Utvärdering av målet om Europas ledande hållbara tillväxtregion 2020.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av målet om Europas ledande hållbara tillväxtregion 2020."

Transkript

1 Bilaga 5 Dnr / Utvärdering av målet om Europas ledande hållbara tillväxtregion Sammanfattning Utvärdering av uppsatta mål för hela regionen är något som bolaget arbetat med i många år. När Stockholm Business Alliance (SBA) bildades för 12 år sedan sattes målet att regionen skulle vara Norra Europas främsta tillväxtregion. Målet ändrades 2012 till att Stockholmsregionen 2020 skulle vara Europas ledande hållbara tillväxtregion. Med hållbarhet avsågs såväl ekonomisk, social, demokratisk som ekologisk utveckling. År 2020 närmar sig och det är därför lämpligt att nu, i slutet på 2017, redovisa en enklare utvärdering av målet om Stockholm som Europas ledande hållbara tillväxtregion. Bolaget har därför sökt lämplig data som svarar på frågan om hur regionen utvecklats avseende ekonomisk, social, ekologiskt och demokratisk hållbar tillväxt. Det bör särskilt noteras att viss data som redovisas avser hela Sverige. Sammanfattningsvis kan konstateras att regionen har haft en hållbar utveckling inom flera områden men att mycket kvarstår att göra. Stockholms ekonomiska motor är stark och ekonomiskt tillhör Stockholm en av de ledande regionerna i Europa. Koldioxidutsläpp per person har minska och det råder en positiv utveckling kring den sociala hållbarhetsaspekten även om det finns mer att göra för att minska ojämlikhet och förbereda befolkningen för framtidens arbetsmarknad. Under jämförelseperioden har även den demokratiska dimensionen förbättrats baserat på valdeltagande och jämställdhet. Stockholms starka ekonomiska motor gör att allt fler engagerats i sysselsättning. Dock har företagsklimatet blivit sämre under perioden , även om ett positivt trendbrott har observeras de sista två åren. Jämfört med övriga EU står regionen stark i den ekonomiska utvecklingen, även om tillväxten i övriga länder och städer i genomsnitt är större. Genom att ytterligare underlätta för, och stimulera till företagande kan Stockholm bibehålla god ekonomisk tillväxt och hög sysselsättning. Den ekonomiska hållbara tillväxten behöver gå hand i hand med övriga dimensioner för att vara hållbar och skapa ett Stockholm för alla. För den sociala tillväxten går det i rätt riktning, om än långsamt. GINI-koefficienten som speglar hur välstånd är fördelat inom en befolkning har för Sveriges del haft en något positiv utveckling sedan 2011 trots två mellanår av negativ utveckling. EU länder har i genomsnitt under samma tidsperiod haft en svagt negativ stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 1 (16)

2 utveckling och därmed ökat den ekonomiska ojämlikheten. Utbildningsnivån i Stockholm har ökat vilket är positivt då utbildning är en av de främsta faktorerna för att skapa ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle. Ytterligare fokus på utbildning behövs dock för att förbereda befolkningen för framtidens arbetsmarknad. Både Sverige och Stockholm har sedan 2011 minskat sina utsläpp av koldioxid per person och år. Trots nedgången krävs ett fortsatt arbete för att nå miljömål och för att motivera Stockholms tillväxt som ekologiskt hållbar. En positiv aspekt är att kollektivtrafikåkandet i Stockholms län har ökat under perioden. Stockholm kan glädja sig över att överlag ha bra resultat för den demokratiska dimensionen även om Sveriges placering för korruption sjunkit med en placering, dock ligger Sverige kvar på samma resultat. Sverige har det femte högsta valdeltagandet inom EU och jämfört med våra benchmarkingstäder (Amsterdam, Berlin, Hamburg, Köpenhamn och London) ligger Stockholm på en andraplats och trenden är svagt positiv samtidigt som valdeltagande i EU är svagt negativ. EU-ländernas jämställdhet mellan könen har ökat sedan 2010 och det har även Sveriges resultat gjort. Även om Sverige ligger på en förstaplats krävs ett medvetet arbete för att jämna ut de sista skillnaderna mellan könen. Ärendet Utvärdering av uppsatta mål för hela regionen är något som bolaget arbetat med i många år. När Stockholm Business Alliance (SBA) bildades för 12 år sedan sattes målet att regionen skulle vara Norra Europas främsta tillväxtregion. Målet ändrades 2012 till att Stockholmsregionen 2020 skulle vara Europas ledande hållbara tillväxtregion. Med hållbarhet avsågs såväl ekonomisk, social, demokratisk som ekologisk utveckling. Det tidigare målet förändrades då det dels var svårt att definiera vad som ingår i norra Europa samt att det rent ekonomiska tillväxtmålet ansågs vara för snävt. Det kan tilläggas att jämförelserna med Östersjöns största region, Leningradsregionen, tidigt visade sig vara mycket svår då mätmetoder och redovisning av statistik har stora olikheter jämför med EUländer. Stockholm Business Region, och dess två dotterbolag, har väl upparbetade kontakter med flertalet av EU:s viktigare städer och regioner. Det kan konstateras att frågan om utvärderingar är en fråga som alla brottas med mer eller mindre. Vidare finns det huvudsakligen tre skäl till att mäta resultat och konkurrenskraft: 1. Ägarna/bidragsgivarna vill se resultat av sina insatser 2. Positiva resultat används i marknadsföringen 3. Negativa resultat används för att arbeta med förbättringar. För Stockholms del har samtliga dessa skäl varit motiv för att försöka mäta hur Stockholm står sig internationellt. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 2 (16)

3 De metodologiska problemen är många när man ska jämföra statistik även inom EU-28. Inom EU är Europa indelat i 276 s.k. NUTS 2-regioner (Nomenclature of territorial units for statistics) som är den geografiska enheten som statistik ofta utgår från. För jämförbarhetens skull har därför primärt data på NUTS 2-nivå använts i denna rapport. För Stockholms del motsvarar NUTS 2-regionen geografiskt av Stockholms län. I de fall data inte funnits tillgänglig på NUTS 2-nivå har nationell eller primärkommunal data använts. I vissa fall har ett urval av städer eller regioner använts eftersom det inte funnits, eller bedömts rimligt att inhämta information för hela EU-28. En annan begränsning utgörs av tillgängliga tidsserier för perioden 2011 till idag. Bolaget har strävat efter att använda data från 2011 till idag, men ibland har startåret justerats på grund av avsaknad av data eller metodologiska skillnader i tidsserien. Det senaste tillgängliga året varierar mellan vissa indikatorer trots att en strävan att hitta senast uppdaterad information. Trots alla problem som finns kring mätning och utvärdering av regioners utveckling har bolaget arbetat länge med att finna relevanta mätpunkter för hur Stockholm presterar tillsammans i regionen. Under några år har bolaget använt ett förenklat spindeldiagram med olika statiska uppgifter men även mera mjuka data, t.ex. intervjuer, från olika vederhäftiga klassificeringar och index. Tyvärr blev mätpunkterna i spindeldiagrammet färre med åren då en del av de organ som gjorde mätningarna upphörde med sina undersökningar. År 2020 närmar sig och det är därför lämpligt att nu, i slutet på 2017, göra en enklare utvärdering av målet om Stockholm som Europas ledande hållbara tillväxtregion. Bolaget har därför sökt lämplig data som svarar på frågan om hur regionen utvecklats avseende ekonomisk, social, ekologiskt och demokratisk hållbar tillväxt. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 3 (16)

4 Sammanfattning hållbar tillväxt i Stockholm jämfört med EU *Resultat indikerar absolut förändring i indikatorns värde. Exempelvis %, indexpoäng, kr, etc. **Resultat indikerar positiv utveckling, dvs minskning av koldioxidutsläpp Område/Indikator Nuvarande placering Utveckling sedan 2011 Placering Resultat* Trend mot jämförelsegrupp Ekonomi Bruttoregionalprodukt Arbetskraftsdeltagande Företagsvänlighet Socialt GINI-koefficient Utbildningsnivå Ekologi CO 2 per capita Hållbara persontransporter Demokrati Valdeltagande Jämställdhet Korruptionsindex ** Stabilt mot övriga EU, men svagare när köpkraft räknas in. Samma positiva trend som övriga EU, men svagare positiv trend än regioner i toppligan. I genomsnitt ökar företagsvänligheten i EU. Klyftorna inom EU-länderna ökar, Sverige något mot strömmen. Sverige ökar samtidigt som övriga EU. Minskning av utsläpp av CO2 i hela EU, Sveriges minskning i % strax över EU-genomsnitt. I genomsnitt ökar hållbara persontransporter i EU. Valdeltagande på svagt nedåtgående i EU. Sverige ökar i ungefär samma takt som EU-genomsnittet. Korruptionen inom EU minskar något, dock oförändrad i Sverige stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 4 (16)

5 Arbetskraftsdeltagande i % Ekonomisk tillväxt Det finns många sätt att mäta ekonomisk tillväxt på och frågan blir än mer komplex när hållbarheten i tillväxten också ska mätas. Utvärderingen blir därför inte allomfattande och det finns alltid andra aspekter som går att ta upp, men de tre indikatorerna som används här fokuserar på att med välkända mått spegla ekonomisk tillväxt och bakomliggande faktorer. Därför har utvärderingen valt att fokusera på arbetskraftsdeltagande, ett företagsvänligt klimat, samt bruttoregionalprodukt per capita. Arbetskraftsdeltagande är själva motorn för den ekonomiska utvecklingen för en region, ett företagsvänligt klimat är nödvändigt för den långsiktiga hållbarheten av den ekonomiska tillväxten. Bruttoregionalproduktionen per capita är resultatet av regionens företagande och arbetsamhet. Arbetskraftsdeltagande Stockholms län (NUTS 2) har de senaste åren haft en stadig ökning i arbetskraftsdeltagande, om än något svagare än andra regioner inom EU-28 med redan hög enligt statistik från Eurostat. För år 2016 placerar sig Stockholm på en åttondeplats med 78,5 % av befolkningen mellan i arbete. En ökning med 1,9 procentenheter sedan Stockholms utveckling kan jämföras mot övriga EU som i genomsnitt ökat 2,5 procentenheter under samma period. 82,0 81,0 80,0 79,0 78,0 77,0 76,0 Arbetskraftsdeltagande NUTS 2-regioner i EU-28 75, Åland Berkshire, Buckinghamshire and Oxfordshire Niederbayern Tübingen North Yorkshire Oberbayern Schwaben Stockholm stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 5 (16)

6 Högt index = mer företagsvänligt Källa & definition: Eurostat, september Jämförelsen beskriver arbetskraftsdeltagande uttryckt i % av befolkning mellan 15 och 64 år för regioner på NUTS 2-nivå inom EU28 åren Arbetskraftsdeltagande definieras som Antal i arbete dividerat med I arbetskraften. För Antal i arbete räknas inte arbetslösa samt de som varit frånvarande hela veckan. För I arbetskraften räknas inte exempelvis sjukskrivna, pensionärer och studerande. Företagsvänlighet Gällande företagsvänlighet har Världsbankens mått Ease of doing business som jämför företagsvänlighet på nationell nivå valts då inget mått för företagsvänlighet finns som jämför europeiska städer eller regioner över tid. Sverige gör bra ifrån sig på en internationell arena, och även när endast länder inom EU-28 jämförs. Sedan 2011 har Sverige behållit tredjeplatsen även om man 2013 och 2014 låg på en fjärdeplats. Dock har den absoluta företagsvänligheten sjunkit något i Sverige mellan 2011 och Från 83,17 av 100 till 82,13. Danmark och Storbritannien som ligger över Sverige har också sjunkit under samma tidsperiod, medan många andra länder inom EU-28 har ökat starkt i företagsvänlighet och närmar sig nu Sveriges nivåer Företagsvänlighet i EU Källa & definition: Worldbank, oktober Jämförelsen beskriver länders företagsvänlighet för åren Världsbanken mäter för företagsvänlighet flertalet indikatorer kring områden såsom hur det är att skaffa krediter, registrera egendom, ansöka om och få tillstånd, med mera. För varje indikator beskrivs upplevnadsnivån mellan 0 och 100 där 100 beskriver en situation där det är optimalt för att bedriva affärsverksamhet. Denmark United Kingdom Sweden Estonia Finland Latvia Germany Ireland Austria stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 6 (16)

7 Bruttoregionalprodukt Bruttoregionalprodukt (BRP) beskriver den ekonomiska aktiviteten i en region, dvs värdet av konsumtion av varor och tjänster i regionen. Eftersom BRP ökar med en större befolkning är BRP per capita ett bättre mått och beskriver då genomsnittliga produktionen, eller förädlingsvärdet, per person i regionen. Stockholms län visar sig vara en av de mest högproduktiva regionerna per capita inom EU år 2015, som är det senaste året Eurostat har data från. Av de 276 NUTS 2-regionerna är det endast London West och Luxemburg som har högre BRP/capita än Stockholm. På delad tredjeplats finns förutom Stockholm även London East Därefter kommer Bryssels huvudstadsregion som 2011 höll tredjeplatsen istället för Stockholm som då låg fyra. Även om Stockholm har ökat något i ranking och BRP/capita i absoluta tal, från /invånare till /invånare har många andra regioner också ökat i sin produktion starkt. Om BRP-måttet köpkraftsjusteras halkar Stockholm ned på en tiondeplats för 2015, vilket är en minskning från 2011 då Stockholm låg som nummer åtta. BRP-måttet kan även kritiseras på grund av arbetspendling då personer reser in i en NUTS 2-region och tillför förädlingsvärde, men bor utanför regionen och räknas då inte in befolkningen för regionen. Något som är vanligt i exempelvis Inner London, men även till viss del till Stockholm. NUTS 2-region Köpkraftsjusterad BRP/capita i BRP/capita i NUTS 2-region Inner London West Inner London West Luxemburg Luxemburg Stockholm Hamburg Inner London East Région de Bruxelles Capitale Région de Bruxelles Capitale Bratislavský kraj Hamburg Oberbayern Hovedstaden Praha North Eastern Scotland Île de France Berkshire, Buckinghamshire and Oxfordshire Inner London East Île de France Stockholm Källa &definition: Eurostat, juni Jämförelsen beskriver BRP/capita för NUTS 2-regioner för åren För definition av beräknande av BRP, se Eurostat. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 7 (16)

8 Social tillväxt Två indikatorer valts för att spegla den sociala dimensionen i utvärderingen. Dels GINIkoefficient som är starkt korrelerad med andra sociala faktorer, men även utbildningsnivå som är en viktig faktor för dels privatekonomi, men även sociala förhållanden i livet. Tillsammans kan dessa två mått visa på hur samhället ser ut socialt, men även förutsättningen för att minska sociala klyftor och öka inkluderandet i samhället. GINI GINI-koefficienten (efter den italienska sociologen Corrado Gini) är ett mått på ojämlikhet i välstånd där ett högt värde visar på att färre personer i befolkningen har större tillgång till ekonomiska resurser. Vid lägre GINI-koefficient är samhället mer ekonomiskt jämlikt och vid ett GINI-värde på 0 är samtliga resurser helt jämnt fördelade inom befolkningen. Ett värde på, eller nära noll, behöver i sig inte vara ett mål, utan det viktiga och intressanta med GINImåttet är sambandet mellan GINI och andra sociala faktorer. Exempelvis finns starka samband mellan högre GINI och exempelvis högre brottslighet, större ojämlikhet i hälsa, samt lägre socialt kapital i samhället. Att arbeta för att minska extrema ekonomiska skillnader i ett samhälle kan därför vara lönt för både hög-, mellan-, och låginkomsttagare. GINI-måttet har både risats för att vara ett för enkelt verktyg för att spegla en befolkning, men även rosats för att ge en översiktlig bild över fördelning av välstånd inom befolkningen. Det finns även flera olika sätt att beräkna GINImåttet, bland annat inkomst- eller konsumtionsbaserat. Därför kan det vara svårt att jämföra städer, regioner eller länder med varandra med data från olika källor. Med tanke på detta redovisas Sveriges resultat i jämförelse med övriga länder i EU-28 ur Världsbankens löpande beräkningar av GINI där liknande metodik för länderna eftersträvats. Under de senaste åren har Sverige fluktuerat något för att landa på en fjärdeplats inom EU för Trenden inom EU som helhet från 2011 till 2015 är dessvärre ökade ekonomiska skillnader inom respektive länder och den stora ökningen av klyftor sker främst i de länder som redan har större klyftor än genomsnittet i EU. För länderna i EU:s topplista minskar klyftorna för de flesta, men Danmark är ett av de främsta undantagen där utvecklingen under flera år gått åt fel håll från en tidigare hög placering. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 8 (16)

9 GINI-koefficient Lågt GINI = mindre ojämlikhet Utveckling av GINI EU:s toppliga 23, , , , , Källa: Förenta Nationerna, data inhämtad oktober FN sammanställer i databasen World Income Inequality Database GINI-koefficienter för respektive land. För beräkning av GINI hänvisas till World Income Inequality Database. Utbildning Slovakia Slovenia Czech Republic Sweden Finland Belgium Netherlands Austria Denmark Utbildningsnivån i Europa ökar och så även i Stockholm. Från att 85 % av befolkningen mellan 25 och 65 hade minst en gymnasieutbildning till 87,3 % år Dock ligger Stockholm långt ifrån någon topposition gällande andel i befolkningen mellan med gymnasieutbildning. Prag återfinns i toppen där hela 97,2 % av befolkningen har minst en gymnasieutbildning och Stockholm hamnar på plats 53 av EU:s alla NUTS 2-regioner. Trenden är att länder i öst tillsammans med de nordiska och anglo-saxiska länderna har högre utbildning, medan sydeuropeiska länder har lägre andel ur befolkningen med gymnasieutbildning. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 9 (16)

10 Placering % gymnasie- Placering Stad ett urval, ej utbildning forts. % gymn.utb. ranking 2016 Stad - forts forts. Prag 1 97,2 Hamburg 71 85,8 Bratislava 3 95,7 Köpenhamn 77 85,2 Warszawa 17 92,8 Inner London - East 81 84,9 Inner London - West 27 91,0 Amsterdam ,2 Helsingfors 45 88,3 Paris ,2 Stockholm 53 87,3 Madrid ,1 Berlin 63 86,2 Rom ,1 Ljubljana 67 86,1 Lissabon ,6 Källa & definition: Eurostat, oktober Jämförelsen beskriver hur många procent som har genomfört en utbildning på motsvarande minst gymnasienivå (minst nivå 3 enligt ISCED 2011). Jämförelsen är gjord på NUTS 2-regioner för åren I tabellen är NUTS 2-regionernas namn omskrivna till huvudstädernas namn. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 10 (16)

11 Ekologisk tillväxt För den ekologiska dimensionen har två indikatorer använts - koldioxidutsläpp per capita, samt fördelning av transportsätt för personer inom länet. Koldioxidutsläpp per capita är ett brett mått som inkluderar många olika sorters utsläppsaktiviteter, dock kan förändring av vanor och val av energikällor visas genom att studera koldioxidutsläppen över tid. För att fokusera djupare på Stockholmarnas vanor har utvärderingen även valt att undersöka andelen av persontransporter som sker med olika transportsätt. Koldioxidutsläpp Att jämföra städers, eller regioners koldioxidutsläpp är dessvärre inte något enkel uppgift då det finns allt för lite samlad, publik data och när information finns är definitionerna och beräkningarna ofta mycket olika. Därför kan inte Stockholm jämföras med andra regioner varför vi valt att titta på Sveriges utsläpp per person jämförs med andra EU-länders. För Stockholms del har vi valt att titta på trender som sammanställts av stadens miljöförvaltning. Sveriges utsläpp har minskat från 5,03 ton per person och år 2011 till 4,35 ton år Längre än så sträcker sig inte Eurostats data, men under samma period har EU-28 i snitt gått från 6,30 till cirka 5,73 ton per person och år i koldioxidutsläpp. Sverige har visserligen lägre utsläpp per person än EU-genomsnittet, men det är fortfarande en lång bit att gå för att nå förstaplatsen. Dock kvalar Sverige in på en niondeplats med de resultaten och en jämförelsevis konkurrenskraftig reducering av utsläppen, 13,6 %, som här något högre än EU28- genomsnittet, men i paritet till många av länderna i toppligan. Land Utsläpp av koldioxid, ton per person och år. Eurostat, maj Utveckling Kroatien 3,59 3,01-15,9% Rumänien 3,69 3,19-13,6% Lettland 3,65 3,35-8,2% Ungern 3,83 3,40-11,2% Frankrike 3,96 3,50-11,5% Portugal 4,14 3,95-4,6% Italien 5,33 4,20-21,1% Spanien 4,85 4,25-12,5% Sverige 5,03 4,35-13,6% Litauen 4,72 5,07 7,3% EU28 6,30 5,73-9,1% stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 11 (16)

12 ton per invånare För s del har utsläppen per person gått från 3,17 ton år 2011 och till 2,51 ton Metodiken för att beräkna utsläppen per person skiljer sig mellan Eurostats och Miljöförvaltningens data, därför går det inte att jämföra utsläppen per person rakt av, men eftersom samma metod har använts för respektive källas olika årtal är det möjligt att försiktigt jämföra den procentuella minskningen av koldioxidutsläppen. Stockholm redovisar en minskning med 20,7 % under tidsperioden, vilket är en större minskning än vad landet som helhet minskat sina utsläpp. Stockholms miljöförvaltning pekar på att en ökande befolkning som lever tätare och kan utnyttja befintlig infrastruktur ligger bakom mycket av nedgången, även om exempelvis fossila bränslen för uppvärmning har minskat stadigt under de senaste åren. Utsläpp av koldioxid i Miljöförvaltningen, september 2017 Utsläpp, 1000 ton CO ,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Källa & definition: Eurostat, maj Miljöförvaltningen, september Jämförelsen från Eurostat beskriver länders koldioxidutsläpp uttryckt per person för åren 2011 till 2014, senare data är inte sammanställd av Eurostat. Miljöförvaltningen i har sammanställt siffrorna för stadens utsläpp för åren 1990 till 2016 (*för 2016 ännu preliminära siffror). Dels uttryckt i ton per person och år, men även uppdelat i antal ton och utsläppskälla. Transporter Uppvärmning Övrig el och gas Transporter ton per invånare European Metropolitan Transport Authorities (EMTA) är en paraplyorganisation för europeiska städer som arbetar för att utbyta information och erfarenheter kring kollektivtrafik och mobilitet. EMTA presenterar årligen statistik kring transportsätt i medlemsstäder som baserar sig på information från medlemsstäderna. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 12 (16)

13 Statistiken ska representera området som stadens kollektivtrafikområde täcker, för Stockholm blir det då Stockholms län. Dock är statistiken inte helt tillförlitlig på grund av bristande insyn i definitioner, att data saknas för vissa år, samt att vissa städer har rapporterat samma siffror flera år i rad. För att minska felkällor, men ändå jämföra Stockholm och dess utveckling visas ett urval av städer samt åren 2011 och Mot jämförda städer ligger Stockholm varken bra eller dåligt till när det kommer till hållbara transportsätt (gång, cykling och kollektivtrafik). För Stockholm har andelen som går och cyklar samt reser med bil och övriga motorfordon minskat, samtidigt som andelen kollektivtrafikåkande har ökat. 100% Transportsätt inom kollektivtrafikområde 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Amsterdam Budapest Köpenhamn Frankfurt Helsingfors London Madrid Stockholm Warsawa Gång & cykel Kollektivtrafik Bil & övriga motorfordon Källa & definition: European Metropolitan Transport Authorities (EMTA), februari EMTA har sammanställt statistik kring transportsätt inom sina medlemsstäder. Statistiken kommer från respektive stad och därför kan inte metodologi säkerställas. För Stockholms del är siffrorna hämtade från Trafikanalys och bygger på årliga intervjuer kring resvanor i Stockholms län. Osäkerhet i statistiken finns därför. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 13 (16)

14 Demokratisk tillväxt Den demokratiska utveckling behöver gå hand i hand med övrig utveckling för att dels hålla ett starkt förtroende för samhället, men även så att staden styrs och gemensamma resurser används som medborgarna önskar. För att indikera hur utvecklingen inom den demokratiska dimensionen går har valdeltagande, jämställdhet och korruption valts ut som indikatorer. Valdeltagande Valdeltagande används som en av indikatorerna för att utvärdera den demokratiska tillväxten. Denna utvärdering har inte funnit någon källa som sammanställer de senaste årens valresultat för NUTS 2-regioner inom EU. Därför har valdeltagande för fem av SBR:s benchmarkingstäder (Amsterdam, Berlin, Hamburg, Köpenhamn och London) hämtats från respektive valmyndighet. Dessa städers resultat har därefter jämförts med s valresultat och övriga länder inom EU. Det går att konstatera att Stockholm och Sverige har ett högt valdeltagande även om det inte är högst inom EU. För valdeltagande i EU ligger Sverige på femte plats med ett valdeltagande på 89,51 % efter Malta (92,1%), Luxemburg (91,2 %), Belgien (89,4 %) och Danmark (85,9 %). När det kommer till jämförda städer ligger Köpenhamn strax ovanför Stockholm när det kommer till valdeltagande. Trenden kring valdeltagande är svagt positiv för Stockholm från en redan hög nivå, för övriga Europa är trenden svagt negativ de senaste 10 åren, men med stora variationer från land till land. 90% 85% 80% 75% 70% 65% 60% 55% 50% Valdeltagande per stad SBR:s benchmarkingstäder Berlin Köpenhamn Amsterdam Stockholm London (East+West) Hamburg stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 14 (16)

15 Källa & definition: The International Institute for Democracy and Electoral (IDEA), information hämtad i oktober Berlins, Danmarks, Hamburgs, Nederländernas, Storbritanniens, respektive Sveriges valmyndighet eller motsvarande, information hämtad i oktober För den nationella sammanställningen av valdeltagende har IDEA:s databas Assistance Voter Turnout Database används då Eurostats data inte är uppdaterad längre än till För respektive lands valmyndighet eller liknande har valdeltagande hämtats för de valkretsar som ingår i definitionen av deras stadsområde. Ett längre spann än 6 år har valts för att kunna analysera trend bättre. Valdeltagande har definierats som antal röster (inklusive poströster och ogiltiga röster) dividerat med röstberättigad befolkning inom det geografiska området. Jämställdhet Med jämna mellanrum har European Institute for Gender Equality släppt rapporten Gender Equality Index. Senaste rapporten släpptes i oktober 2017 och jämför då EU:s länder genom att använda ett ramverk med 31 indikatorer för år Dessa indikatorer sammanställs därefter i 6 domäner som bygger upp indexet. Sverige har legat i topp samtliga år som indexet publicerats för (2005, 2010, 2012 och nu 2015), Danmark tvåa samtliga år och Finland trea tre av fyra år. Nederländerna har även placerat sig bra. Sverige har inte bara legat på en förstaplats under alla år, utan har även ökat i indexpoäng genom åren. Något som de flesta länder i EU också har gjort, vissa i snabbare takt än andra. Dock är det tydligt att Sverige presterar bättre inom flera domäner, men ett fortsatt arbete behövs för att stärka både svagare domäner, samt för att nå hela vägen på samtliga domäner. Sveriges utveckling samt Danmark 2015 Gender Equality Index 100 Sverige 2010 HEALTH 90 WORK 80 Sverige Sverige 2015 POWER 60 MONEY Danmark 2015 TIME KNOWLEDGE stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 15 (16)

16 Högre indexvärde = lägre korruption Källa och definition: European Institute for Gender Equality, oktober För noggrannare definition av index, se European Institute for Gender Equality. Korruption Korruption underminerar förtroende för politiska och ekonomiska system, institutioner och ledare. Därför är transparensen viktigt i ett samhälle för att upprätthålla en stark demokrati. Sverige ligger på tredje plats vad gällande låg korruption inom EU, och står sig även bra internationellt. Dessvärre har trenden inte varit enbart positiv de senaste åren utan först har korruptionen minskat något, för att därefter öka något så att Sverige är tillbaka till samma nivå som 2012 som är startåret för denna jämförelse då förändring i metodologi skedde mellan 2011 och Danmark och Finland ligger strax bättre till än för Sverige inom EU, men även för dem har trenden vänt och korruptionen ökat något. För EU i genomsnitt har korruptionen glädjande nog minskat något även om skillnaderna mellan länder är mycket stora. Korruptionsindex Toppligan inom EU Denmark Finland Sweden Netherlands Luxembourg Germany United Kingdom Källa och definition: Transparency International (TI), januari TI inhämtar data från flertalet källor som låter experter och näringsliv uppskatta korruption inom publik sektor i respektive land. Dessa källor vägs därefter samman till deras Corruption Perceptions Index. Mått för varians finns, men för detaljerad beskrivning hänvisas till TI. stockholmbusinessregion.se / investstockholm.com / visitstockholm.com 16 (16)

Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE

Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE Exportsuccé, innovativ och hållbar 10 fakta om MÖBELNATIONEN SVERIGE Rapport från TMF vi bygger och inreder Sverige, Januari 2015 Om rapporten Denna rapport är baserad på en större studie sammanställd

Läs mer

Europeiskt pensionärsindex. Ranking av pensionärers levnadsförhållanden

Europeiskt pensionärsindex. Ranking av pensionärers levnadsförhållanden Europeiskt pensionärsindex Ranking av pensionärers levnadsförhållanden Innehåll: Inledning... 2 Förväntad levnadsålder... 3 Dåliga levnadsförhållanden... 4 Fysiska behov... 5 Hälsoproblem på grund av otillräcklig

Läs mer

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden

RAPPORT JUNI Hotellmarknaden i EU. En kartläggning av storlek och utveckling Perioden RAPPORT JUNI 2019 Hotellmarknaden i EU En kartläggning av storlek och utveckling Perioden 2009 2018 INNEHÅLL Sammanfattning / 3 Inledning / 5 EU:s hotellmarknad / 7 Två miljarder gästnätter på hotell i

Läs mer

Flermålsanalys. Stockholms placeringar i olika rankingar

Flermålsanalys. Stockholms placeringar i olika rankingar Flermålsanalys Stockholms placeringar i olika rankingar Flermålsanalys Stockholms placeringar i olika rankingar * Ranking avser nationer Innovation* (nummer 1 av 131) Best city to locate business (nummer

Läs mer

Flermålsanalys. Stockholms placeringar i olika rankingar (bilaga 2)

Flermålsanalys. Stockholms placeringar i olika rankingar (bilaga 2) Flermålsanalys Stockholms placeringar i olika rankingar (bilaga 2) Innovation* (nummer 1 av 131) Best city to locate business (nummer 13 av 36) Congress & convention participants (nummer 16 av 44) Investment*

Läs mer

Att lära av Pisa-undersökningen

Att lära av Pisa-undersökningen Att lära av Pisa-undersökningen (Lars Brandell 2008-08-02) I början av december 2007 presenterade OECD resultaten av PISA 2006, d.v.s. den internationella undersökningen av kunskapsnivån hos 15-åringar

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET. Om övervakning av koldioxidutsläpp från nya personbilar i EU: uppgifter för 2008

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET. Om övervakning av koldioxidutsläpp från nya personbilar i EU: uppgifter för 2008 SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.1.2010 KOM(2009)713 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Om övervakning av koldioxidutsläpp från nya personbilar i EU: uppgifter

Läs mer

Inkomstfördelning och välfärd 2016

Inkomstfördelning och välfärd 2016 Översikter och indikatorer 2013:1 Översikter och indikatorer 2016:5 Publicerad: 7-11-2016 Sanna Roos, tel. +358 (0)18 25 495 Inkomstfördelning och välfärd 2016 I korthet - Ålands välfärdsnivå mätt i BNP

Läs mer

Sörmland och EU:s Lissabonstrategi

Sörmland och EU:s Lissabonstrategi Sörmland och EU:s Lissabonstrategi en jämförelse av Sörmland, Sverige och EU inom tillväxt, ekonomi, sysselsättning, arbetslöshet, miljö och utbildning - Enheten för Näringslivsutveckling - Sörmland och

Läs mer

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Rapport 2015:4 EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Varje år tar EU-kommissionen fram en rapport som mäter EU-ländernas forsknings och innovationsförmåga (Innovation Union Scoreboard).

Läs mer

Utträdesåldern från arbetslivet. ett internationellt perspektiv

Utträdesåldern från arbetslivet. ett internationellt perspektiv Utträdesåldern från arbetslivet ett internationellt perspektiv Utträdesåldern från arbetslivet ett internationellt perspektiv Hans Olsson 2012-11-30 Utträdesåldern från arbetslivet - ett internationellt

Läs mer

Vad händer om vi sätter människors lycka och välbefinnande först när vi bidrar till att forma framtidens samhälle?

Vad händer om vi sätter människors lycka och välbefinnande först när vi bidrar till att forma framtidens samhälle? Vad händer om vi sätter människors lycka och välbefinnande först när vi bidrar till att forma framtidens samhälle? Filip Fors, Sociologiska institutionen, Umeå Universitet Tre perspektiv på välfärdsmätning

Läs mer

Varför är prisstabilitet viktigt för dig? Elevhäfte

Varför är prisstabilitet viktigt för dig? Elevhäfte Varför är prisstabilitet viktigt för dig? Elevhäfte Vad kan du köpa för tio euro? Kanske två cd-singlar, eller varför inte din favorittidning i en månad? Har du någonsin tänkt på varför det är så? Hur

Läs mer

Bättre utveckling i euroländerna

Bättre utveckling i euroländerna Bättre utveckling i euroländerna I denna skrift presenteras fakta rörande BNP, tillväxt, handel och sysselsättning för Sverige och övriga utanförländer jämfört med euroländerna. Den gängse bilden av att

Läs mer

Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend!

Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend! Svenska ungdomsjobb i EU- topp - Lägre arbetsgivaravgifter bakom positiv trend! Regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för unga, den 1 augusti i ett första steg följt av helt avskaffad nedsättning

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN. ÄR Större ÄN DU TROR I. utrikeshandeln

SMÅFÖRETAGEN. ÄR Större ÄN DU TROR I. utrikeshandeln SMÅFÖRETAGEN ÄR Större ÄN DU TROR I utrikeshandeln Småföretagen allt viktigare för utrikeshandeln Sverige är en liten utrikeshandelsberoende ekonomi. Det samlade importvärdet uppgick till 1036 mdr kronor

Läs mer

Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige?

Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige? Hur bor man i Europa? Har vi det bättre eller sämre här i Sverige? Philip Andö 1 EU-SILC Bakgrund Statistics on Income and Living Conditions (SILC) är en gemensam undersökning där de 27 EU- länderna samt

Läs mer

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 En rapport från Skattebetalarnas Förening Välfärdsindex - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 Box 3319, 103 66 Stockholm, 08-613 17 00, www.skattebetalarna.se, info@skattebetalarna.se 1 Sammanfattning I

Läs mer

Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid

Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid Samhällsbygget för trygghet och en hållbar framtid Presentation av vårbudgeten 2017 Magdalena Andersson 18 april 2017 Foto: Maskot / Folio 1 I korthet Överskott hela mandatperioden Styrkan i Sveriges ekonomi

Läs mer

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan En internationell jämförelse Entreprenörskap i skolan september 2008 Sammanfattning Förhållandevis få svenskar väljer att bli företagare. Trots den nya regeringens ambitioner inom området har inte mycket

Läs mer

Inkomstfördelning och välfärd 2015

Inkomstfördelning och välfärd 2015 Översikter och indikatorer 2013:1 Översikter och indikatorer 2015:5 Publicerad: 5-11-2015 Sanna Roos, vik. statistiker, tel. +358 (0)18 25 495 Inkomstfördelning och välfärd 2015 I korthet - Ålands välfärdsnivå

Läs mer

EUROPA PÅ KARTAN. Till läraren. Landområdeskartorna

EUROPA PÅ KARTAN. Till läraren. Landområdeskartorna EUROPA PÅ KARTAN Till läraren Europa på kartan riktar sig mot det centrala innehållet Geografins metoder, begrepp och arbetssätt i ämnet geografi i Lgr11. Framförallt passar materialet för åk 4-6 då Europas

Läs mer

Hur står sig Västra Götaland mot målen i Europa 2020

Hur står sig Västra Götaland mot målen i Europa 2020 Fakta & Analys 2012:3 EN KORTRAPPORT FRÅN REGIONUTVECKLINGSSEKRETARIATET Hur står sig mot målen i Europa 2020 Sommaren 2010 lanserade -kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa

Läs mer

Uppföljning av målen i EU 2020 VGR Analys 2018:11. Koncernavd Data och analys Enhet samhällsanalys Cecilia Olbin Gard

Uppföljning av målen i EU 2020 VGR Analys 2018:11. Koncernavd Data och analys Enhet samhällsanalys Cecilia Olbin Gard Uppföljning av målen i EU 22 VGR Analys 218:11 Koncernavd Data och analys Enhet samhällsanalys Cecilia Olbin Gard 1 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning,

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2010

Internationell prisjämförelse 2010 Priser kostnader 2011 Internationell prisjämförelse 2010 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2010 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

Europeiskt ungdomsindex. Johan Kreicbergs November 2011

Europeiskt ungdomsindex. Johan Kreicbergs November 2011 Europeiskt ungdomsindex Johan Kreicbergs November 2011 Innehåll 1 Innehåll Inledning... 2 Så utfördes undersökningen...3 Ingående variabler...3 Arbetslöshet... 4 Företagande...5 Chefsbefattningar... 6

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2011

Internationell prisjämförelse 2011 Priser kostnader 2012 Internationell prisjämförelse 2011 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2011 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

CVTS, Undersökning om företagens personalutbildning 2010

CVTS, Undersökning om företagens personalutbildning 2010 Utbildning 2013 CVTS, Undersökning om företagens personalutbildning 2010 Trenderna för personalutbildningen i EU-länderna går i olika riktningar Deltagande i personalutbildning som betalas av företaget

Läs mer

Utbildningskostnader

Utbildningskostnader Utbildningskostnader 7 7. Utbildningskostnader Utbildningskostnadernas andel av BNP Utbildningskostnadernas andel av BNP visar ländernas fördelning av resurser till utbildning i relation till värdet av

Läs mer

Kreditrestriktioners effekter för förstagångsköpare. Simulering av effekter av alternativa kreditbegränsningar för unga Oktober 2018

Kreditrestriktioners effekter för förstagångsköpare. Simulering av effekter av alternativa kreditbegränsningar för unga Oktober 2018 Kreditrestriktioners effekter för förstagångsköpare Simulering av effekter av alternativa kreditbegränsningar för unga Oktober 2018 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Läs mer

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet Det ekonomiska läget 4 juli Finansminister Anders Borg Det ekonomiska läget Stor internationell oro, svensk tillväxt bromsar in Sverige har relativt starka offentliga finanser Begränsat reformutrymme,

Läs mer

Uppföljning av målen i Europa 2020

Uppföljning av målen i Europa 2020 Rapport 216:2 Uppföljning av målen i Europa 22 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa 22, under parollen "smart och hållbar tillväxt för alla". Europa

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen.

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen. Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR ANALYS AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 15/10/2008 KLIMATFÖRÄNDRING Särskild Eurobarometerundersökning 300 Våren 2008 De första obearbetade resultaten:

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2013

Internationell prisjämförelse 2013 Priser kostnader 2014 Internationell prisjämförelse 2013 Stora skillnader mellan priser som europeiska konsumenter betalade år 2013 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika

Läs mer

över den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen

över den ekonomiska utvecklingen i Öresundsregionen t 1(6) Photo: News Øresund - Johan Wessman News Øresun Övriga inkomsttagare Svag ekonomisk utveckling i Öresundsregionen Våren 2014 publiceras i Öresundsdatabasen uppdaterad regionalekonomisk statistik

Läs mer

Konsumentprisindex. Juli 2015 KPI 2015:7 14.8.2015. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Juli 2015 KPI 2015:7 14.8.2015. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2015:7 14.8.2015 Konsumentprisindex Juli 2015 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Sveriges handel på den inre marknaden

Sveriges handel på den inre marknaden Enheten för internationell 2011-10-05 Dnr: 2011/00259 handelsutveckling Olle Grünewald Petter Stålenheim Sveriges handel på den inre marknaden Sveriges varuexport till EU:s inre marknad och östersjöländerna

Läs mer

Det livslånga lärandet

Det livslånga lärandet Det livslånga lärandet 6 6. Det livslånga lärandet Totalt deltagande i lärande Livslångt lärande är ett vitt begrepp som sträcker sig från vaggan till graven. Enligt EU täcker det livslånga lärandet in

Läs mer

Fakta om företagandet i Stockholm 2017

Fakta om företagandet i Stockholm 2017 Fakta om företagandet i Stockholm 2017 Fakta om företagandet i Stockholm Ekonomi Näringsliv Arbetskraft och befolkning Infrastruktur Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region I rapporten

Läs mer

Investera för framtiden Budgetpropositionen september

Investera för framtiden Budgetpropositionen september Investera för framtiden Budgetpropositionen 2013 20 september Oro i omvärlden påverkar Sverige Fortsatt internationell oro och turbulens Ingen snabb lösning väntas för euroområdet Låg tillväxt de närmaste

Läs mer

Labour Cost Index. Bakgrund. Jenny Karlsson 25 Kristian Söderholm 25

Labour Cost Index. Bakgrund. Jenny Karlsson 25 Kristian Söderholm 25 Fokus på arbetsmarknad och utbildning Jenny Karlsson 25 Kristian Söderholm 25 Som medlemsland i EU är Sverige, liksom övriga medlemsländer, skyldiga att för varje kvartal leverera ett arbetskostnadsindex,

Läs mer

Konjunkturrådets rapport 2018

Konjunkturrådets rapport 2018 Konjunkturrådets rapport 2018 Finansminister Magdalena Andersson 17 januari 2018 Finansdepartementet 1 Bra och viktig rapport Den ekonomiska ojämlikheten i Sverige är låg i ett internationellt perspektiv,

Läs mer

Aktuellt från SUHF Karin Röding Statssekreterare. Utbildningsdepartementet

Aktuellt från SUHF Karin Röding Statssekreterare. Utbildningsdepartementet Aktuellt från SUHF 2017-04-24 Karin Röding Statssekreterare Disposition Högskolans utveckling Sveriges position i världen avseende forskning och utbildning Hela livet hela landet hela världen Nya mål för

Läs mer

Figur 1 Andel företagare av de sysselsatta i ett urval av europeiska länder

Figur 1 Andel företagare av de sysselsatta i ett urval av europeiska länder En nyligen publicerad rapport från World Economic Forum dras slutsatsen att robotisering och artificiell intelligens visserligen kommer att ersätta en del av dagens jobb men att teknikutvecklingen ändå

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den ekonomiska och sociala delen

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den ekonomiska och sociala delen Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel den 15 september 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport maj 2017

Finanspolitiska rådets rapport maj 2017 Finanspolitiska rådets rapport 2017 15 maj 2017 Det krävs en stramare finanspolitik! Stramare finanspolitik krävs Högkonjunkturen förstärks både i år och nästa år och resursutnyttjandet blir alltmer ansträngt.

Läs mer

Arbetslösa enligt AKU resp. AMS jan 2002 t.o.m. maj 2006,1 000 tal

Arbetslösa enligt AKU resp. AMS jan 2002 t.o.m. maj 2006,1 000 tal AKU Almedalen 2006 AKU-AMS Vem är arbetslös? Arbetslöshet och sysselsättning i ett internationellt perspektiv Inrikes/utrikes födda Verksamhetssektorer i ett internationellt perspektiv Val Arbetslösa enligt

Läs mer

Konsumentprisindex. Maj 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Maj 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2015:5 17.6.2015 Konsumentprisindex Maj 2015 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2012

Internationell prisjämförelse 2012 Priser och kostnader 2013 Internationell prisjämförelse 2012 Mat och alkoholfria drycker 19 procent dyrare i Finland än i EU i genomsnitt Enligt en jämförelse av priserna på mat och alkoholfria drycker

Läs mer

PIAAC. Programme for the International Assessment of Adult Competencies. En internationell undersökning av vuxnas kunskaper och färdigheter

PIAAC. Programme for the International Assessment of Adult Competencies. En internationell undersökning av vuxnas kunskaper och färdigheter PIAAC Programme for the International Assessment of Adult Competencies En internationell undersökning av vuxnas kunskaper och färdigheter Ann-Charlotte Larsson Anna Eriksson Enheten för statistik om Utbildning

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

Konsumentprisindex. Januari 2016 KPI 2016: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Januari 2016 KPI 2016: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2016:1 19.2.2016 Konsumentprisindex Januari 2016 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Konsumentprisindex. April 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. April 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2015:4 19.5.2015 Konsumentprisindex April 2015 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Konsumentprisindex. Januari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:1 21.2.2011. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Januari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:1 21.2.2011. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:1 21.2.2011 Konsumentprisindex Januari 2011 4,0 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5

Läs mer

Hälsostatusen har förbättrats avsevärt i Europa, men fortfarande kvarstår stora skillnader

Hälsostatusen har förbättrats avsevärt i Europa, men fortfarande kvarstår stora skillnader Sammanfattning De senaste årtiondena har befolkningens hälsa i de europeiska länderna förbättrats avsevärt. Sedan 1980 har den förväntade livslängden vid födseln ökat med sex år samtidigt som den förtida

Läs mer

Arbetsmarknad. Kapitel 9

Arbetsmarknad. Kapitel 9 Kapitel 9 Arbetsmarknad Avsnittet är baserat på Education at a Glance utgåvorna 2001 och 2002 (OECD). Bakgrundstabeller finns i Bilaga A:Tabell 9.1 9.5. 143 Deltagande i arbetskraften I Sverige deltog

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter för eftergymnasialt utbildade

Arbetsmarknadsutsikter för eftergymnasialt utbildade Arbetsmarknadsutsikter för eftergymnasialt utbildade Sverige i ett internationellt perspektiv En jämförelse baserad på Education at a Glance RAPPORT 2015:22 Rapport 2015:22 Arbetsmarknadsutsikter för eftergymnasialt

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport maj 2017

Finanspolitiska rådets rapport maj 2017 Finanspolitiska rådets rapport 2017 16 maj 2017 Det krävs en stramare finanspolitik! Stramare finanspolitik krävs Högkonjunkturen förstärks både i år och nästa år och resursutnyttjandet blir alltmer ansträngt.

Läs mer

Nätkostnader ur ett internationellt perspektiv. Sweco för Villaägarna,

Nätkostnader ur ett internationellt perspektiv. Sweco för Villaägarna, Nätkostnader ur ett internationellt perspektiv Sweco för Villaägarna, 2019-02-20 Metod Data från Eurostat Data inrapporterat från Energimyndigheten och SCB Nätkostnad: Medel från inrapportering från Ei

Läs mer

ECAD Sverige, Gävle 18 september 2012

ECAD Sverige, Gävle 18 september 2012 ECAD Sverige, Gävle 18 september 2012 Narkotika i Europa kort översikt Motvind? Medvind? Sidvind! ECAD kommande aktiviteter AB-möte Gbg / Financial Committee San Patrignano 5-7 sept Lissabon 10-12 okt

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar 20162018

Ekonomiska förutsättningar 20162018 Ekonomiska förutsättningar 20162018 Innehåll Bakåtblick Tillväxt o omvärlden Demografi Ekonomiska effekter Slutsats Jämförelser - Resultat Jämförelser - investeringar Jämförelser - egenfinansiering Jämförelser

Läs mer

Dator, jämlikhet och könsroller

Dator, jämlikhet och könsroller Dator, jämlikhet och könsroller LO / Löne- och välfärdsenheten juni 2006 Resultaten visar att såväl tillgången till dator i hemmet som användningen av Internet, har ökat närmast dramatiskt bland LOs medlemmar.

Läs mer

Olika typer av kartor Tematiska kartor Topografiska kartor En karta kan visa olika saker Europas födelse Jordens tektoniska plattor Europas utseende Naturlandskap Landskap som naturen format Kulturlandskap

Läs mer

Konsumentprisindex. Februari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:2 16.3.2011. - Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Februari 2011. Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:2 16.3.2011. - Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2011:2 16.3.2011 Konsumentprisindex Februari 2011 4,0 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

Arbete och försörjning

Arbete och försörjning KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Karlstad 2015-03-10 Lina Helgerud, lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård, marie.landegard@karlstad.se Arbete och försörjning Tematisk månadsrapport av indikatorer

Läs mer

Konsumentprisindex. November 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. November 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2015:11 16.12.2015 Konsumentprisindex November 2015 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5

Läs mer

Vad kan vi lära av lyckoforskningen?

Vad kan vi lära av lyckoforskningen? Vad kan vi lära av lyckoforskningen? Martin Berlin (SOFI) SNS, 14 december, 2017 Disposition Vad är lycka och hur mäts det? Lycka som välfärdsmått Slutsatser från lyckoforskningen Politiskt beslutsunderlag?

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder. sep.13. aug.13. jul.13

Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder. sep.13. aug.13. jul.13 Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018 25 581 KPI 2014:3 16.4.2014 Konsumentprisindex Mars 2014 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms län och stad.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms län och stad. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms län och stad. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Erfarenheter och effekter av venture capital. Anders Isaksson

Erfarenheter och effekter av venture capital. Anders Isaksson Erfarenheter och effekter av venture capital Anders Isaksson PhD, Universitetslektor anders.isaksson@chalmers.se Institutionen för Teknikens ekonomi och organisation CHALMERS 1 The good 2 And the bad!

Läs mer

20 Internationella uppgifter om livsmedel

20 Internationella uppgifter om livsmedel 20 Internationella uppgifter om livsmedel 259 20 Internationella uppgifter om livsmedel I kapitel 20 redovisas uppgifter från Eurostats paritetstalsberäkningar, vilket möjliggör jämförelser mellan länder

Läs mer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer 1. Om dig Vem svarar du som? Privatperson På jobbets eller en organisations vägnar Förnamn Efternamn Mejladress Var bor

Läs mer

20 Internationella uppgifter om livsmedel

20 Internationella uppgifter om livsmedel 20 Internationella uppgifter om livsmedel 257 20 Internationella uppgifter om livsmedel I kapitel 20 redovisas uppgifter från Eurostats paritetstalsberäkningar, vilket möjliggör jämförelser mellan länder

Läs mer

Finanspolitiska rådets rapport 2019

Finanspolitiska rådets rapport 2019 Finanspolitiska rådets rapport 2019 Finanspolitiken 2019 och det finanspolitiska ramverket 1. Överskottsmålet Överskottsmålet säger att det faktiska sparandet ska ligga på 1/3 % i genomsnitt över konjunkturcykeln

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, december 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan -03 jan -02 100%

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan -03 jan -02 100% jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

Dator, jämlikhet och könsroller

Dator, jämlikhet och könsroller Dator, jämlikhet och könsroller Ett faktamaterial om välfärdsutvecklingen Nummer 66 Löne- och välfärdsenheten, LO Sven Nelander och Ingela Goding Sammanfattning Resultaten visar att såväl tillgången till

Läs mer

Sms:a utan gränser kommissionen vill sätta stopp för orimliga roamingavgifter för textmeddelanden utomlands

Sms:a utan gränser kommissionen vill sätta stopp för orimliga roamingavgifter för textmeddelanden utomlands IP/08/1144 Bryssel den 15 juli 2008 Sms:a utan gränser kommissionen vill sätta stopp för orimliga roamingavgifter för textmeddelanden utomlands Siffror som Europeiska kommissionen offentliggjorde idag

Läs mer

Konsumentprisindex. December 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. December 2015 KPI 2015: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2015:12 19.1.2016 Konsumentprisindex December 2015 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5

Läs mer

Konsumentprisindex. Januari 2018 KPI 2018: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Januari 2018 KPI 2018: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2018:1 23.2.2018 Konsumentprisindex Januari 2018 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Sveriges äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet

Sveriges äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet Sveriges äldre har rätt till välfärd av hög kvalitet Finansminister Magdalena Andersson 12 juni 2019 Finansdepartementet 1 Sammanfattningsvis Vi blir fler äldre och vi blir friskare en framgång för välfärdssamhället

Läs mer

2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning. - fjärde kvartalet 2005

2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1. Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning. - fjärde kvartalet 2005 2006-02-03 Dnr 2005/1520 2006:1 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning - fjärde kvartalet 2005 Sidan 2 (10) Innehåll 1. Inledning...5

Läs mer

RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa

RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa RAPPORT Restaurangkonsumtionen i Sverige Ett historiskt perspektiv och en jämförelse med Norden och Europa Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

Biobränslenas roll i Sverige och Europa

Biobränslenas roll i Sverige och Europa Biobränslenas roll i Sverige och Europa Magnus Matisons Skogsteknologi 2010 Global tillförsel av primär energi 1990 2007 KÄLLA: IEA ENERGY BALANCES Källa: World Energy Outlook IEA Regional energianvändning

Läs mer

Konsumentprisindex. Februari 2016 KPI 2016: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Februari 2016 KPI 2016: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2016:2 17.3.2016 Konsumentprisindex Februari 2016 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Konsumentprisindex. April 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. April 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2017:4 17.5.2017 Konsumentprisindex April 2017 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

Budget och stipendienivåer för call 2018 (KA103)

Budget och stipendienivåer för call 2018 (KA103) Avdelningen för internationellt samarbete Erasmus+ högre utbildning eplushogre@uhr.se PM Datum Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Organisationsnummer

Läs mer

Konsumentprisindex. September Jonas Karlsson, statistiker Tel KPI 2012: Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. September Jonas Karlsson, statistiker Tel KPI 2012: Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25581 KPI 2012:9 16.10.2012 Konsumentprisindex September 2012 Procent 4,5 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0

Läs mer

Konjunkturen i Stockholms län. kv December 2016

Konjunkturen i Stockholms län. kv December 2016 Konjunkturen i Stockholms län kv3 2016 December 2016 Positiv utveckling i Stockholm Konjunkturläget i Stockholm 2016 kv3 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra

Läs mer

Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder. jan.14. dec.13. feb.14

Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder. jan.14. dec.13. feb.14 Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018 25 581 KPI 2014:8 22.9.2014 Konsumentprisindex Augusti 2014 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0

Läs mer

Konsumentprisindex. Juli 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Juli 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2017:7 17.8.2017 Konsumentprisindex Juli 2017 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

20 Internationella uppgifter om livsmedel

20 Internationella uppgifter om livsmedel 20 Internationella uppgifter om livsmedel 251 20 Internationella uppgifter om livsmedel I kapitel 20 redovisas uppgifter från Eurostats paritetstalsberäkningar, vilket möjliggör jämförelser mellan länder

Läs mer

Elkundernas fördelning per avtalstyp

Elkundernas fördelning per avtalstyp jan-1 jan-4 jun-4 sep-4 dec-4 mar-5 jun-5 sep-5 dec-5 mar-6 jun-6 sep-6 dec-6 mar-7 jun-7 sep-7 dec-7 mar-8 jun-8 sep-8 dec-8 mar-9 jun-9 sep-9 dec-9 mar-1 jun-1 sep-1 dec-1 mar-11 jun-11 sep-11 dec-11

Läs mer

Konsumentprisindex. Juni 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Juni 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2017:6 20.7.2017 Konsumentprisindex Juni 2017 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SV SV SV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.11.2010 KOM(2010) 655 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN om övervakning av koldioxidutsläpp

Läs mer

Konsumentprisindex. Oktober 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik -

Konsumentprisindex. Oktober 2017 KPI 2017: Jonas Karlsson, statistiker Tel Ålands officiella statistik - Jonas Karlsson, statistiker Tel. 018-25 581 KPI 2017:10 16.11.2017 Konsumentprisindex Oktober 2017 Figur 1: Förändringar i konsumentprisindex under tolvmånadersperioder Procent 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5

Läs mer