Carlsson SPF, Ulla Nilsson SKPF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Carlsson SPF, Ulla Nilsson SKPF"

Transkript

1 Anteckningar Pensionärsrådet Tid: kl Plats: Närvarande: Stadshuset sammanträdesrum mv Ulf Holmberg SPF Ulla Bäckström PRO Ave Göran Bengtsson PRO Ave Heikki Kaskikallio PRO Fin Maj-Britt Birath SKPF Lars Isacsson (S) Mikael Westberg (S) Jan-Åke Andersson (S) Margareta Åhlstrand RPG Robert Källman PRO Gry Sid Sandström PRO Horn Leif Karlsson PRO Kry Per-Inge Nyberg Landstinget Dalarna Johan Thomasson (M) Laila Borger (S) Närvarande ej kallade: Lars Åke Patrik Sundin (S) Carlsson SPF, Ulla Nilsson SKPF Ärenden: 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. 2. Pensionärsrådet yttrar sig om medborgarförslaget/motionen om kulturservice till äldre från Jerry Harrysson och Gunilla Berglund(C) Jerry Harrysson och Gunilla Berglund (C) anför följande i gemensamt medborgarförslag/motion: Kultur i vid bemärkelse och många goda sociala kontakter är mycket viktiga för äldres hälsa och livskvalité. Detta gäller för såväl de som bor i staden eller på landsbygden men möjlighet och tillgänglighet är inte lika beroende på var du bor. De som bor i staden/centrum har fler möjligheter att ta del av olika arrangemang. De äldre som fortfarande bor hemma ute på landsbygden och inte längre kan köra bil eller åka buss har svårt att delta i olika kulturarrangemang och andra sociala möten som oftast är i centrum. Jerry Harrysson och Gunilla Berglund (C) vill att kommunen erbjuder en flexibel kulturservice med böcker, talböcker, musikmedia i olika utformning, film m. m som kunde köras ut med bil till de som önskar ta del av detta. De äldre skulle kunna önska/beställa vad de vill ha. Kulturbilen ska köra enligt turlista över hela kommunen. Jerry Harryssons och Gunilla Berglunds (C) förslag:

2 Sida 2 Avesta kommun erbjuder kulturservice till äldre. Yttrande: Pensionärsrådet ställer sig positiva till en levande landsbygd och förslaget om kulturservice till äldre på landsbygden. 3. Information från Landstinget Dalarna. Per-Inge Nyberg (S) Hur fungerar det med journaler mellan Dalarna och Västmanlands landsting? Nationella patientöversikten pågår men det här är en fråga som inte är löst. It - systemen fungerar inte mellan länen. Ett problem då ca 1000 personer från Västmanland är listade i Avesta och 125 personer från Dalarna i Västmanlands läns landsting. Avesta lasarett har ett bra geografiskt läge och fungerar bra. En genomlysning av alla verksamheter kommer att ske fram till sommaren. Bemanningsproblem finns men inte lika allvarliga som i Falun. Avdelningar har överbeläggning men har inte behövt stänga. Just nu pågår ett arbete med att se om man kan lösa den vårdnära servicen som matdelning, tvätt förråd m.m. med annan personal än vårdpersonal. Ett pilotprojekt- mer tid för patienten där Avesta är först med att utveckla detta. Avesta vårdcentral har patienter listade, Avesta Hälsan 4600 och Koppardalen Vårdcentralen har haft en positiv trend och utvecklats med hjälp av en vårdutvecklare. Här finns nu allmänläkare, barnläkare, primärvårdsrehab, artros och livsstilsmottagning. Det diskuteras också att införa en slags vårdkontakt för varje patient som kan vara läkare, sjusköterska, psykolog eller annan profession. I familjecentralen samverkar socialtjänst, bvc, mödravård och öppen förskola. En asylmottagning finns nu för flyktingar i Hedemora i gamla sjukstugan. Landstinget Dalarna har stora problem att anställa och behålla sjuksköterskor. Pågår förhandlingar. Investeringar i byggnader i landstinget är just nu stoppade fram till landstingets möte i juni. Vårdcentralen i By/Horndal har problem med bemanning av läkare och har öppet två dagar per vecka varav en med läkare. Inga indikationer finns på nedläggning av vårdcentralen. Nytt datasystemet för journaler, vad innebar det för all information som fanns i de gamla journalerna? Det går att ta fram information från de gamla journalerna men det kräver att man går över och hämtar uppgifterna från annat system vilket inte alltid görs. 4. Workshop i Verket om tillgängligheten i flerbostadshus Omsorgsförvaltningen arrangerade torsdagen den 12 mars en Workshop i verket om tillgängligheten i flerbostadshus. Inbjudna var politiker från Kommunstyrelsen, Omsorgsstyrelsen, Miljö- och byggnadsnämnden samt Gamla Byns styrelse. Inbjudan hade även gått till Handikapprådet, Pensionärsrådet samt privata byggherrar, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Tyvärr var intresset svalt från den privata sidan.

3 Sida 3 Totalt deltog ca 50 personer i Workshopen. Målsättningen med Workshopen var att få ytterligare input till den slutrapport om tillgängligheten som tillsammans med en färsk demografisk bedömning ska redovisas i Kommunstyrelsen i maj. Med hjälp av stöd från Boverket har Omsorgsförvaltningen under hösten genomfört en inventering av tillgängligheten i flerbostadshus (lägenheter). Inventeringen har på fältet genomförts av Leif Wikman Konsult AB. Målsättningen med inventeringen är att få en överblick över beståndet och därmed ge möjlighet att förmedla tillgängliga bostäder till dem som behöver det mest. Den ska vara en hjälp vid planeringen av nya bostadsområden och nya servicepunkter för framtiden. Den ska också göra det möjligt att via relativt enkla åtgärder förbättra tillgängligheten i nuvarande bestånd. Leif Wikman höll en föreläsning om tillgänglighet och betonade vikten av att kommunens olika förvaltningar jobbar tillsammans med frågan. Det är ett starkt intresse för i stort sett samtliga Sveriges kommuner att se på tillgängligheten i lägenhetsbeståndet. Främst beror det på den demografiska utvecklingen med alltfler pensionärer och alltfler äldre-äldre (personer över 80 år). Med ökande ålder följer också funktionsnedsättningar. En bostad med bra tillgänglighet kan innebära att behovet av vård i särskilt boende skjutas upp med 10 år. Ett sätt att få fram fler trygghetsbostäder, som vissa kommuner har genomfört, är att oavsett ägare ger kommunen ett årligt bidrag till den, för boendeformen, nödvändiga gemensamhetslokalen och aktivitetspersonal kopplade till denna. Han betonade också vikten av att se det här som ett problemområde för hela kommunens organisation och inget speciellt för Omsorgsförvaltningen. För att de äldre ska ha ett bra liv fordras att alla hjälper till och det berör samtliga förvaltningar. Stora resurser, både mänskliga och finansiella, finns

4 Sida 4 att spara med en rätt och gemensam hantering av problematiken. Stuprörstänkandet måste bort i kommunen. Själva inventeringen har genomförts på totalt över 1100 adresser. Det som har bedömts är framför allt tillgängligheten för rullstol och rullator. Men även tillgängligheten till service, om det finns bra uteplatser, om det finns områden med dålig sikt och dålig belysning, parkeringsplatser m.m. har bedömts. Inventeringen är gjord fram till lägenhetsdörr men inte inuti den enskilda lägenheten. Några Exempel på svar från grupperna. Viktigt med samverkan i kommunen och mellan kommunen och privata aktörer i dessa frågor. Hur ska vi få det att fungera? Långsiktiga planer - mer än 5 år. Bygga i Avesta centralort i första hand. Viktigt att tillgänglighetsanpassa nuvarande bostäder för att få till flyttkedjor. Sträva efter låga byggkostnader även köpsvaga ungdomar måste ha råd att bo. Slutrapporten kommer att behandlas av Kommunstyrelsen i maj. 5. Bostadsförsörjningsprogrammet. Sussanna Kippo utredare Utredare Sussanna Kippo berättar om det bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun som nu överlämnats för beslut i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen beslutade i april 2014 att ett bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun skulle upprättas. Bostadsförsörjningsprogrammet för Avesta kommun fastställer de mål och riktlinjer som ska gälla för bostadsförsörjningsarbetet i Avesta kommun under den kommande femårsperioden. I Avesta kommun växer befolkningen och det råder idag bostadsbrist i stora delar av kommunen. Bostadsförsörjningsprogrammet fastställer de mål och riktlinjer som ska gälla i Avesta kommun under den kommande femårsperioden för att säkerställa att alla invånare har tillgång till bra bostäder. Programmet innehåller temadelar grundade på fakta och information inom följande områden: Förutsättningar för en fungerande bostadsmarknad Avesta kommuns utveckling Bostadsutbud Efterfrågan och bostadsbehov (inkluderar bostadsbehovet i särskilda målgrupper). Det fakta- och informationsunderlag som använts inkluderar resultat från enkätundersökningar med olika målgrupper, dialog med mäklare och bostadsbolag, statistik från SCB och Lantmäteriets lägenhetsregister, samt rapporter från bl. a Boverket och Länsstyrelsen Dalarna. Programmet presenterar en rad slutsatser och en grund för hur det fortsatta arbetet med bostadsförsörjning i Avesta kommun ska struktureras. Dessa slutsatser tillsammans med de nationella, regionala och kommunala mål som finns kan sammanfattas i följande riktlinjer.

5 Sida 5 För att möta målen inom bostadspolitiken och klara utmaningen med en ökande befolkning ska kommunen i sin planering verka för att: kommuninvånarna har tillgång till en ändamålsenlig bostad av god kvalitet till en rimlig kostnad kommuninvånarna har valfrihet avseende upplåtelseform och storlek i kommunens olika tätorter och bostadsområden, centralt och på landsbygden planering och byggande sker efter principer av hållbar utveckling med fokus på ekologiska aspekter minska segregationen genom ett blandat bostadsbestånd där en variation av bostadsformer återfinns inom samma område människor med särskilda bostadsbehov har tillgång till anpassade bostäder nyproduktion i första hand sker i form av förtätning av befintliga områden. Nya bostadsområden ska, om möjligt, planeras i anslutning till existerande infrastruktur. Utredarens förslag: Bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun antas Kommunstyrelsen eller Plan- och Näringslivsutskottet utses till styrgrupp för det fortlöpande arbetet med bostadsförsörjning Uppdrag ges till Kommundirektören att utse projektgrupp för kommunens bostadsförsörjning Projektgruppen ges i uppdrag att: fortlöpande driva en aktuell och strategisk planering i bostadsförsörjningsfrågor utifrån de riktlinjer som fastställs i Bostadsförsörjningsprogram for Avesta kommun revidera Bostadsförsörjningsprogrammet utifrån ny information som tillkommer (regionala mål, resultat från Avesta kommuns tillgänglighetsinventering, uppdaterade befolkningsprognoser m.m.) aktualisera frågor kring integration och socialt ansvarstagande i bostadsförsörjningen dokumentera arbetet med nyproduktion och rustning av bostäder i handlingsplaner och/eller rapporter samordna bostadsförsörjningsarbetet med andra relevanta områden, så som äldreomsorg, landsbygdsutveckling och projekt för olika kommundelar (t ex Krylbo). Under perioden bör fokus ligga på att: ta fram förslag på hur man kan bygga förebyggande för äldre hur kan kommunen arbeta för att säkerställa att det i framtiden finns bostäder tillgängliga för äldre i den grad de efterfrågas, i stället för att behöva bygga ikapp kartlägga bostadsbehovet och efterfrågan på landsbygden gärna i samverkan vid revidering av Avesta kommuns Landsbygdsprogram följa upp och vid behov samverka kring bostadsbehovet inom LSS, socialpsykiatrin, individ- och familjeomsorg samt integration följa upp utveckling av Avesta som en träprofilskommun. Utredaren föreslår att kommunfullmäktige beslutar enligt följande förslag till beslut: Bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun antas Plan- och Näringslivsutskottet utses till styrgrupp för det fortlöpande arbetet med bostadsförsörjning Uppdrag ges till Kommundirektören att utse projektgrupp för kommunens bostadsförsörjning Projektgruppen ges i uppdrag att:

6 Sida 6 fortlöpande driva en aktuell och strategisk planering i bostadsförsörjningsfrågor utifrån de riktlinjer som fastställs i Bostadsförsörjningsprogram for Avesta kommun revidera Bostadsförsörjningsprogrammet utifrån ny information som tillkommer (regionala mål, resultat från Avesta kommuns tillgänglighetsinventering, uppdaterade befolkningsprognoser m.m.) aktualisera frågor kring integration och socialt ansvarstagande i bostadsförsörjningen dokumentera arbetet med nyproduktion och rustning av bostäder i handlingsplaner och/eller rapporter samordna bostadsförsörjningsarbetet med andra relevanta områden, så som äldreomsorg, landsbygdsutveckling och projekt för olika kommundelar (t ex Krylbo). Under perioden bör fokus ligga på att: ta fram förslag på hur man kan bygga förebyggande för äldre hur kan kommunen arbeta för att säkerställa att det i framtiden finns bostäder tillgängliga för äldre i den grad de efterfrågas, i stället för att behöva bygga ikapp kartlägga bostadsbehovet och efterfrågan på landsbygden gärna i samverkan vid revidering av Avesta kommuns Landsbygdsprogram följa upp och vid behov samverka kring bostadsbehovet inom LSS, socialpsykiatrin, individ- och familjeomsorg samt integration följa upp utveckling av Avesta som en träprofilskommun 3. Information från Avesta kommuns verksamheter: Kommunstyrelsen Lars Isacsson: Migrationsverkets avdelning som finns i Hedemora behöver större lokaler. Både Avesta och Hedemora kommuner kommer att erbjuda lämpliga lokaler. Planer finns dock på att flytta verksamheten till Borlänge. Polismyndigheten kommer att få en ny kommunikationscentral. Avesta kommun har föreslagit polisstationen i Avesta som lämplig lokal. Polisstationen i Avesta kan erbjuda både skalskydd och reservkraft vid elavbrott. En ny kommunikationscentral kommer att innebära ca 70 nya arbetstillfällen. Programmet för utveckling av Krylbo är nu ute för samråd vilket innebär att man får lämna synpunkter på programmet. Programmet bifogas anteckningarna. ADSL byggs nu ut till stationerna som Telia lägger ner. Årsresultatet för 2014 blir 32 mkr +. Bildningsstyrelsen Mikael Westberg: Omsorgsförvaltningen har fem enheter: förskola/grundskola, kultur/fritid, kost, gymnasiet och integration/arbetsmarknadsenheten. Antal besökande till Avesta Art ökade 2014 med 3 % och besökande till Verket minskade med 3 %. Jularbomuseet hade tidigare 5000 besökare under 2014 minskade det till 1200 besökare. Metropoolen hade nära besökare och även Horndals badhus ökade antalet besökare. Den nya förskolan i Horndal är klar 25 mars. Förskolan i Krylbo börjar byggas den 16 mars och beräknas klar i slutet av Planer finns på att 2017 bygga ett nytt

7 Sida 7 äldreboende och ny förskola i samma byggnad. På Rågskolan har 8 moduler flyttats in för att rymma förskolplatser. Bildningsstyrelsen arbetar för att uppfylla vallöftet: ett barn/en plats! Skollokalerna kommer inte att räcka till varför det kan bli aktuellt att bygga nytt 2018 eller 2019.Kultur /musikskola kommer att flytta ur sina lokaler i Marcusskolan för att ge plats åt 40 elever. Omsorgsstyrelsen Jan Åke Andersson: 550 nya larm ska vara på plats i maj Man börjar med Skogsbo och Horndal och utökar därefter området. Larmen som installeras innebär att nycklar inte längre behövs lämnas ut. Hemtjänsten kommer istället att använda taggar. I larmsystemet ingår även ett planeringssystem och allt kommer att skötas med telefoner. Influensan har slagit hårt under vintern och hemtjänsten har haft problem med bemanning. Vissa dagar har endast det nödvändigaste kunnat göras för de äldre. Vakanserna bland sjuksköterskorna har minskat till 3 vakanta tjänster från tidigare 10. Omsorgsförvaltningen tror idag sig kunna klara sommarens bemanning utan problem. Omsorgsförvaltningen kommer att utreda orsakerna till och antalet fall-olyckor. Fall- olyckorna uppmärksammas både av pensionärsorganisationer och myndigheter. 36 personer står i kö för att få särskilt boende. 5 personer står i kö för service- boende 11 personer har rätt till plats. Just nu undersöker omsorgsförvaltningen möjligheten att utveckla väntjänsten för att den ännu bättre ska motsvara behoven hos de äldre. På fråga från pensionärsrådet hur Avesta kommun sköter sig när det gäller att ta hem färdigvårdade från Falu lasarett så blir svaret att Avesta sköter sig bra. Det är de största kommunerna i länet som har svårigheter. Avesta kommun och Avesta lasarett har också ett bra samarbete för att få vårdkedjan att fungera. Tankar om att föra ihop kulturlokaler, bibliotek m.m. i Koppardalen är åter aktuella. I år har 196 av 225 elever valt att söka till Karlfeldtgymnasiet vilket är mycket positivt. På Karlfeldt finns 15 av 18 nationella program. Arbetsmarknadsenheten söker just nu efter chef till verksamheten Gamla Byn AB Laila Borger: Avesta Industristad AB:s resultat 2014 är + 6,3 Mkr och Gamla Byn AB:s resultat 2014 är + 10 Mkr. Vakansgrad 17,9 % för Avesta Industristad AB:s lokaler i bl. a Koppardalen. Stort intresse för kontorshotellet i Koppardalens Utvecklingscentrum. Vakansgrad 0,9 % för Gamla Byn AB:s lokaler står i kör för bostad eller byte av lägenhet inom Gamla Byn AB. Stort intresse för att lämna anbud om byggnation av den nya förskolan i Krylbo. Gamla Byn AB överväger moduler för ungdomsboende. Avesta Vatten och Avfall AB Patrik Sundin: Sluttäckning av Karlslund pågår. Projekt matavfallsförsamling. Avtal med VAFAB om leverans av vårt avfall. Ny återvinningscentral planeras vid v 68 samma sida som Outokumpu. I augusti 2015 startar matavfallsprojektet som ska vara klart december 2015.

8 Taxeförslag om matavfall ska beslutas av kommunfullmäktige, kan innebära en höjning med 20 %. Informationsinsatser görs i form av informationsmöten inför matavfallsprojektet. Textilinsamlingen ska utökas för att kunna återvinna fibrer. Avtal skrivet med Human Bridge. Sida 8

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 24 november 2017 godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 24 november 2017 godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: Fredagen 16 februari kl. 09.00-12.15 Plats: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum 1 Närvarande: Lars Isacsson (S) Mikael Westberg (S) Laila Borger (S) Natanel Lönn RPG

Läs mer

1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2016-02-16 kl. 09.00-11.30 Plats: Fridolinsalen Närvarande: Ulf Holmberg SPF Natanel Lönn RPG Maj-Britt Birath SKPF Gun Källman PRO gry Anders Westman (S) Johan Thomasson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 8:00-9:05 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Patrik Sundin (S) Johan Thomasson (M) Gunilla Berglund

Läs mer

Lars Isacsson (S) Johan Thomasson (M) Patrik Sundin (S) Natanel Lönn RPG Helena Roininen Finska PRO Maj-Britt Birath SKPF Rolf Thörn PRo Skogsbo

Lars Isacsson (S) Johan Thomasson (M) Patrik Sundin (S) Natanel Lönn RPG Helena Roininen Finska PRO Maj-Britt Birath SKPF Rolf Thörn PRo Skogsbo Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2018-11-16 kl. 09.00-12.00 Plats: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum 1 Närvarande: Ärenden: Lars Isacsson (S) Johan Thomasson (M) Patrik Sundin (S) Natanel Lönn RPG

Läs mer

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 15 september 2017 godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 15 september 2017 godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: Fredagen 24 november kl. 09.00-12.00 Plats: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum 1 Närvarande: Lars Isacsson (S) Mikael Westberg (S) Laila Borger (S) Ulla Bäckström PRO

Läs mer

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 2 juni 2017 godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 2 juni 2017 godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: Fredagen 15 september kl. 09.00-12.00 Plats: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum 1 Närvarande: Lars Isacsson (S) Johan Thomasson (M) Patrik Sundin (S) Ulla Bäckström

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

Ulf Holmberg SPF Ing-Marie Larsson PROave Maj-Britt Birath SKPF Heikki Kaskikallio PROfin Susanne Berger (S) Mikael Westberg (S)

Ulf Holmberg SPF Ing-Marie Larsson PROave Maj-Britt Birath SKPF Heikki Kaskikallio PROfin Susanne Berger (S) Mikael Westberg (S) Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2013-02-14 kl. 13.15-15.30 Plats: Närvarande: Fridolinsalen Bildningsförvaltningen Ulf Holmberg SPF Ing-Marie Larsson PROave Maj-Britt Birath SKPF Heikki Kaskikallio PROfin

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Bostadsprogram för Falu kommun Antaget av kommunfullmäktige

Bostadsprogram för Falu kommun Antaget av kommunfullmäktige Antaget av kommunfullmäktige 2011-06-09 2 INLEDNING Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram, eller Bostadsprogram för Falu kommun, som det här dokumentet kallas? Det är inte bara det att

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun 2015-2020. antaget av Kommunfullmäktige 2015-03-23

Bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun 2015-2020. antaget av Kommunfullmäktige 2015-03-23 Bostadsförsörjningsprogram för Avesta kommun 2015-2020 antaget av Kommunfullmäktige 2015-03-23 Bostadsfo rso rjningsprogram fo r Avesta kommun 2015-2020 Sammanfattning I Avesta kommun växer befolkningen

Läs mer

1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2015-11-06 kl. 09.00-12.00 Plats: Fridolinsalen Närvarande: Ulf Holmberg SPF Natanel Lönn RPG Sid Sandström PRO Horn Robert Källman PRO Gryt Lars Isacsson (S) Susanne

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Pensionärsrådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

Anteckningar. Ärenden: Pensionärsrådet. 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2015-09-11 kl. 9.00-12.00 Plats: Närvarande: Omsorgsförvaltningen Göran Bengtsson PRO Ave Heikki Kaskikallio PRO Fin Leif Karlsson PRO Kry Maj-Britt Birath SKPF Natanel

Läs mer

Johan Thomasson (M) Mikael Westberg (S) Närvarande ej kallade:margareta Åhlstrand RPG och Helena Roininen PRO Fin

Johan Thomasson (M) Mikael Westberg (S) Närvarande ej kallade:margareta Åhlstrand RPG och Helena Roininen PRO Fin Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2013-09-13 Plats: Närvarande: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum Ulla Bäckström PRO Kry Lars Enghed RPG Sten Samuelsson Pro HO Ingmarie Larsson PRO Ave Heikki Kaskikallio

Läs mer

Närvarande, ej kallade: Börje Jervered SPF, Göran Bengtsson PRO ave och Barbro Krigh SKPF

Närvarande, ej kallade: Börje Jervered SPF, Göran Bengtsson PRO ave och Barbro Krigh SKPF Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 2012-11-23 kl. 9.00-12.15 Plats: Närvarande: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum bv Ulla Bäckström PRO kry Lea Vulli Pro fin Inger Ljungman PRO gry Lars Enghed RPG Susanne

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(10) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Styrelsen för Gamla Byn AB 1(14) Plats och tid Konferensrum Axel Johnsons väg 73, tisdagen den 12 juni 2018 kl 14:45-17:00 Beslutande Ledamöter Laila Borger, Ordförande Kurt Kvarnström, Vice ordförande

Läs mer

Anteckningar. Ärenden: Pensionärsrådet

Anteckningar. Ärenden: Pensionärsrådet Anteckningar Pensionärsrådet Tid: Fredag 27 maj klockan 09:00-11.45 Plats: Närvarande: Omsorgsförvaltningens sammanträdesrum bv Lars Isacsson, ordförande Maria Hellgren, sekreterare Laila Borger (S) Mikael

Läs mer

2015-06-02. 2. Lillebil Lundqvists (MP) motion och Henrik Öhrns medborgarförslag om miljögifter och farliga kemikalier i förskolor

2015-06-02. 2. Lillebil Lundqvists (MP) motion och Henrik Öhrns medborgarförslag om miljögifter och farliga kemikalier i förskolor Datum 2015-06-02 Sida 1 Kommunfullmäktige, ordinarie ledamöter Kallelse/föredragningslista Styrelse: Plats: Kommunfullmäktige Fors Folkets hus Tid: Måndag 15 juni 2015 klockan 15:00 OBS! Skogsdag 15 juni

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-12.05 Beslutande Susanne Berger (S), ordförande, ersättare för Lars Isacsson (S) som ordförande Patrik Sundin (S) Johan

Läs mer

Bostäder för äldre. En planeringsmodell från Luleå

Bostäder för äldre. En planeringsmodell från Luleå Bostäder för äldre En planeringsmodell från Luleå Jag kommer att ta upp Vikten av att se utanför boxen Vem i kommunen som äger frågan Att tillgängliga bostäder minskar behovet av särskilt boende Hur inventering

Läs mer

Bra vård och omsorg hela livet. Frågor om miljö det handlar om dig. Därför vill Centerpartiet i Avesta...

Bra vård och omsorg hela livet. Frågor om miljö det handlar om dig. Därför vill Centerpartiet i Avesta... Framåt för ETT nytt ledarskap i AVESTA Ett grönare Avesta Engagerade medborgare med inflytande över sin vardag Höjd kvalitet på äldreomsorgen Bättre integration AVESTA Bra vård och omsorg hela livet Kvaliteten

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2015-04-29 Sida 1 Kommunstyrelsens ordinarie ledamöter Kommunstyrelsens ersättare (f k) Kommundirektören Administrativa chefen Ekonomichefen Personalchefen Utbildningschefen (f k) Socialchefen (f

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (12) Plats och tid Lokal Gäddan, Finjagatan 44, Hässleholm kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (12) Plats och tid Lokal Gäddan, Finjagatan 44, Hässleholm kl 2011-02-08 1 (12) Plats och tid Lokal Gäddan, Finjagatan 44, Hässleholm kl. 13.00-16.00 ande Lars-Göran Wiberg (c), ordf Solbritt Lindborg (mp), ON Pauli Petersson, SPF Ulla Eberhardt, SPF Kjell-Göran

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun

Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun Bostadsförsörjningsprogram Kramfors kommun Handlingsplan 2016-2019 1 Handlingen Denna handling utgör Bostadsförsörjningsprogram för Kramfors kommun - Handlingsplan 2016-2019. Den har blivit utarbetad under

Läs mer

Åtgärdsplan för Bostadsprogram för Falu kommun 2012 2014

Åtgärdsplan för Bostadsprogram för Falu kommun 2012 2014 splan för Bostadsprogram för Falu kommun 2012 2014 Godkänd av kommunstyrelsen 2013-06-20 splan för Bostadsprogram för Falu kommun 2 I åtgärdplanen redovisas de åtgärder som bedöms behöva genomföras under

Läs mer

Bostadsförsörjningsplan

Bostadsförsörjningsplan Bostadsförsörjningsplan Piteå kommun 2016-2030 Huvuddokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bostadsförsörjningsplan Plan Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen Marie Sand 2016-01-28 Webbaserad handbok Innehåll Varför är det viktigt att arbeta med bostadsförsörjningen? Vad säger lagen? Processen Vad bör

Läs mer

Gamla Byn AB extra bolagsstämma Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00 10:15 den 12 december 2018

Gamla Byn AB extra bolagsstämma Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00 10:15 den 12 december 2018 Sida 1 Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00 10:15 den 12 december 2018 ande Karin Perers Övriga deltagande Anders Friberg, ordförande Laila Borger, ordförande Kurt Kvarnström, vice ordförande

Läs mer

10 förslag för bättre boende för seniorer

10 förslag för bättre boende för seniorer Socialdemokraterna i Uppsala Uppsala 2013-06-27 10 förslag för bättre boende för seniorer För oss socialdemokrater är en god äldreomsorg grundläggande för ett välfärdssamhälle. När man jobbat och kämpat

Läs mer

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 16 februari 2018 godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 16 februari 2018 godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: Fredag 4 maj 2018 kl. 9.00-12.00 Plats: Omsorgsförvaltningen sammanträdesrum 1 Närvarande: Lars Isacsson (S) Johan Thomasson (M) Blerta Krenzi (S) Ulla Bäckström PRO Avesta

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF ERSÄTTARE

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshusets sammanträdesrum, klockan 11:00 11:30 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Johan Thomasson (M) Gunilla Berglund (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (10) 2011-11-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl 13.00-15.10 ande Lars-Göran Wiberg (C), ordförande Siv Nilsson PRO, vice ordförande Pauli Petersson, SPF Ulla Eberhardt, SPF Ruth Wernolf-Nyberg,

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (11) 2011-05-31 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl. 09.00-12.00 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (c), ordf Solbritt Lindborg (mp), ON Siv Nilsson, PRO Ingegärd Jönsson, PRO Pauli Petersson,

Läs mer

Ordförande Mats Jakobsson. Omsorgsnämnden Ketty Markstedt. VB Demensförening Eira Henriksson. PRO Smedjebacken Britt Henriksson

Ordförande Mats Jakobsson. Omsorgsnämnden Ketty Markstedt. VB Demensförening Eira Henriksson. PRO Smedjebacken Britt Henriksson 1(7) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Smedjebacken, måndagen den 25 september 2017 kl 14:00-15:20 Beslutande Ledamöter Monica Forsgren Ordförande Mats Jakobsson Omsorgsnämnden Ketty Markstedt

Läs mer

Bra bostäder för äldre

Bra bostäder för äldre Bra bostäder för äldre 3 december 2014 Viktigt att veta om äldregruppen Tillgängligheten i flerbostadshusen Erfarenheter/slutsatser 1. ÄLDREGRUPPENS STORLEK OCH TILLVÄXT? Så växer äldregruppen i Umeå 18000

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 4 maj 2018 godkänns och läggs till handlingarna.

1. Föregående anteckningar Föregående anteckningar från mötet 4 maj 2018 godkänns och läggs till handlingarna. Anteckningar Pensionärsrådet Tid: 201-10-05 kl. 9.00-12.00 Plats: Närvarande: Stadshuset sammanträdesrum mv Lars Isacsson (S) Johan Thomasson (S) Laila Borger (S) Ulla Bäckström PRO Avesta Håkan Bengtsson

Läs mer

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg eller Hur kan kommunen påverka bostadsplaneringen? Och vilka konsekvenser får det för tillgången på bostäder för äldre? Fil dr Lisbeth

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen

Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen Organisation En projektledare, ingen arbetsgrupp Kommunstyrelsens arbetsutskott politisk styrgrupp Bostadspolitiska mål hämtade från Vision och Handlingsprogram

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-11:15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Patrik Sundin (S) Johan Thomasson (M) Gunilla Berglund

Läs mer

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Värmland Länsstyrelsen Värmland Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare Örebro den 18 maj 2016 Granska översiktsplaner och detaljplaner riktlinjer för bostadsförsörjning Besluta om väg och järnvägsplaner

Läs mer

Konferensrum Axel Johnsons väg 73, tisdagen den 8 maj 2018 kl 15:00

Konferensrum Axel Johnsons väg 73, tisdagen den 8 maj 2018 kl 15:00 Styrelsen för Gamla Byn AB 1(13) Plats och tid Konferensrum Axel Johnsons väg 73, tisdagen den 8 maj 2018 kl 15:00 Beslutande Laila Borger, Ordförande Kurt Kvarnström, Vice ordförande Bo Brännström Leif

Läs mer

Samrådsredogörelse Bostadsförsörjningsprogram , Bollebygds kommun

Samrådsredogörelse Bostadsförsörjningsprogram , Bollebygds kommun Samrådsredogörelse Bostadsförsörjningsprogram 2017-2026, Bollebygds kommun Bollebygds kommuns förslag till bostadsförsörjningsprogram 2017-2026 godkändes för samråd av samhällsbyggnadsnämnden den 3 oktober

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2012-08-16 1 (7) Plats och tid Stadshuset, torsdag 16 augusti 2012, kl 09:30 12:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist, SKPF Gunilla Bergstedt,

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Dnr KS14.339 Bostadsförsörjningsprogram 2016-2025 Förslag 2016-07-08 Sektor samhällsbyggnad Innehåll 1 Bostadsförsörjningsprogrammets syfte och roll 3 2 Mål och inriktningar för bostadsbyggandet 4 3 Dagens

Läs mer

Behoven av nyproduktion hos bostadsföretag och kommuner i Norrbotten och Västerbotten

Behoven av nyproduktion hos bostadsföretag och kommuner i Norrbotten och Västerbotten Sida 0 av 5 2017-09-18 Behoven av nyproduktion hos bostadsföretag och kommuner i Norrbotten och Västerbotten Underlag till Lyckseledagen den 20 september 2017. SABO, Ylva Sandström Sida 1 av 5 Hur ser

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet protokoll

Kommunala pensionärsrådet protokoll Datum: måndagen den 22 oktober 2018 Tid: 13:00-15.00 Plats: Östra Roten Justeringsdag: torsdagen den 25 oktober 2018 Paragrafer: 28-35 Utses att justera: Gunilla Ståhlberg (PRO Lilla Edet) Underskrifter:

Läs mer

Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen

Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Roger Burström Mars 2017 Granskning Håbo kommuns planering för den framtida äldreomsorgen Håbo kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1. Uppdrag... 2 1.2. Bakgrund...

Läs mer

- l. :i. kommunen är viktiga aktörer till att bostadsbyggandet tar fart.

- l. :i. kommunen är viktiga aktörer till att bostadsbyggandet tar fart. - l :i., å ) : j I (,...nk latinlinlhd Mme:nunszyrmsnns "förvaltning Kommunfullmäktige i Sala kommun ink. - Dlarlcnr' _.,.,,., lete/emm [slutar MOTION Väckes av: Ulrika Spårebo [S] Ett första steg till

Läs mer

Kommunalt pensionärsråd 12 maj Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), Ulf Lundström (S) och Åke T Carlestam (MP)

Kommunalt pensionärsråd 12 maj Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), Ulf Lundström (S) och Åke T Carlestam (MP) 1 (9) Plats och tid Bällstarummet, Kommunkontoret, Vallentuna. Kl 13.00-15.00 ande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), Ulf Lundström (S) och Åke T Carlestam (MP) Bengt

Läs mer

Näringsdepartementet Helene Lassi STOCKHOLM. Sammanfattning

Näringsdepartementet Helene Lassi STOCKHOLM. Sammanfattning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Jan-Ove Östbrink Näringsdepartementet Helene Lassi 10333 STOCKHOLM Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) avstyrker

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag: 15. Strategi för att bättre möta bostadsbehoven för nyanlända flyktingar En socialt hållbar stad ett sammanhållet Göteborg 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Bostadspolitik. för tillväxt och rättvisa. Tillväxt kräver rättvisa! Bostadspolitiskt program för Socialdemokraterna i Sundsvall 2012-2016

Bostadspolitik. för tillväxt och rättvisa. Tillväxt kräver rättvisa! Bostadspolitiskt program för Socialdemokraterna i Sundsvall 2012-2016 Bostadspolitik för tillväxt och rättvisa Tillväxt kräver rättvisa! Utvecklingen i en kommun är beroende av en aktiv bostadspolitik så även i Sundsvall Fem förslag för utveckling och rättvisa! 1 2 3 4 5

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet kl. 13.00 16.10 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 8-12 Utses att justera Sven Lokander Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Gunnern, Ö:a Esplananden 5, 671 81 Arvika, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Lena Kandergård (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Peter Joensuu (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Datum Sid (14) 2011-03-17 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum 1, Stadshuset, kl. 13.30-16.00 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (c), ordf Solbritt Lindborg (mp), ON Siv Nilsson, PRO Ingegärd Jönsson, PRO Pauli Petersson,

Läs mer

Anteckningar. Ärenden:

Anteckningar. Ärenden: Anteckningar Handikapprådet Tid: 2016-03-11 kl 9.00-12.00 Plats: Närvarande: Omsorgsförvaltningen Lars Isacsson, (S) ordförande Patrik Sundin (S) Laila Borgrer, (S) till 10.45 Kristina Nielsen, FUB Ulla

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2016-01-15 Dnr: 2015/465-ÄN-010 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Bostäder att bo kvar

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogram 2017-2022 VANSBRO KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige i Vansbro kommun 2017-05-29, KF 45 KS 2012/788 År 2001 trädde lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar i kraft. Enligt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid Fors Folketshus, klockan 16:45-17:00 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Laila Borger (S) Jan-Åke Andersson (S) Pia Aronsson (V) Henrik Öhrn (MP)

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030 T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

PM om seniorbostäder och trygghetsbostäder

PM om seniorbostäder och trygghetsbostäder Promemoria Datum 215-4-27 Diarienummer 1136-392/214 PM om seniorbostäder och trygghetsbostäder Boverket genomförde i september 214 en enkät om seniorbostäder och trygghetsbostäder. Gemensamt för seniorbostäder

Läs mer

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.15 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Siv Nilsson PRO vice ordförande Solbritt Lindborg (MP) Ingegärd Jönsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 Plats och tid Konferensrum, Corneliusgatan 15, kl 16,10 18,00 Beslutande Övriga deltagande Laila Borger, Ordförande Rune Berg Lennart Karlsson Kalle Hedin Kurt Kvarnström Ruth Johansson med till

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 14-21. Ordförande... Anslags uppsättande 2015-04-07 Anslags nedtagande 2015-04-30

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 14-21. Ordförande... Anslags uppsättande 2015-04-07 Anslags nedtagande 2015-04-30 Sida 1 Plats och tid Konferensrum, Köket i Gränden, kl 16,20 18,15 Beslutande Lennart Karlsson, m Rune Berg, c Laila Borger, s Ordförande Kalle Hedin, s, närvaro till kl 17,45 Kurt Kvarnström, s Eva Gustavsson,

Läs mer

Uppdraget Delegationen skall ha i uppdrag att följa och analysera utvecklingen av boendefrågor för äldre både inom den ordinarie bostadsmarknaden

Uppdraget Delegationen skall ha i uppdrag att följa och analysera utvecklingen av boendefrågor för äldre både inom den ordinarie bostadsmarknaden Kommittédirektiv Delegationen för utveckling av bostäder och boende för äldre personer Dir. 2006:63 Beslut vid regeringssammanträde den 24 maj 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild delegation tillkallas

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-10-17 20-27 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-10-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2015-11-11 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 10:00-12:00 Ledamöter/ersättare Erland Linjer (M), socialnämnden, ordförande ViviAnne Johansson (C),

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Bilaga med sammanställda data från Bostadsmarknadsenkäten (BME) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning REGIONAL BOSTADSMARKNADSANALYS

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2014-02-11 1 Plats och tid Ylöjärvi kl 13.30-15.40 Beslutande Ledamöter Sten Fransson, ordförande Maj-Britt Ericson SKPF Rolf Nyhrén PRO Enar Haglund ers Carl-Olof Nyström PRO

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl Kommunala pensionärsrådet Datum 2008-11-06 Sidan 1 av 5 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl.09.00-12.00 Beslutande Lars-Göran Wiberg, ordf Ulla Magnusson, PRO Pauli Petersson, SPF Kjell-Göran

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADDSENHETEN. Bostadsmarknadsanalys 2014. Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl 2014:11

SAMHÄLLSBYGGNADDSENHETEN. Bostadsmarknadsanalys 2014. Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl 2014:11 SAMHÄLLSBYGGNADDSENHETEN Bostadsmarknadsanalys 2014 Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl 2014:11 Titel: Bostadsmarknadsanalys 2014 Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl Plan- och bostad

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL

Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet PROTOKOLL 2018-08-13 KALLELSE 1(1) Kommunala Pensionärsrådet Lisa Hedin Datum 2018-07-11 Kommunala Pensionärsrådet kallas härmed till sammanträde måndag den 13 augusti 2018 kl.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta klockan 13:15-14:30 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Mikael Westberg (S) Johan Thomasson (M) Gunilla Berglund

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunala pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunala pensionärsrådet 1 Plats och tid Tveta Vista, Rådhuset, Jönköping, kl. 13.15 16.10 Ordinarie Andreas Sturesson, ordförande 66-68 Marianne Alexandersson, PRO, ordförande 69-73 Cecilia Hjorth Attefall (KD), äldrenämnden

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Rune Håkansson PRO för Ingegerd Jönsson PRO Johnny Lindh RPG för Ruth Wernolf-Nyberg RPG. Annika Andersson Omsorgschef Iréne Persson nämndsekreterare

Rune Håkansson PRO för Ingegerd Jönsson PRO Johnny Lindh RPG för Ruth Wernolf-Nyberg RPG. Annika Andersson Omsorgschef Iréne Persson nämndsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.15 ande Lars-Göran Wiberg (C) ordförande 1-6 Ledamöter Siv Nilsson PRO vice ordförande, ordförande 7-8 Solbritt Lindborg

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Kommunala pensionärsrådet 2008-04-17 Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, stadshuset Beslutande Ulf Nilsson Ordförande, kommunstyrelsen Bo Malm Socialnämnden Arne Johansson PRO, Oskarshamn Willy Nilsson PRO, Misterhult Birger

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-11.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Birger Svensson Malin Norfall Äldrenämnden Äldrenämnden Kommunstyrelsen Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-11:15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Laila Borger (S) Johan Thomasson (M) Gunilla Berglund

Läs mer

Bostadsbyggandet i Umeå kommun Hur går bostadsbyggandet i Umeå?

Bostadsbyggandet i Umeå kommun Hur går bostadsbyggandet i Umeå? Bostadsbyggandet i Umeå kommun 2018 Hur går bostadsbyggandet i Umeå? Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 4 2019 Innehåll 3 Bostadsbyggandet i Umeå 2018 3 Detaljplaner för bostäder

Läs mer

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent 1 (9) Plats och tid Bällstarummet, Kommunkontoret, Vallentuna. Kl. 13.00-15.00 ande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), och Åke T Carlestam (MP) Bengt Edling SPF/KOM,

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Anslags uppsättande Anslags nedtagande

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Anslags uppsättande Anslags nedtagande Sida 1 Plats och tid Konferensrum, Corneliusgatan 15, kl 16,15 18,20 Beslutande Anders Eriksson Rune Berg Roy Uppgård med till klockan 18,00 Kalle Hedin Kurt Kvarnström, Ordförande Ruth Johansson Leif

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun 2017-2018 Antagna av Kf 168/2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Behov och utmaningar... 1 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...

Läs mer