Människa-Datorinteraktion. HCI text

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Människa-Datorinteraktion. HCI text"

Transkript

1 :13 Människa-Datorinteraktion DVC002 HCI text Anders Carlsson Per Salomonsson Grupp: D

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Design och produktutveckling Vad är design? Varför behövs design? Vem designar? Vad skall designas? Metaforer Hur man kommer fram till bra användargränssnitt Prototyper Low-fidelity prototyper High-fidelity prototyper Designmönster Form Supplementary Window Selection Ephemeral Feedback Direct Manipulation Personliga reflektioner Anders Carlsson Per Salomonsson Källförteckning Sida 2 av 21.

3 1. Inledning HCI (Human Computer Interaction) är ett stort och ganska brett område. I den här texten diskuterar vi en del av de saker som vi tycker är viktiga inom området. Vi kommer även att ta fram vad vi har lärt oss genom att gå kursen och göra laborationerna. Sida 3 av 21.

4 2. Design och produktutveckling 2.1 Vad är design? Design är att få en produkt användbar. Det räcker idag inte med att ha en bra teknisk lösning på ett problem. För att lösningen skall bli användbar krävs även en god design. En bra design kompletterar en teknisk lösning så att användaren känner sig hemma med den. God design är inte bara utseendet hos en produkt. Det kan även vara att få produkten att passa in i en produktionscykel. Eller varför inte att få produkten att passa in en miljöpolicy och göra den miljövänlig. Design kan vara så mycket mer än vad man kanske tänker på vid första anblick. Hur designen sedan utformas beror på produktens syfte. Designen för exempelvis ett underhållningsprogram för barn blir högst sannolikt väsentligt skild från designen för en teknisk applikation utvecklad för att övervaka prestanda hos databaser. I det första fallet ser vi antagligen ett färgglatt gränssnitt med stora knappar och bilder. I det senare fallet är det mycket troligt att vi ser en lösning som i mycket högre grad är baserad på textuella beskrivningar som förutsätter stora domänspecifika kunskaper hos användaren. I båda fallen är dock designen helt avgörande för om den tänkta användaren skall trivas med och därmed använda produkten. Om vi tänker oss den omvända situationen så står vi inför flera problem. Den kanske inte ens läskunniga användaren ur målgruppen för underhållsapplikationen finner sin applikation tråkig och kanske helt obegriplig. Databasövervakaren å andra sidan finner antagligen sin applikation svår att jobba med. Sida 4 av 21.

5 Han begriper säkerligen applikationen men retar sig troligtvis på det överflödigt grafiska gränssnittet. Detta enkla exempel visar hur viktigt det är med en väl definierad målgrupp och en genomtänkt design som passar målgruppen. 2.2 Varför behövs design? Design behövs således för att anpassa en bra teknisk produkt till en specifik målgrupp och ge en applikation ett gränssnitt som passar användaren i fråga. Det är heller inte omöjligt att samma produkt utvecklas med olika gränssnitt och designer som riktar sig till olika användargrupper. Anledningen att vi vill ha en god design är alltså att vi vill anpassa en produkt till en specifik målgrupp med specifika intressen, kunskaper och mål. Detta ställer då mycket höga krav på designern eftersom han/hon måste tänka i helt andra banor än den traditionella applikationsutvecklaren. I stället för att fokusera på den tekniska lösningen måste designern i stället fokusera på den tilltänkte användaren och sätta sig in i hennes sätt att se på tillvaron. Vad vill användaren göra med applikationen? Vad vill användaren göra själv och vad vill hon att applikationen skall göra. På vilket vis vill hon ha information presenterad? Vilken domänkunskap har användaren? Dessa är bara några av de frågor som designern måste ställa sig själv, eller ännu hellre ställa till den tilltänkte användaren. Sida 5 av 21.

6 2.3 Vem designar? Inom programvaruutveckling så kan man hävda att tidigare har det inte varit någon alls som har designat. De gånger som design faktiskt har förekommit så har det många gånger inte varit på grunder som en design egentligen skall genomföras på, utan snarare på grunder som kommer från utvecklaren själv, inte den tilltänkte användaren. Problemet inom programvaruutveckling är att det krävs en specifik kunskap för att skapa snabba, bra och robusta programvarutekniska lösningar. Denna kunskap skiljer sig många gånger helt och hållet från den kunskap som behövs för att göra en bra design. De kunskaper som behövs då är mer av psykologisk och konstnärlig karaktär. Därför måste det i programvaruutvecklingen involveras flera personer från flera, inom programvaruutvecklingen nya, vetenskapsdiscipliner såsom psykologi, beteendevetenskap och etik. Dessutom finns det ofta idag en konstnärlig aspekt på det hela. Användaren vill inte bara ha ett bra och lättanvänt program utan även ett snyggt program. Det skall, i den mån det går, vara roligt att arbeta med ett program. För att uppnå detta mål räcker det inte med att programmet gör vad användaren vill och på det sätt användaren vill det. Dessutom måste applikationen se trevlig ut. Vem skulle vilja jobba med exempelvis ett Windows som bara presenterades i gråskaliga färger? Antagligen skulle det inte vara särskilt många som tyckte om det. Istället så vill användaren ha något som är trevlig att titta på. Däremot får det inte gå till överdrift. Den konstnärliga aspekten på designen får inte gömma den tekniska kunskapen hos applikationen. Det får inte bli för flashigt och krimskramsigt. Då tycker antagligen den mer vane användaren att programmet är jobbigt och i längden oanvändbart. Vem är det då som skall utföra denna design? Ja därom tvistar de lärda som man brukar säga. Klart är dock att det inte är den traditionella programvaruingenjören. Karl-Ola Sida 6 av 21.

7 Warnhammar, rektor vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs Universitet skriver i en artikel i Ny Teknik nr 2002:5 som svar på frågan vart dessa designingenjörer skall utbildas: Framtiden ställer sådana krav på vår förmåga till kreativitet att svaret otvetydigt måste bli vid en konstnärlig fakultet, men en som breddat sin utbildningsbas att omfatta mer teknik, ekonomi, etik och samhällsorientering. Den träning som en konstnär får i kreativitet, utvecklar ytterligare en dimension i förmågan att lösa problem. Vi kan inte lösa nya problem med gamla metoder. Därför måste också de som ska lösa uppgifterna tränas i gränsöverskridande och samverkan. Med detta resonemang i bakhuvudet kan vi se den nya typen av ingenjörer framför oss. En ingenjör med kunskaper inom en rad vitt skilda vetenskapsdiscipliner såsom psykologi, konst, etik och programvaruteknik. Dock är det nog så att den höga tekniska kunskap som dagens programvaruingenjörer har kommer att behövas även i framtiden. Den behöver dock kompletteras med de nya ingenjörernas kunskaper. 2.4 Vad skall designas? Egentligen är det så att allt som vi använder har designas på ett eller annat sätt. Någon har på något vis bestämt hur en sak skall se ut. Sen är det en annan sak att utseendet kan vara mer eller mindre lyckat. Dessutom är det så att det kan vara av olika stor vikt om utseendet är lyckat eller ej. En applikation som används ofta har naturligtvis större krav på sig att ha en lyckad design. Å andra sidan kan man tänka att en produkt som inte används särskilt ofta måste ha en god design så att användaren inte måste lära om varje gång hon skall använda produkten. Användaren lär sig troligtvis en produkt som används dagligen, trots en bristfällig design. Men designen får inte vara så bristfällig att användaren tröttnar och väljer en annan produkt. Sida 7 av 21.

8 Vad som skall designas är således en avvägning mellan hur ofta en produkt skall användas, vem som skall använda den och till vad den skall användas. Naturligtvis kan man tycka att alla produkter borde vara optimalt designade. Men med detta synsätt ställs man inför två problem. För det första finns det nog knappast något sådant som en optimal design, såvida man inte utvecklar en produkt för en enda specifik användare. Men om man då ändå strävar efter att få en så god design som möjligt då? Ja naturligtvis är det ett bra mål men då ställs man inför det andra problemet: designprocessen tar tid och kostar därmed pengar. Därför kanske det inte är värt att exempelvis lägga ett år av studier på hur ett skohorn används för att hitta en bra design. Däremot så kanske det är värt det när man skall designa en videobandspelare eller en diskmaskin. Utifrån detta kan vi då dra slutsatsen att design är en kreativ process som gör en produkt användbar i ett visst sammanhang. Hur detta går till kan skilja sig oerhört mycket beroende på produkten, användaren och användningsområdet. Det vi kan säga generellt är dock att för att skapa en god design så krävs en väldig kunskap inom områden som dagens programvaruingenjörer tyvärr ofta inte har. Här ser vi då det nya behovet, en teknisk ingenjör som har en massa mjuka kunskaper om hur en människa fungerar och tänker, hur samhället fungerar och hur man på ett enkelt, smidigt och snyggt sätt integrerar de tekniska applikationerna i denna miljö. 3. Metaforer Metaforer hjälper oss att förstå och förklara saker. Att få oss att tänka på saker på ett visst sätt. Sida 8 av 21.

9 Det finns två olika slags metaforer: Funktionell metafor Visuell metafor För att underlätta navigering och förståelsen av strukturen och funktionaliteten bör man vara noga med vilken metafor för användargränssnittet som man väljer. I datorsystem är den funktionella metaforen viktigast. Den visuella metaforen används för att förstärka den funktionella metaforen. Även om det grafiska gränssnittet ser likadant ut kan man ha olika funktionella metaforer. Den funktionella metaforen är något som gör att användaren uppfattar funktionaliteten och strukturen i ett program på ett visst sätt. Det är viktigt att välja en metafor som passar bra med den funktion som finns. När man väl gjort det så är det mycket viktigt att uppfylla de förväntningar som metaforen ger och absolut inte bryta mot den. Man ska t.ex. inte välja en bok som metafor om man med metaforen kan sortera sidor i olika ordning. Däremot kan man utöka metaforen med funktioner som vanligtvis inte skulle finnas där; t.ex. en sökfunktion. Metaforen ska alltså hjälpa användaren att snabbare och enklare förstå hur systemet fungerar och hur det är strukturerat. Det är då viktigt att välja en metafor anpassad till målgruppen. Det måste alltså vara någon "miljö" som användaren känner till tidigare. Man måste också tänka på att metaforen kan ge olika associationer hos olika målgrupper. Sida 9 av 21.

10 En metafor består också av flera olika delar som symboliserar olika funktioner. I ett operativsystem (MacOS och Windows) har man t.ex. skrivbord som metafor för bildskärmen där allting ligger, mappar för att förvara dokument, papperskorg för att slänga dokument, menyer för att välja diverse olika kommandon. En vanlig metafor är att se datorn (eller andra tekniska lösningar) som ett verktyg (eller snarare en hel verktygslåda) där användaren lär sig använda en del verktyg för att uppnå ett visst resultat. När man designar gränssnitt till program är det viktigt att sätta målgruppens användare i fokus. Genom att dra paralleller mellan verkligheten och de olika verktygen som finns i en ofta komplex dator, kan användandet förenklas genom att användaren kan gå mer på känsla för att lära sig använda verktyget. Ett sätt att minska komplexiteten på datorn kan vara att flytta ut verktygen från den idag vanliga datorn till nya fysiskt olika maskiner för olika ändamål. Komplexiteten att lära sig använda ett verktyg minskar då. Man pratar om genomskinlighet i tekniska lösningar. Med genomskinlighet menar man hur mycket av systemets interna struktur som ses av användaren. Är systemet helt dolt för användaren kallas det för en black-box. Detta är ett ständigt dilemma för designers, hur mycket som ska visas för användaren för att systemet ska fungera bra, och användaren ska vara nöjd. Hur man än vrider och vänder på det så är det så att metaforer sätter gränser för hur vi tänker. Detta kan vara både positivt och negativt. Positivt med tanke på att det blir lättare att greppa, men det kan också sätta stopp för en del tankar som kanske hade utvecklats till en bra och fungerande ide. Sida 10 av 21.

11 I datorvärlden finns det massor av termer och begrepp som kan vara svåra att förstå pga. av komplexiteten för den som inte är utvecklare/designer/programmerare mm. Därför används metaforer frekvent för att förklara och få den vanlige användaren/kunden/åskådaren att förstå. Hur alla som utvecklar/använder ett system kommunicerar för att förstå varandra på ett så korrekt och bra sätt som möjligt diskuteras i kommande kapitel. Sida 11 av 21.

12 4. Hur man kommer fram till bra användargränssnitt För att få fram en så bra produkt som möjligt räcker det inte att bara försöka prata om hur man vill att en viss produkt ska se ut och fungera. Det är viktigt att man testar på den specifika målgruppen. Även om man själv som utvecklare tycker att en viss lösning är den bästa så kanske det inte alls stämmer överens med vad målgruppen tycker. 4.1 Prototyper Ofta är det så att en användare inte har specifika önskemål på hur han/hon tycker att vissa funktioner ska fungerar och visas. Tar man då fram en prototyp så är det mycket lättare att få bra feedback. För att det ska bli bra måste man ta fram flera versioner och plocka det bästa från respektive. Det finns flera olika sorters prototyper. Allt från en karvad träbit till ett ritat dummie- GUI i Visual Studio (utvecklingsmiljö för mjukvaruutvecklare) kan kallas för prototyp. Budgeten för ett projekt kan sätta stopp för att man utvecklar allt för många och avancerade prototyper Low-fidelity prototyper Tidigt i utvecklingsskedet av en produkt så kan det vara bra att inte vara bunden till en dator för att kunna på ett enkelt sätt visa hur ens tankebanor går när det gäller användargränssnittet. En mockup kan vara en väldigt enkel skiss på ett papper likaså kan det vara mer ordentliga pappmodeller. En viktig fördel med att göra så här är att även den inte så datorkunnige kan visa upp en lösning utan att behöva krångla med en dator. Sida 12 av 21.

13 Att testa en mockup på användare kan vara svårt att göra. Det är lättare senare i utvecklingen av en produkt att testa på en användare. Anledningen att det kan vara lättare att testa senare är att det börjar likna slutprodukten mer och att man eventuellt har produkten i datorn så att det går lättare att spåra hur testpersonen använder programmet. En mockup är en så kallad low-fidelity prototyp. Det betyder att den inte är så mycket i närheten av vad slutprodukten kommer att vara. Den kan t.ex. vara i ett helt annat material High-fidelity prototyper När man börjar få grepp om hur användargränssnittet kan komma att se ut kan man börja rita upp det i datorn istället, och då använda något verktyg som snabbt ritar upp ett dummie-gui. För att kunna testa ett sådant program mot användaren behöver ingen logik i programmet vara skriven, utan det kan vara fejkad statisk feedback, men man får ändå en uppfattning om hur användaren reagerar. Härifrån testas och förnyas prototyperna iterativt tills det passar målgruppens behov. Sida 13 av 21.

14 5. Designmönster Ett designmönster är en beskrivning av hur interaktionen mellan användare och programvara går till. Några tänkvärda rader från boken Interaction Design Beyond Human Computer Interaction: The idea of patterns was first proposed by Christopher Alexander, a British architect who described patterns in architecture. His hope was to capture quality without a name that is recognizable in something when you know it s good. Designmönster används för att få ett enhetligt utseende och beteende på en applikation. Det kan vara en god ide att studera olika designmönster innan man börjar designa en applikation. Vem är användaren och hur vill hon använda produkten? Beroende på detta kan vi använda oss av olika designmönster för att få hjälp med att implementera en god design. Vi har här valt ut ett antal designmönster och tagit upp dem för diskussion. 5.1 Form Detta designmönster ger användaren möjlighet att mata in information genom textrutor och dylikt. Detta ger användaren mycket stor frihet, men ställer samtidigt höga krav på programvaruutvecklaren att ta hand om all information på ett korrekt sätt. En av de största fördelarna med att använda detta designmönster är att man kan samla in en väldig mängd varierande data från användaren. Det man dock måste tänka på är att inte överösa användaren med textrutor och andra former av ifyllnadsval. Då kan hon lätt tappa intresset för applikationen. Ett alternativ är att ange en delmängd av fälten som måste fyllas i för att gå vidare i applikationen. Sida 14 av 21.

15 5.2 Supplementary Window Supplementary window kan även kallas för Dialog. Idén med designmönstret är att man ska samla information genom olika småfönster. Fördelen med denna design av GUI är att man inte har alla inställningar i huvudfönstret. Detta gör huvudfönstret lättare att förstå och mer överskådligt. Användaren bestämmer själv vilka inställningar och eller valmöjligheter som hon vill se och/eller påverka. En nackdel kan vara att det kan vara svårt att hitta alla inställningar och valmöjligheter för en oerfaren användare. Det kan också bli en väldig massa klickande för att öppna och stänga olika dialoger. Detta designmönster lämpar sig ur detta synsätt oftast för något mer avancerade applikationer där det ställs lite större krav på användarens kunskaper inom området applikationen berör. Detta för att hon skall kunna följa logiken i vart hon hittar val och inställningar. Detta ställer naturligtvis även krav på att designern av applikationen är insatt i och följer denna logik. I vissa fall kan detta designmönster trots ovan förda resonemang lämpa sig för nybörjaranvändare. Detta för att man kan gömma en del funktionalitet som annars skulle förvirra den ovane användaren. Under tiden som användaren sedan bygger upp sin kunskap inom området så kan hon välja att plocka fram den tidigare dolda funktionaliteten. Sida 15 av 21.

16 5.3 Selection Huvudtanken i detta designmönster är att samla information från användaren genom att ge henne ett antal olika valmöjligheter. Dessa valmöjligheter är fördefinierade i applikationen. Detta behöver dock inte betyda att de är statiska, de kan mycket väl hämtas in från exempelvis en databas. Detta att användaren får ett antal val presenterade för sig för med sig två stora fördelar. För det första så vet användaren hela tiden vilka valmöjligheter hon har. För det andra så underlättar detta i stor utsträckning felhanteringen i programvaran bakom GUI:t, eftersom utvecklaren i väldigt stor utsträckning kan förutsäga de indata användaren kan tänkas ge. Nackdelen i detta är en annan sida av samma egenskap. Användaren är låst till de valmöjligheter som ges i programmet och kan exempelvis inte skriva in löptext vid ett val där hon inte tycker något av de givna alternativen passar henne. Det gäller alltså för utvecklaren att förutsäga och inkludera de alternativ som användaren kan tänkas vilja ha, så att hon inte saknar något. Detta kan göras i studier av befintliga system och interjuer med de blivande användarna. Sida 16 av 21.

17 5.4 Ephemeral Feedback Tanken bakom detta designmönster är att inte störa användaren med information som hon inte nödvändigtvis är intresserad av. Varje gång användaren utför ett kommando fås direkt feedback i ett fönster. Detta fönster påverkar inte alls applikationen. Man kan i många implementationer välja att ha det synligt eller inte. Även om man har det synligt så behöver man inte bry sig i det, annat än om man är intresserad av informationen som presenteras där. En fördel med detta är att man kan ge användaren en massa information utan att störa henne. Användaren väljer själv om hon vill ta del av informationen eller inte. Implementerar man detta designmönster bör man göra det möjligt för användaren att gömma feedbackfönstret. Om det inte är möjligt kan användaren uppleva det som irriterande att en massa information, som hon inte är intresserad av, presenteras i ett fönster som tar plats på skärmen. 5.5 Direct Manipulation Användaren jobbar direkt mot det objekt som ska manipuleras istället för att gå via en controller. Ett bra upplägg gör detta till en snabbanvänd teknik. Resultatet av manipulationen syns direkt för användaren (exempelvis knappen ändrar utseende). Det kan vara lite mer komplext att implementera mjukvara med direct manipulation än att låta andra controllers kontrollera objekten. Detta är dock något att i många fall sträva efter i så stor utsträckning som möjligt eftersom det ger en så snabb respons till användaren på inmatade kommandon. Applikationen kan upplevas betydligt mer dynamisk och medgörlig om användaren enkelt kan utföra kommandon som hon direkt ser resultatet av, istället för att få gå igenom en serie val innan ändringen slår igenom. Exempelvis vill vi på en radioapparat inte välja i tre menyer innan vi hittar funktionen Sida 17 av 21.

18 för att höja respektive sänka volymen. Den vill vi komma åt på en gång och få en direkt respons på. Sida 18 av 21.

19 6. Personliga reflektioner 6.1 Anders Carlsson Jag tycker att kursen Människa Dator Interaktion är en kurs som behövs i den programvarutekniska utbildningen. Den ger en annan aspekt på programvaruutveckling och introducerar begrepp som Usability Goals, Experience Goals och Användbarhetstest. Dessa begrepp återspeglar en annan syn på programvaruutveckling än den klassiskt utbredda. Istället för att helt inrikta sig på att göra snabba och eleganta program så inriktar vi oss i denna kurs på att göra program som faktiskt går att använda, vilket ändå måste vara målet med all programvaruutveckling. I laboration två genomförde vi användartester med avsikt att testa vår design, inte som tidigare att verifiera funktionaliteten i programmet. Detta är en ny vinkling som jag tycker är en nyttig erfarenhet. Det enda jag tycker är lite synd med kursen är att den går samtidigt med vårt tiopoängs programvaruprojekt. Projektet tenderar att ta mycket tid och denna kursen blir då lidande. Jag tror att om kursen hade gått parallellt med en mindre intensiv kurs så han man haft mer tid att verkligen sätta sig in i detta för oss på PT helt nya tankesätt. Anders Carlsson Sida 19 av 21.

20 6.2 Per Salomonsson I och med den här kursen har jag börjat fundera i lite andra banor när det gäller att ta fram användargränssnitt. Användbarhetstester har visat sig vara mycket viktiga, det visade sig när vi gjorde laboration 2 och testade programmet med ett antal personer. Problem som man inte ens tänkt på dök då upp. Att gå Programvaruteknik och läsa en sådan här kurs tror jag är mycket nyttigt. Det är lätt att man glömmer bort att ett användargränssnitt inte bara ska vara snyggt och passa en själv (läs utvecklaren). HCI har blivit allt viktigare och jag tror att i framtiden kommer ännu större tyngd läggas vid det. Det märks redan nu hur viktigt det är att t.ex. en handdator ser bra ut, och jag tror att det kommer att bli mer av det. Per Salomonsson Sida 20 av 21.

21 7. Källförteckning Interaction Design Beyond Human Computer Interaction Av: Preece, Rogers, Sharp Ny Teknik nr Av: Karl-Ola Warnhammar, rektor vid Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs Universitet. Föreläsningar DVC002 vid BTH vt 2002 Av: Hans Kyhlbäck, Elin Heinstedt, Kari Rönkkö och representanter från Symbian Laborationer DVC002 vid BTH vt 2002 Sida 21 av 21.

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

1DV433 HT13. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål?

1DV433 HT13. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? 1DV33 HT13 Antal : I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? - ha fått grundläggande kunskaper om strukturerad programmering

Läs mer

Interaktionsdesign. Användbarhet ISO 9241. Usability goals. Interaktionsdesign, grundkurs (7,5 HP) Sammanfattande föreläsning

Interaktionsdesign. Användbarhet ISO 9241. Usability goals. Interaktionsdesign, grundkurs (7,5 HP) Sammanfattande föreläsning Interaktionsdesign, grundkurs (7,5 HP) Sammanfattande föreläsning Interaktionsdesign Designing interactive products to support the way people communicate and interact in their everyday and working lives.

Läs mer

Betatestning - Solsystem

Betatestning - Solsystem Betatestning - Solsystem Mikael Ågren, F03 Innehåll 1 Inledning 2 2 Frågorna 2 2.1 Är programmet konsekvent?................... 2 2.2 Behövs genvägar?......................... 2 2.3 Tillräcklig feedback?.......................

Läs mer

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg RICKARD HANSSON 2012-06-04 Abstrakt Rapporten du har i din hand kommer handla om mitt projektarbete som jag genomfört under tio veckor för utbildningen Utvecklare

Läs mer

Projektspecifikation för Cv på webben

Projektspecifikation för Cv på webben Projektspecifikation för Cv på webben Problemområde: Vad skall vi utforma? Vi ska utforma ett personligt CV på nätet där vi kan presentera oss själva och våra meriter för potentiella arbetsgivare. Istället

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Projektrapport EDA095

Projektrapport EDA095 Projektrapport EDA095 Grupp 8 Fredrik Stål, dt08fs5@student.lth.se Per-Gustaf Stenberg, dt08ps5@student.lth.se Mattias Frisk, dt08mf3@student.lth.se Joakim Hembrink, dt08jh8@student.lth.se 16 maj 2012

Läs mer

Spel som interaktiva berättelser

Spel som interaktiva berättelser Spel som interaktiva berättelser Finns många typer av interaktivt berättande; ska titta närmare på spel eftersom de exemplifierar en rad aspekter av interaktivt berättande väldigt tydligt. Kan förstå spel

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplanen = Plan mot kränkande behandling Det här är Likabehandlingsplanen. Här kan du läsa vad du inte får göra i skolan. Det står också vad som är bra att göra. Alla elever och alla lärare

Läs mer

Återkoppling att få gruppen att arbeta. Ann-Marie Falk Irene Karlsson-Elfgren Örjan Östman

Återkoppling att få gruppen att arbeta. Ann-Marie Falk Irene Karlsson-Elfgren Örjan Östman Återkoppling att få gruppen att arbeta Ann-Marie Falk Irene Karlsson-Elfgren Örjan Östman Grupparbete inom kursen Aktiva studenter i grupparbeten våren 2007 Inledning I denna rapport beskriver vi återkoppling

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Projektrapport - Live commentary

Projektrapport - Live commentary Projektrapport - Live commentary Linnéa Åberg - la222pp Beskrivning Vision och översiktlig beskrivning Det är en applikation för den som vill skapa intressanta diskussioner för live event eller program

Läs mer

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp

Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Projektarbete 2: Interaktiv prototyp Jonatan Hilmarch (Grupp 13) 880427-5595 hilmarch@skip.chalmers.se Kurs: Människa-Datorinteraktion TIG061 HT 2010 Projekt 1 - en tillbakablick Enligt projektets systemdefinition

Läs mer

FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM

FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM FÖRÄLDRARS ERFARENHETER AV ATT HA BARN MED SVÅR ALLERGISJUKDOM Birgitta Lagercrantz, Barn- och Ungdomskliniken, Växjö Åsa Persson, Barn- och ungdomskliniken, Kristianstad BAKGRUND Magisteruppsats Astma-

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering Objektorienterad programmering Emil Ahlqvist (c10eat@cs.umu.se) Didrik Püschel (dv11dpl@cs.umu.se) Johan Hammarström (c08jhm@cs.umu.se) Hannes Frimmel Moström (c10hml@cs.umu.se) 1 1. Introduktion 1.1 Objektorienterad

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM 20120529 ABSTRAKT En post mortem på mitt ios-projekt. Utmaningen låg i att under 10 veckors tid sätta sig in i en plattform och programspråk jag aldrig använt förut. Jag har

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Föreläsning 7. Grafiska användargränssnitt

Föreläsning 7. Grafiska användargränssnitt Föreläsning 7 Grafiska användargränssnitt För att göra grafiska användargränssnitt: Måste man veta hur man skapar komponenterna i ett GUI och vilka det finns. Till lab 3 räcker det med att känna till de

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING OCH SYFTE... 2 NÅGRA PERSPEKTIV PÅ LÄRANDE... 2 ATT VARA FYSISKT NÄRVARANDE ELLER LÄRA PÅ DISTANS... 3 Att vara fysiskt närvarande... 3 Att lära på distans... 3 EN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Pernilla Grenehag Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Examensarbete 10 poäng LIU-IUVG-EX--01/87 --SE Handledare: Anders

Läs mer

Participatory Design III

Participatory Design III Participatory Design III Participatory Design & Språkmönster Vecka 3 Summering av förra veckan Participatory Design Utgår från artikelseminariet Framtidsverkstad Språkmönster Binda ihop SUMMERING AV VECKA

Läs mer

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person

GRIPSHOLMSSKOLAN. - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande och som riktar sig mot en försvarslös person Handlingsplan mot mobbning Vad är mobbning? - Att gräla och vara av olika åsikt är inte mobbning - Att retas eller leka häftigt är inte mobbning - Mobbning är handlingar som är avsiktliga och återkommande

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Prototyping. Susanna Olsson, TietoEnator Funda Denizhan, TietoEnator Ann Lantz, CID

Prototyping. Susanna Olsson, TietoEnator Funda Denizhan, TietoEnator Ann Lantz, CID Prototyping Susanna Olsson, TietoEnator Funda Denizhan, TietoEnator Ann Lantz, CID TRITA-NA-D0105 CID-139, KTH, Stockholm, Sweden 2001 Susanna Olsson, TietoEnator, Funda Denizhan, TietoEnator, Ann Lantz,

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET 2009-200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 MÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR LÄSÅRET 09/0... 4 METODER...5 Ansvarsområden:...5...

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik Varför välja oss? Kursplan Presentation av våra datatekniska kurser Eftersom företag mycket sällan anställer gymnasieelever (de vill att ni ska

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult.

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult. Consump Consump är en produkt som ska få dig att köra miljövänligare. Den består av en display som visar hur mycket din bil drar och priset per mil. Den har tre olika lägen som lyser grönt, gult eller

Läs mer

HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013

HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013 HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013 Fruktstunden (när det startade) Fyra barn och en pedagog satt och åt frukt en förmiddag. Fruktstunden Ett av barnen (Teo 2:10 år) funderar över att pedagogen har sagt att

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

Hur gör man en bra Poster?

Hur gör man en bra Poster? Hur gör man en bra Poster? Postern kan sägas vara en sammanfattning av den skriftliga rapporten. Man skulle t o m kunna säga att postern är en sammanfattning av den muntliga presentationen. När man presenterar

Läs mer

MagiCAD El & Rör. Varför MagiCAD och varför 2D/3D? Kollisionskontroll. MagiCAD El

MagiCAD El & Rör. Varför MagiCAD och varför 2D/3D? Kollisionskontroll. MagiCAD El MagiCAD El & Rör Nu är MagiCAD El 2002.9 inom kort släppt och MagiCAD Rör 2002.5 har förbättrats rejält. Därför bad vi på Pharmadule Emtunga, CadCom att komma till oss för att visa var dessa två produkter

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Bulltoftamodellen. parläsningen ger stora möjligheter till direkta stopp och omedelbara diskussioner, vilket utvecklar läsförståelsen

Bulltoftamodellen. parläsningen ger stora möjligheter till direkta stopp och omedelbara diskussioner, vilket utvecklar läsförståelsen Bulltoftamodellen Vårt syfte är att utöver den egna läsningen av bänkbok, väskbok eller liknande ge barnen lästräning på ett strukturerat sätt, där kamratstödet utgör en viktig faktor för läsutvecklingen.

Läs mer

Elektronisk budbok för tidningsbud

Elektronisk budbok för tidningsbud Elektronisk budbok för tidningsbud Ett arbete av Johan Millert (millert@home.se) Innehållsförteckning för kursen Interaktionsdesign Sommaren 2004 Inledning...2 Bakgrund...2 Kravanalys...2 Användarintervjuer...2

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit!

Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Från foretagande.se 2009 09 08 Vilken färg är du? Skrivet av Annika R Malmberg Boktips Många har fått lära sig att inte ta skit från någon. Annika R Malmberg säger precis tvärtom: Ta skit! Det finns personer

Läs mer

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9

Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 KATARINA KJELLSTRÖM Matematikundervisning och självförtroende i årskurs 9 I förra numret av Nämnaren beskrev vi elevernas kunskaper i och attityder till matematik enligt nationella utvärderingen 2003.

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Vad utmärker ett bra gränssnitt?

Vad utmärker ett bra gränssnitt? Vad utmärker ett bra gränssnitt? Kommunikation med användarna Feedback och Pliancy Excise kontra Flow GUI = Graphical User Interface GUIn, eller grafiska gränssnitt hittar vi på alla sorters skärmar I

Läs mer

Kursrapport Datorlingvistisk grammatik (första skiss)

Kursrapport Datorlingvistisk grammatik (första skiss) Mats Dahllöf 090218 Kursrapport Datorlingvistisk grammatik (första skiss) Jag har försökt utforma undervisningen och examinationen på kursen så att de följer lärandemålen, och jag tror att den föresatsen

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

Kommunikationsmöjligheter i Mondo

Kommunikationsmöjligheter i Mondo Kommunikationsmöjligheter i Mondo Denna guide går kortfattat igenom grunderna för de olika kommunikationsverktygen i Mondo och förutsätter en viss förkunskap av hur Mondo fungerar. De verktyg i Mondo som

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM2616 Kursnamn: Psykoterapi Provmoment: Psykoterapeutisk Teori PDT, Psykoterapeutisk Teori KBT Ansvarig lärare: Anders Wellsmo & Annika Björnsdotter Tentamensdatum: 2016-01-14 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring

Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Riktlinjer vid risk för underkännande av PTP-tjänstgöring Beslutade av Förbundsstyrelsen i november 013 Inledning De flesta psykologer genomgår sin PTP-tjänstgöring utan större problem och är väl förberedda

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Hitta rätt bland alla lösningar för mobila utskrifter

Hitta rätt bland alla lösningar för mobila utskrifter Faktablad Micro Focus iprint Hitta rätt bland alla lösningar för mobila utskrifter I dag måste en fungerande utskriftslösning omfatta mobil utskrift. I det här bladet kan du läsa om hur du hittar fram

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Grunderna i stegkodsprogrammering

Grunderna i stegkodsprogrammering Kapitel 1 Grunderna i stegkodsprogrammering Följande bilaga innehåller grunderna i stegkodsprogrammering i den form som används under kursen. Vi kommer att kort diskutera olika datatyper, villkor, operationer

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015

Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT2015 Utvärdering APL frågor till handledare VT 2015 Jag har inte gått någon handledarutbildning Instämmer 3 100 Total 3 100 10,3% (3/29) Min praktikant studerar

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG?

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG? identiet VEM ÄR JAG? BILD & FORM SERIE ANNA-KARIN LIEDBERG ELLA KALOGRITSA Elever färglägger lerskulpturer med akvarellteknik. Kronbergsskolan, Lysekil BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE

Läs mer

Projektrapport Gäddgårdsskolan, Arboga

Projektrapport Gäddgårdsskolan, Arboga Projektrapport Gäddgårdsskolan, Arboga 1. Om Skolan Gäddgårdsskolan byggdes 1952 och är en F-9 skola. På skolan finns också skolbarnomsorg (fritidshem). På skolan arbetar cirka 450 elever och 40 skolpersonal.

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Att komma igång med FirstClass (FC)!

Att komma igång med FirstClass (FC)! Att komma igång med FirstClass (FC)! Vi har tillgång till FC genom vårt samarbete med folkhögskolor och därigenom med Folkbildningsnätet. FC kan användas på en dator på två sätt (dessutom kan du använda

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

2 SPD - ett realtidsystem för distansundervisning

2 SPD - ett realtidsystem för distansundervisning 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1 1 Förutsättningar Vårt verktyg, SPD, är tänkt som ett kompliment till befintliga distansundervisningssytem, tex Luvit. Det är alltså inte ett fristående program. Funktioner som chat,

Läs mer

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse Andersson, Losand & Bergman Ärlebäck Att uppleva räta linjer och grafer erfarenheter från ett forskningsprojekt Författarna beskriver en undervisningsform där diskussioner och undersökande arbetssätt utgör

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Klas Nordberg. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Klas Nordberg. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) TSBB09-Bildsensorer Sändlista Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Klas Nordberg Kurskod TSBB09 Examinator Klas Nordberg Kursen gavs Årskurs 4 Termin 1 Period 2 Kursens delar

Läs mer

- en expertanalys. av Anna Olvenmyr

- en expertanalys. av Anna Olvenmyr IT-universitetet i Göteborg MDI. Interaktionsdesign - en expertanalys av Anna Olvenmyr Grafiska Gränssnitt, 5 poäng 2003-10-27 Inledning och kategorisering...3 Utvärdering indelad i kategorier...4 Impression/

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54006-20132) Antal svarande = 18

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54006-20132) Antal svarande = 18 Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT0-006-0) Antal svarande = 8 Svarsfrekvens i procent =.7 Utvärderingsresultat Teckenförklaring Relativa frekvenser

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer