Långsiktig inlärning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Långsiktig inlärning"

Transkript

1 Långsiktig inlärning I träningsläran beskrivs den långsiktiga utvecklingen som en process av träning av en otränad nybörjare upp till dennes prestationsgräns. Uppgiften är alltså att höja träningstillståndet från år till år, till den gräns för prestationsförmågan som sätts av det genetiska taket. Ålderssiffrorna som anges är ungefärliga. De är beroende av flera faktorer - hur många år man har tränat, den biologiska mognadsåldern o s v. Den långsiktiga utvecklingen går över följande stadier: Ålder Träningsstadium Lag Högprestationsstadium A-LAG (herrar, damer) Prestationstadium A-LAG (herrar, damer) Uppbyggnadsstadium JUN. (herrar, damer) A-UNGDOM (pojke, flicka) Grundträningsstadium B-UNGDOM (pojke, flicka) C-UNGDOM (pojke, flicka) 9-10 Lekstadium D-UNGDOM (pojke, flicka) E-UNGDOM (pojke, flicka) 7-8 DEN LÅNGSIKTIGA UTVECKLINGEN Den långsiktiga utvecklingen är inte bara en förståelse av olika stadiers innehåll, utan även en kunskap om individens och kollektivets handbollstekniska utveckling. Med handbollens teknisk/taktiska specifika krav, krävs både individuell teknik och kollektivt spel för att nå en hög prestation. För tidig träning av kollektivt spel som kan vara vinstgivande i unga år, leder oftast till brister i den individuella tekniken som har negativa effekter på utövaren när denne blir äldre. För tidig framgång som ung bidrar också till mättnad och kan sänka motivationen för vidare träning. Teknisk/Taktisk träning kräver flera års träning och inte minst rätt nivåanpassning på metoder och övningar. I ungdomsåren är det viktigt att starta med koordinativ träning (generell teknisk träning, se träningslära) och grundteknik (individens handbolls specifika grundteknik) för att senare kombinera individuell teknik (specifik handbolls teknisk träning) samt grunder anfall, försvar (samarbete 2 och 2 eller flera). Detta skapar en grund för att senare träna mönster (avancerat kollektivt spel). Balansgången i ungdomsåren mellan koordinativ träning, individuell grundteknik, individuell handbollsteknisk träning, grunder anfall och grunder försvar är mycket viktig. Vid ensidigt individuell träning blir kollektivet lidande och vice versa, om man däremot växlar mellan dessa former höjer man nivån på laget. Förbättrar man ytterligare träningen inom ett område ex. individuell teknik, måste den kollektiva träningen höjas och resultatet förbättras därmed.

2 TEKNISK/TAKTISK PROGRESSIONS MODELL: OBS! Viktigt är att lägga en plattform genom förberedande träning av koordinativa egenskaper och grundteknik, för att utveckla den individuella och kollektiva tekniken/taktiken. Vid träning av spelmönster så måste man samtidigt alltid träna individuell teknik och även grunder anfall - försvar

3 Spelets idè "Genom att på ett effektivt och regelrätt sätt, stoppa motståndaren från att göra mål. Vid besittning av bollen på ett effektivt och regelrätt sätt göra mål". "Reglerna styr tekniken" Grundläggande för att utveckla handbollens spelförståelse är kunskap om handbollens regler och fair play. Att vi på ett tidigt stadium, för in enkla nivåanpassade regler, som är relaterad till handbollen eller det vi håller på med. Detta får inte missförstås med att vi begränsar individens förmåga till kreativ utveckling. Alla lagspel har s.k spelprinciper så även handbollen, spelprinciperna är relaterade till reglerna, tiden och ytan. D.v.s. förstå motsatser - snabbt spel, långsamt spel, stora ytor, små ytor, stor och liten kraft, kropp, relationer, upplevelse av känsla för medspelare och motspelare. Vi kan skilja på två huvudprinciper: Anfall: när laget har bollkontroll Försvar: när laget icke har bollkontroll Vi kommer inom punkterna anfall och försvar att fördjupa oss i dessa principer. Principerna är en grundläggande del för att utveckla spelförståelsen. Handboll ett lagspel Handboll är ett lagspel som bygger på att i samarbete med en eller flera lagkamrater - med hänsyn till motståndaren och dennes agerande - ständigt vara beredd på att lösa nya problem Alla lagspel har en form för samarbete som skall leda till större trygghet, effektivare anfalloch försvarsspel mm. En viktig del i att utveckla spelförståelsen bygger på samspel och lagarbete, därför måste vi skapa ett bra socialt klimat och en Vi-känsla bland deltagarna. Förståelsen och konsekvenserna för ett dåligt lagarbete måste förklaras. Visioner om spelet Spelförståelse är inte bara individens agerande och förståelse i specifika situationer, det är också som vi tidigare nämnt ett samarbete mellan utövarna. För att kunna utveckla metoder och nya spelsätt som ger en högre dimension krävs kunskap om att kunna förutse och förutsäga nya visioner i spelet. För att kunna förutse och förutsäga visioner i spelet behövs kunskaper om hur man analyserar handbollen.

4 KHK:s Röda Tråd Röda tråden finns förutom nedanstående text beskriven mer i detalj i dokument för respektive träningsstadium, träningsstadium enligt tabell i början av detta dokument. Eftersom de olika stadierna inte har klara, skarpa gränser så ska man som ledare anpassa träningen utifrån vilket utvecklingsstadium spelare befinner sig i och den träningen kan finnas beskriven i ett eller flera av dokumenten. Målvaktsspel Skall vi bli en förening med en god målvaktstradition som kontinuerligt plockar fram bra målvakter, är det av yttersta vikt att vi organiserar upp och planerar även målvaktsträningen. Nyckelordet här är kunskap. Vi måste känna till hur man tränar målvakter och hur det går till att stå i mål, dvs ha kunskap om målvaktsspel. En annan viktig ingrediens för att lyckas på målvaktssidan är rekryteringen av målvakter. Vem blir målvakt? Vi ska ge målvaktsarbetet så stor status att även de duktigaste spelarna kan tänka sig att bli målvakter? Svenska målvaktsskolan är den målvaktsfilosofi vi jobbar med, se boken Handbollens målvaktsträning av Mats Bengtsson. Försvarsspel Försvarsspelets gyllene tanke är: Stoppa motståndaren - Ta bollen - Hjälp din kompis om han/hon behöver hjälp. Grunderna för försvarsspelet är att följa bollen, ha kontroll på närmaste motståndare, hålla rätt avstånd till medspelare samt att vara mellan bollen och målet. Vi vill från början skola in våra spelare i ett offensivt försvarstänkande, där varje individ har ett stort arbetsområde som kräver ett bra fotarbete. Det kräver likaså att det är man-man betonat och därmed tränar upp individen i svåra man-man situationer. Tanken är att vi på detta sätt skall få fram rörliga, kreativa och individuellt skickliga försvarsspelare som vi sedan kan plocka in i mer kollektiva försvarssystem. Vi tror också att det är roligare för barnen att spela offensiva försvarsspel då det främjar ett engagemang och inte en passivitet som 6-0 lätt gör. En ytterligare aspekt på det offensiva försvarsspelet är att det kommer att tvinga lagen att träna anfallsspel under press, det vill säga passa och röra sig under det att försvarsspelarna pressar på. I 6-0 får man ostört passa bollen mellan sig och sedan gå fram och skjuta, knappast utvecklande. Det är varje spelares individuella försvarsförmåga som skapar ett bra kollektivt försvarsspel! Betona att alla ska spela försvar. Detta för att det är viktigt med försvar, försvarsspelet är grunden för anfallsspelet. Alla kan spela försvar och att spela försvar gör att man lär sig spela anfall.

5 Kontringsspel Ett bra kontringsspel är ett mycket effektivt anfallsvapen. Kontringen ger lätta mål, förutom att det blir ett snabbt och roligt spel. Vill man således spela en snabb, effektiv och dessutom publikfriande handboll, så premierar man kontringshandbollen. Låt våra lag spela en sådan handboll - träna mycket kontringsspel! Kontringsspelet skall ha en liknande progression som det kollektiva anfallsspelet. Vi skall gå från ett helt fritt kontringsspel (E-B-ungdom), mot ett kontringsspel som domineras av fasta boll- och löpvägar (A-ungdom och äldre). Anfallsspel Anfallsspelets gyllene tanke är: Sök luckan - skjut genombrott - passa vidare. När det gäller barn och ungdomshandboll så utgör den individuella teknikträningen basen för hela träningsuppläggningen. En mycket viktig uppgift idrottsligt för en tränare är att se till att de enskilda spelarna utbildas i individuell anfalls och försvarsteknik. Det är under ungdomstiden som man har möjlighet att nöta in ett brett register i den individuella tekniken. En seniortränare som får upp spelare som har brister i den individuella tekniken är maktlös. Om han däremot får upp spelare som har god individuell teknik men som har brister i det kollektiva spelet, så löser han detta på ett mycket enklare sätt. De kollektiva spelmomenten kan man alltid lära in i ett senare skede, vilket däremot är nästan omöjligt med de individuellt tekniska. Inträningen av den individuella anfallstekniken bör ske på ett genomtänkt sätt. Det handlar om att utbilda spelarna på en mängd olika moment. Detta bör ske på så sätt att man systematiskt går igenom, exempelvis, alla kända genombrottssätt, för att varje spelare skall känna till och ha prövat på dessa. Det innebär förstås inte att varje spelare behöver behärska eller använda sig av alla dessa genombrottssätt under match, utan att varje spelare väljer ut ett antal av de genombrott som presenterats för att ha dem i sin arsenal. Dessa arbetar man sedan med i automatiseringsträningen. I de yngsta åldersgrupperna (E-D ungdom) skall vårt anfallsspel bygga på varje spelares individuella skicklighet och improvisationsförmåga. Den ovan beskrivna förmågan är det som skall ligga till grund för allt anfallsspel även i fortsättningen. Men ju äldre lagen blir desto mer lägger man på organiserat samarbete. Till en början enbart i små samarbetsformer två och två (C-B ungdom), för att slutligen hos de äldsta (A-ungdom och äldre) lagen utmynna i ett helt grundspel. Vi får dock aldrig glömma att det är varje spelares individuella skicklighet som i slutändan avgör hur bra vårt kollektiva anfallsspel blir. Detta oavsett hur många fasta kombinationer vi behärskar. Därför är det viktigt att inte låta sig luras av att kunna göra enkla mål i ungdomsåren genom användandet av kombinationer, det är bara ett sätt att lura sig själv.

6 Tävlingar T o m C-ungdom: Vid match gäller att alla spelare får spela. Den som tränat flitigt får spela mer. Att träna flitigt innebär att man kommer på träning så ofta man kan utifrån sina möjligheter. B-ungdom: Ovanstående, t o m C-ungdom, gäller förutom vid DM- och SM-spel. På DM gäller aktiv coaching men fortfarande får alla spela. På SM-spel åker alla i den äldsta årskullen + spelare från den yngre om det behövs för att få ihop ett lag och för att förstärka laget. A-ungdom Som för C-ungdom förutom vid SM-, NM-, DM- och Lilla VM-spel då det bästa laget spelar. Avsteg från ovanstående sker i samråd med ungdomsledaransvarig. Övrigt att tänka på Skaderisk Undvik att för ofta plocka upp yngre spelare i äldre lag. Detta för att minimera skaderisken som kan uppstå vid för mycket träning och för hård träning. Se upp så att inte en duktig spelare spelar i flera årskullar och bränner ut sig eller skadar sig. Regeln bör vara 3 träningar per varje spelad match utslaget över hela säsongen. Utbildningar inom föreningen planeras av utbildningssektionen och genomförs i respektive åldersklass.

LEKSTADIUM 7-8 år till 9-1O år

LEKSTADIUM 7-8 år till 9-1O år Delmål för resp stadium 5 LEKSTADIUM 7-8 år till 9-1O år Träning av grundfärdigheter Grundfärdigheter - springa - hoppa - gripa/hålla - dribbla/studsa - fånga - falla Koordination + timing eller kopplingsförmåga

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

målvaktstränarutbildning i fotboll bas 1 HANDLEDNING

målvaktstränarutbildning i fotboll bas 1 HANDLEDNING målvaktstränarutbildning i fotboll bas 1 HANDLEDNING LEDARSKAP - HANDLEDNING Spela, lek och lär Ledarens uppgifter Barns och ungdomars psykologiska utveckling Planering av träningstillfälle Instruktion

Läs mer

målvaktstränarutbildning i fotboll bas 2 HANDLEDNING

målvaktstränarutbildning i fotboll bas 2 HANDLEDNING målvaktstränarutbildning i fotboll bas 2 HANDLEDNING LEDARSKAP - HANDLEDNING Att vara tränare och ledare Att sätta mål Kommunikation Instruktion i spelträning 40 min 90 min 70 min 40 min Kunskapsmål för

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

GRUND IDÉER och RIKTLINJER KRING TRÄNING OCH MATCHER i Karlskrona Handboll Förslag.

GRUND IDÉER och RIKTLINJER KRING TRÄNING OCH MATCHER i Karlskrona Handboll Förslag. GRUND IDÉER och RIKTLINJER KRING TRÄNING OCH MATCHER i Karlskrona Handboll Förslag. Vision Karlskrona handboll 2013/14 Så många som möjligt så länge som möjligt Vår verksamhet Karlskrona handbolls verksamhet

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Vinröda Vägen. Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet. Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd

Vinröda Vägen. Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet. Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vinröda Vägen Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vision Att vara Sverigeledande på herr- och damsida med många spelare

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

LEKSTADIUM Bollek (upp till 6 år), E-ungdom (7-8 år) och D-ungdom (9-10 år)

LEKSTADIUM Bollek (upp till 6 år), E-ungdom (7-8 år) och D-ungdom (9-10 år) LEKSTADIUM Bollek (upp till 6 år), E-ungdom (7-8 år) och D-ungdom (9-10 år) Mycket fritt spel i bollek, E- och D-ungdom. Låt ungdomarna använda hela spelplanen. Det gör inget om alla jagar bollen i en

Läs mer

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF

Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Spelarutbildningsplan Vederslöv/Dänningelanda IF Inledning V/D IF:s viktigaste uppgift är att långsiktigt bygga och erbjuda en sund lärandemiljö. En sund lärandemiljö är en tillåtande miljö där vi förstår,

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 6-9 år Fotbollsglädje Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB

LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB VI VÄRNAR OM FRAMTIDEN - Handboll skall vara roligt - Respektera kompisar, ledare, domare och föräldrar - Utveckling i första hand vinst i andra hand - I en god social miljö skapas

Läs mer

Tibro HK F04. Grunder i försvar & anfall

Tibro HK F04. Grunder i försvar & anfall Tibro HK F04 Grunder i försvar & anfall 1 Så spelar vi handboll i Tibro HK 04 vår spelidé Spelidé handlar om hur vi ska spela handboll: Individuellt, taktiskt/tekniskt Kollektivt, taktiskt/tekniskt I grunden

Läs mer

LFC NIGHT: VAD ÄR FOTBOLL?

LFC NIGHT: VAD ÄR FOTBOLL? 2019-05-23 LFC NIGHT: VAD ÄR FOTBOLL? Olof Unogård VAD, VARFÖR, HUR VAD, VARFÖR, HUR VAD, VARFÖR, HUR VAD ÄR FOTBOLL? VAD ÄR FOTBOLL? Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2 VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2 2 TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM PROGRAM KURSMODUL 1:2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Kursmodul 1:1 Fotbollsfys Anfallsspel.

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

HANDBOLL RÖDA TRÅDEN HK ANKARETS STYRDOKUMENT FÖR BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET

HANDBOLL RÖDA TRÅDEN HK ANKARETS STYRDOKUMENT FÖR BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET HANDBOLL RÖDA TRÅDEN HK ANKARETS STYRDOKUMENT FÖR BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET Oktober2015 Detta är HK Ankaret Handbollsklubben Ankaret bildades 1975 i Lomma. Verksamheten flyttades successivt till Bjärred

Läs mer

PIF handboll KARRIÄRSTIG

PIF handboll KARRIÄRSTIG PIF handboll KARRIÄRSTIG Godkänd av PIF handboll styrelsen 6.10.2016 Inledning... 3 Handbollsföräldrarna... 3 PIF handbollens stig... 4 Bollskoj och Minimix... 4 E F juniorer... 4 D juniorer... 4 C juniorer...

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170127 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Att man inte lyckas beror ofta på att man inte vill, oftare på att man inte vågar, sällan på att man inte kan. Handboll gemensamma riktlinjer

Att man inte lyckas beror ofta på att man inte vill, oftare på att man inte vågar, sällan på att man inte kan. Handboll gemensamma riktlinjer Handboll gemensamma riktlinjer Varför ska vi strukturera vårt spel? Spänning och chansmoment kan vi finna och uppleva när vi spelar på hästar eller lotto, bingolotto på lördagskvällen eller när vi köper

Läs mer

Så spelar vi 11 mot år 2017

Så spelar vi 11 mot år 2017 Så spelar vi 11 mot 11 15-16 år 2017 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus på roller,

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

SVENSK FOTBOLL. Svenska Fotbollförbundet. 24 Specialdistriktsförbund föreningar spelare

SVENSK FOTBOLL. Svenska Fotbollförbundet. 24 Specialdistriktsförbund föreningar spelare TEORI 1 SVENSK FOTBOLL Svenska Fotbollförbundet 24 Specialdistriktsförbund 3 200 föreningar 500 000 spelare VISION Fotboll Nationalsporten För alla och överallt MÅL FÖR SVENSK FOTBOLL Öka antalet utövare

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

Arbetsuppgift 1 Grupparbete Arbetsuppgift 1 Förberedelse redovisning Arbetsuppgift 1 Redovisning grupparbetet

Arbetsuppgift 1 Grupparbete Arbetsuppgift 1 Förberedelse redovisning Arbetsuppgift 1 Redovisning grupparbetet Schema Torsdag 15 oktober 08.30 09.00 Kaffe/Te - fralla 09.00-09.40 Kursinledning 09.40-10.00 Ledarskap OBS! Kom i god tid till kursen. Presentation, kursinnehåll, program Repetition Avspark, Bas 1 Ledarskap,

Läs mer

ÅRSPLANERING POJKAR 03

ÅRSPLANERING POJKAR 03 ÅRSPLANERING POJKAR 03 Bakgrund: Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

Var bör fokus i träningen ligga? Det är väldigt viktigt att inte bara träna på rätt saker utan också att spendera rätt mängd tid på olika saker.

Var bör fokus i träningen ligga? Det är väldigt viktigt att inte bara träna på rätt saker utan också att spendera rätt mängd tid på olika saker. Var bör fokus i träningen ligga? Det är väldigt viktigt att inte bara träna på rätt saker utan också att spendera rätt mängd tid på olika saker. hur och/eller varför man gör något. Om spelarens förståelse

Läs mer

Coachning Träning - Seriespel Cuper - Mål

Coachning Träning - Seriespel Cuper - Mål Coachning Träning - Seriespel Cuper - Mål Hur gör vi? 2015-11-20 Backa Sharks jobbar med Coachning - #TILLSAMMANS. Träning Seriespel Cuper Målet Som coach ger vi inga råd, bara ser möjligheter i varje

Läs mer

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Fler fotbollsaktioner Alla skall få vara med Det här dokumentet I det här dokumentet finns sammanfattning

Läs mer

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017

Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 Så spelar vi 3v3, 5v5 7v7 och 9v9 2017 1 Bättre förutsättningar Jämnare matcher Roligare och bättre spel Fler fotbollsaktioner Alla skall få vara med Det här dokumentet I det här dokumentet finns sammanfattning

Läs mer

Träningsplanering. Spelarutbildning Version 1.0

Träningsplanering. Spelarutbildning Version 1.0 Träningsplanering Spelarutbildning Version 1.0 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Första året... 4 2.1 Helg 1: Träningspass 1 & 2 (1D)... 4 2.2 Helg 2: Träningspass 1 & 2 (1D)... 7 2.3 Helg 3: Träningspass

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 4 VARFÖR EN SPELARUTBILDNINGSPLAN? 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan

Läs mer

Agenda. Säsongsplanering & Info. Vad ska vi träna på och varför

Agenda. Säsongsplanering & Info. Vad ska vi träna på och varför Agenda Säsongsplanering & Info Vad ska vi träna på och varför Ledare Tränare Carina, Sara, Jenny, Ingalill, Patrik, Niclas, Kristian, Håkan Bootcamp mars Tränarutbildning C; 24/4 och 8/5 Lagledare Dilhani,

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

Blå tråden. Ett arbetsdokument för utbildning av unga handbollsspelare inom Uppsala Handbollsklubb

Blå tråden. Ett arbetsdokument för utbildning av unga handbollsspelare inom Uppsala Handbollsklubb Blå tråden Ett arbetsdokument för utbildning av unga handbollsspelare inom Uppsala Handbollsklubb Utgiven av: Uppsala Handbollsklubb Giltig från: juni 2015 1 Innehållsförteckning Syftet med dokumentet...

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 7-manna 10-11 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

Så spelar vi 11 mot

Så spelar vi 11 mot Så spelar vi 11 mot 11 2017 Uppdaterad: 170404 1 Mer utvecklande spel Fokus på helhet Laget samverkar för att prestera Fr.o.m. 15 år är spelarna är mogna för att spela på fullstor plan och då med mer fokus

Läs mer

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget

Läs mer

SPELSYSTEM för åringar

SPELSYSTEM för åringar SPELSYSTEM för 15-16 åringar Dalslands Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

EJ REVIDERAT INFÖR SÄSONGEN 2011/12. Styrdokument Spelarutbildning. Småland-Blekinge Handbollförbund

EJ REVIDERAT INFÖR SÄSONGEN 2011/12. Styrdokument Spelarutbildning. Småland-Blekinge Handbollförbund EJ REVIDERAT INFÖR SÄSONGEN 2011/12 Styrdokument Spelarutbildning Småland-Blekinge Handbollförbund Förord Detta styrdokument över spelarutbildningen inom Småland-Blekinge Handbollförbund har tillkommit

Läs mer

Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden)

Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden) Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden) - Vår VISION är att ha en stark och framgångsrik barn- och ungdomsverksamhet och genom den bygga förutsättningar för att ha en stabil junior- och seniorverksamhet

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 11 mot 11. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER

Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland. Så spelar vi 11 mot 11. Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Barn- och ungdomsfotboll i Västergötland Så spelar vi 11 mot 11 Utifrån SvFF:s NATIONELLA SPELFORMER Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll Det året man fyller

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

FOOTBALLL ACADEMY 6-9 2011-11-15

FOOTBALLL ACADEMY 6-9 2011-11-15 ANNERSTA FOOTBALLL ACADEMY Annerstaskolan Kursplan Fotboll Åk 6-9 STRIVE TO BE THE BEST 1 2011-11-15 Fotboll Kursplan Fotboll Ämnets syfte Grundskolans utbildning i fotboll syftar till att fördjupa och

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

4.6 Försvarsspel Alla övningar

4.6 Försvarsspel Alla övningar 4.6 Försvarsspel Alla övningar Försvarsspel Alla Övningar Övning 1 Vad: Arbeta med försvarsspel 2 mot 2 med en uppgivare som endast får användas för tillbakaspel Varför: Träna på mittbackarnas försvarsspel

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan 3 ÖVERGRIPANDE MÅL Att ge tips på långsiktigt

Läs mer

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år

Riktlinjer för träningsupplägg: Nivå 1 Fotbollsglädje 6-9 år Sigtuna IF Fotboll Spelarutbildningsplan i förenklad version som underlag för ledares planering av kortare period eller hel säsong Nivå 1 (ca 6-9 år) - Färdigheter att träna sid.2 - Mental utveckling sid.3

Läs mer

Nationella spelformer

Nationella spelformer Nationella spelformer 7 mot 7 10-12 år Målsättning med spelformen 7 mot 7 fotbollsaktioner som till exempel att passa, dribbla och skjuta. Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 9-12 år Lära för att träna Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK Handboll i korthet Detta informationsblad har tagits fram för att öka förståelsen för domarnas arbete, samt förbättra den allmänna kunskapsnivån när det gäller de grundläggande reglerna hos föräldrar och

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Handledning svenska fotbollförbundet c-diplom målvakt

Handledning svenska fotbollförbundet c-diplom målvakt 1 Handledning svenska fotbollförbundet c-diplom målvakt Handledning för användning av powerpointpresentation: C-Diplom Målvakt 2 7 20 28 39 Handledning för användning av powerpointpresentation: C-Diplom

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007

ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 1 ÖSTANSJÖ IF:s SPELARUTBILDNINGSPLAN/DEN GRÖN VITA TRÅDEN 2007 2 INLEDNING Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande dokument som regelbundet används

Läs mer

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN Antagen av styrelsen januari 2019 BAKGRUND - Tränare agerat med egna lösningar - Beslut som dragit ut på tiden och varit kortsiktiga - Ofta dåligt samarbete mellan lagen MÅL -

Läs mer

SPELARUTVECKLING INNEHÅLL

SPELARUTVECKLING INNEHÅLL SPELARUTVECKLING Vad påverkar spelarens utveckling Att utveckla spelarens kvaliteter Att skapa en utvecklande miljö Hur spelare lär sig Planering av träning Att ge instruktion Praktik, att agera som instruktör,

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Spelarutbildningsplan GIF Nike. Glädje Utveckling Tydlighet & respekt

Spelarutbildningsplan GIF Nike. Glädje Utveckling Tydlighet & respekt Spelarutbildningsplan GIF Nike Glädje Utveckling Tydlighet & respekt 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 GIF Nikes organisation... 4 Att vara tränare i GIF Nike... 4 Ytterligare krav

Läs mer

Så spelar vi 9 mot

Så spelar vi 9 mot Så spelar vi 9 mot 9 2017 Uppdaterad: 170127 1 Bra förutsättningar Hög delaktighet Många fotbollsaktioner Bra och utvecklande spel I 13- och 14-års åldern har spelarna nått en utveckling där de samverkar

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Söndag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas information/indelning grupper Iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF

Den Blå tråden. Annebergs IF 2013 DenBlåtråden AnnebergsIF DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsifspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF 2013 Innehåll Vårmålsättning...3 Grundstenarförattuppnåmålsättningen...3

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Bandy. Träff 1: Bandytermer. Vet du vad dessa elva viktiga bandyord betyder? Uppspel. Offside. Väggspel. Passningsskugga.

IDROTTSKUNSKAP Bandy. Träff 1: Bandytermer. Vet du vad dessa elva viktiga bandyord betyder? Uppspel. Offside. Väggspel. Passningsskugga. Träff 1: Bandytermer Vet du vad dessa elva viktiga bandyord betyder? Uppspel Offside Väggspel Passningsskugga Understöd Överlämning Brytzon Spelbredd Speldjup Spelvändning Styrning Träff 1: Ledarsidan

Läs mer

Så spelar vi 9 mot år 2017

Så spelar vi 9 mot år 2017 Så spelar vi 9 mot 9 13-14 år 2017 1 Bra förutsättningar Hög delaktighet Många fotbollsaktioner Bra och utvecklande spel I 13- och 14-års åldern har spelarna nått en utveckling där de samverkar med fler

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Torsdag (Dag 1) 14:00 Samling ledare 15:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 16:00 Träning

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

Hur ska jag tänka taktik?

Hur ska jag tänka taktik? Hur ska jag tänka taktik? Det val av taktik det egna laget ska göra och det sätt det ska spela på varierar givetvis från lag till lag. Det går att välja exempelvis högt eller lågt offensivt försvarsspel,

Läs mer

POLICYDOKUMENT. www.nasbyhandboll.se

POLICYDOKUMENT. www.nasbyhandboll.se POLICYDOKUMENT www.nasbyhandboll.se FÖRENINGSPOLICY Föreningspolicy för spelare, ledare och föräldrar i vår förening Näsby handboll, Talangfabriken, vänder sig till alla barn, ungdomar och vuxna, både

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare.

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare. Röda Tråden I dokumentet nedan beskrivs kort de övergripande målen för föreningen samt vilket ansvar som åligger både spelare, ledare samt föräldrar i de olika åldersgrupperna. Detta dokument kallar vi

Läs mer

Explosiv Fotbollsträning

Explosiv Fotbollsträning Snabbhet och explosivitet Snabbhet är en mycket viktig fysisk egenskap för alla fotbollsspelare och fotbollsspecifik snabbhet är beroende av ett bra samspel mellan ett antal faktorer, t ex koordination,

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år NIVÅ 1 Fotbollsglädje 6 9 år Fysisk utveckling Inleds med en liten växtspurt, därefter en lugn period Ingen fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Stort rörelsebehov och stora muskelgrupper är mer utvecklade

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Handbollsskola för 09:or Flickor & pojkar åk1

Handbollsskola för 09:or Flickor & pojkar åk1 Handbollsskola för 09:or Flickor & pojkar åk1 22 gånger 15 oktober 2016-8 april 2017 Lidingö SK Lidingö SK grundades 1933 och har genom åren fostrat många Lidingöungdomar i en mängd olika sporter (fet

Läs mer