Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 17 april 2018, kl. 13:00 16:10

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 17 april 2018, kl. 13:00 16:10"

Transkript

1 Protokoll 1 (22) Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 17 april 2018, kl. 13:00 16:10 ande: Bertil Kinnunen (S), ordförande Jenny Lundström (MP), 1.e vice ordförande Johan Örjes (C), 2:e vice ordförande Marie-Louise Lundberg (S) Lars Berglöf (S) Magnus Åhrgren (S) ersättare för Lisa Norén (S) Maria Gardfjell (MP) ersätts av Tomas Rådkvist (MP) och Ove Heimfors Sverker Åslund (V) 25 28, ersätts av Ove Heimfors (V) 29 My Borg (M) Peter Book (M) Johanna Norberg (L) ersätts av Anna-Lena Söderblom (M) Harald Klomp (KD) ersätts av Ingela Wikander (KD) Roger Thelander (SD) Ersättare: Tomas Rådkvist (MP) Ove Heimfors (V) 25 28, Anna-Lena Söderblom (M) Ingela Wikander (KD) Övriga deltagare: Johan Wadman, trafikdirektör, Sture Jonsson, presschef, Caj Rönnbäck, ledningsstrateg, Stefan Adolfsson, avdelningschef Samhälle och trafik, Nikodemus Kyhlén, avdelningschef Försäljning och kommunikation, Mårten Levin VD Mälab Emma Hammarbäck, My Larsson, kollektivtrafikstrateger Plats och tid för justering: Kollektivtrafikförvaltningen 24 april 2018 Underskrifter: Sekreterare Sara Östberg Paragraf Ordförande Justerare Bertil Kinnunen Johan Örjes ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Datum när anslaget sätts upp Datum när anslaget tas ner Förvaringsplats för protokoll Region Uppsala, Storgatan 27

2 Protokoll 2 (22) Innehållsförteckning Val av justerare kollektivtrafiknämnden 17 april /18 Fastställelse av föredragningslista kollektivtrafiknämnden 17 april /18 Nytt linjenät i Enköpings stad 27/18 Pågående utredningar och processer för Uppsala resecentrum 28/18 Framtagande av definition av "fullt tillgänglig hållplats/bytespunkt" Inriktningsbeslut inför upphandling av regionaltågstrafiken etapp 2 29/18 30/18 Sommarlovskort 31/18 Uppföra väderskydd på ideell basis 32/18 Initiativärende från Harald Klomp (KD) - Gör hållplats Kumla till ny bytespunkt för regiontrafik och stadstrafik Initiativärende från Harald Klomp (KD) - Undersök möjligheter att införa förarlösa bussar Återrapportering utifrån Program för uppföljning av privata utförare för /18 34/18 35/18 Månadsrapport per mars /18 Trafikdirektörens information 37/18 Anmälan av beslut enligt delegation KTN 17 april /18 För kännedom inkomna skrivelser kollektivtrafiknämnden 17 april /18

3 Protokoll 3 (22) 25/18 Dnr KT Val av justerare kollektivtrafiknämnden 17 april 2018 s beslut utser Johan Örjes (C) att jämte ordföranden Bertil Kinnunen (S) justera dagens protokoll. Tid för justering: 24 april 2018

4 Protokoll 4 (22) 26/18 Dnr KT Fastställelse av föredragningslista s beslut Förslag till föredragningslista fastställs. föreslås fastställa utsänd föredragningslista. Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

5 Protokoll 5 (22) 27/18 Dnr KT Nytt linjenät i Enköpings stad s beslut Informationen noteras till protokollet med revidering att 2020 och framåt sker ett successivt införande av nytt linjenät, med fullt ikraftträdande senast Linjenätet i Enköpings stad är otydligt och inte anpassat för en växande stad. Enligt en resvaneundersökning som genomfördes i slutet av 2016 stod bussresandet för en väldigt liten andel av resor som påbörjades i staden. Det finns därför stor potential att öka det kollektiva resandet. Tillsammans med Enköpings kommun pågår nu arbetet med att utveckla linjenätet i Enköpings stad. Första delen i det utvecklingsarbetet är framtagandet av principer för utformning av kollektivtrafiken som kommer att ligga till grund för det nya linjenätet. Principerna förväntas vara klara under sommaren 2018 och ska därefter fastställas av kollektivtrafiknämnden och Enköpings kommun. Därefter påbörjas framtagandet av ett förslag till nytt linjenät med målsättningen att det kan vara klart för beslut under våren Där emellan genomförs en medborgardialog. Processen kommer att drivas av kollektivtrafikförvaltningen tillsammans med Enköpings kommun och även innehålla samråd med allmänheten och intressenter. Enköpings kommun kommer också att ta fram förslag till åtgärder för att förbättra framkomligheten för kollektivtrafiken. Beroende på omfattningen av förändringen kan genomförandet av det nya linjenätet komma att ske stegvis och även påverka den kommande upphandlingen av trafiken som inleds Tidplan 2018: Förslag till principer fastställs 2018: Medborgardialog för att samla in synpunkter 2019: Presentation av nytt linjenät, som därefter går på samråd 2019: nytt linjenät 2020: Upphandling av trafik 2022: Nya linjenätet träder i kraft Successivt införande kan ske under perioden.

6 Protokoll 6 (22) 27/18 forts. Dnr KT Bertil Kinnunen (S) yrkar med instämmande av Johan Örjes (C) och My Borg (M) bifall till förvaltningens förslag med revidering att 2020 och framåt sker ett successivt införande av nytt linjenät, med fullt ikraftträdande senast 2022.

7 Protokoll 7 (22) 28/18 Dnr KT Pågående utredningar och processer för Uppsala resecentrum s beslut Information om pågående utredningar och processer för Uppsala resecentrum och Kollektivtrafikförvaltningens deltagande noteras. En växande stad och region tillsammans med den storregionala utvecklingen ställs höga och olika krav på Uppsala resecentrum. Nya tågfordon på sträckan Uppsala-Gävle, två nya spår söder om Uppsala och kapacitetsstark kollektivtrafik i Uppsala stad är några korta punkter som kan nämnas som påverkar resecentrum på olika sätt och som kräver anpassning och avlastning. Just nu pågår eller initieras olika utredningar och processer berörande resecentrum med Uppsala kommun, Region Uppsala och Trafikverket i spetsen för genomförande. Det är många som påverkas av vad som beslutas om utformningen och funktionen av framtidens resecentrum. Detta är ett tillfälle att sammanfatta vad som pågår på förvaltningen och hur deltagandet ser ut i dessa utredningar och processer. Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

8 Protokoll 8 (22) 29/18 Dnr KT Framtagande av definition av "fullt tillgänglig hållplats/bytespunkt" s beslut Kollektivtrafikförvaltningen UL får i uppdrag att utarbeta en definition av fullt tillgänglig hållplats/bytespunkt Återrapportering för uppdraget sker vid s sammanträde i november I Regionalt trafikförsörjningsprogram för Uppsala län (2016) finns måltal framtagna för tillgänglighetsanpassning av hållplatser och bytespunkter i länet. Måltalen formuleras andel fullt tillgängliga hållplatser/bytespunkter %, vilket gör det omöjligt att följa upp målen då det ännu inte finns en definition framtagen av vad som innefattar en fullt tillgänglig hållplats. har antagit riktlinjer för tillgänglighet i kollektivtrafiken i Uppsala län för personer med funktionsnedsättning (2016). I riktlinjerna framgår inte hur begreppet fullt tillgänglig ska tolkas eller tillämpas. Just nu pågår ett arbete med att revidera Hållplatshandboken riktlinjer för utformning av hållplatser i Uppsala län som antogs av KTN Inom processen har en workshop hållits där detta pekades ut som en brist av några av väghållarna i länet då det inte är tydligt vad som krävs i form av åtgärder och investeringar längs de prioriterade stråken. Som lösning föreslås att ger förvaltningen i uppdrag att göra en mindre omvärldsanalys av hur andra län arbetar med frågan, dialog med berörda väghållare, intresseorganisationer eller aktörer och att en definition formuleras som går ut på samråd. Detta bland annat för att väghållarna ska ha möjlighet att förankra detta politiskt då det kan påverka investeringsplaner. Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

9 Protokoll 9 (22) 30/18 Dnr KT Inriktningsbeslut inför upphandling av regionaltågstrafiken etapp 2 s beslut 1. Inriktningsbeslut inför upphandling av regionaltågstrafiken etapp 2 godkänns enligt bilaga. 2. Till inriktningsbeslutet vill kollektivtrafiknämnden också framhålla att uppehållsbilden för trafikering inom Uppsala län ska minst vara i nivå med det som angavs i samverkansavtalet för etapp 1, Bilaga B. Bilaga 30/18 De kollektivtrafikansvariga i Stockholm Mälarregionen ingick hösten 2012 en avsiktsförklaring att etablera ny regionaltågstrafik med ett storregionalt stomnät för arbets- och vardagsresande. Syftet var att dra nytta av den regionala medfinansieringen av Citybanan och bidra till att uppnå de regionala mål för transportsystemet, de så kallade EBSmålen, som de länsplane- och kollektivtrafikansvariga kommit överens om. Genomförande av avsiktsförklaringen Utifrån avsiktsförklaringen ingick de sex parterna under 2014 ett samverkansavtal, fattade beslut om allmän trafikplikt och uppdrog åt MÄLAB att teckna avtal om allmän trafik och åt Transitio att anskaffa nya regionaltåg. Landstinget Östergötland gick också in som delägare i MÄLAB. I samverkansavtalet preciserades hur avsiktsförklaringens intentioner skulle förverkligas, bland annat med affärsmodell och riktlinjer för utformning av den Mälardalstaxa som kom att genomföras under namnet Movingo och som gentemot resenärerna binder samman Mälardalens olika kollektivtrafiksystem. MÄLAB har därefter ingått avtal med SJ om trafik och giltighet för Movingo på sex av de sju linjerna; de fyra olönsamma Mälartågslinjerna till vilka nya fordon anskaffas för leverans från år 2019, Mälarbanan samt för den lokala trafiken Stockholm Uppsala.

10 Protokoll 10 (22) 30/18 forts. Dnr KT Avtalet om Mälartågslinjerna tecknades först och utgör norm för övriga avtal. Avtalet har karaktären av ett övergångsavtal där SJ till en början utför trafiken under eget varumärke och med egna tåg. Avtalet sträcker sig fram till december Kostnader och finansiering Verkliga och skattade fordons- och trafikkostnader fördelas mellan linjedelsträckor, definierade i samverkansavtalet, i första hand baserat på kännedom om hur de faktiska kostnaderna fördelas, i andra hand schablonmässigt utifrån tillgängliga mätetal som tidtabellslagda fordonskilometer. För trafik inom Uppsala län bedöms trafikintäkterna kunna täcka trafikkostnaderna. Trafiken på Mälarbanan ha bedömts ha förutsättningar att utföras av trafikoperatörer som i avtal åtar sig att bedriva trafiken utan ekonomisk ersättning. Givet detta antagande uppstår inga kostnader för denna trafik, men heller inga intäkter. Systemkostnader för exempelvis administration, försäljning av färdbevis och marknadsföring fördelas efter ägarandel i MÄLAB. Beredning Ärendet har beretts inom MÄLAB:s styrelse. Bertil Kinnunen (S) yrkar med instämmande av My Borg (M) och Johan Örjes (C) bifall till förvaltningens förslag dock med följande justering i den andra beslutspunkten: Till inriktningsbeslutet vill kollektivtrafiknämnden också framhålla att uppehållsbilden för trafikering inom Uppsala län ska minst vara i nivå med det som angavs i samverkansavtalet för etapp 1, Bilaga B. Kopia till MÄLAB

11 Protokoll 11 (22) 31/18 Dnr KT Sommarlovskort s beslut Under förutsättning att regeringen fattar beslut om finansiering av sommarlovskort godkänns förslaget till sommarlovskort. Regeringen föreslår i budget 2018 att ett statligt stöd på 350 milj. årligen (under 3 år) avsätts för att finansiera kostnadsfri kollektivtrafik för skolungdom under sommaren. Det formella beslutet är inte taget men kollektivtrafikförvaltningen planerar som att förslaget genomförs. De elever som berörs är elever som går ut klass 6, 7, 8 och 9 i grundskolan och 1 och 2 i gymnasiet. För Region Uppsala handlar det om ca elever. Det är respektive kommun som ansvarar för att meddela UL vilka elever som är berättigade till förmånen och UL ansvarar för utskick av biljett och vilket regelverk som gäller för resandet. UL kommer använda den befintliga sommarbiljetten som är giltig 1 juni-31 aug. Borttappade kort kan spärras och därmed finns möjligheten att få ett nytt kort och fortsätta resa. Förutsatt att beslut om genomförande tas är tidplanen: - Namn och adresslistor från kommunerna är UL tillhanda 10 april - Utskick hem till barn/ungdom maj - Sommarlovsbiljetten kan börja användas 1 juni Kostnader och finansiering De ekonomiska effekterna är beräknade till att kollektivtrafikförvaltningen får en nettoökning med ca 1,3 mnkr. Fördelat; - Ersättningen från staten +12,5 mnkr (500 kr x elever) - Intäktsbortfall - 10,1 mnkr - Ökad incitamentkostnader - 0,3 mnkr - Extra kostnader - 0,8 mnkr (administration och system) Netto +1,3 mnkr

12 Protokoll 12 (22) 31/18 forts. Dnr KT Konsekvenser Konsekvensen av åtgärden blir att ungdomar i en viss ålder ges större förutsättningar att resa hållbart inom länet utan kostnad. Trots att det är en stor mängd ungdomar som får möjligheten att resa obegränsat under tre månader är bedömningen att det inte ger några bekymmer med överbelastade turer på buss och tåg inom UL-trafiken. Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

13 Protokoll 13 (22) 32/18 Dnr KT Uppföra väderskydd på ideell basis s beslut Förvaltningen ges i uppdrag att till sammanträdet den 12 juni 2018 ta fram riktlinjer för hur samverkan rörande väderskydd ska vara möjligt med en juridisk person på ideell basis. I riktlinjerna ska ansvarsförhållandena tydliggöras rörande kostnader för uppförande av väderskydd, ansvar för etablering, ansvar för tillstånd och bygglov, utformande av väderskydd med tillhörande utrustning, försäkringsfrågor samt ansvar för drift och underhåll. Sedan 2012 har kollektivtrafikförvaltningen ansvar för etablering och underhåll av väderskydd och annan utrustning vid länets hållplatser. Till stöd för utförandet och utrustningen vid hållplatserna finns Hållplatshandboken (KTN ). Bedömningen om en hållplats ska ha väderskydd eller inte baseras på de kriterier som finns i handboken. I nuläget saknas väderskydd på cirka 350 stycken hållplatser som enligt riktlinjer bör ha väderskydd i Uppsala län. Utöver dessa byggs varje år nya hållplatser som behöver väderskydd. Förvaltningen strävar efter att ha lika hög standard på alla sina hållplatser runt om i länet i syfte att höja attraktiviteten för kollektivtrafiken samt säkerställa trygghet och säkerhet. Varje år får förvaltningen in ett antal förfrågningar från privatpersoner eller föreningar att etablera väderskydd på eget initiativ. Hittills har förvaltningen tackat nej till de förfrågningar och erbjudanden som kommit in. I den bedömningen har förvaltningen vägt in ambitionen att ha likformade och standardiserade väderskydd och osäkerheterna kring ansvarsförhållandena. Trafikverket som väghållare på statlig väg ansvarar för tillstånd vid etableringen av väderskydd. Trafikverket undersöker därefter väderskyddet ur trafiksäkerhetssynpunkt samt placeringen. Trafikverket ser en risk för privatpersoner att uppföra samt ansvara för drift och underhåll av väderskydd utmed statlig väg. Förvaltningen har också undersökt hur andra kollektivtrafikmyndigheter arbetar med dessa frågor. Flertalet myndigheter tillåter att privatpersoner, kommuner och övriga föreningar upprättar egna väderskydd, men avsäger sig då allt ansvar vad gäller drift och underhåll. Detta förutsätter att väghållaren, eller annan markägare är förenlig med detta beslut. I exempelvis Region Västra Götaland så

14 Protokoll 14 (22) 32/18 forts. Dnr KT förser man inte privata väderskydd med tidtabeller eller annan information, utan enbart stolpe. Förvaltningen kommer nu ta fram riktlinjer för hur en samverkan rörande väderskydd ska vara möjligt med en juridisk person på ideell basis. I dessa riktlinjer ska ansvarsförhållandena tydliggöras rörande kostnader för uppförande av väderskydd, ansvar för etablering, ansvar för tillstånd och bygglov, utformande av väderskydd med tillhörande utrustning, försäkringsfrågor samt ansvar för drift och underhåll. Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

15 Protokoll 15 (22) 33/18 Dnr KT Initiativärende från Harald Klomp (KD) - Gör hållplats Kumla till ny bytespunkt för regiontrafik och stadstrafik s beslut Initiativärendet anses besvarat i enlighet med ärendebeskrivningen. Protokollsanteckning Harald Klomp (KD) lämnar följande anteckning till protokollet: Det bör vara möjligt att förlägga rast- och regleringsplats till depån som ligger 500 meter från hållplats "Kumla". Detta gör ingen investering för rast- och regleringsplats behöver göras. Istället tillkommer en mindre driftkostnad för tomkörning mellan ändhållplatsen "Kumla" och depån. Harald Klomp har inkommit med ett initiativärende till som innebär ett förslag att förlänga linje 11 från hållplats Allianshallen till hållplats Kumla och på detta sätt skapa bytesmöjligheter med regionbusstrafiken. I samband med detta yrkar Harald Klomp att följande beslut fattas: Att uppdra åt UL att ta fram ett förslag hur busslinjer till/från hållplats Allianshallen förlängs att också angöra hållplats Kumla. Att uppdra åt UL att ta fram förslag hur busslinje 801 att också angöra hållplats Kumla. Att uppdra åt UL hur SL kan påverkas att med busslinje 677 angöra Kumla Kollektivtrafikförvaltningen UL:s bedömning Föreslagen förändring innebär dels att linje 11 förlängs vilket innebär ökade trafikkostnader, dels att en ny ändhållplats med möjlighet till rast och reglering behöver anläggas i närheten av hållplats Kumla. Båda dessa åtgärder behöver prioriteras utifrån andra behov inom stadsbusslinjenätet och förvaltningen bedömning är att nyttan inte är tillräckligt stor för att prioritera dessa åtgärder framför andra redan identifierade behov av trafikutökningar och infrastrukturåtgärder. Förvaltningen håller dock med om att den nya vägen mellan Regionbussdepån och Alsikevägen öppnar upp för nya möjligheter att trafikera området med buss. Det finns även fördelar med att det skapas fler bytespunkter mellan regionbusstrafiken och stadsbusstrafiken. Arbete pågår därför för att se över om regionbusstrafiken kan förändras för att bättre nyttja den nya infrastrukturen.

16 Protokoll 16 (22) Bertil Kinnunen (S) yrkar med instämmande av Harald Klomp (KD) bifall till förvaltningens förslag.

17 Protokoll 17 (22) 34/18 Dnr KT Initiativärende från Harald Klomp (KD) - Undersök möjligheter att införa förarlösa bussar s beslut Initiativärendet anses besvarat i enlighet med ärendebeskrivningen. Harald Klomp har inkommit med ett initiativärende till som innebär ett förslag att undersöka möjligheten att införa förarlösa bussar att brygga över mellan stadstrafiken och regiontrafiken. I samband med detta yrkar Harald Klomp att följande beslut fattas: Att uppdra åt UL att ta fram ett förslag hur UL kan införa förarlösa bussar i regionen exempelvis med start i Fullerö Hage och/eller Lindbacken. Att bjuda in Nobina att redovisa de resultat som kommit fram av testerna i Kista. Kollektivtrafikförvaltningen UL:s bedömning För närvarande pågår tester av förarlösa bussar både i Sverige och på andra håll i världen. Förvaltningen följer dessa tester med stort intresse och bedömer att det kvarstår en hel del arbete innan det finns en mogen produkt som kan sättas in i ordinarie trafik. Innan detta finns på plats är allt arbete som görs kring förarlösa bussar att betrakta som testverksamhet som kräver en egen organisation och resurser, antingen på förvaltningen eller på berört trafikföretag. Med referens till beslut om inriktning för trafikbeställning T19 (KT ) konstaterar också kollektivtrafiknämnden att stadstrafiken i Uppsala bör kunna utgöra en testbädd för samverkan med forskningen för att testa nya tekniker, som t.ex. hållplatsutformning, förarlösa system, elektrifiering mm. Bertil Kinnunen (S) yrkar med instämmande av Harald Klomp (KD) bifall till förvaltningens förslag.

18 Protokoll 18 (22) 35/18 Dnr KT Återrapportering utifrån Program för uppföljning av privata utförare för 2017 föreslår Regionstyrelsen föreslå Regionfullmäktige besluta att godkänna återrapporteringen avseende uppföljning av privata utförare inom s område. Bilaga 35/18 Landstingsfullmäktige antog i november 2015 ett program för uppföljning av privata utförare för perioden Uppdraget baserar sig på att regionen är huvudman för all landstingsfinansierad verksamhet, oavsett om den drivs i egen regi eller om den genom avtal har överlämnats till en privat utförare. Regionen är därmed skyldig att följa upp och kontrollera, inte enbart sina egna verksamheter, utan även verksamheter som bedrivs i privat regi enligt de krav som anges i kommunallagen. Återrapportering om hur uppföljningsarbetet fortlöpt under året ska ske årligen i särskild ordning till regionstyrelsen och regionfullmäktige. I återrapporteringen redogörs för genomförda granskningar och utvärderingar, uppföljnings- och utvärderingsarbetets resultat, registrerade avvikelser och vidtagna åtgärder samt planerade uppföljningar och utvärderingar Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Kopia till Regionstyrelsen Pär Westring, regionkontoret

19 Protokoll 19 (22) 36/18 Dnr KT Månadsrapport per mars 2018 beslutar att godkänna månadsrapporten för mars Bilaga 36/18 Månadsrapporten beskriver viktigare händelser, kollektivtrafikens leverans, medarbetarläget och redovisning av det ekonomiska läget för perioden mars Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

20 Protokoll 20 (22) 37/18 Dnr KT Trafikdirektörens information s beslut Informationen noteras till protokollet. Framtida elförsörjning stadsbussdepå och elbussar Visering stadstrafiken Nya linjenätet Tågtrafik banarbeten Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

21 Protokoll 21 (22) 38/18 Dnr KT Anmälan av beslut enligt delegation KTN 17 april 2018 s beslut godkänner redovisningen av delegationsbeslut. Bilaga 38/18 Kollektivtrafikförvaltningen UL redovisar följande delegationsbeslut: Delegationsbeslut biljettkontrollärenden 8 mars -5 april 2018 Bertil Kinnunen (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

22 Protokoll 22 (22) 39/18 Dnr KT För kännedom inkomna skrivelser kollektivtrafiknämnden 17 april 2018 s beslut godkänner redovisningen av inkomna skrivelser. godkänner redovisningen av inkomna skrivelser: 1. Protokoll KTN AU Protokoll Samverkan KTF/Samla KTN Skrivelse från Uppsala HjärtLung förening (KT )

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 20 mars 2018, kl. 13:00 15:25

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, den 20 mars 2018, kl. 13:00 15:25 Protokoll 1 (16) Plats och tid:, Storgatan 27, den 20 mars 2018, kl. 13:00 15:25 ande: Bertil Kinnunen (S), ordförande Jenny Lundström (MP), 1:e vice ordförande Johan Örjes (C), 2:e vice ordförande Marie-Louise

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen, den 12 juni 2018, kl. 13:00 15:05

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen, den 12 juni 2018, kl. 13:00 15:05 Protokoll 1 (17) Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen, den 12 juni 2018, kl. 13:00 15:05 ande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Jenny Lundström (MP), tjänstgörande

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27 Askholmen, den 20 februari 2018, kl. 13:00 16:10

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27 Askholmen, den 20 februari 2018, kl. 13:00 16:10 Protokoll 1 (16) Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27 Askholmen, den 20 februari 2018, kl. 13:00 16:10 ande: Bertil Kinnunen (S) Jenny Lundström (MP) Johan Örjes (C) Marie-Louise Lundberg (S) Lars

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen, den 22 maj 2018, kl. 13:00 15:00

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen, den 22 maj 2018, kl. 13:00 15:00 Protokoll 1 (13) Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen, den 22 maj 2018, kl. 13:00 15:00 ande: Ersättare: Övriga deltagare: Bertil Kinnunen (S), ordförande Jenny Lundström (MP), 1:e

Läs mer

Kallelse till möte med kollektivtrafiknämnden den 12 maj 2015

Kallelse till möte med kollektivtrafiknämnden den 12 maj 2015 2015-05-04 Kollektivtrafikförvaltningen Helene Gustafsson Tfn 018-611 19 67 E-post helene.gustafsson@ul.se Kollektivtrafiknämnden Kallelse till möte med kollektivtrafiknämnden den 12 maj 2015 Lokal: Landstingets

Läs mer

Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige

Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige Samverkansavtal om utveckling av regionaltågstrafiken i Östra Sverige Samverkansavtal träffat mellan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och

Läs mer

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige

Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i östra Sverige LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-10-29 6 (34) Dnr CK 2012-0356 178 Avsiktsförklaring avseende utveckling av den regionala tågtrafiken i

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 14 maj 2018, klockan 9.00 Ledamöter Ersättare Tommy Levinsson (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 9 oktober 2018, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Kommunhuset, Tierps Köping, Tierp Paragrafer 64-73 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 57 66 Datum 2018-10-25 1 (6) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2018-10-25, kl 09:30-11:20 Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken, Andra Avenyn 7, Hässleholm Beslutande Stefan

Läs mer

Fastställelse av föredragningslista för sammanträdet

Fastställelse av föredragningslista för sammanträdet 1 Val av justerare Kollektivtrafiknämnden utser att jämte ordföranden Johan Örjes (C) justera dagens protokoll. Tid för justering: Måndag 6 januari 13.00 2 Fastställelse av föredragningslista för sammanträdet

Läs mer

Kallelse/föredragningslista Föredragningslista Nr Ärenden Dnr 12/18 Val av justerare KT /18 Fastställelse av föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Föredragningslista Nr Ärenden Dnr 12/18 Val av justerare KT /18 Fastställelse av föredragningslista Kallelse/föredragningslista 2018-03-12 Kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde Tid: Tisdag den 20 mars 2018, kl. 13:00 16:00 Plats: Region Uppsala, Storgatan 27, rum Askholmen Agenda: 10.00 Gruppmöten

Läs mer

Landstingets ledningskontor, registrator

Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2016-06-07 1 (17) Plats och tid Landstingets konferenscentrum i Uppsala, 2016-06-07, kl. 09.00-12.00 ande Övriga deltagande Tarja Onegård (MP) ordf Inga Alm (C) 2:e vice ordf Erzsebét

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017 Protokoll 1 (12) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Den 22 april kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 22 april kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-04-08 1 (14) Plats och tid Psykiatrins hus/akademiska sjukhuset, ingång 10, Uppsala, 2014-04-08, kl. 14.00-17.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 30 augusti 2017, kl. 13:00 16:00

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 30 augusti 2017, kl. 13:00 16:00 Protokoll 1 (9) Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 30 augusti 2017, kl. 13:00 16:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande

Läs mer

Kallelse till möte med kollektivtrafiknämnden den 25 april 2014

Kallelse till möte med kollektivtrafiknämnden den 25 april 2014 2014-04-15 Kollektivtrafikförvaltningen Helene Gustafsson Tfn 018-611 19 67 E-post helene.gustafsson@ul.se KTN Kallelse till möte med kollektivtrafiknämnden den 25 april 2014 Lokal: Landstingets konferenscentrum,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 1 12 Datum 2018-02-09 1 (6) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2018-02-09 kl.09.30-15.00 Plats: Raus tågverkstad/marina Plaza i Helsingborg Beslutande Karl-Erik Olsson (S)

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 25-35 Datum 2014-04-28 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2014-04-28 kl. 09.30-12.00 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Mats Persson (FP), ordf Lars Johansson (M), 1:e vice ordf,

Läs mer

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket

Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket 2017-01-25 Dnr KT2016-0233 Samhälle och trafik Daniel Lund Tfn 018-611 19 91 E-post daniel.e.lund@ul.se Samrådssammanställning av Nytt trafikupplägg längs Östhammarstråket Kollektivtrafikförvaltningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kollektivtrafiknämnden (12) ANSLAG/BEVIS. Kollektivtrafiknämnden. Region Uppsala

Sammanträdesprotokoll. Kollektivtrafiknämnden (12) ANSLAG/BEVIS. Kollektivtrafiknämnden. Region Uppsala Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Kollektivtrafiknämnden 2017-11-13 1 (12) Plats och tid Region Uppsala, Storgatan 27, lokal Kungsängen 2017-11-13 kl. 13.00 15.55 Beslutande Övriga deltagande

Läs mer

28 Fastställande av föredragningslista Punkt 10 Återkoppling från länsdelsamråd lyfts in under punkt 6 Muntlig information.

28 Fastställande av föredragningslista Punkt 10 Återkoppling från länsdelsamråd lyfts in under punkt 6 Muntlig information. PROTOKOLL 12 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Tisdagen den 10 april 2018 klockan 09.00. Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S),

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 2017-03-27 FÖREDRAGNINGSLISTA Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl. 9.00-13.00 Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 1 Information från överviktsenheten 2 Öppnade av mötet

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Richard Widén 2014-05-19 TN 2014-36 Trafiknämnden Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional

Läs mer

Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M)

Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M) Protokoll 1 (10) Plats och tid: Regionkontoret, den 6 april 2018, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson (M), vice ordförande Börje Wennberg (S) Annika Krispinsson

Läs mer

Plats och tid: Wiks slott, Monogramsalen i Stenhuset, den 16 maj 2017, kl. 10:00 15:30

Plats och tid: Wiks slott, Monogramsalen i Stenhuset, den 16 maj 2017, kl. 10:00 15:30 Protokoll 1 (16) Plats och tid: Wiks slott, Monogramsalen i Stenhuset, den 16 maj 2017, kl. 10:00 15:30 PARTIGRUPPER FRÅN 08.30 Beslutande: Ersättare: Johnny Svahn (S), ordf Maria Fregidou-Malama (V),

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Plats och tid: Fastighet och service, den 9 november 2017, kl. 11:00 14:15

Plats och tid: Fastighet och service, den 9 november 2017, kl. 11:00 14:15 Protokoll 1 (14) Plats och tid: Fastighet och service, den 9 november 2017, kl. 11:00 14:15 ande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Johan Edstav (MP), ordförande Johan Sundman (S),

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 1-9 Datum 2014-02-03 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2014-02-03 kl. 09.30-12.50 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Mats Persson (FP), ordf Lars Johansson (M), 1:e vice ordf, Stefan

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik 2017 Samråd inför upphandling (SIU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SIU-processen Detta Samråd inför Upphandling (SIU)

Läs mer

Landstingets ledningskontor, registrator

Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2016-10-07 1 (18) Plats och tid i Uppsala, 2016-10-07, kl. 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande Tarja Onegård (MP) ordf Magnus Ahlqvist (V) 1:e vise ord Inga Alm (C) 2:e vice

Läs mer

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län

Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Ansvaret för kollektivtrafiken i Västra Götalands län Bakgrund Utredning och dialog sedan 2007 Syftet är att skapa bättre förutsättningar för en god ägarstyrning av kollektivtrafiken som stämmer med ny

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2016-05-31 1 (7) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-05-31 09.00 Plats: Brösarp, Brösarps Gästgifveri

Läs mer

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577)

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (9) Kommunstyrelsesalen, kl 09:00-11:15

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (9) Kommunstyrelsesalen, kl 09:00-11:15 Kommunstyrelsen 2014-05-07 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 09:00-11:15 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, S ordförande, Thony Andersson, S, Monika Gideskog, M, Kjell Gustafsson, S, Franco Sincic,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Helene Gustafsson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

Sekreterare Paragrafer Helene Gustafsson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Kollektivtrafiknämnden 2017-04-10 1 (15) Plats och tid Region Uppsala, Storgatan 27, lokal Kungsängen 2017-40-10 kl. 13.00 16.00 Beslutande Bertil Kinnunen

Läs mer

Protokoll. Beredningen för barn och unga (6)

Protokoll. Beredningen för barn och unga (6) Protokoll Beredningen för barn och unga 2017-08-29 1 (6) Plats och tid Regionens hus, 2017-08-29, kl. 09.00-16.00 ande AnnBritt Litsner (S) ordförande Monica Lundberg (L) 2:e vice ordförande Fredric de

Läs mer

Genomförandeavtal Elbuss Ystad

Genomförandeavtal Elbuss Ystad Emma Eriksson emma.eriksson@skanetrafiken.se 0451-284000 2018-04-27 Genomförandeavtal Elbuss Ystad 1 Parter och avtalets bakgrund Mellan Ystads kommun, org. nr 212000-1181 nedan benämnt Kommunen, och Region

Läs mer

Beslut om justering av priser i Movingo

Beslut om justering av priser i Movingo TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2017:692-032 2018-04-25 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om justering av priser i Movingo Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2018-05-21 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-05-21 kl.09.30- Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken,

Läs mer

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13 2014-05-20 Sida 1-6 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2014-05-20, kl. 08:15-11:15. ande Bengt-Åke Rehn (S) Malin Höglund (M) Anna Hed (C) Lennart Sohlberg (S) Peter Helander (C) 10 Övriga

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 45 47 Datum 2017-05-29 1 (4) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2017-05-29 09.30 10.40 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken Beslutande Stefan Svalö (S),

Läs mer

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för barn och unga 2015-02-10 1 (11) Plats och tid Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala, 2015-02-10, kl. 09.30 12.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende Periodkortsavtal för Regional kollektivtrafik i Mälardalen

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende Periodkortsavtal för Regional kollektivtrafik i Mälardalen Periodkortsavtal för Regional kollektivtrafik i Mälardalen, dnr 20161101-01 Sidan 1 av 6 Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende Periodkortsavtal för Regional kollektivtrafik i Mälardalen Mälardalstrafik

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN RKM PROTOKOLL 1(10) Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Övriga närvarande Justerade paragrafer torsdagen den 26 januari 2017 k1.10.50-11.30 Regionala kollektivtrafikmyndigheten, Smedjegatan 19,

Läs mer

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1151 Plats och tid Lokal Oskarström, 13 juni 2017 kl 08:30 Beslutande Ledamöter Henrik Oretorp (C), Ordförande Bertil Andersson (S), 2:e vice ordförande Rose-Marie Edlund (S) Tove Bergman (MP) Tony Stané

Läs mer

Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2017-06-22 09:00-11:30 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S), ordförande Fanny Battistutta (V), 1:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (18)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (18) 2012-06-20 1 (18) Plats och tid Onsdagen den 20 juni 2012 kl. 08.30-12.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Regionförbundet, lokal Insikten Sven Sunesson (C) Monica Widnemark (S) Bodil Hansen

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Regionalt kollektivtrafiksamråd

Regionalt kollektivtrafiksamråd Regionalt kollektivtrafiksamråd Mälab Presentation av MÄLAB:s organisation och aktuella projekt Mårten Levin vd MÄLAB 08-6861463 marten.levin@sl.se 1 Regionalt kollektivtrafiksamråd Mälab MÄLAB:s organisation

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-11.00 32-38 Sammanträde med landstingsstyrelsens fastighets- och investeringsberedning Datum för justering: 2017-09-01 Paul Lindquist Plats Rolf Lindel Mälarsalen,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund

PROTOKOLL 1(5) 2011-04-21. Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande. Stefan Hortlund - EXTRA PROTOKOLL 1(5) Tid: kl 08:30 8:45 Plats: Bäcken Ledamöter: Bill Nilsson, s, ordförande Stefan Hortlund, s Jenny Dahlberg, s Inger Grankvist, s Tomas Egmark, s Harry Nyström, v Matilda Wiklund,

Läs mer

Sammanträdesdatum Måndagen den 17 december Beslutande Enligt närvarolistan på sidan 2

Sammanträdesdatum Måndagen den 17 december Beslutande Enligt närvarolistan på sidan 2 Kollektivtrafikutskottet 2018-12-17 PROTOKOLL 1 (12) Måndagen den 17 december 2018 Sammanträdestid kl. 10:00-12:00 Sammanträdesplats Tallen, Region Västerbotten, Umeå Beslutande Enligt närvarolistan på

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 198 200 Datum 2015-11-24 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2015-11-24 kl. 09.00 09.25 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Henrik Fritzon (S), ordförande

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-19 1 Plats och tid Tibro kommun, sammanträdesrum Bonaren kl 14:00-15:15 Beslutande Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (22) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 24 april 2018 kl 14:00-15:50 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Ej tjänstgörande

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 74 84 Datum 2017-10-30 1 (7) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2017-10-30, kl. 09.30-13.00 Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken, Andra Avenyn 7, Hässleholm Beslutande Stefan

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2015-11-06 09:00-14:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena

Läs mer

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S)

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S) Protokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen kl. 15.30 15.50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Torbjörn Karlsson (S), Ordförande Jan Isaksson (M) Bertil Larsson (SÖS), Vice ordförande

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 49-59 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C), Jeanette Söderström (S), Per Hansson (FP), Peter Holkko (S) ersätter Berry Lilja (S), Elin Rydberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, onsdagen den 26 november 2014, 09.00-11.15. ande Övriga närvarande Kent Persson (V), ordförande, Åsa Eriksson (S), vice ordförande,

Läs mer

Protokoll 1 (9) Se nästa sida.

Protokoll 1 (9) Se nästa sida. Protokoll 1 (9) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2019-02-25, kl. 13.00 16.20 Beslutande Övriga närvarande Justerade paragrafer Se nästa sida. Annika Jansson, sekreterare Christian Björkqvist,

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2015-10-09 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2016-02-04 09:00-12:30 Plats ande ledamöter Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena Lagstrand (V) (vice ordförande) Carl-Olof Bengtsson (S) 1-9,

Läs mer

Regionkontoret den 18 maj 2018, kl , Storgatan 27, Uppsala. Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M)

Regionkontoret den 18 maj 2018, kl , Storgatan 27, Uppsala. Bertil Kinnunen (S) Bengt-Ivar Fransson (M) Protokoll 1 (10) Plats och tid: Regionkontoret den 14 maj 2018, kl. 13:00 15:00 ande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson (M) Börje Wennberg

Läs mer

Plats och tid: UKK, Vaksala torg 1, Uppsala. Sal C, plan 3, den 6 april 2017, kl. 13:00 15:00

Plats och tid: UKK, Vaksala torg 1, Uppsala. Sal C, plan 3, den 6 april 2017, kl. 13:00 15:00 Protokoll 1 (15) Plats och tid: UKK, Vaksala torg 1, Uppsala. Sal C, plan 3, den 6 april 2017, kl. 13:00 15:00 ande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Jenny Lundström (MP), ordförande

Läs mer

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering 2018-2029 SJU LÄN: STOCKHOLM, UPPSALA, VÄSTMANLAND, ÖREBRO, SÖRMLAND, ÖSTERGÖTLAND OCH GOTLAND

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 199-227 Tid: 2017-11-28 09:00-15:25 Plats: Regionens hus, sal A 210 Komplettering Regionalt trafikförsörjningsprogram Transportsstyrelsens granskning Diarienummer: RJL 2017/2566 Vid protokollet

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (7) Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 6 februari 2017, klockan 9.00-12-00 Ledamöter Ersättare Övriga

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40 Trafiknämnden Datum: 2018-11-08 Tid: 09:00-10:40 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Produktionsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Produktionsnämnden 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 14:00 15:15 Beslutande ledamöter Rainor Melander (S) ordf. Camilla Öhresten (V) Kurt Larsson (S) Kerstin Frånlund (S) John Lundström (C) Curt Svensson

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:10

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:10 Trafiknämnden Datum: 2019-01-31 Tid: 09:00-13:10 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Carina Bengtsson (C) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Peter Freij (S) (2:e

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(8)

Sammanträdesprotokoll 1(8) Sammanträdesprotokoll 1(8) Plats och tid Måndagen den 5 september 2011, 17.30 19.25 Beslutande Övriga närvarande Sten Nordström (S), ordförande, Åsa Eriksson (S), Frida Jansson (S), Christer Filipsson

Läs mer

Nicklas Huuva (KD), ordförande Bengt-Göran Johansson (S), 1:e vice ordförande ----- (C), 2:e vice ordförande Rolf Davidsson (M) Stig Axelsson (S)

Nicklas Huuva (KD), ordförande Bengt-Göran Johansson (S), 1:e vice ordförande ----- (C), 2:e vice ordförande Rolf Davidsson (M) Stig Axelsson (S) 1(11) Plats och tid Hammargården, kl. 15.00-16.55 Beslutande Nicklas Huuva (KD), ordförande Bengt-Göran Johansson (S), 1:e vice ordförande ----- (C), 2:e vice ordförande Rolf Davidsson (M) Stig Axelsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Plats och tid: Akademiska sjukhuset, ing 10 den 13 juni 2018, kl. 9:00 16:00

Plats och tid: Akademiska sjukhuset, ing 10 den 13 juni 2018, kl. 9:00 16:00 Protokoll 1 (11) Plats och tid: Akademiska sjukhuset, ing 10 den 13 juni 2018, kl. 9:00 16:00 ande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Underskrifter: Johnny Svahn (S), ordförande

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag på Region Västerbottens anslagstavla.

BEVIS OM ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag på Region Västerbottens anslagstavla. PROTOKOLL 1 (9) Fredagen den 14 juni 2019 Sammanträdestid kl. 09:00-10:30 Sammanträdesplats Tallen, regional utveckling, Umeå Beslutande Enligt närvarolistan på sidan 2 Övriga närvarande Heidi Thörnberg,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 85 86 Datum 2017-11-07 1 (3) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2017-11-07 18.00-20.00 Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken, Andra Avenyn 7, Hässleholm

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl. 09:

PROTOKOLL Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Annika Eriksson Kl. 09: 1 Sammanträdesplats öppnande Linköping, Sessionssalen 95 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 96 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt Nordström (MP)

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 17 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 28 september 2015, klockan 09:00 12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Trafiknämnden. Plats: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Trafiknämnden Datum: 2018-04-20 Tid: 09:00-12:00 Plats: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

Organisationsutskottet

Organisationsutskottet Organisationsutskottet Tid 2015-03-30 09:00 12:00 Plats Röda rummet, Regionens kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö ande ledamöter RosMarie Jönsson Neckö (S), ordförande Anna Fransson (S) Suzanne Frank (M)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 15.30 18.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Ann Pettersson (M) tjg ers för Birgitta Jönsson (S) Fredrik Jönsson (C) ordf. Lennart Pettersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Ove Ivarsen (S) Karin Schmidt (L) Johan Hjertén (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden

Ove Ivarsen (S) Karin Schmidt (L) Johan Hjertén (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden 1(6) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Stenbocken, plan 3 Viktoria, kl. 09:00 09:30 Beslutande Ledamöter Sebastian Clausson (S), Ordförande Gunnar Sporrong (MP), 1:e vice ordförande Suzanne Johansson

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-06-13 1(6) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 13 juni 2017 kl 14:00 Beslutande Ledamöter Carl Fredrik Graf (M), Ordförande Henrik Oretorp (C) Anders Rosén (S) Suzanne Åkerlund

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30 Trafiknämnden Datum: 2018-03-16 Tid: 09:00-11:30 Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C)

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer