Nordsydligt cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra Dnr 14/343

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nordsydligt cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra Dnr 14/343"

Transkript

1 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret 1(13) Anna Karlsson Tekniska nämnden Nordsydligt cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra Dnr 14/343 Sammanfattning Tekniska förvaltningen har arbetat fram förslag på utformning av etapp två, tre och fyra av det nordsydliga cykelstråket genom stadskärnan. Etapp två och tre sträcker sig mellan en punkt 60 meter norr om Magnus Stenbocks gata och Lilla Tvärgatan och etapp fyra mellan Paradisgatan och Allhelgona Kyrkogata. Förbättringar för cykeltrafiken i det nordsydliga stråket genom stadskärnan utgör en del av Lunds kommuns motprestationer inom stadsmiljöavtalet. Ärendet innehåller förslag om övergripande principer för utformning för dessa etapper, kostnadsberäkning samt förslag om att framställa till kommunstyrselsen om igångsättningstillstånd för projekten. Beslutsunderlag Tekniska förvaltningens tjänsteskrivelse, daterad Bilaga. Förslag på utformning av etapp två och tre, samt detaljer. Tekniska nämndens arbetsutskott , Informationsärende om nordsydliga cykelstråk genom Lunds stadskärna etapp två, tre och fyra.(bifogas ej.) Barnens bästa De föreslagna åtgärderna underlättar möjligheterna att gå och cykla längs det nordsydliga stråket. Ökad trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet för gång- och cykeltrafiken gynnar också barn och unga. Trafiksituationen är dock komplex i stadskärnan och barn och unga behöver vara tillräckligt trafikmogna för att klara förflyttning utan sällskap av vuxna. Förvaltningen gör bedömningen att åtgärderna i stort inte innebär någon förändring med avseende på detta. Kraven på tillräcklig trafikmognad är desamma. Ärendet Bakgrund Under hösten 2016 stod den första etappen klar av det nordsydliga stråket, mellan Mejeriet och en punkt 60 meter norr om Magnus Stenbocksgata. Tidplanen, som ingick i beslutsunderlaget för etapp ett, har uppdaterats. Postadress Besöksadress Telefon växel Fax Internetadress e-post Box 41 Brotorget tekniska.forvaltningen@lund.se Lund

2 2(13) Etapp Sträcka Förslag på tidplan 1. Mejeriet Norr om Magnus Stensbock 2. Norr om Magnus Stensbock Stora Tvärgatan Klar 2016 Kan byggas Stora Tvärgatan Lilla Tvärgatan Kan byggas Sankt Petri Kyrkogata Allhelgona Kyrkogata 5. Klostergatan Sankt Petri Kyrkogata Kan byggas 2018 Utredning 2017, kan byggas Lilla Tvärgatan Klostergatan Utredning 2017, kan byggas 2018 Bild. Tidplan På denna sträcka byggdes separata gång- och cykelbanor och norr om Magnus Stensbocks gata prövades en lösning med cykelfält, med en jämn och komfortabel yta utförd i slät smågatsten. Tekniska förvaltningen har tagit fram förslag på utformning för etapp två och tre, mellan Magnus Stenbocks gata och Lilla Tvärgatan och etapp fyra mellan Paradisgatan och Bredgatan, se kartan nedan för etappindelning av hela sträckan.

3 3(13) Karta. Etappindelning av nordsydliga stråket.

4 4(13) Etapp två och tre Förutsättningar Förslaget omfattar sträckan mellan en punkt ca 60 meter norr om Magnus Stenbocksgatan och Lilla Tvärgatan, se kartan nedan. Gaturummet, avståndet mellan fasaderna på husen, varierar i bredd mellan 12,8 meter i södra delen och 18 meter i den norra delen av etappen. Bebyggelsen längs sträckan variera i höjd mellan två till fyra våningar. I de flesta byggnaderna norr om Svanegatan finns verksamheter i bottenvåningarna, affär och restauranger dominerar. Belysningsarmaturer hänger i linspänn över gaturummet. Se bild nedan över gaturummet. För cykeltrafiken har det nordsydliga stråket stor betydelse, och är den genaste sträckning mellan stadens norra och södra delar. Det finns alternativ att cykla, men dessa är omvägar och otydliga i sin orientering. På den aktuella sträckan cyklar cirka personer per dygn. Några korsande större cykelstråk finns inte på denna sträcka.

5 5(13) Bild. Gaturummet sett i riktning mot Stortorget. Uppskattningsvis går mellan 2500 och 5000 fotgängare per dygn på denna del av det nordsydliga stråket. Den lägre siffran i söder och den högre i norr där det finns flera verksamheter som utgör målpunkter. Gångbanor finns på båda sidor och bredderna varierar. Till exempel är de smala vid korsningen med Svanegatan och Stora Tvärgatan, samt förbi Katedralskolan. För passager över gatan finns ett bevakat övergångsställe i höjd med Stora Tvärgatan och obevakade övergångsställen vid Drottensgatan och Lilla Tvärgatan. Stadsbusslinje 1 och 6 har körväg i denna del av det nordsydliga stråket. Båda linjerna har hållplatslägen i anslutning till Katedralskolan. Enligt Skånetrafikens statistik stiger cirka 250 personer per dag på bussen. Hastighetsgränsen är 30 km/timme. Cirka 3500 motorofordon per vardagsdygn trafikerar Stora Södergatan söder om Lilla Tvärgatan. På östra sidan, norr om Stora Tvärgatan finns fem parkeringsplatser varav en för fordon med handikapptillstånd samt två lastplatser, se bilden längre ner.

6 6(13) Bild. Parkering och busshållplats på Stora Södergatans östra sida. Sjutton personer har skadats i trafikolyckor längs den aktuella sträckan under femårsperioden Samtliga skadade är cyklister eller fotgängare. Tio personer har skadats i singelolyckor, det vill säga att personerna har fallit eller cyklat omkull. Övriga sex personer har skadats i kollision med motorfordon, fyra fotgängare och två cyklister har kolliderat med personbilar och en fotgängare har körts på av en lastbil och en cyklist har skadats i kollision med en buss. Sammanlagt har elva personer skadats lindrigt, sju personer måttligt och en person skadats allvarligt. Beskrivning Förslaget innebär att utformningen blir i princip densamma som avslutade etapp ett i norr. I bilagan finns ritningar över utformning av sträckan och detaljer.

7 7(13) Bild. Cykelfältet i norra delen av etapp ett. Utformningen innebär att cykelfälten görs 1,25 meter breda med slät (flammad) smågatsten i rader och en avgränsas med en linje i svart smågatsten mot körbanan vars bredd är fem meter. Gångbanorna varierar i bredd utmed sträckan, men är som smalast 2,50 meter, se tvärsektionen nedan. Upp till Stora Tvärgatan har kantstenen en visning på 12 cm, och mellan Stora Tvärgatan och Lilla Tvärgatan sex cm visning. Bild. Princip för tvärsektion. För att åstadkomma ett väl sammahållet och tydligt gaturum föreslås två fickor för parkering och angöring. Sammanlagt innehåller de två angöringsplatser och plats för fyra parkerade personbilar, varav en plats är för fordon med handikapparkeringstillstånd. Bredden på lastplatser och parkeringsplatser kommer att vara två meter. Läget för busshållplatserna behålls och utformas som kantstenshållplatser.

8 8(13) Korsningen Stora Södergatan, Svanegatan och Stora Tvärgata höjs upp och den friliggande trafiksignalen tas bort. Vid Stora Tvärgatan och vid Drottensgatan anordnas övergångsställen. De ytmaterial som i huvudsak föreslås är slät, flammad, smågatsten i cykelfälten, vanlig smågatsten satt i bågformade mönster i körbanan, betongplattor i gångbanor, smågatsten i skyddsremsor och restytor. Träd kan föras in som element i gaturummet, dels på västra sidan söder om Drottensgatan och på östra sidan söder om Lilla Tvärgatan. Cykelparkeringen strax söder om Lilla Tvärgatan kommer att moderniseras och utökas. Busshållplatser utformas enligt Skånetrafikens hållplatshandbok. Tillgänglighet för funktionsnedsatta ska tillgodoses genom att förslaget utformas enligt gällande policy och typritningar över passager och övergångsställen. Etapp fyra Förutsättningar Etapp fyra omfattar sträckan mellan Paradisgatan och Allhelgona Kyrkogata, och är cirka 350 meter lång. Karta. Över utbredningen av etapp tre. Gaturummet, avståndet mellan fasaderna på husen, varierar i bredd mellan 12 meter i södra delen och 13 meter i den norra delen av etappen. Bebyggelsen längs sträckan variera i höjd mellan en och fyra våningar, vanligast är hus med två våningar. Från Paradisgatan och cirka 100 meter

9 9(13) norrut är det vanligt med verksamheter i bottenvåningarna med kontor, affär och någon restaurang, i övrigt är det bostäder. Gatubelysningen är traditionell, med belysningsstolpar invid fasaderna på den östra sidan. Bild. Bredgatan i riktning mot Allhelgona kyrkan. På den aktuella sträckan cyklar cirka 3500 personer per dygn. I södra delen korsar ett av stadens huvudcykelstråk, som binder samman Kloster Fälad, Lund C, Tuna och Östra Torn. På Sankt Petri Kyrkogata och Paradisgatan cyklar cirka 3000 personer per dag. Uppskattningsvis går mellan 1800 och 6000 fotgängare per dygn på denna del av nordsydliga stråket. Den högre siffran gäller vid Paradisgatan i söder där det finns flera verksamheter som utgör målpunkter, och gångstråket längs Sankt Petri Kyrkogata mot stationen passerar förbi. Den lägre siffran redovisar flödet av fotgänger i vid Allhelgona kyrkan. Gångbanor finns på båda sidor och bredderna mellan 2,7 och 3,0 meter. För passager över gatan finns övergångsställen vid Paradisgatan, samt två friliggande övergångsställen på sträckan. Stadsbusslinje 2 och 4 har körväg i denna del av det nordsydliga stråket. Båda linjerna angör hållplatsen Åke Hans, norr om Paradisgatan. Enligt Skånetrafikens statistik stiger cirka 300 personer per dag på bussen. Hastighetsgränsen är 30 km/timme. Cirka 4200 motorfordon per vardagsdygn trafikerar Bredgatan vid Norra Vallgatan. På västra sidan (vid begravningsbyrån) finns det korttidsparkering, 10 minuter, med plats för fyra till fem personbilar. Strax norr om Petriplatsen finns kortidsparkering, 10 minuter, med plats för två personbilar samt en lastplats.

10 10(13) Sjutton personer har skadats i trafikolyckor längs den aktuella sträckan under femårsperioden Samtliga skadade är cyklister eller fotgängare. Sju personer har skadats i singelolyckor, det vill säga att personerna har fallit eller cyklat omkull. Övriga sex personer har skadats i kollision med motorfordon. Tre personer har fått måttliga skador och tio personer har fått lindriga skador i samband med dessa trafikolyckor. Beskrivning Utformningen av etapp fyra med tillhörande detaljer finns redovisade i bilagan. För att hålla samman stråket genom stadskärnan föreslås samma principer som avslutade etapp ett i norr, se bilden på sidan 7. Utformningen innebär att cykelfälten görs 1, 25 meter breda med slät smågatsten i rader och en avgränsas med en linje i svart smågatsten mot körbanan vars bredd är fem meter. Gångbanorna varierar i bredd utmed sträckan, men är som smalast 2,25 meter. Kantstensvisningen är 12 cm. Bild. Tvärsektion, principutformning, etapp fyra. Korsningen Bredgatan, Paradisgatan och Sankt Petri Kyrkogata höjs upp, och ramperna görs bussvänliga. Passager för gångtrafik tvärs över Bredgatan ordnas på två platser.

11 11(13) De ytmaterial som i huvudsak föreslås är slät, flammad, smågatsten i cykelfälten, vanlig smågatsten satt i bågformade mönster i körbanan, betongplattor i gångbanor, smågatsten i skyddsremsor och restytor. För att åstadkomma ett väl sammahållet och tydligt gaturum föreslås två fickor för parkering och angöring. Sammanlagt innehåller de en angöringsplats och plats för fyra parkerade personbilar. Läget för busshållplatserna behålls och utformas som kantstenshållplatser. I samband med dessa fickor används slät (flammad) och cykelvänlig smågatsten både i cykelfälten och i körbana och en cykelzon skapas, i vilken cykeltrafiken är prioriterad, se principen nedan för utformning och ytmaterial. Svart smågatsten utgör en skiljelinje mellan köryta och cykelyta. Bild. Detalj över en cykelzon. Omsorg läggs på stensättningen vid ingången till Petriplatsen i hörnet mot Bredagatan och Sankt Petri Kyrkogata. Busshållplatser utformas enligt Skånetrafikens hållplatshandbok. Tillgänglighet för funktionsnedsatta ska tillgodoses genom att förslaget utformas enligt gällande policy och typritningar över passager och övergångsställen. Effekter Cykeltrafiken ges cykelfält i ett slätt och komfortabelt material. Cykelfälten bidrar också till en tydligare trafiksituation där cyklister ges

12 12(13) en naturlig hemvist. Utformningen är positivt för cykeltrafikens framkomlighet, komfort och tillgänglighet i det nordsydliga stråket. Barriäreffekten för gångtrafiken minskar och framkomligheten för dessa kommer att öka, tack vare att körbanorna smalnas av både på Stora Södergatan (etapp två och tre) och Bredgatan (etapp fyra). Den föreslagna upphöjningen i stråkets korsning med Svanegatan och Stora Tvärgatan ökar trafiksäkerheten. Framkomligheten för gångtrafiken kommer vara god även om trafiksignalregleringen av övergångsstället slopas. Den föreslagna upphöjningen i stråkets korsning med Paradisgatan och Sankt Petri Kyrkogata ökar trafiksäkerheten. För kollektivtrafiken minskar framkomligheten något med anledning av den smalare körbanebredden. Det finns plats för bussar att mötas, men busstrafiken behöver då ta del av cykelfältet i anspråk för att lösa situationen. Omkörning av cyklister underlättas genom att den svarta linjen mellan cykelfält och körbana ger en tydlig signal. Ramperna i upphöjningen vid Svanegatan och Paradisgatan anpassas till bussar. Tillgängligheten för personer som kör bil minskar något då antalet parkeringsplatser minskar något både på Stora Södergatan och på Bredagatan. Parkeringsgaragen Färjaren och Stadsbiblioteket utgör bra alternativ i närheten. Eventuellt behöver parkeringsregleringen ses över för att öka omsättningen på parkerade bilar i syfte att fler ska kunna stanna och uträtta sina ärenden. Angöringen för transporter med ärende att lasta och lossa varor kommer att vara oförändrad. I och med att fardämpande åtgärder och en smalare körbana anläggs bedöms tryggheten och trafiksäkerheten öka för gående och cyklister, med anledning av att farten på biltrafiken minskar. Detta kommer även att gynna stadslivet. Finansiering Etapp två och tre har kostnadsberäknats till kr, och etapp fyra kronor, och föreslås finaniseras inom: Verksamhet 2480 Infrastruktur och tillväxt, objekt Utveckling centrum och Cykling pendelstråk Verksamhet 2550 Gång- och cykelvägar. Förbättringar för cykeltrafiken i det nordsydliga stråket genom stadskärnan utgör en del av Lunds kommuns motprestationer inom stadsmiljöavtalet. Enligt reglerna för investeringsramar i Lunds kommun, som kommunfullmäktige beslutade 27 augusti 2016, ska investeringsobjekt som överstiger fem miljoner kronor erhålla igångsättningstillstånd av kommunstyrelsen. Tekniska förvaltningen föreslår därför att igångsättningstillstånd begärs.

13 13(13) Förslag till beslut Tekniska nämnden föreslås besluta att hos kommunstyrelsen begära igångsättningstillstånd för nordsydliga stråket, etapp två, tre och fyra TEKNISKA FÖRVALTNINGEN I LUND Håkan Lockby Teknisk direktör Per Eneroth Gatuchef Beslut expedieras till: Akten Teknisk direktör Kommunstyrelsen

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret Tjänsteskrivelse 1(6) Erik Nilsgart 046-3555232 erik.nilsgart@lund.se Tekniska nämnden Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Sammanfattning

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign

Lundagatan. PM Trafik Uppdragsnummer: Författare: Pär Båge Datum: 9 november Historik Rev Datum Beskrivning Sign Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Lundagatan PM Trafik Uppdragsnummer: 4753 Författare: Pär Båge Datum: 9 november 2017 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge

Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikavdelningen 1(6) Hanna Zakrisson 046-359 47 84 hanna.zakrisson@lund.se Tekniska nämnden Lundaförslag Cykelväg Genarp - Kyrkheddinge Dnr TN 2019/0321 Sammanfattning

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata

SJÖSTADSHÖJDEN. Gata SJÖSTADSHÖJDEN Gata 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Gata KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2016-02-10 REVIDERING Kommentarer Disposition och mått parkeringsplatser

Läs mer

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

PM Trafik. Torbjörns torg, Uppsala Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala 2017-08-25 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-25 Uppdrag: PM Trafik Torbjörns torg, Uppsala Uppdragsnummer: 1546 Status: Samrådshandling

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti

PM Trafik Detaljplan. Uppdragsnr: (7) Uppsala WSP Sverige AB. Gunilla Sortti Uppdragsnr: 10219448 1 (7) PM PM Trafik Detaljplan Uppsala 2016-02-12 WSP Sverige AB Gunilla Sortti WSP Sverige AB Box 1516 751 45 Uppsala Besök: Kungsgatan 66 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr:

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi

UPPDRAGSLEDARE. Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV. Joakim Bengtsson Sabina Rubbi 14 UPPDRAG Mörviken Åre Krook & Tjäder UPPDRAGSNUMMER 7002481 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Joakim Bengtsson Sabina Rubbi DATUM 2017-02-10 REVIDERING 2017-04-21 Kommentarer I revideringen

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0

PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 [ [ Dubbelk licka här, välj bild] PM om trafik för projekt Gångaren 1 0 stockholm.se PM om Trafik för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Sanna Eveby/Niklas

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut.

Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-11-24 Folkparksvägen, cykel- och trafiksäkerhetsåtgärder. Genomförandebeslut. Förslag

Läs mer

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

Ändrad trafikföring i Götgatsbacken - genomförandebeslut

Ändrad trafikföring i Götgatsbacken - genomförandebeslut GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2003-12-09 Handläggare: Kristofer Tengliden Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 50826374 kristofer.tengliden@gfk.stockholm.se 2003-11-20 Till Gatu-

Läs mer

Att cykla i Stockholms innerstad. Redovisning av undersökning. 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner redovisningen

Att cykla i Stockholms innerstad. Redovisning av undersökning. 1. Gatu- och fastighetsnämnden godkänner redovisningen GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-11-02 Handläggare: Krister Isaksson Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 262 25 krister.isaksson@gfk.stockholm.se Dnr 02-322-3505:3 2004-10-11

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut

Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-11-21 Handläggare Sanna Tegnér 08-508 264 27 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Cykelbana på Värtavägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

PM Gång- och cykelstråk Näset - Norra Kungsvägen

PM Gång- och cykelstråk Näset - Norra Kungsvägen PM Gång- och cykelstråk Näset - Norra Kungsvägen 2015-04-10 Medverkande Beställare: Lidingö stad Kontaktperson: Fredrik Meurman Konsult: Tyréns AB Uppdragsansvarig: Per Francke Handläggare: Mikael Pihlsgård

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag

Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen - Trafikförslag PM 2016-11-25 Trafiksäkerhetsåtgärder på Kongahällavägen vid Gamla Låssbyvägen Arbetsmaterial PM Medverkande: Beställare:

Läs mer

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan

Trafikförslag för gångbana längs Ulfsparregatan Trafikförslag för Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00 Kontaktperson: Anna-Sofia Sjööqvist Konsult: ÅF Infrastructure AB Grafiska vägen 2A Box

Läs mer

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k

F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 1(13) F ö r s k o l a v i d O x e l v ä g e n P M T r a f i k 2016-07-11 2(13) Beställare Henrik Löfvenborg NCC Sverige AB Uppdragsledare Sabine Saracco Structor Mark Stockholm AB Granskare Ellen Fredholm

Läs mer

Remissyttrande på promemorian Cykelregler

Remissyttrande på promemorian Cykelregler 1(5) Handläggare Jens Plambeck Remissyttrande på promemorian Cykelregler Stockholms läns landsting yttrar sig över förslaget till cykelregler i den nationella cykelstrategin. Förslag till yttrande har

Läs mer

Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (6) 2017-04-12 Handläggare Robin Billsjö 08-508 262 30 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2013-12-06 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Uppdrag 266127, Trafikutredning Vandenbergh 9 Titel på rapport: Titel Status: Datum: 2016-01-15 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Niam AB Gustav Thörnqvist Konsult: Uppdragsansvarig: Tyréns AB Johanna

Läs mer

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Sida 1 (9) 2018-01-01 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2018-02-01 Cykelåtgärder längs Hässelbystråket mellan Brommaplan och Åkeshov. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1

KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 KOMPLETTERANDE FÖRSLAG BJÄRRED 12:1 2017-05-23 Sammanfattning Sweco fick i april 2017 i uppdrag att komma med förslag på lösningar på de aspekter som behövde studeras vidare i Trafikutredning Bjärred 12:1,

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se + Krukmakaren PM Trafik Uppdragsnummer: 4392 Författare: Pär Båge Datum: 19 januari 2018 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren

Huvudsta 3:1 + Krukmakaren Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se + Krukmakaren PM Trafik Uppdragsnummer: 4392 Författare: Pär Båge Datum: 19 januari 2018 Historik Rev Datum Beskrivning

Läs mer

Cykelbana längs Flatenvägen. Genomförandebeslut

Cykelbana längs Flatenvägen. Genomförandebeslut Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr T2017-02807 2017-10-30 Handläggare Pernilla Johnni Tfn 08-508 27 650 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Cykelbana längs Flatenvägen. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/

Trafikförslag Syster Estrids gata. Dnr: 3043/ Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 2014-10-23 Trafikförslag Syster Estrids gata Dnr: 3043/12 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl 031-368 00 00

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S).

Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från Malte Sigemalm (S). Lotten Backström Trafikplanering 08-508 262 15 lotten.backstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Trafikantsäkerheten vid Högdalens tunnelbanestation. Svar på skrivelse från

Läs mer

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND

BESKRIVNING, TRAFIKFUNKTIONER SVARTVIKS STRAND PM 2016-10-21 Svartviks strand Beskrivning av trafikmiljö I denna PM görs en beskrivning av planeringen för trafikfunktioner på lokal nivå i och runt nya bostadskvarteret vid Svartviks strand. Denna beskrivning

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg

Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Riktlinjer för sommargågata och sommartorg Trafiknämnden initierade konceptet Levande Stockholm i budget 2016, för ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer. Trafikkontoret ska tillsammans med

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN

McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN McDONALD S ETABLERING NYKÖPINGSVÄGEN - GENETALEDEN TRAFIK-PM 2014-12-10 1 Bakgrund, syfte och omfattning McDonald s planerar för att etablera en ny hamburgerrestaurang i nordvästra hörnet vid korsningen

Läs mer

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg.

PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. 1 2006-11-23 PM ang trafik kring ett planerat parkeringsgarage på Davidshallstorg. Trafiksituation idag På torget finns idag 88 parkeringsplatser och på de angränsande gatorna runt omkring torget finns

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26

Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Kv Herkules och Oden i Trelleborg 2014.06.26 Trafik- och konsekvensbeskrivning Inledning Denna beskrivning av trafiken och dess konsekvenser ingår i arbetet med planprogram för kvarteren. Därav formas

Läs mer

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun

Hammarö Kommun. Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun Hammarö Kommun Trafikutredning Anneberg, Hammarö kommun 180910 Datum 2018-09-10 Uppdragsnummer 1320032649 Utgåva/Status Slutrapport Matilda Brogård Uppdragsledare Olle Evenäs Granskare Innehållsförteckning

Läs mer

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan

Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan vid Södra Vårvindsgatan Trafikförslag för detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan Arbetshandling Medverkande: Beställare: Kontaktperson: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ

TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ PM TRAFIKALSTRING KV. STRÖMSÖR OCH RENEN I SKELLEFTEÅ 2016-11-23 1 BAKGRUND Del av kvarteren Renen och Strömsör i Skellefteå centrum planeras för nya bostäder, kontor och parkeringshus, de rödmarkerade

Läs mer

Cykelåtgärder på Kungsholms strand, delen mellan Igeldammsgatan och Inedalsgatan. Genomförandebeslut

Cykelåtgärder på Kungsholms strand, delen mellan Igeldammsgatan och Inedalsgatan. Genomförandebeslut Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2016-00284 2016-02-11 Handläggare Alla Bäck 08-508 260 37 Till Trafiknämnden 2016-03-10 delen mellan Igeldammsgatan och Inedalsgatan. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-10-02 Handläggare: Örjan Widaeus Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 261 98 orjan.widaeus@gfk.stockholm.se 2001-09-04 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler

Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 15 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om remissyttrande avseende promemorian Cykelregler Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på motion om översyn av övergångsställen

Svar på motion om översyn av övergångsställen 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 46 Svar på motion om översyn av övergångsställen Dnr 2016-000048 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

Läs mer

Cykelfält längs Värmdövägen

Cykelfält längs Värmdövägen PM Oskar Malmberg 2013-11-08 Louise Bergström Krister Isaksson Cykelfält längs Värmdövägen Bakgrund Nacka kommun har uppdragit åt Sweco att utreda konsekvenserna för ett anläggande av cykelfält längs Värmdövägen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1035 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver i fråga om trafikförordningen

Läs mer

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019

Cykelöverfarter. Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta. Trafik och Gatudagarna 151019 Cykelöverfarter Malmö stads arbete med cykelöverfarter och en policy för detta Trafik och Gatudagarna 151019 Bakgrund Nya trafikregler då cyklister korsar körbana - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

TRAFIKUTREDNING MED FÖRPROJEKTERING OCH GENOMFÖRBARHET AV STRANDGATANS UTFORMNING SAMT LILJEDALSGATAN OCH TRÄDGÅRDSGATAN I KUNGÄLV

TRAFIKUTREDNING MED FÖRPROJEKTERING OCH GENOMFÖRBARHET AV STRANDGATANS UTFORMNING SAMT LILJEDALSGATAN OCH TRÄDGÅRDSGATAN I KUNGÄLV 12600961 TRAFIKUTREDNING MED FÖRPROJEKTERING OCH GENOMFÖRBARHET AV STRANDGATANS UTFORMNING SAMT LILJEDALSGATAN OCH TRÄDGÅRDSGATAN I KUNGÄLV SWECO SOCIETY AB Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

Förprojektering Oxelbergen 1:2

Förprojektering Oxelbergen 1:2 Norrköpings Kommun Förprojektering Norrköping Förprojektering Datum 2017-09-11 Uppdragsnummer 1320015935 Helene Snöberg Helene Snöberg Jenny Weidermark Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Reviderat genomförandebeslut

Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Reviderat genomförandebeslut Sida 1 (8) 2014-11-11 Handläggare Per-Åke Tjärnberg 08-508 266 86 Till Trafiknämnden 2014-12-11 Förbättrad framkomlighet för buss och cykel på Kungsbron. Reviderat genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Trafikförslag detaljplan vid Venusgatan. Dnr: 3277/

Trafikförslag detaljplan vid Venusgatan. Dnr: 3277/ Trafikförslag detaljplan vid Venusgatan Dnr: 3277/14 2016-05-31 Trafikförslag detaljplan vid Venusgatann Dnr: 3277/14 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403 16 GÖTEBORG Vxl

Läs mer

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132. Förvaltningen för Teknik Trafikutredning för Frillesås-Rya 1:216 & 1:132 Förvaltningen för Teknik Utges av September 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 9 2.3

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen och Lingvägen. Genomförandebeslut.

Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen och Lingvägen. Genomförandebeslut. Kontaktperson Annika Feychting Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 91 annika.feychting@tk.stockholm.se Gatuavdelningen Till Trafiknämnden 2006-06-13 Säker huvudgata för Enskedevägen, Herrhagsvägen

Läs mer

Ombyggnad av gång- och cykelförbindelse över Södertäljevägens påfartsramp i Marievik. Genomförandebeslut.

Ombyggnad av gång- och cykelförbindelse över Södertäljevägens påfartsramp i Marievik. Genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Johan Nilsson 08-508 262 34 Till Trafiknämnden 2015-06-11 Ombyggnad av gång- och cykelförbindelse över Södertäljevägens påfartsramp i Marievik. Genomförandebeslut.

Läs mer

TRAFIKUTREDNING PEPPARKAKSGRÄND FÖR STORA SKÖNDAL PLANPROGRAM

TRAFIKUTREDNING PEPPARKAKSGRÄND FÖR STORA SKÖNDAL PLANPROGRAM TRAFIKUTREDNING PEPPARKAKSGRÄND FÖR STORA SKÖNDAL PLANPROGRAM 1 Bakgrund I samband med planprogramarbete för Stora Sköndal har föreslagits att koppla en lokal huvudgata ut mot Sandåkravägen via Pepparkaksgränd.

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

Gång- och cykellösningar på Västerbronedfarten. Genomförandebeslut

Gång- och cykellösningar på Västerbronedfarten. Genomförandebeslut Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2015-03180 Sida 1 (12) 2015-11-28 Handläggare Jevgenija Palin 08-508 262 09 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun

PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun 2014-03-14 2 (8) PM till detaljplan Vägutformning Hareslätt - Kungälvs kommun 2014-03-14 Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens

Läs mer

Detaljplan för del av Östra Torn 27:13 (Nano) i Lund planuppdrag (s) Brunnshög PÄ 23/2017

Detaljplan för del av Östra Torn 27:13 (Nano) i Lund planuppdrag (s) Brunnshög PÄ 23/2017 Stadsbyggnadskontoret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Planavdelningen Astrid Avenberg Rosell 046-359 80 97 astrid.avenbergrosell@lund.se Byggnadsnämndens arbetsutskott Detaljplan för del av Östra Torn 27:13 (Nano)

Läs mer

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting PM 2017: RVII (Dnr 110-845/2017) Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Planskild korsning

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS

TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS TRAFIK PM - FÖRSKOLA BALINGSNÄS KONCEPT 2018-05-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE OCH MÅL...3 2 NULÄGE... 4 2.1 OMRÅDESBESKRIVNING...4 2.2 UPPTAGNINGSOMRÅDE...5 2.3 BESKRIVNING AV HÄMTNING

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämndens arbetsutskott Tekniska nämndens arbetsutskott Protokoll 1 (10) Diarienummer TN 2017/0115 Tekniska nämndens arbetsutskott Plats och tid Porfyren 2 plan 7, Brotorget 1, Lund, klockan 16.30 19.20 Ajournering 17.25-17.30

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer