Årsmöte Årsmöteshandlingar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsmöte Årsmöteshandlingar"

Transkript

1 Årsmöte Årsmöteshandlingar Vårdförbundet avdelning Västra Götaland Lördag 14 oktober 2017, Bohusgården Nordens Väg 6 Uddevalla Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 1 (10)

2 Föredragningslista Förslag till beslut 1. Prövning av att mötet kallats i behörig ordning - att mötet är kallat i behörig ordning i enlighet med Stadgan 2. Upprättande av närvarolista - att avprickningslista gäller som närvarolista och röstlängd för dagens möte 3. Val av mötespresidium - att välja 3.1 Mötesordförande Rigmor Jonsson 3.2 Bisittare Jan Landén 3.3 Sekreterare Katarina Dahlman 4. Val av två justerare att jämte ordförande justera årsmötesprotokollet - att välja två personer 5. Val av rösträknare - att välja 4 personer 6. Godkännande av föredragningslista - att godkänna föredragningslista 7. Fastställande av arbetsordning - att godkänna förslag till arbetsordning 8. Verksamhetsplanering att ge styrelsen i uppdrag att planera verksamheten för 2018 efter beaktande av inkomna förslag, idéer och i enlighet med kongressbeslut 9. Motioner 9:1 Erfarenhet och kompetens måste löna sig 9:2 Arbetstidsförkortning för förbättrad hälsa och kompetensutveckling - att anta avdelningsstyrelsens förslag till beslut - att anta avdelningsstyrelsens förslag till beslut Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 2 (10)

3 9:3 Lokala årsmöten, medlemsmöte med guldkant - att anta avdelningsstyrelsens förslag till beslut 10. Arvode till avdelningsstyrelse - att anta avdelningsstyrelsens förslag 11. Vårdförbundet 40 år 12. Utdelning av årets rookie, årets skyddsombud och årets förtroendevald 13. Resultat av val ordförande - vice ordförande - styrelseledamöter - ordinarie kongressombud - ersättare till kongressombud - valberedning 14. Behandling av övriga i behörig ordning väckta frågor 15. Avtackning 16. Mötets avslutande Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 3 (10)

4 7. Förslag till arbetsordning på årsmötet Tidsschema Avprickning av deltagare ca Årsmötet pågår med avbrott för lunch, pauser och föredrag - Du begär ordet genom att räcka upp det blå kortet. - Inlägg och förslag sker från golvet med hjälp av mikrofon där du presenterar dig med namn och arbetsplats. Yrkanden lämnas skriftligt till mötespresidiet. - Röstberättigade är avprickade mötesdeltagare. Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 4 (10)

5 9. Motioner 9:1 Erfarenhet och kompetens måste löna sig Motionärer: Helen Brenander, Gustav Alrup, Anna-Karin Attfors, Camilla Brantsing, Jeanette Carlsson och Ylva Sirenius. Område 4 SU/Sahlgrenska I nuläget finns ett stort missnöje och frustration med löneutvecklingen hos vårdförbundets medlemmar; Utbildning, förvärvad erfarenhet, klinisk kompetens och lojal personal som stannar kvar på samma arbetsplats värdesätts inte rättvist. Att byta arbetsplats förefaller vara det enda som främjar en positiv löneutveckling. Varje nyanställd kräver upplärning, vilket kostar pengar och ökar arbetsbelastning för befintlig personal. En positiv löneutveckling är betydelsefull för att få fler att vilja utbilda sig till och stanna kvar i våra legitimerade yrken. Allt detta tillsammans med förlust av kompetens och stabilitet kan i sin tur leda till minskad patientsäkerhet. Vårdförbundet har tidigare uppgett att de anser att det är viktigt att lönesättningen är individuell och att varje enskild medlem själv ska förhandla om sin lön med chefen. Verkligheten ser dock annorlunda ut och det finns inget utrymme för förhandling. I praktiken är lönesumman redan fördelad och skillnaderna minimala. I nuläget finns ett inbyggt systemfel i löneprocessen, löneskillnaden mellan den nyexaminerade och den mer erfarna medlemmen är otillräcklig och åtgärder krävs. Vi yrkar - att Vårdförbundet tydligt markerar i framtida avtal att kompetens och erfarenhet ska generera möjlighet till en stabil löneutveckling genom hela yrkeslivet. Göteborg Avdelningsstyrelsens svar Avdelningsstyrelsen delar motionärernas åsikt att löneutvecklingen generellt är dålig. Erfarenhet och kompetens premieras inte så som det borde trotts att avtalet stödjer en sådan prioritering. HÖK 16 Bilaga Lönestruktur, Bilaga 5 äldre. Avdelningsstyrelsen ser att det är svårt att få arbetsgivaren att prioritera erfarenhet och kompetens, vilket resulterar i att arbetstagare tjänar på att byta arbetsgivare. Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 5 (10)

6 Vårdförbundet i avdelning Västra Götaland uppmärksammar arbetsgivare, tjänstemän och politiker, på detta problem i många olika forum. Det är förbundsstyrelsen som efter rådgivning av avtalsrådet fattar beslut om avtal så som HÖK. Förslag till beslut Avdelningsstyrelsen föreslår att årsmötet ställer sig bakom motionen och att den skickas vidare till kongressen 2018 som avdelningens egen. 9:2 Arbetstidsförkortning för förbättrad hälsa och kompetensutveckling Motionärer: Mats Svensson och Åsa Sundin Vi ser ökade sjukskrivningstal där psykisk ohälsa är en ökande andel bland våra medlemmar. Vi har en ansträngd arbetsmiljö, men ibland även en ansträngd privat situation där det är svårt att hinna med både arbetsliv och privat liv (Psykisk ohälsa, korta rapporter 2016:2 och Sjukfrånvarons utveckling 2016, Socialförsäkringsrapport 2016:7). Vi ser också en förändring av arbetslivet i många branscher där medarbetarens fysiska närvaro på arbetsstället ett visst antal timmar inte längre är det primära utan resultatet av dennes arbete. Arbetslivet blir mer gränslöst på gott och ont, men med den fördelen att medarbetarna får större makt att styra var och när arbetet utförs. Detta gäller ju dock inte de flesta av våra medlemmar. Vi behöver var på plats under hela vår arbetstid och det finns lite utrymme för flexibilitet när det gäller arbetstider. Våra arbetsgivare har också en varierade syn på vikten av kompetensutveckling för våra medlemsgrupper och det finns ofta lite utrymme i det dagliga arbetet att hinna hålla sig uppdaterad. De försök som gjorts visar på mycket goda effekter av arbetstidsförkortning, ökad livskvalitet, minskade sjukskrivningar och ökad energi i arbete och fritid. Samtidigt så kan en arbetstidsförkortning innebära stora ekonomiska effekter för vissa arbetsgivare. Att fullt ut ersätta varje timme i en arbetstidsförkortning är svårt ekonomiskt, samtidigt som att hoppas att vi skall kunna effektivisera verksamheten och utföra samma arbete på den kortare tiden fullt ut är inte heller det helt realistiskt. Effekten av en arbetstidsförkortning kommer att hamna någonstans emellan. Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 6 (10)

7 Men om vi skall lyckas locka ni kollegor och behålla dagens så behöver vår arbetssituation förändras. Vi kommer inte kunna konkurera om morgondagens arbetskraft med dagens villkor. Med en allt stor arbetskraftsbrist riskerar vi att hamna i en situation där våra kompetenser ersätts med andra befattningar med lägre krav. Vi behöver även förändra villkoren så att våra medlemmar orkar ett helt yrkesliv och arbeta heltid och inte tvingas till deltid för att stå ut. En modell där det sker en rejäl minskning av den bundna arbetstiden och det sedan ligger en kompetensutvecklingstid i tjänsten till viss del och en real arbetstidsförkortning till viss del ser vi som en realistisk och framkomlig väg. Vi yrkar - att Vårdförbundet avdelning Västra Götaland arbetar för att genom avtal införa en arbetstidsförkortning med kompetensutvecklingstid - att Vårdförbundet avdelning Västra Götaland tillstyrker motionen till kongressen 2018 Göteborg Avdelningsstyrelsens svar Avdelningsstyrelsen delar motionärernas syn på utvecklingen av Vårdförbundets medlemmars arbetsmiljö kopplat till den ökade psykiska ohälsan. Den ansträngda arbetsmiljön hindrar ofta en kontinuerlig kompetensutveckling under arbetstid. Vi har lagar och förordningar som beskriver arbetsgivarens ansvar att bedriva god och säker vård där även en god arbetsmiljö är tillgodosedd. Då vården utvecklas i hög takt krävs en löpande kunskapsinhämtning hos de som bedriver vården. Detta tas i beaktning i HÖK 16, bilaga 4, Övriga anteckningar punkt 2: Parterna konstaterar att bilagan Kompetensutvecklingsavtal till ÖLA 00 fortsätter att gälla till annat överenskoms. De centrala parterna konstaterar beträffande fortbildning att det är sjukvårdshuvudmannen som svarar för att varje medarbetare har den kompetens som krävs för fullgörande av arbetsuppgifterna och som ska ge förutsättningar för kompetensutveckling. Detta är något som ingår i återkommande utvecklingssamtal mellan medarbetare och chef och som formuleras i individuella utvecklingsplaner som inkluderar fortbildning. Ofta möts vi av arbetsgivare som har viljan men inte de ekonomiska förutsättningarna att tillgodose sin personals kompetensutvecklingsbehov för att hålla sin verksamhet uppdaterad. Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 7 (10)

8 I HÖK 16 är parterna överens om att inventera vad som är hälsosamma arbetstider. Resultatet av detta arbete ska presenteras i november Vårdförbundet Västra Götaland är öppna för att möta varje arbetsgivare och har som målsättning att teckna avtal som stödjer möjligheten till både återhämtning och kompetensutveckling. I Västra Götaland pågår redan flera olika projekt med nya modeller för arbetstidsförkortning där vissa även inkluderar kompetensutvecklingstid. Med detta som bakgrund ser vi risken att låsa oss till en modell enligt yrkandet från motionärerna. Förslag till beslut Avdelningsstyrelsen föreslår årsmötet att anse första att-satsen besvarad. Avdelningsstyrelsen föreslår årsmötet att avslå andra att-satsen med motiveringen att invänta centrala parters rapport i november. 9:3 Lokala årsmöten/ medlemsmöte med guldkant Motionär: Förtroendevalda Område 2 Sahlgrenska universitets-sjukhuset, genom Matilda Eriksson Tidigare har det funnits möjlighet till lokala större medlemsmöten som ersatte valkretsarnas årsmöten. Dessa medlemsmöten med guldkant var en möjlighet för alla medlemmar på en förvaltning eller i ett geografiskt område att delta, mötas få både en trevlig kväll och lättillgänglig information om vad som är aktuellt inom Vårdförbundet valde Avdelning Västra Götaland att i stället prioritera kostnad för att förlägga avdelningens årsmöte över två dagar med övernattning. Årsmöte med övernattning försvårar för medlemmar att delta, både på grund av att antalet platser är begränsade och för att alla inte har möjlighet att vara borta över natten. Risken ökar också för att deltagande kräver att medlemmar tar ledigt från sitt arbete. Vi anser att denna prioritering minskar engagemang och delaktighet. Vi yrkar - att möjlighet till lokala årliga medlemsmöten på förvaltningsnivå, eller motsvarande, återinförs Göteborg Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 8 (10)

9 Avdelningsstyrelsens svar Det är alltid ett problem att hitta rätt tid, plats eller lokal som passar alla medlemmar i denna till geografin stora avdelning. Avdelningsstyrelsen har valt att lägga en utbildningsdag på vardag samt årsmötet på helgdag då flertalet av våra medlemmar är lediga och årsmöten är internfacklig verksamhet. Till årsmötet finns ingen begränsning gällande antalet deltagare, alla medlemmar som önskar vara med är välkomna! Avdelningsstyrelsen utvärderar genomförda aktiviteter inför kommande verksamhetsår års årsmöte är utformat utifrån de utvärderingar som lämnades vid årsmötet Förslag till beslut Avdelningsstyrelsen föreslår årsmötet att anse motionen besvarad. Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 9 (10)

10 10. Arvode till avdelningsstyrelsen De av kongressen beslutade nationella riktlinjerna kring avdelningsstyrelsens arvode är totalt 1,5 prisbasbelopp per år. Avdelningsstyrelsen föreslår att arvodet fördelas med 1,0 prisbasbelopp till avdelningsordförande samt till 0,5 till vice ordförande under 2018 samt att avdelningsstyrelsen under 2018 får mandat att, vid behov, fördela arvodena annorlunda inom det av kongressen beslutade utrymmet. Avdelningsstyrelsen föreslår årsmötet besluta - att anta förslaget Årsmöte 2017, Vårdförbundet Avdelning Västra Götaland 10 (10)

Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Västra Götaland Lördag 8 oktober 2016 kl Bohusgården Nordens väg 6, Uddevalla

Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Västra Götaland Lördag 8 oktober 2016 kl Bohusgården Nordens väg 6, Uddevalla Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Västra Götaland Lördag 8 oktober 2016 kl. 9.00 Bohusgården Nordens väg 6, Uddevalla Föredragningslista Förslag till beslut 1. Årsmötet öppnas 2. Prövning att

Läs mer

Årsmöte 2018 Årsmöteshandlingar

Årsmöte 2018 Årsmöteshandlingar Årsmöte 2018 Årsmöteshandlingar Vårdförbundet avdelning Västra Götaland Fredag 5 oktober 2018, Scandic Crown, Polhemsplatsen 3, Göteborg Föredragningslista Förslag till beslut 1. Årsmötet öppnas 2. Prövning

Läs mer

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning.

Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Föredragningslista Årsmötet öppnades den 7/9 med val av avdelningsstyrelse och valberedning via webbröstning. Förslag till beslut 1. Årsmötet återupptas 2. Prövning att mötet kallats i behörig - att mötet

Läs mer

Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Västra Götaland Lördag 8 oktober 2016 kl Bohusgården Nordens väg 6, Uddevalla

Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Västra Götaland Lördag 8 oktober 2016 kl Bohusgården Nordens väg 6, Uddevalla Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Västra Götaland Lördag 8 oktober 2016 kl. 9.00 Bohusgården Nordens väg 6, Uddevalla Föredragningslista Förslag till beslut 1. Årsmötet öppnas 2. Prövning att

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl Årsmöte 2019 Vårdförbundet avdelning Stockholm Onsdagen den 9 oktober kl. 16.30 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71 B Avprickning kl. 16.30, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Torsdagen den 4 oktober kl på Norra Latin, Drottninggatan 71b

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Torsdagen den 4 oktober kl på Norra Latin, Drottninggatan 71b Årsmöte 2018 Vårdförbundet avdelning Stockholm Torsdagen den 4 oktober kl. 17.00 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71b Avprickning, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00 19.30 Underhållning

Läs mer

Kompetensutveckling

Kompetensutveckling Kompetensutveckling 2017-10-16 1 HÖK 16 övriga anteckningar Kompetensutveckling 2. Parterna konstaterar att bilagan Kompetensutvecklingsavtal till ÖLA 00 fortsätter att gälla till annat överenskoms. 3.

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

Årsmöte Avd. Östergötland

Årsmöte Avd. Östergötland Årsmöte Avd. Östergötland 27 september 2018 Program och årsmöteshandlingar 1 Program 15.30 Välkomstfika med smörgås och kaffe/te 16.00 Inspirerande karriärföredrag om olika sätt att göra karriär i våra

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idéns upplägg Förslaget till ny idé om hälsosam vårdmiljö består av två delar. Den första delen är en inledning där följande finns med: Vårdförbundets

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Åretsdag med Årsmöte, middag och underhållning

Åretsdag med Årsmöte, middag och underhållning Åretsdag med Årsmöte, middag och underhållning, Årsmöteshandlingar lördag den 14:e oktober 2017 Vårdförbundet avdelning Gävleborg Föredragningslista Sammanträde: Årsmöte Vårdförbundet Gävleborg Tid: lördag

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn

HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn VÅRDFÖRBUNDET avdelning Västra Götaland HÖK11, LOK11 och årlig löneöversyn Checklista för förtroendevald med mandat att förhandla lön JL, RJ, GE, OS 2011-05-09 Viktigt angående LOK 11 Våren 2011 träffade

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

Löneprocessen som förtroendeman är du motorn

Löneprocessen som förtroendeman är du motorn Löneprocessen som förtroendeman är du motorn LÖNEPROCESSEN är mycket mer än några veckor av traditionellt förhandlingsarbete. Det är en process som pågår under hela året och som består av många delar:

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs:

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs: Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö antogs av kongressen 2011 med stort och brett engagemang. Idén om en hälsosam vårdmiljö samlade och ersatte då tidigare program och idéer inom området hälsosam

Läs mer

Löneprocessen - pågår hela året

Löneprocessen - pågår hela året Löneprocessen - pågår hela året Arbetet med lön är mer än några veckor av traditionellt förhandlingsarbete. Det är en process som pågår hela året. Kretsloppet har många delar: klubbens egen strategi, förhandling,

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Syfte Denna träff är en del av Visions stöd till er medlemmar för att ni ska få tips och råd inför era lönesamtal. Så att du är förberedd inför ditt lönesamtal.

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID PARKINSON STOCKHOLMS ORDINARIE ÅRSMÖTE 19 februari 2014

PROTOKOLL FÖRT VID PARKINSON STOCKHOLMS ORDINARIE ÅRSMÖTE 19 februari 2014 PROTOKOLL FÖRT VID PARKINSON STOCKHOLMS ORDINARIE ÅRSMÖTE 19 februari 2014 Plats: Bygdegården, Anna Whitlock, Eriksbergsgatan 8B, Stockholm Tid: 17:30-19:00 1 ÅRSMÖTETS ÖPPNANDE Föreningens ordförande,

Läs mer

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2015-06-03 Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Tid: 3 juni 2015, kl 09.30 12.00 Plats: Trådgården, Psykiatristaben Varberg Närvarande: Ove Larsson Ordförande Ann-Sophie

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

INTERNT PM Bort med jouren för ambulansen, motion till Avdelning Skåne, årsmöte Internt PM. Sammanfattning. Parmvi, Janet [E-postadress]

INTERNT PM Bort med jouren för ambulansen, motion till Avdelning Skåne, årsmöte Internt PM. Sammanfattning. Parmvi, Janet [E-postadress] Internt PM INTERNT PM Bort med jouren för ambulansen, motion till Avdelning Skåne, årsmöte 2016 Sammanfattning Avdelning Skåne årsmöte 2016 biföll en motion som innebär en åtgärd som är riktad till en

Läs mer

Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial

Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial 1 Förord I Svenska kyrkan liksom inom de flesta avtalsområden i svenskt arbetsliv har under många år tillämpats individuell och differentierad lönesättning.

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar

Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar 2016-04-27 Avdelning 229 Delegationsordning och uppdragsbeskrivningar Delegationsordning (Sidorna 41-54 i STs stadgar) Sektionsstyrelsen (Sidorna 55-65 i STs stadgar) Vid eventuella oklarheter ska avdelningsstyrelsen

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar.

Ärendebeskrivning Catarina Wahlgren (V) har lämnat en motion om arbetstidsförkortning på länets förlossningsmottagningar. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Stockholms läns landsting 9 oktober 2017 LS 2017-0923 s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:39 av Catarina Wahlgren (V)

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Information till Akademikerföreningar på IDEA området

Information till Akademikerföreningar på IDEA området Akademikerförbunden Akademikerförbundet SSR Box 12800 112 96 Stockholm www.akademikerforbunden.se Information till Akademikerföreningar på IDEA området Här kommer kompletterande information till tidigare

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning Årsmöte 2015 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Förslag på arbetsordning Inledning Styrelsen önskar att årsmötet blir tydligt och demokratiskt för alla. Därför har styrelsen tagit fram ett förslag

Läs mer

Ditt lönesamtal. En vägledning till högre lön

Ditt lönesamtal. En vägledning till högre lön Ditt lönesamtal En vägledning till högre lön Som ingenjör har du goda möjligheter att påverka såväl ditt jobb som din lön. Förutom att din kompetens och utbildning ger dig ett bra marknadsvärde, så ska

Läs mer

Löneprocessen. Rätt lön? inom privat sektor. Som förtroendeman är du motorn

Löneprocessen. Rätt lön? inom privat sektor. Som förtroendeman är du motorn Löneprocessen inom privat sektor Som förtroendeman är du motorn Rätt lön? Kontakt: Vi har ett kansli med skickliga ombudsmän och jurister. Alla medlemmar har tillgång till expertisen som finns i förbundets

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

Protokoll årsmöte 17 november 2016

Protokoll årsmöte 17 november 2016 Protokoll årsmöte 17 november 2016 Tid 2016-11-17 kl 16.30-18.00 Plats Stockholmsmässan, Älvsjö Närvarande Röstlängd Södra lokalavdelningen Kurt Månsson Ulrika Blom Åsa Berg Västra lokalavdelningen Björn

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Öppen skrivelse Arbetssituationen på Akutmottagningen i Huddinge och behovet av akuta åtgärder

Öppen skrivelse Arbetssituationen på Akutmottagningen i Huddinge och behovet av akuta åtgärder Till: Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, gabriel.wikstrom@regeringskansliet.se Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött Personallandstingsrådet

Läs mer

Saco studentråds stadga

Saco studentråds stadga Saco studentråd 2014 Saco studentråds stadga Senast uppdaterad på Saco studentråds kongress 2014 och antagen av Sacos styrelse den 15 december 2014 2 Innehåll Allmänna bestämmelser 4 1 Ändamål 4 2 Sammansättning

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

Svenska Dobermannklubben Årsmötesprotokoll Sid 1(5) Plats: Örebro BK 2007-03-10

Svenska Dobermannklubben Årsmötesprotokoll Sid 1(5) Plats: Örebro BK 2007-03-10 Svenska Dobermannklubben Årsmötesprotokoll Sid 1(5) Årsmötets öppnande Ordförande Thord Byström hälsade alla välkomna, förrättade prisutdelning och förklarade därefter årsmötet öppnat. 1 Fastställande

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

Stadgar antagna vid kongressen 2014

Stadgar antagna vid kongressen 2014 Stadgar antagna vid kongressen 2014 1. Vårdförbundets grundläggande värderingar och ändamål Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Läs mer

Formalia och årsmötespraxis

Formalia och årsmötespraxis Formalia och årsmötespraxis Årsmöte 2013 Arbetsordning för årsmöte 2013-03-26 1. Närvarande-, yttrande- och förslagsrätt Alla medlemmar i The Core har rätt att närvara på årsmötet. Dessa har också yttrande-

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Proposition om villkorspolicy

Proposition om villkorspolicy Proposition om villkorspolicy 1 () 1 1 1 1 1 Proposition om villkorspolicy Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta att godkänna villkorspolicyn 2 () 1 1 1 1 1 Villkorspolicy Villkorspolicyn uttrycker

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 samt vid förbundsstämman 14 april 2007 samt vid

Läs mer

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog

Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog Lönepeppen Råd och stöd inför din lönedialog 2 Visions lönepolitik Du ska ha en bra lön, med god löneutveckling. Individuell lönesättning, där lönen ska spegla vad du gör och vad du kan. Du ska kunna påverka

Läs mer

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning Demokratihandbok Februari 2017 - Version 9 Del 6 Innehållsförteckning 7. Förbundsstyrelsen... 2 8. Kongressen... 6 9. Avtalsrådet... 8 10. Förbundsrådet... 8 11. Valberedning... 9 12. Revision... 9 13.

Läs mer

Centrala Sacorådet i Malmö stad

Centrala Sacorådet i Malmö stad STADGAR Stadgar för Centrala Sacorådet i Malmö stad. Senast ändrade vid årsmöte 2017-03-09. Till dessa stadgar ska ett rutindokument finnas som beskriver de rutiner som gäller för Centrala Sacorådet i

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera Utvecklingssamtal vid Umeå universitet En beskrivning av dess steg (Manual) Organisera Förbereda Genomföra och dokumentera Uppföljning av utvecklingsplan Personalenheten februari 2017 Utvecklingssamtal

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa.

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa. Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Ja! Medlemstilltal Om vi inte arbetar mycket med detta och själva är engagerade och är ledare kommer det vara svårt att implementera. Vi måste

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

SKL/Sobona och Lärarnas Samverkansråd om lönebildning

SKL/Sobona och Lärarnas Samverkansråd om lönebildning SKL/Sobona och Lärarnas Samverkansråd om lönebildning I Huvudöverenskommelsen, HÖK 18, har parterna valt att beröra lön och lönebildning i olika delar. För att bidra till utökat samarbete och samverkan

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Årsmötesprotokoll Brf Vitkålen 1 Restaurang Klyftan Onsdagen den 4 februari 2009

Årsmötesprotokoll Brf Vitkålen 1 Restaurang Klyftan Onsdagen den 4 februari 2009 Årsmötesprotokoll Brf Vitkålen 1 Restaurang Klyftan Onsdagen den 4 februari 2009 1 Mötets öppnande Styrelseordförande Christian Petersén förklarade årsmötet öppnat och hälsade alla välkomna. 2 Upprättande

Läs mer

Stadgar för. 1 Namn Organisationens namn är Hjärtebarnsförbundet.

Stadgar för. 1 Namn Organisationens namn är Hjärtebarnsförbundet. Stadgar för 1 Namn Organisationens namn är Hjärtebarnsförbundet. 2 Logotyp Förbundets logotyp är de två barnen med tillhörande text ovan. Endast denna logotyp ska användas i förbundets och anslutna föreningarnas

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Inkomstpolitiskt program

Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiska programmet / 2008-11-23/25 1 Inledning Löneskillnader påverkar inkomstfördelningen och därmed också fördelning av möjligheter till konsumtion. Till detta kommer

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar. Stadgar. ST inom Sveriges Domstolar gällande avdelningen och klubbar för ST inom Sveriges Domstolar i Fackförbundet ST

ST inom Sveriges Domstolar. Stadgar. ST inom Sveriges Domstolar gällande avdelningen och klubbar för ST inom Sveriges Domstolar i Fackförbundet ST ST inom Sveriges Domstolar Stadgar ST inom Sveriges Domstolar gällande avdelningen och klubbar för ST inom Sveriges Domstolar i Fackförbundet ST Beslut fattat vid ombudsmötet den 13 november 2007 Beslut

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Lördagen den 7 oktober kl på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Lördagen den 7 oktober kl på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98 Årsmöte 2017 Vårdförbundet avdelning Stockholm Lördagen den 7 oktober kl. 13.30 20.30 på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98 Avprickning kl. 13.00 Mötet pågår mellan kl. 13.30 18.00 Middag och underhållning

Läs mer

STADGAR. NEVA Norra Essunga Vatten och Avlopp Ekonomisk förening

STADGAR. NEVA Norra Essunga Vatten och Avlopp Ekonomisk förening STADGAR NEVA Norra Essunga Vatten och Avlopp Ekonomisk förening Norra Essunga Vatten och Avlopp ekonomisk förening. Organisationsnummer: 769633-3405 Registrerad av Bolagsverket 2016-11-18 1 Namn Föreningens

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

1. Företagarna Organisation och beslutsnivåer Ändamål Medlemskap... 3

1. Företagarna Organisation och beslutsnivåer Ändamål Medlemskap... 3 Innehåll 1. Företagarna... 3 1.1 Organisation och beslutsnivåer... 3 1.2 Ändamål... 3 1.3 Medlemskap... 3 1.4 Anslutning och uteslutning av lokalförening... 3 1.5 Anslutning och uteslutning av branschförbund...4

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehåll 1 Avtalets omfattning... 5 2 Principer för lönebildning och lönesättning... 5 2.1 Övergripande mål... 5 2.2 Lönerevisionens omfattning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:64 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:50 av Stig Nyman (kd) om arbetstidsförkortning för äldre medarbetare Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionären

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer