TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(13) Innerstadsavdelningen Dnr Arne Fredlund Tfn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(13) Innerstadsavdelningen Dnr Arne Fredlund Tfn"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(13) Innerstadsavdelningen Arne Fredlund Tfn Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Konsthallen 2 (Lindgården) på Djurgården FÖRSLAG TILL BESLUT Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas med programsamråd. Ingela Lindh Eva Henström SAMMANFATTNING Fastigheten Konsthallen 2 ligger granne med Liljevalchs konsthall vid Djurgårdsvägen. På fastigheten finns en vacker men förfallen sommarrestaurang från 1930-talet, restaurang Lindgården. Den har stort kulturhistoriskt värde, men är samtidigt svår att utnyttja på ett ekonomiskt rimligt sätt, eftersom den har begränsad storlek och inte kan värmas under vinterhalvåret. Restaurangen står idag i huvudsak oanvänd och är i dåligt skick. Frågan om användningen av fastigheten har diskuterats i över 15 år och olika alternativ har utretts utan att tomträttshavaren och staden har kunnat enas om en gemensam lösning. Förslagen har omfattat olika grader av bevarande, ombyggnad och mer genomgripande nybyggnad. En tidigare orsak till konflikter har varit frågan om byggnaden ska få rivas eller inte. Genom ett beslut i stadsbyggnadsnämnden 2005 har nämnden tydliggjort att rivning kan vara en utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Tomträttshavaren har nu redovisat ett förslag till nybyggnad för hotell och konferens. Stadsbyggnadskontoret bedömer att en sådan användning kan bli ett positivt tillskott till en levande stadsmiljö vid Djurgårdsvägen. En ny plan bör dock medge fler alternativ. Kontoret bedömer att huvudinriktningen bör vara

2 2 (13) en ny publik byggnad för servering, kultur, museum, utställningar, hotell, konferens, nöjesverksamhet eller liknande med året runt användning. Den befintliga byggnaden är liten och nybyggnaden behöver bli större än den befintliga, om projektet ska bli genomförbart ur ekonomisk synpunkt. Av hänsyn till omgivande stadsmiljö, särskilt Liljevalchs konsthall och restaurang Blå Porten, bedömer kontoret att den emellertid inte kan göras så stor som tomträttshavaren föreslagit och inte heller få sådan utformning. På grund av att planförslaget kan komma att innebära rivning och nybyggnad i en känslig miljö behöver planarbetet inledas med ett programskede och programsamråd. Restaurang Lindgården vid Djurgårdsvägen var tidigare en populär sommarrestaurang. För närvarande står den i huvudsak oanvänd och är i dåligt skick. UTLÅTANDE Bakgrund På Konsthallen 2 finns en vacker men förfallen träbyggnad, restaurang Lindgården, som länge var en av stadens mest kända och uppskattade sommarrestauranger. I lokalerna har det drivits restaurang sedan 1930-talet. Byggnaden är i två våningar och omfattar omkring kvm BTA. Den har stort kulturhistoriskt värde (grön klass enligt stadsmuseets klassificering). Fastigheten ligger i en bebyggd del av nationalstadsparken. Restaurang Lindgården står i huvudsak oanvänd sedan flera år och är starkt förfallen. Enligt tidigare tekniska undersökningar (1995) var byggnaden redan då så fuktskadad och hade så dåliga installationer att mycket omfattande åtgärder behövdes för att förhindra fortsatt förfall.

3 3 (13) Problemet har varit att bevarandeintresset hela tiden stått i motsatsförhållande till intresset av att omvandla den för att få en ekonomiskt bärkraftig användning av byggnaden. Byggnadens provisoriska karaktär den byggdes som en enkel sommarrestaurang helt utan isolering har inneburit att den inte kunnat användas året runt utan bara sommartid. En förutsättning för en mer permanent användning är isolerade fönster, väggar och tak, vilket ur antikvarisk synpunkt bedömts vara en förvanskning. Gården som tidigare användes som uteservering mot Djurgårdsvägen Staden äger fastigheten och har sedan 1990 upplåtit den med tomträtt till ett företag som anmält sitt intresse, Rotaria Invest AB. Tomträttsavtalet gäller till den 1 juni I samband med tomträttsupplåtelsen överläts byggnaderna i ett köpeavtal till Rotaria Invest AB. På grund av deras dåliga skick angavs ett symboliskt pris. Vid tomträttsupplåtelsen 1990 ingick även den senare avstyckade fastigheten Konsthallen 15. Fastighetsdelningen genomfördes på tomträttsinnehavarens begäran och har gett Konsthallen 15 bättre ekonomiska förutsättningar, vilket medfört att en upprustning har kunnat påbörjas. Från tomträttshavarens sida har ända sedan upplåtelsen funnits en förväntan om att få genomföra en mer omfattande ombyggnad av Lindgården. Tomträttshavarens uppfattning har delvis stöd av upplåtelseavtalet, där ändamålet med upplåtelsen angavs vara restaurang, konferens- och utställningslokaler samt hotell och kontor. I en annan formulering medgavs viss begränsad rivning och/eller tillbyggnad av bebyggelse, som med hänsyn till områdets allmänna karaktär prövas lämplig. Formuleringarna tillsammans med det tjänsteutlåtande som låg till grund för beslutet har tolkats av tomträttshavaren som ett löfte om förändringsmöjligheter som inte kunnat infrias. Samtidigt angavs i andra formuleringar att bebyggelsen skulle bevaras och i en bilaga angavs skyddsföreskrifter för bebyggelsen.

4 4 (13) I efterhand har stadens revisionskontor gjort en granskning av stadens handläggning och konstaterat att formuleringarna ger stöd för ett bevarande, men att de inte varit entydiga utan kunnat uppfattats på olika sätt, vilket varit en grundläggande orsak till de problem och konflikter som uppkommit i ärendet. Den avstyckade fastigheten Konsthallen 15 vid Allmänna Gränd Bostadshuset, Konsthallen 14, vid Falkenbergsgatan Gällande detaljplan Gällande detaljplan är från 1914 (O-240). Den anger en byggrätt till högst 13,5 meter och tre våningar, vilket är en våning högre än befintlig byggnad. Den maximala byggrätten enligt gällande plan beräknas vara ca kvm BTA. Planens användningsbestämmelse är föråldrad och ger otydliga förutsättningar fastigheten får användas för offentligt ändamål. I en tilläggsplan från 1934 (Pl 1481) ges rätt att uppföra en öppen eller inklädd veranda med vissa mått. Tilläggsplanen reglerar även planteringar på förgårdarna, en yttertrappa samt att källaren ej får användas för handel och hantverk.

5 5 (13) Liljevalchs med restaurang Blå Porten Djurgårdsvägen Konsthallen 2 (restaurang Lindgården). Konsthallen 14 (bostadshus) Konsthallen 15 avstyckades från Konsthallen 2 Allmänna Gränd Gröna Lund Fastigheten gränsar i norr till Liljevalchs konsthall och restaurang Blå Porten. I väster finns ett flerbostadshus från 1800-talet. I söder finns den avstyckade fastigheten, Konsthallen 15, som används för restauranger och annan kommersiell användning och på andra sidan Allmänna Gränd finns nöjesfältet Gröna Lund. Tidigare beslut Fastighetsnämnden Nämnden godkände avtal om tomträttsupplåtelse till Rotaria Invest AB. Stadsbyggnadsnämnden Nämnden avslog ett förhandsbesked om bygglov för ett konferenshotell som tomträttsinnehavaren ansökt om.. Det avslogs av nämnden på grund av för stora avvikelser i förhållande till byggrätten enligt gällande detaljplan. Gatu- och fastighetsnämnden Beslut om nedsättning av tomträttsavgälden och ansökan om planändring. Programarbete Förutsättningarna för en detaljplan utreds Stadsbyggnadskontoret, tomträttshavaren och dåvarande gatu- och fastighetskontoret misslyckades med att hitta en gemensam lösning. Delvis motstridiga utgångspunkter från upplåtelseavtalet kunde inte kombineras till ett realistiskt förslag. Lagen om Nationalstadsparken träder i kraft den 1 januari Planområdet ligger inom det skyddade området.

6 6 (13) Stadsbyggnadsnämnden Nämnden beslutade att upprätta program för området Galärvarvet-Djurgårdsstaden-Beckholmen, i vilket fastigheten Konsthallen 2 ingår. Under programsamrådet 1996 uttalade flera samrådsinstanser att Lindgården borde bevaras. Länsstyrelsen angav att ny bebyggelse endast kan aktualiseras för redan etablerade verksamheter. Detaljplan påbörjas och avbryts Stadsbyggnadsnämnden Nämnden beslutade om startpm att påbörja planarbete för fastigheten. Förutsättningarna anges vara att sommarrestaurangen kan rivas och ersättas med en ny byggnad för publik användning. Beslutet grundades på en kalkyl av dåvarande gatu- och fastighetskontoret att kostnaden för att bevara Lindgården beräknades vara 25 miljoner kronor, samtidigt som verksamheten inte bedömdes kunna förränta mer än 15 miljoner. Stadsbyggnadsnämnden Nämnden beslutade om nya förutsättningar att sommarrestaurangen ej får rivas vilket innebar att planarbetet avbröts. Nya förhandlingar, fastighetsdelning Under år 2000 gjorde stadsbyggnadskontoret ett försök att återuppta planarbetet, och tog i samråd med tomträttshavaren fram ett kompromissförslag. Förslaget innebar att restaurangen bevaras och rustas upp samt kompletteras med en kontorspåbyggnad i två våningar i kvarterets inre del (tomträttshavaren ville att påbyggnaden även skulle omfatta byggnadskroppen mot Djurgårdsvägen). Arbetet med kompromissförslaget avbröts 2001 enligt gatu- och fastighetskontorets önskan för att avvakta pågående förhandlingar med tomträttshavaren om att denne skulle få friköpa tomten. Gatu- och fastighetsnämnden Nämnden beslutade återremitera ett förslag att fastigheten skulle säljas till tomträttshavaren och ger uppdrag att belysa olika handlingsalternativ och vad dessa kostar. Nämnden uttalar att det är olyckligt att Lindgården fått förfalla. Gatu- och fastighetsnämnden Nämnden godkände delning av fastigheten i Konsthallen 2 och Konsthallen 14. Vidare gavs uppdrag att utreda om Stadsholmen kan ta över Konsthallen 2 och godkänner att fastigheten får rivas. År 2004 genomförde revisionskontoret en granskning av stadens handläggning i en rapport Stadens handläggning av Lindgården. I granskningen framhålls särskilt följande: - Staden upplät fastigheten 1990 trots att man borde ha insett att det var tveksamt om tomträttshavaren hade ekonomiska möjligheter att genomföra projektet. - I upplåtelseärendet klargörs inte tillräckligt tydligt om avsikten är att bevara eller bygga om. - Staden borde ha krävt att tomträttshavaren skulle följa avtalet och underhålla byggnaden. - Det finns risk att slutresultatet innebär en förmögenhetsöverföring från staden till ett enskilt företag.

7 7 (13) Rivningsansökan Stadsbyggnadsnämnden Nämnden beslutade att avslå en ansökan om rivningslov för Lindgården, men med ett uttalade att en rivning skulle kunna påräknas i samband med att en ansökan om bygglov för en ny byggnad skulle kunna beviljas: Däremot är byggnaden Lindgården i dokumenterat dåligt skick och det behövs med största sannolikhet en ny byggnad på platsen som ersättning för den nuvarande Stadsbyggnadsnämnden avser bevilja rivningslov efter det att nämnden har beviljat ansökan om bygglov för uppförande av ny byggnad på fastigheten. Genom att villkora rivning med ett beviljat bygglov, samt en delning av fastigheten där Lindgärden utgär en egen fastighet, anser nämnden att det finns incitament för en investerare att ta fram smakfulla och väl anpassade förslag på byggnation Ett nytt hotellförslag från tomträttshavaren Tomträttshavaren ser inte längre någon ekonomiskt rimlig möjlighet att rusta upp byggnaden utan har tagit fram ett förslag till nybyggnad med ett hotell på platsen. Förslaget har redovisats i skisser från AIX arkitekter samt De innebär ett hotell i fyra våningar utformat som två lameller vinkelrätt mot Djurgårdsvägen. I bottenvåningen är lamellerna hopkopplade till en gemensam bas. Närmast Djurgårdsvägen är byggnadshöjden begränsad till 3 respektive 2 våningar, genom att de översta våningarna gjorts indragna. Hotellets fasad är indragen ca 4,5 respektive 7,5 m från trottoaren. Illustration av hotellförslaget med nybyggnad i 3-4 våningar. Perspektiv mot Djurgårdsvägen. AIX Arkitekter.

8 8 (13) Djurgårdsvägen Liljevalchs gård Allmänna Gränd Tomträttshavarens förslag till hotell Lindgården sett från sydväst med Djurgårdsvägen i bildens överkant. De föreslagna byggnaderna är fyra våningar höga (tre respektive två våningar närmast Djurgårdsvägen). Förslaget beräknas rymma ca kvm BTA (ovan mark), vilket innebär en stor ökning av arean jämfört med befintlig byggnad (1.250 kvm BTA). Hotellet är tänkt att rymma 39 rum eller sviter, samt en restaurang och konferensutrymmen i entréplanet. I en källarvåning under byggnaden föreslås dels ett garage med 20 parkeringsplatser och en relaxavdelning, samt förråd och tekniska utrymmen. Garaget är tänkt att nås genom en ca 30 m lång körramp från Djurgårdsvägen i fastighetsgränsen mot Liljevalchs. Ett eventuellt bostadsalternativ Tomträttshavaren har även väckt en fråga om en eventuell nybyggnad för bostäder, eventuellt med servering i bottenvåningen. Något förslag med bostäder har dock inte tagits fram ännu. Det kan vara ett intressant alternativ, eftersom bostäder med nuvarande konjunktur representerar ett större värde än kommersiell användning. En bostadsbyggnad kan ges mindre volym och ändå skapa förutsättningar för en rimlig fastighetsekonomi. Samtidigt kan det finns risker med att planera för nya bostäder så nära ett nöjesfält, eftersom bostäderna kan bli störda av buller från verksamheten vid nöjesfältet. Det kan också finnas andra invändningar. Frågan behöver utredas vidare.

9 9 (13) Tomträttshavarens förslag. Överst en sektion genom hotellbyggnaden med Djurgårdsvägen till vänster och intilliggande flerbostadshus till höger. Nederst visas fasaden mot Djurgårdsvägen, med Liljevalchs konsthall till höger. Illustration av hotellförslaget mot Djurgårdsvägen med de högre byggnadsdelarna skymda bakom trädet. AIX Arkitekter.

10 10 (13) Stadsbyggnadskontorets bedömning Stadsbyggnadskontoret bedömer att det är angeläget att upprätta en ny detaljplan som definierar villkoren för hur fastigheten får användas och bebyggas för att lösa tolkningsproblemen kring tomträttsupplåtelsen från Kontoret föreslår därför att planarbete påbörjas enligt nedanstående utgångspunkter. Det är positivt för stadsmiljön på Djurgården om fastigheten ges en bred användning som bidrar till områdets karaktär och inriktning på upplevelser, folknöjen och kultur. Användningen kan omfatta sådana verksamheter som servering, restaurang, utställning, handel, hotell, konferens, kultur eller museum. Det är värdefullt om användningen kan bidra till en mer levande miljö även under vinterhalvåret. Att riva byggnaden är sannolikt nödvändigt, trots dess kulturhistoriska värde. Skälen är dels det långt gångna förfallet och att en stor del av upprustningskostnaderna sannolikt kan bli stadens ansvar. Den nya byggnaden bör utgå från den befintliga byggnadens karaktär med två vinkelställda byggnader kring en gård som vänds mot Djurgårdsvägen. Byggnadshöjden bör begränsas till tre våningar i byggnaden mot Djurgårdsvägen och fastighetsgränsen i norr, för att inte medföra oacceptabla konsekvenser för omgivningen. För byggnaden i kvarterets inre kan prövas att gå upp till fyra våningar. Hänsyn bör särskilt tas till påverkan på gården till restaurang Blå Porten och Liljevalchs konsthall. Av hänsyn till att bostadshuset på Konsthallen 14 har sina fönster meter från gränsen mellan fastigheterna bör den nya byggnaden vara några meter tillbakadragen, särskilt om den görs i fyra våningar. Den nya byggnaden beräknas högst kunna bli kvm BTA (ovan mark). Garageramp och utfart mot Djurgårdsvägen bör undvikas. I planarbetet bör utredas om det inte går att åstadkomma andra lösningar för parkering och inlastning t.ex. på fastighetens baksida, som kan bli gemensamma för Lindgården och Liljevalchs m.fl. På grund av att planen kan innebära rivning och nybyggnad i en känslig stadsmiljö inom Nationalstadsparken behöver planeringen inledas med ett programarbete och programsamråd, som klargör utgångspunkter och mål för den fortsatta planeringen. Vid programsamrådet kan det vara intressant att redovisa flera alternativ. En användning för bostadsändamål kan prövas som ett eventuellt alternativ i programarbetet. En lägre bostadsbyggnad med servering i bottenvåningen skulle kunna vara en intressant lösning. Det behöver dock utredas mera och klarläggas bl.a. ur bullersynpunkt. Nya bostäder får inte innebära en konflikt med nöjesfältets verksamhet.

11 11 (13) Gården vid Liljevalchs konsthall. I bakgrunden syns den befintliga restaurang Lindgården, vars byggnad är i två våningar. Framför den syns restaurang Blå Portens låga paviljong. Trädet står vid tomtgränsen mellan fastigheterna. Gården vid restaurang Blå Porten sedd i annan vinkel. Konsthallen 2 i bakgrunden.

12 12 (13) Fastighetsgränsen mellan Lindgården (t.v.) och Liljevalchs/Blå Porten (t.h.) från Djurgårdsvägen. Den låga byggnaden i fonden hör till Lindgården och ligger där en garageramp skisserats enligt tomträttshavarens förslag. Liljevalchs konsthall t.v. samt bostadshuset, Konsthallen 14, i bakgrunden. Vid pi9len syns taket till Konsthallen 2 och det lilla tornet. Inlastningen till Liljevalchs

13 13 (13) Flygelbyggnad (3 vån) Huvudbyggnad, (ev 4 vån) Förgård (ej bebyggd, möjligen underbyggd) Bedömning av möjliga planeringsförutsättningar och utgångspunkter att pröva vid programsamråd.

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Lena Steffner Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Lena Steffner Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Lena Steffner 2004-09-28 Tfn 08-508 27 334 Stadsbyggnadsnämnden Kvarteret Skeppsholmsviken mm, Djurgården, Dp 1999-05636-54 redovisning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-12-05 Handläggare: Christian Bleckman Tfn +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-08-13 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Hedvig 1, 2 och 3

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

JO-anmälan rörande hanteringen av Lindgården på Djurgården i Stockholm

JO-anmälan rörande hanteringen av Lindgården på Djurgården i Stockholm Justitieombudsmannen Box 163 27 103 26 STOCKHOLM JO-anmälan rörande hanteringen av Lindgården på Djurgården i Stockholm Lagstridig hantering av byggnadsärende, ekonomisk vanskötsel och gynnande av enskild

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-02 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Johannelund 4 i stadsdelen Hässelby-Vällingby (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Johannelund 4 i stadsdelen Hässelby-Vällingby (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014-04894 Sida 1 (7) 2014-07-31 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Konsthallen 15 m.fl. i stadsdelen Djurgården (tillbyggnad av hotell och museum) Sammanfattning

Startpromemoria för planläggning av Konsthallen 15 m.fl. i stadsdelen Djurgården (tillbyggnad av hotell och museum) Sammanfattning Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2018-01-24 Handläggare Martina Norrman Telefon 08 508 275 82 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Konsthallen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård.

Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25, stadsdelen Norrmalm. Mindre påbyggnad på hotell med 2 våningar, inbyggnad av gård. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Barnhuset 25,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola)

Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen (skola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-12-01 Handläggare Louice Persson Telefon 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Murmästaren 3 i stadsdelen Kungsholmen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-04-23 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden

Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-09-02 Dnr MSN 2016/16-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Provisorn 4 i stadsdelen Vasastaden (kontor, hotell mm)

Startpromemoria för planläggning av Provisorn 4 i stadsdelen Vasastaden (kontor, hotell mm) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-07-05 Enkelt planförfarande Handläggare: Max Goldstein Tfn 08-508 275 78 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Provisorn 4 i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014 10801 Sida 1 (10) 2015-04-22 Handläggare Elena Kakavandi Telefon 08-508 272 58 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby (130 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-11-15 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Tjärtunnan m.m. i stadsdelen Stureby

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus

Förslag till inriktning avseende friköp av tomträtter upplåtna för kommersiella ändamål och för flerbostadshus Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2015-05-18 Diarienummer 0395/12 Markavdelningen/Analys och utredning Eva Odesten Romell/Stephan Cedergren Telefon 368 11 75/368 12 14 E-post: eva.odesten.romell@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

JK-anmälan rörande hanteringen av Lindgården på Djurgården i Stockholm

JK-anmälan rörande hanteringen av Lindgården på Djurgården i Stockholm Justitiekanslern Box 2308 103 17 STOCKHOLM JK-anmälan rörande hanteringen av Lindgården på Djurgården i Stockholm LAGSTRIDIG HANTERING AV BYGGNADSÄRENDE, EKONOMISK VANSKÖTSEL OCH GYNNANDE AV ENSKILD Bakgrund

Läs mer

Justerat den 16 december 2009 Anslaget den 18 december 2009

Justerat den 16 december 2009 Anslaget den 18 december 2009 PROTOKOLLSUTDRAG 15/2009 Sammanträdesdag 2009-12-10 Kl 16:00-17:45 Justerat den 16 december 2009 Anslaget den 18 december 2009 Kristina Alvendal Teres Lindberg Närvarande Ordföranden Vice ordföranden Ledamöterna

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ladugårdsgärdet 1:8 på De Geersgatan 13 i stadsdelen Ladugårdsgärdet

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ladugårdsgärdet 1:8 på De Geersgatan 13 i stadsdelen Ladugårdsgärdet Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2014-10-22 Handläggare Ellinor Wik Telefon 08-508 27 400 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30 m fl på Norrmalm till AMF Pensionsförsäkring AB

Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30 m fl på Norrmalm till AMF Pensionsförsäkring AB Dnr Sida 1 (9) 2016-03-16 Handläggare Karin Lindgren Gardby 08-508 266 26 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-03-06 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Konsthallen 1, 3 och 4 mm i stadsdelen Södra Djurgården Dp (Liljevalchs)

Antagande av förslag till detaljplan för Konsthallen 1, 3 och 4 mm i stadsdelen Södra Djurgården Dp (Liljevalchs) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Peter Lundevall Telefon 08-508 272 92 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Konsthallen 1, 3 och 4 mm

Läs mer

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli Sida 1 (8) 2017-11-10 DNR: E2017-04001 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-09-03 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV KRILLANS KROG 1 MM I STADSDELEN KRISTINEBERG (CA 180 LÄGENHETER)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 2 m m i stadsdelen Tensta

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 2 m m i stadsdelen Tensta STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-03-22 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes

Läs mer

Remiss av programförslag för ny detaljplan för kv Skeppsholmsviken mm inom stadsdelen Djurgården i Stockholm

Remiss av programförslag för ny detaljplan för kv Skeppsholmsviken mm inom stadsdelen Djurgården i Stockholm MARKKONTORET TRAFIKKONTORET GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-09-26 Kontaktperson Anna Haag Innerstad Telefon: 08-508 262 93 anna.haag@mk.stockholm.se Britt-Marie Salmén Gatuavdelningen Telefon: 08-508 273

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren 10 i stadsdelen Stadshagen (ca 90 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-20 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Gångaren

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan 2008-08-22 S-Dp 2007-36910-54 Arne Fredlund Tfn 508 28 230 Förslag Detaljplan för fastigheten Hjorten 7 i stadsdelen Östermalm i Stockholm S-Dp 2007-36910-54

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( )

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( ) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-10-30 Handläggare Till Arne Fredlund Stadsbyggnadsnämnden Telefon 08-508 28 230 Antagande av förslag till detaljplan för del av Lillsjönäs 4 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2019-04-25 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm (ca 30 st lägenheter samt kontors-, skol- och handelslokaler).

Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm (ca 30 st lägenheter samt kontors-, skol- och handelslokaler). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2013-05-15 Handläggare: Mattias Olsson Tfn 08-508 27 261 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hönsfodret 1 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-10-19 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning)

Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården 1:49 i stadsdelen Norra Djurgården (Kontor, utbildning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-07 Handläggare: Martin Edfelt Tfn +46 08-50827219 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Norra Djurgården

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (12)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (12) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (12) 2009-11-05 Handläggare: Victor Hoas Ströman Tfn 08-508 266 98 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Stenyxan 8 m.m. i stadsdelen Norra Ängby (Ca 12 radhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Stenyxan 8 m.m. i stadsdelen Norra Ängby (Ca 12 radhus) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr 2007-00566-54 Anna Gäderlund 2007-03-09 Tfn 08 508 262 69 anna.gaderlund@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö (inga nya bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö (inga nya bostäder) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2014-10-30 Handläggare Joel Berring Telefon 08-508 27 387 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Koralen 7 och Bassångaren

Läs mer

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/,

Läs mer

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell)

Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen Kista (bostäder och hotell) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2019-05-16 Handläggare Karolina Wendel 08-508 27 161 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om prövning av planbesked för Kista gård 1 och 2 inom stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Gemensam startpromemoria för planläggning av kiosker på allmän plats och kvartersmark

Gemensam startpromemoria för planläggning av kiosker på allmän plats och kvartersmark STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2013-07728-54 DNR 2013-07844-54 SID 1 (9) 2013-07-02 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn 08-508 275 19 Till Stadsbyggnadsnämnden Gemensam startpromemoria

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jakob Mindre 5 i stadsdelen Norrmalm (20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Jakob Mindre 5 i stadsdelen Norrmalm (20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-10-28 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jakob Mindre

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Förslag till detaljplan för Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Norrviken Sollentuna kommun Samråds-/Underrättelsehandling Syfte Syftet med planarbetet är att möjliggöra att Pensionat Norrviken byggs

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef

Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef. Sara Lundén Avdelningschef. Kajsa Ek Enhetschef Sida 1 (8) DNR: E2018-01606 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2018-05-24 Rivning av byggnader samt markanvisning för restaurang och konferenslokaler till Parks and Resorts

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57 (Färgarplan), i stadsdelen Södermalm (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-07-10 Handläggare Andreas Björklund Telefon 08-50827581 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Södermalm 8:57

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus.

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus. PLANBESKRIVNING 1(5) Planavdelningen 2010-10-01 Dp 2010-03063-54 Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 2010-03063-54 HANDLINGAR Planen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Inger Elonsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Inger Elonsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Inger Elonsson 2003-04-19 Tfn 508 275 72 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för del av fastigheten Burmanstorp 1 i stadsdelen Farsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV SÖDERSJUKHUSET 10 I STADSDELEN SÖDERMALM (34 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV SÖDERSJUKHUSET 10 I STADSDELEN SÖDERMALM (34 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2009-03-31 Handläggare: Linda Scherdin Tfn 08-508 273 22 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV SÖDERSJUKHUSET 10 I STADSDELEN SÖDERMALM (34 LÄGENHETER)

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Teresia Erixon 2015-09-07 PBN 2015-001672 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Kåbo 49:1 Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm

Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen 1, (ca 50 studentlägenheter) i stadsdelen Norra Djurgården, Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-10-25 Handläggare: Susanne Werlinder Tfn: 08-508 262 01 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Forskningen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer