KOMMUNPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNPLAN 2015-2017"

Transkript

1 Gällivare Kommun Dokumentnamn Kommunplan Dokumenttyp Diarienummer Planer och program KS2014: Beslutad av Framtagen av Kommunfullmäktige Beslutad Nämnd och utredningsenheten Giltighetstid KOMMUNPLAN Målstyrning Budget Gällivare kommun är den mest attraktiva och expansiva kommunen i Norrland

2 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Värdegrund 3 4. Strategier 4 5. Kommunens målstyrningsmodell 4 6. Intern kontroll 6 7. Revidering av kommunplanen 7 8. Gällivare- attraktivt och expansivt 8 9. Kommunens mål under treårsperioden Organisation och nämnder Kommunala bolag Kommunens budget 20

3 1. Inledning Kommuner och landsting ska varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår). Budgeten skall innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret. I planen skall skattesatsen och anslagen anges. Av planen skall det vidare framgå hur verksamheten skall finansieras och hur den ekonomiska ställningen beräknas vara vid budgetårets slut. Budgeten skall innehålla en plan för ekonomin för en period av tre år. Budgetåret skall alltid vara periodens första år. För verksamheten skall anges mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För ekonomin skall anges de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. I Gällivare kommun är Kommunplanen antagen av kommunfullmäktige och beskriver vad kommunen särskilt vill åstadkomma och fokusera på under den kommande treårsperioden. Kommunplanen är styrande för kommunen och ska vara utgångspunkt i nämnders och styrelsers arbete med verksamhetsplaner. 2. Vision Visionen beskriver det samhälle som politiken strävar efter. All utveckling i Gällivare kommun ska bygga på den gemensamma visionen. Gällivare kommuns vision: Gällivare är den mest attraktiva och expansiva kommunen i Norrland. För att vara en attraktiv kommun så krävs det att kommunen tillhandahåller god kvalitet i kärnverksamheterna, ett varierat utbud av bostäder, möjliggör arbetstillfällen och erbjuder ett brett fritidsutbud så att det blir så attraktivt som möjligt för våra medborgare att bo och leva i vår kommun. 3. Värdegrund All verksamhet vilar på kommunens gemensamma värdegrund och ska återspeglas i praktisk handling i varje dokument och beslut. Gällivare kommuns värdegrund: Alla medborgare är lika värda och ska bemötas med respekt. Kommunen strävar efter att ha jämlikhet och jämställdhet i fokus i alla kontakter med medborgare, organisationer och företag. Ledorden i värdegrunden är: Mångfald- Vi ser olikhetens styrka och möjlighet i verksamheten, i organisationen och i samhället! Vårt bemötande ska präglas av respekt för varandra. Effektivitet- Vi ger rätt service, till rätt kvalitet med ansvarfullt nyttjande av våra resurser! Nyskapande- Vi är innovativa och alla vågar tänka nytt!

4 Attraktivitet - Ett mångkulturellt samhälle i naturskön miljö med en infrastruktur som erbjuder närhet till arbete, service och fritid. 4. Strategier Strategierna beskriver den långsiktiga inriktning som kommunen ska jobba mot för att uppnå visionen. Attraktiva Gällivare En socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar kommun. Strategisk samhällsplanering Genom en offensiv omvärldsbevakning. Främja differentierat näringsliv. Koncerntänkande i alla verksamheter. Kommunen är en attraktiv arbetsgivare. Kommunen har en god ekonomisk hushållning Detta genom att kommunens resurser används på ett sådant sätt att varje generation bär kostnaderna för den service som den konsumerar. 5. Kommunens målstyrningsmodell Kommunen använder balanserade styrkort som verktyg för styrning, utveckling, planering och uppföljning. Styrningen utgår alltid från visionen som beskriver ett framtida önskat läge för kommunen. Grunden i de balanserade styrkorten är de fem perspektiven: Verksamhetsperspektivet: 1. Medborgare - kundperspektivet 2. Tillväxt och utveckling Innovation & utvecklingsperspektivet 3. Intern effektivitet interna processperspektivet 4. Medarbetare medarbetarperspektivet Finansiella perspektivet: 5. Ekonomi Finansiella perspektivet (god ekonomisk hushållning) Att utgå ifrån fem perspektiv i stället för en ensidig fokusering ökar förutsättningarna för att nå framgång samtidigt som risken för kortsiktighet minskar. Inom varje perspektiv finns det ett eller flera uppsatta mål för hur visionen ska uppfyllas. Målen ska tydliggöra visionen och styra de tillgängliga resurserna så effektivt som möjligt.

5 Med utgångspunkt i kommunplanen arbetar nämnderna fram verksamhetsplaner med taktiska styrkort. Verksamhetsplanen är den styrande planen för nämnden och kommunstyrelsen. I verksamhetsplanen kan nämnden sätta upp sina egna målsättningar med utgångspunkt från kommunplanens målsättningar. Men visionen och strategierna från kommunplanen är gemensamma för alla verksamhetsplaner. För att förverkliga målsättningarna tar verksamheterna varje år fram handlingsplaner som beskriver vad som måste göras för att målen ska uppfyllas. Handlingsplanen styr verksamheternas arbete under året och är ett verktyg för att planera de åtgärder och aktiviteter som ska genomföras och följas upp. Kommunägda bolag Ägaren i ett kommunalägt aktiebolag utgörs av fullmäktige som har att besluta i frågor av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt samt att besluta om mål och riktlinjer för den kommunala verksamheten. De kommunägda bolagen är en del av den kommunala verksamheten, dock riktar sig kommunalagens regler normalt sett till kommunen och inte till bolaget. Kommunen måste därför ta fram ett lokalt regelverk för bolagen som möjliggör för kommunen att kontrollera och styra den kommunala verksamheten i bolagsform. De dokument som skapar det lokala regelverk utgörs av bolagsordning och ägardirektiv. Bolagsordning anger bl.a. vilken verksamhet som bolaget ska bedriva och för de kommunägda bolagen måste bolagets verksamhet ligga inom ramarna för den kommunala kompetensen. Ägardirektiv ger ägaren till ett aktiebolag möjlighet att meddela närmare föreskrifter för målsättningar för bolaget och även direktiv om förvaltning av bolagets angelägenheter. De mål som fullmäktige fastställt för den kommunala verksamheten ska brytas ned till ett ägardirektiv för respektive bolag. Uppföljning Kommunstyrelsen ansvarar för att hålla uppsikt över hela kommunens samlade verksamheter, såväl nämnder som kommunala bolag. För att säkerställa att uppföljning sker på likartat sätt följer kommunstyrelsen upp alla mål två gånger per år i delårsrapport och årsredovisning. Nämndernas och styrelsernas måluppfyllelse sammanställs till ett kommungemensamt resultat. Måluppfyllelse för kommunen Bedömning av måluppfyllelsen görs inom vart och ett av de fem perspektiven i målstyrningen. Ett uppsatt mål anses vara uppfyllt när ett eller flera angivna mätinstrument är genomförda under året.

6 För att fokusera på det vi som kommun ska leverera arbetar vi enligt följande modell: 6. Intern kontroll För att följa lagen och säkerställa att kommunen sköter sitt åtagande ska kommunen arbeta med intern kontroll på ett systematiskt sätt. Utdrag ur Kommunallagen 6 kap 7 : Nämnderna skall var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Att utföra internkontroll på ett strukturerat sätt innebär att nämnds- eller styrelseledamöter prioriterar och anger vad uppföljningen till nämnden eller styrelse ska innehålla. De områden som kan ingå i internkontrollen är: riskanalys, avvikelsehantering, riktlinjer, regler, lagar, rutiner, fattade politiska beslut och dess verkställande, måluppfyllelse, ekonomisk uppföljning samt annan verksamhetsspecifik uppföljning. För att hantera och säkerställa att det fungerar systematiskt, i en viss ordning med vissa intervaller, skapas en intern kontrollplan för varje nämnd eller styrelse som är deras uppföljning under året.

7 7. Revidering av kommunplanen Revidering av kommunplanen sker i verksamhetsplaneringsprocessen som innefattar budgetprocessen och målstyrningsprocessen. Budgetprocessen i Gällivare kommun: Målstyrningsprocessen i Gällivare kommun:

8 8. Gällivare- attraktivt och expansivt LKAB och Gällivare kommun har träffat ett samarbetsavtal för samhällsomvandlingen. Avtalet har en giltighetstid om 20 år. Syftet med samarbetsavtalet är bland annat att skapa tydliga planeringsförutsättningar för enskilda, gruvföretaget och kommunen. Samhällsomvandlingen som sker på grund av gruvans utbredning berör all kommunal verksamhet genom att verksamhetslokaler försvinner och måste ersättas. Detta innebär att all nyproduktion av verksamhetslokaler och övrig infrastruktur måste föregås av en väl genomtänkt verksamhetsplanering så att, förutom krav på funktionalitet och attraktivitet, även de framtida driftkostnaderna optimeras. Detta skapar förutsättningar för en god framtida kommunal ekonomi med förutsättningar att förvalta de nyproducerade egendomarna. För att klara denna samhällsomvandling ställs stora krav på samhällsplanering och samhällsbyggnad. Gällivare och Malmberget ska under och efter flytt vara trygga, attraktiva samhällen med trivsam boendemiljö för alla. Detta har resulterat i en revidering av översiktsplanen (ÖP) och den fördjupade översiktsplanen (FÖP) för tätorten. Utvecklingsplaner kompletterar FÖP:en där det är nödvändigt. Framtagandet av planerna är viktiga för såväl enskilda medborgare som näringsliv då de skapar trygghet och förutsägbarhet. Den goda utvecklingen som sker inom handel och näringsliv medför att marknadens behov av nya lägen för etablering måste prioriteras. Den goda lokala arbetsmarknaden i kombination med att det är fler som lämnar arbetsmarknaden än de som tillförs denna medför ökad konkurrens om arbetskraften. Därför är viktigt att kommunen som ett led i att vara en attraktiv arbetsgivare fortsätter att utveckla strategier för personalförsörjning, kompetensutveckling och lönebildning. Befolkningsutvecklingen samt befolkningens sammansättning är av stor betydelse för kommunens framtida utveckling. En minskande befolkning innebär att skatteunderlaget minskar vilket på sikt försvårar finansieringen av kommunens verksamhet. För att möjliggöra en växande befolkning med ökad efterfrågan på bostäder måste bostadsbyggandet prioriteras. De demografiska förändringarna, som för närvarande innebär att vi blir allt färre i kommunen samt att en förskjutning sker mot ett ökat antal äldre, ställer ökade krav på att omfördela resurser med hänsyn till de ändrade förutsättningarna. För att möjliggöra denna omfördelning är det viktigt att utveckla den kommunala budgetprocessen så att helhetssynen inom verksamhetsplaneringen ökar. Genom att utveckla denna syn kan vi behålla en hög kvalitet inom vård, skola och omsorg men även erbjuda välskötta tekniska anläggningar, gator och grönområden. Detta medverkar till att öka Gällivare kommuns attraktivitet.

9 9. Kommunens mål under treårsperioden MEDBORGARE Strategi: Attraktiva Gällivare- en socialt, ekologisk och ekonomisk hållbar kommun. Gällivare kommuns utveckling och tillväxt beror i hög grad på om medborgarna är nöjda med att leva och bo i kommunen. För att Gällivare skall bli en vinnare i den hårda konkurrensen med övriga landet och världen krävs det att Gällivare upplevs som den mest attraktiva kommunen för boende, inflyttare och besökare. Målet för skolan är att alla elever ska gå ut grundskolan med fullständiga betyg och känna sig trygga i skolan. Gymnasieskolan ska vara ett attraktivt val för elever från hemorten och från övriga landet. Ett samarbete med gymnasieskolan en nyckel för att kunna matcha utbildningar med framtida rekryteringsbehov. Gällivares äldre ska ha en god vård och kunna åldras i trygghet. Den egna förmågan att kunna bo hemma så länge som man vill ska stödjas. Arbetet med ett framtida äldreboende fortsätter. För att livsmiljön ska vara unik, attraktiv och trygg fokuseras arbetet på både tillgänglighetsfrågor och folkhälsa. Samhällsomvandlingen fortgår och vi har stora möjligheter att skapa ett flexibelt, hållbart samhälle med unika boendemiljöer som kan ge eko ute i världen och vara attraktiva för både medborgare och potentiella inflyttare. Jämställdhet mellan kvinnor och män är en grundläggande rättighet för alla och ett omistligt värde i en demokrati. För att denna rättighet skall förverkligas är det nödvändigt, inte endast att den erkänns i lag, utan också att den tillämpas effektivt på alla områden såväl politiska, ekonomiska och sociala som kulturella. Gällivare kommun har skrivit under den Europeiska deklarationen för jämställdhet vilket innebär att kommunen aktivt arbetar för att jämställdheten ska integreras i samtliga kommunala verksamheter. Mål 1: Väl fungerande kommunala verksamheter som medborgarna är nöjda med Mätinstrument: SCB Medborgarundersökning; index NMI, NII förbättras. SKL Information till alla? webbmätning; förbättrat totalresultat. Mål 2: Jämställdhet, jämlikhet och ett gott bemötande genomsyrar alla kommunens verksamheter Mätinstrument: CEMR Europeiska deklarationen för jämställdhet; ökad måluppfyllelse. GVE Bemötandeundersökning; förbättrat resultat. Mål 3: Unika och attraktiva livsmiljöer med god tillgänglighet och en god folkhälsa

10 Mätinstrument: SCB Medborgarundersökning; index NRI förbättras. GVE Folkhälsopolitisk plan; folkhälsotalet ökar. GVE Miljöplan; ökad måluppfyllelse. Miljöaktuellts kommunranking; förbättrad placering i rankingen. Myndigheten för delaktighets Kolla läget ; förbättrade index inom varje område. TILLVÄXT OCH UTVECKLING Strategi: Strategisk samhällsplanering med offensiv omvärldsbevakning. Främja differentierat näringsliv. Gällivare ska ha en god fysisk planering av bebyggelse, infrastruktur, kommunikationer och näringslivsutveckling. Fler ska ha möjlighet att flytta till kommunen samtidigt som medborgarna som bor i kommunen ska erbjudas trivsamma och attraktiva miljöer. Kommunen ska även vara expansiv och erbjuda ett differentierat näringsliv som ger en ökad möjlighet för hela familjer att hitta matchande arbete och därmed möjlighet att stanna kvar i kommunen. Det förutsätter ett gott företagsklimat i kommunen för att få fler möjligheter till arbetsplatser. Samarbetet mellan kommunen och företagen fortsätter. Gällivare konkurrerar med många andra vinterorter i närområdet, därför är det viktigt att skapa en stark vinterprofil i samverkan mellan kommun, näringsliv, föreningsliv och medborgare. Kommunens medborgare ska vara nöjda med skidspår, skoterleder och snöröjning och uppleva att Gällivare är en attraktiv vinterort. Vi ska även få våra besökare att längta till att komma tillbaka. Mål 4: God fysisk planering (bebyggelse, boende, infrastruktur och kommunikationer) Mätinstrument: ÖP, FÖP, utvecklingsplaner; Byggande sker utifrån de kommunala strategidokumenten. Mål 5: Befolkningsökning med en positiv inflyttning Mätinstrument: SCB Befolkningsstatistik; positivt flyttnetto (inflyttade-utflyttade). SCB Befolkningsstatistik; positiv befolkningstillväxt (total befolkning). Mål 6: Gällivare ska upplevas som en företagsvänlig kommun Mätinstrument: Svenskt näringslivs kommunranking; förbättrad placering. SKL INSIKT; Förbättrade index. Mål 7: Gällivare ska vara en attraktiv vinterort för boende och besökare Mätinstrument: Resurs TEM-rapport; Förbättrade nyckeltal för turism. SCB Medborgarundersökning; förbättrade svar på tilläggsfrågor (skoterleder,

11 skidspår, snöröjning, isbanor). INTERN EFFEKTIVITET Strategi: Koncerntänkande i alla verksamheter Kommunens huvuduppdrag är att bedriva kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Annan verksamhet som erbjuds är frivillig men har stor betydelse för medborgarnas trivsel och livskvalitet. Verksamheterna ska kvalitetssäkras, lagar och förordningar ska uppfyllas och medborgarna ska få god service i rätt tid, till rätt kostnad utifrån behov. Verksamheterna ska bedrivas med god ekonomisk hushållning vilket innebär att verksamheterna ska vara kostnadseffektiva och ändamålsenliga. Att rakt av jämföra en kommuns kostnader med en annans utan att ta hänsyn till varje kommuns strukturella förutsättningar ger en begränsad indikation på om en kommun är dyr eller inte. Ett bättre sätt är att jämföra kommunens faktiska kostnad inom olika verksamheter med kommunens standardkostnad enligt kostnadsutjämningssystemet. Standardkostnaden är den kostnad som kommunen skulle ha om man bedrev verksamheten på en genomsnittlig avgifts-, ambitions- och effektivitetsnivå med hänsyn tagna till de strukturella faktorerna enligt systemet för kommunalekonomisk utjämning. För att vara en attraktiv kommun är det ytterst viktigt att vård, skola och omsorg är av högsta kvalitet. Arbetet med att jämföra vår kvalitet med övriga landet fortsätter. I och med samhällsomvandlingen har Gällivare kommun stora utmaningar. Utmaningar som rör infrastrukturen, planering för skolor, fritidsanläggningar, boende och äldreomsorg. Den demografiska utvecklingen i kommunen visar på ökade behov inom åldringsvården. Gällivare kommun måste kunna anpassa de kommunala verksamheterna efter den demografiska utvecklingen samt använda samhällsomvandlingen till att förbättra verksamheterna. Kommunen arbetar med ett processinriktat arbetssätt där kommunens uppgifter beskrivs i en serie återkommande aktiviteter. Vi tror att det går att öka kundvärdet, effektiviteten och förstärka samverkan mellan olika verksamheter genom att titta på våra processer och utveckla dessa. Arbetet med ständiga förbättringar i processerna fortsätter under perioden. Mål 8: Rätt service till rätt kostnad anpassad utifrån de demografiska förutsättningarna Mätinstrument: SKL Vad kostar verksamheten; minskade nettokostnadsavvikelser från standardkostander. SKL Kommunens kvalitet i korthet (KKiK); förbättrat resultat. Mål 9: Nyttja samhällsomvandlingen för att förbättra verksamheterna. Mätinstrument: Effektmål tas fram för alla planer och utredningar gällande samhällsomvandlingen.

12 MEDARBETARE Strategi: Kommunen är en attraktiv arbetsgivare Som ett led i att göra Gällivare kommun till en attraktiv arbetsgivare är den politiska målsättningen, att verka för en hälsofrämjande organisation. Det är en förutsättning för att kunna attrahera morgondagens arbetskraft och säkerställa framtidens personalförsörjning. Rekrytering och marknadsföring - Pensionsavgångar och en rörlig arbetsmarknad innebär att kompetens kommer att försvinna från Gällivare kommuns verksamheter, Den pågående samhällsomvandlingen ställer högre krav på specifika kompetenser och måste arbetas aktivt med på alla nivåer. Rekryteringen av nya medarbetare ska förstärka befintlig kompetens. Löpande analyser av verksamhet och organisation i förhållande till omvärld och uppdrag lägger grunden för en framgångsrik rekrytering. Kompetens som saknas i nuläget och kompetens som kommer att behövas i ett framtidsperspektiv ska styra rekryteringsprocessen tillsammans med mål avseende mångfald och jämställdhet. Hälsa och arbetsmiljö - Gällivare kommun ska skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö där medarbetarna är friska, trivs och mår bra. Arbetsmiljön ska stimulera till engagemang i arbetet och göra det möjligt för medarbetarna att vara delaktiga och kunna påverka. En arbetsplats för alla - på Gällivare kommuns arbetsplatser ska människors olikheter ses som en tillgång. Medarbetare i alla åldrar, både kvinnor och män, med olika ursprung och erfarenheter, livsstilar och bakgrund bidrar till bredd i kompetens, fler infallsvinklar och bättre service till medborgarna. Kompetens- och personalförsörjning - kompetensutveckling och rekrytering syftar till att upprätthålla och utveckla verksamheternas service och tjänster utifrån behov och efterfrågan. Det är också en investering för framtiden. Medarbetare med rätt kvalifikationer och förutsättningar bidrar till att skapa hälsosamma, attraktiva arbeten med balans mellan arbetets krav och medarbetarnas förmåga. Ledarskap- Gällivare kommuns ledare ska skapa förutsättningar för att medarbetare, arbetsgrupp och organisation utvecklas i enlighet med omvärldens krav. Ledaren ska tydliggöra verksamhetens mål och inriktning och verka för att medarbetarna förstår sin egen roll i helheten. Medarbetare- varje medarbetare har ett eget ansvar att utföra sitt uppdrag med god kvalité. Alla ska bidra till en god arbetsmiljö genom att verka för bra relationer och trivsel på arbetsplatsen. Genom att ta ansvar för att hålla sig informerad, men även ge information bidrar medarbetaren till kontinuerlig utveckling av verksamheten. Mål 10: Friska, nöjda och motiverade medarbetare Mätinstrument: GVE Medarbetarundersökning; Medarbetarindex ökar. GVE Obligatorisk sjukredovisning; Minskad total sjukfrånvaro.

13 Mål 11: Långsiktig strategi för kompetens- och personalförsörjning Mätinstrument: GVE Riktlinjer för kompetens- och personalförsörjning: ökat antal genomförda åtgärder. EKONOMI Strategi: Kommunen har en god hushållning genom att kommunens resurser används effektivt i verksamheten och är rätt anpassade utifrån de demografiska förutsättningarna. Det är nödvändigt att kommunen är väl förberedd för att kunna möta kraven på den kommunala verksamheten genom att se till att både verksamhet och ekonomi genomsyras av en god ekonomisk hushållning i ett både kort- och långsiktigt perspektiv. Varje generation måste själv bära kostnaderna för den service som den konsumerar. Överskottet (resultatet) måste därför vara tillräckligt stort för att motsvarande servicenivå skall kunna garanteras även för nästkommande generation. Bedömningen av kommunens finansiella situation grundar sig på flera delar. Kommunen kan inte enbart fokusera på resultatet. Andra lika viktiga delar är kommunens finansiella ställning och dess utveckling på lång sikt, underhållsskulder, hur investeringar och finansieringar ska göras inom kommunen samt riskförhållanden och kommunens förmåga att styra och kontrollera den ekonomiska utvecklingen. Gällivare kommuns strategiska målsättning gällande god ekonomisk hushållning för det finansiella perspektivet inriktar sig på skydd av förmögenhet, balans mellan utgifter och inkomster, investeringar och finansiering samt underhållsskulder. Målsättningarna ska mäta om Gällivare kommun har en god ekonomisk hushållning på kort- och lång sikt. Kommunens underhållsskulder för lokaler, vägar, vatten och avlopp ska minska för att det inte ska byggas underhållsberg som är för stora att hantera. Det innebär att underhållet måste öka i kommunen. En utredning gällande totalt eftersatta underhåll samt årligt underhållsbehov ska tas fram under perioden. Kommunen arbetar i en gemensam planeringsprocess för en gemensam resursfördelning. För att resursfördelningen ska fungera optimalt är det viktigt att verksamheterna, förvaltningarna och nämnderna utgår från relevanta nyckeltal för sin verksamhet.

14 Mål 12: Underhållsskulder gällande fastigheter, anläggningar, vägar, vatten och avlopp ska minska. Mätinstrument: Balans mellan utgifter och inkomster: Resultatet ska minst motsvara 0,5 % av skatter och bidrag. Riktlinjerna för god ekonomisk hushållning gällande resultatutjämningsreserven ska följas. Oförändrad utdebitering av kommunalskatt under planperioden (22,55 %). Investeringar/ finansieringar: Finansieringen av investeringar ska över en rullande femårsperiod ske med egna medel. Verksamhetsmässiga och/eller ekonomiskt lönsamma investeringar kan finansieras med lånade medel. Avsättningar till pensionskapitalplaceringar på minst 6 Mkr. En utredning gällande totalt eftersatt underhåll samt årligt underhållsbehov tas fram.

15 Vision: Gällivare är den mest attraktiva och expansiva kommunen i Norrland. Verksamhetsidé: Gällivare kommun erbjuder medborgare och besökare trygghet, närhet och god livsmiljö. Perspektiv: Strategiska mål: Planeringsperiodens mål: Mätinstrument: Medborgare Attraktiva Gällivare - en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar kommun. 1. Väl fungerande kommunala verksamheter som medborgarna är nöjda med. 2. Jämställdhet med ett jämlikt och gott bemötande som genomsyrar alla kommunala verksamheter. 3. Unik och attraktiv livsmiljö med en god tillgänglighet och en god folkhälsa SCB Medborgarundersökning; index NMI, NII förbättras. 1.2 SKL Information till alla? webbmätning; förbättrat totalresultat. 2.1 CEMR Europeiska deklarationen för jämställdhet; ökad måluppfyllelse. 2.2 GVE Bemötandeundersökning; förbättrat resultat. 3.1 SCB Medborgarundersökning; index NRI förbättras. 3.2 GVE Folkhälsopolitisk plan; folkhälsotalet ökar. 3.3 GVE Miljöplan; ökad måluppfyllelse. 3.4 Miljöaktuellts kommunranking; förbättrad placering i rankingen. 3.5 Myndigheten för delaktighets Kolla läget ; förbättrade index. Tillväxt & utveckling Strategisk samhällsplanering med offensiv omvärldsbevakning. Främja differentierat näringsliv. 4. God fysisk planering (bebyggelse, boende, infrastruktur och kommunikationer). 5. Befolkningsökning med en positiv inflyttning. 6. Gällivare ska upplevas som en företagsvänlig kommun. 7. Gällivare ska vara en attraktiv vinterort för boende och besökande. 4.1 ÖP, FÖP, utvecklingsplaner; Byggande sker utifrån de kommunala strategidokumenten. 5.1 SCB Befolkningsstatistik; positivt flyttnetto (inflyttade-utflyttade). 5.2 SCB Befolkningsstatistik; positiv befolkningstillväxt (total befolkning). 6.1 Svenskt näringslivs kommunranking; förbättrad placering. 6.2 SKL INSIKT; Förbättrade index. 7.1 Resurs TEM-rapport; Förbättrade nyckeltal för turism. 7.2 SCB Medborgarundersökning; förbättrat resultat på tilläggsfrågor (skoterleder, skidspår, snöröjning, isbanor). Intern effektivitet Koncerntänkande i alla verksamheter. 8. Rätt service till rätt kostnad anpassad utifrån de demografiska förutsättningarna. 9. Nyttja samhällsomvandlingen för att förbättra verksamheten. 8.1 SKL Vad kostar verksamheten; minskade negativa nettokostnadsavvikelser från standardkostander. 8.2 SKL Kommunens kvalitet i korthet (KKiK); förbättrat resultat. 9.1 Effektmål tas fram för alla planer och utredningar gällande samhällsomvandlingen.

16 Medarbetare Kommunen är en attraktiv arbetsgivare. 10. Friska, nöjda och motiverade medarbetare GVE Medarbetarundersökning; Medarbetarindex ökar GVE Obligatorisk sjukredovisning; Minskad total sjukfrånvaro. 11. Långsiktig strategi för kompetensoch personalförsörjning GVE Riktlinjer för kompetens- och personalförsörjning: ökat antal genomförda åtgärder. Ekonomi Kommunen har en god ekonomisk hushållning genom att kommunens resurser används på ett sådant sätt att varje generation bär kostnaderna för den service som den konsumerar. 12. Underhållsskulder gällande fastigheter, anläggningar, vägar, vatten och avlopp ska minska. Balans mellan utgifter och inkomster: 12.3 Resultatet ska minst motsvara 0,5 % av skatter och bidrag Riktlinjerna för god ekonomisk hushållning gällande resultatutjämningsreserven ska följas Oförändrad utdebitering av kommunalskatt under planperioden (22,55 %). Investeringar/ finansieringar: 12.6 Finansieringen av investeringar ska över en rullande femårsperiod ske med egna medel. Verksamhetsmässiga och/eller ekonomiskt lönsamma investeringar kan finansieras med lånade medel Avsättningar till pensionskapitalplaceringar på minst 6 Mkr En utredning gällande totalt eftersatt underhåll samt årligt underhållsbehov tas fram. Verksamhetsperspektiv/ mål: Verksamhetsperspektiv/ mål för god ekonomisk hushållning återfinns i perspektiven Medborgare, Tillväxt & utveckling, Intern effektivitet samt medarbetare. Finansiella mål: De finansiella målen för god ekonomisk hushållning återfinns under perspektivet Ekonomi.

17 10. Organisation och nämnder Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i Gällivare. I kommunfullmäktige sitter politiker som väljs av medborgarna. Valet sker vart fjärde år samtidigt som valet till riksdagen. Kommunfullmäktige formulerar och preciserar uppdragen och delegerar ansvaret till nämnderna i form reglementen. Fullmäktige är alltid uppdragsgivaren internt inom kommunen. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens verksamhet regleras i reglemente för Kommunstyrelsen samt i kommunallagen. Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Den har ansvar för hela kommunens utveckling och ekonomiska ställning. Kommunstyrelsen leder och samordnar planeringen och uppföljningen av kommunens ekonomi och verksamheter. Styrelsen ansvarar för verksamheterna inom gemensam administration och samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillgängliga servicedeklarationer: Interna service deklarationer för gemensam administration. Miljö- och byggnämnden Miljö- och byggnämndens verksamhet regleras i reglemente för Miljö- och byggnämnden samt i förekommande lagstiftning inom nämndens område. Miljö- och byggkontoret fullgör kommunens myndighetsutövning och serviceansvar enligt gällande lagstiftning inom miljö- och hälsoskyddsområdet och att besluta om bygglov. Nämnden ansvarar även för tillsyn och tillståndsgivning när det gäller skydd mot olyckor och brandfarliga och explosiva varor. Tillgängliga servicedeklarationer: Servicedeklaration för Miljö- och byggkontoret Service och tekniknämnden Service- och tekniknämndens verksamhet regleras i reglemente för service- och tekniknämnden samt i förekommande lagstiftning inom nämndens område. Service- och tekniknämndens uppgift är att ansvara över kommunal byggnads- och anläggningsverksamhet, drift och förvaltning av fastigheter, gator, vägar, vatten-, avlopps-, park-, gatu-, avfalls- och fritidsanläggningar, verkstad, lekparker, natur- och grönområden, avfallsplanering och renhållningsordning, avfallshantering, renhållningsverksamhet, trafikfrågor, parkeringsövervakning, städverksamhet, drift av flygplats, bostadsanpassningsbidrag, fördelning av bidrag till föreningar och organisationer, räddningstjänst, konsumentvägledning, pensionärsservice, sysselsättningsfrågor, vattenvård samt jakt-, vilt- och fiskefrågor. Tillgängliga servicedeklarationer: Renhållning, snöröjning och fritidsanläggningar. Barn-utbildning och kulturnämnden Service- och tekniknämndens verksamhet regleras i reglemente för service- och tekniknämnden samt i förekommande lagstiftning inom nämndens område.

18 Barn-, utbildning- och kulturnämnden fullgör kommunens uppgifter inom barnomsorg, samt uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom. Barn-, utbildning- och kulturnämndens uppgifter omfattar också den kulturella verksamheten inom kommunen. Verksamheten omfattar förskola, grundskola, särskola, kulturskola fritidsverksamhet, bibliotek, museum och allmänkultur. Barn-, utbildning- och kulturnämnden fullgör kommunens uppgifter, utöver ovanstående, i enlighet med gällande lagstiftning inom nämndens ansvarsområde. Barn-, utbildning- och kulturnämnden har uppföljningsansvaret för ungdomar under 20 år enligt Skollagens 29 kap. 9 (SFS 2010:800). Tillgängliga servicedeklarationer: Förskolan och biblioteken Socialnämnden Socialnämndens verksamhet regleras i reglemente för Socialnämnden samt i förekommande lagstiftning inom nämndens område. Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag sägs om socialnämnd. Socialnämnden utövar ledning av den kommunala hälso- och sjukvården. Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter, utöver ovanstående, i enlighet med gällande lagstiftning inom nämndens ansvarsområde. Tillgängliga servicedeklarationer: Inga publicerade servicedeklarationer Revisionen De förtroendevalda revisorerna är ett av fullmäktige utsett organ som har att för fullmäktiges räkning granska, utvärdera och kontrollera den kommunala verksamheten. En viktig del av revisorernas uppgift är att årligen pröva hur nämnder och styrelse fullgör det uppdrag de fått från fullmäktige. Revisorerna biträds, enligt krav i kommunallagen, av sakkunniga biträden i sitt revisionsarbete. I Gällivare anlitar revisorerna efter upphandling Komrev inom Pricewaterhouse Coopers som biträden. Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämndens verksamhet regleras i reglemente för Överförmyndarnämnden samt i förekommande lagstiftning inom nämndens område. Överförmyndarnämndens uppgift är att utöva tillsyn över förmynderskap, godmanskap och förvaltarskap samt ge tillstånd till olika rättshandlingar och andra åtgärder. Överförmyndarnämnden utses av kommunfullmäktige. Tillgängliga servicedeklarationer: Servicedeklaration för överförmyndarkontoret. Valnämnden Valnämndens verksamhet regleras i reglemente för Valnämnden samt i förekommande lagstiftning inom nämndens område. Valnämnden har till uppgift att leda och ansvara för genomförandet av allmänna val och folkomröstningar inom kommunen i enlighet med Vallagen. Valnämnden ansvarar för att kommunens invånare får information om valnämnden och dess verksamhet.

19 Valnämnden ska fortlöpande följa upp och föreslå eventuella förändringar av kommunens indelning i valdistrikt. Valnämnden ansvarar för de personregister, som nämnden med stöd av bestämmelser i lag, förordning eller annan föreskrift för i sin verksamhet. 11. Kommunala bolag De majoritetsägda bolagen är Top Bostäder AB, Gällivare Energi AB och Matlaget i Gällivare AB. För bolagen finns bolagsordningar upprättade, de anger bolagets verksamhet. Gällivare kommun formulerar ägardirektiv för bolagen. Ägardirektiven anger bolagens uppdrag och kommunen styr över bolaget med hjälp av ägardirektiven. Top Bostäder AB Bolagets främsta syfte är att företräda Gällivare kommun på bostadsmarknaden. Bolaget är ett allmännyttigt bostadsbolag som ska erbjuda medborgare och inflyttare attraktiva boendealternativ på orten. Gällivare Energi AB Bolagets främsta syfte är att företräda Gällivare kommun på energimarknaden. Bolaget är ett allmännyttigt energibolag som producerar energi till kunderna till ett marknadsmässigt pris. Matlaget AB Bolagets uppgift är att producera och distribuera måltidslösningar till ägarna Gällivare kommun och Norrbottens läns landsting.

20 12. Kommunens budget Text och tabeller nedan visar utfall för åren , prognos för 2014 samt en överblick av den ekonomiska utvecklingen år utifrån beslutad budget i Kommunfullmäktige Siffrorna är uppdaterade med de förutsättningar som gällde 25/ Skatte- och bidragsintäkterna är kommunens största intäkter och uppgår till ca Mkr år År 2014 betalas en skadeståndsersättning från LKAB via samarbetsavtalet till kommunen innefattande ersättning för samarbetsavtalet om 446 Mkr för förlorad infrastruktur i Malmberget i samband med samhällsomvandlingen, den enskilda posten innebär en stor påverkan på resultatet. I budgetdirektiven för perioden har kommunfullmäktige beslutat att resultatet ska uppgå till minst 0,5 % av skatte- och bidragsintäkter. För åren uppgår det budgeterade snittresultatet till 0,48 % av skatter och bidragsintäkter visar ett underskott om -0,37 % av skatte- och bidragsintäkter. Kommunens resultatutjämningsreserv kommer göra att balanskravsresultatet kommer att vara positivt Vilket den röda linjen visar i diagramet nedan. Bruttoinvesteringar under förväntas uppgå till 325 Mkr eller 30 % av skatte- och bidragsintäkter, årligen. Denna nivå är hög i förhållandet till investeringsnivån i riket, som ligger på 9,7 % av skatte- och bidragsintäkter år 2013, enligt kolada.se. De höga utgifterna beror till stor del på investeringsbehov i samband med samhällsomvandlingen. Investeringsnivån frånsett samhällsomvandlingen är budgeterat till 65 Mkr årligen, övrigt avser investeringar rörande samhällsomvandlingen, som beräknas finansieras av skadeståndsersättningar från LKAB. Soliditeten, inklusive ansvarsförbindelsen, för pensioner intjänade före 1998, beräknas öka från 9,7 % 2013 till 36 % år 2014 beroende på ersättning från LKAB för samarbetsavtalet. Minskningen från 36 % till 27,7 % mellan år beror på att ersättningen används till kostnader som följer av samhällsomvandlingen. Exklusive ansvarsförbindelsen förväntas soliditeten minska från 80 % till 57,4 % mellan åren

21 Resultatbudgeten är ett verktyg för att ställa intäkter mot kostnader under en viss period och i detta fall årsvis. Under budgetår 2015 beräknas resultatet bli negativt, dock kommer balanskravsresultatet vara positivt alla tre åren Budget Prognos Resultatbudget (tkr) Kostnader Nettokostnader exkl. avskrivningar Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Intäkter Skatteintäkter och statsbidrag Finansnetto Skadeståndsersättning Årets resultat Avsättning uttag ur resultatutjämningsreserv Återför tidigare avsättn balanskrav Årets balanskravsresultat Finansbudgeten visar de planerade betalningsflödena under året, det vill säga pengar in och pengar ut. Den visar hur den löpande verksamheten och investeringarna finansieras under året och hur de påverkar kommunens likvida medel. Det är i denna budget man redovisar om man har finansierat investeringarna genom från verksamheten tillförda medel, d v s avskrivningar och resultat och/eller en minskning av likvida medel, eller om man tagit upp lån på kreditmarknaden. Budget Prognos Finansbudget Årets resultat Pensionsskuldens förändring Under året ej utb pensioner Avskrivningar Skadestånd verksamhetslokaler Summa tillförda medel

22 Nettoinvesteringar inkl KB Investeringsreserv Investeringar finansierade ur skadeståndsersättningar Avsättningar pensioner Pensionskuld def. som kortfristig Minsk. av långfrist.skulder Summa använda medel Förändring rörelsekapitalet Balansbudgeten visar kommunens ekonomiska ställning vid årets slut i form av tillgångar, skulder och eget kapital. Budget Prognos Balansbudget Anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Summa tillgångar SUMMA SKULDER/EK Förändring eget kapital Förändring rörelsekapital Totalt eget kapital SOLIDITET, exkl ansvarsförb 71,5 80,0 70,2 62,9 57,4 SOLIDITET, inkl ansvarsförb 13,3 36,0 32,8 30,0 27,7

KOMMUNPLAN 2014-2016

KOMMUNPLAN 2014-2016 Gällivare Kommun Dokumentnamn Kommunplan 2014-2016 Dokumenttyp Diarienummer Planer och program Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad 2013-08-26 92 Tillsvidare KS2013:283 Framtagen av Nämnd och utredningsenheten

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 3. Undersökningar och resultat

Gemensamma planeringsförutsättningar Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 3. Undersökningar och resultat Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 3. Undersökningar och resultat 3. Undersökningar och resultat 3.1 Medborgarundersökningen I medborgarundersökningen

Läs mer

KOMMUNPLAN

KOMMUNPLAN Gällivare Kommun Dokumentnamn Kommunplan 2018-2020 Dokumenttyp Diarienummer Planer och program Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad 2017-06-20 2018-2020 KS2017:55 Framtagen av Nämnd och utredningsenheten

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

KOMMUNPLAN

KOMMUNPLAN Gällivare Kommun Dokumentnamn Kommunplan 2014-2016 Dokumenttyp Diarienummer Planer och program Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad 2013-08-26 92 Tillsvidare KS2013:283 Framtagen av Nämnd och utredningsenheten

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Dokumentnamn Verksamhetsplan för överförmyndarnämnden. Verksamhetsplan för överförmyndarnämnden

Dokumentnamn Verksamhetsplan för överförmyndarnämnden. Verksamhetsplan för överförmyndarnämnden Dokumentnamn Verksamhetsplan 2019-2021 för överförmyndarnämnden Gällivare Kommun Dokumenttyp Diarienummer Målstyrning ÖFN/2018:4 Beslutad av Framtagen av Överförmyndarnämnden Nämnd- och utredningsenheten

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2015-2017

Kommunstyrelsens verksamhetsplan 2015-2017 1 (11) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2015-2017 Dokumenttyp Diarienummer Plan för kommunstyrelsen KS 2014:565/012 Beslutad av Kontrollstation Kommunstyrelsen Nämnd och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Miljö- och byggnämndens verksamhetsplan 2013

Miljö- och byggnämndens verksamhetsplan 2013 1 (9) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2013 Dokumenttyp Plan för miljö- och byggnämnden Beslutad av Miljö och byggnämnden Beslutad Diarienummer Kontrollstation Nämnd och utredningsenheten Giltighetstid 2013-01-24

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

KOMMUNPLAN

KOMMUNPLAN Gällivare Kommun Dokumentnamn Kommunplan 2013-2015 Dokumenttyp Diarienummer Planer och program KS 2012:231/012 Beslutad av Framtagen av Kommunfullmäktige Beslutad Nämnd och utredningsenheten Giltighetstid

Läs mer

BUoK-förvaltningens handlingsplan 2018

BUoK-förvaltningens handlingsplan 2018 BUoK-förvaltningens handlingsplan 2018 Perspektiv: Medborgare Strategi: Attraktiva Gällivare kommun Strategiskt mål: Ett jämlikt och jämställt samhälle med god folkhälsa. Mål för BUOK: Barn och unga har

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Näringslivsstrategi för Gällivare kommun

Näringslivsstrategi för Gällivare kommun Dokumentnamn Näringslivsstrategi för Gällivare kommun Dokumenttyp Diarienummer Strategiska planer och program Ks 2016:293/141 Beslutad av Kontrollstation Kommunfullmäktige Kommunledningskontoret Datum

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

Vision: Verksamhetsidé: Gällivare kommuns värdegrund:

Vision: Verksamhetsidé: Gällivare kommuns värdegrund: 1 (10) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2015-2017 Dokumenttyp Diarienummer Plan för miljö- och byggnämnden MBN2013-11-21 154 Beslutad av Kontrollstation Miljö och byggnämnden Miljö- och byggförvaltningen Beslutad

Läs mer

Vision: Gällivare är den mest expansiva och attraktiva kommunen i Norrland.

Vision: Gällivare är den mest expansiva och attraktiva kommunen i Norrland. 1 (8) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Diarienummer Plan för miljö- och byggnämnden MBN2013-11-21 154 Beslutad av Kontrollstation Miljö och byggnämnden Miljö- och byggförvaltningen Beslutad

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2014-2016 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2014-2016 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUOK2013:178 126 Kontrollstation

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet i Gällivare kommun

Handlingsplan för jämställdhet i Gällivare kommun Dokumentnamn Handlingsplan för jämställdhet i Gällivare kommun Dokumenttyp Strategiska planer och program Beslutad av Kommunstyrelsen Datum Diarienummer KS2014:366 Kontrollstation Nämnd- och utredningsenheten

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2015-2017

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan 2015-2017 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2015-2017 Dokumenttyp Plan för Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildning- och kulturnämnden Beslutad Diarienummer BUoK/2014:154-012 Kontrollstation

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Sammanställning av Gällivare kommuns målsättning för arbetet med. GOD TILLGÄNGLIGHET för personer med funktionsnedsättning 2013-2015

Sammanställning av Gällivare kommuns målsättning för arbetet med. GOD TILLGÄNGLIGHET för personer med funktionsnedsättning 2013-2015 Sammanställning av Gällivare kommuns målsättning för arbetet med GOD TILLGÄNGLIGHET för personer med funktionsnedsättning 2013-2015 1 BAKGRUND Kommunfullmäktige har fattat beslut 2009 att Balanserad Styrning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Conny Erkheikki, auktorisrad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Kommunfullmäktige Bolagsstämma. Samhällsbyggnadsförvaltningen. Gällivare Kommun FÖRESKRIFTER ANDRA FÖRESKRIFTER

Kommunfullmäktige Bolagsstämma. Samhällsbyggnadsförvaltningen. Gällivare Kommun FÖRESKRIFTER ANDRA FÖRESKRIFTER Gällivare Kommun Dokumentnamn Ägardirektiv TOP bostäder AB Dokumenttyp Ägardirektiv Beslutad av Kommunfullmäktige Bolagsstämma Beslutad Kf 2016-10-03 184 Diarienummer KS/2016:552/107 Framtagen av Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Vision och Mål Laholms kommun

Vision och Mål Laholms kommun Vision och Mål Laholms kommun I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling www.laholm.se Från vision till verksamhet - mål

Läs mer

Kommunövergripande mål

Kommunövergripande mål Kommunövergripande mål 2015 2018 Vision, mål och styrning Vår vision - med segel mot framtiden En bättre, attraktivare och mer medborgarengagerad kommun, som står rustad mentalt, ekonomiskt, socialt och

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan

Barn-, Utbildning och Kulturnämndens verksamhetsplan Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 1 Dokumenttyp Diarienummer Plan för Barn-, utbildningoch kulturnämnden Beslutad av Barn-, utbildningkulturnämnden Beslutad och BUoK/2017:6-012 2017:M30-012 Kontrollstation

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Årets resultat budgeteras till 1, mkr och nettoinvesteringarna uppgår till 15,9 mkr varav ombudgetering 59,8 mkr. Årets resultat motsvarar 1,4 procent av skatteintäkter och generella

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Service- och tekniknämndens verksamhetsplan 2015-2017

Service- och tekniknämndens verksamhetsplan 2015-2017 Dokumentnamn Verksamhetsplan 2015-2017 Dokumenttyp Plan för service- och tekniknämnden Beslutad av Service- och tekniknämnden Beslutad Diarienummer SOT/2014:352 Kontrollstation Nämnd och utredningsenheten

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet

Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Kommunen med livskvalitet, - det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla en förstklassig och effektiv service. Övergripande strategi Medborgarperspektivet: Timråborna

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) Antal äldre, historik och prognos (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2002 2004 2006 2008 2010 2012 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 80 år- 65-79 år 2000

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Vision: Verksamhetsidé: Gällivare kommuns värdegrund:

Vision: Verksamhetsidé: Gällivare kommuns värdegrund: 1 (10) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2016-2018 Dokumenttyp Plan för miljö- och byggnämnden Beslutad av Miljö och byggnämnden Beslutad 2015-xx-xx Diarienummer MBN2015: Kontrollstation Miljö- och byggförvaltningen

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning PLAN 1(8) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Strategisk inriktning 2018-2019 Dokumenttyp Plan Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Socialnämndens verksamhetsplan med styrkort 2015-2017 Ordförande: Rita Poromaa (s) Ledamöter: 9 st + ersättare Förvaltningschef: Marika Rissanen-Korpi

Socialnämndens verksamhetsplan med styrkort 2015-2017 Ordförande: Rita Poromaa (s) Ledamöter: 9 st + ersättare Förvaltningschef: Marika Rissanen-Korpi 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan med styrkort 2015-2017 Dokumenttyp Diarienummer Plan för socialnämnden SN2014:154 113 Beslutad av Kontrollstation Socialnämnden Socialförvaltningen Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

Så styr vi Lerum 2011

Så styr vi Lerum 2011 Hur styr man en organisation med mer än 2 500 anställda och 120 chefer, spridda på fler än 100 arbetsplatser och med 38 000 kunder mellan 0 och 100 år? Man behöver förstås ha en idé eller en modell för

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan Nämndsplan Socialnämnden - Preliminär nämndsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens ansvarsområde... 3

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun Den goda kommunen med 13 000 invånare 2027 En kortversion av Budget och verksamhetsplan 2018-2020 för Vårgårda kommun Kortversion av budget och verksamhetsplan 2018-2020 är sammanställd med syfte att på

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Renhållnings AB För Alvesta Renhållnings AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen för Alvesta Kommunföretag

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Kommunens ekonomi 9 januari 2019 Uppdrag Ekonomi Ekonomistyrning, kontroll Löpande redovisning, t.ex. leverantörsreskontra, kundreskontra, kassafunktion Upprättar månads- delårsrapporter

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Hägglund Ola Opard Ylva Datum 2017-10-17 Diarienummer KSN-2016-2268 Kommunstyrelsen Mål och budget 2018-2020 samt fastställande av skattesats för 2018 Förslag

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan Strategisk plan 2017-2019 Budget 2017 Dokumentnamn Strategisk plan 2017-2019 Dokumentansvarig/processägare Ekonomichef Dokumenttyp Plan Version Ver 4 Fastställd/upprättad 2016-09-19/KS 2016/484 Senast

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och boende 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet är

Läs mer

Utvecklingsplan 2016-2018 Kommunens styrmodell och mål för mandatperioden

Utvecklingsplan 2016-2018 Kommunens styrmodell och mål för mandatperioden Utvecklingsplan 2016-2018 Kommunens styrmodell och mål för mandatperioden Förslag 2015-02-25 Inledning Dokumentet innehåller dels en beskrivning av kommunens reviderade styrmodell och dels förslag till

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2013-06-13 61 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-02-18 3 2016-01-11 Ekonomiavdelningen

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer