Framtidsanalys ambulanssjukvården Landstinget Gävleborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidsanalys ambulanssjukvården Landstinget Gävleborg"

Transkript

1 Framtidsanalys ambulanssjukvården Landstinget Gävleborg Rapport september 2006 Helleborus AB Helleborus AB 1 (22)

2 1. Sammanfattning Ambulanssjukvårdens uppdrag från landstingsstyrelsen utgör grunden för hela dess verksamhet. Med ett totalt övergripande ansvar för den prehospitala akutsjukvården, sjuktransporter, larmcentral, beredskapsplanering och sjukvårdsrådgivning ges möjligheten att utveckla organisationen processorienterat. Detta kommer framöver vara absolut nödvändigt för att vidmakthålla och vidareutveckla ambulanssjukvården till en högre kvalitet men till lika eller lägre kostnad. Det övergripande målet att svara för en god och säker vård, ge trygghet och utföra transport inom 30 min oavsett var inom landstinget hjälpen behövs formar den operativa organisationen. En ökad samverkan och ett sambruk av resurser kommer framgent att krävas för att kunna erbjuda medborgarna inom landstinget en snabb och kvalificerad hjälp då akuta behov uppstår. Den kommunala räddningstjänsten når i princip hela befolkningen inom 30 min. Landstinget bör omgående teckna avtal med kommunerna i Hälsingland om sjukvårdslarm. Det går även att ta upp diskussionen med kommunerna om att framöver förstärka deras vaktorganisation med medicinsk kompetens. Landstingets egna resurser i form av vårdcentraler bör även engageras i akuta omhändertagande då ambulansenheter inte når fram inom acceptabla tider. I förslaget till framtida ambulansorganisation tillförs en ambulanshelikopter och avvecklas tre dygnsambulanser. Hälsingland har tätorter och glesbygd, långa avstånd till sjukhus och i vissa delar även en låg vägstandard. Placeringen av helikoptern föreslås bli Bollnäs för att erhålla en bra täckning. Samtliga akutbilar och ambulansstationer med narkossköterskor föreslås avvecklas. Narkossköterskorna integreras i ordinarie ambulansbesättningar och den medicinska kompetensen i alla ambulansenheter föreslås bli en ambulanssjukvårdare med vidareutbildning samt en ambulanssjuksköterska med vidareutbildning inom ex. anestesi eller distriktssköterska. Även andra vidareutbildningar kan vara aktuella för att inom ambulanssjukvården säkra en bred kompetensprofil. I dialog med SOS Alarm införs en optimerad prioritering av samtliga ambulansuppdrag. Det gäller att larma ut rätt resurs med rätt kompetens vid rätt tillfälle. En stor del av nuvarande prio 3 uppdrag kommer i framtiden kunna prioriteras som 4 uppdrag och utföras som sjuktransport. Samtliga sjuktransporter föreslås upphandlas av entreprenörer förslagsvis taxirörelsen eller likvärdig. Även uppdrag där patienten kräver viss tillsyn under transporten skall kunna utföras av entreprenören. Samtliga upphandlade entreprenörer ställs till SOS Alarms förfogande som svarar för bokningar och beställningar. Samtliga dagambulanser och sjuktransportbilar avvecklas inom landstingets regi. Ambulanserna skall finnas tillgängliga för akutuppdrag och klara uppsatta mål att svara för ambulansuppdragen prio 1, 2 och 3. Helleborus AB 2 (22)

3 Den ekonomiska situationen för ambulanssjukvården har under ett antal år tillbaka varit en budget som inte varit i harmoni med uppdragen som utförts. Budegetprognosen för 2006 pekar på ett underskott om ca 10 milj. kronor Med förändringar som redovisats i denna rapport torde det vara möjligt att från 2008 minska landstingets kostnader med ca 11,0 milj. kronor årligen. Genom föreslagen effektivisering av organisationen kommer landstinget att kunna erbjuda en högre kvalitet på ambulanssjukvården till sina kunder till en lägre kostnad. Patienter i Hälsingland kommer att uppleva en ökad trygghet men även patienter som transporteras från Gävle och Hudiksvalls sjukhus till Stockholmsregionens sjukvård kommer att uppleva positiva förbättringar i och med att en ambulanshelikopter utnyttjas inom ambulansorganisationen. Ambulansöverläkare Karl-Henrik Fridblom Visby lasarett har ur den medicinska aspekten granskat bifogat förslag och funnit att Hälso- och sjukvårdslagens intentioner uppfylls. Helleborus AB 3 (22)

4 1. Sammanfattning 2 2. Uppdraget Tidplan Uppdragets genomförande Syfte med uppdraget Mål 7 3. Områdesbeskrivning 7 4. Nulägesbeskrivning Socialstyrelsen Ambulanssjukvårdens uppdrag och mål Avtal med kommuner och landsting Dirigerig av ambulansuppdragen samt prioriteringar Ambulansorganisation Ambulanssjukvårdens ledning Ambulanssjukvårdens operativa organisation Framtidens ambulansorganisation Inledning Ambulanssjukvårdens uppdrag och mål Ambulanssjukvårdens uppdrag Ambulanssjukvårdens mål Ambulanssjukvårdens ledning Ambulanssjukvårdens operativa organisation Ambulansbesättningarna Ambulanshelikopter Dirigerig av ambulansuppdragen samt prioriteringar Sjuktransporter Ambulanstransporter andra sjukvårdsregioner Vårdcentraler Fordon Avtal med kommuner och landsting Ekonomiska konsekvenser Referenser 19 Helleborus AB 4 (22)

5 8. Bilagor Bilaga 1 - Insatstider nuvarande ambulansorganisation Bilaga 2 - Insatstider kommunala räddningstjänsten Bilaga 3 - Insatstider förslag ambulansorganisation 22 Helleborus AB 5 (22)

6 2. Uppdraget Ansvaret för ambulanssjukvården överfördes till Gävle sjukhus Verksamhetschefen för ambulanssjukvården som är stationerad vid Gävle sjukhus har totalansvar för hela landstingets ambulansorganisation Uppdraget har efterhand förändrats där bl. a personalbemanningen har utökats. I uppdraget ingår förutom rena ambulansuppdrag även många sjuktransportuppdrag där kravet på kompetensnivå för personalen inte är lika högt. Även sjuktransporter utanför länsgränsen ingår. Ambulanssjukvården har under senare år utretts och analyserats vid ett flertal tillfällen. Ekonomin i verksamheten är i dagsläget inte balanserad till uppdraget. Prognosen för 2006 pekar på ett kraftigt underskott. Nya krav beträffande ambulanspersonalens arbetstider medför sannolikt ytterligare kostnadsökningar från För att snabbt kunna få fram en framtidsanalys för ambulanssjukvården har Helleborus AB anlitats i samarbete med Ledningsbolaget. Uppdragsgivare är Landstingsdirektören. 2.1 Tidplan Arbetet inleddes i juni 2006 och en sluttrapport med förslag skall presenteras senast för Landstingsdirektören. 2.2 Uppdragets genomförande Tidigare utredningar och analyser, en nära dialog med verksamhetschefen för ambulanssjukvården samt besök vid ambulansstationerna är grundläggande förutsättningar för uppdragets genomförande. 2.3 Syfte med uppdraget Att föreslå politiska och verksamhetsinriktade målformuleringar i syfte att förtydliga ambulansuppdraget. Att föreslå nödvändiga och möjliga organisatoriska förändringar utgående ifrån målformuleringarna för att uppnå balans i uppdraget. Helleborus AB 6 (22)

7 2.4 Mål Att utgående ifrån föreslagna målformuleringar: Tydliggöra hur kärnverksamheten bör utformas och vad den kräver i personella och övriga fysiska resurser. Klarlägga vilka verksamheter som idag kan betraktas som tilläggsuppdrag, samt föreslå andra möjligheter om det finns kostnadseffektivare sådana. 3. Områdesbeskrivning Inom landstinget finns tio kommuner. Länet består till ¾ av skogsmark och inlandet präglas av kuperat skogslandskap. Befolkningsutvecklingen har senaste åren varit i en svagt positiv trend. Inom landstinget bor ca människor och andelen äldre utgörs av ca 20 %. Detta är ca 3 % högre än riksgenomsnittet. Vägnätet inom regionen är bra, 86 % av länsvägarna har beläggning och av samtliga vägar inom landstinget så har 89 % beläggning. Jämförelsetal med riket är 76% resp.79%. Trafikflödet är helt naturligt koncentrerat till E4-an och riksvägarna inom regionen. Personbilar i trafik för Gävleborgs län är 497/tusen inv. Jämförelsetal med riket är 459/tusen inv. Godstrafiken på lastbil omfattar ton där 67% transporteras inom länet och 33% går till andra län. Inom regionen är viktigaste näringsgrenarna olika tillverkningsindustrier, areella näringen, byggindustrin, handel, transport och kommunikation. Myndigheter, utbildning samt hälso- och sjukvård utgör även viktiga näringssektorer. Reguljär flygtrafik saknas inom regionen. Landstinget har senaste åren genomfört en strukturell förändring av antalet akutsjukhus. Detta har medfört att sjukhusen i Hudiksvall och Gävle utgör basen för landstingets akutsjukvård. Helleborus AB 7 (22)

8 4. Nulägesbeskrivning 4.1 Socialstyrelsen Enligt hälso- och sjukvårdslagen skall landstinget erbjuda god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta eller tillfälligt vistas inom landstinget. Ambulanssjukvården är en del av den goda hälso- och sjukvård som landstinget skall kunna erbjuda. Inga speciella händelser definieras och inga undantag görs. Socialstyrelsen ställer kompetenskrav på den personal som skall tjänstgöra inom ambulanssjukvården. Olika kompetensnivåer behövs för en ändamålsenlig ambulanssjukvård. Sedan något år tillbaka skall minst en av besättningsmedlemmarna i ambulansbesättningen utgöras av en ambulanssjuksköterska. Den medicinska ledningen av ambulanssjukvården skall handhas av en ambulansöverläkare som skall ansvara för det medicinska innehållet och att ambulanssjukvården följer den medicinska utvecklingen. Grundläggande krav finns även på fordon och utrustning som ambulanssjukvården skall utnyttja för att fullgöra sina uppdrag. 4.2 Ambulanssjukvårdens uppdrag och mål Ett antal översyner och analyser av Gävleborgs läns landstigs ambulanssjukvård har gjorts under senare år. Landstingsstyrelsen tog i december 2003 beslut om att samla landstingets ambulansverksamhet i en gemensam ambulansorganisation inom landstinget. Ambulanssjukvårdens mål och uppdragsprofil bör dock tydliggöras då detta inte framgår av beslutet. Vilken ambition har den politiska ledningen beträffande ambulanssjukvårdens tillgänglighet inom länet? 4.3 Avtal med kommuner och landsting Landstinget har i Gästrikland avtal med räddningstjänstförbundet om insatser där ambulansenheter inte når fram inom acceptabla tider, s.k. sjukvårdslarm..för Hälsingland saknas motsvarande uppgörelse, dock utför vissa räddningstjänster dessa uppdrag. Landstinget har även avtal med Nordanstigs kommun angående bemanningen av ambulansen i Jättendal. Avtalsuppgörelse finns även beträffande dagambulansen i Älvkarleby. Landstinget deltar även i ett flertal samarbetsprojekt med angränsande landsting det s.k. Fyrklöversamarbetet. I projektet gränslös dirigering pågår f.n. en ekonomisk utvärdering. Helleborus AB 8 (22)

9 4.4 Dirigerig av ambulansuppdragen samt prioriteringar Genom avtal med SOS Alarm genomför SOS-centralen i Gävle all dirigering av länets samtliga ambulanser. SOS-centralen i Falun samordnar planerade regionala ambulanstransporter. Akuta regionala ambulanstransporter dirigeras från Gävlecentralen. Graden av prioritet för en ambulanstransport bedöms av SOS Alarm utifrån svenskt index för akut medicinsk larmmottagning alternativt bedömning av HMK-funktionen inom SOS Alarm. Svenskt index bedömer ambulansbehovets brådska (prioritet) på grundval av patientens symptom och medicinska behov. Prio 1 Akuta Livshotande symtom eller olycksfall Prio 2 Akuta men ej livshotande symptom Prio 3 Övriga ambulansuppdrag, betraktas ej som allvarliga Prio 4 Annan form av transport, förbeställd transport Vid analys av ambulanssjukvårdens insatser genom åren tillbaka kan konstateras att frekvensen av prio1 och 2 uppdrag är i princip konstant med någon nedgång under år Kraftig ökning befaras Prio 3 och 4 uppdragen har ökat och tar hela ambulansorganisationen i anspråk. Transportuppdrag (prio 3 och 4) till regionsjukvård utanför länet samt transporter mellan olika sjukvårdsinrättningar inom länet binder ca 2/3 av ambulansorganisationen dagligen SOS-operatörerna upplever situationen som besvärande att det frekvent inte finns lediga ambulansenheter för prio 1 och 2 uppdrag. Flertalet tillfrågade ambulansbesättningar upplever att ambulanserna utför alldeles för många s.k. taxiresor 4.5 Ambulansorganisation Ambulanssjukvårdens ledning Ambulansorganisationen leds från Gävle sjukhus med sjukhusdirektören som ytterst ansvarig. En verksamhetschef under sjukhusdirektören har det direkta chefsansvaret för ambulansverksamheten. Verksamhetschefen har till sin hjälp en stabsorganisation (personal, ekonomi, adm. data/it, kvalitetssamordnare. etc.) samt en medicinskt ansvarig läkare. Länet är indelat i tre områden Syd, Mitt och Norr. Enhetschefer inom respektive område leder verksamheten och är tillika stationschefer samt är en enhetschef även stf. verksamhetschef. Verksamhetschefen har till sin hjälp en ledningsgrupp bestående av enhetscheferna ledningsansvarig läkare samt ekonom. Ytterliggare adjungeras vid behov. Helleborus AB 9 (22)

10 4.5.2 Ambulanssjukvårdens operativa organisation Samtliga enhetschefer delar på en beredskapsfunktion chef i beredskap. Detta säkerställer att det alltid finns en beslutsfattare för landstingets ambulansorganisation. Ambulanserna är bemannade med en ambulanssjukvårdare och en ambulanssjuksköterska. Akutbilarnas bemanning utgörs av en narkossjuksköterska och en ambulanssjukvårdare. Narkossjuksköterskan i Ljusdal, Söderhamn och Bollnäs tjänstgör utöver ordinarie ambulansbesättningar och larmas parallellt vid akuta uppdrag och förstärker då ambulansbesättningen. Sjuktransportbilarna bemannas av en ambulanssjukvårdare. Grupperingar Ort Akutbil Narkos Dygn Dag Sjukbil Hofors 1 1 Sandviken 1 2 Ja Gävle Ja Ockelbo 1 Edsbyn 1 Bollnäs Ja 2 2 Ja Söderhamn Ja 2 1 Ja Jättendal 1 Hudiksvall 2 1 Ja Bjuråker 1 Los 1 Ljusdal Ja 2 1 Ja Statistik tydliggör följande utveckling för ambulansorganisationen År Prio Prio Prio Prio I bilaga 1 redovisas nuvarande ambulansorganisationens insatstider. Helleborus AB 10 (22)

11 5. Framtidens ambulansorganisation 5.1 Inledning En ökad samverkan mellan olika aktörer och ett sambruk av samhällets resurser kommer att vara nödvändigt för att kunna svara upp mot medborgarnas krav att få tillgång till ett snabbt akut omhändertagande och en bra ambulanssjukvård. Landstingets egna resurser utgör självklart tyngden och stommen i den akutorganisation som krävs men kommunerna och olika entreprenörer kommer att vara självklara aktörer för en väl fungerande prehospital akutsjukvård. Ambulanssjukvården skall alltid, på alla platser inom länet kunna ge god vård och genomföra en säker transport. Insatserna skall ske inom acceptabla tider. En åldrande befolkning, nya vårdformer, ny medicinteknik och ett ökande antal uppdrag kommer att prägla morgondagens ambulanssjukvård och sjuktransportorganisation Medborgarna förväntar sig tillgänglighet trygghet, samarbete och förebyggande insatser av ambulanssjukvården. Planeringen av ambulanssjukvården grundar sig på geografiska förhållanden, befolkningstäthet och riskanalyser. Demografiska skillnader inom länet kan inte vara styrande då hälso- och sjukvårdslagen slår fast att alla har rätt till lika vård. 5.2 Ambulanssjukvårdens uppdrag och mål Ambulanssjukvårdens uppdrag Ambulanssjukvårdens uppdrag bör tydliggöras och stärkas. Uppdraget bör omfatta hela kedjan, d.v.s. från första patientkontakt i telefon, via sjuktransport alt. ambulanstransport till mottagande på akutmottagningen och omhändertagande på akutmottagningen Genom att ge ambulanssjukvården det samlade uppdraget underlättas kontroll och uppföljning av hur patientflödet fungerar. Processerna dokumenteras och följs upp kontinuerligt. Avvikelser hanteras och blir tydliga, vilket medför snabbare korrigeringar från ledningens sida. Hela organisationen utvecklas på detta sätt till en lärande organisation. Det inriktningsbeslut som sjukhusdirektören tagit beträffande akutmottagningens organisationstillhörighet ligger helt i linje med processkartläggningen vilket medför ännu bättre möjligheter till en bra och snabb uppföljning av patientflödet. Helleborus AB 11 (22)

12 Ambulanssjukvårdens uppdrag bör omfatta följande: Ansvara för den prehospitala akutsjukvården inom landstinget Ansvara för samtliga primär och sekundärtransporter inom landstinget, samt till andra landsting Ansvara för upphandling av sjuktransporter (prio3 och 4) inom landstinget samt till andra landsting Ansvara för landstingets beredskapsplanering och katastrofplanering Ansvara för avtalet med SOS Alarm Ansvara för sjukvårdsrådgivningen inom landstinget Ambulanssjukvårdens samlade resurser utgör en förstärkningsresurs för akut uppkomna situationer inom landstingets olika områden där den unika kompetensen inom ambulanssjukvården kan utnyttjas Ambulanssjukvårdens mål Med utgångspunkt från hälso- och sjukvårdslagen är det angeläget att landstinget slår fast ambulanssjukvårdens mål. Lagen är tydlig i det hänseendet att alla som vistas inom landstinget skall erbjudas en god akutsjukvård inom en acceptabel tid. Människor som bor i större tätorter kommer helt naturligt att erhålla ett snabbare akut omhändertagande än människor som bor i glesbygden. Glesbygdsproblematiken kräver speciell uppmärksamhet från ambulanssjukvårdens sida. Skall landstinget leva upp till gällande lagstiftning bör ett generellt tidskrav slås fast så att organisationen kan dimensioneras efter detta. Följande mål för ambulanssjukvården föreslås: Ambulanssjukvården skall dygnet runt, inom högst 30 min, och proffesionellt kunna göra medicinska bedömningar och behandlingar. Patientens behov av trygghet, integritet och omvårdnad skall tillgodoses genom ambulanssjukvårdens unika kompetens. Utifrån detta övergripande mål arbetas det fram kvalitetsmål som mäts kontinuerligt. Nedan redovisas ett exempel på kvalitetstidsmått. Prio 1 Akuta Livshotande symtom eller olycksfall Tidsintervall Antal uppdrag som i % skall nås av ambulans Prio 2 Akuta men ej livshotande symptom Tidsintervall Antal uppdrag som i % skall nås av ambulans Prio 3 Övriga ambulansuppdrag, betraktas ej som allvarliga Tidsintervall Antal uppdrag som i % skall nås av ambulans Prio 4 Annan form av transport. Förbeställd transport. Tidsintervall Utsatt tid Antal uppdrag som i % utförs på utsatt tid 0-10 min 70% min 70% min 70 % +/- 2 % 95% min 25% min 25 % min 25 % +/- 4% 5 % min 4% min 4 % min 4 % min 1% min 1 % min 1 % Helleborus AB 12 (22)

13 5.2.3 Ambulanssjukvårdens ledning Verksamheten leds från Gävle sjukhus av verksamhetschefen som till sin hjälp har en stabsorganisation. Ambulansorganisationen är indelad i tre geografiska områden Syd, Mitt och Norr med stabsfunktioner. Verksamhetschefens stab bör förstärkas med en controllerfunktion som aktivt arbetar med verksamhetsuppföljning/ekonomisk analys samt en informatör för intern och extern kommunikation. En bra och tydlig kommunikation - information stärker ledning och organisation. För att stärka att det finns en ambulansorganisation bör områdesindelningen avvecklas Ambulanssjukvårdens operativa organisation En ambulanshelikopter och 15 akutambulanser samverkar inom landstinget för att klara ambulansuppdragen och leva upp till ställt mål. Den kommunala räddningstjänstens resurser utnyttjas kontinuerligt vid s.k. sjukvårdslarm där inte ambulansenhet når fram inom acceptabel tid. Landstingets egna vårdcentraler ingår som en naturlig länk i det akuta omhändertagandet av patienter i dess närområde. Ambulanshelikoptern har sitt primärområde i Hälsingland. Vid akuta primäruppdrag till sjukhus i Stockholmsregionen utnyttjas ambulanshelikoptern till detta om beredskapsläget inom landstinget är gynnsamt. Ambulansberedskapen bygger på att ambulanserna enbart fokuserar på insatser som bedöms som prio1, 2 och 3. Beträffande uppdrag som i dagsläget prioriteras som tre bör en stor del kunna prioriteras om till prio 4. Samtliga prio 4 uppdrag utförs av en entreprenör som ambulanssjukvården kontinuerligt upphandlar och utvecklar. SOS Alarm dirigerar, styr och beslutar om prioriteringarna 1-4 med hjälp av tillgång till ökat beslutsstöd avseende den medicinska kompetensen i larmcentralen. SOS centralen förfogar över en ambulansorganisation och en sjuktransportorganisation för att tillgodose de olika behoven. I bilaga3 redovisas förslag ambulansorganisationens insatstider. Helleborus AB 13 (22)

14 Resurser operativa organisationen Ort Ambulanshelikopter Dygnsambulanser Hofors 1 Sandviken 2 Gävle 2 Ockelbo 1 Bollnäs 1 2 Söderhamn 2 Jättendal 1 Hudiksvall 2 Ljusdal 2 Totalt 1 15 Ovanstående tabell redovisar uppehållsplatser - områden för ambulansenheter då dessa är i ett beredskapsläge. Gävle sjukhus bör vara grupperingsplats för ambulanser som skall finnas i upptagningsområdet Gävle, Sandviken och Ockelbo. Ambulansenheter bör kunna utgå från Gävle sjukhus men fullgöra beredskap på sjukvårdsanläggning inom Sandviken och Ockelbos område Ambulansbesättningarna Socialstyrelsen införde 2005 krav på ambulanssjuksköterska inom ambulanssjukvården. Den medicinska möjligheten att påbörja olika akuta behandlingar direkt på olika hämtplatser har därmed möjliggjorts. Den medicintekniska utvecklingen kommer att accelerera närmaste åren. Tidigt påbörjade behandlingar medför kraftigt ökade möjligheter för drabbade att återkomma till ett värdigt liv. Ambulansbesättningarna inom länet uppfyller idag gällande formella krav. En ökad satsning på ambulansbesättningarnas kompetens är oundviklig för att säkerställa framtidens akuta omhändertagande. Kontinuerlig vidareutbildning är nödvändig i utvecklingen av en modern ambulanssjukvård. Det är viktigt att ambulansbesättningarna ges det fulla ansvaret för samtliga akuta uppdrag och själva avgör om en ökad medicinsk kompetens behövs vid det aktuella tillfället. Ordinarie ambulansbesättningars yrkeskompetens bör stärkas. Nuvarande akutbilar i Gävle och Sandviken avvecklas. Narkossköterskor på ambulanserna i Bollnäs, Ljusdal och Söderhamn dras även in. Narkossköterskor som tjänstgör på akutbilar och som tredje person på vissa ambulanser bör omgående integreras inom ambulansorganisationen och utgöra en vidareutbildad ambulanssjuksköterska i en ordinarie ambulans. Helleborus AB 14 (22)

15 Ambulansbesättningen kommer framgent att utgöras av en erfaren ambulanssjukvårdare och en ambulanssjuksköterska med vidareutbildning (ex. anestesi) Ambulanserna och dess besättningar utgör spjutspetsen i den prehospitala akutsjukvården och skall fokusera på akuta uppdrag d.v.s. prio1 och 2 uppdrag. Ambulansbesättningarnas kompetens och kunskap utgör en mycket viktig resurs för landstinget. All tjänstgöringstid för ambulansbesättningarna är arbetstid. Då ambulansenheterna inte är på uppdrag vilket själklart inträffar både dagtid och under den mörka delen av dygnet bör ambulansresursen kunna utgöra en rörlig resursförstärkning till ex. hemsjukvård, vårdcentraler och akutmottagningar. Detta kommer inte och skall inte påverka den kärnverksamhet som ambulanserna svarar för Ambulanshelikopter Ambulanshelikoptrar finns idag på ett flertal platser i landet och utgör en naturlig del av ambulanssjukvården. Landstinget bör upphandla en egen ambulanshelikopter som komplement till ambulanserna. Stationeringsorter bör vara Bollnäs. Situationen i Hälsingland med en utpräglad glesbygd, stora avstånd till sjukhus samt en vägstandard som inte är bra inom hela området motiverar att denna teknik bör tillföras ambulansorganisationen. Den medicinska kompetensen svarar landstinget för i form av en ambulanssjukvårdare med specialutbildning samt en ambulanssjuksköterska med vidareutbildning. Narkosläkare kan komplettera besättningen vid akuta transporter till Akademiska sjukhuset Ambulanshelikoptern bör verka primärt inom Hälsingland men även vara gripar för akuta sekundärtransporter till andra sjukvårdsregioner. Trafikbilden på E4:an går inte att bortse ifrån. Ambulanshelikoptern med sin kompetens är en akutresurs som når hela länet inom en acceptabel tid Dirigerig av ambulansuppdragen samt prioriteringar SOS Alarm svarar åt landstinget för all dirigering och prioritering av ambulansenheterna. SOS operatörerna är mycket skickliga och kunniga i att intervjua och besluta om vilken resurs som skall aktiveras för uppdraget. Denna kunskap bör kompletteras med medicinsk kompetens i omedelbar anslutning till larmoperatören. Landstinget bör i avtalsförhandlingarna med SOS Alarm kräva att larmcentralen i Gävle ökar den medicinska kompetensen hos larmoperatörerna för att optimera prioriteringen av samtliga ambulansuppdrag. Centralen bör förses med en mycket erfaren sjuksköterska som skall verka parallellt med larmoperatörerna. För utförande av samtliga uppdrag skall SOS ha tillgång till en ambulansorganisation i landstingets regi och en sjuktransportorganisation bestående av olika entreprenörer. Detta medför bl.a. att en mycket stor del av nuvarande prio3 transporter nedprioriteras till prio 4 uppdrag. Helleborus AB 15 (22)

16 5.2.8 Sjuktransporter Det är inte acceptabelt att kontinuerligt utföra sjuktransporter med en komplett ambulansenhet som är avsedd för akutuppdrag. Konsekvensen blir att ambulansen inte finns tillgänglig för akutuppdraget. En kravspecifikation tas fram av ambulanssjukvården som genomför upphandling av prioritet fyra uppdragen. I kravspecifikationen skall klargöras att entreprenören även skall kunna genomföra sjuktransporter som kräver tillsyn. Samtliga prio 4 uppdrag inom landstinget och till andra landsting genomföres efter genomförd upphandling av olika entreprenörer inom länet. Troligt är att både mindre och större taxibolag är intresserade av uppdragen. Då sjuktransportorganisationen är upphandlad kommer alla prio 4 uppdrag att utföras av entreprenörer. En stor del av nuvarande prio3 uppdragen som omprioriterats till 4 kommer även att kunna utföras av entreprenörerna. Sjuktransportbilarna ställs till SOS Alarms förfogande som svarar för beställningar och tidsbokningar. Sjuktransporter i egen regi ger inga ekonomiska fördelar i förhållande till att dessa utföres på entreprenad. Samtliga egna dagambulanser och sjuktransportfordon avvecklas Ambulanstransporter andra sjukvårdsregioner För att tillgodose behovet av akuta sjuktransporter till andra sjukvårdsregioner bör ambulansflyg och ambulanshelikopter utnyttjas mer. Flygtjänsterna bör upphandlas av ambulanssjukvården. Ett fördelaktigt avtal bör kunna slutas med Akademiska sjukhusets ambulanshelikopter i anslutning till sjukvårdens övriga samarbete med detta sjukhus En stor fördel med detta förfaringssätt är att både ambulansflyget och ambulanshelikoptern medför medicinsk kompetens. Transportsättet är skonsammare för patienterna och tar kortare tid. Trafiksituationen på E4-an går heller inte att bortse ifrån vid val av transportsätt för en akuttransport till Stockholmsregionen. Sjuktransporter typ prioritet fyra ingår i den övriga upphandlingen av sjuktransporter Vårdcentraler Landstingets egna resurser i form av vårdcentraler som har s.k. sjukvårdsgrupper bör aktiveras i ambulanssjukvårdens vardag för att snabbt kunna göra insatser inom vårdcentralens närområde d.v.s. kunna svara för ett akut omhändertagande av en patient i avvaktan på att en ambulansenhet kommer till platsen. Det bör vara fullt möjlig att en läkare och sköterska tar med sig en akutväska och gör en snabb insats i vårdcentralens närhet för att rädda liv. Helleborus AB 16 (22)

17 Fordon Den föreslagna organisationen kräver tillgång till 15 stycken fullt utrustade ambulanser. Helt naturligt krävs även tillgång till fullt utrustade ambulanser som reservfordon vid service och reparationer. Behov av ambulanssjukvårdsberedskap uppstår även vid olika större publika arrangemang. Detta ställer även krav på att ambulansenheter i reserv finns tillgängliga. En långsiktig fordonsplan bör upprättas och strikt följas. Upphandling gjord efter kravspecifikation, väl förankrad inom ambulansorganisationen, bör kunna resultera i ett kontinuerligt utbyte av fordonsparken. Årliga upphandlingar bör undvikas utan 3-5 årsuppgörelser bör kunna träffas med leverantör av ambulansfordon. Vid val av leverantör, som klarar landstingets kravspecifikation, skall den totala driftsekonomin för ambulansenheten styra vilken typ av ambulans som anskaffas de närmaste åren Avtal med kommuner och landsting Ett utökat samarbete med den kommunala räddningstjänsten med samtliga kommuner i länet är en framgångsfaktor för att komplettera landstingets egna resurser där ett snabbt akut omhändertagande krävs. Erfarenheterna från Gästrikland talar här sitt tydliga språk. Den kommunala räddningstjänsten når i princip hela befolkningen med sina enheter inom 30min. Detta faktum medför att landstinget bör fördjupa samarbetet med samtliga kommuner för att långsiktigt erhålla ett optimalt resursutnyttjande. I bilaga 2 redovisas Räddningstjänstens insatstider Samarbetet i Fyrklövern bör utvecklas och stärkas. Flera samarbetsprojekt pågår. Det bör dock uppmärksammas att det inte skett någon ekonomisk avstämning beträffande projektet Gränslös dirigering av ambulanser under flera år. Detta är inte acceptabelt. Ett avtal bör tecknas mellan Fyrklövernlandstingen som är heltäckande och reglerar ersättning till respektive landsting för fullgjorda uppdrag. Helleborus AB 17 (22)

18 6. Ekonomiska konsekvenser Den ekonomiska sammanställningen redovisas överslagsmässigt. I princip redovisas enbart personalkostnaderna då dessa är dominerande i verksamheten. Minskade kostnader: Milj. Kr. Avveckling av narkossköterskor (Ljusdal, Bollnäs, Söderhamn) 6,75 Avveckling av akutbilar (Gävle Sandviken) 9,0 Avveckling egna sjuktransport fordon 6 st. 2,5 Avveckling av dagambulans (Ramsjö, Bollnäs, Hudiksvall, Söderhamn, Gävle, Hofors) 5,0 Avveckling av dygnsambulans (Bjuråker, Los, Edsbyn) 13,5 Minskade bensindriftskostnader ca uppdrag varje uppdrag ca7 mil, mil, 1,5 l/mil, l bensin, 1 l bensin 10,60kr/l 2,2 Totalt minskade kostnader 39,0 Ökade kostnader: Milj. Kr. Köp av sjuktransporter ca uppdrag varje uppdrag ca7 mil mil kostnad per mil 100 kr/mil 14,0 Upphandling av ambulanshelikopter ambulansbesättning, lokaler, bemanning etc. ca12,0-14,0 Totalt ökade kostnader 28,0 Nettoeffekt 11,0 Helleborus AB 18 (22)

19 7. Referenser Översyn av ambulanssjukvården i Gävleborgs län april 2000 Slutrapport delprojekt ambulanssjukvård och sjuktransporter april 2003 SWOT analys av ambulanssjukvårdens organisation i Gävleborg december 2002 SOS Alarm statistikmaterial Statistikmaterial ambulanssjukvården Ambulanssjukvårdens narkos och sjuksköterskebemanning Utvecklingen av Ambulanssjukvården i Gävleborg rapport Peter Bergh lägesrapport augusti 2005 Akutbilar och narkosbemanning vid ambulansen rapport juni 2005 Hälso- och sjukvårdslagen 1982:763 Ambulanssjukvård i systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsen 1996 SOS Alarm Ambulansdirigering Fyrklöverlandstingen Landstinget Gävleborg, Landstingsstyrelsens protokollsutdrag Ökade driftskostnader för ambulanssjukvården april 2006 Verksamhetsplan ambulansen 2005 Verksamhetsberättelse ambulanssjukvården 2005 Verksamhetsplan ambulansen 2006 Helleborus AB 19 (22)

20 8. Bilagor 8.1 Bilaga 1 - Insatstider nuvarande ambulansorganisation Helleborus AB 20 (22)

21 8.2 Bilaga 2 - Insatstider kommunala räddningstjänsten Helleborus AB 21 (22)

22 8.3 Bilaga 3 - Insatstider förslag ambulansorganisation Helleborus AB 22 (22)

Sammanfattning nuvarande sjuktransport och ambulansorganisation samt framtida förslag...1

Sammanfattning nuvarande sjuktransport och ambulansorganisation samt framtida förslag...1 Sammanfattning nuvarande sjuktransport och ambulansorganisation samt framtida förslag...1 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Syfte...3 2 Metod...3 2.1 Beskrivning liggande sjuktransporter...3 2.2 Beskrivning

Läs mer

Ett perfekt system för att slippa ta ansvar

Ett perfekt system för att slippa ta ansvar Stockholms läns landsting Ett perfekt system för att slippa ta ansvar - en rapport om bristerna i ambulansverksamheten i Stockholms län 2 (16) Innehållsförteckning Förord... 3 Bakgrund... 5 Begreppsförklaring

Läs mer

Prehospital vård. översiktliga fakta

Prehospital vård. översiktliga fakta Prehospital vård översiktliga fakta 120918 Vad är prehospital vård? Prehospital vård är den vård som ges innan patienten kommer till sjukhus. Prioriterings- och dirigeringstjänst: tar emot samtal från

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Tf. chefsjurist Eleonore Källstrand Nord Socialstyrelsens föreskrifter om ambulanssjukvård m.m.; beslutade den 25 juni 2009. (M) Utkom från trycket

Läs mer

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001 Meddelandeblad Mottagare: Verksamhetschefer, ambulansöverläkare, ansvariga läkare/föreståndare inom ambulanssjukvården Nr 11/02 Juli 2002 Svensk ambulanssjukvård 2001 Bakgrund Ambulanssjukvården har under

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 2012-02-28 1(10) Patientsäkerhetsberättelse SOS Alarm 2011 Sylvia Myrsell Patientsäkerhetsenheten Inledning SOS Alarm Sverige AB är en vårdgivare med verksamhet över hela landet vid 18 SOS-centraler. Enligt

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

SOS Alarm Första länken i vårdkedjan. Från 112-samtal till dess ambulans är på plats

SOS Alarm Första länken i vårdkedjan. Från 112-samtal till dess ambulans är på plats Andreas Petersson SOS Alarm Första länken i vårdkedjan Från 112-samtal till dess ambulans är på plats De närmaste 40 minuterna Företaget SOS Alarm Sveriges nödnummer 112 SOS-centralen i Stockholm Prioriterings-

Läs mer

Årsrapport 2014 Prehospitala verksamheter i SLL

Årsrapport 2014 Prehospitala verksamheter i SLL Årsrapport 2014 Prehospitala verksamheter i SLL Ambulanssjukvård Prioritering och dirigering Sjukresor Liggande persontransporter 2015-03-17 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 134 99 Datum: 2015-03-17

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Ambulanssjukvård

Nyckeltal 2014. Rapport Ambulanssjukvård Nyckeltal 2014 Rapport Ambulanssjukvård Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Definitionslista ambulanssjukvård...4 3 Ambulanssjukvård Beskrivning...5 4 Ambulanssjukvård länsnivå...22 Bilaga

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om nyttjande av ambulansresurser

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om nyttjande av ambulansresurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-29 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, P 25 1 (4) HSN 1504-0493 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om nyttjande

Läs mer

Hackathon 23-24 May Utmaningars beskrivning

Hackathon 23-24 May Utmaningars beskrivning Hackathon 2324 May Utmaningars beskrivning Innehåll Dirigera ambulanser: Grunden för dirigering... 2 Begränsade resurser... 2 Prioritet... 2 Medicinskt index... 2 Ambulansernas tillstånd... 2 Utmaningar

Läs mer

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016

Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Socialdemokraternas i ärende 20, mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Mål och budget 2014 och planunderlag 2015-2016 Hälsa Region Halland verkar för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Kommittédirektiv Översyn av samhällets alarmeringstjänst Dir. 2011:106 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Sammanfattning En utredare ska se över samhällets alarmeringstjänst. Syftet med

Läs mer

Tabell 1 Vårdinrättningar, typ och antal

Tabell 1 Vårdinrättningar, typ och antal Tabell 1 Vårdinrättningar, typ och antal Landsting (motsv) Akutmottagning Vårdcentral Vårdcentral dagtid dygnet runt Stockholm 7 Uppsala 4 1 Södermanland 3 19 Östergötland 3 40 Jönköping 3 38 Kronoberg

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av 1177 Vårdguiden på telefon, Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland.

BESLUT. Tillsyn av 1177 Vårdguiden på telefon, Sjukvårdsrådgivningen i Östergötland. BESLUT /(\ 2015-04- f 6 inspektionen för värd och omsorg Dnr 8.5-7561/2014 1(13) Avdelning sydöst Helena Nilsson Helena.Nilsson@ivo.se Region Östergötland Ledningsstaben 581 91 Linköping Ärendet Tillsyn

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer

Diagnos på primärvården i Region Skåne

Diagnos på primärvården i Region Skåne Sveriges läkarförbunds Sverigerond i Skåne 25 november 2015 Diagnos på primärvården i Region Skåne Det viktigaste mötet mellan patient och läkare äger rum på kliniker och vårdcentraler där den kliniska

Läs mer

Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet:

Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet: Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo 2014-09-16 Protokollsutdrag

Läs mer

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården

En gemensam plan. Merete Tillman, förvaltningschef. Bodil Eriksson, verksamhetschef Barn och ungdom. Peter Sonnsjö, verksamhetschef Vuxenvården Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan 2016 2018 En gemensam plan Arbete och välfärdsförvaltningens verksamhetsplan för 2016-2018 är en plan för att utveckla och förbättra verksamheten för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse MedHelp AB 2011

Patientsäkerhetsberättelse MedHelp AB 2011 1 Patientsäkerhetsberättelse MedHelp AB 2011 Verksamhetschef Charlotte Björkman Avdelningen för Patientsäkerhet och Kvalitetsutveckling 2 1. Inledning MedHelp AB är en enskild vårdgivare med verksamhet

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län YTTRANDE 1(2) 2012-01-26 LK11-0480 Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet Landstingsfullmäktige Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län Inledning I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion

Läs mer

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd Katastrofmedicinsk beredskap Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Svar på Inriktningsbeslut för primärvårdens akuta omhändertagande i västra Blekinge

Svar på Inriktningsbeslut för primärvårdens akuta omhändertagande i västra Blekinge !~~' ~n~ landslinget BLEKINGE Primärvårdsförvaltning Primärvårdsstab RosMarie Nilsson 2016-04-04 Ärendenummer: Dokumentnummer: Till Nämnden för primärvård och folktandvård Svar på Inriktningsbeslut för

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Samhällsviktig verksamhet - Konsekvensbedömning av vulkanutbrott

Samhällsviktig verksamhet - Konsekvensbedömning av vulkanutbrott samhällsskydd och beredskap Konsekvensbedömning 1 (6) Avdelningen för samordning och insats Samhällsviktig verksamhet - Konsekvensbedömning av vulkanutbrott Konsekvensbedömningen är gjord på uppdrag av

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Datum. Ert datum. Samverkansnämndens yttrande över utredningen "Helikoptern i samhällets tjänst"

Datum. Ert datum. Samverkansnämndens yttrande över utredningen Helikoptern i samhällets tjänst I ~ Landstinget l) DALARNA REMISSYTTRANDE Datum 2011-03-14 Ert datum Au 1I 03 il{ 13ilf33A Beteckning/diarienr LD10/03477 1 (5) Er beteckning Samverkansnämndens yttrande över utredningen "Helikoptern i

Läs mer

Landstingsdirektörens stab 2013-03-25 Dnr 2013/0316 Gunilla Skoog

Landstingsdirektörens stab 2013-03-25 Dnr 2013/0316 Gunilla Skoog Landstingsdirektörens stab 2013-03-25 Dnr 2013/0316 Gunilla Skoog Landstingsstyrelsen Deltagande i nationell samordning och upphandling av ambulansverksamhet med flygplan (fixed wing) Ambulanstransporter

Läs mer

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna KUN 2007-11-08, p 14 1 (8) Konstenheten Handläggare: Göran Rosander Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna 1 Förslag till

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Landstingsjurist Lena Jönsson Landstinget Dalarna Tfn 023 490640 Patientens rätt i vården stärks Patientdatalag

Läs mer

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007.

Sammanfattning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2007. Sammanfattning Ett landsting får i dag sluta avtal med någon annan om att utföra de uppgifter som landstinget ansvarar för enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Inskränkningar finns emellertid när

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Upphandling av ambulanssjukvården. Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning

Upphandling av ambulanssjukvården. Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 Upphandling av ambulanssjukvården Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2 Fakta om ambulanssjukvård idag Under 2010 fanns i länet 55 ambulanser och två akutbilar. Ytterligare

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12 Rapport 215 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 215-2-12 Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson KAMBER-Skåne 091013

Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson KAMBER-Skåne 091013 Höftfrakturkedjor i Skåne är det möjligt? Tony Andersson 091013 Innehåll Bakgrund organisation och förutsättningar. Strategier och metod. Uppföljning av vårdkedjan, inklusions- och exklusionskriterier.

Läs mer

Handlingsplan för gynekologi och urologi

Handlingsplan för gynekologi och urologi 1 Hälso- och sjukvårdavdelningen Referens Datum Diarienummer Daniel Holmdahl 2007-03-06 RSK 549-2006 Handlingsplan för gynekologi och urologi Bakgrund Tillgängligheten till delar av den gynekologiska och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Omsorgsnämnden år 2014 Dnr 2015-104-790 Innehåll 1 Sammanfattning 7 1.1 Hemsjukvård... 7 1.2 Senior Alert... 7 1.3 Efterlevandesamtal... 8 1.4 Smärtskattning... 8 1.5 Hygien...

Läs mer

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar.

Inledning Nedan redovisas inkomna förbättrings- och förenklingsförslag med tillkommande kommentarer från berörda förvaltningar. Bilaga 2 Sammanställning 2016-04-13 över hur inkomna förenklings- /förbättringsförslag hanteras/hanterats (hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde och angränsande förvaltningar) Inledning Nedan redovisas

Läs mer

Prehospital traumavård

Prehospital traumavård 1 Prehospital traumavård Delprojekt till Socialstyrelsens regeringsuppdrag, att utarbeta ett planeringsunderlag för traumavård 1 SOCIALSTYRELSEN 3 Inledning Denna rapport är en del av arbetet med Socialstyrelsens

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län?

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar för verksamheternas närmaste chefer 2005 Rapport 2006:11 Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Rapport Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung

Rapport Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung Rapport 214 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 214-2- Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborgs län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta Gävleborgs län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lena Andréasson, vård- och omsorgschef Vård- och omsorgsnämndens handling nr 6/2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE VOF 2007 1 (5) Verksamhetsberättelse för vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Missiv. Resultatet av g-anskningen redovisas i bifogad granskningsrapport.

Missiv. Resultatet av g-anskningen redovisas i bifogad granskningsrapport. b Jämtlands Läns ~andstincj Landstingets revisorer Tf Revisionsdirektör Majvor Enström Tfn: 063-147528 Missiv 2009-12-15 1 (2) Dnr REV/25/2009 Landstingsstyrelsen Hjart- ctroke och ambulanccjukv8rden -

Läs mer

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD

UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1(6) Gråmarkerat justeras i varje uppdragsbeskrivning, enl proj Avtalsstruktur. UPPDRAG FÖR BASAL HEMSJUKVÅRD 1 Mål och inriktning Ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv skall genomsyra

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård Sjukvårdens larmcentral

Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård Sjukvårdens larmcentral Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård 2018 Sjukvårdens larmcentral Västra Götalandsregionen Mats Kihlgren Områdeschef Hur kan vi organisera oss för att möta framtida behov? Patienter Personal

Läs mer

Det bästa för Skaraborg i Västra Götalandsregionen

Det bästa för Skaraborg i Västra Götalandsregionen Det bästa för i Västra Götalandsregionen Akutsjukvård och infrastruktur är två viktiga områden för medborgarna i inför omvalet i Västra Götaland den 15 maj. Akutsjukvården i måste utvecklas och förstärkas.

Läs mer

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation SVENSKA SAMMANFATTNING Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET 1999-02-17 Sektionen för Energi, Skydd och Säkerhet Finanssektionen Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation Allmänt om radiokommunikation

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS)

Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) 2016-05-25 Fysioterapeuternas remissvar på Effektiv vård, SOU 2016:2 (Diarienummer S2016/00212/FS) Fysioterapeuterna har tagit del av utredningens analys och förslag med stort intresse. Vi bedömer att

Läs mer

RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN

RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN 1 POSOM I HÖGANÄS KOMMUN Bakgrund POSOM är en ledningsgrupp för samverkan kring psykiskt och socialt omhändertagande vid bland annat större olyckor och katastrofer. Riskerna

Läs mer

NATIONELL SAMORDNING AV LUFTBUREN AMBULANSVERKSAMHET

NATIONELL SAMORDNING AV LUFTBUREN AMBULANSVERKSAMHET NATIONELL SAMORDNING AV LUFTBUREN AMBULANSVERKSAMHET SKL:s helikopterprojekt Uppdrag: Ta fram underlag för beslut om samverkan avseende luftburen ambulansverksamhet mellan landsting, stat och kommunal

Läs mer

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086

Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Katastrofmedicinskt Centrum kmc_ra_06_086 Socialstyrelsen Enheten för Krisberedskap Att: Jonas Holst 2006-12-29 Redovisning av enkätresultat Information från ambulans vid daglig verksamhet och katastrof

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA BILAGA 1 DNR 2011-145-1.2.1. 2011-11-28 SID 1 (6) Uppföljning av hälso- och sjukvården på Rio 2011 Stadsdelsnämndens MAS och MAR 1 har

Läs mer

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län ÄRENDE 9 2012-03-07 Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, Sverigedemokraterna Yttrande

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016

YTTRANDE. Dnr S2015/00212/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 27 maj 2016 YTTRANDE Dnr S2015/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2016 Betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder till stora delar

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Gävleborg och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Överenskommelsen handlar om att verka för sammanhållande strukturer kring personer omhändertagna inom LOB. Ett förslag som ska utredas

Överenskommelsen handlar om att verka för sammanhållande strukturer kring personer omhändertagna inom LOB. Ett förslag som ska utredas Landstingsdirektörens stab Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-09-07 Landstingsstyrelsen Sida 1(2) Referens Diarienummer 140694 Överenskommelse i Kalmar län om att gemensamt förbättra stöd och

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun 2012-05-21 Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-06-14 143 Innehåll Inledning 3

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer

Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för strokevården i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella riktlinjer Antagen av Samverkansnämnden 2010-10-14 Samverkansnämndens rekommendationer och beslut

Läs mer

Beställare = Beställarenheten, Vård- och omsorgsnämnden. Stöd till vissa målgrupper som vårdar eller stödjer närstående, Socialtjänstlagen 5 kap 10.

Beställare = Beställarenheten, Vård- och omsorgsnämnden. Stöd till vissa målgrupper som vårdar eller stödjer närstående, Socialtjänstlagen 5 kap 10. 1 Vård och omsorg 2011-05-27 Dnr VON 136/11 Beställarenheten Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående, SoL KRAVSPECIFIKATION Intern Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 16 juni 2011( 78)

Läs mer

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010.

Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson. Äldre Multisjuka. - riktlinjer och omhändertagande. Slutrapport 19/5 2010. För Uppdragsavdelningen 2010-05-19 Reviderad 2010-06-08 Kerstin Eriksson Äldre Multisjuka - riktlinjer och omhändertagande Slutrapport 19/5 2010 LANDSTINGET KRONOBERG 2010-05-19 2 (5) Äldre multisjuka

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018

SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 SOCIALNÄMNDEN 2016-2018 Ordförande Förvaltningschef Anna-Lena Andersson Denise Wallén Uppdrag Socialnämndens uppdrag är att verka för ekonomisk och social trygghet för kommunens invånare. Socialnämnden

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S)tjänstgör. ers. Ulf Sjölinder (FP) Leif Appelgren (M) Anders Tenghede

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014?

Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Sjukvårdsvalet 2014 Vad händer när socialdemokraterna vinner valet 2014? Vi kommer omgående att häva anställningsstopp, och sätta stopp för nedskärningarna och ogenomtänkta omorganisationer. Vårdkrisen

Läs mer

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET 15-10-29 DN R LIU-2015-01324 YTIRANDE 1(6) Remissutlåtande från Medicinska fakulteten, Linköpings universitet avseende rapporten En Värdefull Vård - en hälsooch sjukvård

Läs mer

Nyckeltal 2015. Rapport Ambulanssjukvård

Nyckeltal 2015. Rapport Ambulanssjukvård Nyckeltal 2015 Rapport Ambulanssjukvård Juni 2016 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2. Definitionslista ambulanssjukvård...4 3. Ambulanssjukvård Beskrivning...6 3.1 Verksamhetsbeskrivning...6...6...8...10...12

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Sätra rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma med underlag,

Läs mer

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag

Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att öka användningen av hälsoekonomiska analyser som beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-08-30 p 14 Handläggare: Birger Forsberg Yttrande över motion av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om öka användningen av hälsoekonomiska

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-06 LS 2015-0474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Klagomålsutredningens delbetänkande Sedd, hörd och respekterad (SOU 2015:14)

Läs mer

Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården Region Örebro län

Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården Region Örebro län Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården Ambulanssjukvården Region Örebro län Ambulanssjukvården har utvecklats senaste decennierna,

Läs mer

Energistrategi. Älvkarleby kommun

Energistrategi. Älvkarleby kommun Energistrategi Älvkarleby kommun Innehåll Energistrategi... 0 Inledning... 2 Syfte... 3 Fokusområden... 3 Mål... 3 Handlingsplan... 4 Kommunens personbilar ska år 2020 bestå av enbart miljöklassade bilar...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer