RAPPORT FRÅN FÖRSTUDIE I EL SALVADOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT FRÅN FÖRSTUDIE I EL SALVADOR"

Transkript

1 RAPPORT FRÅN FÖRSTUDIE I EL SALVADOR Inledning. Föreningen LUCA i Stockholm beviljades kronor av Forum Syd i februari år 2011 för att genomföra en förstudie tillsammans med vår samarbetspartner Fundeca i El Salvador. Vår egeninsats var kronor. Fundeca har i sitt nätverk kontakt med NGO Fé y Trabajo som i sin tur har kvinnogrupper i staden St Tecla och de är juridisk person för jordbrukskooperativet Santa Natalia, som ligger på landsbygden i länet la Libertad. När LUCA var på plats inför förstudien föreslog Fundeca att vi också skulle inkludera Fé y Trabajos kvinnogrupp i kommunen Santa Tecla, också belägen i la Libertad. Detta för att uppnå ett gemensamt utbyte mellan landsbygdskvinnor och stadskvinnor. Utbytet mellan landsbygdskvinnor och stadskvinnor förstärkte vår förstudie och ett fortsatt utbyte mellan stad och land kommer att främja ett erfarenhetsutbyte mellan dem. Kooperativet St Natalia i kommunen Talnique. Föreningen la asociación Cooperativa Tepecoyo R.L. i regionen La Libertad är inskriven som ett kooperativ hos jordbruksministeritet. Detta kooperativ startades tack vare den nya jordbrukslagen, som beslutades av El Salvadors regering år Storägare av marker blev genom denna lag tvungen att ge bort ett visst antal hektar mark per person. Genom lagen har ägaren överlåtit jordbruksmarken för St Natalia till föreningen Fé el Trabajo, som i sin tur har ambitionen att driva kooperativet med de boende på ett mer demokratiskt sätt. Fé y Tarabjo är juridiskperson för kooperativet St Natalia. Kvinnogruppen Fé y Trabajo- St Tecla. Fé y Trabajo grundades år Det är en NGO som arbetar med fattigdomsbekämpning, mänskliga rättigheter, hållbar miljö och jordbruk, grundläggande hälsa, jämställd deltagande; kön, familj, samhället. Det är en organisation som har stor erfarenhet av att arbeta med utsatta personer och de utgår från själv till självhjälp. Se Om förstudiens genomförande. Under sammanlagt sex dagar arbetade vi tillsammans med Fundeca och Fé y Trabajo med att planera och genomföra förstudien. Här nedan följer en rapportering för vårt arbete dag för dag samt hur vi genomförde behovsorienteringen med kvinnorna. Rapporten avslutas med de slutsatser vi kom fram till.

2 Dag 1 Under den första dagen hade vi möte med vår samarbetspartner Fundeca och med organisationen Fé y Trabajo. Vårt möte skedde i Fè y Trabajos ungdomscenter i Santa Tecla, där de bl.a. har olika program för ungdomar som hamnat i droger och kriminalitet. Mötet med dem gav oss en större förståelse för vilken situation kvinnorna i Talnique och Santa Tecla lever i Vi planerade tillsammans att i första hand genomföra förstudien med kvinnorna i kooperativet Santa Natalia, men eftersom det framkom att även stadskvinnor upplever samma underordnade situation och har bristande kunskaper om sina rättigheter beslöts att inkludera även dessa kvinnor i förstudien. LUCA och Fundeca var överens om att integrationen mellan landsbygdskvinnor och stadskvinnor skulle kunna bidrag till ett kulturellt utbyte och öka solidariteten mellan kvinnor på landsbygd och i stad - framförallt i ett framtida projekt. Följande möten planerades att göra under förstudien: 1. Besöka kommunen Talnique och ha ett möte med borgmästaren och kommunledning samt tjänstemän. Vi hade som mål att få en skriftlig överenskommelse med dem som tydliggör att vi verkar i området och att kommunen ger oss stöd i vårt arbete. 2. Besöka kommunen St Tecla med samma mål att uppnå en överenskommelse med dem. 3. Besöka kooperativet St Natalia i kommunen Talnique. 4. Interna möten mellan Luca-Fundeca. 5. En behovsinventering genom ett gemensamt möte mellan kvinnorna på landbygden och staden. Merparten av dagen arbetade vi fram frågeställningar och vilken metodik som vi skulle använda i behovsinventeringen med kvinnorna. Vi utgick från Forumsyds frågeställningar och vi utarbetade följande frågor. Se bilaga 1. Jämställdhet Vem hjälper till i hemmet? Vem bestämmer i hemmet? Vilka uppgifter tillhör döttrarna respektive sönerna? Vem försörjer familjen? Reproduktiv hälsa När gjorde det senaste cellprovet för livemoderscanser? Vad vet ni om AIDS? Hur fungerar er familjeplanering? Vad har du för drömmar om ditt liv och framtiden för dina barn? Deltagande Hur ser ditt deltagande i ut inom samhällsorganisationer? Sitter du med i någon styrelse?

3 Vilka svårigheter och vilka bra erfarenheter har du från arbetet i en organisation? Miljö Vilka behov har du i din miljö? Vilka naturresurser finns i din omgivning? Hur främjar man miljön i ditt område? Hur kan du och din förening kunna bidra till en bättre miljö. Strategiska intressen På vilket sätt tror du att ett projekt mellan Fundeca och Luca kan ge för möjligheter att påverka ditt liv i fortsättningen. Vad har du för förväntningar ska ske efter den här dagen? Varför vill du delta i ett kvinnligt nätverk med kvinnor från stad och landsbygd? Dag 2. Möte med kommun Talnique och besök på kooperativet St Natalia. Den andra dagen började kl på morgonen och vi hyrde en fyrhjulsdriven bil för att kunna ta oss fram på de svårframkomliga vägarna. Vi hade ett inplanerat möte med borgmästaren klockan på förmiddagen, men mötet blev försenat. Under tiden vi väntade på borgmästaren hade vi ett möte med tjänstemän som gav oss en inblick i vilka utmaningar kommunen står inför; Talnique är en landsbygdskommun, där majoriteten arbetar på de storgods som finns i kommunen. Stora problem är att barnen inte går i skolan, eftersom det är långa avstånd från hem till skola och många barn arbetar med sina föräldrar. De har problem med att folk blir bostadslösa när det inte är skördesäsong. Många godsägare betalar bara när det finns arbete att utföra. De medför att många är mycket fattiga och det är vanligt med undernärda barn och vuxna. Talnique har inte stora problem med ungdomsgäng som är en mycket vanligt och ett mycket svårt fenomen i El Salvador. De ser att de har stora möjligheter att skapa inkomster genom turism. Området är gjort för alla former av trakking, men ännu är det på ett idéstudium. Mötet medborgmästaren och hans kommunledning blev ett öppet samtal om vår intension att stötta kvinnorna i kooperativet i St Natlia och att vi hoppas på gott samarbete mellan oss om vi förverkligar ett konkret projekt.vi skrev under ett gemensamt dokument där det uttryckligen står att kommunstyrelsen är medvetna om LUCA- Fundecas arbete och att om det behövs kommer det att stödja vårt arbete. Se biliga 2. Besök på kooperativet Santa Natalia Vårt syfte med besöket var att inleda den första kontakten med kvinnorna som jobbar på storgodset St Natalia. Vägen till Santa Natalia var brant och svårframkomlig. Efter att ha färdats på en svår väg kom vi fram till kooperativet, där familjerna bor och arbetar dagligen. Vi kunde konstatera att det fanns stora brister i boendet, bland annat saknades avloppsledningar, inget rinnande vatten eller fungerande toaetter. Det finns heller inget fungerande elsystem och transportsystemet till byn är undermåligt. De familjer som måste söka läkare eller annan medicinsk hjälp måste gå i ca 2-3 timmar för att nå läkare eller apotek.

4 Den produktion som bedrivs för närvarande består enbart av kaffebönor vilket har varit en tradition på godset. En vuxen arbetare har en lön på 45 dollar per vecka. Vi kunde konstatera att okunskapen om hur man kan producera livsmedel, grönsaker etc. är minimal. Alla livsmedel inhandlas på den lokala marknaden och familjerna saknar ofta resurser för att inhandla förnödenheter. De skulle behöva kunskap om hur marken kan utnyttjas bättre och på så sätt skulle de kunna öka sin självförsörjning. Här finns stora möjligheter för kooperativet att utveckla odling och ha en utökad djurhållning på ett ekologiskt sätt. Dag 3. Behovsinventering och möte med Fundeca Vi genomförde en behovsinventering (se frågor från dag 1) med kvinnor från landsbygden, kooperativet St Natalia från kommunen Talnique och stadskvinnor i St Tecla- två kvinnogrupper som ingår Fé y Trabajos arbete och är en del av Fundecas nätverk. Mötet började kl med frukost. Mötet hölls i Fé y Trabajos lokal centro juventil.det är ett ungdomscenter där man bl.a. har program för unga kriminella och dess anhöriga, kvinnogrupper och kulturverksamhet. Kvinnorna från St Natalia påbörjade redan kl sin resa eftersom de först måste gå i ca 1 1/5 timme, där en pickup hämtade dem. (Man måste ha fyrhjulsdriven bil för att komma ända fram till St Natalia.) Det var 10 inbjudna kvinnor från landsbygden, varav sju kom och deltog. De hade med sig sex barn eftersom de inte lyckats att hitta barnpassning. Av stadskvinnorna var 10 stycken inbjudan och samtliga deltog och ett barn var med vid mötet. Alla deltagare registrerade sig, dv.s. uppgav namn och adress. Zonia Argentina och José Morano från Fé y Trabajo började mötet med att hälsa välkomna och de berättade bakgrunden till mötet. Alla deltagare presenterade sig genom att säga vad man heter och var man bor samt vilka förväntningar de hade på dagen. LUCA fortsatte med en powerpoint presentation som handlade om hur LUCA startade och hur föreningen arbetar i Centralamerika. Vi förklarade också hur det kommer sig att vi nu gör en förstudie tillsammans med Fundeca med medel från Forum syd. Fundeca berättade på vilket sätt de arbetar. Därefter berättade Fé y Trabajo hur vi hade planerat att genomföra behovsinventeringen. Vi delade vi in oss i fyra grupper. Varje grupp hade en samtalsledare från Fé y Trabajo och från LUCA. I grupperna fanns både stads - och landsbygdskvinnor. Utifrån den planering som vi hade gjort genomförde vi gruppsamtal på två och en halvtimme. Alla deltog aktivt i samtalen.

5 Här nedan följer en kort sammanfattning av vad vi kom fram till vid behovsorienteringen. Jämställdhet: Samtliga deltagare berättade om sina erfarenheter hur de upplevt/ upplever att machokulturen många gånger har begränsat deras liv. Tydligt var att alla vill att deras döttrar ska få bättre möjligheter än vad de själva har haft beträffande att välja utbildning och att välja vem man ska gifta sig med. Många berättade att deras fäder och män har fattat beslut att de inte ska arbeta utanför hemmet och att det är en ständig kamp om att få delta i det civila samhället. Flera av kvinnorna var eller har varit deprimerade på grund av hur de har blivit behandlade av männen i sina liv. En del kvinnor är ensamstående och de berättade om sina erfarenheter om hur samhället och deras familjer har behandlar dem. Många kvinnors män har emigrerat till USA för att bidra till familjens försörjning, men ofta uteblir deras bidrag till familjen av olika skäl. Många kvinnor är också änkor efter den stora jordbävningen i El Salvador år 2001 vilket gör att hela försörjningsbördan vilar på kvinnorna. Deltagande: Många har erfarenhet av att delta i kyrkliga aktiviteter, men väldigt få har deltagit i en styrelse. I kooperativet kan kvinnor delta, men det är svårt att ta en plats där bara män i regel talar och fattar beslut. Ett annat hinder är analfabetism. Man reflekterade över att kvinnor borde delta mer i beslut som fattas dels i hemmet och utanför hemmet. På frågan varför kvinnor inte deltar mer blev svaret att kulturen är den att det offentliga rummet är mannens arena. Vanligt är också att kvinnor förhindrar kvinnoras deltagande genom att t.ex. tala illa om den som deltar osv. Miljöfrågor: Landsbygdkvinnorna berättade att under regnperioderna blir de ofta isolerade eftersom vägen till närmaste samhälle är mycket dålig. De berättade att de också under åren arbetat för godsägare som odla kaffe för export och det har haft minimala löner. De uttryckte att de vet att de genom kooperativet St Natalia har de möjlighet till att odla för att öka sin självförsörjning men de vet att det behövs mer kunskap om hur man brukar jorden. Stadskvinnorna berättar att ett av många problem är sophantering. De berättar att de gärna skulle vilja odla grönsaker för att bli mer självförsörjande, men eftersom ingen har egen mark eller trädgård så saknar de möjligheterna. Många av de ensamstående mödrarna arbetar idag på gatorna med att sälja tuggummi m.m. och att arbeta mitt i trafiken är ingen bra miljö för varken barn eller kvinnor. Det reflekterades över att tillsammans skulle kvinnorna i på landsbydgen och i staden kunna påbörja ett utbyte som att t.ex. odla grönsaker. Reproduktiv hälsa: Samtliga var medvetna om att i El Salvador finns möjligheten att uppsöka primärvården och att HIV- test är gratis. Landsbygdskvinnorna uppsöker sällan primärvården överhuvudtaget. Dålig infrastruktur är en anledning. Stadskvinnorna säger att det går till primärvården om de verkligen behöver det, men oftast är besök hos gynekolog förknippat med kostnader i någon form. HIV- Aids är ett ämne som är tabubelagt. Hur man skyddar sig mot

6 oönskade graviditeter och mot HIV har man kunskap om, men nästan ingen talar med sina barn om säker sex. Flera av kvinnorna är mormödrar och det vittnar om att ungdomsgraviditeter är vanliga och att samtala om samlevnad är svårt. Hälsa: Dålig kost är ett problem. Barn på landbygden har sin huvudföda i kaffe och majsbröd. Dålig kost medför konsekvenser som alla är medvetna om. De flesta uppger att det är ett stort problem att få pengarna att räcka till maten. En gemensam lunch intogs och därefter hade vi en gemensam samling och avslut. På den gemensamma samlingen fick alla uttrycka sina tankar och intryck över dagens arbete i smågrupper. De flesta uttryckte att man ville vara delaktig i det kvinnliga nätverket. Många uttryckte att de har viljan att ta sig an sina problem och att de tror att tillsammans kan medverka för en positiv utveckling både individuellt och som en grupp. De tackade LUCA och Fundeca för vårt arbete för en lokal utveckling med olika grupper. Zonia Argentina, som är frivillig i organisationen Fé y Trabajo avslutade med att fråga vilka som vill delta i en arbetsgrupp för nästa möte i det kvinnliga nätverket. Se bilaga 3. LUCA underströk att förstudien görs i samarbete med Fundeca och att med stöd av Forum syds frågeställningar ska vi tillsammans besluta om vi kan gå vidare med att forumlera en projektansökan. Möte med Fundecas Juan Monetro (ingenjör, ordförande), Ivette Rivera ( advokat, styrelseleadmot) och Luis Hernadéz ( styrelseledamot). Vi samtalade om hur Fundeca under åren har utvecklat sitt arbete. Se deras hemsida Dag 4. Bearbeta material LUCA, Fundeca och Fé y Trabajo bearbetade vad behovsinventeringen kommit fram till. Vi ser att ett konkret projekt är möjligt med stöd av utvecklingsmedel från Forum syd. Kvinnorna vill tillsammans verka för en lokal utveckling, de är medvetna om att deras livskvalitet kan förbättras. Vi konstaterade att utifrån FNs millenniummål, som bland annat är att öka kvinnors deltagande och att minska fattigdomen, och de målen överstämmer även med Forum Syds mål, beslutade vi att formulera en ansökan om ett utvecklingsprojekt. Dag 5 Bearbeta material, möte med kommunen St Tecla och avslutningsmiddag. LUCA, Fundeca och Fé y Trabajo träffas för att arbeta med att konkretisera ett framtida projekt.

7 Möte med Carlos Palma, kommunstyrelsen St Tecla, ansvarig för internationella relationer. Kommunen St Tecla är positiv till LUCA och Fundecas ambitioner att stötta kvinnor i Talnique och St Tecla. Carlos Palma underskriver en överenskommelse. Se biliga 4. En överenskommelse mellan LUCA, Fundeca och Fé y Trabajo skrevs. Se bilaga 5. Kvällsaktivitet Avslutningsmiddag med alla som LUCA har genomfört förstudien med. Dag 6. Utvärdering LUCA och Fundeca och Fé y Trabajo utvärderade arbetet som genomförts. Samtliga inblandade är nöjda med arbetet. Förstudien är en positiv erfarenhet. Vi lyckades att få träffa kommunerna och erhålla deras stöd och det är en bra start. Att kvinnorna visar på engagemang och att mötet med dem slutade med att de bildade en arbetsgrupp som ska planera nästa möte, är också lovande. Vi tror att vi lyckades med att förklara processen att söka utvecklingsmedel och att förklara att vi har olika roller och att det tar tid att starta projekt. Vi hoppas att vi fick dem att förstå att de är huvudpersonerna, vi bidra med olika verktyg så att de kan förbättra sina levnadsvillkor. Det var också bra att vi tog oss tid att samtala om hur vi ska dela upp arbetet mellan. Vi har skrivit en överenskommelse och det är nöjda med. LUCA och Fundeca måste nu på korttid framställa en projektansökan till Forumsyd, men vi ser redan att det kvinnliga nätverket är igång och vi har stora förhoppningar att få slutföra det vi nu har påbörjat.

ANSÖKAN OM BIDRAG. Denna blankett används för ansökan om bidrag till utvecklingsprojekt i Syd-Öst eller informationsprojekt i Sverige

ANSÖKAN OM BIDRAG. Denna blankett används för ansökan om bidrag till utvecklingsprojekt i Syd-Öst eller informationsprojekt i Sverige ANSÖKAN OM BIDRAG Denna blankett används för ansökan om bidrag till utvecklingsprojekt i Syd-Öst eller informationsprojekt i Sverige Använd endast denna blankett om det av någon anledning inte går att

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 1. Betalande medlemmar LUCA har 47 betalande medlemmar 2014. Medlemsavgiften för 2014 har varit 100 kr per person och år. 2. Styrelsen under verksamhetsåret Ordförande: Johanna

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet.

Stödet kan vara både praktiskt och socialt och utgår från ditt hem, men kan också omfatta situationer utanför hemmet. Boendestöd Vad är boendestöd? Boendestöd ska vara ett praktiskt och pedagogiskt stöd. Stödet kan ge dig struktur i vardagsrutiner och syfta till att du så långt som möjligt ska kunna möta och hantera vardagen.

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

ANSÖKAN FÖRSTUDIE INSTRUKTION OCH ANSÖKNINGSFRÅGOR

ANSÖKAN FÖRSTUDIE INSTRUKTION OCH ANSÖKNINGSFRÅGOR ANSÖKAN FÖRSTUDIE INSTRUKTION OCH ANSÖKNINGSFRÅGOR Denna frågeblankett används vid ansökan om bidrag för förstudie om projekt. Nedan följer några inledande punkter om vilka steg ni går igenom för att göra

Läs mer

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet Beslut LiU-2013-00358 Universitetsförvaltningen 2013-02-14 2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Reseberättelse Centralamerika våren 2013

Reseberättelse Centralamerika våren 2013 Reseberättelse Centralamerika våren 2013 Möte med kvinnogrupperna Johanna Helles Ordförande i LUCA EL-SALAVDOR Kvinnonätverk stad och landsbygd. Att besöka de två kvinnogrupperna var såklart höjdpunkten

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret.

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret. FRÅGEFORMULÄR Det är helt frivilligt att besvara frågorna i det här frågeformuläret. Om Du inte vill delta, eller väljer att avbryta efter att ha besvarat ett antal frågor, så behöver Du inte förklara

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com

Praktikrapport. Arbetsplatsen. Bakgrund. Min placering. Emil Levin. emil_levin@hotmail.com Praktikrapport Emil Levin emil_levin@hotmail.com Arbetsplatsen Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Kungsgatan 13 205 15 Malmö Bakgrund Min utbildningsbakgrund är en kandidatexamen

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

Hjo kommuns medborgare ska ha tillgång till lättillgänglig och relevant information om kommunens verksamheter

Hjo kommuns medborgare ska ha tillgång till lättillgänglig och relevant information om kommunens verksamheter Kommunstyrelsens och byggnadsnämndens kompletterande mål för 2015 2(17) 3(17) Inledning Enligt Hjo kommuns målmodell ska kommunfullmäktige i budgetdokumentet besluta om ett antal kommunövergripande, prioriterade

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Projektbesök hos RACOBAO i Uganda, februari 2009

Projektbesök hos RACOBAO i Uganda, februari 2009 Projektbesök hos RACOBAO i Uganda, februari 2009 Jag hade blivit inbjuden i mitt ordinarie arbete att medverka vid en biverkningskurs i Ugandas huvudstad Kampala under en vecka i februari. Det gav mig

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Namn på förslaget: Utvecklingsprojekt Röstånga 2013

Namn på förslaget: Utvecklingsprojekt Röstånga 2013 Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Utvecklingsprojekt Röstånga 2013 Journalnummer: 2009-5492 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och e-postadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Täby kommun som leverantör. Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Täby kommun som leverantör Boendestöd för dig med psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Vad behöver du för stöd? Vad tycker du är viktigt att vi känner till för att stödja dig på bästa sätt?

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 2014/2015. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling och för likabehandling. Björkhälls förskola

Likabehandlingsplan läsåret 2014/2015. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling och för likabehandling. Björkhälls förskola Datum 2015-04-29 Sida 1/10 Likabehandlingsplan läsåret 2014/2015 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling och för likabehandling Björkhälls förskola Karin Svensson Till förvaltningen senast

Läs mer

Rwandiska bröllopstraditioner LINGVA POETICA

Rwandiska bröllopstraditioner LINGVA POETICA Rwandiska bröllopstraditioner LINGVA POETICA går vidare även i Finland Rwandiska bröllopstraditioner går vidare även i Finland Rwandiska bröllopstraditioner går långt tillbaka i tiden även om det har skett

Läs mer

Miljöenkät inför kommunvalet 2014

Miljöenkät inför kommunvalet 2014 1 Ängelholm Miljöenkät inför kommunvalet 2014 Tillståndet i miljön påverkas i stor grad av beslut i politiska församlingar. Det gäller även lokalt i Ängelholms kommun, där beslut i kommunfullmäktige kommunstyrelsen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 FÖRSKOLAN SÅGVÄGEN Adress: Sågvägen 8, 589 65 Bestorp Hemsida: www.linkoping.se Tel: 013-401 83 1 Innehåll Inledning... 3 Vår vision... 3 Giltighetstid.3

Läs mer

Internationalisering på gymnasiesärskolan i Östersund vid Jämtlands Gymnasium. Nicaragua

Internationalisering på gymnasiesärskolan i Östersund vid Jämtlands Gymnasium. Nicaragua Internationalisering på gymnasiesärskolan i Östersund vid Jämtlands Gymnasium Nicaragua Gymnasiesärskolan i Östersund har sedan många år haft utbyten med skolor och organisationer i Nicaragua. Allt började

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

LUPP-undersökning hösten 2008

LUPP-undersökning hösten 2008 LUPP-undersökning hösten 2008 Falkenbergs kommun - 1 - Falkenbergs LUPP-undersökning ht 2008 1. Inledning 1.1 Vad är LUPP? Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets kommuner att använda sig av ungdomsenkäten

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Januari 2010 Reagera Marknadsanalys AB OM UNDERSÖKNINGEN Upplägg Reagera Marknadsanalys har under december 2009 genomfört

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol

Antalet medlemmar och företag som deltog i mentorskapsprogrammet i fjol MEDLEMSANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP OCH NER, OCH VÄCKER

Läs mer

Redovisning av uppdrag ang. effekterna av Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (BeL).

Redovisning av uppdrag ang. effekterna av Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (BeL). GR Utbildning 2007-12-17 Barn i behov av särskilt stöd Redovisning av uppdrag ang. effekterna av Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (BeL). Bakgrund: Fr.o.m.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010.

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010. Projekt Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Margareta Söderstedt Margareta Jonsson 2 Sammanfattning Dagens livsmedelslagstiftning

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN Utvärdering hösten 2007 Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman Socialnämnden 2008-06-11 Inledning Politikerna i Älvsbyn

Läs mer

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området?

Vilka föroreningar är det som förekommer inom området? Dokumentnamn Minnesanteckning Datum Diarienummer 2015-18-12 KS 2014/155 1(5) Adress - Minnesanteckningar från samrådsmöte ang. DP 537 Karlholms strand Närvarande från kommunen: Jonas Nyberg (ordf. Utskottet

Läs mer

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009

I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 I BALSBY KVALITETSREDOVISNING FÖR SMULTRONSTÄLLETS FÖRSKOLA I BALSBY ÅR 2009 Kvalitetsredovisning för Smultronställets förskola år 2009 Smultronstället är en blandkooperativ förskola som drivs som en ekonomisk

Läs mer

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30

Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 2010-04-01 2013-04-30 Datum 13-6-6 1(14) Utvärdering av projekt SVUNG i Västervik 1-4-1 13-4-3 Bilaga: Frågeformulär Postadress: Tel. 7-6 88 73 Samordningsförbundet i Kalmar län Organisationsnr -189 Lögstadsgatan 98 39 Vimmerby

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö

Praktikrapport. ABC Aktiva insatser för människa och miljö Praktikrapport ABC Aktiva insatser för människa och miljö Som praktikplats för hösten 2012 valde jag att ansöka om en plats på ABC aktiva insatser för människa och miljö. Då jag under mina tre senaste

Läs mer

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare

Upphandla med sociala hänsyn. En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Upphandla med sociala hänsyn En guide för kommunpolitiker och offentliga inköpare Innehåll Inledning upphandlingen som verktyg för att förbättra samhället 3 Vad är upphandling med sociala hänsyn? 4 Varför

Läs mer

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden ZA5353 / ZA5656 Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3 Field Questionnaire Sweden 1. Är du? 1 Pojke 2 Flicka 2. Vad är ditt födelsedatum? Å Å M M D D 3.

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun

PitePanelen. Rapport 2. PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun PitePanelen Rapport 2 PitePanelens synpunkter inför Klimat- och energiplan för Piteå geografiska kommun Maj 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning PiteåPanelen inbjöds den 4 maj 2009 till

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Bakgrund och metod Tamdjursägare som drabbas av rovdjurangrepp upplever av naturliga skäl ofta situationen som

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS

BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL & LSS 1 (7) TYP AV DOKUMENT: BILAGA TILL RUTIN DOKUMENTATION SOL OCH LSS BESLUTAD AV: UPPDRAGSCHEF ANTAGEN: 19 JANUARI 2016 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 18 MAJ 2016 BILAGA

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Frändeforsförskola 2015/2016 Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Inför Föräldraplanen. Banets/barnens namn: Förälders namn:

Inför Föräldraplanen. Banets/barnens namn: Förälders namn: Inför Föräldraplanen Banets/barnens namn:.... Förälders namn:.. Inför Föräldraplanen 2 Att vara förälder är bland annat att ställas inför många frågor och att behöva fatta beslut som rör ens barn. I bästa

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009

Resultat från Luppundersökningen. Forshaga kommun 2008/2009 Resultat från Luppundersökningen Forshaga kommun 2008/2009 April 2009 2 Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och metod för datainsamling 5 Databearbetning 5 Redovisning av undersökningsresultat 5 Resultat

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara

Läs mer