EQUMENIA SYD. Taizé 2018 REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EQUMENIA SYD. Taizé 2018 REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2018"

Transkript

1 EQUMENIA SYD Taizé 2018 REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2018 Bosarp den 6 oktober 2018

2 Dagsprogram 9.30 Incheckning och Fika Förhandlingar Lunch Seminarier med Equmeniakyrkan Fika Middag med Soul Children Gudstjänst

3 Hej! Här har du i din hand handlingarna till Equmenia Syds regionsstämma På de kommande sidorna kan du läsa om vad vi hittat på i regionen under 2017 och vad styrelsen föreslår att vi ska arbeta vidare med under Vare sig du är deltagare eller ledare, har funderingar kring vad vi borde göra mer eller mindre av i regionen, bara är nyfiken på vad en regionstämma egentligen är eller helt enkelt inte har nåt annat för dig så är du mycket välkommen med till Bosarp! Alla får vara med att tycka till medan besluten tas av de som är utsedda till ombud av sina föreningar. I vilket fall hoppas jag att vi ses på Bosarpsgården och att du tar tillfället i akt att tycka till om bra grejer vi ska göra! Välkommen! Joakim Stenmo Regionsamordnare Equmenia Syd PS. Vi kommer också att hitta på en massa andra roliga saker den här helgen, både på fredagen och på lördagen. Missa inte det! DS.

4 Arbetsordning för regionstämma 1. Man kan begära ordet genom att skriva en lapp och lämna till presidiet med namn och punkt man vill yttra sig över eller genom att räcka upp handen i plenum. Man kan begära ordet av följande skäl: a. Åsikt Man har en åsikt i frågan som debatteras b. Sakupplysning Man vill bidra med en sakupplysning/rättelse c. Replik Man vill förklara sitt tidigare yttrande mer då det har blivit missuppfattat. En replik får inte innehålla ett nytt förslag. d. Ordningsfråga Man vill till exempel yrka på en paus eller streck i debatten 2. Sakupplysning, replik och ordningsfråga går utanför den vanliga debatten och behandlas omgående. Kom ihåg: Om du ska yttra dig i talarstolen, börja alltid med att presentera dig med namn och vilken förening du representerar! 3. Efter en debatt fattas det oftast beslut. Om det finns flera förslag kan dessa ställas mot varandra eller mot avslag. Sist i beslutsprocessen ställs alltid ett förslag mot avslag. Vid fattande av beslut svarar man Ja när ordföranden frågar Kan vi besluta att.... Om man inte håller med och vill se att förslaget inte går igenom väntar man tills ordföranden frågar Någon där emot? och då svarar man Ja på den frågan. Ett Nej räknas aldrig, endast styrkan på de två olika Ja svaren. Det Ja som ordföranden anser vara starkast blir det som beslutas. 4. Votering kan begäras om de båda Ja svaren var snarlika i styrka och det är svårt att avgöra vilket av dem som flest stod bakom. Alla ombud kan begära votering om de anser att så behövs. Då sker omröstning med hjälp av handuppräckning med ombudskort i handen.

5 Några bra ord att kunna Här är en liten ordlista som förklarar en del av orden på föregående sida och några till. Om det är något du inte förstår så fråga någon som sitter bredvid eller någon annan du tror kan veta. Avslag Om du inte håller med om ett beslutsförslag så vill du avslå det. Bifall Om du håller med om ett beslutsförslag så vill du bifalla det. Jämkning Om ett eller flera förslag som kommit upp under påverkanstorget är ganska lika så kan man försöka att jämka ihop dem till ett gemensamt förslag. Motion Förslag som kommit in från medlemmar eller lokalföreningar som regionstämman ska fatta beslut om. Plenum Den del av årsmötet då vi sitter ner i storsamling. I plenum måste du begära ordet för att få tala och när alla som vill har yttrat sig röstar vi om besluten. Presidium Presidiet består av ordförande, vice ordförande och sekreterare. De sitter längst fram vid alla förhandlingar i plenum och leder debatter och beslut. Proposition Förslag som styrelsen lägger fram för att regionstämman ska fatta beslut om dem. Påverkanstorg Den del av stämman då vi går omkring mellan olika stationer för att diskutera beslutsförslagen, ställa frågor och komma med nya beslutsförslag. Reservation Om du verkligen inte ställer sig bakom ett beslut kan du reservera dig. Att reservera sig är en stark handling som förs till protokollet tillsammans med ditt namn och namnet på den förening du representerar. Votering Om du tycker att det är osäkert hur en omröstning blev så kan du ropa votering så att regionstämman får rösta igen. Denna gång görs röstningen med röstkort. Yrkande När du lämnar ett beslutsförslag på påverkanstorget eller i plenum yrkar du att Equmenia syd ska göra det du föreslår. Du kan också yrka bifall eller avslag till ett förslag d.v.s. säga att du håller med eller säga att du är emot förslagen.

6 Förslag till dagordning 1. Mötet öppnas 2. Val av mötesledare 3. Inbjudan 4. Dagordning 5. Verksamhetsberättelse 6. Bokslut 7. Revisionsberättelse 8. Ansvarsfrihet 9. Samtal i grupper 10. Redovisning av samtalen 11. Medlemsavgift 12. Verksamhetsplan 13. Policy vid arrangemang 14. Budget 15. Val av styrelse 16. Val av revisor 17. Val av valberedning 18. Val av ombud till distriktsstämman 19. Övriga frågor 20. Mötet avslutas Grön = formalia Lila = vi avslutar föregående år Orange = vi förbereder kommande år Blå = val

7 Förklaringar till punkterna i Föredragningslistan 1. Mötet öppnas Under denna punkt startar mötet. 2. Val av mötesledare Mötesordförande leder mötet och ser till att alla som vill får säga vad de tycker. Mötessekreteraren skriver protokoll. Justeraren läser igenom protokollet efteråt för att se så att allting stämmer. Ni kan också ha en kommentator som förklarar mötespunkterna under stämman. 3. Dagordning Dagordningen är listan på allt ni ska ta upp under årsmötet. Alla punkter i den här dagordningen är sådana ni måste ta upp enligt föreningens regler. Men det går att ta upp fler saker. Då tar ni beslut om att lägga till det. 4. Inbjudan Alla medlemmar i föreningen ska bli inbjudna till mötet senast sex månader innan det hålls. Här bestämmer ni om ni kan godkänna inbjudan, alltså att den skickats ut i så pass god tid som reglerna säger. 5. Verksamhetsberättelse Ni går igenom vad föreningen gjort det senaste året. 6. Bokslut Ni går igenom vad föreningen lagt pengar på det senaste året. Bokslutet visar hur läget ser ut med ekonomin. 7. Revisionsberättelse Revisorn följer upp att styrelsen gör vad de fått i uppgift att göra - alltså det som bestämdes på förra årsmötet. I revisionsberättelsen sammanfattas hen hur hen tycker styrelsen skött sitt jobb. 8. Ansvarsfrihet Under denna punkt får föreningen avgöra om de tycker att styrelsen har gjort vad de ska. Då ska de få ansvarsfrihet, alltså att ingen kan komma i efterhand och säga att något de gjort var fel. Om de gjort något de inte borde ha gjort kan ni välja att inte bevilja ansvarsfrihet. Oftast handlar det då om att styrelsen har gjort något väldigt dåligt, till exempel ett brott. 9. Samtal i grupper Under denna punkt kommer stämman att samtala kring några olika frågor. Alla delas in i grupper vilka kommer att få tillfälle att prata om alla frågorna.

8 10. Redovisning av samtalen Ansvariga för de olika samtalspunkterna redovisar vad som sagts. Detta tas sedan med till styrelsen att arbeta med under det kommande året. 11. Medlemsavgift Alla som vill vara med i föreningen ska betala en medlemsavgift. Här bestämmer ni hur mycket den ska vara på. 12. Verksamhetsplan Verksamhetsplanen för det kommande året redovisas och antas. 13. Policy vid arrangemang Det har växt fram ett behov av en gemensam policy vid arrangemang i Equmenia Syd. Här tar vi beslut om förslaget till policy. 14. Budget Under denna punkt bestämmer ni hur ni ska använda föreningens pengar under det nya året. 15. Styrelsens storlek Det ska vara 1 ordförande och 5-8 ledamöter i styrelsen. De som väljs till styrelsen kan få olika uppdrag. Det ska t.ex. väljas en sekreterare och en kassör. Här bestäm s hur många ledamöter styrelsen skall det kommande året. 16. Val av styrelse Styrelsen är de som leder föreningen. 17. Val av revisor Revisorn är en person som följer upp styrelsens arbete och ser så att de gör vad de fått i uppdrag att göra. Revisorn får inte sitta i styrelsen. Revisorn behöver heller inte vara medlem i föreningen. 18. Val av valberedningen Valberedningen har som uppdrag att ta fram ett förslag på vilka som ska ha förtroendeuppdrag i föreningen nästa år dvs styrelse och revisor. 19. Övriga frågor Om det är något övrigt som ni skulle vilja prata om kan ni lyfta det under denna punkt. 20. Mötet avslutas Nu är ni klara!

9 5 5 Verksamhetsberättelse för Styrelsen bestod under större delen av 2017 av en styrelse, men vid regionsstämman ändrades den i vanlig ordning, varför båda styrelserna visas här: Daniel Lindberg, Eslöv (Ordförande) Rasmus Leijon, Helsingborg (Sekreterare) Emelie Cedergren, Helsingborg (Vice ordförande) Peter Jonsson, Karlskrona/Lund (Ledamot) Matilda Persson, Lund (Ledamot) Filip Juhlin, Bjuv (Ledamot) Daniel Lindberg, Eslöv (Ordförande) Rasmus Leijon, Helsingborg (Ledamot) Emelie Cedergren, Helsingborg (Ledamot) Simon Nilsson, Karskrona (Ledamot) Allis Åkesson, Rickarum (Ledamot) Frida Bäckström, Malmö (Ledamot) Under året har styrelsen arbetat mycket med att hitta former för det fortsatta arbetet i regionen. Förutom det som kan läsas i scoutstagets verksamhetsberättelse nedan så har det arrangerats ett antal arrangemang I regionens regi under året, såsom: - Ett härligt skidläger utanför Lillehammer i Norge - Cusanus, en kväll om tro och vetenskap i Lund - Strumpkrig i Sösdala - Experience i Helsingborg med bland annat teater, äventyr på Kullaberg, idrott, sång musik och konst. - Konfas åkte förutom de vanliga träffarna till Litauen och delade ut matkassar och hittade på en massa andra tänkvärda och lärorika saker. Konfirmanderna hann även med ett läger på Olsängsgården. - På Olsängsgården arrangerades också det traditionsenliga Skärgårdslägret med hav, mission, sång och annnat gött. - LARS Regionens egna LAN- brädspels- och tonårshelg arrangerades som vanligt i Lund. Årets regionsstämma arrangerades för första gången på Bosarpsgården tillsammans med Equmeniakykan med årsmöte, Soul Children, seminarier och tonårshäng. Daniel Lindberg Ordförande

10 Verksamhetsberättelse 2017 Scoutstaget region syd Årets första scoutevenemang gick av stapeln 13:e maj med vår fantastiska Kämpalek. Traditionsenligt hölls den i skogarna i Nävlinge Rickarums-trakten med 100 deltagare. Under rundan fick vi göra massor av spännande aktiviteter. Vi fick åka linbana över en bäck, gå på en mysig andakt, plocka ramslök och samla så många pärlor (poäng) som möjligt. I juni var det äntligen dags för Ska ut. I år fick vi 13 deltagare som började utbildningen i Gamla bo. Väl där fick deltagarna lära sig massor av viktiga kunskaper för att leva ute i naturen. De fick lära sig hur an gör en Polynesisk eldgrop, välta med kanot (och vända den på rätt håll igen) och de fick besök av både scoutstaget och NSF. Nästa del (gul) gick av stapeln på Nybostrand i november. Där var fokus på samarbete och hur grupper fungerar. Deltagarna fick lära sig hur man hanterar jobbiga situationer och hur man välkomnar alla. Här fick de även planera en egen hajk som de ska genomföra helt själva i april Under sommaren fanns det många olika läger att välja mellan. Scoutstaget erbjöd hjälp att föra samman kårer som önskade att åka på läger men inte hittade något eller hade kapacitet att åka själva. Några åkte på Jamboree i Rinkaby, någon till Patrullriks i Kalmar och några valde att hålla ett eget läger. Tyvärr var vi tvungna att ställa in snapphanenatta då intresset var för lågt. Evenemanget är dock inte bortglömt och kommer återkomma om än i lite ny form. I november var det dags för en repris av Pinewood Derby. Det var lite skakigt med deltagare in i det sista men när det väl gällde dök hela 30 tävlande upp. Efter en hård kamp fick vandringspriset vandra vidare till Furulund, Grattis. Nytt för i år fanns det möjligheten att bygga och fixa med sin bil innan tävlingen. Under 2017 fick scoutstaget nytillskott av Matilda Magnesköld efter sportlovet. Medlemmar i scoutstaget under 2017 har varit: Simon Nilsson, Joakim Stenmo, Sara Gillsjö, Axel Bergenfeldt, Johanna Norup samt Matilda Magnesköld. Scoutstaget genom Simon Nilsson, ordförande 11 Förslag på medlemsavgift för verksamhetsåret Medlemsavgiften är ett anslag som föreningar och verksamhetsgrupper betalar för att vara medlemmar i Equmenia Syd. Den utgör en viktig del av regionens ekonomi och möjliggör mycket av det arbete som styrelsen och regionen bedriver. Enligt förslaget som nu ligger är medlemsavgiften på 40 kronor per medlem vilket är oförändrat mot föregående år. Styrelsen föreslår regionstämman besluta: att fastställa medlemsavgiften för 2018 till 40 kronor per medlem.

11 12 Förslag till verksamhetsplan för Gemenskap Att den lokala föreningen skall ha glädje av att vara med i Equmenia. (1 Kor. 14:7-8, 26, 33) 1. Att stärka vi-känslan inom Equmenia Syd. 2. Att varje åldersgrupp inom scout skall kunna åka på minst ett regionalt arrangemang. 3. Att utveckla ett internationellt samarbete. 4. Att stärka samarbetet med andra organisationer i vår närhet som bedriver barn- och ungdomsverksamhet på kristen grund genom 2 aktiviteter per år. 5. Att stödja Equmeniaföreningars profilering och närvaro i sin närmiljö. 6. Att främja samverkan mellan Equmenia och Equmeniakyrkan i region syd 2. Växande Att bli fler medlemmar och finna nya språk som gör evangeliet tillgängligt, så att fler kommer till tro på Jesus och väljer att följa honom. (Apg 2:41) 7. Att i föreningsbesök och gemensamma samlingar stimulera regionens föreningar till fortsatt växt. 8. Att göra minst två Puls-arrangemang per år 9. Att arrangera minst två regionala samlingar med tydlig inriktning mot barn. 10. Att arrangera minst två samlingar per år med tydlig inriktning mot åldrarna Att arbeta för att stärka den kristna profilen på Equmeniakyrkans studenthem Micklagård i Lund. 3. Lärjungaskap Att uppmuntra och inspirera till fördjupat lärjungaskap där nuvarande och blivande ledare upptäcker och växer i de gåvor Gud ger. (Rom. 12:4-8) 12. Att främja sång- och musiklivet i regionens föreningar. 13. Att stärka bibelundervisningen i regionen. 14. Att utveckla konfirmationsarbetet Konfas vidare i samarbete med Equmeniakyrkan i region Syd samt lokala församlingar. 15. Att arrangera minst tre mötesplatser för regionens ungdomar.

12 13 Förslag till policy för Equmenia Syd Det har efterfrågats en policy att följa vid regionala arrangemang som dels ger riktlinjer för hur vi förhåller oss tillvarandra och dels tydliga riktlinjer vid övernattningar och längre resor. Detta förslag är utarbetat av ledarna i KonfaS. Policy för Equmenia Syd Respekt för varandras olikheter. Vi vill skapa en miljö som är välkomnande och uppbygglig. Därför ger vi varandra utrymme att vara de vi är och visar respekt genom att behandla varandra väl både genom att samarbeta och prata med och om varandra på ett vänligt och positivt sätt. Respekt för varandras integritet och privata sfär. När många träffas på en mindre plats är vi noga med att respektera varandras gränser inte minst fysiskt, men även hur vi använder t ex kameror och vad vi publicerar på sociala medier. Ett nej är alltid ett nej i alla sammanhang. Respekt för skapelsen I planering och genomförande av vårt arbete respekterar vi skapelsen genom att föredra ekologiska och rättvisa alternativ. Vi har också en helt alkohol- och drogfri miljö. Policy vid övernattning Alla sover på anvisade platser och i anvisade rum. Ingen byter sovplats på eget initiativ. Alla sover i egen säng. Detta på grund av säkerhetsskäl vid till exempel brand eller annat tillfälle då ledarna med nödvändighet måste veta var alla finns. På grund av utrymmesskäl sover var och en på luftmadrasser eller liknande för en person. Saknar någon luftmadrass eller annat lämpligt sovtyg kan det lånas av regionen. Ledarna anvisar sovrum för bara killar, bara tjejer samt större mixade rum i vissa fall. Vid behov och önskemål sover ledare, minst två, i samma rum som ungdomarna. Tider och samlingsplatser behöver också av säkerhetsskäl hållas. Om någon behöver lämna lägerplatsen görs det i dialog med ansvarig ledare. Policy vid längre resor Vid resor upprättas regionalt tillhandahållet kontrakt/överenskommelse med målsmän och ungdomar. Så långt det är möjligt följer en lokal ledare med sina ungdomar. Lokalt ordnas förberedande träff före resan för deltagarna samt en uppföljande träff efter resan. Region och lokal förening/församling i samarbete Varje lokal förening/församling med barn och/eller ungdomar i regionalt arbete ansvarar för att all information om aktuell verksamhet når samtliga deltagande barn, ungdomar och deras målsmän. Nästa års regionstämma 19 Välkommen till Bosarpsgården den 5 oktober 2019

EQUMENIA SYD REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2017 VAR MED OCH PÅVERKA. Deltagare Norge 17

EQUMENIA SYD REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2017 VAR MED OCH PÅVERKA. Deltagare Norge 17 EQUMENIA SYD VAR MED OCH PÅVERKA Deltagare Norge 17 REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2017 Bosarp den 7 oktober 2017 Dagsprogram 9.30 Incheckning och Fika 10.00 Förhandlingar 13.00 Lunch 14.00 Seminarier med Equmeniakyrkan

Läs mer

EQUMENIA SYD REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2016 VAR MED OCH PÅVERKA. Mariedalskyrkan i Karlskrona den 1 oktober

EQUMENIA SYD REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2016 VAR MED OCH PÅVERKA. Mariedalskyrkan i Karlskrona den 1 oktober EQUMENIA SYD VAR MED OCH PÅVERKA REGIONSTÄMMA HANDLINGAR 2016 Mariedalskyrkan i Karlskrona den 1 oktober Dagsprogram 10.00 Incheckning och Fika 10.30 Andakt följt av Förhandlingar och Påverkanstorg 12.00

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

Formalia och årsmötespraxis

Formalia och årsmötespraxis Formalia och årsmötespraxis Årsmöte 2013 Arbetsordning för årsmöte 2013-03-26 1. Närvarande-, yttrande- och förslagsrätt Alla medlemmar i The Core har rätt att närvara på årsmötet. Dessa har också yttrande-

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Scoutvänner! Ytterligare ett scoutår ska läggas till handlingarna och vi kan med glädje konstatera att vi fortsätter att bli fler scouter mer än åtta nya

Läs mer

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Inledning av Scoutrådets ordförande Hej! Det årsmöte vi samlas till i år är speciellt. Det är det årsmöte där vi rapporterar om verksamhetsåret 2012, det

Läs mer

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 1 Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 Riksombudsmötet är det högsta beslutande organet inom KFUM Sverige och utgörs av ombud utsedda av KFUM Sveriges medlemsföreningar. Riksombudsmötets arbetsformer

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2012 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE 4 VAL AV ORDFÖRANDE OCH SEKRETERARE FÖR MÖTET 5 BESLUT OM SAMMANTRÄDESORDNING 6 FASTSTÄLLANDE

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

Equmenia Svealand Regionstämma 2019

Equmenia Svealand Regionstämma 2019 Equmenia Svealand Regionstämma 2019 Handlingar Karlskogas Folkhögskola 12 oktober 2019 Dagsprogram Till jordens yttersta gräns Om vårt uppdrag och Guds möjligheter! Seminarier, överläggningar, gudstjänst,

Läs mer

Mallar till Föreningsårsmöte

Mallar till Föreningsårsmöte Mallar till Föreningsårsmöte 2016 INLEDNING I detta häfte finns förberedda mallar för ett årsmöte i er Vi Unga-förening. Mallarna är tänkta som ett stöd till ert årsmöte och finns också att ladda ned i

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

DISTRIKTSSTÄMMA. Välkommen på distriktsstämma i.

DISTRIKTSSTÄMMA. Välkommen på distriktsstämma i. !? DISTRIKTSSTÄMMA 2015 Välkommen på distriktsstämma i den kl www.viunga.se Innehållsförteckning Kallelse till förbundsstämman 2015 3 Förslag till dagordning 4 5 Förklaring av dagordning 6 7 Ordlista 8

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Scoutvänner, 2012 var ett spännande och omvälvande år. Många års strukturdiskussioner landade och Scouterna bildades. Vi är nu inne i en period av att göra

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 1. Öppnande av mötet 2. Fastställande av röstlängd 3. Fråga om mötets behöriga utlysande 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val av justeringspersoner

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

DISTRIKTSSTÄMMA.

DISTRIKTSSTÄMMA. !? DISTRIKTSSTÄMMA 2013 www.viunga.se Innehållsförteckning Kallelse till förbundsstämman 2013 3 Förslag på föredragningslista 4 5 Förklaring av föredragningslista 6 7 Ordlista 8 9 Snabba Slanten 10 Vad

Läs mer

Årsmöte 2015 Kallelse

Årsmöte 2015 Kallelse Årsmöte 2015 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2015! Det börjar lida mot hösten, vilket betyder att det är dags för Sveriges Elevråds årsmöte 2015. Sveriges Elevråd är medlemmarnas organisation.

Läs mer

Årsmöte 2017 Kallelse

Årsmöte 2017 Kallelse Årsmöte 2017 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2017! Sommar börjar sakta men säkert gå mot höst. Detta innebär skolstart, jackor på och det bästa av allt - Sveriges Elevråds årsmöte. Sveriges

Läs mer

Ett årsmöte med påverkanstorg består av fem delar: öppningsceremoni, formalia, torget, plenum och avslutningsceremoni.

Ett årsmöte med påverkanstorg består av fem delar: öppningsceremoni, formalia, torget, plenum och avslutningsceremoni. Påverkanstorg är som idé en relativt ny mötesform där den huvudsakliga diskussionen och arbetet är flyttad från plenisalen och beredningsgrupper till ett torg. Metoden utvecklades av Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning 2017 Saco studentråds kongress Arbetsordning Arbetsordning för Saco studentråds kongress 2017 Nedan följer en beskrivning av hur kongressen föreslås fungera. Påverkanstorg och förhandlingar i plenum Kongressen

Läs mer

Naturvetarnas kongresskola 2018

Naturvetarnas kongresskola 2018 Naturvetarnas kongresskola 2018 En guide för dig som är kongressombud Målet är att du ska känna dig hemma i hur kongressen går till och de begrepp som används. Om du känner dig osäker kan du fråga någon

Läs mer

(skriv vad föreningen heter i rutan ovan) 1. Val av mötesordförande, mötessekreterare, protokolljusterare för årsmötet. till mötesordförande

(skriv vad föreningen heter i rutan ovan) 1. Val av mötesordförande, mötessekreterare, protokolljusterare för årsmötet. till mötesordförande Detta protokoll fungerar både som dagordning (det ni ska prata om) och protokoll (det ni pratade om) Viktigt är att ni skriver under protokollet med en blå bläckpenna. PROTOKOLL ÅRSMÖTE (Skriv i vilket

Läs mer

Tingsguide 2014. Ting 2014 Växjö 2-4 maj

Tingsguide 2014. Ting 2014 Växjö 2-4 maj 1 Tingsguide 2014 Hej och välkomna till Ting 2015 i Stora Levene och vad kul att just du vill vara med och påverka din utmanarscouttid! För dig som är på Ting för första gången har vi skrivit ihop en ordlista

Läs mer

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning Årsmöte 2015 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Förslag på arbetsordning Inledning Styrelsen önskar att årsmötet blir tydligt och demokratiskt för alla. Därför har styrelsen tagit fram ett förslag

Läs mer

Mötesteknisk ordlista

Mötesteknisk ordlista Mötesteknisk ordlista Vänsterpartiet 2015 Acklamation: Beslut med acklamation betyder att mötet beslutar med jarop. Ropa inte nej, utan vänta på på ordförandens motfråga, t.ex. avslås förslaget?, och svara

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1.

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1. ÅRSMÖTESPROTOKOLL För Svenska Kyrkans Unga Datum, år och plats: MÖTETS ÖPPNANDE öppnade mötet. MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Kallelsen till årsmötet fanns tillgänglig den årsmötet var behörigt utlyst. VAL

Läs mer

Protokoll Sveriges Ungdomsråds kongress 2009

Protokoll Sveriges Ungdomsråds kongress 2009 Protokoll Sveriges s kongress 2009 20090313 till 20090315 - Borås Närvarande: Ombud Se röstlängd, bilaga 1 Suppleanter Se röstlängd, bilaga 1 Dagordning: 1. Kongressen öppnas 2. Val av mötesordförande

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmötet - ett viktigt möte Föreningens årsmöte är föreningens högsta beslutande organ. Föreningen ska hålla årsmöte varje år enligt föreningens

Läs mer

B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma.

B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma. Sektionsmötes ABC. Ett höst- vinter- eller vårmöte på I-sektionen är ungefär som en cirkus. Det finns en cirkusdirektör som dirigerar och det finns några artister som syns oftare än andra i manegens mitt.

Läs mer

Förhandlingsordning. Punkt 3 Bilaga 3 b. Sammanfattning

Förhandlingsordning. Punkt 3 Bilaga 3 b. Sammanfattning Förbundsstämman 2019-05-18--19 Punkt 3 Bilaga 3 b Förhandlingsordning Sammanfattning Processen för förbundsstämman bygger på en tankemodell att vi ska bestiga berget och ta oss ner igen och själva förbundsstämman

Läs mer

Ordet begärs genom att räcka upp sitt röstkort som delats ut i samband med inregistrering. Alla föreningsmedlemmar har rätt att yttra sig i en fråga.

Ordet begärs genom att räcka upp sitt röstkort som delats ut i samband med inregistrering. Alla föreningsmedlemmar har rätt att yttra sig i en fråga. Rösträtt innebär att en person har rätt att delta i beslut, det vill säga att rösta under mötet. Personer med rösträtt har automatiskt även yrkande-, närvaro- och yttranderätt. Personer som har betalat

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/17 12:10 i E:C Innehåll En kort guide till Sektionsmötena 2 Dagordning 4 Tid och plats.......................................... 4 Föredragningslista.......................................

Läs mer

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop.

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Maj 2012 Pensionärsverksamheten Ordlista mötesteknik Absolut majoritet Acklamation Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej.

Läs mer

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats Talmanus till film om stadgar Se filmen på MUCF:s webbplats www.mucf.se/stadgar ATT BILDA EN FÖRENING Att bilda en förening är att samlas kring en idé. Det kan vara att man vill förändra något i världen

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman.

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman. 1 (5) Arbetsordning Detta dokument beskriver hur arbetet på förbundsstämman går till, den metod vi använder och vem som har rätt att vara med att lägga förslag och fatta beslut. I slutet av dokumentet

Läs mer

HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING

HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING Dagordning för Hammarby IF Orienteringsförenings årsmöte för 2011 1. Hammarby IF Orienterings 89:e årsmöte öppnas. 2. Fastställande av röstlängd för mötet. 3. Val av ordförande

Läs mer

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Hej och välkommen du som ska åka på stämma i LRF Ungdomen! I det här häftet kommer vi att förklara de olika beståndsdelarna av vad en stämma är, vad dess

Läs mer

Förslag till dagordning:

Förslag till dagordning: Förslag till dagordning: 1) Mötets öppnande 2) Val av mötesfunktionärer a) Ordförande b) Sekreterare c) Justerare d) Rösträknare 3) Fråga om mötet är stadgeenligt kallat 4) Fastställande av röstlängd 5)

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Plenum... 2 Åsiktstorg... 2 Representation... 2 Ombud... 2 Observatörer... 2 Delegation... 2 Talarlista och tidsbegränsningar... 3

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Handläggare: Oskar M Wiik Datum: 2019-04-11 Dnr: O440-3/1819 Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Innehållsförteckning 1. Plenum 2 2. Åsiktstorg 2 3. Representation 2

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet.

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet. Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Jämför votering. Adjungera Låta utomstående personer vara närvarande vid styrelsemöte. De har då ofta yttrande- och förslagsrätt men

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Lördag 7 maj klockan 09.00 17.00. Lunch klockan 12.00 13.30. Presentation av EFS nya organisationsförslag 13.30 Vill du någon gång under mötet begära

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmöten skall genomföras stadgeenligt riktigt och i en demokratisk ordning. Det finns en hel del att tänka på inför, under och efter årsmötet!

Läs mer

SVERIGES UNGDOMSRÅD KONGRESS 2014 PROTOKOLL

SVERIGES UNGDOMSRÅD KONGRESS 2014 PROTOKOLL SVERIGES UNGDOMSRÅD KONGRESS 2014 PROTOKOLL PLAST: GUDLAV BILDERGYMNASIET, SOLLEFTEÅ DATUM: 14-16 MARS 2014 Bilagor 1. Röstlängd (se bilaga 1) 2. Dagordning (se bilaga 2 sid.40) 3. Arbetsordning (se bilaga

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Kl. 10.10 Introduktion av påverkanstorget. Kl. 10.30 Påverkanstorget öppnar. Kl. 12.00 Lunch med aktiviteter. Kl. 13.00 Förhandlingarna återupptas

Kl. 10.10 Introduktion av påverkanstorget. Kl. 10.30 Påverkanstorget öppnar. Kl. 12.00 Lunch med aktiviteter. Kl. 13.00 Förhandlingarna återupptas Inbjudan Styrelsen för Hallands Scoutdistrikt inbjuder till distriktsstämma 2013. Kallelsen har skickats ut tidigare via epost 2013-08-11 Plats: Parkskolans aula, Engelbrektsgatan 6-8, 312 31 Laholm Tid:

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

Kongressen är ofta det roligaste under LUF-året och en favoritaktivitet för många.

Kongressen är ofta det roligaste under LUF-året och en favoritaktivitet för många. Det är inte så lätt alla gånger att hänga med på alla turer kring kongressen och dess förhandlingar, särskilt inte om det är första gången! I detta dokument går vi därför kort igenom hur det ligger till.

Läs mer

Att starta förening hur gör man det?

Att starta förening hur gör man det? Att starta förening hur gör man det? Läs hjälpredan med liten ordlista Kultur - och fritidsförvaltningen en del av Hultsfreds kommun Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då

Läs mer

Feministiskt initiativ Gävle ÅRSMÖTE 2016

Feministiskt initiativ Gävle ÅRSMÖTE 2016 Protokoll Årsmöte 2016-03-20 Feministiskt initiativ Gävle ÅRSMÖTE 2016 Plats och tid: Fängelsemuseet, Hamiltongatan 1, kl. 13:00-16:00 BILAGOR Dagordning (bilaga 1) Närvarolista och röstlängd (bilaga 2)

Läs mer

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes.

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 1 (5) Antaget av LinTeks fullmäktige 9 maj 2012 Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 2 (5) Fullmäktige skall hålla minst två

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Måndag 5 juni klockan 09.00-17.00. Lunch klockan 12.00-13.30. Bönepass 13.30 Vill du någon gång under mötet begära ordet räcker du upp handen och försöker

Läs mer

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Arbetsordning Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 1 Allmänt... 3 1.1 Reglemente... 3 1.2 Fullmäktiges ärenden... 3 1.3 Formaliapunkter... 4 1.4 Bordlagda frågor...

Läs mer

Föredragslista för Roverrådets höststämma 2013. 1. Mötets öppnande.

Föredragslista för Roverrådets höststämma 2013. 1. Mötets öppnande. Föredragslista för Roverrådets höststämma 2013. 1. Mötets öppnande. 2. Val av mötesordförande. 3. Val av sekreterare. 4. Val av justerare och eventuella rösträknare. 5. Fastställande av röstlängden. 6.

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

Stämmohandlingar 18/3 Hallands Scoutdistrikt

Stämmohandlingar 18/3 Hallands Scoutdistrikt Stämmohandlingar 18/3 Hallands Scoutdistrikt Innehållsförteckning Välkomna på distriktsstämma... 3 Föredragningslista... 6 Röstlängd... 7 Verksamhetsplan 2017... 9 Verksamhetsplan 2018-2019...13 Övrigt

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Årsmötesguiden

Årsmötesguiden Förbundsårsmötet är förbundets högsta beslutande organ. De beslut som årsmötet tar får sedan förbundsstyrelsen i uppgift att genomföra. För att besluten då ska bli så bra som möjligt ska vi alla hjälpas

Läs mer

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar Stadgar för Alla ska kunna bo kvar 1. Firma Föreningens namn är Alla ska kunna bo kvar 2. Syfte Föreningens syfte är att sätta fokus på de sociala aspekter som finns när fastighetsägare höjer hyrorna kraftigt

Läs mer

Swarmsweep. Så startar du förening

Swarmsweep. Så startar du förening Så startar du förening Varför starta en förening? För att samla aktivister under ett och samma varumärke kan det ibland vara en stor fördel att bilda en förening. En del aktivister tillhör naturligtvis

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Tips & Råd Så startar du en egen förening

Tips & Råd Så startar du en egen förening Tips & Råd Så startar du en egen förening Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då ska du läsa detta! Samla några personer som har ett gemensamt intresse. Vid den första träffen

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

Stämmohandlingar 24/3 Hallands Scoutdistrikt

Stämmohandlingar 24/3 Hallands Scoutdistrikt Stämmohandlingar 24/3 Hallands Scoutdistrikt Innehållsförteckning Välkomna på distriktsstämma... 3 Föredragningslista... 6 Röstlängd... 7 Viktiga mötesdagar 2018 9 Verksamhetsberättelse...Bilaga 1 Bokslut

Läs mer

KONGRESSHANDLINGAR FÖRSLAG TILL DAGORDNING MÖTESTEKNIK. Distriktskongress Stockholm 2013. Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00

KONGRESSHANDLINGAR FÖRSLAG TILL DAGORDNING MÖTESTEKNIK. Distriktskongress Stockholm 2013. Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00 KONGRESSHANDLINGAR Distriktskongress Stockholm 2013 Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Formalia 2.1. Fastställande av röstlängd 2.2. Mötets beslutsmässighet

Läs mer

Regionstämma för Equmenia Väst

Regionstämma för Equmenia Väst Regionstämma för Equmenia Väst 10 oktober 2015 Equmeniakyrkan Vårgårda Förvandla världen det bästa för din nästa Program för dagen 09.00 Incheckning och fika 10.00 Gudstjänst Tomas Hammar, No name but

Läs mer

Handlingar Regionstämma Equmenia Stockholm 8 oktober 2016 i Södertälje Missionskyrka.

Handlingar Regionstämma Equmenia Stockholm 8 oktober 2016 i Södertälje Missionskyrka. Handlingar Regionstämma Equmenia Stockholm 8 oktober 2016 i Södertälje Missionskyrka. [Type text] Förslag till Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Val av årsmötesfunktionärer -Ordförande -Vice ordförande -Sekreterare

Läs mer

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen.

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. BILDA FÖRENING Ideell förening En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. Har föreningen stadgar och en styrelse betraktas föreningen

Läs mer

Välkommen till årsmöte 2015

Välkommen till årsmöte 2015 Svenska Tecknare Association of Swedish Illustrators and Graphic Designers Hornsgatan 103 SE-117 28 Stockholm, Sweden T: +46 8 556 029 10 info@svenskatecknare.se www.svenskatecknare.se Välkommen till årsmöte

Läs mer

PROTOKOLL ÅRSMÖTE. Närvarande. Protokoll Årsmöte 14/15. Samsek Pontus Neander Sekreterare. Datum: Tid: 15:15 Plats: Samvetet

PROTOKOLL ÅRSMÖTE. Närvarande. Protokoll Årsmöte 14/15. Samsek Pontus Neander Sekreterare. Datum: Tid: 15:15 Plats: Samvetet Samsek Pontus Neander Sekreterare Protokoll Årsmöte 14/15 PROTOKOLL ÅRSMÖTE Datum: 2015-05-27 Tid: 15:15 Plats: Samvetet Närvarande Samsek Filip Åhlander Ordförande Alexandra Eriksson Vice ordförande Pontus

Läs mer

4. Val av mötets ordförande, sekreterare och två justerare

4. Val av mötets ordförande, sekreterare och två justerare Medlemsmöte Piratpartiet Stockholm, Stockholm. 09-05-12 1. Mötets öppnande Johan Karlsson förklarar mötet för öppnat kl 18:51 2. Fastställande av röstlängd Johan Karlsson yrkar på att mötet fastställer

Läs mer

BILDA FÖRENING en handledning

BILDA FÖRENING en handledning BILDA FÖRENING en handledning Att bilda en förening 1. Ta fram förslag till: namn på föreningen personer som kan sitta i styrelsen stadgar (förslag till stadgar finns på sidan 3) revisorer kanske också

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Mötesordning. Tidigare ordning har varit gällande under fullmäktigemöten och årsmöten:

Mötesordning. Tidigare ordning har varit gällande under fullmäktigemöten och årsmöten: Mötesordning SENAST UPPDATERAD: 28 FEBRUARI 2015 Nedan följer en genomgång av den ordning som gäller under fullmäktigemöten och årsmöten. Ordningen är baserad på organisationens tidigare praxis vid formella

Läs mer

Möteshandlingar Möteshandlingar för föreningen GothCons årsmöte.

Möteshandlingar Möteshandlingar för föreningen GothCons årsmöte. Möteshandlingar 2016-2017 Möteshandlingar för föreningen GothCons årsmöte. Innehållsförteckning Innehåll Information 1 Dagordning 2 Mötesordning 3 Verksamhetsberättelse 2016 2017 5 Ekonomisk berättelse

Läs mer

Välkommen på årsmöte!

Välkommen på årsmöte! 2015-02-06 Välkommen på årsmöte! Den 28:e februari är det dags för Djurens Rätt Lunds årsmöte, där vi sammanfattar året som varit och planerar för 2015. Mötet äger rum 11.00-13.00 på Svaneskolan, Möllegatan

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Forum Syd årsmöte Bilaga1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi eftersträvar

Läs mer

Kongressutbildning 2013. Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator

Kongressutbildning 2013. Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator Kongressutbildning 2013 Med Milena Kraft, mångfaldskoordinator Lite för- och bakgrundssnack Maktmätningen 2012 Några resultat: de flesta utan tidigare erfarenhet många förstod inte allt eller endast mycket

Läs mer

Protokoll för lokalavdelnings årsmöte den / 2017 kl. i:

Protokoll för lokalavdelnings årsmöte den / 2017 kl. i: 1 ex sparas av lokalavdelningen. 1 ex skickas tillsammans med valrapporten till Carin Svensson LRF Sydost, Kronobergsgatan 9, 352 33 Växjö. Senast inkommen 1 mars. Protokoll för lokalavdelnings årsmöte

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Protokoll årsstämma Plats: Biomedicinskt Centrum, Uppsala Tid: 17.30

Protokoll årsstämma Plats: Biomedicinskt Centrum, Uppsala Tid: 17.30 Protokoll årsstämma 2014-12-09 Plats: Biomedicinskt Centrum, Uppsala Tid: 17.30 a Årsstämman förklarades öppnad av Sabri Jamal. Mötets öppnande b Kallelsen kom ut 10:e november, 29:e dagar innan stämmans

Läs mer

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. Stadgar 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Föreningens ändamål Föreningen ska som en del av Röda Korsets

Läs mer

Kära medlem! Varmt välkommen - ser fram emot att snart ses i Stockholm! Desirée Widell Förbundsordförande

Kära medlem! Varmt välkommen - ser fram emot att snart ses i Stockholm! Desirée Widell Förbundsordförande Kära medlem! Nu är det redan dags för årsmöte igen! Efter stadgeändringen som röstades igenom på Kongressen i november förra året går vi nu in i en ny tid i förbundet: vi ska börja hålla årsmöte på våren

Läs mer