Motioner från distriktskongress 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motioner från distriktskongress 2015"

Transkript

1 Motioner från distriktskongress 2015

2 Motioner från föregående års kongress Nedan följer en sammanställning av motioner antagna förra året. I sammanställningen redogörs hur motionerna har hanterats av den grupp, landsstingsgruppen, länsriksdagsgruppen, partidistriktet, den kommunala gruppen, har hanterat motionen i enligt uppdrag från kongressen. Motion: Skrota lön efter kön - Ojämlika löner är oetiskt Avsnitt: Arbetsmarknad Kongressen beslutade att: bifalla motion En liknande motion, Jämställda löner lämnades till riksdagen under allmänna motionstiden av gruppen. Motionen lyfter löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Regeringen har i sin budget fastslagit att löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska minska och föreslår ett flertal viktiga åtgärder för att uppnå detta. De presenterade förslagen från regeringen är viktiga steg mot ett mer jämställt samhälle. Det ambitiösa jämställdhetsarbete som regeringen nu har påbörjat bör dock ha ett tydligare mål att arbeta mot. Motionen lyfter därför vikten av att beakta behovet av tydliga mål för att en jämställd arbetsmarknad ska uppnås. Motion: Nytt sjukhus till Handen om att distriktskongressen uttalar sig för ett nytt sjukhus till Handen. Motion: Ang TBE vaccinering Kongressen beslutade att: besvara motionen Motionen lämnades till riksdagen under allmänna motionstiden. Regeringen har även tillsatt en kommission för jämlik hälsa där fokus ska ligga på att utjämna hälsoklyftor. Åsa Westlund skrev också en debattartikel, "Fästingvaccinet riskerar att bli en klassfråga" 25/3 i Metro där Åsa lyfter vikten av varför TBE vaccin bör ingå i regeringens arbete för jämlik hälsa.

3 AK: Vallentuna Motion: Motion om Endometrios Kongressen beslutade att: bifalla att-sats 1,2 och 3 samt avslå att-sats 4 Motionen lämnades till riksdagen under allmänna motionstiden. Regeringen beslutade även att ge 6 miljoner till Socialstyrelsen om att ta fram nationella riktlinjer för endometrios. Länsriksdagsgruppen har via frågestunder och debatter fortsatt attd riva frågan. AK: Täby Motion: Garantera möjligheterna för all barn med AST-diagnos i Stockholms län att få behandling Kongressen beslutade att: besvara att-sats 1 och bifalla att-sats 2 Landstingsgruppen har på olika sätt verkat för motionen. Dels genom att aktiv delta i debatter och påtala det höga trycket hos akuten så väl som i övriga verksamheter på Astrids Lindgrens Barnsjukhus upplever. Gruppen har också drivit frågan om den ökade psykiska ohälsan i länet, beslutat om en ny forskningsstrategi för att kunna ta fram kunskap och lagt mer resurser för forskning i gruppens budgetalternativ med avsikt att föra fram det även i framtida budgetar under mandatperioden. Motion: Ombilda Nacka sjukhus till geriatriskt specialsjukhus Kongressen beslutade att: besvara motionen Landstingsgruppen har under året fortsatt driva frågan om att tillsätta en utredning med uppdraget att se över vilka sjukhus som ska vara specialistsjukhus. Motion: Motion om att låta Närakuten vid Nacka sjukhus vara öppen dygnet runt och med rätt att skriva in äldre patientet Kongressen beslutade att: besvara motionen Landstingsgruppen har under året fortsatt driva frågan om att tillsätta en utredning med uppdraget att se över vilka sjukhus som ska vara specialistsjukhus.

4 Motion: Stoppa urholkningen av läkemedelsförsäkringen Kongressen beslutade att: bifalla att-sats 1 och besvara 2 Regeringen har aviserat en utredning kopplat till prissättningen av läkemedel. Direktiven är dock ännu inte beslutade, och därmed inte heller avgränsningen av uppdraget. Länsriksdagsgruppen har på olika sätt verkat för motionen. Gruppen har bland annat fört samtal med ansvariga ledamöter, utskott och lyft frågan på olika sätt. Motion: Ökat stöd till personer som utsatts för våldsbrott Länsriksgruppen lämnade in en, Stöd till brottsofferjourer som berör frågan. I motionen redogörs det vikten samverkan men också vikten av att finna mer långsiktiga förutsättningar för brottsofferjourernas viktiga verksamhet. Motion: Stöd till våldsförebyggande arbete och till brottsoffer och deras anhöriga Kongressen beslutade att: besvara att-sats 1, bifalla att-sats 2 och avslå att-sats 3 och 4 Ansvarig: Kommunala gruppen Regeringen har lanserat en nationell satsning på brottsförebyggande genom att exempelvis ge kommunerna ökad nationellt stöd och samordning. Regeringen har även aviserat kvinnojourerna en mer långsiktig finansiering. I vårbudgeten 2015 avsatte regeringen att 25 miljoner till de ideella kvinno- och tjejjourerna. Under avser regeringen att avsätta ytterligare 100 öronmärkta miljoner kronor per år för att stärka kvinno- och tjejjourernas arbete. AK: Nynäshamn Motion: Ang ansökan om samhällets hjälpinsatser för personer enligt LSS med obotliga funktionsnedsättningar Kongressen beslutade att: avslå att-sats 1 och bifalla att-sats 2 Länsriksdagsgruppen har på flera sätt, genom frågestund, samtal med berörande statsråd och utskottsledamöter arbetat med frågan.

5 Motion: Samordna LSS Länsriksdagsgruppen har på olika sätt, genom att samtala med ansvarigt utskott och statsråd verkat för motionen. Motion: Offentlig verksamhet behöver skyddas mot kriminella strukturer Motionen kunde ej lämnas in under ATM på grund av att att-satserna i ursprungligt dokument är budgetpåverkande vilket inte ligger i linje med riktlinjer för den allmänna motionstiden. Länsriksdagsgruppen har därför på olika sätt, genom frågestunder och samtal med ansvariga ledamöter, utskott och statsråd verka för motionen. AK: Vallentuna Motion: Motion om sjukersättning Ekonomisk trygghet vid sjukdom är bland annat något som regeringen arbetar. Ett första steg i en mer human sjukförsäkring har varit att avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Riksdagen röstade igenom detta den 9 december. Länsriksdagsgruppen har på olika sätt fortsatt att arbeta med frågan, i form av frågestund och samtal med berörande statsråd. Motion: Snabbussar Avsnitt: Kollektivtrafik Kongressen beslutade att: avslå att-satsen Landstingsgruppen har på olika sätt verkat för motionen. Dels genom att vara i debatten om att rädda de busslinjer som hotats av Alliansen nedskärningar av busstrafiken men också via Trafikförvaltningen tillsammans med kommunerna i länet hitta stråk där fler busslinjer passerar. Gruppen har också fört dialog med flera parter och arbetat med att sprida information.

6 Motion: Bussar till slussen från Värmdö Avsnitt: Kollektivtrafik Kongressen beslutade att: avslå att-sats 1, att-sats 2 besvarad Landstingsgruppen har drivit frågan genom att delta i debatten om slussen och påpekat behovet av enkla omstigningar och så smidig lösning som möjligt. En terminal med hög kapacitet för framtiden med en ny bussterminal för omstigning har lyfts som en lösning. AK: Solna Motion: Motion om miljonprogramområden Avsnitt: Regionplanering Avsnittet beslutade att: avslå att-satser Länsriksdagsgruppen har på olika sätt, i form av frågestund och samtal med berörande statsråd verkat för motionen. Motion: Nationell handlingsplan för tillvaratagande av latenta lärarresurser Avsnitt: Utbildning Kongressen beslutade att: avslå att-sats 1 och bifalla 2,3 och 4, Regeringen kommer att på flera sätt arbeta med just skolan och lärare. Regeringen kommer att investera 3 miljarder på årsbasis i lärarlönelyftet. Syftet är att öka läraryrkets attraktionskraft, att fler ska vilja utbilda sig till lärare och för att få lärare som lämnat yrket ska vilja komma tillbaka. Regeringen avser även att tillföra sammanlagt 30 miljoner kronor för att vidareutbilda obehöriga lärare samt öka resurserna till den särskilda kompletterande lärarutbildningen. Motion: Utveckla Sverige flyktingpolitik Kongressen beslutade att: bifalla att-sats 1, 2, besvara 3 till 7 Regeringen har vidtagit olika åtgärder för utveckla Sveriges flyktingpolitik. Bland annat ska kommunerna dela ansvaret för mottagande av nyanlända. Motion: Erkännande av folkmordet 1915 Kongressen beslutade att: avslå

7 Länsriksdagsgruppen har på olika sätt, genom frågestunder, samtal med ansvariga ledamöter, utskott och statsråd verkat för motionen och även via direkt kontakt med statsministern. Motion: Motion om ISDS Kongressen beslutade att: bifalla att-sats 1 och 2, avslå att-sats 3 Regeringen arbetar fortfarande med att frihandelsavtal kommer på plats mellan EU och USA. Motion: Dags för hållbar konsumtion Kongressen beslutade att: bifalla att-sats 1 och 3 och besvarade att-sats 2 Ansvarig: Kommunala gruppen Motionen föreslår att partiet och länets kommuner konsumerar miljömässigt hållbara och rättvisemärkta produkter. Partidistriktet har på olika sätt verkat för att driva frågan gentemot partistyrelsen och den kommunala gruppen driver frågan gentemot kommunerna.

I de frågor som medlemsdiskussionerna handlar om ligger ansvaret på olika nivåer i partiorganisationen. Något förenklat kan man beskriva det så här:

I de frågor som medlemsdiskussionerna handlar om ligger ansvaret på olika nivåer i partiorganisationen. Något förenklat kan man beskriva det så här: I vårt parti kan medlemmar göra sin röst hörd i många olika sammanhang. Grundläggande för påverkan är förstås möjligheter att mötas och diskutera politiska frågor och lösningar i den socialdemokratiska

Läs mer

Motionsredovisning 2018 års kongress

Motionsredovisning 2018 års kongress Motionsredovisning 2018 års kongress Motion 1 Jämlik förebyggande vård även på landsbygden Att Socialdemokraterna i länet aktivt ska arbeta i regionen för att se till att mammografibussar körs ut till

Läs mer

Socialdemokraternas vallöften till studenterna

Socialdemokraternas vallöften till studenterna Socialdemokraternas vallöften till studenterna Löfte i valrörelsen En trygg sjukförsäkring. Alla studenter ska omfattas av sjukförsäkringen, studenter ska kunna sjukskrivas på deltid, karenstiden ska kortas

Läs mer

Snabbprotokoll, Kommitté nr 7 Välfärd, socialfrågor, socialförsäkringar, pensioner, Jämställdhet Behandling av motioner

Snabbprotokoll, Kommitté nr 7 Välfärd, socialfrågor, socialförsäkringar, pensioner, Jämställdhet Behandling av motioner Snabbprotokoll, Kommitté nr 7 Välfärd, socialfrågor, socialförsäkringar, pensioner, Jämställdhet Behandling av motioner Centerpartiet vill: 71 Pension STÄMMANS BESLUT Att Centerpartiet inom ramen för Pensionsgruppen

Läs mer

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid

Tillfälle att prioritera frågan. Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid Tillfälle att prioritera frågan Uppföljning av svenska kommuners arbete för kvinnofrid 24 november, 2005 Inledning...3 Den aktuella uppföljningen...4 Amnestys kommunundersökning och den kommunpolitiska

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:36 LS 0910-0865 1 (3) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:29 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om inrättande av ett resurscentrum för forskning och behandling av patienter med

Läs mer

Femte arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014:5AU1. Arbetsmarknadsfrågor 2014:5AU1

Femte arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014:5AU1. Arbetsmarknadsfrågor 2014:5AU1 Femte arbetsmarknadsutskottets betänkande Arbetsmarknadsfrågor behandlar i detta betänkande 4 motioner om arbetsmarknadsfrågor. Motion Motion 2014:5A118Fr, Utökat valideringssystem av klass Nanas 11/12,

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Distriktskongress 2015 Täby, 25 april 2015

Distriktskongress 2015 Täby, 25 april 2015 Distriktskongress 2015 Täby, 25 april 2015 Motioner A - D 2 (61) Innehållsförteckning A ARBETSMARKNAD... 4 Motion A1 Skrota lön efter Ojämlika löner är oetiskt... 4 Distriktsstyrelsens förslag till utlåtande

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Budget bygg ihop Stockholmsregionen

Budget bygg ihop Stockholmsregionen Stockholm 2016-05-23 Socialdemokraterna Stockholms län landsting Budget 2017 - bygg ihop Stockholmsregionen Ekonomi Stockholms läns landsting har de bästa ekonomiska förutsättningarna (högst skatt, bäst

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen

Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen Sida 1 av 5 PRESSMEDDELANDE 21 januari 2010 Socialdepartementet Lagrådsremiss: Värdigt liv i äldreomsorgen med mera. - Regeringen har idag beslutat om en lagrådsremiss - Värdigt liv i äldreomsorgen. En

Läs mer

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Mötesplats social hållbarhet 5 december 2016 Johan Carlson, gd Folkhälsomyndigheten Agenda 2030 för en hållbar utveckling People Planet Prosperity Peace

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1.

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Här är de samlade svaren från riksdagspartierna med motiveringarna till svaren på frågorna. Moderaterna Ja, Alliansen vill inom ramarna för vår

Läs mer

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1

2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet. Utbildningsdepartementet 1 2015 års Skolkommission Foto: Jessica Gow/Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 2015 års skolkommission Uppdrag att lämna förslag som syftar till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen

Läs mer

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid.

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Valplattform På lättläst svenska 2018 Vi ser en annan framtid För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Fi vill ha ett samhälle som är jämlikt, jämställt och hållbart. Tillsammans kan

Läs mer

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Gemensamt Det finns särskilda val till riksdag, kommun och till landsting (samt kyrkoval och val till EU) Gemensamt för

Läs mer

M115 Kommittémotion. 3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till

M115 Kommittémotion. 3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3228 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot äldre Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till Åklagarmyndigheten

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

Tjänsteskrivelse bidragsansökan kvinnojouren 2014

Tjänsteskrivelse bidragsansökan kvinnojouren 2014 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-08-25 DNR SN 2014.126 URBAN JONSSON SID 1/1 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse bidragsansökan kvinnojouren

Läs mer

Jag ser inte till kön, jag ser till individen. Om jämställdhet i socialtjänsten

Jag ser inte till kön, jag ser till individen. Om jämställdhet i socialtjänsten Jag ser inte till kön, jag ser till individen Om jämställdhet i socialtjänsten SoL och LSS könsblind lagstiftning? mottagarens individuella behov utveckla enskildas / / resurser jämlikhet i levnadsvillkor

Läs mer

IJ2008/1822/DISK. Statens folkhälsoinstitut Östersund. 1 bilaga. Regeringens beslut

IJ2008/1822/DISK. Statens folkhälsoinstitut Östersund. 1 bilaga. Regeringens beslut Regeringsbeslut 2 2008-09-11 IJ2008/1822/DISK Integrations- och jämställdhetsdepartementet Statens folkhälsoinstitut 831 40 Östersund Uppdrag till Statens folkhälsoinstitut att undersöka hur våldsutsatta

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4)

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Sundbyberg 2017-05-23 Dnr.nr: S2017/00671/FS Vår referens: Sofia Karlsson Socialdepartementet Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Funktionsrätt

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs av lagen om

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se

Verksamhetsplan 2015. HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015. www.hsoskane.se Verksamhetsplan 2015 HSO Skånes verksamhetsplan och ekonomisk budget för 2015 www.hsoskane.se Sammanfattning HSO Skåne är en samarbetsorganisation för funktionshinderrörelsen i Skåne. 2014 var 37 länsövergripande

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT MOTION 1 Fler idrottstimmar i skolan Jag önskar fler idrottstimmar i skolan för att motverka övervikt och andra folksjukdomar hos barn och

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Protokoll distriktsstyrelsemöte nr 6 11 november 2016

Protokoll distriktsstyrelsemöte nr 6 11 november 2016 Protokoll distriktsstyrelsemöte nr 6 11 november 2016 Vänsterpartiet Värmland Distriktsexpeditionen, kl. 18.15-19.30 Närvarande: Madeleine Nyvall, Carin Bengtsson, Lennart Eriksson, Jenny Kumm, Magnus

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete

Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete 1 (5) 2019-04-11 Lokal handlingsplan fo r folkha lsoarbete Bakgrund Hälsan i Stockholms län är allmänt god och den förväntade medellivslängden stiger för varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar minskar, antalet

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN

HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON 28 AUGUSTI 2014 VI PRIORITERAR INVESTERINGAR I SKOLAN I varje budget har vi prioriterat mer resurser till skolan för en jämlik

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop

Ett Sverige som håller ihop Ett Sverige som håller ihop VÅRBUDGETEN FÖR 2015 Vårbudgeten på 5 minuter Foto: Folio Bildbyrå / Maskot, Jyrki Komulainen, David Schreiner Vårbudgeten för 2015 Den 15 april lämnade regeringen sin ekonomiska

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Andra arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014:2AU1. Arbetsmarknadsfrågor 2014:2AU1

Andra arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014:2AU1. Arbetsmarknadsfrågor 2014:2AU1 Andra arbetsmarknadsutskottets betänkande Arbetsmarknadsfrågor behandlar i detta betänkande 5 motioner om arbetsmarknadsfrågor. Motion I motion 2014:2A3Fr, Utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

1. Har stimulansmedel använts/intecknats för ökad bemanning? 1 a. Inom vilka yrkeskategorier har ni ökat bemanningen? Ange antal årsarbetare.

1. Har stimulansmedel använts/intecknats för ökad bemanning? 1 a. Inom vilka yrkeskategorier har ni ökat bemanningen? Ange antal årsarbetare. Enkät 3 A. Satsning på ungdomsmottagningar Under 2016 har ert län tagit del av stimulansmedel för satsningar på ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa. I den här enkäten redovisar ni hur medlen

Läs mer

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Sida 21 16 Färdplan för ett Stockholm för alla Svar på remiss från kommunstyrelsen Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Kommunstyrelsen har remitterat Färdplan för ett

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Det handlar om jämlik hälsa! Folkhälsa Uttryck för befolkningens hälsotillstånd, som tar hänsyn såväl till nivå som fördelning

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Socialutskottets betänkande 2010/11:SoU12 Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2010/11:49 Ansvarsfördelning mellan

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN ÖREBRO 22-24 MARS 2019 VALKRETS GGVV JÖNKÖPINGS LÄN INFORMATION Den 22 till 24 mars har Socialdemokraterna sin 40:e ordinarie partikongress. Denna genomförs på Conventum

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tore Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, P 28 1 (2) HSN 1512-1407 HSN 1512-1409 Svar på skrivelser från Dag Larsson

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på:

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på: Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla inte bara för de rikaste, ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vänsterpartiet i Region Jämtland Härjedalen vill att

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Svart på Vitt - Så mycket satsar Upplands Väsby

Svart på Vitt - Så mycket satsar Upplands Väsby September 2013 Svart på Vitt - Så mycket satsar Upplands Väsby på skolan i förhållande till andra kommuner - En studie baserad på åren 2005 och 2011 1 Inledning Skolresultaten har under en lång rad av

Läs mer

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014

!!!!!!!!!!! LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 LÄTTLÄST VÅR POLITIK 2014 1 Fi Lund vill se en annan utveckling och en ny syn på politiken. Vår politik handlar om jämlikhet, mänskliga rättigheter och frihet från alla former av diskriminering. Vi vill

Läs mer

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut Motioner med förbundsstyrelsens yttranden och förslag till beslut FUB:s förbundsstämma 9-10 maj 2015 Motioner inför förbundsstämman 2014 Nr Sid 1 Ny insats i LSS-boendestöd och hemtjänst, LL 3 2 Bra hälso-

Läs mer

RSMH:s yttrande över Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet (SOU 2019:13).

RSMH:s yttrande över Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet (SOU 2019:13). 1 2019-06-27 Handläggare: Elin Engström Diarienummer: M2019/00661/S m.remissvar@regeringskansliet.se gunilla.blomquist@regeringskansliet Regeringen Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM RSMH:s yttrande

Läs mer

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN

15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 15 Yttrande över motion 2019:27 av Jonas Lindberg (V) om att inrätta utbildning till avancerad klinisk sjuksköterska HSN 2019-1314 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-1314 Hälso- och

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, Kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande 1.5.1-750/2017 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Lisa Gagnerud Telefon: 08-508 25 121 Till Socialnämnden

Läs mer

Ett helt liv i Blekinge. Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018

Ett helt liv i Blekinge. Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018 1 Ett helt liv i Blekinge Kommissionen för jämlik hälsa i Blekinge 2018 2 Bakgrund En ökad ojämlikhet i hälsa mellan olika grupper i samhället Befolkningen i Blekinge har sämre livsvillkor än riket Lägre

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Verksamhetschef Anders Johansson Catarina Karlsson, biståndshandläggare, 25 Veronica Sahlberg, biståndshandläggare, 25

Verksamhetschef Anders Johansson Catarina Karlsson, biståndshandläggare, 25 Veronica Sahlberg, biståndshandläggare, 25 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunhusets tingssal onsdagen den 13 juni 2012, kl 08.30-13.00 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S) Marita Björkvall

Läs mer

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Agneta Karlsson Statssekreterare Ny regering och budgetproposition Ett Sverige som håller ihop Statsråd på Annika Strandhäll Socialförsäkringsminister

Läs mer

AKTUELLT KOMMUNIKATION

AKTUELLT KOMMUNIKATION AKTUELLT KOMMUNIKATION!1 !2 Nolltolerans mot undernäring Kampanjen Nolltolerans mot undernäring Rapport som kartlägger problemen över landet: 400 000 i riskzonen att drabbas av undernäring Vad vill SPF

Läs mer

Avtal avseende verksamhetsförlagda fältstudier inom speciallärar- och specialpedagogutbildningarna

Avtal avseende verksamhetsförlagda fältstudier inom speciallärar- och specialpedagogutbildningarna Avtal avseende verksamhetsförlagda fältstudier inom speciallärar- och specialpedagogutbildningarna Stockholms universitet och kommuner/skolhuvudmän är överens om att lärarutbildningarna, inklusive påbyggnadsutbildningar

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län

Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län 2016-08-16 1 (8) Remissammanställning: Regionbildning i Stockholms län Kommunerna i Stockholms län har fått möjlighet att yttra sig över Stockholms läns landstings intention att skicka in en ansökan om

Läs mer

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktþe att. bifalla motionen.

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktþe att. bifalla motionen. Reservation Jaana Tilles (S) reserverar sig till fürmån för eget yrkande. Ärendet i korthet Socialdemokraterna i Vallentuna har i december 2orr inlämnat en motion angående Fairtrade Cþ. Socialdemokraterna

Läs mer

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. Val 2018 Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. TEMAN: Starka kvinnojourer och tjejjourer Femicide Våldsprevention Porrfrihet Sexuellt våld Hedersrelaterat våld och förtryck Barns

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Norrköping

Norrköping Norrköping 2019-01- 23 Autism- och Aspergerföreningen Östergötland är en länsövergripande förening som representerar 1350 personer inom autismspektrumtillstånd. Ungefär 400 av dessa är bosatta inom Norrköpings

Läs mer

Investeringar i skolan för mer kunskap

Investeringar i skolan för mer kunskap Investeringar i skolan för mer kunskap Stefan Löfven Gustav Fridolin Aida Hadzialic 2 Sjunkande kunskapsresultat Resultat i PISA Poäng 520 Andel avgångselever i grundskolans årskurs 9 med behörighet till

Läs mer

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg

Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3219 av Cecilia Widegren m.fl. (M) Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Jämställd budget i Göteborg

Jämställd budget i Göteborg Ett gott exempel Jämställd budget i Göteborg Projektet i sitt sammanhang Göteborgs stad har gjort stora satsningar på ökad mångfald och jämställdhetsintegrering utifrån kundens perspektiv, där projektmedel

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (37) 2016-06-20 Kf Ks 202 14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion om förtroenderåd

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 l a i r e t a m s t e Arb 2 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet

Läs mer

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD Lärarlönelyftet Nyckeln för att vända utvecklingen i den svenska skolan är skickliga och engagerade lärare. Regeringen kommer därför att investera 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft. Syftet är

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1 PROPOSITION #1 Kompletterande förslag - Motion #1 Ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i värdegrunden Motivering motion #1: Denna motion föreslår att ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer