Ung livsstil på Lidingö Ht 2011 (november/december)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ung livsstil på Lidingö Ht 2011 (november/december)"

Transkript

1 Ung livsstil på Lidingö Ht 2011 (november/december) - en studie av år 7-9 och gymnasiet - en jämförelse mellan åren 2003, 2007 och 2011 i år en jämförelse mellan åren 2007 och 2011 i gymnasiet - en studie i särskolan 2011 (mellan, hög och gymnasiet) - en jämförelse med resultaten i andra kommuner av och Stig Elofsson

2 Inledning Lidingö stad genomför tillsammans med undertecknade sedan år 2003 undersökningar om ungdomars livsstil genomfördes den andra studien. Studierna på Lidingö är gjorda på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Ansvarig för det praktiska genomförandet av studien hösten 2011 har Anneli Alexander varit 2. Studierna om Ung livsstil har också genomförts i Stockholms stad, Linköpings kommun, Helsingborgs stad, Norrköpings kommun, Jönköpings kommun, Huddinge kommun och Haninge kommun. I Stockholm och Norrköping startades studierna En studie i särskolan har också genomförts i Lidingö Ansvarig för det praktiska genomförandet av den studien har Josefine Wiklund varit. Antalet elever som besvarat enkäten på Lidingö hösten 2011 är i år och i gymnasiet 554. Antalet elever i urvalet var i år och i gymnasiet 627. Svarsfrekvensen i år 7-9 är 90% samt i gymnasiet 88%. Urvalet på Lidingö och i de övriga kommunerna har genomförts som stratifierade slumpmässiga urval. I dessa kommuner ingår både kommunala skolor och friskolor i urvalet. Studien är 2011 genomförd i de högstadieskolor och gymnasier som finns på Lidingö. I Lidingö liksom i de övriga kommunerna har en anställd från kultur- och fritidsförvaltningen/motsvarande varit närvarande i klasserna när enkäten fyllts i. Den anställde från förvaltningen har också i de flesta fall introducerat enkäten för eleverna och samlat in enkäterna efter det att de fyllts i. Har eleverna haft problem vid ifyllandet av enkäten har den anställde och lärarna hjälpt till. Att skriva forskningsrapporter tar ofta mycket lång tid. Vi har därför valt, sedan våra studier inleddes 1984, att mycket tidigt låta alla intresserade ta del av våra resultat. Fördelen med denna teknik är att de som är berörda mycket snart efter det att undersökningen genomförts kan starta förändringsarbete om så behövs. Nackdelen är att våra analyser inte finns med när resultaten presenteras. Delar av de resultat som nu visas i den här tabellredovisningen har presenterats och analyserats vid tre olika föreläsningar i Lidingö under våren och hösten 2011 och Vad är då de viktigaste förändringarna i Ung livsstil 2011 på Lidingö i förhållande till situationen i första hand 2007? Låt oss först konstatera att förändringstakten i ungdomskulturen i alla våra kommuner, även Lidingö, är långsammare än vad de flesta både ungdomar och vuxna tror. Det viktigaste resultatet från Ung livsstil 2011 är kanske att ungdomars fritidsvanor och preferenser i stort är ganska oförändrade sedan Det finns dock förändringar på Lidingö som måste noteras genomfördes också en studie i mellanstadiet (år 4-6). Någon studie i gymnasiet genomfördes däremot inte Ansvarig för studien 2003 var Anders Bergström och 2007 var John Svensson ansvarig.

3 Bland annat följande förändringar kan noteras i högstadiet (år 7-9) sedan i första hand 2007: Både pojkar och flickor i högstadiet önskar i större utsträckning än 2007 att Lidingö stad ska satsa på natur respektive kultur. Flickor är något mer fysiskt aktiva än tidigare. Övrigt föreningsliv (ej idrottsföreningar) når något färre elever i högstadiet än vid förra undersökningstillfället men framförallt i jämförelse med Detta gäller både bland pojkar och bland flickor. Andelen pojkar i förening (totalt) har minskat sedan Både pojkar och flickor vill i mindre utsträckning än 2007 idrotta såväl i förening som spontant. Både pojkar och flickor i högstadiet skattar sin hälsa sämre än framförallt I jämförelse med högstadieungdomar i andra kommuner anser sig dock ungdomar på Lidingö ha en bra hälsa. Ungdomar på Lidingö, både pojkar och flickor, tycker att livet som helhet är sämre än tidigare. Pojkar och flickor på Lidingö använder värktabletter i högre grad än Fler både pojkar och flickor hoppar över frukosten än tidigare. Färre pojkar hoppar över lunchen 2011 än Ungdomarna känner sig mer stressade av skolan än vid tidigare mättillfällen. Att det går bra i skolan är något mindre viktigt än Förtroendet har ökat för lärare sedan 2007 både bland pojkar och bland flickor. Eleverna tycker i större utsträckning än vid tidigare studier att sammanhållningen är bättre i skolan och att även stämningen är bättre i skolan. Eleverna tycker i något mindre utsträckning än 2007 att de får den stimulans de behöver för att lyckas i skolarbetet och det stöd de behöver för att lyckas i skolarbetet. Flickor i högstadiet går mindre på fritidsgård, är mindre intresserade av att gå på fritidsgård och att Lidingö stad ska satsa på fritidsgårdar. Pojkar vill i mindre utsträckning gå på fritidsgård framförallt när vi jämför med situationen Det är dock fler högstadieungdomar som vill gå på gård än vad som för närvarande går på gård. Det är fler både pojkar och flickor som besökt bibliotek 2011 än Både pojkar och flickor vill i större utsträckning än 2007 gå på bibliotek. Att bli riktigt bra i en fritidsaktivitet är viktigare för Lidingös pojkar och flickor 2011 än det var för pojkar och flickor år Att ha många kompisar är nte lika viktigt för högstadieungdomar som det var för högstadieungdomar Fortfarande är dock kompisar mycket viktiga. Andelen pojkar som inte druckit alkohol är lägre än 2007 men oförändrat sedan Andelen flickor som inte druckit alkohol är lika stor som Jämför vi med 2003 är det fler som inte druckit alkohol.

4 Bland annat följande förändringar i gymnasiet kan noteras sedan studien 2007: Gymnasieungdomar önskar i högre grad 2011 än 2007 att Lidingö stad ska satsa på idrottsföreningar och idrotts- och motionsanläggningar. Detta gäller både bland pojkar och bland flickor. De äldre tonåringarna önskar i mindre grad än tidigare att Lidingö stad ska göra satsningar på kultur och fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser. Detta gäller speciellt bland flickor. Både pojkar och flickor i gymnasiet önskar i högre grad 2011 än 2007 att det ska satsas på natur. Färre flickor i gymnasiet önskar 2011 jämfört med 2007 att Lidingö stad ska satsa på Sagateatern och musikskolan. Andelen pojkar som är med i en förening totalt har ökat sedan Andelen pojkar och flickor som är med och i en idrottsförening har ökat sedan Detta gäller inte i de övriga kommunerna i Ung livsstil. Amerikansk fotboll har växt både bland pojkar och bland flickor. Medlemskap i idrottsförening dominerar allt mer bland flickor när det gäller medlemskap i föreningslivet som helhet stod medlemskapen i idrottsförening för 70% av alla medlemskap bland flickor. Motsvarande siffra 2011 är 85%. Flickor är mer fysiskt aktiva 2011 än Pojkar är något mer fysiskt aktiva än Av dem som inte är fysiskt aktiva är det fler 2011 än 2007 som säger jag orkar inte. Flickors hälsa (självskattad) är bättre 2011 än Jämfört med de andra kommunerna i Ung livsstil har Lidingöflickorna nu bäst hälsa. Även pojkar på Lidingö ligger i topp när det gäller hälsa. Deppigheten och oron och ångesten har sedan 2007 minskat bland flickor. Både pojkar och flickor tycker att livet som helhet är bättre 2011 än vad de tyckte Både pojkar och flickor upplever en ökat en ökad stress i skolarbetet. Färre pojkar upplever att det lär sig något viktigt i skolan. Flickor upplever i mindre utsträckning än tidigare att det är bra och positiv stämning, en god sammanhållning och arbetsro och lugnt i skolan. Fler elever (både pojkar och flickor) säger i större utsträckning än elever 2007 att de får det stöd som behövs för att lyckas i skolarbetet. Färre pojkar besöker fritidsgård 2011 jämfört med Färre pojkar och flickor vill gå på gård 2011 jämfört med 2007 och färre vill också att det ska satsas på fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser. Det är dock fler gymnasieungdomar som vill gå på gård än vad som för närvarande går på gård. Fler besöker bibliotek, fler vill gå på bibliotek och fler vill att det ska satsas på bibliotek. Detta gäller både bland pojkar och bland flickor. Gymnasiepojkars användande av hasch och marijuana har ökat sedan 2007.

5 Låt oss nu övergå till att presentera resultaten från undersökningen på senhösten Vi ser att tonåringarna i första hand 2011 liksom 2007 och 2003 önskar att staden ska satsa på idrott (idrottsanläggningar och idrottsföreningar). Ordningsföljden i högstadieelevers prioriteringar är år 2011: Idrott, natur, kultur, fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga, övrigt föreningsliv. Gymnasieeleverna prioriteringar är i tur och ordning år 2011: Idrott, natur, fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga, kultur, övrigt föreningsliv. Både pojkar och flickor i högstadiet och i gymnasiet önskar att Lidingö stad i första hand ska satsa på idrott. Pojkar gör en tydlig prioritering av idrott medan flickor har en jämnare prioritering mellan idrott, natur och kultur. Vår studie visar att pojkar i år 7-9 önskar att Lidingö inom idrottsområdet fram till år 2015 i första hand ska satsa på simhallar/äventyrsbad medan pojkar i gymnasiet tycker att staden ska satsa på spontanidrottsplatser. Pojkars andra önskemål i högstadiet är att Lidingö stad ska satsa på gym och i gymnasiet tycker pojkar att Lidingö i andra hand ska satsa på fotbollsplaner. Flickor i år 7-9 önskar i första hand att Lidingö ska satsa på simhallar/äventyrsbad medan gymnasieflickor främst önskar att staden ska på lokaler gruppträning för dans, balett, aerobics m.m. Flickors andra önskemål i högstadiet är att Lidingö stad ska satsa på lokaler för gruppträning medan flickor i gymnasiet tycker att Lidingö i andra hand ska satsa på simhallar/äventyrsbad. Observeras ska hur få ungdomar det är som tycker att Lidingö stad ska satsa på ishallar/ isbanor. Ungdomar i våra andra undersökningskommuner har ungefär samma önskemål på sina kommuner som Lidingös ungdomar har 3. Tonåringarna på Lidingö är överens om att staden inom kulturområdet i första hand ska satsa på konserter för rock/pop/hip hop och filmklubb/filmvisning för utvald film. I våra övriga kommuner tycker tonåringarna också så. En verkstad för eget skapande (t.ex. film, foto, design, textil, bild, form, webb) står också högt upp bland tonårsflickornas men även tonårspojkarnas önskemål om vad Lidingö stad ska satsa på. Tonåringarna på Lidingö tycker att livet som helhet är bra. Pojkar både i högstadiet och i gymnasiet tycker att livet som helhet är bättre än flickor både på Lidingö och i våra övriga kommuner. Det är fritiden i större grad än skolan som ger mening åt livet enligt ungdomar i alla våra undersökningskommuner. På Lidingö säger både ungdomar i år 7-9 och ungdomar i gymnasiet att de har det bra på sin fritid. Flickor på Lidingö, i motsats till övriga kommuner, säger sig ha det ungefär lika bra på sin fritid som pojkar. Det viktigaste för att må bra på sin fritid för både pojkar och flickor på Lidingö och i Stockholm är kompisar. Flickor tycker så i ännu högre grad än pojkar. 64% av högstadieeleverna och 56% av gymnasieeleverna på Lidingö är med i en förening. Det är mer än i någon av våra andra undersökningskommuner. Det är fler pojkar än flickor på Lidingö som är med i förening. Det är en lika stor andel högstadieelever som är med i både förening totalt och i en idrottsförening 2011 som Bland gymnasieelever har 3 Det starka önskemålet som pojkar i gymnasiet har att Lidingö stad ska satsa på spontanidrottsplatser kan inte noteras bland pojkar i våra andra undersökningskommuner.

6 andelen som är med i en förening totalt och i en idrottsförening ökat sedan I våra övriga kommuner minskar andelen ungdomar i gymnasiet som är med i förening. Föreningslivet på Lidingö domineras starkt av idrottsföreningar. Denna dominans har i högstadiet förstärkts sedan 2003 och i gymnasiet sedan 2007 både bland flickor och bland pojkar. Det är fler pojkar än flickor som är med i en idrottsförening. Pojkar är starkt överrepresenterade i lagidrotter och flickor något överrepresenterade i individuella idrotter. Fotbollen är den största idrotten både bland pojkar i år 7-9 och bland gymnasiepojkar. Bland flickor i år 7-9 är ridningen den största idrotten. I gymnasiet bland flickor är Amerikansk fotboll den största idrotten. Många föreningskategorier når inte 1% av Lidingös ungdomar. De föreningskategorier som når minst 2% av ungdomarna i både år 7-9 och i gymnasiet är idrottsförening, scouter, frikyrkan samt annan förening kulturell 4. Flickor är på Lidingö liksom i alla våra andra kommuner fysiskt inaktiva i högre grad än pojkar. En majoritet av tonåringar på Lidingö tycker att deras hälsa är bra eller ganska bra. Flickor skattar dock sin hälsa sämre än pojkar både på Lidingö och i våra övriga kommuner. Gymnasieflickor har sämst hälsa i alla undersökningskommuner. Tonårsflickor på Lidingö har i större utsträckning än tonårspojkar haft följande besvär: stress, ihållande trötthet, ont i axlar/nacke/rygg, svårt att somna/sova, ängslan oro eller ångest, huvudvärd eller migrän, deppighet, och magont (ej mensvärk). Det finns ett starkt samband positivt samband mellan fysisk aktivitet och god hälsa både på Lidingö och i våra andra undersökningskommuner. Tonårsflickor på Lidingö äter oftare frukt/bär och grönsaker/rotfrukter än pojkar i tonåren. Pojkar dricker oftare läsk/energidryck än flickor. Högstadieflickor på Lidingö hoppar över både frukost och lunch i betydligt större utsträckning än pojkar på högstadiet. Pojkar, speciellt i gymnasiet, äter snabbmat i betydligt större utsträckning än flickor. Vilka är då de platser som flest ungdomar på Lidingö besökt under en fyraveckorsperiod? Det är Lidingö centrum och Stockholms innestad som kommer på de två första platserna. På tredje plats kommer idrottsförening bland högstadieelever och bland gymnasieelever hemmafest/föräldrafri fest. Omkring en tredjedel av tonåringarna på Lidingö har besökt stadsbiblioteket under de senaste 4 veckorna. Flickorna besöker bibliotek i högre grad än pojkar. Tonåringarna tycker biblioteket är bra i första hand för att de där kan låna böcker och sitta och läsa/studera. Tonårsflickor vill också i större utsträckning än pojkar besöka bibliotek. Gymnasieflickor på Lidingö vill också i högre grad än gymnasiepojkar att staden ska satsa på bibliotek. Omkring 90% av högstadieeleverna och 80% av gymnasisterna har läst i en bok 5 under de senaste 4 veckorna. I högstadiet läser flickor böcker i betydligt större utsträckning än pojkar. Tonårspojkar läser tidskrifter eller serier ofta i större uträckning än flickor. Det är ungdomsböcker som pojkar och flickor på högstadiet läser mest. På gymnasiet läser flickor i tur och ordning mest: nättidningar/bloggar, ungdomsböcker, tidskrifter eller veckotidningar och 4 Till annan förening kulturell förs t.ex.: musikförening, svenska ungdomsringens för bygdekultur, hembygdsförening, amatörteaterförening. 5 Frågan lyder: Hur många gånger har du läst i en bok under de senaste 4 veckorna (räkna med e-böcker och ljudböcker men inte de gånger du läst skolböcker eller läxor.

7 kärleksromaner. Det flest pojkar läst i gymnasiet är faktaböcker följt av äventyrsböcker och fantasyböcker. Omkring 18% av högstadieeleverna och 7% av gymnasieeleverna har under de senaste 4 veckorna besökt fritidsgård på Lidingö. Pojkar i de yngre tonåren har besökt fritidsgård i högre grad än flickor i motsvarande åldersgrupp. Pojkar i högststadiet tycker också att Lidingö stad ska satsa på fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga i högre grad än flickor i högstadiet. I gymnasiet tycker flickor i högre grad än pojkar att det ska satsa på fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga. Det är ingen större skillnad mellan tonårspojkar och tonårsflickor när det gäller att vilja gå på fritidsgård. Det viktigaste med en fritidsgård för både pojkar och flickor är att man själv får välja om man vill delta i aktiviteter. Fler ungdomar vill gå på en fritidsgård i förhållande till hur många som går. De två viktigaste orsakerna till att man inte går på fritidsgård är att jag har så mycket annat att göra och att det är roligare att vara med en kompis hemma hos mig eller hemma hos en kompis. 16% av högstadieeleverna och 6% av gymnasisterna är med i musikskolans verksamhet utanför skoltid. Pojkar och flickor är med i ungefär samma utsträckning. Det viktigaste för de ungdomar i högstadiet som är med i musikskolan är att bli bättre på mitt instrument, att ha kul, att må bra och att lära mig nya saker. Det är något fler ungdomar som vill vara med i musikskolan än vad som i dag är med. Omkring 5% av tonåringarna på Lidingö är med i sagateatern. Flickor deltar i sagateaterns verksamhet i betydligt större utsträckning än pojkar. Det är betydligt fler högstadieelever och något fler gymnasister som vill delta i sagateatern än vad som för närvarande deltar. 87% av eleverna i år 7-9 och gymnasiet tycker att de lär sig någon viktigt (stämmer precis + stämmer ganska bra) i skolan på Lidingö. Något under 90% av tonåringarna upplever att lärarna är bra (stämmer precis + stämmer ganska bra) och att de får det stöd som behövs för att lyckas i skolarbetet. Över 80% av tonåringarna upplever att de får den stimulans som behövs för att lyckas i skolarbetet. Eleverna i år 7-9 på Lidingö upplever i högre grad än högstadieeleverna i Huddinge att det är god sammanhållning och bra och positiv stämning i skolan. Däremot upplever inte eleverna på Lidingö i förhållande till eleverna i våra andra undersökningskommuner att det oftast är arbetsro och lugnt. 29% av högstadieeleverna och 10% av gymnasisterna upplever inte (stämmer inte särskilt bra+ stämmer inte alls) att det oftast är arbetsro och lugnt i skolarbetet. Eleverna på högstadiet på Lidingö säger att det används grova ord/svordomar i högre grad än vad högstadieeleverna i Huddinge gör. 69% av eleverna i år 7-9 på Lidingö säger sig aldrig varit borta från skolan utan giltig orsak. Motsvarande siffra i gymnasiet är 39%. Det är något färre elever på Lidingö jämfört med situationen i Huddinge som aldrig varit borta från skola utan att vara sjuk eller ha en annan giltig orsak. Andelen elever som upplever press från sina föräldrar att lyckas i skolan ligger på ungefär samma nivå 2011 som både 2007 och I högstadiet är det 20% och i gymnasiet 16% som upplever stor press att lyckas i skolan. Pojkar och flickor upplever i ungefär samma utsträckning stor press frän föräldrar att lyckas i skolan. Andelen nykterister (har ej använt någon form av alkohol under de senaste 4 veckorna) är på Lidingö i högstadiet 62% och i gymnasiet 17%. Pojkar och flickor är nykterister i ungefär samma grad i högstadiet och i gymnasiet har flickor i något mindre utsträckning än pojkar använt alkohol under de senaste 4 veckorna. Ungdomar på Lidingö använder alkohol mer än

8 ungdomar i de flesta andra kommuner som ingår i forskningsprojektet Ung livsstil. Det är i första hand kompisar som köpt ut alkohol åt de ungdomar som använt alkohol. 21% av högstadieeleverna och 46% av gymnasieeleverna har något gång under de senaste 4 veckorna rökt. Omkring 5% av de yngre tonåringarna och 17% av de äldre tonåringarna röker mer kontinuerligt. Flickor röker mer än pojkar och pojkar snusar i högre grad än flickor. Omkring 3% av ungdomar i högstadiet och 10% av ungdomar i gymnasiet anger att de under de senaste 4 veckorna använt hasch, marijuana eller annan narkotika. Det är mycket få av de ungdomar som använt någon form av narkotika som anger att de gjort det ofta. Pojkar på Lidingö har använt hasch, marijuana eller annan narkotika i högre grad än flickor. Flickor på Lidingö och i de andra undersökningskommunerna är i betydligt högre grad än pojkar rädda för att vara ute på fredags eller lördagskvällarna. Liksom i alla tidigare studier både på Lidingö och i våra andra kommuner ser vi att de med högre betyg är överrepresenterade i skolliknande fritidsverksamheter, dvs. i musikskolan och i föreningslivet. De med lägsta betyg är också, liksom i tidigare studier, i förhållande till de med högsta betyg överrepresenterade bland dem som besöker fritidsgårdar. Det kan också konstateras att de med högsta betyg motionerar mer än de med lägsta betyg. Studien på Lidingö visar också att de som går på natur är mer med i förening totalt och i idrottsförening än de som går på samhällsvetenskapligt program. Vi ser på Lidingö, liksom i våra andra kommuner, att tonåringar som tillhör en högre socioekonomisk grupp är med i idrottsförening och musikskolan i högre grad än ungdomar i de lägre socioekonomiska grupperna. Ungdomar i de lägre socioekonomiska grupperna är överrepresenterade när det gäller att besöka fritidsgård. Flickor i de lägre socioekonomiska grupperna är också överrepresenterade när det gäller att besöka bibliotek. Däremot ser vi att det är flickor i den högsta socioekonomiska grupperna som minst deltar i Sagateatern. Det som är bäst med Lidingö (öppen fråga) är enligt eleverna i år 7-9- att: Helheten är bra (mysigt, fint, trevligt) och Naturen/att det är grönt/baden/havet omkring. Gymnasieeleverna är i stort överens högstadieeleverna. De äldre tonåringarna tycker också att närheten till Stockholm är bland det bästa med att bo på Lidingö. Det är betydligt färre ungdomar som anger att något är sämst med Lidingö än det är som anger att något är bäst. 21% av eleverna i år 7-9 och 28% på gymnasiet skriver dock (öppen fråga) att det sämsta med Lidingö är: För snobbigt/kaxigt/dåliga attityder/fördomar om andra. Stockholm i oktober Forskningsledare Forskningsprojektet Ung livsstil E-post: ulf.blomdahl@telia.com Tel: 08/ Stig Elofsson Fil. dr i statistik och docent i socialt arbete Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Vetenskapligt ansvarig för forskningsprojektet Ung livsstil E-post: stig.elofsson@socarb.su.se Tel: 08/

9 Innehållsförteckning Vad har studerats? Undersökningsgrupp och bakgrundsvariabler Vad ska Lidingö stad satsa på? Trivsel i livet och på fritiden Föreningslivet Viktigt när de unga idrottar Datavanor, Tv-vanor m.m. Skolan Hälsan Matvanor Fysisk aktivitet Samband fysisk aktivitet - hälsa Vad gör de unga på sin fritid? Bibliotek och läsvanor Musikskolan och Sagateatern Fritidsgård Viktigt för de unga på fritiden Vad ger livet mest mening? Förtroende för Droger Rädd att vara ute på kvällarna? Bäst - sämst med Lidingö Kön, socioekonomisk bakgrund, skolframgång och fritidsvanor Övrigt

10 Vad har studerats? Medlemskap och uppdrag i föreningslivet Hur många som är med i föreningslivet totalt och i olika typer av föreningar Vilka värden ungdomarna söker t ex inom idrotten. Slutat i förening och varför Fysisk inaktivitet Det offentliga fritids- och kulturlivet (fritidsgårdar, musikskolan, bibliotek) Vilka värden ungdomar söker t ex i kulturaktiviteter och på fritidsgården Det privata fritids- och kulturlivet, t.ex. datoranvändning, tv- tittande. Vad ungdomarna helst vill göra på helgerna Vad ungdomar vill göra på sin fritid Skolsituationen Arbetsro, stämning, lär mig något viktigt, könskränkande uttryck m m Vad ungdomarna önskar att skattemedlen ska användas till? Vilka vuxna har ungdomar förtroende för Hälsan ANT- frågor. Läkemedelskonsumtionen Strulbeteende Bäst och sämst med att bo på Lidingö Vad som är viktigt för ungdomarna. Hur ofta ungdomarna skulle vara aktiva om de fick bestämma själva. Yrkesplaner Detta har vi studerat i förhållande till kön, invandrarbakgrund, familjernas socioekonomiska situation, elevernas skolframgång m.m. Resultaten på Lidingö kan jämföras med resultaten i bl. a. Jönköping, Helsingborg, Linköping, Norrköping, Huddinge, Haninge och Stockholm.

11 Undersökningsgrupp och bakgrundsvariabler

12 Antalet elever som deltog i studien 2011 Antal elever i urvalet Antal besvarade enkäter Svarsfrekvens % År Gymnasiet Andelen pojkar och flickor som besvarat enkäten % Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor År Gymnasiet Antalet elever som deltog i studien 2007 Antal elever i urvalet Antal besvarade enkäter Svarsfrekvens % År Gymnasiet Antalet elever som deltog i studien 2003 Antal elever i urvalet Antal besvarade enkäter Svarsfrekvens % Mellanstadiet År Stig Elofsson Anneli Alexander 6 Kallas också i den här redovisningen högstadiet.

13 Antal elever i årskurserna 7-9 hösten 2011 på Lidingö: 1196 elever Antal elever i gymnasiet hösten 2011 på Lidingö: 1045 elever

14 Undersökningsgruppen Socioekonomisk grupp 7. % År 7-9 Gymnasiet År 7-9 Gymnasiet Grupp Grupp Grupp Grupp Grupp Ekonomisk grupp 1: Bor i villa/radhus har tillgång till bil+båt+sommarstuga Ekonomisk grupp 2: Bor i villa/radhus/insatslägenhet/bostadsrättslägenhet + har tillgång till två av dessa tre: bil, båt, sommarstuga Ekonomisk grupp 3: Övriga t ex bor i hyreslägenhet + har tillgång till två av dessa tre: bil, båt, sommarstuga Ekonomisk grupp 4: Bor i hyreslägenhet + har tillgång till antingen bil, båt eller sommarstuga Ekonomisk grupp 5: Bor i hyreslägenhet. Har inte sommarstuga, bil eller båt Svensk- invandrare 8. %. Barnet och båda föräldrarna födda i Sverige Invandrare med stark svensk förankring, t ex adoptivbarn eller en förälder född i Sverige År Gym- År Gymnasiet 7-9 nasiet Andra generationens invandrare Första generationens invandrare För en närmare indelning i socioekonomiska grupper se t.ex. Blomdahl/Elofsson, Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom? 8 För en närmare diskussion om indelningen i de fyra grupperna se Blomdahl/Elofsson, Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom?

15 Född i Sverige. %. År Själv född i Sverige Mamma född i Sverige Pappa född i Sverige Bor med. %. År Mamma och pappa Ibland mamma/ibland pappa Familjen har. %. År Bil Sommarstuga Båt (som går att sova i) Husvagn/Husbil 1 6 4

16 Född i Sverige. %. Gymnasiet Själv född i Sverige Mamma född i Sverige Pappa född i Sverige Bor med. %. Gymnasiet Mamma och pappa Ibland mamma/ibland pappa Familjen har. %. Gymnasiet Bil Sommarstuga/fjällstuga eller hus utomland Båt (som går att sova i) Husvagn/Husbil 3 3

17 Vad ska Lidingö stad satsa på?

18 Vilken typ av fritidsaktivitet tycker du att Lidingö stad i första hand ska satsa på? Rangordna 1-5. Första rangordning. %. Högstadiesiet Gymna- Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) 4 4 Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) Högstadiet Gymnasiet Pojkar Flickor Pojkar Flickor

19 Vilken typ av fritidsaktiviteter tycker du att Lidingö stad i första hand ska satsa på? Rangordna 1-5 År 7-9. Första rangordning. % Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) : Fritidsgårdar/Ungdomscaféer/Träffpunkter för unga 2007: Natur, (t ex skötsel och underhåll av sjöar, naturområden och parkområden)

20 Vilken typ av fritidsaktiviteter tycker du att Lidingö stad i första hand ska satsa på? Rangordna 1-5 År 7-9. Första rangordning. Pojkar. % Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) Flickor. % Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) 1 7 6

21 Vilken typ av fritidsaktiviteter tycker du att Lidingö stad i första hand ska satsa på? Rangordna 1-5 Gymnasieelevers första rangordning. % Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) 49 Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga 13 Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturförening) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) Pojkar Flickor Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) 4 4

22 Vilken typ av fritidsaktiviteter tycker du att Lidingö stad i första hand ska satsa på? Rangordna 1-5 Gymnasieelevers första rangordning. % Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. skötsel och underhåll av sjöar, naturområden och parkområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Kultur (t ex teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek) Annan föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) Pojkar Flickor Idrott (t.ex. idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Föreningsverksamhet (t.ex. scouter, kyrka) 4 4

23 Vilken typ av fritidsaktiviteter tycker du att Lidingö stad i första hand ska satsa på? Rangordna 1-5 Gymnasiet. Första rangordning Pojkar. % Idrott (t ex idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Föreningsverksamhet (t ex scouter, kyrka) 4 4 Flickor. % Idrott (t ex idrottsanläggningar och idrottsföreningar) Natur (t.ex. parker, sjöar, badplatser, grillplatser och naturområden) Fritidsgårdar/andra liknande mötesplatser för unga Kultur (t.ex. teater, dans, kör, utställningar, musikskola, bibliotek, kulturföreningar) Föreningsverksamhet (t ex scouter, kyrka) 3 4

24 Vilka kulturverksamheter skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Du får bara välja tre alternativ 9 År % Konserter, rock/pop/hip hop 39 Filmklubb/filmvisning av utvald film 36 Verkstad för eget skapande (t ex film, foto, design, textil, bild, form, 34 webb) Bibliotek 22 Dansstudie för balett, streetdance, show etc 18 Replokaler för musik (utrustning, inspelningsstudio, spelmöjligheter) 17 Musikskolan på Lidingö (instrument-/sånglektioner, ensemble/orkester) 14 Museer 12 Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) 7 Skrivarverkstad (poesi, prosa, journalistik) 5 Konstutställningar 4 Annat 3 Konserter, klassisk musik 3 9 Har ungdomarna kryssat fler än tre alternativ har deras svar i denna fråga förts till bortfall.

25 Vilka kulturverksamheter skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Du får bara välja tre alternativ År %. Pojkar Flickor Konserter, rock/pop/hip hop Verkstad för eget skapande (t ex film, foto, design, textil, bild, form, webb) Dansstudie för balett, streetdance, show etc 7 32 Filmklubb/filmvisning av utvald film Bibliotek Replokaler för musik (utrustning, inspelningsstudio, spelmöjligheter) Musikskolan på Lidingö (instrument-/sånglektioner, ensemble/orkester) Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) 3 12 Skrivarverkstad (poesi, prosa, journalistik) 1 9 Konstutställningar 3 5 Museer 18 5 Konserter, klassisk musik 4 3 Annat 4 1

26 Vilka kulturverksamheter skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Du får bara välja tre alternativ Gymnasiet. %. % Konserter, rock/pop/hip hop 51 Filmklubb/filmvisning av utvald film 38 Verkstad för eget skapande (t ex film, foto, design, textil, bild, 31 Form, webb) Bibliotek 30 Replokaler för musik (utrustning, inspelningsstudio, spelmöjligheter) 21 Dansstudie för balett, street, show etc 12 Musikskolan på Lidingö (instrument-/sånglektioner, ensemble/orkester) 10 Museer 9 Konstutställningar 7 Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) 6 Annat 5 Konserter, klassisk musik 5 Skrivarverkstad (poesi, prosa, journalistik) 4

27 Vilka kulturverksamheter skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Du får bara välja tre alternativ Gymnasiet. %. Pojkar Flickor Konserter, rock/pop/hip hop Filmklubb/filmvisning av utvald film Verkstad för eget skapande (t ex film, foto, design, textil, bild, form, webb) Bibliotek Replokaler för musik (utrustning, inspelningsstudio, spelmöjligheter) Musikskolan på Lidingö (instrument-/sånglektioner, ensemble/orkester) 10 9 Museer 10 6 Annat 6 4 Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) 5 8 Konserter, klassisk musik 5 4 Konstutställningar 4 11 Dansstudie för balett, street, show etc 2 24 Skrivarverkstad (poesi, prosa, journalistik) 2 6

28 Vilka kulturverksamheter skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Du får bara välja tre alternativ Gymnasiet. Pojkar. % Konserter, rock/pop/hip hop 54 Filmklubb/filmvisning av utvald film 39 Verkstad för eget skapande 27 (t ex film, foto, design, textil, bild, form, webb) Bibliotek 26 Replokaler för musik (utrustning, inspelningsstudio, spelmöjligheter) 23 Flickor. % Konserter, rock/pop/hip hop 47 Filmklubb/filmvisning av utvald film 36 Verkstad för eget skapande 35 (t ex film, foto, design, textil, bild, form, webb) Bibliotek 34 Dansstudie för balett, street, show etc 24

29 Vilka kulturverksamheter skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Du får bara välja tre alternativ %. Högstadiet Gymnasiet Konserter, rock/pop/hip hop Filmklubb/filmvisning av utvald film Verkstad för eget skapande (t ex film, foto, design, textil, Bild, form, webb) Bibliotek Replokaler för musik (utrustning, inspelningsstudio, spelmöjligheter) Dansstudie för balett, streetdance, show etc Musikskolan på Lidingö (instrument-/sånglektioner, ensemble/orkester) Museer 12 9 Konstutställningar 4 7 Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) 7 6 Annat 3 5 Konserter, klassisk musik 3 5 Skrivarverkstad (poesi, prosa, journalistik) 5 4

30 Vad ska Lidingö stad satsa på om du får bestämma? Du får bara välja tre alternativ 10 Gymnasiet. % Pojkar Flickor Pojkar Flickor Bibliotek Musikskolan på Lidingö (instru ment-/sånglektioner, ensemble/orkester) Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) Pojkar. % Bibliotek Musikskolan på Lidingö (instrument/ sånglektioner, ensemble/orkester) Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) 4 5 Flickor. % Bibliotek Musikskolan på Lidingö (instrument/ 13 9 sånglektioner, ensemble/orkester) Sagateatern (improvisation, repetition, teaterföreställningar) Dessa tre tabeller grundar sig på svaren om vilka kultursatsningar som ungdomar vill ha fram till Ungdomarna fick alltså kryssa tre alternativ av 13 möjliga. Se förra sidan.

31 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (Frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Kryssa för högst 3 alternativ 11 År 7-9 % Simhall/äventyrsbad 32 Lokal för gym 24 Klättervägg 17 Skidbacke + Dream Park 16 Lokal för gruppträning (dans, aerobics, yoga, gympa, etc.) 13 Sporthall för bollsporter (t.ex. basket, volleyboll, innebandy) 12 Motionsspår/skidspår 12 Spontanidrottsplatser (för t.ex. streetbasket, fotboll, innebandy, utomhusgym) Fotbollsplan 11 Skjutbana 10 Utomhusbad 8 Skateboardpark, inne 8 Rackethall (badminton/tennis/squach/pingis) 7 Ridanläggning 7 Golfbana 6 Lokal för kampsport 6 Beachvolleybollplan 6 Friidrottsanläggning 6 Moutainbikespår, BMX-bana eller liknande 5 Bowlingshall 5 Skateboardpark, ute 5 Ishall (konståkning, ishockey etc.) 3 Isbana utomhus (friåkning, bandy etc.) Har ungdomarna kryssat fler än tre alternativ har deras svar i denna fråga förts till bortfall.

32 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? Kryssa för högst 3 alternativ År 7-9. %. Pojkar Flickor Simhall/äventyrsbad Lokal för gruppträning (dans, aerobics, yoga, gympa, etc.) 1 26 Klättervägg Lokal för gym Motionsspår/skidspår Ridanläggning 2 14 Skidbacke + Dream Park Utomhusbad Sporthall för bollsporter (t.ex. basket, volleyboll, innebandy) Beachvolleybollplan 3 9 Spontanidrottsplatser (för t.ex. streetbasket, fotboll, innebandy, utomhusgym) 14 9 Skateboardpark, inne 7 8 Rackethall (badminton/tennis/squach/pingis) 8 7 Bowlingshall 3 7 Skjutbana 15 5 Friidrottsanläggning 7 5 Fotbollsplan 17 3 Golfbana 9 3 Skateboardpark, ute 6 3 Lokal för kampsport 8 2 Isbana utomhus (friåkning, bandy etc). 3 2 Moutainbikespår, BMX-bana eller liknande 8 1 Ishall (konståkning, ishockey etc.) 4 1

33 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? (frågan avser både befintliga och nya verksamheter) Kryssa för högst 3 alternativ Gymnasiet. Spontanidrottsplatser (för t.ex. streetbasket, fotboll, innebandy, utomhusgym) Lokal för gym 25 Simhall/äventyrsbad 23 Fotbollsplan 19 Klättervägg 18 Lokal för gruppträning (dans, aerobics, yoga, gympa, etc.) 16 Motionsspår/skidspår 16 Skidbacke + Dream Park 15 Sporthall för bollsporter (t ex basket, volleyboll, innebandy) 15 Beachvolleybollplan 15 Rackethall (badminton/tennis/squach/pingis) 13 Utomhusbad 8 Golfbana 7 Skateboardpark, inne 7 Annat 7 Skjutbana 6 Ridanläggning 6 Bowlingshall 6 Lokal för kampsport 5 Moutainbikespår, BMX-bana eller liknande 4 Skateboardpark, ute 4 Friidrottsanläggning 4 Ishall (konståkning, ishockey etc.) 3 Isbana utomhus (friåkning, bandy etc) 3 % 28

34 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? Kryssa för högst 3 alternativ Gymnasiet. %. Pojkar Flickor Lokal för gruppträning (dans, aerobics, yoga, gympa, etc.) 1 34 Simhall/äventyrsbad Lokal för gym Klättervägg Motionsspår/skidspår Beachvolleybollplan Spontanidrottsplatser (för t.ex. streetbasket, fotboll, innebandy, utomhusgym) Skidbacke + Dream Park Utomhusbad 5 12 Ridanläggning 1 11 Bowlingshall 3 10 Sporthall/gymnastiksal för bollsporter (t ex basket, volleyboll, innebandy) 19 9 Rackethall (badminton/tennis/squach/pingis) 17 8 Annat 6 7 Fotbollsplan 30 6 Golfbana 10 3 Skateboardpark, inne 10 3 Skjutbana 8 3 Lokal för kampsport 7 3 Isbana utomhus (friåkning, bandy etc. 4 3 Skateboardpark, ute 6 2 Friidrottsanläggning 6 2 Ishall (konståkning,ishockey etc.) 4 2 Moutainbikespår, BMX-bana eller liknande 6 0

35 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? Kryssa för högst 3 alternativ Pojkar. År 7-9. % Simhall/äventyrsbad 26 Lokal för gym 25 Skidbacke/Fun Park 19 Fotbollsplan 17 Skjutbana 15 Spontanidrottsplatser (för t.ex. streetbasket, fotboll, innebandy, utomhusgym) 14 Sporthall/gymnastiksal för bollsporter (t.ex. basket, volleyboll, innebandy) 13 Flickor. % Simhall/äventyrsbad 39 Lokal för gruppträning (dans, aerobics, yoga, gympa, etc.) 26 Klättervägg 24 Lokal för gym 23 Motionsspår/skidspår 15 Ridanläggning 14

36 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad satsade pengar på fram till år 2015? Kryssa för högst 3 alternativ Pojkar. Gymnasiet. % Spontanidrottsplatser (för t.ex. streetbasket, fotboll, innebandy, utomhusgym) 37 Fotbollsplan 30 Lokal för gym 24 Sporthall för bollsporter (t ex basket, volleyboll, innebandy) 19 Rackethall (badminton/tennis/squach/pingis) 17 Flickor. % Lokal för gruppträning (dans, aerobics, yoga, gympa, etc.) 34 Simhall/äventyrsbad 31 Lokal för gym 27 Klättervägg 23 Motionsspår/skidspår 20

37 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad ska satsa pengar på? Kryssa för högst 3 alternativ Platserna 1-4 %. År Pojkar Flickor Simhall/äventyrsbad 26 Simhall/äventyrsbad 39 Lokal för gym 25 Lokal för gruppträning 26 Skidbacke + Dream Park 19 Klättervägg 24 Fotbollsplan 17 Lokal för gym 23 Platserna 1-5 %. År Pojkar Flickor Simhall/äventyrsbad 28 Simhall/äventyrsbad 51 Fotbollsplan, konstgräs eller gräs 26 Lokal för dans, balett, aerobics, m m Skidbacke + Dream Park 23 Klättervägg, inne 24 Lokal för gym 22 Utomhusbad 24 Sporthall för bollsporter (t ex basket, volleyboll, innebandy och pingis) 21 Skidbacke + Dream Park 26 17

38 Vilka idrottsanläggningar skulle du vilja att Lidingö stad ska satsa pengar på? Kryssa för högst 3 alternativ Gymnasiet. Platserna 1-4. % Pojkar Flickor Spontanidrottsplatser 37 Lokal för gruppträning 34 Fotbollsplan 30 Simhall/äventyrsbad 31 Gym 24 Gym Klättervägg 23 Sporthall för bollsporter (t ex basket, volleyboll, innebandy och pingis) eller gräs 2007 Pojkar Flickor Lokal för gym 32 Simhall/äventyrsbad 38 Fotbollsplan, konstgräs 32 Lokal för dans, balett, aero- 33 bics, m m Simhall/äventyrsbad 24 Lokal för gym Skidbacke + Dream Park 19 Sporthall för bollsporter (t ex basket, volleyboll, innebandy och pingis)

39 Är du intresserad av att ordna egna arrangemang av sådant som du är intresserad av om du får stöd av Lidingö stad med t.ex. lokaler utrustning och vissa kostnader? År 7-9. %. Totalt Pojkar Flickor Ja, absolut Ja, kanske Troligen inte Absolut inte Gymnasiet. %. Totalt Pojkar Flickor Ja, absolut Ja, kanske Troligen inte Absolut inte

40 Trivsel i livet och på fritiden

41 Hur tycker du att livet är som helhet? 1 är mycket dåligt och 10 mycket bra. Högstadiet (År 7-9). Medelvärde. Jönköping 2009 Linköping 2009 Haninge 2008 Lidingö 2011 Norrköping 2008 Huddinge ,03 7,61 7,96 7,84 7,84 7,94 Lidingö ht Pojkar Flickor Totalt Högstadiet 8,12 7,50 7,84 Gymnasiet 8,32 7,92 8,14 Jönköping Pojkar Flickor Totalt Högstadiet 8,34 7,77 8,03 Gymnasiet 8,07 7,70 7,89 Huddinge Pojkar Flickor Totalt Högstadiet 8,24 7,65 7,94 Gymnasiet 7,99 7,28 7,67

42 Hur tycker du att livet är som helhet? 1 är mycket dåligt och 10 mycket bra. Medelvärde. Lidingö Högstadiet 8,09 7,84 Gymnasiet 7,93 8,11 Lidingö Pojkar Flickor Pojkar Flickor Högstadiet 8,38 7,77 8,12 7,50 Gymnasiet 8,16 7,70 8,32 7,92

43 Hur har du det på din fritid? %. År Bra Ganska bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt Pojkar Flickor Bra Ganska bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt

44 Hur har du det på din fritid? Gymnasiet. % Bra Ganska bra Varken bra eller dåligt 3 3 Ganska dåligt 1 0 Dåligt 0 0 Pojkar Flickor Bra Ganska bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt

45 Hur har du på din fritid, när du är ledig från skolan? Mellanstadiet. %. Särskolan Pojkar Flickor Bra Ganska bra 0 0 Sådär 17 0 Ganska dåligt 0 0 Dåligt 0 0 Högstadiet. %. Särskolan Övriga skolan Pojkar Flickor Pojkar Flickor Bra Ganska bra Sådär Ganska dåligt Dåligt Gymnasiet. %. Särskolan Övriga skolan Pojkar Flickor Pojkar Flickor Bra Ganska bra Sådär Ganska dåligt Dåligt

46 Ung livsstil 2012 Hur har du det på din fritid? Högstadiet (År 7-9). %. Jönköping 2009 Linköping 2009 Lidingö Huddinge Bra Ganska bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt Gymnasiet. %. Jönköping 2009 Helsingborg 2009 Helsingborg 2009 Linköping 2009 Lidingö Huddinge Bra Ganska bra Varken bra eller dåligt Ganska dåligt Dåligt

47 Föreningslivet

48 Hur många ungdomar når föreningslivet? Andelen medlemmar i %. År 7-9 Förening totalt 12 Idrottsförening totalt Annan förening 13 totalt Gymnasiet Förening totalt Idrottsförening totalt Annan förening totalt Tjänstemän på förvaltningen och vi forskare har granskat varje enskilt svar om medlemskap i förening. I en del fall har ungdomarna räknat upp föreningsliknande verksamhet, t.ex. kommersiella dansskolor och gym. Vi har i dessa och liknande fall strukit ungdomarnas svar i denna fråga. För en närmare diskussion om hur man ska mäta medlemskap i förening se: Blomdahl/Elofsson, Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom?, sid Till annan förening räknas allt föreningsliv utom idrottsföreningar.

49 Hur många pojkar och flickor når föreningslivet? Andelen medlemmar i % Förening totalt Idrottsförening totalt Annan förening totalt Mellanstadiet 2003 Pojkar Flickor År Pojkar Flickor Gymnasiet 2007 Pojkar Flickor År Pojkar Flickor Gymnasiet 2011 Pojkar Flickor

50 Högstadiet. %. Förening totalt Medlem i förening. Idrottsförening totalt Annan förening totalt Pojkar Flickor Gymnasiet. %. Förening totalt Idrottsförening totalt Annan förening totalt Pojkar Flickor

51 Ung livsstil 2012 Medlem i en idrottsförening (Friskis/Svettis inräknad) (andelar i %) Mellanstadiet. Totalt Pojkar Flickor Linköping Helsingborg Huddinge Jönköping Haninge Högstadiet. Totalt Pojkar Flickor Lidingö Helsingborg Linköping Jönköping Norrköping Stockholms Haninge Huddinge Gymnasiet. Totalt Pojkar Flickor Lidingö Linköping Stockholms Stockholm Norrköping Jönköping Helsingborg Haninge Huddinge Ej helt representativt urval

52 Pojkar och flickor som är medlemmar i olika typer av idrottsföreningar År 7-9. % Lagidrott pojkar Individuell idrott flickor Individuell idrott pojkar Lagidrott flickor Gymnasiet 2011 % Individuell idrott flickor Lagidrott pojkar Individuell idrott pojkar Lagidrott flickor 9 17

53 Medlem i idrottsförening efter årskurs 15. Andel i % Årskurs Årskurs Årskurs Gymnasiet. Årskurs Gymnasiet. Årskurs Gymnasiet. Årskurs Lidingö mellanstadiet 2003 = 76%. 15 I övriga kommuner i Ung livsstil sjunker andelen ungdomar som är med både i förening totalt och i idrottsförening årskurs för årskurs.

54 Medlem i idrottsförening efter årskurs. Andel i %. Pojkar Flickor Årskurs Årskurs Årskurs Gymnasiet. Årskurs Gymnasiet. Årskurs Gymnasiet. Årskurs

55 Andelen av alla medlemskap i förening som utgörs av medlemskap i idrottsförening. %. Lidingö Pojkar År Gymnasiet Flickor År Gymnasiet 70 85

56 Andelen av alla medlemskap i förening totalt på Lidingö som utgörs av medlemskap i idrottsförening. %. Pojkar Mellanstadiet 92 År Gymnasiet Flickor Mellanstadiet 87 År Gymnasiet 70 85

57 Medlem i de största specialidrottsförbunden Andelar i %. År 7-9 Pojkar Fotboll 19 Tennis 12 Golf 8 Basket 5 Innebandy 5 Friidrott 5 Ishockey 5 Flickor Ridning 15 Fotboll 10 Tennis 9 Gymnastik 9 Friidrott 6 Handboll 6 Gymnasiet Pojkar Fotboll 17 Tennis 10 Golf 7 Amerikansk fotboll 7 Friskis & Svettis 6 Flickor Amerikansk fotboll 9 Ridning 7 Tennis 6 Friskis & Svettis 5 Gymnastik 5

58 Medlem i några stora specialidrottsförbund Andelar i %. År 7-9. % Fotboll Tennis Ridning Golf Basket Gymnastik Handboll Innebandy Friidrott 1 1 5

Ung livsstil på Lidingö Ht 2007

Ung livsstil på Lidingö Ht 2007 på Lidingö Ht 2007 - en studie av år 7-9 och gymnasiet - en jämförelse mellan åren 2003 och 2007 bland år 7-9 - en jämförelse med resultaten i andra kommuner av Inledning Lidingö stad genomför tillsammans

Läs mer

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013.

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel.

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö 2015/2016

Ung livsstil på Lidingö 2015/2016 Ung livsstil på Lidingö 2015/2016 En studie av årskurs 7-9 samt gymnasiet Av: Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Linda Lengheden Fritidstrivsel & preferenser Undersökningsgrupp Ung livsstil Lidingö 2003 Antal

Läs mer

Ung livsstil i Täby. Barn- och grundskolenämnden den 20 februari 2014

Ung livsstil i Täby. Barn- och grundskolenämnden den 20 februari 2014 Ung livsstil i Täby Barn- och grundskolenämnden den 20 februari 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/ 81

Läs mer

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i högstadiet och gymnasiet i Jönköping 2009. Resultatredovisning. Av Ulf Blomdahl

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i högstadiet och gymnasiet i Jönköping 2009. Resultatredovisning. Av Ulf Blomdahl UNG LIVSSTIL en studie av elever i högstadiet och gymnasiet i Jönköping 2009 Resultatredovisning Av Ulf Blomdahl ung livsstil 2009 Inledning Jönköpings kommun genomför tillsammans med undertecknade sedan

Läs mer

Ung livsstil i Helsingborg

Ung livsstil i Helsingborg Ung livsstil i Helsingborg Idrotts- och fritidsnämnden den 18 juli 2013. Några första resultat. av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 08/ 604 45 18 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Sammanfattning av resultatet enkätundersökningen Ung Livsstil 2006

Sammanfattning av resultatet enkätundersökningen Ung Livsstil 2006 Sammanfattning av resultatet enkätundersökningen Ung Livsstil 2006 Resultatet i tabeller och texter är framtaget av Ulf Blomdahl, Forskningsledare, Idrottsoch kulturförvaltningen Stockholm och Stig Elofsson,

Läs mer

UNG i Linköping. En livsstilsundersökning bland högstadieoch gymnasieelever. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson, april 2011

UNG i Linköping. En livsstilsundersökning bland högstadieoch gymnasieelever. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson, april 2011 UNG i Linköping En livsstilsundersökning bland högstadieoch gymnasieelever Av och Stig Elofsson, april 2011 Inledning Linköpings kommun genomförde tillsammans med undertecknade år 1992 en undersökning

Läs mer

Täby kommun Planeringsavdelningen den 4 juni 2014 kl. 1330-1500 Presentation av forskningsprojektet Ung livsstil

Täby kommun Planeringsavdelningen den 4 juni 2014 kl. 1330-1500 Presentation av forskningsprojektet Ung livsstil Täby kommun Planeringsavdelningen den 4 juni 2014 kl. 1330-1500 Presentation av forskningsprojektet Ung livsstil Ung livsstil i Täby Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21

Läs mer

Vilka anläggningar/verksamheter

Vilka anläggningar/verksamheter Vilka anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva vuxna att Stockholms stad ska satsa på under 2009-2013? Av Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Jari Öhman Forskningen Förord Forskningsenheten vid

Läs mer

Ung livsstil i Täby 2013 första presentationen inför nämnden den 22 oktober 2013

Ung livsstil i Täby 2013 första presentationen inför nämnden den 22 oktober 2013 Ung livsstil i Täby 2013 första presentationen inför nämnden den 22 oktober 2013 Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel.

Läs mer

Ung livsstil i Täby Idrott/motion och hälsa Kultur- och fritidsnämnden den 23 april 2014

Ung livsstil i Täby Idrott/motion och hälsa Kultur- och fritidsnämnden den 23 april 2014 Ung livsstil i Täby Idrott/motion och hälsa Kultur- och fritidsnämnden den 23 april 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i mellanstadiet i Jönköping 2009. Av Ulf Blomdahl

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i mellanstadiet i Jönköping 2009. Av Ulf Blomdahl UNG LIVSSTIL en studie av elever i mellanstadiet i Jönköping 2009 Resultatredovisning och jämförelse mellan åren 1994, 1997, 2000, 2003, 2006 och 2009. Av Ulf Blomdahl ung livsstil 2009 Inledning Jönköpings

Läs mer

Ung livsstil i Jönköping - en studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

Ung livsstil i Jönköping - en studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Ung livsstil i Jönköping - en studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. - en sammanfattning av resultaten 2015 och jämförelse med tidigare studier. Av Forsknings- och utvärderingsprojektet

Läs mer

Ung livsstil i Täby - Några första resultat Trygg i Täby-rådet februari 2014

Ung livsstil i Täby - Några första resultat Trygg i Täby-rådet februari 2014 Ung livsstil i Täby - Några första resultat Trygg i Täby-rådet februari 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel. 08/

Läs mer

Täby socialnämnd Onsdagen den 21 maj 2014

Täby socialnämnd Onsdagen den 21 maj 2014 Täby socialnämnd Onsdagen den 21 maj 2014 Ung livsstil i Täby Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/ 81 36 33

Läs mer

Ung livsstil på Värmdö 2015 - några första resultat

Ung livsstil på Värmdö 2015 - några första resultat Ung livsstil på Värmdö 2015 - några första resultat - fritids- och kulturnämnden 16.6.2015 Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson

Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson Förord Forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna genomför kontinuerligt

Läs mer

Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på?

Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? - Ulf Blomdahl och Stig Elofsson Forskning och utveckling IDROTTSFÖRVALTNINGEN Förord Forskningsenheten vid idrotts- och

Läs mer

Ung livsstil Sävsjö 2014

Ung livsstil Sävsjö 2014 Ung livsstil Sävsjö 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 08/ 604 45 18 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel. 08/ 16 20 22 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com

Läs mer

Ung livsstil i Täby Föreningslivet

Ung livsstil i Täby Föreningslivet Ung livsstil i Täby Föreningslivet Kultur- och fritidsförvaltningen den 28 oktober 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

UNG LIVSSTIL I HANINGE 2016/2017 HÖGSTADIET OCH GYMNASIESÄRSKOLAN

UNG LIVSSTIL I HANINGE 2016/2017 HÖGSTADIET OCH GYMNASIESÄRSKOLAN UNG LIVSSTIL I HANINGE 2016/2017 HÖGSTADIET OCH GYMNASIESÄRSKOLAN 1 Ung livsstil i Haninge 2016/2017 Ung livsstil är en studie som belyser hur unga upplever sin hälsa och fritid. Det här är en sammanfattning

Läs mer

Fysisk aktivitet och hälsa i Huddinge En studie av åldersgruppen 10-19 år Kultur- och fritidsnämnden den 22 januari 2016

Fysisk aktivitet och hälsa i Huddinge En studie av åldersgruppen 10-19 år Kultur- och fritidsnämnden den 22 januari 2016 Fysisk aktivitet och hälsa i Huddinge En studie av åldersgruppen 10-19 år Kultur- och fritidsnämnden den 22 januari 2016 Av Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Ung livsstil i Kalmar

Ung livsstil i Kalmar Ung livsstil i Kalmar en undersökning bland ungdomar i särskolan Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson Informationsenheten 2012-02/3 Innehåll Inledning 3 Bakgrundsvariabler 8 Vilka aktiviteter önskar ungdomarna

Läs mer

Ung livsstil i Täby Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 19 mars 2014

Ung livsstil i Täby Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 19 mars 2014 Ung livsstil i Täby Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 19 mars 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/

Läs mer

Unglivsstil Huddinge kommun 2015/2016

Unglivsstil Huddinge kommun 2015/2016 Unglivsstil Huddinge kommun 2015/2016 UNG LIVSSTIL I HUDDINGE 1 Ung livsstil i Huddinge En studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. En sammanfattning av resultaten 2015 och

Läs mer

Ung livsstil I Jönköping och 10 andra kommuner

Ung livsstil I Jönköping och 10 andra kommuner Ung livsstil I Jönköping och 10 andra kommuner Kultur- och fritidschefskonferensen i Jönköping Onsdagen den 27 augusti 2014 kl. 1530-1630 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11

Läs mer

Medlem i en golfklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en golfklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en golfklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Medlem i en simklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en simklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en simklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21

Läs mer

Segrar föreningslivet?

Segrar föreningslivet? Segrar föreningslivet? En studie av svenskt föreningsliv under 30 år bland barn och unga Magnus Åkesson RF 150325 The Capital of Scandinavia Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare

Läs mer

Ung livsstil i Huddinge 2015 Kultur- och fritidsnämnden den 10 november 2015 - andra resultatredovisningen

Ung livsstil i Huddinge 2015 Kultur- och fritidsnämnden den 10 november 2015 - andra resultatredovisningen Ung livsstil i Huddinge 2015 Kultur- och fritidsnämnden den 10 november 2015 - andra resultatredovisningen Av Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Medlem i en ishockeyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en ishockeyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en ishockeyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/

Läs mer

Ung livsstil. Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun

Ung livsstil. Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun Ung livsstil Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun Inledning Fakta Ung livsstil 2012 hade följande underlag till studien: 713 barn i mellanstadiet skolår 5 (svarsfrekvens: 90%),

Läs mer

Spontanidrott för vilka?

Spontanidrott för vilka? 2011-05-11 SIDAN 1 Spontanidrott för vilka? En studie av kön och nyttjande av planlagda utomhusytor för spontanidrott under sommarhalvåret Ulf Blomdahl Forskningsledare, Idrottsförvaltningen, Stockholms

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö

Ung livsstil på Lidingö Ung livsstil på Lidingö Vi ska skapa förutsättningar för en meningsfull fritid 2 Kultur- och fritidsförvaltningen har i uppdrag att arbeta för att ge unga på Lidingö de bästa förutsättningarna för att

Läs mer

Hur stor andel av Stockholms stads barn och ungdomar är med i olika specialidrotter?

Hur stor andel av Stockholms stads barn och ungdomar är med i olika specialidrotter? Ung livsstil December 2015 Hur stor andel av Stockholms stads barn och ungdomar är med i olika specialidrotter? - En resultatredovisning bland mellanstadie-, högstadie- och gymnasieelever i Stockholms

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning.

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning. Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-13 IDN 2015-12-15 Handläggare Magnus Åkesson Telefon: 08-508 27 638 Till Idrottsnämnden Ung livsstil - lägesredovisning av andel fysiskt aktiva

Läs mer

Utan spaning ingen aning

Utan spaning ingen aning Utan spaning ingen aning med Forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige På: Ungdomars livssituation och preferenser i Helsingborg Ung livsstil i Helsingborg 2015 Föreläsning 24 maj 2016.

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö

Ung livsstil på Lidingö Ung livsstil på Lidingö Vi ska skapa förutsättningar för en meningsfull fritid Innehåll Kultur- och fritidsförvaltningen har i uppdrag att arbeta för att ge unga på Lidingö de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Medlem i en tennisklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en tennisklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en tennisklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11

Läs mer

Medlem i en golfklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en golfklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en golfklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Medlem i en basketklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en basketklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en basketklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Medlem i en simklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en simklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en simklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Medlem i en fotbollsklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige

Medlem i en fotbollsklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Medlem i en fotbollsklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport år 8. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport år 8. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande: 1072

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Alla ska med! - en utvärdering av centrala mål inom kultur- och fritidssektorn

Alla ska med! - en utvärdering av centrala mål inom kultur- och fritidssektorn Alla ska med! - en utvärdering av centrala mål inom kultur- och fritidssektorn Av Ulf Blomdahl Forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Föreläsning 4 februari Sveriges Fritids- och

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Medlem i en friidrottsklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en friidrottsklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en friidrottsklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Medlem i en fotbollsklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en fotbollsklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en fotbollsklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Ungdomars kultur- och fritidsintressen utifrån studierna i Ung livsstil

Ungdomars kultur- och fritidsintressen utifrån studierna i Ung livsstil Ungdomars kultur- och fritidsintressen utifrån studierna i Ung livsstil 27 september 2017, Bygget konferens Stockholm Kommunkulturdagarna, Ability partner Linda Lengheden Linda. Lengheden linda.lengheden@gmail.com

Läs mer

Fritidsvaneundersökning 2009

Fritidsvaneundersökning 2009 Fritidsvaneundersökning 2009 Vad ger undersökningen svar på? Elevers fritidsvanor Vad barn/ungdomar önskar göra på sin fritid Föreningsdeltagande Andel föreningsledare Geografiska skillnader i stort Olika

Läs mer

Ung livsstil i Huddinge 2015 Kommunledningsgrupp den 22 oktober några första resultat

Ung livsstil i Huddinge 2015 Kommunledningsgrupp den 22 oktober några första resultat Ung livsstil i Huddinge 2015 Kommunledningsgrupp den 22 oktober 2015 - några första resultat Av Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se tel. 08/

Läs mer

Om mig Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2018 Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. Om mig 2018 Grund Norrköping

Läs mer

Ung Fri Tid. Rikskonferens november Linda Lengheden

Ung Fri Tid. Rikskonferens november Linda Lengheden Ung Fri Tid Rikskonferens 29-30 november 2018 Linda Lengheden linda.lengheden@gmail.com Är unga i grund- och gymnasiesärskolan en del av ungdomskulturen? - Eller är de en avvikande grupp? Vad vill du helst

Läs mer

Medlem i en tennisklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en tennisklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en tennisklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Om mig Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2018 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. Om mig 2018 Gy Norrköping

Läs mer

UNG LIVSSTIL 94 % 59 % >85 % I NACKA har det bra på fritiden. är med i en förening

UNG LIVSSTIL 94 % 59 % >85 % I NACKA har det bra på fritiden. är med i en förening UNG LIVSSTIL I NACKA 2016 2017 94 % har det bra på fritiden 59 % är med i en förening >85 % tycker det viktigaste med musikoch kulturkurser är att ha kul 1 UNG LIVSSTIL I NACKA 2016 2017 Ung livsstil i

Läs mer

Fritidsenkät åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät åk 5 och 8. Standardrapport 2009 Fritidsenkät åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 47,8% 259 Årskurs 8 52,2% 283 Svarande 542 Inget svar 2 Det finns 286 elever i årskurs 5 varav 259 elever har svarat på enkäten. Ända skola som inte

Läs mer

Trygg i Täby. Trygg i Täby-rådet

Trygg i Täby. Trygg i Täby-rådet Trygg i Täby Trygg i Täby-rådet 31.3.2014 Ung livsstil i Täby Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/ 81 36 33

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Utomstående i fritids- och kulturutbudet i Huddinge. en studie av barn och ungdom i åldersgruppen 10 19 år. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson

Utomstående i fritids- och kulturutbudet i Huddinge. en studie av barn och ungdom i åldersgruppen 10 19 år. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson Utomstående i fritids- och kulturutbudet i Huddinge en studie av barn och ungdom i åldersgruppen 10 19 år. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson ISBN 91 86768 91 3 PRODUKTION: Kultur och fritidsförvaltningen

Läs mer

Om Mig 2017 Gymn Norrköping

Om Mig 2017 Gymn Norrköping Om Mig 2017 Gymn Norrköping 1. Hur svarar du på enkäten? Antal svarande: 854 2. Var svarar du på enkäten? Antal svarande: 854 3. Är du...? Antal svarande: 850 4. Hur ofta tycker du att dina föräldrar (vårdnadshavare)

Läs mer

Medlem i en gymnastikförening utifrån socioekonomisk status

Medlem i en gymnastikförening utifrån socioekonomisk status Medlem i en gymnastikförening utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21 Stig

Läs mer

Om Mig 2017 Grund Norrköping

Om Mig 2017 Grund Norrköping Om Mig 2017 Grund Norrköping 1. Hur svarar du på enkäten? Antal svarande: 1010 2. Var svarar du på enkäten? Antal svarande: 1009 3. Är du...? Antal svarande: 1009 4. Hur ofta tycker du att dina föräldrar

Läs mer

Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten)

Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten) Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten) Deltagande Det är den 8:e enkäten som genomförts med elever i f-klass, åk 4 och 7 i grundskolan och åk1 på gymnasiet. Svarsfrekvensen

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2014. Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2014 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: (N=547)

Läs mer

Medlem i en ishockeyklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en ishockeyklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en ishockeyklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten har tagits fram tillsammans med andra ungdomar i Östergötland och kommer att användas så att

Läs mer

Medlem i en gymnastikförening utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en gymnastikförening utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en gymnastikförening utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665

Läs mer

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2015. Snabbrapport gymnasiet åk 2. Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet åk 2 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: Antal svarande:

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data.

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun. Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Norrköpings kommun Detta är en automatiserad rapport baserad på ogranskad data. Rapporten innehåller resultat för grupper om minst fem elever. 1. Skola: (N=479) (N=410) Djäkneparksskolan

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig-kort 2017

Ungdomsenkät Om mig-kort 2017 Ungdomsenkät Om mig-kort 2017 Om mig Det här är en enkät med frågor om hur du mår och vad du gillar att göra. Enkäten är frivillig Du kan hoppa över frågor som du inte kan eller vill svara på Enkäten är

Läs mer

Enkät till människor uppväxta i Uppsala.

Enkät till människor uppväxta i Uppsala. Enkät till människor uppväxta i Uppsala. Hej! Vi är två sociologistudenter vid Uppsala Universitet som skriver vår examensuppsats. Vi skulle vara väldigt tacksamma om ni tog er tid och svarade på den här

Läs mer

Ungdomsenkät Om mig 1

Ungdomsenkät Om mig 1 Ungdomsenkät Om mig 1 Om mig Det här är en enkät om hälsa och livsstil som har tagits fram tillsammans med ungdomar i Östergötland. Resultaten kommer att användas för att ta hänsyn till vad unga tycker.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet år 2

Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet år 2 Om mig 2015 Snabbrapport gymnasiet år 2 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för andra gången hösten 2015. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

FRITIDSVANEUNDERSÖKNING 2009 Gymnasiet. Tänk på att enkäten gäller din FRITID, inte skoltid! 3 eller fl er ggr/ vecka. 1-2 ggr/ vecka. 19.

FRITIDSVANEUNDERSÖKNING 2009 Gymnasiet. Tänk på att enkäten gäller din FRITID, inte skoltid! 3 eller fl er ggr/ vecka. 1-2 ggr/ vecka. 19. 4)!K 01 200901 Vad gör du på din fritid? Hur ofta sysslar du med följande: 1. Basket 2. Fotboll 3. Handboll 4. Ishockey 5. Inline hockey 6. Innebandy 7. Bordtennis 8. Tennis, badminton, squash 9. Boxning/brottning

Läs mer

Medlem i en innebandyklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en innebandyklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en innebandyklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Ektorpsskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Ektorpsskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Ektorpsskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån socioekonomisk status

Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån socioekonomisk status Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com

Läs mer

Ekerö kommun. Kultur- och fritidsvaneundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2013

Ekerö kommun. Kultur- och fritidsvaneundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2013 Ekerö kommun Kultur- och fritidsvaneundersökning Genomförd av CMA Research AB Augusti 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Bilaga 1 Jämförelser mellan grupper 16 Fakta om undersökningen 3 Resultat

Läs mer

Medlem i en ridklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en ridklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en ridklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

FRITIDSVANEUNDERSÖKNING 2009 Grundskolan. Tänk på att enkäten gäller din FRITID, inte skoltid! 3 eller fl er ggr/ vecka. 1-2 ggr/ vecka. 19.

FRITIDSVANEUNDERSÖKNING 2009 Grundskolan. Tänk på att enkäten gäller din FRITID, inte skoltid! 3 eller fl er ggr/ vecka. 1-2 ggr/ vecka. 19. 4)"N 01 200902 01S Vad gör du på din fritid? Hur ofta sysslar du med följande: 1. Basket 2. Fotboll 3. Handboll 4. Ishockey 5. Inline hockey 6. Innebandy 7. Bordtennis 8. Tennis, badminton, squash 9. Boxning/brottning

Läs mer

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017 Kultur- och fritidsvaneundersökning, 2017 Vad är syftet med undersökningen? Kultur- och fritidsvaneundersökning ska ses som ett kommunalt planerings- och utvärderingsinstrument. Lokalt i Mjölby istället

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Medlem i en innebandyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en innebandyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en innebandyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/

Läs mer

Om mig Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 per kön

Om mig Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 per kön Om mig 2014 Snabbrapport gymnasieskolan åk 2 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets

Läs mer

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar

Luleåbornas hälsa. Fakta, trender, utmaningar Luleåbornas hälsa Fakta, trender, utmaningar Inledning Den här foldern beskriver de viktigaste resultaten från två stora hälsoenkäter där många luleåbor deltagit. Hälsa på lika villkor? är en nationell

Läs mer

UNG LIVSSTIL TÄBY - EN RESULTATREDOVISNING OM IDROTT, HÄLSA, FÖRENINGSLIV OCH FYSISK AKTIVITET BLAND TÄBYS UNGA PÅ MELLANSTADIET 2018

UNG LIVSSTIL TÄBY - EN RESULTATREDOVISNING OM IDROTT, HÄLSA, FÖRENINGSLIV OCH FYSISK AKTIVITET BLAND TÄBYS UNGA PÅ MELLANSTADIET 2018 1 2018 UNG LIVSSTIL TÄBY - EN RESULTATREDOVISNING OM IDROTT, HÄLSA, FÖRENINGSLIV OCH FYSISK AKTIVITET BLAND TÄBYS UNGA PÅ MELLANSTADIET 2018 LINDA LENGHEDEN, STIG ELOFSSON, ULF BLOMDAHL Innehåll Inledning...

Läs mer

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet

Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Frågor till dig som går i gymnasiet Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i gymnasiet Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska.

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Resultatredovisning av kultur- och fritidsvaneundersökningen i Nacka år 2009. 2009-11-23 Dnr 2008/50.

Tjänsteskrivelse. Resultatredovisning av kultur- och fritidsvaneundersökningen i Nacka år 2009. 2009-11-23 Dnr 2008/50. Tjänsteskrivelse 2009-11-23 Dnr 2008/50 1 (15) Fritidsnämnden Resultatredovisning av kultur- och fritidsvaneundersökningen i Nacka år 2009 Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar redovisningen till

Läs mer

Fritidsgårdsenkät Jönköping tonår 2013

Fritidsgårdsenkät Jönköping tonår 2013 Fritidsgårdsenkät Jönköping tonår 2013 2-årig cykel Undersökningen feb - mars 2013 Redovisa/dokumentera genomföra åtgärder nov dec 2014 Sammanställning av resultat april - maj 2013 Planera och förebereda,

Läs mer

Tabellbilaga Folkhälsoenkät Ung 2015

Tabellbilaga Folkhälsoenkät Ung 2015 Tabellbilaga Folkhälsoenkät Ung 2015 Tabellbilagan innehåller resultaten för Folkhälsoenkät Ung 2015 på kommunnivå för årskurs nio (åk 9) och år två på gymnasiet (gy 2), uppdelat på kön. Där det är få

Läs mer