INFO 3/2013 ( )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFO 3/2013 (2013-10-11)"

Transkript

1 INFO 3/2013 ( ) Lägesrapport om Självskyddsutbildning till allmänheten Fler kårer än tidigare har beviljats medel via förbundet från MSB för information till allmänheten, de så kallade självskyddspengarna. Många medborgare runt om i landet har under året tagit del av information om brandsäkerhet, trygghet och olycksrisker i hemmet samt hjärt- och lungräddning från personalen i de frivilliga kårerna. Dit den kommunala räddningstjänsten inte når, dit når de lokala räddningsvärnen! Hjärt- och lungräddning är lätt att lära om man får instruktion av Flammy, som här ovan när Gåsinge Räddningsvärn var i orten Laxne vid en folkfest, Laxne Gille i början av september Styrelsemöte i samband med Skånsk Brandskyddsdag Förbundet höll styrelsemöte i samband med Skånsk Brandskyddsdag, vilken ägde rum den 12 september vid MSB:s skola i Revinge. Uppdrag har utdelats inom styrelsen gällande avstämning med MSB avseende utbildningen av frivillig brandpersonal, hur vi kan anlita en samarbetspartner för C-körkortsutbildning samt möjlighet för våra medlemskårer att delta i pedagogisk utbildning (hur man på bästa sätt kan verka som instruktör). Resultatet av dessa frågor kommer att redovisas i december, vid nästa styrelsemöte, samt redovisas i nästa INFO. Vid Skånsk Brandskyddsdag- med kommunalt tillsynsarbete i fokus- inledningstalade försvarsminister Karin Enström om regeringens syn på framtiden och samhällssäkerhet i synnerhet. Representanter från MSB redovisade bland annat den nya boken om tillsynsarbete i kommunala räddningstjänster. CTIF-information CTIF är en världsomfattande brandskyddsorganisation som bildades för mer än 100 år sedan, år 1900 i Paris, och fick därför ett franskt namn, Comité Technique International de prevention et d èxtinction de Feu (ungefär Tekniska internationella kommittén för förebyggande och släckning av brand ). På engelska: International association of fire and rescue services.

2 Huvudsyftet vid bildandet var utbyte av kunskap och man arbetar idag för ett internationellt erfarenhetsutbyte inom brand och räddning. Strävan är att främja, underlätta och utveckla internationellt, tekniskt och vetenskapligt samarbete inom främst operativ räddningstjänst, men även inom förebyggande, samt att etablera och underhålla vänskapliga relationer mellan representanter för räddningstjänster i alla länder grundade på principerna om lika värde och fredligt samarbete. Arbetet bedrivs i nio kommittéer: Brand och räddning på flygplatser Brandförebyggande Farliga ämnen Historia, museum och dokumentation Ungdomsbrandkårer Europeiska Unionen Räddningstjänstens hälsovård Skogsbrand Brandkårstävlingar Arbetsgrupper finns för: Frivilliga brandmän Regional arbetsgrupp för Donauländerna Kvinnor inom räddningstjänsten Utbildning och övning Varje land har en nationell kommitté och i den svenska CTIF-kommittén ingår den person som representerar respektive kommitté internationellt samt ett antal nyckelpersoner som kommer från olika organisationer med koppling till räddningstjänst. President ( högste ansvarig ) för CTIF är Tore Eriksson som till vardags arbetar vid MSB. CTIF:s kommittéer och arbetsgrupper träffas minst en gång per år. Förbundet representerades av undertecknad vid arbetsgruppen för Utbildning och övning och dess möte i Aten september. 8 länder var representerade, temat för mötet var utbildning för brandpersonal vid skogsbrand med tanke på bland annat de 19 brandmän som omkom i Arizona i juli. Många länder har omfattande utbildning gällande skogsbränder medan Sverige nöjer sig med frivillig läsning av Richard Hansens bok om skogsbrandsläckning. Det finns mycket att lära Österrike, med cirka 8,5 miljoner invånare har 320 tusen brandpersonal varav 317 tusen är frivilliga... och har skogsbrandsutbildning Frankrike har 30 timmars utbildning i skogsbrandsläckning, i Ryssland arbetar man högst 30 min i taget och sedan paus i 20 minuter. Grekland har heltidare och frivilliga.

3 Förbundet kommer att representeras i arbetsgruppen för frivilliga brandmän under Ur Rysslands presentation om skogsbrandsutbildning Årsmöte i Svenska CTIF-kommittén Den svenska CTIF-kommittén höll årsmöte hos MSB i Karlstad 24 september med bland annat rapporter från de olika kommittéerna och arbetsgrupperna, särskilt rapporterades från årets ungdomsbrandkårstävlingar i Frankrike där Sverige deltog. FSFB:s sekreterare utsågs till sammankallande i valberedningen, där dessutom Detlef Teske från Sveriges Ungdomsbrandkårer ingår. Brandskyddsföreningen Sveriges representantskapsmöte Brandskyddsföreningen Sverige inbjöd till representantskapsmöte i Stockholm den 26 september och avhandlade bland annat föreningens prioriterade områden för kommande år; Att det skall inträffa färre bostadsbränder Minska antalet omkomna och svårt skadade av brand med minst en tredjedel fram till år 2020 samt inträffade bränder ska ge begränsade brandskador Färre anlagda bränder Minska antalet anlagda bränder och att en anlagd brand ska ge begränsade brandskador Bättre brandskydd hos/för företag och organisationer Nedåtgående trend vad gäller skadekostnader inom företag och organisationer Representanter för ingående organisationer lämnade synpunkter för hur man kan verka genom nedbrutna mål och genomföra praktiskt genomförande för respektive område.

4 Skadeplats 2013 i Karlstad Göran Nilsson från Björkviks Frivilliga Brandkår rapporterar från årets Skadeplats: Första dagens seminarier genomfördes i Karlstads kongresshall (CCC). Som tidigare var dagen uppdelad i ett antal intressanta seminarier och i pauserna mellan dessa så fick deltagarna möjlighet att träffa utställarna, som fanns på plats utanför kongressalen. Att mingla bland utställarna, kunna ställa frågor och se ny materiel är alltid intressant. Här fanns också utställare från MSB, Brandskyddsföreningen, m.fl., alltså organisationer som inte direkt hade någon materiel att förevisa utan idéer och tankar som delades ut via broschyrer och samtal. I den här gruppen tror jag att vi skulle kunna finnas till nästa år med ett informativt material för att presentera vår verksamhet. Andra dagen var förlagd till Räddningstjänstens övningsfält. Där hölls förutom SM i losstagning även flera miniseminarier och andra uppvisningar. Utställarna fanns denna dag i vagnhallen och för de som ville visa något praktiskt med sina produkter fanns även plats utomhus. Skadeplats 2013 besöktes av ca 600 personer och kommer nästa år att hållas i anslutning till Skydd 2014 i Stockholm. Alla seminarier m.m. kommer att finnas på Brandskyddsföreningen Sveriges hemsida om någon månad, gå gärna dit för att titta, där finns mycket att ta del av. /Göran Nilsson RiB-konferens i Malmö Den november äger den tredje och sista konferensen om RiB/deltidsfrågor. Tidigare har konferenser ägt rum i Vaxholm och Göteborg. I Malmö sammanfattar och avslutar man deltidsfrågorna och lämnar över de förslag på förändringar till Försvarsdepartementet som krävs för att stärka RiB för framtiden. Förbundet bevakar frågorna och deltar vid konferensen. Glesbygdsklubbens årliga konferens Räddningstjänstens Glesbygdsklubb arrangerade sin årliga konferens den 2-3 oktober i Järvsö. Anders Berg från MSB berättade bland annat om den nya preparandutbildningen för Räddningsinsats. Tore Eriksson berättade om CTIF och undertecknad fick möjlighet att berätta om förbundets verksamhet där särskilt självskyddsmedel för information till allmänheten var lockande. Förhoppningsvis får vi ytterligare några nya värn som medlemmar! Goda exempel berättades det om: hur man grannsamverkar och även hur man kan arbeta som förstärkt medmänniska. Att som frivillig anmäla sig i glesbygden och få ett sms-larm vid en inträffad händelse som kommer de drabbade till godo, det finns mycket att utveckla när det gäller trygghet i Sverige! För nya restvärdesavtal redogjorde Kristian Hansson som representerade Brandskyddsföreningen och Sveriges Kommuner och Landstings nye medarbetare (från 1/8) Max Ekberg redogjorde för sin funktion.

5 Sambruk dröjer innan hjälp kommer. Benbrott är till exempel inte ett sådant fall. Det är visserligen plågsamt att vänta, men skadan blir i sig inte värre av några minuters extra väntetid. Största hindret för sambruk är människan. Så fort det är fråga om förändring blir vi oroliga för intrång på mina domäner. Öckerö består av tio öar. På samtliga bor människor som behöver hemtjänst eller hemsjukvård. Det är inte så långt mellan öarna men det kan ta upp till tre timmar att ta sig dit för hemtjänsten. Så föddes tanken att låta brandvärnets medlemmar åka på trygghetslarmen, om de är närmare. Fortfarande fungerar det inte så på alla öar. Några brandvärn vill inte. Kanske är de rädda att det ska bli deras uppgift att torka gamla tanter i stjärten. Kenneth Ericson, tidigare räddningschef i Öckerö kommun arbetar nu med Sambruksfrågor på uppdrag av MSB för att öka effekten av skattebetalarnas pengar. Vi kan inte stirra oss blinda på att samarbetet ska utgå från räddningstjänsten, att inte ha för mycket blåljusfokus. En grundprincip för att sambruk av joursystem ska löna sig är att skadan eller sjukdomen förvärras om det En förutsättning för att arbetet ska bli framgångsrikt är att alla som berörs kan känna sig delaktiga. Då krävs en genomtänkt kommunikationsplan samt att någon person eller förvaltning verkligen fortsätter driva frågan. Nästa nätverksmöte äger rum i Nyköping i november. Undertecknad är inbjuden till nätverksträffen för förbundets räkning. Påminnelse om medlemsavgiften Några kårer har ännu inte erlagt årets medlemsavgift, vilket det nu är hög tid för. Kontrollera om ni har betalat så slipper kassören skicka påminnelser ännu en gång! Presentera era verksamheter i INFO! Presentera vad som hänt i era egna verksamheter för spridning i förbundets INFO! Era bidrag behövs för att visa era goda exempel och tipsa andra frivilliga kårer och värn om hur ni arbetar! E-posta era bidrag, gärna med foton, till dornelius@gmail.com! En skön höst önskas er alla! Styrelsen/gm Kent Dornelius, sekreterare

Dags att se tillbaka på det gångna året

Dags att se tillbaka på det gångna året INFO 2/2018 Dags att se tillbaka på det gångna året När det nu är dags att avsluta verksamhetsåret 2018 kan man konstatera att de frivilliga kårerna på grund av sommarens många skogsbränder har varit mer

Läs mer

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014

Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 2014-05-20 Föreningsstyrelsens Verksamhetsberättelse för kongressperioden maj 2011 maj 2014 Nytt namn och utseende Under kongressperioden har Svenska Brandbefälets Riksförbund bytt namn och utseende till

Läs mer

Hjärtstartare räddar liv du kan bidra!

Hjärtstartare räddar liv du kan bidra! Hjärtstartare räddar liv du kan bidra! 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Drygt 93 procent avlider. Hjärtstopp inträffar ofta på platser dit det tar minst

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Brandskyddsföreningen

Brandskyddsföreningen Brandskyddsföreningen Ett brandsäkrare Sverige genom brandsäker kunskap Brandskyddsföreningen 1. 2012-06-20 Vision för Brandskyddsföreningen Ett brandsäkrare Sverige 2. 2012-06-20 Erbjudande och kärnvärde

Läs mer

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-01-08 Handläggare: Git Skog Telefon: +46 8-508 36 217 Till Äldrenämnden 19 februari 2013 Redovisning av projektet Brandsäkerhet

Läs mer

Föreningen Sveriges Brandbefäl

Föreningen Sveriges Brandbefäl Föreningen Sveriges Brandbefäl Jörgen Hallberg 1:e V. ordförande Brandman i Helsingborg Brandingenjör i Helsingborg 15 år på SRV Räddningschef i Värnamo Räddningschef i Helsingborg www.brandbefal.se facebook.com/sbbsverige

Läs mer

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Patrik Perbeck, MSB Chef för enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Upplägg och områden

Läs mer

INFORMATION. Ny insatsrapport

INFORMATION. Ny insatsrapport INFORMATION 2014-0 4-01 Ny insatsrapport Den arbetsgrupp som arbetat med att utveckla insatsrapporten har nu kommit med ett förslag till ny insatsrapport. För att rapporten ska bli riktigt bra behövs nu

Läs mer

Internationella beredningens protokoll

Internationella beredningens protokoll Internationella beredningens protokoll Sammanträdet den 16 september 2015 Glenn Berggård, ordf. Maria Stenberg Anders Öberg Jens Sundström 1-13 Närvarande Agneta Lipkin (adjungerad) Anders Josefsson (adjungerad)

Läs mer

k c bä r a m m a a H Len

k c bä r a m m a a H Len Lena Hammarbäck Med det här programmet kan du välja aktivitet på övningsfältet. Branschutställarna och Storstockholms brandförsvar finns på plats hela dagen. Kontaktuppgifter Tid och plats Konferensen

Läs mer

Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap erfarenheter från första året med nya utbildningen

Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap erfarenheter från första året med nya utbildningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för utbildningssamordning Henrik Berglind Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap erfarenheter från första året med nya utbildningen Bakgrund

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Innehåll. Höst i min bok!

Innehåll. Höst i min bok! SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Sidan 2 kalender, valberedning

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2017.1354.1.4.1 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE VERKSAMHETSPLAN ÅR 2018 Beslutad 2018-12-20 Dnr: 2017.1354.1.4.1 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Övergripande fokusområde för hela organisationen... 2

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ Räddar räddningstjänsten v liv vid brand i byggnad? MARCUS RUNEFORS, AVDELNINGEN FÖR BRANDTEKNIK, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MSB BRANDFORSK RISE MALMÖ UNIVERSITET

Läs mer

Ny mandatperiod kräver nya grepp?!

Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ökad samverkan för mindre och färre bränder i Karlstadsregionen jörn Johansson och Ulf Hjälmerhag Grums Munkfors Forshaga Kil Karlstad Hammarö 6 kommuner ett räddningstjänstförbund

Läs mer

Making Cities Resilient. Erfarenheter över stads-och statsgränserna. Margareta Nisser- Larsson MSB

Making Cities Resilient. Erfarenheter över stads-och statsgränserna. Margareta Nisser- Larsson MSB Making Cities Resilient Erfarenheter över stads-och statsgränserna Margareta Nisser- Larsson MSB Nationell plattform en fråga om samverkan Under de senaste åren har extremt väder och naturhändelser orsakat

Läs mer

Lagen om skydd mot olyckor (LSO) avseende samverkan

Lagen om skydd mot olyckor (LSO) avseende samverkan Presentation av Mål/syfte Att genom samverkan bli effektivare och kraftfullare i vår strävan att skapa trygghet och säkerhet för de som verkar, bor och vistas i RäddSamF:s område. RäddSamF skall kunna

Läs mer

Fördelningsfrågor, etik och ansvar i brandskydd. Brandbefälsutbildning Misse Wester Avdelningen för filosofi

Fördelningsfrågor, etik och ansvar i brandskydd. Brandbefälsutbildning Misse Wester Avdelningen för filosofi Fördelningsfrågor, etik och ansvar i brandskydd Brandbefälsutbildning 2010-11-18 Misse Wester Avdelningen för filosofi Misse.wester@abe.kth.se 1 Enkät och urval Totalt ca 60 frågor - Bakgrundsinformation

Läs mer

AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016. AG Skåne - Skydd och Säkerhet

AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016. AG Skåne - Skydd och Säkerhet AG Skåne Skydd och Säkerhet Maj 2016 Resultat av enkäten 25 av 33 kommuner har svarat Kampanjer under 2015 DELTAGANDE I KAMPANJERNA Julkampanjen 96 % Brandvarnardagen 96% Sommarkampanjen 86% Peppar Peppar

Läs mer

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor

Möte VII - Nationella samverkansgruppen för brandskyddsfrågor samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Karin Albinson Närvarande Anders Lundberg, MSB Patrik Perbeck, MSB Karin Albinson, MSB Stefan Anering, MSB Rickard Silverfur, Fastighetsägarna

Läs mer

Skador orsakade av brand och åska

Skador orsakade av brand och åska Svensk Försäkrings rapportserie 2018:2 SSv SVens Skador orsakade av brand och åska Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Räddningstjänstens insatser... 4 Antal skador som orsakats av brand och åska...

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete Brand & Räddning Securitas tjänster inom brand och räddning är en trygghet för dig som ansvarar för brandskyddet i en verksamhet eller fastighet. Vi hjälper dig att effektivt

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

Tillsyn över resultat

Tillsyn över resultat Tillsyn över resultat Tillsyn över resultat Hur hitta likvärdiga kommuner Presentation för skydd och säkerhet för vissa utvalda mått Diskussion kring bedömningen Genomgång var uppgifterna finns i IDA Tillsyn

Läs mer

Sveriges största mässa för räddningstjänst och annan insatspersonal Teknikdagar 2014

Sveriges största mässa för räddningstjänst och annan insatspersonal Teknikdagar 2014 mässbilaga Sveriges största mässa för räddningstjänst och annan insatspersonal Skövde 7 8 maj Swedish Rescue Training Centre www.srtc.se/teknikdagar Välkommen! t e k n i k dag a r 2014 är en praktiskt

Läs mer

Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C) Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C) Gull-Britt Kristersson (Sjöbo) (S) Anette Nistrup administrativ chef 1 4

Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C) Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C) Gull-Britt Kristersson (Sjöbo) (S) Anette Nistrup administrativ chef 1 4 Datum Plats och tid Brandstationen, Metallgatan 2, Ystad 09:00 10:00, 10:15 11:25 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C) Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C) Peter Boström

Läs mer

Preparandutbildning för deltagare i Räddningsinsats

Preparandutbildning för deltagare i Räddningsinsats Preparandutbildning för deltagare i Räddningsinsats Datum: 2011-09-26 10-07 (v 39 och 40) Plats: Swedish Rescue Training Centre i Skövde (Hasslum) Kursen vänder sig till personal inom kommunernas organisation

Läs mer

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet!

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet! Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa Nyheter! Hej! Här kommer det första nyhetsbrevet från Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa. Jag, Mari Karlsson, kommer att som processledare på

Läs mer

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010

Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan, Gibraltargatan 1a Tid: kl 18.30, 24 februari 2010 1 Göteborgs Klätterklubb Göteborgs Klätterklubb Plusgiro: 72 61 69-6 info@gbgkk.nu Box 11076 Org-nr: 855100-5864 www.gbgkk.nu 404 22 Göteborg Protokoll från årsmöte Göteborgs Klätterklubb 2010 Plats: Chalmersvillan,

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Folkhälsovetenskapligt centrum 2006-06-21 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Criss Hagfeldt

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 INNEHÅLL 1. Ordföranden har ordet 2. Styrelsens berättelse Styrelsens sammansättning och organisation 3. Styrelsemöten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors

Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors 1 Verksamhetsberättelse 2011 för Rädda Barnens lokalförening i Karlskoga-Degerfors VÅR VERKSAMHET Barns rätt till skydd mot våld I förebyggande syfte samverkar vi med skolor och folkhälsoförvaltningen.

Läs mer

Vidareutbildningsbehov för anställda inom kommunens organisation för 1 (2)

Vidareutbildningsbehov för anställda inom kommunens organisation för 1 (2) Vidareutbildningsbehov för anställda inom kommunens organisation för 1 (2) Fylls i av arbetsgivaren Räddningsledare A Kommun Kommunens kontaktperson Läns-/Kommunnummer Telefon Underskrift av kommunens

Läs mer

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar!

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! 1 Innehåll Brandinstruktörsutbildning... 3 Brandombud... 4 Brandutbildning... 5 Information

Läs mer

Dags att se tillbaka på det gångna året

Dags att se tillbaka på det gångna året INFO 1/2017 (2017-12-30) Dags att se tillbaka på det gångna året När det nu är dags att avsluta verksamhetsåret 2017 kan man konstatera att de frivilliga kårerna och kommunala räddningsvärnen fått fortsatt

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01

Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun. internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunal säkerhetsutbildning i Nyköpings kommun internkurs.indd 1 08-06-12 09.40.01 Kommunstyrelsen beslutade i augusti 2000 om en säkerhetsutbildning för kommunens anställda. Syftet med säkerhetsutbildningen

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 19 februari 2012 klockan 12:30 till 16.30 (cirka) Plats: Fridhemsgatan 16, in på gården, bostadsrättsföreningens samlingslokal Ring: Ragnar

Läs mer

Räddningstjänstens Glesbygdsklubb Grisslehamn, 2 oktober 2014 Max Ekberg

Räddningstjänstens Glesbygdsklubb Grisslehamn, 2 oktober 2014 Max Ekberg Räddningstjänstens Glesbygdsklubb Grisslehamn, 2 oktober 2014 Max Ekberg Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Är en arbetsgivar- och intresseorganisation. Driver våra medlemmars intressen och erbjuder

Läs mer

Aktuellt från Länsstyrelsen Skåne. Samhällsskydd och Beredskap

Aktuellt från Länsstyrelsen Skåne. Samhällsskydd och Beredskap Aktuellt från Länsstyrelsen Skåne Samhällsskydd och Beredskap 2017-04-24 Länsledning Ny Länsöverdirektör Ola Melin fr.o.m 2017-04-18 Regionalt Råd och övriga regionala samverkansgrupper i Skåne Skåne Kriskommunikation

Läs mer

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden Plats och tid Brandstationen, Lindesberg Kl 15 18

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden Plats och tid Brandstationen, Lindesberg Kl 15 18 Räddnings- och säkerhetsnämnden 2008-05 08 Plats och tid Brandstationen, Lindesberg 2008 05 08 Kl 15 18 ande Ej beslutande Övriga deltagande Utses att justera Jonas Kleber ordf. (C) Agneta Nilsdotter (V)

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet

Nytt från SKL. SKL Trygghet & säkerhet Nytt från SKL SKL Trygghet & säkerhet Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Markus Planmo Max Ekberg Fredric Jonsson 20% åt SKL Brottsförebyggande Hot och våld Extremism Internt skydd Rakel Krisberedskap

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet

Läs Skydd mot olyckor. och arbeta med räddning och säkerhet Läs Skydd mot olyckor och arbeta med räddning och säkerhet Utbildningen Skydd mot olyckor Skydd mot olyckor är en tvåårig efter gymnasial utbildning som ger dig både de teoretiska kunskaper och de praktiska

Läs mer

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn

MORA BRANDKÅR. Vägledning inför tillsyn Alltid redo? Du har säkert funderat på vad som skulle kunna hända om det börjar brinna i din verksamhet. Likaså hur du och din personal skulle hantera en eventuell brand. Om inte då är det dags att börja

Läs mer

AAR After Action Review. Reflexiv dialog 1+1=3. After Action Review, AAR - En process för ständig utveckling. av Räddningstjänstens insatser AAR

AAR After Action Review. Reflexiv dialog 1+1=3. After Action Review, AAR - En process för ständig utveckling. av Räddningstjänstens insatser AAR After Action Review, - En process för ständig utveckling After Action Review av Räddningstjänstens insatser Reflexiv dialog 1+1=3 Projektidé Skapa ett pedagogiskt fundament för i samverkan. Projektmål

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

Dödsbränder i andra länder. David Winberg

Dödsbränder i andra länder. David Winberg Dödsbränder i andra länder David Winberg Problemställning Antalet omkomna i Sverige har inte förändrats nämnvärt de senaste 20 åren trots ökad användning av brandvarnare, brandsläckare och informationskampanjer.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING I KORTHET 2016

ÅRSREDOVISNING I KORTHET 2016 ÅRSREDOVISNING I KORTHET 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Det här är en kortversion av vår årsredovisning Om du vill läsa hela dokumentet så finns det på raddningkarlstad.se Sid 4 Sid 5 Sid 7 Sid 8 Sid 11 Sid

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Distriktsinfo nr 2/2008

Distriktsinfo nr 2/2008 Folkdansringen i Uppland Distriktsinfo nr 2/2008? I detta nummer: Sidan 2 Från årsmötet... Sidan 3 En påminnelse Upplandsschottisen Sidan 4 Ett stort grattis till.. Sidan 5 Mingelkväll forts.. Sidan 6-7

Läs mer

Protokoll från DVUS årsmöte i Skövde 13 april 2018

Protokoll från DVUS årsmöte i Skövde 13 april 2018 Stockholm 20180429 Dermatologi och Venereologi Undersköterskor i Sverige Protokoll från DVUS årsmöte i Skövde 13 april 2018 1 Mötet öppnas Ordförande hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. 2 Val

Läs mer

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog Utbildningskatalog Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Grundläggande brandskydd... 3 Hem och Fritid... 4 Praktisk övning... 5 Utrymningsteori... 6 Utrymningsövning... 7 SBA Systematiskt brandskyddsarbete...

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF MSB-1.4 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 () Ert datum Er referens Utbildning, övning och beredskap Verksamhetsställe Sandö Enhetschef Tomas Ljunglund 010-240 2107 Tomas.ljunglund@msb.se Myndigheten

Läs mer

Kallelse till årsmöte i Linköpings scoutråd

Kallelse till årsmöte i Linköpings scoutråd Årsmöteshandlingar 2004 Linköpings scoutråd Sid 1 (6) Kallelse till årsmöte i Linköpings scoutråd Linköpings scoutråd kallar till ordinarie årsmötesförhandlingar. Datum: Torsdagen den 4 mars 2004 kl 19.00.

Läs mer

Mötesprotokoll VKFS 4/2017

Mötesprotokoll VKFS 4/2017 Page 1 of 5 a) Mötets öppnande b) Närvarande c) Val av sekreterare & protokolljusterare d) Fastställande av dagordning e) Tid för nästa möte f) Godkännande av föregående mötesprotokoll g) Administration

Läs mer

Inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet

Inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet samhällsskydd och beredskap 1 (11) Enheten för Räddningstjänst Lena Brunzell 010-240 5375 lena.brunzell@msb.se Inriktning av jämställdhet och mångfald i det kommunala säkerhetsarbetet 2015 2018 samhällsskydd

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12

ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen. Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 ST inom arbetsförmedlingen Karlstadssektionen Sammanfattning av styrelsemöte för ST inom Arbetsförmedlingen Karlstadsektionen 2010-05-12 Plats: Arbetsförmedlingen Karlstad Närvarande: Susanne Linde Husbom

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s roll i totalförsvaret Henrik Moberg Verksamhetsansvarig, Civilt försvar Avdelningen för utveckling av samhällsskydd, MSB SME-D, 10 oktober 2018

Läs mer

http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se

http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se 1(7) (2005-12-31 2006-12-31) http://www.brattvallsjaktskytteklubb.ac.se Brattvalls jaktskytteklubb c/o Roland Johansson Gullsjöäng 10 911 91 Vännäs Postgiro: 403047-4 2(7) VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 Styrelsen

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2014-05-19, 9.00-12.00 Plats: Bohusläns museum, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Västra Sörmlands Räddningstjänst

Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionen 2011-11-23 43 (56) Plats och tid Övningsfältet, Katrineholm, den 23 november 2011, klockan 17.30 21.20. Beslutande Ola Lindgren (S), ordf. Marie-Louise Karlsson (S) Lennart Öhman (S) Pernilla

Läs mer

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Styrdokument Uppföljning av bostadsbränder Vision Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nationellt... 3 3. Regionalt- Skåne län... 4

Läs mer

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund En tryggare boendemiljö HEMBESÖK Varför hembesök? 90 % av alla dödsbränder sker i bostaden. 73 % av alla omkomna i bränder avlider innan räddningstjänsten anländer. 2007 saknades fungerande brandvarnare

Läs mer

Strategi för informationsinsatser för Räddningstjänsten i Hässleholm

Strategi för informationsinsatser för Räddningstjänsten i Hässleholm Strategi för informationsinsatser för Räddningstjänsten i Hässleholm - 2014 2014-01-21 Bilaga C2, Handlingsprogram för räddning och säkerhet 2012-2014 Inledning Informationsplaneringen visar hur Räddningstjänsten

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015

Nyhetsbrev juli 2012 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN Skånes vindkraftsakademi 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 Inledning Skånes vindkraftsakademi Skånes vindkraftsakademi är en ideell förening och en medlemsorganisation. Vi verkar för

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

Marie Caldenby, Förbundsjurist. Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum

Marie Caldenby, Förbundsjurist. Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum Marie Caldenby, Förbundsjurist Göteborg Mölndal Kungsbacka Härryda Partille Lerum RSG:s förbundsområde Sex kommuner 785 000 invånare 850 anställda 12 heltidsstationer 8 deltidsstationer 7 räddningsvärn

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Stadgar. Scensveriges ändamål är. Utbildningskommittén ska arbeta med utbildningsfrågor och kompetensutveckling inom scenkonstens olika grenar.

Stadgar. Scensveriges ändamål är. Utbildningskommittén ska arbeta med utbildningsfrågor och kompetensutveckling inom scenkonstens olika grenar. Stadgar 1 Ändamål och organisation Scensverige är en ideell förening för samarbete inom svensk scenkonst. Organisationens officiella namn är Scensverige Swedish ITI. Härefter kallat Scensverige. Scensveriges

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningskatalog sförteckning Brandkunskap för alla 3 Praktiska släckövningar. 4 Heta Arbeten.. 5 HLR & L-ABC 6 Brandskyddskontrollant. 7 Brandskyddsansvarig 8 Föreståndare brandfarlig vara mindre omfattning

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C), ersättare Peter Boström (Tomelilla) (S), ersättare Lennart Johansson (M), ersättare Lars Lundberg (KD), ersättare

Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C), ersättare Peter Boström (Tomelilla) (S), ersättare Lennart Johansson (M), ersättare Lars Lundberg (KD), ersättare Sydöstra Skånes Räddningstjänst Datum Plats och tid Brandstationen, Metallgatan 2, Ystad 09:00-10, 10:15-11:45 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C), ersättare Peter

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2013 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Anna Erlandsson

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Sverige AB Dnr -2018-000830 Sid 1(6) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats St1 Sverige AB Enligt 3 kap 6 Förordning

Läs mer

Beskrivning. Brandskyddspolicy. BRF Lampan 1

Beskrivning. Brandskyddspolicy. BRF Lampan 1 BRF Lampan Systematiskt brandskyddsarbete Beskrivning / Brandskyddspolicy SBA-pärm, flik () Beskrivning Denna dokumentation avser brandskyddet hos BRF Lampan och omfattar fastigheterna på Åsögatan 98 och

Läs mer

Plats och tid: Hotel President, Helsingfors den 5 september 2014, kl. 15.00

Plats och tid: Hotel President, Helsingfors den 5 september 2014, kl. 15.00 Protokoll: Styrelsemöte och seminarium 5/2014 Plats: Hotel President, Södra järnvägsgatan 4, Helsingfors Tid: 5 september 2014, kl. 15:00 19:00 6 september 2014, kl. 9:00 10:00 Beslutande: Blomqvist Thomas

Läs mer

LAHOLMS BRANDFÖRSVARS UNGDOMSBRANDKÅR Våxtorp - Knäred - Laholm. Verksamhetsberättelse 2007

LAHOLMS BRANDFÖRSVARS UNGDOMSBRANDKÅR Våxtorp - Knäred - Laholm. Verksamhetsberättelse 2007 LAHOLMS BRANDFÖRSVARS UNGDOMSBRANDKÅR Våxtorp - Knäred - Laholm Verksamhetsberättelse 2007 Redovisning av skolutbildning - hösten 2007 1 Verksamheten i korthet Under året har vi haft 14 övningar på respektive

Läs mer

PP- bild 1 Du behövs!

PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 1 Du behövs! PP- bild 2 -- Vilka i i klassen kan tänka sig att att arbeta som brandmän i i framtiden? -- Var ligger närmaste brandstation? Har du du varit där någon gång? -- Vad tror du du man

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Svenska Brandbefälets Riksförbund för verksamhetsåret 2010

Verksamhetsberättelse för Svenska Brandbefälets Riksförbund för verksamhetsåret 2010 Verksamhetsberättelse för Svenska Brandbefälets Riksförbund för verksamhetsåret 2010 BRAND-konferensen i Malmö - den bästa hittills? Den 25-27 maj genomfördes den årliga Brand-konferensen. Denna gång genomfördes

Läs mer

VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017

VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017 VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHET OCH EKONOMI EFTER 8 MÅNADER VISION ETT TRYGGT OCH SÄKERT SAMHÄLLE UPPDRAG Räddningstjänsten Karlstadsregionen ska aktivt stödja och

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SKÅNE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SKÅNE 2013-11-08 RÄDDNINGSTJÄNSTEN I SKÅNE Sakområdenas verksamhetsplaner 2014 2015 Verksamhetsplanering för Sakområde Skydd och Säkerhet 2014-2015 Sakområde skydd och säkerhet kommer under 2014-2015 att arbeta

Läs mer

Stockholm Business Alliance, underlag för avtalsbeslut KS-2010/303. att ingå ny avtalsperiod med Stockholm Business Alliance åren

Stockholm Business Alliance, underlag för avtalsbeslut KS-2010/303. att ingå ny avtalsperiod med Stockholm Business Alliance åren Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-30 Kommunstyrelsen Stockholm Business Alliance, underlag för avtalsbeslut 2011-2015 KS-2010/303 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:15

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:15 Räddningsnämnden 2014-06-19 1(5) Plats och tid: ande: Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-17:15 Lennart Eriksson (M), ordförande Naser Zeqiri (S) Christoffer Linden

Läs mer

Räddningsnämndens protokoll 2013-10-10. Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00. Sida 1 (11) Paragrafer 32 (37)

Räddningsnämndens protokoll 2013-10-10. Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00. Sida 1 (11) Paragrafer 32 (37) Sida 1 (11) Paragrafer 32 (37) Plats och tid Räddningstjänsten, Falköping, klockan 13.30 16.00 Beslutande Dan Hovskär, ordförande Christer Johansson, vice ordförande Helena Qvick, tjänstgörande ersättare

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Rapport om framtagandet. av övningskort till. Mittuniversitetet

Rapport om framtagandet. av övningskort till. Mittuniversitetet Rapport om framtagandet av övningskort till Mittuniversitetet Av: Peter Flobecker och Magnus Rudberg Handledare: Martin Neldén, Räddningsverket 0612-822 35 Innehållsförteckning: 1 Sammanfattning 2 Bakgrund

Läs mer

CTIF Helsingfors 2014-01-09. Heltidsanställda kvinnliga brandmän HkBm och KIR

CTIF Helsingfors 2014-01-09. Heltidsanställda kvinnliga brandmän HkBm och KIR CTIF Helsingfors 2014-01-09 Heltidsanställda kvinnliga brandmän HkBm och KIR Vem är jag Mona Hjortzberg Ordförande i KIR 1/5 av HkBm Brandman i Södertörns Brandförsvarsförbund och mamma Från början.. Kvinnliga

Läs mer

Kallelse/Inbjudan till Räddsam-Skåne konferens den 19 oktober och chefsmöte den 20 oktober

Kallelse/Inbjudan till Räddsam-Skåne konferens den 19 oktober och chefsmöte den 20 oktober INBJUDAN 2015-09-15 150301 Kallelse/Inbjudan till Räddsam-Skåne konferens den 19 oktober och chefsmöte den 20 oktober Kommunförbundet Skåne inbjuder till höstens traditionella konferens för räddningscheferna

Läs mer