UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS Intensivvårdskliniken Ansti Mangell Kvalitet/avvikelse ansvarig ssk 040/336549

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS Intensivvårdskliniken Ansti Mangell Kvalitet/avvikelse ansvarig ssk 040/336549"

Transkript

1 Sida1/7 Patientsäkerheten står högt upp på EU:s politiska dagordning. EU har antagit rekommendationer om allmänna patientsäkerhetsfrågor. I rekommendationerna står bland annat att EU-länderna bör ta fram användarvänliga system, processer och redskap och att patientsäkerhet bör lyftas som en prioriterad fråga på både nationell och regional nivå. Som helhet ställer sig Sveriges Kommuner och Landsting bakom ministerrådets skrivningar. EU tar sig nu an de system som ligger bakom skador i vården. Det har visat sig vara rätt väg att gå med de erfarenheter vi har på området i Sverige. För det är svårt att helt förhindra mänskliga misstag som orsakar vårdskador, men det måste finnas system inom vården som hindrar att felen drabbar patienterna Resultatet av senaste mätningen gällande vårdrelaterade infektioner. Senaste mätningen våren 2009 visar att antalet patienter som fått en vårdrelaterad infektion har minskat med uppemot patienter jämfört med ett år tillbaka. Det tyder på att landstingen arbetar hårt för att vården ska bli säkrare. Att förebygga infektioner minskar lidande, kortar vårdtider och resurserna kan överföras till annan vård. Av alla patienter som varit inlagda under ett mättillfälle i april 2009 hade 9,7 procent en vårdrelaterad infektion jämfört med november 2008 då mätresultatet visade på 11 procent. Ny mätning hösten Avvikelserapporter april juni 2009 En hel del rapporter handlar om brister i administrativa rutiner. Alla presenteras inte i denna rapport men hanteras och åtgärdas naturligtvis ändå vid behov och anmälaren får återkoppling på ev. åtgärd. Saknar du återkoppling kontakta mig. Visning av avlidna under jourtid Som resultat av avvikelse från 2008 är det nu äntligen möjligt att få visning av avlidna under jourtid. Sjukhuset har utökat gällande avtal med etikbolaget så att förutom hämtning av avlidna utför de också visning av avlidna under jourtid. (fredag från kl till måndag kl och dygnet runt vid aftnar och röda dagar) Beställ visning hos Transporttjänst Beställning skall göras till Transporttjänst UMAS beställningscentral tel Beställningscentralen är bemannad dygnet runt, årets alla dagar. Beställningscentralen vidarebefordrar beställningen till Etikbolaget. Det är viktigt att vara tydlig vid beställningen med att det gäller en visning och inte en vanlig hämtning av avliden.

2 Sida2/7 Multiresistenta bakterier Vid ett flertal tillfällen har det i efterhand framkommit att patienter varit bärare av ESBL då de legat på UVA. Varför har man inte planerat för dessa patienter innan operation? ESBL, Extended Spectrum Beta-Lactamases, är vanligast bland Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae, det vill säga vanliga tarmbakterier som kan orsaka sepsis, urinvägsinfektioner, pneumoni och bukinfektioner. Bakterier med ESBL får resistens mot flera eller alla cefalosporiner och penicilliner, våra viktigaste antibiotika. Hur patienten drabbas kan variera, från asymtomatiskt bärarskap och banala infektioner som enkla urinvägsinfektioner hos friska tonåringar till livshotande infektioner hos svårt sjuka patienter. Det blir allt vanligare med patienter som är misstänkta bärare av multiresistenta bakterier. Många kommer från utlandet och måste odlas innan man kan släppa på misstanken om ev. smitta och patienterna måste därför hållas isolerade. En del patienten har varit bärare men räknas inte som smittbärare vilket gör det svårt att veta hur man ska agera i aktuell situation Trängsel och överbeläggningar, stress och dålig handhygien är bovar i sammanhanget. Det alla i sjukvården kan bidra med är skärpt handhygien. Händer och underarmar ska spritas före och efter varje kontakt med patient eller vårdtagare Att bara ge antibiotika i de fall där det verkligen behövs och att noggrant välja rätt preparat är också viktigt för att inte ge de resistenta bakterierna ökat utrymme Chefläkaren är informerad om problemet vilket orsakar merarbete och onödiga kostnader. Hon har vidarebefordrat frågan till ansvarig läkare Eva Mellandet på vårdhygien som svarar att de (infektion, Smittskydd och vårdhygien) jobbar hårt med ett nytt PM kring detta för att det är just dessa bitar som är extra svåra på grund av att det saknas kunskap. Efter sommaren kommer ett PM. Återkommer. Kalium med för hög hastighet Ssk upptäckte att infusionshastigheten på Kalium var högre än ordinerat. Hade av misstag ökat infusionshastigheten vid ändring av VSSI (volym som skall infunderas). Kontrollerade infusionspumpens logg, som visade att det gått in ca 20mmol Kalium på 30min. Infusionen stoppades och kontakt togs med läkare omedelbart. Inf Glucos och inf Actrapid ordinerades som behandling. Efter ca 30 min behandling sjönk kaliumnivån. Händelsen orsakade ingen skada på patienten. Tack vare att vi tidigare ändrat rutin för spädning av Kalium till 1 mmol/ml blev mängden infunderad Kalium betydligt mindre än om det givits outspädd. Då läkemedel ges via spruta behövs ingen inställning av VSSI. 40 mg blev 110 mg På grund av att ordination av inj Klexane var skriven otydligt och fel (på blå läkemedelslista) blev avsedda 40 mg tolkat som 110 mg. (inj Klexane 40mgx1 sc.)) Patienten vägde över 100 kg så ordinationen var inte helt orimlig. Ssk upptäckte misstaget och kontaktade läkare. Uppföljningsprover fick tas annars inga ytterligare åtgärder. Inga men för patienten.

3 Sida3/7 Troligen hade ordinationen inte missuppfattats om den ordinerats korrekt. Korrekt hade varit inj Klexane 100mg/ml, 0,4 ml sc Förhoppningsvis kommer denna typ av fel att försvinna när UMAS går in i läkemedelsmodulen i Melior vilket kommer att ske till hösten. I och med det kommer den blå läkemedelslistan att försvinna och alla läkemedel ska ordineras i Melior. Vi på IVA samt anestesi och akuten kommer att fortsätta använda våra egna listor men måste kunna hantera läkemedelsmodulen eftersom den kommer att ersätta den blå läkemedelslistan. Alla ssk och läkare kommer att få tre timmars utbildning. Vi på IVA/UVA kommer att få den i okt-nov. Tider för bokning kommer att sättas ut i guldpärmen i augusti. Mer information om detta kommer direkt efter sommaren. Överskrivning av läkemedel Vid överskrivning av läkemedel blev 7,5 mgx1 ändrat till 7,5 mikrogramx1. Denna doseringen följde sedan med flera dagar innan en ssk tyckte att ordinerad dos inte kunde vara korrekt. Patienten hade trots felaktig ordination fått rätt dos eftersom sprutan var förberedd och innehöll 7,5mg. Nackdelen med vår ordinationslista är just att vi måste skriva om ordinationerna varje dag vilket innebär en risk för fel. Skriv därför över endast läkemedelsnamn. Dosering skall skrivas av läkare i samband med rond. Ordination enligt smärtpärm Barn ordinerad Voltaren och Paracetamol enligt smärtpärm (syftar på smärtenhetens) på den blå läkemedelslistan. Framgick alltså inte vilken dos eller hur ofta läkemedlen skulle ges. Oklart för ssk på UVA vad och hur mycket barnet tidigare hade fått av Voltaren och Paracetamol innan operationen. Inj, supp, tabl? Dos? Rapporten skickad till BUC för vidare handläggning. Det går inte att hänvisa till smärtpärm då den är ett ordinationsstöd och anger riktlinjer för behandling av postoperativ smärta på UMAS. Målet för all läkemedelshantering är att den ska komma patienten till godo. En viktig förutsättning för att så ska ske, är en tydlig ordination som inte kan missförstås. UMAS sjukhusövergripande instruktioner för läkemedelshantering är reviderad juli 09 och finns på intranätet Verksamhetsutveckling/Läkemedel/Läkemedelshantering instruktioner. Handhavandefel 1. Trackad patient som andades via talventil med syrgas. Utanpå denna satt en trachmask kopplad till Aerodynen via alldeles för lång slang. Slangen var över 2,5 m lång med en vattenfälla ungefär på mitten. Vattenfällan låg på golvet och var full med vatten liksom slangarna vilket gjorde att ingen eller lite luft/syrgas kunde passera. 2. Pat andades i en PEP-flöjt där backventilen (vid inandningsdelen) satt monterad på fel håll. Detta innebar att patienten fick i sig för lite luft (genom det lilla hålet i utandningsmotståndet)

4 Sida4/7 och fick inget motstånd på utandningen (då luften smet ut genom den felmonterade backventilen och inte genom motståndet). Således ingen PEP-effekt. 3. Pat med en PEP-ventil på trachen. Syrgasen kopplad till ett T-rör som sitter mellan trach och pep-ventil. Detta T-rör skall sitta på inandningsbenet när det sitter rätt. Enligt personal blev pat sämre andningsmässigt och krävde mer syrgas vilket gavs (5-7 liter) Tidigare hade pat haft 3 liter). Möjligen fick pat ett inspiratoriskt motstånd (som ökade med mängden O2) och fick svårare att genera ett undertryck för att öppna upp backventilen vilket resulterade i desaturation. 4. Händer av och till att också HME filter är kopplat när Fisher&Pykel avänds. Be om hjälp om du är minsta osäker på funktion eller montering av medicinsk teknisk apparatur. Fel ID Vi har fått ett par avvikelser från mikrobiologen om fel ID på prover och remisser, ett par siffror fel i personnumret. Troligen har inte ID etiketter använts utan remisser och prover har märkts manuellt. Felen leder till merarbete, ökade kostnader i form ny provtagning, fördröjer svaren på proverna m.m. Enligt sjukhusövergripande rutin skall självhäftande etiketter användas för märkning av prover och remisser för att undvika felskrivning. ID band borttaget Patienten kom in efter trafikolycka via akuten där ID band sattes på. Passerade röntgen innan han kom till IVA. Narkossk B medföljde hela vägen. Patienten förbereddes på IVA inför operation av bla ssk A. 30 min senare hämtade narkossk B patienten till operation och signerade ID kontroll på narkosjournalen. I samband med försök att sätta PVK klippte ssk A av ID bandet och meddelade detta till narkossk B samt dokumenterade det i journalen. Ssk A kände sig stressad då patienten var instabil och akut måste in på operation. Något nytt ID band blev aldrig påsatt. Narkossk B hörde att ssk A sa att hon klippte av bandet men trodde att ssk A satte på nytt ID band. Under operation fick patienten flera påsar blod och plasma. Narkossk B lämnade över till narkossk D vid kl Vid kl lämnade ssk D patienten på IVA efter avslutad operation till ssk C som aldrig träffat patienten. Ssk C som fick ordination att sätta mer blod och plasma tvekade då patienten inte hade något ID band. Situationen ledde till diskussion om vad och hur man skulle agera. Nytt ID band sattes på efter diskussion med ansvarig IVA läkare.

5 Sida5/7 Enligt författning SOSFS 1989:1 är det den som tar av ID bandet som också ansvarar för att ett nytt sätt på.nu missades detta och vad gör man då? Vad skulle ssk C göra? Vad är korrekt juridiskt? Frågan är ställd till blodcentralen som kommer att ta upp frågan och återkomma. Missat att söka anhöriga Pat kommer till IVA för palliativ vård efter 6 timmars operation. Visade sig att anhöriga inte blivit kontaktade. Efter samtal med polisen framkom det att det fanns två barn och en exfru som bodde i Stockholm. De blev mycket upprörda vid uppringning då de inte vetat om att patienten kommit in på sjukhus. De missade nu chansen att komma i tid innan patienten avled. Akuten svarar: "Det finns tydliga rutiner för sökande efter anhöriga. Får vi på Akutmottagningen inte tag på anhöriga måste en klar rapport och fortsatt letande efter anhöriga göras av mottagande avdelning. Detta skall dokumenteras i patientens journal och till vilken ssk som man gett detta uppdrag att fortsätta leta efter anhöriga. Eftersom patienten gick till operation har ingen sådan information nått avdelningen och/eller någon annan personal. Fyratimmarsregel? Patienten som varit sövd och intuberad. Avdelningen ville inte ta tillbaka patient eftersom han inte legat på UVA fyra timmar. Svarat avdelningen att det är en gammal regel som tydligen lever kvar. Det finns ingen tidsgräns för postoperativ övervakning utan det är utskrivningskriterier som gäller. Glömd kateterklämma Patient med KAD klagade över trängningar och sveda. Besvärades mycket av katetern. Hade små timdiureser. Scanning visade över 1000 ml i blåsan. Vid spolning inga problem. Visade sig att man glömt öppna kateterklämman efter att urinprov tagits. Vem vill ha patienten? Vem är PAL? Pat som läggs in från HIA, USiL inför ev. coiling av gastrointestinal blödning. Kärlbakjour accepterar pat under förutsättning att kontakt togs mellan kir, USiL och kir, UMAS för förflyttning av PAL-skap. (Pat på USiL PALad kardiologen). Under natten helt stabil utan GI-blödning och på morgonen 28/5 avdelningsfärdig. Kärlkirurger vägrad då att ta emot pat, då de ser sig som serviceklinik. Kirurger på UMAS vägrade ta emot pat då de inte fått någon som helst info om pat. Kirurgen på USiL vill inte ta emot pat då de ansåg att han var för hjärtsjuk (anemi-utlöst AMI 20/5, hjärtsvikt med EF 25 %), Kardiologer på UMAS ville inte ta pat då de ansåg att han inte var tillräckligt hjärtsjuk för att behöva vård på en kardiologisk vårdavd. Kardiologen på USiL vägrade ta emot pat då de ansåg att han skulle ligga på sjukhus med kärlkirurgisk kompetens dygnet runt. Konsekvensen blev förlängd vårdtid på IVA, massvis av onödigt arbete och irritation.

6 Sida6/7 Rapporten skickad till både kärlkliniken och kardiologen i Lund med hänvisning till sjukhusövergripande rutin för PAL ansvar vid IVA vård (BILAGA 1). Byte av PAL skall noteras i journalen. Någon sådan anteckning finns inte. Sen operationsstart Elektiva operationer på KK startar sent på dagen vilket får konsekvenser för UVA eftersom KK postop stänger Fortsätt rapportera då vi behöver frekvens och orsak till varför det blir sena starter. Rena patientplatser? Kablar blodiga, infusionspumpar och droppställningar kladdiga av infusionsvätskor bl.a. Som en åtgärd för att förbättra kommer vi att ta fram en inplastad checklista i punktform med vad som ingår vid iordningställande av patientplats. Den sätts efter rengöring upp som ett OK att platsen är ren och klar att använda. Externa rapporter Kirurgen - CVK remiss saknades Vid dragning av CVK på avdelningen saknades CVK remiss i journalen. Någon sådan hade aldrig blivit skriven. Tänk på att lägga fram en remiss i samband med uppdukning. Glöm inte heller att ett ex av remissen läggs i kuvert hos sekreteraren som sedan skickas till ansvarig på anestesi. När katetern avvecklas, eller om patienten skickas till annat sjukhus, fylls tillämpliga uppgifter i på blanketten varefter kopia 2 (grön) skickas till anestesikliniken. Kontinuerlig uppföljning av CVK-inläggning, användning och komplikationer görs. Kärl - Fotpulsator/pumpstövelbehandling Vi har fått klagomål från avdelningen att vi inte lämnar tillbaka apparater som vi lånar i samband med behandling med pumpstövel och/eller fotpulsator. Eftersom avdelningen själva har begränsat med utrustning menar de att om vi mer och mer väljer denna typ av behandling måste vi införskaffa egen utrustning. Vid flera tillfällen har också utrustningen varit felkopplad och/eller felmonterad. Ordinationer av behandling med fotpulsator/pumpstövel är oftast oklara och framförallt finns de aldrig dokumenterade. Muntliga ordinationer är osäkra och omöjliga att följa upp. Saknas rutin för detta. Vi har gjort ett förslag på ordinationhandling som kommer att presenteras i höst. Ska vi ha denna typ av behandling på fler patienter som inte tillhör kärlkliniken måste vi naturligtvis införskaffa behövlig utrustning. Om så är fallet kommer vi under hösten att ta fram rutiner och riktlinjer för behandling med fotpulsator/pumpstövel och kompressionsstrumpor.

7 Sida7/7 Övrigt Vätskebalansräkning För att uppnå önskade minus eller plusbalanser är det viktigt att räkna balans varje pass för att man inte på sen kväll och natt ska behöva korrigera för mycket. Räkna allt ordinerat in för hela dygnet. Summera hur mycket ut vid aktuell tidpunkt samt uppskatta ev beräknade förluster (perspiration, v-sond, drän). Skillnaden avgör sedan hur mycket ut resp ökat in som behövs för att uppnå önskad balans. Värdesaker Ofta blir tillhörigheter kvar hos oss när patienterna lämnar IVA vilket orsakar merarbete då det tar tid att spåra patienten eller närstående. Hittegodsavdelningen kommer därför från och med v 33 att komma upp till IVA en gång i månaden för att hämta överblivna tillhörigheter. Den som är organisatör hjälper till att låsa ut och kvittera det som lämnas ut. Hänvisa till hittegodsavdelningen då patienten/närstående saknar tillhörigheter som inte kan hittas någon annanstans (akuten, bakavd) Bäst är att be närstående att ta hem värdesaker direkt.

ESBL. Information till patienter och närstående

ESBL. Information till patienter och närstående ESBL Information till patienter och närstående Denna broschyr är utarbetad av Smittskydd Stockholm och Vårdhygien Stockholm 2018 Om du ha mer information besök gärna www.smittskyddstockholm.se Den här

Läs mer

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Innehåll Mer info Handlingsprogram Epidemiologi Smittskyddslagen Smittspårning

Läs mer

Händelseanalys Patient utskrivs med förhöjt INR och drabbas av hjärnblödning

Händelseanalys Patient utskrivs med förhöjt INR och drabbas av hjärnblödning Datum: 2017-12-13 Händelseanalys Patient utskrivs med förhöjt INR och drabbas av hjärnblödning Augusti 2017 Analysledare: 2 Sjuksköterskor på ortopedklinik i Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Analysen

Läs mer

Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården. Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne

Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården. Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Antibiotikaresistenshotet Hinder och behov i vården Eva Melander, Vårdhygien, Labmedicin Skåne Antal fall Antal anmälda fall med resistenta bakterier enligt Smittskyddslagen i Sverige tom 2011-11-25 6000

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Elisabeth Persson Flodman, hygiensjuksköterska Resistenta bakterier Varför ska vi vara rädda för resistenta bakterier? MRSA VRE ESBL Resistenta bakterier Staphyloccous aureus

Läs mer

Rutin för preoperativt omhändertagande av patient med höftfraktur, SUS - Malmö

Rutin för preoperativt omhändertagande av patient med höftfraktur, SUS - Malmö Version: 1.0 Skapad: 2012-09-15 Reviderad: 2014-04-15 Gäller tv, längst tom: 2015-04-15 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Cecilia Rogmark, Magnus Eneroth, Henrik Dyhre Dokumentinnehåll: Arbetsuppgifter

Läs mer

EN CHEFLÄKARES ERFARENHET. Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping

EN CHEFLÄKARES ERFARENHET. Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping EN CHEFLÄKARES ERFARENHET Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping Ett brev som betydde mycket? LEX SÖREN Systemfel eller

Läs mer

Program Del 4. VRI, HALT Urinvägsinfektion Antibiotikaresistens Egenkontroll/Hygienrond Avslutning. Hygienombudsutbildning SoF 2018/19

Program Del 4. VRI, HALT Urinvägsinfektion Antibiotikaresistens Egenkontroll/Hygienrond Avslutning. Hygienombudsutbildning SoF 2018/19 Program Del 4 VRI, HALT Urinvägsinfektion Antibiotikaresistens Egenkontroll/Hygienrond Avslutning Vårdrelaterad infektion VRI - Ökar sjuklighet och dödlighet - Förlänger vårdtiden (4-6 dagar) - Orsakar

Läs mer

Hygienriktlinjer för ESBL och ESBL-carba Regionala riktlinjer för kommunal vård och omsorg i Västra Götaland

Hygienriktlinjer för ESBL och ESBL-carba Regionala riktlinjer för kommunal vård och omsorg i Västra Götaland Hygienriktlinjer för ESBL och ESBL-carba Regionala riktlinjer för kommunal vård och omsorg i Västra Götaland 140429 Innehåll Bakgrund... 3 Referenser:... 3 Vårdtagare med bärarskap av ESBL-bildande tarmbakterier

Läs mer

KAD-bara när det behövs

KAD-bara när det behövs KAD-bara när det behövs Kort personal utbildning KAD- Region kort Östergötland personal utb, 2015-01-12, Britta Larsson Syfte och mål Minimera skador på urinblåsan Förebygga urinretention Tidigt upptäcka

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11

Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11 Bar 100 Ru Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11 Innehållsansvarig: Per Dahlberg, Överläkare, Specialistmedicinklinik läkare (perda1) Giltig från: 2016-08-09 Godkänt av: Per Dahlberg, Överläkare,

Läs mer

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL

Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) MRSA, VRE, ESBLcarba och ESBL Biträdande smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Antibiotikaresistenta bakterier Ökar i världen och i Sverige Gör bakterieinfektioner

Läs mer

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 INDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA... 2 KONTRAINDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA...

Läs mer

Meningen med avvikelser?

Meningen med avvikelser? Patientsäkerhet Martin Enander Chefläkare Cathrine Viklander Vårdutvecklare Verksamheten för Kvalitet och patientsäkerhet (KP) Region Västernorrland www.lvn.se Meningen med avvikelser? 1 Varför rapportera

Läs mer

Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Uppdrag ökad patientsäkerhet

Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Uppdrag ökad patientsäkerhet Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner Uppdrag ökad patientsäkerhet Styrdokument Rutin för blåsscanning, blåstappning och KAD för att förhindra vårdrelaterade infektioner och vårdskador Styrdokumentet

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

HEJ. Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö

HEJ. Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö HEJ Johanna Berg, Underläkare, Akutmottagningen SUS Malmö Är tiden ur led? En dag på akuten Damen som älskade Maria Lang SSK från övervaket ringer. 83 år gammal, bor hemma, änka. Kommer med ambulans pga

Läs mer

Nationell satsning för. Ökad patientsäkerhet

Nationell satsning för. Ökad patientsäkerhet Nationell satsning för Ökad patientsäkerhet Förord I denna broschyr redovisas en kort sammanställning av riskreducerande åtgärder mot vanligt förekommande vårdskador i svensk hälso- och sjukvård. Åtgärderna

Läs mer

Minska vårdrelaterade infektioner - minska antibiotikaförskrivningen på sjukhus Vad göra och hur? Vad säger WHO?

Minska vårdrelaterade infektioner - minska antibiotikaförskrivningen på sjukhus Vad göra och hur? Vad säger WHO? Minska vårdrelaterade infektioner - minska antibiotikaförskrivningen på sjukhus Vad göra och hur? Vad säger WHO? Birgitta Lytsy, MD, PhD Överläkare och specialist i vårdhygien Region Uppsala Hur kan en

Läs mer

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. För hög dos Dalacin. Juli Analysledare:

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Händelseanalys. För hög dos Dalacin. Juli Analysledare: Datum: 2018-08-20 Händelseanalys För hög dos Dalacin Juli 2018 Analysledare: 1 Sammanfattning Händelsen upptäcktes på barnavdelningen. Fem gånger för hög dos antibiotika ges till spädbarn. Läkare ordinerar

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21359 su/med 2015-06-30 4 Innehållsansvarig: Bertil Andersson, Överläkare, Läkare Anestesi Operation Intensivvård område 2 (beran17) Godkänd av: Jonna

Läs mer

Klinisk basgrupp/typfall Infektionsmedicin, Termin 7

Klinisk basgrupp/typfall Infektionsmedicin, Termin 7 Fall 4: Emma, 30 år Emma, 30 år, söker på vårdcentralen med urinträngningar sedan 3 dagar tillbaks. Hon är frisk sedan tidigare, är gravid i vecka 21. Ingen känd antibiotikaöverkänslighet. Hon har inte

Läs mer

Tentamen. Läkemedelsberäkning. Kurs OM141B Datum:

Tentamen. Läkemedelsberäkning. Kurs OM141B Datum: Fakulteten för hälsa och samhälle Institutionen för vårdvetenskap Tentamen Läkemedelsberäkning Hjälpmedel: Miniräknare Kurs OM141B Datum: 2018-11-22 Godkänt (100 %) Examinator: Jenny Jakobsson LYCKA TILL!

Läs mer

MRB multiresistenta bakterier. Smittskydd Värmland

MRB multiresistenta bakterier. Smittskydd Värmland MRB multiresistenta bakterier MRB MRSA ESBL ESBLcarba VRE Övriga gramnegativa multiresistenta bakterier MRSA methicillinresistent stafylococcus aureus En hudbakterie Orsakar: - Bölder - Hudinfektioner

Läs mer

Mätning av vårdrelaterade infektioner och en liten Calici- och ESBL-bonus

Mätning av vårdrelaterade infektioner och en liten Calici- och ESBL-bonus Mätning av vårdrelaterade infektioner och en liten Calici- och ESBL-bonus Anders Johansson hygienläkare, docent i infektionssjukdomar, Vårdhygien, Västerbottens läns landsting Inst. klinisk mikrobiologi,

Läs mer

Normalt är urinen steril

Normalt är urinen steril Urinvägsinfektioner Normalt är urinen steril Bakteriuri Symtomlös Symtomgivande Urinvägsinfektion Njurbäckeninflammation Sveda, täta trängningar, feber,illaluktande urin, grumlig urin mm. Blodförgiftning

Läs mer

VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA. Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting

VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA. Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting VÅRDHYGIENISKT ARBETE I UPPSALA Birgitta Lytsy Hygienöverläkare Specialist i vårdhygien Uppsala läns landsting 2016-09-22 Mycket forskning om VRI Vårdrelaterade infektioner är en vårdskada Drabbar många,

Läs mer

TRANSFUSION AV BLODKOMPONENTER - RUTIN

TRANSFUSION AV BLODKOMPONENTER - RUTIN TRANSFUSION AV BLODKOMPONENTER - RUTIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Transfusion av blodkomponenter - Rutin... 1 Dokumentinformation... 1 Läkarordination... 1 PRIK... 1 Förberredelse inför transfusion... 1 Beställning

Läs mer

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Otydlig ordination - bristande rimlighetsbedömning. Mars 2019.

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Otydlig ordination - bristande rimlighetsbedömning. Mars 2019. Datum: 2019-05-22 Händelseanalys Otydlig ordination - bristande rimlighetsbedömning Mars 2019 Analysledare: Akutkliniken Danderyds sjukhus AB Stockholms läns landsting 1 Sammanfattning Uppdrag och syfte:

Läs mer

Mall för slutrapport för händelseanalyser

Mall för slutrapport för händelseanalyser DeDatum: 2019-01-04 Mall för slutrapport för händelseanalyser Den kursiva texten är anvisningar för vad du bör skriva i rapporten under respektive avsnitt. Kom ihåg att ta bort all kursiv text i den slutliga

Läs mer

Rapport Markörbaserad journalgranskning

Rapport Markörbaserad journalgranskning Rapport Markörbaserad journalgranskning 201301-201306 Bakgrund Markörbaserad journalgranskning har använts i Sverige sedan 2007. Det innebär att dokumentationen från ett slumpmässigt urval av avslutade

Läs mer

HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019

HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019 HYGIENOMBUDSTRÄFF kommunal vård och omsorg VÅREN 2019 Fika Innehåll MRB, MRSA, ESBL, ESBL-CARBA, VRE vad innebär alla förkortningar? Riskfaktorer Vad är en smittspårning? Nyheter från Vårdhygien Regionala

Läs mer

VRI Vårdrelaterade infektioner med fokus på KAD och infarter

VRI Vårdrelaterade infektioner med fokus på KAD och infarter VRI Vårdrelaterade infektioner med fokus på KAD och infarter Ann-Mari Gustavsson Åsa Nordlund Hygiensjuksköterskor 2016-11-10 1 2016-11-10 2 VRI vårdrelaterade infektioner Definition: Infektion som uppkommer

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria Begrepp För att öka kännedom om den kommunala hälso- och ens ansvarförhållanden i samband med lex Maria-anmälningar,

Läs mer

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen

Läs mer

ESBL. Rubrik. Morgondagens normalflora? Underrubrik. Torsten Sandberg. Infektion. Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Infektion

ESBL. Rubrik. Morgondagens normalflora? Underrubrik. Torsten Sandberg. Infektion. Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Infektion Rubrik Underrubrik ESBL Morgondagens normalflora? Torsten Sandberg Sahlgrenska Universitetssjukhuset 1 Vad är ESBL - producerande bakterier? Extended Spectrum Beta Lactamases - CTX-M Inaktiverar penicilliner

Läs mer

Magnetkameraundersökning i sedering/anestesi

Magnetkameraundersökning i sedering/anestesi Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Externa narkoser Giltig fr.o.m: 2018-02-15 Faktaägare: Anna-Marit Löfmark, medicinskt ledningsansvarig läkare, operationsenheten i Växjö Fastställd av: Annica

Läs mer

Patient berättelse 1

Patient berättelse 1 1 Patient berättelse 2 Vad tänker och känner ni när ni har hört denna patients berättelse? Synpunkter på handläggningen vid första besöket Vad kan skälen vara till att man inte lyssnade på patient och

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [2018-04-27] [4] Innehållsansvarig: Andreas Westerlind, Överläkare, Läkare thoraxkirurgi (andwe1); Carola Wallbäck, Vårdenhetschef,

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2015

ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2015 ÅRSRAPPORT AVVIKELSER I NÄRVÅRDSAMVERKAN 2015 Denna rapport redogör för antal rapporterade avvikelser i Närvårdsamverkan i Södra Älvsborg 2015 med en samantällning för åren 2012-2015 (Figur 1). 2012-2015

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

Läkemedel enligt generella direktiv, barn

Läkemedel enligt generella direktiv, barn Läkemedel enligt generella direktiv, barn Datum: 2014-05-20 Akutmottagningen i Västervik Version: 3 Ansvarig: Karl Landergren Godkänd av: Gäller från: 2014-05-20 Gäller till: 2015-05-19 I enlighet med

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

MRB Multiresistenta bakterier

MRB Multiresistenta bakterier MB Multiresistenta bakterier 2018-11-27 Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska Ann-Mari Gustavsson, 2018-11-27 1 Modern sjukvård kan inte bedrivas utan effektiva antibiotika Höftprotes-operationer Transplantationer

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4 Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje); Maria Mattsson, Sektionsledare, Giltig från: 2015-03-31 Avdelning 34 (marma69)

Läs mer

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Algoritmer arbetsprocesser Giltig fr.o.m: 2018-01-01 Faktaägare: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten Fastställd av: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten

Läs mer

Patientsäkerhet. Varför patientsäkerhet i sskprogrammet?

Patientsäkerhet. Varför patientsäkerhet i sskprogrammet? Patientsäkerhet ANNELI JÖNSSON UNIV.ADJUNKT, SJUKSKÖTERSKA, DOKTORAND Operationsborr kvar i fot i två år För knappt två år sedan opererades en 75-årig kvinna i foten för artros, men blev aldrig bra. Härom

Läs mer

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier Multiresistenta bakterier Inger Andersson, hygiensjuksköterska Bakterier är överlevare! Antibiotika Resistens Resistenta bakterier MRSA Methicillin Resistent Staphyloccus Aureus ESBL Extended Spektrum

Läs mer

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN

En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN En patientförsäkring för alla OM DU SKADAS I VÅRDEN OM DU SKADAS I VÅRDEN Om du drabbas av en skada i vården kan du ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Alla Sveriges landsting och regioner

Läs mer

Lokal anvisning 2010-09-01

Lokal anvisning 2010-09-01 1(6) VARDHYGIEN Handläggning av MRSA Lokal anvisning 2010-09-01 Ersätter tidigare dokument Basala hygienrutiner är den absolut viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vården. De skall konsekvent

Läs mer

Revidering av rutiner för Multiresistenta bakterier (MRB) april Vårdhygien Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Revidering av rutiner för Multiresistenta bakterier (MRB) april Vårdhygien Sahlgrenska Universitetssjukhuset Revidering av rutiner för Multiresistenta bakterier (MRB) april 2017 Vårdhygien Sahlgrenska Universitetssjukhuset Viktigt Detta är en sammanfattning av nyheter och förändringar ersätter INTE rutinerna

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

KUNSKAPSÖVERSIKT. till Standardvårdplan- Katetrisering av urinblåsan

KUNSKAPSÖVERSIKT. till Standardvårdplan- Katetrisering av urinblåsan LANDSTINGET KRONOBERG KUNSKAPSÖVERSIKT till - Katetrisering av urinblåsan Camilla Andersson, Fredrik Björnfot [2013-05-31] INNEHÅLLSFÖRTECKNING GODKÄNNADE... 2 RIKTLINJER FÖR ANVÄNDANDE AV STANDARDVÅRDPLAN

Läs mer

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: AL Händelseanalys. Återinsatt Trombyl, blödande magsår

Kunskapsbanksnummer: KB Datum: AL Händelseanalys. Återinsatt Trombyl, blödande magsår Datum: 2018-11-12 AL 2017-00327 Händelseanalys Återinsatt Trombyl, blödande magsår 1 Sammanfattning Patient som vårdats på grund av blodförgiftning. Vid inskrivningen återinsatt på blodförtunnande läkemedel

Läs mer

Läkemedelsförskrivning till äldre

Läkemedelsförskrivning till äldre Läkemedelsförskrivning till äldre Hur ökar vi kvaliteten och säkerheten kring läkemedelsanvändningen hos äldre? Anna Alassaad, Leg. Apotekare, PhD Akademiska sjukhuset, Landstinget i Uppsala län Läkemedelsrelaterade

Läs mer

Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018

Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018 Resistenta bakterier (MRB) Smittspårningsutbildning 2018 Bodil Ardung Tf enhetschef/ smittskyddssjuksköterska Bild från vårdhygien, Uppsala Antibiotikaresistenta bakterier ESBL ESBL carba MRSA VRE Smittspårningspliktiga

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Rutin. Anmälan enligt Lex Maria. Diarienummer: Hälso- och sjukvård. Gäller från:

Rutin. Anmälan enligt Lex Maria. Diarienummer: Hälso- och sjukvård. Gäller från: Diarienummer: Hälso- och sjukvård Rutin Anmälan enligt Lex Maria Gäller från: 2013-06-24 Gäller för: Socialförvaltning Fastställd av: Socialförvaltnings leddningsgrupp Utarbetad av: MAS Revideras senast:

Läs mer

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.

Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o. Framtagen av: Charlotte Svessnon, MAR, Madeleine Bjurelid, enhetschef, Eva-Lott Jäghagen, enhetschef, Gunnel Rosenberg, MAS Gäller f.r.o.m: 120925 Avvikelserutin Fastställd av: Eva Augustsson, förvaltningschef

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK

Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK Iordningsställa materialet med ett aseptiskt förfarande *Kontrollera ordinationer mot patient id, läkemedelsnamn, läkemedelsform, styrka, dosering,

Läs mer

Manus till bildspel: Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Uppdrag ökad patientsäkerhet

Manus till bildspel: Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner. Uppdrag ökad patientsäkerhet Manus till bildspel: Att förebygga vårdrelaterade urinvägsinfektioner Uppdrag ökad patientsäkerhet Det är alltid tragiskt när människor blir sjuka men det är än mer tragiskt när det handlar om infektioner

Läs mer

Ordinationslistor för läkemedel och infusioner avd 34

Ordinationslistor för läkemedel och infusioner avd 34 Ordinationslistor för läkemedel och infusioner avd 34 Ordinationerna skrivs för hand och skall signeras varje dag. Observera att läkare och SSK har ett gemensamt ansvar för att alla listor har namn och

Läs mer

Vad du kan göra själv

Vad du kan göra själv Vad du kan göra själv FÖR ATT MInskA RISKER i vården 1 Vad du kan göra själv Dagens sjukvård har stora möjligheter att hjälpa dig som är sjuk med verknings fulla läkemedel och moderna behandlingsmetoder.

Läs mer

Minnesanteckningar från Patientsäkerhetsgruppen Tid:

Minnesanteckningar från Patientsäkerhetsgruppen Tid: 1 Minnesanteckningar från Patientsäkerhetsgruppen Tid: 2018-11-22 Närvarande Angela Olausson, Annika Jansson, Annette Trenge Jarlshammar, Åsa Warnemark, Ingrid Wikstrand, Maud Joelsson, Dirk Vleugels,

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

LÄKARE NLL Insatser för att stärka funktionen antibiotikaansvariga läkare på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten. MRB-teamets verksamhet

LÄKARE NLL Insatser för att stärka funktionen antibiotikaansvariga läkare på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten. MRB-teamets verksamhet ANTIBIOTIKAANSVARIGA LÄKARE NLL Insatser för att stärka funktionen antibiotikaansvariga läkare på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten MRB-teamets verksamhet ANDERS NYSTEDT MRB-gruppen och MRB-teamet

Läs mer

Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut!

Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut! Svenska Palliativregistret -ett kraftfullt verktyg för att förbättra vården i livets slut! Maria Taranger Överläkare internmedicin och hematologi Sektionschef 353 Med/Ger/Akutenhet Östra Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Läs mer

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD DJURVÅRD INOM DJURENS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Ämnet djurvård inom djurens hälso- och sjukvård behandlar omvårdnadsarbete med sjuka och friska djur. I ämnet behandlas också sjukdomslära samt lagar och andra

Läs mer

i Jönköpings län Malin Bengnér, hygienläkare, Smittskydd Vårdhygien Fastställd: Diarienr:

i Jönköpings län Malin Bengnér, hygienläkare, Smittskydd Vårdhygien Fastställd: Diarienr: Smittskydd Vårdhygien Åtgärder vid skada med risk för blodburen smitta hos personal/studerande inom kommunal vård och omsorg i Jönköpings län Framtagen av: Gäller för: Godkänd av: Pernilla Johansson, Kommunal

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Höftfrakturlinjen SUS - Lund

Höftfrakturlinjen SUS - Lund Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 2014-11- 24 Gäller tv, längst tom: 20150415 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: My von Friesendorf Dokumentinnehåll:Arbetsuppgifter höftfrakturlinjen

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 110101-110228 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Omhändertagande vid dödsfall

Omhändertagande vid dödsfall Riktlinjer för hälso- och sjukvården Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive arbetsledare Dokumentets namn: Omhändertagande vid dödsfall. Utfärdad av: Margaret Fritz Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen

Läs mer

VRI Vårdrelaterade infektioner

VRI Vårdrelaterade infektioner VRI Vårdrelaterade infektioner Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterskor 1 2 3 Vad är vårdrelaterad infektion? Infektion som uppkommer hos en person i samband med slutenvård, eller till följd av åtgärd

Läs mer

Katetervård och kateterisering av urinblåsa

Katetervård och kateterisering av urinblåsa Instruktion Framtagen av: Medicinskt ansvariga Fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Katetervård, kateterisering Diarienummer: VON F 2017/00312 003 Fastställd: 2015-11-10 Revideras: Kontinuerligt

Läs mer

ANELÄK Barn och akut smärta

ANELÄK Barn och akut smärta 1 (7) ANELÄK Barn och akut smärta RIKTLINJER FÖR SJUKSKÖTERSKA: När barn kommer till akuten smärtpåverkade och/eller när smärtsam åtgärd troligen skall vidtagas; sätt EMLA-/Rapydanplåster på 2 presumtiva

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Tentavakten ombedes ringa om studenter har frågor:

Tentavakten ombedes ringa om studenter har frågor: Ämne: Läkemedelsberäkning, Tentamen Kurs: BMLV A, Biomedicinsk laboratoriemetodik,7.5 Hp, BL1015 Datum: 2015-01-31 Tid: 2 timmar, kl 08.15-10.15 Provkod: 0400 Hjälpmedel: Miniräknare Lärare: Annika Hickisch

Läs mer

Infektionsverktyget - användarhandledning

Infektionsverktyget - användarhandledning Infektionsverktyget - användarhandledning Registrering av orsak till antibiotikaordination Syfte: Att minska antalet vårdrelaterade infektioner och följa upp antibiotikaanvändning. Följ: Rekommendationer

Läs mer

opereras för förträngning i halspulsådern

opereras för förträngning i halspulsådern Till dig som skall opereras för förträngning i halspulsådern Information till patient & närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på

Läs mer

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens Antibiotikaresistens 190910 Resistenta bakterier MRSA Metithicillinresistenta Staphylococcus aureus Hudbakterie, ger sårinfektioner, blodförgiftning ESBL Extended spectrum betalactamases Egenskap hos flera

Läs mer

Trombolys av artärocklusion, SÄS

Trombolys av artärocklusion, SÄS 2018-01-30 34540 1 (5) Sammanfattning I riktlinjen beskrivs indikationer och kontraindikationer samt tillvägagångssätt vid akut artärocklusion med hjälp av aortofemoral angiografi, trombolys samt uppföljande

Läs mer

Distriktsveterinärernas hygienpolicy

Distriktsveterinärernas hygienpolicy Policy 2010-09 Distriktsveterinärernas hygienpolicy Bilden av organisationen skapas av oss som arbetar inom den. Därför är det viktigt att vi tänker på liknande sätt och arbetar mot samma mål. Det förhållningssätt

Läs mer

MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria

MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria MAS Riktlinje Utredning och anmälan enligt Lex Maria Definition på vårdskada Ur Patientsäkerhetslag (2010:659) Med vårdskada avses i denna lag lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patrik Mill Verksamhetschef Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2017 Verksamheten hade under 2017 uppsatta mål gällande riskbedömningar i Senior-Alert,

Läs mer

ESBL. Gramnegativa tarmbakterier som ingår i normalfloran i tarmen. Åsa Johansson Smittskyddssjuksköterska och26. regiongavleborg.

ESBL. Gramnegativa tarmbakterier som ingår i normalfloran i tarmen. Åsa Johansson Smittskyddssjuksköterska och26. regiongavleborg. ESBL Gramnegativa tarmbakterier som ingår i normalfloran i tarmen Åsa Johansson Smittskyddssjuksköterska 2016-10-25 och26 ESBL = extended spectrum betalaktamas ESBL är ett enzym som bildas av gram negativa

Läs mer

Denna patient. Palliativa pärmen. är inskriven i Palliativa teamet i..

Denna patient. Palliativa pärmen. är inskriven i Palliativa teamet i.. Personnr: Denna patient är inskriven i Palliativa teamet i.. Palliativa pärmen Patienten har med sig denna pärm, som finns i hemmet, vid besök eller inläggning på sjukhus, till hälsocentral eller kommunens

Läs mer

Beskrivning av handläggning av patienter som inkommer för angiografi och/eller kärlkirurgisk endovaskulär intervention.

Beskrivning av handläggning av patienter som inkommer för angiografi och/eller kärlkirurgisk endovaskulär intervention. Innehållsansvarig: Olle Nelzén ( ollne ) (Forskning/FoU/Skaraborgs Sjukhus) Granskad av: Stefan Skullman ( stesk ) (Läkare kirurgi SkaS Skövde/Övergripande/K2/Skaraborgs Sjukhus) Godkänd av: Magnus Olsson

Läs mer

Lycka till! Örebro Universitet, IHM. Kurs: BL1407 Ämne: Läkemedelsberäkning, Datum: 2015-05-16. Hjälpmedel: Miniräknare. Lärare: Maria Hälleberg Nyman

Lycka till! Örebro Universitet, IHM. Kurs: BL1407 Ämne: Läkemedelsberäkning, Datum: 2015-05-16. Hjälpmedel: Miniräknare. Lärare: Maria Hälleberg Nyman Kurs: BL1407 Ämne: Läkemedelsberäkning, Datum: 2015-05-16 Hjälpmedel: Miniräknare Lärare: Maria Hälleberg Nyman Instruktion: Läs uppgifterna noggrant!!! Vad efterfrågas? Tydliggör vad som är svaret bland

Läs mer

RESISTENTA BAKTERIER MRSA, VRE, ESBL och ESBLCARBA

RESISTENTA BAKTERIER MRSA, VRE, ESBL och ESBLCARBA RESISTENTA BAKTERIER MRSA, VRE, ESBL och ESBLCARBA Infomöte för de som arbetar med ensamkommande flyktingbarn 16 juni 2014 Sidan 1 Normalflora 3 kg av en människas vikt består av bakterier Vi har 10 ggr

Läs mer

Strama för sjuksköterskor

Strama för sjuksköterskor Strama för sjuksköterskor Infektionsveckan, 2019 Patientens rätt till bästa infektionsbehandling i en sjukvård som motverkar antibiotikaresistens. www.skyddaantibiotikan.se/arkiv/ Antibiotika inom humansektorn

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18657 su/med 2018-03-01 4 Innehållsansvarig: Ulrika Larsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 321-322 Barncancercentrum (ulrla12) Godkänd av: Karin Mellgren,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB.

Patientsäkerhetsberättelse. för Läkarhuset Roslunda AB. Patientsäkerhetsberättelse för Läkarhuset Roslunda AB. År 2012 Datum 2013-03-01 Camilla Nilsson, vårdcentralchef Innehållsförteckning Inledning 3 Struktur för inrapportering, uppföljning och utvärdering

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer