Vilka anläggningar/verksamheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vilka anläggningar/verksamheter"

Transkript

1 Vilka anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva vuxna att Stockholms stad ska satsa på under ? Av Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Jari Öhman Forskningen

2 Förord Forskningsenheten vid idrottsförvaltningen och kulturförvaltningen i Stockholms stad genomför kontinuerligt studier omkring Resursutnyttjande och effekter av offentligt driven eller understödd verksamhet på fritidsfältet. Studier om barn och ungdomars fritidsvanor och fritidspreferenser har genomförts sedan I studien, Ung livsstil, som genomförts hösten 2004 och våren 2005 i Stockholm, har vi vidgat perspektivet något och strävat efter att mer utförligt kunna beskriva och analysera ungdomars livsvillkor. I första hand står dock ungdomars situation och preferenser på fritidsområdet i centrum för vår studie. Ung livsstil är ett samarbetsprojekt mellan idrotts- och kulturförvaltningarna i Stockholms stad och institutionen för socialt arbete (Stig Elofsson) vid Stockholms universitet. Studierna om Ung livsstil har också genomförts tillsammans med Haninge kommun (åren 1998, 2004 och 2008), Helsingborgs stad (åren 2000, 2003 och 2006), Jönköpings kommun (1994, 1997, 2000, 2003 och 2006) och Lidingö stad (åren 2003 och 2007). Studierna i Jönköping och Helsingborg följs upp Även i Eskilstuna har studierna från 1985 och 1993 följts upp Under hösten 2008 kommer också en ny studie att genomföras i Norrköping. Våra tidigare studier i Norrköping har genomförts 1985, 1991 och Ett tack går till de ansvariga för genomförandet av Ung livsstil i de övriga kommunerna. Det är i Haninge Stein Carlsson, i Helsingborg Peter Wennberth, i Jönköping Lena Claesson samt i Lidingö Anders Bergström och John Svensson. I Norrköping är Lars Zetterholm ansvarig för studien I Eskilstuna har fältarbetet genomförts av Elin Karlberg. Även till dessa två framför vi vårt tack. Från projektet Ung livsstil har följande sju rapporter publicerats: Blomdahl/Elofsson, Elofsson, S, Elofsson, S, Claesson Nordin, Å, Claesson Nordin, Å, Sjöberg, J, Blomdahl/Elofsson, Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på ? Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? Vill gymnasieungdomar att Stockholms stad skall satsa på träffpunkter? Deltar Stockholms barn och ungdomar i föreningslivet? God hälsa på lika villkor. Vad tycker pojkar och flickor är viktigt när de idrottar/ motionerar på fritiden? jämförelse mellan de som inte är med i en idrottsförening, respektive med i en lagidrott eller en individuell idrott. Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom? -en studie av den unga befolkningen i Stockholm, Haninge, Helsingborg, Jönköping och Lidingö. Studier om de vuxnas fritidsvanor och fritidspreferenser har i Stockholm undersökts av oss 1985 och 1998.

3 De vuxnas motionsvanor, hälsa och sypunkter på vilka idrotts- och motionsanläggningar som staden ska satsa på under perioden har under april månad 2008 undersökts i Stockholms stad. Den första rapportern från denna undersökning är klar och har namnet: Blomdahl/Elofsson/Öhman, Vilka anläggningar/verksamheter tycker den vuxna befolkningen att Stockholms stad ska satsa på under ? Under hösten 2008 presenteras den tredje rapporten från vuxenstudien. Författare till denna rapport är undertecknade. Rapporten heter: Fysisk inaktivitet bland vuxna jämfört med barn och ungdomar. En rad personer har läst olika utkast till denna rapport om Vilka anläggningar/ verksamheter tycker de fysiskt inaktiva vuxna att Stockholms stad ska satsa på under ? Ett tack går till Steinar Olsen, Roland Berndt, Stein Carlsson, John Svensson och Yvonne Zellman. Stockholm i november 2008 Ulf Blomdahl Forskningsledare Idrottsförvaltningen Kulturförvaltningen Stockholms stad Tel: 08/ E-post: ulf.blomdahl@idrott.stockholm.se Stig Elofsson Fil. dr i statistik och docent i socialt arbete Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Tel: 08/ E-post: stig.elofsson@socarb.su.se Jari Öhman Utredare Idrottsförvaltningen Stockholms stad Tel: 08/ E-post: jari.ohman@idrott.stockholm.se Framsida: Christer Lind författarna och forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna i Stockholms stad.

4 1 Resultat År 2004 och 2005 frågade forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna i Stockholms stad och institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet (docent Stig Elofsson) ungdomar om vilken typ av anläggningar de önskar att Stockholms stad ska satsa på under åren I studien ingick högstadielever och gymnasister. Svarsfrekvensen i de två stadierna är 81% respektive 74%. Resultaten presenterades i skriften: Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? 1 Både högstadieelever och gymnasieelever tyckte att staden i första hand ska satsa på simhallar/äventyrsbad och gym. Högstadiepojkar önskar i första och andra hand att det ska satsas på sporthallar för bollsport och fotbollsplaner. Flickor i högstadiet vill att Stockholms stad främst ska satsa på simhallar/äventyrsbad och gym. Gymnasiepojkar önskar att det i första hand ska satsas på fotbollsplaner och gym. Flickor på gymnasiet tycker däremot att stadens satsningar främst ska gå till simhallar/äventyrsbad och utomhusbad. Nu har vi tillfrågat 600 vuxna (18 år och äldre) vilka typer av anläggningar/ verksamheter inom motions-/idrotts-/friluftsområdet som de önskar att staden ska satsa på under åren Studien är genomförd med ett slumpmässigt urval. Bortfallet är 30%. Frågan till de vuxna stockholmarna är formulerad på följande sätt: Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker du att Stockholms stad ska satsa på under ? (Kryssa för högst 4 alternativ. Kryssar du för fler alternativ än 4 räknas inga av dina kryss i denna fråga). Vi ser i sammanställningen på nästa sida att de vuxna stockholmarna i första hand vill att staden fram till år 2013 ska satsa på friluftsområden, simhallar/äventyrsbad, utomhusbad och motionsspår/skidspår 3. I tabellen B1 i bilagan redovisas samtliga alternativ. 1 Författare till skriften är Ulf Blomdahl och Stig Elofsson. Skriften finns att hämta på idrottsförvaltningens hemsida (forskning). Den kan också erhållas av Monika Berglöv, tel 08/ Fältarbetet har utförts av Stockholms stads utrednings- och statistikkontor. 3 Resultaten presenteras i skriften: Blomdahl/Elofsson/Öhman, Vilka anläggningar/verksamheter tycker den vuxna befolkningen att Stockholms stad ska satsa på under ? I tabellerna B1-B3 i bilagan (se sid 12-14) i den här skriften presenteras hela listan på de vuxna stockholmarnas önskemål totalt och uppdelat på män och kvinnor. Eftersom de svarande har fått kryssa för högst 4 alternativ blir summan av önskemålen mer än 100%.

5 2 % 1 Friluftsområde 34 2 Simhall/äventyrsbad 28 3 Utomhusbad 27 4 Motionsspår/skidspår 24 5 Sporthall för bollsporter 15 6 Fotbollsplan 15 7 Lokal för yoga, meditation, Qi Gong 12 Endast ett fåtal (4%), lika bland män och kvinnor, tycker att kommunen inte ska satsa på några av de angivna anläggningarna. Männen (se tabell B2 i bilagan) vill att Stockholms stad i första hand fram till 2013 ska satsa på: friluftsområden, simhallar/äventyrsbad, motionsspår/skidspår och fotbollsplaner. I jämförelse med kvinnor prioriterar män satsningar på t.ex. fotbollsplaner och sporthallar för bollsporter mycket högre. Kvinnorna (se tabell B3 i bilagan) i sin tur önskar att staden i första hand fram till 2013 ska satsa på: friluftsområden, utomhusbad, simhallar/äventyrsbad och motionsspår/skidspår. I jämförelse med män prioriterar kvinnor satsningar på t.ex. utomhusbad, lokaler för yoga/meditation/qi Gong samt lokaler för dans mycket högre. Stockholms stad har som mål att stimulera barn, ungdom och vuxna till en ökad fysisk aktivitet. Ett delmål är att framför allt stimulera de fysiskt inaktiva till fysisk aktivitet 4. I den här skriften ska vi visa vad de fysiskt inaktiva önskar att staden ska satsa på fram till inaktiva definieras i den här skriften som de som inte minst 2 gånger i veckan tränat/motionerat så att de blir andfådda eller svettas 6. aktiva är då de som tränar/motionerar minst 2 gånger i veckan så att de blir andfådda eller svettas. I tabell 1 (se sid 7) visar vi vilka anläggningar/verksamheter som de fysiskt inaktiva önskar att staden ska satsa på fram till år På nästa sida presenteras de fyra anläggningar/verksamheter som de inaktiva främst önskar att det ska satsas på. 4 Se idrottsförvaltningen i Stockholm, Folkhälsa (onumrerad) och Idrottspolitiskt program, Det idrottspolitiska programmet antogs av Stockholms stads kommunfullmäktige under våren De fysiskt inaktiva barnens och ungdomarnas önskemål presenteras i skriften: Blomdahl/Elofsson, Hur många motionera/idrottar för lite och vilka är dom? kap 7. och Blomdahl/Elofsson, Fysisk inaktivitet bland vuxna jämfört med barn och ungdomar, kap 7. 6 I skriften Blomdahl/Elofsson, Fysisk inaktivitet bland vuxna jämfört med barn och ungdomar, kap 2 diskuteras olika sätt att mäta fysisk aktivitet respektive inaktivitet. Se också Blomdahl/Elofsson, Hur många motionera/idrottar för lite och vilka är dom? kap 2.

6 3 % Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) 33 Motionsspår/skidspår 33 Simhall/äventyrsbad 28 Utomhusbad 25 Vi ser att de fysiskt inaktiva stockholmarna i första hand vill att staden ska satsa på friluftsområden, motionsspår/skidspår, simhallar/äventyrsbad och utomhusbad. Det är anläggningar som kan karakteriseras som friskvårdsanläggningar. Anläggningar som enbart/nästan enbart används för tävlingsidrott anser de fysiskt inaktiva inte det är lika viktigt att staden satsar på (se tabell 1). Noteras ska att endast 2% av de fysiskt inaktiva inte tycker att staden ska satsa något alls inom idrotts-/motions-/ friluftsområdet (se tabell 1). Har de fysiskt inaktiva männen respektive kvinnorna olika eller lika synpunkter på vad staden ska satsa på fram till 2013? I tabell 2 (se sid 8) ges svar på den frågan. Här visar vi de fem anläggningarna/verksamheterna som de fysiskt inaktiva männen respektive kvinnorna främst önskar att staden ska satsa på. % Män Kvinnor Motionsspår/skidspår Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) Simhall/äventyrsbad Fotbollsplan Utomhusbad Lokal för yoga, meditation, Qi Gong Det kan konstateras att de fysiskt inaktiva männen respektive kvinnorna är överens om att staden i första hand ska satsa på motionsspår/skidspår, friluftsområden, simhall/äventyrsbad och utomhusbad. För de inaktiva männen är det också viktigt att staden satsar på fotbollsplaner och för kvinnorna att det satsas på lokaler för yoga, meditation, Qi Gong. Skiljer sig då de fysiskt inaktivas önskemål om vad staden ska satsa på i förhållande till de fysiskt aktivas? I tabell 3 (se sid 9) ges svar på det. På nästa sida framgår de fem första anläggningarna/verksamheterna som de inaktiva respektive aktiva tycker att staden ska satsa på fram till år Fotbollsplaner kommer på 12:e plats bland de inaktiva kvinnornas önskemål. 8 Lokaler för yoga, meditation, Qi Gong kommer på 19:e plats bland de inaktiva männens önskemål

7 4 % inaktiva aktiva Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) Motionsspår/skidspår Simhall/äventyrsbad Utomhusbad Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) De fysiskt inaktiva och de fysiskt aktiva vuxna stockholmarna är överens om vad staden i första hand ska satsa på fram till år Det är friluftsområden, motionsspår/skidspår, simhall/äventyrsbad och utomhusbad som flest stockholmare tycker staden ska satsa på. Vi ser dock att de fysiskt inaktiva i signifikant högre grad än de aktiva tycker att staden ska satsa på motionsspår/skidspår. Bland de fem första önskemålen bland de fysiskt aktiva finns också satsningar på sporthallar för bollsporter. Allmänt måste konstateras att skillnaderna mellan de fysiskt aktiva och de inaktiva är små. I tabell 4 (se sid 10) visar vi vad de fysiskt aktiva och inaktiva männen respektive kvinnorna önskar att staden ska satsa på. De likheter och olikheter som finns mellan de fyra grupperna när det gäller vad Stockholms stad ska satsa på framgår av följande: Män Inaktiva (%) Aktiva (%) Motionsspår/skidspår 34 Friluftsområde Simhall/äventyrsbad Fotbollsplan Utomhusbad Sporthall för bollsporter 27 Kvinnor Friluftsområde Utomhusbad Simhall/äventyrsbad Motionsspår/skidspår Lokal för yoga, meditation, Qi Gong De fysiskt inaktiva och aktiva kvinnorna har med samma anläggningar/verksamheter bland de fem första önskemålen. Dessa rangordnas dessutom på samma sätt. aktiva respektive inaktiva män har också i stort samma åsikter om vad staden i första hand ska satsa på. Bland de fysiskt inaktiva männen kommer dock motionsspår/ 9 Sporthallar för bollsporter kommer på åttonde plats bland de inaktivas önskemål.

8 5 skidspår på första plats. De fysiskt aktiva männen har inte med motionsspår/skidspår bland sin fem första önskemål. De tycker i motsats till de inaktiva att det är mycket viktigt att staden satsar på sporthallar för bollsporter. Det finns stora likheter mellan de fysiskt aktiva och inaktiva männen och kvinnorna om vad staden ska satsa på. Bland de fem första önskemålen hos de fyra olika grupperna finns friluftsområden, utomhusbad och simhallar/äventyrsbad med hos alla. Hos tre av de fyra grupperna finns också motionsspår/skidspår med. Enda undantaget från detta är de fysiskt aktiva männen. De fysiskt aktiva och inaktiva männen tycker, i motsatsen till kvinnorna, att det är viktigt att staden ska satsa på fotbollsplaner. Det motsatta gäller för lokaler för yoga, meditation och Qi Gong som kvinnor, oberoende av om de är fysiskt aktiva eller inte, prioriterar högre. Sammanfattning Låt oss nu summera på tre olika sätt. För det första ser vi att de fysiskt inaktiva stockholmarna i första hand vill att staden ska satsa på friluftsområden, motionsspår/skidspår, simhallar/äventyrsbad och utomhusbad. Det är anläggningar som kan karakteriseras som friskvårdsanläggningar. Anläggningar som enbart/nästan enbart används för tävlingsidrott anser de fysiskt inaktiva inte är lika viktiga för staden att satsa på. För det andra kan vi konstatera att de fysiskt inaktiva och de fysiskt aktiva vuxna stockholmarna i stor utsträckning är överens om vad staden i första hand ska satsa på fram till år Det är friluftsområden, motionsspår/skidspår, simhallar/ äventyrsbad och utomhusbad som flest stockholmare tycker staden ska satsa på. Vi ser dock att de fysiskt inaktiva i signifikant högre grad än de aktiva tycker att staden ska satsa på motionsspår/skidspår. Bland de fem första önskemålen hos de fysiskt aktiva finns också satsningar på sporthallar för bollsporter, något som de fysiskt inaktiva tycker är mindre viktigt. För det tredje ser vi att de fysiskt inaktiva och aktiva gymnasieflickorna är överens med de vuxna om att staden i första hand ska satsa på simhallar/äventyrsbad och utomhusbad 10. De aktiva och inaktiva högstadieflickorna liksom de fysiskt inaktiva högstadiepojkarna tycker också att staden i första hand ska satsa på simhallar/ äventyrsbad Blomdahl/Elofsson, Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom? sid 116. De fysiskt inaktiva gymnasieflickorna önskar i tur och ordning att det ska satsas på: simhallar/äventyrsbad, utomhusbad, lokaler för dans, gym, lokaler för aerobics. De fysiskt aktiva gymnasieflickorna önskar att staden i första hand ska satsa på: simhallar/äventyrsbad, utomhusbad, gym, lokaler för dans, lokaler för aerobics. 11 De fysiskt aktiva högstadieflickorna önskar att staden främst ska satsa på: simhallar/äventyrsbad, gym, sporthallar för bollsporter, fotbollsplaner. De fysiskt inaktiva högstadieflickorna vill att Stockholms stad ska satsa på: simhallar/äventyrsbad, gym, bowlingshallar, utomhusbad. De fysiskt inaktiva högstadiepojkarna vill att staden i första hand ska satsa på: simhallar/äventyrsbad, gym, sporthallar för bollsporter, skjutbanor. Se Blomdahl/ Elofsson, Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom? sid 116.

9 6 De som avviker mest från huvuddelen av stockholmarna är de aktiva pojkarna i högstadiet och gymnasiet liksom de fysiskt inaktiva gymnasiepojkarna. Dessa tycker i första hand att Stockholms stad ska satsa på anläggningar för fotboll. Högt på dessa gruppers önskemål finns också sporthallar för bollsporter samt gym. Den enda anläggningstyp som de är överens med de övriga att det är viktigt att staden ska satsa på är simhallar/äventyrsbad.

10 7 Tabell 1. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). Vuxna (18 år och äldre). % Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) 33 Motionsspår/skidspår 33 Simhall/äventyrsbad 28 Utomhusbad 25 Fotbollsplan 15 Lokal för yoga, meditation, Qi Gong 13 Gym 13 Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) 12 Ridanläggning 12 Annat 11 Friidrottsanläggning 9 Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) 9 Lokal för dans 9 Fotbollshall 8 Ishall för ishockey 8 Klättervägg 8 Tennishall 7 Skidbacke 7 Bandyplan (isbana utomhus) 6 Badmintonhall 5 Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) 5 Inlinesbana 5 Golfbana 5 Squashhall 5 Mountainbikebana i skogen 4 Skateboardramp 4 Hall för gymnastik 4 Lokal för kampsport 4 Bowlinghall 3 Ishall för konståkning 3 Lokal för aerobics 3 Basketplan utomhus 3 Skjutbana 2 Beachvolleybollplan 2 Lokal för spinning 1 Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet 2

11 8 Tabell 2. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). Män respektive kvinnor (18 år och äldre). Män Kvinnor Motionsspår/skidspår Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) Simhall/äventyrsbad Fotbollsplan 21 7 Utomhusbad Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) 12 6 Gym Friidrottsanläggning 11 7 Fotbollshall 11 5 Ishall för ishockey 11 5 Annat Klättervägg 9 6 Tennishall 9 5 Bandyplan (isbana utomhus) 9 1 Squashhall 9 0 Mountainbikebana i skogen 8 0 Ridanläggning 7 17 Lokal för yoga, meditation, Qi Gong 6 22 Badmintonhall 6 4 Inlinesbana 6 4 Golfbana 6 4 Skateboardramp 6 1 Lokal för kampsport 6 2 Skidbacke 5 9 Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) 5 5 Hall för gymnastik 5 4 Ishall för konståkning 3 2 Basketplan utomhus 3 4 Skjutbana 3 1 Lokal för dans 2 18 Bowlinghall 2 5 Beachvolleybollplan 2 1 Lokal för aerobics 0 6 Lokal för spinning 0 2 Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet 3 1

12 9 Tabell 3. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva respektive fysiskt aktiva att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). Vuxna (18 år och äldre). inaktiva aktiva 9 10 Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) Motionsspår/skidspår Simhall/äventyrsbad Utomhusbad Fotbollsplan Lokal för yoga, meditation, Qi Gong Gym 13 8 Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) Ridanläggning 12 9 Annat Friidrottsanläggning 9 10 Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) Lokal för dans 9 9 Fotbollshall 8 8 Ishall för ishockey 8 5 Klättervägg 8 4 Tennishall 7 5 Skidbacke 7 4 Bandyplan (isbana utomhus) 6 3 Badmintonhall 5 8 Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) 5 8 Inlinesbana 5 5 Golfbana 5 5 Squashhall 5 1 Mountainbikebana i skogen 4 6 Skateboardramp 4 4 Hall för gymnastik 4 3 Lokal för kampsport 4 1 Bowlinghall 3 8 Ishall för konståkning 3 5 Lokal för aerobics 3 2 Basketplan utomhus 3 2 Skjutbana 2 4 Beachvolleybollplan 2 3 Lokal för spinning 1 2 Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet 2 6

13 10 Tabell 4. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker de fysiskt inaktiva respektive fysiskt aktiva att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). Män respektive kvinnor (18 år och äldre). Män Kvinnor inaktiva aktiva inaktiva aktiva Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) Motionsspår/skidspår Simhall/äventyrsbad Utomhusbad Fotbollsplan Lokal för yoga, meditation, Qi Gong Gym Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) Ridanläggning Annat Friidrottsanläggning Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) Lokal för dans Fotbollshall Ishall för ishockey Klättervägg Tennishall Skidbacke Bandyplan (isbana utomhus) Badmintonhall Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) Inlinesbana Golfbana Squashhall Mountainbikebana i skogen Skateboardramp Hall för gymnastik Lokal för kampsport Bowlinghall Ishall för konståkning Lokal för aerobics Basketplan utomhus Skjutbana Beachvolleybollplan Lokal för spinning Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet

14 11 Litteraturförteckning Blomdahl/Elofsson, Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? 2005, forskningsenheten vid idrottsförvaltningen i Stockholms stad och institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Blomdahl/Elofsson, Hur många motionerar/idrottar för lite och vilka är dom?- en studie av den unga befolkningen i Stockholm, Haninge, Helsingborg, Jönköping och Lidingö, dec. 2007, forskningsenheten vid idrottsförvaltningen i Stockholms stad och institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Blomdahl/Elofsson, Vilka anläggningar/verksamheter tycker den vuxna befolkningen att Stockholms stad ska satsa på under ? 2008, forskningsenheten vid idrottsförvaltningen i Stockholms stad och institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Blomdahl/Elofsson, Fysisk inaktivitet bland vuxna jämfört med barn och ungdomar, 2008, forskningsenheten vid idrottsförvaltningen och institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet. Stockholms idrottsförvaltning, Folkhälsa, Stockholms idrottsförvaltning, Idrottspolitiskt handlingsprogram, Stockholms idrottsförvaltning, Idrottspolitiskt handlingsprogram, 2006.

15 12 Bilaga Tabell B1. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker du att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). (Vuxna 18 år och äldre). % Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) 34 Simhall/äventyrsbad 28 Utomhusbad 27 Motionsspår/skidspår 24 Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) 15 Fotbollsplan 15 Lokal för yoga, meditation, Qi Gong 12 Annat 12 Ridanläggning 10 Friidrottsanläggning 10 Gym 10 Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) 10 Lokal för dans 9 Fotbollshall 8 Badmintonhall 7 Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) 7 Ishall för ishockey 6 Tennishall 6 Bowlinghall 6 Klättervägg 6 Inlinesbana 5 Mountainbikebana i skogen 5 Skidbacke 5 Golfbana 5 Skateboardramp 4 Hall för gymnastik 4 Ishall för konståkning 4 Lokal för aerobics 3 Lokal för kampsport 3 Basketplan utomhus 3 Bandyplan (isbana utomhus) 3 Skjutbana 3 Squashhall 3 Lokal för spinning 2 Beachvolleybollplan 2 Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet 4

16 13 Tabell B2. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker du att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). Män 18 år och äldre. % Friluftsområde (t. ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) 32 Simhall/äventyrsbad 25 Motionsspår/skidspår 24 Fotbollsplan 20 Utomhusbad 19 Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) 19 Annat 13 Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) 13 Fotbollshall 11 Friidrottsanläggning 10 Badmintonhall 9 Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) 9 Ishall för ishockey 9 Mountainbikebana i skogen 9 Gym 8 Tennishall 8 Ridanläggning 7 Bowlinghall 6 Klättervägg 6 Skidbacke 6 Golfbana 6 Bandyplan (isbana utomhus) 6 Lokal för yoga, meditation, Qi Gong 5 Skateboardramp 5 Skjutbana 5 Squashhall 5 Inlinesbana 4 Lokal för kampsport 4 Hall för gymnastik 3 Ishall för konståkning 3 Basketplan utomhus 3 Beachvolleybollplan 3 Lokal för dans 2 Lokal för spinning 1 Lokal för aerobics 0 Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet 4

17 14 Tabell B3. Vilka av följande typer av anläggningar/verksamheter tycker du att Stockholms stad ska satsa på under ? Andel (%). Kvinnor 18 år och äldre. % Friluftsområde (t.ex. Hellasgården, Ågesta, Fiskartorpet) 37 Utomhusbad 35 Simhall/äventyrsbad 31 Motionsspår/skidspår 24 Lokal för yoga, meditation, Qi Gong 19 Lokal för dans 16 Ridanläggning 13 Gym 12 Fotbollsplan 11 Sporthall för bollsporter (t. ex. basket, handboll, innebandy och pingis) 10 Annat 10 Friidrottsanläggning 9 Fiske (utsättning av fisk och kräftor, fisketillsyn samt information om fiskemöjligheter) 6 Bowlinghall 6 Klättervägg 6 Fotbollshall 5 Badmintonhall 5 Inlinesbana 5 Skidbacke 5 Ishall för konståkning 5 Lokal för aerobics 5 Bana för motorsporter (t. ex. enduro, cross, speedway och isracing) 4 Golfbana 4 Hall för gymnastik 4 Ishall för ishockey 3 Tennishall 3 Skateboardramp 3 Mountainbikebana i skogen 2 Basketplan utomhus 2 Bandyplan (isbana utomhus) 2 Lokal för spinning 2 Lokal för kampsport 1 Skjutbana 1 Squashhall 1 Beachvolleybollplan 1 Jag tycker inte Stockholms stad ska satsa på något inom idrotts-/motionsområdet 4

Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på?

Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? Vilka idrottsanläggningar vill ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? - Ulf Blomdahl och Stig Elofsson Forskning och utveckling IDROTTSFÖRVALTNINGEN Förord Forskningsenheten vid idrotts- och

Läs mer

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013.

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel.

Läs mer

Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson

Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson Vilken typ av aktiviteter inom fritidsfältet önskar ungdomar i Stockholms stad att det ska satsas på? -Stig Elofsson Förord Forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna genomför kontinuerligt

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning.

Förvaltningens förslag till beslut. Idrottsnämnden godkänner förvaltningens lägesredovisning. Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-13 IDN 2015-12-15 Handläggare Magnus Åkesson Telefon: 08-508 27 638 Till Idrottsnämnden Ung livsstil - lägesredovisning av andel fysiskt aktiva

Läs mer

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i högstadiet och gymnasiet i Jönköping 2009. Resultatredovisning. Av Ulf Blomdahl

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i högstadiet och gymnasiet i Jönköping 2009. Resultatredovisning. Av Ulf Blomdahl UNG LIVSSTIL en studie av elever i högstadiet och gymnasiet i Jönköping 2009 Resultatredovisning Av Ulf Blomdahl ung livsstil 2009 Inledning Jönköpings kommun genomför tillsammans med undertecknade sedan

Läs mer

Ung livsstil I Jönköping och 10 andra kommuner

Ung livsstil I Jönköping och 10 andra kommuner Ung livsstil I Jönköping och 10 andra kommuner Kultur- och fritidschefskonferensen i Jönköping Onsdagen den 27 augusti 2014 kl. 1530-1630 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11

Läs mer

UNG i Linköping. En livsstilsundersökning bland högstadieoch gymnasieelever. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson, april 2011

UNG i Linköping. En livsstilsundersökning bland högstadieoch gymnasieelever. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson, april 2011 UNG i Linköping En livsstilsundersökning bland högstadieoch gymnasieelever Av och Stig Elofsson, april 2011 Inledning Linköpings kommun genomförde tillsammans med undertecknade år 1992 en undersökning

Läs mer

Spontanidrott för vilka?

Spontanidrott för vilka? 2011-05-11 SIDAN 1 Spontanidrott för vilka? En studie av kön och nyttjande av planlagda utomhusytor för spontanidrott under sommarhalvåret Ulf Blomdahl Forskningsledare, Idrottsförvaltningen, Stockholms

Läs mer

Vilka idrotts-, motions- och rekreationsanläggningar vill Stockholms stads invånare att staden ska satsa på?

Vilka idrotts-, motions- och rekreationsanläggningar vill Stockholms stads invånare att staden ska satsa på? Ung livsstil December 2015 Vilka idrotts-, motions- och rekreationsanläggningar vill Stockholms stads invånare att staden ska satsa på? - En resultatredovisning bland mellanstadie-, högstadie- och gymnasieelever

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö Ht 2007

Ung livsstil på Lidingö Ht 2007 på Lidingö Ht 2007 - en studie av år 7-9 och gymnasiet - en jämförelse mellan åren 2003 och 2007 bland år 7-9 - en jämförelse med resultaten i andra kommuner av Inledning Lidingö stad genomför tillsammans

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö Ht 2011 (november/december)

Ung livsstil på Lidingö Ht 2011 (november/december) Ung livsstil på Lidingö Ht 2011 (november/december) - en studie av år 7-9 och gymnasiet - en jämförelse mellan åren 2003, 2007 och 2011 i år 7-9 - en jämförelse mellan åren 2007 och 2011 i gymnasiet -

Läs mer

Sammanfattning av resultatet enkätundersökningen Ung Livsstil 2006

Sammanfattning av resultatet enkätundersökningen Ung Livsstil 2006 Sammanfattning av resultatet enkätundersökningen Ung Livsstil 2006 Resultatet i tabeller och texter är framtaget av Ulf Blomdahl, Forskningsledare, Idrottsoch kulturförvaltningen Stockholm och Stig Elofsson,

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö 2015/2016

Ung livsstil på Lidingö 2015/2016 Ung livsstil på Lidingö 2015/2016 En studie av årskurs 7-9 samt gymnasiet Av: Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Linda Lengheden Fritidstrivsel & preferenser Undersökningsgrupp Ung livsstil Lidingö 2003 Antal

Läs mer

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i mellanstadiet i Jönköping 2009. Av Ulf Blomdahl

UNG LIVSSTIL. ung livsstil. en studie av elever i mellanstadiet i Jönköping 2009. Av Ulf Blomdahl UNG LIVSSTIL en studie av elever i mellanstadiet i Jönköping 2009 Resultatredovisning och jämförelse mellan åren 1994, 1997, 2000, 2003, 2006 och 2009. Av Ulf Blomdahl ung livsstil 2009 Inledning Jönköpings

Läs mer

Ung livsstil i Täby Föreningslivet

Ung livsstil i Täby Föreningslivet Ung livsstil i Täby Föreningslivet Kultur- och fritidsförvaltningen den 28 oktober 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Täby kommun Planeringsavdelningen den 4 juni 2014 kl. 1330-1500 Presentation av forskningsprojektet Ung livsstil

Täby kommun Planeringsavdelningen den 4 juni 2014 kl. 1330-1500 Presentation av forskningsprojektet Ung livsstil Täby kommun Planeringsavdelningen den 4 juni 2014 kl. 1330-1500 Presentation av forskningsprojektet Ung livsstil Ung livsstil i Täby Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21

Läs mer

Idrott och motion. bland ungdomar i särskolan. Ung livsstil. av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson. Nr 10 Januari 2011

Idrott och motion. bland ungdomar i särskolan. Ung livsstil. av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson. Nr 10 Januari 2011 Ung livsstil Idrott och motion Nr 10 Januari 2011 bland ungdomar i särskolan En studie av ungdomar i särskolan i Stockholm, Haninge, Jönköping och Tyresö i jämförelse med de ungdomar som inte går i särskolan

Läs mer

Ung livsstil i Helsingborg

Ung livsstil i Helsingborg Ung livsstil i Helsingborg Idrotts- och fritidsnämnden den 18 juli 2013. Några första resultat. av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 08/ 604 45 18 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Hur stor andel av Stockholms stads barn och ungdomar är med i olika specialidrotter?

Hur stor andel av Stockholms stads barn och ungdomar är med i olika specialidrotter? Ung livsstil December 2015 Hur stor andel av Stockholms stads barn och ungdomar är med i olika specialidrotter? - En resultatredovisning bland mellanstadie-, högstadie- och gymnasieelever i Stockholms

Läs mer

Ung livsstil. Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun

Ung livsstil. Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun Ung livsstil Livsstilsundersökning bland barn och ungdomar i Jönköpings kommun Inledning Fakta Ung livsstil 2012 hade följande underlag till studien: 713 barn i mellanstadiet skolår 5 (svarsfrekvens: 90%),

Läs mer

Ung livsstil på Värmdö 2015 - några första resultat

Ung livsstil på Värmdö 2015 - några första resultat Ung livsstil på Värmdö 2015 - några första resultat - fritids- och kulturnämnden 16.6.2015 Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

HUR MYCKET SATSAS PÅ FRITIDSGÅRDAR (öppen verksamhet) ÅR 2002 JÄMFÖRT MED 1981 OCH 1990?

HUR MYCKET SATSAS PÅ FRITIDSGÅRDAR (öppen verksamhet) ÅR 2002 JÄMFÖRT MED 1981 OCH 1990? HUR MYCKET SATSAS PÅ FRITIDSGÅRDAR (öppen verksamhet) ÅR 2002 JÄMFÖRT MED 1981 OCH 1990? av Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Jari Öhman Forskningsenheten Föreningsavdelningen I D R O T T S F Ö R V A L T

Läs mer

Ung livsstil i Täby 2013 första presentationen inför nämnden den 22 oktober 2013

Ung livsstil i Täby 2013 första presentationen inför nämnden den 22 oktober 2013 Ung livsstil i Täby 2013 första presentationen inför nämnden den 22 oktober 2013 Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel.

Läs mer

Resultat från enkät om fritidsvanor Motala kommun 2011

Resultat från enkät om fritidsvanor Motala kommun 2011 Resultat från enkät om fritidsvanor Motala kommun 2011 Resultaten bygger på 291 godkända svar från 488 utsända enkäter till innevånare i Motala kommun i åldern 12 69 år, 60 % svar. Hur ofta har du gjort

Läs mer

Medlem i en simklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en simklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en simklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21

Läs mer

Medlem i en ishockeyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en ishockeyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en ishockeyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/

Läs mer

Medlem i en fotbollsklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige

Medlem i en fotbollsklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Medlem i en fotbollsklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson

Läs mer

Medlem i en golfklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en golfklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en golfklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Ung livsstil i Täby - Några första resultat Trygg i Täby-rådet februari 2014

Ung livsstil i Täby - Några första resultat Trygg i Täby-rådet februari 2014 Ung livsstil i Täby - Några första resultat Trygg i Täby-rådet februari 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel. 08/

Läs mer

Utan spaning ingen aning

Utan spaning ingen aning Utan spaning ingen aning med Forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige På: Ungdomars livssituation och preferenser i Helsingborg Ung livsstil i Helsingborg 2015 Föreläsning 24 maj 2016.

Läs mer

Ung livsstil. Mars Ungdomars hälsa. Har kulturskolan samma positiva effekt på hälsa som idrottsförening? Stig Elofsson

Ung livsstil. Mars Ungdomars hälsa. Har kulturskolan samma positiva effekt på hälsa som idrottsförening? Stig Elofsson Ung livsstil Mars 2010 Ungdomars hälsa Har kulturskolan samma positiva effekt på hälsa som idrottsförening? Stig Elofsson Förord Forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna genomför kontinuerligt

Läs mer

HÄLSA LIVS- KVALITET I SÄRSKOLAN OCH HOS UNGDOMAR. Ung livsstil. Av Stig Elofsson och Ulf Blomdahl. Nr 12 Augusti 2011

HÄLSA LIVS- KVALITET I SÄRSKOLAN OCH HOS UNGDOMAR. Ung livsstil. Av Stig Elofsson och Ulf Blomdahl. Nr 12 Augusti 2011 Ung livsstil Nr 12 Augusti 2011 HÄLSA OCH LIVS- KVALITET HOS UNGDOMAR I SÄRSKOLAN En studie av ungdomar i särskolan i Stockholm, Haninge, Jönköping och Tyresö i jämförelse med de ungdomar som inte går

Läs mer

Ung livsstil i Täby Idrott/motion och hälsa Kultur- och fritidsnämnden den 23 april 2014

Ung livsstil i Täby Idrott/motion och hälsa Kultur- och fritidsnämnden den 23 april 2014 Ung livsstil i Täby Idrott/motion och hälsa Kultur- och fritidsnämnden den 23 april 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

FÅR FLICKOR DE SÄMSTA TRÄNINGSTIDERNA?

FÅR FLICKOR DE SÄMSTA TRÄNINGSTIDERNA? FÅR FLICKOR DE SÄMSTA TRÄNINGSTIDERNA? av Ulf Blomdahl, Stig Elofsson, Jari Öhman Forskningsenheten Idrottsförvaltningen Stockholms stad Förord Forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna

Läs mer

Ung livsstil i Jönköping - en studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

Ung livsstil i Jönköping - en studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Ung livsstil i Jönköping - en studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. - en sammanfattning av resultaten 2015 och jämförelse med tidigare studier. Av Forsknings- och utvärderingsprojektet

Läs mer

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Sammanfattning En simhall är stadens mest omtyckta friskvårdsanläggning, här samsas barn, ungdomar och vuxna i en rad olika aktiviteter som simskola, skolsim,

Läs mer

Idrottsanläggningar i Östersunds kommun

Idrottsanläggningar i Östersunds kommun Idrottsanläggningar i s kommun 2014-01-22 Tommy Lindgren Anläggning Inriktning/innehåll Huvudsaklig verksamhet Område Ansvarig Badanläggningar Brunflobadet badhus, 25 m bassäng simning, simskola, vattengymnastik

Läs mer

Ung livsstil. Nr 3. Mars Forskningsenheten Kultur- och Idrottsförvaltningarna

Ung livsstil. Nr 3. Mars Forskningsenheten Kultur- och Idrottsförvaltningarna Ung livsstil Nr 3. Mars 2006 Forskningsenheten Kultur- och Idrottsförvaltningarna Författarens förord Inför 2004 års budget slog kommunfullmäktige fast att stadsdelsnämnderna skall erbjuda ungdomar i Stockholms

Läs mer

Dnr 121/154/07. Till Idrottsnämnden. Förslag till långsiktig investeringsplan FÖRSLAG TILL BESLUT

Dnr 121/154/07. Till Idrottsnämnden. Förslag till långsiktig investeringsplan FÖRSLAG TILL BESLUT 1 STOCKHOLMS TJÄNSTEUTLÅTANDE IdN 2007-03-13 IDROTTSFÖRVALTNING 2007-02-23 Handläggare: Åke Roxberger Tel. 508 26 745 Kjell Olofsson Nr 8 Tel. 508 27 172 Dnr 121/154/07 Till Idrottsnämnden Förslag till

Läs mer

Ung livsstil Sävsjö 2014

Ung livsstil Sävsjö 2014 Ung livsstil Sävsjö 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 08/ 604 45 18 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel. 08/ 16 20 22 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com

Läs mer

Medlem i en tennisklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en tennisklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en tennisklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11

Läs mer

Medlem i en gymnastikförening utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en gymnastikförening utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en gymnastikförening utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökningen

Kultur- och fritidsvaneundersökningen LERUM Kultur- och fritidsvaneundersökningen Frivan en källa att ösa ur Barn, kultur och natur ska göras till bärare av kommunens identitet Saxat ur kommunens inriktningsmål 2009-2011 Bakgrund Kultur- och

Läs mer

Medlem i en innebandyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en innebandyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en innebandyklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/

Läs mer

Fysisk aktivitet och hälsa i Huddinge En studie av åldersgruppen 10-19 år Kultur- och fritidsnämnden den 22 januari 2016

Fysisk aktivitet och hälsa i Huddinge En studie av åldersgruppen 10-19 år Kultur- och fritidsnämnden den 22 januari 2016 Fysisk aktivitet och hälsa i Huddinge En studie av åldersgruppen 10-19 år Kultur- och fritidsnämnden den 22 januari 2016 Av Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Vilka värden söker barn och ungdomar som är aktiva i olika idrottsgrenar?

Vilka värden söker barn och ungdomar som är aktiva i olika idrottsgrenar? Ung livsstil Nr 25 Januari 2019 Vilka värden söker barn och ungdomar som är aktiva i olika idrottsgrenar? en jämförelse mellan olika idrotter Stig Elofsson Ulf Blomdahl Magnus Åkesson Linda Lengheden Abstrakt

Läs mer

Ung livsstil i Huddinge 2015 Kultur- och fritidsnämnden den 10 november 2015 - andra resultatredovisningen

Ung livsstil i Huddinge 2015 Kultur- och fritidsnämnden den 10 november 2015 - andra resultatredovisningen Ung livsstil i Huddinge 2015 Kultur- och fritidsnämnden den 10 november 2015 - andra resultatredovisningen Av Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Aerobics, gym eller idrottsförening Vad prioriterar högstadie- och gymnasieelever?

Aerobics, gym eller idrottsförening Vad prioriterar högstadie- och gymnasieelever? Aerobics, gym eller idrottsförening Vad prioriterar högstadie- och gymnasieelever? Är gym och aerobics/workout ett alternativ till idrottsförening? Resultaten från en fritidsundersökning på högstadiet

Läs mer

Vilka värden söker barn och ungdomar i fotbollsförening?

Vilka värden söker barn och ungdomar i fotbollsförening? Ung livsstil Nr 27 april 2019 Vilka värden söker barn och ungdomar i fotbollsförening? Stig Elofsson Magnus Åkesson Ulf Blomdahl Linda Lengheden Abstrakt Syftet med denna rapport har varit att undersöka

Läs mer

Unglivsstil Huddinge kommun 2015/2016

Unglivsstil Huddinge kommun 2015/2016 Unglivsstil Huddinge kommun 2015/2016 UNG LIVSSTIL I HUDDINGE 1 Ung livsstil i Huddinge En studie av barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. En sammanfattning av resultaten 2015 och

Läs mer

Medlem i en basketklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en basketklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en basketklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Enkät 2009 för gymnasiet årskurs 2

Enkät 2009 för gymnasiet årskurs 2 Enkät 2009 för gymnasiet årskurs 2 1. Är du kille eller tjej? Kille Tjej 2. Vilken skola går du i? Anders Ljungstedts Gymnasium Berzeliusskolan Birgittaskolan Folkungaskolan Folkuniversitetets gymnasium

Läs mer

Ung livsstil i Kalmar

Ung livsstil i Kalmar Ung livsstil i Kalmar en undersökning bland ungdomar i särskolan Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson Informationsenheten 2012-02/3 Innehåll Inledning 3 Bakgrundsvariabler 8 Vilka aktiviteter önskar ungdomarna

Läs mer

Fritidsenkät åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät åk 5 och 8. Standardrapport 2009 Fritidsenkät åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 47,8% 259 Årskurs 8 52,2% 283 Svarande 542 Inget svar 2 Det finns 286 elever i årskurs 5 varav 259 elever har svarat på enkäten. Ända skola som inte

Läs mer

Från projektet Ung livsstil har följande fem rapporter publicerats: Blomdahl/Elofsson,

Från projektet Ung livsstil har följande fem rapporter publicerats: Blomdahl/Elofsson, Förord Forskningsenheten vid idrotts- och kulturförvaltningarna (tidigare fritidsförvaltningen) genomför kontinuerligt studier omkring Resursutnyttjande och effekter av offentligt driven eller understödd

Läs mer

Ekerö kommun. Kultur- och fritidsvaneundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2013

Ekerö kommun. Kultur- och fritidsvaneundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Augusti 2013 Ekerö kommun Kultur- och fritidsvaneundersökning Genomförd av CMA Research AB Augusti 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Bilaga 1 Jämförelser mellan grupper 16 Fakta om undersökningen 3 Resultat

Läs mer

Ung livsstil. Deltar Stockholms barn och ungdomar i föreningslivet? Åsa Claeson Nordin. Nr 4. november 2006

Ung livsstil. Deltar Stockholms barn och ungdomar i föreningslivet? Åsa Claeson Nordin. Nr 4. november 2006 Ung livsstil Nr 4. november 2006 Deltar Stockholms barn och ungdomar i föreningslivet? Åsa Claeson Nordin Forskningsenheten Idrottsförvaltningen Kulturförvaltningen K U L T F Ö R V ett starkt och fungerande

Läs mer

Segrar föreningslivet?

Segrar föreningslivet? Segrar föreningslivet? En studie av svenskt föreningsliv under 30 år bland barn och unga Magnus Åkesson RF 150325 The Capital of Scandinavia Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare

Läs mer

Medlem i en fotbollsklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en fotbollsklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en fotbollsklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Vilka är de konstfrusna isbanornas nyttjare hösten och vintern 2003?

Vilka är de konstfrusna isbanornas nyttjare hösten och vintern 2003? Vilka är de konstfrusna isbanornas nyttjare hösten och vintern 2003? av Forskning och utveckling IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2004-08-11 Inledning s -stab har under perioden 24 november 2003 till och med 14 december

Läs mer

Medlem i en simklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en simklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en simklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Spontanidrott för vilka?

Spontanidrott för vilka? FORSKNINGSJUNI RAPPORT 2012 Spontanidrott för vilka? En studie av kön och nyttjande av planlagda utomhusytor för spontanidrott under sommarhalvåret Ulf Blomdahl, Stig Elofsson och Magnus Åkesson Foto:

Läs mer

Medlem i en gymnastikförening utifrån socioekonomisk status

Medlem i en gymnastikförening utifrån socioekonomisk status Medlem i en gymnastikförening utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21 Stig

Läs mer

Medlem i en golfklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en golfklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en golfklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen. The Capital of Scandinavia

Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen. The Capital of Scandinavia Idrotten och den kommunala samhällsplaneringen The Capital of Scandinavia Långsiktig investeringsplan Uppdrag från kommunfullmäktige. Del av arbetet med det nya idrottspolitiska programmet. De långsiktiga

Läs mer

Medlem i en ishockeyklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en ishockeyklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en ishockeyklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig

Läs mer

Medlem i en innebandyklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en innebandyklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en innebandyklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig

Läs mer

Vilka fortsätter vilka slutar?

Vilka fortsätter vilka slutar? Vilka fortsätter vilka slutar? förändringar i idrottsvanor bland yngre tonåringar Idrottsrörelsen är mycket framgångsrik när det gäller att rekrytera medlemmar i åldrarna 7-12 år. Tillströmningen avtar

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Idrottspolitiskt program för Stockholms stad Bilaga 2 BILAGA 1 Idrottspolitiskt program för Stockholms stad 2013 2017 Stockholms stads mål med det idrottspolitiska programmet är att stimulera fler stockholmare till att bli fysiskt aktiva! Stockholms

Läs mer

Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån socioekonomisk status

Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån socioekonomisk status Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com

Läs mer

Medlem i en friidrottsklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en friidrottsklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en friidrottsklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. stig.elofsson@socarb.su.se

Läs mer

UNG LIVSSTIL I HANINGE 2016/2017 HÖGSTADIET OCH GYMNASIESÄRSKOLAN

UNG LIVSSTIL I HANINGE 2016/2017 HÖGSTADIET OCH GYMNASIESÄRSKOLAN UNG LIVSSTIL I HANINGE 2016/2017 HÖGSTADIET OCH GYMNASIESÄRSKOLAN 1 Ung livsstil i Haninge 2016/2017 Ung livsstil är en studie som belyser hur unga upplever sin hälsa och fritid. Det här är en sammanfattning

Läs mer

Idrottsanläggningar -

Idrottsanläggningar - Idrottsanläggningar - Långsiktigt planeringsunderlag Möte med Västra Götalands Idrottsförbund 2017-06-14 Investeringsprocessen Sedan 2016 har vi 4-åriga investeringsbudgetar som bryter ett år in i ny mandatperiod

Läs mer

Medlem i en ridklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en ridklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en ridklubb utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11

Läs mer

Alla ska med! - en utvärdering av centrala mål inom kultur- och fritidssektorn

Alla ska med! - en utvärdering av centrala mål inom kultur- och fritidssektorn Alla ska med! - en utvärdering av centrala mål inom kultur- och fritidssektorn Av Ulf Blomdahl Forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Föreläsning 4 februari Sveriges Fritids- och

Läs mer

UNG LIVSSTIL 94 % 59 % >85 % I NACKA har det bra på fritiden. är med i en förening

UNG LIVSSTIL 94 % 59 % >85 % I NACKA har det bra på fritiden. är med i en förening UNG LIVSSTIL I NACKA 2016 2017 94 % har det bra på fritiden 59 % är med i en förening >85 % tycker det viktigaste med musikoch kulturkurser är att ha kul 1 UNG LIVSSTIL I NACKA 2016 2017 Ung livsstil i

Läs mer

Vilka är fotbollsplanernas nyttjare 2003?

Vilka är fotbollsplanernas nyttjare 2003? Vilka är fotbollsplanernas nyttjare 2003? av Forskning och utveckling IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2004-08-11 Inledning s -stab har tillsammans med föreningsavdelningen och driftavdelningen under perioden 25 augusti

Läs mer

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017

Kultur- och. fritidsvaneundersökning, 2017 Kultur- och fritidsvaneundersökning, 2017 Vad är syftet med undersökningen? Kultur- och fritidsvaneundersökning ska ses som ett kommunalt planerings- och utvärderingsinstrument. Lokalt i Mjölby istället

Läs mer

KVINNO. - en utvärdering. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson

KVINNO. - en utvärdering. Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson KVINNO SIM - en utvärdering Av Ulf Blomdahl och Stig Elofsson F O R S K N I N G E N Innehållsförteckning Sid. Inledning 1 Undersökningen 3 Resultat 4 Vilka besöker kvinnosimmet? 4 I vilken utsträckning

Läs mer

Medlem i en tennisklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en tennisklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en tennisklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Idrottspolitiskt program. Stockholms stad 2013 2017

Idrottspolitiskt program. Stockholms stad 2013 2017 Idrottspolitiskt program Stockholms stad 2013 2017 Idrottsstaden Stockholm Det är med stor glädje som vi nu kan presentera ett nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad. Samtliga partier står bakom

Läs mer

Inventering av nyttjandet av idrottshallar, gymnastiksalar och motionsrum

Inventering av nyttjandet av idrottshallar, gymnastiksalar och motionsrum Inventering av nyttjandet av idrottshallar, gymnastiksalar och motionsrum - En studie genomförd 3 november till 16 november 2014 Sammanställt av Magnus Åkesson Förord Inventeringen av nyttjandet av idrottshallar,

Läs mer

Ung livsstil i Täby. Barn- och grundskolenämnden den 20 februari 2014

Ung livsstil i Täby. Barn- och grundskolenämnden den 20 februari 2014 Ung livsstil i Täby Barn- och grundskolenämnden den 20 februari 2014 Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/ 81

Läs mer

Fritidsvaneundersökning 2009

Fritidsvaneundersökning 2009 Fritidsvaneundersökning 2009 Vad ger undersökningen svar på? Elevers fritidsvanor Vad barn/ungdomar önskar göra på sin fritid Föreningsdeltagande Andel föreningsledare Geografiska skillnader i stort Olika

Läs mer

Sommarslottet - Vilket betyg ger besökarna Sommarslottet 2004?

Sommarslottet - Vilket betyg ger besökarna Sommarslottet 2004? Sommarslottet - Vilket betyg ger besökarna Sommarslottet 2004? av IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2004-08-30 Inledning Stockholms stad har vid ett flertal tillfällen fattat beslut om att förvaltningarna ska följa

Läs mer

Medlem i en ridklubb utifrån socioekonomisk status

Medlem i en ridklubb utifrån socioekonomisk status Medlem i en ridklubb utifrån socioekonomisk status - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl. ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson.

Läs mer

Hässleholms kommun Fritidsvaneundersökning 2017

Hässleholms kommun Fritidsvaneundersökning 2017 Hässleholms kommun Fritidsvaneundersökning 207 Vad gör du på din fritid? Hur ofta sysslar du med följande: Löpnr, kopplas från databas Användarnamn: Hässleholm Lösenord: KOPPLAS Någon/ Någon/ Någon/ men

Läs mer

Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån svensk respektive utländsk bakgrund

Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån svensk respektive utländsk bakgrund Medlem i en kampsportsförening (Budo+ Judo+ Taekwondo+ Karate) utifrån svensk respektive utländsk bakgrund - en undersökning från forsknings- och utvärderingsprojektet Ung livsstil i Sverige Ulf Blomdahl.

Läs mer

Täby socialnämnd Onsdagen den 21 maj 2014

Täby socialnämnd Onsdagen den 21 maj 2014 Täby socialnämnd Onsdagen den 21 maj 2014 Ung livsstil i Täby Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/ 81 36 33

Läs mer

Trygg i Täby. Trygg i Täby-rådet

Trygg i Täby. Trygg i Täby-rådet Trygg i Täby Trygg i Täby-rådet 31.3.2014 Ung livsstil i Täby Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Linda Lengheden. E-post: linda.lengheden@gmail.com tel. 0736/ 81 36 33

Läs mer

Långsiktig plan för stadens idrottsverksamhet

Långsiktig plan för stadens idrottsverksamhet RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN Handläggare: Håkan Serdén Telefon: 08-508 01 114 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd SID 1 (7) 2011-02-08 SDN 2011-02-17 Långsiktig plan för stadens idrottsverksamhet

Läs mer

Dricker ungdomar i idrottsförening mindre alkohol än de som inte är med i en idrottsförening?

Dricker ungdomar i idrottsförening mindre alkohol än de som inte är med i en idrottsförening? Ung livsstil Nr 14 JUNI 2014 Dricker ungdomar i idrottsförening mindre alkohol än de som inte är med i en idrottsförening? Stig Elofsson, Ulf Blomdahl, Magnus Åkesson och Linda Lengheden Förord Forskningsenheten

Läs mer

Ung livsstil på Lidingö

Ung livsstil på Lidingö Ung livsstil på Lidingö Vi ska skapa förutsättningar för en meningsfull fritid 2 Kultur- och fritidsförvaltningen har i uppdrag att arbeta för att ge unga på Lidingö de bästa förutsättningarna för att

Läs mer

Vilka barn och ungdomar besöker simhall?

Vilka barn och ungdomar besöker simhall? Ung livsstil Nr 20 Augusti 2016 Vilka barn och ungdomar besöker simhall? - En studie av den sociala bakgrundens betydelse bland barn och ungdomar för att besöka simhall på fritiden Stig Elofsson och Magnus

Läs mer

Frivan 2008 - Alingså s - Å r 5-6

Frivan 2008 - Alingså s - Å r 5-6 Frivan 2008 - Alingså s - Å r 5-6 1. Vilken å rskurs gå r du i? Å k 1 0 0 Å k 2 0 0 Å k 3 0 0 Å k 4 0 0 Å k 5 380 50 Å k 6 373 50 Å k 7 0 0 Å k 8 0 0 Å k 9 0 0 Antal EAS: 0. Antal svarande: 753. Kultur

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

IQ Stars Ungdomar, Idrott & Alkohol

IQ Stars Ungdomar, Idrott & Alkohol Februari 2011 IQ Stars Ungdomar, Idrott & Alkohol I januari 2011 lanserade IQ och Riksidrottsförbundet en gemensam satsning för att få unga att avstå alkohol i samband med idrott - IQ Stars. Satsningen

Läs mer

FRITIDSVANEUNDERSÖKNING 2009 Gymnasiet. Tänk på att enkäten gäller din FRITID, inte skoltid! 3 eller fl er ggr/ vecka. 1-2 ggr/ vecka. 19.

FRITIDSVANEUNDERSÖKNING 2009 Gymnasiet. Tänk på att enkäten gäller din FRITID, inte skoltid! 3 eller fl er ggr/ vecka. 1-2 ggr/ vecka. 19. 4)!K 01 200901 Vad gör du på din fritid? Hur ofta sysslar du med följande: 1. Basket 2. Fotboll 3. Handboll 4. Ishockey 5. Inline hockey 6. Innebandy 7. Bordtennis 8. Tennis, badminton, squash 9. Boxning/brottning

Läs mer

Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010

Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010 Svenska folkets tävlings- och motionsvanor 2010 Fakta om undersökningen En rikstäckande undersökning som Riksidrottsförbundet, RF, årligen genomför i samarbete med Statistiska Centralbyrån, SCB. I slutet

Läs mer

Utan spaning ingen aning!

Utan spaning ingen aning! Utan spaning ingen aning! Ung livsstil i Sävsjö 2018 av Ulf Blomdahl 1993, 2008, 2014 och 2018 Varför spaning Sävsjö? www.unglivsstil.org www.facebook.com/unglivsstil1 Ung livsstil Sävsjö 2018 27 februari

Läs mer