FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan?"

Transkript

1 FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV. Jens Arnhof FL1: Så Johan något att säga sedan förra förhöret? Någonting som du vill berätta för oss? FL1: Nej. I förra förhöret så uppgav du att du hade två hundar. Vad har du för namn på dom här hundarna? DH: Krut och Tjura. FL1: Krut och Tjura? Sa du Tjura? FL1: Man har ju gått igenom din telefon och där har man hittat bilder. Bland annat har man sett att du har tagit emot en bild på en järv via WhatsApp. Vad kan du berätta om den bilden? DH: Nej det har jag inget att berätta om. FL1: Ingenting att berätta? FL1: Du ska få se på den här bilden. Det här är då beslagsnummer punkten 1 och det är då ett PM på telefontömning/analys och på sidan ett där så är det en bild som är skickad via WhatsApp till din telefon den 25e juli. Du ser bilden. Känner du igen bilden? ( Johan delges PM Analys telefontömning av BG ) DH: Jag ser bilden. FL1: Och känner igen den? DH: (gör ljud) FL1: Den finns i din telefon. DH: Ja, ja. Men jag har inte nå kommentar om det. FL1: Ser du klockslaget här där det står 04:52:15? FL1: Klockslaget stämmer inte. Det här är en, två timmar, så att det ska stå 06:52:15. DH: Jaha. FL1: Mm. Vem har du fått bilden av? DH: Nej jag har inte nå att säga om det. FL1: Vad är anledningen till att den här bilden har skickats till telefon? DH: Nej de ha jag int heller nå kommentar till. FL1: Nej. Ytterligare bilder i din telefon finns det ju. Då finns det en bild från den 25e juli klockan 07:41:10. På sidan två i det här analys pm:et, det här är samma bilder det här är bara en förstoring. DH: Ja. FL1: Vad är det vi ser på den bilden? DH: Nej men det, ja, nej det har jag inte heller nå kommentarer till. FL1: Mm. Vems är hunden på bilden? DH: Det har jag inte nå kommentarer till heller. FL1: Är det din hund? DH: Jag har int nå kommentarer kring det heller. FL1: Nej. Klockan 07:41:19 så finns det ytterligare en bild på sidan tre i protokollet eller i det här pm:et. Vad är det här för bild? DH: Jag har int nå kommentarer runt det heller. FL1: För din kännedom Jens så är det en jämthund som står vid ett dött djur. Jag påstår ADV: ja FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan?

2 DH: Nej jag har int nå kommentarer till det. FL. 07:41:48, en bild också på hund och dött djur. Berätta om bilden. DH: Nej jag har inget att säga. FL1: 07:44:11 på sidan 5. DH: Jag har int nå å säga om den bilden heller. FL1: Nej. Den här hunden, var har du att säga om hunden? DH: Ingenting. FL1: Är det Krut? DH: Jag har int nå kommentarer på det. FL1: Vi har ju spelat samtal för dig. FL1: Och i samtal mellan dig och Robert från den 25e juli klockan 07:55 så frågar Robert i det samtalet om det var någon större och på det svarar du, "ja hör du, ja bollar har den då". Kommer du ihåg det samtalet? DH: Jag har inga kommentarer på det. FL1: Utifrån din telefontömning nu här då på sidan fem i det här pm:et som man har skrivit. På den här bilden så ligger den här, som jag påstår, den döda järven på rygg. Vad är det för kön på den här järven som ligger på rygg? DH: Det kan inte jag bedöma. FL1: Vad är det vi ser här i grenen på järven? DH: Nej jag är ingen expert på FL1: nej, det kanske du inte är men jag frågar ändå vad är det vi ser. DH: Ja det ser ut som nå könsdelar. FL1: Mm i form av? DH: Ja det vet jag inte. FL1: Jag tycker att det ser ut som könsdelar i form av bollar. Vad säger du om det? DH: Nej jag har inga kommentarer kring det. FL1: Men du säger inte emot? DH: Jag säger ingenting alls. FL1: En bil som heter Adam Sigurd Cesar alltså ASC 534. Vem är det som brukar den bilen? DH: Ja det är ju jag. FL1: Det är din bil. Är det någon annan som använder den bilen? DH: Nja nog är det väl oftast jag som använder den. FL1: Mm. I den bilen så har man hittat den här GPS:en. ( Se bilaga) DH: Ja. FL1: Vems är det? DH: Ja det ser ut som min, en likadan som jag har. FL1: Mm. Den här GPS:en heter BG84886 punkten 1, den är tagen i beslag. I samtal mellan dig och Robert den 25:e klockan 06:31 då Robert ringer till dig och berättar att det är en järv som har synts vid kamera vid Tonys och du säger i det samtalet att du ska åka dit. Utifrån tömning som är gjort på GPS:en och som du säger att det är din så visar den här GPS:en att den går igång klockan 06:4, 06:46:28 den 25:e juli i Vidsel. Kan du berätta om anledning till att den går igång då. DH: Nej det har jag ingenting att berätta. FL1: 06:31 så säger du i samtal till Robert att du ska åka dit. DH: Jaha. FL1: Och 06:46 slås GPS:en igång. Vad kan du berätta om det? DH: Nej ingenting. FL1: Ingenting?

3 FL1: Då ska jag visa dig lite bilder utifrån den här GPS-tömingen som är gjord. På sidan 4 i ett PM som heter PM-GPS så finns en kartbild från där den här GPS:en slås igång då. ( Johan delges PM GPS) DH: Ja. FL1: 06:46:28 i Vidsel. Känner du till platsen? FL1: Vart är det någonstans då? DH: Det är ju mellan Älvsbyn och Jokkmokk. FL1: Vem bor på den här, på det här stället då? DH: Där den där- FL1: Ja i Vidsel. DH: Ja det bor ju mycket olika personer. FL1: Vem känner du som DH: Nej jag har int nå kommentarer till det. FL1: Vistades du där det här datumet? DH: Det har jag int heller nå kommentarer till. FL1: 06:57:33 nej förlåt, 06:47:48 då svänger du av från vägen, från den större vägen och så börjar du köra in på en liten mindre väg. Berätta om det. DH: Nej jag har int nå å berätta. FL1: 06:57:33 så svänger du ytterligare en gång. Vad kan du berätta om det? DH: Nej ingenting. FL1: 06:58:42 då stannar bilen, man ser att då står, farten här den står på 0km/h. DH: Mhm. FL1: Och bilen har stannat. Vart har den stannat någonstans? DH: Nej det har jag inte heller nån kommentar åt jag kan säga. FL1: Vad känner du till om den här platsen? DH: Jag har inte nå att säga om det. FL1: Känner du till platsen? DH: Jag har inte heller nå å säga om det där. FL1: 07:02:45 då ser det ut såhär, det här är sidan åtta. Vad händer här? DH: Nej det har jag inte nå å säga om det heller. FL1: Är det en åtel där? DH: Nej det har jag inte, har inte nå att säga om det. FL1: 07:35:46 vad är det här då? DH: Ja det ser ut som bilden du visa först, förs, ja. FL1: Mm här har man lämnat det här kringelkrokarna och så har man börjat bege sig. Vad visar det då? DH: Nej jag har inte nå att säga om det heller. FL1: Tyder det på att man har fått upp något spår där eller? DH: Jag har inte nå att säga om det heller. FL1: Nej. 07:40:07 då ser det ut som att man vänder och går tillbaka. Berätta. DH: Nej jag har inte nå å berätta. FL1: 07:41:10, 07:41:10 då syns bilden på en hund och en järv. Berätta om den här bilden. DH: Nej jag har inget berätta om dom där heller. FL1: 07:41:11 vad händer här då? DH: Nej jag har inte nå att säga om det heller. Det är ju en bild på en logg, GPS:logg ser det ut som. FL1: Och precis innan, 07:41:10, då var det en bild i din telefon på en järv och en hund. DH: Ja jag har ingenting att säga. FL1: Sköts järven här?

4 DH: Det har jag inte heller nå å säga om. FL1: På sidan 12 visades, visades bilden upp. Sen är det då 07:41:19 till 07:44:11 då är det ju bilder på hunden och järven som jag tidigare har visat dig som finns i din telefon. Vad säger du om dom här bilderna på hund och järv? DH: Jag har inte nå å säga. FL1: Som, man ser ju på hunden här att den har ett halsband på sig. DH: Mm. FL1: Och det halsbandet verkar ju va kopplat till din handenhet på GPS:en. Vad kan du berätta om det då? DH: Nej ingenting. FL1: Är det din hund? DH: Jag har inte nå att säga om det. FL1: 07:46:51 så då verkar ju hunden röra sig tillbaka. Vad säger du om det? DH: Nej inte nånting. FL1: Ingenting? FL1: 07:55:47 så ringer du till Robert för att säga att det gick bra. Vad har du att säga om det då? DH: Nej int nånting. FL1: Ingenting? 07:58:09 på sidan 17 då är man tillbaka på den plats vid bilen, vad, berätta om det då? DH: Nej jag har inte nå att berätta om det. FL1: Vad finns här vid den här bilen eller vid den här platsen? DH: Nej jag har inte nå att säga om det heller. FL1: Finns det någon stuga där? DH: Nej har jag inte heller, jag har inte nå att säga. Jag har inte nå att säga om det. FL1: Har Tony någon jaktstuga där? DH: Jag har inte nå att säga om det heller. FL1: I förhör som vi har hållit har det ju framkommit att Tony har en jaktstuga här. DH: Jaha, ja jaha. FL1: Vad känner du till om den jaktstugan? DH: Nej jag har inte nå att säga, inga ko, nej har inte nå att säga om det. FL1: När du har fått ta del av dom här bilderna som har hittats i din telefon. Du har fått ta del av GPS uppgifterna, du har fått tagit del av telefonsamtalen mellan dig och Robert vad har du för kommentar till allt detta? DH: Nej jag har ingen kommentar. Har inte någon kommentar år det. FL2: På dom här bilderna som man har hämtat ifrån din telefon. Vem är det som har tagit dom? DH: Det jag har inte heller nån kommentar runt, int nå å säga om heller. FL2: Den här GPS:en som vi har återskapat en logg ifrån är det du som har använt den 25e juli? DH: Jag har inte nå att säga om det heller. FL1: Vem skulle det vara om det inte var du? DH: Nej jag har inte nå att säga om det. FL1: Det skandinaviska björnprojektet Johan, vad känner du till om det? DH: Nej det är inte mycket. Ja dom håller väl på forska runt björnar gissar jag, i Skandinavien. FL1: Har du någon delaktighet i det projektet? FL1: Är det någonting som ni i samebyn är delaktig i på något sätt?

5 DH: Nej inte det, nej. FL1: Men du känner till att det förekommer ett björnprojekt i Norrbotten? FL1: Mm. I Udtja sameby. DH: Jo dom har ju haft nå projekt, jag vet inte om dom är klar med det eller om det fortfarande pågår men jo det känner jag ju till. FL1: Mm. Hur påverkar det här björkprojektet er? DH: Nej ingenting verkar det ju som. Projektet det var ju till för att man skulle som dokumentera hur mycket förluster vi har till björnarna och det har dom ju gjort men det verkar ju inte hända nå mer så, det verkar ju inte påverka oss så mycket. FL1: Och vad är tanken då utefter dom här björnarna, det här projektet, vad har tanken varit? Är det att man gör det för att få en högre skyddsjakt på björn på eller? DH: Nja det vet jag inte vad tanken var, det beror väl på kanske vem, vem man frågar. Jag vet int vad man har haft för olika, det projektet har väl varit igång mellan, ja är det, jag vet inte vilka som har varit inblandade, samebyarna har ju varit lite grann å, och så SLU. Jag vet inte vilka det är om det är det där björnproje, viltskadecenter tror jag och varför dom har gjort det egentligen ja det är väl för att försöka få till nå förändringar. FL1: Som blir positivt för? DH: Ja det är väl för rennäringen det ska bli positivt. Det var väl i alla fall säkert vad dom hoppades på dom som dra sig in i projektet, rennäringens sida, inte vet då vad dom andra har haft för agender, eller jag vet ju inte egentligen någonting. Jag har ju inte själv varit inblandad nå i de så. FL1: Mm. Dom här björnarna som eller rovdjuren överlag, hur påverkar det rennäringen? DH: Ja det är ju problematiskt. Det är ju förluster varje år till alla sorts rovdjur som, ja det påverkar ju mycket. Om det är ungefär våran by det skiljer ju mellan byarna men vi kanske har 50 procentiga kalvförluster varje år till ja till rovdjur och så har vi då förlust på vuxna renar också men ja så det är klart det påverkar myck, ja det påverkar ju mycket men det här vet ju alla om. Det är ju ingen nyhet för samebyarna eller ja dom på länsstyrelsen vet ju om det. Dom har ju tagit del av alla forskningsprojekt och, som är gjort och, men det verkar ju inte hända så mycket. ohörbart- (Ljud från adv. som gör så att ord försvinner) står ju still och allt annat ja det här med att försöka få ner då rovdjurstammarna kanske som samebyarna, ja det är väl en lösning det men det verkar ju va svårt få till nånting, dom nappar ju inte på det. Dom har väl blivit lite, kanske är bättre på å ge skyddsjakt så har det bliv, så har väl en del upplevt det i alla fall. Kanske på vårsidan när det har, ja före dom har hunnit göra nån skada det året att man har haft lite bättre chans att få söka skyddsjakt då på björnar som har varit kring renarna. Men det är ju, för oss är det ju, ja det är ju väldigt liten lucka i tiden vi ska lyckas få till nå sånt på, ja i våran by från, så det är ju givetvis vi int hjälpta av att det har blivit så men.. FL1: Hur löser ni det då? DH: Nej inte löser vi det på nåt sätt. Det är ju ba, det är ju ba å, vi har inga möjligheter å lösa det. Det är ju att försöka jaga dom björnar som blir tilldelade på hösten. Det är ju uppdelat i delområden. För oss är det ju kusten, det är ju ett delområde och nu i år var det väl ja hade vi två björnar, det var tre björnat i fjol på, Piteå, Luleå, Kalix, Haparanda, kustkommunerna. Och det gick ju fort var dom ju skjuten. Jag tror båda sköts i, ja antingen Piteå eller Luleå och i år var det lite nytt då var det, ingick inte Piteå i vårat tilldelningsområde då var det Luleå, Kalix, Haparanda, två björnar fick vi skjuta. Så det, det är enda sättet vi kan påverka att försöka skjuta dom björnarna på vårat, dom få dagarna den där björnjakten håller på. Den kan ju va slut väldigt fort. I fjol minns jag inte, men det tog slut ganska fort och i år tog det väl två och en halv dag, då var björnjakten slut. Sen har vi inte nå mer, vi kan inte påverka nå mer. FL1: Får ni skjuta tillräckligt mycket rovdjur, eller björn i det här fallet?

6 DH: Nej det får vi ju inte. I fjol fick vi ju ingen. I år fick vi ju en men dagen efter sköt dom den andra någonstans, jag vet inte vars det var egentligen men, ja om det var Luleå men ja sen är det ju stopp. Det är ju bara att vänta tills nästa år. Kanske vi får två nya björnar då kan ju de också skjutas i Piteå eller Luleå ja och då får vi vänta ett år till. Det är det enda vi kan göra. FL1: Hur ser det ut med järv då? DH: Ja det blir ju mer och mer och mer. Det har väl varit ganska lindrigt hos oss egentligen men sista två åren har vi ju haft både förekomster, ja att det har setts spår på vintern. Både då enstaka och under vintern som var blev det mer regelbundet. Men det har vi ju tillsammans med länsstyrelsen, ja dom är ju, det vet ju dom om också. Vi har ju varit och tittat på spår tillsamammans med dom så det är ju dokumenterat. Int vet jag då, ja klart dom dräper nån ren för oss men vi är väl int kanske värst drabbad av järv egentligen, än i alla fall. Men det är många bäckar små. Det är ju från alla håll. FL1: Får man jaga järv? DH: Nja det får man väl inte göra men dom hade väl i Västerbotten och i höstas nå skyddsjaktprojekt men det vart väl stoppat av någon miljöorganisation mitt i, mitt i, mitt i alltihop så dom hann väl skjuta nån men sen var det väl stopp och då var det väl bara... FL1: Hur ser det ut i Norrbotten då? DH: Nej jag har inte, med vad tänker du? FL1: Att jaga järv. DH: Nej jag vet inte. Jag tror väl, nog kan dom väl släppa nån skyddsjakt tror jag. Jag är lite dålig informerad om det. Dom kanske ha släppt uppe i fjälls nån men jag vet inte. Men, men det skulle ju, ALDIG skulle vi få skjuta någon skyddsjakt hos oss. Vi har ju pratat med dom på länsstyrelsen på deras, dom har ju såna här jag vet inte vad det kallas men viltbev eller en sån här som håller på å invenetra. FL2: Naturbevakarna. DH: Naturbevakarna. Det har ju aldrig varit upp till någon diskussion att söka någon skyddsjakt på järv för oss men, men vi har ju resonerat lite med dom och dom säger det är då ingen ide ni gör det för ni får det aldrig och det vet vi ju om, vi får det aldrig. Det räcker int om en järv börja bo hos oss. Inte får vi någon skyddsjakt. Vi måste ju visa upp skadebilder och, ja det går ju på vintern kanske man hittar allt dom ställer till med. På bar mark går det ju inte. FL1: Jag tänker på dom här bilderna som finns i din telefon. DH: Ja. Vad tänker du? FL1: Men jag tänker är det här någon typ av skyddsjakt som har förekommit? DH: Jag har inga kommentarer på det. FL1: Du, man hittar ju skinn i frysen hemma hos dig. Det har du ju delgivits kommer du ihåg. FL1: Va, berätta om dom här skinnen som har hittats hos dig. DH: Nej jag har inget att säga. FL1: Du har ingenting att säga? FL1: Vad finns det, vad, vad finns det för skinn hemma hos din pappa? DH: Ja det har jag då inge att säga om heller. Nej jag har inte nå å säga mer. FL1: Vad är det som gör att du inte har någoting att säga om det? DH: Ja jag vet inte vad han har för skinn. Inte har han väl nå skinn. FL1: Förlåt? DH: Är det nå FL1: har du nå skinn där? DH: Ja det finns, jo jag har ett björnskinn där. Ett gammalt björnskinn från när jag var i

7 Canada för 20 år sen eller 15 eller när det va ja 99 kanske 2000 nån gång. Det är det där skinnet, jo ett sånt finns ju där. FL1: Och dom här skinnen som finns hemma hos dig då på din adress? DH: Nej dom har jag inte nå att säga om. FL1: Har du några frågor Sofia? FL2: Nej. FL1: Jens har du några frågor? ADV: Nej. FL1: Nu har du tyvärr inte sett dom här bilderna som Johan har delgivits så men det kommer du att få, få ta del av. ADV: Ja. FL1: Mm. Men då gör vi så att vi avslutar förhöret. Klockan är 14:20.

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL: Är det nånting som du vill säga sen tidigare förhör Robert, som du vill tillägga eller? DH: Nej, jag vet inte. FL: Inget

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Johan, du ska delges misstanke för grovt jaktbrott under tiden den 25 juli 2016 då du ska ha skjutit en järv i området kring

Läs mer

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro ADV: Jonas Westerlund

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro ADV: Jonas Westerlund FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro ADV: Jonas Westerlund FL1: Så jag tänkte jag börja, som du ser här så är det ju två misstankar som du är misstänkt för så vi ska börja med den

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Du delgavs i förra förhöret att det har förekommit hemlig telefonavlyssning. FL1: Och i det här förhöret så ska du få lyssna

Läs mer

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund FL: Jag ska delge dig en ny misstanke. Du är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha jagat och

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Tony Granlund ADV: Lars Grönberg

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Tony Granlund ADV: Lars Grönberg FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Tony Granlund ADV: Lars Grönberg FL1: Tony, du ska delges misstanke gällande Grovt jakthäleri under tiden 25/7 2016 där du ska ha använt dig av en olovligt skjuten

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson KJ: Kristoffer Josefsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson KJ: Kristoffer Josefsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson KJ: Kristoffer Josefsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Johan, misstankarna mot dig kvarstår, de som du har delgivits tidigare. Vad har du för inställning till

Läs mer

FL:Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Kjell Sundvall

FL:Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Kjell Sundvall FL:Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Kjell Sundvall FL: Jag tänkte Kjell du ska få berätta, du jobbar ju på Länsstyrelsen i Norrbottens län så jag tänkte att du får börja med att beskriva vad du har

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Rune du ska delges misstanke om brott mot vapenlagen genom att i din bostad inneha ammunition, 15 patroner kaliber 30-06 på hylla

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Rune, misstanken mot dig som du delgavs tidigare den kvarstår så jag tänker fråga dig om din inställning. DH: Nää ja ä int, jag

Läs mer

FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Urban Edelbro Adv: Lennart Wiklund

FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Urban Edelbro Adv: Lennart Wiklund FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Urban Edelbro Adv: Lennart Wiklund FL: Jag ska börja med att informera dig om att den misstanke som du delgavs vid det förra förhöret den står kvar, så att du

Läs mer

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL1: Då ska jag börja med och informera dig om att den misstanken som du delgavs i förra förhöret den kvarstår. Har du nån

Läs mer

DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund

DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund FL: Jag ska delge dig misstanke om olaga vapeninnehav genom att du i din bostad innehaft följande ett repeterkulgevär av märket

Läs mer

Förundersökningsprotokoll

Förundersökningsprotokoll Förundersökningsprotokoll Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia Karlsson

Läs mer

Förundersökningsprotokoll

Förundersökningsprotokoll Förundersökningsprotokoll Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia Karlsson

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 25 Fredag 26 augusti Filmpremiär i Överkalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 25 Fredag 26 augusti Filmpremiär i Överkalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 25 Fredag 26 augusti 2011 NORRBOTTEN Filmpremiär i Överkalix Filmen Jägarna 2 hade premiär förra veckan i Överkalix. Intresset för filmen är stort och det var fullt i biosalongen.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Förundersökningsprotokoll

Förundersökningsprotokoll Förundersökningsprotokoll Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia Karlsson

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Förundersökningsprotokoll

Förundersökningsprotokoll Förundersökningsprotokoll Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia Karlsson

Läs mer

Förundersökningsprotokoll

Förundersökningsprotokoll Förundersökningsprotokoll Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia Karlsson

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015

Överklaganden av Länsstyrelsens i Norrbottens län beslut om licensjakt efter björn 2015, länsstyrelsens dnr 218-6057-2015 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-20 Ärendenr: NV-04974-15 Jägareförbundet Norrbotten Att: ordf. Mikael

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Lingonvägen Fel buss!

Lingonvägen Fel buss! SIDAN 1 Läararmaterial Vad handlar boken om? Olga vaknar av att mamma står vid hennes säng och säger att hon måste vakna. Olga har försovit sig och måste skynda sig så att hon hinner med bussen. Olga springer

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Jens Frank

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Jens Frank FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Jens Frank FL1: Jens vi tänker att du ska få berätta om projektet som involverar Udtja sameby, vad syftet med det projektet är och har varit. DH: Mm. Då är det

Läs mer

Rovbase. Manual Registrera döda rovdjur

Rovbase. Manual Registrera döda rovdjur Rovbase Manual Registrera döda rovdjur Innehåll Förord 3 Vilka djur registreras i Rovbase? 4 Vid misstanke om brott 4 Logga in 5 Steg 1: Starta registrering av ett dött rovdjur 6 Steg 2: Fyll i uppgifter

Läs mer

SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT

SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT BJÖRNJAKT DELOMRÅDEN TILLDELNING SAKSKÄL FÖR LICENSJAKT Älgförvaltning Det totala rovdjurstrycket på klövvilt är högt i Dalarnas län sett ur ett nationellt perspektiv. Detta på grund av att länet har alla

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde.

Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde. Inbjudan går till Älgjaktsområdena som ingår i Älgabäckens Älgskötselområde. Måndagen den 28 feb 2011. Avstämningsmöte. Plats: Älgabäcksryds Missionshus kl. 19.00 (öppnar kl. 18.30) Föreläsning av Anders

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så Ön av Gabbe KAPITEL 1 Jag sitter på ett plan och lyssnar på Arne alligator så hör jag en smäll. Alla skriker: AAAAAAAAA` Jag förstår att något hemskt håller på att hända. Plötsligt ser jag brandrök och

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

El-cykeln. Text: Vase &Fuglsang Översättning: Lennart Jensen, augusti 2014 Bearbetat: Helsingborgsrevyn, november 2014

El-cykeln. Text: Vase &Fuglsang Översättning: Lennart Jensen, augusti 2014 Bearbetat: Helsingborgsrevyn, november 2014 El-cykeln Text: Vase &Fuglsang Översättning: Lennart Jensen, augusti 2014 Bearbetat: Helsingborgsrevyn, november 2014 En medelålders kvinna () står i vardagsrummet. Det finns en soffa med bord och en golvlampa.

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

DAVID. BITTAN Jaha. Ja så kan man ju också lösa're, men va säger tjejerna då? CASPAR

DAVID. BITTAN Jaha. Ja så kan man ju också lösa're, men va säger tjejerna då? CASPAR (Kommer in på scenen igen.) Men har ni bara en säng pojkar? Den var ju väldigt stor visserligen, nästan som en dubbelsäng. Men var sover döh David? Alltså vi...alltså jag...jag menar... (Slår ihop händerna,

Läs mer

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket

Det gick faktiskt bra. Och dina tips som du gav mig innan resan var väldigt användbara. Du sa till exempel att jag inte skulle ta med för mycket Efter semestern Hej Mikaela! Hej Joanna! Hur har du haft det på din semester? Vi har haft det jättebra! Var var ni nånstans? Vi var i Turkiet. Ja, just det, du berättade ju. Och du var lite orolig för

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning.

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning. TÖI ROLLSPEL F 007 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista sjukpenning inskriven komplettering diskbråck sjukanmälan distriktsläkarmottagning utbetalningskort registerkort nyinflyttad datan personnummer

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg

Skolbesöksmanual. Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Skolbesöksmanual Sammanställd av Djurens Rätts ungdomsgrupp i Helsingborg Ungdomsgruppen i Helsingborg startades hösten 2010 och arbetar mycket med att besöka skolor och klasser för att väcka tankar om

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Västerbotten Datum 2012-05-07 Ärendebeteckning 218-3758-2012 Arkivbeteckning 1(8) Mala Sameby Börje Stenlund Släppträsk 11 930 70 MALA Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

Traditionell kunskap

Traditionell kunskap Traditionell kunskap Ur konventionen om biologiskt mångfald, art 8j Varje avtalspart ska så långt det är möjligt och lämpligt: med förbehåll för sin nationella lagstiftning respektera, bevara och uppehålla

Läs mer

Man löser inte problem genom att undvika dem. Man måste prata. Även om det är jobbigt måste man prata. -Gör det ont? -Nej. Kan vi inte åka hem?

Man löser inte problem genom att undvika dem. Man måste prata. Även om det är jobbigt måste man prata. -Gör det ont? -Nej. Kan vi inte åka hem? Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) SVENSK TEXT 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Man löser inte problem genom att undvika dem. Man måste prata. Även om det

Läs mer

Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan

Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan Fotbollsövningar 2 P08 Mariaskolan Dribbla Svarteman Anpassa storleken på ytan efter antalet spelare 1 spelare är Svarteman och placerad på ena linjen Övriga spelare (förslagsvis med boll) på motsatt linje

Läs mer

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Rapport 2017-3 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av en björnstam är det

Läs mer

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom

Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar som har en förälder med progredierande neurologisk sjukdom Ulrika Ferm, Margaretha Jenholt Nolbris, Annikki Jonsson, Petra Linnsand och Stefan Nilsson, 2014

Läs mer

GENOM HENNES ÖGON. Spelet utgår ifrån: Torget

GENOM HENNES ÖGON. Spelet utgår ifrån: Torget GENOM HENNES ÖGON I detta spel möter du spöket av en ung kvinna som tar dig på en vandring genom de äldre delarna av Staffanstorp. Spelet utgår ifrån: Torget Spelet är skapat tillsammans med Hembygdsföreningen.

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI torsdag 17 mars - lördag 26 mars De här tio dagarna har bestått av mycket besök av folk som vill hjälpa till på ett eller annat sätt. De har även bestått av besvikelser på svenska

Läs mer

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet

Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet SKRIVTOLKNING 2019-05-30 1 (5) Ekonomi och Styrning Anders Nordh Skrivtolkad version av telefonintervju med Katarina L Gidlund, professor och digitaliseringsforskare, Mittuniversitetet (drömsk musik) Kjell:

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

Vad är bäst att ha med sig på älgjakten - Gråhund eller Jämthund?

Vad är bäst att ha med sig på älgjakten - Gråhund eller Jämthund? Vad är bäst att ha med sig på älgjakten - Gråhund eller Jämthund? Gråhunden Torro följer med på jakt. FOTO: Christer Lundberg Previous Pause Nästa av Jakt & Fiske Jaktmarker & Fiskevatten Älgjaktspremiären

Läs mer

Om rovdjur och förvaltningen av dem. så tycker länets jägare med jakthund

Om rovdjur och förvaltningen av dem. så tycker länets jägare med jakthund Om rovdjur och förvaltningen av dem så tycker länets jägare med jakthund Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen

Läs mer

De skador rovdjuren orsakar. Skansen 19 november 2010

De skador rovdjuren orsakar. Skansen 19 november 2010 De skador rovdjuren orsakar rennäringen Skansen 19 november 2010 Mirja Lindberget Disposition Något om renstammen Rovdjur i renskötselområdet Antal rovdjursdödade renar enligt simuleringar Antal rovdjursdödade

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

NORDIC SCHOOL Составитель Е.Д. Малышева На основе учебник Svensk, svenska, Rivstart B1+B2 и Form i fokus B. Имя и фамилия учащегося/учащейся...

NORDIC SCHOOL Составитель Е.Д. Малышева На основе учебник Svensk, svenska, Rivstart B1+B2 и Form i fokus B. Имя и фамилия учащегося/учащейся... NORDIC SCHOOL Составитель Е.Д. Малышева На основе учебник Svensk, svenska, Rivstart B1+B2 и Form i fokus B Имя и фамилия учащегося/учащейся... Выполнение письменной работы за 1-й семестр обучения рассчитано

Läs mer

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök.

Första kapitlet. I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Första kapitlet I vilket hotellet ges ett nytt konstigt namn och en korvgubbe kommer på besök. Ingo hade inget att göra. Roger var igång med att dammsuga hotellet, och hade försökt få Ingo att hjälpa till.

Läs mer

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Rapport 2017-2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+)

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+) Killen i baren Målbeteende: Att minska alkoholkonsumtion 1.R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen) (Okodat) K: Tack. Ja, e hmm... jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt att vara

Läs mer

AGENDA. Ny älgförvaltning from 2012. Historisk avskjutning Norrbotten. Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix. Planer/avskjutning Överkalix ÄSO

AGENDA. Ny älgförvaltning from 2012. Historisk avskjutning Norrbotten. Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix. Planer/avskjutning Överkalix ÄSO Överkalix 20150331 AGENDA Ny älgförvaltning from 2012 Historisk avskjutning Norrbotten Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix Planer/avskjutning Överkalix ÄSO Älgbetesinventering Skogsbrukets mål skogsskador

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept!

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du dela med dig av din kunskap? Bli mentor! Coachning och mentorskapsprogram inom rennäringen en modell för kunskapsöverföring mellan generationer.

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Rulltrappan Text: Vase&Fuglsang Översättning: Lennart Jensen

Rulltrappan Text: Vase&Fuglsang Översättning: Lennart Jensen Rulltrappan Text: Vase&Fuglsang Översättning: Lennart Jensen Sketch med en orolig och två poliser, och, och en barnvagn In kommer n skrikande. HJÄLP! HJÄLP! Är det nån som kom hjälpa mig? Det är ju alldeles

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer