DISTRIKTSSTÄMMA.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DISTRIKTSSTÄMMA."

Transkript

1 !? DISTRIKTSSTÄMMA

2 Innehållsförteckning Kallelse till förbundsstämman Förslag på föredragningslista 4 5 Förklaring av föredragningslista 6 7 Ordlista 8 9 Snabba Slanten 10 Vad är Vi Unga och hjärtefrågor 11 Utbildningar Beställ Vi Unga-grejer! Vi har under hösten fyllt på vårt lager. Det betyder att de populära tygkassarna, nyckelbanden och pinsen återigen går att beställa! Gör så här för att beställa: 1. Gå till viunga.se 2. Sök efter dokumentet Beställ Vi Ungagrejer. Där hittar du en lista över allt material som går att beställa och hur du går tillväga för att beställa materialet! Ballonger? Tygmärke? Kanske beställa några tygkassar? 2.

3 Kallelse till Vi Ungas förbundsstämma 2013 Den juli är det dags för 2013 års Vi Unga-höjdpunkt förbundsstämman! Det är där alla Vi Unga-iter kommer träffas och gemensamt slå sina kloka huvuden ihop för att påverka och förbättra Vi Unga! Några saker vi kommer snacka om på förbundsstämman är: * Ny utbildningsplan för åren * Vi väljer en ny förbundsstyrelse och ny valberedning * Ny verksamhetsinriktning och budget för 2014 * Alla motioner som ni skriver och skickar in! I år arrangeras förbundsstämman tillsammans med Västra Vi Unga-distrikt. För att åka på stämman kan du antingen åka som åhörare (får delta, men inte rösta) eller som ombud (får delta och får rösta). Är du intresserad? Ta kontakt med ditt distrikt, eller spana in på viunga.se/forbundsstamma Vi syns på förbundsstämman! Jakob Sjöström Förbundsordförande Förbundet Vi Unga Boka in sommarens höjdpunkt! Det är dags att boka in 25 juli 1 augusti, då är det dags för förbundet Vi Ungas stämma och Rixläger. Anmälan till Rix och stämman öppnar efter jul och då kommer också mer information om schemat och om platsen vi ska vara på, så håll utkik och sprid ordet! 3.

4 Förslag till föredragningslista 1. Distriktsstämman öppnas 2. Val av funktionärer för distriktsstämman 3. Upprop av röstberättigade, beslut av röstlängd 4. Godkännande av kallelse/inbjudan 5. Beslut om föredragningslista/dagordning 6. Genomgång av verksamhetsberättelse för Beslut om bokslut (ekonomisk redovisning) 8. Revisionsberättelse 9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen 10. Beslut om antal ledamöter i styrelsen 11. Fastställande av arvode och ersättningar 12. Val av styrelse för Val av två myndiga revisorer, varav en med fackkunskap, samt två ersättare 4.

5 14. Val till SVs avdelningsstyrelse/-r 15. Val av ombud till SVs avdelningsstämma 16. Val av ombud till Vi Ungas förbundsstämma a. Val av ombud och ersättare b. Val av rätt att komplettera med nya ombud 17. Motioner (förslag från föreningar eller medlemmar) 18. Beslut om medlemsavgift 19. Beslut om verksamhetsplan och budget för Information från riksorganisationen 21. Val av valberedning för nästa år 22. Övriga frågor 23. Mötet avslutas 5.

6 Förklaringar till föredragningslistan 1. Distriktsstämman öppnas Distriktstämman öppnas av distriktets ordförande som hälsar alla välkomna. 2. Val av funktionärer för stämman Mötesordförande ska leda stämman Sekreteraren skall skriva protokoll under mötet. Mall för protokoll finns på viunga.se/ arsmote Justerarna kontrollerar att protokollet är rätt skrivet och skriver sedan under det. 3. Upprop av röstberättigade, beslut av röstlängd Röstlängd är en lista där det framgår vilka som har rösträtt under distriktsstämman. De som har rösträtt är anmälda ombud till stämman. Observera att distriktsstyrelsen och personal inte har rösträtt på stämman. 4. Godkännande av kallelse (inbjudan) Styrelsen skall kalla (bjuda in) till distriktsstämman senast 30 dagar innan. Mötet får sedan avgöra om det kan godkännas. 5. Beslut om föredragningslista (dagordning) Har ni andra punkter ni vill ta upp, så går det bra att lägga till dem i listan eller under punkten Övriga frågor. 6. Genomgång av verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsen ska göra en verksamhetsberättelse som beskriver vad som hänt under Den kan göras genom en bildvisning, en teater eller genom att skriva en text över den verksamhet som genomförts. 7. Beslut om bokslut (ekonomisk redovisning) Kassören ska ha gjort en resultaträkning och en balansräkning. Dessa ska godkännas av distriktsstämman Revisionsberättelse Distriktets revisor ska före distriktsstämman granska hur styrelsen genomfört arbetet. Efter det ska revisorn skriva en revisionsberättelse, där han eller hon berättar hur ekonomin och annat skötts. Revisionsberättelsen läses upp under denna punkt. 9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen Revisorn ska i sin revisionsberättelse ha skrivit om den tycker att förra årets styrelse ska få ansvarsfrihet (godkänt). Om inget finns att anmärka brukar revisorn tillstyrka (rekommendera) att ansvarsfrihet beviljas. Det innebär att den gamla styrelsen blir fri från ansvar och att den nya kan ta över. 10. Beslut om antal ledamöter i styrelsen Innan ni väljer styrelse måste ni bestämma hur många som ska väljas. Det ska vara minst tre ordinarie ledamöter i styrelsen. Ni behöver inte välja ersättare.valberedningen ska ha förberett ett förslag på hur många som ska sitta i styrelsen. 11. Fastställande av arvode och ersättningar Under den här punkten beslutar ni om distriktsstyrelsen ska ha arvode, traktamente och ersättningar. Arvode är ett annat ord för ekonomisk ersättning till styrelseledamöterna. Traktamente är ersättning till ledamöterna som täcker kostnader som uppstår då ledamöterna representerar distriktet, tex då ledamoten tvingas betala lunchen själv. 12. Val av styrelse för 2013 Valberedningen ska fråga personer innan distriktsstämman om de vill sitta i styrelsen. Ni kan välja personer till vilka poster som helst, till exempel ordförande, lokalansvarig eller bandbokare.

7 13. Val av två myndiga revisorer, varav en med fackkunskap, samt två ersättare Revisorerna ska varje år granska distriktets bokföring, hur man har använt distriktets pengar. Revisorerna måste inte vara medlemmar i Vi Unga. En av revisorerna bör ha fackkunskap, det vill säga ha mycket bra koll på ekonomi. Revisorerna ska vara myndiga, det vill säga över 18 år. 14. Val till SVs avdelningsstyrelse Distriktet har möjlighet att vara med på Studieförbundet Vuxenskolans (SV) avdelningsmöten. Valberedningen har oftast tagit fram ett förslag till ledamot och ersättare från Vi Unga. Tänk på att Stockholm, Kronköpinge, Västra och Skåne har flera SV-avdelningar och bör välja en eller flera representanter. 15. Val av ombud till SVs avdelningsstämma Distriktet har möjlighet att utse 10 personer som får vara med och rösta på Studieförbundet Vuxenskolans (SV) avdelningsstämmor och företräda Vi Unga-distriktet. 16. Val av ombud till Vi Ungas förbundsstämma a. Val av ombud och ersättare Valberedningen lämnar oftast ett förslag till stämman om vilka som ska vara ombud, ersättare, på Vi Ungas förbundsstämma. Även ombuden kan lämna förslag till detta. c. Val av rätt att komplettera med nya ombud Om de ombud som valts på distriktsstämman inte längre kan vara med på förbundsstämman så väljer vi här vilka som har rätt att komplettera med nya ombud till förbundsstämman. Förslagsvis beslutsmässig distriktsstyrelse. 17. Motioner(förslag) Idéer och förslag kan skrivas som en motion till mötet. Motionen kan gälla vad som helst och kan skrivas av distrikt, föreningar, kretsar eller enskilda medlemmar. De måste vara inskickade till distriktet senast 20 dagar före stämman. Om en motion bifalles måste distriktet arbeta för att förverkliga förslaget. 18. Beslut om medlemsavgift Stämman beslutar om distriktet ska ta ut någon del av medlemsavgiften. 20. Beslut om verksamhetsplan och budget för 2013 Distriktsstyrelsen föreslår en verksamhetsplan och budget för det kommande året. I verksamhetsplanen står vad som bör hinnas med under året som följer. Detsamma gäller budgeten, men då rör det ekonomin. 21. Information från riksorganisationen Information från riksorganisationen tas upp här. Vanligtvis sker detta genom att en person från riksorganisationen får informera under den här punkten. 22. Val av valberedning för nästa år Stämman utser en grupp som ska ge förslag till vilka som ska sitta i distriktsstyrelsen det kommande året. 23. Övriga frågor Stämmoombud kan lämna en övrig fråga till stämmoordföranden eller sekreteraren. Frågor om ekonomi går inte att ta upp under denna punkt. 24. Mötet avslutas Den nyvalda distriktsordföranden avslutar mötet. 7.

8 Ordlista till distriktsstämman Acklamation Ett av de två sätt som beslut fattas på. Vid acklamation läser mötesordföranden upp samtliga förslag och mötesdeltagarna röstar genom att ropa Ja på det förslag de gillar bäst. Ingen deltagare ska alltså ropa Nej. Adjungering En styrelse kan välja in en eller flera personer till styrelsen. Denna person har inte rösträtt, men får under mötet prata och föreslå saker. Ansvarsfrihet Ger man till en styrelse som utfört sitt uppdrag på ett korrekt sätt Avslag Att säga nej till ett förslag.? Begära ordet När man vill säga något i en debatt måste man först begära ordet eller anmäla ordet. Beslut Ett beslut är det alternativ som mötet genom diskussion och ibland röstning kommit fram till är det bästa alternativet. När ett beslut väl är fattat, ska alla jobba för detta. Bifall Att hålla med om ett förslag Föredragningslista Ett program för mötet där alla punkter som mötet ska ta upp ingår. Kallas ibland för dagordning. Försöksvotering Då ett ombud begär votering (omröstning) genomför mötesordföranden först en försöksomröstning. Vid denna röstning röstar ombuden genom att räcka upp sina röstkort. Mötesordföranden uppskattar då med ögat hur många som är för eller emot ett förslag. Om någon inte håller med mötesordföranden kan votering begäras och rösträkning sker. Justerare Personer som (efter distriktsstämmans slut) kontrollerar att det som står i mötesprotokollet stämmer med det som beslutades på distriktsstämman. Jämkning Två förslag blir ett nytt gemensamt förslag. Motion Ett skriftligt förslag från en eller flera medlemmar i föreningen eller distriktet, som tas upp på distriktsstämman. Mötesordförande Detta är den person som leder mötet. Ordföranden är ansvarig för att det råder ordning och reda under mötet och att alla kommer till tals.!8. Nominering Förslag på personer till olika poster som distriktsstämman ska tillsätta, exempelvis till distriktsstyrelsen, valberedningen eller mötesordförande

9 Omröstning Ett sätt att få reda på vad mötesdeltagarna tycker. Kan ske genom acklamation eller handuppräckning. Vid personval används röstsedlar. Ordningsfråga Om en mötesdeltagare inte förstår eller tycker att något inte sker på rätt sätt, kan talarlistan brytas genom att, så fort den pågående talaren avslutat sitt inlägg, säga: ordningsfråga, och sen tala om för ordföranden vad som behöver förklaras eller rättas till. Presidium De personer som utses att leda mötet kallas presidium. De som håller i mötet fördelar ordet och antecknar det som sägs under mötet. Reservation Om man inte håller med om ett beslut, har man möjlighet att reservera sig mot beslutet. Detta innebär att man inte behöver jobba för att uppfylla beslutet. Röstlängd En förteckning över alla på distriktsstämman som har rösträtt. Rösträknare Personer som räknar rösterna vid en votering. Rösträknarna är samma personer som är justerare. Rösträtt Personer som har rätt att rösta under distriktsstämman. Sakupplysning Information som kan påverka det beslut som ska tas och som därför går före i talarlistan. Informationen får inte vara en personlig åsikt eller införande av nya argument. Suppleant Ersättare för en ordinarie styrelseledamot. Talarlista En lista där mötessekreteraren antecknar alla som vill göra inlägg i debatten. Valberedning Förbereder personval och föreslår kandidater till olika uppdrag i organisationen och presidiet på distriktsstämman. Votering Ett sätt att fatta beslut på. Om ett ombud anser att ordförandens uppskattning av rösterna genom acklamation är felaktig kan ombudet begära votering. Detta innebär att varje röst nu räknas och förs in i protokollet. Detta görs genom handuppräkning med röstkortet och det är nu som rösträknarna behöver kallas in. 9.

10 Snabba Slanten ett verktyg för att ge dina drömmar en chans! Inom Vi Unga förverkligar vi drömmar och idéer. För att förverkliga en dröm krävs framför allt engagemang och vilja men ibland också pengar. Därför finns Snabba Slanten. Ur Snabba Slanten kan ni söka pengar antingen för att genomföra en ny utbildning, prova att genomföra ett nytt arrangemang eller marknadsföra er själva. Vi vill att ni vågar prova på nya saker som gör att era medlemmar är nöjda och som bidrar till att vi blir fler engagerade Vi Unga-iter! Ni kan söka: För detta: Hur mycket? Så ansöker ni: Redovisning: Föreningar och distrikt i Vi Unga med minst fem medlemmar. * För ny verksamhet (verksamhet ni inte bedrivit i er förening tidigare) * För att komma igång när ni nyss har startat en förening * Marknadsföring (där såväl er förening som Vi Unga markandsförs) * Utbildningar för er i föreningen eller distriktet Ni kan söka mindre summor till era projekt och satsningar från Snabba Slanten. Det finns ingen maxsumma. Detta för att så många som möjligt ska kunna få hjälp och för att pengarna ska räcka till fler projekt. Via hemsidan: viunga.se/snabbaslanten Alla som fått pengar från Snabba Slanten måste redovisa hur det gått. Redovisningen görs via hemsidan, viunga.se/snabbaslanten Redovisar ni inte ert projekt kan ni bli återbetalningsskyldiga. Ni måste ha redovisat ert projekt innan ni kan söka nya pengar. Kontakt: Lovisa Persson, lovisa.persson@viunga.se,

11 Vi Ungas fem hjärtefrågor Under 2010 och 2011 har vi jobbat med att ta fram en strategi för Vi Unga under åren En röd tråd genom hela arbetet har varit att lyssna in organisationen och tillsammans beskriva vad vi tycker att Vi Unga är. Resultatet har blivit fem stycken hjärtefrågor. Hjärtefrågorna kan ses som ett komplement till våra stadgar och grundidéer. Hjärtefrågorna kan också användas som stöd när vi pratar om Vi Unga för att kunna kommunicera en gemensam bild av organisationen. Föreningskunskap I Vi Unga är det vi barn och ungdomar som leder verksamheten och sitter i styrelserna. På så sätt lär vi oss om föreningar och hur beslut tas, hur en styrelse ska agera och varför det är bra att organisera sig. Föreningskunskapen garanterar att vår verksamhet är demokratisk och fungerar som ett verktyg för att kunna förverkliga drömmar och idéer. Ungt ledarskap I Vi Unga är det unga som leder unga. Gemensamt är också att vi använder språk och metoder som gör att alla vågar och vill ta plats i såväl den lilla föreningen som i hela organisationen. Som ledare visar vi att det är möjligt att genomföra våra drömmar. Saknar vi verktygen själva ber vi andra om hjälp. Gemenskap Vi respekterar varandras olikheter och skapar själva en god gemenskap. Vi finner trygghet och respekt i varandra. Genom samarbete kan vi nå framgångar som inte varit möjliga på egen hand. Det viktiga är att vi är delaktiga, inte att vi presterar fina resultat. Arrangörskap I Vi Unga är alla arrangörer. Vi menar att arrangemang finns överallt och att alla arrangemang är viktiga, oavsett om det är en förbundsstämma eller en kväll med föreningen. Tillsammans hjälps vi åt att arrangera och vi lär oss av varandra och från de arrangemang vi genomför. Demokrati I Vi Unga blir demokrati någonting roligt eftersom vi själva är delaktiga i den, formar den och utvecklar den. Detta ger kunskap, intresse och mod att påverka även i samhället i övrigt. Vi tycker det är viktigt att varje individ får vara sig själv och inte sorteras in enligt färdiga mallar. Därför verkar Vi Unga för att bryta stereotyper kring till exempel kön, bakgrund och ålder. 11.

12 Kalender för 2013 Distrikten arrangerar löpande utbildningar och aktiviteter, kontakta oss på distriktet för mer information om när nästa aktivitetet är! Förbundet arrangerar under året ett antal utbildningar och nationella träffar. Här är schemat för 2013: januari Vinterträffen mars 3-5 maj Vårträffen juni 28 juli 1 augusti september oktober Höstträff november

DISTRIKTSSTÄMMA. Välkommen på distriktsstämma i.

DISTRIKTSSTÄMMA. Välkommen på distriktsstämma i. !? DISTRIKTSSTÄMMA 2015 Välkommen på distriktsstämma i den kl www.viunga.se Innehållsförteckning Kallelse till förbundsstämman 2015 3 Förslag till dagordning 4 5 Förklaring av dagordning 6 7 Ordlista 8

Läs mer

Vi Unga Uppsala Distriktsstämma 2015

Vi Unga Uppsala Distriktsstämma 2015 Vi Unga Uppsala Distriktsstämma 2015 14 mars i Knivsta kommunhus 1 Förslag på dagordning 2-3 Förklaring av dagordning 4-6 Ordlista 7-8 Bilaga 1: Årsbokslut 2014 9-15 Bilaga 2: Verksamhetsberättelse 2014

Läs mer

Vi Unga Uppsala Distriktsstämma 2016

Vi Unga Uppsala Distriktsstämma 2016 Vi Unga Uppsala Distriktsstämma 2016 Innehåll Förslag på dagordning 2 Förklaring av dagordning 3-4 Ordlista 5-7 Bilaga 1: Verksamhetsberättelse 8-10 Bilaga 2: Årsbokslut 2016 11-19 Bilaga 3: Verksamhetsplan

Läs mer

Vad är ett årsmöte? Kan ett årsmöte vara kul? Ni bestämmer tillsammans! Visst är det coolt med demokrati?!

Vad är ett årsmöte? Kan ett årsmöte vara kul? Ni bestämmer tillsammans! Visst är det coolt med demokrati?! ! ÅRSMÖTE 2013? Vad är ett årsmöte? Årsmötet är föreningens viktigaste möte. Det är på årsmötet som alla medlemmar får vara med och bestämma vad som ska göras, det utgör grunden i en demokratisk förening.

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT ARRANGERA EN DISTRIKTSSTÄMMA!

ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT ARRANGERA EN DISTRIKTSSTÄMMA! ALLT DU BEHÖVER! VETA FÖR ATT ARRANGERA EN? DISTRIKTSSTÄMMA! Några viktiga datum! 30 april sista datum att medlemsrapportera via registret. 30 april sista dag enligt stadgarna att ha distriktets stämma.

Läs mer

Vad är ett årsmöte? Årsmöte är roligt! Ni bestämmer tillsammans! Visst är det coolt med demokrati?!

Vad är ett årsmöte? Årsmöte är roligt! Ni bestämmer tillsammans! Visst är det coolt med demokrati?! ! ÅRSMÖTE 2014? Vad är ett årsmöte? Årsmötet är föreningens viktigaste möte. Det är på årsmötet som alla medlemmar får vara med och bestämma vad som ska göras, det utgör grunden i en demokratisk förening.

Läs mer

Vad är ett årsmöte? Årsmöte är roligt! Ni bestämmer tillsammans! Visst är det coolt med demokrati?!

Vad är ett årsmöte? Årsmöte är roligt! Ni bestämmer tillsammans! Visst är det coolt med demokrati?! ! ÅRSMÖTE 2015? Vad är ett årsmöte? Årsmötet är föreningens viktigaste möte. Det är på årsmötet som alla medlemmar får vara med och bestämma vad som ska göras, det utgör grunden i en demokratisk förening.

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2012 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE 4 VAL AV ORDFÖRANDE OCH SEKRETERARE FÖR MÖTET 5 BESLUT OM SAMMANTRÄDESORDNING 6 FASTSTÄLLANDE

Läs mer

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

VETA FÖR ATT ARRANGERA EN

VETA FÖR ATT ARRANGERA EN ALLT DU BEHÖVER! VETA FÖR ATT ARRANGERA EN? DISTRIKTSSTÄMMA! Några viktiga datum! 30 april sista datum att medlemsrapportera via registret. 30 april sista dag enligt stadgarna att ha distriktets stämma.

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

Mötesteknisk ordlista

Mötesteknisk ordlista Mötesteknisk ordlista Vänsterpartiet 2015 Acklamation: Beslut med acklamation betyder att mötet beslutar med jarop. Ropa inte nej, utan vänta på på ordförandens motfråga, t.ex. avslås förslaget?, och svara

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Formalia och årsmötespraxis

Formalia och årsmötespraxis Formalia och årsmötespraxis Årsmöte 2013 Arbetsordning för årsmöte 2013-03-26 1. Närvarande-, yttrande- och förslagsrätt Alla medlemmar i The Core har rätt att närvara på årsmötet. Dessa har också yttrande-

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmötet - ett viktigt möte Föreningens årsmöte är föreningens högsta beslutande organ. Föreningen ska hålla årsmöte varje år enligt föreningens

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Årsmöte 2009. www.viunga.org

Årsmöte 2009. www.viunga.org Årsmöte 2009 Vad är ett årsmöte? Årsmötet är klubbens viktigaste möte. Det är på Årsmötet som alla medlemmar i klubben får vara med och bestämma vad klubben ska göra. På årsmötet bestämmer ni vad som ska

Läs mer

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop.

Ordlista mötesteknik. Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Absolut majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Maj 2012 Pensionärsverksamheten Ordlista mötesteknik Absolut majoritet Acklamation Mer än hälften av rösterna, se majoritet. Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej.

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 1 Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 Riksombudsmötet är det högsta beslutande organet inom KFUM Sverige och utgörs av ombud utsedda av KFUM Sveriges medlemsföreningar. Riksombudsmötets arbetsformer

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet.

Mer än hälften av rösterna. Se majoritet. Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Jämför votering. Adjungera Låta utomstående personer vara närvarande vid styrelsemöte. De har då ofta yttrande- och förslagsrätt men

Läs mer

Distriktsstämma Uppsala

Distriktsstämma Uppsala Distriktsstämma 2012 Uppsala Verksamhetsberättelse 2011 Tack för ett fint verksamhetsår! Det är första året på länge som Uppsala Vi Unga distrikt har haft en egen styrelse. Därför har det varit ett år

Läs mer

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte

Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte Årsmöten skall genomföras stadgeenligt riktigt och i en demokratisk ordning. Det finns en hel del att tänka på inför, under och efter årsmötet!

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Scoutvänner! Ytterligare ett scoutår ska läggas till handlingarna och vi kan med glädje konstatera att vi fortsätter att bli fler scouter mer än åtta nya

Läs mer

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Inledning av Scoutrådets ordförande Hej! Det årsmöte vi samlas till i år är speciellt. Det är det årsmöte där vi rapporterar om verksamhetsåret 2012, det

Läs mer

Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO

Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO Mötesteknisk ordlista för IOGT-NTO Acklamation Det vanligaste sättet att fatta beslut på, genom ja-rop. Man ropar aldrig nej. Om man är mot förslaget är man tyst, och ropar bara ja på det förslag som man

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Scoutvänner, 2012 var ett spännande och omvälvande år. Många års strukturdiskussioner landade och Scouterna bildades. Vi är nu inne i en period av att göra

Läs mer

Naturvetarnas kongresskola 2018

Naturvetarnas kongresskola 2018 Naturvetarnas kongresskola 2018 En guide för dig som är kongressombud Målet är att du ska känna dig hemma i hur kongressen går till och de begrepp som används. Om du känner dig osäker kan du fråga någon

Läs mer

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman.

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman. 1 (5) Arbetsordning Detta dokument beskriver hur arbetet på förbundsstämman går till, den metod vi använder och vem som har rätt att vara med att lägga förslag och fatta beslut. I slutet av dokumentet

Läs mer

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning 2017 Saco studentråds kongress Arbetsordning Arbetsordning för Saco studentråds kongress 2017 Nedan följer en beskrivning av hur kongressen föreslås fungera. Påverkanstorg och förhandlingar i plenum Kongressen

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Forum Syd årsmöte Bilaga1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi eftersträvar

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Forum Syd årsmöte 2014 Bilaga 1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi

Läs mer

Att sitta med i en styrelse innebär många gånger att komma i kontakt med nya begrepp. Här följer några ord och förklaringar som rör mötesteknik

Att sitta med i en styrelse innebär många gånger att komma i kontakt med nya begrepp. Här följer några ord och förklaringar som rör mötesteknik Ordlista Vanliga sammanträdesord. Att sitta med i en styrelse innebär många gånger att komma i kontakt med nya begrepp. Här följer några ord och förklaringar som rör mötesteknik A Absolut Majoritet - Innebär

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015

FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 FÖREDRAGNINGSLISTA FÖR STORA ÅRSMÖTET 2015 1. Öppnande av mötet 2. Fastställande av röstlängd 3. Fråga om mötets behöriga utlysande 4. Val av ordförande och sekreterare för mötet 5. Val av justeringspersoner

Läs mer

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund Stadga för Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund Antagna vid förbundsstämman 2014-04-26 1 Namn Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund 2 Ändamål Mom.1: Öppna Moderater

Läs mer

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning Årsmöte 2015 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Förslag på arbetsordning Inledning Styrelsen önskar att årsmötet blir tydligt och demokratiskt för alla. Därför har styrelsen tagit fram ett förslag

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 Stadgar SV Halland Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 1 Avdelning 12 Avdelning SVs basorganisation utgörs av avdelningar. Nya avdelningar samt sammanläggningar eller delning av avdelning ska godkännas

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Ord. lista. Förenings. Idrottsförvaltningen

Ord. lista. Förenings. Idrottsförvaltningen Ord Förenings Idrottsförvaltningen lista 1 2 GRAFISK FORMGIVNING Christer Lind FOTO Juan Alvarez, Multimediabyrån TRYCK Bomastryck AB Föreningsordlista - ord i fet stil finns i sin tur i ordlistan. Acklamation

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM

STADGAR FÖR FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM STADGAR FÖR FÖRBUNDET SKOG OCH UNGDOM Normalstadgar reviderade i en andra läsning 2018-10-20 i Katrineholm. Förbundet Skog och Ungdom Är en ideell, demokratisk, barn och ungdomsorganisation som är religiöst

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016

Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Introduktion till EFS årsmöte i Södertälje 7 maj 2016 Lördag 7 maj klockan 09.00 17.00. Lunch klockan 12.00 13.30. Presentation av EFS nya organisationsförslag 13.30 Vill du någon gång under mötet begära

Läs mer

Mallar till Föreningsårsmöte

Mallar till Föreningsårsmöte Mallar till Föreningsårsmöte 2016 INLEDNING I detta häfte finns förberedda mallar för ett årsmöte i er Vi Unga-förening. Mallarna är tänkta som ett stöd till ert årsmöte och finns också att ladda ned i

Läs mer

Förhandlingsordning. Punkt 3 Bilaga 3 b. Sammanfattning

Förhandlingsordning. Punkt 3 Bilaga 3 b. Sammanfattning Förbundsstämman 2019-05-18--19 Punkt 3 Bilaga 3 b Förhandlingsordning Sammanfattning Processen för förbundsstämman bygger på en tankemodell att vi ska bestiga berget och ta oss ner igen och själva förbundsstämman

Läs mer

KONGRESSHANDLINGAR FÖRSLAG TILL DAGORDNING MÖTESTEKNIK. Distriktskongress Stockholm 2013. Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00

KONGRESSHANDLINGAR FÖRSLAG TILL DAGORDNING MÖTESTEKNIK. Distriktskongress Stockholm 2013. Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00 KONGRESSHANDLINGAR Distriktskongress Stockholm 2013 Lördagen den 25:e Maj 2013 kl 15:00 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Formalia 2.1. Fastställande av röstlängd 2.2. Mötets beslutsmässighet

Läs mer

Kallelse & Agenda för årsstämma

Kallelse & Agenda för årsstämma Bostadsrättsföreningen Veken 1 Sida 1 av 5 Kallelse & Agenda för årsstämma 2014 05 11 Härmed kallas medlemmarna i Brf Veken 1 till årsstämma Datum: Söndagen den 11 maj 2014 Tid: 19:15 Plats: I boxningsklubben

Läs mer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer 914000-0283 Antagna vid Folkhögskoleförbundets förbundsstämma 2015-06-28. 1 Ändamål och huvudman Folkhögskoleförbundets ändamål är

Läs mer

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C

Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/ :10 i E:C Handlingar till Extra Sektionsmöte E01/17 12:10 i E:C Innehåll En kort guide till Sektionsmötena 2 Dagordning 4 Tid och plats.......................................... 4 Föredragningslista.......................................

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 samt vid förbundsstämman 14 april 2007 samt vid

Läs mer

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Kapitel 1 Inledande bestämmelser 1 Distriktet är ett regionalt organ för Riksförbundet Unga Musikanter. Distriktets medlemmar är de medlemsföreningar i RUM, vilkas säte

Läs mer

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017

Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Introduktion till EFS årsmöte i Alingsås 5 juni 2017 Måndag 5 juni klockan 09.00-17.00. Lunch klockan 12.00-13.30. Bönepass 13.30 Vill du någon gång under mötet begära ordet räcker du upp handen och försöker

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM)

Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Arbetsordning för Sveriges förenade studentkårers fullmäktige (SFSFUM) Plenum... 2 Åsiktstorg... 2 Representation... 2 Ombud... 2 Observatörer... 2 Delegation... 2 Talarlista och tidsbegränsningar... 3

Läs mer

Dag- och arbetsordning

Dag- och arbetsordning Dag- och arbetsordning Dag- och arbetsordning, Förbundsmöte 2018 Dagordning Förslag till dagordning på Svenska Kommunalarbetareförbundets 14e ordinarie förbundsmöte på Clarion Hotel Arlanda Airport, Stockholm/Arlanda,

Läs mer

Förslag till dagordning på Svenska Kommunalarbetareförbundets 13e ordinarie förbundsmöte i Stockholm den maj 2017.

Förslag till dagordning på Svenska Kommunalarbetareförbundets 13e ordinarie förbundsmöte i Stockholm den maj 2017. Dag- och arbetsordning Förbundsmöte 2017 Förbundsmöte 2017 Dagordning Förslag till dagordning på Svenska Kommunalarbetareförbundets 13e ordinarie förbundsmöte i Stockholm den 30 31 maj 2017. 1. Förbundsmötets

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

Att starta förening hur gör man det?

Att starta förening hur gör man det? Att starta förening hur gör man det? Läs hjälpredan med liten ordlista Kultur - och fritidsförvaltningen en del av Hultsfreds kommun Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då

Läs mer

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen.

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. BILDA FÖRENING Ideell förening En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. Har föreningen stadgar och en styrelse betraktas föreningen

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Årsmöte 2015 Kallelse

Årsmöte 2015 Kallelse Årsmöte 2015 Kallelse Välkommen till Sveriges Elevråds Årsmöte 2015! Det börjar lida mot hösten, vilket betyder att det är dags för Sveriges Elevråds årsmöte 2015. Sveriges Elevråd är medlemmarnas organisation.

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Vi Unga Stockholm STÄMMOHANDLINGAR

Vi Unga Stockholm STÄMMOHANDLINGAR Vi Unga Stockholm STÄMMOHANDLINGAR Distriktsstämma Stockholm 2018 DAGORDNING - DISTRIKTSSTÄMMA 1. Mötet öppnas 2. Val av mötesledare 3. Röstlängd 4. Inbjudan 5. Dagordning 6. Verksamhetsberättelse 7.

Läs mer

Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet

Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet (antagna 2012-10-30) 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet. 2 Föreningens säte 2.1

Läs mer

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1.

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1. ÅRSMÖTESPROTOKOLL För Svenska Kyrkans Unga Datum, år och plats: MÖTETS ÖPPNANDE öppnade mötet. MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Kallelsen till årsmötet fanns tillgänglig den årsmötet var behörigt utlyst. VAL

Läs mer

Förslag på dagordning till Ung Pirat Östras distriktskongress 2015

Förslag på dagordning till Ung Pirat Östras distriktskongress 2015 Förslag på dagordning till Ung Pirat Östras distriktskongress 2015 1. Mötets öppnande Distriktsordförande Erik Einarsson öppnar mötet. 2. Mötets behörighet Stadgan säger: 36 Mötet är beslutsmässigt om

Läs mer

Tips & Råd Så startar du en egen förening

Tips & Råd Så startar du en egen förening Tips & Råd Så startar du en egen förening Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då ska du läsa detta! Samla några personer som har ett gemensamt intresse. Vid den första träffen

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala

Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Grundad den 8 maj 2014 Reviderade och antagna den 25 februari 2015 Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Innehåll 1. Föreningens namn 2. Föreningens

Läs mer

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Hej och välkommen du som ska åka på stämma i LRF Ungdomen! I det här häftet kommer vi att förklara de olika beståndsdelarna av vad en stämma är, vad dess

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Program Förslag till dagordning Förhandlingsordning

Program Förslag till dagordning Förhandlingsordning Program Förslag till dagordning Förhandlingsordning Program Lördag den 13 juni 10.30-12.00 Registrering och välkomstkaffe 12.00 Välkommen 12.10 Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, öppnar

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSFÖRENING INOM SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET Antagna vid föreningens årsmöte i [ort] den [datum]

NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSFÖRENING INOM SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET Antagna vid föreningens årsmöte i [ort] den [datum] NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSFÖRENING INOM SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET Antagna vid föreningens årsmöte i [ort] den [datum] 1 NAMN OCH ORGANISATIONSFORM Föreningens namn är Celiakiföreningen i distrikt/region

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar 5 10 15 fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 2000 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

Svenska Folkdansringen

Svenska Folkdansringen Svenska Folkdansringen Stadgar för Östergötland Holavedens Folkdansring. 1 ÄNDAMÅL Östergötland-Holavedens Folkdansring i fortsättningen kallad ÖHF är en distriktsorganisation verksam för barn, ungdomar

Läs mer

Till dig som är kongressombud

Till dig som är kongressombud Till dig som är kongressombud Det här är en enkel guide för dig som är på väg till journalistkongressen. Den gör inte anspråk på att täcka allt som händer eller kan hända på en kongress, men tar upp sådant

Läs mer

Välkommen till årsmöte 2015

Välkommen till årsmöte 2015 Svenska Tecknare Association of Swedish Illustrators and Graphic Designers Hornsgatan 103 SE-117 28 Stockholm, Sweden T: +46 8 556 029 10 info@svenskatecknare.se www.svenskatecknare.se Välkommen till årsmöte

Läs mer

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening.

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Antagna vid årsmöte den..org. Nr: 802473-9081 1 Föreningens namn. Föreningens namn är Miljöpartister i Svenska

Läs mer

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar Stadgar för Alla ska kunna bo kvar 1. Firma Föreningens namn är Alla ska kunna bo kvar 2. Syfte Föreningens syfte är att sätta fokus på de sociala aspekter som finns när fastighetsägare höjer hyrorna kraftigt

Läs mer

En förening ska ha stadgar och styrelse och ska vara öppen för alla på er arbetsplats.

En förening ska ha stadgar och styrelse och ska vara öppen för alla på er arbetsplats. Sida 1 av 7 Råd och tips om hur ni bildar en ny förening Saknar ni en förening på er arbetsplats för att bättre kunna arrangera lokala hälsofrämjande aktiviteter för personalen och för att ni ska kunna

Läs mer

Stadgar för Distrikt tillhörande Western Riders Association of Sweden, WRAS.

Stadgar för Distrikt tillhörande Western Riders Association of Sweden, WRAS. Sidan 1 av 5 Stadgar för Distrikt tillhörande Western Riders Association of Sweden, WRAS. 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift ändamål Distrikt.. skall, enligt dessa stadgar och WRAS förbundsstadgar,

Läs mer

Mötesordning. Tidigare ordning har varit gällande under fullmäktigemöten och årsmöten:

Mötesordning. Tidigare ordning har varit gällande under fullmäktigemöten och årsmöten: Mötesordning SENAST UPPDATERAD: 28 FEBRUARI 2015 Nedan följer en genomgång av den ordning som gäller under fullmäktigemöten och årsmöten. Ordningen är baserad på organisationens tidigare praxis vid formella

Läs mer

Välkomna till Västra Vi Ungas distriktsstämma 2017!

Välkomna till Västra Vi Ungas distriktsstämma 2017! 1 Välkomna till Västra Vi Ungas distriktsstämma 2017! Nu är årsmötessäsongen över, vilket betyder att det äntligen är dags för årets distriktsstämma. Som vi har längtat! Distriktsstämman är tillfället

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Svensk Miljöbas stadgar (3:2014)

Svensk Miljöbas stadgar (3:2014) Svensk Miljöbas stadgar (3:2014) Antagna 2014-03-20 Innehåll Stadgar för föreningen Svensk Miljöbas... 4 1 Namn och organisationsform... 4 2 Syfte... 4 3 Medlemskap... 4 4 Utträde... 4 5 Uteslutning...

Läs mer