Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare"

Transkript

1 Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

2 I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara ställföreträdare för någon. Läs igenom informationen och anmäl ditt fortsatta intresse för att bli ställföreträdare för någon som behöver din hjälp. Som god man eller förvaltare företräder du en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sina intressen och behöver hjälp med sina ekonomiska, juridiska och personliga angelägenheter. Samlingsnamnet för god man och förvaltare är ställföreträdare. Som god man eller förvaltare gör du en viktig insats för den du företräder. Ofta är denna insats helt avgörande för personen i fråga då den bidrar till stabilitet och trygghet i tillvaron. Du får även en ökad förståelse för andra människor och deras behov samt en fördjupad kunskap om hur samhället fungerar. Behovet av duktiga och kompetenta ställföreträdare som vill göra en insats är stort. DU BEHÖVS!

3 Vad krävs för att bli god man eller förvaltare? Godmansutbildning eller alternativ utbildning Göteborgs överförmyndarnämnd har som krav att alla nya gode män och förvaltare ska genomgå en godmansutbildning. Utbildningar anordnas av studieförbund i Göteborg. För att utöka kretsen av kompetenta ställföreträdare, har överförmyndarnämnden även beslutat att utbildningskravet ibland kan anses vara uppfyllt trots att personen i fråga inte har gått studieförbundens utbildning. Den alternativa utbildningen innebär att du genom självstudier erhåller relevant kunskap om ämnesområdet. Nedan följer vilka förutsättningar som ska vara uppfyllda för att få genomgå den alternativa utbildningen. Om du inte uppfyller dessa krav, är du välkommen att kontakta studieförbunden för mer information om utbildningarna som hålls i deras regi. Du ska ha en lämplig högskoleutbildnings och/eller yrkesmässig bakgrund, till exempel ha arbetat med ekonomi, juridik och/eller socialt arbete. Det är även meriterande om du har en psykiatrisk utbildning eller erfarenhet då behovet av sådan kunskap är stort och/eller någon form av beteendevetenskaplig bakgrund. Vissa formella villkor ska vara uppfyllda. Du får inte förekomma i belastningsregistret, i socialregistret eller ha betalningsanmärkningar. Du ska behärska det svenska språket och har god insyn i det svenska samhället. Du förväntas kunna ta uppdrag i Göteborg av svårare karaktär efter avklarad utbildning. Det kan handla om personer med hjälpbehov på grund av psykisk funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk sjukdom, missbruk, konfliktsituationer med exempelvis anhöriga etc. Så här går den alternativa utbildningen till Om du anser att du uppfyller ovanstående krav är du välkommen att skicka in en intresseanmälan, med tillhörande CV, till oss. Blankett för intresseanmälan finner du på vår hemsida. Överförmyndarförvaltningen bedömer om du uppfyller kraven och är aktuell för vår alternativa utbildning. Svaret skickas till dig via e post. Om du uppfyller kraven kommer du samtidigt bjudas in till ett informationsmöte hos förvaltningen, där du förväntas delta aktivt. Mötet hålls på dagtid, i regel mellan På informationsmötet kommer vi att dela ut ett kunskapstest, som du fyller i och skickar in när du tillgodogjort dig tillräckligt med information. För att därefter erbjudas uppdrag som god man eller förvaltare krävs att du har blivit godkänd på det nämnda testet samt att förvaltningen, utifrån informationstillfället, bedömer att du är lämplig att få ett uppdrag. Dessutom krävs att du inte förekommer i polisens belastningsregister, i socialtjänstens register och att du inte har några betalningsanmärkningar.

4 God man och förvaltare uppdrag som kräver ansvar Vad innebär det att vara god man eller förvaltare? Personen som har en god man eller förvaltare kallas huvudman. Tingsrätten tar beslut om nya godmanskap/förvaltarskap och överförmyndaren fattar beslut i fråga om byte av ställföreträdare. Ett godmanskap betyder inte att huvudmannen fråntas sin rätt att bestämma själv. Hjälpen är frivillig, vilket innebär att huvudmannen när som helst kan begära att godmanskapet ska upphöra. Godmanskapet bygger således på ett samarbete. Ett fungerande godmanskap förutsätter att huvudmannen följer de överenskommelser denne och gode mannen gjort upp. Vid ett godmanskap måste huvudmannen samtycka till att gode mannen vidtar olika åtgärder som inte handlar om den vardagliga ekonomin. Om gode mannen ingår avtal utan huvudmannens samtycke blir avtalet ogiltigt. Om huvudmannen på grund av sitt hälsotillstånd inte kan samtycka behöver gode mannen ett läkarintyg som visar att huvudmannen inte förstår innebörden av avtalet. Ett förvaltarskap är en mer ingripande åtgärd som kan påtvingas huvudmannen, vilket innebär att personen i fråga förlorar sin rättshandlingsförmåga. Eftersom förvaltarskap är en tvångsåtgärd finns det inget krav på att huvudmannen måste samtycka till de åtgärder förvaltaren gör. Huvudmannen har dock kvar vissa rättigheter, exempelvis rätt att rösta i allmänna val och att gifta sig. En god man/förvaltare ska ses som ett biträde för huvudmannen, en samordnare av hjälpinsatser, snarare än en praktisk utförare av tjänster. Det är viktigt att detta inte blandas ihop med insatser som anhöriga, kontaktpersoner, ledsagare, hemtjänst och personliga assistenter ansvarar för. Exempel på sådant som inte ingår i rollen som ställföreträdare är att handla mat, hjälpa till att praktiskt genomföra en flytt, städa, gå promenader, fika och följa med på läkarbesök. Det är viktigt att känna till att en god man/förvaltare arbetar frivilligt på sin egen tid. Det är ett personligt uppdrag med personligt ansvar och en god man/förvaltare är inte anställd av kommunen. Som ställföreträdare får du således ingen lön men har enligt lag rätt till ett skäligt arvode för uppdraget, vilket huvudmannen normalt betalar.

5 Uppdragets tre delar Vad ett godmanskap/förvaltarskap innebär varierar beroende på vilken omfattning förordnandet har och vilket hjälpbehov personen som man företräder har. Ett förordnande kan bestå av tre olika delar: bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Det är vanligast att alla tre delar finns i uppdraget, men det behöver inte vara så. Ett förordnande kan även vara begränsat till en specifik rättshandling, exempelvis att endast bevaka rätt i samband med bouppteckning och arvskifte eller försäljning av en fastighet. Bevaka rätt Att bevaka rätt innebär två delar: 1. Att i samband med rättshandlingar ta tillvara huvudmannens intressen, till exempel genom att: Bevaka rätt i dödsbo. Ingå avtal åt huvudmannen. Företräda huvudmannen vid uppsägning av hyreskontrakt eller försäljning av bostad. Bevaka rätt genom att förhandla med fordringsägare om avbetalningsplaner och liknande. Bevaka rätt i ärenden hos tingsrätten eller hyresnämnden. 2. Att bevaka rätt gentemot samhället och olika myndigheter, till exempel: Göra ansökningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det kan handla om att ansöka om kontaktperson eller ledsagarservice. Ansöka om bostadsbidrag/tillägg och anmäla årliga hyresändringar för att få rätt bostadsbidrag/tillägg. Ansöka om skuldsanering. Överklaga beslut från myndigheter som framstår som felaktiga. Förvalta egendom Att förvalta egendom innebär att sköta huvudmannens ekonomi. Det är viktigt att ställföreträdaren ser till att huvudmannen får nytta av sina tillgångar och har en levnadsstandard anpassad efter dennes livssituation. Exempel på förvalta egendom är: Ta hand om pension och bidrag. Betala räkningar. Lämna fickpengar till huvudmannen. Förvalta kapital, värdehandlingar och fastigheter. Se till att huvudmannens egendom är tillräckligt försäkrad. Besöka huvudmannen för att kontrollera att boendet fungerar bra och att huvudmannens pengar används på rätt sätt och till huvudmannens nytta.

6 Sörja för person Att sörja för person innebär att bevaka huvudmannens personliga intressen, till exempel genom att: Vara en länk mellan huvudmannen och den sociala omgivningen. Regelbundet besöka huvudmannen och ha kontakt med vård och boendepersonal för att se till att huvudmannen har ett bra boende, god omvårdnad och en så hög livskvalitet som möjligt. Ta initiativ till att huvudmannen får kontaktperson eller att besöksverksamhet anordnas. Uppmärksamma och ta lämpliga initiativ för att tillgodose huvudmannens behov av andra sociala kontakter, fritidsverksamheter, daglig sysselsättning med mera. Hjälpa huvudmannen att ta beslut om boende, utbildning och rekreation. Observera att en ställföreträdare aldrig kan fatta beslut om boende eller vårdfrågor mot huvudmannens vilja. Sådana strikt personliga frågor ligger utanför uppdraget. Redovisning och samtycke från överförmyndaren Förteckning, årsräkning och redogörelse Som god man eller förvaltare är du skyldig att redovisa för överförmyndaren hur du skött huvudmannens ekonomi och övriga insatser. Huvudmannens ekonomi redovisar du första gången genom att i en förteckning ange värdet på huvudmannens tillgångar och skulder per den dag du blev förordnad som ställföreträdare av tingsrätten. Varje år före den 1 mars ska du sedan lämna in en årsräkning till överförmyndaren. Årsräkningen är en redovisning av huvudmannens inkomster, utgifter, tillgångar och skulder under föregående period. I samband med att du lämnar in årsräkningen ska du även lämna in en redogörelse över vilka övriga insatser du gjort under året. Du har också möjlighet att på redogörelsen begära arvode,

7 kostnadsersättning och milersättning. De uppgifter du lämnar i redogörelsen ligger till grund för överförmyndarens bedömning av arvode. Hur stort arvodet blir beror på uppdragets omfattning och svårighetsgrad. Åtgärder som kräver överförmyndarens samtycke Vissa åtgärder som en god man eller förvaltare gör för huvudmannen kräver överförmyndarens samtycke, för att säkerställa att åtgärden ligger i huvudmannens intresse. För att få ett beslut om samtycke ska en skriftlig ansökan lämnas in till överförmyndaren. Situationer då ställföreträdaren behöver överförmyndarens samtycke: Ta ut pengar från överförmyndarspärrat konto (samtliga av huvudmannens konton är spärrade för ställföreträdaren, utom ett öppet konto som ställföreträdaren disponerar över för betalning av räkningar). Köpa eller sälja fastighet/bostadsrätt. Vid vissa typer av placeringar av huvudmannens tillgångar. När huvudmannen är en av flera delägare i ett dödsbo och det blir bodelning och/eller arvskifte. Om ställföreträdaren lånar ut huvudmannens pengar eller sätter huvudmannen i skuld.

8 Överförmyndarens uppgifter Överförmyndaren är en obligatorisk verksamhet som finns i Sveriges alla kommuner. I Göteborg består överförmyndaren av en politiskt tillsatt nämnd och en förvaltning med tjänstemän. Nämnden består av tre ordinarie ledamöter och tre ersättare. Våra arbetsuppgifter består i att utreda behov av god man och förvaltare och att utöva tillsyn över deras uppdrag. Tillsynen sker bland annat genom granskning av de redovisningar som gode män, förvaltare och i vissa fall förmyndare lämnar till överförmyndaren, hantering av klagomålsärenden samt genom beslut till samtycke vid olika åtgärder. I ärenden där nämnden fattar beslut är det tjänstemän på Överförmyndarförvaltningen som ansvarar för utredningen. Nämnden har i stor utsträckning överlämnat rätten att fatta beslut till tjänstemännen. Vissa beslut fattas alltså av nämnden och vissa av enskilda tjänstemän på förvaltningen. Mer information Mer information om att vara god man eller förvaltare finner du under God man/förvaltare på vår hemsida. Du är alltid välkommen att ringa eller besöka oss om du har frågor. Kontakt Adress Folkungagatan 16 På vår hemsida finns information, Box 2385 blanketter och aktuella telefon och Göteborg öppettider. Telefon Fax E post of@of.goteborg.se Foto: Colourbox.com

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap

Information om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndaren i Tingsryds kommun Information om godmanskap och förvaltarskap Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken (Lag 1949:381). Personer som på grund av sjukdom,

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. Syftet med

Läs mer

God man & förvaltare

God man & förvaltare God man & förvaltare Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndarnämnden i Uppsala är gemensam för Uppsala, Östhammar, Tierp, Knivsta, Heby och

Läs mer

Överförmyndare i samverkan. Vem kan få god man? Vad kan den enskilde få hjälp med? 2014-12-17

Överförmyndare i samverkan. Vem kan få god man? Vad kan den enskilde få hjälp med? 2014-12-17 Överförmyndare i samverkan Carolina Winkler Christina Walldén Andersson Elisabeth Hultén Rose-Marie Norén Aldsten Vem kan få god man? Sjukdom psykisk störning försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Innehåll 1. VEM FÅR VARA GOD MAN ELLER FÖRVALTARE... 3 2. SKILLNADEN MELLAN GOD MAN OCH FÖRVALTARE... 3 3. DINA FÖRSTA UPPGIFTER... 3 4. DINA ÖVRIGA UPPGIFTER OCH SKYLDIGHETER...

Läs mer

Att vara god man. Den löpande förvaltningen

Att vara god man. Den löpande förvaltningen Att vara god man Den löpande förvaltningen Innehåll God man ett uppdrag som kräver ansvar... 3 God man... 3 Huvudman, personen som har god man... 3 Viktigt med samarbete mellan god man och huvudman...

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl 1 Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet som ansvarar för tillsyn över ställföreträdares förvaltning.

Läs mer

Ansökan till tingsrätten

Ansökan till tingsrätten Lomma kommun Överförmyndaren 234 81 Lomma Tel 040-641 11 16 Fax 040-41 01 60 E-post overformyndaren@lomma.se www.lomma.se Ansökan till tingsrätten Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Ansökan

Läs mer

Anmälan till överförmyndaren avseende behov av god man enligt föräldrabalken 11 kap 4 Anmälan om behov av god man

Anmälan till överförmyndaren avseende behov av god man enligt föräldrabalken 11 kap 4 Anmälan om behov av god man Lomma kommun Överförmyndaren 234 81 Lomma Tel 040-641 11 16 Fax 040-41 01 60 E-post overformyndaren@lomma.se www.lomma.se Anmälan till överförmyndaren avseende behov av god man enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Överförmyndare. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

Överförmyndare. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO Överförmyndare Välkommen till överförmyndaren Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO Överförmyndaren, en myndighet Funderingar

Läs mer

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov

Ansökan om god man eller. Förvaltare. Information från. Hjälpbehov Information från Ansökan om god man eller förvaltare Den som behöver hjälp kan själv ansöka om god man eller förvaltare. Även maka/make, föräldrar, barn, sambo, god man, förvaltare och överförmyndaren

Läs mer

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare

Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Riktlinjer för arvode och ersättning till gode män, förvaltare och förmyndare Tillämpas från 2016-01-01 1. Allmänt Ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för utgifter. Beslut

Läs mer

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Anmälan tillsammans med bilagor skickas till: Överförmyndaren, Östersunds kommun,

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje 2015-12-10 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare ÖFM 2015/0070 Antagen av överförmyndarnämnden den 10 december 2015. Riktlinjen ersätter Riktlinjer för arvoden till gode män och

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Introduktion Anvisningar till anmälan om behov av godman eller förvaltare Anmälan ska göras via denna e-tjänst. Syftet med e-tjänsten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Antagen i Socialnämnden 2008-10-29 145 Reviderad upplaga antagen i Socialnämnden 2013-02-20 20 2 (12) 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna

Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna Vanliga frågor om ställföreträdarskap för vuxna Att få god man eller förvaltare Vad gör en god man? Vem kan få en god man? Måste jag ha en god man eller kan jag få hjälp ändå? Hur gör jag för att ansöka

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Sådana ställföreträdare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Överförmyndarnämnden Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330/44 113 overformyndarnamnden@tingsryd.se Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser

Läs mer

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016.

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE TILL STÄLLFÖRETRÄDARE PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare

Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare 1(5) Överförmyndarnämnden informerar om arvode till god man, förvaltare och förordnad förmyndare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare (för underårig), god man eller förvaltare har

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1(6) Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Överförmyndarverksamheten Den enskilde, det vill säga den som har behov av hjälp, och dennes närmaste anhöriga är behöriga att ansöka

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service Stöd och service är en avdelning på socialkontoret. På Stöd och service arbetar vi med stöd till personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn För ensamkommande barn som kommer till Sverige ska en god man förordnas av överförmyndaren. Gode mannens uppdrag är att vara i vårdnadshavares och förmyndares ställe. Det betyder att den gode mannen har

Läs mer

Om uppdraget god man för ensamkommande barn

Om uppdraget god man för ensamkommande barn Om uppdraget god man för ensamkommande barn Bakgrund ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN OCH AVDELNINGEN FÖR ÖVERFÖRMYNDARÄRENDEN I varje kommun i Sverige finns en överförmyndarfunktion, antingen en överförmyndare eller

Läs mer

Redogörelse Kalenderår

Redogörelse Kalenderår Överförmyndarnämnden Box 66 182 05 Djursholm Redogörelse Kalenderår Del av år, från och med till och med, datum Huvudman Namn Adress (folkbokföringsadress) Vistelseadress, om annan än ovan Postnummer Postort

Läs mer

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Läs mer om uppdraget som god man/förvaltare God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund

Läs mer

Anvisningar för årsräkning/sluträkning

Anvisningar för årsräkning/sluträkning Sida 1(7) Anvisningar för årsräkning/sluträkning Anvisning faställd: 2014-12-01 Dokumentansvarig: Kerstin Lindén Sida 2(7) Inledning Enligt föräldrabalken är ställföreträdare, d.v.s. gode män, förvaltare

Läs mer

ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4

ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4 VALLENTUNA KOMMUN ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4 SID 1/8 ANSÖKAN GOD MAN FB 11:4 Innan god man förordnas är det viktigt att tänka på om det finns alternativ till detta, en vanlig lösning är fullmakter när det

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Information till dig som vill veta vad det innebär att ha ett uppdrag som god man eller förvaltare Vem kan bli god man eller förvaltare? För att vara god man eller förvaltare

Läs mer

Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor

Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken (hjälp) Förvaltarskap enligt 11 kap 7 föräldrabalken (skydd) Godmanskap Vid sjukdom,

Läs mer

1.Person ansökan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer

1.Person ansökan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer Se information på sista sidan om vart ansökan ska skickas ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN - Från anhörig Avseende behov av god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser God man (enligt 11 kap 4 föräldrabalken)

Läs mer

Vad gör gode män, förvaltare och förmyndare egentligen?

Vad gör gode män, förvaltare och förmyndare egentligen? Vad gör gode män, förvaltare och förmyndare egentligen? I varje kommun skall det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Från och med år 2015 samverkar Vimmerby kommun med Kinda, Ydre och

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Föräldrabalken kapitel 11 om god man 4 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN 1(11) REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Överförmyndarsekreterare Beslutad av Överförmyndarnämnden Gäller för Överförmyndarnämnden

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Enköping Heby Håbo Knivsta Tierp Uppsala Älvkarleby Östhammar Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Nacka tingsrätt Box 69 131 07 NACKA Ansökan om god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser (se sid 4 om skillnaden mellan god man och förvaltare) God man Förvaltare Person

Läs mer

Service inom förmyndarverksamheten

Service inom förmyndarverksamheten Service inom förmyndarverksamheten Innehåll Hur får man en intressebevakare?... 3 Intressebevakarens uppgifter... 4 Begränsning av handlingsbehörigheten... 5 Omprövning av behovet av intressebevakning...

Läs mer

Överförmyndarnämndens uppdrag

Överförmyndarnämndens uppdrag Överförmyndarnämndens uppdrag 2 Överförmyndarnämndens uppdrag Överförmyndarnämnden är en kommunal myndighet med uppdrag att utöva tillsyn över gode män, förvaltare och förmyndare. I nämndens uppdrag ingår

Läs mer

Http://mora.se/overformyndare

Http://mora.se/overformyndare Redovisning av ekonomi Årsräkning, sluträkning, redogörelse och arvode Du ska lämna in din årsräkning och redogörelse till överförmyndaren senast den 1 mars. Sluträkning och redogörelse ska vara inlämnad

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande, den som har behov av förvaltare Jag behöver

Läs mer

Behov av förändring av lagstiftning som berör överförmyndarverksamheten

Behov av förändring av lagstiftning som berör överförmyndarverksamheten Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Tjänsteskrivelse 1(11) Jessica Nilsson 046-35 59 32 jessica.nilsson3@lund.se Behov av förändring av lagstiftning som berör överförmyndarverksamheten Sammanfattning

Läs mer

1.Person anmälan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer

1.Person anmälan gäller (den som har behov av god man eller förvaltare) Personnummer Se information på sista sidan om vart anmälan ska skickas ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN Avseende behov av god man eller förvaltare Kryssa för det ansökan avser God man (enligt 11 kap 4 föräldrabalken) Förvaltare

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Ansökan om god man/förvaltare Ansökan kan göras av personen det gäller, maka/make/sambo eller närmaste släkting. För övriga (socialtjänsten, vården m fl.) gäller blanketten anmälan om behov av god man/förvaltare.

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå Sökande, den som har behov av god man EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Jag behöver hjälp

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-12-04 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Konsthallen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Stig Hallstensson (S) erästtare för Carina Sätterman (S) Bernt Fägerås,

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11 Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 201-11-08 Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Ansökan/anmälan om behov av förvaltare p.g.a. hälsoskäl (11kap 7 förvaltare) Av 11 kap. 4 föräldrabalken framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens uppdrag

Gode mannens/förvaltarens uppdrag LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 INFORMATION TILL Överförmyndarnämnden Gode mannens/förvaltarens uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Med ställföreträdare

Läs mer

Göteborgs Stad Överförmyndarverksamheten

Göteborgs Stad Överförmyndarverksamheten Göteborgs Stad Överförmyndarverksamheten Jonas Bokstedt Innehåll Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken (hjälp) Förvaltarskap

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Den enskilde som ansökan avser, den som har behov av god man ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Läs mer

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare,

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Anmälan avser Namn Adress Postnummer Personnummer Telefonnummer Postadress Vistelseadress, om annan än ovan Den

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN

ÖVERFÖRMYNDARENHETEN Ansökan/anmälan om behov av god man p.g.a. hälsoskäl (11kap 4 föräldrabanken) Av 11 kap. 4 föräldrabalken framgår följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Ansökan avser, den som har behov av förvaltare ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Adress

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare,

Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Anmälan avser Namn Adress Postnummer Personnummer Telefonnummer Postadress Vistelseadress, om annan än ovan Den

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

Godmans-Nytt Information från överförmyndarenheten och nämnden

Godmans-Nytt Information från överförmyndarenheten och nämnden Godmans-Nytt Information från överförmyndarenheten och nämnden Januari 2014 Vi önskar er alla ett gott 2014 och vill samtidigt med årets första Godmans-Nytt rikta ett STORT TACK till er för allt engagemang

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Jag behöver

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Överförmyndare i samverkan i Övre Dalarna Mora kommun 792 80 Mora

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Överförmyndare i samverkan i Övre Dalarna Mora kommun 792 80 Mora Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 november 2015 Ö 4912-14 KLAGANDE Överförmyndare i samverkan i Övre Dalarna Mora kommun 792 80 Mora MOTPART MP SAKEN Anordnande av

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Adress Postnummer

Läs mer

ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN

ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN Anmälan tillsammans med bilagor skickas till: Västerviks kommun Överförmyndarkansliet 593 80 Västervik ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller

Läs mer

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn

Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Malmö stad Sociala resursförvaltningen Vanliga frågor och svar om uppdraget som god man för barn Vad betyder förmyndare? Vem kan vara förmyndare? Vad betyder vårdnadshavare? Vad betyder särskilt förordnad

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

Anmälan om behov av god man

Anmälan om behov av god man Anmälan om behov av god man från socialnämnden, biståndshandläggare, sjukhem, servicehus Socialnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren om den finner

Läs mer

Övriga upplysningar:..

Övriga upplysningar:.. ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN - Egen Se information på sista sidan om vart ansökan ska skickas Kryssa för det ansökan avser God man (enligt 11 kap 4 föräldrabalken) Förvaltare (enligt 11 kap 7 föräldrabalken)

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Jag behöver

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut GOD MAN

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av förvaltare)

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden

Anmälan till överförmyndarnämnden Anmälan till överförmyndarnämnden Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Socialnämnden är enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen och 15 6 p LSS skyldig

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. 3 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd.

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av förvaltare)

Läs mer

Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder.

Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder. Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder. Överförmyndarnämnden ska kontrollera att gode män utför sitt uppdrag på bästa sätt. Vad kan en god man

Läs mer

Brukarundersökningar 2014 Boendestöd, bostad med särskild service, daglig verksamhet, korttidsvistelse och ledsagarservice enligt LSS

Brukarundersökningar 2014 Boendestöd, bostad med särskild service, daglig verksamhet, korttidsvistelse och ledsagarservice enligt LSS sida () Brukarundersökningar Boendestöd, bostad med särskild service, daglig verksamhet, korttidsvistelse och ledsagarservice enligt LSS sida () Bakgrund Att genomföra brukarundersökningar för att följa

Läs mer

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Vem kan få god man eller förvaltare?

Vem kan få god man eller förvaltare? Vem kan få god man eller förvaltare? Information till dig som vill ansöka om god man eller anmäla ett behov av god man eller förvaltare Vem kan få god man? Om du på grund av sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Vid frågor kontakta Överförmyndarnämndens kansli 090-16 10 00 overformyndarnamnden@umea.se Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden kontrollerar att förmyndare, gode män och förvaltare utför sitt uppdrag korrekt. 3 ÖVERFÖRMYNDARFÖRVALTNINGEN I varje kommun ska det finnas

Läs mer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den ansökan avser. Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Redan de gamla romarna..

Redan de gamla romarna.. Redan de gamla romarna.. De tolv tavlornas lag (449 f kr) Curator = Stödperson för personer med kroppsliga funktionshinder eller slösaktigt beteende. Prodigus = Tillsyn över notoriska slösare. Curia Prodigi

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats)

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats) Köping7000, v4.2, 2018-05-30 ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Blanketten är avsedd för socialtjänsten och sjukvården 1 (6) Västra Mälardalens överförmyndarnämnd Personuppgifterna i denna blankett

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN OM GOD MAN

ANHÖRIGS ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN OM GOD MAN Vid frågor kontakta Överförmyndarnämndens kansli 090-16 10 00 overformyndarnamnden@umea.se Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN OM GOD MAN Avseende behov av

Läs mer

Ansökan om god man / förvaltare

Ansökan om god man / förvaltare Ansökan om god man / förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är

Läs mer

TORSBY KOMMUN Överförmyndarnämnden

TORSBY KOMMUN Överförmyndarnämnden TORSBY KOMMUN 23 Överförmyndarnämnden Information angående God man/förvaltares uppdrag 2 (23) Innehållsförteckning sida 1. Överförmyndarverksamheten 4 2. God man/förvaltare 4 Vem kan förordnas till god

Läs mer

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110

Riktlinjer. Arvoden och ersättningar till ställföreträdare. Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Riktlinjer Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Antagen av Överförmyndarnämnden 2015-11-19 110 Arvoden och ersättningar till ställföreträdare Sida 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Rätten

Läs mer