väderleken och temperaturen vid tillfället för stoppning av skarvarna kan ha påverkat spårstabiliteten. Det är dock okänt vilka väderleksförhållanden som rådde vid underhållsarbetet. 2. Beslut om utredning, genomförande och syfte 2.1 Beslut om utredning och genomförande I Trafikverkets föreskrift BVF 1906 föreskrivs att undersökningsansvarig ska se till att alla järnvägsolyckor, elolyckor, tillbud och avvikelser som medfört säkerhets- eller miljörisker undersöks. Undersökningsansvarig har gett i uppdrag åt sektionen Olyckshantering att genomföra en utredning. Till utredare utsågs Linda Åhlén (konsult), Trafikverket, Järnväg, Olyckshantering. Fakta kommer bland annat från Trafikverkets olycksberedskap och järnvägsföretaget.

7 2.2 Syfte med utredningen I Trafikverkets handbok BVH 1906 beskrivs syftet med utredningsverksamheten. Undersökning av olyckor och tillbud till olyckor är en viktig del av verksamhetsuppföljningen och syftar till att: - uppfylla gällande lagkrav - klargöra orsakerna till händelsen - klarlägga om åtgärder behövs för att undvika eller begränsa följderna av liknande händelser - utgöra beslutsunderlag för justering av organisationen, investeringsbeslut, drift- och underhållsrutiner etc. - vara underlag för forskning och utveckling - vara underlag för skadereglering. 3. Faktabeskrivning Banan är en del av Tjustbanan som förbinder Västervik och Linköping. Platsen för urspårningen ligger i ett odlingslandskap med intilliggande åkermarker och skogspartier.

8 Sträckan har enkelspår och högsta tillåtna hastighet är 70 km/h för godståg och 100 km/h för persontåg. Banan ingår i trafikeringssystem R (radioblock). Spåret mellan Gamleby och Överrum vilar på en grus- och gräsbädd. På sträckan är det 43 kg och 50 kg räler befästa med spik och heybackbefästning på träsliprar. Ballast är både grus och makadam. Vid tidpunkten för urspårningen var det ljust, uppehållsväder och ca +20, vilket kan ha påverkat rälen. På bandelen har spårvidder på 1475 mm uppmätts vid mätning av Strix mätvagn. En manuell mätning av spårvidden utfördes strax före urspårningsplatsen och varierade mellan 1440 och 1445 mm (normalvärde 1435 mm). Mätningen utfördes i obelastat spår. Säkerhetsbesiktning enligt BVF av slirar utfördes enligt fastlagd besiktningsplan. Vid denna besiktning fanns inga anmärkningar noterade om brister på sliprar på den aktuella plats där urspårningen skedde. Däremot finns en inte åtgärdad besiktningsanmärkning på röta i sliprar med prioritet M (månadsanmärkning) som noterades vid säkerhetsbesiktningen som utfördes med av besiktningsmannen föreslaget åtgärdsdatum Ett spår som utsätts för hög tryckkraft och där befästningarna inte fäster ordentligt i den ruttna slipern kan sättas i rörelse och orsaka urspårning. Spårviddsökning, förskjuten underläggsplatta före urspårningsställe. Foto Urban Lavén Tågab.

9 Tågsättet var 315 meter långt och vägde 1336 ton och hade 1172 ton i bromsvikt. Tåget bestod av två lok, TMY 101 och TMY 110, och efter loken var det 14 vagnar som var lastade med björkved. Två av vagnarna i tågsättets vägdes i Kristinehamn för att kontrollera eventuell överlast. Av kvittot från vägningen framgår det att den ena vagnen vägde 72,2 ton och den andra vagnen 73,0 ton. Den tillåtna bruttovikten på Tjustbanan för 4-axliga vagnar konstruerade för Stax D är, enligt en specialregel 82 ton, trots att banan endast är tillåten för Stax C. Stax C innebär 20 ton per axel och Stax D 20,5 ton per axel. Vid olycksplatsen mätte och kontrollerade Tågab hjulaxlarna om skevning i hjulskivorna. Inget fanns att anmärka enligt deras utredning. Enligt Tågab:s utredning var det samma resultat på alla axlar. Hjulens flänsar kontrollerades också och där fanns heller inget att anmärka. Inga tekniska fel som kan orsakat urspårningen har upptäckts av Tågab. Enligt Tågab:s utredning har hjulbyten genomförts på de urspårade vagnarna under den senaste 1-års perioden. Löpnr Littra Fordonnr Åtgärd 9 Sgnss Inga axlar bytta 10 Sgnss Inga axlar bytta 11 Sgnss & en axel utbytt vardera gång 12 Sgnss , & en axel utbytt vardera gång 13 Sgnss en axel utbytt & tre axlar utbytta 14 Sgnss Inga axlar bytta I utredningen har det inte framkommit några brister som har medverkat till urspårningen.

10 Hastighetsloggen visar att hastigheten inte har överskridit den gällande hastighetsbegränsningen. 4. MTOY-utredning i rapportform Normalläge Tågtrafiken flyter på som den ska. Händelse 1 Spåret besiktigades och röta i slipers upptäcktes. Ur Trafikverkets besiktningssystem (Bessy) framgår det att man upptäckt röta i slipers på sträckan km (fungerande barriär). Det finns även en besiktningsanmärkning, nr , där åtgärdsförslaget är utbyte av slipers och föreslaget åtgärdsdatum är satt till med prioritet månad. Åtgärden var inte genomförd innan olyckan inträffade (brusten barriär).

11 Händelse 2 Ny besiktning av spåret genomförs. I besiktningsprotokollet daterat finns det inte upptaget att det skulle vara dåliga sliprar på den aktuella sträckan (fungerande barriär). Dock har inte åtgärden från föregående års besiktning genomförts. Händelse 3 Tåg avgår från Västervik till Linköping. Tåg (TÅG AB) som är ett timmertåg är på väg från Västervik mot Linköping torsdagen den 20 maj Tåget avgår från Västervik kl Tåget består av två lok och 14 vagnar. Enligt hastighetsregistreringen har tågsättet inte överträtt högsta tillåtna hastighet. Händelse 4 Vid km spårar de fyra bakersta vagnarna ur. Efter att ha passerat Gamleby med ca 2,5 km finns ett kurvparti med svag stigning. När tåget befinner sig vid km spårar de fyra bakersta vagnarna ur och lägger sig på båda sidor om spåret. Någon typ av indikator borde finnas i loket som indikerar när vagnar spårar ur (saknad barriär). Händelse 5 Lokföraren fortsätter färden mot Linköping. Lokföraren som ännu inte märkt något fortsätter färden mot Linköping.

12 Händelse 6 Ca 150 meter efter första urspårningen spårar två vagnar till ur. Vid passagen av den andra kurvan, ca 150 meter längre fram, spårar två vagnar till ur och därmed har 6 st fullastade timmervagnar spårat ur. Tågsättet bestod av två lok, Tmy 101 och Tmy 110, och 14 vagnar som alla var lastade med björkved. Händelse 7 Lufttrycket försvinner. Nu märker lokföraren av att något hänt då lufttrycket försvinner. Händelse 8 Lokföraren ringer fjärrtågklareraren och berättar vad han misstänker har hänt. Lokföraren ringer fjärrtågklareraren och berättar att lufttrycket försvunnit och vad han misstänker att det kan vara. Händelse 9 Lokföraren stannar tåget. Lokföraren stannar tåget som blir ståendes ca 20 m från de två sist urspårade vagnarna, klockan är Händelse 10 Lokföraren går längs tåget och upptäcker urspårningen. Lokföraren går längs tåget och när han passerar den åttonde vagnen upptäcker han förödelsen. Han larmar om det inträffade (fungerande barriär). Sluthändelse och konsekvensanalys Trafikverkets olycksberedskap larmas till platsen. Trafikverkets olycksberedskap kallas ut. Då det är lång resväg och mörkret håller på att falla över olycksplatsen tas beslut om att olycksberedskapen skall vara på plats dagen efter ( ).

13 Konsekvenserna av händelsen hade kunnat mildras om förutsättningarna hade varit något annorlunda. Lokföraren upptäckt urspårningen i ett tidigare skede Besiktningsanmärkningarna skulle ha genomförts Underhållet på bandelen Hade lokföraren upptäckt urspårningen när de första vagnarna spårade ur hade han sannolikt inte kört vidare. Hade besiktningsanmärkningen gällande röta i slipers åtgärdats bör spåret ha klarat belastningen från tågsättet. 5. MTOY-utredning i grafisk form Se nästa sida.

14 tgärdsförslag Så här läser du av MTOY-utredningen Börja med att läsa av Normalläget och fortsätt sedan med H1, H2 osv. Avsluta med Sluthändelse. Läs sedan orsakerna ovanför varje händelse för ytterligare bakomliggande fakta. Avsluta med att se över vilka Barriärer som har fungerat, brustit eller Nya rutiner bör tas fram för att systemet med besiktningsanmärkningar ska fungera. saknats. Högst upp finns utredarens åtgärdsförslag angivet. En fungerande barriär är en enhet och grön. En brusten barriär är två enheter och röd. En saknad barriär är svartstreckad i ytterkanterna och vit. vergripande nivå arför? Systemet med ägare av anmärkningar verkar inte fungera som det ska. System för indikation om urspårning finns inte idag. vvikelser arför? Anmärkningen om röta från 2009 ej upptagen i besiktning från 2010 trots att det ej är åtgärdat. Lokföraren får ingen indikation på att urspårningen skett rsaker arför? Ingen anmärkning om röta i besiktningen från Lokföraren märker inte att fyra vagnar spårar ur ändelser ad hände? Normalläge H: 1 H: 2 H: 3 H: 4 Trafiken flyter på som den ska. Spåret besiktigades och röta i slipers upptäcktes Ny besiktning av spåret genomförs. Tåg avgår från Västervik mot Linköping Vid km spårar de fyra bakersta vagnarna ur Tid Datum Tid/datum: Tid/datum: Tid/datum: 16:00, Tid/datum: arriärer Säkerhetsbesikt ning genomförs 2009 Besiktningsanm ärkningar åtgärdas inte Besiktning genomförs Indikation i hytten om urspårning

15 : 5 Händelseriktning Lokföraren fortsätter färden mot Linköping id/datum: Kontrollfunktion Upprätta en underhållsplan för bandelen eller stänga bandelen för en viss sorts trafik. Besiktningsanmärkningarna har inte åtgärdats i tid. Dåligt underhåll av bandelen. Vagnar har spårat ur H: 6 H: 7 H: 8 Lufttrycket försvinner. Ca 150 meter efter första urspårningen spårar två vagnar till ur. Lokföraren ringer FTKL och berättar vad han misstänker har hänt Tid/datum: Tid/datum: Tid/datum: 16:52, H: 9 Lokföraren stannar tåget Tid/datum: Lokföraren larmar CTKL enligt rutin H: 10 Lokföraren går längs tåget och upptäcker urspårningen Tid/datum: Sluthändelse Trafikverkets olycksberedskap larmas till platsen Tid Datum 17:16,

Olycka Urspårning tåg 9802 Huddinge 2014-01-07

Olycka Urspårning tåg 9802 Huddinge 2014-01-07 Utredningsrapport 2014-03-31 Ärendenr: TRV 2014/13847 Synerginr:61337 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Olycka Urspårning tåg 9802 Huddinge 2014-01-07 Utredare

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

Urspårning Smedjebacken Söderbärke 2011-06-09

Urspårning Smedjebacken Söderbärke 2011-06-09 Utredningsrapport 2011-09-01 Ärendenr: TRV 2011/60014 Synerginr: 45284 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Urspårning Smedjebacken Söderbärke 2011-06-09 Mats

Läs mer

Elolycka på Kville bangård i Göteborg, söndagen den 13 november 2005

Elolycka på Kville bangård i Göteborg, söndagen den 13 november 2005 Elolycka på Kville bangård i Göteborg, söndagen den 13 november 2005 Dnr 57-2005-1735 Elsäkerhetsverket undersöker olyckor och tillbud från elsäkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna är att söka

Läs mer

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar

Besiktning av spårkomponenter i plankorsningar Gäller för Version Standard Trafikverket Koncern 1.0 BVS 1525.100 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2013-01-01 Tills vidare Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2011/76571 UHab/Ban- och

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR Följande trafiksäkerhetsinstruktion ska användas i samband med växling och arbeten på Ånge Kommuns spåranläggning. en är reviderad utifrån

Läs mer

ÄLVDALSBANAN 2009-07-01

ÄLVDALSBANAN 2009-07-01 ÄLVDALSBANAN 2009-07-01 Mora Älvdalens Järnväg AB Byggtid 1898 1900 Trafik MVJ t o m 1909 Broförbindelse över Österdalälven i Mora år 1896. FRMJ Trafikerades av GDJ under åren 1909 1948. Banan förstatligades

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

Urspårning av godståg, Repbäcken- Mockfjärd

Urspårning av godståg, Repbäcken- Mockfjärd Utredningsrapport 2012-06-04 Ärendenr: TRV 2012/37508 Synerginr: 51335 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Urspårning av godståg, Repbäcken- Mockfjärd 2012-04-30

Läs mer

BLANKETT 1 (9) Innehållsförteckning

BLANKETT 1 (9) Innehållsförteckning BLANKETT 1 (9) Dokumenttitel Innehållsförteckning 1 Bakgrund...2 2 Syfte...2 3 Instruktion...2 4 Beskrivning av de arbeten som avses...2 Bilaga 1. Checklista Platsbesök vid stabilitetspåverkande arbeten...

Läs mer

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR BILAGA 1. BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Del 1. Beräkningsförutsättningar Tågtrafik Buller- och vibrationsutredning har genomförts med prognosår 2030. Dingersjö är då en förlängd mötesstation. 1.1 Antal tåg

Läs mer

Urspårning Stockholm Södra 2013-11-12

Urspårning Stockholm Södra 2013-11-12 Utredningsrapport 2014-02-13 Ärendenr: TRV 2014/10368 Synerginr:60651 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Urspårning Stockholm Södra 2013-11-12 Utredare Lars-Göran

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 3 Gällande fr. o m: 2016-03-14 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mikael Martinsson Oskarshamns Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Oskarshamns Hamn

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår 1(9) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Utgåva: 1 Gäller fr.o.m.2015-08-31 Infrastrukturanläggning: NLC Terminal i Umeå Infrastrukturförvaltare: Infrastruktur I Umeå AB Utgåva nr Revidering

Läs mer

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet Lärarhandledning LOKORS GÅTA en film om järnväg och säkerhet Innehållsförteckning Tack! Du bidrar till att minska antalet tågolyckor 3 Planering av lektionen 4 Faror vid järnvägen 6 Tåg är miljövänligt

Läs mer

OSPA Obehöriga stoppsignalpassager

OSPA Obehöriga stoppsignalpassager OSPA - händelser Infoblad nr 7, april 2014 OSPA Obehöriga stoppsignalpassager Tema Sekundära händelsekategorier Här fortsätter serien med beskrivning av OSPA händelsekategorier. Nu har turen kommit till

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 10, 2015-11-09 Infrastrukturanläggning: Östra hamnen och Västra hamnen

Läs mer

Tillsammans blir vi bättre

Tillsammans blir vi bättre Tillförlitligare vintertrafik Tillsammans blir vi bättre Tips, råd och information till dig som jobbar operativt med järnvägstrafik Version 3, 2015 Tillförlitligare vintertrafik Innehållsförteckning Att

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion Sidospår Södergårdens industriområde

Trafiksäkerhetsinstruktion Sidospår Södergårdens industriområde Trafiksäkerhetsinstruktion Sidospår Södergårdens industriområde Utgåva 4, gäller fr.o.m. 2012-11-01, utgiven av Nässjö kommun, tekniska serviceförvaltningen Denna TRI ansluter JvSFS 2008:7. 1. Giltighetsområde

Läs mer

Olycksundersökning. Medelpads Räddningstjänstförbund. Av Lars-Göran Nyhlén

Olycksundersökning. Medelpads Räddningstjänstförbund. Av Lars-Göran Nyhlén Olycksundersökning Medelpads Räddningstjänstförbund 2012 09 03 Tåget kom trots begärt tågstopp Dalgatan Sundsvall Av Lars-Göran Nyhlén 2 Vid en trafikolycka i centrala Sundsvall vid en järnvägsövergång

Läs mer

Olycka Urspårning tåg 4371 Storsund - Koler 2013-05-11

Olycka Urspårning tåg 4371 Storsund - Koler 2013-05-11 Utredningsrapport 2013-09-18 Ärendenr: TRV 2013/65118 Synerginr: 57529 Trafikverket Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Olycka Urspårning tåg 4371 Storsund - Koler 2013-05-11

Läs mer

FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD

FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD FÖRBIFART BACKARYD TRAFIKVERKET PLANERAR EN FÖRBIFART BACKARYD INNEHÅLL Trafikverkets plan Tidsanalys Olycksstatistik Boendemiljö Backaryd Alternativ till förbifart Miljöpåverkan Backaryds framtid Sammanfattning

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Buss i dike

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Buss i dike Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Buss i dike Sammanfattning av händelsen En dansk turistbuss på väg till Idre med ungdomar kommer för långt ut på vägkanten och bussen skär ned i diket.

Läs mer

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013.

foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. foto: Staffan Löwstedt SvD SCANPIX När vinst går före säkerhet En rapport från SEKO april 2013. Ny undersökning från Seko Anställda inom SL slår larm om säkerheten Mer än hälften av de anställda upplever

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 15 Gällande fr. o m: 2016-04-01 Utgåva: 4 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mathias Johansson TK Jönköpings kommun Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Jönköpings kommun

Läs mer

PM-Riskutredning för ny detaljplan Bockasjö 1, Borås

PM-Riskutredning för ny detaljplan Bockasjö 1, Borås ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 18. October 2012 SIDA 1/5 REF Mrni PROJEKTNR A029039 Svar på yttrande för PM-Riskutredning

Läs mer

3. Avståndstavlor, lutningsvisare, kurvtavlor, hastighetstavlor,

3. Avståndstavlor, lutningsvisare, kurvtavlor, hastighetstavlor, under vilket klockorna i varje fall ringt, automatiskt registreras med vertikala streck å en för varje dygn ombytt pappersremsa med timindelning. Överallt uppställas framför vägövergångarna till de vägfarandes

Läs mer

Lokal instruktion och vägledning Jernhusens Infrastruktur LULEÅ NOTVIKEN SVARTÖN

Lokal instruktion och vägledning Jernhusens Infrastruktur LULEÅ NOTVIKEN SVARTÖN Dokumenttyp Verksamhetsområde Trafiksäkerhetsinstruktion Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (6) Upprättad av Stefan Halldén, 08-100 3263, stefan.hallden@jernhusen.se Beslutas av CTFI, Maria Denize Giltigt

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion:

Trafiksäkerhetsinstruktion: förvaltning 1 (6) spåranläggning i Skövde förvaltning 2 (6) 1. Introduktion Detta är en del av trafiksäkerhetsinstruktionen (TRI) för sidospår vid Jernhusens. 2. Beskrivning 2.1. sinstruktionens omfattning

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

Elolyckor på järnväg. Redovisning av regeringsuppdrag

Elolyckor på järnväg. Redovisning av regeringsuppdrag Elolyckor på järnväg Redovisning av regeringsuppdrag ELSÄKERHETSVERKET Augusti 2011 Förord Regeringen har i regleringsbrevet för 2011 gett Elsäkerhetsverket i uppdrag att, efter samråd med Trafikverket,

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning för Nybro kommun

Järnvägsnätsbeskrivning för Nybro kommun Sidan 1 av 8 Gällande fr. o m: 2010-01-01 Handläggare:Tommy Englid Utgivare:Nybro Kommun Järnvägsnätsbeskrivning för Nybro kommun Sidan 2 av 8 Innehållsförteckning 1 Allmän information... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Depåer i Bro och Älvsjö samt uppställningsspår för pendeltåg

Järnvägsnätsbeskrivning Depåer i Bro och Älvsjö samt uppställningsspår för pendeltåg Trafikenheten Titel: Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 1 (17) Järnvägsnätsbeskrivning Depåer i Bro och Älvsjö samt uppställningsspår för pendeltåg Trafikenheten Titel: Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 2 (17)

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Version 1. 2010-02-01 Järnvägsnätsbeskrivning Skånska makadam För tågplan med början 2010-02-01 Vi levererar material av hög kvalitet. Med lokal kompetens och försäljningsställen över hela landet blir

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan

Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Flackarp Arlöv, fyra spår Åtta kilometer utbyggnad av Södra stambanan Grönt ljus för Flackarp Arlöv, fyra spår Många fördelar med utbyggnaden Efterlängtat tillåtlighetsbeslut från regeringen skapar stora

Läs mer

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014 1(15) Upprättat av: Arne Grundberg Granskat av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson Gäller fr o m 2014-09-01 Tom 2014-12-13 sinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning för Torsby omlastningsterminals järnvägsnät 2013

Järnvägsnätsbeskrivning för Torsby omlastningsterminals järnvägsnät 2013 Utfärdat av: ML Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 1 (5) Järnvägsnätsbeskrivning för s järnvägsnät 2013 Utfärdat av: ML Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 2 (5) Utfärdat av: ML Järnvägsnätsbeskrivning Sida: 3 (5)

Läs mer

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning Skellefteå Räddningstjänst Nå målet säkert! 11:7 Särskild försiktighet 2:1 Omsorg varsamhet & hänsyn 11:8 Andras säkerhet Trafiksäkerhetspolicy Räddningstjänsten

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

JNB 2016-06-01, Utgåva 3. Järnvägsnätsbeskrivning

JNB 2016-06-01, Utgåva 3. Järnvägsnätsbeskrivning JNB 2016-06-01, Utgåva 3 Järnvägsnätsbeskrivning Sida 1 av 16 Innehållsförteckning 1 Allmän information... 2 2 Villkor för tillträde och trafikering... 5 3 Infrastruktur... 8 4 Kapacitetstilldelning...

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2014:419-032 Stab 2014-09-11 1/3 Handläggare Lennart Nilsson Tel. 0152-292 76 Regionförbundet Sörmland Box 325 611 27 Nyköping Remiss: Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen

Läs mer

Tingberg 3:72, Lödöse Trafikbullerutredning

Tingberg 3:72, Lödöse Trafikbullerutredning Tingberg 3:72, Lödöse Tingberg 3:72, Lödöse Beställare: Projektledare Konsult: Uppdragsledare Handläggare Lillemor Alvåker Furuskogsvägen 5 446 32 Älvängen Lillemor Alvåker GF Konsult AB Box 8774 402 76

Läs mer

Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD

Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD Dokumenttyp Verksamhetsområde Lokal instruktion och vägledning Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (7) Upprättad av Niklas Lindhe Beslutas av Chef affärsområde depåer Giltigt fr o m 201-05-1 Jernhusens Infrastruktur

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Stambanetrafiken under mellankrigstiden

Stambanetrafiken under mellankrigstiden Stambanetrafiken under mellankrigstiden I mars 1919 började fredens framtidshopp att börja påverka järnvägsplaneringen. Förbindelsen Stockholm Kristiania skulle graderas upp till en standard som helst

Läs mer

TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR PM MAJ 2012 BETECKNING 109123

TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 PM MAJ 2012 BETECKNING 109123 TRANSPORTVÄGAR IDENTIFIERING AV LÄMPLIGA TRANSPORTVÄGAR INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING VID FÄNGSJÖN OCH STORSJÖHÖJDEN 1 Titel: Innehållsförteckning Allmänt... 3 Transporter

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

HFD 2015 ref 76. Lagrum: 5 kap. 3 1, 5, 6 och 10 körkortlagen (1998:488)

HFD 2015 ref 76. Lagrum: 5 kap. 3 1, 5, 6 och 10 körkortlagen (1998:488) HFD 2015 ref 76 Fråga om synnerliga skäl enligt 5 kap. 10 körkortslagen kan anses föreligga för att begränsa giltighetstiden av ett beslut om återkallelse av körkort tills vidare på grund av grovt rattfylleri.

Läs mer

Utvecklings- och underhållsstrategi för Inlandsbanan år 2013 2022

Utvecklings- och underhållsstrategi för Inlandsbanan år 2013 2022 Utvecklings- och underhållsstrategi för Inlandsbanan år 2013 2022 2011-11-11 Reviderad: Diarienummer: BA 0029/11 Rev. Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 5 4 Drift och underhåll...

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Bilaga 1. Barnkonsekvensanalys. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län.

Bilaga 1. Barnkonsekvensanalys. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län. Bilaga 1 Barnkonsekvensanalys Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län Projektnummer: Dokumenttitel:. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö.

Läs mer

Fråga 1: Övergångsställen

Fråga 1: Övergångsställen Fråga 1: Övergångsställen Järbovägen/Kungsforsvägen som går rakt genom byn trafikeras dagligen av tung trafik. Många gång- och cykeltrafikanter behöver ta sig över vägen under en dag. Hur många övergångställen

Läs mer

Effektiva tågsystem för godstransporter

Effektiva tågsystem för godstransporter Effektiva tågsystem för godstransporter en systemstudie Huvudrapport Redaktör: Bo-Lennart Nelldal KTH JÄRNVÄGSGRUPPEN Rapport 0504 Stockholm 2005 Sammanfattning Järnvägen i Europa har förlorat marknadsandelar

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Gävle

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Gävle Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Gävle 1(8) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-16 5.0 2012-11-02 EM 41-104

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Linköping

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Linköping Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Linköping 1(8) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-20 7.0 2012-11-02 EM

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd)

Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd) PM 2004 RIII (Dnr 314-1468/2002) Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Anders Broberg (kd) anses

Läs mer

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Trafikverket Region Stockholm Daniel Andersson Trafikmiljö Besöksadress: Solnastrandväg 98 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se

Läs mer

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja

Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja 1 (11) PM Analys av trafiken i Oskarshamn vid ankomst Gotlandsfärja Ansvarig mikrosimulering/trafikanalys: Handläggare mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Felicia

Läs mer

Text och foto: Juha Pokki. Enligt. järnvägstid

Text och foto: Juha Pokki. Enligt. järnvägstid MULTIFUNKTIONSMASKIN LÄNNEN 8800I RAIL Text och foto: Juha Pokki Enligt järnvägstid Att arbeta enligt en strikt tidtabell och under förhållande som dikteras av den livliga tågtrafiken är vardag för Eltel

Läs mer

Lokal instruktion och vägledning Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD

Lokal instruktion och vägledning Jernhusens Infrastruktur HELSINGBORG RAUS DEPÅ DEPÅ GODSVAGNAR GODSTERMINAL GODSVAGNSVERKSTAD Dokumenttyp Verksamhetsområde Trafiksäkerhetsinstruktion Jernhusens järnvägsverksamhet 1 (6) Upprättad av Kristina Blomqvist, 08 402 84 75, kristina.blomqvist@jernhusen.se Beslutas av CTFI, Maria Denize

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-05-20. Utökning av driftmedel för investering i elljusspåret KS-2015/281

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-05-20. Utökning av driftmedel för investering i elljusspåret KS-2015/281 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 84 Utökning av driftmedel för investering i elljusspåret KS-2015/281 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att tillskjuta

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar

Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Datum Ärendebeteckning 2014-04-08 KS 2013/0658 Kommunfullmäktige Motion (M) om busstrafiken i södra Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande

Läs mer

BO KLOCKSTAPEL Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Stängnäs stift

BO KLOCKSTAPEL Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Stängnäs stift BO KLOCKSTAPEL Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Stängnäs stift OMLÄGGNING AV SPÅN PÅ FASADER samt TJÄRNING 2009 Antikvarisk rapport Estrid Esbjörnson Bo klockstapel under omläggning av spån på norra

Läs mer

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Virserums sn, Hultsfreds kommun, Småland Richard Edlund Kalmar läns museum Byggnadsantikvariska rapporter maj 2006 KALMAR LÄNS MUSEUM Färgundersökning av väntsalen

Läs mer

Rapport RL 2000:42. Olycka med flygplanet SE-XRP vid Malmö/Sturup flygplats, M län den 19 mars 2000. Dnr L-017/00 ISSN 1400-5719

Rapport RL 2000:42. Olycka med flygplanet SE-XRP vid Malmö/Sturup flygplats, M län den 19 mars 2000. Dnr L-017/00 ISSN 1400-5719 ISSN 1400-5719 Rapport RL 2000:42 Olycka med flygplanet SE-XRP vid Malmö/Sturup flygplats, M län den 19 mars 2000 Dnr L-017/00 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna

Läs mer

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Övergångsställen Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Du ska ta hänsyn till fordonens hastighet och hur nära de är när du ska gå ut på ett övergångsställe. Korsa körbana eller cykelbana utan

Läs mer

Nykvarns kommuns järnvägsnät i Mörby industriområde

Nykvarns kommuns järnvägsnät i Mörby industriområde Nykvarns kommuns järnvägsnät i Mörby industriområde JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING (JNB) 2014 Upprättad 2013-05-20 Sid 2 av 8 Innehållsförteckning 1. Allmän information sid 3 2. Villkor för tillträde och trafikering

Läs mer

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Till föreningsstämman 2003 Förslag till Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Bakgrund Vid SKBs föreningsstämma år 2000 behandlades en motion om hyressättningsfrågor. Den diskussion som följde med

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

Tillbud med flygplanet SE-KPE under inflygning till Malmö/Sturup flygplats, M län, den 3 december 1999

Tillbud med flygplanet SE-KPE under inflygning till Malmö/Sturup flygplats, M län, den 3 december 1999 ISSN 1400-5719 Tillbud med flygplanet SE-KPE under inflygning till Malmö/Sturup flygplats, M län, den 3 december 1999 Dnr L-106/99 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med

Läs mer

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING ROHM AND HAAS NORDISKA AB sid1(10)

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING ROHM AND HAAS NORDISKA AB sid1(10) JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING ROHM AND HAAS NORDISKA AB sid1(10) Innehållsförteckning 1. Allmäninformation 2. Villkor för tillträde och trafikering- TRI 3. Infrastruktur- TRI 4. Kapacitetstilldelning 5. Tjänster

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

9-1 Koordinatsystem och funktioner. Namn:

9-1 Koordinatsystem och funktioner. Namn: 9- Koordinatsystem och funktioner. Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig vad ett koordinatsystem är och vilka egenskaper det har. I ett koordinatsystem kan man representera matematiska funktioner

Läs mer

Trafikledning - System R

Trafikledning - System R Trafikledning - System R 2009 04 27 Trafikledning - System R Trafikledning - System R 3 Innehåll Inledning 5 1 Signal i stopp 6 1.1 INFARTSSIGNAL OCH MELLANSIGNAL 6 1.2 UTFARTSBLOCKSIGNAL 6 1.3 MELLANBLOCKSIGNAL

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Järnvägsnätsbeskrivning 1(11) Innehållsförteckning 1 Allmän information 3 1.1 Inledning 3 1.2 Juridisk status 3 1.3 Giltighetstid och ändringar 3 1.4 Publicering 3 1.5 Kontakter för mer detaljerad information

Läs mer

ERTMS för en konkurrenskraftig järnväg

ERTMS för en konkurrenskraftig järnväg ERTMS för en konkurrenskraftig järnväg Ett gränsöverskridande, gemensamt trafikstyrningssystem för järnvägen och Europa behöver en konkurrenskraftig järnväg. Med detta i fokus beslutade EU 1996 att ett

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (11) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om besiktningsklausul, medhjälpare och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning av fastighetsmäklarens

Läs mer

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde!

Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! E22 Linderöd - Vä E22 Förbi Linderöd Anders Stjernström E22 Sätaröd-Vä Kerstin Åklundh Samråd & Sakägarsammanträde Välkomna till samråd och sakägarsammanträde! 17 april 2012 19 april 2012 24 april 2012

Läs mer

Tyska och svenska lasarettståg 1941-1943

Tyska och svenska lasarettståg 1941-1943 Tyska och svenska lasarettståg 1941-1943 Den tyska begäran om att tyska lasarettståg från Torneå via Arvika till Oslo beviljades omkring den 1 juli 1941. Den 10 juli, samma dag som de sista vagnarna med

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Landskrona 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-19 8.0 2014-05-23 EM

Läs mer

Trailerservice. Renovering av bromsarna

Trailerservice. Renovering av bromsarna Trailerservice Det här avsnittet handlar om den trailer som byggdes i ett begränsat antal speciellt anpassad till Albin 57. Jag har en sådan och har renoverat den med ny vinsch, nya bromsbackar, nya stödhjul

Läs mer

Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun och Stockholms stad, Stockholms län, TRV 2012/19667

Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun och Stockholms stad, Stockholms län, TRV 2012/19667 Samfundet S:t Erik Stockholm YTTRANDE 2016-03-01 Trafikverket Ärendemottagningen Planprövning Box 810 781 28 Borlänge trafikverket@trafikverket.se Vägplan för ombyggnad av Väg 261 Ekerövägen i Ekerö kommun

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2012

Elfiske i Jönköpings kommun 2012 Elfiske i Jönköpings kommun 2012 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån, Lillån i Huskvarna

Läs mer

Efterstudie av trafikbuller vid kvarteret Örlen i Göteborg

Efterstudie av trafikbuller vid kvarteret Örlen i Göteborg Framnäsgatan Kv. Örlen tillbyggnad Mölndalsvägen Thorburnsgatan Garage 4 Bomgatan Kv. Östen Efterstudie av trafikbuller vid kvarteret Örlen i Göteborg Jens Forssén Andreas Gustafson Teknisk akustik CHALMERS

Läs mer

Förundersökning Brand i buss Tornavägen, Lund 2012-12-19

Förundersökning Brand i buss Tornavägen, Lund 2012-12-19 Förundersökning Brand i buss Tornavägen, Lund 2012-12-19 Tommy Skeppland DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Tommy Skeppland Beställare: BLN Diarienummer: 1900.2012.05356 Händelse:

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning A-Train AB

Järnvägsnätsbeskrivning A-Train AB A-Train AB Järnvägsnätsbeskrivning Arlanda Link 1 (23) 1. Allmän information... 3 1.1 A-Train AB organisation... 3 1.2 Juridisk status...3 1.3 Giltighetstid... 3 1.4 Publicering...3 1.5 Samråd... 3 1.6

Läs mer

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon

Trafiksäkerhetskrav vid användning av GSM-R telefon Gäller för Version Föreskrift Bv Koncern 3.0 BVF 925 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-31 t.v. Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-496/TR25 Leveransdivisionen Jörgen Nicklasson,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun

SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Stadsbyggnadskontoret oktober 2009 Karin Norlander SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för del av Brakmarsvägen samt bussvändplats i Raksta, Tyresö kommun Tyresös stadsbyggnadskontor upprättade juni

Läs mer

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland

Förstudie slutrapport 2011-05-09. Lerums Kommun, Västra Götaland Förstudie slutrapport 2011-05-09 Västra Stambanan, Göteborg Skövde, Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Lerum/Stenkullen Lerums Kommun, Västra Götaland Ärendennummer: TRV 2011/34318

Läs mer

HSB Brf Kroklyckan, Sävedalen Datum: 2014-10-24 Uppgjord: Styrelsen, HSB Brf Kroklyckan Version: 1 Styrelsens utlåtande angående motion 1. Offentliga styrelseprotokoll från Per Stenklint till Årsmöte 2014-11-03

Läs mer

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid

Göteborg-Kornsjö Förslag till minskad restid Tågförbindelsen mellan Göteborg och Oslo är i dagens läge mycket långsam och därmed knappast attraktiv, gäller främst person- men även godsstrafik. IC-förbindelsen Oslo-Göteborg är till och med långsammare

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Svenska synpunkter på höghastighetståg

Svenska synpunkter på höghastighetståg IVA Väst seminarium Oslo 2015-01-13 Svenska synpunkter på höghastighetståg Jörgen Einarsson Region Väst Varför behövs nya transportförbindelser? Den Skandinaviska 8-miljoners-staden. Nationella nyttor.

Läs mer