FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund"

Transkript

1 FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL1: Då ska jag börja med och informera dig om att den misstanken som du delgavs i förra förhöret den kvarstår. Har du nån förändrad inställning till den? DH: Nej, det, nej. FL1: Nej. Är det nånting annat som du vill säga sen det förra förhöret? DH: Nej, inte vad jag kommer på. FL1: Nej. Som du informerades om tidigare så har det i ärendet förekommit hemlig telefonavlyssning. Och idag ska du få lyssna på samtal. FL1: Du ska få börja och lyssna på ett samtal från den 14 juli klockan 17:20. Riktning: Out Motpart: Starttid: :20:06 Längd: 160 FL1: Vilka är det som vi hör i samtalet? DH: Nej, jag förstår ju att det, inte för att jag känner igen min egen först men låter ju som det är jag och farsan. FL1: Ja. Och farsan det är? DH: Urban. FL1: Urban. Så det är du och Urban? ADV: Får jag fråga bara, det är från den 14 juli? FL1: 14 juli. ADV: Ja, och jag har svårt och se nå samband med dem brottsmisstankar han delgiven nu FL1: Mm. ADV: så att tänker så att ni inte är ute och fiskar FL1: Nej. ADV: det är bara det alltså. FL1: Minns du det här samtalet? DH: Det kan jag inte riktigt säga att jag minns. FL1: Vad handlar samtalet om? DH: Ja, men det hörde du ju, det sas ju björnskinn. FL1: Mm. Vad är det för björnskinn? DH: Det ända jag vet att, att Johan Lund har haft sitt björnskinn hängande hos mig. Men det är ett lagligt björnskinn. FL1: Är det Johan Lunds björnskinn det pratas om här? Ja, jo. Jag vet att han har haft det hängande hemma hos mig. I sommar jag förstår inte vad det har med det och göra. FL1: Mm. DH: Men ni vill väl få det till nå annat men det är, det är då, det var då ett sånt där en knapp i det så. FL1: När, var och hur sköts den här björnen? DH: som det FL1: det här björnskinnet som det pratas om.

2 DH: Det var nog i fjol, under björnjakten. FL1: Hur kommer det sig att det har hängt hemma hos dig? DH: ADV: Alltså, är han misstänkt för nåt nytt FL1: Nej, men det är ju ett förhör. ADV: jomen FL1: Vi tar ju upp det som ADV: Jo, men FL1: har kommit upp. DH: Nej, det kan jag inte, det vet jag inte. FL1: Du vet inte varför det har hängt hos dig? FL1: Det nämns att det är nån som ska hämta det på lördagsmorgonen. DH: Ja, det vet jag då inte vem det kan vara. Man kan väl gissa det är Johan. Eller nån. Han har ju en flickvän och familj och släkt och vänner. Jag vet inte. Men det är ju, ja det vet jag inte FL1: Du kommer inte ihåg eller? FL1: Mm. ja, men då. Då ska du få lyssna på ett samtal från den 25 juli klockan 06:31. Riktning: Out Motpart: Starttid: :31:49 Längd: 99 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Ja, men det är väl samma där. Det, rösten sin egen känner man ju aldrig igen men det är väl jag. Och så måste det var Johan. FL1: Kommer du ihåg det här samtalet? DH: Jo, svagt kommer jag ihåg det. FL1: Vad handlar samtalet om? DH: Ja, men det kom ju nå bilder till mig på en järv. Och vad heter det, ringde jag och sa att ja, det hörde ni ju, att den var där. FL1: Du ringde och sa att den var där. Hur kommer det sig att du, du ringer till Johan? DH: Ja, det kan man fråga sig men han har ju ett naturintresse. FL1: Du säger ju i samtalet att det finns en järv där uppe på Tonys. Och Johan säger ju att han ska fara dit med valpen och se vad han gör. DH: -ohörbart- FL1: Vad handlar det om? DH: Ja, det uppfatta inte jag då. FL1: Vad var det du inte uppfattade? DH: Att han skulle ta valpen och fara dit. FL1: Du säger ju i samtalet att du ska till Boden själv men så kom du ju ihåg, jag såg du har ju hunden med. DH: Nej, det hörde jag inte. FL2: Vill du lyssna igen samtalet? DH: Nej, men ni säger ju det så. Det där har ni säkert lyssnat på. FL1: Du säger ordagrant, "men måste till Boden själv med Ante han har så jävla ont i ett ben. Men jag kom ihåg jag såg du har ju hunden med". DH: Ja, han hade ont. Och det andra vet jag inte. Nja, det vet jag inte varför jag sa egentligen. FL1: Vad var syftet med hunden?

3 DH: Ingen aning. FL1: Var är det Johan ska åka? DH: Var? FL1: Mm. DH: Ja, men FL1: Där uppe på Tonys. DH: Nja, det vet jag inte riktigt men jag, jag sa ju att det var en järv där på, på Tonys. Det kom ju kort. FL1: Vad är där uppe på Tonys? DH: Där järven är. FL: Men vad är det där? DH: En kamera. FL1: Mm. Hur vet Johan vart han ska åka? DH: Ja, kan som inte, det måste du ju ta med han. Vet väl inte jag. FL1: Du säger ju, "ja, du vet ju vars den är. Ja, men där". "Jodå, jodå", säger Johan. DH: Ja, då fick jag ju veta att han visste vars det var. FL1: Men då fråga jag dig, vart är det här? DH: Ja, nånstans på Tonys jaktmarker. FL1: Kan du vara lite mer precis? DH: Nej, faktiskt inte. FL1: Hur kommer det sig att du inte kan vara mer precis? DH: Nja, jag minns inte, jag vet inte riktigt vars det är. FL1: Hur kommer det sig att du får bilder från den här kameran? DH: Nja, det vet jag inte. Det är ju nå Tony måste ha lagt in. Om det inte är Tony som skickar dem. FL1: Hur kommer det sig at han har lagt in dig då på den här åtelkameran? DH: Ja, det vet jag inte. Jag vill inte sia om nå andra har gjort. FL1: Du säger ju här att, det finns grejer där så han kanske tror dig vara där ett tag till. Hur kommer det sig att du säger det? DH: Ja, på bilden vad det ju nånting. Han snosade ju runt där, runt nånting. FL1: Har du lagt grejer på den här åteln? Inte vad jag minns. FL2: Men du känner till att den här åtelkameran är kopplad till din telefon? DH: Jo, det kommer ju bilder.. FL2: Mm, så det vet du om. FL2: Och då Sofia läser upp här, så säger ju du att, ja, du vet vars den är. Då betyder ju det för mig i alla fall, att du också vet vart den här kameran är. För annars skulle du ha talat om det för, för Johan. DH: Ja, det vet jag inte. Inte uppfattade jag det så. FL2: Men menar du att du inte vet vart den här åtelkameran är, är det det du påstår? DH: Jag vet ju att den är där på Tonys jaktmarker. FL2: Mm. Men var på Tonys jaktmarker? DH: Ja, jag vet inte exakt, jag minns inte. FL2: Vad är det som gör att du inte minns? DH: Ja, det vet jag inte. FL1: Nu ska du få lyssna på nå till samtal från den 25 juli klockan 07:55 Riktning: In

4 Motpart: Starttid: :55:47 Längd: 133 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Ja, det låter ju som jag och Johan. FL1: Kommer du ihåg det här samtalet? DH: Inte mycket. FL1: Vad kommer du ihåg av samtalet då? DH: Ja, det hördes så dåligt för jag var på, på sjukstugan med Ante. FL1: Vad var det som gick bra? DH: Nja, det vet jag faktiskt inte. FL1: Du börja ju med och fråga, gick det bra. Och Johan svara, ja, det gick bra. DH: Nej, jag tänkte han hade fått se järven. FL1: Mm. Johan säger ju i samtal att, han hade säkert bråttom då. Vad är det som hade bråttom? DH: Ja, ingen aning. FL1: Johan säger, då var den uppe i en gran så det var bara och rusa in där och ja, klart. Vad är det som är uppe i en gran? DH: Ja, jag, det hörde jag, det tog jag för givet var järven. Att han hade fått se den. Men jag vet inte, jag var ju inte där så. FL1: Och Johan säger, och ja, då var det klart. Vad var det som var klart? DH: Ja, ingen aning. FL1: Du frågar i samtalet, är det nå större eller? DH: Nja, det vet jag inte vad jag kan tänkas mena med det. FL1: Du har ingen aning vad du kan tänkas mena med det? FL2: Johan svarar, ja, hördu ja, bollar har den då. DH: Jaa, det uppfatta jag aldrig. FL2: I samtalet så sa du ju, jaha okej. Jaja. Vad menas med det? DH: Ja, det vet jag inte. Ibland säger man ju saker än fast man inte hör nånting. Man vill ju inte låtsas dum. Nej, jag vet inte. FL1: Vad tolkar du det som när Johan säger att, bollar har den då? DH: Ja, men jag hörde nu, hör jag ju på det du säger och på, men inte vet jag vad det kan ha med saken och göra. FL1: Mm. Men vad är det som är så jävla kul, vad är det som är toppen? Du säger ju, men tänk dig, för hunden. Och det var en lycka fy fan va bra. Dagen är räddad, säger du. Vad är det som har hänt? DH: Nja, jag tog för givet han hade fått se den. Det är väl inte alla förunnat att sett en järv. FL1: Vad har hunden gjort då? DH: Nej, det vet jag inte. FL1: Men du säger ju det DH: Men han hade.. FL1. tänk dig för hunden. DH: han kanske-ohörbart- FL1: har hunden sett en järv? DH: Ja, det vet jag inte. FL1: Har han släppt hunden på järven? DH: Jag vet inte. Jag var inte där. FL1: Men eftersom du säger det. Fy fan vad lyckat. Så jävla bra. Det braka och small och hunden hade bråttom sen var den uppe i en gran. Sen var det bara och rusa in där och ja, klart.

5 Du skrattar ha ha ha, fy fan vad kul. Nån komentar till det? FL1: Ska du få lyssna på ett samtala från den 25 juli klockan 08:36. Avlyssnat nummer: Riktning: Out Motpart: Starttid: :36:06 Längd: 153 FL1: Vilka är det som pratar i samtalet? DH: Ja, det är väl jag och Rune. Låter det som. FL1: kommer du ihåg samtalet? DH: Nej, egentligen inte. Ja, jag vet han ringde men det hördes så jäkla dåligt så. FL1: Mm. Du säger att det hördes så jädra dåligt, vad var det som hördes dåligt? DH: Telefonsamtalet. FL1: Det finns ju ingenting här i erat samtal som gör att det framgår att du hör honom dåligt eller att han hör dig dåligt. DH: Nej det kan jag inte, det vet jag inte. Men så var det väl då. FL1: Rune frågar ju dig i början av samtalet är du i bushen? FL1: Varför gör han det? DH: Jag vet inte. FL2: Du svarar ju nej, jag är faktiskt med Ante på vårdcentralen. Det är väl inget fel med det FL2: Men på frågan om du är i bushen så säger du att du inte är det. FL2: Vart är bushen? DH: Bushen? FL2: Vart är det? DH: Är inte det skog på engelska? FL2: Men var är skog, alltså vilken skog pratar han om? DH: Ja det vet jag inte, det vet jag inte. FL2: Mm. FL1: Då säger du då hade jag en kompis jag skickar istället på det här, det lyckas. Vad vet Rune om det här? DH: Ja det kan man fråga sig. FL1: Nu är klockan 08:36, i föregående samtalet var från klockan 07:55. Har du haft kontakt med Rune på nåt annat sätt? ADV: Var det här samma dag? FL1: Ja. ADV: Okej. Jag tyckte det stod att det var 25:e här. FL1: Ja det är 25:e, vi är på 25:e. ADV: Okej. Var dem andra också det? Ja. FL1: Fem i åtta den 25:e juli så ringer Johan dig och säger att han har lyckats, det är klart. 40 minuter senare så har du kontakt med Rune som frågar om du är i bushen, nej men jag är med Ante på vårdcentralen, då hade jag en kompis jag skickat istället på det här, det lyckas. Vad menar du med det? Vad är det som har lyckats? DH: Ja det kan man fundera. FL1: Ja, det är därför jag ställer frågan till dig eftersom det är du som säger det. Det är mindre

6 än två månader sen. DH: Och? FL1: Jag frågar dig, vad är det som lyckas? DH: Jag vet inte. FL1: Rune svarar nej, helvete också, med Train eller vad? Train, vad är det? DH: Tåg. FL1: Det är inte så att du har en hund som heter Train. Det har jag också. Ja inte vet jag vad han trodde eller tänker, men inte var då han där. FL1: Du säger ju att jag hade en kompis jag skickade istället, vem är kompisen? DH: Ja men det sa jag, det hördes ju på uppspelningen. FL1: Jag frågar dig. DH: Johan. FL1: Du säger ja jävlar också, det vart en kort rusch och så upp i en gran. Rune svarar ja men vad kul. Vad handlar det om? DH: Var det inte det Johan berätta till mig i samtalet före, att han måste ha fått se, han måste ju ha fått se järven i granen. FL1: Så du menar för mig att du sätter upp en åtelkamera FL1: Tony sätter upp en åtelkamera, du får bilder från återkameran. Du ringer Johan klockan 06:31 på morgonen för att han ska åka ut och titta på en järv med sin hund, är det så jag ska förstå dig? FL1: Och du är så jävla hejsanglad så du ringer till samebyns ordförande och säger det lyckas. Vi har ju tömt din telefon, du ser ju rovdjur hela tiden, jag fattar inte vad är det som lyckas? Vad är det som är fy fan så jävla kul? DH: Att han fick se en järv. FL1: Att Johan fick se en järv? FL1: Av det här samtalet så framgår det ju att Rune han vet vad du pratar om, han vet precis vad det här handlar om. På vilket sätt har han fått kännedom om den här järven? DH: Det vet jag inte. FL: Du ska få lyssna på ett samtal från den 25:e juli klockan 15:34. Riktning: In Motpart: Starttid: :34:15 Längd: 464 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Det är väl jag och Johan. FL1: Kommer du ihåg det här samtalet? DH: Jo jag tror jag kommer ihåg, jag vill minnas att vi har pratat, jo jag tror det. FL1: I samtalet så säger du att du har en norrman som ska komma och se på nåt skinn och grejer, och så säger du att då slog det mig om han hellre ville köpa ditt, jo varför inte säger Johan, ja det slog mig bara säger du då, då frågar Johan ja det där bjännskinnet, ja bjännskinnet jo precis, jojo. Vad handlar det om? DH: Ja men det var ju det där björnskinnet som han hade hängande hos mig, det där som ni frågade om i början. FL1: Lite längre fram i samtalet så säger Johan att men vad fan jag pratade med Tony, jag

7 ringde åt honom och han kom med valpen, jaja svarar du, och Johan säger jag tog den där till Bredsel, du säger just det. Johan säger han kom och fick träffa och då sa han att han fått några andra kort, vad handlar det här om? DH: Ja det vet jag inte, det uppfattade jag inte riktigt vad han pratade om då. FL1: Johan säger att han tog den till Bredsel. Vad tog han till Bredsel? DH: Det vet jag inte, det är ju upp till han. Jag var ju aldrig med där nånting. FL1: Johan säger schysst, jag fick en tumme upp på meddelande från, ja från Kåbdalishållet och då svarar du ja från ordförande, jo säger Johan, och då svarar du jo precis, jag vart så glad att jag var tvungen att delge han glädjen, ja han blev glad. Ja det är klart svarar Johan, och du säger ja men det är jävla kul, jo då är det stolpe in svarar Johan och du säger för allt, stolpe in, och för hunden och allt för helvete. Vad handlar det om? DH: Ja det vet jag inte riktigt. FL1: Vem är ordförande från Kåbdalishållet, vem handlar det om? DH: Det är ju Rune. FL1: Du säger jo precis, jag vart så glad jag blev tvungen att delge han glädjen, ja han blev glad. DH: Ja han ringde ju åt mig där. Det lyssnade vi på för ett tag sen det samtalet. FL1: Vad var det för glädje du var tvungen att delge han? DH: Att Johan hade fått se en järv. FL2: Jag tänker ringer man runt till flera stycken och pratar om den här glädjen att få se en järv? FL2: Vad är det som gör att man gör det? DH: Jag vet inte. FL2: Blir ni glad när ni ser järv? DH: Ja men det är väl ett fint djur. FL2: Det är ett fint djur? FL2: Ja det kan så vara, men vad består glädjen av att se en järv? Jag tänker är inte det ett skadedjur? DH: Det är väl upp till dig i så fall. FL2: Jag frågar är det inte det? DH: Nej, inte vet jag. FL1: Det är ju så här att i samband med husrannsakan så har man hittat ett misstänkt järvskinn i Johans frys. FL: Nån kommentar till det? FL2: Jag tänker har du några frågor utifrån samtalen så får du ba avbryta. ADV: Ja. FL: Du ska få lyssna på ett samtal från den fjärde augusti klockan 13:32. Riktning: Out Motpart: Starttid: :32:22 Längd: 421 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Ja jag och Johan. FL1: Vad handlar samtalet om?

8 DH: Ja det kan man fundera. FL1: Mm. Alla järn är krokut spretade åt alla håll, fick ta hem dom och räta till dom på nåt sätt, och du svarar nej men dra åt helvete, ja fy fan säger Johan, jag vet inte hur han gör men han har nåt specialsätt, och du säger men vad i fan. Johan säger ja men nu hade hon löst ut han, men inte hjälpte det, och du säger nej det hjälpte inte, vad fan händer det så där för? Johan säger ja vad i fan, ja hur han gör alltså, om han drar upp alltihop eller jag vet i fan. Du säger ja precis, eller räcker det med att han bonkar i trumman och så slår det ut och så? Johan säger ja det kan hända, han rumstrerar om i det så. Vad handlar det om? DH: Ja, jag vet inte. FL1: Har du nån aning vad det handlar om? FL1: Ingen aning? FL1: Nu är det en månad och tio dagar sen det här var det här samtalet. Hur kommer det sig att du inte minns? Du säger vidare i samtalet att och du hundjäveln grävde sig ju in till björnarna och bet en björn i en tass, och Johan säger vad sa du? Vad sa du? Ja hundfan grävde sig ju in till björnarna och bet björn i en tass. DH: Ja det var faktiskt lite skoj. FL1: Är det ett skämt? DH: Ja det är ett skämt. FL1: Vad handlar det om då? DH: Jag var ner till Junsele på djurparken där med en valp och lät han lukta på björn där. Ett sånt där hund, vad heter det, björnhägnstest eller vad det heter, ja björnhägnstest. Man kan testa hundar på björn. FL1: Det är där du säger att du har kört 50 mil och kosta en tusenlapp FL1: Hur kommer det sig att du minns det, men du minns inte det här? DH: För det var så osammanhängande allt han surrade om där så jag kan inte riktigt säga vad det handlar om. FL2: Men Robert du får ju lyssna på det här samtalet nu, du lyssnar ju på samtalet. Du hör ju att du och Johan pratar med varann, du hör ju samtalet som spelas upp för dig. DH: Ja, det hör jag. FL2: Och du svarar ju på allt det han pratar om, och du ställer ju frågor till honom, så så osammanhängande kan du ju ändå säga att du tycker att det är. FL1: När du säger, Johan säger ja hur han gör och så, om han drar upp alltihop eller jag vet i fan, ja precis svarar du, eller räcker det med att han bonkar i trumman och så slår det ut och så? Vad handlar det om? DH: Det måste ju ha med nån grävling att göra, några grävlingfällor. FL1: Beskriv den grävlingfällan. DH: Ja det kan jag inte göra, det vet jag inte hur han har arrangerat det. FL1: Men du vet ju. Du säger ju räcker det med att han bonkar i trumman och så slår det ut och så? Du vet ju precis. DH: Ja, jag låtsas väl veta. FL1: Du säger jag har ju några andra grejer som, jaha säger Johan, pedaler och sånt där, jaha svarar Johan. Tänk om dom satt upp i värsta fall, ja svarar Johan, ja det hade nog gått, det är ganska trångt, annars är det några stigar där i slyet. Vad handlar det om? DH: Ja det måste ju ha nåt, vara nån sorts grävlingfällor det handlar om FL1: Vad är det för grejer som du säger att du har? DH: Ja du det var nog något jag hitta på just då FL1: Du säger pedaler och sånt där vad är det för grejer till en grävlingfälla

9 DH: Ja du FL1: Förklara för mig. DH: Ja hörde du hade jag det kunnat FL1: Det är du som säger det. DH: Jo jag vet jag ser ju FL1: Ja. Vad är det som ska fyllas på då? Johan säger att däremot har jag inte och fylla på med, ingen ny mat där DH: Ja det måste vara där han håller till då, har grävlingen där då, nå mat på det stället. Skulle vi kunna bryta för ett toalettbesök? FL1: Det går bra. Då gör vi paus i förhöret klockan 15:17. FL1: Förhöret återuppas 15:19. Johan säger ju i samtalet det är inte säkert han kom dit ikväll men han kan göra det. Vem är det som ska komma dit när Johan säger det? DH: Ja jag tog för givet det var nån grävling av något slag. FL1: Du säger vidare i samtalet men det går inte fara dit och sikta bara, bara för att, ja när han är där, ja. Då svara Johan det är så jävla tätt där ja det är det svarar du. Sen säger du och så hade det varit roligt och körke fast han för helvete. Vad handlar det om? DH: Ja det måste ju handla om en grävling, det är de jag förstår. FL1: Du säger slutligen jo ja men jag ska, jag kan, jag ska leta fram och göra iordning nå saker där, nå andra grejer. Vad är det för andra grejer du ska leta fram, göra iordning? DH: Ja jag börjar ju förstå det handlar om nån grävling så då tänkte jag se om det fanns nån vad heter det, om jag hade nå kvar hemma FL1: Vad skulle du ha, vad ska skulle du ha kvar hemma för nått? DH: Nå vad heter det rävsnarer som vi kan använda till grävling FL1: Du ska få lyssna på ett samtal från den 4 augusti klockan 18:08 Riktning: In Motpart: Starttid: :08:30 Längd: 97 FL1: Mm, vilka är det vi hör i samtalet? DH: Jag och Johan. FL1: Kommer du ihåg det här samtalet? FL2: Du en fråga du säger nu att du, att det handlar om, vilket djur handlar det om? DH: Grävling ohörbart- FL1: Grävling, mm. Då undrar jag vad är det för någonting som, vad är det för någonting som bonkar i trumman som du hört i tidigare samtal? DH: Ja det vet jag inte riktigt. Jag tänkte han hade nån mat i nån tunna eller nånting, nån kagge eller nåt FL2: För då sä, för du säger att i det samtalet säger du ja precis eller räcker det med att han bonkar i trumman osså då slå he ut osså. FL1: Kan du beskriva den fällan för oss? DH: Nej det vet jag inte att det är en fälla. FL2: Nej men förklara vad det är för någonting som bonkar i trumman och som slår ut. DH: Nej att han spiller ut om han hade nån mat i nån tunna eller kagge eller nånting så det slås ut på backen, men jag vet inte FL2: Det är ju du som säger det. DH: Jo.

10 FL2: Så jag tänk du kanske vet vad du själv pratar om även om du inte vet vad Johan pratar om. DH: Nej jag vet egentligen inte vad han pratar om och felet är väl att man börjar säga något på telefon, man vill ju FL2: För jag tänker här är ju du som säger att han bonkar i trumman DH: Jo FL1: I det här samtalet så säger du att då vet jag inte vars det är men kanske var jävligt fara och släppa också. Vad menar du med det? FL1: Och Johan svarar det är ju där vi brukar vara. DH: Jag hörde det han sa så. FL1: Vad handlar det här om. DH: Ja det vet jag inte. FL1: Du svarar mm, det var ju nog spännande i fjol och så skrattar du. Johan skrattar och säger jo, nej, det där är att utmana ödet och vara där. Vad handlar det om? DH: Ja hörre du det minns jag inte nånting FL1: Innan så har ni ju pratat om, du säger vem vet hur länge han tror sig va där och Johan säger nej nog skulle man gode ha ut det jävlar nu. Vad handlar det här om att det är att utmana ödet att vara där? DH: Ja det vet jag inte. FL1: Vad är det för grejer som är så bråttom att få till Johan då? DH: Ja det var väl om jag hitta nå grävling. FL1: Kommer du ihåg hur det gick till? DH: Vad? FL1: Kommer du ihåg hur det här gick till? DH: Vad gick till? FL1: Du säger ju att du ska ringa och höra hur långt farsan har farit DH: Jo då vad heter, jo det kommer jag ihåg. FL1: Mm, berätta. DH: Han kom upp och tog en säck som jag hade lagt nå rävsnarer i. FL1: Mm om vi börjar vad var det för säck? DH: Ja hörre du. Vad fan kan det va för säck. Hur ska jag minnas det? FL1: Var det en plastsäck? DH: För, förmodligen en svart säck. FL1: En plastsäck? FL1: Vad var det i den då? DH: Det var väl en rävsnara. FL1: Beskriv den rävsnaran för mig. DH: Ja hörre du hur fan såg den ut då. Det är som en järnpinne med en spiral, en spiral och en järnpinne, jo det måste h varit typ den och så är det en vajer, kort vajer och så en vajer FL1: Var det en rävsnara? DH: Jag tror det var en. FL1: Var det nå mer grejer i det här? DH: Nej inte vad jag minns. FL2: Kan du rita den där snaran som du precis beskrev? Ja typ nått sånt så där. (ritar en skiss, se bilaga) FL2: Mm. Det där vad, skriv vad det är för någonting dom olika delarna Vajer. DH: Ja inte vet jag vad det är för material, en järnstång i ett stycke också vajer FL2: Okej. Vad är det där för någonting som du har, som är under här? Det här är en snara

11 som du har ritat här FL2: Men vad är det här under snaran här, vad är det för nått? Hör det till järnstången här? DH: Ja det sitter som ihop. Det sitter i samband med det. FL2: Vad har den här för funktion? DH: Ja den, då ska dom trampa där och då sprätter den där upp och drar igen vajern. FL2: Så det här är som en trampplatta FL1: Kan det va det där som avses när du säger pedal? DH: Ja det är troligt. FL1: Men kallar du det pedal? DH: Ja det är en sorts pedal. FL1: För vi hör ju dig prata om pedalen. DH: Jo. FL1: Är det en sån fälla som du lägger i säcken eller är det någonting annat? DH: Nej jag minns bara den där. Jag minns fan bara den helt enkelt. FL1: Vad vet Urban om det han hämtar? DH: Ja det måste du ju ta med han. Jag kan inte tänka mig han vet nå mycket. FL1: Vet han vem som ska ha grejerna? DH: Jo. FL1: Hur vet han det? DH: Ja det sa jag väl åt han. FL1: Du ska få lyssna på ett samtal från den 4 augusti 18:10. Jag måste bara. En fråga innan vi tar samtalet. Den här vajern som du har beskrivit här. FL2: Vad är det för grovlek på det här? DH: Ja hörre du vad fan kan det vara. Ett par millimeter. FL2: För du, som du har beskrivit så är det en rävfälla. DH: Jo. FL1: Mm. Vad är DH: Ja dem säljs på affärer sådana där och jag har själv aldrig nyttjat dom. FL2: Men vad är det för, för grovlek på vajern? DH: Ja ett par millimeter, jag minns inte. Men är det tre kanske, två, tre, fyra, två, tre, ja. FL2: Två, tre millimeter? DH: Ja jag tror det. FL1: Vems är rävfällan? DH: Ja det är nog min. FL1: Det är din? FL1: Är den köpt eller har du gjort den? DH: Nej den är köpt. FL1: Du har köpt den. DH: De finns på affärerna Riktning: Out Motpart: Starttid: :10:17 Längd: 58 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet?

12 DH: Jag och Urban. FL1: Och vad handlar samtalet om? DH: Ja att han skulle komma upp och hämta grejerna det jag skulle skicka till Johan. FL1: Du ska få lyssna på ett annat samtal den 4 augusti 18:12. Riktning: Out Motpart: Starttid: :12:31 Längd: 89 FL1: Vilka är det som pratar i samtalet? DH: Jag och Johan. FL1: Vad handlar det här samtalet om? DH: Ja det hörde du ju, grejerna jag skulle skicka med till han. FL1: Mm, vad är det du skulle skicka då? DH: Ja tydligen hade jag ju hittat två såna dära. FL1: Du säger jag skickar med två pedaler också så ska jag se här och jag har ju nån sån djävulskt stor som man kan hänga den över halsen om man så säger. Jaha, jaha, jaha säger Johan och då svarar du och då är det ju klart på en gång: Vad handlar det om? DH: Ja vad handlar det om. FL1: Ja vad handlar det om? DH: Ja det vet jag inte. FL1: Vi har ju spelat dem här samtalen och vi har hört Johan om samma saker. FL1: Han har aldrig pratat nått om nån grävling. DH: Jaha. Jaha jag vet inte FL1: Jag påstår att det här är grejer som du skickar med till björnfällan. Vi har hört Urban om dem här sakerna. DH: Ja men det förstår jag ju att ni har fråga. FL1: Vad handlar det om? Vad är det du skickar? DH: Ja jag minns dem där två rävsnarorna. FL1: Dem två rävsnarorna? DH: Ja jag minns dem FL2: Vad var det mer än dem två rävsnarerna du skicka? DH: Ja FL2: Robert du vet mycket väl vad du har skickat. Så lång tid har det inte gått att inte du minns vad du har skickat med din pappa till Johan. DH: Ja jag vet inte. FL2: Urban vänder ju om för att ta grejerna. DH: Jo. FL1: Mm. Du vet mycket väl vad dem här grejerna ska va till. Du behöver inte sitta och gissa. Det framgår ju av samtalet att du vet. Det är nått som ska hänga, nått djävulskt stort som ska hängas runt halsen och sen är det klart på en gång. Du ska få lyssna på ett samtal från den 5 augusti klockan 06:14. Riktning: Out Motpart: Starttid: :14:17 Längd: 92

13 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Ja men det är nog jag och Johan. FL1: Minns du det här samtalet? DH: Ja lite vagt. FL1: Vad handlar samtalet om? DH: Ja jag tog för givet han hade fått den där grävlingen. FL1: Du säger i samtalet vad är det som funkar bra. Men Johan säger i samtalet det funkar bra. Vad är det som funkar bra? DH: Ja det fatta jag inte riktigt. FL1: Du fråga vad är det där på backen? Och Johan svarar ja det där man hänger bredvid ett träd. Vad handlar det om? DH: Ja det fatta jag inte riktigt heller vad han mena. FL1: Vad är det du har önskat i hela ditt liv? Du säger det i samtalet åh fy fan det har jag önskat i hela mitt liv. Du säger till och med att det är ju en dröm. Vad handlar det om? DH: Jaa FL1: Efter att ha tittat i din mobil och efter att ha tittat i kameror och så vidare så kan jag ju säga med 100 procent att det inte handlar om att fånga nån grävling att det är din dröm nått som du har önskat i hela ditt liv. Vad handlar det om? Vad handlar samtalet om? (tyst 30 sek) FL1: Du ska få lyssna på ett samtal från den 5 augusti klockan 08:01. Riktning: Out Motpart: Starttid: :01:04 Längd: 190 FL1: Vilka är det som pratar i samtalet? DH: Ja det låter ju som jag och min far Urban. FL1: Vad handlar det här samtalet om då? FL1: Det är du som ringer upp Urban för att berätta om någonting. I samtalet pratas det om den här hänggrejen. Berätta om den. (tyst 35 sek) FL1: Vad är det för hänggrej? DH: Ja jag kommer inte på det. FL1: Vad menar du för nått när du säger att en flicka tömde klockan sex på morgon. DH: Vad säg du att en flicka? FL1: Flicka tömde klockan sex på morgon. DH: En flicka tömde klockan sex på morgon. Ja jag vet inte, jag har då inte haft nån flicka hos mig på gud vet när så. Ja det vet jag inte. FL1: Du säger, ja dom där hänggrejen jaha åhå svarar Urban, jajjemen flicka tömde klockan sex på morgon. DH: Det får jag inte ihop. FL1: Vad är det du säg då? DH: Ja det vet jag inte. Inte minns jag då att jag har sagt nått om en flicka. FL1: Lyssna på det igen. Delges samtalet igen DH: Jag tycker han säger "han skicka en tumme" FL2: Han skicka en tumme klockan sex

14 FL2: Vad är det för någonting han har skickat en tumme för då? DH: Ja att det lycka sig med grävlings historien, tog jag då förgivet. FL1: På vilket sätt fick du en tumme? DH: Ja det minns jag inte men det var väl nån sms historia. Kan man ju tro. FL1: I samtalet så frågade ju Urban dig om det var nått större. Vad handlar det om? (tyst 45 sek) FL1: Urban säger att han har sett bilder som Johan har visat honom. Vad är det för bilder? DH: Ja det har ju inte jag nån aning om FL1: Urban säger, när han visar bilderna då han stod upp såg han ut som lång som fan, ja vad lyckat. Vad handlar det om? DH: Nej det vet jag inte. FL1: Brukar grävlingar stå upp? DH: Ingen aning, men säkert jo det har jag då förresten sett i ett tv-program Mitt i naturen. Vad det då har med saken att göra. FL1: Hur kommer det sig att Urban inte pratar om grävlingen. DH: Ja FL1: Han har ju fått samma frågor, det är ju han vi har frågat och han har sett bilderna DH: Ja det vet jag inte. FL1: Både du och Urban säger i samtalet att han har fått vara med om mycket på grund av er. Eller han har fått vara med om mycket på grund av oss, vad handlar det om? FL1: Vem är det som ni syftar på? Vem syftar du på när du säger det? DH: Johan. FL1: Vad har han fått vara med om då på grund av er? DH: Ja det är väl ett och annat, han har följt till renarna nån gång och följt och kört skoter. Följt och jagat nån gång. FL1: Jag påstår att det handlar om den här fällan. DH: Det är det säkert också. FL1: Att det handlar om en björnfälla. DH: Ja det vet jag inte nåt om. Det kan jag inte säga. FL1: Men vad är det som är så märk, speciellt med den här grävlingen och den här grävlingsfällan? Vad är det som är så speciellt? Vi har ju hört att du säger att det här är din dröm det här har du drömt om hela livet, den är stor, stor som fan och det lyckades så jävla lyckat och vad är det som är så speciellt om det här är en grävling? DH: Nej det är väl egentligen ingenting speciellt. FL1: Vad är den här hänggrejen då som det pratas om sen början? DH: Jag kan inte placera det faktiskt. FL1: Det är ju du som säger det. DH: Jo. FL1: Mm. Du säger i samtalet, han hävda det var klockrent, men förbannat svarar Urban lugnt och stilla ja lugnt och stilla måste det ju bli precis jo det var förbannat. Vad handlar det om? (tyst 15 sek) FL1: Vad är det för fälla? DH: Ja FL1: Vad är det ni har byggt ihop? DH: Ja det vet jag inte vad han har gjort. FL1: Men det vet du ju.

15 FL1: Du säger ju det. DH: Jag har inte varit dit på den där platsen. FL1: Men vad är hänggrejen som du pratar om? Det är klockrent, lugnt och stilla. Vad är det som är speciellt med den här fällan mot för andra grävlings fällor i så fall? DH: Ja det vet jag inte vad han har åstadkommit i så fall. FL1: Men Robert det är ju dina ord. Det är ju du som säger det här i samtalen, vi har ju lyssnat på dem. Vi har lyssnat på dem två gånger. DH: Jo. FL1: Du ska få lyssna på ett samtal från den 5 augusti klockan 08:20. Riktning: In Motpart: Starttid: :20:35 Längd: 215 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Ja jag och Johan. FL1: Vad handlar det här samtalet om? DH: Det lät som om nå vajrar FL1: Nå vajrar? FL1: Vad är det för vajrar? FL1: Det pratas ju om grovlek i samtalet, 8, 6, 4 och en halv, 5 mm. FL1: Vad är det? (tyst 20 sek) FL1: Är det vajrar ni pratar om? DH: Ja det måste ju va det. FL1: Vad pratar ni om vajrar för då? DH: Ja det vet jag faktiskt inte. Nu är det lite, ursäkta men det är lite luft här, jag känner mig lite snurrig i huvet. Kan man få sträcka på benen litegrann? FL1: Ja vi kan göra en paus 16:06. FL1: Förhöret återupptas 16:08. Vad menar du när du i samtalet frågar om det gick bra att greja fram han? DH: Ja, ja vad ska jag ha tänkt med det. FL1: Johan säger jag har satt mig i bilen jaha det gick bra? frågar du att greja fram han jo det gick bra svarar Johan. Vad handlar det om? DH: Kanske bilen. Nej jag vet inte. FL1: Du säger ja just ja fränt nej jag var taggad, jag blev så taggad att jag är inne i garaget och mer grejer, jag håller väl på att va en sån här materialare ja det är bra det, det är bra det svarar Johan. Vad menas med det här? DH: Ja materialare. FL1: Vad menar du när du säger att du ska va materialare? DH: Ja om dem behöver nått stängsel eller nått annat material. FL1: Vad är det för grejer som du pratar om här då? DH: Vad är det för grejer? FL1: Ja du sa bland annat tidigare att du har vajer. DH: Ja det kan man ju ha till mycket. Det är väl bra att ha vajer. FL1: Du säger jag minns inte hade jag gjort den där själv eller?

16 DH: Nej jag minns tydligen inte. FL1: Jag påstår att det handlar om fällan som du har lämnat över till Johan. DH: Jaha. FL1: Har du nån kommentar till det? FL1: Johan säger nu hade den ju, hade den ju hållit på ett tag jaha svara du, ja det har den ja svarar Johan hur länge? På en kvar eller fem minuter eller? svårt att säga ja det är sant det är det. Då säger du det är svårt att säga, man kan ju tänka sig själv hur det skulle va, inte tror jag man dansar på nått, man gjorde nog allt man kunde i några minuter. Johan säger jo och sen var det klart. Vad handlar det om? DH: Ja jag tänk kanske det var det där med grävlingen. FL1: Berätta om det där med grävlingen, vad är det som har hänt med den där grävlingen? DH: Ja jag tänk, jag började ju ana att han hade fått den. FL1: På vilket sätt har han fått grävlingen? DH: Ja det vet jag faktiskt inte. Jag har ju varken sett eller varit dit eller någonting. FL1: Och ändå verkar du förstå precis vad det här handlar om utifrån samtalen. Jag påstår att det här är en björn som ni pratar om. En björn som Johan har fångat genom att snara med en fälla och material till fällan som han har fått av dig. DH: Ja jag förstår att du påstår det men jag vet inte. FL1: Vad är det du inte vet? DH: Jag kan inte säga att det är de då jag inte såg det. FL1: Men vi har ju lyssnat på samtalen, vi har tittat på vad är det du säger, vi har upprepat det och jag har ställt frågan upprepade gånger vad det är som är så jävla häftigt. Du är så taggad och fy fan det är som en dröm och det är så djävulskt häftigt. Vad är det som är så häftigt? Och jag kommer och fortsätta fråga för jag får inget svar. DH: Ja jag vet inte vad det egentligen är som är så häftigt med det heller å andra sidan om det då är en grävling. Men man ska tydligen sluta och låtsas. FL1: Ja men jag vill ha ett svar vad det är som är så häftigt. Det är väldigt många frågor som du inte ger ett svar på. DH: Nej för att jag har inga direkta svar på. FL1: Och hur kommer det sig att du inte kan svara på dom när det är saker som du själv säger i samtal. DH: Nej jag trodde det hade med en grävling att göra. FL1: Men jag har frågat dig Vad är den här hänggrejen, vad är vajern till, vad handlar det om? DH: Ja det vet jag inte. FL1: Men du frågar ju om grovlek på vajer. DH: Ja men det kan man ju göra till mycket vajer. FL1: Men vad handlar det om i det här samtalet mellan dig och Johan den 5 augusti? Vad handlar det om då? DH: Ja jag vet inte. FL1: Du ska få lyssna på ett samtal från den 5 augusti klockan 10:46 Riktning: In Motpart: Starttid: :46:14 Längd: 83 FL1: Vilka är det som pratar i samtalet? DH: Ja det verkar vara jag fast jag mumsar tydligen på nåt och så farsan Urban.

17 FL1: Vad är det som ska byggas? DH: Ja just i det där läget vet jag inte för vi har en del projekt igång hela tiden. Det är skoterlådor och det är ohörbart- FL1: Mm. Det här samtalet kommer en och en halv timme efter att du har pratat med Johan. När du är taggad och gått ut i garaget och börja leta vajer. DH: Jo. FL1: Du minns inte vad det är som ska byggas? DH: Nej det byggs en hel del. FL1: Det pratas ju om vajer här också. Urban fråga om du hitta nån vajer. Ja det fanns lite vajer så det kan vi klara oss på. DH: Ja vi brukar ha mellan tallarna så man knyter fast hundarna i också FL1: Mm. Du ska få lyssna på ett samtal från 5 augusti 10:59 Riktning: In Motpart: Starttid: :59:40 Längd: 152 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Jag och Urban. FL1: Och vad är det de handlar om? Vad är det som ska byggas? DH: Ja det är lite av varje. Nån förstärkningar på en skoterlåda kan jag förstå och så är det takräck på en bil. FL1: Du ska få lyssna på samtal från ADV: Ursäkta. Vilken tid sa ni att det här samtalet var FL1: Det här var från den 5 augusti 10:59. Då hoppar vi till den 7 augusti 15:49 Riktning: In Motpart: Starttid: :49:31 Längd: 384 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Ja det låter ju som jag och Johan. FL1: Kommer du ihåg det här samtalet? FL1: Du säger i början på samtalet du njuter väl fortfarande av segerns sötma. Vad handlar det om? DH: Ja det har jag ingen direkt koll på vad jag ska ha menat med det. FL1: Du frågar också i samtalet "klädde du av hon eller någonting?". Vad menar du med det? DH: Var det inte han? FL1: -Ohörbart- DH: -Ohörbart- FL1: Ja vi kan lyssna på det. Delges samtalet igen FL1: Vi ändrar till han. Vad handlar det om? klädde du av han eller någonting?. DH: Ja vad ska det ha varit. Nej jag har ingen aning. FL1: Johan svarar att han har, han har gjort det men han lämnade skrotet som maskarna fick äta upp. Vad handlar det om då? DH: Nej det får ju stå för han det vet jag ju inte.

18 FL1: Men du måste väl ändå veta vad det handlar om? FL1: Du säger ju i samtalet men det var ju jävla smart. Någonting måste du väl veta vad det handlar om? DH: Nej jag kommer inte ihåg vad jag tänkte på där det är helt noll FL1: Johan säger att ja då behöver man ju inte dra hem det där du säger ja det var ju klokt Johans säger det är har ränt så mycket folk här och så hänger det några srvar där då svarar du inte, ja inte ska man bängla, ser då inte nå priser i det så det spelar nog ingen roll. Vad handlar det här om? DH: Det är helt noll. Ändå hört jag ju också vad ni spelar upp för någonting. FL1: Handlar det om att Johan inte ville dra hem hela björnen? DH: Ja det vet jag inte. Men han pratar ju om nå sarvar, det var väl det priset då kanske. FL1: Det hängde så mycket sarvar där. DH: Ja om det var det priset men jag vet inte. FL1: Men vad var det klokt att han lämna i skogen då? FL2: Vars brukar ni ha sarvarna hängandes innan dess? DH: Ja jag har ett kylrum hemma ja. Men inte vet jag vars han har sina sarvar. FL1: Johan uppskattar ju att det är närmare 200 och då säger du åh fy fan han var ju så bred jo den var bred ja härligt svarar du. Johan säger skallen var ju bred så djävulskt Så du säger fy fan. Jag skulle nästan tro det säger Johan jag har inte vägt någonting av den men bara skinnet är tungt som satan. Vad handlar det om? DH: Ja jag vet inte. Det är nå han säger det får väl stå för han. FL2: Det är ju du som frågar efter vikten. (tyst 25 sek) FL1: Jag påstår att det är björnen som du och Johan pratar om. Johan säger jag mätte dem där nog var dom fem millimeter. Då säger du det var fem okej. Vad handlar det om? Tyvärr så är jag helt nollad i huvet nu. Nej jag kommer inte ihåg nåt utav det samtalet. FL1: Jag påstår att det är vajer som du i tidigare samtal bett Johan mäta. FL1: Att det är vajern till fällan. FL1: Till snaran som björnen är snarad i. DH: Ja det vet jag inte någonting om. FL1: Men det är ju du som frågar. Du frågar ju i ett samtal att han ska be, be honom mäta den och här får du det. jag mätte det och det var nog fem millimeter. Det var fem okej Ja nog hörde jag också. FL1: Och då säger du just det men då ska jag försöka fixa en till. Vad handlar det om? Vad är det du ska försöka fixa en till av? (tyst 20 sek) FL1: Johan säger att det har ju inte synts att det har påverkat någonting. Vad är det som inte har påverkats? DH: Ja, ja det vet jag inte. FL1: Du säger just det men då ska jag försöka fixa en till, sen tror jag att det försvinner såna där men jag tror vi fan inte ska blanda in så det kommer ut vajrar och sånt till folk, det tror jag är en dålig, dålig sak om det kommer ut någonting men det förstår jag väl att du tänker på också. Vad handlar det om? Vad är det som inte ska komma ut? DH: Tja FL1: Vad är det som är en dålig, dålig sak om det kommer ut? Att det handlar om vajrar. DH: Det är svårt att veta vad det ska vara.

19 FL1: Du har ju sagt DH: Var det, var det vajer? Det är inte nån kastlina eller nått? FL1: Nej. Men jag tror vi fan inte ska blanda in, blanda in så det kommer ut vajrar och sånt till folk, det tror jag är en dålig, dålig sak om det kommer ut någonting om det. Du har ju sagt att det här handlar om jakt. Vad är det för jakt det handlar om? DH: Jag vet inte. FL1: Du vet inte? Nej jag minns inte nåt av det där samtalet FL1: Du säger ja, ja men då ska jag fixa, jag har en som var tre millimeter. Det är snudd på att det skulle lättare och följsammare, då svarar Johan jo det är dom ju, det är dom ju då säger du fast håller det för en sån där bastard? Det är ju då säger Johan det vete fan, hur fan blir det om nån råkar kliva igenom den? Det blir som ett snitt om ena frambenet är ute och hur fan blir det då? då säger du ja just det precis, det är nått sånt då håller det nog inte. Den måste nog fan va den där femman i varje fall. Vad handlar det om? DH: Nej jag försöker tänka men jag kommer inte, jag kommer inte på nå i det där samtalet som fastnar i någonting. FL1: Vad är det för bastard? FL1: Du skakar på huvet. DH: Ja, nej. Jag vet inte. FL1: Vad är det ni snarar? DH: Nej jag brukar då aldrig snara nånting. Det har jag aldrig gjort. FL1: Vad är det fem millimeters vajern ska användas till då? DH: Ja jag vet inte i det här fallet vad det ska vara. FL1: Jag påstår att det är en björn som ni har fångat, Johan har fångat genom snarning i en fälla och att det är du som har byggt fällan och bidragit med material till och att du nu är intresserad av att bygga en till. Du ska få lyssna på ett samtal ADV: Jag har en, en fråga bara. Om det nu bara liksom diskuteras så sas det att kanske tunnare vintertid. ADV: Jag ställer frågan, vad gör björnar på vintern? DH: Jag hörde det där också att, det var de jag fundera om det har med nån kastlina eller nått med en renhage att göra. Jag vet han har haft problem att hundarna har smitit också. FL1: Johan säger ju ja, ja, ja du säger man skulle kunna ha tunnare på vintertid, kanske femman blir lite jo, jo nog är det för grovt det där ja då är det nog fan för grovt, det vet man ju det funkar ju i alla klockers då säger Johan ja, ja, ja det är nog inte så dumt om det är på ett sånt där trångt ställe så då är det som stigar vad handlar det om? DH: Ja vi har ju börjat använda snaren då vi märker kalven på vintern också. Det kan det kanske ha med att göra, men, ja, ja jag vet inte. Då jag inte minns riktigt så kan jag ju inte säga. FL1: Men vem är bastarden som det pratas om? Fast håller den fast en sån där bastard. DH: Här handlar det ju om jag verkar det som om jag får höra på er så FL1: Nej du säger ju det i samtalet. DH: Ja men nej jag vet inte vad det ska vara för någonting. FL2: Är det en kalv som är en bastard? DH: En kalv FL1: Kalv. Du säger att ni använder vajer vid kalvmärkning DH: Nej jag säger ingenting.. FL1: Men jag, jag frågar dig är det en kalv som du benämner som bastard? DH: Ja det, det kan jag inte svara på.

20 FL1: Nej men det måste du väl veta om du brukar benämna kalv som bastard. DH: Ja man säger mycket här i, här i världen. Nog kanske jag har kallat nån kalv och nån ren för bastard nog är det väl troligt. FL1: Du ska få lyssna på ett samtal från den 8 augusti klockan 18: FL2: 38 Riktning: In Motpart: Starttid: :38:04 Längd: 194 FL1: Vilka är det vi hör i samtalet? DH: Det är nog jag och min far Urban. FL1: Ja. Vad handlar samtalet om? DH: Ja det var inte lätt att räkna ut det där men det måste ha varit veden jag kört fram som var det huvudsakliga. FL1: Det här på slutet då? DH: Det är en grävlingsfälla vi låna och har haft på ett ställe, en bur. ADV: Men är det någonting han inte är delgiven misstanke om? FL1: Nej vi vill bara klargöra vad det handlar om. En grävlingsfälla? FL1: Ja. Du ska få lyssna på ett sista samtal ohörbart- visst var det de? FL2: -Ohörbart- FL1: Nej det är 11:03. 5 Augusti 11:03. Riktning: Out Motpart: Starttid: :03:21 Längd: 82 FL1: Vilka var det vi hörde i samtalet? DH: Det var jag och Urban min far. FL1: Bra. Har du nå frågor Jonas? ADV: Nej. FL1: Då avs, hade du nått annat Robert som du ville säga? FL1: Nej. DH: Jag tror inte jag har nått. FL1: Då avslutar vi förhöret klockan 16:51

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson KJ: Kristoffer Josefsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson KJ: Kristoffer Josefsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson KJ: Kristoffer Josefsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Johan, misstankarna mot dig kvarstår, de som du har delgivits tidigare. Vad har du för inställning till

Läs mer

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro ADV: Jonas Westerlund

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro ADV: Jonas Westerlund FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro ADV: Jonas Westerlund FL1: Så jag tänkte jag börja, som du ser här så är det ju två misstankar som du är misstänkt för så vi ska börja med den

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Du delgavs i förra förhöret att det har förekommit hemlig telefonavlyssning. FL1: Och i det här förhöret så ska du få lyssna

Läs mer

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL: Är det nånting som du vill säga sen tidigare förhör Robert, som du vill tillägga eller? DH: Nej, jag vet inte. FL: Inget

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Johan, du ska delges misstanke för grovt jaktbrott under tiden den 25 juli 2016 då du ska ha skjutit en järv i området kring

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Tony Granlund ADV: Lars Grönberg

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Tony Granlund ADV: Lars Grönberg FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Tony Granlund ADV: Lars Grönberg FL1: Tony, du ska delges misstanke gällande Grovt jakthäleri under tiden 25/7 2016 där du ska ha använt dig av en olovligt skjuten

Läs mer

FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan?

FL1: jag påstår att det döda djuret är en järv. Vad säger du om det Johan? FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV. Jens Arnhof FL1: Så Johan något att säga sedan förra förhöret? Någonting som du vill berätta för oss? FL1: Nej. I förra förhöret så uppgav du

Läs mer

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund FL: Jag ska delge dig en ny misstanke. Du är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha jagat och

Läs mer

FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Urban Edelbro Adv: Lennart Wiklund

FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Urban Edelbro Adv: Lennart Wiklund FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Urban Edelbro Adv: Lennart Wiklund FL: Jag ska börja med att informera dig om att den misstanke som du delgavs vid det förra förhöret den står kvar, så att du

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Rune du ska delges misstanke om brott mot vapenlagen genom att i din bostad inneha ammunition, 15 patroner kaliber 30-06 på hylla

Läs mer

DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund

DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund DH: Robert Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Jonas Westerlund FL: Jag ska delge dig misstanke om olaga vapeninnehav genom att du i din bostad innehaft följande ett repeterkulgevär av märket

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Protokollbilaga. Delgiven information om förenklad delgivning vid ett personligt möte genom att skriftlig information överlämnats

Protokollbilaga. Delgiven information om förenklad delgivning vid ett personligt möte genom att skriftlig information överlämnats Protokollbilaga Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia Karlsson Undersökningsledare

Läs mer

Protokollbilaga. Delgiven information om förenklad delgivning vid ett personligt möte genom att skriftlig information överlämnats

Protokollbilaga. Delgiven information om förenklad delgivning vid ett personligt möte genom att skriftlig information överlämnats Protokollbilaga Åklnr AM-89256-16 Signerat av Enhet Polisregion Nord, Grova brott 1 PO Västerbotten Signerat datum Handläggare (Protokollförare) Inspektör Anneli Ackemo Bitr. handläggare Inspektör Sofia

Läs mer

Man löser inte problem genom att undvika dem. Man måste prata. Även om det är jobbigt måste man prata. -Gör det ont? -Nej. Kan vi inte åka hem?

Man löser inte problem genom att undvika dem. Man måste prata. Även om det är jobbigt måste man prata. -Gör det ont? -Nej. Kan vi inte åka hem? Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) SVENSK TEXT 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Man löser inte problem genom att undvika dem. Man måste prata. Även om det

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Rune, misstanken mot dig som du delgavs tidigare den kvarstår så jag tänker fråga dig om din inställning. DH: Nää ja ä int, jag

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+)

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+) Killen i baren Målbeteende: Att minska alkoholkonsumtion 1.R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen) (Okodat) K: Tack. Ja, e hmm... jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt att vara

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

OSCAR ZIA EP DIN TEXTER

OSCAR ZIA EP DIN TEXTER OSCAR ZIA EP DIN TEXTER 1) Din Credits: Martin Renee, Oscar Zia, Wilhelm Börjesson, Rob Milo Han hatar se på när vi står med varann Så jag håller dig så hårt det går Kan inte glömma att du en gång va hans

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand»

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» 2016 09 11 Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» Stian på NAV kontor NAV = Socialkontor Arbetsförmedling Försäkringskassa Medverkande: Johannes Lindrupsen skådespelare och Tore Børtveit

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

El-cykeln. Text: Vase &Fuglsang Översättning: Lennart Jensen, augusti 2014 Bearbetat: Helsingborgsrevyn, november 2014

El-cykeln. Text: Vase &Fuglsang Översättning: Lennart Jensen, augusti 2014 Bearbetat: Helsingborgsrevyn, november 2014 El-cykeln Text: Vase &Fuglsang Översättning: Lennart Jensen, augusti 2014 Bearbetat: Helsingborgsrevyn, november 2014 En medelålders kvinna () står i vardagsrummet. Det finns en soffa med bord och en golvlampa.

Läs mer

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med!

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med! Mina kompisar Kompisen är så positiv Undrar bara vad vi skall göra Mina kompisar, åh åh jag Eller min BFF, åh åh jag Ska hitta på nåt bra, åh åh jag Att gå till skolan nu, varje dag det känns bra Emojis

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det här stället? Mamma! Mamma! Håll klaffen, Molly! ( knuffar ner på

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN KLASS 1B FRANK VICKE ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN IDA MELKER ALICE OSCAR PETER REKTOR JOHN MAJA LINUS ELIN SKOLSYSTER ROBERT/IDROTT SIV Läs också : SPÖKET i skolan STARKAST

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Läggdags. Karaktärer:

Läggdags. Karaktärer: Karaktärer: : Kai, eldmästaren : Yoda : militär : räv : varg : rockstjärna : rockstjärna : hund : hund Edith : liten flicka som har en nallebjörn : tiger : prins : varulv Läggdags Scen 1,,,, och Ediths

Läs mer

:46:16. Josefine Bäckman: Alla är snälla och sociala men jag börjar tveka på om det var rätt beslut att åka hit.

:46:16. Josefine Bäckman: Alla är snälla och sociala men jag börjar tveka på om det var rätt beslut att åka hit. Total 72 Messages 2013-02-19 Josefine Bäckman: Jag längtar hem. 17:26:08 Längtar hem till vad? 17:44:37 Du börjar inse svårigheterna i att orka med verkligheten...? 17:45:33 17:45:46 Josefine Bäckman:

Läs mer

Författare:Julia Ahola och Thea Kjellström

Författare:Julia Ahola och Thea Kjellström Författare:Julia Ahola och Thea Kjellström Hela klass 5A har samlat in pengar till en klassresa.evelina har samlat in mest av alla.dom ska åka till Karibien och dom ska bo på en kryssning på havet.det

Läs mer

En omväg till ditt hjärta

En omväg till ditt hjärta Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge En omväg till ditt hjärta Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se EN OMVÄG TILL

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt

Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt med en annan man på nätet. De hade börjat spela spel

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln

Kapitel 2 Kapitel 3 Brevet Nyckeln Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Erik. Jag går på Lokalskolan. Och jag är 10 år. Jag är bästa vän med en tjej som heter Lina. Jag är rädd för en kille som heter Karl. Han är en rektor. Och

Läs mer

I dag är det sommarlov. Chloe och Sandra har precis fått reda på att de ska åka till Karlsborg för att dom ska hyra en sommarstuga där.

I dag är det sommarlov. Chloe och Sandra har precis fått reda på att de ska åka till Karlsborg för att dom ska hyra en sommarstuga där. Kapitel 1: Hej Chloe är en tjej som har långt ljust hår och blåa ögon. Chloe har fräknar och är modig och snäll, hon är 14 år och har en syster som heter Sandra som är 11 år. Chloe bor med sin mamma, pappa

Läs mer

I sjunde himlen Text: Vase & Fuglsang Översättning: Lennart Jensen

I sjunde himlen Text: Vase & Fuglsang Översättning: Lennart Jensen I sjunde himlen Text: Vase & Fuglsang Översättning: Lennart Jensen Scenbild: Bardisk och två småbord med stolar En kille () kommer in med solglasögon, hjälm under armen och en liten ryggsäck som han ställer

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

MED SÅNG UTAN SÅNG 01 VI SKA BARA JOBBA LITE TILL VUXNA: Vi ska bara jobba lite till! 01 JOBBA LITE TILL VUXNA: 02 MEGATÅGET MIKROTRON

MED SÅNG UTAN SÅNG 01 VI SKA BARA JOBBA LITE TILL VUXNA: Vi ska bara jobba lite till! 01 JOBBA LITE TILL VUXNA: 02 MEGATÅGET MIKROTRON 9 01 VI SKA BARA JOBBA LITE TILL MED SÅNG 01 JOBBA LITE TILL 02 MEGATÅGET MIKROTRON 03 GÖRA INGENTING 04 TÅGET UNDER TIDEN 05 UPP OCH NER 06 MYROR OCH MASKAR 07 ETT FLYGANDE V 08 VI VILL INTE SKYNDA 09

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Saga o Miranda möter nåt jättekonstigt. Vad kan det vara som dom möter? Dom hör jättekonstiga ord som kommer från källaren. Är det nåt i källaren?

Saga o Miranda möter nåt jättekonstigt. Vad kan det vara som dom möter? Dom hör jättekonstiga ord som kommer från källaren. Är det nåt i källaren? Saga o Miranda möter nåt jättekonstigt. Vad kan det vara som dom möter? Dom hör jättekonstiga ord som kommer från källaren. Är det nåt i källaren? KAPITEL 1:LJUDEN - Miranda kom!! hörde Miranda att hennes

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Ville blir undersökt med datortomografi

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Ville blir undersökt med datortomografi I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Ville blir undersökt med datortomografi 1 1 Den här sagan finns som film också I Barnavdelningen på 1177 Vårdguidens webbplats

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Intervju med Kenneth, 63 år. Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 Roller: Dottern, Pappan, Mamman SCEN ETT Dottern dansar sakta runt med slutna ögon. Med henne dansar mamman och Pappan. De snurrar, hand i hand, genom tid

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg Jakten Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg JAKTEN Bok 5 av Marie Helleday Ekwurtzel Illustrationer av Lena Furberg 1 SNART HÖSTLOV Kolla vad söta de är, sa Lilly. Hon och hennes bästis

Läs mer