Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018"

Transkript

1 1/20 PM Datum ESV dnr Handläggare Anna Kindberg Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för Finansiella befogenheter... 2 M1 Hantering av anslag...2 M2 Utbetalning av bidrag finansierade med anslag...3 M3 Hantering av avgifter...4 M4 Hantering av lån och räntekontokredit...5 M5 Hantering av beställningsbemyndigande Redovisning... 7 M6 Redovisning av anläggningstillgångar...7 M7 Hantering av skatter och arbetsgivaravgifter...9 M8 Löpande bokföring M9 Systemdokumentation och behandlingshistorik M10 Räkenskapsinformation i arkivredovisningen M11 Hantering av fordringar M12 Hantering av statens medel Intern kontroll M13 Behörighet att förfoga över myndighetens medel M14 Tillförlitlig redovisning och skydd av förvaltade tillgångar M15 Elektroniskt informationsutbyte Generellt gäller att perioden som frågan avser är innevarande år fram till och med att frågan besvaras eller det förhållande som gäller vid tidpunkten då frågan besvaras. När en fråga besvaras med Et ska även ett av alternativen und eller sakn väljas i Hermes. Und innebär att myndigheten har undantag från reglerna, t.ex. genom regeringsbeslut, eller om informationen omfattas av sekretess. Sakn innebär att den företeelse som frågan mäter antingen saknas eller förekommer i mycket begränsad omfattning. Ändringar jämfört med 2017 är markerade med streck i vänstermarginalen.

2 2/20 1 Finansiella befogenheter M1 Hantering av anslag Myndigheter som inte disponerar anslag svarar Et och sakn. 1. Har myndigheten kontrollerat att uppgifterna i statsredovisningssystemet om tilldelade medel (inklusive omdisponeringar) och indragningar är riktiga för samtliga anslag (anslagsposter och delposter) som myndigheten disponerar? 2. Använder myndigheten samtliga tilldelade anslag endast för de ändamål anslagen avser och i enlighet med gällande villkor och bestämmelser? 3. Har myndigheten fortlöpande under året följt upp och prognostiserat anslagsutnyttjandet för samtliga anslag (anslagsposter och delposter) som myndigheten disponerar? 4. Har myndigheten informerat regeringen och föreslagit åtgärder om det finns risk för att ett tilldelat belopp, inklusive en beviljad anslagskredit, kommer att visa sig otillräckligt för något av de anslag (anslagsposter och delposter) som myndigheten disponerar? (Vid svar Ja krävs att diarienummer (dnr) och datum anges) förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets förskrifter och allmänna råd, 2. Tillgängliga anslag och ingående balanser anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. För universitet och högskolor som har anslag enligt högskolemodellen gäller frågan anslaget för utbildning på grundnivå och avancerad nivå anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Myndigheter som bedömt att det inte funnits någon risk för anslagsöverskridanden svarar Et och sakn.

3 3/20 M2 Utbetalning av bidrag finansierade med anslag Myndigheter som inte betalar ut bidrag finansierade med anslag svarar Et och sakn. 1. Har myndigheten för samtliga utbetalda bidrag finansierade med anslag betalat ut dem i enlighet med gällande regler, det vill säga i nära anslutning till att bidraget ska användas av mottagaren eller i enlighet med utbetalningstidpunkt angiven i lag, förordning eller annat beslut av regeringen? anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Med finansierade med anslag avses att myndigheten disponerar anslaget på statens budget, såväl så kallade sak- som förvaltningsanslag. Frågan avser inte bidrag som finansieras från annan myndighet eller annan bidragsgivare.

4 4/20 M3 Hantering av avgifter 1. Har myndigheten rätt att ta ut avgifter (bemyndigande) för samtliga varor och tjänster som myndigheten tillhandahåller mot avgift? 2. Har myndigheten genomfört årligt samråd med Ekonomistyrningsverket om de avgifter som tagits ut? 1. 3, 4 och 15 avgiftsförordningen (1992:191) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. 4 innebär en generell rätt att ta ut vissa avgifter. 15 innebär en rätt att ta ut avgifter för kopior, bevis och registerutdrag, m.m. Myndigheter som endast tar ut avgifter med stöd av 4 och/eller 15 svarar Ja avgiftsförordningen (1992:191) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter. En myndighet ska samråda med Ekonomistyrningsverket om de avgifter som myndigheten tar ut, eller avser att ta ut. Myndigheter som endast tar ut avgifter som regeringen eller Ekonomistyrningsverket har beslutat om undantag från samrådsskyldigheten för svarar Et och und.

5 5/20 M4 Hantering av lån och räntekontokredit 1. Har myndigheten lämnat en begäran om höjd låneram till regeringen om myndigheten förutser att en tilldelad låneram inte kommer att räcka under innevarande år? (Vid svar Ja krävs att diarienummer (dnr) och datum anges). 2. Har myndigheten lämnat en begäran om höjd räntekontokredit till regeringen om myndigheten förutser att en tilldelad räntekontokredit inte kommer att räcka under innevarande år? (Vid svar Ja krävs att diarienummer (dnr) och datum anges) kap. 1 kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Myndigheter som förutser att tilldelad låneram kommer att räcka svarar Et och sakn kap. 2 kapitalförsörjningsförordningen (2011:210) inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Myndigheter som förutser att tilldelad räntekontokredit kommer att räcka svarar Et och sakn.

6 6/20 M5 Hantering av beställningsbemyndigande Myndigheter som inte disponerar anslag med tillhörande beställningsbemyndigande svarar Et och sakn. 1. Har myndigheten rutiner för att säkerställa att samtliga tilldelade beställningsbemyndiganden endast används för det ändamål som bemyndigandet avser, och i enlighet med gällande villkor och bestämmelser? 2. Har myndigheten löpande fört noteringar om samtliga åtaganden som har gjorts med stöd av tilldelat beställningsbemyndigande, inklusive åtaganden som gjorts av andra myndigheter? anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd anslagsförordningen (2011:223) inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Att åtaganden som andra myndigheter, inklusive Regeringskansliet, har gjort ska omfattas framgår av Ekonomistyrningsverkets föreskrifter.

7 7/20 2 Redovisning M6 Redovisning av anläggningstillgångar 1. Har myndigheten rutiner för att säkerställa att materiella och/eller finansiella anläggningstillgångar redovisas i enlighet med gällande regelverk? 2. Har myndigheten som immateriell anläggningstillgång enbart tagit upp utgifter för utveckling som är av väsentligt värde för myndighetens verksamhet om samtliga förhållanden enligt regelverket föreligger? 3. Rapporterar myndigheten sina anläggningstillgångar till statsredovisningssystemet Hermes på samtliga tillämpliga statliga inrapporteringskoder (Skoder) som föreskrivs? 1. 5 kap. 1 förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Se även handledning Att redovisa materiella anläggningstillgångar, ESV 2016:49. Myndigheter som inte har tillgångar som är avsedda för stadigvarande bruk svarar Et och sakn kap. 2 förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Se även handledning Immateriella anläggningstillgångar, ESV 2002:3. Frågan avser både årets utgifter och eventuell ingående balans avseende utgifter för utveckling. Myndigheter som inte redovisar immateriell anläggningstillgång för utgifter för utveckling svarar Et och sakn förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Statliga inrapporteringskoder för 2018 (S-koder), ESV 2017:71. Frågan avser samtliga tillgångar som redovisas som anläggningstillgångar. För varje typ av anläggningstillgångar finns särskilda S-koder för ingående balanser, anskaffningar, avskrivningar, nedskrivningar, utrangeringar och överföringar från pågående anläggningar. Generellt gäller att S-koder för ingående balanser inte ska användas löpande under året. Årets händelser ska bokföras på den S-kod som händelsen avser. Det finns vissa fall när S-koder för ingående balanser måste påverkas under löpande år, till exempel om anläggningstillgångar har överförts mellan

8 myndigheter, om myndigheten har gjort omklassificeringar eller utrangerat ej driftsatta anläggningar. Har ni frågor om sådana fall, vänd er till ESV. Myndigheter som inte har tillgångar som är avsedda för stadigvarande bruk svarar Et och sakn. 8/20

9 9/20 M7 Hantering av skatter och arbetsgivaravgifter 1. Har myndigheten bokfört, deklarerat och betalat den utgående mervärdesskatten, källskatten och arbetsgivaravgifterna för varje månad i rätt tid och med rätt belopp? 2. Har myndigheten enbart bokfört och rekvirerat kompensation för ingående mervärdesskatt i enlighet med gällande regelverk? 3. Gör myndigheten i samband med årsbokslut en fördelning av ingående mervärdesskatt på mervärdesskattepliktig verksamhet respektive icke mervärdesskattepliktig verksamhet? 4. Har myndigheten registrerat sig för utgående mervärdesskatt hos Skatteverket? 1. 8 förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Källskatten och arbetsgivaravgiften ska löpande bokföras som skuld, vilket innebär att de månadsvis bokförs som skuld i samband med lönekörning. Reglering av skulden sker vid inbetalning till Skatteverket förordning (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd samt Momshandledning som är publicerad på Affärsverk omfattas inte av förordningen om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt och svarar Et och sakn på frågan. Myndigheter som är undantagna från förordningen om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt svarar Et och und förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Statliga inrapporteringskoder för 2018 (S-koder), ESV 2017:71, föreskrifter till S-koderna i grupp 154*. Se även Momshandledningen som är publicerad på kap. skatteförfarandelagen (2011:1244). Myndigheten ska vara registrerad för utgående mervärdesskatt hos Skatteverket om myndigheten tar ut avgifter från utomstatliga köpare för varor och tjänster som avser ekonomisk verksamhet som inte är undantagen från skatteplikt enligt mervärdesskattelagen (1994:200) eller om myndigheten köper varor och/eller

10 tjänster från andra länder. Myndigheten är då även skyldig att bokföra, deklarera och betala in utgående mervärdesskatten. Myndigheter som varken bedriver momspliktig verksamhet eller köper varor och/eller tjänster från utlandet svarar Et och sakn. 10/20

11 11/20 M8 Löpande bokföring 1. Har myndigheten löpande stämt av bokföringen i enlighet med vad som är god redovisningssed? 2. Säkerställer myndigheten varje kvartal att redovisningen är i allt väsentligt fullständig och att väsentliga periodiseringar görs och återförs på ett rättvisande sätt? förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Med god redovisningssed menas även att konstaterade differenser utreds och rättas utan dröjsmål. Frågan gäller även myndighetens löpande avstämning av kassa och bank förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, 4. Rapportering varje kvartal. Se även handledning Periodiseringar under räkenskapsåret, ESV 2018:17. Enligt ESV:s föreskrifter ska myndigheten efter utgången av varje kvartal säkerställa att redovisningen är i allt väsentligt fullständig och göra sådana periodiseringar som bedöms påverka resultat- och balansräkningens poster väsentligt. Myndigheten ska göra återföringar av periodiseringar på ett sådant sätt att utfallet för påföljande perioder inte blir missvisande.

12 12/20 M9 Systemdokumentation och behandlingshistorik 1. Har myndigheten upprättat sådana beskrivningar över bokföringssystemets organisation och uppbyggnad som behövs för att ge överblick över systemet (systemdokumentation)? 2. Har myndigheten upprättat sådana beskrivningar över genomförda bearbetningar inom systemet som gör det möjligt att utan svårighet följa och förstå de enskilda bokföringsposternas behandling (behandlingshistorik)? förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Med har myndigheten upprättat avses i frågan att myndigheten har säkerställt att systemdokumentation finns upprättad. Myndigheten är alltid ansvarig oavsett utförare av tjänsterna förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets allmänna råd. Med har myndigheten upprättat avses i frågan att myndigheten har säkerställt att behandlingshistorik finns upprättad. Myndigheten är alltid ansvarig oavsett utförare av tjänsterna.

13 13/20 M10 Räkenskapsinformation i arkivredovisningen 1. Har myndigheten fastställt en klassificeringsstruktur som omfattar de processer där räkenskapsinformation tillkommer? 2. Håller myndigheten arkivredovisningen aktuell med avseende på räkenskapsinformation? 3. Har myndigheten fastställt ett tillämpningsbeslut för hur räkenskapsmaterial ska bevaras eller gallras? 1. 6 kap. 7 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om arkiv hos statliga myndigheter (RA-FS:1991:1) (Senast ändrad genom RA-FS 2008:4). Myndigheterna ska upprätta en klassificeringsstruktur som ska representera myndighetens verksamhet. Denna struktur ska användas för klassificering vid upprättande arkivbeskrivning kap. 4 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om arkiv hos statliga myndigheter (RA-FS 1991:1) (Senast ändrad genom RA-FS 2008:4). Arkivredovisningen ska hållas aktuell genom att uppdateras fortlöpande Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m. (RA-FS 2015:2) Se särskilt bilagan till dessa föreskrifter.

14 14/20 M11 Hantering av fordringar Frågan gäller fordringar som omfattas av förordning (1993:1138) om hantering av statliga fordringar. Förordningen tillämpas på alla fordringar som staten har rätt till om inte något annat följer av lag, förordning eller ett särskilt beslut av regeringen. 1. Vidtar myndigheten de åtgärder som behövs för att få betalt om en fordran inte har betalts sedan den förfallit till betalning? 2. Bevakar myndigheten regelbundet fordringar för vilka indrivningen har avbrutits? förordning (1993:1138) om hantering av statliga fordringar inklusive Kammarkollegiets föreskrifter (KAMFS 2006:1). Myndigheter som efter förfallodag inte haft några obetalda fordringar svarar Et och sakn förordning (1993:1138) om hantering av statliga fordringar inklusive Kammarkollegiets föreskrifter (KAMFS 2006:1). En myndighet som avbrutit indrivning av en fordran ska särskilt förteckna den för att starta aktiv indrivning på nytt om det visar sig att det går att få betalt utan större kostnad än vad som är skäligt. Myndigheter som inte haft några fordringar för vilka indrivning avbrutits svarar Et och sakn.

15 15/20 M12 Hantering av statens medel 1. Har myndigheten kontrollerat att utbetalningar sker till rätt mottagare, med rätt belopp och vid rätt tidpunkt? 2. Har myndigheten dokumenterat hur kontrollen enligt fråga 1 ska utföras hos myndigheten? 3. Har myndigheten analyserat de risker som är förknippade med myndighetens betalningar? 4. Använder myndigheten beloppsgränser (limiter) på samtliga bankkonton som används eller kan användas för utbetalningar och som är anslutna till statens centralkonto, och som Riksgäldskontoret inte medgett undantag från kravet på beloppsgränser för? 1. 9 förordning (2017:170) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. Riksgäldskontorets föreskrifter innebär inte att samtliga betalningar behöver kontrolleras på samma sätt eftersom det inte är säkert att det alltid är den bästa och mest effektiva lösningen. I föreskrifterna anges inte hur kontrollerna ska utföras, det är upp till myndigheten att bestämma. Däremot ska myndigheten dokumentera hur kontrollen ska utföras. Med rätt tidpunkt menas att utbetalningar inte sker för tidigt och att inbetalningar inte sker för sent i förhållande till överenskomna betalningsvillkor förordning (2017:170) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. Se förklaring fråga förordning (2017:170) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. I förordningen anges inte hur myndigheten ska analysera riskerna, det är upp till myndigheten att bestämma förordning (2017:1070) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning inklusive Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna råd. Med beloppsgränser avses beloppsgräns på enskilda uttag eller betalningsflöden som beskrivs i ramavtalen för betalningstjänster. Med bankkonton avses konton, både i det räntebärande- och det icke räntebärande flödet, som används för utbetalning (netto- eller utbetalningskonto) i er ramavtalsbank och som är anslutna till statens centralkonto i Riksbanken. Observera att Riksgäldskontoret

16 kan bevilja undantag från krav på beloppsgränser för enskilda konton hos myndigheten. Myndigheten som bara har konton med undantag svarar Et och und. Myndigheter som inte har konton anslutna till statens centralkonto svarar Et och sakn. 16/20

17 17/20 3 Intern kontroll M13 Behörighet att förfoga över myndighetens medel 1. Har myndigheten en kontinuerligt fastställd och dokumenterad förteckning över behörigheter att förfoga över myndighetens medel? 2. Har myndigheten fördelat ansvar och uppgifter på organisatoriska enheter och tjänstemän så att ingen tjänsteman ensam kan besluta om utbetalning i ett ärende som tjänstemannen själv har handlagt? förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Med fastställd och dokumenterad förteckning över behörigheter avses namnteckningsprov eller elektronisk signatur som till exempel kan fastställas genom arbetsordning eller annat diariefört beslut förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, utformning av organisation och rutiner.

18 18/20 M14 Tillförlitlig redovisning och skydd av förvaltade tillgångar 1. Har myndigheten ett register över inventarier och anläggningstillgångar som innehåller uppgifter som gör det möjligt att identifiera tillgångarna? 2. Uppdaterar myndigheten löpande registret över inventarier och anläggningstillgångar med inköp, försäljningar och utrangeringar? 3. Har myndigheten inventerat sina tillgångar i den omfattning som bedöms nödvändigt? 4. Har myndigheten säkerställt att förordnad inventeringsförrättare inte själv är direkt ansvarig för tillgångarna ifråga? förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, inventarie- och anläggningsregister förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter, inventarie- och anläggningsregister förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, inventering. I tillgångar som ska inventeras på nödvändigt sätt omfattas kontantkassor och värdepapper samt förråd, varulager, maskiner, inventarier och övriga tillgångar förordning (2000:606) om myndigheters bokföring inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, inventering.

19 19/20 M15 Elektroniskt informationsutbyte 1. Är myndigheten registrerad som fakturamottagare i PEPPOL? 2. Hanterar myndigheten sina beställningar av varor och tjänster elektroniskt? 3. Tillhandahåller myndigheten en leverantörsportal för fakturor? f förordning (2000:606) om myndigheters bokföring och 3 förordning (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, Standarder för e- handel och motsvarande. Observera att Ekonomistyrningsverkets föreskrifter har förtydligats genom cirkulär 2018:1, som finns tillgängligt på Senast den 1 november 2018 ska samtliga myndigheter, oavsett antal anställda, vara registrerade i PEPPOL:s registerfunktion, Service Metadata Publisher (SMP), för att kunna ta emot elektroniska fakturor. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) ansvarar sedan 1 september 2018 för frågor om e-handel. Tills DIGG utfärdar nya föreskrifter och allmänna råd gäller de som ESV tidigare utfärdat. Frågor och svar om e-handel finns på DIGG:s webbplats, Myndigheter som är undantagna från bestämmelsen i förordningen svarar Et och und förordning (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd. Observera att Ekonomistyrningsverkets föreskrifter har förtydligats genom cirkulär 2018:1, som finns tillgängligt på Myndigheter med fler än 50 anställda ska hantera sina utgående beställningar av varor och tjänster elektroniskt. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) ansvarar sedan 1 september 2018 för frågor om e-handel. Fram tills DIGG utfärdar nya föreskrifter och allmänna råd gäller de som ESV tidigare utfärdat. Frågor och svar om e-handel finns på DIGG:s webbplats,

20 20/20 Myndigheter som är undantagna från bestämmelsen i förordningen svarar Et och und f förordning (2000:606) om myndigheters bokföring och 3 förordning (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte inklusive Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd, allmänt. Observera att Ekonomistyrningsverkets föreskrifter har förtydligats genom cirkulär 2018:1, som finns tillgängligt på Samtliga myndigheter, oavsett antal anställda, ska tillhandahålla en leverantörsportal. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) ansvarar sedan 1 september 2018 för frågor om e-handel. Tills DIGG utfärdar nya föreskrifter och allmänna råd gäller de som ESV tidigare utfärdat. Frågor och svar om e-handel finns på DIGG:s webbplats, Myndigheter som är undantagna från bestämmelsen i förordningen svarar Et och und.

Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018

Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1/19 PM Datum 2018-09-24 ESV dnr 2018-00413 Handläggare Anna Kindberg Myndighetsvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1 Finansiella befogenheter... 2 M1 Hantering av anslag...2 M2 Utbetalning av bidrag finansierade

Läs mer

Myndighetsvärdesfrågor för remiss EA-värdering för 2016

Myndighetsvärdesfrågor för remiss EA-värdering för 2016 1/19 Datum Handläggare 2016-09-29 Anne-Marie Ögren ESV-dnr Eva Engdahl Gäfvert 4.1-813/2016 Anna Kindberg Myndighetsvärdesfrågor för remiss EA-värdering för 2016 1 Finansiella befogenheter... 2 M1 Hantering

Läs mer

Förslag till myndighetsfrågor i EA-värderingen 2015

Förslag till myndighetsfrågor i EA-värderingen 2015 1/11 Datum Handläggare 2015-06-17 Anne-Marie Ögren ESV-dnr 3.2-540/2014 Förslag till myndighetsfrågor i EA-värderingen 2015 1 Finansiella befogenheter Fråga M1 Hantering av inomstatliga bidrag Myndigheter

Läs mer

Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2015

Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2015 1/5 Datum Handläggare 2015-10-26 Anne-Marie Ögren ESV-dnr 4.1-450/2015 Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2015 Vad är ekonomiadministrativ värdering och vad är ett ekonomiadministrativt

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Beslutade den 25

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1 Ramavtalsbilaga 14 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen är i grunden inte så olik företagens redovisning. Men det finns några

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Cirkulär beslutade

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till anslagsförordningen (2011:223) beslutade den 8 november 2012. Dessa bestämmelser

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1/7 Bilaga 11 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen liknar på många sätt redovisningen hos företag. Det finns dock krav i den statliga

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m.; beslutade den 18

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation ; beslutade den 21 maj

Läs mer

Regler om bevarande, gallring och utlån av räkenskapsinformation vid Stockholms universitet

Regler om bevarande, gallring och utlån av räkenskapsinformation vid Stockholms universitet 1 (8) BESLUT 2017-12-20 Dnr SU FV 2.6.2-3698-17 Agneta Witte Åström Handläggare Avdelningen för arkiv och registratur Regler om bevarande, gallring och utlån av räkenskapsinformation vid Stockholms universitet

Läs mer

Baskontoplanens uppbyggnad

Baskontoplanens uppbyggnad 1/6 Datum 2009-06-26 ESV-dnr 49-146/2009 Handläggare Baskontoplanens uppbyggnad Baskontoplanen är avsedd för externredovisning hos myndigheter, dvs. registrering av transaktioner mellan myndigheten och

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) beslutade den 25

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om myndigheters bokföring; SFS 2000:606 Utkom från trycket den 4 juli 2000 utfärdad den 31 maj 2000. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser Förordningens

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) ESV Cirkulär 2007:9

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

4 3 5 10 12 14 15 16 17 RESULTATRÄKNING (tkr) Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag 1 17 901 16 864 Intäkter av avgifter och andra ersättningar 2 3 334 2 599

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 SAMETINGET, BOX 90 981 22 KIRUNA Sametinget Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Sametingets (ST) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet har varit att bedöma om: årsredovisningen

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen ESV Cirkulär 2002:2 beslutade

Läs mer

Granskning av Försvarshögskolan 2010

Granskning av Försvarshögskolan 2010 Revisionsrapport Försvarshögskolan Box 27 805 115 93 STOCKHOLM Datum Dnr 2011-04-19 32-2010-0703 Granskning av Försvarshögskolan 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarshögskolan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om underlag för årsredovisning för staten; SFS 2011:231 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Riksgäldskontorets författningssamling

Riksgäldskontorets författningssamling Riksgäldskontorets författningssamling Utgivare: chefsjuristen Charlotte Rydin, Riksgäldskontoret, 103 74 Stockholm ISSN 1403-9346 Föreskrifter om ändring av Riksgäldskontorets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till anslagsförordningen (2011:223) ESV Cirkulär beslutade den 30 mars 2011.

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade den 10

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd. Rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd. Rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder). Beslutade den

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till 21, 21e och 21f förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring beslutade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med ekonomiadministrativa bestämmelser m.m. för riksdagsförvaltningen, Riksdagens ombudsmän och Riksrevisionen; SFS 2006:999 Utkom från trycket den 4 juli 2006 utfärdad den

Läs mer

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013.

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013. CARIN RYTOFT DRANGEL PKE Registrator@esv.se Datum Dnr Ert datum Er referens 2012-10-09 15-2012-1233 2012-09-26 49-642/2012 Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01 OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OXELÖSUNDS KOMMUN 1 Kommunens redovisning skall utföras enligt bestämmelserna i detta reglemente. Reglementet gäller för kommunstyrelsen

Läs mer

Hantering av beställningsbemyndiganden

Hantering av beställningsbemyndiganden Hantering av beställningsbemyndiganden Anna Bengtsson Curt Johansson 2012-10-18 2012-11-02 Sid 1 Innehåll ESV:s uppdrag Utgångspunkter Definitioner Motiv Enkätsvar Problematik Områden att gå vidare med

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2010:1514 Utkom från trycket den 10 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Ekonomiadministrativ värdering (EA-värdering) avseende Frågor till myndighetsvärdet.

Ekonomiadministrativ värdering (EA-värdering) avseende Frågor till myndighetsvärdet. EA-värdering avseende 2008 1/31 Ekonomiadministrativ värdering (EA-värdering) avseende 2008.. INNEHÅLLSFÖRTECKNING M 1: Finansiering - budgetunderlag...3 M 2: Finansiering - anslag...4 M 3: Finansiering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2006:874 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om bokföringslagen

Läs mer

2 Barnombudsmannen ska inom ramen för regeringens överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting bidra till utformandet och förverkligandet av en handlingsplan för att stärka barns rättigheter enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Kapitalförsörjningsförordning; utfärdad den 10 mars 2011. SFS 2011:210 Utkom från trycket den 22 mars 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I

Läs mer

Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010

Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010 Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010 Kungl. Slottsstaten Årsbokslut 2010 Avser Ståthållarämbetet (Slottsförvaltningarna) och Kungl. Husgerådskammaren, 4.1:1 anslagspost nr 2 i regleringsbrevet för Kungl.

Läs mer

Handledning Beställningsbemyndiganden och åtaganden i den löpande verksamheten 2013:52

Handledning Beställningsbemyndiganden och åtaganden i den löpande verksamheten 2013:52 Handledning Beställningsbemyndiganden och åtaganden i den löpande verksamheten 2013:52 ESV:s handledningar ska vara ett stöd vid tolkning av föreskrifter och allmänna råd inom områden där ESV är normerande.

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1989-12-17 Ersätter: Gäller fr o m: Redovisningsreglemente Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall

Läs mer

Statens skolverks årsredovisning 2002

Statens skolverks årsredovisning 2002 R4 Rolf Karlsson Kirsi Wall Marie Örtengren REVISIONSRAPPORT Ert datum Er beteckning 1(5) Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Statens skolverks årsredovisning 2002 Riksrevisionsverket (RRV) har granskat

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ändring av Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade

Läs mer

Ekonomihandbok. Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Cecilia Bruhn/CECBRU

Ekonomihandbok. Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Cecilia Bruhn/CECBRU Utgåva nr: 1 Sida nr: 1(5) 1 INLEDNING KUNDFORDRINGAR... 2 2 BETALNINGSBEVAKNING... 2 2.1 PÅMINNELSER... 2 2.2 INKASSO... 2 2.3 DRÖJSMÅLSRÄNTA... 3 3 VÄRDERING AV KUNDFORDRINGAR... 3 3.1 OSÄKRA FORDRINGAR...

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98

Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98 KIRUNA KOMMUN 1 Antaget av kommunfullmäktige 1988-06-14, 129 Reviderat 1998-10-12, 205 Reviderat 2001-11-12, 162 Reviderat 2010-11-01, 98 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR KIRUNA KOMMUN INLEDANDE BESTÄMMELSER

Läs mer

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET

Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET Delårsrapport 2014 Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2014-08-11 BESLUT Dnr LiU-2014-01028 1(5) Delårsrapport för räkenskapsåret 2014 per den 30 juni 2014 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 POD 14/2012 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 2 1 Verksamhetsresultat... 3 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 3 1.2 Organisation 3 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Valmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Valmyndigheten Regeringsbeslut 11 2016-11-24 Ku2016/02626/LS(delvis) Kulturdepartementet Valmyndigheten Box 12191 10225 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Valmyndigheten Riksdagen har beslutat om Valmyndighetens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter; SFS 2016:1091 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad den 24 november 2016. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Författningssamling 042.3

Författningssamling 042.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.3 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1987-06-15, 95 Reviderat senast av kommunfullmäktige 2004-02-09, 12 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen ESV Cirkulär 2001:5 beslutade

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm Regeringsbeslut II:1 2017-12-21 Ku2017/02634/DISK Kulturdepartementet Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) 103 33 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB 1/6 Datum 2015-06-18 ESV Dnr Ert datum Er beteckning Handläggare Curt Johansson Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB Vilken diskonteringsränta

Läs mer

Statliga inrapporteringskoder 2015. (S-koder) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen

Statliga inrapporteringskoder 2015. (S-koder) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen Statliga inrapporteringskoder 2015 (S-koder) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen ESV 2015:16 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag,

Läs mer

Delårsrapport för januari juni 2013

Delårsrapport för januari juni 2013 Stockholm, 2013-08-15 Delårsrapport för januari juni 2013 Ekonomiskt resultat och prognos De senaste åren har KTH uppvisat stora positiva resultat. Detta har varit en följd av att intäkter, bland annat

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd ESV Cirkulär 2008:12 Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder)

Läs mer

Metod för ekonomiadministrativ värdering 2017

Metod för ekonomiadministrativ värdering 2017 1/5 PM Datum Handläggare 2017-11-08 Anne-Marie Ögren ESV dnr 2017-00946 Eva Engdahl Gäfvert Metod för ekonomiadministrativ värdering 2017 Vad är ekonomiadministrativ värdering? Ekonomiadministrativ värdering

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1987-11-23 146 1987-11-24 1987/440-015.942 Kf 1996-03-25 26 1996-03-26 1995/525-000 REDOVISNINGSREGLEMENTE

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd 1 Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd ESV Cirkulär Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag

Läs mer

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital Kostnadsbaserad anslagsavräkning Mt Mats Tolander Tl och hanna Loréhn Seminarium i 10 juni 2009 Innehåll Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel Positiv respektive negativ övergångseffekt

Läs mer

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM Revisionsrapport Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-03-31 32-2007-0787 Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning 2007 Riksrevisionen har granskat Naturhistoriska riksmuseets

Läs mer

Ändring i delegationsordning / attestordning

Ändring i delegationsordning / attestordning RÄTTELSEBESLUT 1 2010-09-30 (Korrigerat 2010-12-20) Dnr EK 2010/43 Ändring i delegationsordning / attestordning Bakgrund 2009-01-01 infördes en ny organisation för gemensam förvaltning och service, under

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ESV Beslutade

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2011-12-22 Fö2011/90/ESL (slutligt) Fö2011/1883/ESL m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Konsekvensutredning med remiss

Konsekvensutredning med remiss 1/1 Datum 2009-10-01 ESV Dnr 49-924/2009 Handläggare Emma Holstad Ert datum Er beteckning Konsekvensutredning med remiss Ekonomistyrningsverket (ESV) har tagit fram förslag till ändrade föreskrifter och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:614) om kommunal redovisning; SFS 2000:890 Utkom från trycket den 1 december 2000 utfärdad den 23 november 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017

Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 2017-08-09 DNR LIU-2017-01829 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2017 per den 30 juni 2017 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag senast

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått Inledning... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått Inledning... 2 2 (2) Patentombudsnämndens årsredovisning 2015 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader

Läs mer

Arkivfrågor när en myndighet startar

Arkivfrågor när en myndighet startar Avdelningen för offentlig informationshantering Tillsynsenheten GENERELL RÅDGIVNING 1 (6) Arkivfrågor när en myndighet startar Planera för arkivfrågor när en myndighet bildas Reglerna som styr arkivområdet

Läs mer

Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012

Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012 1 Intern styrning och kontroll vid Sameskolstyrelsen samt årsredovisningen 2012 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Sameskolstyrelsen granskat intern styrning och kontroll i väsentliga

Läs mer

Handledning Avräkning med statsverket. Att stämma av och specificera balansposten ESV 2008:26

Handledning Avräkning med statsverket. Att stämma av och specificera balansposten ESV 2008:26 Handledning Avräkning med statsverket Att stämma av och specificera balansposten ESV 2008:26 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller egeninitierade

Läs mer

Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013

Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013 1 Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Statens museer för världskultur (SMVK), daterad 2014-02-21. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport aåê=mrjqvmnjnmm Delårsrapport 2005-06-30 2005-08-11 = 2 av 6 Väsentlig information Inom ramen för Finansinspektionens kompetensväxlingsprogram ersätts succesivt de som lämnat myndigheten och genom nyrekryteringen

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2010 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 4 Försvarsdepartementet 2009-12-17 Fö2009/2385/EPS (delvis) Fö2009/113/EPS m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:25 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/09474/L6 (delvis) Ju2015/09812/LED(delvis) Justitiekanslern Box 2308 10317 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Läs mer

Styrelsen för Margretelunds Villaägareförening u.p.a. avger härmed sin årsredovisning för räkenskapsåret 2016.

Styrelsen för Margretelunds Villaägareförening u.p.a. avger härmed sin årsredovisning för räkenskapsåret 2016. ÅRSREDOVISNING för Margretelunds Villaägareförening u.p.a. Org-nr 716400-0627 Styrelsen för Margretelunds Villaägareförening u.p.a. avger härmed sin årsredovisning för räkenskapsåret 2016. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Koncernvärdesfrågor EA-värdering för 2018

Koncernvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1/33 PM Datum 2018-10-31 ESV dnr 2018-00413-1 Handläggare Anna Kindberg Koncernvärdesfrågor EA-värdering för 2018 1 Finansiella befogenheter... 2 K1 Tilldelat anslagsutrymme...2 K2 Räntekontokredit...3

Läs mer

POD 1/2017. Årsredovisning 2016

POD 1/2017. Årsredovisning 2016 POD 1/2017 Årsredovisning 2016 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader 2 2.2 Organisation

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (31) om myndigheters rätt till kompensation för ingående

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 2 Näringsdepartementet -11-05 N/07690/SUN N/02178/SUN (delvis) Bolagsverket 851 81 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen

Läs mer

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet

Delårsrapport 2015. Linköpings universitet Delårsrapport 2015 Linköpings universitet 2015-08-10 DNR LIU-2015-00873 BESLUT 1(7) Delårsrapport för räkenskapsåret 2015 per den 30 juni 2015 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Delårsrapport Linköpings universitet

Delårsrapport Linköpings universitet Delårsrapport 2016 Linköpings universitet 2016-08-09 DNR LIU-2016-01014 BESLUT 1(8) Delårsrapport för räkenskapsåret 2016 per den 30 juni 2016 Bakgrund Vissa myndigheter ska enligt Förordning (2000:605)

Läs mer

Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel

Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel 1 Datum 2018-06-21 Diarienummer STYR 2018/1079 Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel Avser behörighet att förfoga över myndighetens medel genom attest av: beslut

Läs mer

Regler för bokföring och årsredovisning i Sveriges riksbank

Regler för bokföring och årsredovisning i Sveriges riksbank Regel BESLUTSDATUM: 2011-12-07 BESLUT AV: BEFATTNING: - ANSVARIG AVDELNING: Direktionen ADM FÖRVALTNINGSANSVARIG: Henrik Gardholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1. 1 Inledning... 2

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1. 1 Inledning... 2 2 (2) Patentombudsnämndens årsredovisning 2014 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Inledning... 2 2 Verksamhetsresultat... 2 2.1 Intäkter och kostnader

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. IAFFS 2008:2 Utkom från trycket den Den 27 juni Beslutsordning

FÖRFATTNINGSSAMLING. IAFFS 2008:2 Utkom från trycket den Den 27 juni Beslutsordning FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Uno Ströberg Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om ändring i inspektionens föreskrifter (IAFFS 2006:4) och inspektionens föreskrifter (IAFFS

Läs mer

Innehållsförteckning. EKONOMIDATA I SOLNA VÄSTKUSTENS EKONOMIDATA Brevduvegatan 3 2014-12-03 169 72 SOLNA Tel 0703 18 34 97

Innehållsförteckning. EKONOMIDATA I SOLNA VÄSTKUSTENS EKONOMIDATA Brevduvegatan 3 2014-12-03 169 72 SOLNA Tel 0703 18 34 97 Innehållsförteckning 1 Bokslut Arbetsgång... 3 1.1 Har du bokfört alla händelser som skett under året?... 3 1.2 Är resultatet för föregående år omfört till kontot för balanserat resultat?... 3 2 Bank-

Läs mer

J E KON OM ISTVR N INGSVE R K FT

J E KON OM ISTVR N INGSVE R K FT Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd J E KON OM ISTVR N INGSVE R K FT Ekonomistyrningsverkets foreskrifter och allmänna råd till forordningen (2003:770) om statliga

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2003:770) om statliga myndigheters elektroniska informationsutbyte

Läs mer

Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2016

Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2016 1/5 PM Datum Handläggare 2016-11-02 Anne-Marie Ögren ESV dnr Eva Engdahl Gäfvert 4.1-813/2016 Anna Kindberg Metod för genomförande av ekonomiadministrativ värdering avseende 2016 Vad är ekonomiadministrativ

Läs mer

Avgiftsförordning (1992:191) Svensk författningssamling 1992:1992:191 t.o.m. SFS 2014:1432 Riksdagen

Avgiftsförordning (1992:191) Svensk författningssamling 1992:1992:191 t.o.m. SFS 2014:1432 Riksdagen 15.1 Avgiftsförordning (1992:191) Svensk författningssamling 1992:1992:191 t.o.m. SFS 2014:1432 Riksdagen Förordningens tillämpningsområde 1 I denna förordning finns bestämmelser i anslutning till 3 kap.

Läs mer

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022 Budgetunderlag För åren 2020, 2021 och 2022 Publikationen kan laddas ner som PDF från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2019-02-28 Dnr: 2019-00133 Copyright: ESV Rapportansvarig: Joakim Lundgren INNEHÅLL

Läs mer

AD /05 1(8) Delårsrapport

AD /05 1(8) Delårsrapport AD 12-579/05 1(8) Delårsrapport 2005 2005-01-01 2005-06-30 AD 12-579/05 2(8) Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 2 RESULTATRÄKNING...4 3 BALANSRÄKNING...5 4 ANSLAGSREDOVISNING...6 5 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR...5

Läs mer

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874

Årsredovisning. för. Fjällbete i Åredalens ek förening 769608-9874 1(7) Årsredovisning för Fjällbete i Åredalens ek förening 76968-9874 Styrelsen får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 212-1-1-212-12-31. Innehållsförteckning Sida

Läs mer

Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2014 Organisationsnummer 802408-4934

Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) Sällsynta diagnoser Verksamhetsåret 2014 Organisationsnummer 802408-4934 Riksförbundet Bokslut (Årsmöte 25 april 2015,Bilaga nr 4) Sida 1(6) 5 år i sammandrag (tkr) 2014 2013 2012 2011 2010 Verksamhetens intäkter Anslag och bidrag 4 679 4 209 4 295 3 949 3 784 Gåvor 90-konto

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:9 Justitiedepartementet 2012-12-06 Ju2012/7746/Å Ju2012/7483/Å (delvis) Ju2012/7567/Krim (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Marknadsdomstolen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Marknadsdomstolen Regeringsbeslut II 6 2016-06-22 Fi2016/02476/KO Finansdepartementet Marknadsdomstolen Box 2217 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Marknadsdomstolen Riksdagen har beslutat om Marknadsdomstolens

Läs mer