2. Föregående protokoll/lotta Genomgång av föregående protokoll, inga synpunkter framkommer. Protokollet läggs till handlingarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2. Föregående protokoll/lotta Genomgång av föregående protokoll, inga synpunkter framkommer. Protokollet läggs till handlingarna."

Transkript

1 Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: Tid: Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte `Lotta` Berggrund, HMC Lovisa Eklånge, Flens Kommun Lena Gernandt, Nyköpings Kommun. T.o.m punkt? Annika Olsson, Oxelösunds kommun Annelie Söderbäck, Landstinget Sörmland Anja Lahti, Landstinget Sörmland Anna Siim, Eskilstuna Kommun Omid Lundin Sulayman, Vingåkers kommun Margareta Boklund, Strängnäs Kommun Maria Karlsson, Trosa Kommun Per Axelsson, Katrineholms kommun Nina Överkvist, Gnesta Kommun Ej närvarande: Sekreterare: Cristoph Tornfeldt, Trosa Kommun Malena Nilsson, ÖNH Birgitta Törnblom, Habiliteringsverksamheten, LS Charlotte Berggrund Mötets öppnande/peter 1. Fastställande av dagordning/peter 2. Föregående protokoll/lotta Genomgång av föregående protokoll, inga synpunkter framkommer. et läggs till handlingarna. SID 1(6)

2 Beslutspunkter 3. Porttelefoner, förslag om att avsluta uppdrag / Peter Då de elektroniska lås och dörröppnare som kommunerna installerar hemma hos brukarna inte är kompatibla med de porttelefoner som HMC har i uppdrag att installera, föreslår HMC att uppdraget flyttas till kommunerna. Fram till att ev. beslut är taget om flytt av uppdrag behöver förskrivarna komplettera förskrivningen med nödvändig information för att smidiggöra installationen för HMC s tekniker. Följande uppgifter behöver komplettera förskrivningen: Ska porttelefonen installeras på branddörr/säkerhetsdörr? Skaffa tillstånd hos förening/fastighetsägare Vilken modell har ev. elektroniska låset? Se material bifogat kallelsen Gruppen undrar om inte detta redan är ett kommunalt ansvar och en bostadsanpassning? HMC önskar att huvudmännen informerar sina förskrivare om detta. HMC kommer att informera förskrivarna via kommande Nyhetsbrev samt under Aktuellt på samverkanswebben. Beslut: Att godkänna förslagen att verka för att flytta uppdraget gällande porttelefoner till Kommunerna. Att HMC kontaktar biståndshandläggarna i länet för att förhöra sig om hur det skall ske rent praktiskt. Att huvudmännen informerar sina förskrivare om förändringen. Att HMC informerar förskrivarna om förändringen via kommande nyhetsbrev och under Aktuellt på samverkanswebben. 4. Vårdsäng ska alltid levereras med madrass förslag om att ge HMC ett utredningsuppdrag / Lotta HMC har fått frågan från Annica Liden, enhetschef paramedicin och Maria Fundberg, sjukhuskoordinator, båda Kullbergska sjukhuset. De har båda upplevt behovet, då det är omständigt och svårt för många brukare att ordna med madrass i samband med att de fått en vårdsäng förskiven. Se underlag bifogad kallelsen. Gällande regler säger att madrass levereras endast tillsammans med säng då ett vårdbehov av antidecubitus finns. Gruppen ställer sig positiv till uppdraget, men är tveksam till om madrassen ska klassas som hjälpmedel. HMC har inte i sitt uppdrag att sälja hjälpmedel till enskilda brukare, utan HMC hyr ut eller säljer till huvudman. Hur kan finansieringen ske? Kan HMC leverera madrass och fakturera huvudmannen, som sedan fakturerar brukaren? De som inte har någon anhörig, hur kan dessa få hjälp? Finns SID 2(6)

3 någon funktion (förutom förskrivare) som kan hjälpa brukaren att beställa madrassen inklusive transport? Gruppen enas om att det finns ett behov, men att det är en svår fråga att lösa praktiskt. Gruppen önskar att HMC utreder frågan vidare. Beslut: Att godkänna att ge HMC i uppdrag att utreda frågan om vårdsäng alltid kan levereras med tillhörande madrass. Att utredningen ska innehålla förslag om hur finansieringen kan ske samt hur det kan administreras. 5. Dubbelförskrivning av madrasser på korttidsboende vid växelvård / Lotta Sortimentsansvarig konsulent lyfter frågan utifrån patientsäkerhetsperspektiv, dels för att undvika vårdskador och dels utifrån ett före byggande perspektiv, se material bifogat kallelsen. Gruppen ser utmaningen i detta men även kring den praktiska hanteringen av madrasserna, som ofta är tunga och svåra att hantera. Har vården försämrats pga gällande regelverk? Kommunerna har löst den praktiska hanteringen på olika sätt och det upplevs inte som något problem i dagsläget. Någon kommun har ex. ordnat med flytt av madrass via kommunens flyttgrupp. Det är även svårt med förvaring av madrasserna på boenden under perioden som brukaren/patienten är hemma. Huvudmännen är nöjda men hur frågan hanteras i dagsläget och anser att det inte finns någon anledning att ändra i regelverket. I de fall behovet av dubbelförskrivning uppstår, blir det aktuellt med särskild ansökan, vilket är samma hantering som i dagsläget. Beslut: Att inte godkänna förslaget att ändra regelverket till att gälla dubbelförskrivning av madrasser vid växelvård. Diskussionspunkter Inga diskussionspunkter på dagens agenda Informationsärenden 6. Musikhjälpen 2018 Alla har rätt att funka Peter. Peter informerar om att årets Musikhjälpen har fokus på funktionsvariationer. crpqc16wlc6pfifzik7t3fwfxojwsh8mndmj8aavwfealw_wcb SID 3(6)

4 7. Förskrivna elrullstolar 2017/2018 (andel via särskild ansökan och ev. mönster) /Lotta HMC fick i uppdrag på mötet i november att göra en sammanställning. Den visar att 2017 förskrevs 113 stycken, varav 25 visa särskild ansökan tom månad 10 var 116 stycken förskrivna, varav 29 via särskild ansökan. I de protokoll som förs vid mötena framgår inte på vilka grunder särskilda ansökningarna godkänns, utan orsaker till avslag. Syftet med att kunna se ev. mönster vid godkännande var att ha detta som inspel vid översyn och eventuellt uppdatering av kriterier. De konsulenter som skriver utlåtandet menar att de flesta ansökningar grundar sig på för lång gångsträcka, vilket i gällande kriterier är tydligt med 50 m. Hur går vi vidare med frågan? Inga ytterligare nya inspel hjulinga elrullstolar förskrivningsbara i websesam /Lotta Arbetet går in i sin slutfas och enligt plan kommer 3-hjulingar att vara förskrivningsbara från och med årsskiftet. Instruktionsfilmer är framtagna för de olika modellerna och gruppen tittar på en av filmerna. Gruppen tycker filmen är illustrativ, tydlig, pedagogisk och bra. HMC lyfter fördelarna med att kunna ha förskrivarutbildningar i former som ger en ökad tillgängligt för förskrivarna. Information om förändringen kommer i nästa nyhetsbrev och under Aktuellt på samverkanswebben. 9. Antal förskriva hostmaskiner efter utökad förskrivningsrätt/lotta Uppföljning av volymerna efter utökning av förskrivningsrätten att även omfatta läkare på SSIH, från möte Det visar att det inte gett några ökade volymer för SSIH. Däremot ökning av förskrivningar på barnsidan. Se material bifogat kallelsen. 10. Riskanalyser vid särskild ansökan av konsumentprodukter samt utbildningsmaterial /Lotta HMC har sammanställt en information och ett utbildningsmaterial kring Riskanalyser vid konsumentprodukter. Materialet innefattar bl.a. fakta om konsumentprodukter kontra medicinsktekniska produkter, ansvarsfördelning samt manual som beskriver hur en riskanalys genomförs. Riskanalys på konsumentprodukt i sortiment ansvarar HMC för och riskanalys på konsumentprodukt via särskild ansökan är förskrivarens ansvar. Se material bifogad kallelsen. Gruppen lyfte frågan om HMC ska hantera konsumentprodukter över huvud taget, vilket är en fråga för framtiden. I nuvarande uppdrag har HMC att hantera konsumentprodukter och då behöver riskanalyser genomföras för att säkerställa patientsäkerheten. Gruppen tycker HMC gjort en bra och noggrant utredning och dokumentation kring ämnet och har inga förslag på justeringar. Förändringen kommer enligt plan att gälla från och med årsskiftet. Information till förskrivare kommer att ske både via nyhetsbrev och under Aktuellt på samverkanswebben. SID 4(6)

5 11. Egenavgifter status i projektet/projektgruppen/peter Hur kan arbetsgruppen jobba vidare med frågan? Många av kommunerna har överskridit sin budget för hjälpmedel och kommer inte att få tillskott nästa år. Vad kan vara gångbart i kommunerna? Förslag att lyfta nuvarande arbete till länsstyrgruppen i februari, 12:e och samtidigt lyfta frågan om ett större grepp kring hjälpmedelsförsörjningen behöver genomföras. Sörmland har jämförelsevis både få och låga avgifter samt ett stort sortiment. 12. Trygg och säker utskrivning från slutenvården allmän statusrapport/ Alla Hur är bemanningen säkrad inför jul och nyår? Många kommuner har bemannat olika. Eskilstuna och Strängnäs kommun har bemanning 23, 25,30 december. Sjukhusen kommer att skriva hem fler inför helgerna och har bemannat några röda dagar. Hos de flesta kommuner kommer tjänstgörande sjuksköterska att ta tillfälliga biståndbeslut under röda dagar. Vårdplaneringar kommer att genomföras på avdelningarna, då vårdplaneringsteam inte är i tjänst. Förutom att justera volymerna på kundlagren, finns det behov av att HMC bemannar röda dagarna? Anneli återkommer till Peter efter avstämning. Anm: Anneli meddelade efter mötet att bedömning är att det inte är befogat att bemanna upp för att kunna leverera skrymmande hjälpmedel under kommande helgers röda dagar. 13. Uppföljning Cough assist E70 / Lotta Se punkt Övriga Punkter: a) Elrullstolsprocessen i Eskilstuna / Anna Siim Eskilstuna kommun har sedan två år en grupp med förskrivare som bedömer/förskriver alla elrullstolar i kommunen. Det finns många fördelar med detta, både från brukar- och förskrivarperspektiv. Förskrivningsprocess/flödesschema, se material bifogat till protokollet. Gruppen ser många fördelar med arbetssättet och kan se nyttan även för den egna kommunens del. Hur kan vi gå vidare med frågan? Det fortsatta arbetet med frågan kommer att ske i länets nätverk för rehabchefer. SID 5(6)

6 b) Budget 2019 / Nina Överkvist Hur ser hjälpmedelscentralens budget ut för nästa år? Peter informerar att LPIK max. +2,3 % på indirekta kostnader (personal, lokaler etc) och att den föreslagna budgeten summerar till en lägre ökning. Verksamhetsplan, inklusive budget ligger på Nämndens bord och beslutet är inte taget ännu. Det är svårt att planera och lägga budget för direkta kostnader (hjälpmedel etc), då det är beroende på resultat av upphandlingar och vid vissa fall även valutakurser. Vid en analys visar dig sig att priset på samma hjälpmedel har minskat med i genomsnitt ca. 10% sedan 2014, däremot har volymerna ökat. c) Nya Leveransdagar/ Peter Det nya schemat gällande leveranser till kundlagren och leveranser av skrymmande hjälpmedel kommer att enligt plan vara klar vid årsskiftet. Nästa möte tisdag 22/1 Skype Tack, och önskan om En God Jul och Ett Gott Nytt År! SID 6(6)

2. Föregående protokoll/lotta Genomgång, inga synpunkter, läggs till handlingarna.

2. Föregående protokoll/lotta Genomgång, inga synpunkter, läggs till handlingarna. Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-10-30 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Sekreterare: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Peter Svedin, HMC Charlotte `Lotta` Berggrund, HMC Lovisa Eklånge,

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2017-12-05 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Via Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Marie Tiokkanen, HMC tom punkt4 Åsa Ehnberg, Katrineholms

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-01-23 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Åsa Folkhögskola, Fållökna Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Anna Midgården, HMC Åsa Enberg,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-01-31 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-01-31 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Peter Svedin,

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund. Malena Nilsson, ÖNH

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund. Malena Nilsson, ÖNH Protokoll Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-06-12 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Sekreterare: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid:

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-06-20 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-06-20 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: SKYPE/ Telefon Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund, HMC Margareta

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp 26 september. kl , Hotell Malmköping

Minnesanteckningar Beredningsgrupp 26 september. kl , Hotell Malmköping 1 (5) Minnesanteckningar Beredningsgrupp 26 september. kl. 13.15 16.15, Hotell Malmköping Närvarande: Eva-Charlotte Berntsson Habiliteringen Anja Lahti Primärvården Lena Gernandt Nyköpings Kommun Margareta

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund

HANDLÄGGARE DATUM DOKUMENTNUMMER Charlotte Berggrund Klicka här för att. Charlotte Berggrund Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-08-21 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Ej närvarande: Sekreterare: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Lovisa Eklånge,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid:

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-03-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-03-07 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: Skype -möte Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund, HMC Anna-Marie

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel. Ulrika Johansson

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel. Ulrika Johansson Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-05-07 Tid: 13.15 16.15 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Ulrika Johansson, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Lovisa Eklånge, Flens Kommun

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2016-08-23 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2016-08-23 Tid: 13.15-16.15 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-08-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2016-03-02 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2016-03-01 Tid: 13.15-16.15 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-05-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-10-27 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-10-27 Tid: 13.30-14.30 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-03-03 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-03-03 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2016-05-24 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2016-05-24 Tid: 13.15-16.15 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp

Minnesanteckningar Beredningsgrupp 1 (5) Minnesanteckningar Beredningsgrupp Tid: 10 mars 2014 Närvarande: Maud Boman, Nyköpings kommun Anja Lahti, Division primärvård Karin Björkeryd, Eskilstuna kommun Margareta Boklund, Strängnäs kommun

Läs mer

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet

Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Kartläggning gällande personliga ombuds samverkan i länet Bakgrund Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel har 2014-05-23 efterfrågat en kartläggning om hur det ser ut gällande kommunernas och landstingets

Läs mer

Rutiner för kundlager

Rutiner för kundlager Rutiner för kundlager 05-04 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp... Ägande av hjälpmedel på kundlager... Kriterier för ett nytt kundlager... Ansvar för kundlager... Verksamhetssystem... Beställning

Läs mer

Välkomna till. Framtidens roll som förskrivare

Välkomna till. Framtidens roll som förskrivare Välkomna till Framtidens roll som förskrivare Framtidens roll som förskrivare Program 09.00 09.15 Inledning och presentation 09.15 09.30 Fika 09.30 10.00 Fritt val av hjälpmedel 10.00 12.00 Förskrivarens

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård

Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:3 Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 133 1 REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST

Läs mer

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och Datum: 2016-10-21 kl. 09:00-15:00 Plats: Ledamöter: Åbrogården, Vingåker Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande Lena Zeller (S) Inga-Lill

Läs mer

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL KOMMUNSTYRELSENS HANDLING~NR2S/2011 Reglemente för Gemensam Nämnd Vård, Omsorg och Hjälpmedel VOHJS 12/11, Bilaga L FÖRSLAG TILL REGLEMENTE FÖR "DEN GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VARD, OMSORG OCH HJÄLPMEDEL"

Läs mer

Styrgrupp PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid:

Styrgrupp PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: HMC Uttern Närvarande: Mats Petersson, Nässjö kommun Carina Helgesson-Björk, Gislaveds kommun Marie Kemi, Jönköpings kommun Lotta Damberg, Vaggeryds kommun Arne Andersen,

Läs mer

Rutiner för kundlager

Rutiner för kundlager Rutiner för kundlager 2018-11 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp...1 Ägande av hjälpmedel på kundlager...1 Kriterier för ett nytt kundlager...2 Ansvar för kundlager...2 Verksamhetssystem...2 Beställning

Läs mer

Styrgrupp PROTOKOLL 1(8) Diarienummer. Tid: 2016-03-03 09.00 Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern

Styrgrupp PROTOKOLL 1(8) Diarienummer. Tid: 2016-03-03 09.00 Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern Närvarande: Mats Petersson, Nässjö kommun Lena Adolfsson, Aneby kommun Lena Svenningsson, Mullsjö kommun Marie Kemi, Jönköpings

Läs mer

Rutiner och rekommendationer för hjälpmedelslager hos kund

Rutiner och rekommendationer för hjälpmedelslager hos kund Rutiner och rekommendationer för hjälpmedelslager hos kund Hjälpmedelscentralen Landstinget Sörmland 2010-12 Innehållsförteckning Syfte och målgrupp... 1 Ansvar för kundlager... 2 Utbildning för lageransvarig...

Läs mer

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Sammanträde med Nämnden för samverkan kring socialtjänst och Datum: 2016-09-09 kl. 09:00-12:00 Plats: Mariebergsgården, Nyköping Ledamöter: Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande Camilla Holmgren (S)

Läs mer

HMC info. För att underlätta vid transport Kom ihåg att skriva rätt adress i fältet Leveransadress! Hjälpmedelscentrum Juni 2018

HMC info. För att underlätta vid transport Kom ihåg att skriva rätt adress i fältet Leveransadress! Hjälpmedelscentrum Juni 2018 Sommartider på HMC Under sommaren stänger Hjälpmedelscentrum kl 16 alla vardagar. Sommaröppettiderna gäller från vecka 25 till och med vecka 33 (18 juni 17 augusti). Fokus Hjälpmedel den 24 25 oktober

Läs mer

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam Hjälpmedelscentralen Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam - en kundguide Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam- en kundguide När en arbetsorder beställs i websesam skickas den till leverantörens sesam2

Läs mer

Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS

Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS Habilitering & Hjälpmedel TJÄNSTEUTLÅTANDE D A T U M D I A R I E N R Eva Andrén 2015-05-11 SOVIS15-053 Tjänsteutlåtande Mobila trygghetslarm med GPS Förslag till beslut Den gemensamma nämnden för samverkan

Läs mer

Metodstödjardag

Metodstödjardag Metodstödjardag Program Träff med Mari Kalibreringen Fler beslutsstöd skickas in? Inskickade frågor "Laget runt" Utbildningsinsatser till chefer Storgruppsaktivitet Litteratursökning, evidens Antidecubitusmadrasser

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Kompetenskrav för förskrivare av inkontinenshjälpmedel och kontinensansvariga i Sörmland

Kompetenskrav för förskrivare av inkontinenshjälpmedel och kontinensansvariga i Sörmland Gemensam nämnd för vård och omsorg och Kompetenskrav för förskrivare av inkontinens och kontinensansvariga i Sörmland Bakgrund Beslutsunderlaget för kompetenskraven för förskrivare och kontinensansvariga

Läs mer

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen

17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0022-3 17/16 Budgetunderlag för Hjälpmedelscentralen 2017-2019 Diarienummer: NSV16-0022

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Jonas Ås, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll. 44 Trygg och säker utskrivning. Nämndens för socialtjänst och vård beslut. Proposition. Sammanfattning

Protokoll. 44 Trygg och säker utskrivning. Nämndens för socialtjänst och vård beslut. Proposition. Sammanfattning Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Protokoll H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-12-11 44 Trygg och säker utskrivning Nämndens för socialtjänst och vård beslut 1.

Läs mer

Välj rätt arbetsordertyp i WebSESAM guide till förskrivare

Välj rätt arbetsordertyp i WebSESAM guide till förskrivare Hjälpmedelscentralen Välj rätt arbetsordertyp i WebSESAM guide till förskrivare Välj rätt arbetsordertyp i WebSesam- guide till förskrivare När en arbetsorder beställs i websesam skickas den till leverantörens

Läs mer

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen

nyårshelgen 2018 Upprättat av Utfärdsdatum Sidnr Anneli Andersson i samverkan med samordningsgruppen 2018-12-04 1 (5) Riktlinje för samverkan jul- och Bakgrund I år sammanfaller jul- och nyårshelgen med de vanliga helgerna vilket resulterar i att det i perioden 22 december till och med 1 januari endast

Läs mer

Juridiken kring hjälpmedel

Juridiken kring hjälpmedel Juridiken kring hjälpmedel vem ansvarar för vad? D I NA JACOBSON I SAMARBET E MED H JÄLPMEDELSCENTER B L EKINGE K A R L S K R O N A D E N 2 3 M A J 2 0 1 8 Halvdagens innehåll Hälso- och sjukvårdens reglering

Läs mer

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-03-09 Plats och tid: Ajournering: ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.50 11, kl 14.30

Läs mer

HMC utbildningar 2017

HMC utbildningar 2017 HMC utbildningar 2017 Allmän information: avseende förskrivarutbildning, anmälan, kostnad mm Höftskyddsbyxor Mån27/2 Tis 28/2 Ons 1/3 Våren - 2017 13.30 15.00 13.30 15.00 13.30 15.00 K-holm E-tuna Nyk

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

HMC utbildningar 2015

HMC utbildningar 2015 HMC utbildningar 2015 Allmän information: avseende förskrivarutbildning, anmälan, kostnad mm Våren - 2015 The Grid 2 Tors 29/1 9-15 E-tuna Logopeder och arbetsterapeuter Höftskyddsbyxor Tis 3/2 14-15 Nyk

Läs mer

Tid: Plats: HMC konferensrum Björnen

Tid: Plats: HMC konferensrum Björnen MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: HMC konferensrum Björnen Närvarande: Ej närvarande: Marie Årestam, Jönköpings kommun Anette Rogö, Habo kommun Moniqa Gustavsson, Mullsjö kommun Katarina Sjöberg, Sävsjö kommun

Läs mer

Kartbild över samverkansgrupper och mötesformer

Kartbild över samverkansgrupper och mötesformer Kartbild över samverkansgrupper och mötesformer Uppdraget Länsstyrgruppen i Sörmland tillika beredningsgrupp åt länets gemensamma nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel VOHJS, har fått i uppdrag att

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Tomas Vedestig. Mikael Kerttu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden

Tomas Vedestig. Mikael Kerttu ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå, onsdag 10 april 2019, kl 09:00-11:40 ande Övriga deltagande Tomas Vedestig (SJVP) Urve Kirt (C) Ingemar Keisu (C) Margareta Törelid Haapaniemi (KD) Birgitta

Läs mer

Styrgrupp PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern

Styrgrupp PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Hjälpmedelscentralen, konferensrum Uttern Närvarande: Petra Gummeson (ordförande) Marie Kemi Mats Peterson Agneta Hugander Micael Edblom Arne Andersen Lovisa von Goës

Läs mer

FÖRSLAG. 32 Mobila trygghetslarm med GPS. Nämndens för socialtjänst och vård beslut

FÖRSLAG. 32 Mobila trygghetslarm med GPS. Nämndens för socialtjänst och vård beslut Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-05-22 SOVIS15-0053 32 Mobila trygghetslarm med GPS Nämndens för socialtjänst och vård

Läs mer

Välkomna till Förskrivarutbildning

Välkomna till Förskrivarutbildning Välkomna till Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-25 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Hjälpmedel definition Författningar

Läs mer

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun

Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-02-15 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:653 Vedad Begovic 016-710 87 58 1 (2) Kommunstyrelsen Avgift för hemsjukvård i Eskilstuna kommun Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Länspensionärsrådet 46 56

Länspensionärsrådet 46 56 Protokoll Sammanträdesdatum 2010-12-10 Länspensionärsrådet 46 56 Tid: Fredag den 10 december 2010, kl. 09:30 12:10 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, landstingskontoret, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

LOKALA RUTINER EGENVÅRD

LOKALA RUTINER EGENVÅRD Flik 13.4. LOKALA RUTINER EGENVÅRD Hälsocentralerna Tre älvar Vännäs, Vindeln, Bjurholm 2011-04-06 Eva Basun avdelningschef Vindeln Arbetsgrupp Elisabeth Olsson, dsk Bjurholm Eva-Marie Hedman, dsk Vindeln

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND VID PLACERING AV BARN OCH UNGA I FAMILJEHEM OCH HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumentinformation Dokumenttitel:

Läs mer

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0020-4 14/16 Uppföljning av handlingsplan för Diarienummer: NSV16-0020 Behandlat av

Läs mer

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-13 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Att förskriva

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto Tid och plats Onsdagen den 26 maj 2015 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder,

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 16.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C),

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Torsdag den 29 november 2012 kl 9.00 12.00 Plats: Skårs gård, Fjärås mellan Varberg och Kungsbacka Se nedanstående länk, karta bifogas,

Läs mer

Hjälpmedelscentrums riktlinjer för trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Hjälpmedelscentrums riktlinjer för trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Hjälpmedelscentrums riktlinjer för trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Fastställd 2018-01-11 Gäller fr.o.m. 2018-01-30 1 Riktlinjer från den strategiska gruppen Halland 5:7 Hjälpmedel Förskrivaren

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Borgsalen, klockan 09:00-12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Kristina Karlsson (C) Lena Persson (L) Rie Boulund (M) ersätter Ulrika Jörgensen (M) (ordförande) Kerstin Zander (S) ersätter Lise-Lotte

Läs mer

Plats och tid: Häradsgården i Vagnhärad kl. 13:30-15:15

Plats och tid: Häradsgården i Vagnhärad kl. 13:30-15:15 Plats och tid: Häradsgården i Vagnhärad kl. 13:30-15:15 Beslutande ledamöter Martina Johansson (C), ordf. Ricken Svensson-Nyquist (FP), 1:e v ordf. Christer Påhlson (S), 2.e v ordf. Birgitta Pettersson

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård

Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård Datum: 2018-04-19 kl. 10.00 17.00 2018-04-20 kl.08.15 14.00 Plats: Ledamöter: Sundbyholms slott, Eskilstuna Landstinget Jacob Sandgren (S) ordförande,

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2016-10-14 NSV16-0028-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård M Ö T E S D A T U M 2016-10-21 Överenskommelse

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat.

1 Sammanträdets öppnande Ordföranden önskar alla välkomna och en god fortsättning på det nya året och förklarar mötet öppnat. PROTOKOLL Sörmländska Folkdansringen Distriktstyrelsen Sörmländska Folkdansringen Sammanträde 2007-1 Tid 20 januari 2007 Plats Nyköping Närvarande Pierre Marklund, via telefon Ann-Sofie Svensson Agneta

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 6 februari 2017

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 6 februari 2017 Datum Beteckning 2017-02-10 072-885 4868 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 6 februari 2017 Närvarande: Ulrika Hjort Monica Dahl Seth Pettersson

Läs mer

S~NTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet. stadshuset, sammanträdesrum grå, , kl. 15:00-16:20

S~NTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet. stadshuset, sammanträdesrum grå, , kl. 15:00-16:20 S~NTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid: Beslutande: stadshuset, sammanträdesrum grå, 2018-11-05, kl. 15:00-16:20 Robin Holmberg (KS) ordförande Hans Bengtsson (SPF) Greta Lemminge (PRO) Lars Stenberg (PRO) Birgit

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 27 november 2015 kl 10.00-15.00, Landstingshuset, styrelserummet Landstinget Maria Stenberg (S), ordförande Anders Öberg

Läs mer

Antal brukare som erhållit hjälpmedel

Antal brukare som erhållit hjälpmedel Bilaga 1 Antal brukare som erhållit hjälpmedel Barn respektive vuxna (oavsett hjälpmedlets grundansvar) De fyra senaste åren De fyra senaste tertialen 15 1 125 1288 13671 13938 7 6 5 5388 6473 6648 5765

Läs mer

Ny teknik Uppdrag för Hjälpmedelscentralen

Ny teknik Uppdrag för Hjälpmedelscentralen Tjänsteutlåtande H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson, utvecklingssamordnare 2014-10-01 HH-HOH13-002 VOHJS13-005 VOHJS14-039 Nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel Ny teknik

Läs mer

Tid: Plats: Hus B2, konferensrum Svalan

Tid: Plats: Hus B2, konferensrum Svalan MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Hus B2, konferensrum Svalan Närvarande: Frånvarande: Inga-Lill Holmbom, Cathrine Blomquist Svensson, Anneli Forsgren, Rebecca Vadell, Karin Nordin Andersson, Moniqa Gustavsson,

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Förskrivare av synhjälpmedel

Förskrivare av synhjälpmedel H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson, utvecklingssamordnare 2013-11-14 HH-HOH13-167 VOHJS13-047 Förskrivare av synhjälpmedel Förslag till beslut: Förvaltningen föreslår den

Läs mer

Överförande av hemsjukvården till kommunerna i Sörmland 2012

Överförande av hemsjukvården till kommunerna i Sörmland 2012 Närvård i Sörmland Överförande av hemsjukvården till kommunerna i Sörmland 2012 Rapporten har sammanställts på uppdrag av länsstyrgruppen för närvård i Sörmland. Rapporten är framtagen av den arbetsgrupp

Läs mer

Solveig Eriksson, Hallsbergs kommun. Ulf Westerlund Anna Lindqvist, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 47-55 Anna Lindqvist

Solveig Eriksson, Hallsbergs kommun. Ulf Westerlund Anna Lindqvist, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 47-55 Anna Lindqvist SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) 2011-10-06 Plats och tid Hallsberg Valvet, kl 9:00-12:00 Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Annelie Moilanen, Försäkringskassan

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Plats och tid Dr Prag kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bengt Bergqvist (S) (Ordförande) (Region Jämtland Härjedalen) Martine Eng (S) (Åre kommun) Mona Modin-Tjulin

Läs mer

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar

56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-12-14 HN-HOS06-255 56 Avrapportering från Södra samverkansberedningen av arbetet med familjecentraler och ungdomsmottagningar Beslut Hälso- och

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Fredag den 13 december 2013 kl 10.00-14.00 i Landstingshuset, rum 3 Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Dan Ankarholm (NS) Närvarande

Läs mer

Verksamhets- berättelse 2007

Verksamhets- berättelse 2007 Verksamhets- berättelse 2007 Hälso- och sjukvårdsnämndens Utskott för privata vårdgivare Februari 2008 Verksamhetsberättelse Utskottet för privata vårdgivare Verksamhetsberättelse 2007 Utskottet för privata

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig

Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland. Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Hjärtsviktsprocessen Landstinget Sörmland Maria Liljeroos Processledare Christer Magnusson Medicinskt ansvarig Vårdkontakter Man räknar med att åtminstone 50 60 % av patienterna med hjärtsvikt kontrolleras

Läs mer

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning

27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-21 NSV16-0028-2 27/16 Överenskommelse om samverkan för trygg och effektiv utskrivning Diarienummer:

Läs mer

Mötesanteckningar Kundforum

Mötesanteckningar Kundforum Samverkan: Mötesanteckningar Kundforum Datum och tid: 2012-03-01, klockan 9.15-15.00 Plats: Burgårdens konferens, Skånegatan 20, Göteborg Deltagarförteckning bifogas anteckningarna 1) Inledning Lena Karlsson

Läs mer

Företagsamheten 2017 Södermanlands län

Företagsamheten 2017 Södermanlands län Företagsamheten 2017 Södermanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland 2025 - läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser December 2013 2 Förord Inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden PROTOKOLL 20--28 Datum 2013-05-21 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2013-05-21, kl 09.00 13.30. Plats: Söderportskolan, Kristianstad Beslutande: Douglas Roth (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel

Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel Maj 2011 Handbok Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel Förskrivaren ska kunna förstå och tillämpa Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel så att patienten möter samma förutsättningar

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel Tid och plats Tisdagen den 4 oktober 2016 Länsenheten särskilt stöd/funktionshinder, Köpmangatan 37, Luleå Närvarande SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SPRF

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun Arbetsgrupp start juni 2017 Uppdrag för att se vad kan den nya lagen innebära för kommunen Finns kritiska punkter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet 2013-09-04 18 Plats och tid Kommunhuset, Vingåker, den 4 september 2013, klockan 09.00 12.00 Beslutande Anneli Bengtsson, ordf. socialnämnden Bo Säv hämmar, socialnämnden Marie-Louise Thyberg,

Läs mer