PM Utredning kommunal VA-anslutning för nytt hotell och stugby Vittjåkk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Utredning kommunal VA-anslutning för nytt hotell och stugby Vittjåkk"

Transkript

1 PM Utredning kommunal VA-anslutning för nytt hotell och stugby Vittjåkk Uppdragsnummer: BAKGRUND/SYFTE I Arvidsjaurs kommun pågår ett arbete med att häva naturföreskrifterna i Vittjåkk för att möjliggöra byggnation av hotell och stugby på berget. Planen är att området ska detaljplaneläggas och säljas till en exploatör och att exploatören själv ska stå för lösningen för vatten och avlopp. Vatten & Miljöbyrån har fått i uppdrag att översiktligt utreda möjligheterna att ansluta avloppet till Arvidsjaurs reningsverk respektive möjligheterna till vattenförsörjning via Arvidsjaurs vattenverk. Uppdraget omfattar att göra en kortfattad översiktlig bedömning huruvida kapacitet finns i vattenrespektive avloppsreningsverket, om det är möjligt att ansluta mot kommunens befintliga vatten- och avloppsledningsnät samt vad man bör tänka på vid ett sådant förfarande (ledningsläggningar och anslutning av den nya verksamheten). 2 DIMENSIONERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR För hotellet planeras 50 rum och för stugbyn planeras 100 stugor. Belastningen kommer förmodligen att variera under året med toppar under våren, hösten och vintern. Lågsäsong antas vara under sommaren. Störst beläggning kommer anläggningen förmodligen att ha under sport- och påsklovsveckorna. Vid beräkning av tillskottet från den nya planerade verksamheten uppe på berget har följande schablonmässiga antaganden gjorts; 3 personer per hotellrum 4,5 personer per stuga ett tillägg på 100 dagsbesökare vid restaurang under högsäsong antagen vattenförbrukning 160 l/person och dygn Detta ger ett dimensioneringsbehov om 700 pe. Observera att det råder stora osäkerheter på antalet dagsbesökare och man bör fundera igenom blivande beläggning och belastning från dagsbesökare, sittplatser i restaurang, husvagnsgäster samt fastställa förbrukningen för hotell och stugor. Ovan gjorda antaganden ger dock ett schablonmässigt överslag, till dess att dimensioneringsförutsättningarna mer i detalj kan klargöras. 3 BEDÖMNING BEFINTLIG VATTENTÄKT/VATTENVERK 3.1 Dimensionering vatten och förväntat dricksvattenbehov Vattenförsörjningen för Arvidsjaurs centralort baseras på grundvatten från lösa jordlager. I det närbelägna vattenverket sker vattenbehandling samt distribution till abonnenterna i samhället. År 2015 producerade Arvidsjaurs vattenverk m 3 vatten, enligt uppgift från va-avdelningen, Arvidsjaurs Sida 1 (6)

2 kommun, vilket motsvarar ca 13 l/s (medelflöde). I dagsläget sker utredningar för att utöka vattenuttaget från befintlig vattentäkt samt att utreda möjligheten att lokalisera en reservvattentäkt med uttagsmöjlighet som motsvarar vattenbehovet i Arvidsjaur. Behovet av vatten för 700 pe med en förbrukning på 160 l/p, d beräknas till ca 1,3 l/s (medelflöde). Maxtimfaktorn 2 för 700 pe (figur 2.2.3:3 VAV P83 Allmänna vattenledningsnät) ger ett maxtimflöde på 2,6 l/s. 3.2 Bedömning befintlig vattentäkt/vattenverk Utifrån beräknat behov av dricksvatten för den nya anläggningen i Vittjåkk på ca 1,3 l/s (medelflöde) och uppgedd producerad mängd från vattenverket på 13 l/s (medelflöde), är den preliminära bedömningen att vattentäkt och vattenverket i dagsläget klarar den ökade belastningen och det tillkommande vattenbehovet som uppstår i samband med exploateringen. Man bör överväga reservoar för systemet men huruvida man ska dimensionera för 1 dygns reservoartid alternativt köra på befintligt nät kan diskuteras. Med all säkerhet kommer dock tryckhöjning att krävas i flera steg, då nivåskillnaden mellan befintligt ledningsnät i Arvidsjaur upp till Vittjåkk totalt är ca 180 m. Var tryckstegring placeras måste utredas vidare och baseras på trycket i befintligt vattenledningsnät vid anslutningspunkt. I samband med detta kan även dimension på vattenledningen upp till Vittjåkk beräknas vilket görs utifrån maxdygn- och maxtimflöde (när dimensioneringsförutsättningarna fastställts). 4 BEDÖMNING BEFINTLIGT AVLOPPSRENINGSVERK 4.1 Dimensionering avlopp/genererad avloppsvolym Avloppsreningsverket i Arvidsjaurs är dimensionerat för pe men tar idag enbart emot avloppsvatten från ca pe (uppgifter från va-avdelningen Arvidsjaurs kommun). Enligt vidare uppgifter från kommunen, tog reningsverket år 2015 emot m 3 avloppsvatten (årsmedelflöde), vilket motsvarar ca 25 l/s. Tillskott från planerad exploatering beräknas uppgå till ca 1,9 l/s (medelflöde). Medelflödet är beräknat genom överslagsberäkning utifrån beräknat dricksvattenbehov och med antagandet om 50% inläckage på spillvattennätet. Observera att ett så stort inläckage som 50% är högt räknat med tanke på att man bygger ett nytt spillvattennät. 4.2 Bedömning befintligt avloppsreningsverk Överkapaciteten på 2000 pe ( enligt ovan) vid avloppsreningsverket i daglaget samt jämförelsen av dagens belastning vid verket på 25 l/s med det överslagsberäknade tillskottet från planerad exploatering på ca 1,9 l/s tyder på att det bör finnas kapacitet att ta emot avloppsvatten från exploateringen. För att bekräfta detta bör dock flödesmätningar på inkommande till avloppsreningsverket samt kapacitetsutredning för avloppsreningsverket göras. I samband med detta bör den planerade belastningen från stugby/hotell och befintlig camping fastställas. Att tydliggöra säsongsvariationer i belastning bör också göras Sida 2 (6)

3 5 LEDNINGSDRAGNING FÖR VATTEN OCH SPILLVATTEN Två alternativa sträckningar för dragning av vatten- och spillvattensledningar har studerats. Sträckningarna är markerade med rött i figur 1 nedan. Figur 1. Två alternativa sträckningar för dragning av vatten- och spillvattenledningar; sträckning 1 respektive sträckning 2 med dess inkopplingspunkter 1 respektive 2. En överskådlig bedömning av befintligt VA-näts dimensioner tyder på att kapacitet finns vid de båda föreslagna anslutningspunkterna 1 respektive 2 (figur 1). Detta förutsatt att det befintliga vatten- och spillvattennätet är i bra kondition. Kondition och kapacitet kan bekräftas genom mer utförliga kapacitetsutredningar på vatten- respektive spillvattennätet (modellering). Nivåskillnaden mellan Vittjåkks skidanläggning (vid nuvarande restaurang) och studerade anslutningspunkter 1 och 2 är ca 180 m. Fågelvägen mäter sträckan ca 5 km. Detta innebär en kraftig lutning för hela sträckan ner till anslutning. För sträcka 1 fås den största nivåskillnaden under ledningssträckningens första ca 2,5 km (start uppe vid Vittjåkk) för att därefter flacka ut och följa en något kuperad terräng fram till anslutningspunkt 1. Sträcka 2 tappar ca 100 m i nivå under de första ca 2 km av ledningssträckan för att sedan följa en kuperad terräng resten av vägen fram till anslutningspunkt 2. Tillgänglighet dvs åtkomst av ledningar och dess anordningar är viktiga att tänka på vid val av sträckning. Bedömt ur det perspektivet är sträckning 1 att föredra då den följer vägen större delen av sträckan och således ger närhet till ledningarna via befintligt vägområde. Sträcka 2 går genom skog längs större delen av sträckan varpå det vid val av denna sträckning gäller att planera för att få en bra tillgänglighet/åtkomst som inte kostar alltför mycket. Att korsa järnvägen (sträckning 1) kräver troligen schaktfri teknik vilket kan innebära stora kostnader för ledningsdragning beroende på geoteknik i järnvägsbanken. Detta behöver studeras noggrannare Sida 3 (6)

4 En alternativ sträckning är att dra ledningarna enligt sträckning 1 större delen av sträckan men att vika av med ledningsdragningen innan järnvägen för anslutning i punkt 2, se grönmarkerad sträckning i figur 2. På så sätt undviks korsning av järnvägen. Geotekniska bedömningar krävs för att avgöra lämpligheten i detta. Figur 2. Alternativ anslutning i anslutningspunkt 2 för sträckning 1 med dragning av ledningar längs med järnvägen för del av sträckan. För den alternativa anslutningen till punkt 2 för sträckning 1 behöver tillgängligheten/åtkomsten till ledningen lösas längs med järnvägen. 5.1 Spillvattenledningsnätet Oavsett vilken av de två studerade sträckningarna som väljs kommer pumpning av avlopp att krävas. Målet bör vara att försöka hålla nere antalet pumpstationer eftersom de dels är dyra i investering men även kräver mer tillsyn och underhåll samt behöver vara tillgängliga/åtkomliga för drift och underhåll. Marken vid de alternativa sträckningarna är kuperad och trycksättning kommer att behövas. Detta kan lösas på följande sätt: Alternativ A: Självfall med tryckavlopp på de delsträckor som kräver detta Alternativ B: Grunt förlagt tryckavlopp längs hela sträckan Figur 3 visar var längs sträckan som pumpning av avlopp kan komma att krävas (Alternativ A). En grundligare höjdstudie än denna överskådliga bör dock genomföras; om sträckning 2 anpassas efter befintliga höjdkurvor kan möjligen pumpning uteslutas på en eller båda utmärkta pumpsträckorna Sida 4 (6)

5 Figur 2. Var längs sträckan som pumpning av avlopp/trycksatt avlopp (fetmarkerade pilar) kan komma att krävas för Alternativ A. Placering av pumpstationer blir i lågpunkterna innan tryckavlopp. Några ungefärliga plushöjder för marknivåer är angivna i figuren Alternativ A-Självfall med tryckavlopp på delsträckor Självfallsledningarna läggs i torr mark för att minimera inläckage vid skarvar och brunnar på sikt. Längs självfallssträckorna sätts med jämna mellanrum brunnar för inspektion, spolning och luftning. Brunnarna placeras i första hand i vinkelförändringar längs sträckan samt några med jämna mellanrum däremellan (för spolningsmöjlighet). Sträcka 1 är att föredra för denna lösning eftersom den sträckan troligen endast kräver en pumpstation vilket skulle hålla nere kostnaden. Pumpstationen placeras i lågpunkten innan ledningen viker av längs med järnvägen, dvs där grönmarkerad sträcka tar vid för sträckning 1 (figur 2). För sträcka 2 behövs minst 2 pumpstationer, med placering i lågpunkterna (där självfall övergår till trycksatt ledning) Alternativ B-Grunt förlagt tryckavlopp Grunt förlagt tryckavlopp längs med sträckan kräver någon form av isolering och eventuellt värmekabel längs med ledningarna. Om berg påträffas kan ledningarna läggas i jordbank dvs att man fyller upp med jord ovanpå ledningarna för att få täckning. Luftare sätts med jämna mellanrum på spillvattenledningen. För att undvika stillastående avloppsvatten med svavelvätebildningar väljs tryckledning med mindre dimension (diameter 75, 100 eller 110). Mindre dimension ger bättre omsättning av vattnet. Exakt dimension behöver utredas närmare. Trycksatt avlopp är en fördel att lägga, om man har sank och vattenrik mark och vill minimera risk för inläckage på längre sikt Sida 5 (6)

6 5.1.3 Dimensionering Enligt Svenskt vattens publikation P110 ger 700 pe ett dimensionerande spillvattenflöde på 14 l/s för spillvattenledningsnätet (Figur 4.1, Svenskt vattens publikation P110 Avledning av dag-, drän- och spillvatten). Detta flöde gäller för självfallssystem. I samband med val av ledningsslag kan dimensioner på ledningar väljas. 5.2 Vattenledningsnätet Vattenledningsnätet förläggs i samma sträckning som spillvattenledningsnätet och bör inte påverkas nämnvärt av vilken sträckning som väljs mer än att det blir dyrare ju längre ledningsdragningen blir. Den kraftiga lutningen gör att det är av extra vikt att välja rätt trycklass, dimension etc på ledningarna. 6 SLUTSATSER OCH FORTSATTA UTREDNINGAR Bedömningen är att Arvidsjaurs vattenverk och avloppsreningsverk bör klara det ökade vattenbehovet respektive den ökade spillvattenbelastningen till följd av planerad exploatering. Vidare bedöms inkoppling vid föreslagna punkter på befintligt ledningsnät vara möjligt för både vatten- respektive avloppsledningsnätet. Nedan följer en lista med vad man bör tänka på och vilka kompletterande utredningar som bör genomföras: Bekräfta att kapacitet finns i befintligt VA-nät genom kontroll av kapacitet och kondition på vatten- och avloppsledningsnätet. Verifiera att kapacitet finns i vattenverket genom att bekräfta dimensioneringsförutsättningar och därigenom fastställa vattenbehovet. Därefter kan vattenförsörjningssystemet dimensioneras och utformas. Utreda behov, förutsättningar och kostnader med anläggande av reservoar vid den nya anläggningen vid Vittjåkk. Med kapacitetsutredning verifiera att kapacitet finns i kommunens avloppsreningsverk. Detta genom flödeskontroll med mätningar på inkommande ledning till avloppsreningsverket, mätning av bräddvattenflöde samt genom att se över processerna i avloppsreningsverket så att de klarar tillskottet av avloppsvatten från medförd exploatering. Kvalitet på inkommande med avseende på fosfor och BOD. Detaljerade utredningar för ledningsförläggning av nytt vatten- respektive spillvattenledningsnät, med utredning av främst sträcka 1, längs befintlig väg för Alternativ A- självfall med tryckavlopp på delsträckor respektive Alternativ B- grunt förlagt tryckavlopp längs hela sträckan. Att lägga tryckavlopp är möjligen billigare jämfört med att lägga självfallsledningar. Det kan vara kostnaden som i slutändan avgör vilket alternativ det blir fråga om. Noggrannare höjdstudier samt geotekniska bedömningar lär vara avgörande inför sådana slutsatser. En teknisk/ekonomisk analys kan med fördel göras, för att utreda vilket av alternativen som är lämpligast. Detaljerad dimensionering av ledningsnätet kan göras när man har bättre kunskaper om planerad verksamhet och kan bedöma säsongsvariationer. Den kraftiga lutningen gör att det är extra viktigt att tänka på utformningen av ledningsnätet, tex tryckklasser och ringstyvhet Sida 6 (6)

7 Bilaga Kostnadsuppskattning Vittjåkk Bilaga till PM VA Vittjåkk Uppdragsnr: BAKGRUND OCH AVGRÄNSINGAR Denna bilaga ansluter till det av Vatten & Miljöbyrån framtagna PM et, daterat Kostnadsuppskattningen är grov och beräknad utifrån antagandet att Arvidsjaurs vattenverk och avloppsreningsverk klarar det ökade vattenbehovet respektive den ökade spillvattenbelastningen till följd av planerad exploatering samt att inkoppling till befintligt ledningsnät är möjligt både för vattenoch spillvattenledningsnätet. Dvs i denna kostnadsuppskattning är inte kostnader för eventuella behov av restaurering av befintliga verk och/eller kapacitethöjande åtgärder i ledningsnät/verk medräknat. Se tillhörande PM daterat Kostnadskalkylen anger enbart investeringskostnad inklusive byggkostnader och hanterar inte driftskostnader. 1.1 Slutsatser i korthet från PM VA Vittjåkk Att lägga tryckavlopp för spillvatten är möjligen billigare jämfört med att lägga självfallsledningar. Pumpning av spillvatten kommer krävas oavsett val av "sträckning (Sträckning 1 alternativt Sträckning 2). Målet är att hålla nere antalet pumpstationer (dyra samt kräver mer tillsyn och underhåll). Bedömning vatten: man bör överväga reservoar för systemet. Tryckhöjning, i flera steg kommer med all säkerhet att krävas pga stor nivåskillnad (ca 180m totalt) mellan befintligt ledningsnät i Arvidsjaur upp till Vittjåkk. Kostnadsuppskattningen är gjord för Sträckning 1 med anslutning i anslutningspunkt 1 för alternativ A: Självfall med tryckavlopp på de sträckor som kräver detta (figur 1). Alternativ A- Självfall antas möjligen vara dyrare att anlägga än Alternativ B Grunt förlagt tryckavlopp Sida 1 (3)

8 . Figur 1. Sträckning 1 med anslutning i anslutningspunkt 1 för Alternativ A. 2 KOSTNADSUPPSKATTNING FÖR STRÄCKNING 1 Antaganden gjorda för denna kalkyl: Antagen total sträcka för ledningsnätet ca 6 km varav för spillvattenledningsnätet ca 4,5 km självfall respektive 1,5 km förlagt med tryckavlopp. Dvs hänsyn ej taget till eventuellt berg på del av sträckor. Förläggning av vatten- och spillvattenledningar med konventionell schakt längs sträckan, förutom korsning av väg 95, Industrivägen och järnvägen. Detta antas ske med schaktfri teknik genom borrning av skyddsrör under vägen där vattenledning och spillvattenledning inryms i samma skyddsrör. Men förutsätter att det går rent geotekniskt. Observera att geoteknik ej är utrett i detta läge. Priserna för ledningar, ventiler och brunnar är hämtade från KP-fakta. I kostnaden ingår schakt i normal morän, ledningsbädd, kringfyllnad av grusmaterial, rörmaterial, återfyllning av rörgrav, samt borttransport av överskottsmassor till ett avstånd av max 4 km. Antag sättning av nedstigningsbrunnar i betong (STB 400) var ca 200:e meter på spillvattenledningsnätet, på sträckorna med självfall. Antag 4 st ventiler på vattenledningsnätet. Antag 2 st spillvattenpumpstationer inklusive överbyggnad. Det kan komma att krävas fler. För leverans av dricksvatten: antag behov av 1 reservoar samt tryckstegring i 2 steg, baserat på antagande att trycket i vattenledningsnätet vid anslutning är 40 mvp. I angett pris ingår väggelement, takplatta, ventilationsventil. Observera: betongplatta och eventuell inklädnad ej medräknat. Antag ca 20 % tillägg för oförutsett. Översiktlig kostnadsbedömning gjord i tidigt skede med många delar outrett och osäkert; dimensioneringsförutsättningar planerad exploatering ej fastställt, geoteknik, lutningar, kapacitetsbedömningar befintliga VA-system, dimensionering etc Sida 2 (3)

9 Antag ca 15 % tillägg för fortsatt utredning (exempelvis förstudie), detaljprojektering, byggledning etc. Kostnader för etablering av anslutningsvägar/platser för framtida åtkomst vid tillsyn/drift av VA-systemet är ej medräknat i kalkylen. Antagna kostnader är sammanställda i tabell 5 nedan. Totalkostnaden beräknas uppgå till tkr. Tabell 5. Uppskattade kostnader för sträckning 1. Komponent/Aktivitet Kostnad (kr) Konventionell schakt för ledningsläggning (V och S) st AV och ca 20st STB 400 i BTG st spillvattenpumpstationer à 500 tkr/st Anslutningar mot befintligt nät (S+V) dricksvattenreservoar vid Vittjåkk Tryckstegring i 2 steg Korsning av vägar & järnväg Borrning under väg 95 för skyddsrör Borrning under Industrivägen för skyddsrör Borrning under järnvägen för skyddsrör Etablering schaktgropar för borrning, grävmaskin 4 dagar Övrigt Skogsavverkning Trafikplan/avstängningar Etableringskostnader bygge (bodar under byggtid) Oförutsett 20 % Förstudie och detaljprojektering, byggledning 15% Summa Vid fortsatta utredningar/detaljerad förstudie bör hela systemet ses över för detaljerad kostnadskalkyl samt kostnadsbestämning av eventuella anslutningsvägar (dvs åtkomst till VA-systemet). Som tidigare nämnt i PM daterat , kan med fördel en teknisk/ekonomisk analys göras, för att slutgiltigt utreda vilket av de i PM et diskuterade alternativen för ledningsdragning som är lämpligast. Noggrannare höjdstudier och geotekniska bedömningar ger viktiga och avgörande input i en sådan analys Sida 3 (3)

Sunnvära 8:3, Värö VA-utredning till detaljplan

Sunnvära 8:3, Värö VA-utredning till detaljplan Beställare: Vatten & Miljö i Väst AB, VIVAB Box 110 SE-311 22 Falkenberg Beställarens representant: Sofia Haargaard Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Rimstedt

Läs mer

PM - VA SYSTEMHANDLING SOLBRINKEN GRUNDET (9434), NACKA KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av

PM - VA SYSTEMHANDLING SOLBRINKEN GRUNDET (9434), NACKA KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av PM - VA SOLBRINKEN GRUNDET (9434), NACKA KOMMUN SYSTEMHANDLING 2017-01-20 Upprättad av Granskad av Godkänd av Gunnar Croon Lars Nilsson Mikael Yngvesson 2017-01-20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Beräkning av tryckfall för vattenledning till ny detaljplan och golfklubb.

Beräkning av tryckfall för vattenledning till ny detaljplan och golfklubb. PM UPPDRAG Gårdsby Fylleryd 2:2 UPPDRAGSNUMMER 1291764000 UPPDRAGSLEDARE Mattias von Porath UPPRÄTTAD AV Mattias von Porath DATUM 2012-01-24 PM VA-UTREDNING FÖR GÅRDSBY FYLLERYD 2:2 Dagvatten. Dagvatten

Läs mer

VA-utredning Märsta Centrum

VA-utredning Märsta Centrum Märsta Centrum AB VA-utredning Märsta Centrum Västerås VA-utredning Märsta Centrum Datum 2012-12-20 Uppdragsnummer 61201254732 Utgåva/Status Granskningshandling Mario Rivera Jon Vall Lars Jansson Uppdragsledare

Läs mer

VA-utredning. Åhagen

VA-utredning. Åhagen VA-utredning Åhagen Surahammars kommun Skandinavisk Kommunalteknik AB 2016-12-13 Andreas Maelum INNEHÅLLSFÖRTECKNING Omfattning utbredning... 3 Teknisk lösning... 3 LTA... 4 Tryckavloppssystem enligt VA-plan...

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

VA-UTREDNING VÄSTRA SUND

VA-UTREDNING VÄSTRA SUND PM VA-UTREDNING VÄSTRA SUND Karlstad 2008-05-15 Uppdragsnummer 133056 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund och syfte... 3 Avgränsning... 3 Nuvarande förhållanden... 4 Områdesbeskrivning... 4 Anslutningsmöjligheter...

Läs mer

SOLBRINKEN - GRUNDET (9434) UTBYGGNAD VA & GATA SAMT LANDSKAP NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN FÖRFRÅGNINSUNDERLAG

SOLBRINKEN - GRUNDET (9434) UTBYGGNAD VA & GATA SAMT LANDSKAP NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN FÖRFRÅGNINSUNDERLAG PM VA SOLBRINKEN - GRUNDET (9434) UTBYGGNAD VA & GATA SAMT LANDSKAP NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN 2018-04-26 FÖRFRÅGNINSUNDERLAG 2018-04-26 Upprättad av Granskad av Godkänd av Gunnar Croon Lars Nilsson

Läs mer

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1 (6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB Skellefteå Fastighetsförvaltning KB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570082000 Gränjesåsvallen, Idre 42:24, 5:115 m.fl Koncept Boel Nyberg Torbjörn Ågren Falun 2011-03-15 Sweco Environment

Läs mer

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN 12 JUNI 2012 Uppdrag: 229963, Västra Bökhult Titel på rapport: Överföringsledning Sydvästra Möckeln Status: Slutrapport Datum: 2012-06-12 Medverkande Beställare:

Läs mer

11.1 Rambeskrivning. Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun Uppdragsnr: Status: Förfrågningsunderlag

11.1 Rambeskrivning. Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun Uppdragsnr: Status: Förfrågningsunderlag 11.1 Rambeskrivning, Ref.nr 2016:145 11.1 Rambeskrivning Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk Jokkmokks Kommun 2016-02-08 Uppdragsnr: 15165 Status: Förfrågningsunderlag 11.1 Rambeskrivning Utbyggnad VA-nät, Kvikkjokk

Läs mer

Detaljplan Dalvägen- Gustavsviksvägen

Detaljplan Dalvägen- Gustavsviksvägen Nacka kommun Detaljplan Dalvägen- Gustavsviksvägen GRANSKNINGSHANDLING Falun 2018-09-03 Detaljplan Dalvägen-Gustavsviksvägen Datum 2018-09-03 Uppdragsnummer 1320034793 Utgåva/Status GRANSKNINGSHANDLING

Läs mer

STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING

STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING STATIONSOMRÅDET NORRA, VA-UTREDNING 2015-03-24 Malin Engström Planeringsavdelningen, Tekniska förvaltningen Sida 1 Innehåll... 1 STATIONSOMRÅDET NORRA,... 1 VA-UTREDNING... 1 Bakgrund... 3 Befintliga förhållanden

Läs mer

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun.

VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. VA-utredning gällande Ås-Hov 1:13 Freja, Åsvägen 7 Krokoms kommun. 2015-08-17 Rev 2015-10-07 Torsten Olofsson Aqua Engineer AB 1 (6) Innehåll 1 Orientering... 3 1.1 Förutsättningar... 3 2 Befintliga VA-förhållanden...

Läs mer

PM om VA-försörjning inom Triangelparken

PM om VA-försörjning inom Triangelparken Tierp Kommun PM om VA-försörjning inom Triangelparken Eskilstuna 2017-10-20 PM om VA-försörjning inom Triangelparken Datum 2017-10-20 Uppdragsnummer 1320025115-002 Utgåva/Status Anders Bäärnhielm Malin

Läs mer

Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1:43 Tjörns kommun

Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1:43 Tjörns kommun Uddevalla den 7 juni 01 Ny och ombyggnad av bostäder på skoltomten Åstol 1: Tjörns kommun Vatten- och avloppsanläggningar Utredning Gamla skolan Åstol 1 Allmänt Den gamla skolan på Åstol skall byggas om

Läs mer

VA- utredning Björnö etapp 2 och 3. Slutversion. Uppdragsnummer 15U28384

VA- utredning Björnö etapp 2 och 3. Slutversion. Uppdragsnummer 15U28384 Uppdragsnummer 15U28384 VA- utredning Björnö etapp 2 och 3 Slutversion Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 15U28384 Sida 1 (11)

Läs mer

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby)

Uppdragsnr: 10214630. Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 Källa: www.eniro.se VA-UTREDNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR ÄSKEKÄRR 1:7, 1:8 M.FL. (Askeviks camping och stugby) Uppdragsnr: 10214630 2(5) Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700

Läs mer

VA-utredning, Lommarstranden Alternativ för spillvattenhantering

VA-utredning, Lommarstranden Alternativ för spillvattenhantering Beställare: Norrtälje kommun 761 28 Norrtälje Beställarens representant: Lena Kjellson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Bitr handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bill Gustafsson Milad

Läs mer

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård

Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet. Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Informationsmöte ang. VA-utbyggnad inom Binnerbäck - Vedbormområdet Tisdag 28/7 2009 kl. 19:00 Löttorps Byggdegård Borgholm Energi VA- och renhållningschef Bo Persson Tel: 0485-880 55 Mail: bo.persson@borgholm.se

Läs mer

PM om VA-försörjning i Alsike Nord

PM om VA-försörjning i Alsike Nord Alsike Fastighetsbolag AB PM om VA-försörjning i Alsike Nord Teknisk förstudie Alsike Nord etapp 2 Uppsala 2018-05-21 PM om VA-försörjning inom Alsike Nord Etapp 2 Datum 2019-05-21 Uppdragsnummer 13200025115-002

Läs mer

PM VA-plan Eneby Torg i Danderyds Kommun

PM VA-plan Eneby Torg i Danderyds Kommun Författare Anqi Li Tfn +46105054993 Mobil +4670201 88 49 E-mail anqi.li@afconsult.com Datum 17/03/2017 Projekt ID 735200 PM VA-plan Eneby Torg i Danderyds Kommun 1 Inledning 1.1 Omfattning ÅF har fått

Läs mer

UPPRÄTTAD: , REV Upprättad av Granskad av Godkänd av. Lars Nilsson Per-Håkan Sandström Lars Nilsson.

UPPRÄTTAD: , REV Upprättad av Granskad av Godkänd av. Lars Nilsson Per-Håkan Sandström Lars Nilsson. VA-TEKNISKT UTLÅTANDE FRITIDSHUS UTMED TROLLHÅLSBÄCKEN UTREDNING DP FRITIDSHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:449 - HEMAVAN, HEMAVAN FJÄLLKEDJAN AB UPPRÄTTAD: 2015-12-15, REV. 2016-07-01 Upprättad

Läs mer

Säfsen ski resort, utredningar

Säfsen ski resort, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Falun Datum 2014-11-24 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Lars Jansson Sara Scott Uppdragsledare Handläggare Granskare i Sammanfattning För att lösa VA-försörjningen

Läs mer

PM 2013-03-22 Förslag till text i Plan- och genomförandebeskrivningen Planbeskrivning Ansvar för genomförande av åtgärder Erforderliga åtgärder inom VA-anläggningen genomförs inte enligt en fastställd

Läs mer

ÖVERSIKTLIG VA-UTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32)

ÖVERSIKTLIG VA-UTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG VA-UTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE AGATA BANACH HANDLÄGGARE ÅSA BENGTSSON SJÖRS KVALITESGRANSKARE

Läs mer

PM Ledningsomläggning vid KV

PM Ledningsomläggning vid KV Sida 1(19) PM Ledningsomläggning vid Kvarteret Sida 2(19) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Omfattning... 3 3. Berörda ledningar... 3 3.1 Rådmansgatan, Östergatan och :... 3 3.2 Regeringsgatan,

Läs mer

KILENKRYSSET BYGG AB VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE

KILENKRYSSET BYGG AB VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE KILENKRYSSET BYGG AB VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE 2018-02-07 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE Kilenkrysset Bygg AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402

Läs mer

AVLOPPSUTREDNING VENNGARN 1:17

AVLOPPSUTREDNING VENNGARN 1:17 RAPPORT AVLOPPSUTREDNING VENNGARN 1:17 2014-10-24 Uppdrag: 258777, Avloppsutredning Venngarn 1:17 Titel på rapport: Avloppsutredning Venngarn 1:17 Status: Utkast Datum: 2014-10-24 Medverkande Beställare:

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

PM - Utredning VA-anläggningar. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2012-12-14. Uppdragsnummer: 226443. Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson

PM - Utredning VA-anläggningar. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2012-12-14. Uppdragsnummer: 226443. Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson 1(8) PM - Utredning VA-anläggningar Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2012-12-14 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Lars Nilsson 010-452

Läs mer

Vi tar hand om era knepiga avloppsproblem! Från förslag till färdigt system. Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se

Vi tar hand om era knepiga avloppsproblem! Från förslag till färdigt system. Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se Vi tar hand om era knepiga avloppsproblem! Från förslag till färdigt system. Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se FÖRETAGET Skandinavisk Kommunalteknik AB Skandinaviens största leverantör

Läs mer

1(6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB

1(6) ra04s Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB STÖTEN VATTEN AB UPPDRAGSNUMMER 1570069 FALUN Sweco Environment AB 1(6) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se Sweco Environment AB Org.nr 556346-0327

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Fjärås Prästgård 1:11 Fjärås. Granskningshandling

Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Fjärås Prästgård 1:11 Fjärås. Granskningshandling Översiktlig VA-utredning för planprogram Måtorp 2:6 och Prästgård 1:11 Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Prästgård 1:11 Översiktlig VA-utredning till planprogram för Måtorp 2:6 och

Läs mer

Optimering av ledningsrenovering. Rent vatten idag och i framtiden

Optimering av ledningsrenovering. Rent vatten idag och i framtiden Optimering av ledningsrenovering Rent vatten idag och i framtiden Optimering av ledningsrenovering Först en kort presentation av MittSverige Vatten AB och mig själv och min kollega Owe Westerlund. Jag

Läs mer

Planprogram för Norra Borstahusen

Planprogram för Norra Borstahusen , Helsingborg Planprogram för Norra Borstahusen 1 Utredning av kapacitet för avloppsnät och anslutnings möjligheter på VA system , Helsingborg Anslutningsförhållenden: Inom Norra Borstahusens planområde

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

Sara Eriksson,

Sara Eriksson, Att vara Utredningsingenjör VA Hur funkar hydraulisk modellering? Vilka utmaningar har VA-huvudmännen med de befintliga näten och vad är viktigt för framtiden? Sara Eriksson, 2015-05-19 1 Planen för denna

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

1. Ett samhälle har en dygnsförbrukning av vatten enligt följande tabell:

1. Ett samhälle har en dygnsförbrukning av vatten enligt följande tabell: ÖVNINGAR VA-TEKNIK Magasinering 1. Ett samhälle har en dygnsförbrukning av vatten enligt följande tabell: Tid på dygnet Förbrukning, m 3 /h Kl. 00 06 40 Kl. 06 12 220 Kl. 12 18 150 Kl. 18 24 90 Total 3000

Läs mer

Delrapport 2. VA-försörjning Bydalen. Delprojekt 5, Teknikval för nytt reningsverk. Dimensioneringsutredning , rev.

Delrapport 2. VA-försörjning Bydalen. Delprojekt 5, Teknikval för nytt reningsverk. Dimensioneringsutredning , rev. Delrapport 2 VA-försörjning Bydalen Delprojekt 5, Teknikval för nytt reningsverk Dimensioneringsutredning 2014-05-23, rev. 2015-06-23 Delprojektledare Malin Snis 1 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 SYFTE...

Läs mer

PM Mark och Avvattning. Utredning i samband med detaljplanearbetet vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26

PM Mark och Avvattning. Utredning i samband med detaljplanearbetet vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26 PM vid Torsboda Logistikpark 2012-03-26 Upprättad av: Kjell Molarin Granskad av: Joakim Alström Godkänd av: Henrik Jönsson vid Torsboda Logistikpark Kund Torsboda Combiterminal AB Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten

Vattenförsörjning. Jordens vatten. Sötvatten. Grundvatten. Vattnets kretslopp. Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3. 97% saltvatten 3% sötvatten Jordens vatten Vattenförsörjning Totalt vatten på jorden 1454 milj km 3 97% saltvatten 3% sötvatten 2012-06-04 2 Sötvatten Ytvatten och atmosfäriska vatten 71% grundvatten 28,5% polarisar, glaciärer 0,5

Läs mer

Mönsterås kommun. Fördjupad förprojektering VA för Nydalaområdet

Mönsterås kommun. Fördjupad förprojektering VA för Nydalaområdet Mönsterås kommun Fördjupad förprojektering VA för Nydalaområdet 2013-11-07 2(4) Bakgrund/Syfte Markkonsult Anders Elm AB har fått i uppdrag att utreda hur utförandet av alternativa avloppslösningar för

Läs mer

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband Vatten Marie Svensson VA-projektör Anna Holmstén Utredningschef Kjell Ekman Distributionschef Sandviken Energi Vatten AB Välkomna! Bakgrund Kort presentation av projektet Tidplan Verksamhetsområde eller

Läs mer

Hagby Spillvatten- och vattenanslutning

Hagby Spillvatten- och vattenanslutning , 1193, Utredning, -07-008 Spillvatten- och Utredning Revideringsdatum: Objektnr: -07-008 Spillvatten- och Handläggare: Anna Thorsell Konsult: Structor Uppsala 753 30 UPPSALA , 753 30 UPPSALA Beteckning

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TOLERED GÅRD GÖTEBORGS KOMMUN. Göteborg Markteknik AB F O Petersons gata Västra Frölunda

DAGVATTENUTREDNING TOLERED GÅRD GÖTEBORGS KOMMUN. Göteborg Markteknik AB F O Petersons gata Västra Frölunda DAGVATTENUTREDNING TOLERED GÅRD GÖTEBORGS KOMMUN Göteborg 2010-10-01 Markteknik AB F O Petersons gata 24 421 31 Västra Frölunda Tfn 031 337 57 30 Fax 031 313 47 50 DAGVATTENUTREDNING sid 2/8 Innehållsförteckning

Läs mer

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ

VA-UTREDNING. Regementsparken Växjö ALHANSA FASTIGHETER AB SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ ALHANSA FASTIGHETER AB Regementsparken Växjö UPPDRAGSNUMMER 1291904000 FÖR DETALJPLAN INOM REGEMENTSPARKEN, VÄXJÖ SWECO ENVIRONMENT AB VÄXJÖ VATTEN OCH MILJÖ MATTIAS VON PORATH/JONAS BACKÖ Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

VA-utredning Albyberg etapp 2

VA-utredning Albyberg etapp 2 VA-utredning Albyberg etapp 2 PM Handläggare Malin Viberg Tel +46 10 505 05 05 Datum 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 514 13 62 Albyberg etapp 2 -mail malin.viberg@afconsult.com VA-utredning,

Läs mer

TEKNISKT PM Gata och VA

TEKNISKT PM Gata och VA 2018-05-16 TEKNISKT PM Gata och VA Förprojektering till detaljplan för VÄGGA 2:408 Handläggare: Lars Björk 1 (6) 1.1 Uppdrag Sotenäsbostäder AB upprättar en detaljplan för del av fastigheten Vägga 2:408.

Läs mer

Projektbenämning: Beställare: Uppdragsledare: Handläggare: Oberoende granskare:

Projektbenämning: Beställare: Uppdragsledare: Handläggare: Oberoende granskare: Projektbenämning: Beställare: Uppdragsledare: Handläggare: Oberoende granskare: Strömmingarna 1-7 Karl-Johan Lenneryd, Geoveta AB Henrik Ölander-Hjalmarsson Henrik Ölander-Hjalmarsson Kjell Norberg, Atkins

Läs mer

KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING PM Yttre VA- ledningar. Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB

KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING PM Yttre VA- ledningar. Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB Uppdragsnr: 10219091 1 (7) KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING 2016-03-16 PM Yttre VA- ledningar Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB WSP Samhällsbyggnad Mahmood Adilipour WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Marks kommun. Sjödal Stora Öresjön. Västra Götalands län. Förstudie VA och Gatuutredning. december 2010, rev juli 2012

Marks kommun. Sjödal Stora Öresjön. Västra Götalands län. Förstudie VA och Gatuutredning. december 2010, rev juli 2012 Marks kommun Sjödal Stora Öresjön Västra Götalands län Förstudie VA och Gatuutredning december 2010 Rev juli 2012 december 2010, rev 2012 07 05 1 Förstudie, VA och Gatuutredning Sjödal, Stora Öresjön,

Läs mer

VA-utredning Rankhus. Slutversion

VA-utredning Rankhus. Slutversion Uppdragsnummer 16U31336 VA-utredning Rankhus Slutversion Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 16U31336 Sida 1 (16) PM/Rapport Uppdragsnamn

Läs mer

VA-utredning till detaljplan för Habborsby 2:2, Olovs Hage

VA-utredning till detaljplan för Habborsby 2:2, Olovs Hage VA-utredning till detaljplan för Habborsby 2:2, Olovs Hage Beställare: HÄLLINGSJÖ HUS O BYGGVAROR AB Projektledare Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bo Harlen Peter

Läs mer

Uppdrag nr. 15U PM VA-utredning. Slutgiltig. Västra Rosersberg Sigtuna kommun.

Uppdrag nr. 15U PM VA-utredning. Slutgiltig. Västra Rosersberg Sigtuna kommun. PM VA-utredning Slutgiltig Västra Rosersberg Sigtuna kommun www.bjerking.se Sida 1 (9) PM VA-utredning Uppdragsnamn VA-utredning Västra Rosersberg Sigtuna kommun Rosersberg 10:262 Kilenkrysset Bygg AB

Läs mer

SPILLVATTENUTREDNING GÖKEGÅRD

SPILLVATTENUTREDNING GÖKEGÅRD SPILLVATTENUTREDNING GÖKEGÅRD UPPRÄTTAD -- GODKÄND -- UPPRÄTTAD AV SERTAC UMAS VA-INGENJÖR SOFIA GUNNARSSON SOLTON VA-INGENJÖR GRANSKAD AV HERMAN ANDERSSON NORCONSULT AB GODKÄND AV PER SÖDERQVIST TEKNISK

Läs mer

Utredning om anslutning till kommunalt vatten. och avlopp.

Utredning om anslutning till kommunalt vatten. och avlopp. 1. Bakgrund Utredning om anslutning till kommunalt vatten och avlopp 2010-2011 utredde en arbetsgrupp hur en lösning för en hållbar VA-försörjning till Utterviksområdet skulle åstadkommas. Resultatet blev

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG

TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG sid 1/6 TJÖRNS KOMMUN VEBERGA I RÖNNÄNG Underlag för detaljplan Göteborg 2008-02-18 Markteknik AB Box 36135 400 13 Göteborg VEBERGA I RÖNNÄNG, TJÖRNS KOMMUN sid 2/6 Allmänt Enligt uppdrag från JM AB har

Läs mer

Detaljplan för Gamla Salteriet Del av fastigheten Rönnäng 1:153 m.fl. Tjörns kommun

Detaljplan för Gamla Salteriet Del av fastigheten Rönnäng 1:153 m.fl. Tjörns kommun Detaljplan för Gamla Salteriet Del av fastigheten Rönnäng m.fl. Tjörns kommun Principer för vatten- och avloppsanläggningar, dagvattenhantering. Detaljplan för Gamla Salteriet Del av fastigheten Rönnäng

Läs mer

ÖVERSIKTLIG VA-UTREDNING FÖR HUS 13 (SICKLAÖN 13:79)

ÖVERSIKTLIG VA-UTREDNING FÖR HUS 13 (SICKLAÖN 13:79) repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576400 ÖVERSIKTLIG VA-UTREDNING FÖR HUS 13 (SICKLAÖN 13:79) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE AGATA BANACH HANDLÄGGARE ÅSA BENGTSSON SJÖRS KVALITESGRANSKARE

Läs mer

Svarte Utredning för VA och höjdsättning

Svarte Utredning för VA och höjdsättning Malmö Uppdragsnummer: 232583 2 (9) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4 Ingående personal... 4 1.5 Följande underlag har använts i uppdraget... 4 2 UTREDNING

Läs mer

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5)

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5) VA-UTREDNING VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun MALUNG 2018-02-01 Ärende nr 2010-0059 Karl-Erik Sigfrids 1(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 3 1.1 ORIENTERING 3 1.2 KARTMATERIAL

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

PM Östra Länken Etapp 4E

PM Östra Länken Etapp 4E Handläggare Anders Andersson Tel +46405057110 Mobil +46703152590 E-post anders.andersson@afconsult.com Datum 2017-11-06 Projekt-ID 737193 ÖSTRA LÄNKEN ETAPP 4E UTREDNING OCH VAL AV ALTERNATIV PM Östra

Läs mer

Uppdaterad Teknisk Info om Sjölanda etapp 1

Uppdaterad Teknisk Info om Sjölanda etapp 1 Uppdaterad 20180125 Teknisk Info om Sjölanda etapp 1 Sjölanda etapp 1 Preliminär tidsplan Anläggningsavgift Övriga kostnader Teknik VA-ledningar Fiber och El Övriga frågor VA byggs ut i tre etapper Första

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

PM - Förprojektering Flytt av Rymdtorgets spillvattenpumpstation

PM - Förprojektering Flytt av Rymdtorgets spillvattenpumpstation Göteborg 2015-09-11 Uppdragsnummer: 104 06 43 Uppdragsnamn: Förprojektering Flytt av Rymdtorgets spillvattenpumpstation Kretslopp och vatten, Göteborg Stad Utveckling och projekt Kristina Johansson PM

Läs mer

Södra Årby, Mariefred VA-utredning

Södra Årby, Mariefred VA-utredning FASTIGHETS AB L E LUNDBERG Södra Årby, Mariefred VA-utredning Datum 2011-12-12, rev. 2012-06-11, 2012-10-12, 2012-10-24, 2018-02-07 Uppdragsnummer 613A1148912 Utgåva/Status Rev D Per-Ola Nilsson Sven-Olof

Läs mer

HALLINDEN VA-UTREDNING

HALLINDEN VA-UTREDNING HALLINDEN VA-UTREDNING Rapport Hallindens bussterminal och ambulansstation Granskningsutgåva Vänersborg 2009-09-21 Sweco Environment AB Göran Wallgren Uppdragsnummer 1351734000 SWECO Södergatan 1, 462

Läs mer

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag

RAPPORT. VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. 2010-10-22 Upprättad av: Christina Gard Granskad av: Camilla Järphag Godkänd av: Camilla Järphag RAPPORT VA-utredning för Styrsö 1:104, 1:96 mfl. Kund Styrsö

Läs mer

VA-UTREDNING ENGELSKA SKOLAN

VA-UTREDNING ENGELSKA SKOLAN VA-UTREDNING ENGELSKA SKOLAN GRANSKNINGSHANDLING 2018-06-28 FREDRIK SÖÖDER VA-UTREDNING ENGELSKA SKOLAN Hemsö Development AB KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 13033 WSP Sverige AB 402 51 Göteborg Besök:

Läs mer

VA-UTREDNING WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4. Detaljplan för 2009-06-18

VA-UTREDNING WALLHAMNS INDUSTRIOMRÅDE, HABBORSBY 2:50 OCH VALLHAMN 3:4. Detaljplan för 2009-06-18 Beställare: WALLHAMNBOLAGEN AB Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bo Harlen Peter Wallander Uppdragsnr: 991233002 Filnamn och sökväg: U:\Uppdrag\Tjörn\Wallhamn utvidgning

Läs mer

UPPLANDS VÄSBY VÄSBY ENTRÉ EDS ALLÉ

UPPLANDS VÄSBY VÄSBY ENTRÉ EDS ALLÉ UPPLANDS VÄSBY VÄSBY ENTRÉ EDS ALLÉ RAPPORT 2017-07-17 Uppdrag 260039, Flödesmätning och modellering Titel på rapport: Upplands Väsby Väsby Entré Status: Rapport Datum: 2017-07-17 Medverkande Beställare:

Läs mer

VA-Utredning Hensbacka, Smedberget

VA-Utredning Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN VA-Utredning Hensbacka, Smedberget Göteborg VA-Utredning Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan Sahl Kjell

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TOLERED GÅRD GÖTEBORGS KOMMUN. Göteborg Rev Markteknik AB F O Petersons gata Västra Frölunda

DAGVATTENUTREDNING TOLERED GÅRD GÖTEBORGS KOMMUN. Göteborg Rev Markteknik AB F O Petersons gata Västra Frölunda DAGVATTENUTREDNING TOLERED GÅRD GÖTEBORGS KOMMUN Göteborg 2010-10-01 Rev 2012-05-21 Markteknik AB F O Petersons gata 24 421 31 Västra Frölunda Tfn 031 337 57 30 Fax 031 313 47 50 DAGVATTENUTREDNING sid

Läs mer

Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande Björn Nilsson (S) Ledamot Sven Olsson (C) Tjänstgörande ersättare

Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande Björn Nilsson (S) Ledamot Sven Olsson (C) Tjänstgörande ersättare Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Hemön, 11 april 2017, kl. 11.00 11.55 Beslutande Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Ordförande Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande

Läs mer

SVINNINGE PARTNERING

SVINNINGE PARTNERING SVINNINGE PARTNERING Vi bygger vägar, vatten och avlopp Informationsmöte för fastighetsägare Skåvsjöholm 2012-11-12 Kvällens program Allmänt Svinningeprojektet VA-projektering och anslutning Vad sker under

Läs mer

Arbete med bräddar i Trollhättan. Drazen Kendes och Katarina Örning Trollhättan Energi AB

Arbete med bräddar i Trollhättan. Drazen Kendes och Katarina Örning Trollhättan Energi AB Arbete med bräddar i Trollhättan Drazen Kendes och Katarina Örning Trollhättan Energi AB Spill- och dagvattentunnlar i Trollhättan Ledningsnät inklusive pumpstationer Fällningskemikalier Arvidstorps avloppsreningsverk

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader FU N K 10 T IO N Å R SG IN-DRÄN Max S A R A Foto: www.fotoakuten.se Stora avloppssystem - låga driftskostnader N TI IN-DRÄN Max IN-DRÄN Max är lösningen för er som behöver bygga ett gemensamt avlopp. Ni

Läs mer

Rosenlund trafik och VA

Rosenlund trafik och VA Uppdragsnr: 10168135 1 5) PM Rosenlund trafik och V 2012-12-18 BKGRUND OCH SYFTE Detta PM har tagits fram som underlag till detaljplanearbetet för Rosenlund, Hammarö kommun. Syftet med dokumentet är att

Läs mer

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx

Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Fjärås. Granskningshandling Carina Henriksson Kungsbacka kommun xx Översiktlig VA-utredning för planprogram Må 3:13 mfl Granskningshandling 2009-08 Carina Henriksson 2009-08-xx Översiktlig VA-utredning till planprogram för Må 3:13 mfl i Upprättad av: Granskad av: Carina

Läs mer

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING 1/3 GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING UTSTÄLLNINGSHANDLING Göteborg 2012-12-17 Rickard Andersson Göran Skålberg ADWICE AB Skeppet Ärans väg 3 426 71 Västra Frölunda Telefon 031-3012300 www.adwice.se Org nr

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

VATTEN- OCH SPILLVATTENUTREDNING FÖR KASTELLEGÅRDEN 1:380 DETALJPLAN

VATTEN- OCH SPILLVATTENUTREDNING FÖR KASTELLEGÅRDEN 1:380 DETALJPLAN KUNGÄLVS KOMMUN Kastellegården 1:380 VS-utredning UPPDRAGSNUMMER 1100280 VATTEN- OCH SPILLVATTENUTREDNING FÖR KASTELLEGÅRDEN 1:380 DETALJPLAN SWECO GÖTEBORG OVE NORDMARK Sammanfattning Med anledning av

Läs mer

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM VA-UTFORMNING 2015-06-26 SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT LISA EKSTRÖM

PM TILL DETALJPLAN. Detaljplaneområde Vena 1:3 KUNGÄLVS KOMMUN GBG VA-SYSTEM VA-UTFORMNING 2015-06-26 SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT LISA EKSTRÖM KUNGÄLVS KOMMUN Detaljplaneområde Vena 1:3 VA-UTFORMNING GBG VA-SYSTEM LISA EKSTRÖM SWECO ENVIRONMENT AB ERIK BLOMFELDT Innehållsförteckning 1 Orientering 2 2 VA och dagvatten 2 2.1 Vatten 2 2.2 Spillvatten

Läs mer

Hydrauliska modeller för Riksten Spill- och dagvatten, DP 4 5

Hydrauliska modeller för Riksten Spill- och dagvatten, DP 4 5 RAPPORT Hydrauliska modeller för Riksten Spill- och dagvatten, DP 4 5 KONCEPT 2014-01-08 Uppdrag: 247920, HYDRAULISKA MODELLER FÖR RIKSTEN Titel på rapport: Hydrauliska modeller för Riksten spill- och

Läs mer

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö

Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Utbyggnad av allmänt dricksvatten och spillvatten på Skarpö Agenda Presentation av projektmedlemmar Kort om Roslagsvatten Bakgrund Vad är gjort hittills? Vad händer? Hur påverkas du? Frågestund Projekt

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2

Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2 1(5) Mönsterås kommun Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2 Teknisk- ekonomisk utredning REVIDERING 2014-03-05 Kalmar 2013-08-06 Markkonsult Anders Elm AB 2(5) Innehållsförteckning 1 Befintliga

Läs mer

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Kniva

Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Kniva Information inför anslutning till allmänt vatten och avlopp i Kniva Ansvarsgränser, information och rådgivning för självfallssystem. Allmänt Du som enskild fastighetsägare köper in, gräver ner samt ansvarar

Läs mer

Uppdaterad Teknisk Info om Sjölanda etapp 2

Uppdaterad Teknisk Info om Sjölanda etapp 2 Uppdaterad 20180611 Teknisk Info om Sjölanda etapp 2 Sjölanda etapp 2 Preliminär tidsplan Anläggningsavgift Övriga kostnader Teknik VA-ledningar Fiber och El Övriga frågor Utbyggnad av VA Exploatering:

Läs mer

PM Förnyelse av vatten- och avloppsledningsnätet Tekniska nämnden. Ängelholms kommun. November Mattias Haraldsson, revisionskonsult

PM Förnyelse av vatten- och avloppsledningsnätet Tekniska nämnden. Ängelholms kommun. November Mattias Haraldsson, revisionskonsult PM Förnyelse av vatten- och avloppsledningsnätet Tekniska nämnden Ängelholms kommun November 2010 Mattias Haraldsson, revisionskonsult Innehåll 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 Bakgrund

Läs mer

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN Tekniska avdelningen 21 juni 2010 Vanliga frågor RÖREVIKEN Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Har ni

Läs mer

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun

Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun Nyckeltal 2008 VA verksamheten Tierps kommun I VA Web samlas alla nyckeltal i en databas som är tillgänglig via Internet. Nyckeltalen värderas systematiskt och används till att årligen analysera och följa

Läs mer