Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2015"

Transkript

1 1/5 Datum Handläggare Anne-Marie Ögren ESV-dnr /2015 Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2015 Vad är ekonomiadministrativ värdering och vad är ett ekonomiadministrativt värde? Ekonomiadministrativ värdering (EA-värdering) är arbetet 1 med att fastställa ekonomiadministrativa värden (EA-värden) för hur väl myndigheterna följer ekonomiadministrativa bestämmelser 2 (bestämmelser). Enligt regeringsbeslut Fi2003/5922 ( ) ska ESV årligen fastställa varje myndighets EA-värde. EA-värdet ska vara tvåställigt och bestå av ett koncernvärde och ett myndighetsvärde. Koncernvärdet ska i huvudsak vara ett uttryck för förhållandet mellan regeringen och myndigheten medan myndighetsvärdet i stort ska vara ett uttryck för myndighetens säkerhet och precision i hantering av tillgångar och skulder och redovisning av intäkter och kostnader. EA-värdet mäter tillämpningen av bestämmelser som en händelse eller ett förhållande. I fråga om myndighetsvärdesfrågorna avses förhållanden under innevarande år, mätåret, medan för koncernvärdesfrågorna avses en händelse eller ett förhållande under föregående år. Det framgår av respektive bestämmelse som mäts om det avser ett förhållande som råder eller om det avser en händelse som inträffat. Under 2014 påbörjades en översyn med syftet att utveckla EA-värderingen och göra den mer användbar och effektiv. Utvecklingsarbetet har nu resulterat i ett delvis nytt upplägg av genomförandet av den årliga EA-värderingen. EAvärderingen kommer att genomföras under två olika perioder, myndighetsvärdesfrågorna under november till december 2015 och koncernvärdesfrågorna under mars-april Se vidare under kommande rubriker hur den ekonomadministrativa värderingen genomförs. EA-värdet anges med A, B eller C för respektive koncernvärde och myndighetsvärde. EA-värdet AA innebär att myndigheten uppfyller reglerna eller uppfyller dem med mycket få avvikelser. Övriga EA-värden med B och C innebär 1 Uppgiften framgår av 3 6 och 27 6 förordningen (2010:1764) med instruktion för Ekonomistyrningsverket samt regeringsbeslutet (Fi2003/5922) Ekonomiadministrativ värdering av statliga myndigheter. 2 Ett urval av ekonomiadministrativa bestämmelser presenteras i Ekonomistyrningsverkets årlig publikation om Ekonomiadministrativa bestämmelser för statlig verksamhet.

2 2/5 fler avvikelser och ett EA-värde med C innebär även att informera regeringen om de förhållanden som ger det låga värdet. Hur genomförs den ekonomiadministrativa värderingen? EA-värderingen genomförs dels med en självdeklaration från de myndigheter som ska bli EA-värderade dels med en extern bedömning från myndigheter som har särskilt ansvar inom ett visst område års EA-värdering kommer att genomföras under två olika tidsperioder. Myndighetsvärdesfrågorna, som besvaras genom en självdeklaration, genomförs under tiden 10 november till 10 december Tid för omprövning av svaren på myndighetsvärdesfrågorna kan göras fram till den 20 december Därefter är myndighetsvärdesdelen av EA-värderingen för 2015 genomförd. Under mars 2016 genomförs den externa bedömningen genom att ESV med flera besvarar de koncernvärdesfrågor som avser inrapportering och årsredovisning för år Tid för omprövning av svaren på koncernvärdesfrågorna är under mars/april I slutet av april beslutar ESV om myndigheternas slutliga tvåställiga EA-värde för 2015 och ESV lämnar den årliga rapporten om EA-värderingen till regeringen. Självdeklarationen och den externa bedömningen består av frågor som besvaras med Ja om bestämmelserna är uppfyllda och med Nej om bestämmelserna i något avseende inte är uppfyllda. När bestämmelserna inte är tillämpliga för myndigheten är svaret Et. Det kan förekomma om: myndigheten har undantag från reglerna eller om informationen omfattas av sekretess eller den företeelse som frågan mäter antingen saknas eller förekommer i mycket begränsad omfattning Vad gäller för att informationen till EA-värdet är tillförlitlig och rättvisande? Myndigheterna som får ett fastställt EA-värde är ansvariga för att den information som de lämnar till EA-värdet är tillförlitlig och rättvisande. Det är den myndighet som EA-värderas som har fullt ansvar för de svar som lämnas. Detta gäller oavsett vem som utför de ekonomiadministrativa tjänsterna. För vissa frågor till myndighetsvärdet ska myndigheterna kunna visa spårbarhet som verifierar svaret genom att ange ett diarienummer. Detta framgår av respektive fråga.

3 3/5 Om ESV gör en annan bedömning av svaret än myndigheten kan ESV ändra svaret. Myndigheten har därefter möjlighet att begära omprövning av ESV:s ändrade svar. Myndigheten kan även begära omprövning av svaren på koncernvärdesfrågorna. Myndigheten lämnar då den ytterligare information som myndigheten anser motiverar ett annat svar. Därefter gör ESV en slutlig bedömning och fastställer myndighetens tvåställiga EA-värde. Vilka myndigheter omfattas och vilka är undantagna? EA-värderingen omfattar myndigheter under regeringen som är anslutna till den statliga redovisningsorganisationen. Myndigheter under regeringen som inte är anslutna (till exempel de allmänna pensionsfonderna, kommittéer, utredningar och vissa nämnder) omfattas inte. Myndigheter under riksdagen och andra organ som inte lyder under regeringen men är anslutna till den statliga redovisningsorganisationen omfattas inte heller. ESV beslutar årligen om vilka myndigheter som undantas från EA-värderingen. En myndighet kan även på egen begäran ansöka om undantag om den anser att något av nedanstående kriterier är uppfyllt och ESV inte undantagit myndigheten från EA-värderingen i sitt beslut. En myndighet kan vara undantagen om den: har upphört men fortfarande är ansluten till den statliga redovisningsorganisationen. är bildad för att avveckla en myndighet (så kallade avvecklingsmyndigheter). är ansluten till den statliga redovisningsorganisationen utan att ha startat sin verksamhet det år EA-värderingen avser. har mindre än 12 miljoner kronor i verksamhetsomsättning och mindre än 150 miljoner kronor i total omsättning. Vid bedömningen tas hänsyn till myndighetens omsättning under föregående och innevarande år. Vid bedömningen gäller att omsättningen för båda åren ska understiga omsättningsgränserna. är bildad under året (efter 1 januari) och inte har haft verksamhet under hela året. under året har genomgått en större ombildning på grund av regeringsbeslut, till exempel byte av verksamhetsort, verksamhetsövergång eller ändrad uppgift som omfattar i allt väsentligt hela verksamheten. saknar många företeelser eller har så många undantag från det ekonomiadministrativa regelverket som mäts i EA-värderingen att myndighetens EA-värde skulle bli missvisande.

4 4/5 ska upphöra enligt beslut, eller förslag om att myndigheten ska upphöra finns i budgetpropositionen. Hur och var besvaras myndighetsvärdesfrågorna och koncernvärdesfrågorna? Kommunikation med myndigheterna som EA-värderas sker via informationssystemet Hermes, i den delen som avser EA-värdering. Myndigheterna besvarar myndighetsvärdesfrågorna, hämtar rapporter och begär omprövning i Hermes. ESV med flera myndigheter besvarar koncernvärdesfrågorna utifrån givna kriterier i Hermes. Hur bestäms det ekonomiadministrativa värdet? Innan de slutliga svaren för myndighetsdelen respektive för koncernvärdesdelen fastställs för myndigheten kan myndigheten begära att ESV omprövar svaret för en viss fråga. Myndigheten lämnar då den ytterligare informationen som myndigheten anser motiverar ett annat svar i Hermes. Utifrån denna information görs en slutlig bedömning av frågan. Hela omprövningsprocessen sker direkt i Hermes och när den processen är klar fastställer ESV myndigheternas svar. Notera att det för EAvärderingen för 2015 kommer att finnas två omprövningsprocesser. Dels en i december 2015 som avser myndighetsvärdesfrågorna och dels en i mars/april 2016 avseende koncernvärdesfrågorna. EA-värdet är tvåställigt, varav första positionen avser koncernvärdet och den andra positionen avser myndighetsvärdet. Värdena som fastställs för varje position är A, B eller C. EA-värdet bestäms av hur många av de bestämmelser som gäller för myndigheten som myndigheten följer. Alla frågor och delfrågor är lika mycket värda. Poängen beräknas på olika sätt för koncernvärdesfrågorna respektive myndighetsvärdesfrågorna. För koncernvärdesfrågorna gäller att ESV med flera besvarar frågorna med antingen ja, delvis, nej eller et (ej tillämplig). Svaret ja ger två poäng, svaret delvis ger en poäng och svaret nej ger noll poäng. För myndighetsvärdesfrågorna gäller att varje myndighetsfråga består av en eller flera delfrågor. För svaret ja på hela frågan ska alla delfrågorna (som gäller för myndigheten, alltså inte et) vara besvarade med ja och frågan ger då två poäng. Om minst 50 procent av delfrågorna (som gäller för myndigheten) är besvarade med ja så ges svaret delvis och hela frågan ger då en poäng. Om mer än 50 procent av frågorna som gäller för myndigheten är besvarade med nej så ger hela frågan noll poäng.

5 5/5 För både myndighetsvärde och koncernvärde tillämpas samma poänggränser vid fastställande av EA-värdet. Värdet bestäms utifrån missade poäng, och poängen bedöms enligt följande. För koncernvärde A får myndigheten missa högst en poäng. För koncernvärde B får myndigheten missa högst fyra poäng. Mer än fyra missade poäng ger koncernvärde C. Gränsen för myndighetsvärdet bestäms till samma gränser som för koncernvärdet vilket betyder att ett missat poäng ger myndighetsvärde A, högst fyra missade poäng ger myndighetsvärde B och mer än fyra missade poäng ger myndighetsvärde C. När genomförs den ekonomiadministrativa värderingen? Följande tidsplan gäller för processen att fastställa ekonomiadministrativa värden avseende 2015: 26 oktober 2015 Metod för EA-värdering, myndigheter som omfattas och är undantagna från EA-värdering och myndighetsvärdesfrågorna till EA-värdet fastställs 30 november 2015 Sista dag för att begära särskilt undantag från EA-värderingen 10 november 10 december 2015 Myndighetsvärdesfrågor besvaras i Hermes 10 november 20 december 2015 Begära omprövning av ESVs bedömning i Hermes 9 mars 23 mars 2016 Koncernvärdesfrågor besvaras i Hermes 24 mars 4 april 2016 Möjlighet att begära omprövning av ESVs bedömning i Hermes 5 april 22 april 2016 ESVs arbete med att fastställa de slutliga EA-värdena och fastställa slutrapporten Behörighet till Hermes och EA-värdering begär myndigheten via Behörighetsblankett för myndigheter som finns tillgänglig på under Verktyg och Stöd, Hermes. Du kan posta, faxa eller scanna och mejla in blanketten till Hermessupporten, kontaktuppgifter framgår av blanketten.

6 1/12 Datum Handläggare Anne-Marie Ögren ESV-dnr /2015 Myndighetsvärdesfrågor i ekonomiadministrativ värdering avseende Finansiella befogenheter Fråga M1 Hantering av anslag Myndigheter som inte disponerar anslag svarar Et. 1. Har myndigheten kontrollerat att uppgifterna i statsredovisningssystemet om tilldelade medel (inklusive omdisponeringar) och indragningar är riktiga för samtliga anslag (anslagsposter och delposter) som myndigheten disponerar? 2. Har myndigheten fortlöpande under året följt upp och prognostiserat anslagsutnyttjandet för samtliga anslag (anslagsposter och delposter) som myndigheten disponerar? 3. Har myndigheten informerat regeringen och föreslagit åtgärder om det finns risk för att ett tilldelat belopp, inklusive en beviljad anslagskredit, kommer att visa sig otillräckligt för något av de anslag (anslagsposter och delposter) som myndigheten disponerar? (Vid svar Ja krävs att diarienummer (dnr) anges) förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets förskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som endast har anslag enligt högskolemodellen svarar Et anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som bedömt att det inte funnits någon risk för anslagsöverskridanden svarar Et.

7 2/12 Fråga M2 Utbetalning av inomstatliga bidrag från anslag Myndigheter som inte betalar bidrag från ett anslag till en annan statlig myndighet svarar Et. 1. Har myndigheten för samtliga utbetalda inomstatliga bidrag från anslag under perioden betalat ut bidraget i nära anslutning till att bidraget ska användas av mottagaren eller framgår utbetalningstidpunkten av lag, förordning eller annat beslut av regeringen? Anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Fråga M3 Hantering av avgifter 1. Finns det bemyndigande för samtliga avgifter som myndigheter tagit ut för varor och tjänster? 1. 3 och 4 avgiftsförordningen (1992:191) inklusive Ekonomistyrningsverket föreskrifter och allmänna råd. Avgifter får tas ut i enlighet med 4 avgiftsförordningen (1992:191) enligt ett generellt bemyndigande. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Fråga M4 Hantering av lån och räntekontokredit 1. Har myndigheten lämnat en begäran om höjd låneram till regeringen om myndigheten förutser att en tilldelad låneram inte kommer att räcka under innevarande år? (Vid svar Ja krävs att diarienummer (dnr) anges). 2. Har myndigheten lämnat en begäran om höjd räntekontokredit till regeringen om myndigheten förutser att en tilldelad räntekontokredit inte kommer att räcka under innevarande år? (Vid svar Ja krävs att diarienummer (dnr) anges).

8 3/ kap 1 kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som förutser att tilldelad låneram kommer att räcka svarar Et kap 2 kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som förutser att tilldelad räntekontokredit kommer att räcka svarar Et. Fråga M5 Hantering av beställningsbemyndigande Myndigheter som inte disponerar anslag med tillhörande bemyndiganderam svarar Et. 1. Har myndigheten rutiner för att säkerställa att samtliga tilldelade bemyndiganden endast används för det ändamål bemyndigandet avser och i enlighet med gällande villkor och bestämmelser? 2. Har myndigheten löpande fört noteringar om samtliga åtaganden som har gjorts med stöd av tilldelat beställningsbemyndigande? anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. 2 Redovisning Fråga M6 Redovisning av anläggningstillgångar 1. Har myndigheten rutiner för att säkerställa en tillförlitlig redovisning av materiella och/eller finansiella anläggningstillgångar i enlighet med gällande regelverk? 2. Har myndigheten tagit fram interna riktlinjer för hur reglerna om hur tillgångar med kortare livslängd (ett till tre år) ska tillämpas? (Vid svar Ja ska diarienummer (dnr) anges).

9 4/12 3. Har myndigheten som immateriell anläggningstillgång enbart tagit upp utgifter för utveckling som är av väsentligt värde för myndighetens verksamhet om samtliga förhållanden enligt regelverket föreligger? 1. 5 kap 1 förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Se även handledning Materiella anläggningstillgångar ESV 2009:32 samt kompletterande fil tillgänglig via Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som inte har tillgångar som är avsedda för stadigvarande bruk svarar Et kap 1 förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som inte har tillgångar som är avsedda för stadigvarande bruk svarar Et kap 2 förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Se även handledning Immateriella anläggningstillgångar ESV 2002:3. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som inte har utgifter för utveckling som är av väsentligt värde för myndighetens verksamhet och samtliga förhållanden föreligger svarar Et. Fråga M7 Hantering av skatter och arbetsgivaravgifter 1. Har myndigheten bokfört, deklarerat och betalat den utgående momsen, källskatten och arbetsgivaravgifterna för varje månad i rätt tid och med rätt belopp? 2. Har myndigheten enbart bokfört och rekvirerat kompensation för ingående mervärdesskatt i enlighet med gällande regelverk? 3. Har myndigheten registrerat sig för utgående mervärdesskatt hos Skatteverket? 1. 8 förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Källskatten och arbetsgivaravgiften ska löpande bokföras som skuld vilket innebär att de månadsvis bokförs som skuld i samband med lönekörning. Reglering av skulden sker vid inbetalning till Skatteverket.

10 5/ förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Affärsverk och myndigheter som är undantagna från rätt att rekvirera moms svarar Et på frågan. 3. Skatteförfarandelagen (2011:1244) 7 kap. Om myndigheten i sin verksamhet tar ut avgifter från utomstatlig köpare för varor och tjänster som inte avser myndighetsutövning eller avser omsättning som är undantagen från skatteplikt enligt mervärdesskattelagen (1994:200) ska myndigheten vara registrerad för utgående moms hos Skatteverket. Myndigheten är då även skyldig att bokföra, deklarera och betala in utgående moms. Om myndigheten köper varor och/eller tjänster från andra länder ska myndigheten också var momsregistrerad för utgående moms hos Skatteverket. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Myndigheter som varken bedriver momspliktig verksamhet eller köper varor och/eller tjänster från utlandet svarar Et. Fråga M8 Löpande bokföring 1. Har myndigheten löpande stämt av bokföringen i enlighet med vad som är god redovisningssed? 2. Har myndigheten en rutin som säkerställer att när en bokföringspost eller verifikation har rättats ska det anges när rättelsen har skett och vem som gjort den? förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Med god redovisningssed menas även att konstaterade differenser utreds och rättas utan dröjsmål. Frågan gäller även myndighetens löpande avstämning av kassa och bank. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras och 16 förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring. Kravet på spårbarhet gäller oavsett om en rättning sker manuellt eller elektroniskt. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras. Fråga M9 Systemdokumentation och behandlingshistorik 1. Har myndigheten upprättat sådana beskrivningar över bokföringssystemets organisation och uppbyggnad som behövs för att ge överblick över systemet (systemdokumentation)?

11 6/12 2. Har myndigheten upprättat sådana beskrivningar över genomförda bearbetningar inom systemet som gör det möjligt att utan svårighet följa och förstå de enskilda bokföringsposternas behandling (behandlingshistorik)? förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Med har myndigheten upprättat avses i frågan att myndigheten har säkerställt att systemdokumentation finns upprättad. Myndigheten är alltid ansvarig oavsett utförare av tjänsterna förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Med har myndigheten upprättat avses i frågan att myndigheten har säkerställt att behandlingshistorik finns upprättad. Myndigheten är alltid ansvarig oavsett utförare av tjänsterna. Fråga M10 Räkenskapsinformation i arkivredovisningen 1. Har myndigheten fastställt en klassificeringsstruktur som omfattar de processer där räkenskapsinformation tillkommer? 2. Håller myndigheten arkivredovisningen aktuell med avseende på räkenskapsinformation? 3. Har myndigheten fastställt ett tillämpningsbeslut för hur räkenskapsmaterial ska bevaras eller gallras? 1. 6 kap 7 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS:2008:4) om arkiv hos statliga myndigheter. Myndigheterna ska upprätta en klassificeringsstruktur som ska representera myndighetens verksamhet. Denna struktur ska användas för klassificering vid upprättande arkivbeskrivning. Enligt 6 punkt 2 Arkivlagen (1990:782) ska myndigheten upprätta en arkivbeskrivning och en systematisk arkivförteckning kap 4 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2008:4) om arkiv hos statliga myndigheter. Arkivredovisningen ska hållas aktuell genom att uppdateras fortlöpande.

12 7/ Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2015:2) om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m. Se särskilt bilagan till dessa föreskrifter. Fråga M11 Hantering av fordringar Frågan gäller endast fordringar som omfattas av Förordningen (1993:1138) om hantering av statliga fordringar. Myndigheter som enbart har fordringar som inte omfattas av förordningen svarar Et. 1. Vidtar myndigheten de åtgärder som behövs för att få betalt om en fordran inte har betalts efter påminnelse? 2. Bevakar myndigheten regelbundet fordringar för vilka indrivningen har avbrutits? förordningen (1993:1138) om hantering av statliga fordringar inklusive Kammarkollegiets föreskrifter (KAMFS 2006:1). Myndigheter som efter påminnelse inte haft några obetalda fordringar svarar Et förordningen (1993:1138) om hantering av statliga fordringar inklusive Kammarkollegiets föreskrifter (KAMFS 2006:1). Myndigheter som inte haft några fordringar för vilka indrivning avbrutits svarar Et. Fråga M12 Hantering av statens medel 1. Har myndigheten kontrollerat att samtliga utbetalningar sker till rätt mottagare, med rätt belopp och vid rätt tidpunkt? 2. Har myndigheten dokumenterat hur kontrollen enligt fråga 1 ska utföras hos myndigheten? 3. Har myndigheten analyserat de risker som är förknippade med myndighetens betalningar? 4. Använder myndigheten beloppsgränser (limiter) på samtliga bankkonton som används för utbetalningar och som är anslutna till statens centralkonto?

13 8/ förordningen (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. Riksgäldens tolkning av betalningsförordningen är att samtliga betalningar inte behöver kontrolleras på samma sätt, eftersom det inte är säkert att det alltid skulle vara den bästa och mest effektiva lösningen. Däremot ska myndigheten dokumentera hur kontrollen ska utföras. I föreskrifterna anges inte hur kontrollerna ska utföras, det är upp till myndigheten att bestämma. Med rätt tidpunkt menas att utbetalningar inte sker för tidigt och att inbetalningar inte sker för sent i förhållande till överenskomna betalningsvillkor förordningen (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. Riksgäldens tolkning av betalningsförordningen är att samtliga betalningar inte behöver kontrolleras på samma sätt, eftersom det inte är säkert att det alltid skulle vara den bästa och mest effektiva lösningen. Däremot ska myndigheten dokumentera hur kontrollen ska utföras. I föreskrifterna anges inte hur kontrollerna ska utföras, det är upp till myndigheten att bestämma förordningen (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. En myndighet ska analysera de risker som är förknippade med myndighetens betalningar. Analysen ska syfta till att öka säkerheten i statens betalningsmodell. I förordningen anges inte hur myndigheten ska analysera riskerna, det är upp till myndigheten att bestämma förordningen (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. Kravet på beloppsgränser har införts i föreskrifterna och gäller från och med 1 april De ändrade föreskrifterna framgår av RGKFS 2015:1. Föreskrifterna är publicerade på riksgäldens hemsida: Med beloppsgränser avses här betalnings- och flödeslimiter som beskrivs i ramavtalen för betalningstjänster. Med bankkonton avses här konton som används för utbetalning (netto- eller utbetalningskonto) i er ramavtalsbank. Kontona ska vara kopplade till statens centralkonto i Riksbanken. Observera att frågan inte avser bankkonton för vilka Riksgälden beviljat undantag från krav på beloppsgränser. 3 Intern styrning och kontroll Fråga M13 Behörighet att förfoga över myndighetens medel 1. Har myndigheten en kontinuerligt fastställd och dokumenterad förteckning över behörigheter att förfoga över myndighetens medel?

14 9/12 2. Har myndigheten fördelat ansvar och uppgifter på organisatoriska enheter och tjänstemän så att ingen tjänsteman ensam kan besluta om utbetalning i ett ärende som tjänstemannen själv har handlagt? förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Med fastställd och dokumenterad förteckning över behörigheter avses namnteckningsprov eller elektronisk signatur som till exempel kan fastställas genom arbetsordning eller annat diariefört beslut förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, utformning av organisation och rutiner. Fråga M14 Tillförlitlig redovisning och skydd av förvaltade tillgångar 1. Har myndigheten ett register över inventarier och anläggningstillgångar som innehåller uppgifter som gör det möjligt att identifiera tillgångarna? 2. Uppdaterar myndigheten löpande registret över inventarier och anläggningstillgångar med inköp, försäljningar och utrangeringar? 3. Har myndigheten inventerat sina tillgångar i den omfattning som bedöms nödvändigt? 4. Har myndigheten säkerställt att förordnad inventeringsförrättare inte själv är direkt ansvarig för tillgångarna ifråga? förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, inventarie- och anläggningsregister förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter, inventarie- och anläggningsregister. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, inventering. Perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras.

15 10/ förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, inventering. Fråga M15 Elektroniskt informationsutbyte 1. Hanterar myndigheten de standarder för e-handel som regelverket anger? 2. Tillhandahåller myndigheten en leverantörsportal? 1. 3 förordningen (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, standarder för e-handel och motsvarande. Myndigheter som är undantagna från bestämmelsen i förordningen svarar Et förordningen (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, allmänt, andra stycket. Myndigheter som är undantagna från bestämmelsen i förordningen svarar Et. Fråga M16 Hantering av risker i verksamheten Myndigheter som inte har skyldighet att följa Internrevisionsförordning (2006:1228) och därmed inte heller Förordningen om intern styrning och kontroll (2007:603), svarar Et. 1. Har myndigheten med en aktuell riskanalys identifierat omständigheter som utgör risk för att de krav som ingår i myndighetsledningens ansvar för verksamheten inför regeringen inte fullföljs? 2. Har myndigheten vidtagit eller planerar att vidta nödvändiga åtgärder med ledning av riskanalysen för att de krav som ingår i myndighetsledningens ansvar för verksamheten inför regeringen ska fullgöras med rimlig säkerhet? 3. Har myndigheten särskilt vidtagit eller planerar att vidta åtgärder för att hantera sådana omständigheter som myndigheten bedömt innebär att verksamheten kan komma att utsättas för otillbörlig påverkan, bedrägerier eller annan oegentlighet?

16 11/12 4. Har myndigheten följt upp vidtagna kontrollåtgärder? 5. Har myndigheten bedömt vidtagna kontrollåtgärder? 1. 3 förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, samt handledningarna Att hantera verksamhetsrisker (ESV 2012:47), Samarbete om risker i verksamheten (2012:17) och Ansvaret för intern styrning och kontroll (ESV 2012:46). Med de krav som ingår i ansvaret för verksamheten menas att den bedrivs effektivt och enligt gällande rätt och de förpliktelser som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen, att den redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt samt att myndigheten hushållar väl med statens medel enligt 3 Myndighetsförordningen (2007:515). Genomförd riskanalys följs upp och bedöms för att se att riskanalysen är aktuell. Riskanalysen uppdateras vid behov, vilket innebär att riskanalysen inte behöver genomföras årligen. Frågan avser förhållandet vid svarstillfället förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, samt handledningarna Att hantera verksamhetsrisker (ESV 2012:47), Samarbete om risker i verksamheten (2012:17) och Ansvaret för intern styrning och kontroll (ESV 2012:46). En åtgärd är nödvändig om en identifierad risk i riskanalysen inte kan accepteras. Frågan avser förhållandet vid svarstillfället förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, samt handledningarna Att hantera verksamhetsrisker (ESV 2012:47), Samarbete om risker i verksamheten (2012:17) och Ansvaret för intern styrning och kontroll (ESV 2012:46). Åtgärder bör särskilt vidtas för dessa risker. Frågan avser förhållandet vid svarstillfället förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter, samt handledningarna Att hantera verksamhetsrisker (ESV 2012:47), Samarbete om risker i verksamheten (2012:17) och Ansvaret för intern styrning och kontroll (ESV 2012:46). Frågan avser om kontrollåtgärder har följts upp. Frågan avser förhållandet vid svarstillfället förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter, samt handledningarna Att hantera verksamhetsrisker (ESV 2012:47), Samarbete om risker i verksamheten (2012:17) och Ansvaret för intern styrning och kontroll (ESV 2012:46). Frågan avser om kontrollåtgärder har bedömts. Frågan avser förhållandet vid svarstillfället.

17 12/12

Myndighetsvärdesfrågor för remiss EA-värdering för 2016

Myndighetsvärdesfrågor för remiss EA-värdering för 2016 1/19 Datum Handläggare 2016-09-29 Anne-Marie Ögren ESV-dnr Eva Engdahl Gäfvert 4.1-813/2016 Anna Kindberg Myndighetsvärdesfrågor för remiss EA-värdering för 2016 1 Finansiella befogenheter... 2 M1 Hantering

Läs mer

Förslag till myndighetsfrågor i EA-värderingen 2015

Förslag till myndighetsfrågor i EA-värderingen 2015 1/11 Datum Handläggare 2015-06-17 Anne-Marie Ögren ESV-dnr 3.2-540/2014 Förslag till myndighetsfrågor i EA-värderingen 2015 1 Finansiella befogenheter Fråga M1 Hantering av inomstatliga bidrag Myndigheter

Läs mer

Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018

Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1/19 PM Datum 2018-09-24 ESV dnr 2018-00413 Handläggare Anna Kindberg Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1 Finansiella befogenheter... 2 M1 Hantering av anslag...2 M2 Utbetalning av bidrag finansierade

Läs mer

Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018

Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1/20 PM Datum 2018-10-31 ESV dnr 2018-00413-1 Handläggare Anna Kindberg Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1 Finansiella befogenheter... 2 M1 Hantering av anslag...2 M2 Utbetalning av bidrag

Läs mer

Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2016

Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2016 1/5 PM Datum Handläggare 2016-11-02 Anne-Marie Ögren ESV dnr Eva Engdahl Gäfvert 4.1-813/2016 Anna Kindberg Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2016 Vad är ekonomiadministrativ

Läs mer

Metod för ekonomiadministrativ värdering 2017

Metod för ekonomiadministrativ värdering 2017 1/5 PM Datum Handläggare 2017-11-08 Anne-Marie Ögren ESV dnr 2017-00946 Eva Engdahl Gäfvert Metod för ekonomiadministrativ värdering 2017 Vad är ekonomiadministrativ värdering? Ekonomiadministrativ värdering

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Beslutade den 25

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1 Ramavtalsbilaga 14 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen är i grunden inte så olik företagens redovisning. Men det finns några

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m.; beslutade den 18

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation ; beslutade den 21 maj

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om myndigheters bokföring; SFS 2000:606 Utkom från trycket den 4 juli 2000 utfärdad den 31 maj 2000. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser Förordningens

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Cirkulär beslutade

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till anslagsförordningen (2011:223) beslutade den 8 november 2012. Dessa bestämmelser

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1/7 Bilaga 11 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen liknar på många sätt redovisningen hos företag. Det finns dock krav i den statliga

Läs mer

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen 1/19 Datum Handläggare 2015-06-29 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Uppgifter till redovisningen över internrevisionen Myndighetens tillämpning av bestämmelser om internrevision?... 3 1. Organisering av

Läs mer

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013.

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013. CARIN RYTOFT DRANGEL PKE Registrator@esv.se Datum Dnr Ert datum Er referens 2012-10-09 15-2012-1233 2012-09-26 49-642/2012 Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och

Läs mer

Regler om bevarande, gallring och utlån av räkenskapsinformation vid Stockholms universitet

Regler om bevarande, gallring och utlån av räkenskapsinformation vid Stockholms universitet 1 (8) BESLUT 2017-12-20 Dnr SU FV 2.6.2-3698-17 Agneta Witte Åström Handläggare Avdelningen för arkiv och registratur Regler om bevarande, gallring och utlån av räkenskapsinformation vid Stockholms universitet

Läs mer

Frågor om internrevision

Frågor om internrevision 1/16 Datum Handläggare 2015-12-03 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Frågor om internrevision Frågor om internrevision... 1 Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in information?... 3 Vad hämtar

Läs mer

Riksgäldskontorets författningssamling

Riksgäldskontorets författningssamling Riksgäldskontorets författningssamling Utgivare: chefsjuristen Charlotte Rydin, Riksgäldskontoret, 103 74 Stockholm ISSN 1403-9346 Föreskrifter om ändring av Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med ekonomiadministrativa bestämmelser m.m. för riksdagsförvaltningen, Riksdagens ombudsmän och Riksrevisionen; SFS 2006:999 Utkom från trycket den 4 juli 2006 utfärdad den

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (31) om myndigheters rätt till kompensation för ingående

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade den 10

Läs mer

Granskning av Försvarshögskolan 2010

Granskning av Försvarshögskolan 2010 Revisionsrapport Försvarshögskolan Box 27 805 115 93 STOCKHOLM Datum Dnr 2011-04-19 32-2010-0703 Granskning av Försvarshögskolan 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarshögskolan

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till anslagsförordningen (2011:223) ESV Cirkulär beslutade den 30 mars 2011.

Läs mer

4 3 5 10 12 14 15 16 17 RESULTATRÄKNING (tkr) Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag 1 17 901 16 864 Intäkter av avgifter och andra ersättningar 2 3 334 2 599

Läs mer

Handledning Samarbete om risker i verksamheten

Handledning Samarbete om risker i verksamheten Handledning Samarbete om risker i verksamheten ESV:s handledningar är till stöd för hur föreskrifter och allmänna råd kan tolkas och användas inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan laddas

Läs mer

Baskontoplanens uppbyggnad

Baskontoplanens uppbyggnad 1/6 Datum 2009-06-26 ESV-dnr 49-146/2009 Handläggare Baskontoplanens uppbyggnad Baskontoplanen är avsedd för externredovisning hos myndigheter, dvs. registrering av transaktioner mellan myndigheten och

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 1/33 PM Datum Handläggare 2018-08-21 Annika Alexandersson ESV dnr 2018-00340 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 Frågorna avser 2018. 2/33 Innehåll Frågor om internrevision och

Läs mer

Arkivfrågor när en myndighet startar

Arkivfrågor när en myndighet startar Avdelningen för offentlig informationshantering Tillsynsenheten GENERELL RÅDGIVNING 1 (6) Arkivfrågor när en myndighet startar Planera för arkivfrågor när en myndighet bildas Reglerna som styr arkivområdet

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) ESV Cirkulär 2007:9

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 SAMETINGET, BOX 90 981 22 KIRUNA Sametinget Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Sametingets (ST) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet har varit att bedöma om: årsredovisningen

Läs mer

Handledning Beställningsbemyndiganden och åtaganden i den löpande verksamheten 2013:52

Handledning Beställningsbemyndiganden och åtaganden i den löpande verksamheten 2013:52 Handledning Beställningsbemyndiganden och åtaganden i den löpande verksamheten 2013:52 ESV:s handledningar ska vara ett stöd vid tolkning av föreskrifter och allmänna råd inom områden där ESV är normerande.

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Nätverk för intern styrning och kontroll. Nätverksträff 1,

Nätverk för intern styrning och kontroll. Nätverksträff 1, Nätverk för intern styrning och kontroll Nätverksträff 1, 2019-04-26 Uppstartsmöte - dagordning Pass 1: Ändrat regelverk från den 1 januari 2019 Regeländringarna och deras påverkan på myndigheternas arbete

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd. Rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd. Rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder). Beslutade den

Läs mer

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM Revisionsrapport Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-03-31 32-2007-0787 Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning 2007 Riksrevisionen har granskat Naturhistoriska riksmuseets

Läs mer

Ändring i delegationsordning / attestordning

Ändring i delegationsordning / attestordning RÄTTELSEBESLUT 1 2010-09-30 (Korrigerat 2010-12-20) Dnr EK 2010/43 Ändring i delegationsordning / attestordning Bakgrund 2009-01-01 infördes en ny organisation för gemensam förvaltning och service, under

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomiadministrativ värdering för 2017 ESV 2018:37

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomiadministrativ värdering för 2017 ESV 2018:37 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomiadministrativ värdering för 2017 ESV 2018:37 Publikationen kan laddas ner eller beställas från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2018-04-20 Dnr: 2017-00946 ESV-nr: 2018-37

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:25 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/09474/L6 (delvis) Ju2015/09812/LED(delvis) Justitiekanslern Box 2308 10317 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2011-12-22 Fö2011/90/ESL (slutligt) Fö2011/1883/ESL m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter; SFS 2016:1091 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad den 24 november 2016. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Revisionsberättelse för Uppsala Universitetet 2017

Revisionsberättelse för Uppsala Universitetet 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Uppsala Universitetet 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om underlag för årsredovisning för staten; SFS 2011:231 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2010:1514 Utkom från trycket den 10 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01 OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OXELÖSUNDS KOMMUN 1 Kommunens redovisning skall utföras enligt bestämmelserna i detta reglemente. Reglementet gäller för kommunstyrelsen

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till 21, 21e och 21f förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring beslutade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:614) om kommunal redovisning; SFS 2000:890 Utkom från trycket den 1 december 2000 utfärdad den 23 november 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2006:874 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bokföringslagen

Läs mer

Hantering av beställningsbemyndiganden

Hantering av beställningsbemyndiganden Hantering av beställningsbemyndiganden Anna Bengtsson Curt Johansson 2012-10-18 2012-11-02 Sid 1 Innehåll ESV:s uppdrag Utgångspunkter Definitioner Motiv Enkätsvar Problematik Områden att gå vidare med

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1989-12-17 Ersätter: Gäller fr o m: Redovisningsreglemente Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut 1:22 Justitiedepartementet 2017-12-13 Ju2017/08263/Å Ju2017/09205/Å (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Riksdagen

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ESV Beslutade

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:9 Justitiedepartementet 2012-12-06 Ju2012/7746/Å Ju2012/7483/Å (delvis) Ju2012/7567/Krim (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende

Läs mer

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB 1/6 Datum 2015-06-18 ESV Dnr Ert datum Er beteckning Handläggare Curt Johansson Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB Vilken diskonteringsränta

Läs mer

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Kronofogdemyndigheten

Kronofogdemyndigheten KRONOFOGDEMYNDIGHETEN Box 1050, 172 21 SUNDBYBERG Kronofogdemyndigheten Revisionsrapport Intern styrning och kontroll inom skuldsaneringens betalningsförmedling 2018 Som ett led i granskningen av årsredovisningen

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Ny revisionsberättelse

Ny revisionsberättelse 1 Ny revisionsberättelse ESV 26 november 2014 Stefan Andersson Ny revisionsberättelse 2014 2 Anpassning till internationell utveckling Separerar uttalande om använt regelverk och rättvisande bild Anpassning

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen ESV Cirkulär 2002:2 beslutade

Läs mer

Regler för gallring av räkenskapshandlingar

Regler för gallring av räkenskapshandlingar Regler för gallring av räkenskapshandlingar vid Högskolan Dalarna Beslutad: Rektor 2015-05-18 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/862/10 Ersätter: Lokala gallringsbestämmelser vid Högskolan Dalarna, Ö 20/97, avsnittet

Läs mer

Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017

Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Revisionsberättelse för Myndigheten för yrkeshögskolan 2014

Revisionsberättelse för Myndigheten för yrkeshögskolan 2014 1 Revisionsberättelse för Myndigheten för yrkeshögskolan 2014 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

Författningssamling 042.3

Författningssamling 042.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.3 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1987-06-15, 95 Reviderat senast av kommunfullmäktige 2004-02-09, 12 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Rapport Säkerställd intern styrning och kontroll Myndigheternas redovisning i årsredovisningarna för 2013 ESV 2014:36

Rapport Säkerställd intern styrning och kontroll Myndigheternas redovisning i årsredovisningarna för 2013 ESV 2014:36 Rapport Säkerställd intern styrning och kontroll 2014 Myndigheternas redovisning i årsredovisningarna för 2013 ESV 2014:36 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra

Läs mer

Rapport Ekonomiadministrativa värden för 2011

Rapport Ekonomiadministrativa värden för 2011 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomiadministrativa värden för 2011 Ekonomiadministrativ värdering av myndigheter under regeringen 2012:18 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter

Läs mer

Regler för bokföring och årsredovisning i Sveriges riksbank

Regler för bokföring och årsredovisning i Sveriges riksbank Regel BESLUTSDATUM: 2011-12-07 BESLUT AV: BEFATTNING: - ANSVARIG AVDELNING: Direktionen ADM FÖRVALTNINGSANSVARIG: Henrik Gardholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Valmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Valmyndigheten Regeringsbeslut 11 2016-11-24 Ku2016/02626/LS(delvis) Kulturdepartementet Valmyndigheten Box 12191 10225 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Valmyndigheten Riksdagen har beslutat om Valmyndighetens

Läs mer

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Redovisning av immateriella tillgångar

Redovisning av immateriella tillgångar REKOMMENDATION 12.1 Redovisning av immateriella tillgångar Maj 2007 Innehåll Denna rekommendation anger hur immateriella tillgångar skall behandlas i redovisningen. Rekommendationen anger vilka utgifter

Läs mer

Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016

Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Konsekvensutredning med remiss

Konsekvensutredning med remiss 1/1 Datum 2009-10-01 ESV Dnr 49-924/2009 Handläggare Emma Holstad Ert datum Er beteckning Konsekvensutredning med remiss Ekonomistyrningsverket (ESV) har tagit fram förslag till ändrade föreskrifter och

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 1/14 Datum Handläggare 2016-12-05 Annika Alexandersson ESV dnr 3.2-475/2016 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 2/14 Innehåll Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

2 Barnombudsmannen ska inom ramen för regeringens överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting bidra till utformandet och förverkligandet av en handlingsplan för att stärka barns rättigheter enligt

Läs mer

Revisionsrapport. Försvarsmaktens årsredovisning Sammanfattning Försvarsmakten Stockholm.

Revisionsrapport. Försvarsmaktens årsredovisning Sammanfattning Försvarsmakten Stockholm. Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 Stockholm Datum Dnr 2005-03-22 32-2004-0467 Försvarsmaktens årsredovisning 2004 Riksrevisionen har granskat Försvarsmaktens årsredovisning, daterad 2005-02-22. Syftet

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer

Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson

Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson PM Verkskansliet Datum Dnr RA 230-2011/4207 2011-09-15 Ulrika Sturesdotter Andersson Gallring av EU-revisionsunderlag Riksarkivet får ibland frågor om hur myndigheterna ska hantera handlingar som kan vara

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått Inledning... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått Inledning... 2 2 (2) Patentombudsnämndens årsredovisning 2015 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 4 Försvarsdepartementet 2009-12-17 Fö2009/2385/EPS (delvis) Fö2009/113/EPS m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm Regeringsbeslut II:1 2017-12-21 Ku2017/02634/DISK Kulturdepartementet Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) 103 33 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ändring av Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens årsredovisning 2011

Havs- och vattenmyndighetens årsredovisning 2011 Revisionsrapport Havs- och vattenmyndigheten 404 39 Göteborg Datum Dnr 2012-03-28 32-2011-0655 Havs- och vattenmyndighetens årsredovisning 2011 Riksrevisionen har granskat Havs- och vattenmyndighetens

Läs mer

Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017

Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Riksarkivet har i uppdrag att utöva tillsyn över och regelbundet inspektera arkivverksamheten vid statliga myndigheter och vissa andra organ.

Riksarkivet har i uppdrag att utöva tillsyn över och regelbundet inspektera arkivverksamheten vid statliga myndigheter och vissa andra organ. 1 (2) Beslut Notarius publicus/ Nybrogatan 6 871 30 Härnösand Beslut om förelägganden efter genomförd inspektion vid notarius publicus i Härnösand Riksarkivet har i uppdrag att utöva tillsyn över och regelbundet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1987-11-23 146 1987-11-24 1987/440-015.942 Kf 1996-03-25 26 1996-03-26 1995/525-000 REDOVISNINGSREGLEMENTE

Läs mer

Revisionsrapport. Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Moderna museet Box 16382 103 27 Stockholm Datum Dnr 2010-05-20 32-2009-0704 Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna Riksrevisionen har, som ett led i den årliga revisionen,

Läs mer

Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll

Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll 2016-02-02 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version 1.3.6-Ä 2015-1717 Kjell Wenna/Håkan Karlsson/ Gunilla

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 POD 14/2012 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 1 Verksamhetsresultat... 3 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 3 1.2 Organisation 3 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) beslutade den 25

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98

Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98 KIRUNA KOMMUN 1 Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR KIRUNA KOMMUN INLEDANDE BESTÄMMELSER

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomiadministrativ värdering för :15

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomiadministrativ värdering för :15 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomiadministrativ värdering för 2016 2017:15 Publikationen kan laddas ner eller beställas från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2017-04-19 Dnr: 4.1-813/2016 ESV-nr: 2017:15 Copyright:

Läs mer