Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga"

Transkript

1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/ Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Verksamhetsuppföljningen omfattar vårdgivare/anordnare inom: institutionsvård för barn och ungdom samt deras föräldrar strukturerad öppenvård för ungdomar och familjepedagogiska insatser för barn och ungdomar samt deras föräldrar kundval familjebehandling och familjerådgivning Verksamheten Sociala Stödresurser (VSS) Familjeverksamheten och Ungdomsverksamheten. Samtliga som besvarat kommunens enkät, uppfyller till största delen det som avtalats och överenskommits. I stort är resultaten mycket positiva även om några av vårdgivarna/anordnarna bör förbättra sitt kvalitets- och ledningssystem avseende resultatuppföljning av insatserna. När det gäller familjebehandlarna/familjerådgivarna är det främsta utvecklingsområdet att alla ska ha skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap SoL 2. Flertalet av vårdgivarna har förbättrat sin återrapportering av insatserna. Ärendet Socialtjänsten följer årligen upp och utvärderar kvalitén på alla verksamheter som socialoch äldrenämnden har kontrakt med. Uppföljningen sker med utgångspunkt från kundvalsvillkor, upphandlat ramavtal samt kontrakt med den kommunala produktionen. Verksamhetsuppföljningen baserar sig på webbenkät till alla privata respektive kommunala vårdgivare/anordnare och till handläggare inom IFO heldygnsvård och öppna insatser. Uppgifter inhämtas även ifrån skattemyndigheten angående skatter och sociala avgifter. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (11) Frågor om personalomsättningen har inte ingått i enkäterna i år. Placeringar vid upphandlad verksamhet är tillfällig och personalomsättningen påverkar inte den placerade i samma utsträckning som vid permanenta boenden och vid längre stödinsatser. Barn och ungdom Vårdgivare/anordnare av insatser för barn och ungdomar samt deras föräldrar Ramavtal för Barn och Ungdom gällande institutionsvård, sammanlagt 41 vårdgivare med 54 verksamheter har upphandlats. Kontrakten trädde i kraft 1 januari Ramavtal strukturerad öppenvård för ungdomar och familjepedagogiska insatser för barn och ungdomar samt deras föräldrar. 12 vårdgivare med 11 verksamheter inom strukturerad öppenvård och 8 utförare inom familjepedagogiska insatser. Kontrakten trädde i kraft 1 januari Familjeverksamheten, kommunal produktion Ungdomsverksamheten, kommunal produktion Kundval familjebehandling, 14 anordnare Kundval familjerådgivningen, 30 anordnare Synpunkter och erfarenheter från handläggare som under 2012 haft placeringar på olika inriktningar av institutioner, strukturerad öppenvård och familjepedagogiska insatser samlades in via en webbenkät. Svarfrekvensen har varit låg jämfört med föregående år hos alla vårdgivare och anordnare. Svarsfrekvensen har sjunkit med mellan %. En orsak till att så få har besvarat enkäten kan vara att flera av vårdgivarna och anordnarna har olika kontrakt med socialtjänsten och har med anledning av detta besvarat enbart en eller två av enkäterna. En annan kan vara att flera av verksamheterna inom den upphandlade vården inte har haft placeringar eller uppdrag från Nacka kommun under Detta kommer att följas upp under Ramavtal institutionsvård Ramavtal: Gemensamma ramavtal har upphandlats för kommunerna Nacka, Tyresö, Värmdö och Salem av olika former av dygnetruntvård för barn och ungdomar samt deras föräldrar. Ramavtalen trädde i kraft och löper till den Kommunerna Nacka, Tyresö och Värmdö arbetar förnärvarande med en ny upphandling av dygnetruntvård. Ramavtal institutionsvård barn/ungdom avser kategorierna: jourhemsplaceringar akut och utredning krisbearbetning psykosociala problem neuropsykiatrisk diagnos missbruk och/eller kriminalitet 12 stegsbehandling vårdkrävande familjehemsliknande HVB stödboende/träningslägenhet.

3 3 (11) Under 2012 placerades cirka 60 personer på institutionsvård, vilket är jämförbart med föregående år. Av totalt 41 vårdgivare inom institutionsvården har 13 inte besvarat webbenkäten. Samtliga institutioner är externa. En institution har gått i konkurs och tre institutioner har bytt ägare under % av placeringarna sker inom ramavtalet. Flertalet av institutionerna har inte haft några placeringar från Nacka. Dokumentation för enskilda personer Samtliga institutioner uppger att de har aktuella genomförandeplaner. Genomförandeplaner utarbetas av socialtjänstens handläggare och planens innehåll utgår ifrån Barns Behov i Centrum (BBIC). Andelen påskrivna genomförandeplaner har förbättras med 10 % jämfört med I nedanstående tabell redovisas institutionernas svar angående vad som finns i genomförandeplanen. Ledningssystem för kvalitet Flertalet av ramavtalsinstitutionerna har en kontinuerlig uppföljning av verksamheten, till exempel genom kontakt med vårdtagare, handläggare och anhöriga efter avslutad placering. Nämnda metoder är enkäter och telefonintervjuer. Samtliga institutioner uppger att de har skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. SoL 3 6. Jämfört med föregående år har andelen brukarenkäter ökat något och rutiner för avvikelsehantering minskat något. Flera av vårdgivarna anlitar Skandinavisk sjukvårdsinformation för sina kvalitetsindex och utvärderingar av vårdtagare, handläggare och vårdnadshavare.

4 4 (11) I nedanstående tabell redovisas vilka rutiner som finns. Förändringar under året I 80 % av verksamheterna har ingen förändring skett under året. 18 vårdgivare beskriver förändringar och utveckling som har skett under år Förändringarna har bestått av utvecklingsarbete, metodutveckling som motiverande samtal (MI) och Aggression Replacement Training (ART). 7 institutioner har fått ny verksamhetschef/föreståndare. Ramavtal strukturerad öppenvård och familjepedagogiska insatser Ramavtal strukturerad öppenvård för ungdomar och familjepedagogiska insatser för barn/ungdomar samt deras föräldrar. Ramavtal trädde i kraft till och med , med möjlighet till en förlängningsperiod med maximalt 2 år. Ramavtal strukturerad öppenvård för ungdomar och familjepedagogiska insatser för barn/ ungdomar samt deras föräldrar avser kategorierna: psykosociala problem psykosociala problem och psykisk ohälsa psykosociala problem och neuropsykiatriska diagnoser missbruk, kriminalitet och aggressivt beteende familjepedagogiska insatser Under 2012 placerades tio personer inom strukturerad öppenvård och femton familjer har haft familjepedagogiska insatser. Av totalt tolv vårdgivare inom strukturerad öppenvård och familjepedagogiska insatser har fem inte besvarat enkäten. Individuell dokumentation och metoder Alla verksamheter uppger att de har aktuell genomförandeplan. Genomförandeplaner utarbetas av socialtjänstens handläggare, planens innehåll utgår ifrån Barns Behov i Centrum (BBIC).

5 5 (11) I nedanstående tabell redovisas strukturerad öppenvården och familjepedagogiska insatsers svar angående vad som finns i genomförandeplanen. Ledningssystem för kvalitet Flertalet av verksamheterna har en kontinuerlig uppföljning till exempel genom utskick av enkäter till vårdtagare, handläggare och anhöriga. 80 % av strukturerad öppenvård och familjepedagogiska insatser genomför brukarundersökning. 78 % av verksamheterna genomför egen enkätundersökning eller telefonintervjuer efter avslutad insats. 80 % av öppenvården har skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. SoL 3 6. Två av utförarna inom familjepedagogiska insatser uppger att det inte är aktuellt för dem att ha skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden. Detta kommer att följas upp under I nedanstående tabell redovisas vilka rutiner som anges. Förändringar under året Av tolv vårdgivare inom strukturerade öppenvård och familjepedagogiska insatser beskriver tio vårdgivare förändringar och utveckling som skett under år 2012.

6 6 (11) Förändringarna har framför allt bestått av utökad personalgrupp och ökad personalomsättning och fyra verksamheter har fått ny verksamhetschef/föreståndare. Inom en verksamhet har ingen förändring skett under året. I nedanstående tabell redovisas den strukturerade öppenvårdens och familjepedagogiska insatsers förändringar under året. Uppföljning med handläggare Synpunkter och erfarenheter gällande placeringar på institution, strukturerad öppenvård och familjepedagogiska insatser har insamlats från handläggare inom Barn- och Ungdomsgruppen heldygnsvård och öppna insatser. Hälften av handläggarna har inte besvarat enkäten. En orsak kan vara att det har varit byte av handläggare inom verksamheterna. Handläggarna har tillfrågats gällande samverkan, servicenivå, tillgänglighet och flexibilitet avseende institutioner, strukturerade öppenvård och familjepedagogiska insatser. Av svaren framkommer att 97 % av vårdgivarna fungerar mycket bra, bra eller godkänt. Handläggarna uppger att alla vårdgivare har förbättrat den skriftliga uppföljningen och återkopplingen av uppdraget. De redovisar även att cirka 60 % av ungdomarna har ansett att insatsen har varit bra för dem. Den sammantagna bedömningen från handläggarna är att vårdgivarna/uppdragstagarna har den kompetens som krävs för uppdragen. VSS Familjeverksamheten och Ungdomsverksamheten Familjeverksamheten: Familjeverksamheten träffar familjer med barn/ungdomar 0 20 år för samtal och möten. Insatserna som erbjuds är både öppna insatser där familjer kan vända sig direkt till Familjeverksamheten och biståndsbedömda insatser där beslut krävs från socialtjänsten. Under 2012 har personer varit i kontakt med Familjeverksamheten en ökning med 590 personer jämfört med 2011.

7 7 (11) Öppna insatser: Råd och stödsamtal Föräldrautvecklingsprogram FUP Familjerådgivning Mansmottagningen Familjecentralen i Fisksätra/Saltsjöbaden Biståndsbedömda insatser: Familjestöd Nätverksmöten Familjebehandling Ungdomsverksamheten: Ungdomsverksamheten träffar ungdomar och unga vuxna upp till 25 år med begynnande eller pågående missbruk av alkohol, tabletter och/eller narkotika. Föräldrar och närstående kan vända sig till verksamheten för råd och stöd när det gäller ungdomen. Ungdomsverksamheten erbjuder både öppna insatser och biståndsbedömda insatser för ungdomar och deras familjer för att förstärka skyddsfaktorer och förebygga riskbeteenden i ungdomarnas liv. Familjer kan vända sig direkt till Ungdomsverksamheten. Under 2012 har cirka personer varit i kontakt med Ungdomsverksamheten en minskning jämfört med Öppna insatser Stöd till unga brottsutsatta Medling Råd och stöd BTM (grupp för barn till missbrukare) BOPS (gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa) Skilda världar (gruppverksamhet för barn vars föräldrar är skilda/separerade) Föräldragrupp BiFF - Barn i föräldrars fokus (föräldrautbildning) Polarna MiniMaria Biståndsbedömda insatser: Konsekvensprogram Ungdomstjänst ART (Aggression Replacement Training och RePulse för utåtagerande ungdomar) Ungdomsboende Boman Individuell stödkontakt med ungdomsbehandlare Dokumentation för enskilda personer Familje- och Ungdomsverksamheten uppger att de har aktuella genomförandeplaner. Genomförandeplaner utarbetas av socialtjänstens handläggare och planernas innehåll utgår

8 8 (11) ifrån Barns Behov i Centrum (BBIC). Hälften av genomförandeplanerna är undertecknade av vårdtagarna. Detta kommer att följas upp under I nedanstående tabell redovisas Familje- och Ungdomsverksamhetens svar angående vad som finns i genomförandeplanen. Ledningssystem för kvalitet VSS verksamheter har rutiner för alla områden som ingår i ett ledningssystem. Där ingår även skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. SoL 3 6. De har en kontinuerlig uppföljning genom kundenkäter till vårdtagare. I nedanstående tabell redovisas vilka rutiner som finns. Förändringar under året Familjeverksamheten och Ungdomsverksamheten beskriver att den förändring som har skett under år 2012 är en utökad personalgrupp.

9 9 (11) Nacka MiniMaria och beroendemottagning har slagits ihop i gemensamma lokaler i Sickla. Familje- och Ungdomsverksamheten har fortsatt att utvecklas för att kunna erbjuda en väg in till båda verksamheterna. Verksamheterna Familje- och Ungdomsverksamheten och Nacka Beroendemottagning är samlokaliserade. Detta har inneburit en kvalitetshöjning för familjerna som nu enkelt kan ta sig mellan de olika verksamheterna. Mansmottagningen har under 2012 haft individuella kontakter med 46 män och 29 kvinnor. Verksamheten erbjuder män och kvinnor samtalsbehandling för att få kunskap om andra handlingsalternativ än våld. Verksamheten erbjuder den våldsutsatta partnern samtal för att ge stöd och för att göra kontinuerliga skydds- och riskbedömningar. De har en öppen gruppverksamhet för män som utövar våld. Under 2012 påbörjade FOU Södertörn en utvärdering av Nacka Polarnas verksamhet för att utvärdera det förebyggande arbetet för ungdomar och undersöka vilken effekt detta har utifrån olika arbetsmetoder. Kundval Familjebehandling och kundval Familjerådgivning Kundval Familjebehandling: Av 14 anordnare har 9 besvarat enkäten. Under 2012 har 174 familjer varit aktuella en ökning jämfört med Kundval Familjerådgivning: Av 30 anordnare har 25 besvarat enkäten. Fyra av familjerådgivarna har inte haft några kunder från Nacka. Under 2012 har 649 familjer varit aktuella, en ökning med 108 familjer jämfört med De har fått samtal var av 211 familjer haft fler än fem samtal. Kompetensutveckling Familjebehandlarnas kompetensutveckling har bestått av handledning, längre terapiutbildningar, utbildningsdagar och kollegial handledning. Familjerådgivarnas kompetensutveckling har bestått av grupphandledning, metoddiskussioner och olika kortare utbildningsinsatser.

10 10 (11) I nedanstående tabell redovisas familjebehandlarnas kompetensutveckling under Ledningssystem för kvalitet Cirka 65 % av kundval familjebehandling och familjerådgivning har genomfört någon form av uppföljning, utvärderande intervjuer eller regelbundna enkäter. För att följa upp familjerådgivningen delas Nacka kommuns kundenkät ut till kunderna, antingen vid det första eller sista samtalet. Det har inkommit 154 enkäter från 16 anordnare inom familjerådgivning. Svarsfrekvensen är endast 24 %. Svaren från kundenkäten visar att flertalet av kunderna är nöjda med familjerådgivarna och till stor del har samtalen lett till en positiv förändring hos familjen. 89 % av familjebehandlarna har rutiner för sammanställning/sammanfattning av synpunkter och klagomål, endast en familjebehandlare saknar rutiner. 67 % av familjebehandlarna har skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden. Två av anordnarna redovisar att det inte är aktuellt inom deras verksamhet. Detta kommer att följas upp under Cirka 83 % av familjerådgivarna har rutiner för sammanställning/sammanfattning av synpunkter och klagomål, fyra av anordnarna saknar rutiner för detta. 67 % av familjerådgivarna har skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden. Cirka 60 % av anordnare redovisar att det inte har och att de inte är aktuellt inom deras verksamhet. Detta kommer att följas upp under Förändringar under året Kundval familjebehandling och familjerådgivning: För flertalet av familjebehandlarna/ familjerådgivarna har inga större förändringar skett i verksamheten under Några av familjebehandlarnas förändringar har bestått av ny lokal och ett utökat samarbete med andra företag. VSS Familjeverksamheten och Ungdomsverksamheten kan genom att verksamheterna är samlokaliserade erbjuda familjerna olika speciallösningar. Några av familjerådgivarna har under året utökat antal anställda, bytt lokal och vidareutbildat sig. En anordnare beskriver att de på grund av olönsamhet blivit tvungna att skära ner på antal anställda.

11 11 (11) I nedanstående tabell redovisas familjerådgivarnas beskrivning av förändring under Skatter och arbetsgivaravgifter En kontroll har gjorts hos Skatteverket av att alla vårdgivare/anordnare fullgör sina skyldigheter när det gäller skatter och arbetsgivaravgifter. En vårdgivare och en anordnare har under året gått i konkurs. Slutsatser Uppföljningen visar på utvecklingsområden när det gäller uppföljning av resultaten av de olika insatserna för barn och ungdomar i samband med både placering på institution och öppenvården. När det gäller familjebehandlarna/familjerådgivarna är utvecklingsområdet främst att alla ska ha skriftliga rutiner för anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap SoL 2. Antalet besvarade enkäter har minskat jämfört med året innan. Även i årets enkätutskick har flera av vårdgivarna bytt kontaktpersoner och inte meddelat den nya kontaktpersons e-postadress. De har lett till att enkäten inte nått fram till ansvarig i tid. Samtliga vårdgivare/anordnare redovisar att de har genomfört någon form av egen strukturerad brukarundersökning. I stort är resultaten mycket positiva även om några av vårdgivarna/anordnarna bör förbättra sitt kvalitets- och ledningssystem avseende resultatuppföljning av insatserna. Carina Kennard Planerare/utvecklare Sociala kvalitetsenheten

Verksamhetsuppföljning 2011 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO)

Verksamhetsuppföljning 2011 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) 2012-03-06 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2012/52 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2011 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar informationen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2013 - Individ och familjeomsorgen, Barn och unga

Verksamhetsuppföljning 2013 - Individ och familjeomsorgen, Barn och unga Verksamhetsuppföljning 2013 - Individ och familjeomsorgen, Barn och unga 2014-02-27 Margaret Nystedt Hackman Sammanfattning Verksamhetsuppföljningen för IFO barn och unga avser Familjebehandling Familjerådgivning

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (8)

Tjänsteskrivelse 1 (8) Tjänsteskrivelse 1 (8) 2010-03-01 Dnr SÄN 2010/28 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2009 inom Individ och Familjeomsorgen (IoF) Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar informationen

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (8)

Tjänsteskrivelse 1 (8) Tjänsteskrivelse 1 (8) 2011-03-07 Dnr SÄN 2011/36-750 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2010 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar informationen

Läs mer

Verksamhetsuppföljning individ och familjeomsorgen, barn och unga samt vuxna

Verksamhetsuppföljning individ och familjeomsorgen, barn och unga samt vuxna Verksamhetsuppföljning 2014 - individ och familjeomsorgen, barn och unga samt vuxna 2015-02-13 Åsa Dyckner Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 3 Insatser för barn, unga och deras

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Beroende

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Beroende 2013-02-27 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/69-760 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Beroende Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar

Läs mer

Årsrapport verksamhetsuppföljning individ och familjeomsorgen 2015

Årsrapport verksamhetsuppföljning individ och familjeomsorgen 2015 Årsrapport verksamhetsuppföljning individ och familjeomsorgen 2015 2016-02-28 Åsa Dyckner Sammanfattning Verksamhetsområdet individ och familjeomsorgen, IFO, omfattar kundval inom familjerådgivning, familjebehandling

Läs mer

Ramar för upphandling av institutionsvård för barn och unga

Ramar för upphandling av institutionsvård för barn och unga 2017-03-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2017/51 Socialnämnden Ramar för upphandling av institutionsvård för barn och unga Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att upphandla institutionsvård för barn

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av boende och vård för personer med alkohol och narkotikarelaterade problem 2013

Verksamhetsuppföljning av boende och vård för personer med alkohol och narkotikarelaterade problem 2013 av boende och vård för personer med alkohol och narkotikarelaterade problem 2013 2014-03-10 Kristina Östergren POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd

Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd 2015-05-17 1 (6) PM Anna Spångmark och Susanna Dennerlöv Sociala kvalitetsenheten Granskning av Curanda Vård Assistans AB - boendestöd Uppföljning genomförd genom: Besök 2015-03-23 Intervju med arbetsledare

Läs mer

Riktlinjer för bistånd inom barn- och ungdomsenheten IFO

Riktlinjer för bistånd inom barn- och ungdomsenheten IFO inom barn- och ungdomsenheten IFO 2013-05-20 Marie Lundqvist SÄN 2013/133-012 Antagen av social- och äldrenämnden 2013-06-11 Innehållsförteckning 1 Särskilda förutsättningar... 5 1.1 BBIC... 5 2 Jourhem...

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2012 socialpsykiatri

Verksamhetsuppföljning 2012 socialpsykiatri 2013-02-21 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/59-739 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2012 socialpsykiatri Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum

Verksamhetsbesök på Arbetscentrum 2015-03-04 1 (5) Verksamhetsbesöket är genomfört av: Emelie Berglund och Susanna Dennerlöv Verksamhetsbesök på Arbetscentrum Intervjuade: enhetschef Sepideh Erfani före detta enhetschef Elisabeth Axelsson

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet

Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet 2014-05-26 1 (9) Social- och äldrenämnden Familjerådgivning 2013 uppföljning och jämförelse av kundvalet Bakgrund Kundval inom familjerådgivningen har funnits sedan 2005-01-01 då med 14 a anordnare. 2010

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden

Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden 2015-09-15 1 (5) Bilaga 2 SOCN 2015/551-041 Bilaga 2. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden Tabell 1) Ersättningsbelopp hemtjänst (äldre och personer med funktionsnedsättning) Anordnare med avdragsrätt

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut)

Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut) 2015-12-02 1 (5) Bilaga nr 3 SOCN 2015/551-041 Bilaga nr 3. Ersättningsbelopp 2016 Socialnämnden (rev efter kf beslut) Tabell 1) Ersättningsbelopp hemtjänst (äldre och personer med funktionsnedsättning)

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Intensivutredningar för barn och ungdomar

Intensivutredningar för barn och ungdomar 2012-05-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2012/141 Social- och äldrenämnden Intensivutredningar för barn och ungdomar Förslag till beslut Social- och äldrenämnden beslutar att permanenta projektet intensivutredningar

Läs mer

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre

Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre 1 (3) ÄLN 2017/70 2017-04-12 Uppföljningsplan 2017 för uppföljning av utförare inom hemtjänst, ledsagning och avlösning samt dagverksamhet för äldre Planen upprättad av Sofia Rooth Andersson i samråd med

Läs mer

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga

Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga 2017-12-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2017/122 Arbets- och företagsnämnden Ramar för upphandling av stödboende/ träningslägenheter för ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Verksamhetsstatistik Sociala stödresurser T2 2013

Verksamhetsstatistik Sociala stödresurser T2 2013 Verksamhetsstatistik Sociala stödresurser Arbetscentrum År Kartläggningsprogram: Kompetensen: 74 Individuellt datastöd.: 9 Hälsoprofil.: 25 Kartläggning: 34 142 167 Erbjudna tider under perioden: Kompetensen=96

Läs mer

Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012

Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012 Kartläggning av förebyggande och hälsofrämjande insatser finansierade av social- och äldrenämnden 2012 Nina M Granath Marie Haesert 2013-05-31 Generellt förebyggande/ hälsofrämjande Barn och unga Riktade

Läs mer

Uppföljning Acord Familjerådgivning

Uppföljning Acord Familjerådgivning SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-05-06 SN-2013/2048 1 (3) HANDLÄGGARE Therese Hellman 08-535 378 80 therese.hellman@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

Uppföljning Söderstöd familjerådgivning

Uppföljning Söderstöd familjerådgivning SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-05-06 SN-2013/2047 1 (3) HANDLÄGGARE Therese Hellman 08-535 378 80 therese.hellman@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan

Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/88 Socialnämnden Utvärdering av verksamheterna Horisonten barn och unga och Bryggan Förslag till beslut 1. Socialnämnden tar del av informationen i utvärderingsrapporten.

Läs mer

Verksamhetsrapport 2017, verksamhetsuppföljning inom barn-och familjeenhetens område

Verksamhetsrapport 2017, verksamhetsuppföljning inom barn-och familjeenhetens område Verksamhetsrapport 2017, verksamhetsuppföljning inom barn-och familjeenhetens område 2018-02-05 Åsa Dyckner Sammanfattning Barn- och familjeenhetens verksamhetsområde omfattar förebyggande och biståndsbedömda

Läs mer

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun 2014-06-17 1 (8) YTTRANDE SÄN 2014/223-709 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun Social- och äldrenämnden har blivit inbjuden att lämna synpunkter på förslag till

Läs mer

Ärendet Socialtjänsten följer upp och utvärderar kvaliteten på alla verksamheter som Social- och äldrenämnden har avtal och överenskommelser med.

Ärendet Socialtjänsten följer upp och utvärderar kvaliteten på alla verksamheter som Social- och äldrenämnden har avtal och överenskommelser med. Tjänsteskrivelse 2010-03-01 Dnr 2010/25-701 1 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2009 LSS-verksamhet och socialpsykiatri Förslag till beslut Nämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014

Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 2014-11-18 1 (5) De förtroendevalda revisorerna i Nacka Yttrande och åtgärdsplan med anledning av revisionsrapport 1/2014 En granskning av hemtjänsten har genomförts av Ernst & Young på uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS

Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS 2016-11-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2015/48 Socialnämnden Översyn av kundvalet för daglig verksamhet enligt LSS Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förslaget till ändringar i de specifika auktorisationsvillkoren

Läs mer

Ärendet Socialtjänsten följer upp och utvärderar kvaliteten på alla verksamheter som Social- och äldrenämnden har avtal och överenskommelser med.

Ärendet Socialtjänsten följer upp och utvärderar kvaliteten på alla verksamheter som Social- och äldrenämnden har avtal och överenskommelser med. Tjänsteskrivelse 2009-03-13 Dnr SÄN 2009/31-739 1 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2008 LSS-verksamhet och socialpsykiatri Förslag till beslut Nämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2013022 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Beskrivning av personuppgiftsbehandlingar

Beskrivning av personuppgiftsbehandlingar 2019-07-04 1 (5) Beskrivning av personuppgiftsbehandlingar Socialnämndens behandlingar av personuppgifter Beskrivningen av personuppgiftsbehandlingar är till för att du som medborgare på en övergripande

Läs mer

Granskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Domicare AB

Granskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Domicare AB 2016-10-03 1 (5) PM Granskningen är utförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth-Andersson på sociala kvalitetsenheten Granskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Domicare

Läs mer

VSS Verksamhetsstatistik Tertial 1, 2013

VSS Verksamhetsstatistik Tertial 1, 2013 VSS Verksamhetsstatistik Tertial 1, Individ och Familj Verksamhetsstatistik Arbetscentrum Kommentar Kartläggningsprogram: Kompetensen Individuellt datastöd Hälsoprofil Totalt Karriärgallerian Aktiviteter

Läs mer

Att uppföljning och granskning av utförare och verksamheter sker systematiskt enligt gällande lagstiftning.

Att uppföljning och granskning av utförare och verksamheter sker systematiskt enligt gällande lagstiftning. RIKTLINJE och kundvalsstyrd verksamhet inom Dokumentets syfte Att uppföljning och granskning av utförare och verksamheter sker systematiskt enligt gällande lagstiftning. Dokumentet gäller för Upphandlad.

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131218 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Projektet Konflikt och Försoning

Projektet Konflikt och Försoning Projektet Konflikt och Försoning Ett nytt sätt att handlägga vårdnads-, boende- och umgängestvister i tingsrätten och på familjerätten med syfte att sätta barnets behov i fokus och hjälpa föräldrarna att

Läs mer

Verksamhetsrapport 2016, verksamhetsuppföljning inom individ och familjeomsorgen

Verksamhetsrapport 2016, verksamhetsuppföljning inom individ och familjeomsorgen verksamhetsuppföljning inom individ och 2017-02-06 Åsa Dyckner, Gabriella Nyhäll Sammanfattning Verksamhetsområdet individ och omfattar förebyggande och biståndsbedömda insatser till barn, unga och vuxna

Läs mer

Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010

Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010 Tjänsteskrivelse 2010-09-03 Dnr UBN 2009/121 1 (11) Utbildningsnämnden 9 Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016 2017-02-02 1 (5) BILAGA NR 5 SOCN 2015 551/041 av internkontrollplan 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar till måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och säkert. I

Läs mer

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd

Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd 2016-08-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2016/36 Socialnämnden Ändring av villkor och ersättning i kundvalet för boendestöd Förslag till beslut 1. Socialnämnden godkänner förslagen till ändringar i de specifika

Läs mer

Verksamhets- och kvalitetsbesök, boenden för ensamkommande barn

Verksamhets- och kvalitetsbesök, boenden för ensamkommande barn 2016-07-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2016/91 Arbets- och företagsnämnden Verksamhets- och kvalitetsbesök, boenden för ensamkommande barn Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser?

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Arbetsrapport 2014:1 En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Agneta Morelli En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Uppföljning av kommunens familjerådgivning

Uppföljning av kommunens familjerådgivning 2013-12-17 SN-2013/3681.791 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 31277 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning av kommunens familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden tar del

Läs mer

Avtalsuppföljning konsulentstödd familjehemsvård Vårljus AB

Avtalsuppföljning konsulentstödd familjehemsvård Vårljus AB SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-03-26 Diarienummer SCN-2015-0142 Socialnämnden Avtalsuppföljning konsulentstödd familjehemsvård Vårljus AB Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun

Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun 2015-01-26 Åsa Dyckner Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Genomförande... 4 4 Socialstyrelsens definitioner av hemlöshet...

Läs mer

Upphandling av skyddade boenden

Upphandling av skyddade boenden 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr: SOCN 2018/204 Socialnämnden Upphandling av skyddade boenden Förslag till beslut 1. Socialnämnden beslutar att Nacka kommun ska upphandla tjänsten skyddade boenden. 2. Socialnämnden

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Rapporten kan beställas från FoU Södertörn Doktorsvägen 2 147 30 Tumba Tel: 08-530 621 80 Fax: 08-530 621 81 E-post: info@fou-sodertorn.

Rapporten kan beställas från FoU Södertörn Doktorsvägen 2 147 30 Tumba Tel: 08-530 621 80 Fax: 08-530 621 81 E-post: info@fou-sodertorn. Insatser inom socialtjänstens öppna barn- och ungdomsvård Bilaga 2. Insatsformer uppdelade på kommunerna Francesca Östberg FoU Södertörns skriftserie nr 139/15 1 FoU Södertörn är en forsknings- och utvecklingsenhet

Läs mer

Sociala Stödresurser - Verksamhetsstatistik 2012

Sociala Stödresurser - Verksamhetsstatistik 2012 Sociala Stödresurser - Verksamhetsstatistik 0 Individ och Familj Arbetscentrum Arbetsrehabiliterande insatser 0 0 Kommentar Kartläggningsprogram: Kompetensen Individuellt datastöd. Hälsoprofil. 0 _ Arbetsprövning

Läs mer

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola?

2018 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer på din skola? 01-10- 1 (1) Bilaga 1. Webb-enkät Kartläggning och utvärdering av Nacka kommuns grundskolors elevhälsoarbete Webbenkät 01 Elevhälsoarbete grundskolor 1. Elevhälsan- hur väl tycker du att påståendet stämmer

Läs mer

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga 2018-04-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2018/117 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 2015-11-16 1 (5) BILAGA 2 ÄLN 2015/219-041 Äldrenämnden Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017

Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 2018-03-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2018/27 Kulturnämnden Utvärdering av musik- och kulturskoleverksamheten 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även Familjestödsgruppen hjälper social tjänsten med att hitta lämpliga boenden för barn och ungdomar. Vi erbjuder även familje behandling och kvalificerat kontaktmannaskap. EN TRYGG TILLVARO Alla människor

Läs mer

SLUTRAPPORT. Införande av kundvalssystem Annika Lindstrand

SLUTRAPPORT. Införande av kundvalssystem Annika Lindstrand SLUTRAPPORT Införande av kundvalssystem enligt LOV 2012-05-04 Annika Lindstrand Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Projektets syfte och mål... 3 2.1 Projekttid och resurser... 3

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte

Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Handlingsplan Alkohol, Narkotika, Dopnings- och Tobaksarbete i Nacka kommun 2014-2016 för social- och äldrenämndens ansvarsområden Syfte Syftet med handlingsplanen är att konkretisera insatserna i kommunen

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140905 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Internbudget kulturnämnden 2018

Internbudget kulturnämnden 2018 -10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN /141 Kulturnämnden Internbudget kulturnämnden 2018 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer internbudget till 138,8 miljoner kronor, enligt figur 1. 2. Kulturnämnden

Läs mer

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709

Bakgrund ÄLN 2015/ SOCN 2015/ AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 2017-05-02 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 AFN 2016/58 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Arbets- och företagsnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6

Läs mer

System för uppföljning och granskning av upphandlad och kundvalsstyrd verksamhet Socialtjänsten i Nacka

System för uppföljning och granskning av upphandlad och kundvalsstyrd verksamhet Socialtjänsten i Nacka Rev. 2010-12-08 Antaget av ledningsgruppen System för uppföljning och granskning av upphandlad och kundvalsstyrd verksamhet Socialtjänsten i Nacka Innehåll SYSTEM FÖR UPPFÖLJNING OCH GRANSKNING... 1 VARFÖR

Läs mer

Rapport om avtalsuppföljning 2011, avseende LOV-upphandlingar och ramavtal enligt LOU

Rapport om avtalsuppföljning 2011, avseende LOV-upphandlingar och ramavtal enligt LOU SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-01-18 Handläggare: Annika Andersson Telefon: 08-508 25 061 Till Socialnämnden Rapport om avtalsuppföljning

Läs mer

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten 2015-10-28 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6 f-h SoL och 28 f-g LSS av ej verkställda

Läs mer

Övergripande ansvarsfördelning och samverkan: Socialtjänst, Skola, Hälso- och sjukvård

Övergripande ansvarsfördelning och samverkan: Socialtjänst, Skola, Hälso- och sjukvård Gäller för: Socialtjänst, vårdcentraler, ungdomsmottagningar, elevhälsa, 1:a linjen, BUP samt öppenvårdspsykiatri Godkänd av: Lokal ledningsgrupp 1:a linjens chefer inom, hälso- och sjukvård och skola

Läs mer

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS.

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS. RUTIN lex Sarah Dokumentets syfte Att beskriva rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS och SOSFS 2011:5. Dokumentet

Läs mer

Upphandling av biblioteksdrift

Upphandling av biblioteksdrift 2016-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2016/41 Kulturnämnden Upphandling av biblioteksdrift Förslag till beslut Kulturnämnden beslutar att upphandla driften av kommunens samtliga bibliotek. Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 En kontaktperson är en medmänniska som ska göra det lättare för en person med funktionsnedsättning att leva

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA Våga se, våga fråga, våga agera 23 januari 2018 Lund Specialistsjuksköterskeutbildning Barn och Ungdom / Distriktssköterska med flera Åsa Gustavsson, socionom Kerstin Bergmark,

Läs mer

Uppföljning inom socialpsykiatri Boendestöd- Enskede gruppbostad

Uppföljning inom socialpsykiatri Boendestöd- Enskede gruppbostad Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-20 Handläggare Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508

Läs mer

2006-09-01. Dnr SN 2006/81. Riktlinjer. Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem

2006-09-01. Dnr SN 2006/81. Riktlinjer. Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem 2006-09-01 Dnr SN 2006/81 Riktlinjer Insatser till personer med missbruk och beroendeproblem Nacka kommun Innehåll INLEDNING...1 LAGSTIFTNING...1 KOMMUNENS UTGÅNGSPUNKTER...2 HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION...2

Läs mer

ÅRSRAPPORT Det kommunala aktivitetsansvaret Susanne Öhrberg

ÅRSRAPPORT Det kommunala aktivitetsansvaret Susanne Öhrberg ÅRSRAPPORT 2016 2016-12-22 Susanne Öhrberg POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718 80 00 info@nacka.se 716 80 www.nacka.se

Läs mer

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden.

Uppföljningsplan. Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Uppföljningsplan Plan för uppföljning av utförd verksamhet inom social- och äldreomsorgsnämndernas ansvarsområden. Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Uppdragsbeskrivning/avtal...

Läs mer

Reglemente för kundval

Reglemente för kundval REGLEMENTE Reglemente för kundval Dokumentets syfte Reglementet syftar till att definiera kommunens kundvalssystem för att säkerställa att samtliga kundval innehåller tydliga svillkor samt att uppföljningen

Läs mer

"Super-Nanny" till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga)

Super-Nanny till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga) Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-03 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-03-21 DNR 106-776/2005 Till Socialtjänstnämnden "Super-Nanny"

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjerådgivning

Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjerådgivning rev. 2014-07-01 1 (13) Villkor Villkor för att bli godkänd anordnare inom kundval för familjerådgivning Beskrivning av Nacka kommuns kundvalssystem Ett kundvalssystem består av 1. bestämmelser om rätten

Läs mer

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet?

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? 2013-03-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2011/109-041 Fritidsnämnden Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING SOCIALTJÄNSTEN

KVALITETSREDOVISNING SOCIALTJÄNSTEN 2012 KVALITETSREDOVISNING SOCIALTJÄNSTEN VERKSAMHETSÅRET 2012 > Socialtjänstens uppdrag är att ge stöd och bistånd till människor som på grund av ålder, funktionshinder, ekonomiska eller sociala problem

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 2016-11-29 1 (5) Bilaga nr 2 Dnr SOCN 2016/343 Socialnämnden Internkontrollplan för 2017 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Beskrivning av personuppgiftsbehandlingar

Beskrivning av personuppgiftsbehandlingar 2019-08-23 1 (6) Beskrivning av personuppgiftsbehandlingar Arbets- och företagsnämndens behandlingar av personuppgifter Beskrivningen av personuppgiftsbehandlingar är till för att du som medborgare på

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

2015-01-16 Anna Spångmark

2015-01-16 Anna Spångmark UPPFÖLJNING AV BESLUT enligt Lagen och om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)och Socialtjänstlagen för personer under 65 år. Enheten för funktionsnedsättning 2015-01-16 Anna Spångmark Innehållsförteckning

Läs mer

Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för hemtjänst, ledsagning och avlösning

Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Antagna av Äldrenämnden 2006-11-29 Bestämmelserna träder i kraft 2007-01-01 1 (5) Auktorisationsbestämmelser och tillämpningsföreskrifter inom kundvalssystemet för hemtjänst, ledsagning och avlösning Kundvalssystemet

Läs mer