Handläggare Stina Degerstedt Datum Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggare Stina Degerstedt Datum Dnr"

Transkript

1 Handläggare Stina Degerstedt Datum Dnr Ämnesbeskrivning. Rapport från en workshop utförd av gruppen Metadata, Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling 1(7)

2 Förord Den här rapporten är en sammanställning av ett arbete utfört av gruppen Metadata som ingår i Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling, en plattform där biblioteken ges möjlighet att gemensamt lyfta och diskutera frågor och behov som är aktuella på nationell nivå och som administreras av Kungliga biblioteket (KB). När gruppen tillsattes 2016 ville man koncentrera arbetet till ett par olika fokusområden. Ett sådant prioriterat fokusområde var ämnesbeskrivning och våren 2017 genomförde gruppen en workshop 1 kring detta ämne. Resultatet från workshopen har sedan bearbetats och slutligen formulerats under tre huvudrubriker Automatgenerering av ämnesord och klassifikationskoder, Utöka systemet Svenska ämnesord (sao) samt Kontrollerad kontra okontrollerad vokabulär. Under varje rubrik ges en beskrivning av nuläge samt några rekommendationer för framtiden. Gruppen, vars uppgift på ett övergripande plan har varit att stödja och ge input till det praktiska arbete och de strategiska diskussioner kring metadata som förs på KB, kommer att avslutas i och med halvårsskiftet Mer information finns på gruppens webbplats 2. Personer som medverkat och bidragit till innehållet i den här rapporten: Krister Andréason, Mölndals stadsbibliotek Miriam Björkhem, Kungliga biblioteket Lisbeth Byström, Myndigheten för tillgängliga medier Stina Degerstedt, Kungliga biblioteket Lena Hagberg, Stockholms universitet Marika Holmblad, Kungliga biblioteket Helena Lindblom, Umeå universitet Anna Lindqvist, Stockholms stadsbibliotek Lars Nordesjö, Karolinska institutet Anders Renman, FMV - Försvarets materielverk Marianne Svanberg, Luleå tekniska universitet Karl Tännerus, Uppsala stadsbibliotek Magnus Velander, Mälardalens högskola Astrid Wolff Feychting, Umeå stadsbibliotek 1 Själva workshopen ägde rum i KB:s lokaler 25 april 2017 och leddes av en extern workshopledare från Konsultbolag1 vid namn Ann-Cathrine Wernolf (7)

3 Sammanställning av workshop Målbeskrivning för workshopen Biblioteken lägger ner en hel del resurser på att ämnesbeskriva de böcker och andra medier som man har i sina samlingar. Med att ämnesbeskriva menas först och främst att beskriva ämnet för till exempel en bok med hjälp av klassifikationskoder och ämnesord hämtade från kontrollerade vokabulärer (listor). Man gör detta utifrån antagandet att ju bättre ämnesbeskrivning desto enklare blir det för användarna att hitta det de söker i bibliotekskatalogen man får mer specifika och relevanta träffar helt enkelt. Manuell ämnesbeskrivning är mycket resurskrävande. Den elektroniska utgivningen gör att mängden material som biblioteken har att arbeta med ökar drastiskt medan bibliotekens resurser inte gör det, snarare tvärtom. Vad biblioteken behöver jobba med är att hitta olika alternativa sätt att ämnesbeskriva som både är bra för användarna men också är mer resurssnåla för biblioteken. Att låta maskiner skapa klassifikationskoder är ett sätt och det görs sådana försök på flera håll. Men automatisk klassifikation är kanske inte hela svaret på problemet. Här finns en hel del frågor som behöver ställas. För det första måste vi utgå från användarnas behov vad är bra för dem? Och då blir nästa fråga att svara på vad som är bra för vilken typ av användare studenten, forskaren, nöjesläsaren, skolbarnet, personen med annat modersmål, användaren med särskilda behov och så vidare. Hur står sig bibliotekens kontrollerade vokabulärer (klassifikationskoder och ämnesordslistor) mot mer fria ordsökningar? Vad kan vi lära oss från de stora sökmotorerna, till exempel Google? Kan vi bli bättre på återbruk av information från annat håll, till exempel från förlag? Målet för den här workshopen var att dels lyfta fram och konkretisera de här frågorna på ett tydligt sätt, dels att försöka komma fram till var de största behoven finns och var det är möjligt eller nödvändigt med förbättringar. Med resultatet från workshopen finns nu ett underlag för fortsatta diskussioner, samt några förslag på konkreta aktiviteter och råd till KB kring hur man bör gå vidare med de här frågorna. 3(7)

4 Automatgenerering av ämnesord och klassifikationskoder Nuläge Ämnesbeskrivning (ämnesord och klassifikationskod) görs i Libris idag manuellt utifrån en innehållsmässig bedömning av katalogisatören. Kvalitetssäkring görs genom validering mot Svenska ämnesord (SAO) och genom jämförelser med hur andra bibliotek har valt att ämnesbeskriva. Ansvaret för ämnesbeskrivningar i Libris ligger på alla deltagande bibliotek. Ämnesbeskrivningar i katalogposter kan även kvalitetssäkras i efterhand genom kollektiva ändrings- och meddelanderutiner. I vissa fall sker det ett automatiskt inflöde av ämnesbeskrivningar till Libris via automatiska importer från till exempel Digitala Vetenskapliga Arkivet, DiVA. Dessa ämnesbeskrivningar kan tillhöra en standardiserad struktur, men kan också vara helt fria ämnesbeskrivningar som den enskilde författaren har valt. Libriskatalogisatörer behöver lära sig att hantera detta inflöde genom att bygga upp kunskap om olika vokabulärer. För att uppnå kvalitet och konsistens i arbetet med ämnesbeskrivningar måste katalogisatörerna även hålla sig uppdaterade om de olika förändringar i till exempel SAO och Dewey som sker kontinuerligt. Katalogisatören behöver även säkerställa konsistens mellan manifestationer. Det inträffar till exempel att en bok kan ha fått en ämnesbeskrivning i sin fysiska form och en annan ämnesbeskrivning i sin digitala form. Användaren söker ofta i fritext och nöjer sig med det. Om ämnesbeskrivningar används är det något som kan tas med i en vidare sökprocess, där användaren har upptäckt och sökt vidare på de ämnesbeskrivningar som den har funnit i sökresultatet i katalogposten eller i sökmotorns filtreringsfunktion. Det kan vara svårt att hitta rätt ord eller formulering från en kontrollerad ordlista och därför kan det krävas undervisning i informationssökning innan sökningen blir effektiv. För personer med funktionsvariation kan kontrollerade termer till och med vara oanvändbara. Kontrollerade ämnesbeskrivningar används dock av bibliotekarier i referensarbetet. Rekommendationer Vi ser ett antal områden där arbetet med ämnesbeskrivningar kan utvecklas utifrån de behov som vi tror att användaren har. Områdena och prioriterade åtgärder listas nedan. Konsistenta ämnesbeskrivningar o Det bör införas processer och verktyg för att säkerställa att ämnesbeskrivningarna görs konsistenta oberoende av manifestation. 4(7)

5 o Vid import av ämnesbeskrivningar ska en verifiering/validering ske så att respektive ämnesbeskrivning kan hanteras utifrån uppsatta regler, till exempel en matchning mot huvudvokabulären. Automatiserade ämnesbeskrivningar o Det bör införas maskinanalyser av text, ljud och bild med syfte att hitta stöd för automatiserade ämnesbeskrivningar. Detta förutsätter ett utökat samarbete med mediaproducenter och aggregatorer. Användargenererade ämnesbeskrivningar o Det bör skapas processer och verktyg för självlärande vokabulärer. Dessa skapas och utvecklas baserat på vad användarna faktiskt har sökt på. Detta kräver analyser av sökloggar och ett samarbete med systemleverantörer. Intelligenta söksystem o Söksystemen bör utvecklas så att ämnesbeskrivningar klustras, det vill säga att relevanta sökträffar fås trots att olika avledningar eller varianter av ord har använts. Krav på leveranser o Att ämnesbeskrivning bör finnas i leveranser, att det går att identifiera vilken standard det är. Bättre verktyg som hjälp för katalogisatören o Mer användarvänligt gränssnitt mot de ämnesords- och klassifikationssystem som används. Utöka systemet Svenska ämnesord (SAO) Nuläge och rekommendationer Olika termer för olika målgrupper (typiska användare) Olika bibliotekstyper har användare med olika behov när det gäller ämnesord och sökingångar. Dessa behov behöver specificeras och samordnas till exempel genom arbetsgrupper med konkreta uppdrag för att därigenom utöka Svenska ämnesord. Genreord ger möjligheter till fördjupade genrer utifrån specialintressen. En välinsatt fantasyläsare nöjer sig inte med genrebeskrivningen Fantasy. Även motiv och andra beskrivande begrepp är av intresse. Möjligheten att använda mer specifika ämnesord där målgruppen har behov av detta skulle förbättra systemet. Det finns även behov av att uttrycka andra saker än ämne med kontrollerad vokabulär för att göra det lättare att bygga söktjänster och filter på den data som finns inlagd. Ett exempel kan vara att uttrycka målgrupper, som barnböcker för olika läsåldrar eller läromedel för olika utbildningsnivåer. Målgruppsdata finns 5(7)

6 idag ofta hos förlagen och borde kunna användas även i bibliotekskataloger. Ett annat exempel är uppgifter om tillgänglighetsgrad som finns att hämta från en del förlag. Beskrivning av tillgänglighetsgrad med ämnesord Vilka standarder finns för att uttrycka läsbarhet och texter med olika anpassningar på grund av funktionsvariationer? Lix är ett system, finns det andra? MTM bör utreda frågan och rekommendera hur Bibliotekssverige ska göra. KB bör därefter besluta om en standard. Eftersom behovet är stort är det av största vikt att arbetet kommer igång. Mappning idag och i framtiden Mappning mellan olika system och olika språk är av stor vikt. Idag mappas olika system. KB mappar exempelvis SAO mot LCSH, DDK och BARN; Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket (KIB) mappar MeSH på svenska mot engelska; ONIX och Thema från bokhandeln mappas mot SAB-systemet. Framöver är det önskvärt att alla parter (exempelvis bibliotek, systemleverantörer, förlag och slutanvändare) bidrar till arbetet under samordning av KB. Med hjälp av sökloggar från olika bibliotek skulle ämnesordssystemen kunna byggas på och inkludera fler hänvisningar och förkortningar samt kunna fånga upp förändrat språkbruk. Om man vill använda sökloggar bör man utreda om några juridiska hinder finns. En framtid med länkad data är en förutsättning för att mappandet ska fungera fullt ut. Kontrollerad kontra okontrollerad vokabulär Nuläge Idag kan alla googla vilket gör det lättare att lära sig använda en friare sökmetod. Att använda okontrollerad vokabulär vid sökning kräver ingen inlärningstid, man kommer snabbt igång och sökningen blir mer tillåtande, nyanserad och dynamisk. En fritextsökning som ger många sökträffar gör dock träfflistan oöverskådlig. Okontrollerad vokabulär som sökmetod kan vara användbart för användare verksamma inom samma ämnesområde som använder samma termer. De som inte behärskar det interna språket riskerar däremot att bli utestängda och får svårt att konstruera relevanta sökfrågor. En heltäckande sökning är svår att göra om inte termerna är väl definierade. Saknas tillräcklig metadata, till exempel i form av abstract eller innehållsförteckning, i katalogposten begränsas resultatet ytterligare. Mappning 6(7)

7 mellan olika ämnesordssystem är också svårare att göra med en okontrollerad vokabulär. Sökresultatet blir oförutsägbart och svårt att bedöma. En kontrollerad vokabulär däremot ger exakta sökmöjligheter och träffar men kräver god områdeskunskap vid söktillfället. Saknas detta behövs stöd och handledning men vid användning av tesaurus ser man relationer och får hjälp att hitta rätt term. Även om användaren inte själv har expertkunskapen inom ämnet ger en kontrollerad vokabulär stringens och möjlighet till mappning mot andra kontrollerade vokabulärer. Det går också att på ett säkrare sätt matcha vanliga ordlistor mot en kontrollerad vokabulär, dock måste termer kontinuerligt aktualiseras och revideras. Reflektioner och rekommendationer Hur användaren vill kunna söka är förstås olika för olika målgrupper. En del vill söka frågebaserat medan andra vill kunna söka direkt i en webbläsare. Idag gör användarna ofta google-sökningar. Är det en Siri-i-katalogen-metod vi skulle vilja ha? Ska katalogen kanske kunna ge inspiration till feelgood-läsning? Oavsett sökmetod ska det vara tydligt hur söksystemet ger svar. Det är viktigt att kunna specificera hur många träffar man behöver och på vilken nivå. Man behöver en lots in i söksystemet samt information och möjlighet till hjälp av experter. Det skulle vara önskvärt med ett framtida system som är interaktivt och självlärande och öppet för användarnas olika sökmetodiker. Ett användarvänligt system mappar sökningar med okontrollerade vokabulär mot auktoriserade ämnesord och kan på så sätt ändå ge bra sökträffar. Användarna skulle till och med själva kunna vara delaktiga i att manuellt koppla ihop fria indextermer med kontrollerad vokabulär och hjälpa till att skapa en intelligent kombination av kontrollerad, okontrollerad, användargenererad, ämnesords- och autoindexerad vokabulär. Vi skulle vilja ha en back end-struktur som innehåller kontrollerade ämnesord, med en front end som ger möjlighet till självlärande sökningar men riskerar ett alltför avancerat söksystem att bli tekniktungt och därmed långsamt? 7(7)

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-09-21 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-09-21 Plats: MTM, Johanneshov, Stockholm

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-09-28 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-09-20 Plats: Kungliga biblioteket,

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2017-03-20 Dnr 6.3-2017-95 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2017-02-02 Plats: Kungliga biblioteket,

Läs mer

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Sammanfattning Målen med en övergång till DDC är Internationalisering Rationalisering av arbetet med klassifikation

Läs mer

Dewey i Sverige. Användarmöte Dewey 9 april Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen. Sidnummer 1

Dewey i Sverige. Användarmöte Dewey 9 april Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen. Sidnummer 1 Dewey i Sverige Användarmöte Dewey 9 april 2013 Harriet Aagaard Svenska Deweyredaktionen Sidnummer 1 Dewey i Sverige 1921 SAB 2005 Katalogiseringsutredning, del 3 föreslår byte till DDK 2008 - KB beslutar

Läs mer

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg.

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg. Dewey i Sverige Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg Detta har hänt Delstudie 3 i Katalogutredningen. Övergång till Dewey Decimal Classification. Vad skulle det innebära? (2006) Remiss.

Läs mer

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Bibliografiska databaser eller referensdatabaser ger hänvisningar (referenser) till artiklar och/eller rapporter och böcker. Ibland innehåller referensen

Läs mer

Från bibliografisk kontroll till verktyg för att upptäcka och navigera

Från bibliografisk kontroll till verktyg för att upptäcka och navigera Från bibliografisk kontroll till verktyg för att upptäcka och navigera Pia Leth Nya tider Allt är möjligt Användaren förväntar sig att hitta allt på nätet Till exempel i Internet Archive, Google book search,

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Bibliografisk kontroll. som samarbete och superhjältekraft

Bibliografisk kontroll. som samarbete och superhjältekraft Bibliografisk kontroll som samarbete och superhjältekraft Dagens agenda: Metadata och bibliografisk kontroll Föreningen och kommittéerna Ett utökat nationalbiblioteksuppdrag Bibliografisk kontroll idag

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06

Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Deweyprojektet Protokoll Referensgruppsmöte 2011-05-06 Närvarande: Magdalena Svanberg, KB, Deweyprojektet, projektledare Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska Afrikainstitutets

Läs mer

Sammanfattning av informationssökning VT19

Sammanfattning av informationssökning VT19 729G19 Tillämpad kognitionsvetenskap Sammanfattning av informationssökning VT19 För godkänt projekt på kursen 729G19 skall man haft ett handledningstillfälle i informationssökning och sammanfattning av

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Stefan Andersson SVEP. Övergripande mål - SVEP. Harmonisering av metadatabeskrivningar för elektroniskt publicerade dokument

Stefan Andersson SVEP. Övergripande mål - SVEP. Harmonisering av metadatabeskrivningar för elektroniskt publicerade dokument Stefan Andersson Uppsala universitetsbibliotek, Enheten för digital publicering http://publications.uu.se SVEP Svenska högskolans elektroniska publicering Projektet syftar till att främja en mer samordnad

Läs mer

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi >

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi > Fråga bibliotekarien Länkbiblioteket Sökslussen Metasökprogrammet Frank och Söksam biblioteken.fi > : Informationssökning { www.biblioteken.fi/informationssokning Centrala söktjänster för olika sökbehov

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

FÖA110 Informationssökningsövningar facit

FÖA110 Informationssökningsövningar facit FÖA110 Informationssökningsövningar facit Övningar i boksökning 1. Sök någon av böckerna i din kurslitteraturlista i bibliotekets katalog. Tips: Sök på ISBN-numret eller sök på något eller några ord t.ex.

Läs mer

Sökning, källkritik och referenshantering EITA LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK

Sökning, källkritik och referenshantering EITA LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK Sökning, källkritik och referenshantering EITA55 2018-09-07 LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK Agenda Sökprocessen Söktjänster Referenshantering Sökprocessen Problemställning Källkritik Sökord Sökresultat Söktjänster

Läs mer

Tänk kreativt! Informationssökning. Ha ett kritiskt förhållningssätt! regiongavleborg.se

Tänk kreativt! Informationssökning. Ha ett kritiskt förhållningssätt! regiongavleborg.se Tänk kreativt! Informationssökning Ha ett kritiskt förhållningssätt! Informationssökning steg för steg Innan du börjar behöver du formulera en fråga. Vad vill du hitta information om? Att utgå från: -

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16

Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Deweyprojektet. Sakkunnigmöte 2011-05-18, kl 13-16 Minnesanteckningar Närvarande Sakkunniga: Pia Bodå, Uppsala UB Bodil Gustavsson, Stockholms UB Gunilla Thunarf Sundkvist, Högskolebiblioteket i Gävle

Läs mer

Söka, värdera, referera

Söka, värdera, referera KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Söka, värdera, referera Ika Jorum, jorum@kth.se Definiera Vad behöver jag veta? Kommunicera Citera och argumentera korrekt Hitta Var och hur kan jag hitta information?

Läs mer

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online

Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online Pass 4: Metadatastandarder Mer om metadatastandarder Välkommen till presentation 3 i pass 4. Den här presentationen handlar om några olika teman som har att göra med metadatastandarder. Jag kommer att

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 17 september 2015 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Helene Stenman och Astrid Wolff Feychting. Rayeheh Hamedani

Läs mer

Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin -

Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin - Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin - en kort genomgång Var och hur ska man söka? Informationsbehovet bestämmer. Hur hittar man vetenskapliga artiklar inom omvårdnad/ medicin? Man kan

Läs mer

Rutiner för samråd och styrning

Rutiner för samråd och styrning Handläggare Anna Lundén Datum 2018-09-24 Dnr KB-4.5-2018-743 Rutiner för samråd och styrning 2019 - KB och dess partners/nationella kompetenscentra i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget

Läs mer

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund Anders Cato BTJ & Arbetsgruppen RÅ Arbetsgruppen RÅ Bakgrund Föregångare, lite historia Gruppens organisatoriska tillhörighet, nationell inflytandestruktur

Läs mer

Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning. Innehåll. Expertgruppen för metadata. Version 1.0 2014-04-14

Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning. Innehåll. Expertgruppen för metadata. Version 1.0 2014-04-14 Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning Expertgruppen för metadata Version 1.0 2014-04-14 Innehåll Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning... 1 Från manuell kontroll till digitala flöden... 2

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner Biblioteksresurser Vt 2014 Tanja Donner Text Ämnesguide Vårdvetenskap Söka hemifrån När ni klickar på länken till någon av våra databaser när ni inte är på högskolan kommer denna ruta att komma fram. Logga

Läs mer

Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten

Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten Håkan Carlsson 2008-09-23 Rapport Sida: 1 (4) Dnr: 61/08 J Inventering av bibliometrisk verksamhet vid svenska lärosäten Håkan Carlsson Universitetsbiblioteket, Göteborgs universitet Marianne Hällgren

Läs mer

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor.

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Sökhjälp Snabbsök Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Du kan välja att söka i bibliotekskatalogen, på webbplatsen eller bland nyckelorden. Du kan skriva in ett eller flera ord. Sökresultatet

Läs mer

Libris XL. Autoriteter i Sveriges nye biblioteksystem. KORG-dagene 2016 Harriet Aagaard Kungliga biblioteket. Illustration: Sir John Tenniel

Libris XL. Autoriteter i Sveriges nye biblioteksystem. KORG-dagene 2016 Harriet Aagaard Kungliga biblioteket. Illustration: Sir John Tenniel Libris XL Autoriteter i Sveriges nye biblioteksystem KORG-dagene 2016 Harriet Aagaard Kungliga biblioteket Illustration: Sir John Tenniel Libris Sidnummer 2 Libris bibliotekssamarbete Libris webbsök Maskinell

Läs mer

Libris användargrupp katalogisering,

Libris användargrupp katalogisering, Datum Dnr. 2018-01-31 6.6-2018-70 Närvarande Libris användargrupp katalogisering, 2018-01-31 Minnesanteckningar Harriet Aagaard, sammankallande, Kungliga biblioteket Carin Anell, Kungliga biblioteket Jörgen

Läs mer

Söka artiklar i CSA-databaser Handledning

Söka artiklar i CSA-databaser Handledning På Malmö högskola har vi flera databaser via CSA, bl.a. Sociological Abstracts, Social Services Abstracts, ERIC och PsychInfo, det betyder att gränssnittet för dessa databaser ser likadana ut. Om du har

Läs mer

A" söka vetenskapliga ar1klar inom vård och medicin -

A söka vetenskapliga ar1klar inom vård och medicin - A" söka vetenskapliga ar1klar inom vård och medicin - en kort genomgång Var och hur (och varför) ska man söka? Informa1onsbehovet bestämmer. Hur hi"ar man vetenskapliga ar1klar inom omvårdnad/ medicin?

Läs mer

CBI-biblioteket. Presentation för CBI:s intressentförening Eva Lundgren

CBI-biblioteket. Presentation för CBI:s intressentförening Eva Lundgren CBI-biblioteket Presentation för CBI:s intressentförening 2012-11-08 Eva Lundgren Min bakgrund Lab. ingenjör, varit 20 år på YKI (Ytkemiska Institutet)på Life Science and Chemical Industries Section Tidigare

Läs mer

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening

När kommer boomen? E-boksutredningen. En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk. Biblioteksförening När kommer boomen? E-boksutredningen En utredning beställd av Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening Göran Konstenius Kungliga biblioteket Avd. för nationell samverkan Sidnummer 1 Varför en

Läs mer

KN - Seminarium. (Litteratursökning)

KN - Seminarium. (Litteratursökning) KN - Seminarium (Litteratursökning) Elektroniska medier Åbo Akademis bibliotek http://www.abo.fi/library/dbs Virtuellt bibliotek / länksamling för sökning på internet Referensdatabaser, som innehåller

Läs mer

Sök artiklar i PubMed

Sök artiklar i PubMed Sök artiklar i PubMed En handledning i hur man söker med hjälp av ämnesord. PubMed är en databas med över 20 miljoner referenser som täcker medicin, omvårdnad, odontologi, veterinärmedicin, hälso- och

Läs mer

Cinahl Headings. Sökguide. Sökning med kontrollerade ämnesord

Cinahl Headings. Sökguide. Sökning med kontrollerade ämnesord Cinahl Headings Sökguide Sökning med kontrollerade ämnesord Cinahl Headings - en ämnesordlista för vården Cinahl Headings är uppbyggd på samma sätt som MeSH - Medical Subject Headings Ca 70% av alla ämnesord

Läs mer

Stockholms universitetsbibliotek. Snabbt, innovativt och relevant

Stockholms universitetsbibliotek. Snabbt, innovativt och relevant Stockholms universitetsbibliotek Snabbt, innovativt och relevant Vad kan framtidens universitetsbibliotek bli? Ett totalt digitalt bibliotek som universitetet upphandlar en agent att sköta, där Google

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 2014-11-12 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Ingrid Dannberg, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Olof Osterman och Helene Stenman, Astrid Wolff

Läs mer

Minnesanteckningar från möte om praktiska DDK-frågor 28 januari 2010 Regionbibliotek Stockholm, Odengatan 63, Stockholm

Minnesanteckningar från möte om praktiska DDK-frågor 28 januari 2010 Regionbibliotek Stockholm, Odengatan 63, Stockholm Minnesanteckningar från möte om praktiska DDK-frågor 28 januari 2010 Regionbibliotek Stockholm, Odengatan 63, Stockholm Närvarande: Harriet Aagaard, Stockholms stadsbibliotek Marianne Andersson, Nordiska

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Slutrapport. Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek

Slutrapport. Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek Slutrapport Utbildningsforskning och reformpolitik under 50 år speglad i Torsten Huséns arbetsbibliotek Tommy Johansson, Vivika Sjöstedt, Berit Svensson 2016 Innehåll Bakgrund 3 Katalogiseringen av Husénsamlingen

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014

Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Anteckningar från möte med arbetsgruppen folkbibliotekens samarbete i Libris, Umeå 14 oktober 2014 Närvarande: Hilda Androls, Kungl. biblioteket Madelein Enström, Sveriges depåbibliotek och lånecentral,

Läs mer

Marie Gustafsson. Forskning och publicering Olika typer av publikationer och informationskällor Vetenskapliga artiklar. marie.gustafsson@hb.

Marie Gustafsson. Forskning och publicering Olika typer av publikationer och informationskällor Vetenskapliga artiklar. marie.gustafsson@hb. Att söka information Marie Gustafsson marie.gustafsson@hb.se Dagens föreläsning: Att söka vetenskaplig litteratur Forskning och publicering Olika typer av publikationer och informationskällor Vetenskapliga

Läs mer

Att söka information (med betoning på Internet)

Att söka information (med betoning på Internet) Att söka information (med betoning på Internet) - en sökguide för distansstuderande 1. Var finns informationen? 2. Hur söker man? Sökstrategier 3. Olika informationskällor, hjälpmedel vid informationssökning

Läs mer

Användargenererat innehåll i Libris?? Underlag till Expertgruppen för Libris möte 2008-02-28

Användargenererat innehåll i Libris?? Underlag till Expertgruppen för Libris möte 2008-02-28 Användargenererat innehåll i Libris?? Underlag till Expertgruppen för Libris möte 2008-02-28 När en webbplats besökare inbjuds (tillåts) att publicera eget innehåll i form av tex bilder, filmer, kommentarer,

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 6 Länklistor 9 Övningar 10 Repetition 11 Kortfattad repetition 9 6 Inledning Välkommen till Nyfiken

Läs mer

Dialogmöte: Sveriges depåbibliotek och lånecentral - KB

Dialogmöte: Sveriges depåbibliotek och lånecentral - KB DIARIE-NR. DATUM REFERENS 6.1.1-2015-866 2016-06-10 Hilda Androls Dialogmöte: Sveriges depåbibliotek och lånecentral - KB Datum: 2016-05-18 Tid: kl. ca 10:00 14:45 Plats: Sveriges depåbibliotek, Nygatan

Läs mer

Nyheter i Mikromarc 2.6.1

Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Nyheter i Mikromarc 2.6.1 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, oktober 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Websök... 4 Ämnesord... 4 Flytta lån... 4 Uniform titel... 5 Högertrunkering... 5 Övriga

Läs mer

Vision och strategisk inriktning för Swepub

Vision och strategisk inriktning för Swepub Vision och strategisk inriktning för Swepub Denna vision är framtagen för att lyfta Swepub som en del av forskningens infrastruktur. Visionen tydliggör vad Kungliga biblioteket (KB) tillsammans med lärosätena

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Biblioteket DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola

Biblioteket DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola Biblioteket 2017-12-12 DiVA publikationsdatabas vid Röda Korsets Högskola Innehåll Vad är DiVA?... 2 Registrera publikationer i DiVA... 2 Tänk på att... 2 Ändra i tidigare registreringar... 2 Gör så här...

Läs mer

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2 Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. Version 1.2 Innehållsförteckning 1 Inloggning och användarkonton... 3 1.1 Om inloggning...3 1.2 Skapa konton...3 1.3 Byta lösenord...3 1.4 När

Läs mer

A" söka vetenskapliga ar1klar inom vård och medicin -

A söka vetenskapliga ar1klar inom vård och medicin - A" söka vetenskapliga ar1klar inom vård och medicin - en kort genomgång Var och hur (och varför) ska man söka? Informa1onsbehovet bestämmer. Presenta1onen hi"ar ni på Campusbibliotekets webb www.campusbiblioteket.se

Läs mer

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Sök artiklar i PubMed: handledning

Sök artiklar i PubMed: handledning Sök artiklar i PubMed: handledning 1) Börja med att utifrån ditt ämne identifiera lämpliga söktermer. Ex. Du vill hitta artiklar om riskfaktorer i relation till rökning och lungcancer. 2) Eftersom PubMed

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012

Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 5-6 november 2012 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer Peter Nilén Anna Petrén-Kihlström

Läs mer

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7 Need - behov (Vilket behov uppfyller den här gruppen?) Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet *

Läs mer

DP1 och DP2. Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek. http://publications.uu.

DP1 och DP2. Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek. http://publications.uu. DP1 och DP2 Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek http://publications.uu.se/ DP1 och DP2 De olika delprojekten: DP1: Interoperabilitet. Harmonisering

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey november 2015

Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey november 2015 1 Minnesanteckningar från möte i arbetsgrupp Dewey 26-27 november 2015 Närvarande: Harriet Aagaard, Lina Berglund, Maria Gullberg, Halina Hohenthal, Olof Osterman, Jonathan Pearman, Helene Stenman och

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

Biblioteken, Futurum 2017

Biblioteken, Futurum 2017 Biblioteken, Futurum 2017 Om PubMed PubMed innehåller mer än 27 miljoner referenser till tidskriftsartiklar inom biomedicin, omvårdnad, odontologi m.m. PubMed är fritt tillgänglig men om du använder länken

Läs mer

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide Nationalencyklopedin Avancerad guide Nationalencyklopedin Våren 2010 Nationalencyklopedins uppdrag är att sprida kunskap, texterna är skrivna av drygt 4 000 experter och bearbetad av redaktionen. På nätet

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010

Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 ANTAL SIDOR 1(7) Deweyprojektet Måndagen 10 maj, 2010 Styrgruppen: ordförande: Catarina Ericson-Roos, Stockholms UB Anna-Karin Forsberg, KTH:s bibliotek Maria Hedenström, KB Gunilla Herdenberg, KB Eva-Lisa

Läs mer

Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi.

Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi. Sökplan TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi. Anvisningar Sökplanen påbörjas

Läs mer

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur 1 UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur Innehåll Börja här... 2 Logga in... 2 Mitt konto... 3 Adressändring... 3 Spara sökresultat... 4 Sökhistorik & litteraturbevakning... 5 Söka, välja,

Läs mer

Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen

Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen Kvalitetsgranskning av examensarbeten referenser i examensarbeten på sjuksköterske- och lärarutbildningen Bakgrund Under höstterminen 2008 har det genomförts en extern granskning av examensarbeten på de

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

SwePub. Samlad ingång till och redovisning av svensk vetenskaplig publicering

SwePub. Samlad ingång till och redovisning av svensk vetenskaplig publicering SwePub Samlad ingång till och redovisning av svensk vetenskaplig publicering 1 Projekt inom OpenAccess.se Deltagare Uppsala sbibliotek Lunds s bibliotek Göteborgs sbibliotek Linköpings sbibliotek Avedas

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013

Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 ANTAL SIDOR 1(5) Styrgruppen för Libris Minnesanteckningar från mötet 7 februari 2013 Närvarande: Ordförande: Morgan Palmqvist Jette Guldborg Petersen Lisbeth Byström Linda Lindström Gunilla Lilie Bauer

Läs mer

Evidensbaserad informationssökning

Evidensbaserad informationssökning Vetenskapligt förhållningssätt Evidensbaserad informationssökning Anna Wilner, NU-biblioteket www.nusjukvarden.se/nubiblioteket Mail: biblioteket.nu@vgregion.se Tel: 010-435 69 40 Jessica Thorn, Biblioteket

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Sammanställning av enkäten

Sammanställning av enkäten Sammanställning av enkäten Sammanställning av enkät, Cecilia Gärdén Enkäten delades ut vid Göta avstamp-dagen, 2015-02-10. Enkäten är sammanställd fråga för fråga, utifrån tre kategorier: 1) bibliotekarier/assistenter,

Läs mer

Dags för Dewey? Vad skulle en övergång betyda för oss i Sverige? Presentation vid konferensen Mr Dewey och Ms SAB, Stockholm 27oktober 2006

Dags för Dewey? Vad skulle en övergång betyda för oss i Sverige? Presentation vid konferensen Mr Dewey och Ms SAB, Stockholm 27oktober 2006 Dags för Dewey? Vad skulle en övergång betyda för oss i Sverige? Presentation vid konferensen Mr Dewey och Ms SAB, Stockholm 27oktober 2006 Magdalena Svanberg, Kungl. biblioteket www.kb.se En förstudie

Läs mer

Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:16 Författningssamling 1(1) Strategi för Svedala kommuns externa webbplats antagen av kommunstyrelsen 2016-05-23, 119 En ny webbplats lanseras i juni 2016 och innehållet i denna strategi

Läs mer

PubMed gratis Medline på Internet 1946-

PubMed gratis Medline på Internet 1946- Klicka på 1. SÖK i E-biblioteket 2. Flik Databaser 3. PubMed PubMed gratis Medline på Internet 1946- www.ebiblioteket.vgregion.se Fritextsökning Skriv in de ord du vill söka på (AND läggs automatiskt in

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Informationskompetens och Bolognaprocessen

Informationskompetens och Bolognaprocessen Informationskompetens och Bolognaprocessen Uppsala universitetsbibliotek Uppsala universitets verksamhetsplan 2006 Uppdrag för universitetsbiblioteket: Särskild uppmärksamhet skall under 2006 ägnas åt

Läs mer

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek?

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Kultur- och fritidsförvaltningen Ann-Charlotte Fandén Datum: 2014-07-16 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund s. 3 Folkbibliotekens

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås 8-9 oktober 2003. Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås 8-9 oktober 2003 Örjan Hellström, Regionbibliotek Västra Götaland Sesim - gemensam sökportal för biblioteken i södra Sverige Sesim en del av SIM-projektet SIM står för

Läs mer

TFYY51 Informationssökning

TFYY51 Informationssökning TFYY51 Informationssökning Göran Lindgren Med inspiration och lån av ppt-bilder från Joakim Westerlund, Linköpings universitetsbibliotek, samt North Carolina State University Libraries, www.lib.ncsu.edu

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Hur man hjälper besökare hitta på en webbplats

Hur man hjälper besökare hitta på en webbplats Forskare vid Stockholms Universitet ger råd Hur man hjälper besökare hitta på en webbplats Av: Jacob Palme Filnamn:URL: http://dsv.su.se/jpalme/web-structure/hitta-webben.pdf Senast ändrad: 04-02-19 11.43

Läs mer

Informations- och artikelsökning

Informations- och artikelsökning 1 Informations- och artikelsökning Kort introduktion till UmUB:s webb och sökverktyg Innehåll Inledning... 2 Var börjar man?... 2 Val av databas(-er):... 2 HUVUDTIPS... 3 Umeå UB:s startsida:... 4 Logga

Läs mer

DSpace som system för årsredovisning av forskning. Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola. Mötesplats Open Access 12-13 april 2007

DSpace som system för årsredovisning av forskning. Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola. Mötesplats Open Access 12-13 april 2007 DSpace som system för årsredovisning av forskning Linda Gustafsson Bibliotek och IT, Malmö högskola Mötesplats Open Access 12-13 april 2007 Malmö högskolas forskningsmiljöer, ett urval Medicin Biomaterial

Läs mer

Välkomna till Dokk1 ett hus med rejäla ytor

Välkomna till Dokk1 ett hus med rejäla ytor Studieresa till Dokk1 och Syddanske Universitetsbiblioteket Biblioteksföreningen Sydost bjöd in till en studieresa till Danmark och besök på Dokk1 i Århus och på Syddanske Universitetet i Odense. Vi var

Läs mer

Mötesplats inför framtiden Borås april Malin Berglind, Catharina Rehn Karolinska institutets bibliotek

Mötesplats inför framtiden Borås april Malin Berglind, Catharina Rehn Karolinska institutets bibliotek Mötesplats inför framtiden Borås 23-25 april 2001 Malin Berglind, Catharina Rehn Karolinska institutets bibliotek Netsim interaktiva läromedel inom medicin I och med internets stora utbredning har tillgången

Läs mer

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: WEBBUTVECKLING Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren samt utifrån dessa tekniker skapa och vidareutveckla statiska och dynamiska

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer