1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna."

Transkript

1 Anteckningar Pensionärsrådet Tid: kl Plats: Fridolinsalen Närvarande: Ulf Holmberg SPF Natanel Lönn RPG Maj-Britt Birath SKPF Gun Källman PRO gry Anders Westman (S) Johan Thomasson (M) Kurt Kvarnström (S) Anders Westman (S) Leif Karlsson PRO kry Sid Sandström PRO Horn Göran Bengtsson PRO Ave Lars Isacsson (S) Per -Inge Nyberg (S) Landstinget Dalarna Mikael Westberg (S) Patrik Sundin (S) Närvarande ej kallade LarsÅke Carlsson SPF och Ulla Nilsson SKPF Ärenden: 1. Föregående anteckningar Anteckningarna godkänns och läggs till handlingarna. 2. Omsorgsförvaltningen informerar, Anna Nurmilehto resultatenhetschef Eva-Lena Ängskog-Koivisto enhetschef Rehab-teamet, Malin Forsell arbetsterapeut Anna Nurmilehto resultatenhetschef: - Hemtjänst, information om hur fungerar det, kontaktperson/funktion, matlagning, ansvar hos personalen osv. Hemtjänst får man efter beslut från biståndshandläggare. Vid ansökan om serviceinsatser trygghetslarm, städning, tvätt, matdistribution och inköp görs i första hand en förenklad handläggning utan hembesök. Om man behöver hjälp med t.ex. personlig omvårdnad får man göra en biståndsansökan. Kontakt med biståndshandläggare får man genom Avesta kommuns växel , mellan kl måndag, tisdag, torsdag, fredag. Man kan också få hjälp med tvätt, den servicen utförs av Samhall AB. Biståndsansökan avgörs enlig SOL, Socialtjänstlagen. Omsorgsförvaltningen ska inför ett nytt verktyg för bedömning av bistånd till äldre, ÄBIC.

2 Sida 2 Efter biståndsbeslutet är det hemtjänstgrupperna som genomför hemtjänsten i den äldre/sökandens hem. En genomförandeplan görs för varje person, den innehåller en planering av det som personen ska få hjälp med. Kontaktmannaskap är på väg att införas inom hemtjänsten i Avesta kommun. Hemtjänst innebär inte tillsyn och ansvar för en person dygnet om. Hemtjänsten kan heller inte tvinga en person att ta mot hjälp. - Köer till serviceboende, äldrebostäder, köer överhuvudtaget inom vård och omsorg, hur står Avesta sig i jämförelse Kön i Avesta uppgår just nu till 38 personer. Personer som inte kunnat erbjudas plats i särskilt boende eller trygghetsboende. 11 personer av dessa har erbjudits plats men tackat nej i avvaktan på önskat boende. Avesta kommun har just nu 5 ärenden hos IVO. IVO utövar tillsyn över verksamheter inom socialtjänstområdet och hälso- och sjukvården, samt över hälso- och sjukvårdspersonal. Detta kan innebära att Avesta kommun får vite. Just nu arbetas det för att skapa 11 tillfälliga boendeplatser i väntan på nybyggnation. I framtiden kommer det att bli svårigheter att tillräckligt med personal inom vård och omsorg. Nattkameror, skärmar, specialtoaletter utvecklas för att kunna användas istället för besök av personal. Eva-Lena Ängskog-Koivisto enhetschef Rehab-teamet, Malin Forsell: arbetsterapeut - Hjälpmedel i hemmet, hur går planeringen till, hur fungerar det? I rehab-teamet arbetar 7arbetsterapeuter och 5 fysioterapeuter (sjukgymnaster). Från 2013 finns rehab-teamet i hemsjukvården inom Avesta kommuns organisation. Alla hjälpmedel förskrivs genom rehab-teamet. Man kan också få sjukgymnastik i hemmet och balansträning genom rehab-teamet. Malin Forsell har titeln MAR vilket betyder att hon är medicinskt ansvarig för rehabilitering och arbetar nära MAS Eva Welén som är medicinskt ansvarig, båda enligt hälso- och sjukvårdslagen. Till rehab-teamets arbetsterapeuter och fysioterapeuter kan man ringa direkt genom Avesta kommuns växel om man inte själv kan ta sig till liknande vård. Teamet gör därefter en bedömning hur man få hjälp. Hemmet är rehab-teamets arena. I teamet finns även en arbetsterapeut inriktad mot syn och hörsel. Man arbetar med att bibehålla funktioner och med hjälpmedel för att fortsätta vara aktiv. Hjälpmedelsförrådet finns nu på Industrigatan men kommer att flyttas till Skogsgläntan. Från teamet kan man få det intyg som behövs för att en anpassning av boendet kan göras. Pga. sjukdom medverkar inte Bo Lundgren, bostadsanpassning Västmanland- Dalarna miljö och- byggnadsförvaltning vid dagens möte.

3 Sida 3 3. Landstinget Dalarna, Per-Inge Nyberg (S) - Information från Landstinget Dalarna Per-Inge Nyberg (S): Pensionärsrådet erbjuds att vara med i patientrådet för landstingets vårdcentral i Avesta kommun. Patientrådets roll är att vara bollplank för vårdcentralens i deras arbete med att förbättra servicen. Landstinget Dalarna visar ett resultat med 99 mkr i underskott. En del av de beslutade besparingarna har trätt i kraft och underskottet blev mindre än tidigare prognoser visat. En utredning har påbörjats om hur närsjukvården ska se ut i framtiden. Utredning ska vara underlag för beslut som ska fattas i november Tandvården Roger Lindberg verksamhetschef Folktandvården Avesta Avesta folktandvård fungerar som modellklinik för Dalarna. Här arbetar personalen i skift och man har öppet både kvälla och helger. Avesta folktandvård tar mot många nyanlända med behov av tandvård, pga. det stora antalet är verksamheten därför för närvarande svår att planera. För vuxna nyanlända ges enbart akut tandvård, för barn upp till 18 år, fullständig tandvård. De syriska barnen som är många till antalet har ett stort behov av tandvård. När det gäller den ordinarie tandvården till vuxna kunder ligger man bra till, det är när behovet är akut som det ibland blir långa väntetider. Ett försök att komma till rätta med detta är att man nu har jourtider på eftermiddagar från där man kan ta mot 4-6 personer per dag. Pga. det ojämna mottagandet av flyktingar i Dalarna, Sverige och Europa blir det svårigheter på en ort av vår storlek som tar mot så många. I bokslutet för folktandvården i Dalarna syns skillnaderna tydligt. Det förebyggande arbetet måste startas bland de nyanlända som information om kost och tandborstning. Äldreboenden är prioriterade i Folktandvårdens arbete. Det är svårt att rekrytera tandläkare, tandsköterskor och hygienister. Eventuellt kommer man att kunna få hjälp av privata tandläkare för att minska köerna. Referensprislista finns för jämförelser av priser för tandvård hos tandläkare 4. Information från Avesta kommuns verksamheter: - Kommunstyrelsen: Lars Isacsson Ny etablering i Åsbo: Biltema öppnar med en lokal i storleken 7000 m Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse/johnsonstiftelsen vill samverka med Avesta kommun i att ta fram en stadsplan för Avesta kommun. Industrikonferens/Avestasamtalen/energipolitik har genomförts den 18 december 2015 i Verket. Tåg i Bergslagen kör ett tidigt morgontåg från Avesta till Sala. Från Sala kan man därefter ta sig vidare mot Uppsala-Stockholm. Revidering av mål och budget den 9 november innebar 17,5 mkr till omsorgsstyrelse och 21 mkr till bildningsstyrelsen.

4 Sida 4 Prognos för 2015 är att verksamheterna till slut hamnar på ett resultat + 1,5 mkr vilket innebär att ingen skattehöjning görs. - Bildning: Mikael Westberg Förskolan: Avesta kommun har 1045 barn i förskoleverksamheten och 100 i kö till september. Beslut i Bildningsstyrelsen att bygga en ny förskola kombinerat med äldreboende med 120 förskoleplatser och 36 äldreboendeplatser. Huset kommer att byggas vid Balders äldreboende. Men först ska också omsorgsstyrelsen och Gamla Byn AB ta beslut i frågan och därefter kommer kommunfullmäktige att ta det avgörande beslutet den 21 mars. Behovet av platser är fortsatt stort och därför ska en förskole-modul för ca: 70 platser, hyras och ställas vid Skogsbo skola. Grundskolan: Musikskolan flyttar till Koppardalen vårdcentrals lokaler och lokalerna på Markusskolan görs om till skollokaler, ca 40 platser. Moduler hyrs till Åvestadal, Domarhagen och Johan -Olov skolan. I varje modul finns det plats för 3 klasser med max 20 elev/klass. Domarhagen klart 25 mars, Johan-Olov och Åvestadal till 1 maj. Gymnasiet: Antal UF företag på gymnasiets program har ökat rejält under 2015 med 65 elever som drivit eget företag genom UF. Karlfeldtgymnasiet har haft UF mässa med utställning i Avesta Galleria (plushuset). Antal elever från Avesta som väljer Karlfeldtgymnasiet är fortsatt högt, 85 % Av de elever som tog studenten 2015 så var det 95 % som gick ut med gymnasieexamen och 83 % med behörighet till högre studier vid högskola/universitet. Att klara sin gymnasieexamen ökar möjligheterna väsentligt för att få ett jobb. Byggprogrammet blev 2012 det första byggprogrammet i Dalarna att certifieras som branschrekommenderad skola. Nu har de också blivit utsedda som bästa byggprogram i Dalarna. Tre kriterier har bedömts, antal APL timmar (1127 tim., krav 600 tim.), 75 % av eleverna som avslutade sin utbildning i våras hade jobb i branschen och alla elever tyckte att utbildningen och yrkesvalet var bra eller mycket bra. Arbetsmarknadsenheten AME: Nystartsjobb 20 st. (14 män o 6 kvinnor) Yrkesintroduktion/ praktik 30 st. (18 män o 12 kvinnor) AME service (siva service) 69 st. inskrivna varav 34 från AF och 31 från socialtjänsten Samverkansteam Avesta (Portalen) 36 inskrivna hälften män o hälften kvinnor. Unga till arbete 43 deltagare 22 kvinnor 21 män Kommunala aktivitetsansvaret har 31 ungdomar deltagit i under Ungdomscenter Avesta, ingen aktivitet i sig utan en samverkan mellan AME- Socialtjänsten-AF där ungdomshandläggare varje onsdag kallar och träffar ungdomar tillsammans för att vägleda dem vidare att komma närmare arbetsmarknaden Kultur: Verket hade över besökare 2015,nytt rekord för julmarknaden! Karlfeldtsgården har en ny entreprenör för 2016.

5 Sida 5 Fritid: Avesta kommun har mottagit Dalarnas Idrottsförbunds hederspris 2015 för att i långsiktigt arbete att attrahera fler till idrotten. De sex första spontanidrottsplatserna i Dalarna är byggda i Avesta, Avesta har utmärkts sig som en kommun där föreningsutbudet i idrott breddats de senaste åren till skillnad mot övriga riket. Två nya aktiviteter invigs i Sportparken i maj. Dels en satsning för att locka fler tjejer, Ett DJ bås med dansplatta, den andra är en skateramp i betong som en företagare i Avesta kommun vill skänka och placera i Sportparken. Metropoolen hade 2015 en ökning av badande och nådde besökare. På grund av det ökade antal badande men också pga. ordningsproblem så har bemanningen ökat. - Gamla Byn AB: Kurt Kvarnström Gamla Byn AB har förnärvarande 4 lägenheter lediga. Enligt prognosen kommer Gamla Byn AB att få ett resultat med + 6 mkr. Tomterna Örnen 6 och Jämtbo 4:5 har sålts. Externa intressenter till Bruksklubben finns, varför värdering ska ske. Detaljplanen för området vid Bruksklubben har upphävts av Länsstyrelsen Dalarna. Lägenheter ska byggas på Annexgatan i Krylbo, 46 lägenheter 1-2-or, SABOs Combo hus/mini. Lägenheterna kommer att ha inbygg balkong utöver lägenhetsytan. I slutet av 2016 är de klara för inflyttning. Huset kommer bl.a. att innehålla LSSlägenheter.