Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Med sammanträde på Åh stiftsgård onsdagen den 20 juni 2018 kl. 17:00.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Med sammanträde på Åh stiftsgård onsdagen den 20 juni 2018 kl. 17:00."

Transkript

1 Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Kommun: Uddevalla Län: Västra Götaland Handläggning Sökande och sakägare samt närvarande på sammanträdet Förkortningar Hänvisning till författningar m.m. Med sammanträde på Åh stiftsgård onsdagen den 20 juni 2018 kl. 17:00. Sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. Flm förrättningslantmätare VA vatten- och avlopp DP - detaljplan LL Ledningsrättslagen (1973:1144) FBL Fastighetsbildningslagen (1970:988) Med ledning avses enligt 3 LL även anordningar som erfordras för dess ändamål. Kallelse, delgivning Kallelse, aktbilaga 1. Delgivning av kallelsen har skett genom kungörelsedelgivning kompletterad med brevutskick till sakägare upptagna i sakägarförteckning, aktbilaga SA1. Kallelse med brevutskick har skett till de fastighetsägare som enligt ansökan berörs av den yrkade ledningssträckningen för kommunala vatten- och avloppsledningar (VA-ledningar) och optokanalisation. Kallelse med brev har även skickats ut till företrädare för vägar samt övriga kända rättighetshavare inom föreslaget ledningsrättsområde. Kallelse till sammanträde har även skett genom kungörelse i Bohusläningen och Post och Inrikes tidningar I kallelsen finns en hänvisning till en särskild inloggning på Lantmäteriets hemsida. Där finns bl a planritningar och kartskiss som visar sökt ledningssträckning. Där kommer även fortsatt förrättningshandlingar att läggas ut. Handlingarna kommer även finnas tillgängliga på Uddevalla kommuns hemsida, och inloggningsuppgifter kommer att finnas i detta protokoll, se under rubriken Information på internet.

2 Uddevalla kommun Sida 2 Inledning Förrättningslantmätaren (flm) Angelika Eriksson presenterar sig själv samt kollegan Berit Carlsson som ska föra protokoll över sammanträdet. Även våra två praktikanter, Amanda Hadenius och My Yousofi, kommer att sitta med och lyssna under sammanträdet. Då detta är första sammanträdet i förrättningen kommer en del information att ges, men det kommer också finnas utrymme för diskussioner och frågor. Sammanträdet är till för att diskutera sträckningen och informera om ledningsrättsupplåtelse. Yrkad sträckning kan komma att ändras. Om många yrkanden och synpunkter framkommer vill flm gärna ha dessa skriftligt. Uddevalla Vatten AB är närvarande genom Peter Dosé. Uddevalla Energi AB är närvarande genom Daniel Sarheim. Mats Windmark från planavdelningen på Uddevalla kommun är närvarande och kommer att kunna svara på eventuella frågor. Flm skickar runt närvarolista och samlar in fullmakter. Utredning Skanova och Uddevalla Energi Elnät AB är underrättade och har inga erinringar till sökt ledningssträckning förutom att befintliga rättigheter ska beaktas vid anläggnings- och framtida underhållsarbeten, se aktbilagor MR1-2. Även Forshälla Fiber är kontaktade. De meddelar att de inte har något utbyggt fibernät i området, se aktbilaga YT3. Inventering av biotopskyddsområden och invasiva växter, inför anläggning av kommunalt vatten och avlopp har genomförts av Enviro planning, se aktbilaga UT3. Utredningen pekar på områden med biotopskyddade diken och stenmurar samt på ett område med den invasiva växten parkslide. Om man ska gräva i dess närhet ska handlingsplanen följas. Inga övriga rättighetshavare än de som kallats till sammanträdet har identifierats. För vägar som saknar formell förvaltning har kända rättighetshavare kallats. Övriga rättighetshavare för vägar och rättighetshavare och delägare i samfälligheter i övrigt har kallats genom ovan nämnda kungörelsedelgivning. Flm säger att många är kallade till dagens sammanträde, dels på grund av rättigheter som berörs (t ex servitut för väg), men också på grund av att yrkat arbetsområde går in på flertalet av fastigheterna.

3 Uddevalla kommun Sida 3 Ansökan/yrkanden Ansökningar avser förrättning enligt ledningsrättslagen (LL) för kommunala vatten och avloppsledningar (VA-ledningar) och optokanalisation, se aktbilagor A1-A2. Ansökan för VA-ledningar inkom och har sökts av Uddevalla Vatten AB med anledning av utbyggnad av det kommunala VA-nätet. Yrkande om ett generellt arbetsområde in på anslutande fastigheter inkom från Uddevalla Vatten AB. De yrkar på ett generellt arbetsområde 2,5 meter in och 5 meter brett område in på anslutande fastigheter, se aktbilaga YR2. Företrädare för Uddevalla Vatten AB har även framställt ett muntligt yrkande om att samfällighetsutrednings ska göras, se aktbilaga DA1 ( ). Ansökan för optokanalisation inkom och har sökts av Uddevalla Energi AB. Ansökningarna innebär att yrkanden inkommit om att bilda två olika ledningsrätter, en för vardera sökanden. Peter Dosé, projektledare för Uddevalla Vatten AB, är närvarande på sammanträdet. Peter Dosé har tidigare hållit informationsmöte med fastighetsägarna angående vatten- och avloppsanslutningen. Flm stämmer av frågor med företrädare för Uddevalla Vatten AB, Peter Dosé, angående ansökan: 6 meter bred ledningsrätt generellt. Flm förtydligar att de flesta vägarna inom avstyckningsplanen har en bredd på 5 meter. I de fall vägarna inte avgränsas av befintliga fastigheter på var sida vägen, så yrkas på en sex meter bred ledningsrätt. Tillfälliga arbetsområden under byggnationstiden, mer om detta nedan Generellt yrkas ett arbetsområde på 2,5 meter in och 5 meter brett, in på samtliga fastigheter som ska anslutas, vilket ger en upplåtelse på cirka 13 kvm. Ingen pumpstation ska ingå i ledningsrätten Blandat med självfall och trycksatta ledningar Ingen optokabel ska ingå i ledningsrätten för VA. Generellt djup för ledningarna är 1,6 meter, frostfritt djup. Peter Dosé yrkar på att utförandetiden ska vara 3 år.

4 Uddevalla kommun Sida 4 Flm stämmer av med företrädare för Uddevalla Energi AB, Daniel Sarheim, angående ansökan: 1,5 m bred ledningsrätt 3 m brett tillfälligt arbetsområde under byggnationstiden De söker för 3 skåp men ber att få återkomma om placeringen av dessa. Samma sträckor som för VA-ledningarna Samförläggning ska ske. Rent praktiskt kan inte ledningarna läggas rakt över varandra utan viss förskjutning kommer att ske. Synpunkter ansökan och lagstiftning Enligt Peter Dosé kommer utbyggnaden av VA-nätet att pågå under ca 9 månader, troligtvis fr o m november/december, men yrkar på en utförandetid på 3 år. Detta beror på att det kan hända saker som stör arbetet och att ledningsrättsbeslutet faller om inte utbyggnaden är klar innan utförandetiden går ut. Synpunkt inkom om att tre år är för lång tid. Synpunkt inkom även på att det är bra med tre år så att ledningsrättsbeslutet inte riskerar att falla. Synpunkter har inkommit från Gustav Johansson, delägare till Restenäs 2:51, se aktbilaga YT1-2. Gustav Johansson och flm har haft ett möte där flm har redogjort för Lantmäterimyndighetens prövning och bemött synpunkterna. Gustav har synpunkter på att man kan belasta en bostadsfastighet med ledningsrätt med tvång. Han har även ifrågasatt avstyckningsplanens giltighet m m. Information om lagstiftning och arbetsgång Berit visar ett bildspel och informerar om gällande lagstiftning, vad en ledningsrätt är och själva lantmäteriprocessen m m. Ansökan avser bildande av ledningsrätt. Ledningsrätt innebär att en ledningshavare får rätt att anlägga ledningar på annans mark. I ett ledningsbeslut kan rättigheter och skyldigheter regleras mer ingående än t.ex. en servitutsupplåtelse. Ledningsrättslagen reglerar hur prövningen ska ske. Flm informerar vidare om lagstiftning, ledningsrätt och handläggning av lantmäteriförrättning och upplyser om besvärstid om 4 veckor efter att beslut i förrättningen är fattat. Besvär över förrättningen avgörs i första instans av mark- och miljödomstolen. Flm informerar om handläggningsprocessen för ledningsrätt. Det är brukligt att preliminärbeslut tas i förrättningen. Detta innebär beslut om upplåtelse av mark, d.v.s. ledningsbeslut, och beslut om förskott på ersättning för den delen som avser intrångsersättningen. När

5 Uddevalla kommun Sida 5 anläggningsarbetet är utfört kommer förrättningen att fortsätta. Ersättningsbeslut och avslutningsbeslut kommer då att tas. Ersättning för ev. skador kommer då att beslutas. Samtliga beslut kan överklagas. Underrättelse med hänvisning om hur man överklagar kommer att meddelas samtliga berörda. Peter Dosé yrkar på preliminärbeslut och förskott på ersättningen enligt ovan. Daniel Sarheim yrkar på preliminärbeslut och förskott på ersättningen enligt ovan. Flm förtydligar att samförläggning ska ske vid nedläggning av ledningar vilket kommer att framgå av beslutet. Avstyckningsplan Berört område omfattas delvis av gällande avstyckningsplan, Restenäs 2:32, 2:34 och 2:43 från år 1942, aktnr 14-RES-119B. År 1970 tog Länsstyrelsen ett beslut om att ett område skulle undantas från avstyckningsplanen samt nybyggnadsförbud innan VA-frågan var löst (Fa-420, av den ). Mats Windmark, planarkitekt på Uddevalla kommun, visar vilka områden som undantagits från avstyckningsplanen. Han säger att planen har en stark rättsverkan. Fråga ställs vad de orange områdena avser på kartan tillhörande Länsstyrelsens beslut. Närvarande anser att enskilda fastigheter ska undantas från avstyckningsplanen. Mats klargör att det visar endast på redan befintliga bostadsfastigheter inom planområdet och att ägandet där skiljer sig från övrig mark. Avstyckningsplanen visar vilken mark som reserverats till allmänna platser och kvartersmark för bostadsändamål och den gäller som en detaljplan. Ledningar ska förläggas i allmän platsmark. Att anlägga i vägområden vållar minst skada. Att förlägga ledningar i kvartersmark avsedd för bostadsändamål kan förstöra möjligheten att bebygga marken. I undantagsfall görs mindre avvikelse från planen men den måste vara liten och Lantmäterimyndigheten samråder då med samhällsbyggnadsnämnden. Åtgärden får dock aldrig strida mot syftet med planen. Beviljade dispenser och tillstånd Fornlämningar Det finns en fornlämning i närheten av berört område och ansökan om dispens ligger hos Länsstyrelsen enligt Peter Dosé. Flm visar på karta med aktuell fornlämning (boplats). Biotopsutredning har gjorts av Enviro planning februari-mars 2017.

6 Uddevalla kommun Sida 6 I inventeringen nämns att några biotoper såsom stenmurar och diken omfattas av det generella biotopskyddet. Även ett område med den invasiva växten parkslide har identifierats, se aktbilaga UT3. Närvarande säger att parkslide har spritt sig till hans fastighet i ett tidigare VA-projekt, och undrar om det går att kräva ersättning för det. Flm säger att det är skadeståndsrättsliga regler som gäller när förrättningen är avslutad och klar. Bygglov Inga bygglov behöver sökas då ingen större pumpstation eller teknikbod ska byggas. Allmän väg Inga arbeten i allmän väg Strandskydd Strandskyddsdispens för VA-arbeten har erhållits, se aktbilaga MM1. Flm visar på karta inom vilka områden som strandskydd gäller. Ledningssträckning Flm informerar om att Uddevalla Vatten AB yrkar på upplåtelse för ledningsrätt av ett 6 meter brett område med ledningarna i mitten för anläggande av ledningar inom tomtmark och vägmark. De flesta vägarna inom avstyckningsplanen har en bredd på 5 meter. I de fall vägarna i avstyckningsplanen inte avgränsas av befintliga fastigheter på var sida vägen, så yrkas ändå på en sex meter bred ledningsrätt. I annat fall 5 meter för att undvika att gå in på bostadsfastighet. Uddevalla Vatten AB yrkar på upplåtelse för ett tillfälligt arbetsområde med varierande bredd under byggnationstiden enligt inkomna projekteringshandlingar, se aktbilagor UT1 och UT4. Uddevalla Energi AB yrkar på upplåtelse för ledningsrätt av ett 1,5 meter brett område med ledningarna i mitten för optokanalisation enligt inkomna projekteringshandlingar. Även 3 st skåp ska ingå i ledningsrätten. Uddevalla Energi AB yrkar på upplåtelse för ett tillfälligt arbetsområde med en bredd på 3 meter under byggnationstiden. Yrkande enligt inkomna projekteringshandlingar. Flm säger att projekterad sträckning är sträckning enligt ansökan. Ersättning utgår för hela arbetsområdets bredd.

7 Uddevalla kommun Sida 7 Flm upplyser närvarande om att det är bra att känna till är att ledningshavaren inom hela arbetsområdet har rätt att ta bort bland annat träd och buskar som är till hinder för ledningarna. Det är vanligt att överenskommelser upprättas vid sidan om förrättningen för större upplag av massor samt tillfälliga parkeringar. Träläkt Upplåtet arbetsområde kommer att sättas ut och markeras med träläkt innan ledningsarbetena startar. Detta gör det enklare både för markägare och entreprenör att se inom vilket område upplåtelsen gäller. Vanligtvis är det entreprenören som gör detta. Peter Dosé framställer ett yrkande om att detta ska tas med i beslutet. Flm redogör för sökt ledningssträckning genom att visa kartor över sökt arbetsområde samt ledningarnas sträckning. Sträckan visas och gås igenom fastighet för fastighet. Hon ber de berörda att säga till om de har några synpunkter eller motsätter sig ledningsrätten. Berörda fastigheter och ägare Restenäs 2:34, Anders Rasmusson DP Allmänplatsmark, jordbruksmark Inga synpunkter, men önskar en besiktning på plats. Restenäs 2:36, Anders och Sonja Agneta Rasmusson Ej DP Inga synpunkter Restenäs s:10 (väg, 8 alnar, ca 4,75 meter bred), Saltverkets samfällighetsförening, Sven-Olof Burman, ordförande Delägare: Restenäs 2:20, 2:27, 2:29, 2:32-42, 2:89, 2:103 Inga synpunkter Restenäs 2:151, Sune Sjöstedt DP Kvartersmark

8 Uddevalla kommun Sida 8 Ombud: Inga synpunkter Restenäs 2:51, Ada Högblom och Gustav Johansson DP Allmänplats mark (väg)/tomtmark Har synpunkter på att man går in på hans fastighet och motsätter sig sträckningen. Mycket som inte är utbyggt såsom planen anger. Närvarande säger att det blev en skada och men för den fastigheten när det aktuella området lades ut allmän plats i avstyckningsplanen. En fråga ställdes om det är säkerställt att det stämmer från 1942 till dagens kartmaterial. Flm säger att befintliga gränser kommer att säkerställas. När fastighetsgränser säkerställs är det kartan från det att fastigheten bildades som gäller. Närvarande undrar varför det står i beslutet till planen: lända till efterrättelse vid avstyckning inom området i den del detta omfatta sökandena tillhörig mark. Flm säger att hon tolkar det som att planen visar vilka områden som kan avstyckas för bostadsändamål för de områden som tillhör sökande. De redan befintliga bostadsfastigheterna är i annans ägo. Syftet och tanken med avstyckningsplanen är alltså inte i första hand att möjliggöra avstyckning från redan befintliga bostadsfastigheterna. Tanken var och är att planen skulle genomföras. Även om planen inte är genomförd ännu är det den som än idag visar och styr vad marken ska användas till. Huvudmannaskapet i avstyckningsplanerna är enskilt, vilket innebär att det inte är kommunen som har ansvaret för de allmänna platserna (väg och grönområden). Tanken är att man bildar en gemensamhetsanläggning (ga) för förvaltningen, där alla berörda fastigheter har del. En ga är en rättighet som upplåts på någons fastighet. Peter har tittat på plats. Flm ställer frågan om det finns något alternativ för att minska intrånget på fastigheten. Peter säger att det är berg i området och att de skulle kunna anlägga med styrd borrning i berget. Borrning minskar skadorna på fastigheten. Markområdet som yrkas upplåtas kan inte bebyggas p g a att det strider mot planen eftersom den anger att användningen ska vara allmän plats. Restenäs 2:187, Birgitta Rasmusson DP Kvartersmark

9 Uddevalla kommun Sida 9 Skog Ej närvarande, Anders tror inte att det är några synpunkter Restenäs 2:204, Birgitta Rasmusson DP Kvartersmark Restenäs s:11 (väg) (Stora saltverksvägen) Delägare: Restenäs 2:32-35, 2:89 Inga synpunkter Restenäs 2:114, Per Öhrn och Erik Öhrn DP Kvartersmark Ej närvarande Restenäs 2:128, Anders och Ulla Wiraeus Ej DP Tomtmark, del av skaft Anders har synpunkter på anslutningspunktens läge och säger att han kommer att överklaga. Han uppger att han skulle behöva spränga i berget och förstöra det och att det innebär en betydande kostnad för honom. Han tycker att VA-bolaget kan dra ledningen sydväst om 2:49 för en bättre anslutning. Flm påtalar att strandskydd gäller där vilket innebär att man skulle behöva en dispens då. Anders har även eventuellt planer på att sälja markområdet (skaftet) till ägaren av Restenäs 2:49 som är intresserad av den marken. Flm upplyser om att om ett köp ingås måste fastighetsreglering sökas inom 6 månader för att köpet inte ska falla. Man bör även fundera på rätt till väg genom servitut. Flm säger att åtgärden fastighetsreglering prövas vid ansökan. Restenäs 2:255, Anders Widell DP (även lite mark som ej är planlagd) Kvartersmark (tomtmark), allmän platsmark Ej närvarande

10 Uddevalla kommun Sida 10 Restenäs 2:89, Sylvia och Peter Lundberg DP Kvartersmark Arbetsområde. Ej närvarande Restenäs 2:206, Helene Axelsson och Catarina Jakobsson Ej DP Vägmark/tomtmark Ägaren till 2:206 säger att tanken är att anslutningspunkten ska samlokaliseras med 2:256 att ha den på annat ställe, mitt emellan 2:256 och 2:206. Flm frågar om de är överens om detta eftersom det innebär att 2:256 är beroende av ett servitut kan skapas till förmån för hans ledningar. Ägaren till 2:206 säger att de är överens och säger även att de har planer på att avstycka en del av fastigheten. Flm frågar om de sökt avstyckning, men det har de inte ännu. Restenäs 2:207, Marcus och Simone Eriksson Ej DP Vägmark/tomtmark Inga synpunkter. Restenäs 2:242, Gunnel Ekström Tomtmark Ej närvarande Restenäs 2:23, Margareta Cederberg Ej DP Tomtmark Strandskydd Flm frågar om strandskyddsdispensen även innefattar detta område. Peter ska ta fram underlaget för dispensen för att klargöra vilka områden som innefattas.

11 Uddevalla kommun Sida 11 Restenäs 2:32, Anders Rasmusson DP Kvartersmark/allmän platsmark Jordbruksmark Anders önskar besiktning på plats. Generellt yrkande om arbetsområde på samtliga anslutande fastigheter Flm informerar om generellt yrkande om arbetsområde för VA på cirka 2.5 m in och 5 meter brett på varje anslutande fastighet vilket blir en upplåtelse på ca 13 kvm. Flm läser upp de berörda fastigheterna och ägarna och ber om att de berörda ska säga till om de har några synpunkter eller motsätter sig ledningsrätten (arbetsområdet). Restenäs 2:23, Margareta Cederberg, Hans-Olof Cederberg närvarande genom fullmakt Restenäs 2:46, Mikael Espeland, närvarande Restenäs 2:47, Staffan Strive, närvarande Restenäs 2:48, Sten Hallberg, närvarande Restenäs 2:49, Eva och Stig Arvidsson, närvarande Restenäs 2:56, Cecilia Hagenlin-Källén, närvarande Restenäs 2:62, Gunnel Ekström, närvarande Restenäs 2:65, Ann-Carin och Göran Hagman, närvarande Restenäs 2:69, Toryn Ideberg, Mattias Öhlin närvarande genom fullmakt Restenäs 2:72, Lena Nilsson Restenäs 2:73, Ann-Marie Sjöstedt, närvarande Restenäs 2:78, Anders och Monica Hansson, närvarande Restenäs 2:79, Dragan Milusic och Ulrika Jonsson-Milusic, närvarande Restenäs 2:81, Bengt Norberg, Kristoffer Norberg, Anna Eva Norberg, Per Norberg, närvarande Restenäs 2:82, Per Jeppsson, Eva Jeppsson, Ola Jeppsson, närvarande Restenäs 2:83, Bengt Norberg, Kristoffer Norberg, Anna Eva Norberg, Per Norberg, närvarande

12 Uddevalla kommun Sida 12 Restenäs 2:84, Karin Birgitta Sjöstedt, närvarande Restenäs 2:85, Anita och Lars Stenvall, Erik Stenvall (genom fullmakt), närvarande Ändrat förbindelsepunktens läge. Fastigheten har en infartsbeläggning av helgjuten betong. Ägarna har för avsikt att förlägga sina ledningar nordöst om den egna infarten vilket medför att ledningarna hamnar på annans mark. Flm upplyser om att det innebär att de då behöver ett servitut på 2:32. Ägarna till 2:85 ska prata med Anders Rasmusson angående detta. Restenäs 2:86, Eva och Anders Appelqvist, närvarande Restenäs 2:89, Sylvia och Peter Lundberg Restenäs 2:91, Erik Edhagen, Solveig Edhagen, Oskar Edhagen, Magnus Lundbäck, närvarande Förbindelsepunktens läge har flyttats lite norrut. Restenäs 2:92, Bengt Ideberg och Gunborg Margareta Ideberg, närvarande genom Staffan Strive enl fullmakt Restenäs 2:96, Märta Jeppsson Restenäs 2:97, Märta Jeppsson Restenäs 2:112, Gunnel Margareta Lilljebjörn, Jan Olof Martin Sjöberg, Mattias Wassén Restenäs 2:113, Gunnel Margareta Lilljebjörn, Jan Olof Martin Sjöberg, Mattias Wassén Restenäs 2:115, Ingalill Wahlström, närvarande Restenäs 2:142, Petra och Lars Rikås, närvarande Restenäs 2:145, Robert Lundgren och Maria Olinder Restenäs 2:146, Karin Birgitta Sjöstedt, närvarande Restenäs 2:151, Sune Eugen Sjöstedt, Bengt Sjöstedt närvarande genom fullmakt Restenäs 2:178, Ellinore Gustavsson, Andreas Eckre, närvarande Restenäs 2:186, Gert Nordin och Anette Lagerbäck Restenäs 2:205, Karl Swedberg Restenäs 2:243, Ingela Linnéa och Nils Tomas Kristoffersson Restenäs 2:255, Anders Widell Ingen motsätter sig arbetsområde på tomtmark

13 Uddevalla kommun Sida 13 Samfälligheter som berörs är: Restenäs s:10 (väg) Delägare: Restenäs 2:20, 2:27, 2:29, 2:32-42, 2:89, 2:103 Restenäs s:11 (väg) Delägare: Restenäs 2:32-35, 2:89 Restenäs s:12 (källa med väg) Delägare: Restenäs 2:32-35, 2:89 Restenäs s:14 (floddike) Delägare: Restenäs 2:32-35, 2:89 Lr endast korsande Saltverkets Samfällighetsförening; Förvaltar all samfälld mark enligt 1848 Års Laga Skifte; s:1, s:4, s:6-8 och s:10. Inga synpunkter eller erinringar inkommer. Ingen yrkar på ersättning för intrång i samfälld mark som saknar förvaltning. Arrenden Flm frågar om det finns några övriga arrenden på marken som berörs av upplåtelsen. Närvarande svarar ett det inte finns några övriga arrenden som berör de markområden som ansökan om ledningsrätt gäller. Exempel på ledningsrättsbeslut Flm redovisar för ett exempel på hur ett ledningsrättsbeslut kan se ut och visar en beskrivning och förrättningskarta. Flm meddelar vidare att ledningsrättsbeslutet är en del av underlaget vid upphandling av en entreprenör. Synpunkter berörande ledningssträckning Närvarande säger att 0.8 meters djup är för grunt för VA-ledningar. Peter säger att brunnarna som ligger på det djupet och att ledningarna ligger på 1.6 meter. Närvarande säger att det är viktigt att det kommer med i beslutet vad gäller den invasiva växten parkslide. Närvarande undrar vem som bekostar besiktningar av brunnar, byggnader, vägar mm. Peter Dosé svarar att det är Uddevalla Vatten AB som bekostar det. Fråga ställs vad som anses vara nära en brunn när det gäller ledningsarbetet. Peter säger att de beror på olika parametrar, bl a

14 Uddevalla kommun Sida 14 markslag. Peter fortsätter med att säga att när det blir dags för besiktning av fastigheterna kommer det att komma ett förslag på tider för det till fastighetsägaren brevledes. Fråga uppkommer om ersättningen för intrånget påverkas om ledningarna dras tvärs över tomten. Flm svarar att ersättningarna blir högre om ledningarna skulle påverka möjligheten till att bebygga fastigheten (om fastigheten ligger inom planlagt område strider det dessutom mot planen). Om ledningarna anläggs mer perifert blir intrångsersättningen lägre. Närvarande frågar i vilket område som anläggningsarbetena ska börja. Peter säger att det inte är bestämt ännu. Besiktning kommer att ske först. Tidplan Vägar Först ska ett ledningsrättsbeslut tas, uppskattningsvis innan november månad beroende på vad som händer i förrättningen. Därefter (om ärendet ej överklagas) kommer upphandling att ske. Ledningsarbetet kommer troligtvis att ta ca 9 månader innan allt är klart, dvs. att ledningarna är lagda. Flm informerar om att ledningshavaren inte har tillträde till marken innan ledningsbeslutet vunnit laga kraft. Peter har redan gått igenom tidplan på infomötena. Flm visar upp en kartskiss med vägar som berörs av ledningsrätt. Uddevalla Vatten AB har framställt yrkande om att använda vägar för att anlägga ledningar men även att använda vissa vägar som arbetsvägar till de områden som ledningarna skall byggas. Vägar som yrkas användas gås igenom. Peter Dosé yrkar på användning av vägar enligt kartskiss. Vägarna besiktas innan och efter arbetet av en oberoende vägteknisk sakkunnig. Flm meddelar att Råger Palm kommer att förordnas som vägteknisk sakkunnig i denna förrättning. Bilder kommer att tas och en rapport skrivas. Vid besiktning är sakkunnig, fastighetsägare samt företrädare för respektive vägar närvarande. För vägar som saknar förvaltning får företrädare utses. Företrädare som ska närvara vid besiktning innan ledningsarbetet utses. Sträckan 1-2, Vägen från allmän väg till Strandgården Servitutsväg för 2:186, 2:178, 2:46. På s:10 (Saltverkets samfällighetsförening, ordf Sven-Olof Burman)

15 Uddevalla kommun Sida 15 Företrädare: Sven-Olof Burman, , och Andreas Eckre Sträckan 3-4, 5-4, Norra Saltverksvägen Servitutsväg för 2:82-84, 2:96-97, 2:146, 2:151, 2:51 Företrädare: Bengt Sjöstedt Sträckan överensstämmer ej helt med fastighetskartan i delen mellan Stora Saltverksvägen och förbi 2:51. Sträckan 7-6, Stora Saltverksvägen Servitutsväg för 2:73, 2:92, 2:197 (2:204) Företrädare: Ann-Marie Sjöstedt Sträckan 8-6, Stora Saltverksvägen Servitutsväg för 2:187, 2:69, 2:47, 2:91. På s:11 Företrädare: Staffan Strive Sträckan 9-6, Stora Saltverksvägen Saltverkets vägförening (ideell förening). På s:11 Företrädare: Marcus Eriksson Sträckan 6-10, Södra Saltverksvägen Servitutsväg för 2:62, 2:242, 2:243, 2:206, 2:207, 2:56, 2:256, 2:145 Företrädare: Marcus Eriksson Sträckan 10-11, Gångväg Restenäs Ga:8 (2:62, 2: ) Företrädare: Marcus Eriksson Sträckan Servitutsväg för 2:49, 2:255, 2:128, 2:114 Företrädare: Stig Arvidsson

16 Uddevalla kommun Sida 16 Sträckan , Anton Dahlbergs väg Servitutsväg för 2:56, 2:59, 2:23, 2:205, 2:52, 2:88, 2:131, 2:181, 2:182, 2:189, 2:43, 2:78, 2:72, 2:113, 2:112, 2:142, 2:85, 2:79, 2:86, 2:115,s:12 (ideell förening). Företrädare: Anders Hansson ordf , Åke Granlund Peter Dosé säger att det är dessa vägar som yrkas användas som arbetsvägar. Ingen motsätter sig yrkandet. Personer som utsetts att företräda vid besiktning av vägar samt företrädare för Uddevalla Vatten AB kommer att kontaktas av sakkunnig för att boka tid för besiktningen. Besiktningen kommer troligtvis att ske innan ledningsbeslutet meddelas. Kartskiss som visar arbetsvägar som yrkas användas finns ute på hemsidan. Även företrädare för respektive väg kommer att presenteras där. Synpunkter vägar Flm ger tid för frågor att ställas till Peter Dosé om praktiska förutsättningar under byggtiden. Fråga ställs om Norra saltverksvägen kommer att vara ofarbar under lång tid: Peter säger att det ordnas parkering för åretruntboende. De kommer att meddelas var post, soptunna o parkering ska placeras. Peter uppmanar de berörda fastighetsägarna att framföra om det finns särskilda behov av tillgänglighet till vägarna för att man ska kunna finna alternativa lösningar. Det framkommer att en fastighetsägare är beroende av att hemtjänsten kan ta sig fram. Körplåtar kan läggas över ledningsgravar för att möjliggöra biltrafik. Soptunnor kan behöva flyttas. Det kommer att finnas plats för några bilar men det är vändplan framförallt. Arbetet kommer att pågå under ca 9 mån. Peter säger att de återkommer med hur arbetet planeras. Det kan bli att man jobbar med alla områdena samtidigt, men inte troligt att det blir så. Uddevalla Vatten AB kommer att kalla till informationsmöte när entreprenör är utsedd och innan arbetena startar upp. Norra Saltverksvägen kan komma att bli avstängd. Stora Saltverksvägen överensstämmer med plan och ledningarna kommer att anläggas i befintlig väg. Om anläggandet inte sker där vägarna går idag kan de befintliga vägarna ge utrymme för rundkörningsmöjligheter Räddningstjänsten kommer att kontaktas innan arbetena påbörjas för alternativa vägar eller andra lösningar för att trygga framkomligheten,

17 Uddevalla kommun Sida 17 det kan därför vara viktigt att få veta om någon person i området har behov av dagliga transporter. Flm upplyser om att det kan vara en fördel att vänta med avslutningsbeslutet i förrättningen, med tanke på att det kan ta lite tid innan vissa ev skador visar sig. Enskilda vattenoch avloppsanläggningar m m Hänsyn till befintliga enskilda vatten- och avloppsledningar inom området kommer att tas vid anläggandet av nya ledningar. Det åligger entreprenören att om skador uppstår, omedelbart reparera och återställa. Befintliga vatten- och avloppsanordningar skall fungera även under anläggningsarbetet. Förrättningslantmätaren informerar om att detta kommer att skrivas in i ledningsrättsbeslutet. Information att lämna till Uddevalla Vatten AB De fastighetsägare som känner till att befintlig vatten- och avloppsanläggning kommer i konflikt med sökt ledningssträckning uppmanas att meddela detta till Uddevalla Vatten AB, projektledare Peter Dosé. Det går bra att meddela under sammanträde, efter sammanträde eller genom att ringa eller skicka in en enkel kartskiss över ledningens ungefärliga sträckning. Vattentäkter Om någon har vattentäkt i närheten av sökt ledningssträckning kan det skrivas in i beslutet att vattenprover ska tas innan arbeten påbörjas. Onyttiga rättigheter Flm informerar om att det är klokt att rensa bort onyttiga servitut då det är mycket billigare att göra det inom denna förrättning än att göra det i separata förrättningar senare. Yrkande om detta kan komma in när ledningarna har byggts och förrättningen tas upp på nytt Broschyr från miljöavdelningen om vad som händer med det gamla avloppet läggs upp på hemsidan. Flm upplyser om att om en gemensamhetsanläggning eller servitut upphävs har de delägande eller härskande fastigheterna ett år på sig att ta bort anläggningen, annars ägs de av markägaren. Rättighetshavarna/rättighetshavaren ska betala kostnader för att ta bort anläggningen samt för kostnader för att upphäva ev rättigheter. Upplåtelse i jordbruksmark Upplåtelse i jordbruksmark: Förrättningslantmätaren säger att skriften anvisningar för återställande av dränering i jordbruksmark kommer att ligga som en bilaga till

18 Uddevalla kommun Sida 18 ledningsbeslutet. Transport av jord och massor mellan fastigheter får inte ske. Detta kommer att skrivas in i ledningsbeslutet. Omprövning När ledningsbeslutet har fattats har ledningshavaren rätt att anlägga ledningar i den sträckning som framgår av ledningsbeslutet. Om ledningshavaren avviker från sträckning som gäller enligt ledningsbeslutet, kan beslutet omprövas om parterna är överens om annan sträckning. Gränsmarkeringar Uddevalla Vatten AB har ansökt om säkerställande av gränsmärken för fastigheter längs ledningssträckningen. Det innebär att befintliga gränsmärken kommer att mätas in innan ledningsarbetena påbörjas. Om gränsmarkeringar skadas i samband med byggnation av ledningar kommer Uddevalla Vatten AB att ansöka om och bekosta särskild gränsutmärkning, d.v.s. återställande av gränsmärket. Förordnande av sakkunnig Flm informerar om att inmätning av gränsmarkeringar kommer att startas upp inom kort. För värdering av intrång och övriga skador krävs i vissa fall särskild sakkunskap och lantmäterimyndigheten kommer att förordna sakkunnig som värderar. Flm informerar om att Jenny Larsson, NAISvefa, kommer att förordnas för värdering och att Råger Palm kommer att förordnas som vägteknisk sakkunnig. Berörda fastighetsägare kommer att underrättas om förordnande av såväl värderare som vägteknisk sakkunnig som förordnas för besiktning av vägar. Ersättning Förrättningslantmätaren tar upp frågan om ersättning och redogör för ersättningsreglerna. Ersättning skall betalas ut som ett engångsbelopp och kan indelas i följande två slag: Intrångsersättning skall motsvara den marknadsvärdeminskning som fastigheten drabbas av med anledning av ledningsdragningen samt ett påslag med 25 % på den beräknade marknadsvärdeminskningen. Annan ersättning skall motsvara ersättning för skador som kan uppstå i samband med anläggande av ledningarna. Inget 25 % påslag på annan ersättning ska göras.

19 Uddevalla kommun Sida 19 För tomtmark innebär upplåtelsen en begräsning för fastighetsägaren och ersättning ska betalas för intrånget, vedertagen praxis normal ca 5-10 % av genomsnittsvärdet för tomtmark. För övrig mark är praxis att ersättningen framräknas enligt norm beroende av ägoslag och för arbetsområdets bredd. Förrättningslantmätaren informerar om att det handlar om små belopp eftersom marken även fortsättningsvis kommer att kunna användas som t ex. tomtmark, jordbruksmark eller väg, om än med viss inskränkning. Flm talar om att hela arbetsområdets bredd ersätts vid jord- och skogsbruk. Allt värderas, dock blir det mycket låga ersättningar för vägmark eftersom den saknar marknadsvärde. Ersättningen kan vara någon tusenlapp. De skador som uppkommit ska ju återställas så långt som det är möjligt. Ledningsrättshavaren får påbörja anläggningsarbetet när ledningsbeslutet vunnit laga kraft och tidigast två veckor efter det att fastighetens ägare underrättats om att arbetet skall påbörjas. Ersättning ska alltid fastställas utan yrkande, när samfälligheten förvaltas av en samfällighetsförening. Finns annan förening eller förvaltare med särskilda befogenheter, ska ersättning alltid fastställas utan yrkande även vid obetydliga värden (se 5 kap. 17 andra stycket, FBL). Ingen delägare i samfälligheter yrkar på ersättning. Närvarande säger att de har ett nytt avlopp och undrar om de får någon ersättning. Peter Dosé säger att det finns regler för ur lång avskrivningstiden är för en anläggning och ber dem prata med Linda Jonsson ang detta. Broschyren Vad händer med det gamla avloppet finns upplagt på hemsidan. Förrättningskostnader Förrättningslantmätaren upplyser närvarande om att sökanden, Uddevalla Vatten AB och Uddevalla Energi AB skall betala förrättningskostnaderna. Flm tydliggör att förrättningskostnaderna för borttagande av onyttiga servitut eller gemensamhetsanläggningar står fastighetsägare själva för. Detta tas även upp vid nästa skede av förrättningen efter det att ledningarna har byggts.

20 Uddevalla kommun Sida 20 Förrättningens fortsättning Förrättningen kommer även att fortsätta med att sakkunnig värderare och vägteknisk sakkunnig förordnas. Det kommer att bli besiktningar av väg som yrkas användas som arbetsvägar. Vägteknisk sakkunnig Råger Palm kallar berörda företrädare för vägar till detta. Protokoll från dagens sammanträde kommer att läggas upp på hemsidan i enlighet med den i kallelsen angivna inloggningen, se även inloggningsuppgifter nedan. Meddelande om att protokollet finns tillgängligt kommer att skickas med brev till samtliga berörda. Om det sker större förändringar av yrkad ledningsrätts sträckning kommer det att kallas till nytt sammanträde. Kallelse till sammanträde kommer då att ske utan delgivning. Vid små justeringar av yrkad sträckning kommer detta att meddelas per brev med hänvisning till nya projekteringshandlingar på hemsidan. Synpunkter kan då lämnas på dessa justeringar. Vid återupptagande av förrättningen efter byggnation skett sker delgivning på nytt. Om förrättningen avslutas utan ytterligare sammanträde kommer detta att meddelas per brev. Avslutad förrättning meddelas samtliga berörda. Beslutet innehåller även en hänvisning om hur man överklagar.

21 Uddevalla kommun Sida 21 Information på internet Kommunens hemsida: Sök på eller Sök på och därefter Bygga Bo och Miljö, Fastigheter och lantmäteri, lantmäteri, Förrättningar - avstyckning, pågående lantmäteriförrättningar. Logga in, klicka efter inloggning på texten Vadberget. Användarnamn: Vadberget Lösenord: Lantmäteriets hemsida: Information om ditt ärende publiceras löpande även fortsatt på lantmäteriets e-tjänst Mina fastighetsärenden Där kan i skapa/beställa era inloggningsuppgifter och logga in. Vi behandlar personuppgifter enligt reglerna i personuppgiftslagen (1998:204). Denna handling har undertecknats elektroniskt av Angelika Eriksson

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun bilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2015-04-01 Ärendenummer Förrättningslantmätare Lars-Ove Klang Ärende Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Kommun:

Läs mer

Ledningsrätt berörande Ammenäs 1:2, Stan 1:7 m fl fastigheter

Ledningsrätt berörande Ammenäs 1:2, Stan 1:7 m fl fastigheter Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR3 Sida 1 Protokoll 2015-10-19 Ärendenummer Förrättningslantmätare Berit Carlsson Ärende Ledningsrätt berörande Ammenäs 1:2, Stan 1:7 m fl fastigheter

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund, Forshälla-Röd - Sörgården samt Timmerås.

Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund, Forshälla-Röd - Sörgården samt Timmerås. Ledningarna ska byggas. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2018-05-14 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber Ekonomisk Förening

Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber Ekonomisk Förening Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR2 Sida 1 Protokoll 2017-04-21 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber

Läs mer

Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Anders Appelqvist Resselvägen HYSSNA. Eva Appelqvist Resselvägen HYSSNA

Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Anders Appelqvist Resselvägen HYSSNA. Eva Appelqvist Resselvägen HYSSNA Lantmäterimyndigheten Uddevalla mun Aktbilaga SA1 Sida 1 Sakägar-/Delgivningsförteckning 2018-06-20 Ärendenum Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl.

Läs mer

Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Åh Stiftgård, sammanträdeslokal Konferenssalen, en trappa upp.

Ledningsrätt berörande Restenäs 2:32 m fl. Åh Stiftgård, sammanträdeslokal Konferenssalen, en trappa upp. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2018-05-28 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson «FirmaTitel» «Namn» «coadress» «Utdelningsadress» «Extrafält» «Postadress»

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund, Forshälla-Röd - Sörgården samt Timmerås.

Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund, Forshälla-Röd - Sörgården samt Timmerås. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR4 Sida 1 Protokoll 2018-05-14 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande Petersburg - Kullen - Johannelund,

Läs mer

Med sammanträde på lantmäterimyndighetens kontor i Skellefteå, lokal Räven.

Med sammanträde på lantmäterimyndighetens kontor i Skellefteå, lokal Räven. Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2017-03-01 Ärendenummer Förrättningslantmätare Jan-Olov Stålhös Ärende Ledningsrättsförrättning berörande fastigheter inom Flocktjärn,

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Ulveröd 1:19, Huveröd 2:8 mfl. Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1.

Anläggningsförrättning berörande Ulveröd 1:19, Huveröd 2:8 mfl. Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun bilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2018-02-28 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Anläggningsförrättning berörande Ulveröd 1:19, Huveröd 2:8 mfl. Kommun:

Läs mer

Ledningsrätt berörande Västerby 1:2, 1:7 m.fl. (UVAB projektnummer 26)

Ledningsrätt berörande Västerby 1:2, 1:7 m.fl. (UVAB projektnummer 26) Sida 1 (23) Protokoll Ärendenummer O168679 Förrättningslantmätare Andreas Parianos Ärende Ledningsrätt berörande Västerby 1:2, 1:7 m.fl. (UVAB projektnummer 26) Västra Götaland Handläggning Sökande och

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande Resteröd 3:9, 3:18, s:1 m.fl.(uvab projektnummer 17).

Ledningsrättsåtgärd berörande Resteröd 3:9, 3:18, s:1 m.fl.(uvab projektnummer 17). Sida 1 (29) Protokoll Ärendenummer O168524 Förrättningslantmätare Andreas Parianos Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande Resteröd 3:9, 3:18, s:1 m.fl.(uvab projektnummer 17). Västra Götaland Handläggning

Läs mer

I detta protokoll redovisas beslut om: Upplåtelse av ledningsrätt för fiberoptisk ledning. Sakägarförteckning, aktbilaga SA1.

I detta protokoll redovisas beslut om: Upplåtelse av ledningsrätt för fiberoptisk ledning. Sakägarförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR2 Sida 1 Protokoll 2016-12-05 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrätt för Bokenäs Fiber Kommun: Uddevalla Län: Västra

Läs mer

Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1.

Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2016-11-02 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson Ärende Ledningsrätt för Bokenäs Fiber Kommun: Uddevalla Län: Västra

Läs mer

I detta protokoll redovisas förslag till beslut om: Upplåtelse av ledningsrätt för elektronisk kommunikationsledning.

I detta protokoll redovisas förslag till beslut om: Upplåtelse av ledningsrätt för elektronisk kommunikationsledning. Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2018-02-07 Ärendenummer O172146 Förrättningslantmätare Kristina Bergquist Ärende Ledningsrätt för fiber till förmån för Månstadfiber ekonomisk förening Kommun: Tranemo Län:

Läs mer

Med sammanträde i jaktstugan i Rotviksbro den 9 maj 2016 klockan 13:00. Se sakägarförteckning, aktbilaga SA2.

Med sammanträde i jaktstugan i Rotviksbro den 9 maj 2016 klockan 13:00. Se sakägarförteckning, aktbilaga SA2. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR2 Sida 1 Protokoll 2016-05-10 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Anläggningsförrättning berörande Hällebäck 1:7, 1:45, 1:53, 1:75

Läs mer

Omprövning av Byske-Storbrännan ga:1, anläggningsåtgärd berörande Byske-Storbrännan 1:92 mfl

Omprövning av Byske-Storbrännan ga:1, anläggningsåtgärd berörande Byske-Storbrännan 1:92 mfl Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2017-06-19 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Nilsson Ärende Omprövning av Byske-Storbrännan ga:1, anläggningsåtgärd berörande

Läs mer

Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4. I detta protokoll redovisas beslut om: Ändring av anläggningsbeslut.

Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4. I detta protokoll redovisas beslut om: Ändring av anläggningsbeslut. Aktbilaga PR3 Sida 1 Protokoll 2015-10-01 Ärendenummer AB09772 Förrättningslantmätare Pia Kihlström Ärende Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4 Kommun: Norrtälje Län: Stockholm Sammanfattning

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Restenäs 2:20, 2:32, s:10 m.fl.

Anläggningsförrättning berörande Restenäs 2:20, 2:32, s:10 m.fl. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2016-05-12 Ärendenummer Förrättningslantmätare Roger Andreasson Ärende Anläggningsförrättning berörande Restenäs 2:20, 2:32, s:10 m.fl.

Läs mer

Med sammanträde på Uddevalla Stadshus, sammanträdeslokal Hedegärde. Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1.

Med sammanträde på Uddevalla Stadshus, sammanträdeslokal Hedegärde. Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2017-01-24 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Parianos Ärende Omprövning av Upplehult ga:1 Kommun: Uddevalla Län: Västra Götaland

Läs mer

Med sammanträde på Uddevalla kommun, sammanträdeslokal Oddevall den 7 februari 2018 kl 16:00. Se sakägarförteckning, aktbilaga SA3.

Med sammanträde på Uddevalla kommun, sammanträdeslokal Oddevall den 7 februari 2018 kl 16:00. Se sakägarförteckning, aktbilaga SA3. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR3 Sida 1 Protokoll 2018-02-09 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Bildande av gemensamhetsanläggning berörande Bastebacka 1:3 mfl

Läs mer

Avstyckning från Munkeby 1:116. Samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna.

Avstyckning från Munkeby 1:116. Samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2016-08-09 Ärendenummer Förrättningslantmätare Roger Andreasson Ärende Avstyckning från Munkeby 1:116. Samt bildande av gemensamhetsanläggningar

Läs mer

Omprövning av JÖRNS-FJÄLLBODA ga:1. Med sammanträde på Folkets hus i Boliden. Sakägarförteckning, aktbilaga SA1.

Omprövning av JÖRNS-FJÄLLBODA ga:1. Med sammanträde på Folkets hus i Boliden. Sakägarförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2018-04-10 Ärendenummer Förrättningslantmätare Gerd Norén Ärende Omprövning av JÖRNS-FJÄLLBODA ga:1 Kommun: Skellefteå Län: Västerbotten

Läs mer

På lantmäterimyndighetens kontor i Uddevalla utan sammanträde. Se sakägar- och delgivningsförteckning SA1-SA2.

På lantmäterimyndighetens kontor i Uddevalla utan sammanträde. Se sakägar- och delgivningsförteckning SA1-SA2. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR3 Sida 1 Protokoll 2016- Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Anläggningsförrättning berörande Hällebäck 1:7, 1:45, 1:53, 1:75 m fl

Läs mer

L A N T M Ä T E R I E T. Anläggningsförrättning berörande Fredön 1:2 m fl fastigheter

L A N T M Ä T E R I E T. Anläggningsförrättning berörande Fredön 1:2 m fl fastigheter L A N T M Ä T E R I E T Sida 1 (5) Protokoll 2010-06-04 Ärendenummer D091082 Förrättningslantmätare Rickard Ljunggren Ärende Anläggningsförrättning berörande Fredön 1:2 m fl fastigheter Kommun: Nyköping,

Läs mer

Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna mm.

Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna mm. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2017-01-13 Ärendenummer Förrättningslantmätare Roger Andreasson Ärende Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar

Läs mer

Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg

Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg Göran Carlsson verksamhetsutvecklare Lantmäteriet Utbildningsdag om gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp, Göteborg 2016-04-13 Innehåll Vad

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck

Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-04-17 SBN/2009:154 2.22 Planavdelningen Madeleine Lundbäck Utställningshandling Utställning 2 + Detaljplan för Hensta

Läs mer

L A N T M Ä T E R I M Y N D I G H E T E N. Anläggningsförrättning för omprövning av HÖRKENS VÄGFÖRENING. Med sammanträde på bygdegården i Hörken.

L A N T M Ä T E R I M Y N D I G H E T E N. Anläggningsförrättning för omprövning av HÖRKENS VÄGFÖRENING. Med sammanträde på bygdegården i Hörken. L A N T M Ä T E R I M Y N D I G H E T E N Ö R E B R O L Ä N Sida 1 (2) Protokoll Ärendenummer T04239 Förrättningslantmätare Bengt Engman Ärende Anläggningsförrättning för omprövning av HÖRKENS VÄGFÖRENING

Läs mer

Ledningsrätt för VA-ledningar, Glanshammar - Grythem. Med sammanträde på Karolinska skolan Örebro. Se närvarolista, aktbilaga SA1

Ledningsrätt för VA-ledningar, Glanshammar - Grythem. Med sammanträde på Karolinska skolan Örebro. Se närvarolista, aktbilaga SA1 Lantmäterimyndigheten Örebro kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Akt 1880-3669 Protokoll 2017-02-02 Ärendenummer T166180 Förrättningslantmätare Anna Pehrson Ärende Ledningsrätt för VA-ledningar, Glanshammar -

Läs mer

Anläggningsåtgärd berörande Svinninge 1:3 mfl. Med sammanträde i Folkets Hus Åkersberga. Sakägarförteckning, aktbilaga SA1.

Anläggningsåtgärd berörande Svinninge 1:3 mfl. Med sammanträde i Folkets Hus Åkersberga. Sakägarförteckning, aktbilaga SA1. Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2015-06-03 Ärendenummer AB111397 Förrättningslantmätare Heléne Lenman Ärende Anläggningsåtgärd berörande Svinninge 1:3 mfl Kommun: Österåker Län: Stockholm Handläggning Sökande

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Ängebacken 1:2 m fl.

Anläggningsförrättning berörande Ängebacken 1:2 m fl. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll (Sammanträde) 2018-08-23 Ärendenummer Förrättningslantmätare Roger Andreasson Ärende Anläggningsförrättning berörande Ängebacken 1:2

Läs mer

Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1.

Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2016-03-08 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Anläggningsförrättning berörande Hällebäck 1:7, 1:45, 1:53, 1:75

Läs mer

2482K-2019/68.1, Elektronisk kommunikation Till förmån för Skellefteå Kraft Fibernät AB Belastar: Se Belastade fastigheter nedan.

2482K-2019/68.1, Elektronisk kommunikation Till förmån för Skellefteå Kraft Fibernät AB Belastar: Se Belastade fastigheter nedan. Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2019-05-21 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Nilsson Ärende Ledningsrättsåtgärd och fastighetsreglering berörande Furuskogen

Läs mer

C Hanna Broberg, förrättningslantmätare Ann Teo, förrättningsassistent, protokoll

C Hanna Broberg, förrättningslantmätare Ann Teo, förrättningsassistent, protokoll C16548 Hanna Broberg, förrättningslantmätare Ann Teo, förrättningsassistent, protokoll Dagordning Information om Lantmäteriets roll och om förrättningsprocessen Information om ansökan/ärendet samt information

Läs mer

Anläggningsförrättning avseende omprövning av Sandared ga:4, förvaltad av Sandareds vägförening.

Anläggningsförrättning avseende omprövning av Sandared ga:4, förvaltad av Sandareds vägförening. Lantmäterimyndigheten i Borås Stad Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll - utkast 2016-09-20 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Ekman Ärende Anläggningsförrättning avseende omprövning av Sandared ga:4,

Läs mer

Protokoll 2009-09-23 AB091255. Björn Rossipal. Ledning srätt för teletorn och bod på Stav s n ä s 1:671

Protokoll 2009-09-23 AB091255. Björn Rossipal. Ledning srätt för teletorn och bod på Stav s n ä s 1:671 L A N T M Ä T E R I E T Sida 1 (6) Protokoll Ärendenum mer AB091255 Förrättningslantm ätare Björn Rossipal Ärende Ledning srätt för teletorn och bod på Stav s n ä s 1:671 Kommun: Värmdö Län: Stockholms

Läs mer

Ansökan om lantmäteriförrättning för ledningsrätt

Ansökan om lantmäteriförrättning för ledningsrätt Sida 1 Ansökan om lantmäteriförrättning för ledningsrätt Adressen dit du ska skicka ansökan hittar du på www.lantmateriet.se/hittakontor Här fyller du i din de uppgifter som vi behöver för att kunna handlägga

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20 Hållpunkter Gemensamt enskilt vatten och avlopp Gemensamhetsanläggning- så här funkar det 20 mars 2015 Ingrid Öhlund Ruth Arvidsson Kommunens VA-planering Olika förutsättningar; genomförande/huvudmannaskap/förvaltning/

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Torstäva ga:13. Med sammanträde på Trummenäs Golfklubb. Sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1.

Anläggningsförrättning berörande Torstäva ga:13. Med sammanträde på Trummenäs Golfklubb. Sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. bilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2016-11-07 Ärendenummer K14421 Förrättningslantmätare Clas Lindell Ärende Anläggningsförrättning berörande Torstäva ga:13 Kommun: Karlskrona Län: Blekinge Handläggning Sökande

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Uppnäs 1:87 mfl fastigheter

Anläggningsförrättning berörande Uppnäs 1:87 mfl fastigheter Aktbilaga PR5 Sida 1 Protokoll 2015-05-30 Ärendenummer AB103284 Förrättningslantmätare Christina Ackesten Ärende Anläggningsförrättning berörande Uppnäs 1:87 mfl fastigheter Kommun: Norrtälje Län: Stockholm

Läs mer

Med sammanträde i Forserums församlingshem. Sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA2.

Med sammanträde i Forserums församlingshem. Sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA2. Aktbilaga PR2 Sida 1 Protokoll 2016-09-30 Ärendenummer F15271 Förrättningslantmätare Anders Henriksson Bjersér Ärende Upphävande av servitut för plankorsningar på Jönköpingsbanan, Äng och bildande av gemensamhetsanläggning

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder inom NOL 13:1 m fl Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE 2009-04-02 Rev. 2009-10-20 Diarienummer: MBN0063/08 Specifikationsnummer:

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling Förslag till Detaljplan för Västra Hallerna III Bostäder inom Äggestorp 11:55 m fl

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling Förslag till Detaljplan för Västra Hallerna III Bostäder inom Äggestorp 11:55 m fl Antagandehandling 2006-11-06 Förslag till Detaljplan för Västra Hallerna III Bostäder inom Äggestorp 11:55 m fl Stenungsunds kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GF Konsult AB, Mark och exploatering

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/6 Planområdet G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling, 2009-12-14, reviderad 2010-07-14 Laga kraft, 2010-08-30 DETALJPLAN FÖR RÖNNÄNG 1:75 m fl Tjörns kommun, Västra Götalands

Läs mer

Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna mm.

Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna mm. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga BE Sida Akt 485K-6/79 Beskrivning 207-0-3 Ärendenummer O58504 Förrättningslantmätare Roger Andreasson Ärende Avstyckning från Munkeby :6 samt bildande av

Läs mer

Fastighetsrättsliga frågor. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap

Fastighetsrättsliga frågor. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Allmänna platser Enskilt huvudmannaskap föreslås för allmänna platser inom planområdet. Skarpö Vägar Samfällighetsförening föreslås som huvudman för väg, lika befintligt.

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län 1/5 Planområd G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Antagandehandling 2010-08-16, reviderad 2011-03-25 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER I KÅREVIK Rönnäng 1:267 m fl, Tjörns kommun, Västra Götalands län

Läs mer

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20 Antagandehandling Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl, Västra Götalands län 2008-11-20 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 1415001 2 (7) INLEDNING En genomförandebeskrivning redovisar

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Gängletorp ga:2, Säby ga:4 och Torstäva ga:13

Anläggningsförrättning berörande Gängletorp ga:2, Säby ga:4 och Torstäva ga:13 Aktbilaga BE1 Sida 1 (4) Beskrivning 2017-07-14 Ärendenummer K14421 Förrättningslantmätare Annika Spåhl Ärende Anläggningsförrättning berörande Gängletorp ga:2, Säby ga:4 och Torstäva ga:13 Kommun: Karlskrona

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber Ekonomisk Förening. Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1.

Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber Ekonomisk Förening. Se sakägar- och delgivningsförteckning, aktbilaga SA1. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2017-02-09 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber

Läs mer

Skola och förskola i Nytorp

Skola och förskola i Nytorp Februari 2004 Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Gustav Thörnqvist, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Skola och förskola i Nytorp Del av fastigheten Trinntorp

Läs mer

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng.

Detaljplanen syftar till att genom normalt planförfarande skapa förutsättningar för nybyggnation av bostäder i Rönnäng. 1/6 1/6 2/6 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning har till uppgift att redovisa de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som

Läs mer

Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering

Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering DNR 12SPN/0117 Ansökan och överenskommelse om fastighetsreglering Parter: Värmdö kommun (org.nr 212000-0035) såsom lagfaren ägare till fastigheten Fågelvik 1:274 i Värmdö kommun, nedan kallad kommunen.

Läs mer

UTBY 4:8, 3:3 och 2:8 m fl HERRESTADS- TORSBERG 2:3

UTBY 4:8, 3:3 och 2:8 m fl HERRESTADS- TORSBERG 2:3 UDDEVALLA KOMMUN MILJÖ OCH STADSBYGGNAD ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för del av UTBY 4:8, 3:3 och 2:8 m fl HERRESTADS- TORSBERG 2:3 Herrestads församling, Uddevalla

Läs mer

Detaljplan för bostäder och verksamheter inom Nol 3:72 m fl. Ale kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder och verksamheter inom Nol 3:72 m fl. Ale kommun, Västra Götalands län Detaljplan för bostäder och verksamheter inom Nol 3:72 m fl. Ale kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Beslut Godkänd av Samhällsbyggnadsnämnden 2013-03-21 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-05-27

Läs mer

samt fastigheter inom Byske, Selsvik och Tåme 2482K-42/14.1, Starkström Till förmån för Granfors 1:6 Belastar: Se Belastade fastigheter nedan.

samt fastigheter inom Byske, Selsvik och Tåme 2482K-42/14.1, Starkström Till förmån för Granfors 1:6 Belastar: Se Belastade fastigheter nedan. Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun BE1 Sida 1 Beskrivning 2017-05-12 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Nilsson Ärende Ledningsrättsåtgärd och fastighetsreglering berörande Granfors 1:6 samt

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Diarienummer: 2009.0253 Objektnummer: 507 159 Datum: 2018-10-26 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplanen för Apotekaren 24 UTSTÄLLNINGSHANDLING Inledning Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Anläggningsförrättning för bredband i Käglinge och närliggande områden

Anläggningsförrättning för bredband i Käglinge och närliggande områden Lantmäterimyndigheten Malmö stad Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2014-09-17 Ärendenummer Förrättningslantmätare Gösta Jönsson Berörda fastighetsägare m fl Ärende Anläggningsförrättning för bredband i Käglinge

Läs mer

Antagandehandling Dnr: 0481/10

Antagandehandling Dnr: 0481/10 1(5) Tillhör Kommunstyrelsen i beslut 2015-11-02 2... Agneta Dejenfelt Kommunsekreterare DETALJPLAN för bostäder vid Enebackevägen, del av Starrkärr 3:1 i Ödsmål Västra Götalands län Antagandehandling

Läs mer

Kallelse Ärendenummer. M17446 Förrättningslantmätare. Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman

Kallelse Ärendenummer. M17446 Förrättningslantmätare. Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2017-12-13 Ärendenummer M17446 Förrättningslantmätare Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman Sven Rune Svennelid Hövägen 85 263 53 LERBERGET Höganäs Lerberget 49:466

Läs mer

Som sakägare kallas Ni till lantmäterisammanträde.

Som sakägare kallas Ni till lantmäterisammanträde. L A N T M Ä T E R I E T Aktbilaga Kallelse 2013-05-03 Ärendenummer Z111097 Förrättningslantmätare Marie Adolfsson «FirmaTitel» «Namn» «coadress» «Utdelningsadress» «Extrafält» «Postadress» «Fastighet»

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande Stora Bräcke 1:63 m fl fastigheter. (Bokenäs Fiber) Onsdagen den 2 november 2016

Ledningsrättsåtgärd berörande Stora Bräcke 1:63 m fl fastigheter. (Bokenäs Fiber) Onsdagen den 2 november 2016 Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2016-10-11 Ärendenummer Förrättningslantmätare Angelika Eriksson «FirmaTitel» «Namn» «coadress» «Utdelningsadress» «Extrafält» «Postadress»

Läs mer

Detaljplan för MALÖN 1:28 OCH 1:43

Detaljplan för MALÖN 1:28 OCH 1:43 Detaljplan för MALÖN 1:28 OCH 1:43 Orust kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING (UTSTÄLLNINGSHANDLING) Upprättad 2012-08-25 BO-HUS-PLAN AB Arkitekt Boo Widén ORUST KOMMUN Verksamheten för

Läs mer

Planprocessen. Genomförandetid. Huvudmannaskap. Ansvarsfördelning

Planprocessen. Genomförandetid. Huvudmannaskap. Ansvarsfördelning 1 (8) Detaljplan för LANEBERG 1:21 m.fl. ARB 520 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagandehandling Upprättad 2011-04-14. Reviderad 2011-06-16 ORGANISATORISKA FRÅGOR Allmänt en redovisar de organisatoriska, tekniska,

Läs mer

Körschema för Byanät vid lantmäteriförrättning

Körschema för Byanät vid lantmäteriförrättning L A N T M Ä T E R I E T 1 (7) Körschema för Byanät vid lantmäteriförrättning Syftet med detta dokument är att informera Byanätet (föreningen) om den huvudsakliga arbetsgången i en lantmäteriförrättning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING VAXHOLMS STAD Dp 358 Samhällsbyggnadsförvaltningen 2004-11-15, just 2005-05-02 Stadsbyggnadsenheten Detaljplan för del av Överby (Lövudden mm) Dp 358 Vaxholms stad, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLANERNAS HUVUDSAKLIGA GENOMFÖRANDE. Preliminär tidplan Utställning av planförslaget 1:a kvartalet 2013

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLANERNAS HUVUDSAKLIGA GENOMFÖRANDE. Preliminär tidplan Utställning av planförslaget 1:a kvartalet 2013 2014-03-10 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten Solö 1:54, Solö s:2 med flera, etapp 1, i Länna församling enligt ÄPBL och Detaljplan för del av fastigheten Solö 1:54, Solö s:2 med flera,

Läs mer

Stehags församlingshem, Solhemsvägen 1, Stehag

Stehags församlingshem, Solhemsvägen 1, Stehag Aktbilaga Sida 1 Kallelse 2018-03-02 Ärendenummer M171556 Förrättningslantmätare Beredande: Karolina Jönsson Beslutande: Jenny Höjman Till delägande fastigheter i Eslöv Hassle ga:3 Ärende Fastighetsreglering

Läs mer

1485K-16/115, Fiberoptisk ledning Till förmån för Bokenäs Fiber ekonomisk förening. Belastar: Se Belastade fastigheter nedan.

1485K-16/115, Fiberoptisk ledning Till förmån för Bokenäs Fiber ekonomisk förening. Belastar: Se Belastade fastigheter nedan. Lantmäterimyndigheten Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2016-12-05 Ärendenummer Förrättningslantmätare Ärende Ledningsrätt för Bokenäs Fiber Kommun: Uddevalla Län: Västra Götaland Ny ledningsrätt 1485K-16/115,

Läs mer

Myggenäs 1:114 m fl. I Myggenäs, Tjörns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Lagakrafthandling Antagen , laga kraft

Myggenäs 1:114 m fl. I Myggenäs, Tjörns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Lagakrafthandling Antagen , laga kraft Lagakrafthandling 2011-03-23 Antagen 2011-04-27, laga kraft 2011-05-27 Detaljplan för Myggenäs 1:114 m fl. I Myggenäs, Tjörns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar

Läs mer

Underrättelse om avslutad förrättning

Underrättelse om avslutad förrättning L A N T M Ä T E R I E T Sida 1 Underrättelse om avslutad förrättning 2013-04-26 Ärendenummer O114554 Förrättningslantmätare «FirmaTitel» «Namn» «coadress» «Utdelningsadress» «Extrafält» «Postadress» «Fastighet»

Läs mer

WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4

WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4 Antagandehandling 2010-03-08 Detaljplan för WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4 Tjörns kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 991 233 002 INNEHÅLL

Läs mer

Bredband på landsbygden och lantmäteriförrättning. För och efternamn xxxx-xx-xx

Bredband på landsbygden och lantmäteriförrättning. För och efternamn xxxx-xx-xx Bredband på landsbygden och lantmäteriförrättning NN För och efternamn xxxx-xx-xx Varför lantmäteriförrättning? Säker tillgång till mark även över tiden! Tydlighet om vad som gäller för exv framtida fastighetsägare

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan för bostäder inom fastigheten Habborsby 2:2. Olovs Hage Tjörns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan för bostäder inom fastigheten Habborsby 2:2. Olovs Hage Tjörns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING 2008-10-20 Detaljplan för bostäder inom fastigheten Habborsby 2:2 Olovs Hage Tjörns kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (1987:10); SFS 2005:942 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 5

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala

Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Utställningshandling Utställningstid 13 mars - 10 april 2018 Detaljplan för bostäder inom del av Onsalalunden 1:35 m fl i Onsala Upprättad i november 2017 2004/P016 D421 Handlingar

Läs mer

2482K-26/15.1, Starkström

2482K-26/15.1, Starkström Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2017-03-01 Ärendenummer Förrättningslantmätare Gerd Norén Ärende Ledningsrättsåtgärd och fastighetsreglering berörande fastigheter

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd och fastighetsreglering berörande fastigheter inom Bodbyn, Bursiljum och Burträsks-Gammelbyn m fl

Ledningsrättsåtgärd och fastighetsreglering berörande fastigheter inom Bodbyn, Bursiljum och Burträsks-Gammelbyn m fl Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2017-05-12 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Nilsson Ärende Ledningsrättsåtgärd och fastighetsreglering berörande fastigheter

Läs mer

MARK- OCH MILJÖDOMSTOLEN Gunnar Bergström. Tekniskt råd Vänersborgs tingsrätt

MARK- OCH MILJÖDOMSTOLEN Gunnar Bergström. Tekniskt råd Vänersborgs tingsrätt MARK- OCH MILJÖDOMSTOLEN Gunnar Bergström Tekniskt råd Vänersborgs tingsrätt DOMSTOLSAKADEMIN Mark- och miljödomstolen Vänersborg Geografiskt område: Västra Götaland, Halland och Värmland samt halva Örebro

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Boviken 1:27 mfl

Anläggningsförrättning berörande Boviken 1:27 mfl Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga PR2 Sida 1 Protokoll 2017-06-15 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Nilsson Ärende Anläggningsförrättning berörande Boviken 1:27 mfl Kommun: Skellefteå

Läs mer

Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson

Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson Projektledare Abonnentingenjör Byggledare (LTA) Byggledare Projektchef Agenda Historia Lag och Taxa Vattenprover Betalning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antagen av Myndighetsnämnden 2012-06-12 Laga kraft 2012-07-13 ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för FUNÄSDALEN 105:72 M FL Skarvliden Härjedalens kommun, Jämtlands Län Upprättad av VästArkitekter

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING VAXHOLMS STAD Dp 377 Samhällsbyggnadsförvaltningen 2004-11-15, just 2005-11-01 Stadsbyggnadsenheten Detaljplan för del av Överby (Dalstigen mm) Dp 377 Vaxholms stad, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Projekt presentation. Osebacken.

Projekt presentation. Osebacken. Projekt presentation Osebacken Peter Dosé Linda Jonsson Projektledare Abonnentingenjör Mikael Svensson Chef projekt/utredning Lars Björk Projektör Agenda Historia Lag och taxa Betalning Vattenprover Projektering

Läs mer

Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber Ekonomisk Förening

Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber Ekonomisk Förening Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2017-04-21 Ärendenummer Förrättningslantmätare Solveig Torp Ärende Ledningsrättsåtgärd berörande fiberledningar för Lane-Ryr Fiber

Läs mer

HAGABERGSOMRÅDET i UTBY UTBY 1:47 m fl

HAGABERGSOMRÅDET i UTBY UTBY 1:47 m fl UDDEVALLA KOMMUN MILJÖ OCH STADSBYGGNAD ANTAGANDEHANDLING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för del av HAGABERGSOMRÅDET i UTBY UTBY 1:47 m fl Herrestads församling, Uddevalla kommun Upprättad

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV LANDVETTER 4:45 M.FL. LANDVETTERS-BACKA VÄSTRA I LANDVETTER, HÄRRYDA KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV LANDVETTER 4:45 M.FL. LANDVETTERS-BACKA VÄSTRA I LANDVETTER, HÄRRYDA KOMMUN Sektorn för Samhällsbyggnad Utställningshandling 3 November 2015 DETALJPLAN FÖR DEL AV LANDVETTER 4:45 M.FL. LANDVETTERS-BACKA VÄSTRA I LANDVETTER, HÄRRYDA KOMMUN Genomförandebeskrivning ORGANISATORISKA

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1(5) ANTAGANDEHANDLING Antagen av KF 29 april 2008 Laga kraft 7 april 2011 2008-03-04 Diarienummer KS 2007:245 Detaljplan för BOSTÄDER NORR OM RIDDAR TURES VÄG GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Planen är antagen av kommunfullmäktige den 8 december Detta beslut vann laga kraft den 22 juni 2005.

Planen är antagen av kommunfullmäktige den 8 december Detta beslut vann laga kraft den 22 juni 2005. LJ 130 1 Planen är antagen av kommunfullmäktige den 8 december 2004 213 Detta beslut vann laga kraft den 22 juni 2005. ANTAGANDEHANDLING Dnr P 366 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för VALÅSOMRÅDET

Läs mer

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006.

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006. 1/5 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län Dnr 2006.0534 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2007-11-22 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling Dnr 0461/05 Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl Bostäder i Nya Kristinedal Stenungsunds kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning, antagandehandling 2013-09-19 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Markupplåtelseavtal- nyttjanderätt, ledningsrätt? Ingrid Öhlund Lantmäteriet Ingrid.ohlund@lm.se

Markupplåtelseavtal- nyttjanderätt, ledningsrätt? Ingrid Öhlund Lantmäteriet Ingrid.ohlund@lm.se Markupplåtelseavtal- nyttjanderätt, ledningsrätt? Ingrid Öhlund Lantmäteriet Ingrid.ohlund@lm.se Bredband på landsbygden Fastighet Marksamfällighet Fastighetsregister Lantmäteriförrättning Fastighet 1

Läs mer

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson Diarienummer PBN 2008/0008 214 Detaljplan för SKOGSHÖJD, SÄTILA 2:90 M FL, Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och

Läs mer

Ansökan Jag/vi ansöker om följande lantmäteriförrättning:

Ansökan Jag/vi ansöker om följande lantmäteriförrättning: Lantmäterimyndigheten Aktbilaga A Ansökan Jag/vi ansöker om följande lantmäteriförrättning: Berörd fastighet Önskad åtgärd Avstyckning (Styckningslotten ska befrias från inteckningar Ja Nej ) sreglering

Läs mer

Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun

Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun Detaljplan för Samrådshandling maj 2011 Normalt planförfarande Del av Sanda 1:9 i Bollstanäs i Upplands Väsby kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivningen behandlar de organisatoriska, ekonomiska,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING VAXHOLMS STAD Dp 385 Stadsbyggnadsförvaltningen 2008-02-05, reviderad 2008-04-25 Detaljplan för del av Ytterby (Isterberget) Vaxholms stad, Stockholms län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR

Läs mer