B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma."

Transkript

1 Sektionsmötes ABC. Ett höst- vinter- eller vårmöte på I-sektionen är ungefär som en cirkus. Det finns en cirkusdirektör som dirigerar och det finns några artister som syns oftare än andra i manegens mitt. Det finns också en stor tyst publik som inte säger så mycket själv även om den applåderar det som är bra och suckar åt det som är dåligt. Dock skall det också kommas ihåg att de allra flesta kongresser och årsmöten både i näringslivet och i föreningslivet går till på det här viset. Således finns det bara därför en stor anledning att gå på möten och lära sig hur saker och ting går till. Vem vet snart kanske du måste veta det. Självklart skall man inte skämmas för att man inte håller låda under ett möte. Det är helt naturligt att man som ny bara sitter, lyssnar och lär av dem som vågar ställa sig upp och prata. Samtidigt är det viktigt att så många personer som möjligt går ut ifrån möteslokalen och känner att det verkligen påverkat vad I-sektionen skall göra. Det är ju nämligen det som är hela poängen med mötena. Det är medlemmarna som bestämmer vad sektionen skall göra, inte styrelsen utan du och dina kompisar. Ofta kan det vara så att man låter bli att säga vad man tycker för att man är osäker. Man vet inte om man kan med och prata inför så många människor och man vet framförallt inte NÄR och HUR man skall framföra sina åsikter. Nedan finns en ordlista över vanliga begrepp som används på ett sektionsmöte. Begreppen är ett hjälpmedel för att så många som möjligt skall kunna framföra sina åsikter. Efter ordlistan följer förklaringar kring de mötesförberedande beslut som alltid fattas innan mötets huvudpunkter kan diskuteras. Efter denna förklaring följer ett exemplifierat mötesbeslut som kan ge ytterligare insikt i hur dessa mötesregler används i verkligheten. Läs och fråga någon i Styret om det är något du undrar över, sen är det bara att påverka mötets utgång.!

2 Ordlista På sektionsmötena har varje sektionsmedlem närvaro- yttrande-, yrkande- och rösträtt. Således har du som medlem rätt att rösta, lägga förslag och säga vad du tycker om sektionens verksamhet på sektionsmötena. A C K L A M A T I O N Omröstning i en fråga genom JA-rop. A D J U N G E R I N G A R Om personer som automatiskt inte har närvaro- yttrande- och yrkanderätt på mötena skall få uttala sig och vara på mötet behöver de adjungeras. A V S LA G Röstar man nej till ett förslag så avslår man det. Det betyder att om du tycker att ett förslag är dåligt så skall du vara tyst när mötesordförande frågar om mötet önskar bifalla ett visst förslag. När mötesordförande strax efter frågar avslå detsamma, så skall du skrika JA. Du skall alltså inte skrika nej när ordförande frågar efter bifall. B I F A L L Röstar man ja till ett förslag bifaller man det. Det betyder att om du gillar ett förslag, och mötesordföranden frågar önskar mötet bifalla motionen, så skall du skrika JA. B E G Ä R A N A V O R D E T Begäran av ordet sker via handuppräckning och ordföranden för talarlista och fördelar ordet enligt den samma. K A L L E L S E Kallelsen till mötet kommer ut senast fyra läsdagar innan mötet och innehåller de punkter som skall diskuteras samt information om när och var mötet äger rum. M O T I O N En motion är ett förslag ifrån en eller flera sektionsmedlemmar. O R D N I N G S F R Å G A Om du vill avbryta debatten en kort stund för att ta upp något annat begär du ordningsfråga. Jag tycker att mötet skall göra 10 minuters paus för gymnastiska övningar eller Jag tycker att talartiden skall begränsas till en minut är exempel på ordningsfrågor. En ordningsfråga avbryter den ordinarie debatten och behandlas direkt.

3 P E R S O N V A L Vid personval där fler än en kandidat finns tillämpas sluten omröstning. P R O P O S I T I O N En proposition är ett förslag ifrån sektionsstyrelsen. P R O P O S I T I O N S O R D N I N G Den ordning som beslut skall fattas i om flera olika yrkanden är inlämnade. R E P L I K Om man tycker att man måste svara på ett debattinsägg direkt, så kan man begära replik. Mötesordföranden avgör om replik beviljas eller om personen får sätta upp sig på talarlistan som alla andra. Replik brukar bara beviljas vid personliga påhopp. R E S E RV A T I O N Om man tycker att ett fattat beslut är så fel att man inte kan ställa upp på det så kan man reservera sig. Det innebär att man får inskrivet i protokollet att man inte står bakom det beslutet. R Ö S T L Ä N G D En lista på vilka som är röstberättigade på mötet. R Ö S T R Ä K N I N G Rösträkning betyder att man räknar alla röster. Detta genomförs antingen om en mötesdeltagare begär det eller om mötesordföranden gör det. Som mötesdeltagande begär man rösträkning om man tycker att mötesordföranden tolkat en votering felaktigt. Vill du begära rösträkning skriker du rösträkning för fulla muggar, innan mötesordförande hunnit slå klubban i bordet. S A K U P P L Y S N I N G När man vill berätta någon kort fakta som är relevant för diskussionen begär man sakupplysning. Observera att en sakuplysning inte får innehålla några argument. Exempel: Om man diskuterar hur mycket pengar Nisse Hult skall få från sektionens kassa det kommande året så kan en sakupplysning vara Förra året fick Nisse Hult kronor eller Vi har ju just beslutat att Nisse Hult skall arrangera en skidresa. S L U T E N O M R Ö S T N I N G Innebär att varje röstberättigad mötesdeltagare kryssar på en lapp vilket förslag han/hon förespråkar. Sluten omröstning hölls alltid vid personval. S T R E C K I D E B A T T E N Streck i debatten begär man när man tycker att en fråga är färdigdiskuterad, fast det fortfarande finns några entusiaster som fortsätter att debattera i all evighet. Är någon begärt streck i debatten är förfarandet som följer:

4 Ordet lämnas fritt om det är någon som vill säga något. Efter detta frågar mötesordföranden om mötet önskar sätta streck i debatten. Blir det nej fortsätter debatten som tidigare blir det ja händer följande. Ordföranden läser upp alla inkomna yrkanden. Den som vill lämna in nya yrkanden måste göra det nu. När inga fler yrkanden finns säger man att yrkandena är justerade. Då får inga fler yrkanden i den frågan lämnas in. Efter det läser ordföranden upp vilka som står på talarlistan och frågar om någon mer vill stå med på listan. Den som vill det anmäler sig. När ingen mer vill sätta upp sig sätter man ett streck efter den sista personen. Det innebär att ingen mer än de som står på talarlistan får uttala sig i den aktuella frågan. T A L A R L I S T A En lista över de som begärt ordet i turordning. V A L B E R E D N I N G E N Har som uppgift att lämna förslag på kandidater till de olika posterna som skall tillsättas på respektive möte. Förutom valberedningens kandidater kan andra kandidater finns. V O T E R I N G Tycker du att mötesordföranden tolkat JA-ropen felaktigt skriker du votering innan ordföranden slagit klubban i bordet. Vid votering sker omröstning via handuppräckning och mötesordförande avgör nu utifrån vad han/hon ser beslutet. Finns det fortfarande en osäkerhet i beslutet kan rösträkning begäras. Y R K A N D E Yrkande är ett förslag på beslut. Man får bara lägga förslag som har med den fråga som diskuteras att göra. Alla yrkanden skall uttalas på mötet och samtidigt lämnas in skriftligt till mötesordföranden.

5 Debattförberedelser Innan debatten i olika ämnen kan inledas behöver ett antal saker bestämmas för att mötet skall kunna fungera på bästa sätt. Dessa är: 1. Mötets öppnande Sektionsordföranden hälsar mötesdeltagarna välkomna och öppnar mötet genom ett lättare slag med klubban. 2. Val av mötesordförande Sektionsmötet föreslår och väljer en mötesordförande (oftast sittande sektionsordförande) 3. Val av mötessekreterare Sektionsmötet föreslår och väljer en mötessekreterare (oftast sittande sektionssekreterare) 4. Mötets behöriga utlysande Enligt stadgarna måste sektionsmötets handlingar vara tillgängliga för medlemmarna ett visst antal dagar innan mötet äger rum, för att sektionsmötet ska vara behörigt och kunna fatta beslut. Mötet beslutar om detta är fallet. 5. Val av två justeringspersoner tillika rösträknare För att besluten som fattas under mötet ska kunna verkställas krävs att protokollet justeras av mötets ordförande och sekreterare samt två, av mötet utsedda, justeringspersoner. Justeringspersonerna skall se till att det som beslutas och sägs på mötet också är det som står i protokollet. Det är således en säkerhet så att inte sekreteraren skriver fel saker. Justeringspersonerna ska också vara behjälpliga vid en eventuell rösträkning som rösträknare. 6. Fastställande av föredragningslistan Mötets föredragningslista (dagordning) bestäms. Det är under denna punkt som alla ändringar i föredragningslistan ska göras. Om det exempelvis dykt upp en ny punkt eller om man vill ändra ordning i föredragningslistan skall detta göras nu. När föredragningslistan är spikad kan inga nya frågor väckas. 7. Adjungeringar En sektionsmedlem har närvaro- (för att få närvara på mötet), yttrande- (ha möjlighet att säga något på mötet), yrkande- (för att få lägga förslag) och rösträtt (för att få rösta i de beslut som tas) på alla sektionsmöten. Personer som inte är medlemmar i I-sektionen behöver bli adjungerade för att få närvarorätt, yttranderätt och yrkanderätt. Rösträtt brukar vanligtvis inte ges till icke-sektionsmedlemmar.

6 Dessa första beslut har nu lagt grunden för att det fortsatta mötet skall kunna bedrivas på ett så sidigt och korrekt sätt som möjligt. De kommande frågorna som väcks kan vara av olika art beroende på möte. Allt från personval och rapporter från den senaste tidens sektionsverksamhet till beslut kring motioner (förslag från medlemmar) och propositioner (förslag ifrån styrelsen) kan komma att tas upp. Exemplifierat mötesbeslut För att exemplifiera hur mötesordningen under sektionsmötet går till beskrivs nedan hur en debatt kring en motion om inköp av en ny sektionsbil skulle kunna gå till. Motionen och styrelses svar på densamma ser ut som följer: M O T I O N O M I N K Ö P A V N Y S E K T I O N S B I L Då dagens sektionsbil börjar få några år på nacken börjar sannolikheten för ett stort haveri blir allt större. Ett sådant haveri vore förödande både för sektionens ekonomi och för de sektionsmedlemmar som vid det aktuella tillfället kör bilen. I händelse av ett sådant haveri kommer bilens värde dramatiskt minska och sektionens ekonomiska situation drastiskt påverkas. Dessutom anser vi att sektionsmedlemmars säkerhet på intet sätt får äventyras. Därför yrkar vi: att en ny sektionsbil köps in att den nuvarande sektionsbilen säljs snarast efter att en ny köpts in. Karl Karlsson Sektionsmedlemmar I-sektionen Nisse Nilsson S T Y R E L S E N S S V A R P Å M O T I O N E N O M I N K Ö P A V E N N Y S E K T I O N S B I L. Styrelsen delar motionärens åsikt kring att säkerheten för sektionens medlemmar är viktig. Dock anser styrelsen att det ännu inte behövs köpas in en ny bil då det enbart var två år sedan den nuvarande bilen inhandlades. Därför yrkar sektionsstyrelsen på: att motionen avslås i dess helhet. Sektionsstyrelsen M Ö T E S D E B A T T Mötesdebatten börjar med att ordet lämnas till styrelsens intendent som får föredra (berätta om) styrelsens åsikt i frågan. Intendenten berättar att styrelsen yrkar på avslag på motionen eftersom man inte anser det nödvändigt med en ny bil då den befintliga bilen fungerar smärtfritt och inhandlades för enbart två år sedan. Att köpa en ny bil vartannat år skulle om något ruinera sektionens ekonomi menar styrelsen.

7 Efter att intendenten föredragit styrelsens förslag, som också är huvudförslag i den kommande beslutsordningen, lämnas ordet till motionärerna. Motionärerna berättar om sina åsikter och menar att det inte handlar om att köpa en ny bil vartannat år utan snarare om att denna gång se till att köpa en tillräckligt bra bil. De avslutar sitt framförande med att lämna in ett yrkande på bifall av motionen. Nu lämnas ordet fritt och det är direkt fem sektionsmedlemmar som begär ordet genom att räcka upp handen. Dessa förs ner på talarlistan, som kontinuerligt under debatten fylls på, och mötesordföranden fördelar ordet mellan namnen på listan i turordning. Kalle som får ordet först håller med motionärerna i sakfrågan men menar att det borde införas en övre ekonomisk begränsning för hur mycket en bil kan få kosta. Därför yrkar Kalle på att den första att-satsen i motionen ändras till: att en ny sektionsbil köps in för maximalt kronor. Detta förslag visar sig vara exakt det samma som vad den andra personen på talarlistan hade tänkt förespråka varvid den personen väljer att stryka sig från talarlistan. Nu går ordet vidare till nästa person på talarlistan som helt argumenterar för styrelsens förslag och menar att så länge bilen fungerar finns det ingen anledning att sälja den. De kommande tre personerna som får ordet är inne på motionärernas linje och förespråkar en ny bil, inte minst för att det vore kul med en ny bil. Efter att ytterligare fem personer sagt sig hålla med antingen styrelsen, motionären eller yrkandet om en övre ekonomisk begränsning tröttnar en sektionsmedlem på tredje raden på att det inte tillförs något nytt i debatten och ropar därför Streck i debatten. I och med detta görs det en paus i den ordinarie debatten för att behandla yrkandet om streck i debatten. Ordet släpps till en början fritt för att medlemmar skall få möjlighet att argumentera för eller emot att ett streck skall sättas. Då ingen har något att säga frågar mötes ordföranden om mötet är redo att gå till beslut i frågan om streck i debatten. Mötet svarar med ett rungade JA, medan tystnad följer då mötesordföranden frågan någon däremot någon sekund senare. Nu är mötet således redo för att fatta ett beslut i frågan om streck i debatten skall sättas eller ej. Mötesordföranden frågar nu om mötet önskar bifalla yrkandet om streck i debatten och mötet svarar med ett klart JA. När ordföranden senare frågar avslå detsamma är tystnaden talande vilket innebär att yrkandet vunnit bifall. Då streck i debatten är beslutat skall yrkandena och talarlistan justeras. De yrkanden som nu är inlämnade läses upp av mötesordföranden och därefter bes mötet inkomma med nya yrkanden om de har några. Efter att detta är gjort justeras talarlistan. På talarlistan finns tre personer, som hade satt upp sig innan yrkandet på streck i debatten inkom, och mötesordföranden frågar nu om det finns någon ytterligare person som vill sätta upp sig på talarlistan. Då inga fler personer önskar göra dras ett streck i talarlistan som innebär att inga nya yrkanden kan lämnas in och att inga nya personer kan sätta upp sig på talarlistan. Debatten går nu vidare med de tre sista personerna på talarlistan. När dessa tre har sagt vad de vill är mötet redo att gå till beslut i frågan om inköp av en ny sektionsbil. B E S L U T Mötesordföranden konstaterar att det finns tre yrkanden inlämnade, styrelses förslag om att avslå motionen, motionärernas yrkande om att bifalla motionen och Kalles

8 yrkande om en ändring av den första att-satsen till att en ny sektionsbil köps in för maximalt kronor. Mötesordföranden förklarar hur beslutet kring de olika förslagen skall fattas genom att ställa en propositionsordning. Något som kan liknas vid ett slutspe mellan de olika förslagen. Propositionsordningen ser ut som följer: Först kommer den första att-satsen att behandlas. Där kommer först motionärens yrkande: att bifalla att-satsen tävla emot det tredje yrkandet att ändra den första att-satsen till att en ny sektionsbil köps in för maximalt kronor. Det förslag som går vinnande ur den omröstningen kommer i nästa omgång att ställas emot styrelsens förslag: att avslå att-satsen. När detta är gjort lämnas den första att-satsen och fokus riktas nu emot den andra att-satsen i motionen. I beslutet kring denna att-sats kommer motionärens förslag: att bifalla att-satsen direkt tävla emot styrelsens förslag: att avslå att-satsen. När dessa båda deltävlingar är slutförda finns ett framvaskat helhetsförslag, bestående av respektive segrare i besluten kring de båda ursprungliga att-satserna. Detta förslag kommer nu i en finalomgång ställas bifall mot avslag. Efter att mötet godkänt detta sätt att fatta beslut på är det således dags att verkligen fatta beslutet genom att rösta. Röstningen följer nu den uppsatta propositionsordningen. I varje omgång sker i första hand besluten genom acklamation (JA-rop) om osäkerhet finns efter det kan votering (handuppräckning) begäras. Är det även efter voteringen osäkert vilket förslag som vunnit bifall kan rösträkning begäras (handuppräckning där justeringspersonerna räknar antalet uppsträckta händer). Röstningen leder fram till ett framvaskat förslag enligt följande: att en ny sektionsbil köps in för maximalt kronor. att den nuvarande sektionsbilen säljs snarast efter att en ny köpts in. Detta förslag ställs slutligen bifall mot avslag. Bifall konstateras och sektionen har beslutat om att köpa in en ny sektionsbil för maximalt kronor samt att sälja den nuvarande bilen då en ny är inköpt.

Formalia och årsmötespraxis

Formalia och årsmötespraxis Formalia och årsmötespraxis Årsmöte 2013 Arbetsordning för årsmöte 2013-03-26 1. Närvarande-, yttrande- och förslagsrätt Alla medlemmar i The Core har rätt att närvara på årsmötet. Dessa har också yttrande-

Läs mer

Ordet begärs genom att räcka upp sitt röstkort som delats ut i samband med inregistrering. Alla föreningsmedlemmar har rätt att yttra sig i en fråga.

Ordet begärs genom att räcka upp sitt röstkort som delats ut i samband med inregistrering. Alla föreningsmedlemmar har rätt att yttra sig i en fråga. Rösträtt innebär att en person har rätt att delta i beslut, det vill säga att rösta under mötet. Personer med rösträtt har automatiskt även yrkande-, närvaro- och yttranderätt. Personer som har betalat

Läs mer

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 1 Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 Riksombudsmötet är det högsta beslutande organet inom KFUM Sverige och utgörs av ombud utsedda av KFUM Sveriges medlemsföreningar. Riksombudsmötets arbetsformer

Läs mer

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning Årsmöte 2015 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Förslag på arbetsordning Inledning Styrelsen önskar att årsmötet blir tydligt och demokratiskt för alla. Därför har styrelsen tagit fram ett förslag

Läs mer

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Inledning av Scoutrådets ordförande Hej! Det årsmöte vi samlas till i år är speciellt. Det är det årsmöte där vi rapporterar om verksamhetsåret 2012, det

Läs mer

Mötesordning. Tidigare ordning har varit gällande under fullmäktigemöten och årsmöten:

Mötesordning. Tidigare ordning har varit gällande under fullmäktigemöten och årsmöten: Mötesordning SENAST UPPDATERAD: 28 FEBRUARI 2015 Nedan följer en genomgång av den ordning som gäller under fullmäktigemöten och årsmöten. Ordningen är baserad på organisationens tidigare praxis vid formella

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Scoutvänner, 2012 var ett spännande och omvälvande år. Många års strukturdiskussioner landade och Scouterna bildades. Vi är nu inne i en period av att göra

Läs mer

Mötesteknisk ordlista

Mötesteknisk ordlista Mötesteknisk ordlista Vänsterpartiet 2015 Acklamation: Beslut med acklamation betyder att mötet beslutar med jarop. Ropa inte nej, utan vänta på på ordförandens motfråga, t.ex. avslås förslaget?, och svara

Läs mer

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning 2017 Saco studentråds kongress Arbetsordning Arbetsordning för Saco studentråds kongress 2017 Nedan följer en beskrivning av hur kongressen föreslås fungera. Påverkanstorg och förhandlingar i plenum Kongressen

Läs mer

Så funkar medlemsmötet

Så funkar medlemsmötet Så funkar medlemsmötet Möteshandlingar och mer information hittar du alltid på vår hemsida, www.linnestudenterna.se En gudie för dig som vill delta i våra medlemsmöten Där kan du också läsa protokoll och

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2012 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE 4 VAL AV ORDFÖRANDE OCH SEKRETERARE FÖR MÖTET 5 BESLUT OM SAMMANTRÄDESORDNING 6 FASTSTÄLLANDE

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/17 12:10 i E:C Innehåll En kort guide till Sektionsmötena 2 Dagordning 4 Tid och plats.......................................... 4 Föredragningslista.......................................

Läs mer

Naturvetarnas kongresskola 2018

Naturvetarnas kongresskola 2018 Naturvetarnas kongresskola 2018 En guide för dig som är kongressombud Målet är att du ska känna dig hemma i hur kongressen går till och de begrepp som används. Om du känner dig osäker kan du fråga någon

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Scoutvänner! Ytterligare ett scoutår ska läggas till handlingarna och vi kan med glädje konstatera att vi fortsätter att bli fler scouter mer än åtta nya

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Plenum... 2 Åsiktstorg... 2 Representation... 2 Ombud... 2 Observatörer... 2 Delegation... 2 Talarlista och tidsbegränsningar... 3

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop.

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Maj 2012 Pensionärsverksamheten Ordlista mötesteknik Absolut majoritet Acklamation Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej.

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 1. Öppnande av mötet 2. Fastställande av röstlängd 3. Fråga om mötets behöriga utlysande 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val av justeringspersoner

Läs mer

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman.

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman. 1 (5) Arbetsordning Detta dokument beskriver hur arbetet på förbundsstämman går till, den metod vi använder och vem som har rätt att vara med att lägga förslag och fatta beslut. I slutet av dokumentet

Läs mer

LÄKARUTBILDNINGSRÅDET

LÄKARUTBILDNINGSRÅDET Kallelse, handlingar och underlag Det är viktigt att kallelse, handlingar och underlag (för t.ex. beslutsärenden) kommer ut till samtliga ledamöter i tid (hur lång tid finns reglerat i stadgarna), och

Läs mer

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet.

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet. Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Jämför votering. Adjungera Låta utomstående personer vara närvarande vid styrelsemöte. De har då ofta yttrande- och förslagsrätt men

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Forum Syd årsmöte Bilaga1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi eftersträvar

Läs mer

S:t Georgs Scoutgillen i Sverige Handbok för scoutgillen. Mötets A till Ö. Ajournera Att ta en paus.

S:t Georgs Scoutgillen i Sverige Handbok för scoutgillen. Mötets A till Ö. Ajournera Att ta en paus. Mötets A till Ö I landsgillerådet har vi sett över våra egna kunskaper i sammanträdesteknik, både med tanke på våra egna sammanträden och på gilleråd, gilleting och landsgilleting. Reglerna för ett sammanträde

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma. onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00

Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma. onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00 Kallelse Bostadsrättsföreningen Slagans medlemmar kallas härmed till ordinarie föreningsstämma onsdagen den 18 maj 2016 kl 19.00 i HSB:s kvartersgård på Platåvägen (terrasshusen Edsbacka). Förslag till

Läs mer

Ett årsmöte med påverkanstorg består av fem delar: öppningsceremoni, formalia, torget, plenum och avslutningsceremoni.

Ett årsmöte med påverkanstorg består av fem delar: öppningsceremoni, formalia, torget, plenum och avslutningsceremoni. Påverkanstorg är som idé en relativt ny mötesform där den huvudsakliga diskussionen och arbetet är flyttad från plenisalen och beredningsgrupper till ett torg. Metoden utvecklades av Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Forum Syd årsmöte 2014 Bilaga 1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Handläggare: Oskar M Wiik Datum: 2019-04-11 Dnr: O440-3/1819 Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Innehållsförteckning 1. Plenum 2 2. Åsiktstorg 2 3. Representation 2

Läs mer

Årsmöte 2015 Kallelse

Årsmöte 2015 Kallelse Årsmöte 2015 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2015! Det börjar lida mot hösten, vilket betyder att det är dags för Sveriges Elevråds årsmöte 2015. Sveriges Elevråd är medlemmarnas organisation.

Läs mer

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

SFS Fullmäktiges Arbetsordning

SFS Fullmäktiges Arbetsordning Handläggare: Styrelsen Datum: 2017-04-27 Dnr: O11-11/1617 SFS Fullmäktiges Arbetsordning 1. Mötesordning... 2 1.1 Plenum... 2 1.1.1 Beslut... 2 1.1.2 Talarlista... 3 1.1.3 Replik... 3 1.1.4 Ordningsfråga...

Läs mer

Handbok för sektionsmöte på IT sektionen

Handbok för sektionsmöte på IT sektionen Handbok för sektionsmöte på IT sektionen Skriven av Viktor Mellgren, styrit 11/12 Reviderad av Philip Steingrüber, styrit 12/13 styrit@chalmers.it Mötesfunktionärer Mötesordförande (ofta sittande eller

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmöten skall genomföras stadgeenligt riktigt och i en demokratisk ordning. Det finns en hel del att tänka på inför, under och efter årsmötet!

Läs mer

Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå

Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå MÖTESFORMALIA Beslutsmässighet Sektionsstämman är beslutsmässig när fem (5) medlemmar, exklusive sektionsstyrelsen, är närvarande på plats eller

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

Juseks studerandesektion Årsmötesskola

Juseks studerandesektion Årsmötesskola Juseks studerandesektion Årsmötesskola En handbok som innehåller allt du som förtroendevald student inom Jusek behöver veta för att aktivt kunna delta och påverka under studerandesektionens årsmöte. 1.

Läs mer

Att hålla ett årsmöte en lathund för ordförande på årsmöte och fullmäktige

Att hålla ett årsmöte en lathund för ordförande på årsmöte och fullmäktige Att hålla ett årsmöte en lathund för ordförande på årsmöte och fullmäktige Många av oss är kanske inte alltför rutinerade årsmötesordförande och det händer att vi blir lite ställda ibland, vilka ordsvängningar

Läs mer

Dagordning och handlingar för sektionsmöte 6 för Datasektionen vid Luleå Tekniska Universitet

Dagordning och handlingar för sektionsmöte 6 för Datasektionen vid Luleå Tekniska Universitet Dagordning och handlingar för sektionsmöte 6 för Datasektionen vid Luleå Tekniska Universitet Datum: 18:e maj Tid: 18:00 Plats: D770 (Deltasalen) 1.Formalia 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Närvaro

Läs mer

KONGRESSHANDLINGAR FÖRSLAG TILL DAGORDNING MÖTESTEKNIK. Distriktskongress Stockholm 2013. Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00

KONGRESSHANDLINGAR FÖRSLAG TILL DAGORDNING MÖTESTEKNIK. Distriktskongress Stockholm 2013. Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00 KONGRESSHANDLINGAR Distriktskongress Stockholm 2013 Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Formalia 2.1. Fastställande av röstlängd 2.2. Mötets beslutsmässighet

Läs mer

Kongressen är ofta det roligaste under LUF-året och en favoritaktivitet för många.

Kongressen är ofta det roligaste under LUF-året och en favoritaktivitet för många. Det är inte så lätt alla gånger att hänga med på alla turer kring kongressen och dess förhandlingar, särskilt inte om det är första gången! I detta dokument går vi därför kort igenom hur det ligger till.

Läs mer

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019

Dnr1718.I.B Arbetsordning. Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Arbetsordning Örebro studentkårs fullmäktige 2018/2019 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 1 Allmänt... 3 1.1 Reglemente... 3 1.2 Fullmäktiges ärenden... 3 1.3 Formaliapunkter... 4 1.4 Bordlagda frågor...

Läs mer

Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO

Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej. Om man är mot förslaget är man tyst, och ropar bara ja på det förslag som man

Läs mer

Handlingar Vårsstämma. 2014-05-14. Ekonomsektionen i Luleå

Handlingar Vårsstämma. 2014-05-14. Ekonomsektionen i Luleå Handlingar Vårsstämma 2014-05-14. Ekonomsektionen i Luleå MÖTESFORMALIA Beslutsmässighet Sektionsstämman är beslutsmässig när fem (5) medlemmar, exklusive sektionsstyrelsen, är närvarande på plats eller

Läs mer

Sveriges Elevråds årsmöte 2014. Kallelse

Sveriges Elevråds årsmöte 2014. Kallelse Sveriges Elevråds årsmöte 2014 s årsmöte 2014 Sida 2 Förslag på dagordning 22 november 2014 1. Årsmötets öppnande 2. Val av årsmötesordförande 3. Val av årsmötessekreterare och biträdande årsmötessekreterare

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmötet - ett viktigt möte Föreningens årsmöte är föreningens högsta beslutande organ. Föreningen ska hålla årsmöte varje år enligt föreningens

Läs mer

Välkommen till årsmöte 2015

Välkommen till årsmöte 2015 Svenska Tecknare Association of Swedish Illustrators and Graphic Designers Hornsgatan 103 SE-117 28 Stockholm, Sweden T: +46 8 556 029 10 info@svenskatecknare.se www.svenskatecknare.se Välkommen till årsmöte

Läs mer

Till dig som är kongressombud

Till dig som är kongressombud Till dig som är kongressombud Det här är en enkel guide för dig som är på väg till journalistkongressen. Den gör inte anspråk på att täcka allt som händer eller kan hända på en kongress, men tar upp sådant

Läs mer

Örebro studentkårs fullmäktiges arbetsordning 2016/2017

Örebro studentkårs fullmäktiges arbetsordning 2016/2017 Örebro studentkårs fullmäktiges arbetsordning 2016/2017 Arbetsordningen är Örebro studentkårs fullmäktiges (nedan kallat ÖS fullmäktige) riktlinjer och reglerar därmed hur ÖS fullmäktiges sammanträden

Läs mer

Ord. lista. Förenings. Idrottsförvaltningen

Ord. lista. Förenings. Idrottsförvaltningen Ord Förenings Idrottsförvaltningen lista 1 2 GRAFISK FORMGIVNING Christer Lind FOTO Juan Alvarez, Multimediabyrån TRYCK Bomastryck AB Föreningsordlista - ord i fet stil finns i sin tur i ordlistan. Acklamation

Läs mer

Årsmöte 2017 Kallelse

Årsmöte 2017 Kallelse Årsmöte 2017 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2017! Sommar börjar sakta men säkert gå mot höst. Detta innebär skolstart, jackor på och det bästa av allt - Sveriges Elevråds årsmöte. Sveriges

Läs mer

Att sitta med i en styrelse innebär många gånger att komma i kontakt med nya begrepp. Här följer några ord och förklaringar som rör mötesteknik

Att sitta med i en styrelse innebär många gånger att komma i kontakt med nya begrepp. Här följer några ord och förklaringar som rör mötesteknik Ordlista Vanliga sammanträdesord. Att sitta med i en styrelse innebär många gånger att komma i kontakt med nya begrepp. Här följer några ord och förklaringar som rör mötesteknik A Absolut Majoritet - Innebär

Läs mer

SFS Fullmäktiges Arbetsordning

SFS Fullmäktiges Arbetsordning Handläggare: Tove Ahlsten Datum: 2015-05-20 Dnr: O11-14/1415 SFS Fullmäktiges Arbetsordning 1. Mötesordning... 2 1.1 Plenum... 2 1.1.1 Talarlista... 2 1.1.2 Replik... 2 1.1.3 Ordningsfråga... 2 1.1.4 Streck

Läs mer

Torsdagen 27 maj, 12:00-13:00 i Kröken, Nymble. Härmed kallas till extrainsatt THS kårfullmäktigesammanträde på begäran av Kårstyrelsen.

Torsdagen 27 maj, 12:00-13:00 i Kröken, Nymble. Härmed kallas till extrainsatt THS kårfullmäktigesammanträde på begäran av Kårstyrelsen. Till: Kårfullmäktiges ledamöter För kännedom: THS Medlemmar Kårstyrelsen THS Funktionärer THS Sakrevisorer THS Valberedning THS Personal Osqledaren Inspektor Stockholm, den 19 maj 2016 KALLELSE 1516-KF-81

Läs mer

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Hej och välkommen du som ska åka på stämma i LRF Ungdomen! I det här häftet kommer vi att förklara de olika beståndsdelarna av vad en stämma är, vad dess

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Lördag 7 maj klockan 09.00 17.00. Lunch klockan 12.00 13.30. Presentation av EFS nya organisationsförslag 13.30 Vill du någon gång under mötet begära

Läs mer

SFS Fullmäktiges Arbetsordning

SFS Fullmäktiges Arbetsordning Handläggare: Jenny Andersson Datum: 2014-06-23 Dnr: O11-5/1415 SFS Fullmäktiges Arbetsordning 1. Mötesordning SFS fullmäktige hålls i olika typer av forum. Det forum där formella beslut fattas benämns

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2015

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2015 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2015 Vänner! 2014 präglades av ett omfande och intensivt strategiarbete för formulera och förankra den gemensamma väg Scouterna skall gå de kommande 10 åren.

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

Fullmäktigeguide 2016/2017

Fullmäktigeguide 2016/2017 Fullmäktigeguide 2016/2017 VÄLKOMMEN TILL KÅRFULLMÄKTIGE 2016/2017 Kårfullmäktige (FUM) är studentkårens viktigaste och högsta organ med 21 mandat. Här diskuteras och beslutas om färdriktning för Studentkåren

Läs mer

Checklistor - årsmöte. Kretstips från Naturskyddsföreningens kansli Mälardalen

Checklistor - årsmöte. Kretstips från Naturskyddsföreningens kansli Mälardalen Checklistor - årsmöte Kretstips från Naturskyddsföreningens kansli Mälardalen Sammanställt av Kristina Keyzer 2016 ÅRSMÖTET Föreningens födelsedag! Alla föreningar har ett årsmöte. Föreningens årsarbete

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om sammanträdesteknik

FACKLIG HANDBOK. om sammanträdesteknik FACKLIG HANDBOK om sammanträdesteknik Akademikerförbundet SSR, DIK-förbundet, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Ingenjörsförbundet, Naturvetareförbundet, Sveriges Farmacevtförbund 1. Inledning... 3

Läs mer

Summons Student Union Constitutional Meeting

Summons Student Union Constitutional Meeting SUMMON 2018-05-09 Student Union President Summons Student Union Constitutional Meeting Hereby, the council members for business year 2018/2019 are summoned to Chalmers Student Union s constitutional meeting.

Läs mer

Reglemente för Datateknologsektionen

Reglemente för Datateknologsektionen Sida 1 av 18 för Chalmers, Göteborg Sida 2 av 18 Innehåll 1 Sektionsmötet 3 1.1 Kallelse...................................... 3 1.2 Mötesplats.................................... 3 1.3 Mötesordning...................................

Läs mer

Ja! Bra att kunna ord 1

Ja! Bra att kunna ord 1 Bra att kunna ord 1 Ja! 2 3 4 A Absolut majoritet Mer än två tredjedelar av rösterna. Acklamation Beslut fattat med ja-rop. Adjungera Tillfällig ledamot utan rösträtt. Administration I en förening ofta

Läs mer

Styrelse 5 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Den ska verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen.

Styrelse 5 Föreningens angelägenheter handhas av styrelsen. Den ska verka för föreningens framåtskridande samt tillvarata medlemmarnas intressen. Stadgar för Gransjöbodarnas snöskoterklubb Ändamål 1 Klubben är en ideell förening, vars uppgift skall vara att tillvarata medlemmarnas intressen i snöskoterfrågor, verka för en sund utveckling av snöskotertrafiken

Läs mer

Hur landsmötet fungerar

Hur landsmötet fungerar Hur landsmötet fungerar Alla medlemmar i Liberalerna har enligt stadgarna rätt att närvara, delta i debatten och lägga förslag. Rösträtt har dock endast de ombud som är valda för att företräda länsförbunden

Läs mer

Möteshandlingar Möteshandlingar för föreningen GothCons årsmöte.

Möteshandlingar Möteshandlingar för föreningen GothCons årsmöte. Möteshandlingar 2016-2017 Möteshandlingar för föreningen GothCons årsmöte. Innehållsförteckning Innehåll Information 1 Dagordning 2 Mötesordning 3 Verksamhetsberättelse 2016 2017 5 Ekonomisk berättelse

Läs mer

Reglemente för Datateknologsektionen

Reglemente för Datateknologsektionen Sidan 1 av 14 för Chalmers, Göteborg Uppdaterad: 2013-03-19 Sidan 2 av 14 Innehåll 1 Sektionsmötet 3 2 Sektionsstyrelsen 5 3 Studienämnden 7 4 Sektionsföreningar 8 5 Intresseföreningar 11 6 Valberedning

Läs mer

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes.

Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 1 (5) Antaget av LinTeks fullmäktige 9 maj 2012 Trädde i kraft 9 september 2012 då andra läsningen att stryka delar av kap. 6 7 samt kap. 6 21, 22, 23 godkändes. 2 (5) Fullmäktige skall hålla minst två

Läs mer

Partistyrelsens förslag till arbetsordning för kongressen 2014

Partistyrelsens förslag till arbetsordning för kongressen 2014 Partistyrelsens förslag till arbetsordning för kongressen 2014 Kongress så går det till Den kommande kongressen kommer att innebära både nyheter och sådant som känns igen sedan förut. Den stora nyheten

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

SULF:s KONGRESS. Lathund för kongressombud. /Sveriges universitetslärare och forskare

SULF:s KONGRESS. Lathund för kongressombud. /Sveriges universitetslärare och forskare SULF:s KONGRESS Lathund för kongressombud /Sveriges universitetslärare och forskare Välkommen som ombud till SULF:s kongress! STÄLL FRÅGOR! Det finns inga dumma frågor! DISKUTERA! Vi fattar bättre beslut

Läs mer

Förslag till dagordning:

Förslag till dagordning: Förslag till dagordning: 1) Mötets öppnande 2) Val av mötesfunktionärer a) Ordförande b) Sekreterare c) Justerare d) Rösträknare 3) Fråga om mötet är stadgeenligt kallat 4) Fastställande av röstlängd 5)

Läs mer

Arbetsordning för stämman

Arbetsordning för stämman Arbetsordning för stämman FÖRSLAG TILL ARBETS- OCH BESLUTSORDNING FÖR STÄMMAN INSTRUKTIONER FÖR UTSKOTTSARBETE: BEHANDLING AV MOTIONER OCH PROPOSITIONER jak@ Förslag till arbets- och beslutsordning för

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

Så funkar det INNEHÅLL. Sidan 2 Så fungerar Juseks fullmäktige 5 Program 6 Praktisk information 7 Kort om mötessystemet 8 Liten mötesordlista

Så funkar det INNEHÅLL. Sidan 2 Så fungerar Juseks fullmäktige 5 Program 6 Praktisk information 7 Kort om mötessystemet 8 Liten mötesordlista #JUSEKFULLMAKTIGE 14 15 MAJ 2019 INNEHÅLL Sidan 2 Så fungerar Juseks fullmäktige 5 Program 6 Praktisk information 7 Kort om mötessystemet 8 Liten mötesordlista Så funkar det JUSEKS FULLMÄKTIGE 2019 En

Läs mer

Stadgar rörande Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings universitet

Stadgar rörande Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings universitet Stadgar rörande Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings universitet Reviderade 09-01-19 Övergripande stadgar Kap 1 Allmänt 1 Föreningsnamn Föreningens namn är SKUM vid Linköpings universitet.

Läs mer

Stadgar för Agronomförbundet

Stadgar för Agronomförbundet 1. Ändamål [STADGAR FÖR AGRONOMFÖRBUNDET] Antagna den 9 mars 2013 Stadgar för Agronomförbundet Medlemskap i Agronomförbundet tillkommer den som besitter agronomexamen eller som bedriver studier för att

Läs mer

Arbetsordning för stämman 2016

Arbetsordning för stämman 2016 Arbetsordning för stämman 2016 Förslag till arbets- och beslutsordning för stämma Instruktioner för utskottsarbete: Behandling av motioner och propositioner 8110 2016-03-15 1 (7) Förslag till arbets- och

Läs mer

Kongress så går det till Kongressdatorplattan Vad beslutar kongressen om?

Kongress så går det till Kongressdatorplattan Vad beslutar kongressen om? Kongress så går det till Det här är en handledning som främst riktar sig till dig som är ombud på Vänsterpartiets kongress 9 11 februari 2018. Den tar upp hur kongressen diskuterar och fattar beslut rent

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Måndag 5 juni klockan 09.00-17.00. Lunch klockan 12.00-13.30. Bönepass 13.30 Vill du någon gång under mötet begära ordet räcker du upp handen och försöker

Läs mer

DISTRIKTSSTÄMMA. Välkommen på distriktsstämma i.

DISTRIKTSSTÄMMA. Välkommen på distriktsstämma i. !? DISTRIKTSSTÄMMA 2015 Välkommen på distriktsstämma i den kl www.viunga.se Innehållsförteckning Kallelse till förbundsstämman 2015 3 Förslag till dagordning 4 5 Förklaring av dagordning 6 7 Ordlista 8

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

3 Sammansättning... 14 4 Styrelsemedlemmar... 14 5 Fyllnadsval... 14 6 Styrelsesammanträde... 14 7 Kallelse till styrelsesammanträde...

3 Sammansättning... 14 4 Styrelsemedlemmar... 14 5 Fyllnadsval... 14 6 Styrelsesammanträde... 14 7 Kallelse till styrelsesammanträde... Innehåll Övergripande stadgar... 4 Kap 1 Allmänt... 4 1 Föreningsnamn... 4 2 Verksamhetsbeskrivning... 4 3 Verksamhetsort... 4 4 Verksamhetsår... 4 5 Firmateckning... 4 6 Beslutsordning... 4 Kap 2 Stadgar...

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 Stadgar

GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 Stadgar GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 för Grafisk design och kommunikations sektion Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Senast uppdaterade 2013-05-29 GDK-sektionen 2 (10) 2011-05-03 Innehållsförteckning

Läs mer

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper

Stadgar för MediUm Kårföreningen för studenter vid Institutionen för kultur- och mediavetenskaper Ändamål 1 MediUm har som huvudsakligt syfte att bevaka och medverka i utvecklingen av utbildningen och förutsättningarna för studier vi Umeå universitet. 2 Föreningen fungerar som kårförening inom Humanistiska

Läs mer

Stadgar för Lingsektionen

Stadgar för Lingsektionen Stadgar för Lingsektionen Stadgar för Lingsektionen på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet, organisationsnummer 822001-9262. Fastställt under Sektionsmötet 2015-04-22. 1 Innehåll 1 Firma 5 1.1

Läs mer

Sammanträdesteknik. för små och stora föreningar. Björn Wetterbom Efter ett original utgivet av Sveriges Förenade Studentkårer 1991

Sammanträdesteknik. för små och stora föreningar. Björn Wetterbom Efter ett original utgivet av Sveriges Förenade Studentkårer 1991 Sammanträdesteknik för små och stora föreningar Björn Wetterbom Efter ett original utgivet av Sveriges Förenade Studentkårer 1991 Linköping augusti 2001 Uppsala augusti 2006 c 2001 2006 Björn Wetterbom.

Läs mer

Dagordning Ö rebro studentka rs fullma ktige

Dagordning Ö rebro studentka rs fullma ktige Ö rebro studentka rs fullma ktige Datum: Tid: 17.15 Plats: Sal T137, Örebro Innehåll 1 Mötets öppnande... 2 2 Mötets stadgeenliga utlysande... 2 3 Val av mötesordförande... 2 4 Val av mötessekreterare...

Läs mer

Föreningen GothCon Möteshandlingar

Föreningen GothCon Möteshandlingar Föreningen GothCon 2015-2016 Möteshandlingar Innehållsförteckning Innehåll Information 1 Dagordning 2 Mötesordning 3 Verksamhetsberättelse 2015 2016 5 Motion: Stadgeändring 5 och 10 6 Motion: Stadgeändring

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug ÖVRIGA HANDLINGAR INNEHÅLL Förslag till föredragningslista.s 3 Ärendefördelning och utskott s 4 Förslag till sammanträdesordning.. s 5 Förslag till sammanträdesordning

Läs mer

Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798

Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798 Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798 1 Organisation och Syfte mom. 1 Föreningens juridiska namn är Enskilda Gymnasiets elevkår, men

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer