Eksjö BK Sida 1 (14) Utbildningsplan UTBILDNINGSPLAN. En liten handling om en stor verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eksjö BK Sida 1 (14) Utbildningsplan UTBILDNINGSPLAN. En liten handling om en stor verksamhet"

Transkript

1 Eksjö BK Sida 1 (14) UTBILDNINGSPLAN En liten handling om en stor verksamhet

2 Eksjö BK Sida 2 (14) Utgåva 1: Daterad GRUNDER 1.1 FÖRENINGENS STYRDOKUMENT a) EKSJÖ BK STADGAR Innehåller: Eksjö BK stadgar som reglerar föreningens existens och hur föreningen skall skötas ur ett juridiskt perspektiv. (Följer RF stadgar) b) EKSJÖ BK VERKSAMHETSPLAN Innehåller: Eksjö BK verksamhetsidé, föreningens vision samt kort- och långsiktiga målsättningar, organisation samt budget inkl Kostnadsställen med uppgifter och handlingsregler. c) EKSJÖ BK EKONOMISKA POLICY Innehåller: Eksjö BK ställningstaganden/ policy i ekonomiska frågor för den verksamhet som Eksjö BK bedriver. d) EKSJÖ BK POLICY Innehåller: Eksjö BK ställningstaganden/ policy i idrottsliga och andra frågor som berör den verksamhet som Eksjö BK bedriver. e) EKSJÖ BK UTBILDNINGSPLAN Innehåller: Eksjö BK plan för utbildning av spelare, ledare samt föreningens domare. 1.2 TILLGÄNGLIGHET Samtliga styrdokument finns tillgängliga på EBK:s hemsida, i pärmen STYRDOKUMENT i klubbstugan samt skall finnas i resp. lags lagpärm. Eksjö BK förväntar sig att det är Du som är ledare i resp. lag som tar ansvaret för att det som framgår i dessa dokument, och som vi alla är överens om, motsvarar det som händer i verkligheten såväl på som vid sidan av handbollsplanen.

3 Eksjö BK Sida 3 (14) 2. EKSJÖ BK UTBILDNINGSPLAN Denna handling innehåller visioner, målsättningar, riktlinjer samt handlingsregler för vårt arbete med våra handbollsungdomar. Dess syfte är att hjälpa och stödja tränarna/ledarna i sitt arbete samt att kunna ge föräldrar en inblick och förståelse för VAD som ligger bakom det arbete Eksjö BK gör tillsammans med ungdomarna samt VARFÖR vi gör det. Vår utbildningsstege är ett sätt att för oss alla (ledare, tränare, spelare och inte minst föräldrar), presentera: - vad vi vill med den handbollsverksamhet vi bedriver, - i vilken takt och hur våra spelare skall utvecklas, - vad träningen (inkl matcher) skall fokuseras på i resp. åldersklass. 2.1 ALLMÄNT Olika lag består av olika individer med olika mål och förutsättningar. Av detta framstår ett behov av ett visst mått av FLEXIBILITET. Det är inte nödvändigt att bokstavligen följa denna utbildningsstege, utan ledare, tränare och spelare kan tillsammans komma fram till att laget behöver BROMSA eller GASA utifrån var laget står och de förutsättningar man har. Dokumentet kan användas för att i slutet av säsongen utvärdera vad laget kan, i jämförelse med vad som förväntas, samt därmed bidra till planeringen av kommande säsong. Eksjö BK övergripande mål för och krav på en spelare som lämnar U- och går över till H-sektionen, som senior, enligt nedan beskrivna förmågor: Som anfallsspelare Kunna passa och fånga bollen i hög fart, Kunna göra genombrott åt båda hållen, Kunna dra på sig 2 spelare och passa vidare trots kroppskontakt Kunna behärska 3-valssituationer. Spelaren skall inte behöva bestämma sig i förväg om man skall skjuta/passa vidare eller in på linjen, Ha flera skottalternativ från sin position. Kunna kontra från båda kanterna.

4 Eksjö BK Sida 4 (14) Som Försvarsspelare Kunna behärska olika försvarstaktik, beroende på situation i matchen, Kunna ta sin motståndare, Kunna värdera sin motståndare, Kunna kommunicera med sin medspelare, Behärska de tre Ö:na (överblick-överlämna-överta). Som Målvakt Behärska grundparaderna från olika skottpositioner Kunna sätta igång spelet snabbt, både kort och långt Kunna läsa medspelarnas täck Kunna lura/styra skytten 2.2 UTBILDNINGSSTEGE BASKUNSKAPER För en handbollsspelare i Eksjö BK är följande baskunskaper så viktiga, att han/hon skall få med sig dem genom hela utbildningsstegen, Från Handbollsskolan till Senior. Lyssna när andra pratar, Visa respekt för andra och deras kunnande, Att vara en god kamrat, Att uppträda på ett bra och korrekt sätt mot såväl domare, motståndare som medspelare FRAMTIDA HANDBOLLSSKOLA Vi genomför handbollsskola på två platser i kommunen, från vecka 40 t.o.m vecka 13, med målgrupp blandat pojkar/flickor från 6-8 år. Det övergripande målet för handbollsskolan är att lära barnen att umgås och ha roligt tillsammans, med handboll som gemensam aktivitet. Aktiviteterna bygger på lek och bollövningar, med mjuka bollar. I handbollsskolan strävar vi efter att det är en förälder, tillsammans med spelare ur B- och A-ungdom som är ledare. Föräldrar som inte vill vara med nere på planen skall uppmuntras att hjälpa till på något annat sätt, i syfte att skapa förälkdraengagemenag redan från början samt att ge barnen den trygghet de behöver.

5 Eksjö BK Sida 5 (14) Så här gör vi Träningsupplägg: Alltid uppvärmning och stretching före resp. efter träningen. Bollekar och andra lekar samt motorisk träning med inriktning mot Mycket lek!, Koordinationsövningar!, Bollvaneövningar! och Spel enligt Minihandboll! Tid: 1 x 1 timme/vecka Detta skall vi öva på, och kunna när vi lämnar handbollskolan Lyssna på sin ledare Bollhantering Koordination Visa respekt mot varandra Enkelt handbollsspel Lagkänsla, där du är en del. Alla skall vara aktiva och delaktiga Handlingsregler-Handbollsskola Anmälan till samordnaren, 7- och 8-åringar företräde vid många anmälningar. Vi strävar efter att ha minst två ledare till varje handbollskola. Ledarna skall vara särskilt lämpade att möta små barn och ha förståelse och kunskap om barns utveckling. De skall på ett roligt sätt öva och lära barnen de allra enklaste grunderna i handboll. Efter säsongens slut har alla handbollskolorna avslutning, som kan vara gemensam, med spel, men i de fall kullarna är stora till antal kan respektive plats genomföra sin egen avslutning. Vid ett par tillfällen per säsong skall man få pröva att spela matcher på tvären. Övrigt-Handbollsskola Att delta i Handbollskolan kostar varje barn 300 :-, vilket även inkluderar medlemsavgift. Varje barn får pröva 2-3 gånger utan att man tar någon avgift. Om barnen börjar efterhand ska man ta ut 200 :- (motsvarar en halv säsong). Inbetalningskort för att betala deltagaravgift får varje tränare från samordnaren alt kansliet. Uppföljning av vilka som ej betalt, efter avstämning med aktuella deltagarlistor, sker genom samordnarens försorg vid två tillfällen under året, i oktober och januari.

6 Eksjö BK Sida 6 (14) D - UNGDOM (9-10 år) Det övergripande målet är att behålla alla från lekstadiet och att ha roligt tillsammans. Barnen kommer nu från Bollskolan /Lekstadiet och skall in i grundträningsstadiet. Barnen lär sig de första grundläggande handbollsreglerna, grundteknik (fånga, kasta, studsa), domartecken och innebörden av Fair-Play. Detta ska vi öva på och kunna/känna till när vi lämnar D-ungdom (VAD?): De sociala reglerna om att vara en god kamrat, uppträda riktigt mot såväl domare, motståndare samt medspelare. De olika positionernas namn vid anfall och försvar (alla prövar alla platser) En bra grund avseende grundteknik, greppa, fånga, passa, dribbla och studsa. Grundläggande regler, 3 steg, övertramp samt dubbelstuds. Skjuta avstämda skott. Positionering i form av djup och bredd vid anfall. ÖVRIGT UR CYRUS KATALOG: - De olika skotten, - Enkla löpvägar i kontring, - Passningsteknik, - Kroppsställningar i både försvar och anfall - Löpteknik samt motorisk utveckling, - Uppvärmning, - Inspel och utspel, - Första förståelse för kollektivt spel Så här gör vi (HUR?): Träningsupplägg: Alltid uppvärmning och stretching innan resp. efter träningarna. Grundteknik och bollek 50% Spel 30% Motorisk träning 20% Vi uppmuntrar egen kreativitet i syfte att Ta bollen!. Vi övar från det enkla till det svåra - stegring. Vi övar massor av passningar. Målvakten får lära sig att: Titta på bollen! Chansa inte! Alla SKALL vara aktiva och med. Handlingsregler D-ungdom: D-ungdom tränar första året 1x1 tim/vecka mellan v 37-v15. Andra året tränar man 2 x 1 tim/vecka samma veckor. Vi ska sträva efter att ha minst två ledare till varje lag. En dags Träningsläger på hemmaplan i början av säsongen. Där man har kul tillsammans men även har möjlighet att ta upp och tala om våra sociala regler, hygien, säsongs/tidsplan mm. Barnen/Föräldrarna står själva för matkostnader. Föräldrarna inbjuds till informationsmöte under september månad. Vi deltar i Smålandshandbollens seriespel. Alla får vara med och de som tränar spelar lika mycket.

7 Eksjö BK Sida 7 (14) Laget kommer själva överens, tillsammans med föräldrarna, hur man tar sig till bortamatcherna. Vi deltar första året i en endagars turnering. Vi deltar andra året i en övernattningscup som avslutning. Föreningen står för anmälningsavgift samt resan dit. Barnen själva står för deltagarkort, d.v.s. mat och logi. Säsongen avslutas med en gemensam ungdomsavslutning i april C - UNGDOM (11-12 år) Nu befinner sig spelarna mitt i grundträningsstadiet. I denna ålder är det viktigt med gruppgemenskap och därigenom blir gemensamma upplevelser viktiga. Ett viktigt mål under skedet är att få alla att känna samhörighet med varandra, men att den individuella utvecklingen inte får glömmas bort. Vi genomför temakvällar (studiecirkel) med olika teman inom exv mat och sömn, för att göra spelarna medvetna om behovet av detta för att träningen skall få effekt. Spelarna skall också lära sig att läsk, chips och godis sänker prestationsförmågan och är därför inte tillåtet förrän dagens matcher är färdigspelade. Detta ska vi träna på och kunna när vi lämnar C-ungdom (VAD?): Uppträda korrekt på och utanför handbollsplanen, Kunna skjuta hopp- och avstämda skott/-teknik, Kunna spela på flera platser i laget, men få en tillhörighet på bästa platsen. 1 Grundspel i anfall rullningar och växlingar på C1-nivå, 1 Grundspel i försvar offensivt (3-2-1 alt 5-1-försvar, Ta Bollen!! ), 1 Grundspel i kontring löpvägar, Stegfinter/slidening, För målvakter, att kunna målvaktens grundteknik. ÖVRIGT UR CYRUS KATALOG: - Passa med bra teknik både korta och långa passningar, - Passa stillastående och under rörelse, - Individuell uppvärmning, - Inspel och utspel, - Täcka skott, - Nedhåll (tekniskt, taktiskt)

8 Eksjö BK Sida 8 (14) Så här gör vi (HUR?): Träningsinnehåll: Grundteknik och bollek 50% Spel 25% Motorisk träning 25% Vi övar från det enkla till det svåra. Särskild målvaktsträning Alla skall veta att man är en kugge av många och att alla är lika viktiga. Alla spelar lika mycket under en säsong, förutsatt att man tränar regelbundet. Handlingsregler C-ungdom: C-ungdom tränar i hall 2 x 1 tim/vecka, samt minst 30 min i samband med träning individuell smidighetsträning och även känna på löpträning, mellan v 37 v 15. De ungdomar som ej har annan sommaridrott bildar träningsgrupper under maj månad och kör efter speciellt schema varierande sportaktiviteter, exv simmar, löptränar, cyklar, eller kör enkel styrketräning med kroppen som belastning. Två dagars träningsläger på hemmaplan i början av säsongen. Här varvas teori och praktik samt att det viktigaste är att trimma samman gänget och att ha roligt. Föräldrarna inbjuds till informationsmöte under september månad. Vi deltar i Smålands seriespel samt DM. Laget kommer själva överens, tillsammans med föräldrarna, hur man tar sig till bortamatcherna. Vi deltar i Cup som avslutning, med övernattning. Säsongen avslutas med en gemensam ungdomsavslutning i april B UNGDOM (13-14 år) I denna ålder är man i slutet på grundträningsstadiet för att senare komma in i uppbyggnadsstadiet. För att kunna gå in i uppbyggnadsstadiet, där det blir större förändringar både fysiskt och psykiskt, så utbildar vi om skadeförebyggande åtgärder, akut skadebehandling samt att kost- och näringsläran fördjupas. Ledarkunskaperna försöker vi också utveckla i denna ålder t.ex. behöver spelarna lära sig planera sin tid (skola handboll kompisar - övriga fritidssysselsättningar o.s.v.). För att skapa intresse för ideellt ledarskap och ge våra B-UNGDOMAR chansen att prova på det, medverkar dessa som ledare i samband med TOMTECUP samt KLASSHANDBOLL. Målsättningen är att 2-3 st pojkar resp. flickor väljer att utbilda sig till domare, och kan då döma D-ungdom.

9 Eksjö BK Sida 9 (14) Detta skall vi träna på och kunna när vi lämnar B-ungdom: Det mesta inom handbollsterminologin, Samarbete 2 och 2 alt 3 och 3, Genombrott genom stegisättningar, kullager, skottfint m.m Flera skottalternativ, tex kant-, avstämt, hopp-, löp-, höft- och vikskott, Fler än ett grundspel i anfall (3-3 alt 2-4) bl.a genom växlar samt övergångar och rullningsspel, Fler än ett grundspel i försvar (offensivt: 3-2-1, 3-3 och defensivt: 6-0, 5-1), Kontringar genom fas 1 och 2 samt kollektivt Spela på minst två positioner i anfalls och försvarsspel, Utvecklat grunderna för målvakternas grundteknik och rörelsemönster. ÖVRIGT UR CYRUS KATALOG - Anfallsspelets fas 1-4, - Olika typer av rörelse i anfall ex, inspringning, bortlockning, olika genombrott 1 mot 1 situationer, - Enkla kombinationer och spelingångar., - Öka färdighetsgraden stegvis på den individuella tekniken, högre tempo och intensitet, - Fler avslutningsalternativ på min specialposition, - Kontringar med hela laget mer kollektivt och styrt, - Spelförståelse skapa läge för varandra Så här gör vi (HUR?): Träningsinnehåll: Individuell teknik 35% Kollektiv träning 15% Spel 25% Fysisk träning 25% Grundteknik kompletteras med ytterliggare individuell teknik inriktad på anfallsoch försvarsspel. I försvarsspelet tränar vi 3-2-1, 5-1 och grunderna i 6-0. Vi tränar alltid med hög intensitet och 100 % närvaro. Träningsdosen ökar markant från ca 3tim/v för c ungdom till 5-6 tim/v för B- ungdom. Handlingsregler B-ungdom: Försäsongsträning startar senast v ggr/v löpträning samt styrka. Träningsdosen under säsongen: I hall 3-4 tim/v gemensamt, laget kan dock någon gång/v träna gemensamt med den andra årskullen i B- ungdom. Löpning och styrka 1 tim/v gemensamt samt 1 tim/v individuellt eller i liten grupp. Två dagars träningsläger på hemmaplan, i början av säsongen. Eller träningscup. Kostnad för detta står laget själv för (lagets kassa) Föräldramöte (uppstartsmöte) genomförs under augusti, samt i april då planering för nästkommande år genomförs.

10 Eksjö BK Sida 10 (14) Vi deltar i Smålandsserien, DM samt ICA cupen. I DM och ICAcupen spelar vi med bästa laget i hela årskullarna. (Första gången vi toppar lagen) Laget kommer själva överens, tillsammans med föräldrarna, hur man tar sig till bortamatcherna. Ledare för yngsta B-ungdom anmäler antal pojkar resp. flickor, 5-6 personer vardera, till zonläger i Småland. Antalet kan variera så att fler eller färre kan vara aktuella) Vi deltar i minst en övernattningscup. Säsongen avslutas med en gemensam ungdomsavslutning, i april A ungdom (15-16 år) När man kommer upp i A-ungdom så befinner man sig i uppbyggnadsstadiet och man skall senare in i prestationsstadiet (dvs junior/seniorspel). En målsättning är att ingen skall slås ut för att han/hon inte platsar i laget, utan. alla är fortfarande under utbildning. Ungdomarna skall dock i det här skedet förberedas för A-lagsträning samt för det spel och den konkurrens det innebär. Detta innebär alltså att den fysiska träningen skärps allt mer och läggs in som mer individanpassad konditions- och styrketräning. I den fysiska träningen handlar det nu mer om förbränningsträning och snabbhet samt styrketräning, dock fortfarande främst med kroppen som enda motstånd. Styrketräningsteknik kan påbörjas. För att skapa intresse för ideellt ledarskap och ge våra B-UNGDOMAR chansen att prova på det, medverkar dessa som ledare i samband med TOMTECUP samt KLASSHANDBOLL. Målsättningen är att 3-4 st pojkar resp. flickor väljer att utbilda sig till domare, och kan då döma D- och C-ungdom. Målvaktsträningen går nu mot mer och mer specialteknik, och att samarbeta med försvarsspelarna.

11 Eksjö BK Sida 11 (14) Detta ska vi träna på och kunna när vi går in i senior/juniorverksamheten (VAD?): Kunna handbollsterminologi och grunderna för taktiken, Individuella tekniken fördjupas ytterliggare både i anfalls- och försvarsteknik, Kunna genomföra genombrott på ett antal olika sätt, Kunna grunderna i grundattack, övergångar, växlingar samt vid isärdragningar, Utveckla samarbetet mellan mv och försvarare i samband med försvarsspel. Övrigt ur Cyrus katalog: - I den kollektiva träningen specialtränar vi anfallsspelets fyra faser, - Flera olika grundspel i anfall och försvar, - I fas 8 handlar det oftare om 6-0 spel nu men vi behåller 5-1 och 3-2-1, - Övergångar och växelspel i anfall, - Offensivt och defensivt försvarsspel, - Kontringar olika faserna, Systematisk växling mellan anfall fas tre/fyra och tillbaka spring försvar, Kunna genomföra övningar i matchlikt tempo, Taktisk förmåga och förmåga att lösa spelproblem på plan genom dels inövade spelmönster, men även genom individuella lösningar, - Expert på min specialposition, med flera inövade alternativ. Gäller både anfall och försvar, - Samarbetsförmåga där min kapacitet som spelare maximalt används, - En hundra procentig satsning på till min Idrott, - Att alltid göra mitt yttersta både vid matcher och träningar, - ansvarar själv för att jag är en vältränad och motiverad handbollspelare. Så här gör vi: Träningsinnehåll: Individuell teknik 35% Kollektiv träning 15% Spel 25% Fysisk träning 25% Vi tränar med hög intensitet och med närmast hundraprocentig närvaro. Vi tar stort eget ansvar och tränar minst 2 timmar/vecka individuellt. I denna ålder bestämmer jag mig för att huvudsakligen ägna mig åt endast handboll. Vi lägger in teoretisk handbollsutbildning med olika moment. Vi ger spelarna kunskapen om vad, hur och varför man tränar. Handlingsregler - A-ungdom: Träning året runt! Uppehåll endast några få veckor efter säsongsavslutning, samt i samband med semestern. Den enskilde svarar själv för att träna individuellt under dessa perioder. Försäsongen startar på riktigt igen under maj månad med gemensam fysträning. 2-3 ggr/v. Ett två dagars träningsläger med övernattning inom kommunens gränser, och där föräldrarna hjälper till med matlagning, i början av säsongen. Föräldrainformation antingen genom möte eller skriftlig information i september senast.

12 Eksjö BK Sida 12 (14) Vi deltar i Smålandsserie, DM, samt Pojk-SM. I DM och Pojk-SM spelar vi med bästa laget i hela årskullarna. Vi försöker även delta i någon turnering av hög klass. Laget kommer själva överens, tillsammans med föräldrarna, hur man tar sig till bortamatcherna. Spelarna blir uttagna av Småland HF till läger. Vi deltar i minst en cup under säsongen. För att skapa intresse för ideellt ledarskap och ge våra B-UNGDOMAR chansen att prova på det, medverkar dessa som ledare i samband med TOMTECUP samt KLASSHANDBOLL. Målsättningen är att 2-3 st pojkar resp. flickor väljer att utbilda sig till domare, och kan då döma D- och C-ungdom mot viss ersättning. Säsongen avslutas med en gemensam ungdomsavslutning, i april. 2.3 Sammanfattning Nedanstående text avses utgöra Populärutgåva avseende utvecklingsmål för resp. ålderskategori, att användas vid presentationer samt på Eksjö BK hemsida. Lekstadiet (7-8 år) Under lekstadiet är det viktigaste målet att ungdomarna får röra på sig, ha roligt tillsammans och att lära känna bollen. Ett annat viktigt mål är att visa respekt mot andra, tex att lyssna då någon annan pratar och att acceptera att vi alla är olika. Det är viktigt under lekstadiet att både kunna ge och ta emot beröm. Grundträningsstadiet (9-10 år) Här lär man sig baskunskaperna i handboll, att ta emot bollen, att passa, att dribbla, att studsa samt att skjuta. Utbildning i Grundläggande regler sker också i det här skedet. Om möjlig deltager vi i någon lokal turnering med mjukhandboll. Inga klara roller i samband med träning/match, utan spelare skall få möjlighet att prova på olika positioner i laget. Ett viktigt mål är att förstå och kunna omsätta innebörden av Fair-Play och att kunna uppträda på ett bra sätt såväl på som vid sidan av planen. Ett annat viktigt mål är att ungdomarna ges möjlighet att samarbeta, och förstår att handboll är en lagidrott. Att de lär sig vara en del av en större grupp.

13 Eksjö BK Sida 13 (14) (11-12 år) Här fortsätter vi att utveckla spelarens baskunskaper, men höjer tempot. Av denna anledning ställer det krav på viss konditionsträning under det här skedet. Som en del i det påbörjar vi utbildningen vad gäller behovet av mat och sömn för alla som idrottar. I skedet påbörjas också viss del av den handbollstaktiska utvecklingen. (13-14 år) Vi fortsätter utveckla baskunskaperna men lägger nu också mer kraft på att utveckla såväl teknik som taktik. Ungdomarnas fysiska utveckling gör att vi nu måste balansera träningen och kombinera styrke- och konditionsträning. Ett annat viktigt mål under det här skedet är att lära ungdomarna att planera sin vardag, skola-fritid-handboll. Under det sista året i det här skedet deltar laget i ICA-cupen, en rikstävling, och som är det stora målet under året. Uppbyggnadsstadiet (15-16 år) I det här skedet bör man veta vad man vill med sin handboll, men kan självklart kombinera detta med någon sommaridrott. Förutom att parallellt vidareutveckla såväl det tekniska som taktiska kunnandet, läggs nu kraft också på balanserad och genomtänkt fysisk träning. Prestationsstadiet (17-18 år) Nu står kanske många på gränsen till seniorlagen vilket innebär att de som vill nu måste få närma sig dessa vad gäller träningsmängd och innehåll. Om spelaren bedöms mogen, skall han eller hon ges möjlighet att vid minst ett pass under veckan träna med det äldre laget. Allmänt I Eksjö BK är den individuella utvecklingen, såväl på som vid sidan av planen, det viktigaste. Däremot glömmer vi aldrig att handboll är en lagsport!. I Eksjö BK förväntar vi oss att våra visioner och mål är känt av alla, och att vi tillsammans jobbar för att uppnå dem. Ledarutbildning En hög utbildningsnivå bland ledarna är något som Eksjö BK alltid skall eftersträva, och som är prioriterat. (Undersök om premiera tränarutbildning är möjligt??)

14 Eksjö BK Sida 14 (14) Eksjö BK erbjuder varje säsong våra ledare att gå tränarutbildning, kombinerat med internutbildning med olika teman. Tränare skall uppmuntras att vidareutbilda sig på Svenska Handbollsförbundets Baskurs samt Träningsskola Tränarkurser ska om möjligt genomföras lokalt, om möjlighet till detta gives. Målsättning för Ledarorganisationen är att: Samtliga tränare/ledare skall ha genomgått minst Baskurs. För ledare i B- resp. A-ungdom bör åtminstone en ledare/lag ha genomfört TS 1 och helst TS 2. Erbjuda ledare en adekvat tränar/ledarutbildning genom Smålands Handbollförbund och Svenska Handbollförbundet. Tre gånger per säsong ha gemensamma ledarträffar för samtliga ungdomsledare: - Ett upptakts- i v 34, ett halvtids- i v 42 samt ett avslutningsmöte i v Därutöver genomföra planeringsmöten i januari samt i slutet på april. Vid två tillfälle per säsong erbjuda ledarna gemensamma trivselaktiviteter för att främja klubbkänsla och samhörighet samt att visa uppskattning för ledarnas fina arbetsinsats. Årligen ha individuell uppföljning av varje ledares fortsatta planer och målsättningar med sitt ledarskap i föreningen. Detta skall ske fortlöpande under året, och utgöra underlag för planeringsmötet i slutet på april. Domarutbildning Föreningsdomare/Funktionärer Eksjö BK skall erbjuda en utbildning som tillgodoser vårt behov av domare. Det betyder att vi har föreningsdomare som dömer alla våra hemmamatcher upp t.o.m. B-ungdom på såväl pojk- som flicksida. Sekretariatsutbildning Varje lag skall under försäsongen erbjudas möjlighet att skicka föräldrar på funktionärsutbildning. Om föräldrafunktionärer inte fått någon utbildning, skall de stöttas under matcherna så att de känner sig trygga i denna roll/uppgift.

LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB

LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB VI VÄRNAR OM FRAMTIDEN - Handboll skall vara roligt - Respektera kompisar, ledare, domare och föräldrar - Utveckling i första hand vinst i andra hand - I en god social miljö skapas

Läs mer

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden HK C C Den blå tråden HK Ceres Norrtälje, 2018 HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden 3.2. Till dig som förälder Föräldramedverkan är en förutsättning för att verksamheten ska fungera

Läs mer

Blå tråden. Ett arbetsdokument för utbildning av unga handbollsspelare inom Uppsala Handbollsklubb

Blå tråden. Ett arbetsdokument för utbildning av unga handbollsspelare inom Uppsala Handbollsklubb Blå tråden Ett arbetsdokument för utbildning av unga handbollsspelare inom Uppsala Handbollsklubb Utgiven av: Uppsala Handbollsklubb Giltig från: juni 2015 1 Innehållsförteckning Syftet med dokumentet...

Läs mer

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03 Skövde Handbollsflickor Kick Off Säsongen 2015-2016 SKÖVDE HF F03 Agenda 09:00- Samling 09:05- Information 10:00- Utdelning matchställ Spelarfoto 10:15- Lagfoto 10:20- Träningspass 1 11:30- Lunch med TV-

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Sä songsplänering P04S

Sä songsplänering P04S Sä songsplänering P04S Översikt av säsongen Försäsongen för dem som inte spelar fotboll börjar i augusti efter beachcupen, v. 33 (15 aug.) och håller på fram till och med v.39 (2 okt.). Inför vissa pass,

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Långsiktig inlärning

Långsiktig inlärning Långsiktig inlärning I träningsläran beskrivs den långsiktiga utvecklingen som en process av träning av en otränad nybörjare upp till dennes prestationsgräns. Uppgiften är alltså att höja träningstillståndet

Läs mer

Vinröda Vägen. Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet. Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd

Vinröda Vägen. Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet. Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vinröda Vägen Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vision Att vara Sverigeledande på herr- och damsida med många spelare

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

GRUND IDÉER och RIKTLINJER KRING TRÄNING OCH MATCHER i Karlskrona Handboll Förslag.

GRUND IDÉER och RIKTLINJER KRING TRÄNING OCH MATCHER i Karlskrona Handboll Förslag. GRUND IDÉER och RIKTLINJER KRING TRÄNING OCH MATCHER i Karlskrona Handboll Förslag. Vision Karlskrona handboll 2013/14 Så många som möjligt så länge som möjligt Vår verksamhet Karlskrona handbolls verksamhet

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN Antagen av styrelsen januari 2019 BAKGRUND - Tränare agerat med egna lösningar - Beslut som dragit ut på tiden och varit kortsiktiga - Ofta dåligt samarbete mellan lagen MÅL -

Läs mer

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är en vägledning för ledare i klubben. Den finns tillgänglig för föräldrar och barn som är medlemmar i föreningen. I Rävåsens

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

Praktiska riktlinjer fö r genömfö rande av Bla Tra den

Praktiska riktlinjer fö r genömfö rande av Bla Tra den Praktiska riktlinjer fö r genömfö rande av Bla Tra den Praktiska riktlinjer för genomförande av Blå Tråden Sammanfattning HBS 7-9 Tema JAG OCH BOLLEN Handbollträningar per individ och vecka 1 X 60 MIN

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Teknisk / Taktisk årsplanering P12

Teknisk / Taktisk årsplanering P12 Teknisk / Taktisk årsplanering P12 SÄSONGEN 2018-2019 REV.2018-10-09 Översikt av målsättningar, fokusområden och ansvarsfördelningar TRÄNINGAR Träninsupplägg Tisdag Torsdag 16:30 Uppvärmning Jonas 18:00

Läs mer

Blå tråden IFK Skövdes HK:s riktlinjer för barn & ungdomsverksamheten

Blå tråden IFK Skövdes HK:s riktlinjer för barn & ungdomsverksamheten Blå tråden IFK Skövdes HK:s riktlinjer för barn & ungdomsverksamheten Innehåll: Inledning... 1 Värdegrund IFK Skövde HK... 2 IFK Skövdes HK:s klubbidé... 2 Barn- och ungdomsverksamheten... 2 Till dig som

Läs mer

PIF handboll KARRIÄRSTIG

PIF handboll KARRIÄRSTIG PIF handboll KARRIÄRSTIG Godkänd av PIF handboll styrelsen 6.10.2016 Inledning... 3 Handbollsföräldrarna... 3 PIF handbollens stig... 4 Bollskoj och Minimix... 4 E F juniorer... 4 D juniorer... 4 C juniorer...

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

EJ REVIDERAT INFÖR SÄSONGEN 2011/12. Styrdokument Spelarutbildning. Småland-Blekinge Handbollförbund

EJ REVIDERAT INFÖR SÄSONGEN 2011/12. Styrdokument Spelarutbildning. Småland-Blekinge Handbollförbund EJ REVIDERAT INFÖR SÄSONGEN 2011/12 Styrdokument Spelarutbildning Småland-Blekinge Handbollförbund Förord Detta styrdokument över spelarutbildningen inom Småland-Blekinge Handbollförbund har tillkommit

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19)

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) 2014 Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) Inledning Verksamhetsplanen tas fram av respektive chefstränare/samordnande tränare i samråd med lagens tränare, ledare och

Läs mer

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Kareby IS (Fotboll) Sida 1 Välkommen till Kareby IS Allmänt Kareby IS är en förening där styrelse och ledare jobbar ideellt. Föreningen består av tre sektioner:

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Till tränare, ledare och föräldragruppsrepresentanter Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Inledning Verksamhetsplaneringen är en process där samtliga ledare som ingår i gruppen ska involveras.

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Stenungsunds Handbolls Klubb

Stenungsunds Handbolls Klubb Stenungsunds Handbolls Klubb Röda Tråden 1 Förord: Vi inom Stenungsunds Handbollsklubb ser det som en positiv utveckling inom idrotten att man dokumenterar och strukturerar upp sin verksamhet. Vi ser den

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy)

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) Innehåll Inledning... 2 Fotbollssskola 5-6 år... 3 P/F 8 ungdom (7-8 år)... 4 P/F 10 ungdom (9-10 år)... 5 P/F 12

Läs mer

Björklinge Bollklubbs. Röd Svarta handbok. Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar

Björklinge Bollklubbs. Röd Svarta handbok. Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar Björklinge Bollklubbs Röd Svarta handbok Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar en innebandyteknisk del BBKs Röda en pedagogisk del BBKs Svarta Björklinge

Läs mer

Nationella spelformer

Nationella spelformer Nationella spelformer 7 mot 7 10-12 år Målsättning med spelformen 7 mot 7 fotbollsaktioner som till exempel att passa, dribbla och skjuta. Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet

Läs mer

Mölndals handbollförening

Mölndals handbollförening Mölndals handbollförening Verksamhetsidé "MHF utvecklar ungdomar som individer och handbollsspelare i en kreativ och positiv miljö." MHF:s verksamhetsidé är en ledstjärna för alla som är verksamma inom

Läs mer

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Utbildningsstege för ledare Planering Åldersgrupp 6 8 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 7 9 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 10 11 år

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX Säsongsplanering Träningsgrupp XX År XXXX 1. Värdegrund Vi är en förening som är öppen för alla Vi står för alla individers lika värde Vi verkar för öppenhet i vår verksamhet Vi verkar både för gemensam

Läs mer

Träningsplanering. Spelarutbildning Version 1.0

Träningsplanering. Spelarutbildning Version 1.0 Träningsplanering Spelarutbildning Version 1.0 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Första året... 4 2.1 Helg 1: Träningspass 1 & 2 (1D)... 4 2.2 Helg 2: Träningspass 1 & 2 (1D)... 7 2.3 Helg 3: Träningspass

Läs mer

Syfte. Ledord. I Gnosjö IF vill vi att ledare ställer upp bakom följande

Syfte. Ledord. I Gnosjö IF vill vi att ledare ställer upp bakom följande DEN GULSVARTA SAMMANFATTNING Syfte med den gulsvarta tråden är att skapa en gemensam syn på hur vår verksamhet bedrivs. Det är ett levande dokument som anpassas för den tid vi lever i och den verksamhet

Läs mer

Grundläggande principer, mm.

Grundläggande principer, mm. Grundläggande principer, mm. Senast uppdaterat: 2016-08-18 Grundläggande Principer - Alla spelare ska få möjlighet att utvecklas/utbildas under säsongen 2016/2017. Detta utifrån sin nuvarande nivå och

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Utbildningsprogram för spelare i. Vadstena Handbollförening

Utbildningsprogram för spelare i. Vadstena Handbollförening 2014-09-26 Utbildningsprogram för spelare i Vadstena Handbollförening 1 Innehållsförteckning sida Inledning 3 Grundprinciper 4-6 Nivå- och åldersanpassad träning generella grunder 7 Knatteverksamhet 7-8

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

LFC NIGHT: VAD ÄR FOTBOLL?

LFC NIGHT: VAD ÄR FOTBOLL? 2019-05-23 LFC NIGHT: VAD ÄR FOTBOLL? Olof Unogård VAD, VARFÖR, HUR VAD, VARFÖR, HUR VAD, VARFÖR, HUR VAD ÄR FOTBOLL? VAD ÄR FOTBOLL? Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND Vision I vår förening vill alla engagera sig i att driva och utveckla verksamheten. Verksamhetsidé IBK Härnösand erbjuder innebandy för så många som möjligt,

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN

IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK SKÖVDE Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN Det här är IFK Skövde Handboll IFK Skövde Handboll har en klubbidé som beskriver hela klubbens verksamhet. IFK Skövde Handboll ska Genom landets ledande

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Verksamhetsinriktning Barn & Ungdomsfotboll

Verksamhetsinriktning Barn & Ungdomsfotboll Verksamhetsinriktning Eneby BK Innehållsförteckning EBK Mål & Inriktning - Värdegrund SvFF Fotbollens spela Lek & Lär - Värdegrund Eneby BK - Vision - Ledstjärnor för verksamheten - Ledstjärnor för ledare

Läs mer

Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden)

Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden) Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden) - Vår VISION är att ha en stark och framgångsrik barn- och ungdomsverksamhet och genom den bygga förutsättningar för att ha en stabil junior- och seniorverksamhet

Läs mer

Säsongsplanering. P-05: Träningsgrupp 1 & 2 År 2016

Säsongsplanering. P-05: Träningsgrupp 1 & 2 År 2016 Säsongsplanering P-05: Träningsgrupp 1 & 2 År 2016 1. Värdegrund Vi är en förening som är öppen för alla Vi står för alla individers lika värde Vi verkar för öppenhet i vår verksamhet Vi verkar både för

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget.

Begreppet ungdomsledare omfattar både de personer som har tränaruppgift och de som har en lagledarfunktion i ungdomslaget. Gula Linjen Grundvärdering Vi ska genom vår handbollsverksamhet erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning som utvecklar både fysisk och social förmåga samt samarbete och ansvarstagande.

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

Utbildningsplan för tränare EIK fotboll

Utbildningsplan för tränare EIK fotboll Utbildningsplan för tränare EIK fotboll Inledning...2 Att vara ledare i Ekerö IK...2 Webbutbildning i sportnik...2 Domarkurs...2 Skadekurs...3 Intern tränarutbildning...3 Tränare 5-manna åldersgrupper

Läs mer

11-manna. RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL

11-manna. RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL 11-manna RIKTLINJER FÖR 11-manna FOTBOLL Ytterby IS verksamhetsidé Ytterby IS policy Ytterby IS verksamhet bedrivs för ALLA på ett roligt och kreativt sätt, för att skapa ett livslångt fotbolls- och motionsintresse.

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

POJKAR & FLICKOR ÅR

POJKAR & FLICKOR ÅR POJKAR & FLICKOR 13-15 ÅR En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som PF 13 15 Två tre träningstillfällen per vecka, med

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Handlingsplan IBK Vöikers I detta dokument har vi försökt åskådliggöra IBK Vöikers riktlinjer för

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Blå Tråden Version 5 2014-06-10

Blå Tråden Version 5 2014-06-10 Blå Tråden Version 5 2014-06-10 Regler och riktlinjer för Alingsås HK 1 Innehållsförteckning FÖRORD... 3 Delaktighet... 4 Media... 4 I Alingsås HK... 4 MÅLSÄTTNING... 6 NIVÅANPASSNING OCH TOPPNING... 6

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

Föräldramöte P

Föräldramöte P Föräldramöte P-06 2016-04-10 Agenda Inledning Närvarolista Protokoll skrivs inte separat utan blir denna presentation med komplettering i rött. Roller Föreningens hemsida med lagsida för Pojkar 06 Matcher/cuper

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 11 mot 11. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 11 mot 11. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11 mot 11 Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll Det året man fyller

Läs mer

Svarta Linan. Mål, riktlinjer och utbildningsplan för ungdomsverksamheten ver 2.2

Svarta Linan. Mål, riktlinjer och utbildningsplan för ungdomsverksamheten ver 2.2 Svarta Linan - Mål, riktlinjer och utbildningsplan för ungdomsverksamheten ver 2.2 Att, som forna tiders alkemister, förädla de enklaste grundämnen till glimmande guld, är en av grundstenarna i Falköpings

Läs mer

SPÅRVÄGEN HF Blå Tråden

SPÅRVÄGEN HF Blå Tråden SPÅRVÄGEN HF Blå Tråden Uppdaterad version 2013-04- 30 Innehåll 1. Vad innebär "den blå tråden"?... 3 2. Målsättning... 3 a) Handbollsskolan... 3 b) Flickor D... 3 c) Flickor C... 3 d) Flickor B... 4 e)

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01

U-sektionens policy. Villa Lidköping BK 2011-12-01 U-sektionens policy Denna policy ska ge riktlinjer och stöd för ledare och föräldrar och förening i utvecklingen av bandyspelare inom Villa Lidköping BK. Villa Lidköping BK 2011-12-01 Villa Lidköping BK

Läs mer

ENKÖPINGS SK U P01. Höja ambitionen kontinuerligt enligt ESK Förhållningssätt till matchande mm

ENKÖPINGS SK U P01. Höja ambitionen kontinuerligt enligt ESK Förhållningssätt till matchande mm Föräldramöte 2013-02-12 ENKÖPINGS SK U P01 Målsättning med 2013 o Våra spelare ska bli bäst i Uppland 2018! Vi jobbar långsiktigt, dvs inga snabba toppningar för att nå kortsiktiga resultat. o Utvecklas

Läs mer

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018

Föräldramöte. ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Föräldramöte ÖSK Ungdom Handboll P05 2 maj 2018 Träningar säsongen 2017/18 Hur många träningar tror ni vi har haft? 90 st inkl målvaktsträningar Hur tror ni träningsnärvaron varit i snitt? Målet var 2

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Fler arbetsgrupper bör bildas för att möta föreningens tillväxt. Handbollskolan, är basen för tillväxten i föreningen. Arbetsgrupperna är:

Fler arbetsgrupper bör bildas för att möta föreningens tillväxt. Handbollskolan, är basen för tillväxten i föreningen. Arbetsgrupperna är: Sundsvalls handbollsklubb är Sundsvalls handbollsförening. Under hösten har föreningen 5 lag i seriespel och ambitionen är att ha ett 60-tal barn i handbollsskolan. Sundsvall Handboll är en breddförening

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer