Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Barn- och skolförvaltning Lunds stad Skolområde Centrum Torn Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för förskolan Hyddan 2018/2019 Ansvarig förskolechefer: Kristina Malmquist

2 1 Innehållsförteckning Inledning 2 Arbetsgången 2 Information om planen och delaktigheten i arbetet 3 Utvärdering av föregående års plan 5 Kartläggning 8 Resultat och analys 9 Förebyggande åtgärder 10 Rutiner 11

3 2 Inledning Förskolor och skolor har skyldighet att arbeta aktivt för att förebygga diskriminering och kränkning av barn och elever. Följande regelverk gäller: Skollagen kap. Åtgärder mot kränkande behandling Diskrimineringslagen, (SFS 2008:567) Förordning (2006:1 083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling Skolverkets allmänna råd och kommentarer för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier, kränkande behandling (SKOLFS 2012:10) I Läroplanen för förskolan, Lpfö 98/2016, sid 8 står följande mål. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för alla människors lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Arbetsgången Årligen ska föregående års planerade åtgärder följas upp och utvärderas och nya främjande insatser beskrivas utifrån utvärderingen. Vi ska undersöka verksamheten där barn, föräldrar och personal är delaktiga i kartläggning av olika situationer, aktiviteter och händelser. Resultatet analyseras och ligger till grund för de planerade målen och de beskrivande förebyggande insatserna. Vi ser även över, och vid behov uppdaterar vi, våra åtgärder för akuta situationer. När vi arbetar i denna cirkulära process sker ett systematiskt arbete på förskolan. Respektive del beskrivs i den nya årliga planen. All personal som arbetar inom verksamheten har ett ansvar för att planen är ett levande verktyg som är känt av alla.

4 3 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef Kristina Malmquist Vision för Hyddans förskola Förskolan är en trygg miljö för alla, fri från diskriminering och kränkande behandling och präglas av respekt för människors olikheter. Alla går till förskolan och känner glädje och trygghet Alla på förskolan vågar se, vågar säga ifrån och vågar bry sig! Alla pratar med varandra - inte om varandra! Mål för Hyddans förskola Kön : Flickor och pojkar ska i förskolan ha samma möjligheter att pröva och utveckla förmågor och intressen utan begränsningar utifrån stereotypa könsroller. Lpfö-98(reviderad 2010) Religion eller annan trosuppfattning: Barnen ska känna att de oavsett religion/trosuppfattning behandlas lika Etnicitet : Medvetenhet om det egna kulturarvet och delaktighet i andras kultur skall bidra till att barnen utvecklar sin förmåga att förstå och leva sig in i andras villkor och värderingar. Lpfö-98(revidera 2010) Funktionsnedsättning: Barnen ska känna att oavsett funktionsnedsättning, stora eller små, får en positiv och individanpassad utveckling och bemöts på ett respektfullt sätt. Sexuell läggning : Barn med olika familjesammansättningar respekteras och bemöts likvärdigt Ålder: Barnen ska oavsett ålder ges möjlighet att utvecklas utifrån personlighet och intresse. Annan kränkande behandling : Alla barn ska känna sig trygga på förskolan och oavsett personlighet, utseende eller klädsel bemötas med respekt. Planen gäller från Planen gäller till Barnens delaktighet Barnen är delaktiga i kartläggning av miljön, intervjuer och enkätundersökning. De är även delaktiga genom reflektion av händelser och uttryck som skett i vardagen. Vårdnadshavarnas delaktighet Vårdnadshavare är ombedda att meddela förskolan om det är något ställe barnen nämner hemma som vårdnadshavare kan uppleva att barnet ser som ett riskområde. De har även haft möjlighet att delta i förskolans enkätundersökning kring trygghet och trivsel.

5 4 Personalens delaktighet Pedagogerna gör utvärderingar och kartläggningar samt formulerat främjande och förebyggande insatser. Förskolechef och värdegrundsgruppen sammanställer materialet. Förankring av planen Planen ska genomsyra vårt dagliga arbete på förskolan. Värdegrundsarbetet förankrar planen hos barnen. Pedagogerna ska systematiskt reflektera utifrån mål och insatser i planen. Den tas upp vid höstterminens start och vid vårterminens avslut samt APT. Vårdnadshavare informeras om planen på Unikum. Skollagen och barnkonventionen ligger till grund för våra mål.

6 5 Utvärdering förra årets plan Då vi kan se att vi behöver utveckla arbetet med vår årliga plan och strukturera det mycket tydligare kommer vi under året se över följande delar. - Vi kommer att fortsätta att ha en värdegrundsgrupp som gör det övergripande arbetet tillsammans med förskolechefen och som ser till att fördela arbetsuppgifterna under året till övriga medarbetare. De är också denna grupp som ska sammanställa utvärderingen som alla personal gemensamt gjort av fjolårets plan. - Inledningen och beskrivningen av arbetsgången har setts över så även rutinerna för akuta situationer har förändrats i denna plan. Blanketter finns på inloggad. - Årshjulet behöver implementeras - Årshjulet är tydligt. Vi kommer att fortsätta att följa upp situationer vi ska vara mer uppmärksamma vid och följande åtgärder - Vid toalettbesök - I den fria leken både inne och ute - Av och påklädning Planerade åtgärder: - Samtlig personal på förskolan ansvarar för att förebygga diskriminering och kränkande behandling. - Närvarande personal som skyddar varje barns integritet. Alla barn har rätt att vara ifred på toaletten. Så långt det är möjligt ordinarie personal vid toalettsituationer. - Personal ska ha insyn (både se och höra) och vara uppmärksam på vad som händer i leken såväl inomhus som utomhus. Ingripa vid tendenser vid orättvisor i leken. - Personalen informerar vid avlösning vad personalen ska vara extra uppmärksam på. - Vid minsta misstanke motverkas uppkomsten av diskriminering och kränkande behandling genom bl.a. samtal med barnet. - De vuxna ska vara mycket tydliga med att man inte accepterar någon form av diskriminering eller kränkande behandling och ge positiv uppmärksamhet då barnen agerar respektfullt gentemot varandra. - För alla barn ska värdegrundsfrågor ständigt ingå i den dagliga verksamheten. Ansvariga: Samtlig personal på förskola. När: Kontinuerligt i förebyggande syfte samt direkt i anslutning till händelser som kan, om man inte tar tag i det, övergå i diskriminering eller kränkande behandling. - För varje avdelning behövs strategier för hur man ska minimera antalet situationer då kränkningar av olika slag kan ske. Hur kan vi fördela pedagogerna och hur kan vi dela upp barngruppen? Kan vi göra något åt miljön? Ansvariga: Samtliga pedagoger på förskolan samt förskolechefen. När: Kontinuerligt under året på avdelningarna samt i direkt anslutning till händelsen.

7 6 Följande punkter är våra rutiner för att upptäcka samt motverka eventuell diskriminering och /eller kränkande behandling - Samtlig personal på Hyddan skall vara insatta i Planen mot diskriminering och kränkande behandling för Hyddans förskola. - Långtids vikarier skall ta del av innehållet i vår, Plan mot diskriminering och kränkande behandling. - Föräldrar ska i samband med inskolningen av sitt barn ta del av att vi har en plan. - Pedagogerna skall vara aktivt närvarande, uppmärksamma och lyhörda i barngruppen - Pedagogerna skall vara lyhörda för föräldrars frågor och ha aktiva dialoger tillsammans med dem - Vuxna skall vara goda förebilder för barnen och för varandra - Levande diskussioner kring demokrati, hur man är mot varandra och hur en bra kompis är sker kontinuerligt i verksamheten - Tillsammans skall pedagoger och övriga vuxna på förskolan ha ett förhållningssätt och bemötande som underlättar för barnen att våga berätta om det som händer - Vi uppmuntrar lek med alla oavsett kön, ålder, religion mm - Barnen på förskolan skall betraktas som allas, och samtliga pedagoger skall ingripa vid behov oavsett vilken avdelning ett barn tillhör - Den alternativa måltid som erbjuds vid allergi och intolerans skall så långt det är möjligt likna den mat som serveras till flertalet barn - Alla barn skall kunna delta i utflykter, fester och andra aktiviteter genom att de planeras så att alla kan följa med och delta på sina villkor - Barnen skall göras medvetna om att det är tillåtet att stänga om sig när de är på toaletten så att de kan sitta ifred och ha lugn och ro. - Ingen religion eller trosuppfattning skall framställas som mer värdefull än någon annan, Olika trosuppfattningar skall belysas. Traditioner som ingår i det svenska kulturarvet; exempelvis jul, påsk och midsommar firas eftersom det ingår som en del i förskolans uppdrag att "överföra ett kulturarv... från en generation till nästa. - All litteratur granskas kritiskt utifrån vår plan. - Genom att ha en stor medvetenhet och återkommande diskussioner kring genus skall pedagogerna hela tiden sträva framåt i genustänkandet och se alla barn som unika individer Inga kränkning har anmälts under läsåret 2017/2018 Årets plan ska utvärderas utifrån framtagna relevanta underlag och givna ramar. Värdegrundsgruppen sammanställer dessa uppgifter. Planen gäller till och med Värdegrundsgruppen tillsammans med förskolechef är ansvariga för att planen utvärderas.

8 7 Kartläggning Syftet är att få en bild av hur det ser ut på förskolan och att utifrån resultatet göra en analys för att uppmärksamma vad vi behöver arbeta med både här och nu men också i ett längre perspektiv. Kartläggningsmetoder Följa vårt årshjul. Se bilaga 1 Områden som berörs av kartläggningen Samtliga områden. Hur barn och vårdnadshavare involveras i kartläggningen Barnen kommer på olika sätt involveras vid intervjufrågor, diskussioner, reflektioner och enkäter. Lyfta på utvecklingssamtal om vår plan och om vårdnadshavarna har observerat något. Hur personal involveras i kartläggningen De kommer aktivt arbeta med årshjulet och har vara delaktiga på olika sätt i de olika kartläggnings metoderna. Resultat och analys samt reflektioner görs på avdelningsnivå och sedan kommer Värdegrundsgruppen tillsammans med förskolechef ansvara för att sammanställa avdelningarnas svar till ett gemensamt svar för förskolan. Lyfta vikten av observationerna på ett APT och sedan ta upp resultatet.

9 8 Resultat och analys Vi har påbörjat arbetet att följa vårt årshjul kring värdegrund och än så länge är det inte ett levande material utan vi måste påminna varandra att kolla och följa. Behöver finnas planerade möten för värdegrundsledare för att kunna hålla gemensamt fokus. Vi behöver göra årshjulet på olika vis så att det blir lätt för alla ska känna att det är tydligt. Namn på åtgärden : implementera årshjulet Område som berörs av åtgärden : Alla Mål och uppföljning: Alla ska ha kännedom om planen Åtgärder som beskriver hur vi konkret arbetar för att uppnå målen: En representant från varje avdelning som driver arbetet på avdelningen. Första veckomötet/månad tas det upp vad som står i planen(värdegrund ledaren ansvara för det). Planera in alla möten för vårterminen. Använda närvaro tavlan för att tydliggöra månadens fokus fysiskt och digitalt. Anslå årshjulet Motivera åtgärden genom att beskriva kopplingen till kartläggningen Årshjulet behöver implementeras. Ansvariga: Värdegrundsgruppen och förskolechefen Datum när det ska vara klart Rutiner för akuta situationer Rutiner för att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Pedagogerna håller god uppsikt över alla platser där barn leker i såväl inom- som utomhusmiljö. Som vuxen befinner man sig där barnen är och är lyhörd och uppmärksam på vad barnen gör och säger. Den årliga kartläggningen av verksamheten är grunden för att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkningar. Ett gott samarbete med föräldrarna har stor betydelse för upptäckten av diskriminering, trakasserier och kränkningar. Personal som barn och vårdnadshavare kan vända sig till Pedagoger på avdelningen, som samtliga är ansvariga för såväl kontakten med barn som föräldrar. I de fall man önskar kan man vända sig direkt till Förskolechefen. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn All personal på förskolan är skyldig att agera omedelbart när de får kännedom om någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Om du som förälder upplever att ditt eller något annat barn har blivit kränkt av ett annat barn så ska du i första hand ta kontakt med personal på förskolan som undersöker vad som hänt. De barn som av någon anledning utsatt andra barn blir uppmärksammade på sitt agerande. Personal och samtliga berörda barn diskuterar enskilt händelsen där man belyser att den kränktas agerande inte är okej. Man pratar även om hur barnet känner sig i denna situation och om hur man kan bemöta varandra på ett lämpligare sätt. Att samtalet ägt rum dokumenteras av personalen genom att de fyller i blanketten Dokumentation om kränkande behandling, bilaga 2. Berörd personal kontaktar involverade barns föräldrar muntligt och/eller skriftligt. Berörd personal informerar även förskolechef. Övrig personal informeras

10 9 vid behov. När ett barn anses ha utsatts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling används blanketten Anmälan om kränkande behandling, bilaga 1. Förskolechef som informerats om händelsen fyller i blanketten och skickar originalet vidare till huvudmannen, BSF Lunds stad. Om problemet kvarstår kan du som förälder gå vidare och anmäla till Barn - och elevombudet (BEO), Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller sociala myndigheter. Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av personal Om du som förälder upplever att en vuxen kränkt ditt barn så ska du alltid i första hand prata med den ni upplever har agerat fel. Kränkningen rapporteras till förskolechef som anmäler på blankett Anmälan om kränkande behandling, bilaga 1. Denne skickas vidare till huvudmannen, BSF Lunds stad. Förskolechefen utreder händelsen och kallar till enskilt samtal med berörd personal och därefter till samtal med berörda vårdnadshavare. Vid behov medverkar även någon från värdegrundsgruppen eller dyl. Här fyller man i blanketten. Dokumentation om kränkande behandling, bilaga 2. Om problemet kvarstår kan du som förälder gå vidare och anmäla till Barn - och elevombudet (BEO) eller Diskrimineringsombudsmannen (DO) Rutiner för att utreda och åtgärda när personal anser att en kollega kränkt ett barn Om personal upplever att en kollega kränker ett barn ska denne omedelbart tala med den som agerat felaktigt. Kränkningen rapporteras till förskolechef som fyller i Lunds stads blanketten Anmälan om kränkande behandling, bilaga 1. Denne skickas vidare till huvudmannen, BSF Lunds stad. Förskolechef samtalar enskilt med berörd personal och blanketten Dokumentation om kränkande behandling, bilaga 2, fylls i. Samråd kan ske med områdesrektor alternativt HR. Om så bedöms görs anmälan till polismyndighet eller arbetsmiljöverket. Rutiner för uppföljning Uppföljningssamtal med samtliga inblandade sker efter cirka en vecka. Detta samtal dokumenteras på särskilda blanketter. Uppföljning av kränkande behandling - med den som kränkts, bilaga 3 och Uppföljning av kränkande behandling - med den som utfört den kränkande handlingen, bilaga 4. Avdelningspedagogerna får del av information och ansvarar nu för att aktivt bevaka situation. Vid behov upprättas en handlingsplan tillsammans med förälder, ansvarig avdelningspersonal och förskolechef. Rutiner för dokumentation Alla fall av diskriminering och kränkande behandling ska dokumenteras snarast möjligt. Berörd personal dokumenterar anmälan, dokumentation och uppföljning på blanketter avsedda för detta (Bilaga 1, 2, 3 och 4). Alla blanketter ska lämnas in till förskolechef för dokumentation i samband med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Ansvarsförhållande All personal ansvarar för att barn som trakasserar eller kränker andra blir uppmärksammade på sitt agerande. När personal får kännedom om att ett barn anses ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling är denne skyldiga att anmäla det till förskolechefen.

11 10 Efter det kontaktas vårdnadshavare till samtliga inblandade. Förskolechef är i sin tur skyldig att föra informationen vidare till huvudmannen. Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Anmälan om kränkande behandling Dokumentation om kränkande behandling Uppföljning av kränkande behandling - med den som kränkts Uppföljning av kränkande behandling - med den som kränkt Begreppsdefinitioner Diskrimineringsgrunderna Årshjul Handlingsplan föregående års utvärdering

12

13

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och skolförvaltningen Skolområde Centrum Torn 171207 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för förskolan Lergöken 2017/18 Ansvariga Tf förskolechefer: Jeanette Meyer och Catharina

Läs mer

Lergökens Likabehandlingsplan

Lergökens Likabehandlingsplan Centrum/Torn Lergökensförskola 2016-10-27 1(9) Åsa Stålhammar 046-35 51 41 asa.stalhammar@lund.se Lergökens Likabehandlingsplan plan mot diskriminering och kränkande behandling Förebyggande arbete, riskanalys

Läs mer

Hyddans Likabehandlingsplan

Hyddans Likabehandlingsplan Centrum/Torn Hyddans förskola 2016-10 -12 1(9) Åsa Stålhammar 046-35 51 41 asa.stalhammar@lund.se Hyddans Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förebyggande arbete, riskanalys

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 FÖRSKOLA: UPPRÄTTAD:2011-03-08 Hans och Greta/ Lönneberga/ Rida Ranka FÖRSKOLECHEF: Thomas Andersson REVIDERAD: 2014-02-28 Lena Sundmann Hans och Greta förskola Per Elnertz Lönneberga förskola Sara Secher-Fromell

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trulsagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Trulsagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trulsagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Trulsagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Fasanens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Söderhamn Ansvarig: Sara Leek Monica Myllers. Likabehandlingsplan för

Söderhamn Ansvarig: Sara Leek Monica Myllers. Likabehandlingsplan för Söderhamn 2011-01-21 Ansvarig: Sara Leek Monica Myllers Likabehandlingsplan för Lagrum: Diskrimineringslag SFS 2008:567 och Skollagen 14 a kap. om kränkande behandling. Båda lagarna gäller från och med

Läs mer

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017 Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef Pär-Johan Emanuelsson

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Förskolan Jaktstigen 21s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Jaktstigen 21s plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Jaktstigen 21s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uteförskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Uteförskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uteförskolan Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Rademachergatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rademachergatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rademachergatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Staffansgården förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Staffansgården förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Staffansgården förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling pepparmyntans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Lingåsen År 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2015-10-01 Planen gäller

Läs mer

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef och all personal på förskolan. Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan.. År 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: Förskolechef: Marit Pedagoger:Rosita, Anna-Karin,Sanna,Linnea, Josephine,Lisa,

Läs mer

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kärralundsgatan 19 Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen gäller förskoleverksamhet Förskolechef: Johan Forsstrand

Läs mer

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Förskolan Tuvans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år.

Förskolan Tuvans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år. Förskolan Tuvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elsborgs förskoleenhet Förskolan Glashyttan År 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Lars Hökpers Linda Alamo, Anna-Karin

Läs mer

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Klintgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Klintgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Nya Klintgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Källviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Källviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-06-13 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerad,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och skolförvaltning Lunds stad Skolområde Centrum Torn Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för förskolorna Holken & Kobjer Ansvarig förskolechef: Gunilla Cederholm Inledning

Läs mer

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Slättaskogen År 2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: Förskolechef Annelie Zandén Pedagoger Karin Stenman, Josefine Sveningsson,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016! Förskolan Valthornet Förskolan Valthornets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Muskötens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Muskötens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Muskötens förskola Förskola Musköten Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Backatorpets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backatorpets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backatorpets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björna förskola 2012/2013 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Förskoleverksamhet, Ekorren barn 1-3 år & Räven

Läs mer

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Abborrens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2016-2017 Utvärdering Beskriv hur fjolårets plan har utvärderats Fjolårets plan har utvärderats på arbetsplatsmöten samt genom

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nya Klintgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Nya Klintgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nya Klintgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Förskolan Kristallens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Kristallens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kristallens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Västanvindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västanvindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västanvindens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Västanvindens förskola avdelning Månen och Solen Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Regnbågens förskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Fritids F-klass Förskola Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Laxå september 2016

Laxå september 2016 Laxå september 2016 Innehållsförteckning Förskolan Saltängens plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Grunduppgifter... 3 Lagtext... 4 Begrepp... 5 Diskriminering... 5 Trakasserier... 5 Kränkande

Läs mer

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Kristina Hjertberg, Birgitta Brandt och

Läs mer

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttringe förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Catrine Norrby är ytterst

Läs mer

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2017/2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen och förskolechefen på Ekbackens

Läs mer

Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Nykyrkas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Liselotte Svensson Bitsch

Läs mer

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet a för planen Förskolechef i samråd med personalen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Bilaga 2b Likabehandlingsplan 2017-02-11 Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Inledning Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Kyrkåsens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kyrkåsens förskola är en verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år

Kyrkåsens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kyrkåsens förskola är en verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år Kyrkåsens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kyrkåsens förskola är en verksamhet för barn i åldrarna 1-5 år Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Kyrkåsens förskola

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5 år 161201-171130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagårdens naturförskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagårdens naturförskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Toftagårdens naturförskola Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från

Läs mer

Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bryggans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvarig för planen Förskolechefen Vår vision På förskolan

Läs mer

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Mo Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet på Mo förskola a för planen Förskolechef Vår vision Vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Njutångers förskola Upprättad 2013-12-17 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Verksamhetsformer: Planen gäller förskoleverksamhet. Vision På Hallsta förskola ska alla barn känna sig trygga, sedda och respekterade för

Läs mer

Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Meijerska gårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 2016-03-02 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer