Område Vallöfte Status

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Område Vallöfte Status"

Transkript

1 1 Område Vallöfte Status 1 Jobb Investera i bostäder Budgeten för 2016 innehåller lika mycket investeringar på bostäder som under de två föregående mandatperioderna dvs. 5,5 mdkr. Därefter 6,1 mdkr per år. 2 Jobb Investera i infrastruktur Sverigeförhandlingen pågår. Där ingår höghastighetståg och bostadsbyggande. Regeringen satsar på stadsmiljöavtal för att stödja kollektivtrafiksatsningar. Nyligen betalades över 540 miljoner ut till sju städer. ardsatsning-pa-stadsmiljoavtal-ska-ge-hallbara-stadsmiljoer/ 3 Jobb Öka anslagen till underhåll och påskynda utbyggnaden av järnvägen. Regeringen satsar 1,24 miljarder per år från och med 2016 på ökat järnvägsunderhåll. Och över 500 miljoner 2015 (vilket var en halvering pga. oppositionen röstade ned höstbudget). 4 Jobb Satsning på exportfrämjande Regeringen har antagit exportstrategin, och avsatt 150 miljoner kronor för 2016 och totalt 800 miljoner kronor fram till och med eriges-exportstrategi/ 5 Jobb Investera i strategiska samverkansprogram Strategiskt samverkansprogram om Life science 50 miljoner 2015, 100 miljoner per år Jobb Grunda ett nationellt innovationsråd under statsministern Det nationella innovationsrådet hade sitt första möte den 24 februari

2 2 7 Jobb Minskat sjuklöneansvar för småföretag Den nya ersättningen som trädde i kraft den 1 januari 2015 är utformad efter en differentierad modell som beaktar att sjukfrånvaron ser olika ut bland olika stora arbetsgivare. Syftet är att minska den börda arbetsgivares sjuklönekostnader kan utgöra. rmer-pa-socialdepartementets-omraden-ibudgetpropositionen-for-2015/ 8 Jobb Nyindustrialiseringsstrat egi Regeringen har tillsatt ett advisory board för nyindustrialisering och genomfört industrisamtal med branschen. Strategin kommer presenteras inom kort. ngs--och-innovationsministern-tillsatter-en-advisory-boardfor-nyindustrialisering/ ael-damberg-leder-industrisamtal/ 9 Jobb Nytt kunskapslyft Regeringen utökar kraftigt antalet platser och höjer kvaliteten på högskolor och universitet, på yrkeshögskolan, på folkhögskolor och i den kommunala vuxenutbildningen (komvux och yrkesvux) Jobb 90-dagarsgaranti 287 av landets 290 kommuner (deadline 31 dec) har inkommit med ansökan om avtal mellan kommun och Arbetsförmedling för att aktivt arbeta med åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten. Dessa kommuner har under hösten kartlagt de unga arbetslösa Jobb Inför traineejobb Under hösten lanserades traineejobben och avtalet mellan parterna är klart. De första ungdomarna har nu kommit in i traineejobb. eringen-presenterar-traineejobb-och-utbildningskontraktfor-unga/ 12 Jobb Extratjänster i välfärden Den 2 november 2015 infördes extratjänster för långtidsarbetslösa. Extratjänsterna omfattar i nuläget fyra områden där anställningar får göras.

3 3 13 Jobb Utbildningskontrakt Utbildningskontrakten finns på plats sedan den 1 december och det finns pengar avsatt för kommande år för denna reform. eringen-presenterar-traineejobb-och-utbildningskontraktfor-unga/ 14 Jobb Avskaffa Fas 3 Avvecklingen av Fas 3 kommer att ske succesivt genom ett stopp på nya anvisningar. Istället erbjudands aktiva insatser, som subventionerade anställningar, utbildning och praktik. Mer information om regeringens satsningar mot långtidsarbetslösheten 15 Jobb Reformera arbetsförmedlingen Styrningen av AF är förändrad genom mindre detaljerad reglering samt nya arbetsformer för dialogen mellan departementet och myndigheten. Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att analysera och lämna förslag om utvecklingen av Arbetsförmedlingens interna ledning, styrning och uppföljning a/ 16 Jobb Fler högskoleplatser i hela landet I vårändringsbudgeten för 2015 antogs ökade anslag till högskoleutbildning i hela landet. För 2018 motsvarar den beräknade utbyggnaden drygt helårsstudenter. 19d68640a796b5e55/varandringsbudget-for-2015-heladokumentet-prop Jobb Höj kvaliteten i högskolan och öka närheten till arbetsmarknaden Under 2015 inleddes en kvalitetsförstärkning i form av höjda ersättningsbelopp för humaniora, samhällsvetenskap, juridik och teologi samt undervisning och verksamhetsförlagd utbildning. Denna kvalitetsförstärkning omfattar 250 miljoner kronor per år resten av mandatperioden. dningsdepartementets-samlade-budgetinvesteringar/ Regeringen har lagt ett förslag till riksdagen på nytt system för att säkra kvaliteten på den högre utbildningen.

4 4 18 Jobb Sommarkurser och treterminssystem Regeringen anser att sommarkurser ska vara mer användbara och räknas till examen. Utredningen om högskolans utbildningsutbud som tar upp bland annat sommarkurser ligger på remiss. 19 Jobb Stärk forskningen och gör den mer jämställd I budgeten avsätts bland annat medel för fler kvinnliga professorer och samt jämställdhetsintegrering av universitet och högskolor, 21 Jobb Lönekartläggningar Regeringen har påbörjat arbetet med en proposition om lönekartläggningar som lämnas i vår 20 Jobb Stärkt arbetsmiljöarbete Förstärkt anslag till bl.a. Arbetsmiljöverket, skyddsombud och arbetsmiljöforskning à 65 miljoner under Arbetsmiljöstrategi arbetas fram på arbetsmarknadsdepartementet. Kompetensen inom företagshälsovården stärks Jobb Missbruk av visstidsanställningar ska förhindras Lagförslaget ligger på riksdagens bord. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 maj Jobb Investera i service och bredband via landsbygdsprogrammet Regeringen satsar nästan 4,5 miljarder fram till 2020 på service i glesbygd och bredband. sbygdsprogrammet-godkant-av-eu/ 24 Jobb Nationell livsmedelsstrategi Arbetet fortgår, klart under våren Jobb Främja besöksnäringen Visit Sweden har fått totalt 70 miljoner kronor för att öka marknadsföringen av Sverige.

5 5 eringen-starker-svensk-turismexport/ 26 Jobb Tillväxtmiljard för att stimulera byggande i kommunerna Regeringen introducerar nu en byggbonus till kommuner som genom ett ökat byggande bidrar till att minska bostadsbristen. Under 2016 omfattar byggbonusen totalt 1,85 miljarder kronor Jobb Förstatliga järnvägsunderhållet Ej påbörjad eller genomförd 28 Jobb Förbättra mobiltäckningen Post och Telestyrelsen arbetar med hur 700 MHz-bandet ska kunna användas för ökad täckning för mobiltelefoni och mobilt bredband Jobb Innovationer på landsbygden Kunskap och innovation är prioriterat i landsbygdsprogrammet. grammet-forvantas-fa-ett-godkannande-under-2015/ 30 Jobb Regionala innovationsråd Nästa steg för innovationsrådet är att knyta ihop rådet med olika regionala projekt Jobb Strategi för innovationsupphandling Den nyinrättade upphandlingsmyndigheten arbetar med innovationsupphandling och i det nya regelverket om upphandling ingår innovationspartnerskap. on-och-upphandling/ 15/06/nytt-regelverk-om-upphandling/ 32 Jobb Tredje föräldramånad ska vikas Förslaget röstades igenom den 11 november i riksdagen. Lagen träder i kraft vid årsskiftet.

6 6 33 Jobb Jämställdhetsmiljard för jämnare uttag av föräldraförsäkring Ej påbörjad eller genomförd. 34 Jobb Höj taket i a-kassan. Den högsta dagpenningen höjs till 910 kronor, vilket gör att den som har en månadsinkomst på upp till kronor får 80 procent av sin inkomst de första 100 ersättningsdagarna. Den tidigare högsta dagpenningen var 680 kronor per dag Miljö Miljöbilsbonus Regeringen föreslår att anslaget för den så kallade Supermiljöbilspremien höjs med 132 miljoner kronor för innevarande budgetår. Nästa år ökas anslaget med 94 miljoner kronor till sammanlagt 309 miljoner kronor. eringen-investerar-for-klimatet/ 36 Miljö Miljömålsmiljard För att stärka genomförandet av miljöpolitiken och öka takten i arbetet med att nå miljömålen har regeringen inrättat ett Miljömålsråd. Regeringen har beslutat om klimatinvesteringsstöd på lokal och regionalnivå om 600 miljoner årligen. Regeringen har också ökat satsningarna för skötsel och skydd av värdefull natur, förbättrad havsmiljö och för en giftfri miljö Miljö Klimatpolitiskt ramverk Regeringen har gett Miljömålsberedningen i uppdrag att utreda hur ett klimatpolitiskt ramverk för en långsiktig klimatpolitik ska kunna utformas i bred politisk dialog Miljö Giftfri miljö, speciellt i förskolor Regeringen har beslutat att Kemikalieinspektionen ska vidareutveckla handlingsplanen för en giftfri vardag för att intensifiera arbetet för att uppnå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

7 7 39 Miljö Bättre havsmiljö Regeringen har förstärkt anslagen för Havs- och vattenmiljöarbete. Regeringen avser därför att ytterligare stärka arbetet med skydd av marina områden och som ett led i detta har regeringen gett Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att ta fram en handlingsplan för marint områdesskydd. Planen ska vara klar Naturvårdsverket har fått i uppdrag att minska mikroplasterna i havet d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-20-allman-miljo--ochnaturvard.pdf drag-for-att-minska-mikroplast-i-haven/ 40 Miljö Investeringar i det svenska energisystemet I budgetpropositionen 2016 investerar regeringen i utvecklingen mot ett förnybart energisystem. s-pa-investeringar-i-solceller-och-ny-teknik/ 41 Miljö Främja förnybar energi Stödet till solceller skalas upp kraftigt från 50 till 390 miljoner kronor per år. Totalt satsar regeringen 1,4 miljarder på solceller fram till s-pa-investeringar-i-solceller-och-ny-teknik/ 42 Miljö Blocköverskridande överenskommelse om energi Regeringen har tillsatt en Energikommission som ska hitta långsiktiga och brett förankrade lösningar. gikommissionen-startar/ 43 Skola Nationell samling för läraryrket Den nationella samlingen för läraryrket fortsätter med samtal med berörda aktörer om vad som gemensamt, på såväl nationell som lokal nivå, kan göras för att stärka och öka attraktiviteten för läraryrket. ne-hellmark-knutsson-leder-nationell-samling-for-lararyrket/ 44 Skola Bättre löner för lärare Lärarlönelyftet genomförs och ger i genomsnitt 3000 kronor mer i månaden för upp till lärare. eringen-presenterar/

8 8 45 Skola Mindre klasser Prioritering i budgeten, 2 miljarder kronor 2016 och åren framöver Skola Fler speciallärare och specialpedagoger Regeringen satsar 500 miljoner 2016, därefter 570 miljoner för Skola Obligatorisk förskoleklass för sexåringar Ligger i Skolkommissionen som ska lämna förslag till nationella målsättningar och en långsiktig plan. eringen-presenterar-skolkommissionen/ 48 Skola Mindre administration för lärarna Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram där man ser över hur administrationen för lärare och rektorer kan minskas och arbetsprocesser göras mer effektiva inom skolan Skola Stärka rektorerna Satsningen på rektorers fortbildning omfattar 20 miljoner årligen fr.o.m d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-16-utbildning-ochuniversitetsforskning.pdf 50 Skola Sommarskola Lovskola byggs ut, 150 miljoner kronor 2015 och åren framöver d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-16-utbildning-ochuniversitetsforskning.pdf 51 Skola Läxhjälp Läxhjälp byggs ut, 390 miljoner kronor 2016 och följande år d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-16-utbildning-ochuniversitetsforskning.pdf 52 Skola Avskaffa läx-rut Regeringen har avskaffat läx-rut.

9 9 53 Skola Satsningar på skolor med tuffast förutsättningar Regeringen satsar årligen fr.o.m miljoner på stöd till skolor med låga studieresultat. 54 Skola Höjda krav i lärarutbildningen Regeringen har lagt fram ett förslag till riksdagen på nytt system för att säkra kvaliteten på den högre utbildningen. För utbildningar där det finns ett särskilt behov av att få en nationell bild av kvaliteten, som lärarutbildningen, kommer också utbildningsvärderingar att ske regelbundet Skola Stoppa vinstjakten i skolan Behandlas i Utredningen om reglering av offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, som redovisas i november /03/dir / 56 Skola Maxtak i förskolan (15 barn) Regeringen har gett Statens skolverk i uppdrag att återinföra riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. Uppdraget ska redovisas i februari Statsbidrag om 830 miljoner kronor avsätts för detta ändamål 2016, och fr.o.m mottsvarande belopp årligen. ab0b2f07b6f572a0b/uppdrag-att-forbereda-infor-ettkommande-uppdrag-om-statsbidrag-for-mindrebarngrupper-i-forskolan.pdf 57 Skola Barnomsorg på kvällar, nätter och helger Regeringen satsar 49 miljoner på nattis 2016, därpå 80 miljoner årligen. eringen-utokar-stod-till-barnomsorg-pa-kvallar-natter-ochhelger/ 58 Skola Obligatoriskt gymnasium Gymnasieutredningen, tar bland annat ställning till denna fråga Skola Göra yrkesprogram till yrkescollege Utredning tillsätts inom kort. eringen-avsatter-pengar-till-samverkan-skola-och-arbetsliv/

10 10 60 Skola Stöd för att ta körkort Ej påbörjad eller genomförd. 61 Skola Fritids ska bli en tydlig del av skoldagen Regeringen satsar på höjd personaltäthet och stärkt kvalitet i fritidshem. 250 miljoner 2016, varpå 500 miljoner per efterföljande år. ALT. Regeringen satsar ,8 miljarder för att uppnå en mer jämlik skola. I det ingår bland annat 250 miljarder för mer personal och högre kvalitet i fritidshemmen. eringen-starker-kvaliteten-i-fritidshem-och-forskoleklass/ 62 Skola Fler förskolelärare För att minska gruppstorlekar och öka personaltätheten i förskolan har regeringen infört ett statsbidrag för på 415 miljoner kronor 2015 och 830 miljoner kronor per år från och med dningsdepartementets-samlade-budgetinvesteringar/ Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att återinföra riktmärke för storlek på barngrupper i förskolan. stering-for-fler-anstallda-i-skolan-och-fler-platser-palararutbildningen/ 63 Skola Avgörande inflytande för kommunerna v.g.. skoletablering Ligger i Skolkostnadsutredningen /09/dir / 64 Skola Krav på långsiktighet i skolägande Finns med i Ägarprövningsutredningen som ligger ute på remiss. ministern-tar-emot-agarprovningsutredningen-/ 65 Skola Skolföretag ska redovisa ekonomin öppet Ligger i Skolkostnadsutredningen /09/dir / 66 Skola Offentlighetsprincip och meddelarfrihet ska råda i alla skolor Ligger på utredningen om offentlighetsprincipen i fristående skolor /07/dir /

11 11 67 Skola Fler platser till yrkeshögskolan. Regeringen föreslår nu att 251 miljoner kronor avsätts år 2016 för att finansiera motsvarande utbildningsplatser på yrkeshögskolan. Följande år utökas det till 605miljoner kronor, motsvarande utbildningsplatser Skola Fler platser inom Komvux och yrkesvux från I budgetpropositionen för 2016 föreslår regeringen att komvux och yrkesvux tilldelas medel motsvarande utbildningsplatser. Detta utöver de platser på komvux och yrkesvux som redan har aviserats i vårändringsbudgeten. I budgetpropositionen för 2016 aviserar regeringen därför ett förslag om rätt till komvux. Det innebär att alla vuxna ska ha rätt till utbildning på komvux på gymnasial nivå som leder till grundläggande behörighet till högskolestudier och motsvarande behörighet till yrkeshögskolan samt till särskild behörighet till högskolestudier 69 Välfärd Rikare fritid för barn och unga Insatser inom fritidshemmet på 250 miljoner kronor 2016 och beräknar för de kommande åren 500 miljoner kronor/år. Idrott för barn och unga: statens stöd till idrotten ökar med totalt 197 miljoner kronor pengar-till-idrottsrorelsen/ 70 Välfärd Offentlighetsprincip och meddelarfrihet ska råda i hela välfärden Offentlighetsprincipen i offentligt finansierad privat utförd vård och omsorg samt utbildning inom vissa skol- och utbildningsformer är under utredning och ska vara klart oktober /09/dir / 71 Välfärd Krav på bemanning i välfärden Behandlas i Utredningen om reglering av offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, som redovisas i november dning-om-reglering-av-offentlig-finansiering-av-privatutforda-valfardstjanster/

12 12 72 Välfärd Lag mot försäljning till underpris (avknoppning) Behandlas i Utredningen om reglering av offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster, som redovisas i november dning-om-reglering-av-offentlig-finansiering-av-privatutforda-valfardstjanster/ 73 Välfärd Nej till tvångs-lov Ej påbörjad eller genomförd 74 Välfärd Ökade resurser i sjukvården I budgeten finns ett generellt tillskott om en miljard kronor för 2016, och 500 miljoner kronor extra per år från och med Från 2017 sker denna höjning genom det generella statsbidraget. getreformer-for-okad-jamlikhet-och-jamstalldhet/ 75 Välfärd Ökade resurser i äldreomsorgen Regeringen avsätter 2 miljarder kronor per år under åren 2016 till 2018 för detta ändamål. onen-2016-okad-bemanning-i-aldreomsorgen/ 76 Välfärd Fyraveckorsgaranti i cancervården Regeringen genomför satsningar inom cancervården på bland annat på mammografi, för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. dens-langa-vantetider-maste-bort/ 77 Välfärd Högskoleplatser till sjuksköterskor. 700 nya högskoleplatser till sjuksköterskor ligger i budgeten för d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-16-utbildning-ochuniversitetsforskning.pdf 78 Välfärd Utöka antalet utbildningsplatser på barnmorskeutbildningen I budgeten för 2016 finns anslag för 250 fler utbildningsplatser till barnmorskor d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-16-utbildning-ochuniversitetsforskning.pdf

13 13 79 Välfärd Förhindra en utveckling där privata försäkringar blir en förutsättning för trygghet och välfärd. Socialdepartementet förbereder ett lagförslag i syfte att stoppa möjligheten för privata försäkringspatienter att gå före i kön i den offentligfinansierade vården. 80 Välfärd Större frihet för professionella medarbetare Regeringen arbetar för att utveckla styrningen i offentlig sektor i en riktning som innebär att professionernas kunnande och yrkesetik blir mer vägledande än vad de är i dag Välfärd Delade turer ska bort och fasta anställningar norm, i välfärden Regeringen har täta kontakter med SKL som nu arbetar för att lösa frågan. 5/ansvarochlangsiktighetmastepraglaavtalsrorelsen.7843.ht ml 82 Välfärd Fler utbildningsplatser inom vård och omsorg Budgeten för 2016 innehåller satsningar på bristyrken, bland annat inom vård och omsorg 081d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-16-utbildning-ochuniversitetsforskning.pdf 83 Välfärd Studielön för sjuk- och undersköterskor under studietiden Ej påbörjad eller genomförd 84 Välfärd Alla i äldreomsorgen ska utbildas inom demenssjukdomar och multisjukhet 200 miljoner kronor avsätts för en kunskapssatsning till verksamheter inom äldre- och funktionshindersomsorgen d9696f55bc7f8d/utgiftsomrade-9-halsovard-sjukvardoch-social-omsorg.pdf 85 Välfärd Sänk skatten för alla pensionärer Regeringen har påbörjat slopandet av pensionärsskatten, så att pensionärer inte betalar högre skatt än löntagare under 65 år vid inkomster upp till cirka kronor per år. Skatten sänks för de med pensionsinkomster upp till kronor per år. n-vill-paborja-slopandet-av-pensionarernas-skatt/

14 14 86 Välfärd Höjt barnbidrag med 100 kronor Ej påbörjad eller genomförd 87 Välfärd Höjt underhållsstöd Genomfördes i vårbudgeten från Välfärd Höj taket i sjukförsäkringen till åtta basbelopp Ej påbörjad eller genomförd 89 Välfärd Taket i sjukförsäkringen ska vara 80 procent under hela perioden Ej påbörjad eller genomförd 90 Välfärd Den bortre gränsen för sjukersättning ska tas bort Genomförs i budgeten för re-tidsgransen-i-sjukforsakringen-tas-bort/ 91 Välfärd Nationell handlingsplan för jämlik och jämställd hälsa Regeringen har tillsatt en kommission för jämlik hälsa. Den kommer att leverera förslag löpande och slutrapportera maj Välfärd Polisens effektivitet ökas Polisen har genomgått den största omorganisationen sedan 1965 med främsta syfte att få fler poliser närmare medborgarna. Onödiga myndighetsgränser har tagits bort och polisen har fått bättre förutsättningar att förebygga och klara upp brott Välfärd Polisutbildningen görs till högskoleutbildning Utredningen En förändrad polisutbildning hanterar frågan och är klar 15 april /03/dir / 94 Välfärd Straffet för grova sexualbrott ska skärpas Utredning pågår i den parlamentariska sexualbrottskommittén.

15 15 kt-skydd-for-brottsoffer-och-skarpt-syn-pa-de-grovstasexualbrotten/ 95 Välfärd Köp av sexuella tjänster utomlands ska kriminaliseras Utredningen om ett starkt straffrättsligt skydd vid människohandel och köp av sexuell handling av barn behandlar denna fråga. oring-i-sverige-av-sexkop-utomlands-ska-utredas/ 96 Välfärd Mäns våld mot kvinnor måste bekämpas Ligger ett flertal utredningar ute samt utredningsförslag på remiss. ag-till-nationell-strategi-mans-vald/ 97 Välfärd Motverka nyrekrytering av ungdomar till kriminella gäng Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att ta fram förslag på hur det brottsförebyggande arbetet kan förbättras. rag-till-brottsforebyggande-radet-om-forstarkt-stod-ochsamordning-av-det-brottsforebyggande-arbetet/ 98 Välfärd Brottsoffer ska få snabbt stöd, bra bemötande och ökad tillgång till upprättelse. Regeringen har beslutat om förändringar som innebär att brottsoffer får ett bättre skydd, starkare stöd och mer information. tsoffer-far-battre-stod-och-okat-skydd/ 99 Välfärd Minska hälsoklyftorna Se kommissionen för jämlik hälsa ovan Internatio nellt Bibehåll biståndet på en procent av BNI Regeringen har 2016 avsatt 43 miljarder kronor för bistånd, vilket är en ökning med nästan 3 miljarder kronor jämfört med miljoner är ett tillskott av nya medel. Biståndet motsvarar 1,02 procent av BNI enligt den beräkningsmodell som användes fram till september 2014 inom EU. Enligt den nya modellen motsvarar biståndsramen år ,98 procent av BNI. Avräkningar görs i enlighet med OECD/DACs regelverk.

16 Internatio nellt Nej till Nato Den svenska militära alliansfriheten tjänar alltjämt vårt land väl. n-den-15-september-2015/ 102 Internatio nellt Sverige ska erkänna staten Palestina Regeringen erkände staten Palestina i oktober ige-erkanner-palestina-och-okar-bistandet/ 103 Internatio nellt Sverige ska vara ett föregångsland i arbetet för kvinnors rättigheter Regeringen har antagit en feministisk utrikespolitik som ska genomsyra hela utrikesförvaltningens arbete och syfta till att stärka kvinnors rättigheter, öka kvinnors tillgång till resurser och öka kvinnors representation. Handlingsplan för feministisk utrikespolitik under arbete Internatio nellt Bidra till en hållbar fred i Mellanöstern Sverige verkar för ett än mer aktivt EU och i FN för att få till stånd bättre förutsättningar för en återupptagen fredsprocess och meningsfulla samtal. Sverige har som första givarland antagit en långsiktigt biståndsstrategi för Syrienkrisen som ska förbättra förutsättningarna för att en framitda fredsuppgörelse ska hålla Internatio nellt Tydlig politik i EU för fler jobb, löntagarnas rättigheter och fred Frågor om tillväxt samt ordning och reda på arbetsmarknaden är av särskilt intresse i regeringens EUarbete, och regeringen har bland annat påbörjat ett påverkansarbete som syftar till en revidering av utstationeringsdirektivet.

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG EN AMBITIÖS JOBBPOLITIK. FÖR ALLA. VÅRT MÅL ÄR ATT ANTALET PERSONER SOM ARBETAR

Läs mer

Kära Framtid, i Skaraborg. En rapport om vad Socialdemokraternas Valmanifest betyder för Skaraborg

Kära Framtid, i Skaraborg. En rapport om vad Socialdemokraternas Valmanifest betyder för Skaraborg Kära Framtid, i Skaraborg En rapport om vad Socialdemokraternas Valmanifest betyder för Skaraborg Socialdemokratisk politik för framtidens Skaraborg Socialdemokraterna presenterade i förra veckan sitt

Läs mer

Uppföljning av Socialdemokraternas vallöften

Uppföljning av Socialdemokraternas vallöften 1 Uppföljning av Socialdemokraternas vallöften 2014-2018 1 Jobb Investera i bostäder Budgeten för 2016 innehöll den största bostadspolitiska satsningen på 20 år med runt 6 miljarder kronor per år på ett

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop

Ett Sverige som håller ihop Ett Sverige som håller ihop VÅRBUDGETEN FÖR 2015 Vårbudgeten på 5 minuter Foto: Folio Bildbyrå / Maskot, Jyrki Komulainen, David Schreiner Vårbudgeten för 2015 Den 15 april lämnade regeringen sin ekonomiska

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 21 Fredrik Lundh Sammeli & Hannah Bergstedt 21 september 215 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 21 21 Investeringar Ett Sverige för som

Läs mer

HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN

HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON 28 AUGUSTI 2014 VI PRIORITERAR INVESTERINGAR I SKOLAN I varje budget har vi prioriterat mer resurser till skolan för en jämlik

Läs mer

SJUKVÅRDSLYFT MED TRAINEEJOBB OCH UTBILDNING STEFAN LÖFVEN CARIN JÄMTIN MAGDALENA ANDERSSON MIKAEL DAMBERG 12 AUGUSTI 2014

SJUKVÅRDSLYFT MED TRAINEEJOBB OCH UTBILDNING STEFAN LÖFVEN CARIN JÄMTIN MAGDALENA ANDERSSON MIKAEL DAMBERG 12 AUGUSTI 2014 SJUKVÅRDSLYFT MED TRAINEEJOBB OCH UTBILDNING STEFAN LÖFVEN CARIN JÄMTIN MAGDALENA ANDERSSON MIKAEL DAMBERG 12 AUGUSTI 2014 VÅRA UTMANINGAR Hög arbetsbelastning och för mycket administration Framtida kompetensförsörjning

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

Sverige ska vara ett land som håller ihop

Sverige ska vara ett land som håller ihop Sverige ska vara ett land som håller ihop Foto: Folio Bildbyrå Återhämtning i svensk ekonomi BNP-tillväxt 8,0 % 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0 Källa: Egna beräkningar Arbetslösheten sjunker från en hög nivå

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Hållbart samhällsbygge halvvägs i mandatperioden. Janine Alm Ericson, Linköping

Hållbart samhällsbygge halvvägs i mandatperioden. Janine Alm Ericson, Linköping Hållbart samhällsbygge halvvägs i mandatperioden Janine Alm Ericson, Linköping 161029 1. Vad vi gjort hittills. Resultat efter två år av mandatperioden 2. Vad vi gör nu. Gröna framsteg i BP 17 3. Höstbudgeten

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

Mot EU:s lägsta arbetslöshet

Mot EU:s lägsta arbetslöshet Mot EU:s lägsta arbetslöshet Reformer för fler jobb Högre arbetslöshet än andra jämförbara länder Arbetslöshet i EU15, 15-74 år 26,9 24,7 14,4 12,5 11,7 10,2 8,6 8,5 8,0 7,0 6,5 6,3 6,1 5,0 4,9 Källa:

Läs mer

Investeringar i skolan för mer kunskap

Investeringar i skolan för mer kunskap Investeringar i skolan för mer kunskap Stefan Löfven Gustav Fridolin Aida Hadzialic 2 Sjunkande kunskapsresultat Resultat i PISA Poäng 520 Andel avgångselever i grundskolans årskurs 9 med behörighet till

Läs mer

Ett axplock ur budgetpropositionen 2014/15 Ett Sverige som håller ihop

Ett axplock ur budgetpropositionen 2014/15 Ett Sverige som håller ihop Sid 1 (7) Ett axplock ur budgetpropositionen 2014/15 Ett Sverige som håller ihop Arbetsliv, arbetsmarknad och arbetsmiljö Inom detta omfattande område tar regeringen avstamp med att uttala att jobbpolitiken

Läs mer

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla Rött Blått politik för fler jobb och trygghet för alla Ge 100 000 soloföretagare möjlighet att anställa en medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift. Ge 7 500 arbetslösa akademiker arbete eller praktik

Läs mer

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA Vårt vägval för Sverige Vilket framtida Sverige vill du leva i? Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla inte bara några kan känna frihet, trygghet och

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Inga vinstintressen i välfärden Ökad kvalitet i vård, skola och omsorg med fler anställda

Läs mer

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1 2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 2015 års skolkommission Uppdrag att lämna förslag som syftar till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen

Läs mer

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA Vårt vägval för Sverige Vilket framtida Sverige vill du leva i? Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla inte bara några kan känna frihet, trygghet och

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

FRAMTIDEN BÖRJAR I SKOLAN. Håkan Bergman

FRAMTIDEN BÖRJAR I SKOLAN. Håkan Bergman FRAMTIDEN BÖRJAR I SKOLAN Håkan Bergman Tre fokus för högre kunskapsresultat Tidiga insatser Skickliga lärare Jämlik skola Stödinsatser i skolan sätts in för sent Andel elever med åtgärdsprogram i årskurs

Läs mer

Lägst arbetslöshet i EU 2020

Lägst arbetslöshet i EU 2020 Lägst arbetslöshet i EU 2020 AGENDA Ekonomin vänder uppåt Socialdemokraternas reformer Finansiering av reformer Den globala tillväxten förbättras även om EU släpar efter Tillväxtprognos för olika regioner,

Läs mer

Investeringar i Sveriges nya jobbagenda Stefan Löfven Magdalena Andersson Mikael Damberg Mehmet Kaplan 26 augusti 2015

Investeringar i Sveriges nya jobbagenda Stefan Löfven Magdalena Andersson Mikael Damberg Mehmet Kaplan 26 augusti 2015 Investeringar i Sveriges nya jobbagenda Stefan Löfven Magdalena Andersson Mikael Damberg Mehmet Kaplan 26 augusti 2015 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige

Läs mer

i Mnkr Sammanställning Värnamo kommun Sida 1(7) Specificering av vissa riktade statsbidrag för KOMMUNER åren

i Mnkr Sammanställning Värnamo kommun Sida 1(7) Specificering av vissa riktade statsbidrag för KOMMUNER åren Sammanställning Värnamo kommun 160429 Sida 1(7) Statsbidrag omvandlat till kkr(tusentals kronor) Sommarlovsstöd för åldersgruppen 6 15 år Riktat statsbidrag för lärarlöner Förstärkt personaltäthet i fritidshem

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

HÖSTBUDGET. Investeringar för fler jobb

HÖSTBUDGET. Investeringar för fler jobb HÖSTBUDGET 2018 Investeringar för fler jobb 1 Sammanfattning Tydligare krav under etableringen 90 000 fler utbildningsmöjligheter Enkelt anställningsstöd Sänkt skatt för växande företag 2 AGENDA Läget

Läs mer

Samhällsbygget ansvar för Sverige

Samhällsbygget ansvar för Sverige Samhällsbygget ansvar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht 23 september 2016 Foto: Maskot / Folio Regeringens satsningar Den svenska modellen 2 Stabil

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Jobb och skola går före fortsatta skattesänkningar

Jobb och skola går före fortsatta skattesänkningar Idag är arbetslösheten ungefär åtta procent. Antalet långtidsarbetslösa har nära nog tredubblats sedan 2007 och ungdomsarbetslösheten är högre än i nästan alla jämförbara länder. Kunskapsresultaten i grundskolan

Läs mer

Investeringar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 2016 Finansminister Magdalena Andersson 21 september 2015

Investeringar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 2016 Finansminister Magdalena Andersson 21 september 2015 Investeringar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 2016 Finansminister Magdalena Andersson 21 september 2015 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för

Läs mer

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014

Välfärd att lita på. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Välfärd att lita på Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2014 Arbetslöshet och sysselsättning Arbetslöshet: + 77 000 Sysselsättningsgrad: - 36 000 Långtidsarbetslöshet (+ 1 år): 107 procent Trots ökad arbetslöshet

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop. Presentation av Vårbudgeten 2015 Finansminister Magdalena Andersson 15 april 2015

Ett Sverige som håller ihop. Presentation av Vårbudgeten 2015 Finansminister Magdalena Andersson 15 april 2015 Ett Sverige som håller ihop Presentation av Vårbudgeten 2015 Finansminister Magdalena Andersson 15 april 2015 2 AGENDA Det ekonomiska läget Världen Sverige Reformer och finansiering Effekter och sammanfattning

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015

Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Nationellt forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft - Tjänstepersonsdialogen 12 maj 2015 Anders Kessling Tillträdande unga (16 30 år) på arbetsmarknaden samt åldersavgångar, 2008 2025 De

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Kommitténs uppdrag Regeringen tillsatte i juni 2015 en Parlamentarisk Landsbygdskommitté

Läs mer

EUs lägsta arbetslöshet till 2020

EUs lägsta arbetslöshet till 2020 EUs lägsta arbetslöshet till 2020 Stefan Löfven SEB 26 september 2013 AGENDA Vår målsättning och huvudinriktning God tillgång på kvalificerad arbetskraft Ett växande näringsliv för fler i arbete Socialdemokraterna

Läs mer

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl

HÖSTBUDGET. Statssekreterare Annica Dahl HÖSTBUDGET 2018 Statssekreterare Annica Dahl 2017-09-28 1 Underskott har vänts till tydliga överskott i finanserna Finansiellt sparande, konsoliderad offentlig sektor Miljarder kronor Regeringsskifte 109

Läs mer

En ekonomi för alla inte bara för några få. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019

En ekonomi för alla inte bara för några få. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019 En ekonomi för alla inte bara för några få Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019 Sverige ska bli världens mest jämlika land igen. Vänsterpartiet inriktning på den ekonomiska politiken Klimatomställningen

Läs mer

Socialdemokraternas vallöften till studenterna

Socialdemokraternas vallöften till studenterna Socialdemokraternas vallöften till studenterna Löfte i valrörelsen En trygg sjukförsäkring. Alla studenter ska omfattas av sjukförsäkringen, studenter ska kunna sjukskrivas på deltid, karenstiden ska kortas

Läs mer

Regeringens budgetproposition 2016 ur ett studentperspektiv

Regeringens budgetproposition 2016 ur ett studentperspektiv Regeringens budgetproposition 2016 ur ett studentperspektiv Sveriges förenade studentkårer granskar regeringens budget. Sveriges förenade studentkårer Innehåll 1. Högskoleutbildning och forskning... 2

Läs mer

Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt. Moderaternas budgetmotion för 2019

Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt. Moderaternas budgetmotion för 2019 Sverige ska hålla ihop - Reformer för ökad tillväxt och ett återupprättat samhällskontrakt Moderaternas budgetmotion för 219 Sverige ska hålla ihop 1. Återupprätta samhällskontraktet 2. Rusta ekonomin

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Budgetpropositionen för 2018

Budgetpropositionen för 2018 Konjunkturläget oktober 2017 73 FÖRDJUPNING Budgetpropositionen för 2018 Åtgärderna i budgetpropositionen för 2018 innebär, enligt Konjunkturinstitutets beräkningar, att de offentliga utgifterna ökar med

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Under den borgerliga regeringens styre saknar Sverige utbildningspolitiska målsättningar som innebär en högre ambition än dagens nivå.

Under den borgerliga regeringens styre saknar Sverige utbildningspolitiska målsättningar som innebär en högre ambition än dagens nivå. 2 (10) 3 (10) Vår vision är att alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. För en framtidsinriktad Socialdemokrati är utbildning nyckeln till framtidens jobb och därmed också till människors

Läs mer

Motioner från distriktskongress 2015

Motioner från distriktskongress 2015 Motioner från distriktskongress 2015 Motioner från föregående års kongress Nedan följer en sammanställning av motioner antagna förra året. I sammanställningen redogörs hur motionerna har hanterats av den

Läs mer

2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget. SKL, sektionen för socialtjänst

2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget. SKL, sektionen för socialtjänst 2018 års vårbudgetproposition och vårändringsbudget SKL, sektionen för socialtjänst Äldreomsorg 350 miljoner till välfärdsteknik för äldre för att öka investeringstakten 10 miljoner för att stödja kommunernas

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Därför behövs ny sammanhållen landsbygdspolitik Det behövs tydliga mål för olika. politikområdens

Läs mer

Bygga broar Anders Kessling statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet. Karlstad 16 oktober. Arbetsmarknadsdepartementet 1

Bygga broar Anders Kessling statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet. Karlstad 16 oktober. Arbetsmarknadsdepartementet 1 Bygga broar 2017 Anders Kessling statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet Karlstad 16 oktober Arbetsmarknadsdepartementet 1 Arbetsmarknaden för unga Ungdomarbetslösheten är en högt prioriterad fråga

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA.

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. VALMANIFEST 2014 Till alla. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. VALMANIFEST 2014 Sid. 10 En ambitiös jobbpolitik. För

Läs mer

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Stockholm 2014-08-26 Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Socialdemokraterna presenterar idag ett viktigt vallöfte: Vid regeringsskifte kommer en 90-dagarsgaranti för alla unga att införas. Genomförandet

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Högskoleutbildning för nya jobb

Högskoleutbildning för nya jobb 2014-08-11 PM Högskoleutbildning för nya jobb Kravet på utbildning ökar på arbetsmarknaden. Men samtidigt som efterfrågan på högskoleutbildade ökar, minskar utbildningsplatserna på högskolan. I dag misslyckas

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer

Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer Vår viktigaste uppgift är att utveckla reformer för fler i arbete och fler jobb i växande företag Därför satsar vi 15 miljarder kronor på reformer för fler jobb i årets budgetmotion Sverige står inför

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA.

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. VALMANIFEST 2014 Till alla. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. VALMANIFEST 2014 Sid. 10 En ambitiös jobbpolitik. För

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Budgetpropositionen för 2016 Investeringar för Sverige Budgeten på fem minuter Foto: Lars Thulin / Johnér Budgetpropositionen för 2016 Den 21 september 2015 lämnade regeringen sitt budgetförslag för 2016

Läs mer

Arbetsmarknadsdepartementet. 90-dagarsgarantin - en bra start på arbetslivet Pressträff med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Arbetsmarknadsdepartementet. 90-dagarsgarantin - en bra start på arbetslivet Pressträff med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson 90-dagarsgarantin - en bra start på arbetslivet Pressträff med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Återhämtning i svensk ekonomi Relativ arbetslöshet bland ungdomar respektive total arbetslöshet, 1987

Läs mer

21 september 2015. Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016

21 september 2015. Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016 21 september 2015 Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016 Läkarförbundet om budgetpropositionen 2016 med särskild betydelse för läkare och hälsooch sjukvården. Sammanfattningsvis saknas mer genomgripande

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS JOBBPLAN FÖR JÄRFÄLLA

SOCIALDEMOKRATERNAS JOBBPLAN FÖR JÄRFÄLLA VÅR JOBBPLAN FÖR JÄRFÄLLA SOCIALDEMOKRATERNAS JOBBPLAN FÖR JÄRFÄLLA Framtidsinvesteringar i jobben går före Framtidsinvesteringar nya skattesänkningar för jobb och tillväxt går före nya skattesänkningar

Läs mer

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014

Aktuell analys. Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015. 23 oktober 2014 Aktuell analys 23 oktober 2014 Kommentarer till Budgetpropositionen för 2015 Den nya regeringen presenterade idag sin budget för 2015. Vinnarna är ensamstående med underhållsstöd och pensionärer. Underhållsstödet

Läs mer

Totalt innebär satsningen 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn, välfärden, skolan och utbildningssystemet 2010-2014.

Totalt innebär satsningen 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn, välfärden, skolan och utbildningssystemet 2010-2014. 2010-07-08 9,2 miljarder till jobben, välfärden och en framtidsinvestering i det unga Sverige Alliansregeringen har under mandatperioden prioriterat välfärdens kärna. Reformer har genomförts för höjd kvalitet

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Högskolelyft. Stefan Löfven och Magdalena Andersson 20 september 2013

Högskolelyft. Stefan Löfven och Magdalena Andersson 20 september 2013 Högskolelyft Stefan Löfven och Magdalena Andersson 20 september 2013 Innehåll Den högre utbildningens utveckling Högskolelyftets sex delar Ökad efterfrågan på högutbildade 2500000 Prognos: efterfrågan

Läs mer

Investeringar för kompetens och kvalitet inom äldreomsorgen

Investeringar för kompetens och kvalitet inom äldreomsorgen Investeringar för kompetens och kvalitet inom äldreomsorgen Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister Heléne Fritzon, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingsdelegation

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3453 av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna Dalarna 20140423 Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna - ett län för kompetens och lärande socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Dalarna behöver mer kunskap och kompetens - inte mindre. Socialdemokraterna

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Jesper Sennertoft. Ewa Bohlin. Gull-Britt Jönsson. Kiriakos Backis

Jesper Sennertoft. Ewa Bohlin. Gull-Britt Jönsson. Kiriakos Backis Alla skolor ska vara bra skolor, och alla barn och ungdomar ska få en god och likvärdig utbildning. Vi betalar skolan tillsammans för att alla unga ska få del av samma höga utbildningskvalitet. Det är

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Höstbudget 2018 S-MP-V

Höstbudget 2018 S-MP-V Höstbudget 2018 S-MP-V Delårsrapport 2 för Region Gotland 2017 Utfall Jan-aug Totalt Utfall Jan-aug Nämnd Års-prognos Totalt Års-prognos Nämnd 2015 + 18 mkr - 26 mkr - 72 mkr - 99 mkr 2016 + 95 mkr + 15

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

Vi Socialdemokraterna vill sätta stopp för nedskärningar i den skånska sjukvården. VI SOCIALDEMOKRATER VILL:

Vi Socialdemokraterna vill sätta stopp för nedskärningar i den skånska sjukvården. VI SOCIALDEMOKRATER VILL: DET ÄR KRIS I DEN SKÅNSKA VÅRDEN Orsaken är ständiga nedskärningar och dålig politisk ledarskap. Sjukvården har tvingats till kraftiga besparingar som drabbat stora delar av vården. Flera besparingar är

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet SUHF 9 oktober 2015 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande

Läs mer

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017

Arbetsgivarfrågor. Agneta Jöhnk. Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Arbetsgivarfrågor Agneta Jöhnk Avdelningen för Arbetsgivarpolitik 19 maj 2017 Summering Avtal 17 - framgångar Långa avtalsperioder eller tillsvidareavtal: 3-åriga avtal AKV och Läkarförbundet, förlängning

Läs mer

Nationell samling för unga utanför

Nationell samling för unga utanför 2015-05-01 Nationell samling för unga utanför Ungdomsarbetslösheten i Sverige Ungdomsarbetslösheten har stigit och Sverige har idag en högre ungdomsarbetslöshet än jämförbara länder. År 2014 uppgick arbetslösheten

Läs mer