SLUTRAPPORT. Införande av kundvalssystem Annika Lindstrand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTRAPPORT. Införande av kundvalssystem Annika Lindstrand"

Transkript

1 SLUTRAPPORT Införande av kundvalssystem enligt LOV Annika Lindstrand

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar Projektets syfte och mål Projekttid och resurser Projektets mål Förväntat resultat Utfall i förhållande till mål och förväntat resultat Socialtjänstens kundval Hur har Socialtjänsten utvecklat kundvalen? Information till kunder och anordnare Kunder Marknad Volymer och kostnader Erfarenheter och observationer Intern organisation Kundperspektiv Marknaden Ekonomi Information Kvalitetssäkring Förslag till fortsatt arbete Rapporter och vägledningar (12)

3 1 Bakgrund och förutsättningar Syftet med denna rapport är att samla Socialtjänstens viktigaste erfarenheter för eget lärande och för information till nya medarbetare och externa kontakter. Socialtjänsten i Nacka har en lång tradition med kundvalssystem för olika sociala tjänster. Kundvalet inom hemtjänst infördes redan När Lagen om valfrihetssystem (LOV) trädde i kraft 1 januari 2009, anpassades tidigare kundval till den nya lagen. Samtidigt utvecklades nya kundvalssystem. Huvuddelen av intentionerna med LOV överensstämmer med Nacka kommuns tidigare kundval. Det nya är främst att kommunen ska annonsera löpande i en nationell databas för valfrihetssystem, att kontrakt skrivs med godkända anordnare, att det ska finnas ett ickevalsalternativ för den som inte vill eller kan välja, samt att förfördelade leverantörer kan ansöka om rättelse hos Förvaltningsrätten. 2 Projektets syfte och mål 2.1 Projekttid och resurser Projektet för införande av LOV inom Socialtjänsten i Nacka finansierades delvis med stimulansmedel från Socialstyrelsen. Det pågick under tiden september 2008 december Under större delen av tiden arbetade två projektledare vardera halvtid med projektet, förutom att flera medarbetare var delaktiga inom sina ordinarie arbetsuppgifter. 2.2 Projektets mål Stor valfrihet, möjligheterna att göra egna val inom Social- och äldrenämndens ansvarsområde ska öka genom nya kundval eller andra metoder för ökad valfrihet. Social- och äldrenämndens valfrihetssystem ska följa den nya lagstiftningen, LOV. Socialtjänsten ska utarbeta nya valfrihetssystem enligt LOV. Brukare ska erbjudas ett fullgott underlag för att göra egna val. Verksamheten hos samtliga utförare inom valfrihetssystemen ska ha en god kvalitet. 2.3 Förväntat resultat Socialtjänstens tidigare kundvalssystem är anpassade till LOV 1. Hemtjänst, ledsagning och avlösning 2. Särskilt boende för äldre 3. Dagverksamhet för äldre 4. Familjerådgivning 5. Familjebehandling 3 (12)

4 Nya valfrihetssystem har utretts och införts 6. Beroende, öppenvård 7. Korttidsvistelse, LSS 8. Sysselsättning 9. Boendestöd 10. Daglig verksamhet, LSS Uppföljning och information har vidareutvecklats Det finns relevant och kvalitativ information om varje utförare inom valfrihetssystemen, som ger ett bra underlag för val. Verksamheten hos utförarna är kvalitetssäkrad. Åtgärder vidtas vid brott mot beslutade krav och villkor. 3 Utfall i förhållande till mål och förväntat resultat 3.1 Socialtjänstens kundval Kundval Kundval före LOV Kundval enligt LOV Fotvårdscheckar, upphörde Hemtjänst, ledsagning, avlösning 1992, Särskilt boende för äldre Familjerådgivning Dagverksamhet för äldre Familjebehandling Kommunala arbetsmarknadsinsatser, överlämnat till Arbets och företagsenheten Sysselsättning, personer med psykiska funktionsnedsättningar 2010 Boendestöd 2010 Korttidsvistelse, LSS 2011 Öppenvård, personer med missbruksproblematik 2011 Daglig verksamhet, LSS Hur har Socialtjänsten utvecklat kundvalen? Ända sedan införandet av de första kundvalen, har arbetet börjat med en långsiktig strategi och förutsättningslösa utredningar. I dessa ingår analys av behoven och förutsättningarna för olika slag av valfrihet, samt en orientering om marknaden. Införandet av kundval inom hemtjänst föregicks av en utredning som fortfarande framstår som framsynt, 20 år senare. Flera kundval har föregåtts av LOU-upphandlingar (dvs. av enstaka platser, entreprenader och ramavtal enligt Lagen Om Offentlig upphandling). På så sätt har 4 (12)

5 Socialtjänsten fått värdefulla kunskaper om de aktörer som finns på marknaden och om deras prisnivå utarbetade Socialtjänsten ett dokument Verktyg för arbetet med utveckling av kundvalssystem inom socialtjänsten. Detta reviderades och anpassades till LOV Verktyget innehåller olika frågeställningar och en checklista, som är viktiga att arbeta sig igenom i arbetet med att utveckla nya kundval. Bland frågeställningarna i verktyget finns vilka delar av verksamheten ska ingå, förutsättningar för att införa en enhetlig ersättning, volymer, spaning på andra kommuner, marknad, synpunkter från brukare, intresseorganisationer och anordnare, beräkning av ersättning, ekonomiska konsekvenser samt vad olika dokument ska innehålla. Varje kundval har sina egna knäckfrågor. För boendestöd och korttidsvistelse LSS handlade det t.ex. om att hitta en ersättningsnivå som kunde accepteras av den kommunala utföraren, samtidigt som den inte fick ligga alltför mycket över de privata utförarnas marknadspris. För kommunala arbetsmarknadsinsatser gällde det att utforma incitament för att påbörjade insatser skulle fullföljas. Ytterligare ett viktigt ställningstagande är om kundvalet ska omfatta anordnare i Nacka eller hela länet. Goda kontakter med olika aktörer är en central förutsättning för arbetet. Därför tas alltid kontakter med tänkbara anordnare, både enskilt och i grupp. En central del av utvecklingsarbetet är att kommunfullmäktige i Nacka kommun antog gemensamma villkor för alla kommunala kundval Dessa villkor gäller inom såväl socialtjänst, som kultur och utbildning. För varje villkor anges kontrollpunkter för villkoret och påföljd vid brist (varning och/eller hävande av avtalet). Utifrån de gemensamma villkoren tar Socialtjänsten fram förslag till tjänstespecifika tillämpningsanvisningar för varje kundval, som sedan beslutas av Socialoch äldrenämnden. 3.3 Information till kunder och anordnare En bra information till kunden om de olika anordnarna och valmöjligheterna är en nödvändig förutsättning för en reell valfrihet. Informationen måste utvecklas ständigt. Inom de flesta kundvalen är handläggarna den viktigaste kanalen för information. De får en roll som närmast kan liknas vid en konsumentvägledare att ställa frågor till kunden om preferenser, för att kunna presentera relevanta alternativ utan att styra. Vid varje nytt kundval är det viktigt att inte förbise den förändrade handläggarrollen. Utöver detta ska det finnas bra och relevant information på kommunens webbplats nacka.se och i vissa fall i broschyrer. En modell för s.k. kataloginformation 5 (12)

6 om varje anordnare på webbplatsen fanns redan tidigare. Under projekttiden har en enhetlig mall utarbetats för denna information, en mall som sedan anpassas efter förutsättningarna för varje kundval. Det största utvecklingsarbetet när det gäller information har varit att ta fram verktyget Jämföraren tillsammans med Kultur & Utbildning. I detta verktyg presenteras jämförande information med faktauppgifter, reslutat från Socialtjänstens kundundersökning, övriga kvalitetsmått och kontaktuppgifter. Vid projektets avslutning finns jämförande information om hemtjänst, ledsagning och avlösning samt särskilt boende för äldre. Urvalet av uppgifter och mått har bl.a. gjorts med hjälp av frågor till anhöriggrupper och i brukarundersökningen, samt vid användartest. För anordnarna finns en egen målgruppsingång på kommunens webbplats För dig som är: Anordnare eller utförare. Där samlas lättillänglig information om ansökningsförfarande, villkor, ersättning och övrig information. 3.4 Kunder Inför utvecklingen av kundvalen inom äldreomsorg och verksamheter för personer med funktionsnedsättning har kontakter tagits med representanter för de kommunala råden Pensionärsrådet och Rådet för frågor kring funktionsnedsättning. Representanterna har bidragit med värdefulla synpunkter. Socialtjänsten har tillgodosett dessa så långt det är möjligt, inom de ramar som sätts av lagstiftningen, kommunens gemensamma villkor och ekonomiska överväganden. Inför det fortsatta arbetet är det önskvärt att bredda kundperspektivet och dialogen ytterligare, genom exempelvis fokusgrupper. 3.5 Marknad Kundval Hemtjänst, ledsagning, avlösning 46 Särskilt boende för äldre 14 Familjerådgivning 29 Dagverksamhet för äldre 4 Familjebehandling 16 Sysselsättning, personer med psykiska funktionsnedsättningar 8 Boendestöd 8 Korttidsvistelse, LSS 9 Öppenvård, personer med missbruksproblematik 3 Daglig verksamhet, LSS Antal anordnare ca 7, nytt I såväl förberedelser, som fortsatt arbete med kundvalen, är kontakter med olika leverantörer av stor vikt. Nacka kommun har en stor fördel av att vara en välkänd 6 (12)

7 kundvalskommun, där aktörerna litar på att det finns en långsiktighet i arbetet. Det finns ett stort intresse för att etablera verksamheter i kommunen. Efter en viss inkörningsperiod har det i alla kundval visat sig finnas ett tillräckligt antal anordnare i förhållande till antalet kunder. Den största svårigheten har i stället varit att antalet anordnare har blivit stort i två av kundvalen. Ett stort antal anordnare leder till att det blir svårt att välja för kunden och till en stark konkurrens mellan anordnare, som inte alltid gynnar kunden. 3.6 Volymer och kostnader Volymer Volymer, antal personer Hemtjänst, ledsagning, avlösning över 65 år, mätdag Avlösning, ledsagning LSS, mätdag Särskilt boende för äldre, mätdag Dagverksamhet för äldre, mätdag Familjebehandling, antal hushåll, helår Sysselsättning, personer med psykiska funktionsnedsättningar, mätdag Boendestöd socialpsykiatri, mätdag Boendestöd, övriga funktionsnedsättningar, mätdag Korttidsvistelse LSS, mätdag Daglig verksamhet LSS, mätdag Strukturerad öppenvård, missbruk, mätdag 16 De största procentuella volymförändringarna har skett när det gäller personer med funktionsnedsättningar. Insatsen boendestöd har ökat för personer som inte ingår i socialpsykiatrins målgrupp. Insatsen sysselsättning har minskat för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Orsaken är inte helt klarlagd, men en möjlig orsak kan vara att personer som tidigare hade tidsbegränsad sjukersättning har varit tvungna att välja rehabilitering och arbetsmarknadsåtgärder via FK och AF. Om de misslyckas med försöken att komma ut på arbetsmarknaden kan de förväntas återkomma till socialtjänsten. Kostnader Kostnaderna följer med ett undantag förändrade volymer, vilket pekar mot att kundvalen inte har fört med sig några större förändringar av kostnaderna. Det enda undantaget är boendestöd för personer som inte ingår i socialpsykiatrins målgrupp. Där har kostnaderna ökat markant mellan år 2010 och 2011, vilket sannolikt beror på att insatsen används för kostsamma speciallösningar. 7 (12)

8 4 Erfarenheter och observationer Socialtjänstens kundvalssystem bedöms till största delen vara mycket välfungerande, även om det finns förbättringsområden. Här listas de viktigaste erfarenheterna och observationerna i punktform. 4.1 Intern organisation Långsiktighet är viktig för att få välfungerande kundval. Anordnarna litar på att systemet är hållbart och satsar i stor utsträckning på att etablera verksamheter i Nacka. Det finns ett bra stöd för kundvalsarbetet från kommunens övergripande organisation. Organisation för konkurrensneutralitet är viktig men är inte genomförd fullt ut, eftersom den högsta ledningen i kommunen är gemensam. De privata anordnarna bevakar att det inte görs några avsteg från konkurrensneutraliteten. Socialtjänstens organisation med fyra ansvariga chefer (för enheterna Äldre, Funktionsnedsättning, IFO Barn och unga, samt IFO Vuxna) har blivit svårhanterlig. Det är flera beslutsfattare, som var och en har stora kunskaper om sin egen verksamhet, men inte om det gemensamma kundvalssystemet och LOV. Det är viktigt att beakta handläggarnas förändrade roll, med en förskjutning av makt och inflytande till kunden. De behöver utbildas i sin nya roll som konsumentvägledare. Socialtjänstens Enhet Planering och utveckling handlägger alla kundvalssystem med godkännande och uppföljning av anordnare. Även om flera av insatserna har LOU-upphandlats tidigare har det inneburit mycket arbete att administrera systemen och att följa upp. 4.2 Kundperspektiv Stabiliteten ökar för kunderna, när det inte behöver ske nya upphandlingar pga. att avtalstiden gått ut. Etablerade anordnare försvinner endast efter egna önskemål, om de saknar kunder eller om det finns stora brister i deras verksamhet. Med LOV saknas möjlighet att begränsa antalet anordnare på annat sätt än genom att öka kraven. Det blir svårt att välja för kunden, när det finns många anordnare som liknar varandra. De stora volymerna inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning gäller äldre personer. Behov finns av dokumenterad specialkompetens hos några anordnare om arbete med yngre personer med funktionsnedsättning. 8 (12)

9 4.3 Marknaden Socialtjänsten har haft en mångfald av utförare även tidigare. Omställningen till de nya kundvalen har därför inte varit så stor i de flesta fall. Marknadskunskap hos socialtjänsten är mycket viktig. Det behövs en långsiktig strategi och planering före införandet av varje kundval, om det ska lyckas. Kundval inom särskilt boende för äldre förutsätter ett mycket långsiktigt arbete. Det gäller att ta del av behov och befolkningsstatistik, vara aktiv i detaljplanearbetet, samt att ha kontakt med olika byggföretag. Det är viktigt att informera anordnarna om förutsättningarna för att få kunder (antalet kunder och godkända anordnare). När anordnarna blir alltför många i förhållande till kunderna blir det lätt en hård konkurrens mellan anordnarna och svårigheter att få en ekonomi i balans. Det har i vissa fall lett till tveksamma metoder för marknadsföring och försök till att tänja på de villkor som gäller. Det har inte varit några problem med att få ett tillräckligt antal anordnare. För insatser, som inte LOU-upphandlats tidigare, har det dock tagit tid att etablera kundvalet. En större satsning på riktad information till potentiella anordnare hade behövts i dessa fall. 4.4 Ekonomi Det krävs ett omsorgsfullt arbete med att fastställa checknivåer. Om prisnivåerna har varit olika tidigare är det oundvikligt att några blir förlorare. I flera fall är det den kommunala verksamheten som har en högre prisnivå, men också speciella privata verksamheter. Arbetet förutsätter både ekonomiska beräkningar av olika slag och kontakter med potentiella anordnare. Beräkningar av checknivåer utgår från en kombination av kännedom om marknadspris från upphandlingar och att räkna på självkostnad för både kommunala och privata anordnare. 4.5 Information Inom flera av kundvalen är anordnarnas beskrivning av sina verksamheter snarlik. Det blir då svårt att få ett bra underlag för val för kunden. Inom kundvalet för hemtjänst sker förhållandevis många ändringar av informationen anordnare som tillkommer och försvinner, ändrade kontaktuppgifter och byten av verksamhetsansvariga. Det kräver system som underlättar att nå ut med denna information, då det är svårt att ha en aktuell tryckt information. Det behövs mer relevant jämförande info om anordnare. En modell för att presentera informationen finns i Jämföraren, men det är svårt att få fram bra mått och de mest intressanta faktauppgifterna. 9 (12)

10 4.6 Kvalitetssäkring Det finns en grundstruktur för uppföljning sedan tidigare, men den måste vidareutvecklas och anpassas till varje kundval. I all uppföljning behövs en samverkan mellan individuppföljning och uppföljning av anordnarna på ett mer övergripande plan. Uppföljningen av hemtjänst är mest problematisk. Dels är antalet anordnare stort och dels har uppföljningarna visat på störst brister inom detta kundval. Det skulle vara önskvärt att bygga upp samverkan med länets kommuner kring anordnare som är verksamma i flera kommuner. Behovet är stort av ett administrativt stödsystem för både ansökan om godkännande och uppföljning av anordnarna. Det måste också finnas ett fungerande administrativt system för att följa hur många kunder som byter anordnare. 5 Förslag till fortsatt arbete Uppföljning av kundvalen Mer uppföljning av kundvalssystemen föreslås ske ur ett kundperspektiv. Det kan exempelvis genomföras med hjälp av fokusgrupper, men också andra former av dialog. Den fortsatta utvecklingen bör främst ske av kundens val av innehåll i insatserna och inte bara i valet av anordnare. Detta kan ske genom en kombination av självservice, utvecklad biståndsbedömning och incitament till anordnarna till att utveckla olika innehåll i verksamheterna. En uppföljning av konsekvenserna av befintliga kundval föreslås inom tre områden: - Öppenvård för personer med missbruksproblematik, pga. av små volymer - Boendestöd, pga. olika tillämpning och kostnadsbild för olika målgrupper - Sysselsättning för personer med psykiska funktionsnedsättningar, pga. minskande volymer Intern organisation Socialtjänstens interna organisation för kundvalen ska ses över. En avvägning behövs mellan kunskaper om verksamheterna och om arbetet med kundvalssystemen, samt mellan utveckling och kontroll i uppföljningen av anordnare. Ett administrativt stödsystem bör tas fram för arbetet med ansökningar om godkännande och fortsatt uppföljning av anordnarna. Information Arbetet med att ge ett bra underlag för val bör fortsätta. Det kan ske genom att vidareutveckla olika kvalitetsmått, fortsätta arbetet med Jämföraren och att hitta enkla metoder för att redovisa dokumenterad specialkompetens inom olika områden 10 (12)

11 Kvalitetssäkring Samordning behövs av individuppföljning och verksamhetsuppföljning, med aggregerade resultat av individuppföljningen som visar resultat för olika anordnare. Det är önskvärt att utveckla samverkansformer med kommunerna i länet kring uppföljning av främst hemtjänst, men också andra kundval. 6 Rapporter och vägledningar Det finns ett stort antal skrifter och vägledningar från olika organisationer och myndigheter, använd nedanstående länkar (alternativt sök på ordet valfrihet): Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen Konkurrensverket Kammarkollegiet Tillväxtverket Vårdföretagarna 11 (12)

12 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

Kundval inom sociala tjänster. Annika Lindstrand Emelie Berglund sociala kvalitetsenheten

Kundval inom sociala tjänster. Annika Lindstrand Emelie Berglund sociala kvalitetsenheten Kundval inom sociala tjänster Annika Lindstrand Emelie Berglund sociala kvalitetsenheten Styrande principer i Nacka Särskiljande av finansiering och produktion Konkurrens genom kundval eller upphandling

Läs mer

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning

Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning 2014-05-08 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/96 Social- och äldrenämnden Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Social- och äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden

Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden 2015-09-15 1 (5) Bilaga 2 SOCN 2015/551-041 Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden Tabell 1) Ersättningsbelopp hemtjänst (äldre och personer med funktionsnedsättning) Anordnare med avdragsrätt

Läs mer

Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut)

Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut) 2015-12-02 1 (5) Bilaga nr 3 SOCN 2015/551-041 Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut) Tabell 1) Ersättningsbelopp hemtjänst (äldre och personer med funktionsnedsättning)

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Kvalitetssäkring. Annika Asplind och Lena Svensson

Kvalitetssäkring. Annika Asplind och Lena Svensson Kvalitetssäkring Annika Asplind och Lena Svensson 3 Vad innebär valfrihetssystem? Brukare, elever, patienter väljer utförare Ersättningen kopplat till valet LOV LOU- bidrag Kommunen/landstinget beslutar

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

REMISS. Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Emelie Berglund ÄLN 2015/16

REMISS. Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Emelie Berglund ÄLN 2015/16 REMISS Översyn av kundvalet för hemtjänst, ledsagning och avlösning 2016-02-24 Emelie Berglund ÄLN 2015/16 Sammanfattning Översynen av kundvalet för hemtjänst, pågår oktober 2015 till april 2016. I översynen

Läs mer

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun 2014-06-17 1 (8) YTTRANDE SÄN 2014/223-709 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun Social- och äldrenämnden har blivit inbjuden att lämna synpunkter på förslag till

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2)

LOV-utredningen. ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen ( Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2) LOV-utredningen Utredningen tillsattes i september 2012, betänkande i januari 2014 Särskild utredare Greger Bengtsson Experter

Läs mer

Ersättningsnivåer för dagverksamheter

Ersättningsnivåer för dagverksamheter 2016-09-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Ersättningsnivåer för dagverksamheter Förslag till beslut 1. Äldrenämnden beslutar att de tre ersättningsnivåerna för dagverksamheter tas

Läs mer

Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet

Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet 2014-05-26 1 (9) Social- och äldrenämnden Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet Bakgrund Kundval inom familjerådgivningen har funnits sedan 2005-01-01 då med 14 a anordnare. 2010

Läs mer

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum 2015-03-04 1 (5) Verksamhetsbesöket är genomfört av: Emelie Berglund och Susanna Dennerlöv Verksamhetsbesök på Arbetscentrum Intervjuade: enhetschef Sepideh Erfani före detta enhetschef Elisabeth Axelsson

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 10 (22) Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-02 7 Uppdrag om LOV för korttidsvistelse och korttidstillsyn (SN 2016.001) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS

Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS PROMEMORIA 2010-10-05 Marianne Aggestam Utredning avseende införande av LOV för insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt 9:9 LSS Bakgrund I verksamhetsplanen år 2009/2010 finns uppdraget att

Läs mer

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser

Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser 2018-03-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE ÄLN 2015/12 Äldrenämnden Mötesplatser för äldre - Förslag gällande kundvalet för dagverksamhet och öppna mötesplatser Förslag till beslut 1. Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen

2010-02-23 SIDAN 1. Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen SIDAN 1 Kundval-/ valfrihetssystem - upphandling och uppföljning inom äldreomsorgen Kundval- /valfrihetssystem Hemtjänst 1 januari 2002 Ledsagning och avlösning 1 januari 2002 Vård- och omsorgsboende 1

Läs mer

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS 2016-11-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2015/48 Socialnämnden Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förslaget till ändringar i de specifika auktorisationsvillkoren

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 9 Oktober 2014, kl 13.15 Plats: Lilla Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Ärendelista Val av justerare och tid för

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00113-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Jenny Janestam Epost: jenny.janestam@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Nämnden

Läs mer

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst Ingår i Almega Om Vårdföretagarna Arbetsgivar- och branschorganisation för privata vårdgivare inom vård och omsorg. Ingår i Almega. Cirka 1 900 medlemsföretag.

Läs mer

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre 1 (3) ÄLN 2017/70 2017-04-12 Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre Planen upprättad av Sofia Rooth Andersson i samråd med

Läs mer

Valfrihet med politiska våndor

Valfrihet med politiska våndor Valfrihet med politiska våndor Lagen om valfrihetssystem LOV Stefan Elg Allego AB www.allego.se De gemenskapsrättsliga principerna EGdirektiven Beslut 1 Beskriva vad Beskriva hur Beskriva när AVTAL Beslut

Läs mer

Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning

Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning 2018-02-19 1 (6) PM Förslag på revidering av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning Bakgrund Äldrenämnden har gett social- och äldredirektören i uppdrag att göra en översyn av villkoren

Läs mer

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun

Så sätter du pris på dina tjänster. Bengt Herlin Nacka kommun Så sätter du pris på dina tjänster Bengt Herlin Nacka kommun Innehåll Så sätter du rätt (?) prislapp på dina tjänster Nacka kommun och dess förutsättningar Nackas styrsystem Internpriser i Nacka Fakta

Läs mer

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd 2016-08-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2016/36 Socialnämnden Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd Förslag till beslut 1. Socialnämnden godkänner förslagen till ändringar i de specifika

Läs mer

Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning

Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning 2018-03-09 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr ÄLN 2018/18 ÄLN Förslag på ändringar av villkor för kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning Förslag till beslut Äldrenämnden föreslår kommunfullmäktige att fatta

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga 2017-12-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/122 Arbets- och företagsnämnden Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Specifika auktorisationsvillkor

Specifika auktorisationsvillkor Arbetsmarknadsinsatser Dokumentets syfte syftar till att definiera avtalsvillkoren med kommunens jobb- och utbildningsexperter för att säkerställa att det innehåller tydliga auktorisationsvillkor samt

Läs mer

Reglemente för kundval

Reglemente för kundval REGLEMENTE Reglemente för kundval Dokumentets syfte Reglementet syftar till att definiera kommunens kundvalssystem för att säkerställa att samtliga kundval innehåller tydliga svillkor samt att uppföljningen

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Intensivutredningar för barn och ungdomar

Intensivutredningar för barn och ungdomar 2012-05-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2012/141 Social- och äldrenämnden Intensivutredningar för barn och ungdomar Förslag till beslut Social- och äldrenämnden beslutar att permanenta projektet intensivutredningar

Läs mer

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden.

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Uppföljningsplan Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Uppdragsbeskrivning/avtal...

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3: 2013 Brukarenkät visar positiva resultat avseende nöjdhet, handläggning, tillgänglighet samt delakaktighet i handläggningsprocessen Medarbetarindex

Läs mer

Nacka. Öppenhet och mångfald

Nacka. Öppenhet och mångfald Nacka Öppenhet och mångfald i östersjön boo värmdö stockholm C sicklaön östersjön fisksätra Nacka Saltsjöbaden älta I Nacka bor 91 000 personer och antalet ökar stadigt. Vår service präglas av effektivt

Läs mer

Uppdrag: Utredning om införande av Lagen om valfrihetssystem i socialnämndens verksamheter

Uppdrag: Utredning om införande av Lagen om valfrihetssystem i socialnämndens verksamheter Datum: 2014-05-09 Handläggare Ulf Andersson Beteckning: Uppdrag: Utredning om införande av Lagen om valfrihetssystem i socialnämndens verksamheter Kommunfullmäktige har riktat ett särskilt uppdrag till

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS

Införande av kundval daglig verksamhet, LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-22 SN-2014/2246.183 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 maria.jonsson@huddinge.se Socialnämnden Införande av kundval daglig verksamhet, LSS Förslag

Läs mer

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 2017-05-02 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Arbets- och företagsnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 2014-11-18 1 (5) De förtroendevalda revisorerna i Nacka Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 En granskning av hemtjänsten har genomförts av Ernst & Young på uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Lag om valfrihet tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (12) 2009-02-03 Handläggare: Maria Laxvik Telefon: 08-50829424 Till kommunstyrelsen Lag om valfrihet tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Läs mer

Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning

Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning 2014-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/16-009 Arbets- och företagsnämnden Slutsatser och aktiviteter till följd av utvärdering av Nackas vuxenutbildning Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Bland gungor och karuseller. Jan Hjelte

Bland gungor och karuseller. Jan Hjelte Bland gungor och karuseller Jan Hjelte Syfte och frågeställningar Övergripande syfte. Beskriva styrkor och tillkortakommanden med att använda olika modeller för att överlåta utförandet av hemtjänst till

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer

Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer 2016-02-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/24-619 Kommunstyrelsen Kundval arbetsmarknadsinsatser utvecklat innehåll och nya checknivåer Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige fatta

Läs mer

Revisionsrapport - förstudie

Revisionsrapport - förstudie Revisionsrapport - förstudie Styrning och anpassning av kundvalssystem till LOV Lotta Ricklander Joanna Hägg Ekerö kommun Januari 2013 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 1 1 INLEDNING... 2 1.1 BAKGRUND

Läs mer

ÅRSRAPPORT Det kommunala aktivitetsansvaret Susanne Öhrberg

ÅRSRAPPORT Det kommunala aktivitetsansvaret Susanne Öhrberg ÅRSRAPPORT 2016 2016-12-22 Susanne Öhrberg POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80 00 info@nacka.se 716 80 www.nacka.se

Läs mer

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende 2013-03-28 Justerad 2013-07-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/211-139 Kommunstyrelsen Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KUNDVAL I NACKA. Kundval i nacka

KUNDVAL I NACKA. Kundval i nacka KUNDVAL I NACKA Kundval i nacka 1 ÖPPENHET OCH MÅNGFALD Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egen förmåga samt för deras vilja att ta ansvar 2 Kundval i nacka Recept för kvalitet Hos

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-05-22 SN 2014.0093 Handläggare: Patrik Jonsson, 22.socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Sammanfattning En motion

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde

Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde RIKTLINJE Bidrag till organisationer inom arbets-och företagsnämndens ansvarsområde Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för ekonomiska bidrag till organisationer som är verksamma

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar avseende. kundvalssystem för musikskolan

Tillämpningsanvisningar avseende. kundvalssystem för musikskolan RIKTLINJE Tillämpningsanvisningar avseende Dokumentets syfte Att regelera administrativa frågor kring auktorisation av musikskolor Dokumentet gäller för Diarienummer Fastställd/senast uppdaterad Beslutsinstans

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Anordnare kan erbjuda tjänsten daglig sysselsättning

Läs mer

Dokumentationsriktlinjer

Dokumentationsriktlinjer Dokumentationsriktlinjer 2015-09-17 Sammanfattning/syfte. Syftet med dessa dokumentations riktlinjer är att du som medarbetare ska få vägledning i arbetet med dokumentation. Som medarbetare är du skyldig

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Feriearbete "JobbEtt" 2016

Feriearbete JobbEtt 2016 SLUTRAPPORT Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Projektets syfte och mål... 3 3 Utfall i förhållande till mål, ramar och identifierade risker... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten 2015-10-28 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6 f-h SoL och 28 f-g LSS av ej verkställda

Läs mer

Villkor för att vara godkänd anordnare inom kundvalet för familjebehandling

Villkor för att vara godkänd anordnare inom kundvalet för familjebehandling 1 (17) Auktorisationsvillkor SOCN 2015/24 Villkor för att vara godkänd anordnare inom kundvalet för familjebehandling Innehåll ALLMÄN ORIENTERING... 2 LAGEN OM VALFRIHETSSYSTEM... 2 KUNDVALSSYSTEM I NACKA...

Läs mer

Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet

Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet Bilaga tjänsteskrivelse 1(8) 2016-09-23 Utredningsdirektiv LOV inom daglig verksamhet Syfte Socialnämnden har lämnat följande utredningsdirektiv. Daglig verksamhet inom LSS är våra brukares arbetsplats.

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Utveckling av kundvalet inom arbetsmarknadsinsatser - Jobbpeng

Utveckling av kundvalet inom arbetsmarknadsinsatser - Jobbpeng 2015-11-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/125-001 Arbets- och företagsnämnden Utveckling av kundvalet inom arbetsmarknadsinsatser - Jobbpeng Förslag till beslut 1. Arbets- och företagsnämnden föreslår

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM

S2006/9394/HS (delvis) Socialstyrelsen STOCKHOLM Regeringsbeslut I:3 2009-03-12 S2006/9394/HS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag till kommuner som upphandlar sysselsättning eller erbjuder sysselsättning

Läs mer

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK

Ink : 2008-04- 2 1. Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN REGERINGEN 2008-04-10 S2008/3609/ST. Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM VLK Regeringsbeslut 111:38 REGERINGEN Socialdeparteme OCIALSTYRELSEN VLK Ink : 2008-04- 2 1 2008-04-10 S2008/3609/ST Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM (delvis) Doss Hand. Dnr Uppdrag att fördela stimulansbidrag

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2013-09-11 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga 2013-02-25 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/73-732 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga Förslag till beslut Social- och äldrenämnden

Läs mer

Ansökan om hjälpinsats - förenklad handläggning

Ansökan om hjälpinsats - förenklad handläggning 1 (2) Ansökan om hjälpinsats - förenklad handläggning Du som är 65 år eller äldre och/eller har en funktionsnedsättning kan ansöka om hjälp i hemmet med förenklad handläggning när det gäller städning,

Läs mer

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010

Företagande med LOV. Svend Dahl Juni 2010 Företagande med LOV Svend Dahl Juni 2010 Innehåll 1 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund...3 Införandet av LOV... 4 De privata utförarna i LOV...5 Många nystartade företag tack vare LOV... 6 Positiva

Läs mer

Nya villkor i kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning enligt SoL

Nya villkor i kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning enligt SoL Nya villkor i kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning enligt SoL Auktorisationsvillkor i Nacka Generella auktorisationsvillkor, reglemente, Kommunfullmäktige beslutar Specifika auktorisationsvillkor

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2014-09-08 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T1-2013

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T1-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T1-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T1: 2013 Se beskrivning från respektive verksamhet Årskostnadsprognos 2013 för Social- och Äldrenämnden inklusive MH. Sociala tjänster (Myndighetsorganisation)

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av korttidsvistelse enligt LSS

Villkor för att bli godkänd anordnare av korttidsvistelse enligt LSS 1 (16) Auktorisationsvillkor SOCN 2015/80 Villkor för att bli godkänd anordnare av korttidsvistelse enligt LSS Innehåll ALLMÄN ORIENTERING... 2 LAGEN OM VALFRIHETSSYSTEM... 2 KUNDVALSSYSTEM I NACKA...

Läs mer