Inledning. driftskompatibilitet (TSD) avseende delsystemet Rullande materiel - buller i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionell trafik.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning. driftskompatibilitet (TSD) avseende delsystemet Rullande materiel - buller i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionell trafik."

Transkript

1 1(9) - Transportstyrelsens föreskrifter om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet (TSD) för delsystemet Rullande materiel - buller i järnvägssystemet för konventionella tåg Inledning Kommissions beslut 2011/229/EU av den 4 april 2011 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet (TSD) avseende delsystemet Rullande materiel - buller i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionell trafik (hädanefter kallad TSD Buller) ersätter i sin helhet den tidigare versionen av TSD Buller som antogs genom beslut 2006/66/EG 1 av den 23 december Den huvudsakliga förändringen jämfört med den tidigare versionen av TSD Buller är att det obligatoriska kravet på att använda ett referensspår för att mäta upp godkända ljudtrycksnivåer tagits bort. Denna förändring innebär bl.a. en förenkling i godkännandeprocessen. Dock är gränsvärden för tillåtna bullernivåer för det delsystem som ska godkännas oförändrade. TSD är en förkortning för Tekniska Specifikationer för Driftskompatibilitet och anger vilka tekniska krav ett delsystem måste uppfylla för att vara kompatibelt med det europeiska järnvägssystemet. EU:s beslutade tekniska specifikationer för driftskompatibilitet meddelas successivt sedan år Det är ERA (Europeiska järnvägsbyrån) som tar fram förslag till TSD:er som sedan beslutas av kommissionen. TSD:erna meddelas i beslut riktade till medlemsstaterna och är därigenom omedelbart bindande för Sverige. Innehållet i beslutade TSD:er gäller således för Transportstyrelsen vid godkännande av delsystem. I den sedan år 2004 gällande järnvägslagen med tillhörande förordning förutsätts det dock att tillsynsmyndigheten, numera Transportstyrelsen, meddelar föreskrifter om specifikationer som svarar mot kraven i TSD:erna. Därigenom klargörs att TSD:er är bindande för enskilda. I förarbetena till järnvägslagen (2004:519) anges att medlemsstaterna är skyldiga att följa TSD. Vidare anges att direkt i lagen hänvisa till kommande i EUT publicerade TSD vore en s.k. dynamisk hänvisning, som kan ifrågasättas med hänsyn till normgivningskompetensen. Ett bättre sätt är att genom bemyndigande möjliggöra för regeringen och tillsynsmyndigheten att utfärda föreskrifter som svarar mot kraven i TSD (se prop. 2003/04:123 s. 75). Mot 1 Kommissionens beslut av den 23 december 2005 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet (TSD) avseende delsystemet Rullande materiel - buller i det transeuropeiska järnvägssystemet för konventionell trafik.

2 2(9) bakgrund av sitt bemyndigande avser Transportstyrelsen att meddela föreskrifter om specifikationer som svarar mot kraven i TSD:n. Därigenom klargörs att föreskrifterna är bindande för enskilda. 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Efter en begränsad översyn av den tidigare versionen av TSD Buller, kommissionens beslut 2006/66/EG av den 23 december 2005, så ersätts den i sin helhet av kommissionens beslut 2011/229/EU av den 4 april Det är för klarhetens och enkelhetens skull som kommissionen valt att ersätta den tidigare TSD Buller i sin helhet med en ny version. Notera att den begränsade översynen som nu genomförts inte ersätter den s.k. ordinarie revideringen av TSD Buller. I enlighet med vad som framgår av (10) kommissionens beslut 2006/66/EG av den 23 december 2005 kan en TSD vara föremål för revidering med jämna mellanrum för att främja innovationer och tillvarata vunnen erfarenhet. En sådan revidering har påbörjats av den nu gällande TSD Buller och beräknas vara avslutad under TSD Buller 2011/291/EU avser delsystemet Rullande materiel buller i järnvägssystemet för konventionella tåg. När det gäller buller från höghastighetståg regleras detta i kommissionens beslut av den 21 februari 2008 om tekniska specifikationer för driftskompatibiliteten avseende delsystemet Rullande materiel i det transeuropeiska järnvägssystemet för höghastighetståg, 2008/232/EG. Denna TSD är genomförd i den svenska lagstiftningen genom 2008:6 JvSFS. I samband med den ordinarie revideringen som för närvarande pågår av TSD Buller 2011/291/EU är intentionen att även kraven för höghastighetståg ska inkluderas i TSD Buller. När det gäller den nu aktuella översynen har det huvudsakliga syftet med översynen varit att underlätta för medlemsstaterna att kunna godkänna rullande materiel för uppfyllande av TSD Buller. Andra syften har varit att klargöra ansvaret i fråga om referensspåret, tillåta provning på andra spår än referensspår, samtidigt som man säkerställer en lämplig insamling och registrering av jämförbara data för en framtida översyn av TSD. Dessutom vill man minska bevisbördan, dvs. lättnader införs, när det gäller att påvisa överensstämmelse för små fordonsserier och inkludera den senaste utvecklingen med avseende på standarden ISO EN När det gäller referensspår har användande av ett sådant varit obligatoriskt för att kunna mäta bullernivåer enligt den tidigare TSD Buller 2006/66/EG. Ett referensspår är dock inte tillgängligt i alla medlemsstater, exempelvis i Sverige. Det har visat sig vara svårare än väntat för många länder att iordningställa ett spår som uppfyller de krav på ytjämnhet och den dämpning som krävs för ett referensspår. Syftet med de hårda kraven på referensspåret har varit att det delsystem som ska mätas ska vara den dominerande ljudkällan och inte spåret.

3 3(9) Men de hårda kraven på referensspåret har lett till onödigt höga transportkostnader då man behövt uppsöka ett spår beläget i en annan del av Europa. Detta har förhindrat utvecklingen av lika villkor för alla aktörer och skapat en finansiell börda som är större än vad som förutsågs i det ursprungliga beslutet. Därför har den begränsade översynen av TSD Buller genomförts. De nya reglerna, att tester även får utföras på ett uppmätt icke referensspår gör det möjligt att utföra tester på fler platser i Europa. Enligt den tidigare TSD Buller 2006/66/EG krävdes alltid en helt ny bullermätning av en ny fordonstyp. Detta har ibland lett till orimliga kostnader då det gällt få fordon. Därför öppnas nu en möjlighet för minskad bevisbörda för små serier. Den förenklade bedömningsmetoden består i att akustiskt jämföra fordonstypen under bedömning med en befintlig fordonstyp, en referenstyp av fordon. Referenstypen ska ha dokumenterade bulleregenskaper som är förenliga med TSD kraven. Det är tillåtet att ersätta bullerprovning med förenklad bedömning om typen som ska bedömas är jämförbar med en referenstyp som provats enligt avsnitt 4 i TSD Buller, 2011/229/EU eller 2006/66/EG. Ett annat problem som har uppmärksammats i samband med översynen av TSD, är att det vid en revidering av TSD inte funnits tillgång till tillräckligt med data vid utveckling av nya krav. Data behövs bland annat för att på ett klokt och samhällseffektivt sätt kunna sätta en rimlig nivå på gränsvärdena för olika typer av fordon. Det kan på längre sikt även möjliggöra ytterligare lättnader i provningsförfarandet, men för detta krävs mer data för att kunna verifiera att lättnaderna i mätmetod fortfarande säkerställer att kraven på bullernivå kontrolleras med tillräcklig noggrannhet. Därför finns ett tillägg i den nu aktuella TSD:n med krav på att registrera i ERATV (ERA:s typregister) huruvida det uppmätta bullervärdet anses jämförbart, eller icke jämförbart Detta beroende på om det uppmätts på ett testspår som uppfyller kraven för ett referensspår eller ett som inte gör det, ett icke referensspår. Dessutom tillkommer ett krav på att data angående spårets ytjämnhet och dämpfaktor ska dokumenteras i den tekniska filen, som finns dokumenterad för varje godkännande hos Transportstyrelsen. Syftet med detta är att på sikt ytterligare kunna förbättra godkännande processen genom att säkerställa en lämplig insamling och registrering av jämförbara data för en framtida översyn av TSD Buller. I översynen av TSD Buller har det även förtydligats vad som gäller angående godkännande av arbetsfordon ( on track machine - OTM). Arbetsfordon som färdas på egna hjul räknas som lok och behöver därmed godkännas enligt TSD Buller. Dock ska arbetsfordon som enbart bromsas med hjälp av antingen kompositbromsblock eller skivbromsar anses uppfylla gränsvärden för förbifartsbuller utan mätning. Detta gäller även för putsbromsblock av

4 4(9) kompositmaterial. Stationärt buller, startbuller och buller i förarhytten (om tillämpligt) ska dock mätas och uppfylla samma gränsvärden som lok. 1.1 Införande av ny version av TSD Buller för det konventionella järnvägsnätet efter begränsad översyn Inom ramen för Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/57/EG om driftskompatibiliteten hos järnvägssystemet inom gemenskapen ska TSD Buller för konventionell trafik tillämpas i Sverige. Den tidigare versionen av TSD Buller, kommissionens beslut 2006/66/EG av den 2005 är genomförd i den svenska lagstiftningen genom Järnvägsstyrelsens föreskrifter (JvSFS 2006:8) om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet för delsystemet Rullande materiel för konventionella tåg vad gäller buller. Efter att den tidigare versionen av TSD Buller har genomgått en begränsad översyn har den upphävts och ersatts i sin helhet genom kommissionens beslut 2011/229/EU av den 4 april Transportstyrelsen avser därför att upphäva JvSFS 2006:8 och ersätta föreskrifterna med de föreslagna föreskrifterna. När det gäller beslut kan de vara riktade både till medlemsländer och till enskilda rättssubjekt, såväl fysiska som juridiska personer. Om ett beslut inte innehåller någon bestämmelse från när det ska gälla anses de som regel börja gälla den dag som beslutet antagits. TSD Buller är ett kommissionsbeslut som riktar sig till medlemsstaterna. Av beslutet framgår inte särskilt när det ska börja gälla och torde således börja gälla den 4 april 2011, dvs. den dag det antogs av kommissionen. Vidare framgår det av kommissionens beslut att medlemsländerna delgavs beslutet genom dokument nummer K(2011) 658, vilket gjordes den 5 april TSD Buller innehåller strukturella och funktionella krav för att uppnå driftskompatibilitet hos järnvägsystemet inom gemenskapen, dessutom regleras hur bedömning av överensstämmelse och genomförande av TSD:n ska ske. När kommissionen beslutar att anta en TSD brukar det inom ERA tas fram en konsekvensutredning. Detta har inte gjorts för den begränsade översynen av TSD Buller då förändringen för olika aktörer är begränsad. Dock förs ett övergripande resonemang om konsekvenser i dokumentet; ERA:s rekommendationer till kommissionen (ERA/REC/ /INT). Transportstyrelsen har medverkat i ERA:s arbetsgrupp för den begränsade översynen. Under arbetet med att ta fram TSD kan ett land förhandla till sig nationella specialfall i de fall det befinns nödvändigt. Det finns inga specialfall för Sverige i TSD Buller. Sverige har också godkänt kommissionens beslut att anta TSD Buller. Transportstyrelsen har informerat om arbetet genom Branschrådet. Utrymmet för påverkan av innehållet i TSD 2011/229/EU, vilken denna föreskrift berör, är idag begränsat. Eventuella synpunkter och behov av ändringar i TSD:n kan framföras i samband med den ordinarie revideringen som

5 5(9) för närvarande pågår inom ERA och som beräknas vara klar Där deltar Transportstyrelsen och har till stöd ett nätverk av aktörer. 2. Vilka alternativa lösningar finns och vad blir effekterna om någon reglering inte kommer till stånd? 2.1. Alternativa lösningar I förarbetena till järnvägslagen (prop. 2003/04:123 s. 75) anges att medlemsstaterna är skyldiga att följa TSD. Vidare framgår det av författningskommentaren till 2 kap. 8 järnvägslagen (a prop. s. 173) att avsikten är att regeringen ska bemyndiga tillsynsmyndigheten att meddela föreskrifter om specifikationer som motsvarar kraven i TSD. Regeringens bemyndigande finns i 2 kap. 14 järnvägslagen. Ett bemyndigande för Transportstyrelsen att meddela föreskrifter finns i 2 kap. 5 järnvägsförordningen (2004:526). Mot bakgrund av att det är denna lösning som valts för att genomföra TSD:er i svensk rätt, torde det inte finnas bättre alternativa lösningar än de nu föreslagna föreskrifterna. Som en följd av ovan nämnda resonemang föreslår Transportstyrelsen att kommissionens beslut 2011/229/EU av den 4 april 2011, TSD Buller, ska genomföras i svensk rätt genom föreskrifter enligt följande. Transportstyrelsen bedömer att det bör införas en allmän inledningsparagraf (1 ) och en paragraf (2 ) som beskriver att det i föreskrifterna införs en bilaga till kommissionens beslut (2011/229/EU) och att även delsystem i Sverige som inte ingår i det transeuropeiska järnvägssystemet ska omfattas av bestämmelserna i bilagan till kommissionens beslut. I kommissionens beslut (2011/229/EU) finns i artikel 3 en hänvisning till ett annat kommissionsbeslut (2010/713/EU) som handlar om de kontrollmoduler som ska användas vid tillämpningen av denna TSD. Det är alltså endast fråga om hänvisning till ett annat kommissionsbeslut och frågan uppkommer då om det ska tas in i någon uttrycklig paragraf som pekar på kommissionens beslut 2010/713/EU. Eftersom Transportstyrelsen genom den föreslagna 2 endast valt att genomföra TSD-bilagan och inte artiklarna i beslutet i svensk rätt, är en särskild paragraf med hänvisning till beslut 2010/713/EU nödvändig, så att det klargörs hur de moduler som ska tillämpas är beskaffade (3 ). I kommissionens beslut (2011/229/EU) artikel 5 finns en övergångsregel enligt vilken framgår att beslut 2006/66/EG (tidigare TSD Buller) ska upphöra att gälla. Bestämmelserna i det beslutet ska dock fortsätta att gälla för underhåll inom projekt som godkänts i enlighet med den TSD som bifogades det beslutet. Även för projekt som avser ett nytt fordon och modernisering eller uppgradering av ett existerande fordon och som redan är i långt framskridna utvecklingsskeden, eller som omfattas av ett avtal som håller på att genomföras det datum

6 6(9) då kommissionens beslut 2011/229/EU tillkännages, fortsätter 2006/66/EG att gälla, såvida inte sökanden begär att kommissionens beslut 2011/229/EU ska tillämpas istället. Eftersom dessa bestämmelser riktar sig mot andra än Transportstyrelsen och med hänvisning till ovan förda resonemang för 3, bör även artikel 5 tas med i Transportstyrelsens föreskrifter (4 ) Effekter om reglering inte kommer till stånd Om en reglering inte kommer till stånd är rättsläget oklart. Det är då oklart i vilken mån bestämmelserna är bindande för enskilda eftersom det inte står tydligt vem som avses när medlemsstaten nämns i kommissionens beslut om teknisk specifikation för driftskompatibilitet. 3. Vilka berörs av regleringen? Föreskrifterna riktar sig i första hand mot europeiska tillverkare av järnvägsfordon som är ansvariga för att tillverka och modifiera järnvägsfordon på ett sådant sätt att de är driftskompatibla med det europeiska järnvägsnätet. Indirekt kan svenska och europeiska järnvägsföretag, fordonsinnehavare och underhållsansvarigenhet (ECM) samt de som beställer sådana arbeten beröras. De nämnda aktörerna är ansvariga för att modifiera och underhålla järnvägsfordon på ett sådant sätt att de är driftskompatibla med det europeiska järnvägsnätet. Särskilt berörs förvaltare av testspår och de testinstitut som uppmäter testspåret inför genomförande av bullermätning. Testspåret kan vara ett referensspår eller ett icke-referensspår men det måste vara uppmätt. Ändringen av kraven på testspåret innebär att testspårsförvaltaren nu kan sälja mätvärden för spåret till dem som vill genomföra bullerprov och att de tekniska instituten nu kan få i uppdrag att mäta upp ett testspår. 4. Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser medför regleringen och hur ser de olika konsekvenserna ut för de övervägda regleringsalternativen om man jämför? 4.1 Kostnadsmässiga och andra konsekvenser Förändringen torde vara positiv för alla aktörer, då det underlättar proceduren för att sätta tystare tåg på marknaden. Det tillkommer visserligen i TSD Buller 2011/229/EUett krav på att redovisa mätvärden för referensspåret (dämpfaktor och ytjämnhet). Men då det även tidigare var krav på att mäta detta och det enda som tillkommer är att ytterligare en parameter ska registreras antas att det administrativa merarbetet för detta blir försumbart. Då det blir möjligt att genomföra tester i Sverige kan det antas att kostnaden per utförd mätning minskas med omkring kr. Det kan förväntas att det är ett tiotal fordon som testas varje år och kostnadsbesparingen blir därför i runda tal 3 MSEK.

7 7(9) Förtydligandet att arbetsfordon som har kompositblock inte behöver mätas för förbifarts buller innebär att det för att godkänna dessa inte behövs något uppmätt testspår. Detta innebär att den totala mätkostnaden för att kunna godkänna arbetsfordon enligt TSD Buller blir några hundra tusen kronor billigare än om även förbifartsbuller behöver testas. De senaste åren har det dock bara i snitt godkänts om kring fem nya typer av arbetsfordon i Sverige. Men det kan ändå vara viktigt då arbetsfordon ofta tillverkas i små serier och att det finns ett antal små entreprenörer som berörs. Då det bara är kraven på att använda ett referensspår som minskats och inte själva gränsvärdena, förväntas förändringen inte leda till några större förändringar av externa effekter som påverkan på omgivningsbuller. Att de blir enklare och billigare att godkänna fordon kan dock leda till en liten positiv effekt även då det kan leda till ett snabbare utbyte av fordon och därmed en tystare fordonspark. 4.2 Transportstyrelsens bedömning av konsekvenserna Transportstyrelsen bedömer att TSD Buller för konventionell trafik på sikt ger positiva effekter som överväger de kostnader som regleringen medför. 4.3 Jämförelse av konsekvenser av de olika regleringsalternativen Jämför under avsnitt 2.1 första stycket. En jämförelse är överflödig då andra regleringsalternativ än det föreslagna saknas. 5. Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler som Sverige ska följa? Den svenska lagstiftaren (prop. 2003/04:123, s ) har valt att låta reglerna om driftskompatibilitet omfatta hela det nationella järnvägsnätet utan den geografiska begränsning till det transeuropeiska järnvägsnätet (TEN) för konventionella tåg som följer av TSD:erna. Regleringen går således utöver den EU rättsliga regleringen som Sverige har att följa. Eftersom reglerna om driftskompatibilitet omfattar hela det svenska järnvägsnätet ska även detta kommissionsbeslut om driftskompatibilitet gälla alla fordon som trafikerar hela det svenska järnvägsnätet. 6. Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? Sverige är som medlemsstat bundet enligt vad som framgår av kommissionens beslut. Transportstyrelsen informerar fortlöpande branschen om de nya reglerna på hemsidan, i Branschrådet och vid den löpande dialogen med de olika aktörerna.

8 8(9) 7. Kan regleringen få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt? 7.1. Hur många företag berörs, i vilka branscher är företagen verksamma samt hur stora är företagen? De företag i Sverige som kan komma att beröras är främst europeiska fordonstillverkare (det finns endast representanter i Sverige) och företag som bygger om fordon (ca 10). Indirekt berörs fordonsinnehavare (ca 130). Även anmälda organ berörs (idag finns formellt inga svenska anmälda organ som är godkända för TSD Buller, däremot finns ett fåtal utländska anmälda organ som verkar i Sverige med svensk personal). Även de som utför förberedelse och mätning av referensspåret kan beröras. Det är i dagsläget Trafikverket, samt ett fåtal tekniska konsultfirmor som gör detta Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen och vad innebär regleringen för företagens administrativa kostnader? Det borde leda till en tidsvinst för tillverkarna då de nya reglerna gör det möjligt att testa loken på ett spår närmare produktionsanläggningen eller verkstaden och det kan därmed bli möjligt att minska tiden för att genomföra tester, särskilt om upprepade tester behövs. Fordon på över 25 tons axellast har tidigare varit helt omöjligt att få godkända enligt TSD buller då det inte gått att genomföra bullertester eftersom det inte finns något godkänt referensspår som klarar så tunga fordon. Det finns fortfarande svårigheter med att testa fordon över 25 ton då ett särskilt testspår ändå behöver mätas upp, men möjligheterna blir ändå bättre eftersom testspåret inte behöver uppfylla kraven på referensspår för att testerna ska kunna genomföras. En liten extra tidsåtgång kan även kravet att registrera mätvärden för referensspåret (vertikala och laterala dämpfaktorn samt den akustiska ytjämnheten) i den tekniska filen innebära. Men då dessa mätvärden även tidigare behövdes tas fram är det bara själva registreringsmomentet som tillkommer vilket borde gå snabbt Vilka andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka följdändringar av verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen? Det innebär en förenkling och därmed en kostnadsminskning I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen? Då det kommer att bli möjligt att utföra bullermätningar för godkännande enligt TSD Buller på fler platser i Europa kommer det att gynna konkurrensen.

9 9(9) 7.5. Hur kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen? Inte alls 7.6. Behöver särskild hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning? Någon särskild hänsyn till små företag vid reglernas utformning behöver inte tas eftersom det av naturliga skäl inte finns små tillverkare av järnvägsfordon. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss: Lina Andersson E-post: lina.andersson@transportstyrelsen.se Tel: Bernt Andersson E-post: bernt.andersson@transportstyrelsen.se Tel:

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Johan Vestlund Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om upphävandet

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (11)

Konsekvensutredning 1 (11) Konsekvensutredning 1 (11) Datum Handläggare Anders Sjöberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om teknisk specifikation

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fredrik Montell Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 12.2.2019 om mallar för EG-försäkringar, EG-intyg samt EG-kontrollförklaringar och kontrollintyg

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 1 kap. 2 samt 2 kap. 14 b, 15 och 16 järnvägsförordningen

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 12.12.2014 L 356/421 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1304/2014 av den 26 november 2014 om en teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Rullande materiel buller, om ändring av

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) BESLUT

(Icke-lagstiftningsakter) BESLUT 13.4.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 99/1 II (Icke-lagstiftningsakter) BESLUT KOMMISSIONENS BESLUT av den 4 april 2011 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 150/10 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2015/924 av den 8 juni 2015 om ändring av förordning (EU) nr 321/2013 om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet Rullande materiel godsvagnar

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) TSJ 2012-188 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om ändring av bilaga 6 avsnitt 1.2 till Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS 2008:7) 1. Vad är problemet

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i järnvägsförordningen (2004:526); Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Regeringen föreskriver 1 i fråga om järnvägsförordningen

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Carina E Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för datainsamling och systemstöd Sektion förvaltning och systemstöd Konsekvensutredning

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll för nationella regler för fordon och fasta installationer Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning 2018-09-07 TSF 2018-105 Handläggare Birger Nordfjell Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte

EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige. Annelie Jämte EU-harmoniserad godkännandeprocess för fordon i Sverige Annelie Jämte Hur styrs godkännandeprocessen? Driftskompatibilitetsdirektivet (EU) 2018/545 praktiska arrangemang i processen för godkännande av

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om avgifter inom järnvägsområdet 1 Vad är problemet och vad

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om arbetstid vid visst vägtransportarbete Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i järnvägslagen (2004:519); SFS 2011:1118 Utkom från trycket den 22 november 2011 utfärdad den 10 november 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om att bli utsett organ Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Strömsöe Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund

Diarienummer Dokumenttyp Sida. TSL Konsekvensutredning 1(6) Tomas Åkerlund TSL 2011-3767 Konsekvensutredning 1(6) Konsekvensutredning Revidering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:155) om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.10.2018 C(2018) 6929 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den 25.10.2018 om specifikationer för de fordonsregister som avses i artikel 47 i Europaparlamentets

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran

Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Alexander Östman Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran;

Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; Transportstyrelsens föreskrifter om EG-kontroll och EG-försäkran; beslutade den 6 september 2016. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 2 kap. 5 och 10 järnvägsförordningen (2004:526).

Läs mer

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning

L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning L 90/66 Europeiska unionens officiella tidning 6.4.2018 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/545 av den 4 april 2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2018 C(2018) 1866 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 4.4.2018 om fastställande av praktiska arrangemang i processen för godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 3/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/6 av den 5 januari 2017 om den europeiska genomförandeplanen för det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober

RISC-möte oktober. Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober RISC-möte 19 20 oktober Dagordning med 8 omröstningar och 26 informationspunkter ERTMS WG 21 oktober TSD Drift konv. ändring Oslo Sundsvall TSD Drift bilaga P regler för märkning av fordon. Stängning av

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt / Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Datum Dnr 2014-01-21 131 257081-12/111 Konsekvensutredning av att Skatteverket meddelar nya föreskrifter om säkerhet enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring

RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring RättsaktNamn StatusRättsakt Grund/ändring KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2018/936 av den 29 juni 2018 om bemyndigande för medlemsstaterna att anta vissa undantag i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 185/6 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1136 av den 13 juli 2015 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 402/2013 om den gemensamma säkerhetsmetoden för riskvärdering och riskbedömning

Läs mer

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till:

Reviderad konsekvensutredning avseende förslag till: konsekvensutredning 1 (6) konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva varor för civilt bruk och plastiska sprängämnen

Läs mer

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning

Konsekvensutredning. Konsekvensutredning Rättssekretariatet Elin Brunell Dnr: 2013:1116 1 (6) Med stöd av bemyndigande i 3 kap. 2 och 4 kap. 13 förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare (behörighetsförordningen)

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5)

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. 1(5) Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden.

Ändringar i Presstödsförordningen (1990:524) kommer att träda i kraft den 1 januari Ändringarna innebär bl.a. en namnändring av nämnden. Myndighet Myndigheten för press, radio och tv Diarienummer 18/04050 Rubrik Föreskrifter om ändring i föreskrifter om presstöd (MPRTFS 2016:1) A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Regeringen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter

Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter Myndighetens namn Energimyndigheten 079-11-1461 Konsekvensutredning avseende Energimyndighetens föreskrifter för registret för utsläppsrätter En konsekvensutredning ska innehålla följande 1. A Beskrivning

Läs mer

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet)

Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Nytt EU-direktiv EU 2016/797 (fjärde järnvägspaketet) Krav på järnvägsfordon (och järnvägsinfrastruktur) - Process för godkännande - Tekniska krav Stefan Sollander Driftskompatibilitetsdirektiven 1830-1996

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-06-14 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Godkännande av järnvägsfordon

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat om Tågbolaget har vidtagit skäliga åtgärder för tillgänglighet.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat om Tågbolaget har vidtagit skäliga åtgärder för tillgänglighet. Beslut 2017-05-17 Sida 1 (5) Ärende GRA 2016/45 handling 14 Handläggare Sofie Hellström Tågbolaget Tillsyn avseende tillgänglighet vid tågresa Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat om Tågbolaget

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6)

1. Beskrivning av problemet och vad Swedac vill uppnå 1 (6) Datum 1 Beteckning Förvaltningsavdelningen Sofia Tiberg Direktnr: 08-406 83 05 E-post: sofia.tiberg@swedac.se Enligt sändlista Konsekvensutredning: Förslag till Swedacs nya föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga

I ramdirektivet 2002/24/EG 1 om typgodkännande av två- och trehjuliga Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Vägverkets föreskrifter (VVSF

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

2010-04-18 Gemensamberedning med

2010-04-18 Gemensamberedning med Ståndpunkt i EU-fråga Utkast/Arbetsutgåva Näringsdepartementet 2010-04-18 Gemensamberedning med Trafik Ståndpunkt i frågan om införandet av Infrastrukturregister enligt art 35 i Driftskompatibilitetsdirektivet

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur 1(5) 2014-09-12 Dnr: 6.6.16-9367/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur A Allmänt 1 Beskrivning av

Läs mer

Registrering av fordon

Registrering av fordon Föreskrift 1 (11) Utfärdad: 16.11.2011 Träder i kraft: 16.11.2011 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 75 Kommissionens beslut 107/2011/EU om ändring av beslut 2007/756/EG om

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2, 2 kap. 37, 3 kap.

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linnéa Ekström Sjö- och luftfart Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning och utformning av luftrum

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 8.4.2019 L 97/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2019/554 av den 5 april 2019 om ändring av bilaga VI till Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/59/EG om behörighetsprövning

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer

RP 181/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen

RP 181/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det vissa preciseringar och ändringar

Läs mer

15582/10 ADD 1 /mg 1 DG C I

15582/10 ADD 1 /mg 1 DG C I EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 28 oktober 2010 (10.11) (OR. en) 15582/10 ADD 1 TRANS 297 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 25 oktober 2010 till: Generalsekreteraren för Europeiska

Läs mer

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften.

Föreslagna ändringar i föreskriften Nedan presenteras de föreslagna ändringarna i föreskriften. 2016-10-13 Diarienummer 3.6.16-7754/16 Rubrik Konsekvensutredning avseende Statens jordbruksverk föreskrifter (2017:XX) om ändring i föreskrifterna (SJVFS 1995:90) om certifiering m.m. av utsädespotatis

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15

Konsekvensutredning ändringar i och nytryck av Sjöfartsverkets föreskrifter om registrering av ombordvarande på passagerarfartyg SJÖFS 1999:15 Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Pia Karlsson Sjö- och luftfartsavdelningen Enheten för operatörer, fartyg och luftfartyg Sektionen för sjöfartstillsyn Norrköping Konsekvensutredning

Läs mer

EU-direktiv om driftskompatibilitet

EU-direktiv om driftskompatibilitet EU-direktiv om driftskompatibilitet Tekniska Specifikationer för Driftskompatibilitet (TSD) Sammanslagning av högh. och konv. TSD:er Stefan Sollander, Transportstyrelsen Tre olika tekniska regler gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i järnvägsförordningen (2004:526); SFS 2015:361 Utkom från trycket den 12 juni 2015 utfärdad den 4 juni 2015. Regeringen föreskriver 1 i fråga om järnvägsförordningen

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:160

Regeringens proposition 2010/11:160 Regeringens proposition 2010/11:160 Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll Prop. 2010/11:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 30 juni 2011 Jan Björklund

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412

Konsekvensutredning BBR 27. Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd, BBR, avsnitt 6:7412 Konsekvensutredning BBR 27 s föreskrifter om ändring i verkets byggregler

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13

Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 7.3.2007 Europeiska unionens officiella tidning L 67/13 KOMMISSIONENS BESLUT av den 6 mars 2007 om ändring av bilaga A till beslut 2006/679/EG när det gäller teknisk specifikation för driftskompatibilitet

Läs mer

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text.

Konsekvensutredning. A Allmänt. Klicka eller tryck här för att ange text. 1(8) Klicka eller tryck här för att ange datum. Dnr Klicka eller tryck här för att ange text. Klicka eller tryck här för att ange text. Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter: Statens jordbruksverks

Läs mer

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) PM 1(11) Datum Diarienummer 2011-11-22 TSV 2011-5886 Handläggare Per Öhlund Väg- och järnvägsavdelningen Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) 1. Sammanfattning

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter:

Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-11947/12 Konsekvensutredning av förslag till ändring i följande föreskrifter: - Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:16) om rutiner

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga säkerhetsbestämmelser för trafik och arbete i järnvägsinfrastrukturen

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga säkerhetsbestämmelser för trafik och arbete i järnvägsinfrastrukturen Konsekvensutredning Datum Dnr/Beteckning 2018-11-16 TSF 2018-32 Handläggare Tomas Sonesson Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om övriga

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till:

Konsekvensutredning avseende förslag till: MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning avseende förslag till: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om produktkrav på explosiva

Läs mer

Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Godkännande av järnvägsfordon och ansvar för underhåll Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 31 maj 2011 Hillevi Engström Lennart Renbjer (Näringsdepartementet)

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet

Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98) om avgifter inom järnvägsområdet Konsekvensutredning 1 (6) Datum Diarienummer TSF 2013-53 Handläggare Maria Wärnevall Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:98)

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om uppgiftsskyldighet för uppföljning och utvärdering av kollektivtrafikmarknaden.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om uppgiftsskyldighet för uppföljning och utvärdering av kollektivtrafikmarknaden. TSJ 2012-560 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om uppgiftsskyldighet för uppföljning och utvärdering av kollektivtrafikmarknaden. 1. Vad är problemet och vad

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll

Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:60) om körkortets utformning och innehåll Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning Ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11/12/2003 K(2003) 4639 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 11/12/2003 om genomförandet och användningen av Eurokoder för byggnadsverk och byggprodukter

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter.

Bemyndigande för föreskriftsändringen återfinns i 9 och 23 förordningen (2006:84) om foder och animaliska biprodukter. Jordbruksverket Diarienummer 6.7.16-9902/14 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter och införsel av andra produkter, utom

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN 19.7.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 253/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) REKOMMENDATIONER EUROPEISKA KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 18 juli 2018 om

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring

Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 2011-1973 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning Transportstyrelsens ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (SNFS 1991:1) om bensingasåterföring 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? I de arbetsuppgifter

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer

Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Konsekvensutredning Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket maj 2015 Titel: Konsekvensutredning Ändring i föreskrifterna om certifiering av vissa installatörer

Läs mer

GSM-R-interferens. Nuläge och statusbeskrivning. Robert Hellström 2015-01-27

GSM-R-interferens. Nuläge och statusbeskrivning. Robert Hellström 2015-01-27 GSM-R-interferens Nuläge och statusbeskrivning Robert Hellström 2015-01-27 Bakgrund I takt med att nya teknologier för kommunikation (3G/UMTS, 4G/LTE) introduceras i 900Mhz-bandet har det visat sig att

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 70/36 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/429 av den 13 mars 2015 om fastställande av de förfaranden som ska följas vid tillämpningen av avgiftsuttag för kostnaden för bullereffekter (Text

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Yttrande över promemoria Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden

Yttrande över promemoria Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer